Kako pružiti hitnu njegu kod hipoglikemijske kome

Uz bilo kakve poremećaje u metabolizmu, stvaraju se posebni uvjeti u kojima osoba može doživjeti različite neugodne senzacije. Ponekad vuku ozbiljne posljedice.

Ista stvar se događa u trenutku poremećaja metabolizma ugljikohidrata.

Kod dijabetesa najčešći problem je nakupljanje, višak šećera - hiperglikemija. Zbog toga je ova bolest nazvana tako slatkim malim tragom.

Hiperglikemija se najčešće razvija kod dijabetesa melitusa tipa 2, ali još jedno stanje suprotno od toga - hipoglikemija se često javlja kod dijabetičara ovisnih o insulinu i mnogo je gora od sestre s poliglukozom.

Šta je hipoglikemijska koma i njena patogeneza

Činjenica je da s manjkom glukoze - glavnim izvorom energije za ćelije svih unutrašnjih organa i ljudskog tkiva, dolazi do trenutne reakcije u kojoj padaju vitalni pokazatelji dijabetičara. Manjak šećera u krvi, u doslovnom smislu te riječi, isključuje glavni ljudski računar - mozak.

Za ćelije mozga je glukoza glavni izvor hrane bez koje je daljnji rad ovog organa nemoguć.

Mozak se čak osigurao i osiguravao direktno konzumiranje slatkiša zaobilazeći pomoć transportnog hormona inzulina.

Ako prestane da radi, tada odmah ostatak procesa u organizmu počinje da propada. To se događa za nekoliko minuta! Osoba prvo doživi jaku slabost, a zatim pada u hipoglikemijsku komu.

ICD kod - 10:

  • Dijabetes melitus E10 - E14 inkrementalno .0 - hipoglikemija s komom
  • E16.2 Hipoglikemija, neodređena

Stoga je najopasnije i javlja se u vrijeme snažnog pada glukoze.

Osoba gubi svijest kada šećer u krvi padne ispod 3,0 mmol / litra (Simptomi)

Znakovi hipoglikemijske kome mogu se neznatno razlikovati ovisno o brzini njegove manifestacije.

Na primjer, sa sporim razvojem, prva dijabetička iskustva:

  • glad
  • slabost
  • znoji se (izlazi ljepljiv hladan znoj)
  • glavobolja
  • vrtoglavica
  • pospanost
  • zijevajući za njim
  • može da doživi nerazuman osećaj straha
  • koža postaje blijeda

Zatim, ako u ovoj fazi ne intervenišete i ne nadopunite količinu ugljenih hidrata (pojedete nešto slatko), država će preći u akutni oblik sa:

  • tahikardija
  • parestezija (utrnulost delova tela kada nestane osetljivost određenih delova tela)
  • otežano disanje
  • drhtanje
  • prolazni klonski ili tonski klonski napadi
  • psihomotorna agitacija (u rijetkim slučajevima)
  • zamagljena svijest

Nakon toga, osoba upada u komu i zapaža se:

  • neprirodno blijeda koža
  • proširene zjenice
  • nema reakcije zjenice na svjetlost
  • česti ponekad aritmički puls
  • normalan ili blago povišen krvni pritisak
  • snižena tjelesna temperatura
  • pojavljuje se simptom Kerniga
  • u težim slučajevima mogu se povećati tetiva i periostealni refleksi

Isti simptomi će biti i u odraslih i kod djece.

Kao što smo ranije spomenuli, koma se javlja kada postoji jasan nedostatak glukoze, ali šta to može uzrokovati?

Najvećim dijelom to je netočna terapija inzulinom za dijabetes tipa 1, kada je dijabetičaru, recimo, ubrizgao prekomjernu količinu inzulina, istovremeno konzumirajući nedovoljnu količinu ugljikohidrata i / ili zaboravio uzeti u obzir prozor ugljikohidrata tijekom fizičke aktivnosti.

Bez odgovarajućeg znanja, čovjeku je prilično teško zaustaviti hipoglikemiju kako bi se spriječio razvoj kome.Zbog toga ne možete eksperimentirati s doziranjem inzulina u slučaju da niste dobili odgovarajuću medicinsku savjet, niste prošli školu dijabetesa.

Opasnost nastaje i kada pacijent pređe na drugu vrstu dijeta. Promjena prehrane i prehrane povlači za sobom i niz negativnih posljedica.

Srećom, većina dijabetičara ovisnih o inzulinu jasno prati svoje zdravlje i uvijek vodi dnevnik dijabetičara, bilježeći ne samo očitanja glukometra, već i bilježeći druge pokazatelje: vrijeme, količinu konzumirane hrane, korišteni inzulin s brojenjem krušnih jedinica, krvni tlak, kao i mogući simptomi nastaju u određenom vremenskom periodu.

Pored navedenog, postoje i druge uobičajene pogreške terapije inzulinom:

  • zloupotreba inzulina

Ako lijek unosite intramuskularno, a ne supkutano, kao što bi trebalo biti na terapiji, tada će se učinak inzulina povećati. Ispuštanje velike količine hormona u krv osiguravat će brzu potrošnju glukoze nakupljene u krvi.

Uvođenje supstance supkutano uzrokuje postepeni hormonalni učinak, što stvara povoljne uvjete za daljnju apsorpciju ugljikohidrata. Glikemija ne pada naglo, već glatko i ne izaziva neželjene nuspojave.

  • preskakanje obroka

Često na poslovnom putu, nalazeći se na javnom mjestu, dijabetičar doživljava nelagodu i psihički stres kada mu je neugodno javno zalogajiti za jelo u vrijeme kada je doza inzulina već bila unaprijed unesena prije odlaska na bilo koji događaj ili nije imao vremena, mogućnost da jede normalno.

  • pogrešno raspoređeni teret

Ako dijabetičar vodi aktivan stil života, uvijek bi trebao imati na umu da u vrijeme utovara mišići počinju intenzivno trošiti glukozu kako bi održali svoj ton. Ako ne konzumirate ugljene hidrate prije i nakon treninga, nivo šećera naglo će pasti.

Usput, prozor s ugljikohidratima traje 2 sata nakon treninga (ponekad i duže). Ne zaboravite!

Izmjerite svoju glikemiju češće prije, za vrijeme i nakon treninga kako biste na vrijeme mogli zaustaviti neželjene efekte hipoglikemije.

  • masna jetra

U jetri se nakuplja velika količina masnih rezervi. U većoj mjeri on sudjeluje u regulaciji kolesterola i samostalno ga proizvodi u količini od 80% od ukupne količine koja se nalazi unutar našeg tijela. Preostali mali dio dolazi s hranom.

Mast jetre jetre neophodna je za hitnu njegu u vrijeme nedostatka ugljikohidrata. Ako su kante jetre osiromašene, tada ovaj alternativni izvor energije neće moći učestvovati u normalizaciji glikemije.

  • teška nefropatija, što dovodi do hroničnog zatajenja bubrega (CRF)

Ako bubrezi ne rade dobro, ne pročišćavaju krv dobro. Posljedično, usporavanje inzulina i drugih supstanci usporava. Višak inzulina dovodi do brze potrošnje glukoze. Poznavajući ovog dijabetičara vrijedi prilagoditi dozu inzulina. Kod hroničnog zatajenja bubrega, doza inzulina se daje u manjoj količini.

Šećer pada i kod zloupotrebe alkohola. Čak i uz umjerenu konzumaciju, stanje dijabetičara može se naglo pogoršati. Stoga alkohol trebate koristiti što pažljivije!

Zašto?

Etanol je alkohol koji blokira glukogenezu - proizvodnju glukoze iz glukagona u jetri.

Simptomi „pijane“ hipoglikemije izuzetno su slični jednostavnoj intoksikaciji i javljaju se nekoliko sati nakon gozbe.

Shvatiti da je osoba u ovom stanju na rubu kome je prilično teško.

Osim toga, ako dijabetičari postanu bolesni, recimo, na ulici, tada će prolaznici opravdano vjerovati da je oboljeli jednostavno pio i malo se zabavio prije. Stoga, osetivši karakterističan miris alkohola iz usta, niko neće upaliti alarm.U međuvremenu, progresivna hipoglikemijska koma zahtijeva hitnu intervenciju. Prokrastinacija je poput smrti!

Oštećenja gušterače (adenom, rak, hiperplazija) ili diencefalon smatraju se također uzrokom kome.

Posljedice

Mogu biti potpuno različiti, jer nedostatak ugljenih hidrata utiče na ćelije, tkiva svih unutrašnjih organa.

Nekoliko sati nakon početka koma, ljudski mozak prvo pati, zbog čega hipoglikemija može izazvati moždani edem, moždani udar (s oštećenom adekvatnom opskrbom krvlju), infarkt miokarda, afaziju (oštećenje govora), epilepsiju, encefalopatiju itd.

Uz to, od velike su važnosti postojeće komplikacije dijabetesa koje će uz učestalu hipo- ili hiperglikemiju sve više i više napredovati te tako olabaviti tijelo dijabetičara.

Dijagnostika

Nije lako postaviti ispravnu dijagnozu, jer je potrebno uzeti test krvi na šećer ili provjeriti njegovu razinu glukometrom.

Brzi test krvi preduvjet je da pacijent uđe u jedinicu intenzivne njege bolnice, ali ni to nije dovoljno, jer uz komu uzrokovanu hipoglikemijom svako kašnjenje može koštati pacijenta života.

Vrlo dugo se radi rutinska krvna pretraga (biohemijska ili opća). U našem je slučaju potrebno dobiti rezultate nekoliko minuta nakon što pacijent dođe.

Ali moguća je i situacija kada se može pojaviti koma s relativno visokim glikemijskim vrijednostima.

Na primjer, kod onih dijabetičara koji su ranije imali šećer u vrlo visokim vrijednostima, a nakon uzimanja novih lijekova za njega (lijekovi za snižavanje šećera poput metformina), glikemija je naglo opala. Takav pad izaziva pokretanje zaštitnih mehanizama tijela, koji su već nekoliko godina hiperglikemije već uspjeli pomalo prilagoditi se takvim uvjetima zatvaranja.

Ne možete drastično sniziti nivo glukoze! Isto vrijedi i za krvni tlak.

Na primjer, pacijent sa šećernom bolešću tipa 2 prebačen je na inzulinsku terapiju i on je nesvjesno ubrizgao malo više inzulina nego što je preporučio liječnik. Kao odgovor na to, tijelo je počelo intenzivno konzumirati glukozu čija koncentracija je za nekoliko minuta pala sa 22,0 mmol / l na 11,1 mmol / l. Nakon toga, čovjek je osjetio snažnu slabost, glava mu je pala vrtoglavica, potamnila mu je u očima i počeo se naseljavati na tlu, gotovo gubeći svijest.

Stoga će svaki ispravni liječnik, koji bude dežurni, donijeti jedinu ispravnu odluku u slučaju komatoznog stanja osobe - hitno će primijeniti dozu glukoze. Učinit će i sa hiperglikemijskom komom i biće u pravu, jer smrt kao rezultat kome koji ima nedostatak glukoze nastupi mnogo brže nego s viškom iste.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome (algoritam delovanja)

Budući da je glavni razlog ovog stanja nedostatak šećera, prilikom pružanja prve pomoći potrebno je:

Tako da jezik ne potone, osoba se ne guši, dobro diše itd.

2. Oslobodite usnu šupljinu od krhotina hrane

Ako postoji lažna vilica u ustima, onda je vrijedno izvaditi je.

3. Održavajući svijest i gutajući funkcije, vrijedno je čovjeku dati slatki napitak

Na primjer, čaj sa šećerom, slatka voda, pripremi otopinu glukoze u količini od 10% i daje čovjeku žlicu. Možete dati piću bilo koji slatki napitak, ali ne i gust. U tom slučaju ne možete dozvoliti da osoba upije, pojede slatki bombon, jer će se apsorbirati mnogo duže nego vodena otopina.

Osim toga, dok osoba ima, recimo, čokoladnu koricu, u procesu jedenja takvog bombona jednostavno može izgubiti svijest ili se ugušiti na njega, jer se njegovo stanje brzo pogoršava, a ugljikohidrati koji troše ne mogu tako brzo proći kroz zidove želuca i obogatiti krv.

Ako je osoba izgubila svijest, onda je nemojte samostalno piti slatkom vodom. Ovo je opasno, jer voda može ući u pogrešno grlo i čovjek se jednostavno guši, utapa.

4. U nedostatku svijesti i prisutnosti špriceva s glukagonom, dajte ga u količini ne većoj od 1 ml supkutano ili intravenski

5. Odmah pozovite hitnu pomoć

Bolničko lečenje

U specijalizovanoj medicinskoj ustanovi pacijentu će se primenjivati ​​sledeći lekovi:

U slučaju kome: 40-60 ml 40% rastvor glukoze

Također se događa da poduzete mjere nisu dovoljne, tada se 5% otopina glukoze ubrizgava intravenski, dok se svijest ne obnovi.

Kod duboke kome se preporučuje primjena 150 - 200 mg hidrokortizona intravenski ili intramuskularno. Takođe je korisno subkutano davanje adrenalina (1 ml 0,1% rastvora) ili efedrin hlorida (1 ml 5% rastvora). S lošim venama, glukozu treba davati kap po kap, subkutano ili kao klistir (u količini od 500 ml 5% -tne otopine).

Da bi poboljšali srčanu aktivnost, primenjuju se kofein, kamfor i slični lekovi.

Bilo koji ljekar zna da se unošenjem glukoze njegova razina u krvi normalizuje mnogo brže nego što se pacijentova izgubljena svijest obnovi.

Ako osoba ne povrati svijest u roku od 4 sata ili duže, onda je vjerojatna ozbiljna komplikacija - cerebralni edem, koji može dovesti do invalidnosti ili čak smrti.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Uzroci opasnog stanja

Opasno stanje u pravilu izaziva nekoliko razloga:

  • Previše. Uz višak inzulina, glukoza iz krvi se dostavlja u stanice brže nego inače. Kao rezultat toga, tkiva nakupljaju mnogo toga, pa se u krvi razvija nedostatak tvari.
  • Uvođenje povećane doze inzulina dijabetičarima, što ne koordinira s primjenom ugljikohidratne hrane i fizičkom aktivnošću.
  • Prekomjerna konzumacija alkohola.

Rizik od hipoglikemijske kome se povećava ako dijabetičar pati:

  • bolest masne jetre,
  • hroničnog zatajenja bubrega
  • hiperfunkcija gušterače.

U slučaju ovih bolesti, upotreba inzulina se usporava, njegova doza se može smanjiti. Nepravilno davanje inzulina takođe može uzrokovati nagli pad nivoa glukoze i hipoglikemijske kome. Injekcija se mora učiniti subkutano. Ako igla uđe u mišić, tada je inzulin brži nego što je potrebno u krvnoj plazmi, njegova koncentracija će se naglo povećati.

Prvi znakovi i simptomi

Znakovi hipoglikemijske kome nisu tako tipični kao kod dijabetičke kome, kada se nivo šećera naglo poveća. Obično komičar postaje preteča kome. Ako se pravovremeno prepozna, tada će hitne mjere prve pomoći pomoći da se izbjegne koma.

Mozganske ćelije su prve koje pate od manjka glukoze. Kod osobe se mogu primijetiti prvi simptomi hipoglikemijske kome:

  • vrtoglavica
  • slabost
  • pospanost
  • drhtanje ruku
  • osjećaj gladi.

Kako bi brzo blokirao ovaj napad, pacijentu se može dati malo šećera ili slatkiša. Sladoled i čokolada nisu prikladni, dugo se apsorbiraju.

Prvi znakovi kome:

  • blijedost kože
  • grčevi
  • tahikardija
  • hipotenzija
  • povraćanje
  • nedostatak reakcije na svjetlost,
  • pretjerano znojenje
  • proširene zjenice
  • zbunjenost i gubitak svijesti.

Važno! Ako se razina glukoze ne podiže pravodobno, tada će se simptomi hipoglikemije povećati. Poremećena je koordinacija pokreta, govora, ekstremni stepen stanja je gubitak svijesti i koma.

Prva pomoć

Prije dolaska hitne pomoći, algoritam postupaka trebao bi biti sljedeći:

  • otvorite prozor, pružite pristup svježem zraku,
  • ako je pacijent pri svijesti, ponudite mu slatko piće ili slatkiše,
  • položite ga na ravnu površinu sa svoje strane,
  • bez uske odjeće
  • ako vam preostala hrana ostane u ustima, uklonite je,
  • ako je pacijent izgubio svijest, pokušajte pažljivo sipati slatku tečnost u usta,
  • ubrizgati 1 ml glukagona supkutano ili intramuskularno, ako se ne uspije, dajte oralno,
  • s konvulzijama, okrenite pacijenta na jednu stranu, umetnite nešto čvrsto (ali ne metalno) između zuba.

Saznajte o karakterističnim simptomima i efikasnim tretmanima za žene.

O pravilima za izračunavanje jedinica za hljeb za dijabetes tipa 1 pročitajte stranicu.

Idite na adresu i saznajte više o hirurškim metodama za uklanjanje lipoma dojke.

Simptomi hipoglikemijske kome i znakovi

Znakovi hipoglikemijske kome daju karakteristične za ovo stanje. Na dijelu pacijenta razlikuju se oštećenje govora, zbunjenost, hladan, ljepljiv znoj, blijeda koža. Bolesna osoba može imati:

  • pojačano znojenje,
  • drhtanje po cijelom tijelu
  • snažan osjećaj gladi
  • glavobolja i umor
  • umor i slabost mišića
  • drhtanje ruku.

Simptomi i znakovi mogu varirati, ali svi oni dovode do činjenice da postepeno osoba počinje tone u nesvjesno stanje. Prvo se to izražava u inhibiciji reakcije na pitanja, zatim u poteškoći govora. Iako se u teškim slučajevima, gubitak svijesti može pojaviti naglo.

Prevencija hipoglikemijske kome

Kako bi se spriječio napad hipoglikemijske kome, potrebno je stalno nadzirati razinu šećera u krvi. Pored toga, preporučuje se:

  • poštujte dijetu koju je preporučio ljekar,
  • uzimati lijek u strogom skladu s receptom liječnika,
  • smanjenje doze inzulina prije vježbanja i povećanje količine ugljikohidrata u prehrani kada obavljate naporan rad.

Takođe, pomoći ćete da izbjegnete razvoj ovog patološkog stanja:

Hipoglikemijsko stanje, kada je sadržaj šećera u krvi smanjen (glukoza) može biti u svake osobe, a posebno kod onih koji pate od bolesti egzokrinog gušterače. Hipoglikemijska koma, u kojoj je hitna pomoć vrlo važna u najkraćem mogućem roku, gotovo je uvijek puno dijabetičara. Najčešće su pogođeni oni koji imaju prilično "pristojno" iskustvo dijabetesa tipa 1 (o inzulinu).

Šta je strašna hipoglikemijska koma? Oštećenja nervnog sistema, tačnije - Činjenica je da mozak gotovo polovinu glukoze koja ulazi u organizam troši mozak. Ako dođe do hipoglikemijske kome, kasni je hitni nadzor, mozak nema dovoljno energije, ne može raditi u "punoj snazi", to uključuje "režim spavanja". Produljeni boravak u ovom načinu pogoršava situaciju, jer krv bez glukoze može zadržati manje vode (smanjuje se osmotski tlak), ta "višak" tekućine prelazi u tkivo, prvenstveno u tkivo mozga. A ako se kod zdrave osobe, kao odgovor na smanjenje razine glukoze, proizvede više hormona antagonista inzulina na kompenzacijski način, čiji je cilj oslobađanje potrebne glukoze iz svog depoa u jetri, tada je kod dijabetičara ta regulacija narušena.

Pored toga, kod dijabetesa nije propisan samo "jednostavan" inzulin, već i dugotrajan, što ima dugoročan efekat. U slučaju predoziranja ili nekih radnji koje dovode do smanjenja koncentracije šećera u krvi, može se pojaviti hipoglikemijsko stanje u snu, a osoba to neće prepoznati na vrijeme i prerasti u komu.

Zašto nastaje hipoglikemijska koma? i simptoma

Nije samo dijabetes uzrok hipoglikemije, međutim - to je najčešća situacija. U drugim slučajevima, osoba može osjetiti početne manifestacije smanjenja razine šećera i poduzeti mjere (jesti), u slučaju velikog „iskustva“ bolesti, to se možda neće dogoditi, a dolazi do kome.To je koma koja nastaje kada nivo glukoze padne ispod 2,5 mmol / litra (donja granica norme je 3,3 mmol / litra, za mnoge bolesnike s dijabetesom „uobičajena razina“ je 7–8 mmol / litra, a sve ispod nje je već uzrokuje senzaciju hipoglikemije).

Kod pacijenta koji boluje od dijabetesa može doći do hipoglikemijske kome zbog:

  • predoziranje inzulina namjerno ili slučajno,
  • predoziranje tabletiranih hipoglikemija,
  • gladovati ili uzimati malu količinu hrane 30-40 minuta nakon injekcije insulina,
  • kada je osoba unela prethodno izračunatu dozu, ali pre toga je povećala fizičku aktivnost,
  • u suprotnosti s rasporedom injekcija insulina. Mora se reći da osobi koja boluje od dijabetesa ne smije se davati inzulin „kao prije“ bez određivanja glikemijskog profila ako ide u bolnicu: manje ili više ozbiljna bolest „prekida kompenzaciju“, a doze inzulina treba određivati ​​svaki dan, nakon što lekar utvrdi nivo šećera u krvi,
  • nakon pijenja alkohola: etilni alkohol smanjuje aktivnost onih enzima koji su odgovorni za proizvodnju dodatne, ako je potrebno, glukoze. Odnosno, alkohol “blokira put” u zaštitne mehanizme.

Ostali uzroci hipoglikemije:

  • dugotrajno gladovanje, posebno kada osoba istovremeno naporno fizički radi,
  • Namjerno davanje inzulina od strane zdrave osobe sebi ili drugoj osobi,
  • pankreasna nekroza, akutni pankreatitis i hepatitis,
  • prisutnost u tijelu tumora koji proizvodi inzulin.

Prije razvoja same kome, neko vrijeme (do nekoliko sati) mogu se primijetiti sljedeći simptomi:

  • neadekvatno ponašanje (češće - agresija),
  • slabost, umor,
  • drhtanje ruku
  • drhtanje po cijelom tijelu
  • osjećaj jake gladi.

U ovom slučaju najčešće je osoba prekrivena hladnim, lepljivim znojem, ona blijeda, brzi puls se palpira od njega. Tada se osoba može smiriti, leći da se odmori, a izvana je primjetno da se pražnjenje nastavlja, a san nemiran, osoba često plače, izražava zabludne želje. Ako ga pokušate probuditi, u početku može reagirati, ali obično - bez otvaranja očiju i ne prepoznavanja drugih. Ovo je početna hipoglikemijska koma. Hitna pomoć bi se trebala pružiti odmah.

Stoga, ako primijetite neadekvatnost, agresivnost i dezorijentaciju kod osobe koja boluje od dijabetes melitusa (čak i ako vam periodično odgovara da je u redu), ali nemate mjerač glukoze u krvi, pomozite kao da imate hipoglikemijsko stanje: puno šećera u krvi ne predstavlja takvu opasnost po život kao stanje kada je nije dovoljno. U hipoglikemijskom stanju (komi) broje minute, dok koma izazvana visokim nivoom šećera vjerojatno neće dovesti do smrti i invaliditeta ako se pruži pomoć nakon 30-40 minuta.

Daje se intravenski. Najbolje od svega ako kuća ima glukometre. Ako znate tehniku ​​intravenske injekcije, onda kad se pojavite možete unijeti nerazrijeđenu 40% glukozu u količini od 20-40 ml. Tada ne ostavljajte venu. Intramuskularno se glukagon može ubrizgati (ako postoji).

Neka neko drugi pozove hitnu pomoć (bit će potrebna hospitalizacija, posebno ako je došlo do predoziranja produženog inzulina).

Ako se svijest ne obnovi, napravite još 20 ml iste glukoze, dajte 1 ampulu prednizolona ili deksametazona intravenski, razrjeđujući je u 10 ml izotoničnog natrijum-klorida. Ako se to učini bez nadgledanja razine glukoze, ne radite ništa drugo dok ne stigne hitna pomoć.

Prva pomoć za hipoglikemijsku komu, ako rodbina nema tehniku ​​intravenskih injekcija, a glukagona nema u kući (ovo je prilično skup lijek), je sljedeća:

  • da položi pacijenta na bok, gledajući njegov dah tako da ne prestane,
  • otvorite prozor, tako da protječe više kisika,
  • ako je moguće, stavite nekoliko malih (jedan po jedan) komada rafiniranog šećera pod jezik, pritom pazeći da se taj šećer ne proguta, jer pacijent u nesvjesnom stanju može, pomicanjem čeljusti takvim komadom blokirati dišne ​​puteve.

Ne možete pacijentu dati komu: tu tekućinu možete sipati samo u pluća, tada će biti vrlo teško, a ponekad čak i nemoguće izlečiti takve posledice.

Ako uspijete uhvatiti osobu kada je još svjesna, ali neadekvatna i uzbuđena, pokušajte mu dati slatku soda, toplu vodu sa šećerom ili medom, samo bombone ili kašičicu meda. Potrebno je nazvati hitnu pomoć, čak i ako ste samostalno zaustavili ovo opasno stanje s ugljenim hidratima.

Kompleks simptoma hipoglikemije očituje se zbog snažnog smanjenja koncentracije šećera u krvi. Razvija se iznenada, dok se pacijentovo stanje brzo pogoršava, što može dovesti do hipoglikemijske kome. Morate djelovati odmah i kompetentno, jer se u protivnom ne mogu izbjeći ozbiljne posljedice.

Hipoglikemija je najkarakterističnija za pacijente sa dijabetesom tipa 2, iako se može primijetiti i u odsustvu ove patologije. U takvim se slučajevima aktiviraju kompenzacijski mehanizmi, a vjerovatnoća za razvoj kome je vrlo mala. Kod dijabetičara uzrok hipoglikemijskog stanja može biti:

  • ishrana sa niskim ugljenim hidratima uz insulinsku terapiju
  • povećan interval između obroka,
  • prekomjerna ili dugotrajna fizička aktivnost,
  • predoziranje hipoglikemijskih lekova,
  • upotreba alkoholnih pića,
  • gastropareza, zatajenje bubrega, oslabljena funkcija jetre.

Kod hipoglikemije glukoza u krvi je manja od 2,8 mmol / L. Mozak je neuhranjen, što dovodi do poremećaja centralnog nervnog sistema. Kao rezultat toga, pojavljuju se karakteristični simptomi:

  1. Velika ekscitabilnost, nervoza.
  2. Osećam glad.
  3. Tremor, konvulzivni efekti, ukočenost i bolovi u mišićima.
  4. Znojenje, blanširanje integriteta.
  5. Poremećaj cirkulacije, tahikardija.
  6. Vrtoglavica, migrena, astenija.
  7. Zbunjenost, diplopija, oštećenja sluha, odstupanja u ponašanju.

Hipoglikemija se odnosi na privremena stanja. S njegovom komplikacijom razvija se hipoglikemijska koma koja je bogata oštećenjem mozga, zastojem disanja, prestankom rada srca i smrću.

Ako se pronađu opasni simptomi, pacijentu je potrebna hitna pomoć. Algoritam postupaka ovisi o stupnju oslabljene svijesti. Prva pomoć za hipoglikemiju, ako je osoba pri svijesti, je sljedeća:

  1. Pacijent sjedi ili leži.
  2. Dio brzih ugljikohidrata mu se odmah daje oralno, na primjer:
    • čaša slatkog soka
    • 1,5 tbsp. l dušo
    • čaj sa 4 kašike kašike šećer
    • 3-4 komada rafiniranih,
    • kolačići od maslaca itd.
  3. Pri visokoj razini inzulina zbog njegove predoziranja treba konzumirati nekoliko miješanih ugljikohidrata.
  4. Omogućujući pacijentu mir, očekuju poboljšanje njegovog stanja.
  5. Nakon 15 minuta, izmjeri se koncentracija šećera u krvi pomoću prijenosnog glukometra. Ako su rezultati nezadovoljavajući, potreban je ponovni unos proizvoda koji sadrže šećer.

U nedostatku poboljšanja, kao i u slučaju pogoršanja pacijentovog stanja, potrebna mu je hitna medicinska pomoć.

Pomoć djetetu

Tokom napada hipoglikemije kod djece mlađe od 2 godine šećer u krvi pada ispod 1,7 mmol / L, stariji od 2 godine - ispod 2,2 mmol / L. Simptomi koji se pojavljuju u ovom slučaju, kao i kod odraslih, povezani su s kršenjem živčane regulacije. Noćna hipoglikemija često se očituje plačem u snu, a kad se dijete probudi, ima konfuziju i znakove amnezije.Glavna razlika između hipoglikemijskih simptoma i neuropsihijatrijskih poremećaja je njihov nestanak nakon jela.

Uz blagu hipoglikemiju protiv šećerne bolesti dijete treba staviti u sjedeći položaj i dati mu slatkiše, glukozu u tabletama, kašičicu marmelade, malo slatke sode ili soka. Ako se stanje nije vratilo u normalu, pacijentu se mora dati dodatni dio probavljivih ugljikohidrata i pozvati hitnu pomoć. Hipoglikemija u novorođenčadi zahtijeva hitnu hospitalizaciju.

Ako je dijete izgubilo svijest, okreću ga na svoju stranu i očekuju dolazak ljekara. Usnu šupljinu pacijenta treba očistiti od hrane ili povraćanja. Ako je moguće, glukagon se daje intramuskularno.

Bolničko liječenje hipoglikemije

Terapeutske mjere u bolnici nisu se mnogo razlikovale od prehospitalne njege. Ako se utvrde simptomi, pacijent mora koristiti proizvod koji sadrži šećer ili uzeti glukozu u tabletama. Ako oralna primjena nije moguća, lijek se daje intravenski u obliku otopine. Ako se stanje ne poboljša, može zahtijevati intervenciju ne samo endokrinologa, već i drugih specijalista (kardiologa, reanimatora itd.).

Nakon uklanjanja napadaja, potrebna je hrana bogata složenim ugljikohidratima da se spriječi ponovna pojava. U budućnosti je potrebno prilagoditi doziranje hipoglikemijskih sredstava koja koristi pacijent, naučiti ga da to radi sam i preporučiti mu optimalnu prehranu.

Mjere prve pomoći i intenzivna njega

Kao samopomoć i međusobna pomoć, u fazi predkomaze, potrebno je uzimati slatki čaj, šećer, slatkiše. Općenito, pogodni su bilo koji proizvodi koji sadrže takozvane brze ugljikohidrate.

Uz to, uvođenje otopine glikogena daje dobar rezultat. Obično pacijenti s dijabetesom imaju olovku za špriceve s ovom supstancom. Razlog poziva hitne pomoći je nedostatak učinaka tih događaja. U fazi hitne pomoći obično se intravenski daje 40% glukoze.

Uz hipoglikemijsku komu uvođenje glukoze je obavezno. Početna doza je 60 ml. 40% rastvor (rastvor). Pored toga, uspostavlja se intravenska kapanje 5% otopine glukoze. Ova mjera je poželjna, čak i ako pacijent ponovno dobije svijest nakon 40% otopine, jer je velika vjerojatnost ponovljenog početka kome.

Najčešće su takve mjere dovoljne i osoba se brzo odstrani, kako iz stanja hipoglikemijske kome, tako i prekoma. A ako ove mere nisu efikasne, to znači samo dve situacije: tok hipoglikemijske kome je „otišao“ predaleko, ili postoji druga patologija.

U prvoj situaciji smanjenje nivoa glukoze je toliko izraženo, i što je najvažnije, vrijeme hipoglikemije je dovoljno dugo da metabolizam neurona potpuno izbledi. Kao rezultat toga, normalni procesi de- i repolarizacije su poremećeni. Odnosno, prelazak elektrolita kroz membrane. Čak i ako postoji porast razine ugljikohidrata, neki neuroni nisu održivi.

Drugi dio je potpuna neorganizacija strukture membrane, a za njezinu obnovu treba vremena. Prije svega, pacijenta se prebacuju na mehaničku ventilaciju. Ako je potrebno, dodaju se lijekovi koji na optimalnom nivou podržavaju vaskularni tonus i rad srca. To se naziva inotropna podrška.

Kontinuirana primjena samo glukoze nije preporučljiva. Umjesto toga koristi se polarizirajuća smjesa. Sastoji se od 5% glukoze, uz dodatak otopine kalijevog klorida i inzulina. Potonje je neophodno za isporuku glukoze tkivima, a kalijum je najvažniji elektrolit. Unošenje drugih lijekova vrši se prema indikacijama. Na primjer, antibiotici se koriste za sprečavanje nosokomijskih infekcija.

Druga grupa razloga zahtijeva detaljno proučavanje i usavršavanje.Tada se pored lečenja hipoglikemijske kome dodaju posebni lekovi za otklanjanje ovog uzroka.

Opis bolesti hipoglikemijska koma

Hipoglikemijska koma je akutno patološko stanje koje se očituje reakcijom živčanog sustava određenim redoslijedom (moždana kora → cerebelum → potkortikalno-diencefalne strukture → vitalni centri obdugata mozga), povezana s padom ili oštrim padom nivoa glikemije (koncentracija ugljikohidrata u krvnoj plazmi).

Katalizator razvoja hipoglikemijske kome je nagli pad šećera u krvi na razinu od 3 mmol / L ili nižu. Hipoglikemijska koma kod pacijenata sa šećernom bolešću može biti posljedica pojačane fizičke aktivnosti, uzimanja velike doze inzulina i nepoštivanja prehrane.

Klinički se razlikuju četiri glavna stadija, koja uključuju hipoglikemijska stanja i kome:

  1. Geneza njegovog razvoja povezana je s hipoksijom ćelija centralnog nervnog sistema, posebno moždanog korteksa. Rezultati ovog stanja očituju se u obliku promjene raspoloženja, pretjeranog uzbuđenja ili depresije, može se javiti glavobolja, osjećati slabost mišića, a pacijent može iskusiti razne vrste tjeskobe. Pored toga, razvija se tahikardija, osećaj gladi se pogoršava, a koža postaje vlažna.
  2. Smanjenje šećera u krvi dovodi do daljnjeg oštećenja potkožnog-diencefalnog područja, što se izražava pojačanim znojenjem, motoričkim uzbuđenjem, pacijent se može ponašati neprimjereno, uočava se hiperemija lica, diplopija.
  3. Kršenje funkcionalne aktivnosti srednjeg mozga dovodi do napadaja, povećanog mišićnog tonusa. Stanje pacijenta može ličiti na napadaj epilepsije, osim toga dolazi do ekspanzije zjenica. Pogoršavaju se visoki krvni pritisak, tahikardija i znojenje.
  4. Dolazi do poremećaja u radu obdužnice medule, tačnije njenih gornjih sekcija. Postoji hipoglikemijska koma, čiji su klinički znakovi: gubitak svijesti, vlažnost kože, normalna ili blago povišena tjelesna temperatura, normalno disanje, povećani periostealni i tetivni refleksi, prošireni zjenice, ubrzani puls i povišen srčani tonus.
  5. Posljednja završna faza. U hipoglikemijsko stanje uključeni su procesi regulatorne funkcije donjih dijelova obduga medule. Povećava se koma. Klinički znakovi manifestuju se u vidu smanjenja mišićnog tonusa, pada krvnog pritiska, ne dolazi do obilnog znojenja, javlja se arefleksija i poremećaj rada srca.

Životu osobe prijeti smrt, jer je nagli pad šećera u krvi izazvao pojačane simptome hipoglikemijske kome, što može potaknuti pojavu edema mozga.

Hipoglikemijska koma - kakva bolest?

Za normalno funkcionisanje, tijelu je potrebno „gorivo“ - glukoza. Hipoglikemijska koma je kritično stanje koje se razvija sa nedostatkom glukoze, odnosno kada joj nivo krvi padne ispod 2,77 mmol / litra.

Hipoglikemijska koma razvija se kod ljudi koji imaju dijabetes s prekomjernom dozom inzulina, stresom, alkoholom, gladovanjem, neadekvatnim unosom ugljikohidrata i povećanom fizičkom aktivnošću. Ovo se stanje može razviti kod duže upotrebe određenih lijekova.

Hipoglikemijska koma razvija se zbog nedostatka glukoze u stanicama mozga. Poznato je da je glavno „gorivo“ za ćelije centralnog nervnog sistema glukoza. Živčani sistem troši glukozu 30 puta više od mišića. A njegov nedostatak vodi do hipoksije i kršenja metabolizma ugljikohidrata i proteina u ćelijama centralnog nervnog sistema.

Štaviše, na različita odjela ne utječu istovremeno, već postepeno.Stoga su simptomi različitih stadija nedostatka glukoze različiti. Na moždani korteks primarno utječe nedostatak glukoze. Tada je poremećen rad potkortikalnih struktura i moždanog mozga. Oblongata medule je posljednja koja se predala.

Kao rezultat hipoglikemijske kome dolazi do poremećaja rada cijelog organizma. Njegove posljedice mogu se pojaviti gotovo odmah, ili mogu potrajati i nekoliko mjeseci. Afazija (oštećenje govora), moždani edem, infarkt miokarda mogu se odmah razviti. Dugoročni efekti su epilepsija, parkinsonizam i encefalopatija.

Prva pomoć

Hipoglikemijska koma razvija se brzo i zahtijeva istu brzu pomoć. U početnim fazama može pomoći unos lako probavljivih ugljikohidrata - slatkog jakog čaja, džema, šećera, komada hljeba ili slatkiša. Međutim, u fazi mentalnih poremećaja ili u fazi kome pomoć drugih je da pozovu hitnu pomoć.

U ovoj fazi samo intravenska infuzija 40% -tne otopine glukoze može pomoći pacijentu. Ali to može učiniti samo doktor. A prije dolaska liječnika morate osobu položiti na bok i staviti na obraz 1-2 komada tvrdog šećera. Čaj u njega nije potrebno sipati silom, on još uvijek ne može progutati, ali tekućina može doći u dišne ​​puteve i otežati disanje.

Ako medicinska pomoć kasni, neki stručnjaci preporučuju povrijeđivanje neke osobe, na primjer, štipanjem ili udaranjem. Odgovor na iritaciju boli biće oslobađanje kateholamina, koji zauzvrat razgrađuju endogeni glikogen, sa stvaranjem glukoze. Ta glukoza zaustavlja hipoglikemiju.

Simptomi hiperglikemije i hipoglikemije

Pazite na inzulin dugog djelovanja. Preporučuje se primjena ispod kože kukova ili ramena, jer je njegova apsorpcija na tim mjestima sporija. Vrlo važan zadatak je provesti istraživanje glikemijskog profila tokom dana. Ovo će olakšati zadatak izbora inzulina za primjenu noću i omogućiti sprječavanje hipoglikemije u snu.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebaju dijetu koja se temelji na njihovim energetskim potrebama. Drugim riječima, tjelesnu količinu unesenih kalorija u potpunosti treba iskoristiti, a količina injiciranog inzulina treba odgovarati potrošenim ugljikohidratima.

Radi lakšeg izračuna kalorija kod pacijenata mogu se koristiti u različitim tablicama koje označavaju hranjive vrijednosti i pojedinačnih proizvoda i gotovih obroka. Ali za izračunavanje opterećenja ugljikohidrata u proizvodima koji se koriste u jedinicama kruha. Jedna takva jedinica otprilike odgovara 12 grama ugljikohidrata zajedno s dijetalnim vlaknima. Ili 25 grama običnog hljeba. Jedinice za hljeb koriste se za samokontrolu prehrane dijabetesa, dizajnirane su za poboljšanje kvalitete života dijabetičara, navikavajući ih na odgovornost za vlastito zdravlje.

Za liječenje hipoglikemijske kome koristi se 10% -tna otopina glukoze u količini od 100 do 250 mililitara. Ovo je potrebno za održavanje stalnog nivoa glukoze u krvotoku. Ako pacijent nije vratio svijest tijekom infuzije glukoze, moraju se poduzeti mjere za sprečavanje moždanog edema - intravenski davati 15% otopinu Manitola od 1 do 2,5 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a zatim unijeti Furosemid (Lasix) 75 - 110 mg intravenski.

Manitol je predstavnik skupine osmotskih diuretika, njegovo djelovanje bazira se na fizičkim zakonitostima interakcije molekula vode i ljekovite supstance. Izlučuje se nepromijenjeno s privlačenim molekulama vode. Lasix ima i specifičan učinak na bubrežni aparat, potiče stvaranje mokraće i njegovo daljnje izlučivanje. Treba ga davati s velikom pažnjom, jer može uzrokovati obilnu diurezu - neprestani gubitak tečnosti u tijelu.

U smislu prevencije ili liječenja cerebralnih komplikacija hipoglikemijske kome, lijekovi poput Piracetama ili Nootropila su dobro prikladni. Ovi lijekovi su tipični predstavnici takozvanih nootropica - lijekova koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju. Primjenjuju se i kod starijih osoba i kod pacijenata koji su pretrpjeli akutnu cerebrovaskularnu nesreću.

Da bi se spriječilo akutno povećanje krvnog tlaka u žilama mozga, koristi se otopina magnezijevog sulfata, poznatija kao Magnesia. Obično se daje do 10 ml (ovisno o tjelesnoj težini) u koncentraciji koja ne prelazi 25%.

Unošenje otopine glukoze mora se izvesti pod laboratorijskim nadzorom njegove razine u krvi. Kada koncentracija glukoze dostigne 14 - 16 mmol po litri, inzulin ultra kratkog djelovanja treba davati subkutano u dozi do 6 jedinica svaka 3 do 5 sati.

Hipoglikemijska koma - šta je to, zašto je opasno?

Hipoglikemijska koma javlja se kod pacijenata sa šećernom bolešću kada se dogodi kritično smanjenje glukoze u krvi. U tom stanju čovjek vrlo brzo ulazi. Od trenutka kada se prvi simptomi pojave do nesvijesti, ne prođe više od 15 minuta.

Biti u ovom stanju izuzetno je opasno za ljudski život i zdravlje. Od nedostatka glukoze trpe moždana tkiva koja se hrane ovom supstancom. Bez odgovarajuće pomoći, u njenim se strukturama događaju nepovratni procesi.

Simptomi i uzroci

Hipoglikemijska koma može se razviti ako je pacijent ubrizgao previše doze inzulina. Kao rezultat toga, šećer iz krvi brže se dostavlja u stanice, pa se pojavljuje nedostatak ove tvari.

Takvo se opasno stanje može dogoditi kada osoba koja ima dijabetes koristi dozu lijeka koja ne odgovara količini ugljikohidrata iz hrane. To se često događa za vrijeme intenzivnih fizičkih napora, kada tkivima treba puno glukoze.

Uz dijabetes je zabranjeno piti alkohol. Čak i mala količina etilnog alkohola može izazvati hipoglikemijsku komu. Rizik od razvoja ovog stanja povećava se ako pacijent ima bolest masne jetre, zatajenje bubrega ili hiperfunkciju pankreasa. Pri dijagnosticiranju ovih patologija potrebno je smanjiti dozu inzulina zbog činjenice da tijelo nije u mogućnosti da se efikasno nosi sa svojim odlaganjem.

Nepravilna primjena lijekova protiv dijabetesa uvelike povećava rizik od naglog pada šećera u krvi. Injekcije se daju subkutano. Ako ih napravite intramuskularno, tada će inzulin brže ući u krv, što će dovesti do nedostatka glukoze.

Ključne karakteristike

Prvi znakovi hipoglikemijske kome kod dijabetesa nazivaju se:

  • pojava snažnog osjećaja gladi,
  • jaka slabost
  • na koži se pojavljuje ljepljiv hladan znoj,
  • pojavljuju se jaka glavobolja i vrtoglavica
  • pospanost, zijevanje razvija se,
  • postoji snažan osećaj straha
  • koža postaje blijeda.







Ako ne intervenirate kada se ovi simptomi pojave, razvijaju se jači simptomi. Pacijent s dijabetesom osjeća tahikardiju, otežano disanje, ukočenost i drhtanje određenih dijelova tijela, zbunjenost, konvulzije. Postepeno, osoba pada u komu. Ovo je popraćeno prorijeđenim zjenicama (prestaju reagirati na svjetlost), aritmijskim pulsom, smanjenom tjelesnom temperaturom i razvojem Kernig sindroma.

Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome je povećanje glukoze u krvi. Ako je osoba svesna, potrebno mu je pružiti nešto slatko. Čaj, bombone, malo šećera će učiniti. Ako je pacijent s dijabetesom izgubio svijest, algoritam djelovanja je sljedeći:

  • Osoba je položena na jednu stranu, što pomaže u sprečavanju zadržavanja jezika.
  • Ako ostaci hrane postoje u ustima, potrebno ih je riješiti.
  • Pacijent s dijabetesom oslobođen je uske odjeće koja zadržava dah.
  • Ako pacijent ima funkciju gutanja, potrebno je sipati slatki napitak u usta.
  • Nekoliko zdrobljenih tableta glukoze može se sipati u usnu šupljinu.
  • Ako postoji špric sa glukagonom, mora se davati subkutano ili intravenski. Preporučena doza je 1 ml.
  • Kad se pojave konvulzije između zuba, morate umetnuti nešto čvrsto, ali ne metalno.
  • Potrebno je što pre pozvati hitnu pomoć.

U bolnici se pregledava osoba s dijabetesom radi ozbiljnih ozljeda glave, krvarenja. Utvrđuje se je li pacijent uzimao inzulin ili druge lijekove prije hipoglikemijske kome. Lista dijagnostičkih postupaka uključuje i utvrđivanje nivoa glukoze u krvi. Za to se obično koriste brzi testovi. Oni pomažu u brzom određivanju razine šećera u krvi, što vam omogućuje odabir najboljih taktika liječenja.

Liječenje se provodi sljedećim lijekovima:

  • koristiti sorbente za uklanjanje intoksikacije,
  • injekcijski rastvor glukoze ukapavanjem. Za odrasle osobe jedna doza je 10-25 g, za djecu - 2 ml na 1 kg težine,
  • ubrizgavanjem kalijum hlorida radi normalizacije nivoa kalijuma u krvi,
  • za normalizaciju pokazatelja krvnog pritiska koristi se Norepinefrin, Dopamin,
  • s razvojem duboke hipoglikemijske kome, hidrokortizon se daje intravenski ili intramuskularno.

Ako liječenje daje željeni rezultat, a bolesnik s dijabetesom povrati svijest, preporučuje se neko vrijeme jesti hranu bogatu lako probavljivim ugljikohidratima. To uključuje kašu od zdroba, med, slatke napitke. Preporučuje se alkalna voda. Tokom cijelog perioda oporavka potrebno je potpuno odustati od životinjskih proteina i masti. U prehranu se uvode tek nakon odobrenja liječnika.

Video: Hitna pomoć kod hipoglikemijske kome

Ako vaša porodica ima dijabetes, morate znati koje akcije uključuju hitnu njegu zbog hipoglikemijske kome.

Hipoglikemijska koma uobičajena je akutna komplikacija šećerne bolesti izazvane naglim padom razine glukoze u krvi. Pokazatelji od 2,2 do 2,8 mmol / L smatraju se znakom hipoglikemije, u dojenčadi manjoj od 1,7 mmol / L, u nedonoščadi manjoj od 1,1 mmol / L. Simptomi se mogu već pojaviti s razinom šećera u krvi od 2,6-3,5 mmol / L. Hipoglikemijska stanja mogu se pojaviti i sa naglim padom koncentracije glukoze s povišene na normalnu razinu.

Zašto koncentracija šećera u krvi opada na kritičnu razinu? Dva su glavna razloga.

Prvo, to se događa kada u krvi ima previše hormona inzulina. - Dostavljate glukozu u ćelije tela. Ako postoji višak inzulina, glukoza iz plazme vrlo brzo prolazi u ćelije, koncentracija u tkivima raste, a u krvi se smanjuje.

U pravilu se ova situacija događa kod pacijenata sa dijabetesom melitusom ovisnim o insulinu, pri čemu je unošenje prevelike doze hormona kao rezultat pogreške. Na primjer, doza je pogrešno izračunata ovisno o koncentraciji lijeka. Koncentracija inzulina mjeri se u biološkim jedinicama djelovanja. Otopine su dostupne u koncentraciji od 40 IU / ml ili 100 IU / ml. Za njihovo uvođenje koriste se posebne, na kojima nije označen obujam, već broj jedinica. Da biste smanjili rizik od pogreške, morate pažljivo odabrati špricu koja odgovara koncentraciji lijeka: za 40 IU / ml - U40, za 100 IU / ml - U100.

Hipoglikemija može nastati i zbog pogrešne tehnike ubrizgavanja: inzulin se mora davati supkutano, ukoliko uđe u mišić, brže će se pojaviti u krvi i njegova koncentracija će se naglo povećati.

Kod nekih bolesti gušterača proizvodi previše inzulina.Ovo takođe može dovesti do hipoglikemije.

Drugi slučaj, kad je nivo inzulina normalan, a nema dovoljno šećera u krvi. Ovdje je uzrok hipoglikemije povezan s prehranom ili fizičkom aktivnošću. Na primjer, osoba ne konzumira dovoljno hranu bogatu ugljikohidratima.

Upotreba alkohola može izazvati pad razine glukoze u krvi. Alkohol daje opterećenje jetri, glikogen se prestaje razgraditi do glukoze i uđe u krvotok, održavajući razinu šećera između obroka. Kao rezultat toga, nakon 3-4 sata nakon jela, razina glukoze u plazmi opada.

Dodatni unos ugljikohidrata umjereno je potreban nakon primjene.

Tokom fizičke aktivnosti aktivno se troši pa se unos ugljikohidrata mora povećati kontrolom razine šećera u krvi.

Simptomi hipoglikemijskih stanja

Razvoju kome prethodi prekoma. Ako na vrijeme prepoznate i poduzmete mjere u roku od 10-20 minuta, može se izbjeći gubitak svijesti.

Kako se hipoglikemija manifestuje u ranoj fazi? Glukoza je brzi izvor energije. Kada mu nivo krvi padne, moždane ćelije prvo pate. Osjećaju se slabost i vrtoglavica, isprva se primjećuje pojačana razdražljivost, a zatim vrlo brzo dolazi do apatije, pospanosti, smanjuje se sposobnost koncentracije pozornosti. Osjeća se glad, obilna hladna i ljepljiva znoj, drhtanje ruku. Primjećuje se blijeda koža.

Da biste ublažili ove simptome, samo popijte slatki čaj ili pojedite nešto slatko, poput slatkiša ili samo komad šećera. Čim šećer uđe u krvotok, stanje se vraća u normalu. Čokolada i sladoled sa hipoglikemijom su najmanje efikasni jer se polako apsorbiraju.

Ako na vrijeme ne povećate šećer u krvi, simptomi će se povećati. Mogu se pojaviti poremećaji govora i koordinacije. Stanje prekoma završit će gubitkom svijesti i preći u komu.

Hipoglikemijska koma može se utvrditi sledećim simptomima:

  • koža je blijeda, vlažna i hladna na dodir,
  • obilni znoj
  • mogući grčevi, povraćanje,
  • otkucaji srca
  • zjenice su proširene i slabo reagiraju na svjetlost.

Hipoglikemija kod djece

U ranoj dobi dijete ne može samostalno pružiti pomoć kod hipoglikemije, a u prvim godinama života to je posebno opasno za nervni sistem. Uz hipoglikemijsku komu, potreba za hitnom negom leži na roditeljima. Ako primijetite ćudored kod djeteta sa šećernom bolešću bez ikakvog razloga, obično mu je to neuobičajena pospanost, gubitak apetita, trebalo bi odmah provjeriti njegovu razinu šećera u krvi.

Gubitak svijesti i hipoglikemijska koma kod djece javljaju se iznenada. Često se to događa noću tokom spavanja. Teška hipoglikemija u ovom se slučaju očituje obilnim znojem, poremećajem respiratornog ritma, konvulzijama.

Algoritam pomoći

Prva prva pomoć kod hipoglikemije je unos slatke hrane ili čaja sa šećerom. Ako je svijest odsutna i brzi unos ugljikohidrata nije moguć, treba pozvati hitnu pomoć.

Prva pomoć za hipoglikemijsku komu je intravenska primjena 60 ml 40% -tne otopine glukoze. U pravilu se izlazak iz kome tokom injekcije desi u roku od jedne minute.

Da se hipoglikemija ne razvije opet, nakon normalizacije preporučljivo je jesti složene ugljikohidrate (to uključuje hljeb, voće, mlijeko).

Učinkovito kod hipoglikemijske kome, primjena glukagona, ako pri ruci ima špric s ovom olovkom. Glukagon potiče razgradnju glikogena u jetri i dotok glukoze u krv. Lijek se dozira u ovisnosti o težini.

Ako se svijest ne oporavi nakon ubrizgavanja otopine glukoze ili glukagona, tada su se razvile komplikacije koje zahtijevaju hitnu hospitalizaciju.

Kada sumnjate da se razvila hipoglikemijska koma, hitnu njegu, čiji je algoritam gore opisan, trebalo bi obaviti u sljedećem slijedu:

  • pravovremeno prepoznavanje hipoglikemijskog stanja po simptomima, određivanje šećera u krvi glukometrom,
  • u stanju prekoma - unos brzih ugljenih hidrata,
  • u slučaju gubitka svijesti - hitna pomoć traži unošenje 40% -tne otopine glukoze intravenski.

Preventivne mjere

Glavna mjera za prevenciju hipoglikemije je kontrola razine glukoze u plazmi. Pomoću glukometra možete ekspresnu dijagnostiku provesti kod kuće.

Neke bolesti, poput hroničnog zatajenja bubrega, zahtijevaju prilagođavanje doze inzulina.

Pacijenti sa šećernom bolešću ne mogu povećavati intervale između obroka ili samostalno mijenjati dozu inzulina.

Imajte na umu da ako dođe do hipoglikemijske kome, hitna pomoć se pruža odmah, jer takvo stanje predstavlja opasnost za život.

Odmah je vrijedno shvatiti da je hipoglikemijska koma posljedica liječenja dijabetes melitusa, a ne manifestacija bolesti. Oštar pad nivoa glukoze u krvi osobe može dovesti do smrti zbog zastoja srca i nekroze sive materije mozga.

Hipoglikemija se često razvija kod pacijenata koji redovno primaju injekcije inzulina. Uz oralnu primjenu antidijabetičkih lijekova, takva stanja se razvijaju mnogo rjeđe. Ponekad se kod mladih pacijenata sa šećernom bolešću tipa 1 može pojaviti iznenadna smrt tokom noćnog spavanja zbog smanjenja ugljikohidrata u krvi i zastoja srca. U stanju spavanja, osoba nije u stanju pouzdano utvrditi svoje stanje.

Među razlozima koji doprinose razvoju hipoglikemijske kome, direktan patološki faktor je dijabetes melitus ovisan o inzulinu. Iako se kod potpuno zdravih ljudi ovo stanje može potaknuti dugotrajnim gladovanjem, naglim padom razine ugljikohidrata u prehrani i razvojem nekroze gušterače.

Ostali razlozi uključuju:

  • kašnjenje sa hranom nakon injekcije inzulina,
  • pogrešan izračun doze inzulina za davanje jednom i dnevno,
  • nepodobni inzulin
  • povećana fizička aktivnost,
  • konzumiranje alkohola
  • namjerno trovanje.

Hipoglikemijska koma kod dece

Princip razvoja hipoglikemijske kome kod djece je potpuno isti kao i kod odraslih. Takav fenomen može kod njih izazvati dugotrajno gladovanje ili slijeđenje dijeta niske kalorije, kao i nepravilno unošenje inzulina ili posljedice hroničnih bolesti.

Takođe, uzrok može biti neuhranjenost ili nedostatak enzima. Računalo sa hipoglikemijom je velika opasnost, jer ga nije moguće dijagnosticirati u početnim fazama. Dijete nije u mogućnosti točno i jasno opisati šta ga muči.

Roditelji obično počnu alarmirati kada im djeca postanu anksiozna ili prekomjerno plaču. Zbog rastućih bolova u trbuhu, njihov se apetit smanjuje ili potpuno izostaje. Glad je tačan znak razvoja hipoglikemije. S vremenom djeca postaju letargična, beskontaktna, ravnodušna prema svemu što se događa. Sve takve promjene trebaju biti sigurne da upozore bilo kojeg roditelja.

Hipoglikemijskom društvu kod djece, kao i u odraslih, prethodi pretjerana blijeda koža, drhtanje ekstremiteta, pojačano znojenje. Svakim naglim kretanjem, razvija se onesviješteno stanje, dijete na nekoliko sekundi gubi svijest.

Mora se imati na umu da se očitovanje ovog stanja kod djece razvija mnogo brže nego kod odraslih. Simptomi ovog stanja uopće se ne razlikuju.Što prije nazovete hitnu pomoć, veći je rizik od održavanja normalne tjelesne aktivnosti.

Prva pomoć

Obično se u tom stanju, radi poboljšanja dobrobiti pacijenta, izvode sljedeće manipulacije:

  1. Daju mu nešto slatko sa visokim sadržajem šećera: čaj, kafa, bombone, sladoled, zaslađeni sok.
  2. Pacijent je smješten ležeći ili polusjedeće kako bi se osigurao nesmetan protok zraka. Ako pacijent izgubi svijest, stavlja se na njegovu stranu. To se radi tako da se u slučaju povraćanja ne uguši. Stavite i komad šećera na obraz.
  3. Nakon ovoga, morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Najefikasnija u zaustavljanju napada hipoglikemijske kome je otopina šećera. Može se koristiti samo ako je osoba svjesna. Za pripremu takvog lijeka potrebno je otopiti nekoliko kašika šećera u čaši prokuhane vode.

Ako ste svjesni čovjekove bolesti i imate medicinsko znanje, možete mu dati adrenalinsku kocku i intravensku otopinu glukoze. Međutim, imajte na umu da će sve posljedice biti na vama.

Ako na vrijeme sumnjate u napad, lako ga možete sami zaustaviti. Da biste to učinili, samo pojedi malo hleba i popij slatki napitak: čaj ili običnu otopinu šećera.

Takođe možete jesti i drugu hranu s brzim ugljikohidratima: med, slatkiše, brašno, ključale. Hranu uzimajte u razmacima od 10-15 minuta, dok se napadi potpuno ne povuku. Ako nema učinka, odmah pozovite ljekara.

Ako netko nije uspio dijagnosticirati hipoglikemiju na vrijeme, kvalificirani liječnici će pružiti pomoć. U težim slučajevima s gubitkom svijesti pacijentu se intravenski ubrizgava otopina glukoze. Obično je to dovoljno za obnavljanje normalne tjelesne aktivnosti. Ako nakon 15 minuta ne dođe do poboljšanja, specijalist ponavlja postupak, ali kapanjem.

Davanje 1 ml glukagona takođe se propisuje intravenski, intramuskularno i subkutano. Ovakve mjere pomažu da se osoba vrati u svijest u roku od 10-20 minuta. Ako je potrebno, primjena glukagona može se ponoviti.

S izuzetno teškim tokom hipoglikemijske kome, pacijentu se propisuje intramuskularna ili intravenska primjena 150-200 ml hidrokortizona. Pomaže u obnovi gušterače. Ako pacijent ne dobije svijest, i dalje mu se intravenski ubrizgava otopina glukoze.

Kako bi se spriječio razvoj oteklina meninga, specijalist pacijentu uvodi otopinu manitola. Pomaže normalizaciji metaboličkih procesa, a također sprečava stagnaciju. Ako je potrebno, primjenjuju se kardiovaskularni lijekovi. Nakon zaustavljanja, osoba ostaje pod nadzorom liječnika nekoliko dana.

Nedijabetički uzroci hipoglikemije:

  1. Zatajenje bubrega.
  2. Zatajenje jetre.
  3. Defekti enzima metabolizma ugljikohidrata (glikogenoza, galaktozemija, intolerancija na fruktozu).
  4. Hipofunkcija kore nadbubrežne žlijezde.
  5. Manjak hormona rasta (često patuljasti hipofize).
  6. Insulinomi
  7. Dumping sindrom sa resekcijom želuca.

Klinička dijagnoza

Hipoglikemijski simptomi su vrlo promjenjivi i u setu simptoma i u njihovoj težini, ovisno o pacijentovoj osjetljivosti na hipoglikemiju. Prvo se pojavljuju kompenzacijski adrenergički simptomi: anksioznost, agresivnost, jaka glad, mučnina, hipersalivacija, drhtanje, hladan znoj, parestezija, tahikardija, mdrijaza, bolovi u trbuhu, proliv, pretjerano mokrenje. Nakon toga prevladavaju neuroglikopenski simptomi: astenija, glavobolja, oslabljena pažnja, osjećaj straha, halucinacije, poremećaji govora i vida, dezorijentacija, amnezija, oslabljena svijest, konvulzije, prolazna paraliza, koma.

Hipoglikemijska koma razvija se brzo (minuta, sati), uvijek postoji triada simptoma: gubitak svijesti, mišićna hipertoničnost, grčevi. Dijagnoza je potvrđena niskim šećerom u krvi.Uz produženo hipoglikemijsko stanje moguć je razvoj klinike edema mozga: povraćanje, jaka glavobolja, groznica, napetost očnih jabučica, bradikardija, oštećenje vida, ispitivanje fundusa - oticanje vidnog živca.

Kod bolesnika s dijabetesom razlikuje se hipoglikemijska koma, prije svega hiperglikemijska ketoacidotska koma. Ako postoji sumnja u dijagnozu hipoglikemijske kome, tada pogrešno davanje glukoze u hiperglikemijskoj komi neće značajno pogoršati pacijentovo stanje. Dok gubitak vremena u uklanjanju hipoglikemije ima vrlo nepovoljan uticaj na stanje centralnog nervnog sistema i može dovesti do nepovratnih promjena.

Algoritam hitnih mjera za hipoglikemijsku komu

Pažnja! Ako je osoba izgubila svijest ili joj je blizu - pročitajte samo sljedeći odlomak da ne biste gubili vrijeme, i hitno postupite !

Kratki algoritam postupaka: ako je pacijent svjestan, dajte mu slatko piće ili nešto slatko (ako to ne želi, napravite mu). Ako je pacijent izgubio svijest, učinite jedno od sljedećeg:

  1. Pažljivo i postepeno sipajte slatki napitak u usta ili stavite u usta grožđe ili par zdrobljenih tableta glukoze.
  2. Ako se brzi ugljikohidrati ne mogu isporučiti u usta pacijenta, stavite ga kroz usta ubrizgavanje glukagona u bedro ili ruku, bez dezinfekcije, možete direktno kroz košulju ili hlače. Ako nema glukagona, možete staviti injekciju 30-50 ml 40-50% rastvor glukoze .
  3. Ako nema glukagona i glukoze, hitno pozvati hitnu pomoć , a pacijenta stavite u vodoravni položaj.

Koja je opasnost od hipoglikemijske kome?

Hipoglikemijska koma javlja se kod pacijenata s dijabetesom s izuzetno niskim šećerom u krvi. Pacijent može brzo pasti u hipoglikemijsku komu, bukvalno 10-15 nakon prvih simptoma niskog šećera u krvi.

Simptomi hipoglikemijske kome su manje tipični nego kod dijabetičke kome (s nenormalno povišenim šećerom u krvi).

Pacijent može imati lošu kontrolu nad sobom, biti nemiran, ponekad čak i agresivan. U tom stanju može izgubiti svijest.

Ako je pacijent svjestan, dovoljno mu je da uzima glukozu ili pojede nešto slatko, a šećer će se povećati. Ali ako se dijabetičar onesvijesti, tada ga je već nemoguće natjerati da prihvati slatkiše, pa je potrebno pružiti hitnu pomoć.

Algoritam za hitnu njegu kod hipoglikemijske kome

Situacija 1. Pacijent je svjestan.

Da bi to učinio, mora uzeti nekoliko tableta glukoze ili popiti slatko piće (po mogućnosti toplo). Ponekad je pacijent u panici i ne želi jesti slatkiše, onda to pokušajte uvjeriti ili čak natjerati da to učini.

Situacija 2. Pacijent je izgubio svijest.

Ako dijabetičar padne u nesvjesno stanje, tada više ne može samostalno žvakati i piti, pa treba pokušati pažljivo sipati slatki napitak u usta. Možete staviti grožđe između njegovih zuba i obraza tako da se on polako rastvara i zajedno sa svojom slinom dospijeva u jednjak.

Ako ste obučeni, možete mu dati injekciju glukoze ili ući Glucagon - Lijek koji mnogi dijabetičari često imaju u hitnim slučajevima. Takva injekcija može spasiti život dijabetičaru hipoglikemijskom komom.

Injekcija glukagona je dobra jer se može staviti bilo gdje ispod kože ili mišića, na primjer, u bedro. Kod se ne treba sanirati prije ubrizgavanja, kao svaka minuta se broji. Čak možete ubrizgati glukagon kroz odjeću (na primjer, direktno kroz pantalone do bedara).

Glukagon se koristi za pružanje hitne pomoći kod hipoglikemijske kome.

Ako stavite injekciju glukoze, doza je sljedeća: 30-50 ml 40-50% otopine glukoze, što je 10-25 g čiste glukoze.Ako se kod djeteta dogodi hipoglikemijska koma, preporučuje se ubrizgavanje 20% otopine glukoze u dozi od 2 ml / kg tjelesne težine. Ako se pacijent ne oporavi, ponovite dozu. Ako to ne pomogne, pozovite hitnu pomoć.

Ako glukagon ili glukoza ne mogu biti isporučeni, a pacijentovi zubi su stisnuti, tako da je nemoguće sipati slatko, stavite pacijenta u vodoravni položaj i hitno pozovite hitnu pomoć.

Ako je pacijent sam otišao iz nesvjesnog stanja prije nego što je stigla hitna pomoć, odmah mu dajte nešto slatko ili neki slatki napitak (topli slatki čaj, kola). Nakon toga preporučuje se jedenje sporih ugljikohidrata - hljeba ili kaše.

Nakon ispravno pružene hitne pomoći, pacijentovo se stanje u pravilu stabilizira. Nakon toga, analizirajte uzroke hipoglikemijske kome i prilagodite dozu lijeka ili ugljikohidrata tako da se ovo stanje ne ponovi.

Hipoglikemijska koma - objašnjava profesor S.A. Rabinovich

Hipoglikemijska koma je patološko stanje ljudskog nervnog sistema uzrokovano akutnim nedostatkom glukoze u krvi za opskrbu ćelija mozga, mišića i ostalih tjelesnih stanica. Stanje hipoglikemijske kome se brzo razvija, kao rezultat toga dolazi do depresije svijesti i svih vitalnih funkcija. U slučaju neblagovremenog ispuštanja prvog meda. mogući su uslovi koji ugrožavaju život čoveka: zastoj srca, zastoj respiratornog centra u obdužnici medule.

Hipoglikemijska koma logičan je zaključak produžene hipoglikemije. Zbog toga je izuzetno važno biti u stanju prepoznati stanje prekursora - hipoglikemiju.

Simptomi hipoglikemijske kome

Klinika hipoglikemijske kome kod mnogih pacijenata obično je podmazana, već u prvih sat vremena malo tko posveti pažnju simptomima. Početne manifestacije smanjenja nivoa glukoze u krvi povezane su sa „gladovanjem“ mozga i povezanim hemijskim procesima u neurocitima i sinapsama (ćelijama mozga), jer ćelije počinju da sintetišu energiju iz rezervnih supstanci, koje u potpunosti nisu namenjene za to. Na pozadini slabosti, raste, što se praktično ne uklanja s lijekovima protiv bolova. Primjećuje se hlađenje ruku i stopala, vlažnost dlanova i stopala. Pojavljuju se vrući bljeskovi, a ljeti su mogući i nesvjestica zbog poremećaja termoregulacije i cirkulacije krvi.

Blijeda i utrnulost (trnce) nazolabijalnog trokuta, koji uvijek jasno odražava stupanj zasićenosti mozga kisikom i glukozom, postaje primjetan. U ovom su stanju ljudi obično agresivni, nestrpljivi zbog kritike. Sa porastom hipoglikemije, umor se povećava, a radna sposobnost znatno opada, posebno u intelektualnoj sferi. Kratkoća daha pojavljuje se pri hodanju i laganom naporu. Privremeno smanjenje oštrine vida moguće je dok se ne vrati željena razina glukoze. S vremenom, drhtanje prstiju, a kasnije i drugih mišićnih grupa, raste.

Svi pacijenti bez izuzetka imaju snažan osjećaj gladi. Ponekad je toliko izražen da je opisan kao osjećaj koji graniči s mučninom.

U kasnijim fazama razvoja hipoglikemijske kome moguć je dvostruki vid, poteškoće u fokusiranju očiju i loša percepcija boja (boje izgledaju mutno ili je sve sive boje).

Kršenja živčanog središta kontrole pokreta dovode do smanjenja preciznosti pokreta, što može dovesti do nesreća na poslu i kod kuće, za vrijeme vožnje i izvođenja uobičajenih radnji.

Ako je takvo stanje nadvladalo osobu tokom boravka u bolnici medicinske ustanove, o tome je potrebno reći medicinskim sestrama i lekaru. Uradit će potrebne testove (urin na aceton, krv na šećer) i nastaviti s liječenjem hipoglikemijske kome.

Od poremećaja u kardiovaskularnom sistemu treba naglasiti rastuću tahikardiju. Ovo je vrsta kvantitativne smetnje srčanog ritma. U nekim slučajevima tahikardija može dostići 100-145 ili više otkucaja u minuti, a osjećaj otkucaja srca pridružuje se osjećaju straha, kratkoći daha, toplim bljeskovima. Kada uzimate hranu s ugljikohidratima ili proizvode koji sadrže šećer (slatki čaj, bombone, kocka šećera), srce se postepeno "smiruje", učestalost otkucaja u minuti opada, a ostali simptomi nestaju bez traga.

Znakovi hipoglikemijske kome

Hipoglikemijska koma jedno je od rijetkih stanja koja ima fulminantni razvojni karakter. Znakovi koji su karakteristični samo za hipoglikemijsku komu trebalo bi poticati pružanje prve pomoći i prve pomoći. Zaista, u komi je ljudsko tijelo blizu linije života i smrti i svaka greška u liječenju ili hitnoj njezi može biti kobna.

Prekomatozno stanje ima nekoliko značajki: oštar napad kloničnih i toničnih napada ili epileptiformni napad. Započinje trzanjem mišića po tijelu i naglo se povećava do krajnjeg stepena - konvulzivnog napadaja. Ovo stanje je opasno jer nastaje potpuno nepredvidivo, a osoba može postati žrtva saobraćajne nesreće, padajući sa visine.

Stanje hipoglikemijske kome nastaje reakcijom medulla oblongata na hipoglikemiju: potpuni gubitak svijesti, zjenice proširene. Na detaljnom pregledu: koža je blijeda, hladan, ljepljiv znoj, disanje je blago oslabljeno, krvni tlak je normalan ili povišen, puls je normalan ili lagano porastao, ojačani su refleksi koljena i lakta.

Svijest je odsutna, što se izražava nedostatkom reakcije na fizičke podražaje, na primjer, tapkanje po obrazima, vikanje, potapanje hladnom vodom i druge metode „buđenja“. Zabilježeni su mnogi slučajevi kada su ljudi nakon izlaska iz hipoglikemijske kome tvrdili da vide sve što se događa sa strane. Službena znanost ne potvrđuje ove podatke i smatra se previše realističnim prilivom iluzija za vrijeme nesvjesnog stanja.

Respiracija u početnim fazama hipoglikemijske kome je malo promijenjena. Ali najčešća komplikacija je zastoj respiratornog centra. To znači da pacijentu treba disati (ritam, ujednačenost, dubina) tokom pažnje ili reanimacije. Ako je disanje površno, tj. Kada se ogledalo postavi u pacijentova usta postoji maglu, potrebno je unijeti respiratorne stimulanse, jer, propustivši trenutak, možete izgubiti osobu.

Klinika hipoglikemijske kome kombinira mnoge znakove hitnih stanja, a samo će usporedba svih simptoma u jednoj slici pomoći medicinskom paramedicinskom, rodbinskom i slučajnom prolazniku.

Ako je osoba ispravno primila pomoć, tada se vraća svijesti u roku od 10-30 minuta (u nedostatku komplikacija hipoglikemijske kome).

Liječenje hipoglikemijske kome

Da bi terapija tako ozbiljnog stanja kao što je hipoglikemijska koma bila efikasna, morate biti sigurni da je ovo stanje koma, a zatim da je ta koma hipoglikemijska. Ispravna dijagnoza u ovom slučaju je od velike važnosti. Na primjer, ako se sumnja na hiperglikemijsku komu, rana primjena otopine glukoze može biti fatalna.

Mnogo toga ovisi o tome postoje li svjedoci koji bi mogli opisati ponašanje osobe prije nego što izgubi svijest, opisati njegove pritužbe, pružiti podatke o lijekovima koje pacijent uzima nedavno.Ako su svjedoci potvrdili konvulzije, a nakon gubitka svijesti, preliminarnu primjenu inzulina ili dugotrajno gladovanje žrtve, tada se mogu započeti mjere oživljavanja s dijagnozom hipoglikemijske kome. A ako je osoba već pronađena u nesvjesnom stanju, u blizini nije bilo znakova upotrebe lijekova (inzulina ili lijekova koji snižavaju šećer), prvo ga morate odvesti u medicinsku ustanovu, gdje se obavljaju brzi testovi za količinu glukoze, acetona, ketonskih tijela i posle - terapijske mere.

U ranim fazama razvoja hipoglikemijske kome (u stanju hipoglikemije), najbolja profilaktička metoda kome je unos slatke i ugljikohidratne hrane. Istovremeno se ne smiju konzumirati čokoladni bomboni, jer sadrže veliku količinu različitih masti, aroma, aroma sumnjivog porijekla i malo glukoze. Najbolje je da osoba s dijabetesom nosi nekoliko običnih lizalica u džepu, ali ne i čokoladu.

O važnosti dijeta, lijekova i pravilne raspodjele tjelesne aktivnosti liječnik mora razgovarati s osobama oboljelim od dijabetesa, posebno s djecom ili njihovim roditeljima.

Pazite na inzulin dugog djelovanja. Preporučuje se primjena ispod kože kukova ili ramena, jer je njegova apsorpcija na tim mjestima sporija. Vrlo važan zadatak je provesti istraživanje glikemijskog profila tokom dana. Ovo će olakšati zadatak izbora inzulina za primjenu noću i omogućiti sprječavanje hipoglikemije u snu.

Osobe sa dijabetesom tipa 1 trebaju dijetu koja se temelji na njihovim energetskim potrebama. Drugim riječima, tjelesnu količinu unesenih kalorija u potpunosti treba iskoristiti, a količina injiciranog inzulina treba odgovarati potrošenim ugljikohidratima. Radi lakšeg izračuna kalorija kod pacijenata mogu se koristiti u različitim tablicama koje označavaju hranjive vrijednosti i pojedinačnih proizvoda i gotovih obroka. Ali za izračunavanje opterećenja ugljikohidrata u proizvodima koji se koriste u jedinicama kruha. Jedna takva jedinica otprilike odgovara 12 grama ugljikohidrata zajedno s dijetalnim vlaknima. Ili 25 grama običnog hljeba. Jedinice za hljeb koriste se za samokontrolu prehrane dijabetesa, dizajnirane su za poboljšanje kvalitete života dijabetičara, navikavajući ih na odgovornost za vlastito zdravlje.

Za liječenje hipoglikemijske kome koristi se 10% -tna otopina glukoze u količini od 100 do 250 mililitara. Ovo je potrebno za održavanje stalnog nivoa glukoze u krvotoku. Ako pacijent nije vratio svijest tijekom infuzije glukoze, moraju se poduzeti mjere za sprečavanje moždanog edema - intravenski davati 15% otopinu Manitola od 1 do 2,5 miligrama po kilogramu tjelesne težine, a zatim unijeti Furosemid (Lasix) 75 - 110 mg intravenski. Manitol je predstavnik skupine osmotskih diuretika, njegovo djelovanje bazira se na fizičkim zakonitostima interakcije molekula vode i ljekovite supstance. Izlučuje se nepromijenjeno s privlačenim molekulama vode. Lasix ima i specifičan učinak na bubrežni aparat, potiče stvaranje mokraće i njegovo daljnje izlučivanje. Treba ga davati s velikom pažnjom, jer može uzrokovati obilnu diurezu - neprekidni gubitak tečnosti u tijelu.

U smislu prevencije ili liječenja cerebralnih komplikacija hipoglikemijske kome, lijekovi poput Piracetama ili Nootropila su dobro prikladni. Ovi lijekovi su tipični predstavnici takozvanih nootropica - lijekova koji poboljšavaju cerebralnu cirkulaciju.Primjenjuju se i kod starijih osoba i kod pacijenata koji su pretrpjeli akutnu cerebrovaskularnu nesreću. Da bi se spriječilo akutno povećanje krvnog tlaka u žilama mozga, koristi se otopina magnezijevog sulfata, poznatija kao Magnesia. Obično se daje do 10 ml (ovisno o tjelesnoj težini) u koncentraciji koja ne prelazi 25%.

Unošenje otopine glukoze mora se izvesti pod laboratorijskim nadzorom njegove razine u krvi. Kada koncentracija glukoze dostigne 14 - 16 mmol po litri, inzulin sa kratkim djelovanjem treba davati subkutano u dozi do 6 jedinica svaka 3 do 5 sati.

Uzroci komplikacija dijabetesa

Dijabetička koma se ne događa često, ali ima ozbiljne posljedice za pacijenta. Postoje dva glavna razloga za snižavanje šećera na neprihvatljiv nivo:

  1. U krvi se nalazi velika količina inzulina. Ovo je hormon koji je odgovoran za dostavljanje glukoze u ćelije tela. Ako je višak, tada se sadržaj šećera u krvi smanjuje, a u tkivima povećava.
  2. Nedovoljan unos glukoze u krvi kod normalne razine inzulina. Ovo kršenje prouzrokovano je problemima u ishrani ili viškom fizičke aktivnosti.

Dijabetičari trebaju pažljivo slijediti sve preporuke liječnika. Nepravilna prehrana, nepravilna doza kada se ubrizgava inzulin ili kršenje tehnike ubrizgavanja, loša prehrana ili upotreba alkoholnih pića mogu dovesti do hipoglikemijskog stanja, a hitnu pomoć u tom slučaju treba pružiti ispravno i u najkraćem mogućem roku, u protivnom pacijent može umrijeti.

Opasnost za dijabetičare su i lijekovi koji snižavaju šećer u krvi. Na primjer, predoziranje Glibenklamida može uzrokovati nagli pad glukoze. Kao rezultat toga, razvija se izražena slika šećerne kome.

Simptomi hipoglikemijskog stanja

Koma kod pacijenta s dijabetesom ne javlja se naglo. Obično mu prethodi predgovor. Ako je moguće pravovremeno prepoznati, tada će vam pružena prva pomoć pomoći da izbjegnete padanje u komu. Morate brzo djelovati: 10-20 minuta.

Karakteristični simptomi pomoći će prepoznati prekom. Mozganske ćelije prve trpe zbog skokova glukoze, pa se pacijent počinje žaliti na:

  • Vrtoglavica
  • Slabost i apatija
  • Pospanost
  • Glad
  • Drhtave ruke
  • Pojačano znojenje.

Od vanjskih promjena može se primjetiti blanširanje kože. Da biste blokirali ovaj napad, dovoljno je dijabetičarima dati slatki čaj, slatkiše ili samo malo šećera. Glukoza iz čokolade ili sladoleda se apsorbuje sporije, pa u ovom slučaju nisu prikladne.

Neblagovremeno povećanje sadržaja šećera povećaće pojavu simptoma. I bit će karakteristične već za komu. Dolaze do poremećaja u govoru i koordinaciji pokreta. U sljedećem trenutku, dijabetičar će se onesvijestiti - započinje koma.

Znaci kome

Ako pacijentu nisu pomogle hipoglikemije, pada u šećernu komu. Dijabetičar je već bez svijesti. Karakteristični znakovi ukazuju na napad:

  • Vlažna, hladna i blijeda koža na tijelu,
  • Obilno znojenje,
  • Grčevi
  • Srčana palpitacija
  • Povraćanje
  • Slaba reakcija na svjetlost.

Ako podignite pacijentove kapke, možete vidjeti da su mu zjenice znatno proširene. Opasnost od kome leži u činjenici da osoba iznenada padne u nju. Istovremeno može dobiti dodatne povrede: postati učesnik u nesreći, pasti s visine i biti ozbiljno povrijeđen.

Uz hipoglikemijsku komu, pravilan algoritam hitne pomoći igra presudnu ulogu: prskanje vodom, potapšavanje lica i vikanje ne mogu vratiti pacijenta u osjećaje. Sve hitne mjere trebali biste poduzeti sve do rada respiratornog centra kod dijabetičara.

Sekvenca otpuštanja glikemije

Prije nego što poduzmete bilo kakve mjere, morate biti sigurni da je pred vama zaista slučaj hipoglikemijskog stanja. Da biste to učinili, ako je moguće, razgovarajte s pacijentom ili saznajte kako se sve dogodilo, sa drugima. Sa vaše strane, hitna pomoć koja se pruža kod hipoglikemijske kome će izgledati ovako:

  1. Odredite svoj šećer u krvi glukometrom.
  2. Položite pacijenta na bok, očistite usnu šupljinu od ostataka hrane.
  3. Obezbedite pacijentu brze ugljene hidrate.
  4. Hitno pozovite hitnu pomoć u slučaju gubitka svijesti pacijentima.
  5. U prisustvu špriceva s Glucagonom, subkutano unesite ne više od 1 ml.

Zabranjeno je sipati slatka pića u usta osobi koja je izgubila svijest. To može dovesti do asfiksije. Akutne komplikacije koma mogu biti moždani edem ili krvarenje u njemu. Brzina vaše reakcije i tačan slijed akcija u takvoj situaciji čovjeku mogu spasiti život.

Bolničko liječenje kome

Ako je pacijent u stanju hipoglikemijske kome odveden u medicinsku ustanovu, tada mu je propisan kurs liječenja. Njegova prva faza bit će unošenje 40% -tne otopine glukoze do 110 ml, ovisno o tjelesnoj težini. Ako se nakon ovoga klinička slika kome ne promijeni, prelaze na kapljicu iste otopine, ali s nižom koncentracijom i u većem volumenu. Ako je koma uzrokovana predoziranjem lijekova za snižavanje šećera, tada se glukoza ubrizgava na normalnu razinu glikemije i potpuno uklanjanje ostataka uzetih lijekova iz tijela.

Prevencija moždanog edema omogućava intravensku kapaljku pacijenta diureticima (Mannitol, Manitol, Furosemid, Lasix). Tijekom perioda terapije, kardiolog i neurolog također trebaju obaviti pregled kako bi se spriječile moguće komplikacije. Nakon oslobađanja njihove kome pacijenta nadgleda endokrinolog. Propisuje potrebne testove za dijagnozu stanja dijabetičara i određuje mu dijetu.

Glavni uzroci bolesti i faktori rizika

Patogeneza bolesti temelji se na sljedećim razlozima:

  • Previše unosa lijekova koji imaju za cilj snižavanje šećera u krvi ili inzulina.
  • Nakon uobičajene doze inzulina, količina konzumiranih ugljikohidrata nije dovoljna.
  • Visok prag osetljivosti na kaminsulin.
  • Pokušaji smanjenja inzulinske aktivnosti jetre.
  • Hiperinzulinizam.
  • Intoksikacija tijela zbog prekomjerne doze alkohola.

U nekim slučajevima hipoglikemija se javlja iz sljedećih razloga, koji se bilježe mnogo rjeđe:

  1. Predoziranje aspirina ili beta-adrinoblokatora.
  2. Uz prisustvo zatajenja bubrega, u hroničnom stadijumu.
  3. Pojava hepatocelularnog karcinoma.
  4. Insuficijencija hipofize.

Sve ove okolnosti doprinose smanjenju glukoze.

Hipoglikemijska koma je u nekim okolnostima uporediva sa hipoksijom mozga. Budući da s malim prodorom glukoze u krvotok, dolazi do energetske gladi moždanih stanica, u njima je poremećen rad oksidacije i oporavka. Kao rezultat toga, dolazi do funkcionalne i organske degeneracije neuronskih stanica i njihove postepene smrti.

Neuroni moždane kore moždane hemisfere visoko su osjetljivi na hipoglikemiju, dok su baze obdugata mozga najmanje osjetljive. Iz tog razloga, čak i kod pojave hipoglikemijske kome kod ljudi, srčani sistem, krvožilni tonus i respiratorni organi normalno funkcionišu dugo vremena.

Glavni simptomi hipoglikemije i hiperglikemije

Hiperglikemija je akutna i hronična. Njeni glavni simptomi su sljedeće manifestacije na tijelu:

  • osoba je neprestano žedna,
  • učestalo mokrenje,
  • umor,
  • gubitak kilograma
  • zamagljen vid
  • suha koža, zbog ovog svraba se pojavljuje,
  • pojava aritmije,
  • Kussmaul disanje se razvija,
  • prisutnost drugih infekcija koje je teško liječiti i postaju spore (otitis, kandidijaza, itd.),
  • koma.

Kod akutne hiperglikemije mogu se dodati sledeći simptomi:

  • oslabljena svest
  • ketoacidoza
  • jaka dehidracija, koja se razvija kao rezultat osmotske diureze i glukozurije.

Hipoglikemija je podijeljena na vegetativno i neuroglikopenično stanje, a tok bolesti ovisi o vrsti oblika.

S vegetativnom hipoglikemijom razvijaju se sljedeći simptomi:

  • osoba postaje agresivna ili uzbudljiva, pojavljuje se stanje anksioznosti,
  • znojenje
  • mišićni tremor i hipertoničnost,
  • visok krvni pritisak
  • proširene zjenice
  • blijeda koža,
  • aritmija,
  • česta mučnina, koja u nekim slučajevima dovodi do povraćanja,
  • opća slabost
  • stalni osjećaj gladi.

Neuroglikopeničko stanje može se očitovati sličnim simptomima:

  • smanjen raspon pažnje,
  • razvijaju se glavobolja i vrtoglavica
  • osoba može izgubiti prostornu orijentaciju,
  • poremećena koordinacija pokreta,
  • parestezija se razvija,
  • parovi u očima
  • ponašanje postaje neadekvatno
  • gubitak memorije
  • poremećena je cirkulacija krvi i disajni sistem,
  • stalno želite spavati,
  • zamagljena svijest
  • razvoj stanja bez svijesti, ponekad nesvjestice,
  • pada u komu.

Osoba koja boluje od dijabetesa trebala bi biti svjesna simptoma bolesti. Ovo je neophodno kako bi se pružila pravodobna hitna pomoć zbog hipoglikemijske kome.

Kako utvrditi hipoglikemijsku komu na početku bolesti

Koma može nastati munjevitom brzinom. Na nju je upozoriti izuzetno je teško. Vrijedno je pažljivo promatrati osobu kako bi se na vrijeme pružila prva pomoć bez ikakvih komplikacija. To je zbog činjenice da takva bolest predstavlja opasnost za život.

Prekomatozno stanje očituje se sledećim karakteristikama:

  • Naglo se razvijaju klonične i tonične konvulzije koje podsećaju na epileptični napad.
  • Ovi simptomi se razvijaju neočekivano. Zbog toga mogu uzrokovati nesreću, pad sa visine itd.
  • Drugi simptom bolesti je gubitak svijesti, a zjenice kod osobe su prorijeđene.
  • Ako pacijenta detaljno pregledate, tada se koma očituje blijedošću kože, prisutnošću hladnog znoja, jedva vidljivim disanjem, krvni tlak može biti normalan ili povišen, isto se događa i s pulsom.
  • Javlja se refleks koljena i laktova.
  • S obzirom da je oslabljena svijest, osoba neće reagirati na vanjske podražaje - jarko svjetlo, udarce u obraze, prskanje vodom itd.

Na početku koma disanje se lagano mijenja. Postoji rizik od potpunog nedostatka disanja. Stoga ovom predmetu treba posvetiti posebnu pažnju, jer za vreme prevoza pacijenta može doći do narušavanja stanja disanja.

Da biste provjerili ima li plitko disanje, potrebno je donijeti ogledalo u usta osobe, koje bi se trebalo zamagliti. U tom će slučaju biti potrebno uvesti respiratorni stimulans, s obzirom da se hipoglikemijska koma razvija, osoba može u potpunosti prestati disati.

Dijagnostičke mjere

Prema laboratorijskim parametrima, hipoglikemijska koma nastaje kada je šećer u krvi manji od 3 mmol / l. Ali ovi podaci ne mogu biti standard za sve, jer su neki pacijenti pali u komu sa šećerom u krvi od 5-7 mmol / l i još više. Takođe, hipoglikemijsko stanje može se utvrditi intravenskim davanjem glukoze i tijelo će pokazati pozitivnu reakciju.

Hitna pomoć i intenzivna nega

Ako osoba osjeća predispoziciju, tada si možete pomoći. U ovom trenutku preporučuje se piti slatki čaj, jesti komad šećera ili bombona.Bilo koja hrana na bazi brzog ugljikohidrata će uspjeti.

Istovremeno se može dodati otopina glikogena. U pravilu se pacijenti sa šećernom bolešću upozoravaju na slično stanje i oni bi tu tvar trebali uvijek imati u ruci u špricu. U slučaju opasnosti, daje se intramuskularno. Ovo je hitna pomoć kod hipoglikemijske kome, koju možete učiniti sami. Ako nema učinka, odmah pozovite hitnu pomoć.

Dolazeći ljekari hitno ubrizgavaju 40% glukoze intramuskularno. Nakon čega se glukoza ubrizgava i kaplje, potrebno je, čak i ako se pacijent osjeća bolje, jer postoji vjerovatnoća da će se slično stanje ponoviti. Ove mjere obično pomažu osobi da spriječi razvoj hipoglikemijske kome.

Ako akcije s glukozom nisu pomogle, onda mogu postojati i drugi razlozi hipoglikemijske kome.

  1. Prvo, predak se razvijao dugo vremena i procesi su postali nepovratni.
  2. Drugo - postoje druga kršenja.

U prvom slučaju metabolizam neurona je izblijedio, jer je smanjenje glukoze previše izraženo i ima dug tok. Elektroliti jedva prolaze kroz membrane. Čak i kada je krv zasićena ugljikohidratima, neki neuroni već nisu održivi. Sa druge strane, trebaće neko vrijeme da se oporavi. Potreban je prijenos pacijenta na mehaničku ventilaciju, provode se sljedeće mjere:

  1. Korištenje sredstava za obnavljanje vaskularnog tonusa.
  2. Održavanje srčanog mišića.

Ove akcije se nazivaju inotropna podrška.

U ovom slučaju, primjena samo glukoze nije dovoljna. Zamijenjena je polarizacijskom smjesom. Sastoji se od:

  • 5% glukoze
  • kalijum hlorid u rastvoru,
  • insulin

Ovo je prva pomoć kod hipoglikemijske kome.

Preostale lijekove propisuje lekar na osnovu individualnih pokazatelja pacijenta. Za prevenciju nosokomijskih infekcija mogu se propisati antibiotici. Dakle, daljnje liječenje hipoglikemijske kome provodi se onako kako je propisao liječnik. Usredotočuje se na patogenezu bolesti i individualne karakteristike pacijentovog tijela.

Prevencija patologije

Poznato je da se hipoglikemijska koma razvija uglavnom u bolesnika sa šećernom bolešću. Zbog toga je prije svega neophodno spriječiti ovu bolest. Ako imate dijabetes, trebali biste se usko baviti njegovim liječenjem ili održavanjem bolesti. Trebalo bi redovito uzimati hipoglikemijske i druge lijekove, liječnik mora reći pacijentu kako se i iz kojih razloga razvija (hipoglikemijski) napad, kao i mjere za njegovo sprečavanje. Vrijedi zapamtiti da se takvo stanje može razviti na pozadini fizičkog stresa ili nepravilnog unosa hrane.

Ovaj je članak dostupan i na sljedećim jezicima: tajlandski

Pogledajte video: Vaše ruke mogu spasiti nečiji život (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar