Za tačne rezultate: test tolerancije na glukozu tokom trudnoće i kako ga pravilno pripremiti

Trudnoća je težak period za tijelo svake žene.

Kada se fetus rodi u tijelu buduće majke, jednostavno se odvijaju „revolucionarne“ promjene, čiji razvoj može utjecati na apsolutno sve procese koji se odvijaju u tkivima i organima.

Pod utjecajem hormonalnih promjena, organski sustavi počinju aktivnije raditi kako bi osigurali pristojne uvjete života ne samo ženi, već i budućoj bebi.

Često takve promjene izazivaju oštre navale šećera. Za kontrolu situacije, buduću majku mogu poslati na dodatna ispitivanja, od kojih je jedno test tolerancije na glukozu.

Uloga pravilne pripreme za test tolerancije na glukozu tokom trudnoće

Test tolerancije na glukozu jedna je od studija koja vam omogućava da dobijete najtačniji rezultat i konačno potvrdite ili negirate prisustvo dijabetesa u trudnica.

Traje oko 2 sata, tokom kojih žena daje vensku krv svakih 30 minuta.

Specijalisti uzimaju biomaterijal prije i nakon uzimanja otopine glukoze, što omogućava dobivanje detaljnih informacija o promjenama pokazatelja. Kao i mnoge druge mogućnosti istraživanja šećera, ova vrsta postupka zahtijeva pažljivu pripremu tijela za prikupljanje biomaterijala.

Razlog tako strogih zahtjeva je činjenica da je razina glikemije u krvi osobe nestabilna i mijenja se pod utjecajem različitih vanjskih čimbenika, zbog čega je nemoguće dobiti pouzdan rezultat bez prethodne pripreme.

Eliminacijom suvišnog uticaja, specijalisti će moći dobiti tačne podatke o tome kako će tačno ćelije gušterače reagirati na glukozu primljenu u tijelu.

Test tolerancije na glukozu - kako se pripremiti za trudnicu?

Kao što znate, test tolerancije na glukozu provodi se strogo na prazan stomak, stoga je ujutro strogo zabranjeno jesti uzorke krvi.

Također, ne preporučuju konzumiranje bilo kakvih pića, osim obične vode bez zaslađivača, ukusa i gasova. Količina vode ne može biti ograničena.

Obroci se moraju prekinuti 8-12 sati prije dolaska u laboratoriju. Ako gladujete više od 12 sati, riskirate da dobijete hipoglikemiju, što će ujedno biti i izobličeni pokazatelj s kojim se svi naredni rezultati ne mogu uporediti.

Što ne možete jesti i piti prije polaganja testa?

Dakle, kao što smo gore rekli, važno je da trudnice na testovima tolerancije na glukozu slijede dijetu.

Da biste stabilizirali nivo glikemije, preporučuje se umjerena konzumacija ili minimalna količina u ishrani:

  • pržena
  • masna
  • Konditorski proizvodi
  • začinjene i slane poslastice
  • dimljeno meso
  • kafa i čaj
  • slatka pića (sokovi, Coca-Cola, Fanta i drugi).

Međutim, to ne znači da bi žena trebala u potpunosti eliminirati ugljikohidrate i gladovati.

Jedenje hrane sa samo niskim hipoglikemijskim indeksom ili pothranjenošću imaće suprotan učinak na snižavanje nivoa glikemije.

Šta možete jesti i piti?

Održavanje razine šećera na stabilnoj razini, isključujući njegove skokove, pomoći će postojanju osnova prehrane:

Preporučljivo je na nekoliko dana uključiti navedene proizvode u prehranu i tako ih učiniti glavnim na vašem jelovniku.

Njihova spora apsorpcija doprinijet će postupnom prodiranju glukoze u krvotok, zbog čega će razina šećera ostati na približno istoj razini tijekom cijelog pripremnog perioda.

Na što još treba uzeti u obzir prije darivanja krvi za šećer?

Pored pravilno odabranih proizvoda i dobro organizirane prehrane, jednako je važno i poštivanje nekih drugih jednostavnih pravila, zanemarivanje koje će negativno utjecati na rezultat studije.

  • Ako ste dan prije bili nervozni, odložite istraživanje za nekoliko dana. Stresne situacije iskrivljavaju hormonsku pozadinu, što zauzvrat može izazvati ili povećanje ili smanjenje glukoze,
  • ne uzimajte test nakon rendgenskih snimaka, fizioterapijskih postupaka, kao ni tokom prehlade,
  • ako je moguće, treba isključiti primjenu lijekova koji sadrže šećer, kao i beta blokatora, beta-adrenomimetičke i glukokortikosteroidne lijekove. Ako ne možete bez njih, uzmite potrebne lijekove odmah nakon završetka ispitivanja,
  • Prije nego što krenete u laboratoriju, ne perete zube niti osvježite dah žvakaćim gumama. Takođe sadrže i šećer koji trenutno prodire kroz krv. Kao rezultat toga, dobit ćete u početku pogrešne podatke,
  • ako imate ozbiljnu toksikozu, obavezno obavijestite svog liječnika. U ovom slučaju, ne morate piti otopinu glukoze, čiji ukus može samo pogoršati stanje. Sastav će vam se davati intravenski, što eliminira pojavu povraćanja.

U nekim publikacijama možete videti sledeće savete: „Ako postoji park ili trg u blizini laboratorija, možete se prošetati njenom teritorijom između uzorkovanja krvi.“ Većina stručnjaka ovu preporuku smatra pogrešnom, jer svaka fizička aktivnost može doprinijeti snižavanju razine šećera u krvi.

Ali stručnjacima je važno da vide kakva će biti reakcija pankreasa bez uticaja spoljnih faktora. Stoga, da biste izbjegli pogreške u rezultatima, bolje je da ne zapostavite prethodno utvrđeno pravilo.

Koliko vremena traje test tolerancije na glukozu?

Prema riječima stručnjaka, upravo je u ovo vrijeme pacijentima bilo lakše podnijeti dug štrajk glađu zbog sati noćnog sna.

Teoretski, pod uslovom da se pravilno poštuju pravila za pripremu, možete uzeti test u bilo koje doba dana.

Ali, uzimajući u obzir činjenicu praktičnosti, većina medicinskih centara i dalje ujutro uzima krv na analizu.

Korisni video

Kako se pripremiti za test tolerancije na glukozu tokom trudnoće:

Pravilna priprema za test tolerancije na glukozu ključ je ispravnog rezultata i ispravne dijagnoze.

Proučavanje dinamike pokazatelja tijekom postupka testiranja omogućava ne samo potvrđivanje gestacijskog dijabetesa u trudnica, već i identificiranje manje opsežnih patologija povezanih s poremećenim metabolizmom ugljikohidrata.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Pogledajte video: Da li social blade daje tacne rezultate?? (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar