Gdje je gušterača (fotografija) i s kojim simptomima boli

Da bismo razumjeli lokaciju u tijelu gušterače, obratimo se anatomskim izvorima i saznaćemo mjesto na tijelu na kojem guta pankreas.

Gušterača ulazi u probavni sistem, nalazi se u trbušnom području ispod stomaka, kada osoba leži.

Ako se tijelo nalazi vertikalno, tada će se žlijezda nalaziti iza želuca, u predelu trbuha na njegovom stražnjem zidu, u kontaktu sa dvanaesnikom. Zatim možete pristupiti pitanju zašto gušterača boli.

Gušterača ima tijelo, glavu i rep. Ima mnogo udjela, oblik im je nepravilan. Kriške su međusobno usko povezane, razdvojene su povezujućom kapsulom. Gotovo su u potpunosti sastavljene od ćelija koje proizvode sok pankreasa.

Za što se koristi pankreas?

Značaj gušterače je u primjeni intrakretorne i egzokrine sekrecije. Ona proizvodi hormone i pankreasni sok.

Hormoni sudjeluju u cirkulaciji ugljikohidrata, reguliraju stupanj šećera u krvi i potiču stvaranje fosfolipida u ljudskoj jetri.

Sok pankreasa sudjeluje u odvajanju ugljikohidrata, proteina i masti na glavne komponente u ljudima.

Gušterača je stabilizator probavnog sistema.

Ako je gušterača kod osobe poremećena, tada postoje bolesti poput:

  • dijabetes melitus
  • pankreatitis
  • bolest bubrega
  • kao i srca
  • slezina
  • zaštitne funkcije tijela su narušene, jer se stvara imunitet u dvanaestopalačnom crijevu i lako je odrediti.

Bolesti gušterače

Često postoji takva bolest gušterače kao pankreatitis, koja odgovara na pitanje zašto gušterača boli. Njen tipični simptom je bol u lijevoj strani, na kojoj se nalazi gušterača.

Dijagnoza patologije komplicirana je činjenicom da ponekad simptomi i bol s lijeve strane mogu govoriti o bolestima obližnjih organa, poput stomaka, jetre, žučnog mjehura ako postoje problemi s njima, pa gdje je gušterača i manifestacija boli nisu nužno povezani simptomi.

Međutim, bol u gušterači ima svoje nijanse. Koja se može odrediti.

Često je bol koncentrirana na različitim područjima. To ovisi o stupnju oštećenja gušterače.

Bol u hipohondriju s desne strane pojavljuje se s bolešću glave žlijezde, u epigastričnoj zoni - nezdrav status države žlijezde, bol u hipohondriju na lijevoj strani ukazuje na bolest organa u repu. Dakle, manifestacije s desne i lijeve strane su u potpunosti objašnjive

Teški pankreatitis karakteriziraju oštri bolovi u gornjoj trbušnoj regiji, ramenu i lopatici na lijevoj strani, ako do tamo stignu.

Dugotrajni oblik pankreatitisa je bolna neuralgija koja podseća na glad. Nakon što se hrana asimilira, bol umire, ali ne nestaje.

Ovo je razlika od boli, koja ukazuje na čir na želucu s desne strane, lako je prepoznati i razumjeti. i naravno, najteža prognoza je rak gušterače, čiji se znakovi moraju pronaći u ranoj fazi.

Mogući neuralgični faktori

Bol akutne prirode ili se očituje kontrakcijama, koje se pojačavaju nakon jela, čemu takođe može doprineti pothranjenost, unos koleretskih lekova.

Mogući simptomi i uzroci bolova su postojanje kamenja smještenog u žučnoj kesici, ako jedan kamen može blokirati kanale, kompresija ekstremnog dijela u gušterači ili kontrakcija sfinktera Oddija, prirodno komprimirano stanje gušterače, što nam omogućava razumjeti simptome i s čime se bavimo. .

Uzrok neprestanog boli koji nije povezan s jedenjem hrane može biti oticanje tkiva gušterače s bolešću poput:

  1. pankreatitis
  2. velika cista pankreasa,
  3. tumor pozitivnog i negativnog toka.

Kod bolesti gušterače postoje simptomi oštećenja probavnog trakta - osjećaj mučnine, povraćanja, smanjen apetit, osjećaj napetosti u trbušnoj šupljini odozgo, trenutna zasićenost, kad je o hrani riječ.

U akutnom i produženom obliku upalnog procesa lako je odrediti njegove manifestacije, dolazi do porasta temperature i drugih simptoma - intenzivna neuralgija u trbuhu, drhtanje, suha usta, oslabljeno stanje, bolovi u zglobovima.

To na fotografiji nije vidljivo - svi su subjektivni simptomi poznati ako pacijent govori o njima. Važno je da li su sve to također simptomi pankreatitisa kod djece, jer dijete trpi teže probleme.

Hirurgija

Sa tumorima negativne prirode često je nemoguće učiniti bez eliminacije gušterače (pankreatktomija). Trajanje ove operacije traje 408 sati, postupak se izvodi pod općom anestezijom.

Oštećeni gušterača i drugi nefunkcionalni organi uklanjaju se. Za to se pravi poseban dio trbuha.

Prije nego što obavite hirurški postupak, možda će vam trebati tečaj kemoterapije ili zračenja, koji ima svoje posljedice, kao na fotografiji.

Nakon intervencije može doći do pogoršanja: infekcija, jaka krvarenja, ulazak soka žlijezde u trbušnu šupljinu, oštećenje drugih organa. Uz gojaznost, srčane bolesti, pluća, pušenje, nekvalitetna prehrana, rizik od komplikacija znatno se povećava.

Pogledajte video: SIHIRI 2 NAČINA DA SAZNATE KO VAM JE NEŠTO NAPRAVIOnakon slušanja pročitajte tekst ispod klipa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar