Gestacijski dijabetes u trudnica: znakovi, liječenje i dijeta

Za liječenje zglobova naši čitaoci su uspješno koristili DiabeNot. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ako je tijekom trudnoće povišen šećer u krvi, tada se najvjerovatnije pojavila gestacijska dijabetes melitus tijekom trudnoće. Njegova glavna razlika od tradicionalnog dijabetesa je ta što se metabolizam ugljikohidrata potpuno vraća nakon rješavanja porođaja. Hiperglikemija može uzrokovati probleme i majci i bebi. Najčešći od njih je razvoj velikog ploda, kao i intrauterina hipoksija. Međutim, ako se takva patologija dijagnosticira na vrijeme i započne liječenje, tada ne bi trebali nastajati problemi.

Postoji povezanost između gestacijskog dijabetesa i razvoja dijabetesa nakon trudnoće, ali rizici ovog stanja mogu se smanjiti optimizacijom životnog stila žene.

U normalnim uvjetima metabolizam ugljikohidrata kontrolira inzulin, koji proizvodi gušterača. Pod njegovim djelovanjem glukoza se razgrađuje i on ulazi u tkiva tijela, a njegov nivo u krvi se smanjuje.

Povećanje šećera u krvi tijekom trudnoće proizlazi iz činjenice da se pokazatelji hormona koje proizvodi posteljica povećavaju imaju suprotan učinak inzulina. Kao rezultat toga, opterećenje na repu gušterače postaje veće i ne može se uvijek nositi s tim, zbog čega nastaje hiperglikemija.

Povećana razina glikemije dovodi do poremećaja metabolizma u majci i plodu, a takođe doprinosi povećanju opterećenja na dečijem gušterači, što otežava njegov rad. Fetalni inzulin pomaže u suočavanju sa visokim šećerom u majčinoj krvi, ali u ovom slučaju višak glukoze počinje se pretvarati u masti. To je ono što dovodi do pretjeranog rasta fetusa, razvija dijabetičku embriopatopatiju i takođe uzrokuje gojaznost u majke.

Ti se procesi dešavaju uz velike troškove kisika, veće nego što majčin organizam može pružiti, što je i razlog hipoksije.

Faktori rizika

Gestacijski dijabetes može se razviti kod desetine trudnica. Najčešći uzroci i predisponirajući faktori za nastanak takvog stanja:

  • policistični jajnik,
  • gestacijski dijabetes tokom prethodne trudnoće,
  • prisutnost dijabetesa u porodičnoj anamnezi,
  • gojaznost.

Gestacijski dijabetes se retko razvija u takvim slučajevima:

  • porodična istorija nije opterećena
  • nedostatak komplikacija u prethodnim trudnoćama,
  • normalna tjelesna težina
  • starost do 27 godina za primipara,
  • glikemija se ranije nije povećala.

Kako se bolest manifestuje?

Vrlo je važno znati da šećer u krvi tijekom trudnoće iznosi 3,3-5,1 mmol / L na prazan želudac, a prije spavanja ta vrijednost ne bi smjela prelaziti 6,6 mmol / L.

Povećani šećer tokom trudnoće obično ne sumnja kod žena. To je zbog činjenice da blagi gestacijski dijabetes (GDM) možda ne može otkriti znakove. Trudnicama je potreban redovan šećer u krvi.

Čak i ako su pokazatelji glikemije lagano povećani, liječnik će propisati analizu na latentni dijabetes melitus tokom trudnoće, odnosno test glukozne tolerancije, koji se sastoji od mjerenja glukoze tri puta: na prazan stomak, 60 minuta nakon opterećenja ugljikohidratima i nakon 120 minuta.

Zbog činjenice da pokazatelji glikemije fluktuiraju tokom dana, nije uvijek moguće utvrditi ovu patologiju. Tada se propisuje analiza za sadržaj glikoziliranog hemoglobina. Odrazit će nivo glikemije za 90 dana. U praksi endokrinologa ovo je vrlo često korištena analiza, jer dobro odražava kontrolu terapije dijabetesa. Normalni pokazatelji ove analize su 4-6%.

Kod umjerenog do teškog dijabetesa, trudnice razvijaju sljedeće simptome:

  • jaka žeđ
  • pojačano mokrenje
  • oštećenje vida
  • osjećaj gladi.

Ovi simptomi ne sugeriraju uvijek razvoj gestacijskog dijabetesa, jer su često povezani s trudnoćom. Zbog toga bi se žene trebale pregledati na dijabetes tokom trudnoće.

Posledice za plod

GDM može imati posljedice po bebu, naime fetepatiju fetusa. Dijabetička fetepatija dijagnosticira se ultrazvukom, nakon što je utvrđeno ovo stanje, potrebno je porođaj carskim rezom. Za djecu kojima je dijagnosticirana dijabetička fetepatija karakteristični su sljedeći simptomi:

  • težina rođenja prelazi 4 kg,
  • opseg glave je za 2 tjedna iza veličine trbuha,
  • izražen razvoj potkožne masti,
  • oticanje potkožne masti,
  • respiratorni distres
  • mišićna hipotenzija
  • povećana jetra, srce,
  • malformacije.

Što duže hiperglikemija dominira i što su joj viši indeksi, to će biti izraženija fetoppatija. To znači da bi žena trebala pažljivo nadzirati šećer u krvi, slijedeći dijetu i po potrebi koristiti inzulin prema uputama.

Rođenje djeteta kod gestacijskog dijabetesa melitusa može proći kroz prirodni porođajni kanal, ali uz značajnu makrosomiju (veliki plod) i dekompenzaciju šećerne bolesti potrebno je kirurško porođaj carskim rezom.

Kako postupati

Glavni cilj liječenja ove bolesti je održavanje normalnog metabolizma ugljikohidrata. Za to se mogu primeniti različite metode.

Trudnoće bi trebalo jesti 5-6 puta dnevno, dok bi unos hranjivih sastojaka trebao biti ravnomjerno raspoređen za svaki obrok. Iz svoje prehrane treba izuzeti hranu s visokim glikemijskim indeksom, kao i ograničiti složene ugljikohidrate na barem pola prehrane. Preostala polovina treba biti podjednako raspoređena između masti i proteina. O dnevnom unosu kalorija potrebno je razgovarati s nutricionistom ili endokrinologom.

Važna komponenta je režim pijenja: piće treba biti čista voda, čaj bez šećera, voćni napici bez šećera, mineralna voda. Kafa dovodi do ranog gubitka tekućine u tijelu, gazirana pića, tekućina koja sadrži šećer povećavaju glukozu u krvi, što je prepuno razvoju dekompenzacije.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost pomaže smanjenju visokog šećera u krvi tijekom trudnoće, jer oni ubrzavaju metabolizam i povećavaju oksigenaciju tkiva. Istovremeno se povišen šećer u krvi smanjuje zbog konzumiranja glikogena, a i tu se vodi borba sa masnim naslagama, što takođe olakšava stanje trudnici i plodu.

Treba imati na umu da je iscrpljivanje sebe treningom također opasno, jer postoji rizik od razvoja hipoglikemijskih stanja koja će negativno utjecati i na vaše stanje i na stanje vašeg djeteta. I nakon toga, glikemija će sigurno porasti kompenzacijski. Način fizičke aktivnosti također je bolje koordiniran s liječnikom koji radi.

Da li je inzulin potreban

Insulin je apsolutno siguran kada se pravilno koristi. Ne izaziva ovisnost, stoga se nakon isporuke otkazuje, osim ako šećer i dalje raste.

Propisan je u slučajevima kada promjene prehrane i odgovarajuća fizička aktivnost ne daju pozitivan rezultat. Međutim, on se propisuje samo u slučajevima kada stanje žene to zaista zahtijeva.

Ako je tijekom trudnoće šećer povišen, a liječnici propisuju insulinsku terapiju, ne biste ga trebali odbiti. Takođe, kao što ne biste trebali slušati mitove o ovoj užasnoj drogi. Ako pravilno izračunate dozu i pridržavate se svih preporuka liječnika onda neće nastati nikakav problem.

Jedan od glavnih uvjeta terapije insulinom je svakodnevna, a u posebnim slučajevima nekoliko puta dnevno kontrola glikemije. To može uzrokovati određenu nelagodu, ali druga opcija jednostavno ne postoji. Možete koristiti mjerač, on pamti sve dobivene rezultate nakon čega se moraju pokazati liječniku kako bi se ispravio tretman.

Znakovi GDM

Simptomatologija ove bolesti ne razlikuje se od običnog dijabetes melitusa, mada ponekad može biti gotovo asimptomatska. Zbog toga se trudnice tako često podvrgavaju testovima krvi i urina. Rano otkrivanje bolesti pomaže bržem rješavanju problema. Naposljetku, ako gestacijski dijabetes nakon porođaja obično nestane, a žena živi normalnim životom, tada latentni dijabetes u trudnoći može se razviti u običan dijabetes tipa 1 ili 2.

Morate obratiti pažnju na sljedeće simptome:

1. Suha usta.

2. Osjećaj punoće mokraćnog mjehura, učestalo i obilno mokrenje.

3. Brz umor i stalan osjećaj umora.

4. Snažan osjećaj gladi, ali može doći do naglog smanjenja težine ili, obrnuto, naglog povećanja tjelesne težine.

5. Svrbež se može pojaviti u perineumu.

Znakovi gestacijskog dijabetesa melitusa u trudnica, kao što se može vidjeti sa popisa, nisu baš očigledni, pa je bolje igrati sigurno i posavjetovati se s liječnikom.

Opasnost od GDM-a za žene

Ako se dijabetes ne nadoknadi na vrijeme, trudnoća može proći s nizom komplikacija za majku. Česte su infekcije mokraćnih puteva, razvija se gestoza od koje boluju krvne žile u tijelu, a to može dovesti do pothranjenosti fetusa.

Nastali polihidramnio može utjecati na funkcioniranje bubrega, uzrokujući upalne procese. Vizija pati. Ponekad se pojavi ketoacijanoza što dovodi do trovanja organizma. Stalno povišena razina glukoze izaziva infekciju genitalnog trakta, koja se potom prenosi na fetus.

Zbog prevladavanja masnog tkiva u trudnica s prekomjernom težinom, poremećena je razina citokina koje proizvode stanice imunološkog sustava tijela. Kršenje njihove regulacije dovodi do niza metaboličkih, vaskularnih i upalnih reakcija u tijelu.

Gestacijski dijabetes melitus u trudnica i citokini koji su sintetizirani u masnom tkivu uzrokuju pretjeranu ekspresiju gena za upalu. To može rezultirati preuranjenim porođajem ili operativnim zahvatom (carski rez).

Komplikacije za fetus

Gestacijski dijabetes (dijabetes melitus u trudnica) u ranoj fazi razvoja embriona može dovesti do različitih malformacija. Uostalom, dijete prima hranu u obliku glukoze, ali još uvijek ne proizvodi inzulin, jer gušterača još nije formirana, a ne prima dovoljno od majke. To uzrokuje nedostatak energije i dovodi do nerazvijenosti dječjih organa.

Nakon toga, kasnije, kada dijete ima vlastiti gušterača, ono počinje proizvoditi dvostruku količinu inzulina za svoje tijelo i majku. To dovodi do hiperinzulinemije, koja prijeti asfiksijom, odnosno kršenjem respiratornih funkcija kod djeteta. Prisutnost velikog nakupljanja amnionske tečnosti takođe izaziva asfiksiju deteta.

Česte promene nivoa glikemije u krvi mogu dovesti do neuhranjenosti dečijeg mozga, što će usporiti njegov mentalni razvoj. Višak šećera kada je izložen inzulinu pretvara se u masne naslage, pa se djeca rađaju vrlo velika, pate od feoppatije.

Fetalna fetipatija

Uz gestacijski dijabetes melitus, rađaju se trudnice s karakterističnim izgledom bolesti. Najprije imaju vrlo veliku težinu, ponekad dosežu i više od 6 kg. Koža ima plavkastu nijansu zbog prisustva potkožnog krvarenja, takozvanog petehijalnog osipa. Velika količina masti je prisutna na tijelu. Lice je natečeno i cijelo tijelo natečeno, zbog prisustva prekomjernog taloženja masnog tkiva u tijelu. Telo novorođenčeta ima široka ramena i kratke udove.

Pri rođenju, u plućima postoji nedostatak sinteze surfaktanata koji sudjeluju u ispravljanju pluća i prvom dahu. U početnim satima života mogući su problemi sa disanjem, od privremenog zaustavljanja do kratkoće daha.

U dijabetičkoj fetopatiji dijete razvija žuticu uzrokovanu patologijom jetre i zahtijeva terapiju na terapeutski način. Također, kad se dijete rodi od trudnice s GDM-om, u početku se mogu smanjiti aktivnost, mišićni tonus i sisalni refleks. Ponekad postoji tremor udova, nemirni san.

Kod one rođene s fetopatijom krvni test pokazuje povećani broj crvenih krvnih zrnaca, razinu hemoglobina i nisku glikemiju.

Fetopathy Treatment

Budući da je razina šećera kod novorođenčadi smanjena, da biste izbjegli hipoglikemiju, trebate uvesti 5% otopinu glukoze pola sata nakon rođenja. Takvo se dijete hrani na svaka dva sata. S nedostatkom mlijeka, majke koriste isisnuto mlijeko od drugih rodilja.

U slučaju oštećenja respiratorne funkcije, vrši se umjetna ventilacija pluća. Po potrebi se daje površinski aktivna tvar koja je potrebna za prvi udisaj i otvaranje bebinih pluća. Za poremećaje nervnog sistema propisano je davanje kalcijuma i magnezijuma.

Žutilo kože i očnih sklera tretira se ultraljubičastim zračenjem. Oči su tokom postupka prekrivene zavojem. Ljekari pažljivo prate postupak kako bi se izbjegle moguće opekotine.

Tako da dijete ne boluje od takve bolesti i rodi se zdravo, majka koja ima gestacijski dijabetes (trudnice s dijabetesom) mora učiniti sve što je potrebno za snižavanje šećera u krvi, podvrgavanje potrebnih pregleda, slijediti dijetu, tada će se dijete roditi bez takvih problema.

Dijagnoza GDM

Znajući simptome bolesti, na prve znakove ili sumnje, žena bi se trebala posavjetovati s ginekologom koji se liječi. Bit će potrebno uzeti krvni test prsta ili vene. Analiza se uzima na prazan stomak, na koji se ne morate ograničavati u hrani, aktivnosti ili se nervirati, inače bi rezultat mogao biti sumnjiv.

Također, u ranoj trudnoći možete uzeti analizu za latentni dijabetes melitus sa posebnim opterećenjem glukoze. Pomoći će identificirati kršenje metabolizma ugljikohidrata u tijelu. Ispitivanje se vrši i na prazan stomak. Nakon što ste prvi put uzeli krv, trebate piti otopinu koja se sastoji od 75 g glukoze ili običnog šećera, pomiješanog u 300 ml čiste mirne vode. Nakon 2 sata, daje se drugi krvni test.

Sljedeći put provjerit će razinu glukoze u kasnijoj trudnoći (24.-28. Tjedna). U tom periodu dolazi do povećanja nivoa hormona.

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Prije svega, trudnice koje imaju višak kilograma treba započeti svađu s njima. Aktivni način života i dobro osmišljena prehrana pomoći će vam da se nosite s tim.

Konstantno pratite nivo šećera u krvi. Merite na prazan stomak i 2 sata nakon obroka. Samo 4 puta dnevno. Ispitivanja mokraće takođe bi trebalo uzeti za ispitivanje ketonskih tela. Obavezno nadgledajte krvni pritisak.

U onim rijetkim slučajevima kada se glikemijska kompenzacija normalizacijom prehrane ne dogodi, liječnik propisuje terapiju inzulinom. U trudnoći je upotreba lijekova za snižavanje šećera kontraindicirana, pa se liječenje gestacijskog dijabetesa u trudnica provodi ubrizgavanjem inzulina. Imenovanje se daje samo u slučajevima kada dijeta 2 tjedna nije dala pozitivan rezultat ili u prisutnosti patnje ploda, prema pokazateljima ultrazvučne dijagnostike. Nakon porođaja potreba za njima nestaje.

Prehrana za GDM

Dijeta za gestacijski dijabetes u trudnica morat će se radikalno preispitati. Prekomjerna težina smanjuje otpornost na inzulin. Ali vrijeme rađanja djeteta zahtijeva energiju i dodatnu snagu za ženu. Stoga, i majci i plodu moraju biti osigurane potrebne hranjive tvari za tijelo. Ali sadržaj kalorija u hrani treba značajno smanjiti.

Za cijelo vrijeme trudnoće, žena dobiva na težini od 10 do 15 kg. Možete izračunati unos kalorija dnevno. Preporučuje se upotreba integralne hrane. Normoglikemija zahtijeva dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata, ali tijekom trudnoće tijelu su zaista potrebni ugljikohidrati, a bez njih će započeti stvaranje ketonskih tijela što negativno utječe na nerođeno dijete.

Značajno smanjite samo takozvane brze ugljikohidrate (ili ih u potpunosti odbacite). Uključuju šećer i med, konzerve i kolače, sokove i slatko voće (smokve, banane, persimmoni, mango, datulje), bobice, posebno grožđe i grožđice. Ako zaista želite nešto slatko - ali uvijek želite nešto što je nemoguće - za vrijeme trudnoće zabranjeno je zamjena za nadomjestkom šećera. Ponekad možete koristiti fruktozu, ali ako su to proizvodi od brašna, poput vafla ili peciva s fruktozom, tada je bolje apstinirati. Zbog brašna i toliko ugljikohidrata.

Ugljikohidrati s glikemijskim indeksom nalaze se i u hljebu od kruha, krumpira, žitarica, kaše i riže. Općenito, dijeta kod gestacijskog dijabetesa trudnica nije mnogo drugačija od uobičajene zdrave hrane za ljude koji su zainteresirani za ispravnost njihove prehrane. Ovo je normalna zdrava hrana, korisna apsolutno svima.

Ni u kojem slučaju nemojte jesti instant hranu, supe jednu minutu, žitarice i rezanci u vrećicama, pire u prahu. Ne pijte gaziranu slatku vodu i sokove u kesama. Takođe, kobasice i kobasice ne možete jesti.

Kako kuhati dijetalnu hranu?

U trudnica sa gestacijskim dijabetes melitusom upotreba životinjskih masti se ne preporučuje. Masno meso poput svinjetine i janjetine može se zamijeniti dijetalnim mesom: govedina, teletina. Morska riba i meso s malo masti mogu se peći, kuhati na pari, kuhati. Parne kotlete teletine s dodatkom mrkve savršeno zamjenjuju uobičajene, pržene u tavi.

Zamijenite masnoće biljnim uljima, biljnu salatu umjesto majoneze ili masnu pavlaku, prelijte maslinovim uljem, kupite sir i jogurt samo u obliku s malo masti. Naviknite se na jela od povrća, s rijetkim uključivanjem krumpira. Povrće se može kuhati, kuhati, kuhati u dvostrukom kotlu, peći u rerni i na roštilju.

Što se može napraviti sa gestacijskim dijabetesom trudnica iz mesnih jela? Svako nemasno meso i kravljeg mesa, ali meso i riba vrlo su ukusni za kuhanje u pećnici, pečeni s povrćem. I naravno, ni u kojem slučaju ne smijete jesti prženu, začinjenu, slanu, dimljenu, začinjenu. Začini i kečapi neće dovesti ni do dobrog.

Može se konzumirati u malim količinama

Dijeta za gestacijski dijabetes trudnica omogućava upotrebu sljedećih proizvoda, ali samo u malim porcijama:

  • raženi hleb
  • kiselo voće poput narandže, trešnje, jabuke, limuna,
  • pileća ili prepelica,
  • tjestenina od durum pšenice,
  • sjemenke suncokreta
  • repa i grašak, leća,
  • puter
  • orahe
  • slatkiši na bazi fruktoze i čokolade,
  • bobice mogu biti kisele, poput borovnica, jagoda, ribizle, gusjenice.

Osnovni potrošački proizvodi

Osnova jelovnika za trudnice s gestacijskim dijabetesom treba biti povrće: krastavci i rajčica, mrkva i tikvice, peršun, kopar, celer, zelena salata, patlidžan, rotkvica i rotkvica. Možete kuhati gljive. Za salate koristite suncokretovo, kukuruzno ili maslinovo ulje.

Mesne prerađevine konzumiraju se u kuhanom, pečenom i kuhanom u paru, a samo s malo masti. Teletina i kunić, perad i govedina, organići (goveđa jetra i jezik), možete pileća jetra. Od ribe je prikladna samo morska morska masnoća. Na primjer, iverak, smuđ, nototenija, oslić, bakalar. Možete razne morske plodove: škampe, dagnje, lignje, rakove. Od riječne ribe, samo će somi raditi.

Dijeta za gestacijski dijabetes u trudnica također može na jelovnik uključivati ​​fermentirane mliječne proizvode s niskom masnoćom. Kefir i sir moraju biti s malo masti (0% masti), mlijeko se ponekad može kupiti, ali samo 1%. Heljde i zob (zobena kaša) mogu se dodavati juhama na povrtnom juhu.

Kako jesti?

Jelovnik za trudnički gestacijski dijabetes treba podijeliti u nekoliko dijelova, od glavnih obroka i laganih zalogaja u pravilnim intervalima.

Za doručak trebate pojesti i do 40% ugljikohidrata. Prije odlaska u krevet, posljednja večernja užina trebala bi sadržavati i malu količinu ugljikohidrata. Preskakanje obroka snažno je obeshrabreno. Potrebno je da pijete do 1,5 litara čiste vode dnevno.

Ako vas mučnina ujutro muči, ali želite malo ležati, onda na krevet pored kreveta stavite nekoliko kolačića, nezaslađenih krekera od fruktoze prije spavanja. Dovoljno je prožvakati nekoliko komada da biste se osjećali puno bolje.

Također se morate konzultirati s liječnikom o potrebi uzimanja vitaminskog kompleksa, nadoknađujući zalihe vitamina i minerala.

Dijeta za gestacijski dijabetes u trudnica uključuje obavezni dnevni unos vlakana (od 20 do 35 g). Ubraja se u žitarice, tjestenine, integralni hljeb, povrće. Ova hrana sadrži i velike količine vitamina i minerala.

Fizičke vježbe

Prema trudnicama, gestacijski dijabetes neće izazvati komplikacije ni za majčino zdravlje ni za bebino zdravlje ako se pored prehrane i regulacije šećera u krvi održava zdrav način života. Mnoge trudnice svoje stanje doživljavaju kao bolest i veći dio dana provode ležeći u krevetu. Ali ovo je pogrešno.

Aktivni način života poboljšava učinke inzulina. Slobodno hodanje, šetnja na svježem zraku, skup posebnih vježbi dizajniranih za različite periode trudnoće - sve to ne samo da pomaže u smanjenju težine pretilih žena, već također poboljšava plućnu ventilaciju, dostavljajući potreban kisik tijelu u razvoju.

Jedino što treba zapamtiti je da žena sama mora regulirati svoje blagostanje. Ako je puls primjetno ubrzan ili postoje bolovi u povlačenju u donjem dijelu leđa ili trbuhu, gimnastika se odmah zaustavlja. Također morate zapamtiti da je bilo kakva vježba s opterećenjem snage, pritiskom i preskakanje strogo zabranjena.

Ako je liječnik propisao terapiju inzulinom, što smanjuje razinu glikemije, onda se tijekom fizičke aktivnosti može kritično smanjiti, tako da za trening morate uzeti sendvič ili neko voće, poput jabuke. Takođe ne treba da preskočite planirani obrok (pre ili posle vežbanja).

Nakon porođaja, iz sigurnosnih razloga, tako da se gestacijski dijabetes ne pretvori u normalu, morate biti pod nadzorom endokrinologa i ginekologa, pratiti težinu, i dalje slijediti zdravu prehranu. Ako su vam potrebni kontraceptivi, posavjetujte se s liječnikom, jer mnogi od njih mogu uzrokovati povećanje razine glukoze.

Dijagnoza i liječenje dijabetičke fetoppatije novorođenčadi

Svaka žena koja boluje od bilo koje vrste dijabetes melitusa i želi postati majka treba se sjetiti visokih rizika od postporođajnih komplikacija i odstupanja u razvoju nerođenog djeteta. Jedna od tih opasnih posljedica neštećenog tijeka bolesti je embriofetopatija i dijabetička fetepatija novorođenčadi.

Simptomi patologije

Djeca s dijabetičkom fitopatijom često su imala matericu s kroničnom hipoksijom.

U trenutku porođaja mogu osjetiti respiratornu depresiju ili asfiksiju.

Izrazita karakteristika takve djece smatra se prekomjernom težinom. Njena vrijednost kod prevremenog fetusa praktično se ne razlikuje od težine djeteta rođenog na vrijeme.

Tokom prvih sati od trenutka rođenja, kod deteta se mogu primetiti sledeći poremećaji:

  • smanjen mišićni tonus
  • ugnjetavanje usisnog refleksa,
  • naizmeničenje smanjene aktivnosti s periodima hiperaktivnosti.

  • makrosomija - djeca rođena majkama sa šećernom bolesti imaju težinu veću od 4 kg,
  • oticanje kože i mekih tkiva,
  • nesrazmjerne veličine, izražene u poboljšanju volumena trbuha veličine glave (za oko 2 tjedna), kratkih nogu i ruku,
  • prisutnost malformacija,
  • nagomilavanje viška masnoće,
  • visok rizik od smrtnosti fetusa (perinatalno),
  • kašnjenje u razvoju, koje se manifestuje čak u maternici,
  • poremećaji disanja
  • smanjena aktivnost
  • smanjenje vremena isporuke,
  • povećanje veličine jetre, nadbubrežne žlijezde i bubrega,
  • prekomjerni obim ramena iznad veličine glave, što često uzrokuje ozljede postporođaja,
  • žutica - nije povezana s fiziološkim karakteristikama novorođenčadi i ne prolazi tijekom prve sedmice života. Žutica, koja se razvila na pozadini fetopatije, signalizira patološke procese koji se javljaju u jetri i zahtijeva obaveznu terapiju lijekovima.

Patogeneza ovih komplikacija je česta hipoglikemijska i hiperglikemijska stanja trudnice, a javljaju se u prvim mjesecima gestacijskog razdoblja.

Rana dijagnoza

Žene sa bilo kojim oblikom dijabetesa obavještavaju se o dijagnozi tokom trudnoće.

Preduvjet za takav zaključak kao dijabetička fetepatija mogu biti snimci otkrivene patologije u anamnezi buduće majke.

U trudnica sa gestacijskim dijabetesom, fetoppatija se može otkriti upotrebom:

  • ultrazvučna dijagnostika (ultrazvuk) koja omogućava praćenje i vizualizaciju procesa razvoja fetusa u maternici,
  • CTG (kardiotokografija),
  • studije pokazatelja biofizičkog stanja u razvoju u maternici ploda, koje odražavaju kršenja u razvoju mozga,
  • Dopplerometrija
  • krvni testovi iz uzorka urina do markera placentalnog sistema koji određuje težinu fetoppatije.

Šta se može otkriti zahvaljujući ultrazvuku:

  • znakovi makrosomije,
  • neravnoteža tijela
  • simptomi oticanja tkiva, kao i prekomjerno nakupljanje potkožnog masnog tkiva,
  • eho-negativno područje u području kostiju lubanje i kože fetusa,
  • dvostruka kontura glave,
  • znakovi polihidramnija.

CTG vam omogućava procjenu učestalosti srčanih kontrakcija dok ste u mirovanju, u vrijeme kretanja, kontrakcije materice, a također pod utjecajem okoline.

Poređenje rezultata ove studije i ultrazvuka omogućavaju procjenu biofizičkog stanja fetusa i identificiranje mogućih poremećaja u razvoju mozga.

  • kontrakcije miokarda
  • protok krvi u pupčanoj vrpci,
  • funkcionisanje nervnog sistema u cjelini.

Učestalost svake od metoda rane dijagnoze fetopatije određuje liječnik, na osnovu karakteristika tijeka trudnoće, kao i rezultata prethodnih studija.

Antenatalni tretman

Liječenje trudnica s potvrđenom dijabetičkom fetepatijom započinje odmah nakon dijagnoze.

Terapija u periodu gestacije uključuje:

  • praćenje glikemije, kao i pokazatelj krvnog pritiska,
  • pridržavanje posebne prehrane koja se temelji na izuzeću masne i visokokalorične hrane (ukupne kalorije dnevno ne bi trebale prelaziti 3000 kcal) prije porođaja,
  • imenovanje dodatnog vitaminskog kompleksa koji pomaže nadoknaditi nedostatak elemenata u tragovima kad ih je nemoguće dobiti s osnovnom hranom,
  • terapija insulinom za normalizaciju nivoa glukoze.

Primjena ovih preporuka omogućava vam da umanjite štetne učinke ove patologije na nerođeno dijete.

Datum rođenja u trudnica s identificiranim gestacijskim dijabetesom najčešće se planira unaprijed na temelju ultrazvuka i dodatnih testova.

Optimalno razdoblje za rođenje djeteta sa znakovima fetopatije smatra se 37 tjedana, ali u prisustvu nepredviđenih okolnosti to se može prilagoditi.

U procesu porođaja, ljekari stalno prate nivo glikemije. Ako u krvi nema dovoljno glukoze, tada će kontrakcije biti slabe. Pored toga, žena može izgubiti svijest ili pasti u komu zbog hipoglikemije. Porođaj ne bi trebao biti produžen na vrijeme, stoga, ako se u roku od 10 sati dijete ne može roditi, ženi se daje carski rez.

Ako se znakovi hipoglikemije pojave tokom porođaja, trebali biste piti slatku vodu. U nedostatku poboljšanja, ženi se ubrizgava intravenski rastvor glukoze.

Postporođajna manipulacija

Djetetu s manifestacijama fetoppatije ubrizgava se otopina glukoze (5%) nakon rođenja kako bi se spriječio razvoj hipoglikemije s komplikacijama karakterističnim za ovo stanje.

Hranjenje deteta majčinim mlekom vrši se svaka 2 sata. Ovo je potrebno kako bi se nadomjestila ravnoteža između inzulina proizvedenog u gušterači i nedostatka glukoze.

U nedostatku disanja, dijete je povezano s mehaničkom ventilacijom (mehanička ventilacija), a surfaktant se dodatno daje. Manifestacije žutice zaustavljaju se pod utjecajem ultraljubičastoga zračenja u skladu s dozama koje je liječnik odredio.

Porođaj prilagodi dnevnu količinu inzulina koju daje 2 ili 3 puta. To je zbog činjenice da je količina glukoze u krvi značajno smanjena. Ako gestacijski dijabetes ne postane hronični, tada se terapija inzulinom potpuno otkazuje. U pravilu se 10 dana nakon porođaja nivo glikemije normalizuje i uzima vrijednosti koje su bile prije trudnoće.

Posljedice i prognoze nedijagnosticirane patologije

Fetopatija u novorođenčadi vrlo je vjerojatna da može izazvati nepovratne posljedice, čak i smrt.

Glavne komplikacije koje se mogu razviti kod djeteta:

  • neonatalni dijabetes
  • nedostatak kisika u tkivima i u krvi,
  • manifestacije sindroma respiratornog distresa (respiratorno zatajenje),
  • hipoglikemija - u nedostatku pravovremenih mjera za zaustavljanje njegovih simptoma kod novorođenčadi može doći do smrti,
  • kršenje procesa metabolizma minerala zbog nedostatka kalcijuma i magnezijuma, što može izazvati zastoj u razvoju,
  • zatajenje srca
  • postoji predispozicija za dijabetes tipa 2,
  • gojaznost
  • policitemija (porast crvenih krvnih zrnaca).

Video materijal o gestacijskom dijabetesu u trudnica i preporuke za njegovu prevenciju:

Važno je razumjeti da je za sprečavanje komplikacija fetopatije, kao i pružanje djeteta potrebnu pomoć trudnice s gestacijskim dijabetesom potrebno je promatrati i rađati u specijaliziranim medicinskim ustanovama.

Ako se beba rodila bez urođenih malformacija, tada prognoza tijeka fetoppatije može biti pozitivna. Do kraja 3. mjeseca života beba se obično potpuno oporavi. Rizik od dijabetesa kod ove djece je minimalan, ali postoji velika vjerovatnoća da će u budućnosti razviti pretilost i oštećenje živčanog sistema.

Ispunjavanje trudnica sve preporuke liječnika i temeljita kontrola njenog stanja za vrijeme rađanja djeteta omogućuju nam da predvidimo povoljan ishod i za trudnice i za njezino dijete.

Preporučeni ostali povezani članci

Fetalna dijabetičnost fetusa: simptomi, kako liječiti

Trudnoća kod žena s poremećajem metabolizma glukoze zahtijeva stalan medicinski nadzor, jer zbog visokog šećera u krvi kod djeteta može doći do više patologija, ponekad nespojivih sa životom.Fetalna fetalnost uključuje abnormalnosti u razvoju organa, urođene bolesti, asfiksiju u maternici i neposredno nakon rođenja, prerani porod i traume tokom njih, zbog prevelike težine deteta.

Uzrok fetoppatije može biti dijabetes tipa 1, gestacijski dijabetes, početne promjene u metabolizmu - oslabljena tolerancija na glukozu i uzimajući u obzir trend podmlađivanja bolesti i dijabetesa tipa 2. Prije samo jednog vijeka, djevojke oboljele od dijabetesa jednostavno nisu živjele do plodnog doba.

Čak i s pojavom inzulinskih pripravaka, samo je jedna od dvadeset žena mogla zatrudnjeti i uspješno roditi dijete, zbog velikog rizika liječnici su insistirali na pobačaju. Dijabetes melitus praktično je lišio ženu priliku da postane majka.

Sada, zahvaljujući savremenoj medicini, verovatnoća da će imati zdravu bebu s dovoljnom nadoknadom bolesti iznosi oko 97%.

Šta je dijabetička fetepatija?

Dijabetička fitopatija uključuje patologije koje nastaju u ploda zbog stalne ili periodične hiperglikemije u majci. Kada je terapija dijabetesa nedovoljna, nepravilna ili čak odsutna, razvojni poremećaji kod djeteta počinju već od 1. tromjesečja.

Ishod trudnoće malo je ovisan o trajanju dijabetesa.

Ključni su stupanj njegove nadoknade, pravovremena korekcija liječenja, uzimajući u obzir hormonalne i metaboličke promjene tokom dojenja djeteta, prisutnost dijabetesnih komplikacija i pridruženih bolesti u trenutku začeća.

Ispravna taktika liječenja u trudnoći koju je razvio nadležni liječnik omogućava vam postizanje stabilne normalne glukoze u krvi - norme šećera u krvi. Dijabetička fetopatija kod djeteta u ovom je slučaju potpuno odsutna ili se opaža u minimalnoj količini.

Ako nema ozbiljnih intrauterinih malformacija, pravovremena terapija odmah nakon rođenja može ispraviti nedovoljan razvoj pluća, ukloniti hipoglikemiju.

Obično se poremećaji kod dece sa blagim stepenom dijabetičke fetepatije eliminišu do kraja neonatalnog perioda (prvog meseca života).

Ako se hiperglikemija često javlja tokom trudnoće, razdoblja sa niskim šećerom se izmjenjuju s ketoacidozom, novorođenče može doživjeti:

  • povećana težina
  • poremećaji disanja
  • prošireni unutrašnji organi
  • vaskularni problemi
  • poremećaji metabolizma masti,
  • odsutnost ili nerazvijenost kralježaka, potkoljenice, bedrene kosti, bubrega,
  • oštećenja srca i mokraćnog sistema
  • kršenje stvaranja nervnog sistema, moždane hemisfere.

U žena s nekompenziranom dijabetes melitusom tijekom gestacije opaža se jaka gestoza, oštar napredak komplikacija, posebno nefropatije i retinopatije, česte infekcije bubrega i porođajnog kanala, hipertenzivne krize i moždani udari.

Što se više javlja hiperglikemija, veći je rizik od pobačaja - 4 puta u usporedbi s prosjekom u ranim fazama. Češće počinju prijevremeni porođaji, 10% veći rizik od mrtvog djeteta.

Glavni uzroci

Ako ima viška šećera u majčinoj krvi, to će se primijetiti i kod ploda, jer glukoza može prodrijeti kroz placentu. Ona neprestano unosi dijete u količini koja prelazi njegove energetske potrebe. Zajedno sa šećerima prodiru aminokiseline i ketonska tijela.

Pankreasni hormoni (inzulin i glukagon) u krv fetusa se ne prenose. Počinju se proizvoditi u tijelu djeteta tek od 9-12 tjedana trudnoće.

Dakle, prva tri mjeseca polaganje organa i njihov rast događa se u teškim uvjetima: glukoza šećera proteine ​​tkiva, slobodni radikali narušavaju njihovu strukturu, ketoni truju organizam koji nastaje. Tada su se formirali oštećenja srca, kostiju i mozga.

Kad fetus počne proizvoditi vlastiti inzulin, gušterača mu gušterača postaje hipertrofirana, pretilost se razvija zbog prekomjernog inzulina, a sinteza lecitina je poremećena.

Uzrok fetoppatije kod dijabetesaNegativni uticaj na novorođenče
HiperglikemijaMolekuli glukoze u stanju su da se vežu za proteine, što krši njihove funkcije. Visoki šećer u krvi u žilama sprečava njihov normalan rast i inhibira proces oporavka.
Višak slobodnih radikalaPosebno je opasno prilikom polaganja organa i sistema fetusa - u velikom broju slobodnih radikala može se promijeniti normalna struktura tkiva.
Hiperinsulinemija u kombinaciji s povećanim unosom glukozePovećana tjelesna težina novorođenčeta, povećani rast zbog prekomjernog hormona, povećanje volumena organa, unatoč njihovoj funkcionalnoj nezrelosti.
Promjene u sintezi lipidaNeonatalni distres sindrom - respiratorno zatajenje zbog adhezije alveola pluća. Nastaje zbog nedostatka površinski aktivne tvari - tvari koja usmjerava pluća iznutra.
KetoacidozaToksični učinci na hipertrofiju tkiva, jetre i bubrega.
Hipoglikemija zbog predoziranja lijekovimaNeadekvatna opskrba hranjivim tvarima za plod.
Angiopatija majkeFetalna hipoksija, promjena sastava krvi - povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Odložen razvoj zbog placentalne insuficijencije.

Simptomi i znakovi fetopatije

Dijabetička fitopatija kod novorođenčadi vidljivo je vidljivo, takva se djeca značajno razlikuju od zdravih beba. Veće su: 4,5-5 kg ​​ili više, s razvijenom potkožnom masnoćom, velikim trbuhom, često natečenim, s karakterističnim mjesečevim licem, kratkim vratom.

Posteljica je također hipertrofirana. Djetetova ramena mnogo su šira od glave, udovi su mu kraći u odnosu na tijelo. Koža je crvena, s plavkastim nijansom, često se opažaju mala krvarenja nalik osipu.

Novorođenče ima obično prekomjeran rast kose, obilno je obloženo mastima.

Sledeći simptomi se mogu javiti odmah nakon rođenja:

  1. Respiratorni poremećaji zbog činjenice da se pluća ne mogu ispraviti. Naknadno su mogući prekidi disanja, kratkoća daha, česti glasni izdisaji.
  2. Novorođena žutica, kao znak bolesti jetre. Za razliku od fiziološke žutice, ona ne prolazi sama, ali zahtijeva liječenje.
  3. U težim slučajevima može se primijetiti nerazvijenost nogu, dislokacija kukova i stopala, fuzija donjih ekstremiteta, abnormalna struktura genitalija, smanjenje volumena glave zbog nerazvijenosti mozga.

Zbog naglog prestanka unosa šećera i prekomjernog inzulina, novorođenče razvija hipoglikemiju. Dijete postaje blijedo, smanjuje se njegov tonus mišića, zatim počinju grčevi, pada temperature i pritiska tj. zatajenje srca moguće.

Neophodna dijagnostika

Dijagnoza dijabetičke fetopatije postavlja se tokom trudnoće na osnovu podataka o majčinskoj hiperglikemiji i prisutnosti dijabetes melitusa. Patološke promjene u plodu potvrđuju se ultrazvukom.

Ultrazvuk je u 1. tromjesečju pokazao makrosomiju (povećana visina i težina djeteta), oslabljene proporcije tijela, veliku veličinu jetre, višak amnionske tekućine.

U 2. tromjesečju uz pomoć ultrazvuka moguće je prepoznati nedostatke u živčanom sustavu, koštanom tkivu, probavnim i mokraćnim organima, u srcu i krvnim žilama.

Nakon 30 tjedana trudnoće, ultrazvukom se može vidjeti edematozno tkivo i višak masnoće u bebi.

Trudnici koja boluje od dijabetesa propisan je i niz dodatnih studija:

  1. Biofizički profil fetusa To je fiksacija detetove aktivnosti, njegovih respiratornih pokreta i otkucaja srca. Sa fetopatijom je dijete aktivnije, intervali spavanja su kraći nego inače, ne veći od 50 minuta. Mogu se pojaviti česta i dugotrajna usporavanja otkucaja srca.
  2. Dopplerometrija imenovan na 30 tjedana radi procjene funkcije srca, stanja posuda ploda, adekvatnosti protoka krvi u pupčanoj vrpci.
  3. CTG ploda za procjenu prisutnosti i brzine otkucaja srca tokom dugih perioda, otkriti hipoksiju.
  4. Krvni testovi počevši od 2 tromjesečja svaka 2 tjedna kako bi se utvrdio hormonalni profil trudnice.

Dijagnoza dijabetičke fetopatije kod novorođenčadi provodi se na temelju procjene izgleda bebe i podataka iz krvnih pretraga: povećanog broja i volumena crvenih krvnih zrnaca, povećanog nivoa hemoglobina, pada šećera na 2,2 mmol / L i nižeg 2-6 sati nakon rođenja.

Koje su posledice

U novorođenčadi s dijabetičkom fetoppatijom koja je uspjela izbjeći urođene malformacije, simptomi bolesti postepeno propadaju. Sa 2-3 meseca je takvu bebu teško razlikovati od zdrave. Malo je vjerojatno da će razviti daljnji dijabetes melitus i uglavnom zbog toga genetski faktoriradije nego prisutnost fepatije u povojima.

Djeca rođena majkama sa šećernom bolesti često imaju sklonost pretilosti i poremećen metabolizam lipida. U dobi od 8 godina njihova je tjelesna težina obično veća od prosječne, povišene su razine triglicerida i kolesterola u krvi.

Disfunkcije mozga se primjećuju kod 30% djece, promjene u srcu i krvnim žilama - u polovini, ozljede živčanog sustava - u 25%.

Obično su ove promjene minimalne, ali uz lošu nadoknadu šećerne bolesti tijekom trudnoće, otkrivaju se ozbiljni nedostaci koji zahtijevaju opetovane kirurške intervencije i redovnu terapiju.

Prevencija

Za trudnoću s dijabetesom morate se pripremiti šest mjeseci prije začeća. U ovom trenutku potrebno je uspostaviti stabilnu kompenzaciju bolesti, izlečiti sve hronične žarišta infekcije.

Oznaka spremnosti za rađanje djeteta je normalna razina glikoziranog hemoglobina.

Normoglikemija prije začeća, u trudnoći i tijekom porođaja preduvjet je za rođenje zdrave bebe u majke s dijabetesom.

Glukoza u krvi se mjeri svakih 3-4 sata, hiper- i hipoglikemija se hitno zaustavljaju. Za pravovremeno otkrivanje dijabetičke fetoppatije kod djeteta potrebno je registrirati se u antenatalnoj klinici u ranim fazama, proći sve propisane studije.

Za vrijeme trudnoće, žena treba redovno posjećivati ​​ne samo ginekologa, već i endokrinologa radi prilagodbe doze lijekova.

Dijabetička fetepatija: trenutni dokazi

U usporedbi s drugim endokrinim bolestima, dijabetes u trudnica predstavlja najveću opasnost za plod. Dijabetička fetopatija novorođenčadi ... Takvo dijete uvijek zahtijeva posebnu pažnju.

Povišena glukoza u krvi kod buduće majke negativno utječe na razvoj bebe. Stopa morbiditeta i smrtnosti u ovoj grupi i dalje je visoka, uprkos svim dostignućima moderne medicine.

Na radost rođenja takvog "junaka"?

Čimbenici koji vode ka razvoju patologije:

  • visoke koncentracije glukoze u krvi trudnice,
  • hormonsko restrukturiranje,
  • funkcionalna insuficijencija placente.

Klinac je usko povezan sa majkom

Kroz placentu glukoza ulazi u bebinu krv. U toku je i aktivni transport aminokiselina. Inzulin ne prelazi kroz placentu.

U prvih 12 tjedana trudnoće, gušterača fetusa nije sposobna u potpunosti da funkcioniše. Ovaj period je jako važan za razvoj nerođenog deteta. Prekomjerno visoke koncentracije glukoze mogu dovesti do stvaranja malformacija (srce, kralježnica, živčani sustav).

Od 12. tjedna, pankreas fetusa počinje aktivno proizvoditi inzulin kao odgovor na visoki šećer u krvi. To dovodi do hipertrofije pankreasa. Rezultat je sklonost teškoj i dugotrajnoj hipoglikemiji kod novorođenčadi u prvim danima života.

Hormonski i metabolički poremećaji dovode do stvaranja makrosomije (povećanja fetalne tjelesne težine). Takođe je poremećena sinteza lecitina, koja ima važnu ulogu u razvoju respiratornih poremećaja kod novorođenčadi.

Gestacijski dijabetes

Razvija se nakon 20 tjedana trudnoće. Posteljica proizvodi laktosomatotropin, hormon koji smanjuje osjetljivost perifernih tkiva na inzulin. Žene s pretilošću ili velikim debljanjem tijekom trudnoće pate. Opterećena naslednost je takođe bitna.

Fetalna fetipatija kod trudnica sa gestacijskim dijabetes melitusom javlja se u 25% slučajeva. Stanje novorođenčeta je retko teško.

Komplikacije u trudnoći i porođaju s dijabetesom

Važno je stalno praćenje.

  • napredovanje komplikacija šećerne bolesti (nefropatija, retinopatija),
  • rani pobačaj,
  • teška gestoza,
  • hipertenzija (često dovodi do preeklampsije i eklampsije),
  • polyhidramnios
  • hronična hipoksija fetusa,
  • sekundarne infekcije s padom imuniteta (kolpitis, pijelonefritis),
  • porođajne povrede kod novorođenčeta (zbog velike težine bebe),
  • visok rizik od hirurškog porođaja (carskog reza) i postoperativnih komplikacija,
  • mrtvorođenje, malformacije,
  • Često postoje prijevremeni porođaji.

Opcije fetopatije

Ovisno o stupnju oštećenja, patološki sindrom očituje se na različite načine.

Težina kliničkih manifestacija ovisi o obliku majčine bolesti i stepenu kompenzacije njenog stanja u vrijeme trudnoće. Šećerna bolest tipa 1 je posebno opasna.

  • Hipoplastična opcija. Karakterističan je za teški dijabetes melitus sa vaskularnim komplikacijama (nefropatija, retinopatija). Posljedica poraza sitnih žila posteljice, što dovodi do pothranjenosti. Često dolazi do intrauterine smrti fetusa, pothranjenosti, urođenih malformacija.

  • Hipertrofična opcija. Razvija se na pozadini visoke hiperglikemije, ali bez izraženih vaskularnih komplikacija. Rođena je nezrela beba velike tjelesne težine.

Karakteristični znakovi

MacrosomyVelika tjelesna težina djeteta (iznad 4 kg u dugoročnoj trudnoći). Povećanje količine potkožnog tkiva. Manifestira se stvaranjem masnih nabora na vratu, deblu i ekstremitetima.Često, težina novorođenčeta doseže 5 kg ili više (džinovski plod).Džinovski
Značajke izgledaTu spadaju:

  • lice u obliku mjeseca (kao kod pacijenata koji su dugo uzimali glukokortikoide),
  • kratak vrat
  • "Plivajuće" oči
  • povreda proporcija: dugo tijelo, široka ramena, kratki udovi.
Specifičan izgledDijabetička fetepatija kod novorođenčadi očituje se morfološkom i funkcionalnom nezrelošćuKlinički znakovi:

  • pasivnost
  • grimizno sa plavkastom nijansom boje kože,
  • hipertrihoza
  • smanjen mišićni tonus i fiziološki refleksi.
Karakteristična boja kožeRespiratorni distres sindromNastaje zbog kršenja stvaranja površinski aktivne tvari.

  • kratkoća daha
  • sudjelovanje u aktu disanja pomoćnih mišića ("igranje" krila nosa, uvlačenje interkostalnog prostora i sternuma),
  • cijanoza.

Ponekad se razvije teško respiratorno zatajenje.Rendgenski snimak pluća Snižavanje šećera u krviHipoglikemija kod novorođenčadi je smanjenje glukoze u krvi ispod 3 mmol / L. Kritična razina manja je od 2,2 mmol / L. Javlja se u prvim satima života. Objašnjava ga povećanim nivoom inzulina u plodu.

  • nistagmus, "plutajući" pokreti očne jabučice,
  • drhtanje (drhtanje) udova,
  • daljnje uzbuđenje djeteta zamjenjuje letargijom,
  • bolove cijanoze, apneje,
  • mogu se pojaviti grčevi.
Praćenje šećera u krvi je vrlo važno!

Česta patologija

Takođe kod dece sa dijabetičkom embriofatopatijom nalaze se:

  1. Kongenitalne malformacije. Najčešće: srčane mane (interventrikularni septalni defekt, transpozicija velikih žila, otvoreni aortni kanal), centralni nervni sistem (anencefalija), rascjep usne i nepca, malformacije bubrega.
  2. Smanjena razina kalcijuma i magnezijuma u krvi. Dovodi do povećane ekscitabilnosti, respiratornih poremećaja. Može izazvati napadaje.
  3. Policitemija je patološki sindrom karakteriziran porastom crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina. Objašnjava to povećanim stvaranjem crvenih krvnih zrnaca kao odgovor na hronični stres. Klinički se manifestuje grimiznom bojom kože, kardiovaskularnim i respiratornim poremećajima.
  4. Žutica Uz policitemiju, raspad "viška" crvenih krvnih zrnaca dovodi do povećanja nivoa bilirubina u krvi. Nedostatak izlučujuće funkcije jetre zbog morfofunkcionalne nezrelosti je također važan. Bilirubin se nakuplja u koži. U velikim koncentracijama u krvi može prodrijeti kroz krvno-moždanu barijeru i prouzrokovati oštećenja mozga.
  5. Povrede rađanja (cefalohematomi, frakture ključne kosti). Posljedica ogromne veličine ploda. Rođenje djeteta teže od 5 kg stvara poteškoće čak i kod kirurškog porođaja.
  6. Perinatalna oštećenja centralnog nervnog sistema. Naknadno se očituje kašnjenjem u formiranju motoričkih sposobnosti.
  7. Povećana slezina i jetra.

Iktrično obojenje kože

Plan skrininga dijabetesa majke

Pomaže u sprečavanju životnih komplikacija.

  1. Inspekcija i procjena fizičkih parametara (vaganje i mjerenje rasta).
  2. Kompletna krvna slika, određivanje hemoglobina i hematokrita.
  3. Pratite otkucaje srca i disanje.
  4. Procjena gasova u krvi (pomaže u otkrivanju respiratornih poremećaja u ranoj fazi).
  5. Biohemija: bilirubin, elektroliti.
  6. Kontrola glukoze u krvi svaka dva sata od rođenja.
  7. Ultrazvuk srca i trbušnih organa.
  8. U slučaju respiratornih poremećaja indiciran je rendgen prsa.

Pregled novorođenčeta od majke sa dijabetesom uvijek se pod hitno provodi! Zbog toga je dijete prebačeno na specijalizirano odjeljenje.

Monitor za najmanje

Kako pomoći bebi?

Dijabetička fetopatija kod novorođenčadi zahtijeva medicinsku pomoć odmah nakon rođenja.

  1. Adekvatni temperaturni uslovi. Sva djeca s ovim problemom slabo zadržavaju toplinu zbog nezrelosti mehanizama termoregulacije. Ponekad je potreban inkubator.
  2. U slučaju respiratornih poremećaja koristi se kiseonička terapija. Kod teškog respiratornog zatajenja potrebna je mehanička ventilacija.
  3. Normalizirajte šećer u krvi. Ako majka ima teški dijabetes melitus, infuzija 10% glukoze započinje odmah nakon rođenja, ne čekajući rezultat testa krvi.
  4. Ispravljanje poremećaja elektrolita. Infuzijska terapija se provodi uzimajući u obzir dnevnu potrebu za kalcijumom i magnezijumom, kao i njihov nedostatak kod ovog pacijenta.
  5. Fototerapija se koristi za liječenje žutice.
  6. U slučaju otkrivanja urođenih malformacija izvodi se njihova hirurška korekcija. nakon stabilizacije bebe.

Inkubator za negu Veštačka ventilacija pluća Uređaj će osigurati potrebnu brzinu intravenske aplikacije

Preventivne mjere uključuju praćenje trudnice, liječenje i otkrivanje dijabetesa.

Dijabetička fetepatija. Šta je ovo?

Dijabetička fitopatija (ili embriofetopatija) je fetalna patologija koja se razvija ako majka pati od dijabetesa u trudnoći i ako joj je nivo šećera u krvi stalno visok.

Za DF je karakteristično oštećeno funkcionisanje organa nerođenog djeteta (gušterača, bubrezi, vaskularni sistem).

Ako se fetropatija dijagnosticira kod fetusa tijekom trudnoće, to je indikacija za carski rez.

Povoljna isporuka ovisi o mnogim faktorima:

  • vrsta dijabetesa
  • komplikacija dijabetesa
  • odabrana vrsta liječenja (lijek ili ne),
  • pravilno upravljanje trudnoćom
  • stupanj kompenzacije dijabetesa.

Ako je razina šećera tijekom trudnoće održavana na potrebnoj razini, tada ne bi trebalo doći do komplikacija. Ako se razina glukoze ne nadgleda, tada će hiperglikemija negativno utjecati na zdravlje budućeg fetusa i vjerovatno će izazvati porođaj prije planiranog roka.

Znakovi dijabetičke fetopatije

Glavni simptomi patologije:

  • višak telesne masti u plodu,
  • neproporcionalna veličina fetusa,
  • makrosomija (masa fetusa preko 4 kg),
  • razvojni nedostaci,
  • isporuka na vreme,
  • respiratorno zatajenje
  • kardiomegalija (povećanje unutrašnjih organa fetusa - bubrega i jetre),
  • pasivnost fetusa.

Česti su slučajevi kada je glava fetusa mnogo manja od njegovih ramena. Ova pojava uzrokuje probleme tokom porođaja i najčešće ne prolazi bez ozljeda za mamu, jer se glava uklanja bez problema, ali nastaju poteškoće s ramenima. Za početak - isprva ruku fetusa otpuštaju na štetu bebe.

Macrosomy

Makrosomija je fenomen karakterističan za dijabetičku fetopatiju novorođenčadi, kada su bebina masa i visina znatno veći od normalnih. Tokom fetopatije dolazi do poremećaja razmjene korisnih tvari između majke i djeteta, a fetusu nedostaju potrebni elementi. Kao rezultat - promjena mase fetusa u smjeru povećanja, kao i različite patologije.

Najčešće mišljenje među stručnjacima je da je glavni razlog za pojavu malformacija u razvoju izražen hipoinsulinemija i hipoglikemija u prvim fazama trudnoće, kao i popratni štetni čimbenici:

Savjetujemo vam da pročitate: Dijabetes kod trudnica

  • vaskularni problemi
  • problemi s metabolizmom lipida,
  • hipoksija.

Uzroci makrosomije:

  • loše upravljanje trudnoćom
  • gestacijski dijabetes kod mama,
  • dekompenzirani dijabetes tipa 1 i 2.

U vezi s nakupljanjem krvi u trudnice, gušterača u plodu počinje lučiti prekomjerne količine inzulina. Previše glukoze koja se daje bebi brzo se odvaja, međutim, za normalan razvoj deteta potrebna je određena količina, a sav višak inzulina prerađuje se u masti, otuda i problemi s masom.

Dakle, ako se ne uspostavi glikemija, to će negativno uticati na zdravlje ploda, zbog nakupljanja viška masnog tkiva i usložnjavat će normalno formiranje djetetovih unutrašnjih organa, kao i tkiva njegovog tijela.

Koji se problemi mogu prepoznati ultrazvukom?

  • eho-negativna zona (područje kostiju lobanje, kao i kože novorođenčadi),
  • 2. kontura glave (u 3. tromjesečju norma je do 2 mm, više od 3 mm već je patologija),
  • dvostruka kontura (događa se zbog bubrenja mekih tkiva i prekomjernog potkožnog masnog tkiva u plodu),
  • makrosomija
  • nesrazmerno telo bebe,
  • polyhidramnios.

Biofizički pregled fetusa

Izvodi se s ciljem otkrivanja patologija morfofunkcionalnog razvoja fetalnog mozga - to je najteža identifikacija embriopatije. Da bi dijagnosticirali ovu bolest, ljekarima će trebati najmanje 90 minuta da nadgledaju motoričku aktivnost bebe u razvoju, kao i srčani ritam i njegove respiratorne pokrete.

Uz dijagnozu fetopatije, spavanje novorođenčeta traje manje od jednog sata - 50 minuta, to se smatra kratkotrajnim spavanjem, jer je većina fetusa u aktivnom stanju. Pedeset minuta biće dovoljno da se primijeti usporen rad srca i rad srca kod ploda.

Liječenje dijabetičke fetopatije

Kroz trudnoću žena mora samostalno kontrolirati glikemiju kao i krvni tlak. Ako je potrebno, propisite insulinsku terapiju. Radi prevencije, žena treba svakodnevno provjeravati razinu šećera, period provjere - svaka 3 sata (ne više od 4 sata). Da bi se popravio nivo glikemije, koristi se glukoza ili inulin (kako bi se izbjegla hipoglikemija).

Važan faktor je i prehrana. Treba biti uravnotežen, te uključivati ​​vitamine i mikroelemente potrebne za cjelovit razvoj fetusa (možete uzeti dodatne odobrene ljekarničke lijekove).

Nakon dijeta, žena ne smije prekoračiti unos od 2800–3200 kcal dnevno i ne zapostavljajte savjete svog ljekara.

Prehrana bi trebala biti najmanje masna hrana, što je bliže isporuci, prehrana trudnice mora biti raznolika s lako probavljivim ugljikohidratima.

Tokom isporuke

U početku bi ultrazvuk trebao odrediti kada je optimalan period isporuke odgovarajući. U normalnom toku trudnoće, bez ikakvih komplikacija, porođaj će biti povoljniji u 37. sedmici.

Ako postoji opasnost od života koja ugrožava ili narušava zdravlje buduće majke ili deteta, porođaj će izazvati pre 36 nedelja.

Ako je potrebno, rani se datumi po pravilu dodeljuju, to se događa kada je život majke 100% ugrožen, nažalost, u takvim slučajevima ne postoji rasprava o spašavanju života fetusa.

Takve drastične mjere se poduzimaju sa takvim komplikacijama:

  • komplicirana gestoza,
  • polyhidramnios
  • prisutnost angiopatije,
  • zatajenje bubrega
  • dijabetička nefropatija,
  • hipoksija rastuće bebe,
  • patologija djetetovog života unutar materice,
  • trajno povišena hiperglikemija itd.

Praćenje glikemije tokom porođaja je obavezno i ​​nužno.

Tijekom sužavanja zidova materice tijelo apsorbira prilično veliku količinu glukoze te ako je razina šećera u krvi niska, žena koja će se roditi imat će gotovo nikakvu energiju, što će znatno usložiti porod, a tijekom kojeg postoji velika vjerojatnost gubitka svijesti, ili još gore - pada hipoglikemijska koma.

Vrijeme isporuke ne smije biti veće od 8-10 sati. U ovom je slučaju carski rez jedina opcija za uspješnu vađenje fetusa, nakon čega slijedi liječenje lijekovima antibioticima.

Ako isporuka kasni, stručnjaci smatraju da je potrebno ubrizgati otopinu sode, kako bi se spriječio nastanak ketoacidoze u trudnica.

Uz toksikozu, tokom porođaja, neizbježno će rješenje biti soda klistir i inhalacije kisika.

U slučajevima kada žena koja rodi ima znakove hipoglikemije, moraju se zaustaviti brzim ugljikohidratima. Obično se to događa tako što se pije voda sa šećerom, u omjeru 1 žlica na 100 ml vode, ako to ne pomaže, intravenozno stavite kapaljku iz otopina glukoze (5%).

Nakon porođaja

Kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije i drugih komplikacija koje nastaju uslijed nje, nakon pola sata nakon poroda, novorođenče se daje otopina glukoze (5%). Svaka 2 sata potrebno je hraniti bebu majčinim mlijekom.

Taj se fenomen često opaža kod novorođenčadi, povezan je s prestankom uobičajene norme glukoze u krvi majke, a majčino mlijeko je u stanju spriječiti ovo stanje jer je u potpunosti zasićeno esencijalnim hranjivim sastojcima.

Kako nastaje gestacijski dijabetes u trudnoći?

Za vrijeme trudnoće u ženskom tijelu se ne događa samo hormonski nalet, nego čitava hormonska oluja, a jedna od posljedica takvih promjena je oštećena tolerancija na glukozu - neko jači, neko slabiji. Šta ovo znači? Razina šećera u krvi je visoka (iznad gornje granice normale), ali još uvijek nije dovoljna da se postavi dijagnoza šećerne bolesti.

U trećem tromjesečju trudnoće, može se razviti gestacijski dijabetes kao rezultat novih hormonskih promjena. Mehanizam njegove pojave je sljedeći: gušterača trudnica proizvodi 3 puta više inzulina od ostalih ljudi - kako bi kompenzirala djelovanje specifičnih hormona na razinu šećera koji se nalazi u krvi.

Ako se ona ne nosi s ovom funkcijom s povećanjem koncentracije hormona, onda postoji takva stvar kao što je gestacijski dijabetes tokom trudnoće.

Grupa rizika za gestacijski dijabetes tokom trudnoće

Postoje neki faktori rizika koji povećavaju vjerovatnoću da će žena razviti gestacijski dijabetes tijekom trudnoće. Međutim, prisutnost čak i svih ovih faktora ne garantira da će se dijabetes ipak pojaviti - baš kao što odsutnost ovih štetnih faktora ne garantuje 100% zaštitu od ove bolesti.

  1. Prekomjerna tjelesna težina opažena kod žene prije trudnoće (posebno ako je težina premašila normu za 20% ili više),
  2. Nacionalnost Ispada da postoje neke etničke skupine kod kojih se gestacijski dijabetes promatra znatno češće od drugih. Tu spadaju crnci, Hispanci, Indijanci i Azijci,
  3. Visoka razina šećera u testovima urina
  4. Smanjena tolerancija na glukozu (kao što smo spomenuli, nivo šećera je iznad normalnog, ali nije dovoljan da dijagnosticira dijabetes),
  5. Nasljednost Dijabetes je jedna od najozbiljnijih naslijeđenih bolesti, njen rizik se povećava ako je neko iz uže porodice u vašoj liniji dijabetičar,
  6. Prethodno rođenje velikog (preko 4 kg) djeteta,
  7. Prethodno rođenje mrtvog djeteta,
  8. Već su vam dijagnosticirani gestacijski dijabetes tokom prethodne trudnoće,
  9. Velika voda, odnosno previše amnionske vode.

Dijagnoza gestacijskog dijabetesa

Ako se javite s nekoliko znakova koji su povezani sa rizičnom skupinom, obavijestite o tome svog liječnika - možda će vam biti propisan dodatni pregled.

Ako se ništa loše ne nađe, proći ćete još jednu analizu, zajedno sa svim ostalim ženama.

Svi ostali prolaze skrining pregled za gestacijski dijabetes između 24. i 28. sedmice trudnoće.

Kako će se to dogoditi? Od vas će se tražiti da napravite analizu koja se zove „oralni test tolerancije na glukozu“. Trebat ćete piti zaslađenu tekućinu koja sadrži 50 grama šećera. Nakon 20 minuta uslijedit će manje ugodan stadij - uzimanje krvi iz vene.

Činjenica je da se ovaj šećer brzo apsorbuje, nakon 30-60 minuta, ali individualne indikacije variraju, a to je ono što liječnike zanima. Tako otkrivaju koliko je tijelo u stanju metabolizirati slatku otopinu te apsorbirati glukozu.

U slučaju da u obrascu u stupcu "rezultati analize" postoji cifra od 140 mg / dl (7,7 mmol / l) ili viša, to je već visok nivo. Za vas će biti učinjena još jedna analiza, ali ovaj put - nakon nekoliko sati posta.

Liječenje gestacijskog dijabetesa

Za dijabetičanike, iskreno rečeno, život nije šećer - i doslovno i figurativno. No ovu se bolest može kontrolirati ako znate kako i strogo slijedite medicinske upute.

Dakle, šta će vam pomoći da se nosite sa histološkim dijabetesom tokom trudnoće?

  1. Kontrola šećera u krvi. To se radi 4 puta dnevno - na prazan stomak i 2 sata nakon svakog obroka. Možda će vam trebati i dodatne provjere - prije obroka,
  2. Analiza mokraće Ketonska tijela se ne bi trebala pojaviti u njemu - oni pokazuju da dijabetes nije kontroliran,
  3. Pridržavanje posebne prehrane koju će vam reći ljekar. Ovo pitanje ćemo razmotriti u nastavku,
  4. Razumna fizička aktivnost po savetu lekara,
  5. Kontrola telesne težine
  6. Terapija inzulinom po potrebi. Trenutno je tokom trudnoće dozvoljeno koristiti samo inzulin kao antidijabetički lijek,
  7. Kontrola krvnog pritiska.

Dijeta kod gestacijskog dijabetesa

Ako ste otkrili gestacijski dijabetes, morat ćete preispitati prehranu - to je jedan od uvjeta za uspješno liječenje ove bolesti.

Obično se za dijabetes preporučuje smanjenje tjelesne težine (to pomaže povećati otpornost na inzulin), ali trudnoća nije vrijeme za gubitak kilograma, jer fetus treba dobiti sve hranjive tvari koje su mu potrebne.

Dakle, trebali biste smanjiti kalorični sadržaj hrane, a da pritom ne smanjite njenu hranjivu vrijednost.

1. Jedite male obroke 3 puta dnevno i još 2-3 puta užinu u isto vreme. Ne preskačite obroke! Doručak bi trebao biti 40-45% ugljikohidrata, posljednja večernja užina trebala bi sadržavati i ugljikohidrate, oko 15-30 gr.

2. Izbegavajte prženu i masnukao i hrana bogata lako probavljivim ugljikohidratima. Tu spadaju, na primjer, konditorski proizvodi, kao i peciva i nešto voća (banana, persima, grožđe, trešnje, smokve).

Svi se ovi proizvodi brzo apsorbuju i izazivaju porast šećera u krvi, imaju malo hranjivih sastojaka, ali i mnogo kalorija.

Osim toga, kako bi se neutraliziralo njihovo veliko glikemijsko djelovanje potrebno je previše inzulina, što s dijabetesom je neprihvatljiv luksuz.

3. Ako se ujutro osjećate bolesno, držite kreker ili suhe slane kolačiće na svom noćnom ormariću i pojedite nekoliko prije nego što ustanete iz kreveta. Ako se liječite inzulinom i osjećate mu se bolesno ujutro, potrudite se da znate kako da se nosite sa niskim šećerom u krvi.

4. Ne jedite instant hranu.

Oni se podvrgavaju preliminarnoj industrijskoj preradi kako bi se smanjilo vrijeme njihove pripreme, ali njihov utjecaj na povećanje glikemijskog indeksa je veći od prirodnih analoga.

Stoga iz prehrane izbacite rezance zamrznute, rezance “za 5 minuta” iz vrećice, instant kašu i pire krumpir osušene iz smrzavanja.

5. Obratite pažnju na hranu bogatu vlaknima.: žitarice, riža, tjestenina, povrće, voće, hljeb od punog zrna.

To vrijedi ne samo za žene s gestacijskim dijabetesom - svaka trudnica trebala bi jesti 20-35 grama vlakana dnevno.

Zašto je vlakno toliko korisno za dijabetičare? Stimuliše crijeva i usporava apsorpciju viška masnoće i šećera u krv. Hrana bogata vlaknima također sadrži mnoge esencijalne vitamine i minerale.

6. Zasićene masnoće u dnevnoj prehrani ne bi trebale biti veće od 10%. Općenito, jedite manje hrane koja sadrži "skrivene" i "vidljive" masti.

Isključite kobasice, kobasice, kobasice, slaninu, dimljeno meso, svinjetinu, janjetinu. Velike su prednosti prepečenog mesa: puretina, govedina, piletina i riba. Uklonite sve vidljive masnoće iz mesa: masnoću sa mesa i kožu peradi.

Sve kuhajte na nježan način: kuhajte, pecite, pare.

7. Kuhanje nije masnoće, i u biljnom ulju, ali ne bi ga trebalo biti previše.

8. Pijte najmanje 1,5 litara tečnosti dnevno (8 čaša).

9. Vašem telu nisu potrebne takve mastipoput margarina, maslaca, majoneza, kisele pavlake, orašastih plodova, sjemenki, krem ​​sira, umaka.

10. Umorni od zabrana? Postoje i proizvodi koje možete nema ograničenja - sadrže malo kalorija i ugljikohidrata.

To su krastavci, rajčica, tikvice, gljive, rotkvice, tikvice, celer, zelena salata, zeleni grah, kupus.

Jedite ih kao glavni obroci ili kao grickalice, najbolje u obliku salata ili kuhani (kuhajte na uobičajeni način ili kuhani na pari).

11. Osigurajte da je vašem tijelu dostavljen cijeli kompleks vitamina i mineralaPotrebno tokom trudnoće: Pitajte svog ljekara ako vam trebaju dodatni vitamini i minerali.

Ako terapija dijetama ne pomogne, a šećer u krvi ostane na visokoj razini ili se šećer u tijelu ketona u urinu stalno otkriva - bit će vam propisan terapija insulinom.

Insulin se daje samo injekcijom, jer je to protein, a ako ga pokušate zatvoriti u tablete, potpuno će se raspasti pod utjecajem naših probavnih enzima.

Dezinfekcijskim sredstvima se dodaju inzulinskim preparatima, tako da ne obrišite kožu alkoholom prije ubrizgavanja - alkohol uništava inzulin. Naravno, morate koristiti jednokratne špriceve i pridržavati se pravila lične higijene. Sve ostale suptilnosti terapije insulinom reći će vaš ljekar.

Gestacijski dijabetes i porođaj

Dobra vijest: gestacijski dijabetes obično nestaje nakon porođaja - u dijabetes se razvija u samo 20–25% slučajeva. Istina, sam porođaj može biti kompliciran zbog ove dijagnoze. Na primjer, zbog već spomenutog prekomjernog hranjenja ploda, dijete može rođen vrlo velik.

Mnogi bi možda željeli „heroja“, ali velika veličina djeteta može biti problem tokom kontrakcija i porođaja: u većini slučajeva se obavlja carski rez, a u slučaju porođaja prirodno postoji opasnost od ozljeda djetetovih ramena.

Sa gestacijskim dijabetesom, djeca rođeni su sa niskim nivoom šećer u krvi, ali to je moguće popraviti samo hranjenjem.

Ako još nema mlijeka i kolostrum nije dovoljan za dijete, dijete se hrani posebnim mješavinama za podizanje razine šećera na normalne vrijednosti. Štaviše, medicinsko osoblje konstantno nadgleda ovaj pokazatelj merenjem nivoa glukoze prilično često, pre hranjenja i 2 sata nakon.

U pravilu neće biti potrebne posebne mjere za normalizaciju razine šećera u krvi majke i djeteta: kod djeteta se, kao što smo već rekli, šećer vraća u normalu zbog hranjenja, a u majke - oslobađanjem posteljice, što je „iritantni faktor“, budući da proizvodi hormone.

Prvi put nakon što ste ga rodili moraće da sledi za hranu i povremeno mjerite nivo šećera, ali s vremenom bi se sve trebalo normalizovati.

Pogledajte video: Prehrana kod gestacijskog dijabetesa (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar