Mirisna Callisia (Zlatni brkovi): uzgoj i upotreba

Zlatni brkovi su mirisna kalisija (kukuruz, kućni ginseng). Lijekovi njegovom upotrebom pomažu u liječenju različitih bolesti, uključujući dijabetes.

Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima, nakon nekoliko dana možete smanjiti simptome bolesti.

Hemijski sastav

Zlatni brk je biljka koja pripada rodu Kallisia. Njegovi izbojci nalikuju kukuruzu, dostižući visinu i do 30 cm. Za liječenje dijabetesa preporučuje se korištenje onog dijela trave na kome se nalazi do 9 njoka, jer sadrže najveću koncentraciju hranjivih sastojaka.

Neke komponente biljke su posebno ljekovite, jer su aktivni biostimulansi koji mogu aktivirati funkcionalnu sposobnost gušterače.

Zlatni brk kod dijabetesa tipa 2 koristi se zbog svog sastava, jer sadrži sljedeće biološki aktivne komponente:

  • flavanoidi (katehin, kvercetin, kampferol) Vratiti metabolizam ugljikohidrata, poboljšati tonus vaskularne stijenke,
  • alkaloidi. Imaju antibakterijski efekat,
  • fitosterol. Potiče stvaranje žučne kiseline i hormona,
  • vitamini grupe A, B, C, C. Pomažu u sprečavanju komplikacija dijabetesa, povećavaju imunitet,
  • pektin, vlakno. Uklonite toksične materije i toksine iz tijela. Poboljšajte apsorpciju glukoze u tankom crevu,
  • elementi u tragovima (fosfor, magnezijum, kalcijum, kalijum). Normalizirati metabolizam lipida, obnoviti mišićno-koštani sistem, učestvovati u metabolizmu inzulina,
  • tanini (fenol). Imaju baktericidno, adstrigentno i anti-upalno dejstvo.

U složenoj terapiji zlatni brkovi pomažu obnoviti metabolizam ugljikohidrata i lipida, a također smanjuje rizik od komplikacija dijabetesa, uključujući sindrom dijabetičkog stopala.

Biljka sadrži optimalnu količinu aktivnih bioloških supstanci, što je čini najkorisnijom i najučinkovitijom alternativnom medicinom u liječenju dijabetesa.

Ljekovita svojstva

Mirisna kalisija naširoko se koristi kod dijabetesa melitusa tipa 2, jer aktivni sastojci biljke mogu normalizirati oštre fluktuacije glukoze u krvi.

Drugi tip dijabetesa karakterizira oštećenje krvožilnog sustava, što se očituje poremećenim povlačenjem proizvoda metabolizma glukoze iz tijela. Redovita upotreba ljekovite biljke može pomoći u uklanjanju ove patologije, smanjujući propusnost vaskularnih zidova.

Uz stalnu upotrebu u obliku infuzije, dekocija i tinkture, poboljšava se funkcionalna sposobnost gušterače, a povećava se i sekrecija inzulina.

Zlatni brkovi sa dijabetesom mogu imati sljedeće efekte:

  • smanjenje glukoze u krvi
  • povećati toleranciju tkiva i ćelija na delovanje hormona za snižavanje šećera,
  • smanjiti koncentraciju triglicerida u krvi,
  • pojačati eliminaciju toksičnih jedinjenja i toksina iz organizma,
  • zaustaviti oksidativnu dehidraciju lipida,
  • sprečiti rizik od dijabetesnih komplikacija,
  • poboljšati mikrocirkulaciju u zdravim i oštećenim mestima.

U kombinaciji s konzervativnom terapijom ljekovita biljka može učinkovito ukloniti glavne manifestacije dijabetesa.

Značajke liječenja


Recepti alternativne medicine za pripremu lijeka iz biljke su jednostavni; mogu se upotrijebiti za obnovu metabolizma glukoze u kratkom vremenu. Možete koristiti ljekovite brkove u različitim oblicima: dekocija, tinktura ili infuzija.

Na prvim manifestacijama bolesti sprovodi se lečenje tinkturom, u koju se dodaju listovi borovnice.

Služi kao dobar profilaktički lijek za komplikacije dijabetesa povezane s oštećenom vidnom funkcijom. U slučaju svrbeža kože od lijeka, prilikom njegove pripreme potrebno je koristiti listiće listića bijelog pasulja. Oni će pomoći ubrzati proces ozdravljenja i spriječiti razvoj štetnih komplikacija.

Lijekove pripremljene iz biljke preporučuje se uzimati prije izravnog obroka, najoptimalnije vrijeme je najmanje 25 minuta. Najčešći oblik primjene je svakodnevno žvakanje listova, što daje najveći terapeutski učinak.

Pacijent s dijabetesom mora podvrgnuti višemjesečni kurs terapije, pauzirati 1 tjedan, a zatim se vratiti u ponovljeni režim liječenja. Važno je napomenuti da zlatni brkovi možda neće dati željeni efekt ako pacijent ima neke patologije povezane sa dijabetesom.


Povezane bolesti dijabetesa uključuju:

  • gojaznost u poslednjem stadiju,
  • poremećaji u radu slezine,
  • ozljeda prsne ili vratne kralježnice,
  • nefroptoza (patologija povezana sa prolapsom bubrega),
  • oštećenja piloričnog ventila.

U prisutnosti ovih patologija, pacijent mora pribjeći drugim ljekovitim biljkama.

Pozitivna dinamika dijabetesa nakon početka upotrebe sredstava može se primijetiti u roku jednog dana. Pacijent ima poboljšanje općeg stanja i smanjenje šećera u krvi.

Lijek na recept

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Potrebno je detaljnije razgovarati o pripremi dekocija i tinktura kod kuće.

Za dekociju je poželjno pridržavati se slijedećih postupaka kako bi se tjelesni sustavi oporavili što je brže moguće:

  • uzimaju se veliki listovi biljke, smješteni ispod, od kojih svaki nije manji od 15 cm,
  • su zgnječeni
  • smešteni u termos
  • sipajte litru ključale vode.

Inzistirajte na liječenju bolesti, uključujući dijabetes prvog i drugog tipa, po mogućnosti najmanje sat vremena.

Ako nema termosa, sitno nasjeckane listove stavite u mali lonac, prelijte malom količinom ključale vode, stavite na položenu vatru. Nakon toga, da bi tretman bio završen, potrebno je tinktura dovesti do vrenja i ostaviti na laganoj vatri 15-20 minuta.

Istovremeno, sa decokcijom mirisa calisia poželjno je koristiti tinkturu propolisa, koja će biti efikasna i kod dijabetes melitusa.

Nadalje, preporučuje se poklopiti, pažljivo zamotati i ostaviti da se diže jedan dan. Stručnjaci preporučuju čuvanje dobivenog lijeka u dobro zatvorenoj staklenoj posudi, dok mjesto skladištenja treba biti tamno i isključivo na sobnoj temperaturi.


Treba napomenuti da se omjer glukoze u gotovo svim slučajevima nakon upotrebe lijekova smanjuje u roku od jednog dana.

Međutim, u procesu liječenja, još uvijek morate slijediti posebnu dijetu.

Govorimo o isključivanju one hrane koja je zasićena ugljikohidratima, istovremeno je više nego prihvatljivo korištenje hrane koja tijelu može dati proteine.

To je zbog činjenice da smanjenje udjela proteina u ljudskom tijelu s dijabetesom kod njega može izazvati razne komplikacije, čije liječenje može trajati mnogo godina. Dakle, ljudsko tijelo bi trebalo dobivati ​​od 75 do 110 g proteina dnevno. U ovom slučaju san bi trebao biti najmanje osam sati dnevno.

U prisutnosti dijabetesa je zabranjeno:

  • pušiti
  • pijte alkohol i jak čaj, kafu, Pepsi-Colu,
  • jesti grožđe i grožđice.

Bilo bi ispravno piti sok od krastavaca ili šipak, pečene bundeve, kao i šljive.

Međutim, dijabetes se može izliječiti sljedećom metodom: uzeti zlatni brk, izrezati veliki list od njega najmanje 25 cm, sitno ga nasjeckati i samljeti u kašu. Stavite ovu kašu u posebnu posudu i prelijte s nekoliko čaša prokuhane vode, stavite da prokuha i ostavite da krčka pet minuta.

Nakon toga, zatvoreno posuđe se stavi na toplo mesto i ostavi da se utapa šest sati. Zatim, filtrirajte juhu, sipajte malu kašiku tekućeg meda i promiješajte. Čuvajte juhu u zatvorenom hladnjaku. Koristite ga u tri kašike barem četiri puta na dan 35 minuta prije jela.

Pravila prijema

Da biste uzimali lijekove od kalisije, koristite alkoholnu tinkturu, infuziju i napitke.

Lijekovi se mogu konzumirati kombinirajući ih s medom ili maslinovim uljem.

Zabranjeno je piti tinkture sa alkoholnim pićima, mlijekom ili kafom, jer to inhibira ljekovita svojstva biljke.

Preporučuje se piti alkoholne tinkture sa vodom u kojima je otopljena mala količina limunovog soka.

Količina korištenih sredstava ovisi o stadiju patološkog procesa i karakteristikama pacijentovog tijela. Prekomjernom upotrebom lijeka može se javiti nelagodnost u gastrointestinalnom traktu, ali to neće naštetiti pacijentu.

U slučaju oslabljene funkcionalne sposobnosti probavnog sustava povećavajte dozu lijekova postepeno. Na početku liječenja lijek je ograničen na nekoliko kapi razrijeđenih u čaši vode. Tada se doza povećava na ½ kašike.

Korisni video

Kako koristiti zlatni brk u liječenju dijabetesa:

Dakle, mirisna kalisija je najefikasniji alternativni lijek u borbi protiv dijabetesa. Međutim, ne zaboravite na paralelnu prehranu, jer prekomjeran unos ugljikohidrata pogoršava kliničku sliku bolesti.

Značajke uzgoja

Naziv "mirisna kalisija" biljci je dao R. Woodson 1942. godine (od grčke reči "kallos" - lep i "lis" - ljiljan). Ovo je višegodišnja biljka visoka do 2 m (u kulturi do 1 m). Listovi su veliki, naizmjenično, duguljasto-lanceolatni, dugi i široki, na vrhu sjajni, tamnozelene boje (javlja se raznolik oblik).

Od uspravnih izdanaka odlaze vodoravni izdanci druge vrste (brkovi). Imaju nerazvijeno lišće i završavaju se rozetom mladih listova. Uzgred, dihorikanci nemaju takve brkove. Callisia cvjeta vrlo rijetko u kulturi. Ima sitne cvjetove sakupljene u apikalnim visećim cvjetovima, ugodne hijacintove arome.

Kallizia je vrlo nepretenciozna i lako se uzgaja. Potrebno joj je dobro osvjetljenje, ali ne i direktna sunčeva svjetlost. Lako se razmnožava reznicama, kako sa brkova, tako i sa središnjeg stabljike, reznice se direktno sadi u zemlju ili se prvo ukorijene u vodi. Kod kuće (u Meksiku), kalisiju nazivamo biljkom pauka zbog sposobnosti formiranja mnogih bočnih procesa - šapica, a u Evropi i Americi poznata je kao biljka košara - amperska, osipna biljka.

Ljekovita svojstva

Godinama prošlog vijeka američki su naučnici u Sjedinjenim Državama (Harvard univerzitet) i Kanadi započeli detaljno istraživanje ljekovitih svojstava biljaka koje su koristili domoroci Latinske Amerike. Među 30 hiljada proučenih biljaka prvenstveno su skrenuli pažnju na kalisiju, poznatu po snažnom zacjeljivanju rana, a liječila je i bolove u zglobovima, rane, čireve i modrice.

Ljekovita svojstva ove biljke proučavana su u Rusiji. Utvrđena je visoka djelotvornost pripravaka kalizije u liječenju rana, opekotina, trofičnih čira, promrzlina.

Međutim, čak i pri vanjskoj upotrebi fitoforme zlatnih brkova, prvo se morate posavjetovati sa svojim liječnikom. Internom upotrebom ponekad je moguće oštećenje glasnica, uslijed čega glas sjeda (oštećeni ligamenti obnavljaju se s velikim poteškoćama).

U soku biljke postoji puno biološki aktivnih tvari (uglavnom u brkovima):

  • Kvercetin ima P-vitamin i antitumorsko djelovanje, ima antispazmodične, antioksidacijske i diuretičke učinke.
  • Kempferol izaziva tonik, protuupalno, kapilarno i diuretičko dejstvo, pospešuje izlučivanje natrijum soli.
  • Beta sitosterol izaziva estrogenu aktivnost

Pored toga, u biljci su pronađeni elementi u tragovima - hrom, nikal, željezo i bakar, koji doprinose poboljšanju metabolizma na staničnoj razini.

Zlatni brkovi u tradicionalnoj medicini

Callisia se koristi u narodnoj medicini. Tinktura od alkohola priprema se od bočnih izdanaka, podeljenih u zelenkasto-ljubičastu internodiju (tzv. "Zglobovi"). Smatra se da biljka dobije ljekovita svojstva kada se pojave na brkovima

Obično se koristi internodes (koncentracija može varirati ovisno o namjeni upotrebe tinkture), usitnjeni (po mogućnosti u porculanskoj žbuci), sipati 1 litra votke, inzistirati na tamnom mjestu 10-15 dana, povremeno protresti. Tinktura poprima tamno ljubičastu boju. Čuvati na tamnom i hladnom mestu.

Za pripremu infuzije koristite lišće s duljinom od najmanje 20 cm. Jedan list se stavi u staklenu ili keramičku posudu (možete u termos) i prelijete litrom kipuće vode, dobro zamotajte, inzistirate na dan, a zatim filtrirate. Tečnost ima malino ljubičastu nijansu.

U proizvodnji masti pulpi ili soku iz stabljika i lišća biljke dodaje se masna baza. Kao osnovu možete uzeti dječju kremu, unutarnju svinjsku ili jazavku mast, vazelin. Sok se miješa sa bazom u omjeru 1: 3, kaša - 2: 3. Mast na bazi krema za bebe i vazelina koristi se za trofične čireve, kožne bolesti, rane, modrice. Pripravci na bazi masti ili jastoge preporučuju se za upotrebu koštano-koštanog sustava i za trljanje kod prehlada.

Ulje se kuha od sušenog brašna nakon odvajanja soka od lišća i stabljika ili iz pulpe dobivene mljevenjem svježih brkova. Osušeni kolač prelijte maslinovim uljem tako da biomasa nije prekrivena uljem, inzistirajte i nakon toga iscijedite. Ekstrakt ulja čuva se u posudi od tamnog stakla na hladnom, tamnom mjestu.

Mljevena svježa sirovina može se preliti maslinovim ili suncokretovim uljem (1: 2) i pirjati na toplom mjestu (temperatura ° C) .Odvojeni ekstrakt ulja čuva se u hladnjaku. Ulje se koristi za masažu i primjene u liječenju artritisa, artroze i kožnih bolesti.

Biljni sok koristi se za liječenje kožnih bolesti, dermatitisa, psorijaze, lišajeva, trofičnih čira. Svježi biljni sok ponekad se naziva i "živa voda". Za njegovu pripremu koriste se svježi, tek izrezani listovi veličine oko 20 cm.

Savjeti biljaka

Za liječenje modrica koristite alkoholnu tinkturu, ulje ili masti za trljanje oštećenih područja. Možete primijeniti i svježe nasjeckane listove kao oblog na 2 sata, u slučaju „češera“ i kod jakih modrica. Ako je oštećeno područje odmah nakon ozljede namazano tinkturom, može se izbjeći modrica. Komprese smanjuju bol i oticanje na mestu modrice.

Za teške povrede, prelome i jake modrice, preporučuje se provođenje kursa liječenja alkoholnom tinkturom (1 desertna kašika 3 puta dnevno prije jela tokom 10 dana), pauza od 1 sedmice, a zatim ponovite kurs.

Za liječenje opekotina, smrzavanje, ugrebe koriste svježe pripremljenu kašu od lišća ili izdanka. Poželjno ih samljeti u porculanskoj žbuci.Dobivena masa se nanosi na zavoj presavijen na pola i nanosi na ranu (pričvršćujući zavoj na oštećenu površinu). Ogrtač se mijenja 2 puta dnevno.

Za liječenje vrenja, rane, ubodi insekata i životinja mogu se koristiti kao oblog cijele, dobro oprani listovi veličine najmanje 20 cm. Ovaj postupak potiče brzo zarastanje rana i uklanjanje upale.

Sa dermatitisom i povećana suhoća kože koristi se mast na bazi krema lanolina. Mast napravljena od uljane kaše u maslinovom ulju i mast na bazi krema za bebe dobra su za kozmetičku upotrebu za suhu, osjetljivu kožu.

Sa aknama pogođena područja se mazaju alkoholnom tinkturom zlatnog brka.

Za liječenje osteohondroze, radikulitis i bolesti zglobova koriste koncentrirani na stalak (40 internodija bočnih izdanaka izlije se u 0,5 l votke, inzistira 20 dana na tamnom mjestu) u obliku kompresa i za unutarnju upotrebu - 1 žlica. kašika 3 puta dnevno 1 sat pre jela.

Sa bronhijalnom astmom koristite tinkturu (45 internodija sipati 1,5 litre votke, inzistirati na tamnom mjestu 10 dana). Uzimajte po 1 kašiku za desert 45 minuta prije jela 3 puta dnevno.

U liječenju plućne tuberkuloze (kao dodatni lijek za glavni tretman) koristiti svježe ubrane drobljene sirovine (brkovi i lišće biljke) pomiješane sa medom (1: 1). Uzimajte po 1 čajnu žličicu 30 minuta prije obroka jednom dnevno. Takođe se preporučuje tinktura biljke i sjeckana kaša s medom sa bronhitisom i druge respiratorne bolesti

U liječenju bolesti gastrointestinalnog trakta i zgrušavanje tijela koriste infuziju lišća (1 list veličine 10 cm zdrobiti u mort i preliti sa litrom ključale vode, zamotati, inzistirati na dan). Uzmite u toplom obliku za 3 kašike. kašike (ili 1/4 šolje) 3 4 puta dnevno 40 minuta prije jela. Primijećeno je značajno poboljšanje u liječenju pankreatitisa nakon tjedan dana primjene. Ista infuzija koristi se za dijabetes.

U svim slučajevima, kada se koriste fitoformi sa zlatnih brkova, nužni su medicinski nadzor i pridržavanje odgovarajuće prehrane. Doze su za odrasle.

Lyubov Dudchenko

Bolesti cirkulacijskog sistema

Ova grupa bolesti uključuje mnogo različitih bolesti koja su povezana sa oštećenim radom srca i krvnih sudova.

Sa anemijom, odnosno anemijom, smanjuje se količina hemoglobina u krvi što dovodi do smanjenja broja crvenih krvnih zrnaca.

Takvu terapiju treba nadgledati lekar. Naznačena je upotreba preparata koji sadrže željezo. Sa ovom karakteristikom je povezana upotreba zlatnog brka, jer uključuje takav element u tragovima kao željezo. Kao tretman potrebno je koristiti tinkturu ili decokciju listova sudara. U tu svrhu uzmite 5-6 listova biljaka, samljejte i prokuhajte u litri vode, a u slučaju tinkture sipajte 1 litru medicinskog alkohola. Tretman traje jednu nedelju. Uzimajte obje formulacije, po 1 žličicu 30 minuta prije početka obroka, dva do tri puta dnevno.

Aritmija se opaža kada se otkriju kršenja ritma i niza kontrakcija srčanog mišića, što može biti posledica i prirođenih bolesti i poremećaja povezanih sa nuspojavama lekova, psihološki jakim stresom i metaboličkim poremećajima. U takvim situacijama upotreba sudara kombinira blagotvorno djelovanje na nervni sistem kao i restorativni i smirujući učinak. Njegova upotreba trebala bi odgovarati istodobnom imenovanju posebnog režima i u kombinaciji s dijetom.

Za liječenje se koristi sljedeći sastav: 2-3 listova se usitne, a ovoj masi doda 300 grama tekućeg meda i soka iscijeđenog iz jednog limuna. Ova smjesa se čuva u frižideru. Liječenje traje jednu sedmicu, a tokom koje je potrebno uzimati 2 žličice pripravka pola sata prije jela dva puta dnevno.

Razvoj ateroskleroze povezan je s stvaranjem lokalnih naslaga holesterola u žilama, što dovodi do njihove blokade i poremećene normalne cirkulacije. Cvjetovi zlatnog brka i ljekovite infuzije na njegovom bazi imaju blagotvoran učinak zbog supstanci koje se nalaze u njemu, poput kampferola i kvercetina. To su prirodni antioksidanti koji pomažu ojačanju mišićnog sloja stijenki žila.

Kao terapija koristi se zlatni brk, čija se tinktura izdanaka pravi po ovom receptu: tri postupka treba usitniti i napuniti 1 litrom alkohola ili votke. Na tamnom mjestu takva se tinktura čuva dvije sedmice, a uzima se, pomiješana sa suncokretovim uljem u jednakim dijelovima tri puta dnevno prije jela, u količini od tri kašike. Kurs terapije je 10 dana.

Hipertenziju karakterizira redovito povećanje krvnog pritiska, što može biti posljedica genetske predispozicije ili teške psihološke traume, kao i prisustva u pacijentovoj krvi visoke koncentracije metalnih soli i slobodnih radikala.

Uz takvu bolest, liječenje zlatnim brkovima je pomoćnik koji ima pozitivan terapeutski učinak, posebno u kombinaciji s pripravcima gloga. Ovde možete koristiti uobičajenu alkoholnu tinkturu, za čiju je proizvodnju spremnik 10 svježe sječenih i sjeckanih listova i napunjen litrom votke. Inzistirajte na takvoj smjesi 2 tjedna i uzimajte po 1/2 kašike tri puta dnevno. Na taj način pripremljeni zlatni brkovi na votki koriste se u svim dolje opisanim receptima za unutrašnju upotrebu.

Hipotenzija je bolest inverzna za hipertenziju. Uz to, postoji česti i sistematski pad pritiska i prateći simptomi: slabost i vrtoglavica, letargija i glavobolje.

U prisustvu takve bolesti, cvjetovi zlatnih brkova propisuju se u obliku alkoholne tinkture, u dozi sličnoj onoj kod hipertenzije, dvije sedmice. Učinkovitost liječenja povećava se ako ga koristite zajedno s tinkturama i uljima limunske trave i Rhodiola rosea.

Respiratorne bolesti

Kod bronhijalne astme pacijent pati od često ponavljajućih sustavnih napada gušenja i kašlja. Ova bolest je alergijske prirode. U takvim se slučajevima koristi zlatni brk kao sredstvo koje može smanjiti oticanje sluznice bronhija i tako olakšati njihovu prohodnost.

Za lečenje ove bolesti koriste se:

  • Alkoholna tinktura napravljena od 5 izdanaka zlatnih brkova, natopljena u litri alkohola ili votke i gnječena 2 tjedna. Ova tinktura se uzima prije svakog obroka po 1/2 kašike.
  • Tri dugačka debla i tri velika lista moraju se pažljivo nasjeckati i staviti u staklenu posudu. Usitnjene sirovine moraju se sipati s litrom medicinskog alkohola i infuzirati 10 dana u hladnjaku, svakodnevno miješajući. Gotova tinktura se filtrira i uzima u dozi sličnoj prethodnom receptu. Period liječenja takvim lijekom je 10 dana.
  • Također možete insistirati na izdancima zlatnog brka ne samo na alkoholu i njegovim derivatima, već i na Cahorsu. Da biste to učinili, napravite sudar sa dva bačva + 1 čaša Cahor + 1 čaša meda. Izbojci se drobe pomoću blendera ili mlinca za meso i pomiješaju sa ostalim sastojcima. Ova mješavina se infuzuje jedan mjesec, nakon čega se uzima 1 sat prije jela tokom dana, u količini od 1 žličice. Takav tretman se nastavlja 1 mjesec.

Bronhitis je često posljedica prehlade ili virusnih bolesti, a karakteriziran je upalom sluzokože bronha. U liječenju ove bolesti dokazali su se zlatni brkovi, čiji se recepti koriste kao pomoćni lijekovi.

Kod akutnog bronhitisa koriste se decokcije izbojnih kopriva, koje se uzimaju toplo u kašiku 2-3 puta dnevno prije jela, a koriste se i kao oblozi koji se nanose na grudi i pacijenta omataju toplim pokrivačem, zadržavajući na koži oko 20 minuta. Da biste ga pripremili, trebate uzeti 5 trulica, isjeći ih po dužini na tanke trakice i kuhati u litri vode 15 minuta.

Kod hroničnog bronhitisa koristi se i zlatni brk, uzimajući u obzir neke njegove ljekovitosti, na primjer, kao što su:

  • Ekspektorans. Recept: Jedan veliki list, čaša meda, 1/2 šolje srebrne vode. Listovi se zgnječe, pomiješaju sa ostalim sastojcima i kuhaju jedan sat na laganoj vatri. Ova mešavina uzima se po kašiku dva puta dnevno.
  • Umirujuće iritira bronhiju i grlo. Recept: 100 grama meda + jedna žličica soka od kolizije + 2 kašike soka od aloe. Lijek se razrjeđuje u čaši vrućeg mlijeka i pije 1 sat prije jela dva puta dnevno.
  • Ljekovita zagrijavajuća mast. Sok od zlatnih brkova u mješavini sa unutrašnjom svinjskom masnoćom koristi se kao mljevenje na grudima nakon čega slijedi omotavanje. Da biste to učinili, uzmite sok iz debla biljke u količini od 3 kašike masti, koje će trebati duplo više, i dobro promiješajte.

Sinusitis je upalni proces na sluzokoži maksilarnih sinusa. Može biti i akutna i hronična. Karakterizira ih respiratorno zatajenje kroz nos, prisustvo boli u sinusima, suzenje, gnojni iscjedak, kao i porast opće tjelesne temperature.

U liječenju takve bolesti koristi se zlatni brk, čija se upotreba pozicionira kao dodatni, a ne glavni, lijek. Zbog svojih antibakterijskih i upalnih svojstava pomaže kao pomoćna terapija.

U borbi protiv bolesti široko se koristi zlatni brk. Propisi za lijekove:

  • Komprese na nos, za koje uzimaju listove biljke, prelivene kipućom vodom i nanose na kožu na područjima sa obje strane nosa. Takvi postupci rade se nekoliko puta dnevno po 10 minuta.
  • Unutarnja sluznica se liječi uljem natopljenim listovima sudara. Da biste to učinili, uzmite sok biljke i pomiješajte sa biljnim uljem, u omjeru 1: 5. Ture, koje se stavljaju u nosne prolaze, moraju biti temeljno zasićene tim spojem.
  • Upotreba alkoholnih tinktura iznutra takođe pomaže u postizanju općeg efekta jačanja i ublažavanja upalnih procesa u organizmu. Kurs lečenja je nedelju dana. Tinktura se pije 2-3 puta u toku dana, jedna žličica malo prije jela.

Bolesti zglobova

Zbog trauma, urođenih abnormalnosti, starosnih promjena ili naslaga soli, zglobovi su često izloženi raznim bolestima koje je teško liječiti lijekovima.

Artritis je bolest zglobnih tkiva koja je karakteristična za česte bolove koji smanjuju sposobnost fizičke aktivnosti i uzrokuju čovjeku brojne neprijatnosti. Uz ovu bolest, narodni lijekovi u obliku raznih trljanja i masti koji jako dobro pomažu.

Za liječenje se koristi zlatni brk, čija se tinktura debla pravi po ovom receptu: 5 stabljika biljke pažljivo se usitni i pomiješa sa pola litre votke ili medicinskog alkohola. Nakon što se smjesa dobro infuzira tri tjedna, trljaju bolna mjesta i nanose dobro namočene komprese na zglobove. Nakon toga, na zahvaćeno područje mora se isporučiti toplina, za to morate omotati toplom vunenom tkaninom.

Za komprese se uzimaju gaze ili platnene salvete, koji se nekoliko puta presavijeni i namoče u infuziji. Takve komprese primjenjujte duže vrijeme, do dva sata, zamotajući zglobove polietilenom.

Tretman zlatnim brkovima, zajedno sa trljanjem i komprimiranjem, fiksira se primenom tinkture unutra, kako bi se olakšao opći upalni proces u tijelu. U tom slučaju tinktura se uzima 1 kašika prije jela u jednom satu, 10 dana.

Osteohondroza karakterizira pomicanje intervertebralnih diskova, zbog kojih nastaje jaka bol tijekom motorne aktivnosti. Takva bolest liječi se samo kompleksom posebnih fizičkih vježbi, masaža i primjenom vanjskog liječenja.

Prema gore navedenom receptu, priprema se alkoholna tinktura koja se koristi kao mljevenje i komprimiranje na upaljena mjesta, što olakšava teška stanja kod osteohondroze.

Očne bolesti

Liječenje zlatnim brkovima različitih očnih bolesti koje su infektivne ili upalne prirode, poput konjuktivitisa, provodi se upotrebom infuzija za pranje. Da biste to učinili, uzmite jedan list biljke i preko nje prelijte 2 šalice kipuće vode. Insistirajte na sastavu dva sata. Ovim alatom možete oprati oči ili nježno obrisati pamučnim brisom namočenim u infuziji.

Slične formulacije mogu se napraviti u kombinaciji sa cvjetovima kamilice. Takve infuzije dobro dezinficiraju i uklanjaju baktericidno okruženje, kao i umiruju upalne procese.

Kod glaukoma indicirana je upotreba ispiranja očiju, pripremljenog po gore navedenom receptu.

Kožne bolesti

Na liječenje dobro reagiraju razne upale kože zbog antibakterijskog djelovanja, sposobnosti uklanjanja natečenosti i upalnih procesa.

Za liječenje svih vrsta apscesa i vrenja koriste se svježi listovi, koji se preliju kipućom vodom i nanose na mjesto upale, a također obrišu i alkoholnim tinkturama.

Za liječenje bradavica široko se koristi sok biljke Zlatni brk. Njegova upotreba ide dobro uz upotrebu celandina. Sok iz dvije biljke uzima se u jednakim dijelovima.

Izvrsno sredstvo za uklanjanje bradavica je svježe cijeđeni sok iz listova sudara, kao i masti na temelju njega. U tu svrhu uzmite 3-4 velika lista, snažno sjeckana i prelijte dvije kašike srebrne vode. Insistirajte na ovoj smjesi pola sata i dva puta dnevno namažite bradavice dobijenim sokom.

Ljekovita i antibakterijska svojstva biljke djeluju dobro u liječenju opekotina i promrzlina. Za to se uzimaju svježi listovi, prelije se kipućom vodom i nanosi se kao oblog na zahvaćena područja.

Dobro je koristiti mast posebno pripremljenu prema receptu: zlatni brkovi - 1 dio (sok iscijeđen iz izdanaka) + vazelin ili lanolin krema - 3 dijela.

Zarazne bolesti

Antibakterijska svojstva biljke najprikladnija su za liječenje bolesti baktericidne i zarazne prirode. U liječenju herpesa može se koristiti mast iz svježeg lišća i vazelina.

Ulje natopljeno sudarom, kalendulom i eukaliptusom također dobro djeluje. Takav alat je dobro koristiti kod prehlade, trljajući ga po grudima i ispod nosa, kao inhalaciju.

Uz herpes infekciju, dobro je podmazati zahvaćeno područje svježe iscijeđenim sokom sukoba.

Uvjeti gripa

Infekcije gripe uzrokuju neugodne simptome kao što su visoka tjelesna temperatura i prisustvo suvog kašlja i grlobolje, kao i opće stanje nelagode. U borbi protiv takvih bolesti vrijedna svojstva zlatnog brka odlično se dokazuju kao izvrsno terapijsko sredstvo.

Za grgljanje je dobro koristiti vodene infuzije i dekocije. Zlatni brkovi imaju baktericidni, smanjujući oticanje i anti-upalni učinak. U tom slučaju ispirajte grlobolju najmanje 3 puta dnevno.

Kao inhalaciju dobro je koristiti mast od vazelina sa sokom iz bilo kojeg dijela biljke koja se sudara, s dodatkom ulja eukaliptusa i jojobe.

Zlatni brkovi su biljka koja se koristi kao opće sredstvo za jačanje. Povećavanje imuniteta tijela postiže se primjenom dekocije biljke Echinacea u kombinaciji s sudarom. Da biste pripremili takvu infuziju, potrebno je uzeti dvije žličice osušene trave echinacee i istu količinu zdrobljenih sirovih zlatnih brkova i preliti litrom vruće vode, ostaviti dva sata, a potom uzimati 1 kašiku pola sata prije jela, tri puta dnevno.

Delovanje na centralni nervni sistem

Ukrasi koji koriste zlatne brkove često se preporučuju u liječenju bolesti poput depresije ili ovisnosti o alkoholu. U oba slučaja čaj iz sukoba pomaže u borbi protiv umora, nemoći, glavobolje. Ovi simptomi često prate gore navedene bolesti. Kao generalno sredstvo za jačanje sukob se pokazao prilično dobro.

U ovom se slučaju zlatni brk koristi u kombinaciji s korijenom ginsenga, matičnjaka, matičnjaka, pojedinačno i u općem receptu. Možete ih sastaviti i napraviti razne kompozicije čaja.

Kozmetologija

U kozmetičke svrhe, ljekoviti zlatni brkovi široko se koriste kako za ublažavanje upalnih procesa, tako i za uklanjanje akni. Antibakterijska svojstva naširoko se koriste tokom kupanja uz dodatak dekocija, koji će ukloniti manje nesavršenosti kože i ublažiti upalne procese. Kupke za stopala sa jakim djelovanjem sudara dobro pomažu od kukuruza.

Zlatni brkovi Kontraindikacije

Prije upotrebe bilo kojeg pripravka, morate se posavjetovati sa svojim liječnikom. Kao i svaki drugi lijek, ima svoje nuspojave na tijelo i upotrebu biljke Zlatni brk. Kontraindikacije: alergijske reakcije na biljku. Sudar nije otrovan i, stoga, u nedostatku predoziranja, nema drugih kontraindikacija. Zlatni brkovi u ljekarni mogu se naći u obliku kozmetičkih i terapeutskih balzama i krema, kao i eliksira u kombinaciji sa ekstraktom pijavice, pčelinjim otrovima i ginkgo bilobom, celandinom i drugim biljkama. Cijena eliksira varira od 30 do 60 rubalja, a za balzam i kremu - od 30 do 120 rubalja.

Široki spektar djelovanja i vrijedna svojstva zlatnih brkova dokazuju se neizostavnim pomoćnicima u borbi protiv bolesti i kada se koriste u kozmetičke svrhe. Uz to, ova prekrasna biljka postat će dobar ukras prozorskog prozora i uvijek će biti spremna pružiti vam potrebnu pomoć.

Pogledajte video: Uzgoj šafrana u Iranu odolijeva američkim sankcijama (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar