Za vrijeme pogoršanja pankreatitisa šta jesti

Sav iLive sadržaj pregledavaju medicinski stručnjaci kako bi se osigurala najveća moguća točnost i dosljednost činjenicama.

Imamo stroga pravila za odabir izvora informacija i pozivamo se samo na ugledna mjesta, akademske istraživačke institute i, ako je moguće, na dokazana medicinska istraživanja. Imajte na umu da su brojevi u zagradama (,, itd.) Interaktivne poveznice na takve studije.

Ako mislite da je bilo koji od naših materijala netačan, zastareo ili na drugi način upitan, odaberite ga i pritisnite Ctrl + Enter.

Čak i potpuno zdrava osoba može razviti pankreatitis - na primjer, nakon zarazne bolesti, trovanja ili zbog poremećenog rada jetre. Bolest se može javiti s periodičnim pogoršanjima i fazama remisije. Danas ćemo razgovarati o tome kakva bi trebala biti dijeta za pogoršanje pankreatitisa.

Pankreatitis je vrlo uobičajena bolest, koja je često posljedica pothranjenosti, prejedanja, pretjeranog pijenja.

, , , , , ,

Dijeta tokom pogoršanja pankreatitisa

Kada morate promijeniti prehranu? Najčešće o tome razmišljamo kada sa našim tijelom nešto nije u redu: prekomjerna težina, metabolički poremećaji, hronične bolesti. Dijeta tokom pogoršanja pankreatitisa jednostavno je potrebna, jer je bez nje gotovo nemoguće oporaviti se od bolesti.

S razvojem pankreatitisa propisana je dijeta najmanje 1 godinu. Tokom tog perioda, pacijentu se pruža mogućnost da se njegov probavni sistem oporavi i prilagodi normalnom radu.

Što se tiče akutnog perioda same bolesti, onda je u početna dva do tri dana pogoršanja jedenje potpuno zabranjeno. U akutnom je razdoblju izuzetno važno stvoriti maksimalni odmor za probavni sustav, a posebno za gušteraču. Ovo vrijeme treba iskoristiti za stabilizaciju poremećaja metabolizma, za normalizaciju proizvodnje enzima za probavu.

Ponavljamo kako je prvih dana nemoguće uzimati hranu. Ako je pacijent žedan, žeđ možete utažiti malom količinom alkalne negazirane vode: Borjomi, Polyana Kvasova, Luzhanskaya, itd. Alkalna voda može suzbiti izlučivanje želudačnog soka, što će omogućiti gušterači da se opusti.

U narednim danima, ovisno o pacijentovom stanju, piće je dozvoljeno sve više i više, postepeno prelazeći na tečnu i polu-tečnu štedljivu hranu.

, , , , , ,

Dijeta za pogoršanje hroničnog pankreatitisa

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa obično se propisuje ugljeno-hidratna proteinska dijeta. Masti u prehrani trebaju biti ograničene: one su veliko opterećenje gušterače i žučnog mjehura. Dozvoljena je samo mala količina biljnog ulja.

Zahvaljujući proteinskoj hrani, oštećeno tkivo gušterače se obnavlja. Ugljikohidrati nisu zabranjeni, međutim, ako postoji sumnja na razvoj dijabetesa, tada se ne preporučuju probavljivi ugljikohidrati (jednostavni šećeri, džem, slatkiši).

Od velike važnosti u obnovi probavnog sustava i jačanju imuniteta su vitamini: vitamin A, C, bioflavonoidi i grupa B.

Dnevni unos soli trebao bi biti oštro ograničen (za ublažavanje oticanja upaljene žlijezde), barem 2-3 tjedna.

Potrebno je uspostaviti unos kalcijuma, koji je u stanju ojačati vaskularne zidove i smanjiti njihovu propusnost.

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa trebalo bi preći na tekuću i pire hranu, koja se poslužuje u toplom obliku, bez soli, začina i začina. Isprva su dozvoljene pire supe, bezkiselinski kefir, tekuće žitarice na vodi (zobene pahuljice, riža, zdrob), povrtni pire, tučeni skuti nemasni sir i slabi čaj bez šećera.

S vremenom se jelovnik proširuje: dodaju se bjelanjci, želei, nemasno parno meso i jela od ribe, dodaje se bijeli sušeni hljeb.

Neophodno je jesti frakcijski kako bi se spriječilo prejedanje. Optimalno je jesti do 6 puta dnevno.

Pržena hrana, dimljena, slana, kisela, konzervirana hrana, kao i masno meso i svinjsko meso, masna kisela pavlaka, alkohol i muffini su zabranjeni.

, , , ,

Prehrana u akutnoj fazi

Pored terapije lijekovima, prehrana u akutnom periodu ima ogromnu ulogu u oporavku.

i s pogoršanjem pankreatitisa. Na preporuku ljekara, ako se pridržavate određenog načina ishrane, izbjegavajte hirurški, pa čak i medicinski tretman.

Uz pogoršanje pankreasnog pankreatitisa propisiva se djelimično štedljiva prehrana najmanje 12 mjeseci. U tako dugom periodu funkcije trbušnih organa gotovo se potpuno obnavljaju i ljudsko se tijelo navikava na zdravu prehranu.

Ovaj način rada omogućuje vam izbjegavanje relapsa u budućnosti.

Prvi put nakon egzacerbacije pankreatitisa pacijentu je prikazana dijeta broj 5 koja je dogovorena s liječnikom u vezi s ličnošću i podnošljivošću neke hrane.

  • fragmentacija hrane do 6 puta dnevno,
  • mala količina serviranja
  • vremenski interval između obroka je 3-4 sata,
  • topla hrana
  • minimalna količina soli u jelima,
  • Ni u kojem slučaju ne biste trebali prejesti.

Ako je odrasla osoba pogoršala pankreatitis, hospitalizacija će biti najbolje rješenje. U bolničkom okruženju dijeta će se pridržavati implicitno uz najmanje poremećaje u ishrani.

Klasifikacija pankreatitisa

Pankreatitis ima različite opise, postoje podjele bolesti prema etimologiji, tijeku tečaja ili prema mjestu.

Bilijar
Bilijarni pankreatitis temelji se na problemima povezanim sa odljevom žuči. Žučni i pankreasni sok dospijevaju u kanale gušterače, pa dolazi do kršenja njegovih funkcija.

Posledice procesa mogu biti:

  • žutica
  • dijabetes melitus
  • žučna kolika
  • gubitak kilograma

Ova vrsta se razvija kao posljedica žučne bolesti ili s anomalijama u strukturi bilijarnog trakta, što je rjeđe. Dijagnosticiranje bilijarnog pankreatitisa moguće je uz pomoć kliničkih testova, kao i metoda radijacijske dijagnostike. Liječenje započinje otklanjanjem bolova, primjenom antibiotskih tečajeva i korekcijom funkcija probavnih organa.

Reaktivni
Pankreatitis, koji se razvija na pozadini primarne bolesti, naziva se reaktivnim, što znači da je istodoban simptom. Može to izazvati:

  • redovne smetnje u sistemu ishrane,
  • loše navike
  • prekomjerno pijenje (alkoholizam),
  • ozljede trbuha koje dovode do pucanja tkiva.

Simptomi ovog stanja su snažna oštra bol iznad pupka, mučnina, povraćanje, groznica, nedostatak apetita.

Mora se setitida kod pankreatitisa treba isključiti unos alkohola.

Dijagnoza se postavlja putem krvi, urina, računarske dijagnostike, magnetne rezonance. Liječenje započinje uklanjanjem intoksikacije, uklanjanjem boli, a zatim pacijent prima složenu terapiju.

Destruktivno
Četvrtina slučajeva razvoja akutnog perioda je destruktivna.
Destruktivni pankreatitis može se dijagnosticirati pomoću tri znaka: jaka bol, povraćanje, povećana nadutost. Tijelo je posebno osjetljivo na unos masne hrane, jer ga ne može probaviti.

Važno! Opasno je samo-liječiti.

Lečenje započinje samo u bolničkom okruženju. Prije svega vrši se ispiranje želuca, eliminira se prekomjerna količina enzima koji uđu u krv. Uz neefikasnost prijema, moguća je hirurška intervencija

Pseudotumorous
Osnova ove vrste bolesti je proces razmnožavanja vezivnog tkiva, pojava cista koje ometaju prirodni odljev želudačnog soka. Ove formacije mogu izgledati poput tumora, pa je u nazivu prisutan prefiks „pseudo“, koji se manifestuje bolovima, zatvorom, mučninom i pretvara se u povraćanje.

Dijagnoza je moguća uz pomoć krvnih pretraga, ispitivanja urina, kao i ultrazvukom. Za liječenje se koristi kirurgija, tečaj rehabilitacije uključuje mnoga ograničenja.

Uzroci akutnog pankreatitisa


Sve vrste bolesti imaju jednu karakterističnu karakteristiku - upale gušterače. Uzroci se mogu podijeliti u 2 grupe. Prva grupa uključuje razloge koji ovise o životnom stilu osobe. Drugi se može pripisati uzrocima povezanim s drugim bolestima.

Prva grupa razloga:

  • jesti prženu, začinjenu, nezdravu hranu,
  • alkohol, pretjerano pušenje duhanskih proizvoda,
  • nepravilna, nepravilna prehrana.

Druga grupa razloga:

  • bolesti žučnih puteva
  • traume gušterače ili susjednih organa,
  • bolesti virusne ili bakterijske prirode,
  • kongenitalne anomalije,
  • genetske patologije
  • učinak lijekova sa visokim dozama na organe,
  • endokrini problemi.

Simptomi bolesti

Često se simptomi pojavljuju nakon jela bezvrijedne hrane, alkohola ili lijekova. Akutni pankreatitis može započeti napadajima.

  1. Sindrom boli Redovna bol u centralnom dijelu trbuha. Ovisno o vrsti i stadijumu bolesti može zračiti u hipohondrijumu ili području karlice. Paroksizmalne je prirode, često se olakšanje događa kada pacijent sjedne.
  2. Mučnina, povraćanje, zatvor ili proliv.
  3. U akutnom pankreatitisu može se povećati tjelesna temperatura, a kod gnojnih formacija indikator raste na 39 ili 40.
  4. Nedostatak interesovanja za hranu, gubitak apetita.
  5. Koža postaje ledena.

Preporučeni i zabranjeni proizvodi

Prehranu pacijenata treba razmisliti uzimajući u obzir karakteristike bolesti. Hrana treba biti zdrava, hranjiva, uravnotežena.

Zabranjeni proizvodiDozvoljeni proizvodi
Juhe: na mesu, juhe od gljiva.Na povrću bujona.
Bijeli hljeb, brašno, peciva.Sušeni hljeb, krekeri, keksi sa malo šećera.
Meso: masno, jelo, dimljeno meso.mršav
Žitarice: proso, biserni ječam, kukuruz.Heljda, zobena kaša, zdrob.
Mlijeko, kefir, sir, visoki postotak masti.Kefir bez masti i skuti sir.
Pržena i kuvana jaja.Proteinski omleti.
Povrće: patlidžan, kupus, rotkvica, beli luk.Krompir, mrkva, repa.
Gazirana pića, slatki sokovi, jaka kafa, čaj.Vlastita voćna pića, čaj s niskim uzgajanjem.
Čokolada, sladoled.Mousse od bobica, žele.

Informacije! Izbornik prehrane omogućava umake od mlijeka, povrća, kiselog vrhnja.

Meni za nedelju

Pacijente treba hraniti - 5-6 puta dnevno. Frakcijska prehrana omogućava bolju probavu i potpunu probavljivost.

ponedeljakutorakSrijedačetvrtakpetaksubotanedjelja
dorucak Zeleni čaj, proteinski omlet.Ruski, kolačići, voćni napici.Skuta bez masnoće, kolačići.Zobena kaša, nemasni sir.Parni omlet s povrćem.Riža kaša.Kaša od heljde, čaj sa niskim varivom.
Drugi doručak SirMarelica marelice.Kissel.Pečena jabuka.Infuzija šipak.Salata od mrkve i jabuke.Sir
ručak Pileća prsa i heljda. Juha od povrća.Pečeno povrće. Uho.Juha od tikvica. Mesni sufle.Kulesh.

Kazalica za tjesteninu.Tikvice punjene rižom.Juha od rezanci.Parno povrće. Pare od pilećih prsa. popodnevni čaj Kissel.Smoothie.Ryazhenka.Posni sir.Jabučna kašica sa sirom.Voćni mus.Jelly. večera Ragu od povrća, kompot.Riža kaša, žele.Zobena kaša. Kissel.Tikvice sa sirom.Juha od rezanci.Heljda kaša.Kuhana riža, čaj.

Recepti za prehrambeni pankreatitis

Pridržavanje stroge prehrane ne znači jesti monotono i bez ukusa. Možete pripremiti zanimljiva, zdrava jela koristeći listu dozvoljene hrane.

Vermicelli kašika s mesom.

  • tanki vermicelli - 350 gr,
  • voda - 500 ml
  • jaje -1 komad
  • meso (kuhana piletina, govedina) - 300 gr.

Meso se kuha, prolazi kroz mlin za meso ili secka u blenderu, dodaje se kuhanom vermicelliju, miješa. Posipajte u obliku, prelijte šlagom, pecite u rerni.

Sufle od piletine.

  • pileći file - 300 gr,
  • mlijeko - 1 šolja
  • biljno ulje
  • 2 bjelanjka.

Meso se prolazi kroz mlin za meso, dodaju se mućani proteini, razblažuju ga mlijekom, tuče do homogene konzistencije. Pečeni u namašćenom obliku.

Trebate razumjetida jelo za kuhanje, kuvanje i pečenje - glavne tehnike kuhanja.

Desert od kefira.

  • kefir - 0,5 l
  • jaja - 2 komada
  • voda - 1 čaša,
  • želatina, vanilin, zrnca citrusa.

Otopiti želatinu u vodi, zagrejati. Kombinujte kefir, bjelančevine, smjesu od želatine, dodajte vanilin, zlicu po želji. Ukrasite sušenim voćem ili svježim voćem.

Važno! Gnječenje obroka omogućava vam da smanjite rizik od zastoja žuči.

Dijeta br. 5 za bilijarni pankreatitis i holecistitis

U liječenju obje bolesti propisana je tabela br 5. Cilj je ukloniti ekscitabilnost žučnog mjehura, poboljšati metaboličke procese.
Akutni period uključuje jedenje tečne konzistencije, s vremenom se menja konzistencija.

U početnoj fazi, izbornik uključuje:

  • pire od žitarica kuhanih na vodi,
  • viskozne supe na vodi,
  • pire povrće
  • sušeni hleb ili krekeri,
  • žele, žele, mousse,
  • kompoti.

Nakon uklanjanja akutnih simptoma dodaje se proteinska hrana. Unos soli je strogo ograničen. Previše hladno ili pretoplo jelo je isključeno.

Kako urediti dane posta, da li je moguće uključiti se u terapeutski post?

Uklanjanje sindroma boli kod akutnog pankreatitisa podrazumeva izgladnjivanje, odnosno potpuno odbacivanje hrane. Nakon toga pacijent jede u strogoj prehrani koju je propisao liječnik.

Ako je bolest hronična, tada se organizuju dani posta kod kuće. Tokom dana preporučuje se odbijanje pijenja i jedenja, preporučuje se odmor u krevetu. Postepeno izlaze iz gladi, prvo popiju malo tople vode, a zatim možete popiti povrtni juhu.

Načelo terapijskog posta siguran je korak ka izliječenju pankreatitisa, ali moraju se poštovati sva pravila i uvjeti prehrambenog ponašanja. Pitanja u vezi kompetentnog pristupa posta najbolje je razgovarati sa stručnjakom.

Što deserti mogu

Mnogi ljudi koji pate od problema sa pankreasom zabrinuti su da se moraju odreći slatkiša. Zapravo su deserti dozvoljeni, ali moraju biti pripremljeni u skladu s pravilima prehrane koje pacijent slijedi. Uobičajeni recepti za pankreatitis za jela od bobica i skute. Ovo su mousse, tepsije, sufle i žele za različite načine kuhanja.
Možete postići značajno poboljšanje dobrobiti uz dijetalnu hranu.

Dijeta nakon pogoršanja pankreatitisa

Nakon nestanka znakova akutnog pankreatitisa i ponovnog uspostavljanja funkcije pankreasa, dijeta se ni u kojem slučaju ne smije prekinuti.

Dijeta nakon pogoršanja pankreatitisa propisana je prije svega kako bi se izbjegao ponovni razvoj bolesti.

Hrana se kuha u dvostrukom kotlu, kuha se ili peče u rerni s malom količinom masti.

Treba obratiti pažnju na takve proizvode koji se preporučuju za pogoršanje pankreatitisa:

  • bijeli krekeri, suhe kriške hljeba,
  • pire povrće ili krem ​​juhe,
  • tjestenina
  • žitarice (zobena kaša, zdrob, riža, ječam, heljda) u pročišćenom stanju,
  • biljna ulja
  • sluzave i krem ​​juhe
  • meso bez masnoće, po mogućnosti piletina ili kunić, može biti teletina,
  • riba s malo masti
  • mliječni proizvodi (svježi i nemasni),
  • oguljeno, pečeno ili kuvano voće,
  • bezkiselinski kompot, žele, žele, svježe cijeđeni sokovi razrijeđeni na pola s vodom,
  • bjelanjka
  • mala količina natopljenog suhog voća u mljevenom stanju.

Sledeća hrana i jela se ne preporučuju:

  • svježa peciva, pečenje,
  • slanina, masno meso i riba,
  • kobasice i dimljeni proizvodi,
  • slani i kiseli proizvodi,
  • kisela hrana
  • životinjska mast
  • pasulj, grašak, leća,
  • bogate masne bujone, kisele pavlake,
  • jela od kupusa
  • tvrdi sir
  • kupus, rotkvica, kislica,
  • začini, sol,
  • sirće, majoneza, kečap, umaci,
  • pržena hrana
  • slatkiši, kolači, peciva, sladoled, čokolada,
  • kafa, kakao, gazirana pića,
  • alkoholna pića.

, , , ,

Uzroci pankreatitisa: Simptomi

Teško je precijeniti ulogu ovog organa u procesu probave hrane. Enzimi koje proizvodi gušterača dizajnirani su za razbijanje proteina, kao i ugljikohidrata i masti u tankom crijevu za kasniju apsorpciju od strane tijela. Osim enzima, željezo proizvodi i hormone, učestvujući u energetskom metabolizmu.
Sok pankreasa ima alkalno okruženje. Ako je njezin odljev, iz jednog ili drugog razloga, težak, enzimi preokreću destruktivno djelovanje na sam gušterač, doprinoseći njegovoj upali. To prvo vodi do pogoršanja probave, a zatim i do uništenja ovog organa.
Uzroci pankreatitisa su vrlo različiti, na primjer:

  • zloupotreba alkohola
  • zarazne bolesti
  • povrede
  • genetska predispozicija
  • alergije
  • banalno prejedanje.

Dakle, osoba koja ima povijest takve bolesti kao što je pankreatitis, može biti bilo koje dobi, bez obzira na način života, prisustvo loših navika ili nivo tjelesne aktivnosti.
Simptomatologija pankreatitisa, ovisno o obliku (akutni ili hronični), je raznolika, što komplicira dijagnozu.

Simptomi pankreatitisa mogu biti:

  • oštra bol
  • nadimanje
  • promjene boje sklera očiju,
  • povraćanje i mučnina
  • promjene boje kože,
  • porast temperature
  • gubitak svijesti.

Prisutnost ovih simptoma može ukazivati ​​i na prisutnost drugih bolesti što pacijentu ne omogućava postavljanje dijagnoze na svoju ruku i samolječenje. Prokrastinacija u ovom slučaju štetno djeluje na upalni organ. Ako se ti simptomi pojave, za potpunu dijagnozu uvijek se morate obratiti stručnjaku.

Prehrana za pankreatitis tokom pogoršanja

Budući da je gušterača aktivna u vrijeme probave, prvo što treba ispraviti kada se pojave simptomi upale je prehrana. Nakon primanja rezultata pregleda ljekara i potvrde dijagnoze, pacijentu je propisana dijeta za pankreatitis pankreasa, čiji je približni meni dan u nastavku.
Ograničenje prehrane kod pankreatitisa prvenstveno ovisi o stadijumu ove bolesti. Razlikuju se sledeće faze:

  1. pogoršanje hroničnog oblika ili akutne upale,
  2. period oporavka
  3. remisija.

Kako umiriti gušteraču kod kuće

U slučaju akutne upale pomoći će:

potpuno odmaranje za vrijeme akutne boli,
led na području upale (najbolje podloga za zagrevanje hladnom vodom),
glad najmanje 3 dana.
Potpuna apstinencija od hrane u tom periodu omogućit će da se gušterača smiri, zaustavi proizvodnju enzima i, samim tim, smanji akutnu, ponekad nepodnošljivu bol.
U ranim danima dozvoljena su samo sljedeća pića i hrana:
čaj bez šećera
čorba od šipka,
mineralna voda bez plina,
u izuzetnim slučajevima, kada dođe do gladovanja, dozvoljeno je sušenje kolačića ili kolača tipa keksa u minimalnim dozama.

Dijeta kod upale gušterače

Izlaz iz prehrane kratke gladi trebao bi biti postupan. U tom periodu pacijentu se preporučuje da poštuje štedljivu ishranu.
Period
Proizvodi rezolucije

3-5 dana
Nezaslađeni čaj, zobeni bujoni, povrtni brokoli.

5 - 7 dan
Parni pire krompir napravljen od parne mrkve i krompira. Kaša na vodi (osim ječma, ječma i prosa).

7 - 10 dan
Pašteta sorti bijele ribe s niskim udjelom masti.

Od 10. dana
Mliječni proizvodi s malo masti, puding od sira.

Sve proizvode treba uvoditi postepeno, napominjući reakciju tijela na novi proizvod. Imajući hronični oblik pankreatitisa, poželjno je da napustite zabranjene proizvode u potpunosti. To će omogućiti skoro nikakvo vraćanje boli u budućnosti.

Dijeta kod pankreatitisa gušterače. Primer menija za nedelju dana

Ako dođe do zapaljenja, lekar će preporučiti poseban meni. Pružit ćemo izbornik koji se može pridržavati ako nema preporuka stručnjaka. Treba napomenuti da se osnovni principi prehrane odnose na medicinsku prehranu br. 5

Prehrambena pravila za pankreatitis bez pogoršanja
Glavna dijeta treba da se sastoji od nemasne ribe i mršavog mesa (govedina, piletina, ćuretina, teletina, kunić).
Sve žitarice moraju se kuhati u vodi, a samo kuhanu žitaricu treba malo razrijediti mlijekom.
Od masti prednost treba dati maslacu u malim količinama. Dodajte ga u posuđe neposredno prije upotrebe, bez podvrgavanja toplinskoj obradi.
Dijeta mora uključivati ​​šargarepu, cvjetaču, krompir, slatko voće, kao i plodove mora, mesne uzgajive, jaja, orahe, med. Jaja se ne smiju kuhati tvrdo kuhana.
Dijeta se preporučuje pridržavati se najmanje šest mjeseci nakon faze pogoršanja.

Savjet! Najčešći uzrok pankreatitisa je zloupotreba alkohola, stoga se preporučuje isključenje alkohola iz prehrane. Takođe, prestanite pušiti.

Zabranjena hrana za listu pankreatitisa

Preporučuje se da tokom pacijenta iz ishrane pacijenta isključe sledeće proizvode:

  • masno meso i bogate juhe,
  • kobasice, konzervirana hrana i dimljeno meso,
  • mahunarke (grah, grašak),
  • svježi kruh, smeđi kruh, kolači, pržene pite, pica,
  • žitarice: ječam, biserni ječam, kukuruz,
  • mliječni proizvodi s visokim udjelom masnoće i masni sirevi, kao i integralno mlijeko,
  • margarin
  • masnoća
  • bijeli kupus, patlidžan, rotkvica, kislica,
  • sladoled
  • čokolada
  • majonez
  • jak čaj i kafa,
  • kiselo voće i sokovi od njih.

Ovo su samo neki od zabranjenih proizvoda, općenito je sve slano, masno, dimljeno, slatko, hladno, kiselo, slatko isključeno iz konzumacije. Svi takvi proizvodi izazvat će proizvodnju velikog broja enzima, povećavajući opterećenje na upaljenom organu.
Ograničenja u ishrani za pankreatitis uzrokovana su potrebom da se olakša rad upaljenog organa. Dug odmor zbog posebne prehrane vratit će funkcije ovog organa i vratiti pacijenta u normalne uvjete postojanja.
Dakle, ključ uspješnog oporavka je obavezno poštivanje prehrane za pankreatitis gušterače. Približni jelovnik prehrane, sastavljen u toku jedne sedmice, uzimajući u obzir sva gore navedena pravila ishrane, glasi kako slijedi.

Prehrana za jelovnik za pankreatitis za svaki dan

Ponedeljak:
Doručak - pirinčani puding, nemasni sir, hljeb, juha od zobene kaše.
Ručak - kuhano i pire povrće, čaj od kukova ruže.
Ručak - kuhani riblje knedle, kuvana riža, čaj s dodatkom umjetnog zaslađivača (upotreba je dozvoljena).
Grickalica - sušenje, kompot od dopuštenog voća.
Večera - pire od juhe od preporučenog povrća, puding od sira.
Prije odlaska u krevet - fermentirano pečeno mlijeko ili kefir (1 kašika).

Utorak:
Doručak - kaša od sira s niskim udjelom masti s dodatkom voća i bobica, kompota dopuštenog voća ili sušenog voća.
Drugi doručak - kuhana heljda s mlijekom i maslacem, pečena jabuka, čaj sa zaslađivačem.
Ručak - parne kotlete od puretine ili zečjeg mesa, pire od kuhanog krumpira, kao i karfiol ili brokoli), zobeni juh.
Grickalica - pirinčani puding, čaj.
Večera - kuhana mljevena repa, kuvana riža, parne reznice od dozvoljenog mesa ili ribe.
Prije odlaska u krevet - jogurt ili drugi fermentirani mliječni proizvod (1 kašika).

Srijeda:
Doručak - kašika od riže s jogurtom i dozvoljenim voćem, čajem.
Drugi doručak - pareno povrće, nemasni sir, krekeri, juha od šipka.
Ručak - juha od pire-mrkve i bundeve, mesne okruglice od govedine ili drugo dozvoljeno meso s rižom, voćni napitak od dozvoljenih bobica.
Grickalica - naribana šargarepa s jogurtom.
Večera - posip od sira, pečena jabuka sa sirom.
Prije odlaska u krevet - jogurt ili kefir (1 kašika).

Četvrtak:
Doručak - keksi, bobice žele.
Drugi doručak - zobena kaša na vodi sa mlijekom i maslacem, krekeri od pšeničnog hljeba, kompot od voća i bobičastog voća.
Ručak - pareno i pire povrće (tikvice, krompir), pečeni pureći file, juha od šipka.
Snack - natopljene suhe marelice.
Večera - supa - pire povrće, posip od sira sa slatkom jabukom, jogurt.
Prije odlaska u krevet - fermentirano pečeno mlijeko ili drugi kiselo-mliječni proizvod (1 kašika).

Petak:
Doručak - nemasni sir s voćem ili bobicama, voćni kompot od voća ili suho voće.
Drugi doručak - parni proteinski omlet s tikvicama, krekerima, čajem.
Ručak - bundeva na pari i pire, govedina kuhana i mlevena kroz mlin za meso, juha od šipka.
Snack - keksi ili sušenje, čaj.
Večera - skuta s malo masti začinjena grčkim jogurtom, pečena jabuka.
Prije odlaska u krevet - jogurt (1 kašika).

Subota:
Doručak - keksi ili sušenje, sok od povrća.
Drugi doručak - zobena kaša na vodi s maslacem, sirom, čajem.
Ručak - goveđi stroganoff od mršave govedine, kuhana heljda, zobena marmelada.
Grickalica - 1 naribana slatka jabuka.
Večera - pečeni bakalar sa parnim povrćem, kozicama i salatom od jabuka.
Prije odlaska u krevet - fermentirani mliječni proizvod (1 kašika).

Nedjelja:
Doručak - kaša s mlijekom i maslacem, čaj.
Drugi doručak - parni proteinski omlet s cvjetačom, krekerima, bobicama žele.
Ručak - juha od povrća s rižom, riblje knedle, juha od šipka ili bobica žele.
Snack - salata od morskih plodova i slatkih jabuka.
Večera - goveđa kotleta u pari, pire od bundeve, pečena jabuka.
Prije odlaska u krevet - fermentirano pečeno mlijeko (1 kašika).

Napomena: nakon nekog vremena (otprilike mjesec dana) nakon dijeta, hrana se ne može mljeti.

Ovo je jednostavna i povoljna dijeta za pankreatitis pankreasa. Približni jelovnik koji je prikazan pacijent može promijeniti u okviru općih prehrambenih potreba za takvu bolest, uzimajući u obzir listu zabranjene hrane.
Unatoč poštivanju prehrane, potrebno je da se prehrana pacijenta raznovrsno i obogati. Prema receptu doktora, moguće je dodatno uzimanje preparata koji sadrže enzime i vitamine.

Savjet! Količina hrane navedena u jelovniku može se povećati ovisno o individualnim karakteristikama i načinu života pacijenta, ali ne mnogo, ukupna pojedinačna količina hrane ne smije biti veća od 300 - 400 g.

Uz proizvode navedene u jelovniku, trebate piti i 2 litre vode dnevno. To može biti jednostavna kuhana voda, ali je bolje da se daje prednost mineralnoj vodi, na primjer Narzan, Essentuki, Borjomi.
Jelovnik prehrane na prvi pogled je prilično strog, no to nije baš tako, prilično je neobično zbog nedostatka svima omiljene kobasice, slatkiša i drugih stvari. Pridržavanje određenih prehrambenih ograničenja nadoknađuje se nepostojanjem novih epizoda bolesti.

Značajke prehrane u slučaju disfunkcije gušterače kod djece

Da, i djeca pate od bolesti kao što je pankreatitis, uprkos nježnoj dobi. Problemi s gušteračom kod djece obično su posljedica prehrambenih grešaka ili trovanja hranom, kao i nekih upalnih bolesti.

Oštećena funkcija žlijezde kao rezultat izloženosti ovim podražajima naziva se reaktivni pankreatitis. Takva dijagnoza je češća kod djece.
Glavna ograničenja prehrane i pravila organizacije stola za djecu oboljelu od pankreatitisa (u akutnim i hroničnim oblicima) gotovo su identična preporukama za odrasle. Apsolutni tabu važi za proizvode poput:
brza hrana
velika većina slatkiša (posebno sa visokim sadržajem konzervansa, boja i drugih sintetskih aditiva),
dimljeno meso i začine.
Uz ovaj oblik bolesti, značajno se smanjuje broj zabranjene hrane, na primjer, sljedeća prehrana može se dodati:

  • masno meso i juhe,
  • neke sode
  • čokolada
  • kiselo voće
  • kobasice.

Glavna stvar je uvesti takve proizvode postupno, nadgledajući reakciju tijela, ako se pojave bol, mučnina i drugi simptomi karakteristični za pankreatitis, proizvod je na duže vrijeme isključen.
Glavna stvar je da dijete jede u skladu sa svojim godinama, savjetuje se da dijete ne "mazi" zabranjenom hranom do 3 godine.

Dijeta kod akutnog pankreatitisa 10 dana

Svrha prehrane kod akutnog pankreatitisa ukloniti iz edema pankreasa, upale i infekcije. Radi toga se u bolničkom okruženju primjenjuje liječenje enzimskim pripravcima, antispazmodicima, plus potpuno izgladnjivanje nekoliko dana kako bi se izbjegla uporaba operacije. Glad je neophodna za zaustavljanje proizvodnje želučanih i pankreasnih sokova, za smanjenje enzimske aktivnosti zbog nedostatka hrane u jednjaku. Za to vreme, žlijezda će se oporaviti.

U ranim danima pogoršanja, morate gladovati, možete samo piti mineralna voda s alkalom, ali bez plina, na primjer, Borjomi, Essentuki br. 4, br. 20, Slavjanskaja, Smirnovskaja, slab zeleni čaj ili dekocija šipka ruža. Piti treba piti 4-5 puta dnevno, 200 ml. Voda će ukloniti intoksikaciju tijela, spriječiti dehidraciju zajedno s primjenom parenteralne prehrane - uspostavljanje kapalica sa natrijum-hloridom i glukozom 5%.

Ako se simptomi akutnog pankreatitisa ne pojave ponovo, dodajte dijeti 3-5 dana:

  • slani sluzav pire od riže ili zobi,
  • tečni pire krompir bez ulja,
  • polu-tečni žele ili žele iz sokova,
  • tekuće žitarice: zobena kaša (pročitajte naš članak: 3 recepta za zobene pahuljice), zdrob, heljda, riža (sve se kuha u vodi ili mlijeku, sve treba mljeti ili mljeti mikserom),
  • suhi keksi
  • sušeni hleb.

Važna prehrambena pravila! Dnevni unos kalorija iznosi 600-800 kalorija, dnevni unos proteina 15 grama, pa do 200 grama. - ugljikohidrati (medu možete dodati dijeti). Masti su zabranjene.

Možete dodati iz tečnosti - zeleni ili crni čaj (slab), dodati šećer ili med - po 1 kašika čaja ili čaj sa mlekom, sok od repe u 50 ml / dan sa mineralnom vodom. Kalorije povećavaju i do 1000 kalorija dnevno, do 50 g - proteini, do 250 g - ugljikohidrati, do 10 g / dan - masti. Noću trebate popiti čašu vode sa medom, grožđicama (1 kašika), suvim šljivama (2-3 kom.) Ili jogurtom da biste otklonili zatvor.

Od 10 dana nakon napada, možete povećati sadržaj kalorija više od 1000 kalorija dnevno, do 300 gr. - ugljikohidrati, do 60 gr. - proteini, do 20 gr. / dan - masti. Nastavite jesti pire nezaslađenu hranu.

Recepti za hranu

Može se koristiti nakon akutnog napada pankreatitisa dijeta broj 5p (pročitajte o dijeti tablicu 5) i slijedite je tokom cijele godine. Hrana se konzumira pire, bez soli, proteini se mogu povećati - do 100 gr., Do 40 gr. - masti, do 450 gr. - ugljeni hidrati. Obavezno se pridržavajte preporuka i režima koji vam je propisao ljekar!

Za dekociju vam je potrebno 0,5 kg osušenih bokova ruže i 4 litre vode. Isperite dogrob, dodajte vodu, stavite infuzirano piće 4 dana. Nije potrebno kuhati infuziju, dogrose treba infuzirati vodom sobne temperature. Ovaj napitak sadrži vitamin C. Pažnja! pošto je piće kiselo, savetujte se sa lekarom pre uzimanja.

Riblje supe u prahu:

Za supu je korisno 0,5 kg ribe (preporučljivo je uzimati filete bez kostiju, bakalara, štuke, bundeve), 1,5 litara vode ili povrća, 50 ml. mlijeko, 1 kašika kašike puter.

Izrežite ribu, sipajte u tavu sa vodom ili juhom, kuhajte dok ne omekša. Ribu izvadite iz tave, izgnječite mikserom. U loncu zagrijte malo mlijeka i dodajte mu ulje, čim se maslac rastopio dodajte juhu, dovedite da prokuha, ali ne ključajte. Dodajte ribu, kuhajte na laganoj vatri samo par minuta. Sol se može dodati samo ako je ljekar odobrio!

Pire od mrkve i bundeve:

Za ovo ukusno jelo trebat će vam bundeva (gr 300-400) i mrkva. Ogulite povrće, isecite na kockice 1,5-2 cm. Kuhajte u gotovoj vodi. Dolijte vodu, ostavljajući malo ako želite da pire postane tečniji. Samljeti mikserom. Pire od krompira je spreman!

Zabranjeno za akutni pankreatitis koristite:

  • alkohol
  • jesti masno ili prženo,
  • jesti bilo koju masnoću i hranu koja podivlja: mahunarke, mekinje, bijeli kupus, repa, rutabaga, oguliti / kožicu voća i povrća, nezrelo voće, bobice ili povrće,
  • gazirana pića s reakcijama fermentacije: kvass, kefir.

Dijeta za hronični pankreatitis

Napadi hroničnog pankreatitisa mogu se pojaviti odmah nakon ručka, čiji je meni bio: strma jaja, konditorski proizvodi, sirovo voće, povrće, sokovi, hladne sode, čokolada, mlijeko ili sladoled. Konstantno će se pratioci bolesti svaki put očitovati: napuhanost, osjećaj punoće ili težine, kvržica koja se "zaglavila u dnu grudi", periodično povraćanje.

Na pozadini hroničnog pankreatitisa dijabetes se lako može pojaviti i teško je nastaviti - to je također ozbiljna bolest, pri kojoj je potrebno pridržavati se stroge prehrane.

U prehranu za hronični pankreatitis možete uključiti:

  • krekeri od pšeničnog hljeba (sami možete sušiti hljeb),
  • juhe od povrća (najprikladnije za supe bundeva, krompir, tikvice ili šargarepa),
  • juhe od žitarica (s kašom, zobene pahuljice, heljde ili rižom),
  • meso - govedina ili teletina, piletina, zečje meso. Bolje da se pare, pirja ili kuha.
  • parne omlete od jaja (2-3 kom.).
  • sorte ribe s niskim udjelom masnoće: iver, pollock, bakalar, smuđ, štuka, oslić, jastreb ili štuka,
  • sir (ne slani): možete jesti svježe ili kuhati puding,
  • sirevi - odaberite nemasne, nezaslađene sorte,
  • u jelima ili za vrijeme kuhanja možete koristiti puter ili suncokretovo ulje -10-15 gr.
  • kisela pavlaka, kefir (samo s niskim udjelom masti),
  • žitarice - riža, biserni ječam, zobena kaša, heljda, vermicelli (njihova konzistencija treba da bude tečna ili polutečna),
  • povrće / pire od povrća (ne zaboravite da ne možete dodati kupus i rajčicu), jednostavno možete kuhati ili ispeći povrće,
  • musa / mliječi od sokova, kompoti od suhog voća (marelice, kruške, jabuke)
  • voće (samo u pečenom ili mljevenom obliku bez kože)
  • pire krompir i pire od krumpira za bebe ili dijetalnu hranu,
  • multivitaminsko-mineralni preparati.

Jelovnik prehrane za pogoršanje pankreatitisa

Dijeta s pogoršanjem pankreatitisa uključuje pet do šest obroka dnevno u malim obrocima. Ni u kojem slučaju ne smije se dozvoliti prejedanje.

Ne zaboravite da je u prvim danima pogoršanja jelo općenito zabranjeno, možete piti samo malo mineralne vode bez plina. U budućnosti će se prehrana proširiti, a mi ćemo vam dati primjer u nastavku.

U ponudi imamo približno sastavljen meni u trajanju od jedne nedelje. Možete samostalno planirati takav meni koristeći proizvode s dozvoljene liste.

Prvi dan

  • Doručak. Pola porcije sluzave supe, 100 ml još vode.
  • Snack. Pečena jabuka bez kore.
  • Ručak Pola porcije pire krumpira bez maslaca i soli, mlijeko.
  • Popodnevna užina. Poljubac, kreker.
  • Večera Kaša od heljde, slab čaj s mlijekom.

Peti dan

  • Doručak. Puding od matičnjaka, čaj od mente.
  • Snack. Rusk, žele.
  • Ručak Pileći brod, kotleta od mrkve, kompot.
  • Popodnevna užina. Voćni mus.
  • Večera Riblje mesne okruglice s pire krompirom, čaj s niskim uzgajanjem.

, , , , , , ,

Sedmi dan

  • Doručak. Skuvane kuglice sa marmeladom, čaj s mlijekom.
  • Snack. Apple Mousse
  • Ručak Riblji file od heljde, kompot.
  • Popodnevna užina. Zobena kaša i kreker.
  • Večera Bučene tikvice s parnom papričicom, slab čaj.

Na kraju svakog dana, prije odlaska u krevet, preporučuje se piti 100-150 ml svježeg kefira ili jogurta. Tokom dana, umesto hleba, trebalo bi koristiti sušene krekere, a čaj se piva slabo i pije se u toplom obliku. Svi obroci ne bi trebali biti ni hladni ni topli. Topla hrana se probavlja mnogo lakše.

Recepti za dijetu kod pogoršanja pankreatitisa

  • Kuglice od krumpira sa piletinom

Potrebni su nam: krompir, pileća prsa, mrkva, bilje, luk, biljno ulje.

Pileća prsa skuhajte i prođite kroz mlin za meso ili blender zajedno s kuhanom mrkvom i malo luka.

Krompir skuhajte i pretvorite u pire. Od pire krumpira oblikujemo krug u koji stavljamo malo mljevenog mesa, oblikujemo kuglu. Dobijene kuglice stavljaju se pola sata u zamrzivač.

Smrznute kuglice se stavljaju u dvostruki kotao ili pećnicu. Ako pečete u pećnici, onda kuglice treba položiti u kalup prethodno podmazan malom količinom biljnog ulja. Zagrejati pećnicu na 220 ° C. Prilikom posluživanja pospite biljem.

Potrebno nam je: malo biljnog ulja, jedna šargarepa, jedan luk, voda (oko 0,5 l), ječam - ½ šalice, jedna paradajz.

Ulijte vodu u biserni ječam i kuhajte 45 minuta od trenutka ključanja. Nakon toga, ocijedimo višak vode, dodamo kap maslinovog ulja, ostavimo je ispod poklopca.

Nasjeckani luk narežite na žlicu biljnog ulja, dodajte rendanu mrkvu, sjeckani paradajz, pirjajte desetak minuta na laganoj vatri pod poklopcem.

Biserni ječam se promeša kroz blender, doda se gazirano povrće, promiješa i ostavi pod poklopcem još 5-6 minuta.

  • Domaća kobasica

Uzmite: 700 g pilećih prsa, 300 ml kisele pavlake, 3 bjelanjka, malo soli, zelje po želji.

Narežemo sirovu dojku i prođemo kroz blender do kašastog stanja. Dodajte protein, malo soli, po želji - zelje.

U dobijenu masu sipajte ohlađenu pavlaku i gnječite.

Na ljepljivom filmu odvojimo treći dio mljevenog mesa, oblikujemo kobasicu, pričvršćujući ivice niti. Tako bismo trebali dobiti tri kobasice.

U velikoj loncu prokuhajte vodu, nakon ključanja smanjite toplotu (tako da voda prestane ključati, ali održava se njena temperatura). Kobasicu stavimo u tepsiju i na vrh je stavimo na tanjur da ne nadođe. Kuhajte sat vremena. Zatim ga izvadite iz tave, ohladite i tek potom uklonite film. Izrežite i poslužite.

, , , ,

Recenzije o dijeti s pogoršanjem pankreatitisa

Hrana osobe koja boluje od akutnog pankreatitisa trebala bi biti što štedljiva za probavu. Kako ne bi iritirali sluznicu pogođenih organa, stručnjaci toplo preporučuju prvih nekoliko dana od trenutka pogoršanja da uopšte odbiju hranu.Prema recenzijama, mnogi pacijenti napominju kako kod takvog posta nije ništa komplicirano, jer zbog boli i slabog zdravlja prvih dana bolesti, apetit još uvijek nedostaje.

Nadalje, kako se pacijentovo stanje stabilizuje, mogu se započeti s prvim obrocima. Takva hrana treba biti što obilnija, ne vruća i ne hladna, usitnjena ili mljevena što je više moguće, kako bi se smanjilo opterećenje i što više olakšao rad probavnog trakta.

Bolje je početi jesti nakon posta sa sluzavim čorbama, tekućim žitaricama, slabim juhama bez začina. S vremenom možete povezati skuhani pire s niskim udjelom masti, svježe kiselo-mliječne proizvode, suhi bijeli hljeb.

Recenzije o prehrani s pogoršanjem pankreatitisa mogu biti pozitivne samo ako se ova dijeta nastavlja bez grešaka u prehrani, uz točno poštivanje svih preporuka. Akutni pankreatitis je ozbiljna bolest koja će požuriti da sebe podseti ako se dijeta ne poštuje pravilno.

Dijeta s pogoršanjem pankreatitisa često postaje glavna prehrana za pacijente koji pate od hronične bolesti pankreasa. Međutim, ako ne prejedete, ne upuštajte se u loše navike, strogo slijedite prehrambene preporuke, nakon nekog vremena bolest će se prebaciti i funkcija gušterače će se oporaviti u najvećoj mogućoj mjeri.

Opća pravila

Naziva se upalna bolest pankreasa pankreatitis. Gvožđe obavlja sekretorne funkcije: proizvodi insulin, lipokain i glukagon, a učešće u probavi je izlučivanje soka pankreasa. Uzroci njegovog oštećenja su mnogostruki: otrovno trovanje, trauma, začepljenje pankreasnog kanala, vaskularni poremećaji, bolesti žučnog mjehura i kanala, izloženost lijekovima, zarazne i parazitske bolesti.

Postoje akutni i hronični pankreatitis. Akutni pankreatitis je povezan s enzimskim samo-probavljanjem (autolizom) gušterače, a u težim slučajevima primjećuje se nekroza tkiva žlijezde i obližnjih organa. Često se razvija prilikom uzimanja lijekova (metildopa, Azatioprin, 5-aminosalicilati, tetraciklini, Furosemid, Cimetidin, Metronidazol) U polovini slučajeva uzrok njegovog razvoja je kolelitijaza, a dijelom je povezana s zloupotrebom alkohola.

Hronični pankreatitis - Dugotrajna trenutna i progresivna bolest, sklona egzacerbacijama. Postoji nekoliko kliničkih oblika:

  • asimptomatski
  • bol - nije izražena stalna bol, pogoršana pogoršanjem,
  • ponavljajućih, kada se bol pojavljuje samo tokom pogoršanja,
  • pseudotumorous - izuzetno rijedak oblik, kada glava žlijezde raste vlaknastim tkivom i povećava se.

Promjene tkiva kod hroničnog pankreatitisa su trajne, progresivne i dovode do egzokrinskog zatajenja. U početnom stadiju patološki proces je ograničen, a kako se bolest razvija sve su žlijezde zahvaćene.

Simptomi, liječenje i ishrana za pankreatitis

Glavni simptomi akutnog pankreatitisa su jaka trbušna bol različite lokalizacije (u desnom ili lijevom hipohondrijumu, vrhovima želuca, pojasu), belching, suha usta, jako povraćanje, mučnina, groznica. Simptomi ovise o stupnju oštećenja žlijezde. Dakle, blagi stupanj prati jedno povraćanje, umjerena bol i relativno zadovoljavajuće stanje pacijenta. S ozbiljnim stupnjem oštećenja (raširena nekroza žlijezde) izražava se simptom opijenost, pacijent je zabrinut jakom boli i bolnim povraćanjem, često se pojavljuje žutica i peritonitis. Opšte stanje pacijenata je teško.

Liječenje je usmjereno na:

  • borba protiv šoka i toksemije,
  • suzbijanje enzimske aktivnosti (inhibitori gladi i protonske pumpe),
  • otklanjanje bolova.

Simptom Dijeta liječenje pankreatitis igra veliku ulogu u svim periodima bolesti.Pacijentima s teškim oblikom daje se infuzijska terapija i hrane se sondom s mješavinama za enteralnu prehranu. U kliničkoj prehrani pacijenata s blagom do umjerenom težinom, važna je faza - postepeni prijelaz od gladi na fiziološki cjelovitu prehranu (broj liječenja 5P dijeta).

U akutnom periodu pravilna prehrana suzbija hiperfermentaciju žlijezda i pomaže u smanjenju zastoja u kanalima i želučane sekrecije. Dijeta kod upale gušterače u hroničnom toku pomaže poboljšanju funkcije žlijezde, vraćanju prehrambenih poremećaja i sprečavanju recidiva.

Dijeta za pankreatitis i holecistitis

Zbog oslabljene funkcije žlijezde, žučni mjehur je uključen u proces. Najčešće se na pozadini pankreatitisa razvija holecistitisali ne i obrnuto. Kombinovana patologija - holecistostocreatitis očituje se bolom u epigastriju, tekućinom fetidne stolice. Često u kombinaciji sa refluks od dvanaestopalačnog creva do želuca, što izaziva gorčinu u ustima. Bolesti imaju zajedničke uzroke, a samim tim i prehrana ima puno zajedničkog. Prije svega, glavna namirnica za ove bolesti je dijetalna. Tabela broj 5.

U ranim danima, sa pogoršanjem holecistitisa, izvodi se potpuni post kako bi se maksimizirala štednja. Možete piti slab čaj, odreske divlje ruže. Od trećeg dana prikazanog Dijeta broj 5Visključujući iritante. Pacijent je na njemu 4-5 dana. U akutnom pankreatitisu i holecistitisu priprema se hrana bez soli i trljanja - to su suhe i pire od mesa, sufle, pire krumpir. Važni su česti obroci u malim obrocima.

U ishranu se uvode:

  • sluzave juhe (dekocija zob, kašika i pirinčane kaše),
  • pročišćene žitarice na vodi uz dodatak mlijeka i bez ulja,
  • sokovi od povrća, kompoti u pireu,
  • bijeli krekeri
  • nešto kuhanog mesa (to se trlja), kuhane ribe i nemasnog sira.

Recepti za kuhanje, dani u odgovarajućem odjeljku, mogu se upotrijebiti s ovom kombiniranom patologijom.

Dijeta kod pankreatitisa i gastritisa

Ako je povezan pankreatitis gastritis ili gastroduodenitis, tada je hrana donekle modificirana, posebno u razdoblju pogoršanja, kad su pacijenta zabrinuti jaki bolovi i dispeptički poremećaji. Prisutnost gastritisa ili gastroduodenitisa povlači za sobom potrebu pažljivijeg pristupa prehrani i duže korištenje brisane verzije prehrane te u razdoblju pogoršanja prelaziti na Dijeta broj 1Akarakterizira maksimalno ograničenje svih učinaka na sluznicu. Ovo je smanjenje količine proteina i masti, ograničenje soli, pire hrane i njene tekuće konzistencije. Sekvencijalno dodijeljeno Tabela 1Bimaju manje ograničenja.

S gastroduodenitisom i pankreatitisom dijeta je također slična: isključite jela - patogene izlučevine želuca, koristite tekuću ili jelovinu hranu, kuhanu i pire. Grubo voće i hrana bogata vlaknima su zabranjeni.

Jelovnik hrane sastoji se od supa od pire (kašika, zobena kaša, rižine žitarice) uz dodatak smjese jaja i maslaca. U supe se dodaje natrgano povrće. Pire od krumpira, cvekle i mrkve možete jesti sa vrhnjem ili mlijekom. Meso, riba i perad kuhani su na pari u obliku suflea, kotleta i knedlica. Dozvoljeno mlijeko, svježi sir, ali u slučaju pankreatitisa pacijent možda neće tolerirati punomasno mlijeko, pa mu je prehrana prilagođena.

Progresivni proces u gušterači uključuje i Langerhansove ćeliješto dovodi do nedostatka i razvoja inzulina dijabetes melitus. Kod dijabetesa i pankreatitisa osnovna prehrana je Tabela 5Pali isključuje hranu koja sadrži lako probavljive ugljikohidrate: kašice, krompir, riža, zobene pahuljice, konditorski proizvodi, bijeli hljeb, šećer i slatkiše.

Dijabetički hljeb ili sivo brašno je dozvoljeno, ali ograničeno (250 g). Prilikom kuhanja kotleta ne preporučuje se dodavanje hljeba mljevenom mesu, bolje je koristiti svježi sir.U prehrani se koriste razna zaslađivača, pa se žele, mus, kompoti i želatine pripremaju sa saharin ili ksilitol. Proizvodi s ugljikohidratima trebaju biti ravnomjerno raspoređeni tijekom dana ili se njihova kombinacija kombinira s primjenom antidijabetičkih lijekova.

Dozvoljeni proizvodi

Dijeta za pankreatitis pankreasa uključuje:

  • Žitarice: zdrob, zobena kaša, heljda, riža. Kaše se kuhaju na vodi, istrese, doda se voda ili mlijeko, dovede ih do polu-viskozne konzistencije. Ako kuhate kašu od brašna (heljde i riže), to uvelike olakšava proces kuhanja. Sufle se može napraviti od riže i kaše, a poslužiti s želeom, džemom ili džemom. Biserni ječam, proso, kukuruz i ječam žitarica su ograničeni u ishrani.
  • Kuhani i pire krompir, bundeva, tikvice, šargarepa, zeleni grašak, repa, cvetača. Tijekom vremena dopušteno je jesti sirovu mrkvu i bundeve u mljevenom obliku, oguljene rajčice i mljevene krastavce.
  • Juhe se pripremaju na povrtnim juhama, a u njih se uvodi naribano povrće. Možete pripremiti supe od pire. Dozvoljene žitarice dodaju se juhama, dobro se prokuhaju ili očiste. U juhe se može dodati sitno sjeckano povrće, ali ne može se pržiti. Juhe začinite kiselom pavlakom, šlagom, puterom.
  • Riba s malo masnoće kuhana je na pari, kuhana u komadu ili je konzumirana u obliku kotleti. Poželjan buđ, oslić, bakalar, obični šaran, štuka, poljoka, smuđ, plavi ćelav. Parena riba nije dopuštena, koja se kuha u loncu s vodom i svi ekstrakti u njoj su pohranjeni.
  • Za kuhanje odaberite govedinu, zec, teletinu, piletinu. Meso se koristi u obliku mljevenih proizvoda (samo mesne okruglice, sufle, mesne okruglice, mesne okruglice, knedle), parno. Kuhana piletina i kunić mogu se jesti u komadima.
  • Mliječni proizvodi s malo masti. Dozvoljeno je dodavanje mlijeka jelima jer pacijenti slabo podnose cjelovito mlijeko. Možete jesti ne baš masni sir, kuhati kasike i pudinge od njega. S nedostatkom kalcijuma, bolje je koristiti kalcinirani sir. Pavlaka - začin za jela. Blagi sir možete unijeti u mljevenom obliku.
  • Pšenični hljeb, samo proždrljiv da izbjegne nadimanje. Dijeta predviđa upotrebu kolača (keksa) bez maslaca.
  • Omleti su pretežno bjelančevine (1 jaje dnevno).
  • Umake možete kuhati na povrtnoj juhi s dodatkom kisele pavlake i mlijeka (brašno ne pržite).
  • Pečene - slatke jabuke. Sušeno voće koristi se pire. Od slatkog voća prave džem, žele, mousse, bombone. Sirovo voće i bobice su dozvoljeni, ali moraju biti obrisani.
  • Nakon pogoršanja masti se vrlo pažljivo unose u ishranu, najprije - puter, a potom - rafinirani suncokret.

Povrće i zelje

tikvice0,60,34,624 brokoli3,00,45,228 karfiol2,50,35,430 krompira2,00,418,180 mrkva1,30,16,932 krastavci0,80,12,815 rajčice0,60,24,220 bundeva1,30,37,728 jabuke0,40,49,847

Žitarice i žitarice

heljda (jezgra)12,63,362,1313 kaša10,31,073,3328 zobena kaša12,36,159,5342 pirinča6,70,778,9344

Konditorski proizvodi

džem0,30,263,0263 žele2,70,017,979 marshmallows0,80,078,5304 marmelada od voća i bobica0,40,076,6293 pastila0,50,080,8310 maria cookies8,78,870,9400

Mesni proizvodi

govedina18,919,40,0187 zec21,08,00,0156 kuhana pileća prsa29,81,80,5137 kuvani pureći file25,01,0-130 pileća jaja12,710,90,7157

Riba i morski plodovi

flounder16,51,80,083 pollock15,90,90,072 plavi žulj16,10,9-72 bakalar17,70,7-78 oslić16,62,20,086 štuka18,40,8-82

Sokovi i kompoti

sok od marelice0,90,19,038 sok od mrkve1,10,16,428 sok od breskve0,90,19,540 sok od bundeve0,00,09,038 sok od šipka0,10,017,670

* podaci su na 100 g proizvoda

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Prehrana za upalu gušterače ne treba sadržavati:

  • Povrće sa grubim vlaknima (rutabaga, kupus, rotkvica, repa, patlidžan, rotkvica), mahunarke, gljive.
  • Juhe na juhama (meso / gljiva / riba), borsch, supa od cikle, kupusna juha, okroshka.
  • Masna riba, meso, gusko i patčje meso, sva pržena jela, prilog i riba, dimljeno meso, riblji kavijar, slana riba, kobasice, konzervirana hrana.
  • Trantifikat s obzirom na višak sadržaja holesterol.
  • Raženi i svježi pšenični kruh, konditorski proizvodi sa vrhnjem, kolači, lisnato tijesto, muffini, kvasci, pržene torte, palačinke, palačinke i palačinke.
  • Usitnjene žitarice (isključujući ječam, kukuruz, proso, ječam).
  • Sirovo povrće i voće treba unositi s oprezom. U početnoj fazi koriste se kuhani ili pečeni.
  • Isključeno: crna jaka kafa, čokolada, med, grožđani sok, sladoled, džem, kakao, gazirana i alkoholna pića.
  • Pržena i tvrdo kuhana jaja, vrhnje, masni sir s visokom kiselinom, masno mlijeko i slani začinjeni sir.
  • Kuhanje masti, luka, začina i začina (hren, začinsko bilje, kečap, senf, biber, majoneza).
  • Voće koje sadrži jednostavne ugljikohidrate (banane, grožđe, datulje) - mogu izazvati nadimanje.

Kobasice

dimljena kobasica9,963,20,3608 dimljena piletina27,58,20,0184 patka16,561,20,0346 dimljena patka19,028,40,0337 guska16,133,30,0364

Ulja i masti

puter0,582,50,8748 suncokretovo ulje0,099,90,0899

Bezalkoholna pića

voda0,00,00,0- mineralna voda0,00,00,0-

Sokovi i kompoti

sok od marelice0,90,19,038 sok od mrkve1,10,16,428 sok od breskve0,90,19,540 sok od bundeve0,00,09,038 sok od šipka0,10,017,670

* podaci su na 100 g proizvoda

Potpuno ili djelomično ograničeni proizvodi

Prehrana za upalu gušterače ne treba sadržavati:

  • Povrće sa grubim vlaknima (rutabaga, kupus, rotkvica, repa, patlidžan, rotkvica), mahunarke, gljive.
  • Juhe na juhama (meso / gljiva / riba), borsch, supa od cikle, kupusna juha, okroshka.
  • Masna riba, meso, gusko i patčje meso, sva pržena jela, prilog i riba, dimljeno meso, riblji kavijar, slana riba, kobasice, konzervirana hrana.
  • Trantifikat s obzirom na višak sadržaja holesterol.
  • Raženi i svježi pšenični kruh, konditorski proizvodi sa vrhnjem, kolači, lisnato tijesto, muffini, kvasci, pržene torte, palačinke, palačinke i palačinke.
  • Usitnjene žitarice (isključujući ječam, kukuruz, proso, ječam).
  • Sirovo povrće i voće treba unositi s oprezom. U početnoj fazi koriste se kuhani ili pečeni.
  • Isključeno: crna jaka kafa, čokolada, med, grožđani sok, sladoled, džem, kakao, gazirana i alkoholna pića.
  • Pržena i tvrdo kuhana jaja, vrhnje, masni sir s visokom kiselinom, masno mlijeko i slani začinjeni sir.
  • Kuhanje masti, luka, začina i začina (hren, začinsko bilje, kečap, senf, biber, majoneza).
  • Voće koje sadrži jednostavne ugljikohidrate (banane, grožđe, datulje) - mogu izazvati nadimanje.

Tabela zabranjenih proizvoda

Povrće i zelje

Proteini, gMasti, gUgljikohidrati, gKalorije, kcal
konzervirano povrće1,50,25,530
patlidžan1,20,14,524
rutabaga1,20,17,737
grašak6,00,09,060
kupus1,80,14,727
luk1,40,010,441
slanutak19,06,061,0364
salata biber1,30,05,327
peršun3,70,47,647
rotkvica1,20,13,419
bijela rotkvica1,40,04,121
kopar2,50,56,338
pasulj7,80,521,5123
hren3,20,410,556
špinat2,90,32,022
kvrgavac1,50,32,919
banane1,50,221,895
grožđe0,60,216,865
gljive3,52,02,530
kisele gljive2,20,40,020

Orašasti plodovi i suho voće

orahe15,040,020,0500
grožđice2,90,666,0264
sjemenke suncokreta22,649,44,1567
datumi2,50,569,2274

Žitarice i žitarice

kukuruzno zrno8,31,275,0337
prosena kaša11,53,369,3348
ječmena kaša10,41,366,3324

Brašno i tjestenina

tjestenina10,41,169,7337
knedle11,912,429,0275

Pekarski proizvodi

slatke lepinje7,99,455,5339
raženi hleb6,61,234,2165

Konditorski proizvodi

peciva0,226,016,5300
tijesto od kraćeg peciva6,521,649,9403
sladoled3,76,922,1189
čokolada5,435,356,5544

Sirovine i začini

senf5,76,422,0162
majonez2,467,03,9627

Mliječni proizvodi

mlijeko 4,5%3,14,54,772
krema 35% (masna)2,535,03,0337
šlag3,222,212,5257
pavlaka 30%2,430,03,1294

Sir i skut

parmezan sir33,028,00,0392

Mesni proizvodi

masna svinjetina11,449,30,0489
masnoća2,489,00,0797
slanina23,045,00,0500

Kobasice

dimljena kobasica9,963,20,3608
dimljena piletina27,58,20,0184
patka16,561,20,0346
dimljena patka19,028,40,0337
guska16,133,30,0364

Riba i morski plodovi

dimljena riba26,89,90,0196
crni kavijar28,09,70,0203
zrnati kavijar lososa32,015,00,0263
losos19,86,30,0142
konzervirana riba17,52,00,088
losos21,66,0-140
pastrmka19,22,1-97

Ulja i masti

životinjska mast0,099,70,0897
masnoće za kuhanje0,099,70,0897

Izbornik za upalu gušterače (dijeta)

Izbornik ishrane za akutni pankreatitis je prilično oskudan. U početnoj fazi dijetalne terapije, jela u prehrani prisutna su samo u kuhanom i pireom obliku. Dozvoljeno je jesti 50 g krekera od bijelog hljeba. Jelovnik za nedelju može biti raznovrstan, ako uključite tečne i poluskozne žitarice od različitih žitarica (osim prosa), sufle i pire krompir iz dozvoljenog povrća.

Za svaki dan trebate kuhati svježi nemasni sir.Priprema se iz mlijeka, dodavanjem kalcijevog klorida tijekom vrenja, pa se dobiva nemasni kalcinirani sir. Na njegovoj bazi možete napraviti tjesteninu, sufle i parne pudinge. Mlijeko je dozvoljeno samo kao dodatak jelima (žitarice s mlijekom, krem ​​juhe). Dozvoljeno 1-2 jaja na dan - kuhano, proteinski omlet ili parno.

Za desert, ručak ili popodnevni međuobrok, pacijentu se mogu ponuditi pečene jabuke ili pirjane u obliku pire krumpira, žele, voćnih mlijeka, kompota od pirea (možete koristiti suho i svježe voće). Gotovim jelima dodaje se mala količina putera. Ako ga zamislite po danu, onda će izgledati ovako:

Doručak
  • kaša od heljde sa pireom,
  • sufle od sira,
  • slab čaj.
Drugi doručak
  • pirjana jabuka
  • sok od šipka.
Ručak
  • čorba sa kašom od mljevene mrkve,
  • goveđa pasta
  • kompot.
Visoki čaj
  • pire povrće.
Večera
  • polu-tečna kaša od riže,
  • riblje sufle
  • čaj
Za noć
  • infuzija ružinog šipka.
Doručak
  • kaša s rižom temeljito pire,
  • kalcinirani sir,
  • čaj
Drugi doručak
  • jabučni umak.
Ručak
  • heljda supa sa povrćem,
  • pileći knedle,
  • žele.
Visoki čaj
  • parni omlet,
  • razblaženi sok.
Večera
  • riblji odrezak
  • pire krompir
  • čaj
Za noć
  • jogurt.
Doručak
  • pirinčana tečna kaša sa mlekom,
  • omlet od proteina,
  • slab čaj.
Drugi doručak
  • naribani skuti sa želeom.
Ručak
  • krem supa od karfiola,
  • pileća sufle
  • infuzija ružinog šipka.
Visoki čaj
  • pirjana jabuka i kruška.
Večera
  • riblje knedle
  • pire povrće
  • sok.
Za noć
  • kefir.

Daljnja dijeta uključuje proširenje prehrane. Prilikom prelaska na produženu verziju, glavna jela su ista, ali se proizvodi (povrće i voće) već mogu konzumirati ne pire, nego nešto kasnije - u sirovom obliku. Količina pšeničnog hljeba povećava se na 300 g, maslaca na 20-30 g dnevno, dozvoljeni su nezaslađeni suhi kolačići.

Kako je prehrana u fazi remisije vrlo važna, ima smisla detaljnije razmotriti meni o ishrani za hronični pankreatitis. Juhe se kuhaju isto - sa žitaricama i povrćem, a mogu biti i sa vermicellijem. Upotreba okroške, juhe od kupusa i borsch-a nije dozvoljena. Meso treba biti bez tetiva i masnoće. Kuva se u kuhanom i nasjeckanom obliku (mesne okruglice, pire krompir, sufle, knedle, sitno sjeckani strofa od goveđeg mesa). Piletina, zec i teletina mogu se jesti u komadima. Riba s niskim udjelom masti dopuštena je u kuhanom ili nasjeckanom.

U ishranu se dodaju žitarice žitarica, sufle od žitarica i kuhana tjestenina. Loose žitarice, ječam, kukuruz, ječam i proso i dalje su ograničeni. Od povrća dodaje se cvjetača, cvekla, buča, zeleni grašak. pire od zrelog voća i bobica. Mliječni proizvodi uzimaju u jelima s malo masnoće, nemasni kefir, kiselo vrhnje. Izborni dijetalni meni za pankreasni pankreatitis može izgledati ovako:

Doručak
  • umućena jaja
  • heljdino mlijeko, dobro prokuhana kaša,
  • čaj
Drugi doručak
  • skuti sir sa želeom.
Ručak
  • krem juha od mrkve,
  • goveđe pite
  • pirinčane kaše
  • infuzija ružinog šipka.
Visoki čaj
  • sok.
Večera
  • riblje kotlete,
  • pire povrće
  • keksi sa biskvitom
  • kompot.
Za noć
  • kefir.
Doručak
  • heljda kaša sa maslacem,
  • umućena jaja
  • nesoljeni sir
  • čaj
Drugi doručak
  • pečeni cheesecakes s mrkvom,
  • sok.
Ručak
  • mesna supa
  • mesni sufle
  • pire od bundeve sa biljnim uljem,
  • žele.
Visoki čaj
  • skuti puding.
Večera
  • riblji kolači
  • kafe od karfiola,
  • čaj
Za noć
  • kefir.
Doručak
  • zobena kaša
  • skuti sir
  • čaj
Drugi doručak
  • meko kuhano jaje
  • sok.
Ručak
  • juha od bundeve sa pavlakom,
  • goveđi stroganoff (meso je prethodno kuhano),
  • pire od mrkve,
  • kompot.
Visoki čaj
  • sok
  • keksi sa biskvitom
Večera
  • riblje knedle,
  • pirinčane kaše
  • čaj
Za noć
  • jogurt.
Doručak
  • kuvana heljda kaša,
  • posni sir sa jabukom,
  • čaj
Drugi doručak
  • jaje
  • sok.
Ručak
  • Juha od karfiola
  • mesne okruglice
  • zobena kaša
  • kompot.
Visoki čaj
  • kompot od sušenog voća,
  • kolačiće.
Večera
  • riblji kolači
  • pire od mrkve i bundeve,
  • sok.
Za noć
  • kefir.
Doručak
  • puding od kaše s želeima,
  • skuti sir
  • čaj
Drugi doručak
  • omlet od proteina,
  • sok.
Ručak
  • heljda supa
  • pileće sufle,
  • sok.
Visoki čaj
  • žele
  • kolačiće.
Večera
  • kuhana riba
  • pirinčane kaše
  • čaj
Za noć
  • jogurt.

Ovaj meni se može koristiti kada pankreatitis i gastritis.

Sluzava supa (zobena kaša)

Zobena kaša se ulije u vodu, kuha, miješajući dok potpuno ne prokuha (oko 40 minuta). Filtrirajte kroz sito, ali ne trljajte. Nakon toga, sol se dodaje sluznici u juhu, dovodi do ključanja i ohladi na 80 ° C. Začinite mješavinom jaja i mlijeka, dobro promiješajte, bez ključanja. Stavite komad putera.

Mlečna čorba sa pireom od piletine

Kuhana piletina prolazi kroz mlin za meso, a zatim se trlja. Gusti pire od riže pomiješan je s mesom pire i posoljen po ukusu.

Prokuhajte i ohladite na 80 ° C, začinite mješavinom mlijeka i jaja. Dodajte ulje. Možete napraviti i supu od pire.

Pire od juha od tikvice i karfiola (sa fotografijom pečenja po koraku)

Operite i rastavite karfiol (ili isjecite):

Stavite sve povrće u šerpu ili tavu s debelim dnom, dodajte vodu i prokuhajte:

U vrućem obliku obrišite dekopijom ili je dijelovima tucite u blenderu:

Uvodi se bijeli sos, dodaje se sol, razrjeđuje biljnim juhom ili mlijekom i ponovo dovodi do ključanja. U gotovu supu se dodaje komad putera ili kisele pavlake.

Riblji puding

Riblji file je podijeljen na pola. Jedna polovica se prokuha i obriše. Iz drugog sirovog dijela fileta priprema se masa od reznica. Sjediniti oba dijela mljevenog mesa, dodati puter, žumanjke, sol, izmutiti. Umutjeni proteini u nekoliko koraka se unose u riblje mase, polažu u kalupe i pari.

Parni puding od mrkve sa jabukama

Dozvoljena je narezana mrkva 15 minuta, dodajte nasjeckane jabuke (bez kožice), pirjajte 5-10 minuta dok proizvodi nisu u potpunosti spremni. Operite, dodajte mlijeko i prokuhajte, sipajte kašu, kuhajte malo i ohladite na 80 ° C. Unesite žumanjke i bjelanjke. Rasporedite u obliku i pare. Poslužuje se sa pavlakom.

Svi ovi recepti mogu se koristiti u kuvanju jela za djecu.

Akutni pankreatitis kod djece je relativno rijedak. Njen razvoj je moguć kod ovisnika o drogama, s virusnim infekcijama, septičkim stanjima, trovanjem, dok uzimaju lijekove i nakon povreda trbuha. Akutni pankreatitis se uglavnom pojavljuje u dobi od 11-15 godina. U kliničkoj slici dominira bol (od umjerenih bolova do grčevitih i jakih), lokaliziranih u epigastriju, u lijevom hipohondriju i u blizini pupka.

Primarni hronični pankreatitis kod djece je takođe rjeđi nego kod odraslih, ali najteži je, što dovodi do pankreatopathy. Alimentarni faktor ne igra takvu ulogu kao kod odraslih, a hronični oblik je akutni ishod, razlozi njegovog razvoja su takođe cistična fibroza, anomalije sfinktera Oddija, žučna kamena bolest. Važan faktor rizika je oštećenje lijeka (hormoni, tetraciklini) i helmintičke invazije.

Najčešće se kronični oblik razvija na pozadini bolesti dvanaestopalačnog i žučnog trakta, odnosno bolest je sekundarna i javlja se reaktivni pankreatitis. S jedne strane, budući da nema uništavanja žlijezde, ovo je reverzibilno stanje, pod uvjetom da se blagovremeno i adekvatno liječi osnovna bolest. S druge strane, kod neke dece, na pozadini dužeg kršenja mikrocirkulacije i ishemije tkiva žlezde, može se razviti „pravi“ pankreatitis.

Ispravljanje disfunkcije žlezde treba da uključuje lečenje bolesti, što je dovelo do njenog razvoja. Važan aspekt je dijetalna terapija, čija se priroda također određuje na osnovu osnovne bolesti. Preporučuje se upotreba masnoće koja odgovara dobi.Hrana za bebe ne treba sadržavati smanjenu količinu masti, jer visoko efikasni lijekovi za zamjensku terapiju mogu nadoknaditi nedostatak. lipaze. Ovakav pristup ishrani može poboljšati nutritivni status, što je vrlo važno za tijelo rastućeg djeteta.

Za ispravljanje probavnih smetnji dodijeljeno Creon u pojedinačnoj dozi s unosom hrane. Lijek je u obliku miniskrosfera obloženih posebnom školjkom, tako da se kapsula može otvarati, sipati i dozirati za djecu različite dobi. Osim toga, olakšava gutanje maloj djeci - potrebna količina lijeka izlije se u kašičicu i daje se s hranom. Ovaj lijek uz produženu upotrebu ne uzrokuje smanjenje funkcije pankreasa.

Hronični pankreatitis podrazumijeva strogu dijetu tijekom pogoršanja, tada se provodi postupni prijelaz na manje štedljivu prehranu (isključena je samo mehanička štednja), ali prehrana treba biti selektivna i mora se poštivati ​​cijeli život.

U fazi remisije u prehranu se unose svježe voće (slatke jabuke, dinja, marelice, šljive, trešnje, jagode, grožđe, ribizla, malina, agrumi, ananas), povrće (mrkva, zelje, krastavci, paradajz). Njihov broj je ograničen i djetetu ne možete davati svaki dan. Povremeno možete jesti kupus, mladi kukuruz i patlidžan. Osnova jelovnika je mliječna kaša, jela od mljevenog mesa, piletina i puretina, vegetarijanske supe, pečena riba, kuhano povrće i kiselo-mliječni proizvodi. Dozvoljeni su slatkiši: pekmez, grah, džemovi, med, marmelada, šećer, ali umjereno.

U akutnom obliku bolesti se primjećuju isti principi prehrane kao kod odraslih - postepeno širenje prehrane i opterećenje probavnog trakta. Nakon mjesec dana nije potrebno samljeti hranu, ali svejedno, jela se pripremaju kuhanjem, pečenjem ili parenjem. Dopušteni su oštri sirevi (npr. Adyghe). Dijeta sadrži piletinu, ribu i meso, skute i skute, tjestenine. Od povrća možete svom djetetu dati krompir, tikvice, cvjetaču, mrkvu, brokoli, repu, bundevu, ali samo nakon kuhanja. Fermentirani mliječni proizvodi aktivno su uključeni u prehranu. Hranu i dalje treba usoliti. Dozvoljeno je 5 g maslaca za kašu, supu i povrtne kaše začinjene kiselom pavlakom ili biljnim uljem u količini od 1 kašike kašike.

U akutnom pankreatitisu potrebna je stroga dijeta 1 mjesec, a kako se prehrana poboljšava, dijeta se proširuje. Osnovna načela liječenja Pozadina br. 5 Mora se promatrati 5 godina (čak i ako nema simptoma) dok se ova dijagnoza ne ukloni. Čak i tada su grubi prehrambeni poremećaji nepoželjni.

Nakon akutnog pankreatitisa i kod hroničnog, isključuju se:

  • gazirana pića
  • kondenzovanog mleka
  • sladoled
  • kisela i slana hrana,
  • juhe, masno meso,
  • pržena i masna hrana
  • kobasice, kobasice, konzervirana hrana, paste,
  • kiselo voće i bobice (kisele jabuke, trešnje, brusnice),
  • začini
  • proso i biserni ječam
  • kulinarska peciva (kolači, peciva) i muffini, čokolada, orasi,
  • povrće s grubim vlaknima (prezreli grašak, paprika, rotkvica, rotkvica, hren, luk, češnjak).

U slučaju reaktivnog pankreatitisa preporučuje se dijeta koja traje 2 tjedna, nakon čega nisu potrebna stroga ograničenja, ali djetetu trebate osigurati prehranu primjerenu uzrastu.

Za i protiv

ProsCons
  • Uravnotežen je i može se koristiti duže vrijeme u preventivne svrhe.
  • Štedi gušteraču i normalizira njegovu funkciju.
  • Zahtijeva vještinu kuhanja.

Komentari nutricionista

Dani posta su indicirani za mnoge bolesti, uključujući pankreatitis. Ova vrsta mono prehrane omogućava gastrointestinalnom traktu da nježno djeluje.Međutim, kad ih poduzimate, morate imati na umu da su oni lošiji po kemijskom sastavu i energiji, mogu se propisivati ​​1 dan, a ne češće 1-2 puta tjedno. To posebno vrijedi za pacijente sa smanjenim nutritivnim statusom (smanjena težina, kršenje odnosa mišićnog i masnog tkiva).

Postni dani

Korisno je istovariti se s pankreatitisom jednom tjedno, dok trebate odabrati one proizvode za istovar koji nisu kontraindicirani u ovoj bolesti, a također uzeti u obzir i prateće bolesti. Na primjer, na istovarni biljni dan trebalo bi pojesti 1,5 kg sirovog povrća (među njima kupus, rajčica, zelena salata, tikvice, bilo koje zelje) u obliku salate u nekoliko faza. Takvu količinu sirovog povrća bolesnici sa ovom bolešću i slabo podnose kolitis - mogu izazvati pogoršanje. Najprihvatljiviji za ovu bolest su:

  • Zobena kaša. Zobeno brašno kuhano u vodi od 200 g žitarica nadopunjuje se s dvije čaše juhe od šipka. Hrana podijeljena na 6 prijema.
  • Skuva. Skuta bez masnoće 600 g i 60 g kiselog vrhnja podijeljeno u četiri doze. Može se nadopuniti šalicom slabe kafe s mlijekom, ali bez šećera i dvije šalice juhe od šipka.
  • Skuta i voće. 400 g šljiva (nije kontraindicirano kod ove bolesti) i 400 g skute bez masnoće, podijeljeno u 6 prijema.
  • Rižni kompot. Iz 250 g suhih jabuka ili 1,5 kg svježih skuhajte 1,5 l kompota. Kaša od 50 g riže i 100 g šećera cijeli dan (u kompotu i kaši). Svaka dva sata pijte kompot, a dodajte kašu od slatkog pirinča za ručak i večeru.
  • Lubenica Uzmite 1,5 kg lubenice (bez kore) i podijelite na 5-6 prijema.
  • Dan soka. Odvoji se 600 ml soka i 800 ml infuzije od šipka, pije se u 4-5 prijema.
  • Bundeva Tokom dana možete pojesti 1,5-2 kg pečene bundeve, podijelivši u 5 prijema.
  • Apple. Preporučuje se 1,5 kg svježih jabuka, ali kod ove bolesti preporučljivo je zamijeniti ih pečenim i jesti ih u 5-6 prijema.

Mora se imati na umu da se za vrijeme posta ne preporučuje ozbiljna fizička aktivnost.

Terapeutski post protiv pankreatitisa

Da li je moguće gladovati pankreatitis? Zvanična medicina koristi ovaj tretman, posebno kod akutni pankreatitis. Povremeno je postenje korisno i u hroničnom obliku bolesti. To vam omogućuje da istovarite probavni sustav. Manjak hrane ne izaziva oslobađanje probavnih enzima, želučanog soka i žuči. Svi probavni organi su u načinu "spavanja", a svu energiju trošimo na obnovu bolesnog organa i stimuliranje procesa regeneracije.

Ovisno o tijeku bolesti, glad se propisuje 1-3 dana i do 10-20 dana. Da bi se postigao terapeutski efekat, obično je dovoljno 10-15 dana, ali ova metoda posta je agresivna i uzrokuje ozbiljne razloge. Pacijenta u ovom trenutku treba posmatrati u bolnici.

Pri određivanju termina mora se imati na umu da se s produljenim postom razvija hiperkatabolizam zbog kojeg se pacijent iscrpljuje, da usporava procese oporavka u žlijezdi i pogoršava opći tijek bolesti. Pitanja terapijskog posta i izlaska iz njega u akutnom obliku detaljno su gore opisana. U ovom trenutku pacijent je u bolnici pod nadzorom ljekara, određena mu je infuzijska terapija, pa liječenje glađu u tim uvjetima nije opasno.

Postavlja se pitanje kako pravilno gladovati u hroničnom obliku bolesti, posebno jer mnogi to prakticiraju kod kuće. Kako se proces ne bi pogoršavao, preporučuje se dan terapeutskog posta uz potpuno odbacivanje hrane i pića (suvih). To treba napomenuti suvo postenje žlijezdi pruža maksimalan mir, jer izlučivanje probavnih sokova nije stimulirano ni vodom. U ovom slučaju se morate pridržavati kreveta. Ova vrsta posta vrši se jednom puta sedmično.Važna je pravilnost koja će omogućiti žlezdi da se oporavi, osim toga postiže se preventivni efekat.

Kako izaći iz posta? Do kraja dana nakon posta (16.00-17.00) trebate popiti čašu tople vode. Za sat vremena možete - čašu povrtnog juhe, a nakon 2 sata možete jesti biljnu supu (možete i sa žitaricama). Ujutro se možete vratiti na ovlaštenu prehranu. Takva svakodnevna gladovanja i postupan izlazak iz nje lako se toleriraju i ne štetno djeluju na žlijezdu, a u kombinaciji s pravilnom prehranom u budućnosti pomaže izbjeći pogoršanja bolesti. U nekim slučajevima, maksimalni broj dana suhog posta može biti tri dana. Kao i u slučaju dana prije posta, posta (posebno dugotrajno) je kontraindicirana kod pacijenata sa smanjenom prehranom.

Liječenje narodnim lijekovima možete povezati s općim tretmanom, ali imajte na umu da se učinak može primijetiti tek nakon 3-4 tjedna liječenja. Kako ne biste smanjili efikasnost djelovanja bilja, morate napraviti pauze između tečajeva najmanje mjesec ili dva, kao i promijeniti naknade. Počevši s liječenjem, slušajte svoje stanje ako se pojave bol, nadimanje ili proliv - ova biljka nije prikladna za vas. Na osnovu toga je bolje uzimati dekocije iz jedne biljke, nego sakupljati bilje.

Dekocija od burdocka. Korenje sitno nasjeckajte, uzmite 2 kašike. l sipati 200 ml kipuće vode, prokuhati i inzistirati 4 sata. Procijeđeni juha uzimati 100 ml, dva puta dnevno.

Piće od cikorije. Nasjeckajte korijen cikorije, uzmite 3 žlice. 500 ml ključale vode, kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta. Pijte tokom dana.

Zobeni napitak. Čaša zobi preliti kipućom vodom u litarskom termosu. Inzistirajte noć, procijedite, pijte 100 ml ujutro i noću mjesec dana.

Koristiće se „kaša“ od sirove heljde s kefirom. Uzmite 3-4 kašike. l samljeti žitarice u mlincu za kafu, sipati dvije čaše kefira i ostaviti preko noći. Jedite pola na prazan stomak ujutro, a drugu navečer. Oba proizvoda nisu kontraindicirana u ovoj bolesti.

Povratne informacije i rezultati

Prehranu tokom liječenja treba provoditi strogo, inače se gubi značenje cijele terapije. Ova je dijeta tablica kompletna, može se promatrati dugo i čak stalno. To je posebno važno za pacijente koji imaju kombiniranu patologiju (holecistitis, ZhKB, peptički čir) Ovi se bolesnici, s obzirom na zdravstveno stanje, moraju stalno pridržavati dijetalne prehrane.

Mnogi ljudi primjećuju da proširenje prehrane često uzrokuje pogoršanje. Suprotno tome, primjećuje se brzo olakšanje ako se slijedi dijeta. U recenzijama se često spominju poteškoće povezane s pojedinačnim kuhanjem, posebno ako vam je potrebno to raditi stalno.

  • «... upao sam u bolnicu sa pankreatitisom. Takođe su utvrđeni holecistitis i žučni kamenci. Stanje je bilo ozbiljno, ležala je u bolnici 3 nedelje. Prije toga nisam znala koju dijetu za pankreatitis gušterače treba slijediti i nikad se ne pridržavati. I u bolnici je prošla i proučila sve svoje mogućnosti, jer je prvo ležala na hirurškom odjeljenju, a nakon toga i na gastroenterološkom odjeljenju. S upalnom gušteračom morate biti na dijeti, cijelu godinu, a ja sam, vjerovatno, stalno davao druge bolesti. Ne želim još uklanjati žuč, iako je doktor rekao da je zbog toga imao napade pankreatitisa. Sve radim strogo u skladu sa ishranom, jer se plašim pogoršanja. Sada se osjećam normalno: nema bolova, oteklina je takođe, stolica je normalna. to je teško učiniti jer je hrana od pare i ukusa umorna, ali nemam kamo otići»,
  • «... Ja strogo pratim ishranu, imam hronični pankreatitis. Dugo sam proučavao šta možete jesti i stalno držim dijetu. Istina, hranu ne meljem, već samo lagano samljem u blenderu. Tokom svih ovih godina dobro sam proučavao svoje telo - ne podnosim kupus (čak i kuhan), ječam i proso kašu - to odmah izaziva jačinu, nadimanje i bol. Prilagodio sam se za kuhanje jela u dvostrukom kotlu, a sada sam kupio spor štednjak.Dobro je što me svi domaći radnici podržavaju u pravilnoj ishrani i navikli su na sebe»,
  • «... Imajući holecistitis i pankreatitis, dugo sam proučavao koja je dijeta potrebna. Dobro je što je ona jedna za dve bolesti. Jednom se svake dvije godine liječim u bolnici, a onda jedem ispravno i ponekad pijem enzimske pripravke. To vam omogućava da se osjećate dobro i radite. Brzo sam naučio kako napraviti jela na pari, ali ne radim sufle - jako dugo. I pileće, meso ili riblje kotlete dobijaju se brzo, napravim ih 2 dana. Sa kuvanim proizvodima uopće nema problema. Ja ga kuvam za svoje domaćinstvo na juhi, a sama ga kuvam na malo vode. Povrće može jesti samo kuhano ili pečeno i vrlo malo sirovog (inače jaka natečenost i kolike u stomaku)».

Hronična faza ishrana

Uz pogoršanje hroničnog pankreatitisa, pacijenta često zanima: „Šta mogu jesti?“ Hrana će biti identična ishrani u akutnom periodu, jer su simptomi slični. U oba slučaja glavni zadatak onoga što možete jesti sa pankreatitisom biće smanjiti opterećenje gušterače.

Uključite hranu bogatu životinjskim proteinima, koju je lako probaviti. Bez greške, količina složenih ugljikohidrata se smanjuje, a sadržaj masti je gotovo u potpunosti isključen iz jelovnika. Jedine masti bit će male količine putera dodane u hranu prije jela. Proizvodi s pankreatitisom uvijek su samo svježi.

U prva dva do tri dana pacijentu se pokazuje "glad, hladnoća, mir". Dozvoljeno je piti slatki, slabi čaj bez šećera, juhe od divlje ruže, mineralnu vodu bez plina. Kada napuštate gladne dane, posuđe koje nježno djeluje na upalni organ postepeno se povezuje. Na dan 3-5, unose se povrtne juhe i dekocija zobi, nastavljajući uzimati navedenu tečnost.

Do kraja prve sedmice jedu rijetki pire krompir i šargarepu, jedu tekuće žitarice, osim bisera, ječma i prosa.

7-10 dana karakterizira unošenje nježnih paste od kuhane ili parne ribe bijelih sorti.
Tjedan dana nakon pogoršanja, postupno se uvode mliječni proizvodi, počevši od sira i pudinga sa malo masnoće.

Šta jesti sa pankreatitisom

Zaoštravanje pankreatitisa karakterizira određeni skup proizvoda, kuhani na pari ili kuhani.

Lista koju možete jesti sa pankreatitisom gušterače prilično je mala. Ali zahvaljujući frakcijskim porcijama, osoba ne ostaje gladna. Dijetalna prehrana, zajedno s pravilnom termičkom obradom, sigurno će dati svoj rezultat u obliku ublažavanja simptoma akutnog pankreatitisa.

Dozvoljeni uključuju:

  1. Tečna i polu-tečna žitarica činit će osnovu prehrane. Izvadite iz prehrane bi trebao biti ječam, ječam (ječam), kukuruz, proso. Najbolja opcija bila bi heljda i pirinčane žitarice. Za večeru druga opcija koju možete pojesti i rijetka kaša, zobene kaše.
  2. Gotovo svo povrće osim kupusa, luka, bijelog luka, patlidžana, rotkvica i repa. Povrće supe za ručak, pečeno povrće, kasike, razni pire krompir, čak i tople salate.
  3. Voće je isključeno kiselo, takođe sokovi iz njih. Možete slatke jabuke, jagode, marelice. Nadoknaditi nedostatak voća pomoći će žele i pirjano voće iz njih, moguće je jesti bobice.
  4. Meso nemasnih sorti: piletina, ćuretina, teletina, zec. Način pripreme: kuhajte ili kuhajte na pari u obliku kotleta, mesnih okruglica ili mesnih okruglica.
  5. Riba je izuzetno vitka i bijela. Mogu se koristiti kuhani, pečeni ili kotleti.
  6. Sušeni bijeli hljeb. Hljeb iz drugog brašna se ne preporučuje. Snack cookies ili keks u malim količinama.
  7. Mliječni proizvodi s malim postotkom masti: skuta, kefir s oprezom, dovodi do nadutosti i nadimanja.
  8. Omlet razrijeđen vodom. Jaja u drugom obliku se ne mogu konzumirati.

Takva prehrana dovodi do minimiziranja bolova i otklanjanja želučanih grčeva.

Povrće i voće

U akutnom stadiju dopušteno je gotovo sve povrće koje je podvrglo pravilnoj termičkoj obradi. Upotreba svježeg povrća u prehrani za pankreatitis ne dopušta.

Krastavci, rajčica, pretežno karfiol ili brokoli, tikvice, bundeva, paprika, mrkva - izbor povrća je raznolik. Treba samo primijeniti maštu o pripremi i kombinaciji.

Od voća dozvoljeni su slatke jabuke, jagode, ananas, avokado, lubenica, dinja. Odlično rješenje bit će proizvodnja pirjanog voća, pudinga, voćnih pirea i pečenog voća. Bolje je jesti voće u pročišćenom ili zdrobljenom stanju - to će smanjiti opterećenje gušterače.

Prehrana za pankreatitis tokom egzacerbacije neće biti bez mesa.

Tabela sorti mesa sa dijetom:

Sve ostalo meso ostaje zabranjeno, kao i paprike iz njih.

Popis mesnih jela je prilično raznolik i činit će osnovu prehrane za akutni pankreatitis. Pecite meso, od njega pravite razne kotlete, mesne okruglice, mesne okruglice, mesne okruglice. Jedino je što meso ne možete začiniti vrućim umakom i pržiti.

Ono što možete jesti kod pogoršanja pankreatitisa su ribe i riblji čorbi. Pollock, zander, štuka i sve vrste riječne ribe, bakalar su korisni. Od recepata će biti relevantni soufflé, pare ili pečene mesne okruglice i ribe bez dodavanja ulja.

Ječam, sorte ribe lososa, sva crvena riba - pastrmka, ružičasti losos, losos i skuša, isključeni su iz prehrane. Sve konzervirane staklenke s ribom i kavijarom su zabranjene.

Primjeri jelovnika za pogoršanje pankreatitisa uz riblje jelo uključeno u njemu: sufle od polaka i kuhana riža za večeru, riblji juha s krumpirom za ručak.

Mliječni proizvodi

Dijeta za pogoršanje pankreasnog pankreatitisa uključuje mlečne proizvode niskog sadržaja masti: skuti sir, kefir, jogurt, fermentirano pečeno mleko, varenet. Ne pijte punomasno mleko, to vodi do dijareje. Ne preporučuje se jesti slatke skute i sladoled, jer šećer djeluje nadražujuće na želudačnu sluznicu. Ne možete sireve bilo koje vrste, dozvoljen je samo sir Adyghe. Idealno rješenje bi bilo za doručak lagani puding sa pečenim jabukama.

Jelovnik sadrži žitarice po korisnosti:

  • zob, sa efektom obavijanja,
  • pirinča
  • heljda
  • kaša.

Kaša se priprema u omjeru 1: 1 na mlijeku sa vodom ili na vodi. Tečne i polu-tečne žitarice su dobrodošle.

Da li je moguće slatkiše

Slatka hrana i deserti za pankreatitis su kontraindicirani. Torte, keksi, kolači, čokolada, slatkiši nisu uključeni. Pacijenti s pankreatitisom trebaju biti oprezni da konzumiraju med, jednu žličicu dnevno.

Dozvoljeno u razumnim količinama:

  • žele
  • marmelada bez posipavanja šećerom,
  • pastila
  • marshmallows.

Sve začine i umaci poboljšavaju gušteraču i potiču proizvodnju soka pankreasa. Dozvoljeno je koristiti bilje: kopar, peršun, bosiljak, šafran, klinčić, komorač, origano, korijander, sjeme kumine, cilantro, ljekovito bilje. Ne biste trebali koristiti lovorov list, razne umake i začine u vrećama koje sadrže veliki broj aditiva u hrani i konzervansa. Smanjenje količine soli dobrodošlo je u svim jelima.

Količina tekućine je potrebna za održavanje ravnoteže vode i soli. Dozvoljena pića biće:

  1. Mineralna voda. To je glavno piće sa pogoršanjem pankreatitisa. Voda treba piti sat vremena prije jela u malim obrocima od 100-200 ml. Umanjuje bol u epigastričnoj regiji, djelomično ublažava iritaciju upalnog organa.
  2. Nezaslađen i slab čaj bez aroma. Takav napitak nježno djeluje na želudačnu sluznicu. Pijte zeleni čaj, hibiskus i puer. Čaj pije dnevno do litre.
  3. Dekocije ljekovitog bilja: kamilica, kopar, immortelle. Vrijedno je koristiti u malim količinama, kako ne bi nanijeli tijelu.
  4. Infuzije bilja.
  5. Kissel. Koncentracija mukoze i viskoza povoljno djeluje na želudac i gušteraču.Mlijeko i zobeni mliječ će biti korisni.
  6. Voće bez kiselog voća, bobice.
  7. Buhe iz bokova ruže zasićuju organizam korisnim vitaminima i antioksidansima, koji su potrebni prvih dana za održavanje organizma.
  8. Sokovi - jabuka i bundeva.
  9. Voćni napici od bobica.
  10. Sojino mlijeko sa skladištem biljnih bjelančevina i zdravih aminokiselina. Pijte ne više od 100 ml s oprezom.

Ni u kojem slučaju ne treba piti jaku kafu, slatke sode, limunadu, kvas i koncentrirane kisele sokove. Ne pijte dok jedete, to olakšava rad organizma.

Zabranjena hrana i dijeta

Dijeta za akutni pankreatitis u potpunosti eliminira upotrebu alkoholnih pića.

Što ne možete jesti sa pankreatitisom:

  • masno meso, mesne juhe, kao i mast,
  • svježi kruh, uključujući peciva, muffine, pite i pice,
  • mahunarke (pasulj, soja, grašak i druge),
  • mliječni proizvodi s visokim postotkom masnoće, sirevi, kao i mlijeko,
  • slatkiši i deserti (sladoled, čokolada, kolači),
  • svi umaci (majoneza, kečap, senf),
  • kiseli voćni sokovi,
  • kafa i jak čaj,
  • od povrća: bijeli kupus, rotkvica, rotkvica, patlidžan,
  • od žitarica: ječam, biserni ječam, kukuruz i proso,
  • kobasice i dimljeno meso,
  • brza hrana.

Takav se popis smatra nepotpunim s pogoršanjem gušterače i dopunjava ga iznimkama ovisno o sklonostima i stanju pacijentove bolesti.

Imajte na umu da je pravilna prehrana za recidiv pankreatitisa ključ za brz oporavak i brzi nestanak neugodnih simptoma. U skladu s preporukama, poboljšanje se događa već krajem prve sedmice. Ne zaboravite da je korekcija ishrane potrebna duže vrijeme.

Ostavite Svoj Komentar