Liječenje pankreatitisa Gordoksomom: recenzije o tijeku lijeka

Lijek sadrži aktivnu supstancu aprotinin i dodatne komponente: benzil alkohol, NaCl, vodu za injekcije.

Gordox spada u kategoriju hemostatskih lekova. Izrađen je od aprotinina, koji je polipeptid sa šezdeset vrsta aminokiselina. Ovaj inhibitor fibrinolize dobije se iz životinjskih sirovina, tačnije iz žlijezda slinovnica.

Kao dodatni spojevi, benzil alkohol i natrijum-hlorid uključeni su u multivalentni inhibitor plazma proteinaza. Gordox je dostupan u obliku koncentrata, razrijeđenog u posebnoj otopini za intravensku infuziju tečnosti.

Liječenje pankreatitisa Gordoksomom: recenzije o tijeku lijeka

Pankreatitis je upalni proces koji se formirao u tkivima gušterače. Uz ovu bolest, začepljuju se kanali, a sok gušterače tokom probave ulazi u tanko crijevo.

Razloga razvoja je mnogo. Najčešće je to alkohol ili nezdrava prehrana. Kao rezultat toga, tijelo probavlja samo.

Da biste zaustavili ovaj proces na vrijeme i spriječili ozbiljne komplikacije, propisani su ozbiljni, ali efikasni lijekovi. Jedan od njih je Gordoks.

Lijek treba uzimati tek nakon temeljite dijagnoze i pod strogim nadzorom ljekara.

Problem možete prepoznati po znakovima:

  • Osjećaj boli u epigastričnoj regiji. U ovom slučaju bol se može premjestiti na druga mjesta. To može biti ledja ili pupak. Ovakva manifestacija sindroma boli ne pokazuje odmah šta je pravi problem.
  • Jako povraćanje i mučnina. Čak i nakon oslobađanja povraćanja, osoba ne prestaje osjećati nelagodu i bol.
  • Visoka temperatura.
  • Povišen krvni pritisak.
  • Žgaravica.
  • Burping.
  • Napuhanost, nadimanje.
  • Kršenje stolice. Osoba razvije dugotrajnu proljev. Stolica je masna i izlazi u obliku pjene, s neprobavljenim česticama, prevladava zelena nijansa.
  • Promjenjivanje boje kože.
  • Loš zadah.
  • Kratkoća daha.

Osnova lijeka je aprotinin. Nabavite ga od stoke. Prvi put su drogu napravili u Veneciji. Aktivnost aktivne supstance i leka izražena je u KIE.

  1. Voda za ubrizgavanje.
  2. Natrijum-hlorid
  3. Benzil alkohol.

Lijek ima jedinstven oblik oslobađanja. Ovo je ampula sa injekcijama. Padavine u ampulama ne treba primijetiti. Sam rastvor je bezbojan ili može biti prisutan blago žuti nijansa.

U 1 ampuli 10 ml rastvora. Glavna tvar se temelji na izračunavanju 10 hiljada KIE po 1 ml. Iz jednostavnog izračuna proizlazi da u jednoj ampuli sadrži 100 hiljada KIE aktivne komponente.

Jednom unutar lijeka on se inaktivira, obrađuje bubrege i prirodno odlazi sa urinom. Otprilike četvrtina lijeka izađe nakon 2 dana.

Gordox za pankreatitis najčešće se propisuje za liječenje šok stanja ili prevenciju.

Indikacije za lijek:

  1. Akutni i hronični oblik pankreatitisa.
  2. Toksični, traumatični i hemoragični šok za vrijeme napredovanja pankreatitisa.
  3. Nekroza pankreasa.
  4. Krvarenje uzrokovano hiperfibrinolizom.
  5. Polimoreja.

Kao profilaksa primjenjiva je kada:

  1. Angioneurotski edem.
  2. Teška mehanička oštećenja tkiva pankreasa.
  3. Akutni nespecifični zaušnjaci za vrijeme rehabilitacije.
  4. Krvarenje.
  5. Embolija.
  6. Lijek može biti samo pomoćni element u općem liječenju patologija pankreasa.

  • Djeca mlađa od 18 godina.
  • Period dojenja.
  • Alergijska reakcija.
  • Kršenje koagulacije krvi.
  • Trudnoća
  • U trenucima duboke hipotermije.

Liječenje se sastoji od terapije lijekovima. Takva izloženost pomoći će smanjenju manifestacije neugodnih simptoma.

Metoda lijekova uključuje:

  • Antacidi. Ova grupa lijekova pomaže neutralizaciji klorovodične kiseline. Koriste se kada pacijent pati od visoke kiselosti i patologija povezanih s ovom pojavom. Ako je kiselost u želucu visoka, tada se u gušterači stvaraju enzimi u velikim količinama. Veoma često se koristi kod hroničnog pankreatitisa. Pripreme: Palmagel, Almagel, Maalox i drugi.
  • Antibiotici. Neophodno je u slučaju teškog upalnog procesa. Takođe pomažu u smanjenju rizika od ozbiljnih komplikacija. Poželjno je da lijekovi ove grupe imaju širok spektar djelovanja. To može biti penicilin, makrolid i tako dalje.
  • Preparati protiv antenzima. Enzimi u pankreasu štetno djeluju na njegove stanice i tkiva, doprinoseći njihovoj smrti. Oni takođe izazivaju upalni proces. Da biste smanjili učinak enzima na gušteraču, propisajte lijekove iz grupe antifermenata. Među njima je Gordoks upravo naveden. Preporučljivo je koristiti ga na samom početku razvoja bolesti.
  • Enzimski lijekovi. Uobičajeni lekovi su Festal, pankreatin. Takve pilule pozitivno će utjecati na proces probave, a također će pomoći u održavanju funkcionalnih zadataka tijela.
  • H2 blokatori. Ova grupa lijekova reguliše stvaranje kiselina. Često se koristi u liječenju Gordoksomom. Ti blokatori su: Nizatidin, Ranitidin, Famotidin.
  • Antiholinergici. Ima 2 vrste: M i H grupu. Kod hroničnog pankreatitisa cijenjeni su antiholinergički lijekovi M skupine. Popularno: Spazmolitin, Atropin, Platifillin, Hlorosin.
  • Antispazmodični lijekovi. Često se koriste: Spazmol, Papaverin, Drotaverin, No-shpa.

Svako liječenje i terapiju lijekovima trebaju propisati samo specijalisti. Ovo se odnosi i na sam lijek Gordoks, kao i na čitavu terapijsku tehniku.

Prilikom odabira liječenja, stručnjaci počinju iz svakog konkretnog slučaja. Pacijenti se moraju strogo pridržavati svih termina.

Osim toga, stručnjaci određuju način prehrane bez kojeg je efikasno liječenje nemoguće. U vrijeme pogoršanja valja se pridržavati zdrave prehrane najmanje mjesec dana.

U tom slučaju je potrebno uključiti više proteina u prehranu. Kada su prisutni jaki simptomi i probavni poremećaji, preporučuje se gladovati nekoliko dana.

Obavezno poštujte krevet u vrijeme terapije i smanjite sve fizičke aktivnosti.

Ako osoba slijedi sve preporuke i odgovorna je za svoje zdravlje, onda rezultat neće dugo doći.

Učinkovito konzervativno liječenje smanjiće rizik od ozbiljnih komplikacija i naknadnih operativnih zahvata.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Tvornički oblik izdavanja

Proizvođač lijeka za pankreatitis je mađarska kompanija Gedeon Richter. Lijek se isporučuje u obliku koncentrata, razrijeđenog u fiziološkoj otopini. Potom se tečnost koristi za intravenske infuzije.

Gordox se proizvodi u obliku rastvora za intravensku primenu, 10 000 KIE / ml. Sadrži se u bistroj staklenoj ampuli sa prelomnim tačkom. Ampule su presavijene u plastični pladanj od 5 ampula.

Kontraindikacije za lijek i moguće nuspojave

Kategorijske kontraindikacije uključuju sledeće faktore:

  • Dojenje
  • Trudnoća u prvom i trećem tromjesečju,
  • Alergija na aprotinin i druge supstance droge.

Postoje i relativne kontraindikacije. Oni uključuju sledeće uslove:

  • Spuštanje tjelesne temperature ispod 36 stepeni,
  • Poremećaji cirkulacije
  • Velika osetljivost i podložnost alergijama na lekove,
  • Nedavno prenesene operacije na srcu i plućima.

Nuspojave Gordoka su rijetke, obično se lijek lako podnosi. Ali postoje slučajevi manifestacije takvih efekata:

  • Bolovi mučnine
  • Srčana palpitacija
  • Halucinogeni efekat
  • Alergijske reakcije u obliku urtikarije,
  • Anafilaktički šok.

Gordoks se danas smatra jednim od najefikasnijih sredstava za lečenje pankreatitisa različitih oblika. Ovo je prilično skup lijek, ali njegova cijena opravdana je njegovom kvalitetom, a 8 od 10 pacijenata bilo je zadovoljno rezultatom korištenja ovog lijeka.

Alat ima antiproteazu, antifibrinolitički efekat na organizam. Usled ​​uticaja aktivne supstance aprotinin, umanjuje se aktivnost mnogih proteolitičkih enzima. Aprotinin je inhibitor kalikreina.

Pri korištenju aprotinina u hirurškoj praksi upotrebe AIC-a primećuje se smanjenje upalnih procesa, što zauzvrat pomaže u smanjenju gubitka krvi, a ujedno smanjuje i potrebu za transfuzijom krvi.

U pravilu, kod upotrebe Gordoxa kod pacijenata nema nuspojava. U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti dispeptični i alergijski efekti. Ponekad s Gordoksom terapijom postoji manifestacija bolova u mišićima, promjena krvnog pritiska.

Alergijske manifestacije tokom prve injekcije lijeka su rijetke, učestalost njihovog razvoja se povećava (za oko 5%) uz opetovano uzimanje lijeka. Vjerojatnost teških alergijskih ili anafilaktičkih manifestacija povećava se ako se tijekom 6 mjeseci liječenje Gordoxom provodilo dva ili više puta.

Kada se aprotinin doda u heparinizovanu krv, primjećuje se povećanje razdoblja koagulacije pune krvi.

Ako se Gordox koristi istovremeno s Reomacrodexom, tada dolazi do povećanja senzibilizirajućih efekata.

Aprotinin inhibira efekte urokinaze, streptokinaze, alteplaze.

Aprotinin je slab inhibitor pseudoholininesteraze u serumu. Ako istodobno upotrebljavate lijekove, metabolizam suksametonijevog klorida može se usporiti, mišićno opuštanje se također pojačava i može se razviti apneja.

Aktivna supstanca lijeka povećava heparin. Ako se Gordoks uvede u heparinizovanu krv, period koagulacije se povećava.

Ako se Dekstran i aprotinin uzimaju zajedno, oba lijeka će se pojačati. Da biste izbjegli razvoj reakcije preosjetljivosti, ni u kojem slučaju ne smijete istovremeno koristiti tretman ovim lijekovima.

Aprotinin je takođe u mogućnosti da blokira trombolitičke lekove, koji uključuju urokinaze, alteplaze i streptokinaze. U slučaju uzimanja mišićnih relaksana u sljedeća tri dana, važno je upozoriti dežurnog liječnika na to, jer to može prouzrokovati neželjene posljedice. Ako se otkriju simptomi, terapiju lijekovima treba odmah prekinuti.

Kako liječiti pankreatitis, reći će stručnjaci u videu u ovom članku.

Opis lijeka

Gordox je lijek u obliku otopine za injekciju, koji ima hemostatsku prirodu. U ljekarni se može kupiti paket od pet ampula od 10 ml. Lijek se daje intravenski prema rasporedu koji propiše liječnik.

Aktivna supstanca lijeka je aprotinin, uključeni su još i benzil alkohol, natrijum hlorid, voda za injekcije. Upotreba lijeka osigurana je u više pravaca - liječi akutni i hronični pankreatitis, a također vam omogućava da spriječite razvoj upalnog procesa tijekom rehabilitacije.

Liječenje pankreatitisa Gordoksomzaklyuchitsya u raspodjeli aktivnih tvari otopine u tijelu, najveća koncentracija lijeka u krvi može se primijetiti za pet do deset sati.

U usporedbi s drugim sličnim lijekovima, lijek ne utječe na mozak, a također ne ulazi u placentu. Aktivna supstanca bori se sa proteazama - elementima koji uništavaju protein.

Uključivanje lijeka doprinosi:

  • Smanjena aktivnost enzima pankreasa,
  • Smanjite nivo kallikreina,
  • Stabilizacija procesa fibrinolize,
  • Zaustavljanje moguće krvarenja.

Lijek djeluje, ovisno o načinu liječenja koji je liječnik propisao i koja je doza.

Rješenje se može kupiti u bilo kojoj ljekarni, uz predočenje liječničkog recepta. Gordox se nalazi na listi B.

Lijek čuvajte na temperaturi od 15-30 stepeni, daleko od djece i direktne sunčeve svjetlosti. Rok trajanja nije veći od pet godina.

Ko je indiciran za lijek

Gordox je složeno terapeutsko sredstvo, zbog čega je propisano za razne bolesti. Često se otopina koristi za zaustavljanje krvarenja nakon operacije na gušterači, toksičnih, traumatičnih i opekotina.

Lijek je propisan za akutni oblik bolesti, pogoršanje hronične bolesti, djelomičnu nekrozu tkiva gušterače, oslabljeno funkcioniranje unutarnjeg organa i razvoj pankreatitisa zbog ozljede. Takođe, lek se koristi u periodu oporavka nakon operacije, s čestim recidivima bolesti kako bi se rehabilitovao.

Prije uzimanja lijeka potrebno je proučiti upute za upotrebu kod Gordox pankreatitisa. Budući da se otopina smatra snažnim aktivnim lijekom, može se upotrebljavati samo nakon konsultacija s liječnikom. Terapija se provodi u bolnici, pod nadzorom ljekara.

Međutim, važno je uzeti u obzir da Gordox kod akutnog pankreatitisa i drugih bolesti može imati kontraindikacije. Osobito se rješenje ne može koristiti:

  1. Tokom laktacije,
  2. U prvom i trećem tromjesečju trudnoće,
  3. U prisustvu alergijske reakcije na aprotinin i druge komponente lijeka,
  4. Ako temperatura padne ispod normalne razine,
  5. U slučaju poremećaja cirkulacije,
  6. Ako je pacijent nedavno podvrgnut operaciji pluća i srca.

Općenito, pacijenti dobro podnose lijek, ali u rijetkim slučajevima mogući su sporedni efekti u obliku napada mučnine, palpitacija, halucinacija, alergijske reakcije u obliku urtikarije, anafilaktičkog šoka.

Mnogi pacijenti nakon upotrebe Gordoks-a ostavljaju pozitivne kritike kod pankreatitisa različitih oblika, uprkos visokoj cijeni rješenja.

Upotreba droga

Uputa za upotrebu kod Gordox pankreatitisa sadrži potpune podatke s kojima morate biti upoznati. Prije početka liječenja potrebno je provesti posebno ispitivanje koje vam omogućava da utvrdite mogu li protutijela stvoriti ako su izložene aktivnim tvarima lijeka.

Pri liječenju gušterače koncentrat treba razrijediti s 0,9% otopinom natrijevog klorida ili 5% otopinom glukoze s volumenom od najmanje 500 ml. Razblaženi lek koristi se u naredna četiri sata.

Doktor intravenozno ubrizga testnu dozu od 0,1 ml kako bi otkrio koliko je tijelo osjetljivo na lijek. Tada rješenje dolazi kapaljkom.

  • Pacijent je u ležećem položaju i opušten koliko je moguće.
  • Lijek se daje vrlo sporo, oprezno, u glavnom venu.
  • Drugi lijek nije dopušteno ubrizgavati na isto mjesto tokom liječenja lijekom Gordox.

Tačno doziranje izračunava dežurni ljekar, usredotočujući se na individualne karakteristike tijela i prisustvo manjih bolesti. Ali najčešće se lek koristi u skladu sa sledećom opšte prihvaćenom shemom:

  1. Za liječenje odraslih osoba se koristi 0,5-2 ml otopine svakih četiri do šest sati.
  2. U pedijatrijskoj terapiji, Gordox se koristi u minimalnoj dnevnoj dozi od 0,2 ml po 1 kg djetetove težine.

Ako se lijek slabo podnosi, liječnik propisuje analogni lijek sa sličnim učinkom na tijelo, uključujući Ingitril, Contrical, Trasilol.

U slučaju predoziranja, pacijent može doživjeti alergijsku reakciju, kao i anafilaktički šok. Za bilo kakve sumnjive simptome, upotreba lijeka je obustavljena.

Ako pacijent ima hiperfibrinolizu i diseminiranu intravaskularnu koagulaciju, otopina se koristi u medicinske svrhe tek nakon što su uklonjeni svi neželjeni simptomi.

Izuzetno oprezno, uz omjer koristi i rizika, lijek se može koristiti ako pacijent:

  • Izvršene su kardiopulmonalne operacije, opaža se duboka hipotermija, a postoji i rizik od prekida cirkulacije usled razvoja zatajenja bubrega, tj.
  • Prije toga postojale su indikacije liječenja aprotininom, jer opetovano uzimanje rastvora često uzrokuje jaku alergijsku reakciju i anafilaktički šok. Ako je osoba primila lijek u narednih 15 dana, trebate obaviti test pomoću probne doze.
  • Otkrivena je alergijska dijateza, u tom slučaju se terapija provodi strogo pod nadzorom liječnika. Kako bi se izbjegle neželjene reakcije, koristi se jedna minimalna doza za provjeru učinaka lijeka.

Da bi se utvrdila moguća preosjetljivost, test se provodi 10 minuta prije početka glavnog tretmana.

Ako se nakon uvođenja probnog doziranja pojavi bilo kakva alergijska reakcija, Gordox treba odbaciti, inače se može razviti anafilaktički šok.

Interakcija s drugim lijekovima

Aktivna supstanca lijeka povećava heparin. Ako se Gordoks uvede u heparinizovanu krv, period koagulacije se povećava.

Ako se Dekstran i aprotinin uzimaju zajedno, oba lijeka će se pojačati. Da biste izbjegli razvoj reakcije preosjetljivosti, ni u kojem slučaju ne smijete istovremeno koristiti tretman ovim lijekovima.

Aprotinin je takođe u mogućnosti da blokira trombolitičke lekove, koji uključuju urokinaze, alteplaze i streptokinaze. U slučaju uzimanja mišićnih relaksana u sljedeća tri dana, važno je upozoriti dežurnog liječnika na to, jer to može prouzrokovati neželjene posljedice. Ako se otkriju simptomi, terapiju lijekovima treba odmah prekinuti.

Kako liječiti pankreatitis, reći će stručnjaci u videu u ovom članku.

32 komentara na „Forum: Liječenje pankreatitisa narodnim lijekovima i lijekovima“

Mnogi ljudi s kroničnim pankreatitisom žale se na ljekare. Da lijekovi koje propisuju ljekari nisu efikasni. Pomažu samo nakratko, a onda opet i pogoršanja. Pacijenti žele zauvijek izliječiti gušteraču lijekovima. Ali bez napora samog pacijenta to je nemoguće. Prvo morate popraviti oštećeno tkivo gušterače i uspostaviti probavu. A ovo je, prije svega, dijeta. Moramo zauvijek zaboraviti na alkohol, prženo i masno. Dok imate dijagnozu „hronični pankreatitis“, nema juha, kuhajte supe samo na povrtnim juhama. Kafa, kakao, začinjen, dimljeni, slatki, svježi kruh, muffini su također zabranjeni. Bolje je jesti povrće ne sirovo, već kuhano. Frakcijska prehrana 5-6 puta dnevno, najbolje u isto vrijeme.
Koristite narodne lijekove za liječenje hroničnog pankreatitisa: tinktura propolisa, zobene juhe, cikorija, infuzija zlatnih brkova, sok od krompira, bilje. Biljne pripravke treba piti najmanje šest mjeseci, mijenjajući sastav svaka 2 tjedna. Iscijeđeno bilje ne izbacite, već ih koristite u obliku aplikacija na gušterači.

Uzmite 2 šargarepe i 2 srednje velika krompira, napravite sok na sokovniku. Trebalo bi dobiti oko 200 g soka. Ovaj porcije pijte 30 minuta prije obroka. Uzimajte jednom dnevno. Kurs liječenja pankreatitisa najmanje sedmicu dana. Zatim pauza od 10 dana i novi sedmični kurs liječenja sokom. Bilo bi lijepo naviknuti se i piti ovaj sok tijekom cijele godine. (HLS 2012, br. 19, str. 14-15)

Veoma je korisno uzimati dekokt proklijalog ovsa. Decocija zobi je dobra stvar za probavni sistem. Klijana zrna su uglavnom eliksir mladosti. Uz to, zob može zauvijek izliječiti hronični pankreatitis.
Recept: uzeti 100 g zobi, isperite, prelijte prokuhanom vodom, stavite na toplo mjesto, pokrivajući krpom. Za jedan dan pojavit će se sadnice. Osušite ih peškirom. Kada se osuši, u mlincu za kafu sameljite u brašno (ili mlin za meso i osušite). 1 kašika. l sipati brašno 200 g vode, kuhati 2-3 minute, ohladiti i piti. Čuvajte juhu najviše 1,5 sata. Tijek liječenja je do potpunog oporavka.

Moguće je liječiti pankreatitis kod kuće, a ne klijanjem zobnih žitarica. Evo pregleda tretmana zob iz Vestnik ZOZH za 2012. broj 21.
Dijagnosticiran mi je hronični pankreatitis kada sam imao 60 godina rutinskim pregledom. Tada sam se sjetio recepta moje bake sa teritorija Altaja. Pomogao mi je, već 17 godina živim bez egzacerbacija.
Zob operite u ljusci, osušite ručnikom. Ujutro popijte pola čaše čistog ovsa, izgnječeno u mort (u mlincu za kafu) do brašna. Brašno prelijte čašom hladne vode, pustite da se kuha jedno sat vremena, povremeno miješajući. Zatim je ocijedite, iscijedite, bacite kolač i popijte malo vode pola sata prije jela. Pijete infuziju zobi mjesec dana.
Ovaj narodni lijek je pomogao kad mi se nećak razbolio od pankreatitisa. Zavijen je tako da su ga dva puta hitnom vozilom odveli i liječili u bolnicu. Zatim je popio dekolte od zobi i dugi niz godina se osjeća sjajno.
Mnogo sam ljudi preporučio piti dekolte od zobi, za pankreatitis, i sada mi se svi zahvaljuju na ovom receptu.

Ako postoje kamenci u žučnoj kesici ili je žučni mjehur uklonjen, tada ne možete piti infuzije i decokcije zobi.
Čak i u bilo kojem zrnu postoje inhibitori rasta koji sprečavaju klijanje zrna u nepovoljnim uslovima. Ove tvari odlično usporavaju metabolizam u ljudskom tijelu i narušavaju probavu. Zato zob prije pripreme infuzije ili dekocije treba namočiti, pa uliti vodu. A bolje je klijati zrno. Dakle, koristi od zobi za liječenje pankreatitisa bit će veće.

Hvala na odgovorima, uzeo sam u obzir mrkvu i krumpir. Pokušaću, napisaću rezultat. Dijagnoza hroničnog pankreatitisa, mučena godinu dana, izgubila je 20 kg. Konstantni bolovi.

To je zobeno zrno koje kad se natapa, slabo izlučuje fitinsku kiselinu (te iste inhibitore). Bolje klijati. Ne možete sušiti ili samljeti u mlincu za kafu, a mekano klijavo sjeme možete samljeti u blenderu dodavanjem vode (ili infuzije bilja) i meda

U zozhe sam pročitao da u liječenju pankreatitisa stablo cvijeta maslačka pomaže dobro, možete jesti svježe, možete sušiti i variva

Da, također sam pronašla nekoliko mišljenja o zdravom načinu života kako su maslački pomogli izliječiti gušteraču:
1. Imam hronični pankreatitis i bilijarnu diskineziju, imam 73 godine. Ujutro na prazan stomak pijem infuziju Hercules: 2 kašike. kašike žitarica u 300 ml vode prokuham 2 minuta, procijedite 20 minuta. Pijem pola ujutro, drugu polovinu uveče.
U proleće kidam stabljike maslačka, iscijedim sok, pomiješam sa medom. Uzimam 10 dana po 1 kašičicu 3 puta dnevno prije jela. Ne jedem masno i prženo, puno se krećem. bolovi ne smetaju dugo vremena. (Pregled iz novina HLS 2012, br. 4, str. 40)

2. Kod pankreatitisa pomaže tinktura maslačka. U proljeće u litarsku teglu sakupim cvjetove maslačka i ulijem votku. Zatvaram i stavljam na tamno mjesto do prilike.
U avgustu mi se gušterača upala. Ja sam bacila 100 g tinkture maslačka, dodala 1 kašika. l dušo. Počeo je uzimati 1 kašiku. l ovaj lijek 20 minuta prije jela u trećini čaše tople vode. Uzima se 2-3 puta dnevno. Već drugu godinu pijem s pogoršanjem pankreatitisa - bol brzo umire. (HLS 2011, br. 24, str. 31)

Pročitala sam puno dobrih recenzija o liječenju pankreatitisa biljkom Zlatni brkovi. Treba piti mjesec dana 3 puta dnevno, infuziju lišća ove biljke. Štaviše, za lišće je potrebno prilično malo - 1 list po litri kipuće vode (zamotajte, insistirajte na dan). Pijte samo 50 mg. Odnosno, jedan list je dovoljan 6 dana. Za tijek liječenja - 5 listova. (Pregled iz novina HLS 2012, br. 16, str. 35)

Mnogi pacijenti, osjećajući olakšanje, počinju prekomjerno proširiti dijetu. Ali njihovi osjećaji nisu uvijek objektivni. U stvari, gušterača se još nije oporavila u potpunosti, a kršenje prehrane opet dovodi do akutnog pankreatitisa. Stoga s vremenom počinju vjerovati da je nemoguće zauvijek izliječiti bolest.

U 47. godini dijagnosticiran mi je hronični pankreatitis. Osjećala sam se tako strašno da se činilo da je život gotovo. Više nije moglo biti ništa od kaše, ali bolovi u gušterači još uvijek nisu utihnuli. Savjetovali su me da se obratim stručnjaku za gušteraču - profesoru Nikolaju Safronoviču Makoki, koji je u to vrijeme radio u našem gradu. Lokalni doktor mi nije uputio uputnicu, ali me je profesor prihvatio bez uputnice. Rekao sam vam koji lijekovi za pankreatitis su mi propisani. Profesor se ogorčio što je gušterača neaktivna od takvog liječenja, i da ne djeluje, a zatim umrla. Treba koristiti samo gušteraču, ali u prirodi ima ljekovitog bilja za to. Tijelo akumulira potrebne tvari iz njih u mikrodoze. A kad se skupi, 10 godina će raditi ispravno.
Ovo je bilje koje mi je profesor Makokha savjetovao da liječim pankreatitis.
Mesec dana piti kamilice, zatim 7 dana odmora, 2 meseca - jagoda, 7 dana odmora, 3 meseca - cvetovi besmrtnika. Zatim opet kamilica - 1 mesec. Zatim knotweed ili kalendula - 1 mjesec.
Kupio sam ljekovito bilje u ljekarni, svaka kutija je imala recept kako ga uzimati. Uzeo sam čak i juhe za posao.
Profesor me je takođe savjetovao da ne jedem dijetalne čiste supe - ovo je mrtva hrana. Gnječite hranu zubima tako da se ona uliva u želudac poput supe. Počeo sam to činiti. Ubrzo je prestala osjećati bol nakon jela. Sada imam 84 godine i gušterača me ne muči. (Pregled iz novina „Vestnik ZOZH“ 2009, br. 17, str. 10)

Imam vrlo dobre kritike o liječenju pankreasa biljem po metodi profesora Makokha. Pročitao sam ovaj recept u Biltenu zdravog načina života za 2009. godinu i usvojio ga.
Uz strogu dijetu, ipak sam imao napade 2-3 puta sedmično, ponekad čak i 2 puta dnevno. Popila sam 5 tableta analgina, ali shpa nije pomoglo.
Lečim se četvrti mesec. Uopšte nije bilo napada. Malo po malo uključujem sir i kefir u prehranu, prije nego što ga nisam mogao jesti - odmah je počeo napad pogoršanja pankreatitisa. (HLS 2012, br. 8, str. 8-9)

Oni koji postavljaju pitanje „Kako zauvijek izliječiti gušteraču?“ Trebali bi usvojiti recept sa tinkturom propolisa. Sudeći prema recenzijama, jako dobro pomaže od pankreatitisa. Čak pomaže ublažavanju egzacerbacija. A ako ga uzimate dovoljno dugo, tada možete izliječiti hronični pankreatitis.
20 kapi 10% tinkture treba dodati u pola čaše vrućeg mlijeka. Ako osoba ne podnosi dobro mlijeko, što se često događa s pankreatitisom, tada možete uzeti 1/4 šalice mlijeka ili čak 1 kašiku. kašika. Ali mora se koristiti mleko. Kombinacija mlijeka i propolisa daje vrlo potreban terapeutski efekat. Tinktura možete kupiti u ljekarni ili je pripremiti sami. Tinktura propolisa treba piti neposredno prije spavanja, kada je krevet izravnan, pa čak i zubima četkan.
Povratne informacije o liječenju pankreatitisa tinkturom propolisa.
Imao sam agresivan oblik pankreatitisa. Svakodnevni bolovi otrovali su moje postojanje. Bilo je nemoguće čak i dodirnuti leđa. A ako ste imali priliku pojesti komad haringe ili kiselih krastavaca, onda se penjao od bola na zidu. I sama sam liječnica i znam da se pankreatitis liječi enzimima, a enzimi, zamjenjujući gušteraču, u potpunosti to onemogućuju.
Jednom sam odlučila liječiti bronhitis tinkturom propolisa mlijekom i otkrila sam da su mi se bolovi u leđima smanjili i općenito sam počela normalno jesti. Propolis je pomogao - bolest se polako povlačila.
Ali ne možete stalno uzimati propolis - 10 dana je trebalo - napravite pauzu. Učinkovitost bilo kojeg lijeka, ako se uzima kontinuirano, smanjuje se. Sljedeći kurs za 20 dana, tj. Provedete tečaj 1 puta mjesečno. (Pregled iz novina „Vestnik ZOZH“ 2016, br. 10, str. 11)

U novinama Vestnik ZOZH još se nalazi puno pregleda uspješnog liječenja hroničnog pankreatitisa tinkturom propolisa.

Pregled broj 1. Od bolova u gušterači, pomogla mi je tinktura propolisa s mlijekom, čiji recept sam čitala u zdravom načinu života. Tada sam jedva mogao jesti bilo šta. Sjedite na kaše i supe od povrća. A nakon tretmana jedem gotovo sve. Ali i dalje se trudim držati dijeta. (HLS 2015, br. 8 str. 8)
Pregled broj 2. Od pankreatitisa pijem 1-2 puta godišnje u tečajevima tinkture propolisa s mlijekom, što sam naučio od HLS-a. Prije mi je šećer dosezao 8 jedinica, sada je 5-5,5. Odlično se osjećam. Iz prehrane su isključene sve masti. Svakog dana ujutro i navečer pijem infuziju čage. (2 žličice po 1 litri vode 60 stepeni, inzistiram na termosu). (HLS 2016, br. 10, str. 10)
Pregled broj 3. Već duže vreme imam pankreatitis. Ne mogu jesti - bolovi su odmah počeli. Uspio je izliječiti gušteraču - sada sve jedem. Samo odbijeno prženo. Liječila sam se tinkturom od propolisa, sama sam ga napravila. Insistirano 30 g propolisa u 100 ml alkohola. Dok je pio jednu porciju, insistirao je na drugoj. Lijek je uzimala 1 put dnevno neposredno prije spavanja, miješajući 1 kašiku kašike u 100 ml vrućeg mlijeka. tinkture. Pio sam tjedan dana, zatim pauzu 2 dana, zatim opet pio tjedan i 2 dana pauze. Dakle, do potpunog izlječenja. Tokom liječenja strogo sam pridržavala dijetu.
Sada za prevenciju s vremena na vrijeme uzimam ovu tinkturu. (HLS 2012, br. 7, str. 32)

A šta je sa onima sa akutnim pankreatitisom? Kako ublažiti bol u pankreasu? Koje tablete treba uzimati kod pogoršanja?

Baralgin, no-shpa, papaverin pomoći će u smanjenju boli. Za smirenje gušterače pomoći će lijekovi koji sadrže enzime pankreasa: festal, panzinorm, digestal.
Moto akutnog pankreatitisa, prema riječima ljekara, trebao bi biti: "Glad, hladnoća i mir". Barem jedan dan ne jedite ništa, pijte samo malo vode, ako imate povraćanje i proliv, onda pijte puno vode da ne bi došlo do dehidracije. Preporučljivo je duže gladovati, ali bolje je pod nadzorom ljekara. Da izgladnemo od tečnih kaša na vodi. Uz pogoršanje pankreatitisa trebate staviti mjehurić sa ledom ili nešto smrznuto na gornji dio trbuha. Obavezno se odmarajte u krevetu, ako se krećete, gušterača mora dodatno stvarati inzulin, i loše je bez njega. Ostavite je.

Mnogo sam puta čitao na forumima za liječenje pankreatitisa da je s ovom bolešću bolje zamijeniti čaj i kavu s cikorijom, čak i ako je u prahu, instant, koji se može jeftino kupiti u svim trgovinama

Imam hronični pankreatitis. Da izbjegnem pogoršanja, pažljivo pratim dijetu. Gušterača ne prihvaća svu masnu, prženu, dimljenu, brašnu, slatku, kao ni sirovo povrće i voće - moraju se pirjati ili peći. Pankreatitis se često prevodi u dijabetes, pa ograničavam brze ugljikohidrate. Moja glavna dijeta je protein. Jedem frakcijski u malim porcijama svaka tri sata. Ako se pojave bol, nadimanje, belching, uzmem jedan od enzimskih preparata. Ali ne trebaju više od dvije sedmice da zacijele. Napokon, gušterača ne smije dozvoliti da lijeni. Pijem infuzije ljekovitog bilja koje poboljšavaju rad gušterače. Pijem infuzije biljnih priloga u tečajevima od 1 mjeseca (pola šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela), a zatim napravim pauzu od 10 dana.
Svi ovi lijekovi (dijeta, enzimi, ljekovito bilje) pomažu mi da zaboravim na egzacerbacije pankreatitisa vrlo dugo. (Pregled iz novina „Vestnik ZOZH“ 2016, br. 7, str. 12)

I nigdje nisam mogla pronaći recenzije, kako su sjemenke lana pomogle u liječenju gušterače. Ovdje i na ovom forumu, recenzije o tome kako je zob pomogla pankreatitisu, ali ništa o lanenim sjemenkama. Iako na internetu postoji mnogo recepata. Kupio sam 1 kg lanenih sjemenki, ali sada mislim da je bilo bolje kupiti zob.
.

Sjemenke lana mogu izazvati dijareju, a to je uobičajena pojava kod pankreatitisa. Zob nema takve nuspojave. Zob ima sposobnost regeneracije tkiva: tkiva jetre, gušterače, čitavog organizma. Zbog toga, juhu od zobi treba piti čak i zdrava osoba - to će mu produžiti mladost

U akutnom pankreatitisu možda ćete morati gladovati, ali u hroničnom, trebate jesti svaka 3 sata. Ako čitate recenzije liječnika na forumima, tada se za vrijeme broja pacijenata koji su primljeni s akutnim primarnim i pogoršanim kroničnim pankreatitisom povećava višestruko. To su oni koji su zauzeli post vrlo revnosno i počeli gladovati prvih dana ili jesti 1 put dnevno

Ako imate hronični pankreatitis i holecistitis, onda će vam pomoći tinktura luka od luka. Ja je redovno podnosim.
2 žlice. l sjeckani luk luka preliti sa 100 ml votke. Za dvije sedmice filtriram. Uzimam 20 kapi, miješajući 1 kašika. l laneno ulje. Kurs liječenja je 2 tjedna. (Pregled iz novina HLS 2015, br. 2, str. 28)

Prošlog ljeta imao sam ozbiljnu egzacerbaciju pankreatitisa. Već nekoliko tjedana bilo je uznemirenog stomaka, proliva. U jednom je trenutku hilak forte pomogao, ali onda je prestao pomagati. pronašao recept za uštedu.
Uzmite 10 g rizoma tamjana i krvarenja, prelijte čašom ključale vode i držite u vodenoj kupelji 30 minuta. Bez hlađenja da procijedi dodajte prokuhanu vodu do zapremine 200 ml. uzimati 50 ml 4 puta dnevno 30 minuta prije jela. Kurs traje 1 mesec. Ako imate hipertenziju, tamjan je bolje isključiti iz kolekcije - podiže pritisak. (Pregled iz novina HLS 2012, br. 5, str. 34)

Kada započne moja egzacerbacija pankreatitisa, javljaju se bolovi u gušterači, tada počinjem liječiti sakupljanjem bilja. Uzimam 1 kašiku. l boje nevena, plantain, besmrtnica, sukcesija. Sve protrljam u prah. 2 žlice. l u smjesu stavite 0,5 l kipuće vode, inzistirajte 1 sat i pijte pola čaše 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Noću na lijevoj strani pravim oblog od jogurta.
Trajanje lečenja je 4 nedelje. (Pregled iz novina HLS 2017, br. 15, str. 31)

Nevena imaju veliku ljekovitu moć, pomažu u oslobađanju od pankreatitisa i bolesti jetre i bubrega. Uz pomoć nevena uspio sam izliječiti gušteraču, kao i smanjiti pritisak. Uzela sam i infuziju nevena i tinkturu.
Infuzija: 1-2 žličice nasjeckanog osušenog cvijeta prelijte 200 ml kipuće vode, ostavite 15-20 minuta. Procijedite i uzimajte 1/4 šalice 4 puta dnevno 15 minuta prije jela.
Tinktura: 25-30 cvjetova nevena (po mogućnosti tamnog) sipa 300 ml alkohola. Insistirajte 15 dana. Uzmite 1 kašiku. po 100 ml vode 15 minuta pre obroka, 1 put dnevno.
Režim lečenja: traje 21 dan. Pauza od 7 dana. Izvedite najmanje tri tečaja, nadalje o dobrobiti. (Recenzirao novine HLS 2018, br. 12, str. 30)

Gušterača se može zauvijek izliječiti, ali to je vrlo dugo liječenje. Za obnovu žlijezde i poboljšanje probave potrebno je oko godinu dana slijediti strogu dijetu i piti infuzije ljekovitog bilja.

Recept za pankreatitis i kolitis. Promiješajte 400 g metvice, 100 g matičnjaka, 100 g repeške. Sipajte u termos 1 kašiku. l sakupljaju čašu kipuće vode, insistiraju noć. Pijem ovu infuziju u 1/3 - 1/2 šalice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Infuzija poboljšava probavu, smanjuje kolike, obnavlja tkivo gušterače. (Pregled iz HLS 2012, br. 23, str. 36)

Savjeti liječnika o liječenju pankreatitisa u remisiji.
Prvi kurs lečenja. Uzimajte u jednakim omjerima korijen repe i divokoze, pelin, ljekovinu, gorušicu, orah, hren, žalfiju, kamilicu i neven. Promiješajte i 1 kašiku. l zbirke prelijte 0,75 litara ključale vode. Inzistirajte na 2 sata. piti 0,5 šoljica toplo 30 minuta prije jela 3 puta dnevno. Kurs traje 2 sedmice.
Drugi kurs biljne medicine - tretman infuzijom trave Sipajte 2 kašike kašike. repa 1,5 šalice kipuće vode. Inzistirajte na termos 4 sata. Popijte pola čaše 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Kurs traje 2 sedmice.
Ne odbacujte biljke, već ih koristite za svakodnevne fitoaplikacije na gornjem dijelu trbuha. Razmažite ih toplim ravnomjernim slojem na koži, prekrijte polietilenom i pokrivačem, ležite 30 minuta. kurs od 10-15 postupaka
(Pregled iz novina HLS 2015, br. 10 str. 18. Iz razgovora s liječnikom Vaninom A. I. KMN)

Kod holecistitisa i pankreatitisa pomoći će vam oblozi od soli na gornjem dijelu trbuha. Ručnik od vate navlaži se u 10% -tnoj otopini natrijevog klorida, fiksiran na trbuhu zavojima ili krpom. Traje 9-10 sati. Tijek liječenja je 7-10 preljeva.

Liječim gušteraču na sljedeći način: uzmite 2-3 kašike. kašike svježe ili suhe kaše, prelijte 0,5 litara ključale vode i kuhajte 2-3 minute. Inzistiram na pola sata i pijem 3 puta pola sata prije jela. Kurs traje 1 mesec.

Evo još nekoliko biljaka za liječenje pankreatitisa. Ako ih stalno uzimate na tečajevima i naizmjenično, tada možete u potpunosti izliječiti gušteraču. Obavezno slijedite dijetu za vrijeme liječenja.
Zbirka broj 1. Immortelle, tansy, kamilica, knotweed, korijen maslačka. Uzimajte sve biljke po 1 kašiku. l sipajte 1 litru ključale vode. Zamotajte, inzistirajte 2 sata. Uzimajte pola čaše 3 puta dnevno 30 minuta prije jela. Kurs traje 1 mesec.
Zbirka broj 2. Pomiješajte 3 kašike. l žalfija, cvjetovi nevena, korijen pljeskavice. Prema 2 žlice. l crvena djetelina, repeška i korijen maslačka. 2 žlice. l ove zbirke sipajte 0,5 litara ključale vode u termos, insistirajte 5 sati. Uzimajte pola šoljice 3 puta dnevno 30 minuta prije jela, četvrti put - noću. Kurs traje 1 mesec.
Zbirka broj 3. Samljeti i izjednačiti u jednakim delovima korijenje maslačaka i divokoze, travu cikorije i listove metvice. 1 kašika. l branje bilja preliti čašom ključale vode, ostaviti 2-3 sata. Uzimajte 3 puta dnevno prije jela oko 1/3 šolje.
(Pregled iz novina „Vestnik ZOZH“ 2016, br. 7, str. 12, 2011, br. 24, str. 31)

Kako Gordox

Gordox kod pankreatitisa sprečava aktivaciju proteolitičkih enzima i efikasan je u smanjenju fibrinolitičke aktivnosti krvi i sprečavanju krvarenja. Lijek se propisuje ako je razina tripsina i lipaze povećana u serumu krvi, što je praćeno jakom boli u lijevom hipohondriju.

Koristi se aktivna supstanca lijeka aprotinin, kao pomoćne komponente, alkohol, voda, natrijum-hlorid. Aprotinitis je polipeptid koji potiče iz pluća stoke.

Gordox ima antiproteazno, hemostatsko, antifibrinolitičko svojstvo. Glavna komponenta lijeka ne dopušta aktiviranje proteaza i djeluje kao inhibitor kalikreina. Lijek oslobađa upalne citokine i komponentu koja održava stalni nivo glikoproteina.

U hirurgiji se aprotinin koristi za smanjivanje upalnog odgovora, koji smanjuje gubitak krvi i smanjuje vjerojatnost transfuzije krvi.

Stoga Gordox ima slijedeće farmakološke učinke:

  • smanjuje fibrinolitičku aktivnost krvi, jer inhibira djelovanje enzima (kallikrein, tripsin, kimotripsin, plazmin kininogenaza). Inhibira i opštu aktivnost enzima žlijezde i aktivnost specifičnih proteaza,
  • stimulira otapanje krvnih ugrušaka i krvnih ugrušaka,
  • smanjuje aktivnost citokina, proteina koji pokreću upalnu reakciju,
  • sprečavaju gubitak glikoproteina (faktori koagulacije).


Lijek se uklanja iz krvotoka za 10 sati

Nakon uvođenja otopine, atropin se nalazi u međućelijskom prostoru, zbog čega njegova razina brzo opada. Većina aprotinina akumulira se u bubrezima, a znatno manji dio akumulira se u hrskavici.

U mozgu se nalazi minimalna količina lijeka, a on teško ulazi u cerebrospinalnu tečnost (cerebrospinalnu tečnost). Mala koncentracija aprotinina curi kroz placentu. Gordoxova aktivna supstanca razgrađuje se pod djelovanjem lizosomalnih enzima bubrega.

Kad trebate uzeti Gordoks

Budući da Gordoks ima antiproteaznu aktivnost, indiciran je za bolesti gušterače i organa koji su popraćeni povećanim sadržajem kallikreina i drugih proteaza.

Gordox je propisan za sledeće bolesti:

  • akutni pankreatitis (koristi se kao jedno od sredstava složene terapije),
  • hronični pankreatitis (ako se jave česti recidivi ili je bolest jaka),
  • pankreatitis, nastao na pozadini povrede ili operacije,
  • primarno krvarenje zbog hiperfibrinolize,
  • nekroza pankreasa,
  • angioneurotski edem,
  • znakovi šoka (toksični, traumatični, hemoragični, opekotine),
  • trauma dubokog tkiva

Kontraindikacije i neželjeni efekti lijeka

Lista kontraindikacija za lijek je mala. Kao i bilo koji lijek, Gordox se ne može uzimati ako u prvom i trećem tromjesečju trudnoće postoji netolerancija na glavnu ili pomoćnu supstancu lijeka, kao i na hemoragičnu dijatezu (DIC).

Sredstva protiv bolova za pankreatitis

Neželjeni efekti tokom uzimanja Gordoksa vrlo su retki. U nekih bolesnika tijelo je reagiralo na lijek dispeptičkim poremećajem (mučnina, povraćanje) i alergijskim manifestacijama (kožni osip, curenje nosa, urtikarija, bronhospazam, konjuktivitis, anafilaktička reakcija).

Rijetko se tijekom liječenja pojavljuju bolovi u mišićima i razlikuju se od normalnih krvnog tlaka (hipotenzija ili tahikardija). Moguće su nuspojave iz središnjeg živčanog sustava, na primjer, zbrka, psihotični poremećaji, halucinacije.

Alergija na lijek tijekom prve injekcije je vrlo rijetka, rizik od njegovog razvoja povećava se za 5% sljedećom injekcijom otopine. Ozbiljni alergijski ili anafilaktički neželjeni efekti mogu se razviti ako se primene više od dva kursa Gordox terapije u roku od šest meseci.

Kako se koristi lijek?

Gordox se proizvodi u tečnom obliku i mora se ubrizgati u venu. U ampuli 10 ml lijeka (aktivna komponenta je 100 hiljada KIE ili 14 mg aprotinina). U pakovanju je priloženo 5 plastičnih umetka u kojima se nalazi 5 staklenih ampula s zarezom. Prilikom upotrebe Gordoks-a moraju se strogo pridržavati uputstva za upotrebu.


Lijek se ubrizgava u venu prilično sporo, ne više od 5 ml u 60 sekundi

Injekcija se vrši samo kada pacijent leži (jer lijek može izazvati porast pritiska). Gordox se ubrizgava u glavne vene u koje se ne daju drugi lijekovi. Za provjeru reakcije tijela na aktivnu komponentu pacijentu se daje 1 ml Gordoxa. Ako se alergije nisu pojavile za 10 minuta, tada se daje cijela doza koju je propisao liječnik.

Odraslom pacijentu obično se propisuje 0,5-2 miliona KIU-a, rastvor ulazi u venu u roku od četvrt sata. Doza za održavanje 200 tisuća KIE prikazana je s intervalom od 4-6 sati. Ako simptomi pankreatitisa postepeno nestanu, tada se podrška smanjuje na 500 hiljada KIE / dan.

Kod akutnog pankreatitisa propisano je 50 000–1 000 000 KIU i postepeno se smanjuje tokom 2–6 dana na 50–300 hiljada KIU i u potpunosti se poništava nakon što nestaju znakovi enzimskog trovanja. Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa, daje se 25–50 hiljada KIU-a dnevno uz 3-6 dana.

Gordox je propisan djeci na osnovu tjelesne težine: uzima se 20 hiljada KIE po 1 kg. Uputa za upotrebu Gordoksa sadrži informaciju da nema podataka o utjecaju tvari na dječje tijelo, pa se Gordoks koristi samo pod budnim nadzorom liječnika.

Dodatne informacije

Gordox se može dati trudnicama u drugom tromjesečju. Istovremeno treba provoditi stalno medicinsko praćenje zdravstvenog stanja majke i djeteta. Nema kliničkih podataka koji bi potvrdili da lijek ne prodire u majčino mlijeko i ne utječe na nezreli organizam, stoga se ne preporučuje uzimanje inhibitora proteaze tijekom laktacije.

Uz predoziranje Gordoxa, pacijent može razviti alergijsku reakciju, čak je vjerovatno i anafilaktički šok. Ako postoje znakovi netolerancije na lijekove, tada se Gordox otkazuje i provodi simptomatsko liječenje pankreatitisa.


Lijek djeluje u interakciji s određenim lijekovima, pa bi se lijek trebao koristiti pod nadzorom liječnika.

Aprotinitis dodan u hepariniziranu krv dovodi do povećanja razdoblja koagulacije. Istodobna primjena Gordoxa i Reomacrodex pojačava terapeutski učinak oba lijeka (senzibilizirajući učinak).

Aktivna komponenta rastvora inhibira efekat urokinaze, alteplaze, streptokinaze. A ujedno je i slabo izraženi inhibitor serumske kolinesteraze u serumu, dakle, uz istodobnu upotrebu lijekova povećava se opuštanje mišića i vjerovatno je razvoj apneje.

Gordox se izdaje u ljekarni na recept. Mora se čuvati na 15–30 .S. Rok trajanja 5 godina. Prije početka terapijskog tečaja potrebno je provjeriti postoji li individualna osjetljivost na komponente Gordoxa, zbog čega se vrši kožni test.

Ako je pacijent imao alergijske reakcije, tada treba uzimati blokatore histamina i kortikosteroide prije terapije aprotininom. Ako se očituje DIC i hiperfibrinoliza, tada je primjena Gordoxa dopuštena samo kad se uklone svi znakovi DIC-a i postoji profilaktički učinak heparina.

Gordox treba pažljivo uzimati ako se mišići relaksanti uzimaju 2-3 dana prije terapije aprotininom. S drugim tečajem liječenja Gordoxom povećava se rizik od razvoja teških alergija i anafilaktičkog šoka, pa ljudi koji imaju predispoziciju za alergije moraju pažljivo pratiti svoje zdravlje i utvrditi omjer rizika i koristi.


Alkohol se koristi kao pomoćno sredstvo u Gordoksu, tako da dnevna doza lijeka ne smije prelaziti 90 mg / kg. Ako doza sadrži više nego što je liječnik propisao u ampuli, tada se ostaci moraju odlagati, jer se otopina ne može pohraniti.

Lijekovi koji, poput Gordoxa, sadrže aprotinin:

Victor:
Prije par godina dijagnosticiran mi je hronični pankreatitis. Kad dođe sljedeći trenutak pogoršanja, spašava me samo Gordoks. Unatoč činjenici da danas postoji puno novih alternativa ovom lijeku, i dalje ga koristim, jer on po efikasnosti nadmašuje sve ostale analoge.

Lyudmila:
Kad je moj sin imao operaciju, dijagnosticiran mu je pankreatitis tokom rehabilitacije. Obraćajući se ljekaru za pomoć, propisao nam je Gordox intravenske injekcije, koje smo morali izvršiti u bolnici. Uređaj nije bio jeftin i redovito smo odlazili u proceduru. Prije upotrebe, pažljivo pročitajte upute za uporabu i otkrijte da lijek može izazvati alergijske reakcije i razvoj anafilaksije. No, srećom, uspjeli smo sve ovo izbjeći. Nakon 3 injekcije, njegovo zdravstveno stanje se popravilo, dok nisu otkrivene nuspojave.

Stepan:
Tijekom egzacerbacije na mene se natapa Gordox - za tri dana ponovno postajem čovjek.

Gordox je djelotvoran i prema recenzijama pacijenata, već 2. dana nakon početka liječenja, stanje se značajno poboljšava, sindrom boli je manje izražen. Budući da je tijekom terapije moguć anafilaktički šok, lijek se propisuje pacijentima u bolnici.

Pogledajte video: ZBOGOM cistama i miomima: Kombinacija ova dva sastojka pomoći će vam da ih se riješite ZAUVIJEK! (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar