Dijabetes kod djece - simptomi, uzroci, liječenje

Dijabetes kod beba je vrlo rijedak. Štoviše, dijagnosticira se sasvim slučajno s razvojem ketoacidoze ili dijabetičke kome.

Jedan od naglašenih znakova na koji je vrlo važno obratiti pažnju je mala težina novorođenog djeteta, koje je rođeno ranije od roka.

Dijabetes kod ove bebe je prilično težak, jer se acidoza (povećanje kiselosti acidobazne ravnoteže tijela) pojavljuje u jetri zbog nedostatka glikogena u jetri. Drugi popratni simptomi uključuju nedovoljnu količinu vlage u djetetovom tijelu.

Ne zaboravite da ova bolest kod beba može doprinijeti pojavi čestih prehlada, kao i oštećenju kože poput suhoće, pelenskog osipa, dermatitisa, furunculoze, ekcema i različitih urođenih hemangioma. Vrlo često se bebama dijagnosticira značajno povećanje jetre i katarakte. Koja je opasnost od dijabetesa kod novorođenčadi?

Čimbenici koji utječu na razvoj bolesti

Trenutno postoji nekoliko glavnih razloga koji mogu potaknuti pojavu dijabetesa kod djece koja su rođena prijevremeno:

  1. uzimanje određenih lijekova tokom gestacije. Ovi lijekovi uključuju različite anti-upalne i antikancerogene lijekove, koji se razlikuju po toksičnom učinku,
  2. pojava ove bolesti kod novorođenčadi je zbog prisutnosti malformacija pankreasa ili ozbiljnog oštećenja beta-staničnih virusa,
  3. pored toga, dijabetes od rođenja može se razviti zbog nezrelog gušterače. To se u pravilu odnosi na onu decu koja se smatraju prerano rođenom.


Simptomi koji karakterišu dijabetes kod novorođenčadi su sljedeći:

  • nemirno ponašanje bebe,
  • pojava simptoma koji ukazuju na dehidraciju (osjećaj žeđi),
  • dete uz prisutnost normalnog apetita ne dobija na težini,
  • mokraća novorođenčeta je lepljiva i ostavlja tragove na odeći ili pelenama (tzv. „mrlje od škroba“),
  • prisutnost pelenskog osipa i svih vrsta upalnih procesa na koži,
  • razvoj upale u genitalnom području (kod dječaka na kožici, a kod djevojčica - vulvitis).

U nedostatku odgovarajućeg tretmana u drugom mjesecu života, beba ima ozbiljne znakove opijenosti, što može dobro dovesti do kome. Da bi se dijagnosticirala dijabetes, specijalist mora provesti odgovarajuće kliničko istraživanje.

Kongenitalni dijabetes


Ova vrsta bolesti je dijabetes tipa 1. Nazivaju ga i inzulinsko-zavisnim.

Štoviše, to je zbog takozvane genetske predispozicije. Uz ovu bolest, bebin gušterača nije u stanju da proizvede dovoljno inzulina.

Upravo zbog toga povećava se koncentracija šećera u krvnoj plazmi što ima razorni učinak na organe izlučujućeg sustava novorođenčeta, živčane završetke, krvne žile i ostale vitalne organe.

One bebe koje pate od dijabetesa trebaju svakodnevno injekcije pankreasa. Uz to je tako važna takozvana kontrola šećera u krvi. Roditelji bi to trebali pratiti kako dijete ne bi primilo ozbiljne i opasne komplikacije.


Uzroci urođenog dijabetesa su:

  • genetska predispozicija
  • povrede
  • virusna oboljenja koja je prenijela buduća majka.

U pravilu se urođeni dijabetes dijagnosticira u djetinjstvu.

Štoviše, potpuno nije podložna terapiji, ali sasvim je moguće kontrolirati je odgovarajućim injekcijama inzulina dnevno. Ova opasna i ozbiljna bolest negativno utječe na sve organe.

U novorođenčadi postoje takvi znakovi dijabetesa kao što su žeđ, naglo mršavljenje, ubrzano mokrenje, umor, slabost, razdražljivost, a također i povraćanje.

Kongenitalni dijabetes može dovesti do ovih nepredviđenih posljedica:


  1. Budući da je koncentracija šećera u krvi još uvijek vrlo visoka, mogu se oštetiti male posude dječjih očnih jabučica. Često su oštećene vene i kapilare bubrega. Bebe koje pate od ove vrste dijabetesa imaju prilično visok rizik od razvoja zatajenja bubrega, pa čak i potpunog sljepila. Prethodna istraživanja pokazala su da se destruktivni učinci dijabetesa na organe izlučnog sustava mogu u potpunosti spriječiti upotrebom lijeka koji se zove Captopril. Smatra se lijekom koji se obično propisuje kod hipertenzije. Još uvijek postoji mogućnost da će dijabetes negativno utjecati na cirkulaciju krvi u donjim ekstremitetima, što prije ili kasnije dovodi do amputacije tj.
  2. tokom opsežne lezije nervnog sistema, neprestani osećaj ukočenosti i boli u nogama,
  3. rizik od povećanja krvnog pritiska takođe se znatno povećava, uslijed čega se ubrzava nakupljanje holesterola, što može dovesti do razvoja infarkta miokarda i moždanog udara.

Ako se ne liječi kongenitalni dijabetes, onda to može dovesti do nepovratnih posljedica. Vrlo je važno kada kod bebe nađete prve simptome koji ukazuju na to da ima ovu bolest, odmah konsultujte pedijatra kako bi razjasnio okolnosti.

Liječenje i prevencija

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...


Ako se otkriju prvi znakovi dijabetesa kod novorođenčadi, odmah treba posjetiti stručnjaka.

Liječenje bolesti sastoji se u primjeni hormona pankreasa - inzulina. Ova metoda se naziva insulinska terapija.

Važno je napomenuti da se dojenje smatra prioritetom, ali ako nije moguće dojiti, beba se prebacuje u posebne mješavine koje ne sadrže glukozu. U pravilu bolest možete prepoznati pažljivim proučavanjem simptoma.

Prve znakove dijabetesa kod novorođenčadi karakterizira poliurija, koja se kod novorođenčadi vidi kao pospanost i polidipsija. Također je vrijedno napomenuti da je koncentracija šećera u krvi na prazan stomak i u dnevnom urinu kod djece visoka. Zato je za određivanje tolerancije na glukozu potrebno razjasniti početni sadržaj šećera.


Liječenje dijabetesa kod novorođenčadi mora nužno biti sveobuhvatno uz primjenu inzulina i dijetalne terapije, koji nisu usmjereni samo na liječenje velikog oboljenja, nego i na osiguravanje pravilnog tjelesnog razvoja.

A što se tiče prehrane, ona mora biti uravnotežena i u skladu s fiziološkim normama vezanim za dob.

Ne zaboravite da takozvana ekstraktivna jela moraju biti potpuno isključena. Što se tiče potrebe za šećerom, u periodu terapije treba se pokriti primjenom ugljikohidrata u dovoljnim količinama. Glavni izvor ovog hranjivog sastojka je majčino mlijeko. Drugo dijete mora primati povrće i voće. Važno je napomenuti da se lako probavljivi šećer, slatkiši i masti moraju stalno ograničavati.

U prisutnosti izražene ketoze i acetonurije, morate odmah značajno smanjiti unos masti, a da pritom održavate dovoljnu količinu ugljikohidrata. Djeca trebaju jesti posebni skuti sir bez žitarica, žitarice i sve vrste mesnih jela na pari.Ali što se tiče injekcija hormona pankreasa, one se moraju izvoditi u razmacima od osam sati.

U ovom slučaju ne treba zaboraviti uzeti u obzir visoku osjetljivost na inzulin. Ni u kojem slučaju se ne preporučuje u dojenačkoj dobi djetetu posebne antidijabetičke lijekove.

Što se tiče obaveznih preventivnih mjera, potrebno je odmah uspostaviti dispanzerno nadgledanje djeteta iz onih porodica u kojima ima rođaka koji pate od dijabetesa melitusa.

Redovno provjeravajte koncentraciju glukoze i u krvi i u urinu. Osim toga, apsolutno je potrebno potpuno isključiti uporabu proizvoda koji sadrže šećer (uglavnom slatkiši). Vrlo je važno promatrati onu djecu koja su rođena s velikom tjelesnom težinom (većom od četiri kilograma).

U dojenčadi sa svim simptomima predijabetesa treba pregledati posebne glikemijske krivine sa dva opterećenja. Prognoza liječenja ranom dijagnozom je prilično povoljna. Ako roditelji pažljivo prate stanje djeteta, kao i pridržavaju se pravilne ishrane, ishrane i pravilnog liječenja, tijelo će biti u redu, a manifestacije bolesti potpuno će nestati.

U nekim slučajevima beba može razviti neonatalni dijabetes. Pri prvim znacima ove bolesti važno je odmah zatražiti pomoć svog zdravstvenog radnika.

Srodni videozapisi

O glavnim simptomima dijabetesa u djece u videu:

Kao što se može shvatiti iz ovog članka, dijabetes kod novorođenčadi je velika opasnost za njegovo tijelo. I često je gotovo asimptomatska, pa o njenoj prisutnosti možete saznati potpuno slučajno. Sve ovisi o skrbi roditelja: ako prate pojavu novih i čudnih simptoma, moći će pravovremeno prepoznati bolest i konzultirati se s liječnikom.

Ali često se dogodi da ne primijete nikakve promjene do trenutka kada novorođenče postane gore. Nakon pojave dovoljno jasnih znakova dijabetesa, oni se obraćaju pedijatrima, ali možda je već prekasno i može biti teško spasiti dijete.

Klasifikacija

Dijabetes melitus mogu biti primarni (nezavisna patologija) i sekundarno (simptom druge osnovne bolesti - endokrine, gušterače, na pozadini autoimunih procesa, uzimanje određenih lijekova kao dijela genetskih sindroma). U liječenju osnovne patologije ili njezinoj kompenzaciji, manifestacije sekundarnog dijabetesa također odlaze. Da li je moguće izliječiti primarni dijabetes kod djeteta?

Glavna patologija kod djece je dijabetes ovisan o insulinu (tip 1), povezan s niskom produkcijom inzulina pomoću otočića gušterače.Dijete se daje samo zamjenskoj terapiji: hormon se primjenjuje izvana. Ćelije gušterače nikada neće početi proizvoditi više inzulina. Suprotno tome, preostale ćelije koje proizvode hormone na pozadini terapije inzulinom postepeno atrofiraju.

Dijabetes koji nije ovisan o insulinu (tip 2) je rijedak u djetinjstvu. Povezana je s ćelijskom rezistencijom na inzulin, čija proizvodnja može biti dovoljna. Ali kako učiniti da stanice tijela reagiraju na hormon ako su receptori receptora u početku oštećeni ili se stvaraju vlastita antitijela?

Etiologija primarnog dijabetesa

  • Čak ako u obitelji nema bolesnika s dijabetesom, dijete može dobiti ovu bolest. Zaista, predispoziciju nasljeđuje ne samo dominantan, već i recesivni tip.
  • Razvoj dijabetesa tipa 1 u djece može biti potaknut virusnom, rijetko bakterijskom, infekcijom: kozicom, ospicama, šarlatskom groznicom, epiparotitisom, gripom, tonzilitisom. To je zbog izravnog toksičnog djelovanja infektivnih agenasa na stanice koje stvaraju hormone ili unakrsne imunizacije (virusni antigeni su slični proteinima ćelije gušterače, oni proizvode ista antitijela).
  • Mentalna ili fizička trauma, velika količina masti u ishrani i prekomjerna težina novorođenčeta (više od 4,0 kg) mogu postati provocirajući faktori razvoja dijabetesa tipa 2. Bolest se može pojaviti nakon endogene ili egzogene intoksikacije, volumetrijske hirurgije i snažnih okolišnih faktora.
  • Bolest oba tipa kod djeteta može se razviti kao rezultat gestacijskog dijabetesa trudnice (prvi put dijagnosticiran u gravitacijskom razdoblju).

Kritična razdoblja u vezi s razvojem bolesti su životne faze s povećanim rastom i povećanim metabolizmom. Svako dijete ima pojedinačne periode rasta, ali u prosjeku je 3-5 godina i 9-12 godina.

Šta se događa u tijelu

Nakon provokacije dijabetogena dolazi do oštećenja izolacijskog aparata sa staničnom smrću. Prvi znakovi dijabetesa kod djece pojavljuju se nakon smrti 90% ovih stanica. Ali može postojati skriveni kurs, koji traje do 4 godine. U tom se slučaju bolest može otkriti pomoću glukoznog opterećenja. Budući da dijabetes nije dijagnosticiran, bolesno dijete ne prima odgovarajuće liječenje.

Kao posljedica smrti značajnog broja stanica koje proizvode inzulin povećava se postotak preostalih pankreatocita otočnog aparata, proizvodeći hormone sa suprotnim učinkom, tj. Povećavajući koncentraciju glukoze u krvi. Hiperglikemija već ima dvostruki razvojni mehanizam.

Šta uzrokuje manifestacije dijabetesa kod djece?

Manjak hormona za snižavanje šećera dovodi do smanjenja nakupljanja glukoze u glavnim depoima: u ćelijama jetre, mišića i masti. Istovremeno, akumulirani glikogen se razgrađuje u tim ćelijama, a glukoza se oslobađa u krv. Pod utjecajem antagonista hormona, razgradnju proteina i masti pojačava se oslobađanjem ketona. U vezi s gore navedenim mehanizmima razvijaju se glukozemija, glukozurija, ketonemija i ketonurija - glavni znakovi dijabetesa kod djece i odraslih.

  • Koncentracija glukoze u plazmi postaje toliko visoka da se počinje izlučivati ​​bubrezima. Povećava se gustoća urina i on crpi vodu. Razvija se poliurija (učestalo mokrenje), što dovodi do zadržavanja natrijuma u tijelu, dehidracije. Dijete je žedno, počinje mnogo da pije, ali to ne donosi olakšanje.
  • Hormonska neravnoteža doprinosi ne samo razgradnji proteina, već i inhibiciji njene sinteze. Djeca primjetno smršavaju, uprkos povećanom apetitu.
  • Metabolički poremećaji dovode do cirkulacije u krvi tvari koje se na kraju nakupljaju u vaskularnom zidu i mijenjaju njegovo stanje. Prvo, zahvaćaju se sudovi mikrovaskulature (prije svega bubrezi, mrežnjača, živčana vlakna) s razvojem dijabetičke nefropatije, retinopatije, neuropatije. U budućnosti se razvija makroangiopatija, izražena aterosklerozom žila većeg kalibra.
  • Slatki medij hranjiv je za različite mikroorganizme, uslijed kojih se razvijaju infektivne lezije kože, vanjske i unutarnje sluzokože.

Kliničke manifestacije obe vrste dijabetesa

S obzirom na patogenezu, možete jasno artikulirati simptome koji će se pojaviti kod ideje o dijabetesu u djece.

  • Žeđ neadekvatna količini pijane tekućine.
  • Česta mokrenja.
  • Svrab u perineumu povezan s promjenom sastava urina.
  • Suva sluznica i koža.
  • Smanjenje tjelesne težine sa povećanim apetitom. Dijete može razviti "glad za vukom".
  • Gljivična i gnojna oštećenja sluznice i kože.

Komplikacije

Tok bolesti u detinjstvu je labilan, i zavisi od mnogih stanja.Često pate od prehlade, djeca sa smanjenim imunitetom, sklona stresu i izloženosti agresivnim faktorima okoliša, riskiraju od razvoja ranih komplikacija dijabetesa kod djece.

Kod dijabetesa utječu i motor i mišići unutarnjih organa. Iz somatskog nervnog sistema nastaju bolovi u mišićima, njihova atonija, grčevi, inkontinencija sfinktera mokraćnog mjehura. Razvijaju se parestezije na koži (otečenost, "goosebumps", različita osećaja boli). Oštećenje glatkih mišića dovodi do probavnih smetnji (proliv, zatvor).

Najopasniji su moždani edemi kao rezultat hipo- ili hiperglikemije, kao i ketoacidotička koma, koja može dovesti do smrti.

Dijagnostika

Rana dijagnoza dijabetesa kod djece smanjuje vjerojatnost ozbiljnih komplikacija. Uz adekvatnu korekciju šećera klinički može biti zdravo dijete. Zbog toga, ozbiljnost toka bolesti ovisi o pažnji roditelja. Pojava prvih simptoma trebao bi biti signal za početak pregleda.

  • Glavna uloga pripada određivanju glukoze u plazmi na prazan stomak, tokom dana, kao i opterećenju glukozom. Norma ovisi o dobi: do 2 godine na prazan stomak razina ne bi trebala porasti iznad 4,4, do 6 godina - iznad 5,0, u starijoj dobi - iznad 5,5 mmol / l.
  • Pored toga, određuje se sastav elektrolita, vrši se biohemijska pretraga krvi.
  • Ako se sumnja na dijabetes, provodi se urin test za šećer i ketone (normalno ne bi trebalo).
  • Za dublje istraživanje odrediti nivo inzulina, antitijela na ćelije koje proizvode inzulin.
  • U dijagnostičkoj pretrazi isključuju se bolesti koje prate hiperglikemija.

Principi tretmana

Pristup liječenju dijabetesa kod djece prvog tipa zasnovan je na zamjenskoj terapiji. Kod ove vrste dijabetesa ne nastaje inzulin, već se daje izvana, održavajući na odgovarajućem nivou.

Još jedan temeljni princip terapije je prehrana, a kod djece s dijabetesom tipa 2 to je osnovni princip korekcije razine šećera. Bolesnoj djeci je propisana niskokalorična dijeta sa ograničenjem jednostavnih ugljikohidrata i životinjskih masti. Prehrana djeteta treba biti frakcijska, s razmakom između obroka ne dužim od 4 sata.

Obavezna je racionalan režim dana, aktivne igre. Ako se pojave komplikacije, liječe se simptomatski.

Preventivne mjere

Koje su kliničke smjernice ako postoji rizik od razvoja dijabetesa u djece? Kako ne postoji specifična profilaksa, a nasljedni faktor se ne može eliminirati, djeca u riziku moraju regulirati dnevni režim, održavati imunitet, uspostaviti prehranu i voditi pokretni način života. Nakon 10. godine, takvoj se djeci preporučuje da utvrde nivo glikemije svake 2 godine.

Video predavanje o dječjem dijabetesu

Više informacija o dečjem dijabetesu možete pronaći u videu. Čujte odgovor na pitanje može li se bolesno dijete cijepiti. Otkrijte je li dijagnoza dječjeg dijabetesa rečenica za cijelu obitelj.

Dijabetes melitus je prilično česta bolest starijih ljudi. Ali slučajevi bolesti se javljaju u djetinjstvu. Glavni uzrok dijabetesa u djece je nasljedna predispozicija.

Kongenitalni dijabetes kod djeteta: uzroci bolesti

Kongenitalni dijabetes je rijetka, ali opasna bolest koja pogađa novorođenčad. Simptomi ove bolesti počinju se očitovati kod beba od prvih dana nakon rođenja, što zahtijeva posebnu pažnju i kvalificiranu medicinsku njegu.

Video (kliknite za reprodukciju).

Prema patogenezi i simptomima, urođena dečja dijabetesa odnosi se na dijabetes tipa 1, odnosno karakterizira ga potpuni prestanak izlučivanja vlastitog inzulina u tijelu. Djeca s ovom dijagnozom obično se rađaju u porodicama u kojima jedan ili oba supružnika boluju od dijabetesa.

Važno je razumjeti da je kongenitalni dijabetes zasebna bolest, tako da ga ne treba brkati sa stečenim dijabetesom, koji se može javiti kod djece već u vrlo mladoj dobi.

Video (kliknite za reprodukciju).

Stečeni dijabetes tipa 1 je bolest koja se najčešće razvija kao rezultat aktivacije autoimunog procesa u tijelu zbog kojeg ljudski imunološki sustav počinje napadati stanice gušterače koje proizvode inzulin.

Osnova urođenog dijabetesa je intrauterina patologija fetusa, kada gušterača nije pravilno formirana, što ometa njegovo normalno funkcioniranje. To dovodi do teških metaboličkih poremećaja kod djeteta, što zahtijeva obvezno liječenje.

Kao što je gore spomenuto, razvoj urođenog dijabetesa kod djeteta dovodi do nepravilnog formiranja gušterače čak i u fazi trudnoće majke. Kao rezultat toga, rađa se beba s ozbiljnim oštećenjima organa koji sprečavaju njene ćelije da izlučuju inzulin.

Kongenitalna dečja dijabetesa može se razviti iz sledećih razloga:

  1. Neadekvatni razvoj (hipoplazija) ili čak odsutnost (aplazija) u dečijem telu gušterače. Takva kršenja povezana su s patologijama fetalnog razvoja fetusa i ne mogu se liječiti.
  2. Prijem od strane žene tijekom trudnoće moćnih lijekova, na primjer, antitumorskih ili antivirusnih sredstava. Komponente koje sadrže negativno utječu na stvaranje tkiva gušterače, što može dovesti do hipoplazije žlijezda (odsustvo ćelija koje proizvode inzulin).
  3. U djece koja su rođena prijevremeno, dijabetes se može pojaviti kao rezultat nezrelosti tkiva žlijezde i B stanica, jer nisu imali vremena za formiranje prije normalnog, zbog preranog rođenja.

Pored gore navedenih, postoje i faktori rizika koji značajno povećavaju vjerojatnost pojave urođene dijabetesa kod novorođenčadi. Postoje samo dva takva faktora, ali njihova je uloga u nastanku bolesti vrlo velika.

Dodatni faktori koji provociraju razvoj dijabetesa kod novorođenčadi:

  • Nasljednost Ako jedan od roditelja pati od dijabetesa, u tom slučaju rizik od razvoja ove bolesti kod djeteta pri rođenju povećava se za 15%. Ako otac i majka imaju dijagnozu dijabetesa, tada u takvoj situaciji dijete nasljeđuje ovu bolest u 40 slučajeva od 100, odnosno u tim slučajevima dijabetes se nasljeđuje.
  • Uticaj štetnih toksina na embrion tokom trudnoće.

Bez obzira na uzrok bolesti, beba ima abnormalno visoku razinu šećera u krvi, što od prvih dana života štetno utječe na njene unutrašnje organe i sustave.

Kongenitalni dijabetes, poput dijabetesa tipa 1, može prouzrokovati ozbiljne komplikacije, koje zbog mladosti pacijenta mogu predstavljati veliku opasnost za njegov život.

Postoje dve vrste urođenog dijabetesa koji se razlikuju u težini i trajanju bolesti i to:

  1. Prolazno. Ovu vrstu dijabetesa karakteriše kratak tijek, ne više od 1-2 mjeseca, nakon čega prolazi potpuno neovisno bez liječenja lijekovima. Prolaznog tipa čini oko 60% svih slučajeva urođenog dijabetesa kod novorođenčadi. Još nije rasvijetljen točan uzrok njegove pojave, međutim, vjeruje se da nastaje zbog oštećenja gena 6. kromosoma odgovornog za razvoj b-stanica pankreasa.
  2. Stalni. Manje je uobičajena i dijagnosticira se u otprilike 40% djece s urođenom dijabetesom. Trajni tip je neizlječiva bolest poput dijabetesa tipa 1 i zahtijeva svakodnevne injekcije inzulina. Trajni dijabetes je sklon prilično brzom napredovanju i ranom razvoju komplikacija. To je zato što je za novorođeno dijete vrlo teško odabrati pravu terapiju inzulinom, zbog čega beba možda duže vrijeme ne prima adekvatno liječenje.

Bez obzira na vrstu urođenog dijabetesa, ova bolest se manifestuje sledećim simptomima:

  • Novorođeno dijete se ponaša krajnje nemirno, često plače, loše spava, unosi neispečanu hranu, pati od kolika u stomaku,
  • Pri rođenju, beba je neuhranjena,
  • Jaka glad. Dete neprestano zahteva da jede i pohlepno sisa grudi,
  • Stalna žeđ. Dijete često traži piće,
  • Unatoč dobrom apetitu i pravilnoj prehrani, dijete loše dobija na težini,
  • Na koži bebe u vrlo ranoj dobi pojavljuju se razne lezije, poput pelenskog osipa i maceracije. Najčešće su lokalizovani u preponama i bedrima deteta,
  • Beba razvija urinarne infekcije. Kod dječaka može se primijetiti upala prepucija, a kod djevojčica vulve (vanjskih genitalija)
  • Zbog visokog sadržaja šećera, bebina mokraća postaje ljepljiva, a mokrenje obilno. Uz to, karakterističan bijeli premaz ostaje na dječjoj odjeći,
  • Ako je dijabetes kompliciran endokrinom disfunkcijom gušterače, tada u tom slučaju beba može pokazati i znakove steatorreje (prisutnost velike količine masti u izmetu).

U prisustvu najmanje nekoliko gore navedenih znakova, potrebno je podnijeti dijagnozu dijabetesa kod vaše bebe.

Moguće je postaviti ispravnu dijagnozu za dete i utvrditi da li ima urođenu dijabetes melitus pre nego što se beba rodi. Pravovremeni ultrazvuk fetusa uz detaljan pregled pankreasa pomaže u tome.

U slučaju visokog rizika od bolesti tijekom ove studije, kod djeteta se mogu detektirati oštećenja u razvoju organa. Ova je dijagnoza posebno važna u situacijama kada jedan ili oba roditelja imaju dijabetes.

Metode za dijagnosticiranje dijabetesa kod novorođenčadi:

  1. Prsti test krvi na šećer,
  2. Dijagnoza dnevnog urina za glukozu,
  3. Ispitivanje urina sakupljenog u jednom trenutku za koncentraciju acetona,
  4. Analiza na glikozilirani hemoglobin.

Svi dijagnostički rezultati moraju se dostaviti endokrinologu, koji će na osnovu toga moći djetetu postaviti ispravnu dijagnozu.

Liječenje dijabetesa kod djece trebalo bi provoditi samo pod nadzorom endokrinologa. U tom slučaju bi roditelji bolesne bebe trebali kupiti visokokvalitetni glukometar i potrebni broj test traka.

Temelj liječenja urođenog oblika dijabetesa, poput dijabetesa tipa 1, jesu svakodnevne injekcije inzulina.

Za najefikasniju kontrolu šećera u krvi u liječenju djeteta potrebno je koristiti inzulin, i kratkog i dugotrajnog djelovanja.

Uz to, važno je razumjeti da izlučivanje hormona inzulina nije jedina funkcija gušterače. Takođe luči enzime neophodne za normalno funkcionisanje probavnog sistema. Zbog toga se za poboljšanje funkcija gastrointestinalnog trakta i normalizaciju asimilacije hrane detetu preporučuje uzimanje takvih lekova kao što su Mezim, Festal, Pancreatin.

Hronično visoka glukoza u krvi uništava zidove krvnih žila, što može uzrokovati poremećaje cirkulacije, posebno u donjim ekstremitetima. Da biste to izbjegli, djetetu trebate davati lijekove za jačanje krvnih sudova. Uključuju sve angioprotektivne lijekove, naime Troxevasin, Detralex i Lyoton 1000.

Strogo pridržavanje ishrane koja iz prehrane malog pacijenta isključuje svu hranu visokog sadržaja šećera od presudne je važnosti u liječenju dijabetesa kod djece.

Međutim, ne biste se trebali potpuno riješiti slatkiša, jer oni mogu dobro doći djetetu pri naglom padu šećera zbog prekomjerne doze inzulina. Ovo se stanje naziva hipoglikemija i može biti opasno po život.

U videu u ovom članku, dr Komarovsky govori o dječijem dijabetesu.

Kongenitalna dijabetesa u djece u modernom svijetu sve je češća. Poslednjih godina značajno se povećao broj beba rođenih sa dijagnozom dijabetesa. Prvog dana djetetovog života u porodilištu određuje se nivo glukoze u kapilarnoj krvi kako bi se bolest rano otkrila. Ovo je takozvani skrining za glikemiju. Kasna dijagnoza bolesti povlači za sobom ozbiljne komplikacije koje su nepovratne.

Kongenitalni dijabetes melitus je bolest povezana s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata, kod koje je uporno povećanje razine glukoze u krvi.

Bolest se odnosi samo na prvu vrstu dijabetesa. Ovom patologijom gušterača nije u stanju proizvesti dovoljno inzulina kako bi razgradila ugljikohidrate u hrani.

  • prolaznog tipa
  • stalni tip.

Prolazni proces povezan je s razvojem i sazrijevanjem stanica žlijezde. On čini 60% svih slučajeva identificirane patologije. Najčešće nestaje nakon 5 godina. Ovo je razdoblje restrukturiranja organa, vrijeme funkcionalnih promjena. Sljedeća kritična faza je dob od 20 godina, kada se formiranje tijela završava. Bolest se može opet očitovati.

Preostalih 40% urođene bolesti javlja se u stalnom toku. Ova je opcija povezana s kršenjem strukture i funkcije gušterače. Ne nestaje nakon kritične dobi. Zahtijeva cjeloživotno promatranje i liječenje od endokrinologa.

Glavni faktor u razvoju urođene dijabetesa je nasledna predispozicija. Poznato je da ako je bolestan samo otac djeteta, rizik od nasljeđivanja iznosi 15%. Ako je majka bolesna - 40%. Kad oboje roditelja pate, rizik od rođenja bolesnog potomstva u takvoj obitelji povećava se na 60%. Ako slijedite pravilnu prehranu i način života, bolest se manifestuje u nositeljima gena u samo 40% slučajeva.

Jedan od mogućih razloga koji vodi do pojave patologije kod novorođenčadi je utjecaj virusa i trauma koje je žena pretrpjela tijekom trudnoće. Agresivni faktori uključuju imunološki sistem buduće majke. U ovom slučaju dječiji gušterača je oštećena zbog svojih zaštitnih mehanizama.

Patologija je popraćena kršenjem intrauterine oznake žlijezde. Stanje se odnosi na urođene malformacije. Ultrazvuk ploda otkriva smanjenu, ponekad rudimentarnu žlezdu.

Uzimanje trudnica sa moćnim lijekovima može takođe negativno uticati na sazrijevanje gušterače fetusa. Takvi lijekovi uključuju neke antibiotike, antivirusne, antitumorske lijekove.

Prije svega, valja primijetiti malu težinu rođenja bolesnog djeteta. Uz adekvatan režim ishrane i pijenja, beba je nemirna, zahtijeva piće i hranu. Unatoč adekvatnom unosu hrane, primjećuje se gubitak tjelesne težine. Simptomi su gori ako je dijete dojeno.

Nakon što se novorođenče postavi, nečistoće masne stolice i nešvarene čestice ostaju na pelenama. Digestija je poremećena. Beba je zabrinuta zbog kolika. Pije ne probavljivu hranu.

Neprikladnoj žeđi kasnije se pridružuje pelenski osip, posebno na ingvinalnim naborima. Genitourinarne infekcije su superponirane. Upala prepucija kod dječaka i vulva kod djevojčica. Mokrenje je obilno. Urin je ljepljiv.

Kao rezultat značajnog povećanja šećera u krvi mogu se pojaviti grčevi. To je znak hiperglikemijskog stanja.

Dijagnoza bolesti je izravna. Za rano otkrivanje bolesti koriste se simptomi i klinički i laboratorijski pregled.

Za kliničku dijagnozu:

  • kapilarni test krvi na šećer,
  • dnevni test urina na glukozu,
  • analiza jedne porcije urina na aceton,
  • određivanje glikoziliranog hemoglobina u krvi.

Tumačenje rezultata pregleda obavlja samo liječnik.

Bolest zahtijeva posmatranje od endokrinologa i kontinuirano liječenje. Za kontrolu šećera u krvi morate imati kod kuće glukometre i reagens.

Specifičan tretman je unošenje potkožnog sintetskog inzulina kratkog i produženog djelovanja prema šemi.

Gušterača proizvodi ne samo smanjenu količinu inzulina, već i enzime koji učestvuju u razgradnji i probavi hrane. Za ispravljanje deficita enzima koriste se lekovi kao što su Mezim, Festal, Pancreatin.

Povišeni šećer u krvi mijenja strukturu krvnih žila. Oni postaju krhki i propusni za tekućine. Angioprotektori (Troxevasin, Detralex, Lyoton 1000) koriste se za jačanje vaskularnog zida.

Važnu ulogu u liječenju bolesti igra prehrana i način života. Dozu i režim lijekova liječnik propisuje strogo pojedinačno. Samo-liječenje može uzrokovati ozbiljne komplikacije do hipoglikemijske kome.

U kući sa bolesnom bebom na vidljivom mjestu treba biti hrana s visokim sadržajem ugljikohidrata (šećer, čokolada) koja bi mogla popraviti niski šećer u krvi, pogrešnom doziranjem inzulina.

Bolest nije potpuno izliječena. Uvođenje inzulina omogućava vam održavanje razine glikemije u normi za razgradnju ugljikohidrata. U toku su studije o presađivanju gušterače iz embrionalnih ćelija bolesnom davaocu. Iako se ova metoda ne primjenjuje u praksi.

Dugoročni efekti urođenog dijabetesa

Kod osoba s oslabljenom tolerancijom na glukozu krvne žile prvo reagiraju. Oštećeni su mali kapilari, mrežnica oka. Pogođeni su žile bubrega. Kao rezultat takvih promjena njihova funkcija je poremećena. Bubrežni zatajenje se razvija.

Oštećenja na žilama donjih ekstremiteta povlače za sobom nedostatak cirkulacije krvi u tkivima. Umor i trnce u nogama. Ponekad to vodi do nekroze mekih tkiva i gubitka stopala.

U reproduktivnom dobu žene imaju problema sa začećem djeteta. Muškarci razvijaju impotenciju. Štetni učinak šećera na krvne žile uzrokuje neprestani porast tlaka.

Ne postoje metode apsolutne zaštite od nasljedne bolesti. Rizičnu grupu za razvoj patologije možete prepoznati samo prije rođenja djeteta. Trudnica, nositeljica gena, trebala bi biti oprezna od okolišnih faktora, uzimanja lijekova i pravilne prehrane. Nakon porođaja preporučuje se dojenje, masaža, lagane vježbe.

Danas je kongenitalni dijabetes neizlječiv. Potreban je stalni nadzor i korekcija šećera u krvi davanjem inzulina. Uz adekvatan tretman, kvaliteta života se ne mijenja. Mora se imati na umu da značajnu ulogu igra stil života: uravnotežena prehrana, odricanje od alkohola, pušenje, umjerena fizička aktivnost. Samo-liječenje može nanijeti nepopravljivu štetu zdravlju.

Jedan od gorućih problema moderne medicine ostaje urođeni dijabetes. Ova bolest se javlja relativno rijetko, ali prijeti ozbiljnim komplikacijama za dijete u budućnosti. Pojavljuje se vrsta apsolutnog nedostatka inzulina i zahtijeva redovno korištenje sintetičkih hormona za njegovo liječenje.

Najčešće se bolesne bebe rađaju roditeljima s dijagnozom "slatka bolest". Važno je napraviti razliku između pojma „urođenog“ i „stečenog u ranoj dobi“.

Sa prvim problemom beba se rađa. Često se već u maternici opažaju promjene na gušterači, što može ukazivati ​​na prisutnost patologije. Drugi termin znači razvoj bolesti u ranom djetinjstvu nakon izloženosti nekim egzogenim faktorima ili pokretanja autoimunog procesa.

Ova je patologija varijanta uobičajene bolesti tipa 1. Rijedak je. Glavni patološki supstrat za razvoj bolesti je funkcionalna ili morfološka nezrelost tkiva gušterače, koja nije u stanju izlučiti odgovarajuću količinu vlastitog hormona.

Kao rezultat toga, dolazi do naglog povećanja koncentracije glukoze u serumu deteta.

Uzroci urođenog dijabetesa su sljedeći:

  1. Nerazvijenost (hipoplazija) ili potpuno odsustvo (aplazija) pankreasa u detetovom telu. Odnosi se na malformacije unutrašnjih organa.
  2. Prijem od majke tijekom gestacije raznih agresivnih lijekova s ​​teratogenim djelovanjem (antitumorski, antivirusni i drugi). Te tvari negativno utječu na proces polaganja tkiva organa, što dovodi do hipoplazije žlijezda.
  3. Prevremeno rođene bebe razvijaju dijabetes zbog nezrelosti tkiva pankreasa i B ćelija zbog banalnog nedostatka vremena za potpuni fiziološki razvoj.

Dodatni faktori koji provociraju urođenu dijabetes melitus su:

  • Genetska predispozicija. Ako je 1 roditelj bolestan, vjerojatnost da će se stvoriti poremećaj metabolizma ugljikohidrata kod djeteta je otprilike 10-15% (ovisno o podacima iz različite literature). Kada mama i tata pate od trajne hiperglikemije, ona se povećava na 20-40%.
  • Učinak toksina na fetus tokom trudnoće.

Ovisno o tome kako bolest prolazi i trajanju, razlikuju se 2 oblika patologije:

  1. Prolazni proces. Karakterizira ga činjenica da nakon 1-2 mjeseca života novorođenčeta nestaje sam bez liječenja. On čini otprilike 50-60% svih slučajeva prirođenog metabolizma ugljikohidrata. Možda zbog patologije u genom 6. hromozoma koji je odgovoran za proces sazrijevanja B-stanica gušterače.
  2. Trajni dijabetes. Utječe na drugu polovinu pacijenata. Ostaje s djetetom cijeli život i zahtijeva nadomjesnu terapiju sintetičkim analogom hormona. Relativno brzo napreduje, stabilan. Može biti popraćen ranim komplikacijama zbog poteškoća u liječenju malog djeteta.

Možete posumnjati na problem i prije rođenja nove osobe na svijetu. Glavni alarmantni faktor ostaje prisutnost bolesti u roditelja i promjena u tkivima gušterače na ultrazvuku fetusa.

Kongenitalna dijabetesa kod dece manifestuje se sledećom slikom:

  1. Stalna briga bebe.
  2. Mala težina rođenja.
  3. Simptom žeđi. Dijete trajno želi jesti i piti.
  4. Loše debljanje, uprkos odgovarajućoj prehrani.
  5. Rane lezije kože u obliku pelenskog osipa, maceracije. Ljuska tijela najčešće pati u preponama i na nogama.
  6. Pristup urogenitalne infekcije. Upala prepucija kod dječaka ili vanjska genitalija (vulvitis) kod djevojčica.
  7. Ljepljivost urina. Na pelenama i odjeći novorođenčeta ostavlja specifične mrlje od škroba.
  8. Ako se pridruži egzokrina disfunkcija gušterače, tada se dodatno razvija steatorreja (prisutnost neprobavljene masnoće u izmetu).

Pored ovih simptoma, prirođena i stečena dijabetes melitus zahtijeva laboratorijsku potvrdu. Ponekad brojevi brojila nisu važni i pokazuju 70-90 mmol / L. U nedostatku odgovarajuće medicinske njege, dijete se "nabaci" u komu i postoji opasnost od smrti.

Glavni smjer u liječenju takve bolesti ostaje zamjenska primjena sintetičkog inzulina za cijeli život. Zbog nesposobnosti gušterače da proizvede hormon, pije se nekoliko puta dnevno.

Preporučena prosječna dnevna doza je 1-2 jedinice po kg tjelesne težine. Trajanje lečenja je 1-18 meseci. Nakon ovog perioda često se dogodi spontani oporavak.

Ponovni problem problema javlja se u periodu od 5 do 20 godina. U odrasloj dobi prirođeni dijabetes je stabilan. Ponekad pacijenti uopće ne trebaju redovite injekcije hormona. Dovoljno je slijediti dijetu i voditi zdrav način života. Takvi pacijenti trebaju biti pod stalnim nadzorom liječnika kako bi se spriječio razvoj komplikacija.

Pogledajte video: Upala bubrega: uzroci, simptomi, znaci i lečenje (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar