Prehrambeni jelovnik za nedelju dana, oboljenja jetre i gušterače

Opis važan za 10.11.2017

  • Efikasnost: terapeutski učinak nakon 14 dana
  • Datumi: stalno
  • Cijena proizvoda: 1500-1600 rub. sedmično

Opća pravila

Promjena prehrane, jedenje brze hrane koja sadrži velike količine masti i lakih ugljikohidrata, povećanje stresa, sve služe kao podloga za pojavu bolesti gastrointestinalnog trakta. Ove bolesti u različitoj mjeri pogoršavaju kvalitetu života pacijenata, a moguće je uporediti sa bolestima kardiovaskularnog sistema. Posljednjih godina raste učestalost ovih bolesti i patologija pogađa sve starosne grupe - djecu i adolescente, ljude radne dobi i starije osobe.

Tokom liječenja puno se pažnje posvećuje dijetalnoj prehrani, čija je uloga posebno značajna u ovoj patologiji. Tabela broj 5 - Ovo je univerzalna osnovna dijeta koja se koristi kod bolesti probavnog trakta. Sorte su stvorene na njegovoj osnovi, što mu omogućava da se koristi s nekim korekcijama za oboljenja jetre, gušterače, žučnog mjehura i kanala, u kombinaciji s kolitisom i gastritiskao i nakon operacija jetre.

Ishrana za bolesti jetre i gušterače treba biti lagana, stoga su kemijska i mehanička iritacija isključena ili oštro ograničena (ovisno o stadiju procesa). Bolest jetre i gušterače zahtijeva provođenje prehrane, obrok treba biti fraktan i ne obilan, a sama hrana treba biti topla. Upotreba hladnih ili toplih jela nije dopuštena.

Opći principi ishrane u patologiji ovih organa su:

  • Izuzeće iz prehrane jakih kemijskih iritansa: biljna esencijalna ulja (luk, češnjak, celer, rotkvice, rotkvice) i ekstrakti (bujoni), sušena i dimljena hrana, pržena hrana. Za ekstrakciju ekstraktivnih supstanci, što je posebno važno kada pankreatitis, meso se kuha u malim komadima, odlijeva voda i tek tada se koristi kao poluproizvod za razna jela.
  • Isključivanje mehaničkih iritansa u obliku grubih vrsta mesa, svježeg povrća s grubim vlaknima i nekuhane hrane.
  • Izuzetak od načina kuhanja. Jela se kuhaju kuhana ili na pari. Pečenje bez kore moguće je samo kod bolesti jetre u remisiji.
  • Uvodi se smanjena količina masti (ograničena na vatrostalnu i slabo probavljivu) biljna ulja, ali u ograničenoj količini kod pankreatitisa i kalkularnog holecistitisa.
  • Ograničite namirnice bogate purinom: životinjska jetra, mlade životinje i meso peradi, kvasci, sardine, tunjevina, blitva, haringa, kavijar lososa, losos, škampi, školjke, lignje, sušene svinjetine, dimljena jegulja.
  • Ograničenje natrijum-hlorida (do 6 g) i žumanjka.
  • Uvođenje lipotropnih supstanci koje štite jetru od masne degeneracije. Nalaze se u goveđoj, nemasnoj ribi, sirom s niskim udjelom masti, morskim plodovima, surutkom, pirjačom, heljdi i sojinom brašnu.
  • Frakcijski obroci s čestim obrocima. To doprinosi redovnom odlivu enzima žuči i pankreasa.
  • Posuđe se briše ili melje u periodu pogoršanja i kod jakih upala.

Uz pogoršanje, prehrana bi trebala stvoriti maksimalan mir i pridonijeti uklanjanju boli, pa se hrana daje u pročišćenom i tekućem obliku. Treba također poštivati ​​princip frakcijske i učestale prehrane, ovo je posebno važno kod pankreatitisa kada obroci dostižu i do 8 puta dnevno u malim porcijama (svaki od 50-100 g).

Kod ove bolesti prvo se propisuje niskokalorična dijeta koja sadrži 60 g proteina i 50 g masti. Dijeta se sastoji od kuhane hrane s polu-tekućom konzistencijom i uglavnom ugljikohidratne hrane (decokcije od žitarica, slabog čaja sa šećerom, tekućih pire od žitarica, kompota od pirea, krekera, žele i mliječa s ksilitolom).

Proteinski proizvodi se postepeno uvode: puding od sira, kalcinirani sir u obliku paste, parni omlet od 1-2 jaja, krem ​​čorba od kuhanog mesa, mesni i riblji sufle, parne kotlete od mršavog mesa. Uz dobru toleranciju dodaju se maslac, juhe od povrća i pire od povrća (krumpir, šargarepa, cvekla). Sva se jela kuhaju u kuvanom ili parnom obliku. Najprije se temeljno obrišu, a potom usitnjavaju.

Prehrana u akutnom periodu sa bolestima jetre je organizovana unutar Tabele br. 5A, i raznovrsniji je nego kod pogoršanja pankreatitisa:

  • Jela s pare od upletenog mesa i ribe s malo masnoće.
  • Masno ili sjeckano kuhano povrće (krompir, bundeva, mrkva, karfiol i repa).
  • Smanjene vatrostalne masti i sol.
  • Juhe od povrća s juhama od pire-kaše i povrća, juhe od pire začinjene maslacem ili vrhnjem.
  • Kaša: zdrob, heljda, pirinač, zobena kaša, kuvana u vodi i mljevena do polutečne konzistencije. Biljno ulje se dodaje jelima sa dobrom tolerancijom.
  • Hrabra kaša, mliječni proizvodi s niskim udjelom masti.
  • Proteinski omleti.
  • Zrelo, slatko voće pečeno i kuhano, sirovo - samo pire.

Tijekom perioda oporavka, prehrana u liječenju oboljele jetre i gušterače je uravnotežena i sadrži 90 g proteina, 400 g ugljikohidrata i masti - 80 g. Međutim, patologija gušterače zahtijeva prilagođavanje i prehrana takvih bolesnika je organizirana u Stolovi №5P.

Kod hroničnog pankreatitisa razvija se s vremenom. zatajenje egzokrinih žlijezda, što se očituje u nedovoljnoj proizvodnji probavnih enzima. Oni su uključeni u razgradnju i probavu ugljikohidrata, masti i proteina. Digestija se očituje znakovima neuhranjenosti kod pacijenata: gubitkom težine i nedostatkom kilograma. Takođe, pacijenti imaju neizbačenu masnoću u izmetu (steatorreja).

S tim u vezi preporučuje se dobra prehrana, dakle, količina bjelančevina povećava se na 120-150 g (od kojih životinjski proteini trebaju biti 80-85%), a sadržaj masti opada na 70 g ili niže (ovisno o njihovoj toleranciji). Vatrostalne masti pacijenti slabo podnose - povećavaju bol u trbuhu, izazivaju proljev i podržavaju upalu, pa se njihov broj znatno smanjuje, a prehrana je obogaćena biljnim uljima.

Jednostavni ugljeni hidrati su takođe ograničeni. To je zbog činjenice da su oni uključeni u proces. Langerhansove ćelijeproizvodnjom insulin. U konačnici, to može dovesti do nedostatka i razvoja inzulina. dijabetes. Ograničavanje ili eliminiranje lako probavljivih ugljikohidrata (konditorski proizvodi, bijeli hljeb, zdrob, šećer i slatkiši, krompir, riža i zobena kaša) služi kao prevencija dijabetesa. Ponekad se pacijentima preporučuje upotreba različitih zaslađivača (saharina ili ksilitola) u pripremi žele, pirjanog voća, mousse, žele i čak džema.

Istovremeno se provodi korekcija enzimske neravnoteže imenovanjem enzimskih pripravaka. Dijeta i enzim nadomjesna terapija su prevencija napredovanja fibro-degenerativnih promjena u žlijezdi, smanjuju bol i ispravljaju probavne smetnje.

Unos enzimskih pripravaka i pravilna prehrana trebao bi se nastaviti godinama. Smanjenje dispeptičkog sindroma i stabilizacija težine nisu pokazatelji ukidanja enzimske terapije, jer kod većine pacijenata čak i s normalnom težinom, zapaža se poremećaj hranjivog statusa, kao i manjak mikrohranjivih sastojaka.

U ishrani se koriste proizvodi inhibitora enzima gušterače: bjelanjka, krompir, soja, zobena kaša. Količina masti se postepeno povećava sa 50 g na 70 g, promatrajući njihovu toleranciju. Ne jesti jela s sokogonnym djelovanjem: bilo koje bujone, pržene hrane i alkoholna pića.

Lista proizvoda se proširuje u periodu remisije, kada je dozvoljeno uključenje sirovog voća i povrća. Juhe se mogu konzumirati nekuhane, kao i pažljivo uvesti nova prva jela: čorbe od bukve, borsch i juhu od kupusa. Kontraindicirani su: kafa, kakao i pića s plinom.

Dani posta su indicirani za mnoge bolesti, uključujući pankreatitis. Ova vrsta mono-dijete omogućava gastrointestinalnom traktu da djeluje u blagom režimu. Budući da su prehrambene dijete lošije u kemijskom sastavu, mogu se propisivati ​​samo 1 dan i jednom sedmično ili rjeđe bolesnicima sa pankreatitisom koji imaju malu prehranu. Najprihvatljiviji dani posta za ove bolesti su: zobena kaša, skuta, voćni sir, kompot od riže, lubenica, sok, bundeva.

Dozvoljeni proizvodi

Dijeta kod bolesti jetre i gušterače obuhvata:

  • Juhe od povrća s juhom od povrća (s pogoršanjem - mljevene). Žitarice od žitarica dobro su kuhane ili gnječene, začinjene kiselom pavlakom, maslacem ili šlagom. Najprihvatljivije za ove bolesti su juhe od pire.
  • Kuhani i naribani (tokom pogoršanja) krompir, bundeva, tikvice, šargarepa, cvetača, repa, zeleni grašak. Kroz vrijeme je dozvoljena upotreba sitno sjeckanog kuhanog povrća, a tokom perioda remisije dozvoljena je sirova (rešena mrkva, krastavci i bundeva, oguljena rajčica).
  • Kaša na vodi: kaša, zobena kaša, heljda, riža. Biserni ječam, kukuruz, proso i ječam su ograničeni. Por je dobro kuhana ili mljevena, a priprema se i od brašna (heljda, zobena kaša, riža) s dodatkom mlijeka. Možete napraviti sufle od žitarica, prelivši ga džemom ili džemom.
  • Piletina, govedina, teletina ili zec sa niskom masnoćom. Kuhana piletina i kunić konzumiraju se u komadima, preostale vrste mesa kuhaju se u obliku nasjeckanih proizvoda, kuhane na pari.
  • Riba s niskim udjelom masti (štuka, oslić, bakalar, poljok, smuđ, obični šaran, štuka, plavi ćelav), kuhana na pari - u komadu ili u obliku kotleti. Uz pankreatitis, pirjana i pirjana riba nije dozvoljena, jer sadrži veliku količinu ekstraktivnih tvari.
  • Mliječni proizvodi s malo masti. Kisela pavlaka i mlijeko dopušteni su kao dodatak jelima jer se cijela slabo podnosi. U dijetu možete uključiti naribani sir u mljevenom obliku, skuvani sir s malo masnoće i jela od njega. Uz nedostatak kalcijuma, koji je primjećen kod pacijenata s pankreatitisom, bolje je koristiti kalcinirani sir.
  • Pšenični hljeb, sušen ili krekeri. Možda je upotreba nejestivih kolačića.
  • Proteinske omlete od 1-2 jaja dnevno.
  • Umak od povrća s juhom koji diverzificira prehranu. Pripremaju se na bazi ne prženog brašna s dodatkom kisele pavlake ili mlijeka.
  • Pečene slatke jabuke i kruške i pire od sušenog voća. Džem, žele, mousse i prirodna pastila, kuvani na ksilitolu. Dopušteno je ograničeno utrljano sirovo voće.
  • Kod bolesti jetre popis voća je širi - sve zrelo voće (osim kiselih sorti) je dozvoljeno u pečenom i sirovom obliku.

Kome je propisana dijetalna hrana

Prehrana kod bolesti jetre i gušterače propisuje se kao rezultat ljekovitih mjera i prevencije.

Korisni proizvodi za jetru i gušteraču smiriće rad organa, smanjiti pritisak, ukloniti bolnu nelagodu i osjećaj težine.

Tablica br. 5 potrebna je za pacijente s takvim bolestima organa za varenje.

  1. Pankreatitis
  2. Hepatitisi drugačije prirode.
  3. Kolecistitis.
  4. Gastritis
  5. Ciroza jetre.

Terapijska dijeta može imati blagotvoran učinak u prisustvu pijelonefritisa.

Takve bolesti jetre i gušterače razvijaju se zbog različitih faktora:

  • tjelesna infekcija
  • unos štetnih proizvoda
  • samostalna terapija
  • učestalo pijenje
  • pušenje
  • nasljednost
  • drugi.

Liječenje gušterače i jetre provodi se različitim metodama, ali uvijek se poštuju upute uključene u ovu posebnu tablicu liječenja.

Što će se dogoditi ako ne slijedite dijetu

Za ublažavanje ovih organa nakon prekomjernog pritiska potrebna je dijeta za bolesti jetre i gušterače.
Zbog neusklađenosti s unosom proizvoda, patologija može pogoršati do sljedećeg izbijanja. Gušterača sa jetrom će se ponovo slomiti i tada se pacijent suočava sa sljedećim simptomima:

  • bolovi u peritonealnoj zoni i ispod rebra desno,
  • hronični napadi
  • paroksizmalne kolike
  • burping
  • mučnina
  • povraćanje
  • proliv

Tada trebate nazvati hitnu pomoć, gladovati, staviti kapljevine, piti restorativne lijekove, eventualno lijekove za zatvor, uznemireni stolčić, nakon što su ponovo preživjeli ove muke. Osim toga, kada bolest napreduje, nastaju komplikacije koje se ponekad završavaju operacijom.

Neovlašteno pijenje lijekova dopušteno je samo kad ih je liječnik preporučio u slučaju slične situacije.

Prehrambene preporuke

Ne biste trebali čekati trenutak kada se dogodi neuspjeh u aktivnosti jetre i gušterače, i oni će raditi u normalnom režimu. Odmah vodite računa o organima, pridržavajući se pravilne prehrane. To se posebno odnosi na ljude koji često piju alkohol, puše, prejedu.

Slijedite dijetalnu tablicu tako da se u jetri nakuplja glikogen, protein koji potiče poboljšanje aktivnosti organa. Nepravilnim unosom hrane uklanja se masnoća u jetri, metabolizam holesterola je poremećen. To dovodi do kašnjenja performansi.

Koja je hrana dobra za jetru i gušteraču, reći će ljekaru na pregledu pacijenta. Na dan se savjetuje konzumiranje do 2,5 litara tečnosti.

Savjetuje se ograničiti unos sljedećih proizvoda - brašno, začinski, slani, masni proizvodi, isključujući slatkiše. Da zaboravim na alkohol i cigarete.

Nije dozvoljeno prženje, dopušteno je pirjanje na vodi, a jelo se također kuha na pari. Ako se meso ili riba prokuha kad voda proključa, ocijedi je, zamijeni svježim, a proizvodi se prije kuhanja kuhaju.

Zabranjeni proizvodi

Svaka žrtva koja je doživela postupak poremećaja jetre i gušterače mora biti svjesna koja hrana štetna za jetru i gušteraču, prouzrokovati gojaznost i izazivati ​​povećanje organa.

Nedopustivo je jesti kad je hrana masna, pržena, začinjena, dimljena, konzervirana, a takođe previše slana.

U slučaju prekomjernog unosa određenih proizvoda, difuzne pojave javljaju se unutar tkiva obolele jetre i gušterače, što dovodi do nenadoknadivih problema s protokom, jer će zdrave stanice biti zamijenjene ožiljnim tkivom.

Pacijent ima pritužbe, pojačava se bol, simptomi se pogoršavaju, a izlječenje postaje teško i dugo. Raspad probavnih procesa dovodi do činjenice da se bolna manifestacija odvaja prema organima koji se nalaze u blizini.
Zbog toga je u bilo kojem stadiju bolesti potrebno pridržavati se dijeta i pridržavati se zdravog načina života.

Primjećuju se sljedeći štetni proizvodi za jetru i gušteraču:

  • pekarski proizvodi
  • kuhana i pržena jaja,
  • voće, povrće koje se ne obrađuje,
  • masno meso
  • alkohol
  • jak kuhani čaj, kofeinska pića,
  • čokolada
  • ostali proizvodi.

Pored toga, pogođena jetra i gušterača nisu u stanju podnijeti hranu iz konzervi i kobasice. Nedopustivo je unositi oštre začine u hranu, oni uzrokuju proizvodnju želudačnog soka, što dovodi do napada pankreatitisa.

Opća preporuka dijeta tablica 5

U liječenju patologija značajna se pažnja posvećuje prehrani sa oboljelom jetrom i gušteračom. Dijeta br. 5 odnosi se na univerzalnu osnovnu dijetu koja se koristi protiv bolesti trbušnih organa.

Prehrambeni unos hrane osigurava lakoću, jer se uklanjaju proizvodi koji kemijski i mehanički iritiraju organe. Bolesti gušterače i jetre zahtijevaju provođenje režima konzumiranja hrane, prijem je frakcionalan, nije obilan, hrana je samo topla. Zabranjeno je jesti hladnu i toplu hranu.

Tijekom pogoršanja dijeta maksimalno uspostavlja mir i pogoduje uklanjanju bolnog simptoma, jer se jela konzumiraju mljevena i tekuća. Pored toga, pridržavajte se pravila - frakcijski i često konzumirajte hranu, posebno ako je riječ o bolesti pankreatitisa. Prehrana za pankreatitis dostiže 8 puta dnevno u malim dozama od 50-100 grama.
U početku je stol niskokaloričan, sadrži do 60 grama proteina i 50 grama masti. Hrana uključuje kuhana jela, po konzistenciji - polu-tečna, vjerojatno iz ugljikohidratnih proizvoda.

Iscjeljujuća prehrana sa pogođenim organima odvija se najkasnije 2 sata prije noćnog odmora.

Heljda supa

Da biste napravili obrok, potrebni su vam sljedeći sastojci:

  • voda - 100 grama,
  • heljda - 50 grama,
  • mlijeko - 400 grama,
  • šećer, sol.

Prvo prokuhajte vodu, a zatim bacite heljdu. Kuvajte 25 minuta. Zatim ulijte čašu mlijeka, soli, šećera i dobro izmiješajte.

Salata s mrkvom i suhim marelicama

Za jelo uzmite:

  • velika mrkva - 1 komad,
  • suhe marelice - 25 grama,
  • šećer - ½ kašike,
  • kisela pavlaka - 2 kašike.

Mrkva se opere, oguliti i zdrobiti pomoću krupne rerne. Osušene marelice padaju u vruću vodu, pričekajte da nabubre. Potom isjeckati i začiniti kiselom pavlakom.

Pare s ribljim kolačima

  1. Riblji file - 400 grama.
  2. Mrkva - 1 komad.
  3. Luk - 1 komad.
  4. Jaje - 1 komad.
  5. Lovorov list.
  6. Sol

Mljevena riba, luk i mrkva seckaju. Potom se dodaje jaje, sol i sastojci umutiti u mleveno meso. Za ojačavanje mase preporučuje se lijepljenje kaše, mrvice kruha.

Ulijte vodu u gustinu dvostrukog kotla, dodajte začin. Slepe kotlete. Za kuhanje vam treba 25 minuta.

Kome treba dijetska hrana?

Dijeta je propisana pacijentima sa sljedećim bolestima probavnog sistema:

  • holecistitis (nije kalkulozan i posebno kalkulozna upala žučne kesice),
  • pankreatitis
  • hepatitis različitog toka,
  • gastritis
  • ciroza jetre.

Takođe, takva će ishrana pomoći kod pijelonefritisa.

Te se organske bolesti pojavljuju iz različitih razloga, mogu se razviti zbog gutanja provokativnih infekcija, upotrebe štetne hrane, samo-lijekova, zloupotrebe alkohola, pušenja, posljedica zagađene okoline ili zbog nasljednosti. Ove se bolesti liječe različitim pristupima, ali definitivno je potrebno strogo pridržavanje pravila koja uključuju ovu posebnu medicinsku dijetu.

Kakva bi trebala biti hrana?

Hrana sa dijetom broj 5 ne smije sadržavati masti i imati svijetli ukus. Jela se pripremaju korištenjem kuhanja - tradicionalno ili kuhano na pari, a u nekim je slučajevima dozvoljeno pirjanje. Hrana se često konzumira, do 5 puta dnevno, u malim porcijama. Dijeta se u pravilu sastavlja u skladu sa sljedećim standardima:

  • proteina dnevno, preporučljivo je koristiti oko 150 grama,
  • ugljenih hidrata - 450
  • masti su dozvoljene samo biljnog porijekla,
  • vlakna bi trebala postati prevladavajuća u jelima,
  • pacijent treba unositi najmanje jedan i pol litara tekućine dnevno,
  • dijeta također uključuje pad unutar okvira dnevne energetske vrijednosti od 2800 kcal.

Šta će se dogoditi ako ne slijedite dijetu?

U ovom slučaju, popularna fraza da su „pravila izmišljena da bi se prekršila“ nije samo nerelevantna, već je i štetna. Pruženi skup pravila o hrani doprinosi boljem funkcioniranju oboljelih organa i sistema, a u protivnom su, ako se shema pokvari, mogući sljedeći:

  • bol u trbuhu i desnom hipohondriju,
  • pogoršanje hroničnih stadijuma bolesti,
  • bob kolika
  • neprijatna belching, mučnina i povraćanje,
  • proliv

U slučaju kršenja pravila, važno je ostati u kontaktu s liječnikom, kako bi liječnik dao individualne preporuke o tome kako poboljšati stanje i ublažiti nastale simptome. Vrijedno je uzimati lijekove samostalno samo ako ih liječnik prethodno preporuči, sugerirajući sličan scenarij. Ali što su senzacije intenzivnije, prije je važno potražiti medicinsku pomoć u bolnici.

Svakodnevna prehrana

  1. Kao dijetalni doručak i početak dnevnog jelovnika za bolest jetre ili gušterače pogodna je kaša od heljde s pola čajne žličice maslaca ili nemasnog sira sa žlicom nemasne kisele pavlake. Možete piti slab čaj.

Pravilno pripremanje kaše od heljde korisne za jetru - to znači kuvanje žitarica u vodi, zasnovano na omjeru 1: 2, gdje je 1 dio žitarica, a 2 je voda. Kaša se kuha dok voda potpuno ne ispari.

  1. Za ručak možete jesti jabuku pećnu hranu kao užinu. Kako biste raznoliki prehranu prilagodili, jabuku možete ispeći sa šećerom ili s sirom ako se sir nije koristio za prvi doručak.

Za ispijanje jabuka sa sirom za tri obroka (takav recept će se svidjeti ne samo dieterima, već i ostalim članovima porodice), trebat će vam sljedeći proizvodi:

  • 6 srednjih jabuka
  • 300 grama skute
  • 1 jaje
  • malo šećera po ukusu
  • kašika kisele pavlake.

Prvo trebate zagrijati pećnicu na 180 ° C. Dok se zagrijava, operite jabuke, prerežite ih na pola, izvadivši sredinu. Na mjesto srednje žlice, ojačajte udubljenje. Pomiješajte skuti sa šećerom i pavlakom do glatka i napunite ih jabukama. Stavite jabuke na lim za pečenje, stavite u rernu i pecite oko 25 minuta, signal spremnosti će biti sivkavost sira i mekoća jabuke. Nakon što se jabuke ohlade, možete ih poslužiti.

  1. Za ručak možete pripremiti pire od povrća od povrća (recepti za dijetalne supe vrlo su raznoliki), za drugo - rezanci s mesnim knedlama i želeima.

Knelles je odličan način za raznolikost svakodnevne prehrane. Da biste ih kuhali, prema receptu, trebat će vam ovi proizvodi:

  • pola kilograma pilećih prsa ili druge nemasne i dijetalne prehrane,
  • malo kriške jučerašnjeg hleba,
  • jaja
  • pola čaše mleka bez masti,
  • prstohvat soli po ukusu.

Meso i kruh namočen u mlijeku procijedite kroz brusilicu za meso ili mljeveni mikserom. Ako doktor koji je propisao dijetu ne preporučuje dodavanje hleba u receptu od knedle, mogu se pripremiti bez dodavanja hleba. Dodajte bjelanjka i dobro promiješajte. Ruke ne oblikuju takve kotlete, ili se istiskuju iz vrećice za slastičarstvo ili se razdvajaju pomoću kašike i jedne kašike. Žlica mljevenog mesa uzima se sa zajedničkog tanjura, a čaj se pakuje u oblik za dvostruku kotlu. Ako nema dvostrukog kotla ili kuhala za kuhanje, možete kuhati koljena u tavi u kojoj je ugrađen dodatak za punjenje i, bez postizanja dna, natoči se voda. Koljene možete kuhati i u vodi izlivenu u gulaš. Ukupno vrijeme kuhanja, uprkos odabranoj metodi, je 10 minuta, ali je bolje dodatno smanjiti i pregledati spremnost.

  1. U popodnevnim satima pacijenti sa oštećenom jetrom i gušteračom na dijeti mogu da pojedu slani čaj s biskvitnim kolačićima, a za večeru pripremaju povrtni pire od krumpira ili mrkve s kuhanim fileom od ribe (ili drugim ribljim jelima).
  2. Prije odlaska u krevet, kao završni akord dnevne ishrane, nutricionisti preporučuju popiti čašu kefira s niskim udjelom masti ili čisti jogurt.

Primer menija za nedelju dana

Ne bez razloga, peta dijeta smatra se pravim načinom liječenja i prevencije. Sastavljanje jelovnika u trajanju od tjedan dana uopće nije teško, samo imati priliku savjetovati se s profesionalnim ljekarom, kao i rezervom izdržljivosti i mašte kako biste raznoliki dnevni stol. Nudimo sljedeći uzorak jelovnika, zahvaljujući kojem će stroga dijeta za bolesti jetre i gušterače, osim koristi, definitivno donijeti i dovoljno gastronomskog užitka.

Doručak se može sastojati od sluzi od zobene kaše i čaja s medom.

Preporučujemo grickalicu od krekera ili kekse sa biskvitom s mlijekom.

Ručak može biti sastavljen od juhe od povrća ili pire-juhe, kaša od heljde, kuhana pileća prsa, dijetalna salata od povrća i biljnog ulja, kao i sok ili kompot.

Popodnevni zalogaj može izgledati kao kava od sira ili ličiti na knedle i biljni čaj.

I večera - riblji noževi s pireom od krumpira i milkshake ili čaša kefira u obliku posljednjeg obroka.

Doručak u utorak je kaša s rižom od obranog mlijeka sa slatkom jabukom i juhom od šipka.

Snack - parno povrće, tost od jučerašnjeg hljeba ili dijetalni hljeb i slab čaj.

Ručak - dijetalni borsch, parne kotlete od mljevene govedine, povrća jela, zobene pahuljice i pirjano voće.

Poslijepodne voćna salata s medom, a večera - dijetalna peciva od kupusa i mliječni kolač ili čaša kefira, kao posljednji obrok.

Doručak u srijedu može izgledati kao kaša od sira i biljni čaj, a nakon 2 sata međuobrok - jabuka kuhana u pećnici ili naribana s medom.

Ručak - povrtna supa sa noževima, dodavana prilikom posluživanja tanjira, vermike, ražnja od povrća i kuhani oslić.

Snack - smoothie s bobicama i kolačićima, a večera - zapečene mesne okruglice u sosu od kiselog vrhnja i kefir.

Doručak - kaša od heljde, čaj od šipka i sir, po mogućnosti Adyghe. Snack - slab čaj i marshmallows koje dozvoljava ljekar.

Ručak - nemasna kupusna juha, dijetalni pilaf i biljna infuzija, čiji sastav također odobrava liječnik, te popodnevni čaj - skuta i posip od breskve.

Večera - domaća dijetalna pileća kobasica, pire povrće i kefir.

Petak doručak može se napraviti od slatke zobene kaše s medom, čaja i keksa od keksa, nakon 2 sata za sakupljanje laganog zalogaja od slatkog voća.

Večera - supa od pire od mrkve, pirinča i kuhane piletine, a popodnevni zalogaj - skuta sa kiselim vrhnjem bez masnoće, ali s dodatkom meda.

Za večeru, prije vikenda možete jesti mesni sufle i piti kefir.

Za doručak prvog dana vikenda prikladna je mliječna kaša od riže s rižom, a čaj i grah za užinu, ako to odobri liječnik.

Ručak za vikend uključuje dijetni borsch, pileće knedle i sufle od povrća.

Za užinu ispecite bundevu s sirom, kao i kuhajte žele, dok za večeru napravite kotlete od ribe i povrća, kašu od heljde i uvijek pijte jogurt.

Nakon dobrog sna možete započeti nedjeljni dan sa sirom i voćem za doručak, a za užinu pripremite zalogaj od juhe od povrća i bujona od šipaka.

U ručku skuhajte rižinu čorbu i ispecite bakalar s povrćem, a za ručak ispecite tikvice punjene kvrgavom piletinom.

U pravo vrijeme za večeru odlučite se za dijetalni pilaf i kefir ili smoothie od kiselog mlijeka.

Dijeta za pogoršanje hroničnih bolesti

Međutim, vrijedno je naglasiti da postoji nekoliko varijacija u ishrani, na primjer, dijeta sa pogoršanjem pankreatitisa i holecistitisom bit će mnogo stroža i manje raznolika, unatoč tome promatrajući je u strogosti, moguće je izbjeći nove bolne senzacije.

U tom slučaju dijeta za hronični pankreatitis i holecistitis, čiji jelovnik dajemo u nastavku, u potpunosti eliminira:

  • svježi kruh, peciva i peciva, vrijedi isključiti i krekere,
  • juhe i masno meso, riba, gljive,
  • dimljena, konzervirana hrana,
  • kabanice i paste od njih,
  • bilo koji začin
  • bijeli kupus, mahunarke, luk,
  • bobice i voće sa kiselinom,
  • bilo kakve poslastice, šećer,
  • hladna hrana
  • kafa, čaj, gazirana pića i prirodni alkohol.

Razdoblje egzacerbacija je posebno vrijeme koje zahtijeva uvođenje gastronomskih pravila. Istovremeno, kako postaje lakše, prehrana sa bolesnom jetrom i gušteračom neće postati poput normalne ljudske prehrane, ipak biste trebali slijediti tabelu 5. Dijeta, jelovnik u tjednu sa pankreatitisom i holecistitisom u akutnom periodu:

Kada se razdoblje liječenja lijekovima nastavi, važno je ne preopteretiti želudac, ali ne i odbiti laganu hranu. Za doručak su pogodni nemasni nemasni jogurti, dijetalni hleb i razređeni nemasni sok. Za ručak možete jesti povrtnu supu (ne na juhu i bez mesnih proizvoda) i viskoznu kašu. Na ručak jedite sufle od povrća, a na stol tokom večere možete staviti tanjir šalice od kaše.

Dozvoljeno je piti mineralnu vodu bez plina i nezaslađenog (ali ne kiselog) kompota.

Drugog dana, kad je jetra i gušterača boli, hrana za doručak može izgledati kao kaša od rižine sluznice, a kasnije, ako liječnik odobri, možete zagristi pečenu jabuku. Za ručak tradicionalno treba lagana povrtna supa i sufle od povrća s dijetalnim hljebom. Popodnevni zalogaj može se napraviti od zobene pahuljice i dekocija ružinog ruža, a večera se može napraviti od povrća s pireom.

Za doručak, tradicionalno - sluzava kaša, za užinu - dijetalni kruh i razrijeđeni sok. Za ručak - pire od povrća i kaše. No ako bol nestane u srijedu, a liječnik odobri uvođenje malog broja mesnih jela, prvo od njih biće pileći sufle. Za popodnevni čaj - jogurt s niskim udjelom masti, a za večeru - pareno povrće.

Doručak - vodena kaša od riže, snack - pečena jabuka ili jabuka. Za ručak - supa od mrkve, mesni ili povrtni sufle, popodnevni zalogaj - kefir s niskom masnoćom, a večera treba biti od zobene kaše s medom ako se očekuje normalna reakcija.

Doručak - povrtno sufle, grickalica - jogurt bez masti i aditiva. Ručak - supa od cikle, pileća sufle, popodnevni zalogaj - pečena jabuka ili, ako vam liječnik već dozvoljava da unesete skuti sir s malo masnoće, možete pripremiti kašu od nje. Za večeru - dijetalni pilaf bez mesa.

Doručak - zobena kaša kašaste konzistencije, grickalica - pire od banane, ako liječnik smatra da je to već prikladno za vikend meni, ručak - juha od povrća, pire povrće ili piletina, poslijepodnevni zalogaj - tikvice, pečeni u pećnici s sirom, a za večeru - protein umućena jaja.

Doručak - pirinčana kaša konzistentne konzistencije, grickalica - pire od jabuke, ručak - supa od piletine s piletinom, parno povrće, popodnevni zalogaj - pire od banane, a za večeru - jogurt sa dijetalnim, a ne slatkim kolačićima.

Kada je potrebna dijeta?

Potrebno je započeti s dijetom nakon sumnje na bolesti gušterače ili jetre, ne čekajući dijagnozu specijalista. Korekcija prehrane, koja podrazumijeva prijelaz na pravilnu prehranu, eliminiranje upotrebe teško probavljive i štetne hrane, u svakom slučaju će blagotvorno utjecati na organizam.

Prepoznavanje bolesti jetre i gušterače može biti po nekoliko simptoma:

  • poremećaji stolice (česti zatvor ili proliv),
  • nadimanje
  • izobličenje ukusa
  • promjene apetita
  • bol kod bolesti jetre - u desnom trbuhu, kod bolesti pankreasa (s leve strane ili uz pojas),
  • opće pogoršanje zdravlja (letargija, umor itd.).

Jetra i gušterača

Pažnja! U većini slučajeva s oštećenom funkcijom jetre uočena je žutica. To nije zasebna bolest, već simptom, a to je žutilo sklera i kože.

Dijeta kod bolesti jetre i gušterače

Prema preporukama gastroenterologa, meni za bolesti jetre i gušterače treba da bude u skladu sa svim pravilima medicinske ishrane „tablica broj 5“. Ova dijeta usmjerena je na smanjenje opterećenja na jetri i gušterači, smanjenje njihove sekretorne aktivnosti i postepenu obnovu normalnog funkcioniranja organa.

Dijetalna prehrana №5 podrazumijeva potpuno odbacivanje hrane bogate zasićenim mastima, holesterolom, ekstraktivnim tvarima, purinima, esencijalnim uljima, oksalnom, octenom i drugim vrstama kiselina. Takođe je potrebno da značajno ograničite unos soli. Štetnu hranu treba zameniti onom koja sadrži visoko vlakno, pektine i lipotropne materije (aminokiseline).

Sastav i kalorični sadržaj jelovnika za bolesti gušterače i jetre:

  1. Ugljikohidrati - 400-450 gr. Od toga najmanje 330-380 gr. treba biti složenih ugljikohidrata i samo 70 grama. može biti šećer ili fruktoza. Za žene količina lako probavljivih ugljikohidrata ne bi trebala biti veća od 55 grama. Umjesto šećera, omogućava uključivanje nadomjestaka šećera u prehranu - stevije, sorbitol ili ksilitol,
  2. Proteini - 90-100 gr. Oko 60% ove mase preporučuje se da se napuni lako probavljivim životinjskim proteinima, a samo 30% treba ostaviti za proteine ​​biljnog porekla,
  3. Masti - 80-90 gr. Kao i kod proteina, oko 2/3 njih bi trebalo biti životinjske masti i 1/3 biljna ulja,
  4. Ukupni unos kalorija - 2800-2900 kcal,
  5. Sol - ne više od 10 gr.
  6. Ukupna količina potrošene tečnosti je 1,5-2 litre.

Ni manje se pažnje ne mora posvetiti načinu kuhanja. Pod strogom zabranom su jela koja se pripremaju prženjem ili pečenjem uz stvaranje guste hrskave kore. Svaka toplinska obrada treba biti usmjerena na očuvanje korisnih svojstava proizvoda i daje mu nježnu, nježnu konzistenciju.

Načini kuhanja s dijetnom hranom „stol broj 5“:

  • Kuvanje u vodi i pari,
  • Pečenje sa minimalnom količinom ulja i bez kore. Prije pečenja preporučuje se meso i riba kuhati u vodi,
  • Blanširanje u malo zasoljenoj vodi. Idealno za kuhanje povrća.
  • Prženje u suvoj tavi (bez ulja). Tako možete kuhati dijetalne omlete, ribu i piletinu. Važno je da se proizvod dobro zagreje, ali ne i da se dovede do kore,
  • Su pogled. Ovo je metoda kuhanja mesa, ribe i morskih plodova u vakuumu bez masti. Zadržava maksimalnu korist, ali zahtijeva posebnu opremu.

Korisni i štetni proizvodi

Prilikom sastavljanja jelovnika za jetru i gušteraču za svaki dan, potrebno je uzeti u obzir činjenicu da s bolešću ovih organa mnogi proizvodi potpadaju pod najstrože zabrane.

Strogo je zabranjena upotreba u pacijentovoj ishrani, čak i za vreme remisije kako se ne bi pogoršale.

Zabranjena hrana s dijetom br. 5:

  1. Masno meso: svinjetina, janjetina, perad (patka, guska),
  2. Mesne prerađevine: kobasice, kobasice, kobasice, slanina, pršut, slanina, kupljene pljeskavice,
  3. Tanjuri: jetra, bubreg, srce, jezik, mozak,
  4. Riba i morski plodovi: masna riba, slana i dimljena riba, riba ikre, ostrige, škampi, lignje, dagnje,
  5. Mlijeko i mliječni proizvodi: integralna mliječna masnoća, kiselo vrhnje s visokim udjelom masti, tvrdi sir,
  6. Jaja: žumance.
  7. Povrće: sve vrste luka (zeleni, luk, pirjan, šalotka) špinat, kislica, rukola, rotkvica, češnjak (perje i klinčići), hren, rotkvica, rabarbara, cvjetača, repa,
  8. Gljive: sve vrste gljiva u svježem, sušenom, slanom i kiselom obliku:
  9. Voće i bobice: sve sorte agruma, kivija, kisele sorte jabuka, dinje, lubenica, datulje, grožđe, kisela šljiva, brusnica, crna i crvena ribizla, limun,
  10. Hljeb i proizvodi od brašna: svježi bijeli i raženi hljeb, tijesto, lisnato tijesto,
  11. Žitarice: kukuruz, pšenica, ječam, biserni ječam, grašak, pasulj, leća,
  12. Konzervirana hrana: bilo konzervirana riba, meso i povrće, slano i kiselo povrće,
  13. Slatkiši: čokolada, halva, sladoled, kolači, peciva, slatkiši sa čokoladom,
  14. Piće: jaki crni čaj, kafa, kakao, sve vrste alkohola, bilo koja hladna pića,
  15. Začini: biber čili, crni biber, cimet, klinčići, sušeni češnjak,
  16. Preljevi: kečap, majonez, sirće, razni gotovi umaci.

Odobreni proizvodi za sedmični jelovnik za jetru i gušteraču:

  • Dijetalno meso: teletina, nemasna govedina, piletina, ćuretina,
  • Riba i morski plodovi: bijela riba s niskim udjelom masnoće (leš, bakalar, štuka, obični šaran, pollock, šaran, plavulj, munja, štuka, iver, šafran bakalar, pollock, oslić),
  • Mlijeko i mliječni proizvodi: obrano mlijeko, nemasni sir, kisela pavlaka, kefir, jogurt i meki sir,
  • Jaja: samo vjeverice,
  • Povrće, voće i bobice: sve vrste i vrste koje prehrana nije zabranjena,
  • Hljeb i proizvodi od brašna: jučerašnji bijeli, raženi i mekinje hljeb, keksi od keksa, domaći krekeri, tjestenine (špagete, rogovi itd.),
  • Žitarice: kaša, heljda i riža,
  • Slatkiši: pastila, marmelada, marshmallows, meringue, voćni mus.
  • Piće: slab crni čaj, zeleni čaj, biljni čajevi, kompoti od svježeg i suhog voća, žele.

Recepti za dijetu protiv bolesti jetre i gušterače

Za ove bolesti prednost treba dati laganim jelima s niskim udjelom masnoće koje tijelo lako apsorbira. Posebno je važno napustiti bogate mesne juhe, koje su zasićene mastima, holesterolom, ekstraktivnim supstancama i purinima.

Kao prvi tečaj, pacijentu se najbolje služe jednostavne suhe juhe kuhane u povrtnom juhu, poput vegetarijanskog boršeta ili ne-kisele juhe od kupusa. Topla mesna jela dopušteno je kuhati samo na slabom pilećem ili ribljom juhu uz dodatak velike količine svježeg povrća i začinskog bilja.

Idealan početak dana za pacijenta oboljelog od jetre i gušterače biće doručak koji se sastoji od kuhane kaše s malom količinom maslaca i obranog mlijeka ili tanjira skute sa žlicom nemasne kisele pavlake. Za ručak se preporučuje jesti pire od povrća ili supa od pilećih rezanci. Najbolja opcija za večeru je povrće odreska s kriškom kuhane pileće prsa ili ribljeg fileta.

Kaša od heljde za doručak

  1. Heljdina kaša - 1 šolja,
  2. Voda - 2 čaše
  3. Maslac - 0,5 tsp
  4. Obrano mlijeko - 0,5 šolje,
  5. Prstohvat soli.

Grožđice temeljito isperite u tekućoj vodi, sipajte u lončić i sipajte vodu. Stavite lonac na vatru i dovedite ključ. Pokrijte i kuhajte dok žitarica potpuno ne upije vodu. Posolite pripremljenu kašu, stavite u tanjir, dodajte puter i mleko.

Dijetalna supa s rezancima s pilećim knedlama

  • Pileća prsa - 0,5 kg,
  • Preostali hleb - 1 kriška,
  • Vjeverice od 2 jaja,
  • Rezanci - 70 gr.,
  • Mrkva - 1 kom.,
  • Stabljika celera - 1 kom.,
  • Slabi pileći juha - 1,5 l.,
  • Sol - 1 prstohvat,
  • Svježe bilje (kopar, kilantro).

Namočite hljeb u vodi ili mlijeku. Pileća prsa usitnite zajedno sa natopljenim komadom kruha mljevenjem mesa. U dobijeni mleveni meso dodajte bjelanjke, malo soli i dobro promiješajte. Dvije kašike oblikujte male knedle i parite ih 10-15 minuta.

Ogulite mrkvu i isecite na male kriške. Nasjeckajte stabljiku celera. U posudu izlijte pileći fond, pirjajte povrće, stavite da proključa i ostavite da se kuha oko 5 minuta.

Narežite rezance i kuhajte još 10 minuta. U supu dodajte pileće knedle i ostavite na vatri 2 minute. Gotovo jelo pospite sitno isjeckanim zelenilom.

Zdravi desert od jabuka i sira

  1. Jabuke - 6 kom.,
  2. Skuta - 300 gr.,
  3. Pavlaka - 1 kašika. kašika
  4. Šećer - 0,5 tbsp. kašike
  5. Protein 1 jaje.

Jabuke operite, prerežite na pola po dužini i žlicom ili nožem ogulite jezgro. Dodajte šećer i pavlaku pavlaci i sve dobro izmešajte. Da biste proširili udubljenje u jabukama i napunite sirom. Pekač namažite maslacem, stavite jabuke i stavite u rernu da se peče na 180 ℃ 25-30 minuta.

Ovi jednostavni recepti za menije za bolesti jetre i gušterače pomažu pacijentima da jedu ukusno i zadovoljavajuće uprkos ozbiljnom zdravstvenom stanju. Pripremaju se na neobično jednostavan način, ali istovremeno imaju velike koristi za bolesno tijelo i doprinose brzom oporavku.

Dijeta za jetru i gušteraču jelovnik u trajanju od jedne sedmice

Pravi jelovnik za svaki dan uz dijetu za jetru i gušteraču važan je dio liječenja gastroenteroloških bolesti. Mnogi pacijenti povjeravaju ovaj zadatak svom doktoru, koji im pomaže da odaberu najprikladniju vrstu prehrane, s obzirom na težinu bolesti i prisutnost drugih hroničnih bolesti. Ipak, trenutno postoji pripremljeni jelovnik za nedjelju, koji je idealan za period oporavka.

Ponedeljkov meni:

  • Doručak: zobena kaša sa obranim mlijekom i šalica zelenog čaja sa 1 kašikom meda,
  • Ručak: Galetni kolačići ili bijeli krekeri s mliječom,
  • Ručak: supa od povrća ili pire od kaše, heljdina kaša s kuhanom ili pečenom pilećom grudom i kompotom od suhog voća,
  • Grickalica: komad sirove kaše i biljni čaj,
  • Večera: paštete od ribe na pari, pire krompir, šolja slabog čaja,
  • Prije odlaska u krevet: čaša kefira s malo masti.

Meni za utorak:

  1. Doručak: kaša od rižinog mlijeka s kriškama jabuke, dekocija bobica šipaka,
  2. Drugi doručak: tost s dijetalnim kavijarom od kuhanog povrća, slab čaj,
  3. Ručak: vegetarijanski borsch, nemasni biftek od goveđeg mesa i kompot,
  4. Snack: voćna salata s 1 kašikom meda,
  5. Večera: punjeni kupus od dijetalnog mesa i mlečni kolač,
  6. Noću: čaša jogurta s malo masnoće.

  • Doručak: kaša od sira i čaj sa začinskim biljem,
  • Ručak: pečena jabuka i žele
  • Ručak: čorba s povrćem i knedlama, povrtna ragula s kuhanom ribom i zelenim čajem,
  • Snack: bobice smoothie i keksi od keksa,
  • Večera: pirjane mesne okruglice u umaku s malo masne kisele pavlake i kompota.
  • Prije odlaska u krevet: fermentirano mlijeko bez masti.

Četvrti meni

  1. Doručak: kaša od heljde s mekim sirom s niskim udjelom masti i infuzijom od šipka,
  2. Ručak: marshmallows sa zelenim čajem,
  3. Ručak: suha kupus bez kiselog pilava s pilećim mesom i biljnim dekocijama,
  4. Snack: skuta i voćna kasa,
  5. Večera: domaća pileća kobasica s pireom kuhanog povrća i slab čaj,
  6. Prije odlaska u krevet: prokuvano mlijeko s niskim udjelom masti.

Petak izbornik:

  • Doručak: kaša s kašom od meda i biljnim čajem,
  • Drugi doručak: slatke jabuke ili banane i slab čaj,
  • Ručak: supa od pire-mrkve, sufle od povrća s kuhanom puretinom i kompotom,
  • Snack: nemasni sir sa kiselim vrhnjem i medom, i zeleni čaj,
  • Večera: parne kotlete od ribe i povrća, heljdina kaša i žele.
  • Prije odlaska u krevet: kefir s niskom masnoćom.

Subotnji meni:

  1. Doručak: proteinska dijeta omlet i zeleni čaj,
  2. Drugi doručak: biljni čaj s mrenjima,
  3. Ručak: dijetalni borsch, kotlete od pileće pare i nemasna voćna pića,
  4. Snack: pečena bundeva sa sirom i želeom,
  5. Mesni sufle sa povrćnom salatom i slabim čajem,
  6. Noću: čaša jogurta bez masnoće.

Nedeljni meni

  • Doručak: skuta sa voćem i biljnim čajem,
  • Ručak: biskvitni kolačići i juha od divlje ruže,
  • Ručak: supa sa pirinčem, pečena riba s povrćem i zelenim čajem,
  • Snack bake: pečene jabuke sa sirom i biljnim čajem,
  • Večera: tikvice punjene piletinom, vermicellijem i slabim čajem,
  • Prije odlaska u krevet: smoothie sa mlijekom i voćem.

Vrste dijeta za bolesti jetre i želuca

Kod bolesti jetre i gušterače, način liječenja i jelovnik dizajnirani su na način koji ublažava simptome bolesti, uklanja simptome boli i ublažava opće stanje pacijenta.

Kod bolesti gušterače obično se propisuje "tablica broj 5" - takva dijeta uključuje upotrebu proizvoda koji bi trebali pomoći smanjenju želučane sekrecije, obično povećane takvim patologijama.

Glavni zadatak prehrane u ovom periodu jest uklanjanje tereta s bolesne jetre i želuca i pomaže im da se brže oporave.

Uz patologije kao što su ciroza, žučna bolest, akutni i hronični holecistitis, pankreatitis, pacijentima se često pripisuje „Tabela br. 5A“.

Naziva se dijeta "Tabela br. 5A" osigurati pacijentu vitamine i hranjive tvari što je više moguće, ublažiti stres oboljelih organa i osigurati brz oporavak.

Obje dijete za bolesti gušterače i jetre prilično su djelotvorne ako ih se strogo pridržavate i koristite samo one proizvode koji su na listi "dozvoljenih". Važno je i poštivati ​​režim ishrane, tada će pravilno odabrana tablica, zajedno s propisanim tretmanom, dati dobre rezultate.

Dijetalna hrana

Ispravna i efikasna ishrana za bolesti jetre i gušterače za nedeljni jelovnik razvijena je uzimajući u obzir fazu bolesti, njen tok, prisutnost pogoršanja i mnoge druge faktore.

Potrebno je detaljno razmotriti način prehrane za bolesti gušterače i jetre, predviđen u "tabeli br. 5". Uz takvu dijetu pacijentu se uglavnom propisuje bolest proteinska hrana koja ne preopterećuje gušteraču i omogućava joj da normalno funkcionira i da se oporavlja tokom bolesti.

Također s ovom dijetom ograničen unos ulja (biljna i životinjska) - može se konzumirati samo u sirovom obliku, dodajući salatama ili žitaricama.

Nakon dijeta "tablica broj 5" sve žitarice će morati da se kuhaju na vodi, a supe - samo na povrtnom čorbi. U ovom slučaju pacijentu je dozvoljeno da jede bilo koje kuhano povrće.

Obroci po satu, potrebno je jesti frakcijski, u strogo definiranim vremenskim intervalima. Tokom cijelog procesa liječenja gušterače morate piti puno tekućine - slab čaj, svježi sokovi, obična voda.

Što se tiče prehrane "tablica br. 5A", ova metoda prehrane za bolesti gušterače i jetre predviđa prilično stroga ograničenja.

Iz prehrane pacijenta će morati potpuno isključiti sljedeće proizvode:

  • Pržena hrana.
  • Alkoholna pića.
  • Dimljeno meso.
  • Začinjene začine, uključujući češnjak, hren i senf.
  • Bilo mesne juhe.
  • Povrće sa choleretic svojstvima (rotkvica, špinat, zeleni luk, rotkvica, divlji poriluk).
  • Svi čokoladni proizvodi.
  • Gljive, jaja.
  • Masno i masno meso (uključujući gusku i patku).
  • Sladoled i bilo koje slatke kreme.
  • Pečenje i svježi kruh.
  • Proizvodi s esencijalnim uljima.
  • Mahunarke
  • Kafa

Lista dozvoljenih proizvoda dijeta "tablica br. 5A" za bolesti gušterače i jetre izgleda ovako:

  • Vegetarijanske supe (povrće u njima treba biti mljeveno, ili vrlo sitno nasjeckano).
  • Mliječni proizvodi s malo masti.
  • Kunić i mršava govedina.
  • Ćuretina i piletina (bez kože).
  • Bijeli sušeni hljeb.
  • Kissel, čaj sa limunom, juha od divlje ruže.
  • Ne maštoviti suhi kolačići.
  • Kuhano povrće.
  • Mljevene bobice i zrelo voće.
  • Vermicelli.
  • Viskozna mljevena kaša od zobi, heljde, kaše, rižine žitarice.
  • Povrće i maslac u sirovom obliku (kada se dodaju žitaricama ili salatama).

Dijeta i meni za nedelju dana

Dnevna prehrana podijeljena je u 5 obroka: doručak, ručak, ručak, popodnevna užina, večera. Uzorak jela za nedelju dana na dijeti za bolesti pankreasa i jetrei izgledaće ovako:

Prvi dan:

  1. porcija ribljeg sira s niskim udjelom masti s bobicama, viskozna kaša od heljde s kašikom putera, slab čaj.
  2. naribana jabuka.
  3. lagana povrtna supa, kuhano pusto meso sa tjesteninom, žele.
  4. slabi kolačići čaja i keksa.
  5. kuvani krompir i riba na pari, čaša nemasnog kefira.

Drugi dan:

  1. porcija tjestenine s kuhanom piletinom, čaj.
  2. naribani nemasni sir sa grožđicama.
  3. porcija pire od povrća s krumpirom, peciva od kupusa s piletinom i želeom.
  4. jedna zrela banana.
  5. porcija kaše od riže u mlijeku.

Treći dan:

  1. mliječna zobena kaša, kuhana riba i čaj.
  2. lagana korica i pregršt bobica.
  3. mliječna supa s vermicellijem, pirjano povrće s vitkim mesom, žele.
  4. slab čaj i marmelada.
  5. tvrdi blagi sir i tjestenina sa kašičicom maslaca, kompot.

Četvrti dan:

  1. porcija heljdine kaše i kuhana piletina.
  2. nemasni sir s pola banane.
  3. povrtna supa i riblje uparene kotlete, kompot.
  4. čaša nemasnog kefira s bobicama.
  5. porcija kaše od riže sa mljevenom jabukom i slabim čajem.

Peti dan:

  1. zobena kaša u mleku, ribane bobice i žele.
  2. povrtni pire.
  3. pirjani zec sa povrćem i kompotom.
  4. čaša keksa sa niskim udjelom masti i keksa.
  5. kuhana riba i malo heljde.

Šesti dan:

  1. kaša od rižinog mleka i pola banane.
  2. naribana jabuka.
  3. porcija juhe od pire od brokolija i kuhana piletina, slab čaj.
  4. čaša nemasnog kefira s mljevenim bobicama.
  5. parna riba s tjesteninom i želeom.

Sedmi dan:

  1. heljdina kaša sa kašikom putera i kuvana mrkva.
  2. pire od jabuke i banane
  3. lagana povrtna supa sa krompirom i naribanim ribanim sirom.
  4. nemasni ribani sir s bobicama.
  5. dio rižine kaše s mlijekom i pola banane.

Posebnost prehrane za bolesti gušterače i jetre je da pacijent mora strogo poštivati ​​redoslijed jedenja svojih obroka.

Između obroka trebalo bi napraviti pauzu od oko 3 sata, istovremeno biste trebali piti puno tekućine tokom dana.

Prednost treba dati običnoj vodi bez plina, također je potrebno uključiti u prehranu kompote, žele i prirodne sokove od nekislog voća i bobica, koji doprinose normalnom funkcioniranju jetre i gušterače.

Recepti za hranu

Pravilna prehrana za bolesti jetre i gušterače trebala bi se temeljiti na pravilnom pristupu vašem zdravlju i prehrani.

Treba imati na umu da svaka bolest gušterače ili jetre uključuje upotrebu vlastite, specifične prehrane. Osim toga, u vrijeme takve prehrane, ni u kojem slučaju ne treba zaboraviti na lijekove i na vrijeme uzimati sve tablete i druge lijekove.

Recepti za bolesti jetre i gušterače:

Heljda supa

Heljda supa

  1. U loncu zakuhajte 100 ml vode.
  2. Ubacite heljdu u nju (oko 50 g).
  3. Kuvajte oko 15 minuta.
  4. Kad je žitarica gotova, u šerpu sipajte 400 ml obranog mlijeka i promiješajte.
  5. U juhu od heljde možete dodati malo soli i poslužiti je uz dodatak kašike putera po porciji.

Kuhani orah sa prilogom

Kuhani orah sa prilogom

  1. Očistite ribu i dobro je isperite pod tekućom vodom.
  2. Zatim podijelite na krupne komade i kuhajte u blago zasoljenoj vodi.
  3. Paralelno skuhajte rižuserviranje gotovog breskve na rižinoj podlozi.
  4. Po vrhu pospite naribanom mrkvom ili biljem.

Dijetalna torta sa bolestima jetre i gušterače

Dijetalna torta

  1. 2 pakovanja želatine razrijedite u vrućoj vodi, nakon hlađenja smjesi dodajte nemasni domaći jogurt (500 ml).
  2. Pripremite posudu za pečenje, prekrijte je folijom i naizmenično je rasporedite: prvo sloj sitno isjeckanog keksa od keksa, zatim sloj jogurta sa želatinom, i tako nekoliko puta.
  3. Zadnji sloj treba biti iz jogurta, mora biti ukrašen bilo kojim voćem (poput jagoda).
  4. Stavite tortu u frižider na nekoliko sati, desert možete poslužiti sa slabim čajem, kompotom ili želeom.

Juha od škampa

Juha od škampa

  1. Naribajte jedan krompir i pola tikvice.
  2. Kuhane i oguljene kozice (10-15 komada) samljeti u blenderu.
  3. Smjesu skuhajte iz čaše mlijeka i čaše vode, dodajte joj povrće.
  4. Pričekajte da ponovo ključa.
  5. Kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, neprestano mešajući.
  6. Potom dodajte zelje i kozice, kuhajte još 3 minute.
  7. Poslužite jelo sa krekerima.

Osnovni principi prehrane

Posebna dijeta koja se primjenjuje kod bolesti gušterače i jetre ima nekoliko učinaka:

  1. Smanjivanje opterećenja na probavnom sistemu. Učinak se postiže eliminacijom „teške“ hrane iz ishrane.
  2. Eliminacija toksina i sprečavanje njihovog gutanja. Ako slijedite dijetu, morate konzumirati veliki broj tekuće hrane i pića koji pomažu čišćenje organa i odbacivanje proizvoda s karcinogenima i drugim štetnim tvarima.

Dijeta protiv bolesti gušterače i jetre

Važno! Pomoću posebne ishrane možete ubrzati metabolizam. Aktiviranje procesa postiže se konzumiranjem uglavnom prirodne biljne i kiselo-mliječne hrane koja se lako probavlja i ne izaziva probavu.

Zabranjena hrana

Neki proizvodi poznati tijelu uzrokuju smetnje u probavnom procesu jer daju ozbiljno opterećenje organima gastrointestinalnog trakta. To je zbog visokog sadržaja kemikalija, masti i teško probavljivih ugljikohidrata u njima.

Šta se može, a šta ne može uraditi s bolešću gušterače i jetre

Kod bolesti jetre i gušterače treba odbiti:

  1. Svaka masna hrana. U grupi nisu samo jela od janjetine, svinjetine, skuše, lješnjaka itd., Već i slatkiši iz masti za kuhanje (kolači, kolači, keksi). Takođe se preporučuje isključenje masnih mlečnih proizvoda (masno mleko, meki sirevi, vrhnje).
  2. Bilo koji kolač. Sadrži slastičarnice i mekane bijele pekarske proizvode.
  3. Fast food. "Fast Food" je pun pojačivača ukusa, štetnih aditiva sintetskog porekla i masti.
  4. Tvrda slana hrana. Jedenje čipsa, krekera, domaćih kiselih krastavaca itd. prepun vodene ravnoteže u tijelu.
  5. Proizvodi zasićeni sintetskim aditivima. Boje, pojačivači ukusa i drugi sastojci hemijskog porijekla slabo se apsorbiraju i štete probavnom sustavu.
  6. Dimljeno meso. Isto tako, nemojte jesti marinade i nikakve konzerve.
  7. Povrće koje izaziva proizvodnju žuči. Paradajz, kelj, rabarbara, zeleni luk i celer treba odbaciti.
  8. Gljive. Ne mogu ih jesti čak ni nakon termičke obrade.
  9. Pasulj. Ne možete jesti i svježe mahunarke (kukuruz itd.) I jela od žitarica (kaša od graška itd.).
  10. Začin. Pri kuvanju možete koristiti samo sol u malim količinama.
  11. Umaci i sirće. Majoneza, kečap, senf - sve to mora biti isključeno iz prehrane.
  12. Od alkohola. Strogo su zabranjena pića koja sadrže alkohol bilo koje jačine.
  13. Gazirana pića. Pored njih, ne možete piti kafu, jak čaj, pakovane sokove i kompote.

Ne možete jesti žumanjke. Proteini su prihvatljivi, ali ne više od dvije porcije maksimalno dva puta sedmično.

Važno! Potrebno je ograničiti konzumiranje kiselog voća i bobica, jer one iritiraju sluznicu probavnih organa. Uz povećanu kiselost želuca, potrebno je odbacivanje istih.

Zdrava hrana

Prilikom odabira namirnica koje blagotvorno djeluju na probavni sistem, morate napraviti izbor u korist proteina i lako probavljivih ugljikohidrata. Uz dijetu koja je propisana za liječenje bolesti jetre i gušterače, preporučuje se upotreba:

  1. Povrće. Preporučljivo je kuhati ih na pari, peći ili kuhati juhe od njih.
  2. Voće. Preporučuje se jesti ih sirove ili parne.
  3. Mliječni proizvodi s malo masti. Kiselo-mliječni proizvodi su posebno korisni za mikrofloru probavnih organa. U prehranu treba da uključite kefir, jogurt i knedle.
  4. Žitarice. Što duže kuhate heljdu, proso ili zobene kaše, to se bolje apsorbuje.
  5. Dijetalna riba i meso. Bok, navaga, ćuretina, mlada teletina - ovi proizvodi ispunjavaju tijelo potrebnom količinom masti, ali ne izazivaju pretjeranu količinu istih.
  6. Pekarski proizvodi drugog ili trećeg razreda. Možete jesti crni ili suvi bijeli hljeb. Pečenje od tijesta bez kvasca je prihvatljivo.
  7. Zdrava pića. Tu spadaju žele, zeleni čaj, mineralna voda bez plina i prirodni sokovi bez raznih dodataka. Preporučljivo je piti običnu vodu nakon ključanja.

Prehrana jetre gušterače

Pažnja! Ulja se mogu dodavati samo u malim količinama. Pri kuvanju bolje je koristiti puter nego suncokret.

Korisni savjeti

Prije sastavljanja menija potrebno je uzeti u obzir niz preporuka stručnjaka:

  1. Kuvajte dok ne porumeni. Ovo se odnosi na pečenje mesa, ribe i povrća. Kuhati možete samo u tavi - trebalo bi odbiti prženu. Para i kuhanje su pogodne tehnike kuhanja.
  2. Jedite obroke odmah nakon kuhanja. Što je svježi proizvod, to je vjerovatnije probavne smetnje.
  3. Konzumirajte hranu toplu. Odbijte hladna i previše topla posuđa.
  4. Pokušajte jesti što je češće moguće u malim porcijama. Optimalni broj obroka dnevno je 5-6.
  5. Pazite na vodni balans. Pijte onoliko koliko tijelu treba i ne dopustite njegovu dehidraciju.
  6. Ne prejedajte. Ako imate problema s viškom kilograma, trebate smanjiti uobičajenu veličinu posluživanja.
  7. Konzumirajte maksimalno hranu prije sati najveće fizičke aktivnosti i ne prejedajte prije odmora. Jedite većinu svoje dnevne prehrane za doručak i ručak. Večera nije previše tijesna i najkasnije 4 sata prije spavanja.
  8. Učinite svoju prehranu raznovrsnom i uravnoteženom. Odbijanje od uobičajene ukusne, ali nezdrave hrane stres je za tijelo. Da biste ga lakše podnijeli, potrebno je pripremiti jela od raznog voća, povrća, morskih plodova i mesa. Važno je održavati ravnotežu, odnosno konzumirati hranu biljnog i životinjskog porijekla.

Zabranjena hrana za pankreatitis

Pažnja! Treba uzeti u obzir ne samo korisna svojstva proizvoda, već i njihovu toleranciju od strane tijela. Ako preporučena hrana izazove alergijsku reakciju, probavu itd., Mora se isključiti iz prehrane.

Pogledajte video: IZUZETNI LEKOVI ZA ŽELUDAC - MOĆ PRIRODE Prof. dr Mihajlović (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar