Može li kardiomagnil niži holesterol

Upotreba kardiomagnila sa povišenim holesterolom sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, što zauzvrat sprečava razvoj komplikacija nastalih zbog ateroskleroze.

Kardiomagnil s povišenim kolesterolom preporučuje se pacijentima koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar koji je nastao na pozadini tromboze zbog progresije ateroskleroze.

Primjena Cardiomagnyl smanjuje kolesterol u krvnoj plazmi pacijenta i na taj način sprečava daljnje napredovanje ateroskleroze i stvaranje novih žarišta stvaranja holesterola.

Lijek spada u skupinu lijekova nehormonske prirode, koji su netoksični i imaju izražena anti-upalna svojstva.

Preporučuje se upotreba ovog lijeka kao preventivni i terapeutski lijek za prepoznavanje raznih bolesti kardiovaskularnog sistema.

Srodna i preporučena pitanja

Ako među odgovorima na ovo pitanje niste pronašli potrebne podatke ili ako je vaš problem malo drugačiji od onog predstavljenog, pokušajte s liječnikom postaviti dodatno pitanje na istoj stranici ako je on na glavnom pitanju.

Možete postaviti i novo pitanje i nakon nekog vremena naši liječnici će odgovoriti na njega. Besplatno je. Možete potražiti relevantne informacije o sličnim pitanjima na ovoj stranici ili putem stranice za pretraživanje web lokacije. Bićemo vrlo zahvalni ako nas preporučite svojim prijateljima na društvenim mrežama.

Kontraindikacije, cijena i analozi

Kardiolozi u pravilu ne propisuju upotrebu lijekova za smanjenje lošeg holesterola u organizmu ženama mlađim od 50 godina i muškarcima mlađim od 40 godina. To je zbog činjenice da produljena upotreba ovog lijeka u mladoj dobi može izazvati pojavu unutarnjeg krvarenja kod osobe.

Nekontrolirano liječenje Cardiomagnylom može uzrokovati ozbiljne poremećaje u funkcioniranju tijela, što može rezultirati smrću.

Ne preporučuje se upotreba lijekova u periodu gestacije, kao i tokom dojenja. Primjena kardiomagnila tijekom trudnoće može izazvati pojavu poremećaja u razvoju fetusa.

Ako osoba ima kontraindikacije za upotrebu lijeka, to se može zamijeniti analogima.

Trenutno su farmaceuti stvorili sljedeće kardiomagnil analoge:

Prodaja lijekova u ljekarnama obavlja se bez recepta. Rok trajanja lijeka je 5 godina. Nakon tog perioda tablete se moraju odlagati.

Cijena tableta u Ruskoj Federaciji može se razlikovati ovisno o količini pakiranja, doziranju i regiji prodaje i kreće se od 125 do 260 rubalja.

Sudeći prema recenzijama pacijenata i ljekara koji su koristili lijek, kardiomagnil može značajno smanjiti nivo holesterola u tijelu, sprečavajući razvoj komplikacija ateroskleroze.

Sažetak Cardiomagnyla nalazi se u videu u ovom članku.

Sastav i farmakološka svojstva lijeka

Interes za morsku hranu neprestano raste. Dio su mnogih dijeta, njihove ukusne kvalitete pronašle su veliki broj obožavatelja. Među morskim plodovima mnogi više vole škampe - kao međuobrok ili kao dio salata.

Mogu li se škampi svrstati u sastav zdrave prehrane? Zanimljivo je uzeti u obzir da li škampi sadrže kolesterol, a njihova konzumacija će imati koristi ili štete osobama s visokim holesterolom u krvi.

Ne tako davno, krajem prošlog stoljeća, kozice su bile uključene u popis proizvoda koji su opasni, pa čak i zabranjeni zbog činjenice da je udio kolesterola u kozicama bio visok. Postoji mišljenje da je holesterol štetan po zdravlje, izaziva razvoj ateroskleroze, otvara put za srčani udar i moždani udar.

Zaista, kozice imaju puno holesterola. Među ostalim morskim plodovima po ovom pokazatelju, škampe koje zauzimaju vodeću poziciju, a slijede lignje. Koliko kolesterola sadrži škampi u količini od 100 grama proizvoda prikazano je u tabeli.

Tabela holesterola u ribi i plodovima mora

Proizvod, 100 gramaHolesterol, mg
Riblje ulje485
Chum214
Kozice150÷160
Sockeye losos141
Lignje85÷95
Rakovi87
Dagnje64
Vrećice53

Kao što se može vidjeti iz tablice, hrana visokog kolesterola "griješi" koja je prepoznata kao korisna i čak neophodna za bolesti srca, krvožilnog sustava, jača krvne žile i poboljšava njihovu elastičnost.

Lijek se preporučuje koristiti kao profilaktički ako osoba ima povišen holesterol, zloupotrebu duhana, ali i ako pacijent ima šećernu bolest.

Upotreba lijeka sprečava pojavu komplikacija povezanih s visokim sadržajem lošeg kolesterola u krvnoj plazmi.

Glavne aktivne komponente kardiomagnila su acetilsalicilna kiselina - aspirin i magnezijum hidroksid.

Pored ovih komponenti, u sastavu lijeka kao pomoćni spojevi nalaze se sljedeće tvari:

  • kukuruzni škrob
  • celuloza
  • magnezijum stearat,
  • krompirov skrob
  • propilen glikol
  • talk u prahu.

Lijek proizvodi kompanija Nycomed koja se nalazi u Danskoj. Lijek se proizvodi u obliku tableta u obliku srca i ovala.

Tablete u obliku srca sadrže 150 mg aspirina i 30,39 mg magnezijumovog hidroksida, a ovalne - polovinu ove doze.

Tablete su upakovane u tamno smeđe plastične tegle stavljene u kartonske kutije. Svakom pakovanju se isporučuju upute koje sadrže preporuke za upotrebu lijeka.

Upotreba lijeka sprečava nakupljanje trombocita u tijelu smanjenjem proizvodnje tromboksana.

Dodatni efekti upotrebe lijeka su:

  1. Smanjenje bolova u srcu.
  2. Smanjenje intenziteta upalnih procesa.
  3. Smanjenje tjelesne temperature ako se povisuje kao posljedica upale.

Magnezijum hidroksid sadržan u tabletama sprečava negativne efekte acetilsalicilne kiseline na želudačnu sluznicu. Pozitivan učinak komponente očituje se prekrivanjem želudačne sluznice zaštitnim filmom i interakcijom ove komponente sa želučanim sokom i solnom kiselinom.

Utjecaj obje glavne komponente lijeka događa se paralelno i one ne utječu jedni na druge na aktivnost.

Prilikom upotrebe lijeka u tijelo se koristi oko 70% dolaznog aspirina.

Snižavanje holesterola bez statina: lijekovi i hrana na bazi biljaka

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Srčanožilne bolesti usko su povezane s visokim holesterolom u krvi kod pacijenata. Zbog toga se u kliničkoj praksi široko koriste lekovi koji mogu sniziti koncentraciju lošeg holesterola ili lipoproteina niske gustine. U tu svrhu koriste se uglavnom statini (Atorvastatin, Rosuvastatin itd.) - lijekovi koji blokiraju stvaranje holesterola u ćelijama jetre. Međutim, mnogi se pitaju kako sniziti holesterol bez statina.

  • Upotreba lijekova
  • Inhibitori apsorpcije holesterola
  • Fibrates
  • Sekvestracije žučnih kiselina
  • Ostali lijekovi
  • Metode bez lijekova za borbu protiv visokog kolesterola
  • Fitosteroli i gdje su?
  • Polifenoli
  • Nezasićene masne kiseline
  • Biljna vlakna

Za to postoji nekoliko strategija - primjena farmakoloških pripravaka s različitim mehanizmom djelovanja, ili promjena prehrane s dodatkom biljne hrane s visokim sadržajem fitosterola i polifenola. Oba pristupa su sjajna za snižavanje holesterola u krvi. Lekar koji prolazi treba birati dijetu i lekove, jer samo on može pravilno proceniti stanje pacijenta i njegove podatke o pregledu, kao i odabrati odgovarajući režim doze i lekova.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Inhibitori apsorpcije holesterola

Jedna od najmodernijih grupa lijekova koja omogućava smanjenje postotka kolesterola apsorbiranog iz crijeva. Najčešći predstavnik ovih lijekova je Ezetimibe.

Primjena Ezetimiba i njegovih analoga kao monoterapije može smanjiti sadržaj lipoproteina niske gustine (LDL) za 20-25%, što značajno poboljšava prognozu faktora rizika.

Prosječna terapijska doza od 10 mg dnevno, uzimanje pilula, ne ovisi o unosu hrane. Međutim, zbog činjenice da se kolesterol uglavnom sintetizira u samom tijelu i ne opskrbljuje se hranom, monoterapija s inhibitorima apsorpcije kolesterola rijetko se primjenjuje. Najčešće se Ezetimibe još uvek propisuje zajedno sa statinima. Postoje čak i kombinirani oblici doziranja.

Glavna zamjena statina su fibrati koji drugim mehanizmom smanjuju koncentraciju holesterola u krvi. Fibrati su u stanju inhibirati stvaranje triglicerida u jetrenom tkivu - najvažnije supstance u metabolizmu masti u tijelu. U tu svrhu koristite lijekove poput Lipantil, Besalip itd. Fibrati također povećavaju brzinu metabolizma lipida u ćelijama jetre. Redovan unos fibrata dovodi do toga da razina LDL počinje opadati, a broj lipoproteina visoke gustoće naprotiv raste. To dovodi do antiaterosklerotskog efekta upotrebe tih lijekova.

Lijekovi se obično koriste 1-2 puta dnevno neposredno prije obroka, na primjer, gemfibrozil. Drugi lijekovi mogu imati svoje osobine upotrebe, što se može naći u uputama za uporabu i kod liječnika.

Sekvestracije žučnih kiselina

Druga grupa lijekova koji mogu da snize holesterol i LDL u krvi su sekvestanti žučnih kiselina - Kolestipol i Kolestiramin. Ovi lijekovi žuči žučne kiseline u crijevnom lumenu i ne dozvoljavaju im da utiču na masti primljene s hranom. Kao rezultat toga, oni koji se ne apsorbuju izlučuju se, što dovodi do niskog holesterola u krvi.

Pripreme su dostupne u obliku praha, koji je prvo treba razrijediti vodom. Lijekovi se ne apsorbiraju u crijevima, pa stoga praktično nemaju nikakve nuspojave. Prema nekim istraživanjima, upravo su sekvestanti žučne kiseline koji se najbolje koriste kod ljudi sa slabom hiperholesterolemijom i s njenim primarnim otkrivanjem.

Ostali lijekovi

Ostali lijekovi, poput Benzaflavina (grupa vitamina B2), Essentiale i drugih hepatoprotektora, Lipostabil, mogu se koristiti u borbi protiv visokog kolesterola. Omega-3 lipidi (Omacor itd.) Itd. Su vrlo popularni.

Međutim, u svakom slučaju samo liječnik treba propisati lijekove i pratiti njihovu učinkovitost, zbog mogućnosti razvoja nuspojava i napredovanja osnovne bolesti.

Metode bez lijekova za borbu protiv visokog kolesterola

Kako sniziti kolesterol kako bi se spriječila ateroskleroza ili smanjila količina konzumiranog lijeka? Da biste to učinili, možete jesti određenu hranu koja sadrži prirodne molekule koji snižavaju holesterol i LDL.

Ne preporučuje se upotreba biljnih sastojaka za liječenje klinički izraženih bolesti bez istodobnog propisivanja lijekova.

Fitosteroli i gdje su?

Fitosteroli su biljni analozi holesterola koje je u stanju da apsorbuje naše tijelo, ali istovremeno se razlikuju po svom biohemijskom djelovanju. Fitosteroli se takmiče sa holesterolom za apsorpciju iz crijeva, za rad enzima, što dovodi do smanjenja koncentracije holesterola i LDL u krvi, te povećanja sadržaja HDL.

Glavni izvor korisnih fitosterola su biljna ulja, orašasti plodovi i mahunarke. Jednostavnije rečeno - oni se nalaze u bilo kojoj biljnoj hrani, no njihov konačni sadržaj ovisi o načinu prerade proizvoda - poželjno je da na visoku temperaturu ne djeluju proizvodi.

Polifenoli

Polifenoli se nalaze i u gotovo svim biljnim proizvodima i imaju dvostruki mehanizam delovanja: prvo, blokiraju slobodne kisikove radikale, koji imaju važnu ulogu u razvoju ateroskleroze, i drugo, smanjuju koncentraciju holesterola i LDL u krvi povećavajući HDL. To vam omogućava da vratite normalan omjer lipida i smanjite rizik od razvoja aterosklerotskih vaskularnih lezija.

U velikim količinama polifenoli se nalaze u grožđu, različitim sortama riže, povrću i voću, kao i u mahunarkama.

Redovna upotreba ovih proizvoda normalizira metabolizam holesterola i sav metabolizam lipida. Važno je zapamtiti da samo proizvodi na bazi biljaka nisu u stanju da sniže holesterol i LDL kod klinički manifestnih bolesti, kao što su koronarna bolest srca. Uvijek je potrebno prilagoditi liječenje uz sudjelovanje liječnika opće prakse.

Nezasićene masne kiseline

Najvažniji regulatorni mehanizam u sadržaju holesterola, lipoproteina niske i visoke gustoće, su polinezasićene masne kiseline - omega-3 i omega-6, koje se ne mogu proizvesti u ljudskom tijelu, a dolaze izvana samo hranom. Nezasićene masne kiseline utiču na metabolizam lipida, što dovodi do smanjenja LDL, holesterola i povećanja HDL-a. To pomaže u smanjenju razine aterosklerotskih procesa u tijelu, a takođe ima dobar preventivni učinak na rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Nezasićene masne kiseline se nalaze u velikim količinama u ribi, različitim biljnim uljima i masnim orasima, poput badema. Međutim, obično takvi proizvodi sadrže i veliku količinu zasićenih masnih kiselina, koje negativno utiču na metabolizam holesterola i LDL. U vezi s tim, treba normalizovati potrošnju ribe, orašastih plodova i ulja.

Biljna vlakna

Jedna od najmanje ocijenjenih dijetalnih komponenti holesterola su obična vlakna, koja se nalaze u velikim količinama u povrću, voću i bobicama. Omogućuje vam smanjenje postotka probavljivih masti i ugljikohidrata, te također osigurava normalno djelovanje crijeva na lokomotoru.

Osim toga, u mnogim biljnim namirnicama postoji polisaharid pektina, koji sprečava apsorpciju holesterola kroz crevnu stijenku.

Korekcija holesterola u krvi moguća je bez statina, ali samo upotrebom lijekova drugih grupa i pravilnim načinom ishrane.Važno je zapamtiti da je nedopustivo sami propisivati ​​lijekove ili ih odbijati. Izbor određenog lijeka i njegova doza ovisi o liječniku. A samo-lijek može dovesti do napredovanja bolesti i razvoja ozbiljnih komplikacija, poput infarkta miokarda, šloga itd.

Upute za upotrebu lijeka

Komponente sadržane u sastavu lijeka koriste se za sprečavanje bolesti, čiji razvoj izaziva blokada krvnih žila.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Takve tegobe nastaju uslijed napredovanja u tijelu ateroskleroze uzrokovane povećanim sadržajem holesterola u plazmi.

Najčešće, lekar koji propisuje lek propisuje lek kada pacijent prepozna opasnost od srčanog udara. Upotreba lijeka može značajno smanjiti viskoznost krvi. Time se smanjuje vjerojatnost nastanka krvnih ugrušaka.

Pored toga, u skladu s uputama za upotrebu, Cardiomagnyl se preporučuje za upotrebu u sljedećim slučajevima:

  • kada otkrije nestabilnu funkciju srca i prve manifestacije angine pektoris,
  • kako bi se sprečio razvoj srčanog udara kod dijabetesa,
  • za sprečavanje krvnih ugrušaka,
  • u prisustvu visokog holesterola i jake gojaznosti,
  • poboljšati stanje pacijenta u slučaju dijabetesa u tijelu,
  • nakon bajpas postupka za sprečavanje pojave tromboembolije,
  • ako pacijent ima genetsku tendenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti,
  • u slučaju zloupotrebe duvana.

Primjena lijeka moguća je u slučajevima kada pacijent nema neke kontraindikacije.

U skladu sa uputama za upotrebu lijeka, sljedeći slučajevi su kontraindikacija za njegovu upotrebu:

  1. Prisutnost čira na želucu kod pacijenta.
  2. Razvoj hemoroidnog moždanog udara.
  3. Smanjenje ukupnog broja trombocita u tijelu, što se očituje tendencijom krvarenja.
  4. Prisutnost bubrežnog zatajenja u pacijenta.
  5. Prisutnost pacijenta sa bronhijalnom astmom. Kada je njegova pojava provocirana primjenom protuupalnih lijekova.

Zabranjena je upotreba kardiomagnila u osoba sa netolerancijom na laktozu i sa nedostatkom vitamina K.

Pored toga, postoji zabrana upotrebe lijekova od strane pacijenata mlađih od 18 godina.

Prijem tableta se vrši i u zdrobljenom obliku, i bez žvakanja. Nakon upotrebe proizvod ga treba isprati dovoljnom količinom vode.

Da bi se spriječio proces tromboze, lijek se koristi u dozi od 75 mg. Preporučuje se uzimanje jedne tablete dnevno.

Da biste spriječili ponovni rad srčanog udara, lijek trebate koristiti u dozi koju pojedinačno bira lekar. Lijek se uzima jednom dnevno.

Kršenje preporučene doze može doći do predoziranja.

Znakovi predoziranja su:

  • zujanje u ušima
  • povraćanje
  • oštećenje sluha
  • oslabljena svijest i koordinacija.

Kod snažnog predoziranja može doći do kome.

Cardiomagnyl /

Nuspojave i mjere predostrožnosti: Učestalost nuspojava dana u nastavku određena je prema sljedećem: vrlo često - ≥1 / 10, često -> 1/100, 1/1000, 1/10 000, opisUredi

NSAID, sredstvo protiv trombocita. Mehanizam djelovanja acetilsalicilne kiseline zasnovan je na nepovratnoj inhibiciji enzima COX-1, uslijed čega je sinteza tromboksana A2 blokirana i potiskuje se agregacija trombocita. Vjeruje se da acetilsalicilna kiselina ima druge mehanizme za suzbijanje agregacije trombocita što proširuje njezin djelokrug kod raznih vaskularnih bolesti. Acetilsalicilna kiselina ima i protivupalno, analgetsko i antipiretsko dejstvo.

Magnezijum hidroksid, čiji je deo Cardiomagnyl, štiti gastrointestinalnu sluznicu od izloženosti acetilsalicilnoj kiselini.

Nakon uzimanja lijeka unutra, acetilsalicilna kiselina se apsorbira iz probavnog trakta gotovo u potpunosti.

Bioraspoloživost acetilsalicilne kiseline je oko 70%, ali tu vrijednost karakterizira značajna individualna varijabilnost uslijed hidrolize presistema na sluznici gastrointestinalnog trakta i u jetri uz stvaranje salicilne kiseline pod djelovanjem enzima. Bioraspoloživost salicilne kiseline je 80-100%.

Metabolizam i izlučivanje

T1 / 2 acetilsalicilna kiselina je oko 15 minuta, jer sudjelovanjem enzima brzo se hidrolizira do salicilne kiseline u crijevima, jetri i krvnoj plazmi. T1 / 2 salicilna kiselina - oko 3 sata, ali kada se uzima acetilsalicilna kiselina u velikim dozama (> 3 g), ovaj pokazatelj može značajno porasti kao rezultat zasićenja enzimskih sustava.

Magnezijum hidroksid (u primenljivim dozama) ne utiče na bioraspoloživost acetilsalicilne kiseline.

Primjena lijeka CARDIOMAGNIL tijekom trudnoće i dojenja

Primjena salicilata u visokim dozama u prvom tromjesečju trudnoće povezana je s povećanom učestalošću defekata u razvoju fetusa. U drugom tromjesečju trudnoće, salicilati se mogu propisati samo uz strogu procjenu rizika i koristi. U trećem tromjesečju trudnoće salicilati u visokoj dozi (> 300 mg /) uzrokuju inhibiciju porođaja, prerano zatvaranje arteriosusa duktusa u plodu, pojačano krvarenje u majke i ploda te davanje neposredno prije rođenja može uzrokovati intrakranijalno krvarenje, posebno u prijevremeno rođene djece. Imenovanje salicilata u I i III trimestru trudnoće je kontraindicirano.

Dostupni klinički podaci nisu dovoljni da se utvrdi mogućnost ili nemogućnost upotrebe lijeka tijekom dojenja. Prije propisivanja acetilsalicilne kiseline tijekom dojenja, potencijalne koristi terapije lijekovima treba procijeniti u odnosu na potencijalni rizik za novorođenčad.

Upotreba za oslabljenu funkciju bubrega
Lijek je kontraindiciran kod teškog zatajenja bubrega (CC manje od 10 ml / min), s bubrežnim zatajenjem treba ga koristiti s oprezom.
Posebna uputstva

Uzmi drogu Cardiomagnyl To slijedi nakon imenovanja liječnika.

Acetilsalicilna kiselina može izazvati bronhospazam, kao i izazvati napade bronhijalne astme i druge reakcije preosjetljivosti. Čimbenici rizika su povijest bolesti astme, sijene groznice, nosne polipoze, hroničnih bolesti dišnog sistema, kao i alergijske reakcije (npr. Kožne reakcije, svrab, urtikarija) na druge lijekove.

Acetilsalicilna kiselina može izazvati krvarenje različite težine tokom i nakon hirurških intervencija.

Nekoliko dana prije planirane hirurške intervencije treba procijeniti rizik od krvarenja u usporedbi s rizikom razvoja ishemijskih komplikacija kod pacijenata koji uzimaju niske doze acetilsalicilne kiseline. Ako je rizik od krvarenja značajan, acetilsalicilnu kiselinu treba privremeno prekinuti.

Kombinacija acetilsalicilne kiseline s antikoagulansima, trombolitičkim i antiplacinskim lijekovima povezana je s povećanim rizikom od krvarenja.

Prijem acetilsalicilne kiseline u malim dozama može izazvati razvoj gihta kod predisponiranih osoba (ima smanjeno izlučivanje mokraćne kiseline).

Kombinacija acetilsalicilne kiseline i metotreksata prati povećana učestalost nuspojava iz krvi.

Prijem acetilsalicilne kiseline u visokim dozama ima hipoglikemijski učinak, što se mora imati na umu prilikom njegovog propisivanja bolesnicima sa šećernom bolešću koji primaju hipoglikemijske agense za oralnu primjenu i inzulin.

Uz kombiniranu upotrebu sistemskih kortikosteroida i salicilata, treba imati na umu da je tijekom liječenja koncentracija salicilata u krvi smanjena, a nakon otkazivanja sistemskih kortikosteroida moguće je predoziranje salicilata.

Kombinacija acetilsalicilne kiseline i ibuprofena ne preporučuje se bolesnicima s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti: istodobnom primjenom ibuprofena primjećuje se smanjenje antiagregacionog učinka acetilsalicilne kiseline u dozama do 300 mg, što dovodi do smanjenja kardioprotektivnih učinaka acetilsalicilne kiseline.

Prekoračenje doze acetilsalicilne kiseline više od preporučenih terapijskih doza povezano je s rizikom od krvarenja u probavnom sustavu.

Uz produženu upotrebu acetilsalicilne kiseline u malim dozama kao terapija protiv trombocita, potreban je oprez starijim pacijentima zbog rizika od krvarenja u probavnom sustavu.

Istodobnom primjenom acetilsalicilne kiseline s alkoholom povećava se rizik od oštećenja gastrointestinalne mukoze i produženog vremena krvarenja.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Tijekom liječenja pripravcima acetilsalicilnom kiselinom pacijenti trebaju biti oprezni prilikom upravljanja vozilima i bavljenja potencijalno opasnim aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje i brzinu psihomotornih reakcija.

Simptomi predoziranja umjerene težine: mučnina, povraćanje, zujanje u ušima, gubitak sluha, vrtoglavica, zbunjenost.

Liječenje: treba isprati stomak, propisati aktivni ugalj, provesti simptomatsku terapiju.

Simptomi teškog predoziranja: vrućica, hiperventilacija, ketoacidoza, respiratorna alkaloza, koma, kardiovaskularni i respiratorni zastoj, teška hipoglikemija.

Liječenje: trenutna hospitalizacija u specijaliziranim odjeljenjima za hitnu terapiju - ispiranje želuca, određivanje acidobazne ravnoteže, alkalna i prisilna alkalna diureza, hemodijaliza, unošenje fizioloških otopina, aktivnog ugljena, simptomatska terapija. Prilikom provođenja alkalne diureze potrebno je postići pH vrijednosti između 7,5 i 8. Prisilnu alkalnu diurezu treba provoditi kada je koncentracija salicilata u plazmi veća od 500 mg / L (3,6 mmol / L) u odraslih i 300 mg / L (2,2 mmol / L) u deca.

Uz istovremeno korištenje acetilsalicilne kiseline pojačava se djelovanje sljedećih lijekova:

- metotreksat (zbog smanjenja bubrežnog klirensa i njegovo premeštanje iz komunikacije sa proteinima),

- heparin i indirektni antikoagulansi (zbog oslabljene funkcije trombocita i iseljavanja indirektnih antikoagulansa iz komunikacije s proteinima),

- trombolitički i antiagregativni i antikoagulantni lekovi (tiklopidin),

- digoksin (zbog smanjenog izlučivanja bubrega),

- hipoglikemijska sredstva za oralnu primjenu (derivati ​​sulfoniluree) i inzulin (zbog hipoglikemijskih svojstava same acetilsalicilne kiseline u velikim dozama i istiskivanja derivata sulfonilureje zbog proteina u plazmi),

- valproična kiselina (zbog izbacivanja iz komunikacije s proteinima).

Istodobna primjena acetilsalicilne kiseline s ibuprofenom dovodi do smanjenja kardioprotektivnih učinaka acetilsalicilne kiseline.

Primjetan je učinak dok se uzima acetilsalicilna kiselina s etanolom (alkoholom).

Acetilsalicilna kiselina slabi učinak urikozurnih agenasa (benzbromarona) zbog konkurentnog tubularnog uklanjanja mokraćne kiseline.

Pojačavanjem eliminacije salicilata, sistemski kortikosteroidi slabe njihov učinak.

Antacidi i kolestiramin uz istodobnu upotrebu smanjuju apsorpciju lijekaCardiomagnyl.

Uvjeti ljetovanja u ljekarni

Lijek je odobren za upotrebu kao lijek na recept.

Pravila i uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati na suhom, tamnom mjestu i van dosega djece pri temperaturi koja ne prelazi 25 ° C. Rok trajanja je 5 godina.

Ograničenja za prijem

Kardiolozi se suzdrže od propisivanja kardiomagnila za snižavanje holesterola u krvi ženama mlađim od 50 godina i muškarcima mlađim od 40 godina. Dugotrajna upotreba lijeka s ciljem smanjenja kolesterola u krvi u mladoj dobi povezana je s velikim rizikom otvaranja unutarnjeg krvarenja. Nekontrolirano liječenje Cardiomagnylom može izazvati ozbiljna stanja i smrt.

Lijek je strogo zabranjen za upotrebu ako pacijent ima:

  • peptički čir
  • nizak broj trombocita u krvi,
  • hemoragični moždani udar,
  • zatajenje bubrega
  • bronhijalna astma uzrokovana primjenom acetilsalicilne kiseline ili protuupalnih lijekova,
  • uputstva za operaciju u naredne 2 nedelje.

Kardiomagnil, propisan visokom holesterolu, može pogoršati stanje pacijenta koji pati od intolerancije na laktozu ili nedostatka vitamina K.

Neposredno povlačenje lijeka zahtijeva pojavu simptoma predoziranja. Tu spadaju:

  • oštećenje sluha i svesti,
  • zbunjenost,
  • problemi koordinacije
  • zujanje u ušima
  • brzo disanje
  • zimica.

Kod teškog trovanja potrebno je ispiranje želuca, a nakon toga potraženje medicinske pomoći.

Acetilsalicilna kiselina koja je dio Cardiomagnyl-a sposobna je komunicirati s mnogim lijekovima. Prije propisivanja lijeka, liječnik mora razjasniti cijeli popis lijekova koje pacijent uzima za suzbijanje različitih patologija kako bi se spriječio razvoj ozbiljnih stanja. U kombinaciji s dodacima prehrani ili biljnim dodacima koji imaju za cilj jačanje kardiovaskularnog sustava, Cardiomagnyl može izazvati trovanje, moždani udar. Sredstva za snižavanje krvnog pritiska i liječenje gihta u kombinaciji s acetilsalicilnom kiselinom postaju manje učinkovita. Pod njenim uticajem lekovi koji regulišu šećer u krvi povećavaju aktivnost.

Trudnoća i dojenje

U prvom tromjesečju uzimanje Cardiomagnyl-a iz kolesterola strogo je zabranjeno. Acetilsalicilna kiselina negativno utječe na stvaranje fetalnih organa. U trećem tromjesečju, uzimanje lijeka smanjuje kolesterol i aktivnost porođaja, povećava rizik od krvarenja u trudnica i ploda. U slučaju hitne potrebe kardiomagnil se smije uzimati u drugom tromjesečju trudnoće uz obavezno poštivanje uvjeta, uključujući:

  • kontinuirano praćenje od strane supervizora
  • ne više od 100 mg dnevno,
  • na kratak vremenski period.

Redovna upotreba lijeka tijekom dojenja je kontraindicirana. Prodireći u mlijeko, lijek remeti probavni trakt djeteta. Sa sistematskom primjenom kardiomagnila kako bi se smanjio kolesterol tijekom dojenja, i kardiolozi i pedijatri inzistiraju na odbijanju dojenja. Izuzetak je pojedinačna doza lijeka, koja ne prelazi dozvoljenu dnevnu dozu. U ovom slučaju ne možete odbiti da dojite dijete.

Jednostavno je i sigurno riješiti se kolesterola uz pomoć Cardiomagnyla ako slijedite sve preporuke liječnika i pravovremeno ga obavijestite o sumnjivim promjenama u tijelu.

Liječenje cerebralne arterioskleroze lijekovima

Dugi niz godina neuspešno boreći se sa CHOLESTEROL-om?

Šefica Instituta: „Bićete zapanjeni koliko je lako sniziti nivo holesterola tako što ćete ga jednostavno uzimati svaki dan.

Aterosklerotske vaskularne lezije ljudskog tijela dovode do razvoja različitih bolesti povezanih s oštećenim dotokom krvi u unutarnje organe. U tom slučaju se od pacijenata traži ne samo da na vrijeme identificiraju bolest, već i da im se propiše odgovarajuća terapija. Kako lečiti cerebralnu arteriosklerozu? Za to postoji nekoliko skupina lijekova koji se međusobno razlikuju u mehanizmu njihovog djelovanja i karakteristikama recepcije.

  • Ciljevi i opcije liječenja
  • Statini: upotreba i doziranje
  • Upotreba fibrata
  • Nootropici i antioksidanti
  • Pripravci nikotinske kiseline
  • Upotreba sredstava protiv trombocita

Ispravan odabir terapije lijekovima najvažniji je zadatak liječnika i samog pacijenta. Lijekovi za aterosklerozu mogu uzrokovati neželjene efekte. S tim u vezi treba se usmjeriti pri njihovom imenovanju na postojeće indikacije i kontraindikacije.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ciljevi i opcije liječenja

Ateroskleroza žila mozga i vrata je ozbiljna bolest koja dovodi do postepenog porasta težine pacijentovog stanja i njegove invalidnosti u vezi s mogućim razvojem ozbiljnih komplikacija, poput prolaznih ishemijskih napada i šloga.

S tim u vezi postoji nekoliko glavnih zadataka cijele terapije:

  1. Poboljšanje dovoda krvi u moždano tkivo i smanjenje hipoksije.
  2. Obnavljanje odgovarajućeg protoka krvi u cerebralnim žilama u vezi s povećanjem njihovog očistka.
  3. Normalizacija metabolizma masti u tijelu.
  4. Praćenje krvnog pritiska radi sprečavanja razvoja istodobnih komplikacija.

Upotreba lijekova treba se odvijati samo prema uputama i pod nadzorom liječnika.

Slični ciljevi mogu se postići racionalnom upotrebom lijekova za aterosklerozu. Glavne grupe lijekova za aterosklerozu moždanih žila uključuju:

  • Statini raznih generacija.
  • Fibrati i sekvestracije žučnih kiselina.
  • Nikotinska kiselina
  • Nootropici i antioksidanti.
  • Antihipertenzivi.

Pravilna upotreba ovih lijekova može značajno poboljšati prognozu za liječenje bolesti kod većine bolesnika, bez rizika od nuspojava.

Statini: upotreba i doziranje

Liječenje visokim holesterolom u krvi lijekom zasniva se na upotrebi statina različitih generacija. Dobro su se pokazali u kliničkoj praksi i prepisuju ih širokom krugu pojedinaca. Statini blokiraju ključni enzim u sintezi holesterola u jetri, što dovodi do smanjenja njegove koncentracije u krvi, a također smanjuje i broj lipoproteina niske gustine (LDL), koji imaju ključnu ulogu u razvoju i napredovanju ateroskleroze.

Važno je napomenuti da upotreba lijekova za aterosklerozu na bazi statina može dovesti do razvoja različitih nuspojava. Zbog toga je važno posavjetovati se s liječnikom i sami ne uzimati lijekove.

Vrijedi se zaustaviti na glavnim predstavnicima ove skupine lijekova.

  • Liprimar je jedan od najčešće propisanih lijekova za snižavanje holesterola. Glavna aktivna supstanca u njegovom sastavu je atorvastatin. Liprimar se koristi u dozi od 80 mg dnevno navečer. U ovom slučaju, minimalno trajanje takvih lijekova je 4 tjedna. Tokom upotrebe lijeka potrebno je kontrolirati lipidni spektar krvi, provodeći laboratorijske testove. To vam omogućuje procjenu učinka terapije i optimiziranje korištene doze.
  • Atoris sadrži i atorvastatin kao aktivni sastojak. Međutim, doza ove supstance je u njoj veća. Režim liječenja u tom pogledu također ima određene razlike. Početna doza iznosi 10 mg, nakon čega se, ovisno o efikasnosti tretmana, može promijeniti na preporuku lekara. Maksimalna dnevna doza je 80 mg. Takav postepeni porast količine lijeka nastaje zbog potrebe za procjenom reakcije tijela i ranim otkrivanjem razvoja nepoželjnih reakcija lijeka.
  • Glavni aktivni sastojak Mertinil-a je rosuvastatin koji, poput ostalih statina, djeluje na jetreni enzim HMG-CoA reduktazu, smanjujući količinu formiranog kolesterola. Početna doza u liječenju ateroskleroze sudova glave i mozga je 5 ili 10 mg. Nakon toga doza se može mijenjati prema gore.

Statini su najefikasnija grupa lijekova za kontrolu holesterola u krvi.

Statini pomažu kod cerebralne arterioskleroze, jer pomažu u snižavanju holesterola i lipoproteina niske gustine u krvi i na taj način usporavaju i zaustavljaju rast aterosklerotskih plakova.

Upotreba fibrata

Sredstva za liječenje ateroskleroze uključuju fibrate, skupinu lijekova za koje se pokazalo da su najbolji za snižavanje triglicerida i kolesterola u krvi. Važno je zapamtiti da uporaba ovih lijekova zahtijeva konstantno određivanje laboratorijskih parametara lipidnog spektra u krvi.

Klofibrat je glavni lijek iz fibrata. Ima svestrano pozitivan uticaj na ljudsko telo, pa se zbog toga široko koristi kao lek za lečenje cerebralne arterioskleroze. Dnevna doza izračunava se na osnovu starosti pacijenta i težine bolesti, a može varirati od 1,5 do 2,3 grama. lekovi dnevno. Ovaj lijek se koristi tri puta dnevno, a trajanje terapije se kreće od 3 do 5 tjedana. Po potrebi se mogu koristiti ponovljeni kursevi.

Još jedan predstavnik klase fibrata je Bezafibrat, koji ima slične mehanizme djelovanja. Jednokratna doza je 0,3 g. Prema uputama za upotrebu, optimalna doza za početak terapije treba biti samo jedna tableta. U nedostatku efekata, doza se povećava.

Nootropici i antioksidanti

Pripravci za liječenje cerebralne arterioskleroze obuhvaćaju i dvije skupine lijekova koji se razlikuju po kemijskom sastavu: nootropici i antioksidanti. Međutim, svi oni imaju nekoliko pozitivnih učinaka na mozak:

  1. Oni čine neurone otpornijima na hipoksična oštećenja i sprječavaju njihovu smrt.
  2. Poboljšajte funkcionisanje preživelih neurona.
  3. Povećavaju nivo kognitivnih funkcija kod ljudi (brzina razmišljanja, pamćenja i sl.).
  4. Poboljšajte pacijentovu dugoročnu prognozu u pogledu njegove kvalitete života.

Nootropici i antioksidanti su dodatna terapija i ne mogu se propisati kao monoterapija.

Takvi lijekovi kao što su Nootropil, Piracetam, Fhenotropil itd. Odnose se na nootropice.Njegov prijem uvijek treba provoditi samo nakon savjetovanja s liječnikom koji pomaže spriječiti razvoj nuspojava. Antioksidanti (tokoferol, dihidrokvercetin itd.) Štite neurone od hipoksije i smanjuju nivo oštećenja moždanog tkiva. U ovom slučaju razvoj nepoželjnih reakcija na lijekove je izuzetno rijedak.

Pripravci nikotinske kiseline

Upotreba nikotinske kiseline u aterosklerozi usled je mnogih njegovih efekata na ljudsko telo:

  1. Smanjeni nivo holesterola i LDL u krvi, uz istodobni porast broja lipoproteina visoke gustoće.
  2. Poboljšanje dovoda krvi u mozak zbog širenja krvnih žila.
  3. Niacin pomaže rastvaranju malih krvnih ugrušaka.
  4. Uz duže korištenje, razina krvnog tlaka opada.

Zbog brojnih pozitivnih učinaka nikotinska kiselina široko se koristi u liječenju ateroskleroze bilo koje lokacije, uključujući oštećenje moždanih žila. Maksimalna doza tokom dana je 6 g. Međutim, trajni pozitivni efekat primjećuje se već pri doziranju od 2-4 g. dnevno. U pravilu, uzimanje ovog lijeka počinje minimalnom dozom, postepeno ga povećavajući. Niacin je dostupan u različitim oblicima: prah, tablete za aterosklerozu itd.

Upotreba sredstava protiv trombocita

Upotreba sredstava protiv trombocita u aterosklerotskom procesu može spriječiti razvoj tromboze i s tim povezane komplikacije.

  • Kardiomagnil je najčešći predstavnik ove grupe lijekova. Uključuje poznati aspirin i magnezijum hidroksid, koji mogu umanjiti agresivan učinak tableta na želudačnu sluznicu. Doza lijeka dnevno je 150 mg, tj. jedna tableta. Trajanje tečaja i potrebu za njegovim ponavljanjem određuje lekar koji prolazi.
  • Thrombo ACC je još jedan predstavnik grupe protiv trombocita. Sadrži acetilsalicilnu kiselinu i sprječava da se trombociti lijepe i stvaraju krvne ugruške. Doza lijeka tokom dana iznosi od 50 do 100 mg. Uzimanje lijeka može trajati nekoliko godina, jer se uvijek opazi rizik od tromboze kod takvih bolesnika.

Uz ove lijekove, specifično mjesto u liječenju cerebralne arterioskleroze zauzimaju inhibitori intestinalne apsorpcije kolesterola (Ezetimibe itd.), Kao i sekvestransi žučnih kiselina (Kolestipol i Kvantantan). Međutim, upotreba ovih lijekova je relativno rijetka. Kada ih odaberete kao glavnu metodu terapije, potrebno je dobiti savjet liječnika u vezi s doziranjem i učestalošću primjene.

Liječenje aterosklerotskog procesa u žilama mozga zahtijeva sveobuhvatan pristup, uključujući i upotrebu lijekova i određenih nemedicinskih metoda (korekcija prehrane, vježbanje i promjene životnog stila). S tim u vezi, ako se pojave bilo kakvi simptomi ove bolesti, trebate se posavjetovati sa svojim liječnikom kako biste dijagnosticirali i propustili odgovarajuću terapiju.

Kako se leče plakovi sa holesterolom

Živjeti u modernom urbanom okruženju pogodnom za nezdravi način života prepun je razvoja brojnih oboljenja koja su postala prava nadloga 20. stoljeća. Tu spadaju ateroskleroza, hronična bolest koja prati holesterolne plakove u žilama. Trenutno je ateroskleroza jedan od najčešćih uzroka preuranjene invalidnosti i smanjenog životnog vijeka.

Šta su holesterolni plakovi?

Razvoj ateroskleroze sugerira pojavu u arterijama holesterola. To su „rastovi“ koji se formiraju na unutrašnjoj strani krvnih sudova i ometaju normalnu cirkulaciju krvi. Ovi plakovi sadrže mješavinu masti, ali njihova glavna komponenta je holesterol. On može doći u velikim količinama s hranom, ali dio se on formira u tijelu samostalno, kao neophodni prekursor za sintezu hormona sa steroidnom strukturom, žučnim kiselinama, a također i kao sastavnica staničnih membrana.

Plakovi protiv holesterola se takođe nazivaju kalcificiranim. To znači da su obloženi stabilizirajućom ljuskom, uključujući kalcijum. Ako dođe do oštećenja ove membrane, dolazi do destabilizacije plaka, što dovodi do stvaranja ugruška krvi na njoj s naknadnom potpunom blokadom žila ili tromboembolijom.

Kako nastaju plakovi?

Zbog niza faktora, stvaranje endotelnih ćelija u krvnim žilama može biti poremećeno. Odnesene protokom krvi, mrtve ćelije ostavljaju iza praznih šupljina, gdje naknadno padaju trombociti. Postupno dolazi do uništavanja stijenke arterije i na trombocite su pričvršćeni lipoproteini niske gustine (pad kolesterola u proteinskom omotaču).

Tako se plak povećava u veličini, prekriva se membranom vezivnog tkiva i kalcijevim solima i nastavlja uništavati zid arterije. Osobito velike formacije mogu se otpustiti i slobodno kružiti krvotokom dok ne uđu u posudu malog promjera (kapilare). Potpuno blokirajući protok krvi na ovom mjestu plak može izazvati gladovanje kisika bilo kojeg organa. To se događa, na primjer, infarkt miokarda ili moždani udar.

Razlozi razvoja

Nastajanju kolesteroloških plakova prethodi oštećenje stijenke žila (na primjer, zbog narušene funkcionalnosti vaskularne stijenke ili oštećenja mikroorganizama), hormonalna neravnoteža u tijelu (povećana sinteza kolesterola). Naučnici također bilježe autoimuni faktor i nasljednost.

Uzrok razvoja ateroskleroze može biti porast razine lipoproteina niske gustine (LDL), koji se nazivaju i "aterogeni". Zarobljeni su makrofagi i odloženi na zidove arterija.

Govoreći o uzrocima ateroskleroze, treba razlikovati nekoliko faktora koji predisponiraju:

  • Sjedilački način života
  • Prevelik unos masne hrane
  • Pušenje
  • Zloupotreba alkohola
  • Česti stres
  • Dijabetes melitus
  • Hipertenzija
  • Hiperlipoproteinemija
  • Gojaznost

U riziku su žene u postmenopauzi i muškarci nakon 45 godina.

Simptomi plaka

Nažalost, ateroskleroza se odnosi na one bolesti koje se razvijaju sporo i koje se ne osjećaju dugo. Mnogi ljudi nisu ni svjesni da imaju plakove za holesterol. Simptomi njihove začepljenja krvnih žila uvelike ovise o lokalizaciji patologije.

Dakle, kršenje dovoda krvi u mozak dovodi do oštećenja pamćenja, nesanice i glavobolje. Ako bolest napreduje, tada može prouzrokovati demenciju, kod koje je pacijent izgubljen u vremenu i prostoru, postaje pretjerano anksiozan, a ne može sam sebi služiti.

Blokada posuda koja hrani srce prepun je razvoja aritmija, infarkta miokarda, zatajenja srca i čak iznenadne smrti pacijenta.

Sužavanje žila nogu dovodi do bola tokom hodanja, grčeva, ukočenosti prstiju. U posebno teškim slučajevima javljaju se trofični čir.

Takva ozbiljna patologija kao aneurizma aorte (najveća arterija tijela) može biti rezultat razvoja ateroskleroze. Ako je aorta bila oštećena u trbušnoj regiji, tada pacijent ima nadimanje, bol, oštećenu crevnu pokretljivost. Ako se plak pojavio na mjestu razgranavanja arterije - hladni ekstremiteti, povremena klaudifikacija, ne isključuje se pojava čira na nožnim prstima.

Oštećenja bubrežnih arterija uvijek su praćena promjenom sastava urina, trajnim porastom krvnog pritiska.

Pojedinačni ili višestruki kolesterolni plakovi se takođe mogu pojaviti na licu (najčešće u unutrašnjem kutu kapka). To ukazuje na taloženje holesterola u žilama i potrebu za posebnim liječenjem.

Prevencija

Kako bi se izbjegao razvoj ateroskleroze, treba isključiti utjecaj predisponirajućih faktora. Posebno je važno praćenje kvalitete hrane: ne zloupotrebljavajte masnu hranu, kao ni pržene i dimljene proizvode. Uz to, ako je osoba u riziku, mora redovno provjeravati nivo lipida i holesterola u krvi. Za profilaksu se obično propisuje kardiomagnil ili aspirin kardio.Ovi pripravci sadrže acetilsalicilnu kiselinu koja u određenoj dozi pomaže poboljšanju reoloških svojstava krvi.

Lečenje holesterola iz plaka

Najbolje je spriječiti vaskularnu blokadu, ali ako se već pojavili plakovi, onda je jednostavno potrebno odgovarajuće liječenje. U nedostatku izraženih kliničkih manifestacija i neravnoteže lipoproteina, liječenje treba započeti dijetom i fizioterapijom.

Otapanju holesterolnih plakova doprinosi upotrebi hrane kao što su limun, orah, češnjak, maslinovo ulje. Takođe se preporučuje pridržavati se dijeta s ugljenim hidratima ili sa malo masti.

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Ako je nakon pregleda ljekar utvrdio potrebu za uzimanjem lijekova, tada ostati posvećen liječenju je sveta dužnost pacijenta. Najčešće se propisuju lijekovi, čije djelovanje ima za cilj normalizaciju ravnoteže lipoproteina i jačanje vaskularnog zida. Tu spadaju:

  • Fibrates
  • Sekvestracije žučnih kiselina
  • Statini
  • Nikotinska kiselina

Treba imati na umu da je potpuno nemoguće riješiti se kolesteroloških plakova. Nakon propisanog kursa liječenja, možete samo zaustaviti razvoj ateroskleroze. Kada je postignuta ciljna vrijednost pokazatelja ukupnog kolesterola u krvi i lipoproteina, oni se prate godišnje.

Sa uznapredovalom bolešću kada je uklanjanje plakova direktno povezano sa spašavanjem života pacijenta, moguća je hirurška intervencija. Hirurško odlaganje holesterola - plaka - karotidna endarterektomija - uključuje uklanjanje unutrašnjeg zida arterije zajedno sa "rastom".

Kako bi se spriječio infarkt miokarda, uz bolest koronarne arterije, provodi se bypass cijepanja koronarnih arterija. Ako je potrebno za sprečavanje stvaranja gangrene na donjim ekstremitetima, izvodi se protetika velikih žila.

Hirurška intervencija nema za cilj borbu protiv uzroka ateroskleroze, već samo uklanja razvoj komplikacija. Stoga se nakon operacije terapija lijekovima uvijek nastavlja.

Savremene metode liječenja mogu smanjiti smrtnost kod pacijenata s kolesterološkim plakovima i povećati njihov životni standard, međutim nisu u stanju potpuno izliječiti pacijenta. U većini slučajeva propisivanje lijekova od strane liječnika znači i uzimanje lijekova za život. Imajući to u vidu, trebalo bi biti oprezan prema svom načinu života, zaštititi krvne žile i spriječiti razvoj plakova.

Ostavite Svoj Komentar