Šta kažu oni koji su iskusili gestacijski dijabetes? Pregledi i preporuke za trudnice

Jer Niste ovlašteni na web lokaciji. Prijavite se

Jer Vi niste korisnik poverenja (telefon nije potvrđen). Navedite i potvrdite telefon. Pročitajte više o povjerenju.

Jer Tema je arhivska.

U trudnoći su mi dijagnosticirali GDM, GTT, šećer na glavi je bio 5,3, a nakon vježbanja 6,93. Evo, zbog šećera na testu, takva dijagnoza, plus poslani su da uzimaju glikovani hemoglobin (pokazuje prosječnu razinu šećera za 3 mjeseca). Bila je 6,1 s normom manjom od 6. Kao rezultat toga, ostatak trudnoće bila je na strogoj dijeti i mjerila je šećer 7 puta dnevno. Nije bilo inzulina, smjestili su ga u bolnicu jednu i pol sedmice prije poroda, na kraju je rodila u dobi od 40 tjedana do 6 dana, nakon amniotomije (probijanje mokraćnog mjehura), kćer 3390. Moja kćer i njezin šećer su u redu (pah-pah), a ja sam otišla po nakon 10 meseci da se preda glikovani hemoglobin - iznad normalnog. Sada to vidim kod endokrinologa, za sada x, bilo da je već dijabetes, ili dosad predijabetes, ali još uvek tužno, krajem septembra ponovo ću biti pregledan.

Dijabetes melitus u općem slučaju

Bolest endokrinog sustava tijela povezana s patologijom metabolizma ugljikohidrata naziva se dijabetes melitus. Nepravilna funkcija gušterače tokom izlučivanja hormona inzulina dovodi do negativnih posljedica u obliku povećane glukoze u ljudskoj krvi.


Glavni razlozi:

  • smanjenje volumena β-ćelija u pankreasu koji proizvode inzulin,
  • pogrešan tok procesa pretvorbe hormona,
  • previše šećera koji ulazi u organizam. Pankreas se ne može nositi sa proizvodnjom potrebne količine inzulina,
  • nenormalno visoka proizvodnja drugih hormona koji utječu na inzulin.

Glikoproteinski receptori na poseban način utječu na metabolizam ugljikohidrata. Pored metabolizma ugljikohidrata, dolazi i do poremećaja u metabolizmu proteina, minerala, soli, vode. Dijabetes melitus sve više postaje bolest suvremenog čovječanstva.

Patologija je predstavljena u više oblika:

  • prva vrsta bolesti povezana je s nedovoljnom lučenjem inzulina. Pogođeni gušterača ne proizvodi pravilno hormon,
  • u drugom obliku bolesti ćelije tijela nisu osjetljive na inzulin. Kao rezultat, ovaj hormon ne može distribuirati glukozu u tkiva,
  • dijabetes koji nastaje u periodu gestacije (gestacije). Zove se gestacijski dijabetes melitus.

Bolest se može pojaviti tokom trudnoće, ali može se dogoditi i prije nje.

Glavni faktori pojave bolesti


Obično zloupotreba šećera u većini slučajeva dovodi do negativnih rezultata u obliku cjelovitosti, smanjenog imuniteta.

Tek tada, kada se pojave određeni faktori, može se razviti bolest šećera.

Proces dijabetesa kod žena koje nose dijete je nešto drugačiji. Placenta maternice proizvodi hormon koji djeluje suprotno radu inzulina.

Nepravilna reakcija na šećer u tkivima trudnice može biti posljedica povećanog opterećenja gušterače. Trudnoća mijenja posljedice svog preopterećenja.

Embrionalni organ sintetiše progesteron, laktogen, estrogene i kortizol, koji potom suzbijaju rad inzulina. Pod određenim faktorima, koncentracija antagonista inzulina raste u dobi od 18 tjedana gestacije. U pravilu se dijabetes manifestira do 24-28 gestacijske sedmice.

Ako žena promatra oblike liječenja koje preporučuje specijalista, najčešće dijabetes odlazi sam nakon porođaja.

U nekim slučajevima postoji samo neosjetljivost na glukozu, ponekad se primjećuje nedostatak inzulina. Moderna istraživanja potvrdila su da gestacijski dijabetes ne utječe na tkivo gušterače.

Negativni efekti bolesti


Uz zlouporabu slatke hrane, nastaje genetska predispozicija, preopterećenje gušterače, dijabetes tokom razdoblja gestacije.

U većini slučajeva bolest se manifestuje od 28. sedmice gestacije.

Teške manifestacije bolesti mogu štetno djelovati na dijete.

U nekim slučajevima bolest nestaje nakon rođenja sama od sebe bez ikakvih posljedica. Kada se poviša visoki šećer u krvi tijekom gestacije, glavni zadatak žene je da minimizira faktore koji su uzrokovali dijabetes prilagodbom prehrane. Zdrav način života značajno će poboljšati stanje ne samo buduće majke, već i djeteta.

Mogući efekti dijabetesa tokom gestacije:

  • patoloških poremećaja procesa stvaranja fetusa,
  • povećana vjerovatnost pobačaja u prvom tromjesečju trudnoće,
  • prerano rođenje.

Pojava dijabetesa na početku trudnoće može utjecati na pravilno formiranje mozga, krvnih žila i živčanog sustava ploda.

Naknadno, abnormalni šećer može dovesti do neprirodno brzog rasta ploda. Glukoza koja u velikim količinama ulazi u organizam djeteta nema vremena za preradbu gušterače. Neiskorišteni šećer pretvara se u masnoću koja se talože u njegovom tijelu.

Ubuduće će to negativno uticati na fizičko stanje i zdravlje bebe. Navikli da primaju povećanu količinu glukoze, novorođenče će imati nedostatak šećera, što može dovesti do dijabetičke fetoppatije.

Takva bolest može se utvrditi kao rezultat ultrazvučne dijagnoze. Otkrivši urođeni dijabetes s odgovarajućim indikacijama, liječnik može provesti porođaj prije kraja gestacije.

Karakteristične osobine dijabetesa kod djeteta:


  • nenormalna težina fetusa (makrosomija) - više od 4 kg,
  • kršenja proporcionalne veličine tijela djeteta,
  • nenormalne formacije jetre i bubrega,
  • neaktivnost fetusa i respiratorno zatajenje,
  • visok sadržaj masnog tkiva ploda.

Opasne posljedice za buduću majku i bebu:

  • značajna količina amnionske tečnosti,
  • postoji rizik od smrzavanja deteta,
  • povećani šećer pogoduje razvoju bakterijskih infekcija,
  • rizik od ozljede tijekom porođaja zbog velikog ploda,
  • intoksikacija acetonskim tijelima formiranim u jetri,
  • fetalne hipoksije i preeklampsije unutrašnjih organa.

U težim slučajevima, visok rizik od prevremenog rođenja. Rođenje može završiti smrću djeteta, traumom ženom pri porodu.

Grupe rizika

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Svaka žena tokom gestacijskog razdoblja može samostalno utvrditi koji nepravilni postupci dovode do povećanja šećera u krvi. Potrebne konzultacije s liječnikom detaljno će opisati postupak prilagođavanja prehrane i načina života tijekom trudnoće, što negativno utječe na zdravlje buduće majke.

Često se povećani šećer u krvi tokom gestacije događa u slučajevima:

  • gojaznost
  • žena nakon 30,
  • debljanje od 20 godina do trudnoće,
  • bliski rođaci s dijabetesom
  • hormonalna neravnoteža, neispravnost jajnika,
  • blago povišen šećer prije trudnoće,
  • poremećaji endokrinog sistema,
  • gestacijski dijabetes u prošlim trudnoćama.

Dakle, ako žena zlostavlja neželjene proizvode tokom trudnoće, ima genetsku predispoziciju za dijabetes, prijeti joj opasnost.

Da biste pravovremeno olakšali moguće posljedice bolesti, morate pažljivo razmotriti moguće simptome koji signaliziraju da je žena dijabetično stanje.

Tokom čitavog perioda trudnoće medicinski radnici nadziru stanje trudnice provođenjem laboratorijskih ispitivanja. Često su simptomi dijabetesa na općoj pozadini tijeka trudnoće nevidljivi.

Mogu se otkriti neki znakovi gestacijskog dijabetesa:

  • sistematska žeđ bez posebnog razloga
  • učestalo mokrenje,
  • skokovi krvnog pritiska prema gore,
  • povećan apetit ili nedostatak istih,
  • veo u očima
  • svrbež u perineumu.

Simptomi mogu biti prisutni i iz drugih razloga. Ali s obzirom na težinu bolesti, biti će potrebno savjetovanje stručnjaka kako bi se bolest spriječila.

Da biste postavili tačnu dijagnozu, neophodan je laboratorijski test krvi. U početku se uzorkovanje krvi vrši na prazan stomak, drugo - 1 sat nakon konzumiranja 50 g glukoze. Treći put primite analizu nakon 2 sata. Ovom metodom se razjašnjava slika efekta glukoze u ženskoj krvi.

Ako su pokazatelji loši, to nije razlog za paniku. Samo će ponovljeni testovi najpotpunije razjasniti sliku. Osim znakova bolesti, na loš rezultat može utjecati i doživljeni stres dan prije ili pojesti veliku količinu slatkiša, fizičke aktivnosti. Dakle, prije postavljanja konačne dijagnoze, liječnik propisuje drugu analizu.

Načini liječenja

Smisao liječenja je u uklanjanju negativnih faktora koji utječu na nastanak dijabetesa. Konstantna kontrola krvi i poštivanje svih preporuka liječnika, njeno redovito pregledavanje postat će ključ za uspješno liječenje.

Savjeti za žene s dijabetesom tokom gestacijskog razdoblja:

  • neovisan kontinuirani test krvi tokom dana pomoću glukometra. Šećer u krvi ujutro na prazan stomak, prije jela i nakon 1,5 sata,
  • praćenje urina acetonom. Njegovo prisustvo govori o nekompenziranom dijabetesu,
  • sistematsko mjerenje krvnog pritiska,
  • kontrola tjelesne težine i pravilna prehrana.

Ako je dijagnosticiran dijabetes i postoji u teškom obliku, propisana je terapija ubrizgavanjem inzulina. Oblik tableta u ovom slučaju nije dovoljan.

Pravilna prehrana i odgovarajuća fizička aktivnost


Uspješno liječenje gestacijskog dijabetesa zahtijeva kontrolu unosa jednostavnih ugljikohidrata u organizam. Jednom u želucu brzo se apsorbuju, izazivajući nagli skok šećera u krvi.

Kaša i sirovo povrće sa visokim sadržajem vlakana neće omogućiti da se ugljeni hidrati prebrzo apsorbuju.

Potrebno je jesti nekoliko puta dnevno u malim porcijama. Veličina posluživanja treba pravilno distribuirati tokom dana. U tom je slučaju potrebno kontrolirati unos štetnih masnoća, isključiti slanu hranu.

Prednost treba dati ptici očišćenoj od kože, nemasnim vrstama mesa kuhanog na roštilju ili pari. Ne možete ograničiti potrošnju čiste vode bez savjeta liječnika.

Ishrana bi se uglavnom trebala sastojati od sirovog povrća, mliječnih proizvoda. Ne mogu se spomenuti ni koristan proizvod poput heljde. Klinička slika bolesti može se poboljšati uz pomoć hrane koja sadrži prirodna vlakna.

Heljda pomaže normalizaciji glukoze u krvi

Korisna svojstva dijetalnih vlakana smanjuju brzinu apsorpcije ugljikohidrata, što ima pozitivan učinak na šećer u krvi. Kao rezultat toga, gušterača i drugi organi žene rade optimalno.

Važno je stalno nadzirati šećer u krvi tijekom terapije inzulinom, jer hipoglikemija može nastati uz povećanu fizičku aktivnost.

Drugi faktor koji pozitivno utječe na šećer u krvi je fizička aktivnost. Korisno je pohađati posebne zdravstvene grupe za majčinstvo. Bilo bi korisno provesti mirne šetnje na svježem zraku. Porodični izleti u šumi ne samo da će zasititi tijelo kisikom, već će i ublažiti stres, ublažiti anksioznost i poboljšati kvalitetu sna.

Gestacijski dijabetes nakon porođaja

Ako se tijekom gestacijskog razdoblja dijagnosticira dijabetes, tada stručnjaci tokom porođaja kontinuirano nadziru šećer u krvi porođaja i stanje ploda.

Odluka o carskom rezu donosi se kada dođe do komplikacija.

U postporođajnom razdoblju, praćenje glukoze i dalje se provodi ne samo u majke, nego i kod djeteta. Ako je potrebno, novorođenče se ubrizgava otopinom glukoze u venu.

Pojava gestacijske povećava rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u postporođajnom periodu. Zbog toga je potrebno eliminirati sve faktore koji bi mogli dovesti do pojave bolesti. Neprekidno nadgledanje glikemijskog indeksa proizvoda u nekim slučajevima uzrokuje neugodnosti.

Ali tako ozbiljna bolest zahtijeva stalnu pažnju prema sebi. Šećerna bolest tipa 2 može preći u dekompenzirani oblik, što ima negativne posljedice. Kontinuirane injekcije inzulina značajno utječu na kvalitetu života.

Srodni videozapisi

Sve što trebate znati o gestacijskom dijabetesu:

Međutim, panika kada postavljate dijagnozu ne vrijedi. Gestacijski dijabetes nije rečenica. Pregledi žena koje su imale bolest upućuju na to da je neophodna potpuna kontrola prehrane i fizičke aktivnosti.

Potpuno poštivanje preporuka specijalista tokom trudnoće povećaće šanse za prekid bolesti i neće negativno uticati na zdravlje bebe. Nakon toga, bezuvjetno ispunjavanjem potrebnih uvjeta, dijabetes se više ne vraća.

Bojko Inessa Borisovna

Psiholog, online savjetnik. Stručnjak sa stranice b17.ru

Imao sam ga, a pokazatelji su bili do 12 jedinica nakon opterećenja. Moja kćerka već ima 4 godine i, hvala Bogu, kod nas je sve u redu.

jako sretan zbog tebe! i jesi li sada dobro? Rečeno mi je da ću biti iza Gesa. dijabetes u riziku i nakon trudnoće

Da, nemate dijabetes. odgajao vas, kao i mnoge.

Slijedite dijetu, redovno provjeravajte krv (kao što je rekao doktor) i sve će biti u redu. Glavna stvar noću nije jesti slatkiše ili slatko voće, jer će ujutro nivo glukoze u krvi biti malo povećan (uređaj će vam pokazati).
Imala sam trudnički dijabetes. Slijedio sam dijetu, stalno uzimao krv iz prsta i provjeravao nivo glukoze. I sve je bilo u redu. Beba se rodila zdrava, težina i visina su joj bili normalni. Usput, još uvijek morate slijediti dijetu tri mjeseca nakon rođenja kako bi se vrijednost glukoze u krvi vratila u normalu.

Pridržavajte se ishrane i preporuka lekara. Sve će biti u redu! Ne brinite! Trudni dijabetes, nažalost, nije rijetka pojava.

Da, nemate dijabetes. odgajao vas, kao i mnoge.

važno je da ne nervirate
sve će biti u redu

autore, slušaj post ╧4, on sve kaže tačno. Već imam 30 tjedana, ista stvar je i gestacijski dijabetes. nitko ne zna zašto i odakle dolazi, oni predlažu da iz hormonskog prilagođavanja i rada posteljice samo pokušate iz prehrane isključiti sve peciva, kolače, slatkiše, jesti voće za desert. sa gd-om, bebe nakupljaju više masnoće, stoga se rađa veće što može dovesti do komplikacija tokom porođaja zbog velikog ploda - ruptura, u vrlo rijetkim slučajevima, prijeloma klavikule kod djeteta, i hipoglikemije kod djeteta nakon porođaja. ako pratite dijetu i dajete fizičku. opterećenje (poput hodanja), sve će biti u redu. nema ništa loše u ovoj dijagnozi, ekklamija (visok pritisak tokom trudnoće) je mnogo gora i opasnija, i tako je, sitnice. sa vama će sve biti u redu.

hvala Imam i 30 nedelja. juče cijeli dan mjerio krv, danas dok je bio normalan. Samo se bojim da bi se dijabetes mogao razviti u budućnosti. doktor je rekao 50 posto rizika. Otac mog muža je obolio od dijabetesa, sada je sestra njegovog oca bolesna. Dijete će morati biti ograničeno od slatkiša

Našao sam ga za 28 nedelja. Do kraja trudnoće držala je dijetu i svakodnevno pregledavala krv. rodila normalno, sve je u redu s mojom kćerkom. takođe veoma zabrinut.
Sada sam u riziku i treba provjeriti svake 2 godine.

izmjereno 2 sata nakon ručka 7,6, ali ne više od 7,00. jeli smeđu tjesteninu u sosu od rajčice, pileći šnicle i povrtnu salatu. za večeru će danas morati samo omlet i salata. :-(

potrebna vam je ograničena tjestenina, sad se ne sjećam tačno koliko bi trebala biti porcija, niste je naučili kako brojati? tamo nekako mjere čaše ili grame. + Schnitzel takođe kruh su takođe ugljeni hidrati. pokušajte jesti bez nje. meso i povrće može biti neograničeno, ali uzmite u obzir sve ugljene hidrate.i ako smatrate da ste možda pojeli više nego što bi trebalo, samo se pokušajte malo više pomicati, samo sam prošao kroz kuću tu i tamo, a šećer je pao.

Posebno sam kupio smeđu tjesteninu, vjerovatno ne možete šniclu od variva i paštete od paradajza. Imao sam pastu od barile. rekao da možete napraviti tjesteninu i rižu i krompir, samo 1/3 tanjira

braon takođe treba uzeti u obzir, na istom mjestu ima toliko ugljikohidrata. u pasti od rajčice, obavezno pogledajte sastav. tjestenina, riža, krompir, sve je moguće, samo vrlo ograničeno. riža usput, savjetovali su me basmati, tamo je manje ugljikohidrata. Sjećam se da sam imao poseban sistem brojanja, nutricionista je sve objasnila. da li vam je rečeno

rekao, ali ne u tako detaljima koji bi bili u gramima. popeo se na 1/3 priloga uz meso. zabranjen potpuno raff. šećer, grožđe, banane, bijeli hljeb. Dva dana nisam jela slatkiše, osim jabuka. Jučer nakon večere osjetio sam mučninu, slabost, mučninu. izmereno nakon 2 sata - 2.7. Odmah sam pojela jogurt sa prirodnim šećerom.

Imam 29 sedmica. i oni stavljaju dijabetes trudnicama (((sad se na prazan želudac šećer diže na 5,8 i 6. žele propisati inzulin (((iako je šećer normalan u poslijepodnevnim satima)

Imao sam ga, a pokazatelji su bili do 12 jedinica nakon opterećenja. Moja kćerka već ima 4 godine i, hvala Bogu, kod nas je sve u redu.

Imam 29 sedmica. i oni stavljaju dijabetes trudnicama (((sad se na prazan želudac šećer diže na 5,8 i 6. žele propisati inzulin (((iako je šećer normalan u poslijepodnevnim satima)

Rečeno mi je na prazan stomak da je norma 5,3, nakon jela dva sata kasnije norma je 7,00. Ne živim u Rusiji, ali koji su vaši pokazatelji?

Rečeno mi je na prazan stomak da je norma 5,3, nakon jela dva sata kasnije norma je 7,00. Ne živim u Rusiji, ali koji su vaši pokazatelji?

Doktor mi je također rekao da je za trudnice norma do 5,1, ujutro imam 5 i još uvijek stavljam dd (((

Moj ginekolog mi je rekao da je norma na prazan stomak 6, a drugi doktor je rekao 5,5, kome vjerovati, znate i hren.

I rekli su mi da je na prazan stomak norma 5,1. Svi kažu drugačije. Kao rezultat toga, nije pouzdano poznato koji je pokazatelj tačan.

Ujutro sam na prazan stomak 5.4-6.1 popodne normalno i uveče se podiže na 8 (a navečer ne jedem zabranjeno)

Imam 32 nedelje. Stavili su Gesa. dijabetes Kontrolisana glukoza 7 puta dnevno. Uz dijetu 2 puta nedeljno, 5,1 je na prazan stomak. Insulin je bio propisan za noć.

I od samog početka trudnoće pokazala sam 6,2 na prazan stomak, tek počinjem uzimati testove. Jako se bojim za dijete. Imam 31 godinu i ovo je prva trudnoća. Molim se Bogu da je sa bebom sve dobro

Imala sam gsd 2006., ne pamtim brojke, ali moja je ćerka prerano rođena 36 nedelja. I 3280. bilo je mnogo neugodnih posljedica, sada joj ide dobro. Sad je termin 26 sedmica, šećer je veći, ležim u bolnici i gledam, neću više rizikovati. Dijeta zasad pomaže. Ali to je potrebno mjeriti svaki dan na prazan stomak i nakon jela

Imam 32 nedelje. Stavili su Gesa. dijabetes Kontrolisana glukoza 7 puta dnevno. Uz dijetu 2 puta nedeljno, 5,1 je na prazan stomak. Insulin je bio propisan za noć.

Imam 13 nedelja, gsd. molim vas recite mi tko je promatran gdje, nisam dobio upute za LCD, oni ne znaju. Nazvao sam 1gradsku, na CD-u, gde Arbatka N. Yu, navodno, radi na tel 536-91-16, rekli su mi da to ne znaju, a sve trudnice s porodilištem šalju na 25 (.) R / d. tačno 25, a ne 29.

Prije otprilike tri tjedna dobili su mi GDM (5,3 natašte šećera), ber. sada 10 sedmica. Rekli su mi da slijedim dijetu i da će me poslati u GDM na savjetovanje tek nakon pregleda u 12 tjedana. Krv se uzela samo 1 put, u petak znam rezultat. Izgleda da sam više zabrinut od svog ginekologa.

Pozdrav, u 12 tjedana dobila sam gestacijski dijabetes, šećer se povećao za 11,8 mmol.Reci mi dijetu! Ne želim inzulin, ne mogu si napraviti dijetu!

Imam 32 nedelje. Stavili su Gesa. dijabetes Kontrolisana glukoza 7 puta dnevno. Uz dijetu 2 puta nedeljno, 5,1 je na prazan stomak. Insulin je bio propisan za noć.

Pozdrav, u 12 tjedana dobila sam gestacijski dijabetes, šećer se povećao za 11,8 mmol.Reci mi dijetu! Ne želim inzulin, ne mogu si napraviti dijetu!

Reci mi da li si ostao na insulinu nakon porođaja?

Bilo je gdje u obje trudnoće, ali u prvoj me nisu uopće pregledali - rezultat je prerano veliko dijete sa svim buketom i oživljavanjem prije i nakon porođaja. Sada je sve u redu. 10 godina staro dijete. I s drugim je šećer porastao, kao što mi se čini navečer, jer sam često trčao naokolo u malom, a ujutro je analiza bila normalna. Ali tada je ujutro postalo 7.0. Stavite u endokrinologiju i to je najistinitije. Dijeta i profil šećera. Na kraju, svejedno, inzulin. Vrištala je, naravno. Ali izgubila sam kilograme i što je najvažnije, dijete je zdravo i inzulin je otkazan. Sve je super. I otpusti kući iz bolnice, a ne iz bolnice.


Imala sam gsd 2006., ne pamtim brojke, ali moja je ćerka prerano rođena 36 nedelja. I 3280. bilo je mnogo neugodnih posljedica, sada joj ide dobro. Sad je termin 26 sedmica, šećer je veći, ležim u bolnici i gledam, neću više rizikovati. Dijeta zasad pomaže. Ali to je potrebno mjeriti svaki dan na prazan stomak i nakon jela

Pogođeni Ges. dijabetes za razvoj mozga kod onih koji su već rodili? Postoje li poteškoće u razvoju?

Pozdrav, stavi GDM. Test glukoze (na prazan stomak 3,7, sat vremena nakon 75 glukoze, 17,3, nakon 2 sata 8.) Jednom kada je pronađen šećer u urinu, nije ponovljen. Šećer na post 3.8-4.1 uvijek. sat vremena nakon jela do 7, ponekad poraste i na 8,5. Odložili su ga u bolnicu i sa šećerom 6,2, nakon jela, ubrizgali su im kratki inzulin. Ne znam šta da radim .. Ne želim inzulin, ali doktori insistiraju ((

Dobar dan)
Drage djevojke, nakon trudnoće još uvijek sam imao inzulin LEVEMIR (5 olovki za šprice) i NOVORAPID (3 olovke za šprice) + bonus igle za njih. Ako trebate nekoga nazvati (89250946080 Moskva), prodati ću s velikim popustom.
A GDM nije strašan ako slijedite dijetu i upute liječnika. Hvala bogu da sam rodila, sve je uspješno, uklonili su mi dijagnozu i moja kćerka ima dobar šećer.


Pozdrav, u 12 tjedana dobila sam gestacijski dijabetes, šećer se povećao za 11,8 mmol.Reci mi dijetu! Ne želim inzulin, ne mogu si napraviti dijetu!


Reci mi da li si ostao na insulinu nakon porođaja?


Prije otprilike tri tjedna dobili su mi GDM (5,3 natašte šećera), ber. sada 10 sedmica. Rekli su mi da slijedim dijetu i da će me poslati u GDM na savjetovanje tek nakon pregleda u 12 tjedana. Krv se uzela samo 1 put, u petak znam rezultat. Izgleda da sam više zabrinut od svog ginekologa.

natalya
Pozdrav, u 12 tjedana dobila sam gestacijski dijabetes, šećer se povećao za 11,8 mmol.Reci mi dijetu! Ne želim inzulin, ne mogu si napraviti dijetu!
Natalya, što brineš zbog dodavanja injekcija inzulina? Insulin koji dolazi izvana ne prenosi se na plod - ne može mu naškoditi. Injekcije u trbuh - uopće ne boli, jer masnoća nije opremljena živčanim završetkom. Odmah nakon rođenja injekcije se otkazuju.
Dijeta: Unosili biste najmanje 12 XE ugljikohidrata dnevno (voće, mlijeko). Manje nije moguće - uslijedit će trošenje vitalnih rezervi tijela - štetiće plodu i vama. Ali u 12 XE malo je vjerojatno da ćete prilagoditi tako visok šećer (11,8). Treba imati na umu i da razdoblje od 12-16 tjedana karakterizira poboljšanje tijeka dijabetesa, od 16 tjedana, otpornost na inzulin se naglo povećava. Ako se u 12 tjedana - 11.8 - injekcije ne mogu izbjeći. U drugom tromjesečju pankreasni fetus je povezan s preradom majčinog šećera u krvi - opterećenje koje nije korisno za bebu. Bravo, otkrili ste bolest u prvom tromjesečju! Zaključak - dijeta + inzulin - mama i beba su zdravi i sretni!

Dobar dan, imam 28 tjedana, GSD od 16 tjedana. Uljuljkajte inzulin, dugačak 14 jedinica (noću) i brz 6 jedinica prije glavne hrane. Molim vas, recite mi, ujutro je sazar dobar, ali sat vremena nakon jela 7,7-8,4. Mogu li podići do 8 jedinica (inzulina) prije jela.

Inokulirano je, a u mojoj krvi je nivo krastavca normalan, a od onog u eč. Moj ginekolog je napravio bespomoćni gest, predao sam chotiri razi bez ikakve zamjene (činilo se da je slatki slatkiš vjerovatno bolji). Zarazu 30 puta dnevno)))

Inokulirano je, a u mojoj krvi je nivo krastavca normalan, a od onog u eč. Moj ginekolog je napravio bespomoćni gest, predao sam chotiri razi bez ikakve zamjene (činilo se da je slatki slatkiš vjerovatno bolji). Zarazu 30 puta dnevno)))

OH devojke! Ja imam i ovaj dijabetes. Od 30. januara do danas sjedim na ovoj fašističkoj dijeti. Jer Od voća su mi dozvoljavale samo zelene jabuke. Moja dijeta je minimalna. Za manje od 2 tjedna izgubila je 4,5 kg. Indeksi šećera su normalni, a danas je endokrinolog također zahtijevao da se isključe izmrvljene ostatke korijena ((((((((. Prema mokraćnim testovima. Gladovanje. Opaža se.) (((Čak je i moj ginekolog u šoku! Mislio sam da će barem malo olakšati) onda moj muž izgleda toliko upitno da sjedim na istoj travi, pa sam danas jahala kući i urlala.

Oh devojke! Ja imam i ovaj dijabetes. Od 30. januara do danas sjedim na ovoj fašističkoj dijeti. Jer Od voća su mi dozvoljavale samo zelene jabuke. Moja dijeta je minimalna. Za manje od 2 tjedna izgubila je 4,5 kg. Indeksi šećera su normalni, a danas je endokrinolog također zahtijevao da se isključe izmrvljene ostatke korijena ((((((((. Prema mokraćnim testovima. Gladovanje. Opaža se.) (((Čak je i moj ginekolog u šoku! Mislio sam da će barem malo olakšati) onda moj muž izgleda toliko upitno da sjedim na istoj travi, pa sam danas jahala kući i urlala.

Imao sam i gsd. Dva puta je ležala u 29 rodilišta. Odbio sam inzulin, i ne žalim zbog toga. Detetu je sada jedna godina. Rođen 2700. Hvala Bogu da je sve u redu. Još zastrašujuće.

potrebna vam je ograničena tjestenina, sad se ne sjećam tačno koliko bi trebala biti porcija, niste je naučili kako brojati? tamo nekako mjere čaše ili grame. + Schnitzel takođe kruh su takođe ugljeni hidrati. pokušajte jesti bez nje. meso i povrće može biti neograničeno, ali uzmite u obzir sve ugljene hidrate. i ako smatrate da ste možda pojeli više nego što bi trebalo, samo se pokušajte malo više pomicati, samo sam prošao kroz kuću tu i tamo, a šećer je pao.

Rodit ću Sečenova. Ali pod uvjetom da ga je od trenutka dijagnoze (bio je šećer na glasu 5'3) posmatrao endokrinolog u istom rodu.
Dijagnoza GDS-a općenito je nerazumljiva. Iskreno sam išao do endokrinologa do 37. samo kako bih mogao roditi u istom rodu.
Bio sam na dijeti. Sa postotkom šećera do 7'0 nakon obroka, prehrana se pretvorila u tešku zagonetku. SVE žitarice podižu šećer iznad 7'0. Jedino FinCrisp kruh, tjestenina Barilla i pari krumpir nisu povećali moje ugljikohidratne proizvode.
Pa čak i to, treba strogo paziti na količinu (mjeriti tjesteninu u kašikama. U mom slučaju, ne bi trebalo biti više od 5).
Primjetio sam da se šećer smanjuje za otprilike 1, ako odmah nakon jela idite u šetnju, šetnju (ne sjedite na klupi).
Endokrinolog mi je također rekao da masna hrana usporava apsorpciju ugljikohidrata. Usporite, ali ne isključujte! Provedeni eksperimenti sa glukometrom: nakon ugljikohidratnog masnog proizvoda mi je šećer normalan nakon sat vremena, ali nakon sat i pol - iznad 7. Dakle, nemojte se laskati kad mislite da sam „jeo eclair, kroasan, hljeb i sve je u redu sa šećerom“ .
Čak će i šećer na post biti veći ako jedete nakon 20 sati. Na primjer, piti kefir noću u 12, čime će šećer dati samo 5,5, a ujutro na prazan stomak na glukometar bit će gotovo isto - 5,1-5,2, što je za 5,0 više od norme.
Moj savjet svima: čak i ako u prvom tromjesečju imate šećer iz vene iznad 5,1, ne čekajte test za toleranciju na glukozu, već odmah trčite kod nadležnog endokrinologa. U mom slučaju žalim što sam poslušao doktora iz ŽKK i čekao još dva mjeseca na ovaj test, koji mi više nije potreban, i dao sam samo dodatno veliko opterećenje gušterače. Endokrinolog u porodičnom domu rekao mi je da moram odmah sjediti na posebnoj dijeti, još u prvom tromjesečju.

OH devojke! Ja imam i ovaj dijabetes. Od 30. januara do danas sjedim na ovoj fašističkoj dijeti. Jer Od voća su mi dozvoljavale samo zelene jabuke. Moja dijeta je minimalna. Za manje od 2 tjedna izgubila je 4,5 kg. Indeksi šećera su normalni, a danas je endokrinolog također zahtijevao da se isključe izmrvljene ostatke korijena ((((((((. Prema mokraćnim testovima. Gladovanje. Opaža se.) (((Čak je i moj ginekolog u šoku! Mislio sam da će barem malo olakšati) onda moj muž izgleda toliko upitno da sjedim na istoj travi, pa sam danas jahala kući i urlala.

Pozdrav, u 12 tjedana dobila sam gestacijski dijabetes, šećer se povećao za 11,8 mmol.Reci mi dijetu! Ne želim inzulin, ne mogu si napraviti dijetu!

Pogledajte video: Mamino ćoše - PREGLEDI U TRUDNOĆI prvi trimestar - (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar