Prevenar 13: upute za upotrebu za djecu i odrasle

Prevenar 13: upute za uporabu i recenzije

Latinsko ime: Prevenar 13

ATX kôd: J07AL02

Aktivni sastojak: polisaharidi 13 serotipa pneumokoka: 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F, 23F, protein CRM197 nosač

Proizvođač: Odeljenje Wyeth Pharmaceuticals kompanije Wyeth Holdings Corporation (SAD), Baxter Pharmaceuticals Solutions LLC (SAD), Pfizer Airland Pharmaceuticals (Irska), NPO Petrovaks Pharm (Rusija)

Ažuriranje opisa i fotografije: 26.10.2018

Cijene u ljekarnama: od 1713 rubalja.

Prevenar 13 je cjepivo (pneumokokni polisaharid konjugirani adsorbirani, 13-valentni) za prevenciju bolesti uzrokovanih Streptococcus pneumoniae.

Oblik i sastav

Prevenar 13 dostupan je kao suspenzija za intramuskularnu (intramuskularnu) injekciju: bijela otopina jednolike strukture (0,5 ml svaka u prozirnoj staklenoj špricu bez boje kapaciteta 1 ml: u plastičnom pakovanju 1 štrcaljka u kompletu sa 1 sterilnom iglom, u 1 paket za kartonsku kutiju, za medicinske ustanove - 5 šprica u plastičnom pakovanju, 2 pakovanja u kartonskom paketu s 10 sterilnih igala, 100 šprica u plastičnoj posudi).

0,5 ml (1 doza) suspenzije sadrži:

  • aktivne tvari: pneumokokni konjugati (polisaharid - CRM)197) - polisaharid serotipa 1, 3, 4, 5, 6A, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F i 23F - 2,2 μg svaki, polisaharid serotipa 6B - 4,4 µg, protein CRM-nosač197 - približno 32 mcg,
  • pomoćne komponente: polisorbat 80, aluminijum fosfat, jantarna kiselina, natrijum hlorid, voda za injekcije.

Farmakološka svojstva

Prevenar 13 je cjepivo predstavljeno u obliku kapsularnih polisaharida pneumokoknih serotipa: 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F i 23F. Svaki od njih pojedinačno je konjugiran na difterijski protein CRM197 i adsorbiran je na aluminijum fosfatu. Nakon uvođenja cjepiva, imunomodulatorni učinak nastaje na temelju stvaranja u tijelu antitijela na svaki od kapsularnih polisaharida Streptococcus pneumoniae, pružajući specifičnu zaštitu protiv infekcija uzrokovanih uključenim pneumokoknim serotipovima.

Prevenar 13 sadrži 90% serotipa koji uzrokuju razvoj invazivnih pneumokoknih infekcija (IPI) koji su rezistentni na antibiotike.

Za konjugirane pneumokokne vakcine, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, ekvivalentnost imunološkog odgovora vakcine određena je s tri kriterija. Prvi kriterij je postotak pacijenata kod kojih je koncentracija specifičnih IgG antitijela dosegla ili prelazi 0,35 µg po 1 ml. Drugi kriterij je SGK (srednja geometrijska koncentracija) Ig i OFA (opsonofagocitna aktivnost) baktericidnih antitijela, gdje je OFA titar jednak ili premašuje omjer 1 do 8. Treći kriterij je SGT (srednji geometrijski titar). Za odrasle osobe nije utvrđena zaštitna razina anti-pneumokoknih antitijela, stoga se koristi serotip specifičan OFA (CHT).

Tokom početnog vakcinacije primenom tri doze Prevenar 13 kod dece mlađe od 6 meseci primećeno je značajno povećanje nivoa antitijela na sve serotipe vakcine. Na pozadini uvođenja samo dvije doze za serotipove 6B i 23F, prvi kriterij imunološkog odgovora cjepiva određuje se u manjem postotku djece. U ovom se slučaju primjećuje snažni pojačani odgovor na revakcinaciju za sve serotipove. Za stvaranje imunološkog pamćenja indicirana je primjena tri i dvije doze za primarno cijepljenje. U djece druge godine života, sekundarni imunološki odgovor na potisnu dozu je uporediv za svih 13 serotipa nakon niza primarnih vakcinacija pomoću tri i dvije doze cjepiva.

Vakcinacija nakon 8 tjedana života prevremeno rođene djece (gestacijske dobi do 37 tjedana), uključujući one rođene s gestacijskom dobi do 28 tjedana, nakon završetka punog tečaja dovodi do postizanja vrijednosti razine zaštitnih specifičnih anti-pneumokoknih antitijela i njihovih RPA, koji prelaze zaštitne u 87-100% cijepljenih djeca na svih 13 serotipova.

Jedna doza Prevenara na 13 djece u dobi od 5 do 17 godina može dati potreban imunološki odgovor na sve polisaharide Streptococcus pneumoniae koji čine cjepivo.

U usporedbi s cjepivom Prevenar, prisutnost dodatnih (1, 3, 5, 6A, 7F, 19A) cjepiva specifičnih za cjepivo u sastavu Prevenar 13 značajno povećava njegovu učinkovitost.

Nakon vakcinacije Prevenarom (prema shemi, dvije doze u prvoj godini života i jedna revakcinacija u drugoj godini života) sa 94% djece koja dosegnu učestalost invazivne pneumokokne infekcije (IPI) nakon 4 godine dosegne 98%. Nakon prelaska na cjepivo Prevenar 13, postoji tendencija daljnjeg smanjenja učestalosti IPI. Kod djece mlađe od 2 godine to se događa u 76% slučajeva, u dobi od 5-14 godina - u 91%. Nema slučajeva IPI uzrokovanih serotipom 5. Kod djece u dobi od 5 godina i mlađi, serotipna efikasnost protiv IPI za dodatne vakcinske serotipe 3 i 6A kreće se od 68 do 100%, a za serotipove 1, 7F i 19A to je bilo 91%.

Učestalost registracije IPI uzrokovanih serotipom 3, dok je koristila Prevenar 13, smanjila se za 68% u djece mlađe od 5 godina.

Prijelazom na Prevenar 13 nakon uvođenja Prevenar cjepiva prema shemi 2 + 1, učestalost otitisnog medija uzrokovanog serotipima 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F i serotipom 6A smanjuje se za 95%, serotipima 1, 3, 5, 7F i 19A - za 89%.

Uz to, s ovom tranzicijom kod djece s jednog mjeseca života na 15 godina, primjećuje se smanjenje od 16% u učestalosti svih slučajeva upale pluća u zajednici. Slučajevi upale pluća s pleuralnim izljevom smanjeni su za 53%, pneumokokne - za 63%. Tokom druge godine nakon uvođenja cjepiva Prevenar 13, učestalost pneumonije koja je stekla u zajednici uzrokovana dodatnim serotipima cjepiva smanjila se za 74%.

U djece mlađe od 5 godina, cijepljenje lijekom Prevenar 13 prema shemi 2 + 1 smanjuje broj hospitalizacija s pneumonijom bilo koje etiologije koju je stekao alveolar u zajednici za 32%, a ambulantnim posjetima za 68%.

Dokazana je efikasnost lijeka u odnosu na serotipove specifične za vakcinu.

Smanjenje incidencije necepljenih osoba specifično za serotip može se primijetiti samo u zemljama u kojima se masovna imunizacija stanovništva provodi više od 3 godine u skladu s utvrđenom shemom. Kod necijepljenih osoba starijih od 65 godina invazivna pneumokokna infekcija javlja se 25% manje, uzrokovana serotipima 4, 6B, 9V, 14, 18C, 19F, 23F - smanjenim za 89% i serotipima 1, 3, 5, 6A, 7A, 19A - za 64%.

Učestalost infekcija uzrokovanih serotipom 3 smanjila se za 44%, serotipom 6A - za 95%, serotipom 19A - za 65%.

Prema rezultatima kliničkih studija, pokazana je sigurnost i imunogenost lijeka za pacijente u dobi od 18 godina i starije, uključujući prethodno cijepljene s 23-valentnom pneumokoknom polisaharidnom cjepivom (PPV23). Imunološka ekvivalencija uočena je u odnosu na 12 uobičajenih serotipova sa PPV23. Pored toga, sa jedinstvenim serotipom 6A i za 8 uobičajenih serotipa sa PPV23, dokazan je veći imunološki odgovor na Prevenar 13 vakcinu.

U bolesnika starih 70 godina i starijih nakon jedne vakcinacije prije više od 5 godina PPV23, revakcinacija lijekom Prevenar 13 daje izraženiji imunološki odgovor.

Davanje dvije doze Prevenara 13 pacijentima sa anemijom srpastih ćelija starih 6 do 18 godina s intervalom od 6 mjeseci daje visok imunološki odgovor.

Uvođenje prve doze djece i odraslih koji su bili inficirani virusom humane imunodeficijencije (HIV) i koji prethodno nisu primili pneumokoknu vakcinu dovodi do povećanja nivoa IgG SGK i OFA. Uvođenje intervala druge i treće doze cjepiva omogućava 6 mjeseci postizanje razvoja većeg imunološkog odgovora nego jednim vakcinacijom.

Transplantacija hematopoetskih matičnih ćelija povezana je s velikim rizikom od pneumokokne infekcije. Stoga se pacijenti stariji od 2 godine koji su podvrgnuti alogenoj transplantaciji matičnih ćelija (HSCT), s potpunom ili zadovoljavajućom djelomičnom hematološkom remisijom u slučaju limfoma i mijeloma, vakcinišu s tri doze Prevenara 13 s razmakom od 1 mjeseca. Vakcinacija počinje 3–6 mjeseci nakon HSCT-a. 6 mjeseci nakon treće doze, daje se potisna (četvrta) doza cjepiva. 1 mjesec nakon četvrte doze Prevenara 13 preporučuje se pojedinačna doza PPV23.

Indikacije za upotrebu

Prema uputama, Prevenar 13 indiciran je za bolesnike u dobi od 2 mjeseca i starije radi prevencije pneumokoknih zaraznih bolesti izazvanih serotipima Streptococcus pneumoniae 1, 3, 4, 5, 6A, 6B, 7F, 9V, 14, 18C, 19A, 19F i 23F, uključujući invazivnih oblika, kao što su meningitis, teška upala pluća, sepsa, bakteremija i neinvazivni oblici pneumonije u zajednici, otitis.

Vakcinacija se provodi prema odobrenim uvjetima u nacionalnom kalendaru preventivnih vakcinacija i s povećanim rizikom za pneumokoknu infekciju.

Stanja visokog rizika za pneumokoknu infekciju uključuju imunodeficijenciju (uključujući infekcije virusom humane imunodeficijencije), imunosupresivnu terapiju raka, anatomsku i funkcionalnu aspleniju, uspostavljeni kohlearni implantat (uključujući planiranu operaciju), curenje cerebrospinalne tečnosti, hronične bolesti kardiovaskularnog sistema, pluća i dr. bubrega i (ili) jetre, dijabetes melitus, bronhijalna astma, period rekonvalescencije meningitisa, akutni otitisni medij ili upala pluća ii, infekcija mikobakterijom tuberkulozom.

Uz to, rizik od razvoja pneumokokne infekcije povećava se kod pušača duhana, bolesnika starijih od 50 godina, često i dugotrajno bolesne djece, prijevremeno rođene djece i u organiziranim skupinama ljudi (uključujući internatske škole, sirotišta, vojsku).

Kontraindikacije

  • akutni period zaraznih, neinfektivnih i hroničnih bolesti (do potpunog oporavka ili početka perioda remisije),
  • teške generalizirane alergijske reakcije, anafilaktički šok i druge reakcije preosjetljivosti s prethodnom primjenom Prevenar 13 ili Prevenar preparata,
  • pojedinačna netolerancija na komponente lijeka.

Uputa za upotrebu Prevenara 13: metoda i doziranje

Ne možete unijeti lijek intravaskularno i / m u glutealnoj regiji.

Suspenzija se daje intramuskularno, djeci prvih godina života - na gornjoj vanjskoj površini srednje trećine bedara, starijoj od 2 godine - u deltoidnom mišiću ramena.

Prije upotrebe sadržaj štrcaljke mora dobro protresti. Lijek možete koristiti ako, nakon vizualnog pregleda, suspenzija ima jednoliku strukturu. U prisutnosti stranih čestica u sadržaju štrcaljke Prevenar 13 zabranjeno je koristiti.

Jedna doza za pacijente bilo koje životne dobi je 0,5 ml.

Važno je napomenuti: ako se cijepljenje započne pneumokoknim polisaharidnim konjugiranim adsorbiranim, 13-valentnim cjepivom, tada se preporučuje kompletiranje istim cjepivom. Ako se cijepljenje započne sa 7-valentnom vakcinom Prevenar, tada se može nastaviti s Prevenarom 13 u bilo kojoj fazi sheme imunizacije.

Ako se interval između uvođenja cjepiva iz objektivnih razloga poveća, nije potrebno unošenje dodatnih doza Prevenara 13.

Za pojedinačnu imunizaciju djece u dobi od 2 do 6 mjeseci koristi se shema 3 + 1: prva se doza primjenjuje u dobi od 2 mjeseca, zatim se druga i treća doza daju s razmakom od najmanje 1 mjeseca između injekcija. Revakcinacija - jednokratna doza u dobi od 11-15 mjeseci.

Za provođenje masovne imunizacije djece u dobi od 2-6 mjeseci primjenjuje se režim doziranja 2 + 1: 2 s razmakom od najmanje 2 mjeseca između primjena. Revakcinacija - jednostruka injekcija jedne doze kod deteta starosti 11-15 meseci.

Kod imunizacije djece u dobi od 7 do 11 mjeseci primjenjuje se režim doze 2 + 1: 2 s razmakom od najmanje 1 mjeseca između primjena. Revakcinacija - jednokratna doza u dobi od 11-15 mjeseci.

Kod cijepljenja djece u dobi od 12-23 mjeseca koristi se raspored doza 1 + 1: 2 s razmakom između davanja od najmanje 2 mjeseca.

Kada se cijepi djeca od 24 mjeseca i starija, koristi se jedna doza cjepiva.

Pacijentima u dobi od 18 godina i starijima prikazana je jedna doza lijeka, nije utvrđena potreba za pojačanim cijepljenjem. Interval između primjene Prevenar 13 i PPV23 cjepiva propisan je u skladu sa službeno utvrđenim smjernicama.

Nakon transplantacije hematopoetskih matičnih ćelija pacijentima je prikazana imunizacija, koja se sastoji od 4 doze od 0,5 ml Prevenara 13, prema shemi 3 + 1. Prvu dozu se preporučuje davati od 3. do 6. mjeseca nakon transplantacije. Sljedeće dvije doze primjenjuju se u intervalu između injekcija od 1 mjeseca. Revakcinacija - jedna doza 6 mjeseci nakon uvođenja treće doze.

Vakcinacija prijevremeno rođene dojenčadi provodi se prema shemi 3 + 1. Prvu dozu treba primijeniti u dobi od 2 mjeseca, bez obzira na tjelesnu težinu djeteta. Zatim se, u razmaku od 1 mjeseca između injekcija, primjenjuju još dvije doze Prevenara 13. Četvrta (booster) doza preporučuje se davati u dobi od 12-15 mjeseci.

Prikazana je primjena Prevenara 13 u starosti, sigurnost i imunogenost lijeka potvrđena je za ovu kategoriju bolesnika.

Nuspojave

  • vrlo često: na mjestu ubrizgavanja - crvenilo kože, oticanje ili zadebljanje u promjeru do 7 cm, bol u djece 2–5 godina i / ili nakon revakcinacije, glavobolja, loš san, pospanost, smanjen apetit, pogoršanje postojećih ili generaliziranih novi bolovi u zglobovima i mišićima, zimica, umor, povraćanje (kod pacijenata 18–49 godina), hipertermija, razdražljivost,
  • često: bol na mestu ubrizgavanja, uzrokujući kratkotrajno ograničenje raspona pokreta udova, groznica iznad 39 ° C, oticanje ili zadebljanje promjera 2,5–7 cm, hiperemija na mjestu ubrizgavanja (kod djece mlađe od 6 mjeseci nakon niza primarnih vakcinacija ) osip, povraćanje, proliv,
  • rijetko: reakcije na mjestu ubrizgavanja - crvenilo kože, oticanje ili zadebljanje u promjeru većem od 7 cm, pojedinačna netolerancija (svrbež, urtikarija, dermatitis), mučnina, konvulzije (uključujući febrilne konvulzije), suznost,
  • rijetke: reakcije u području ubrizgavanja - limfadenopatija, ispiranje, slučajevi hipotoničnog kolapsa, reakcije preosjetljivosti (uključujući bronhospazam, nedostatak daha, Quinckeov edem s lokalizacijom na licu i drugim organima), anafilaktička ili anafilaktoidna reakcija (uključujući šok),
  • vrlo rijetko: regionalna limfadenopatija, poliforma eritema.

U odraslih koji su prethodno bili vakcinisani i necepljeni sa 23-valentnom pneumokoknom polisaharidnom vakcinom nije bilo značajnih razlika u učestalosti štetnih efekata.

Posebna uputstva

Imunizacija se provodi u specijaliziranoj medicinskoj ordinaciji koja je osigurana sredstvima protiv šok terapije. Zbog rizika od razvoja anafilaktičkih reakcija nakon injekcije, potrebno je pratiti stanje pacijenta tokom 0,5 sati.

Imunizacija protiv pneumokokne infekcije prevremeno rođene dece koja je rođena s gestacijskom dobi manjom od 37 tjedana neophodna je za novorođenčad u prvim mjesecima života, posebno sa nezrelošću respiratornog sistema. Zbog toga ne treba odlagati vreme vakcinacije ili ga odbiti. Postupak se provodi u drugoj fazi njege u bolnici pod budnim medicinskim nadzorom djetetovog stanja u roku od 48 sati nakon vakcinacije.Priroda, ozbiljnost reakcija nakon vakcinacije i učestalost njihovog razvoja tijekom cijepljenja prijevremeno rođene djece (uključujući duboko prevremeno rođene bebe i s izuzetno malom tjelesnom težinom) ne razlikuju se od onih kod novorođenih beba.

Uz primarno cijepljenje Prevenarom 13, učestalost lokalnih reakcija kod starije djece veća je nego u djece prve godine života.

Savjetuje se oprez kada i / m daje lijek pacijentima s poremećajima sustava koagulacije krvi (uključujući trombocitopeniju) ili koji su na antikoagulanskoj terapiji. Vakcinacija u ovoj kategoriji osoba može se provesti tek nakon postizanja kontrole hemostaze i stabilizacije njihovog stanja. Ako je potrebno, indicirano je potkožno davanje suspenzije.

Za prevenciju pneumokokne infekcije uzrokovane serotipovima, čiji antigeni nisu prisutni u Prevenaru 13, ovo se cjepivo ne može koristiti. Primarno cijepljenje kod djece mlađe od 2 godine iz visoko rizičnih skupina trebalo bi provoditi samo u skladu s dobi. U slučaju oslabljene imunoreaktivnosti, primjena lijeka može uzrokovati smanjenje razine stvaranja antitijela.

Imunizacija za stvaranje imunološkog pamćenja protiv pneumokokne infekcije preporučuje se započeti vakcinom sa 13 valenti. Nije utvrđena potreba za pojačanom cijepljenjem. Da bi se proširila pokrivenost serotipova kod pojedinaca visokog rizika, moguća je naknadna primjena PPV23.

Imunizacija djece visokog rizika (uključujući bolesnike sa anemijom srpastih ćelija, aspleniju, HIV infekciju, imunološku disfunkciju, hroničnu bolest) nakon Prevenara 13 može se nastaviti primjenom PPV23 nakon 2 mjeseca.

Pacijenti prethodno vakcinisani PPV23 (jedna ili više doza) mogu primiti barem jednu dozu 13-valentne vakcine.

U Ruskoj Federaciji se preporučuje cijepljenje Prevenarom 13 za sve osobe starije od 50 godina, kao i za bolesnike u riziku. Kao revakcinacija, uvođenje PPV23 moguće je nakon 2 mjeseca.

Cjepivo ostaje stabilno na temperaturi do 25 ° C 4 dana (unutar određenog roka valjanosti). Te se informacije prenose kako bi se donijela odluka o uporabi lijeka za vrijeme privremenih oscilacija temperature za vrijeme skladištenja ili transporta. Prevoz se može obavljati na temperaturi od 2 do 25 ° C ne više od 5 dana.

Interakcija lijekova

Nema podataka o međusobnoj izmjeni Prevenara 13 kada je cijepljeno drugim pneumokoknim konjugiranim cjepivima. Prilikom imunizacije Prevenarom 13 dopuštena je istovremena vakcinacija s drugim cjepivima ako se primjenjuju na različitim dijelovima tijela.

U djece u dobi od 2 mjeseca do 5 godina, Prevenar 13 može se kombinirati sa bilo kojim cjepivom koje je u imunološkom kalendaru djece u njihovim prvim godinama života, kremom protiv tuberkuloze (BCG). Istovremena primjena antigena koji su dio monovalentnih i kombiniranih vakcina, poput tetanusa, difterije, staničnih pertusisa ili cjelovitih staničnih pertusisa, antigena polioisa, antigena hemofilusa influence (tip b), hepatitisa A ili B, zaušnjaka, ospica, rubeole, rubeole, rubeole, rubeole, čorbe infekcije, imunogenost Prevenara 13 i ovih vakcina ne utiče.

Djeca s konvulzivnim poremećajem (uključujući anamnezu febrilnih napadaja), kao i kad se primjenjuju cjelovitim ćelijama protiv pertusisa, imaju povećan rizik od razvoja febrilnih reakcija. Treba im preporučiti simptomatsku upotrebu antipiretskih lijekova.

Nema podataka o mogućnosti istodobne primjene Prevenara 13 u bolesnika starih 6-17 godina s konjugiranom meningokoknom cjepivom, cjepivom protiv humane papiloma virusom, krpeljnim encefalitisom, tetanusom, difterijom i pertusisom.

U bolesnika starijih od 50 godina 13-valentno cjepivo može se koristiti u kombinaciji sa 3-valentnim inaktiviranim cjepivom protiv sezonskog gripa (DVT). U ovom se slučaju imuni odgovor na DVT vakcinu ne mijenja, a imunološki odgovor na Prevenar 13 smanjuje.

Analozi Prevenara 13 su Pneumo 23, Prevenar.

Farmakološka obilježja

Vakcina Prevenar 13 je suspenzija koja sadrži polisaharide izolirane iz različitih vrsta streptokoka. Karakteristična razlika od postojećih analoga je mogućnost primjene na djecu i to iz prvih mjeseci nakon rođenja.

Od početka drugog mjeseca života, uz pomoć cijepljenja cjepivom, bebe postaju zaštićene od infekcije opasnim streptokoknim infekcijama. Upotreba različitih režima vakcinacije formira imunološki odgovor u obliku zaštite s stvaranjem funkcionalnih antitijela na serotipove cjepiva.

Efikasnost vakcinacije u prevenciji različitih bolesti je sljedeća:

  1. Kada se provodi profilaksa protiv invazivnih bolesti (u SAD-u) koja imaju pneumokoknu prirodu, pozitivan rezultat zabilježen je u 97% slučajeva.
  2. Uz profilaksu protiv bakterijskog tipa upale pluća, čiji su uzročnici serotipi Streptococcus pneumoniae, slični vakcini, iznosi više od 87%.
  3. Učinkovitost cjepiva kod djeteta od dva mjeseca do šest mjeseci i od 12 do 15 mjeseci s prosječnim otitisnim medijem u akutnom obliku uzrokovanim serotipima pneumokoka iznosi 54%.

Zahvaljujući prevenciji vakcinacijom Prevenarom 13 broj bolesne djece naglo je opao. I oni izolirani slučajevi kada se bolest još uvijek uspjela razviti, ona je lako tekla, dobro reagovala na liječenje i nije bila praćena ozbiljnim komplikacijama.

Mogućnosti cjepiva omogućavaju efikasan preventivni učinak protiv razvoja bakterijskih infekcija zahvaljujući svom sastavu, koji uključuje:

  • polisaharidi
  • protein
  • natrijum-hlorid u obliku fiziološke otopine,
  • jantarna kiselina
  • polisorbati.

Lijek proizvodi američka kompanija Pfizer. Ovo je opsežna farmaceutska korporacija sa svojim podružnicama u mnogim zemljama Evrope. Lijek se ne smatra lažnim, na kojem može biti naznačeno zemlja proizvođača Rusije ili Irske.

Način provođenja

Prevenar 13 za ubrizgavanje proizvodi se u epruveti za injekciju za jednokratnu upotrebu.

Vakcina se koristi kao intramuskularna injekcija, a za djecu mlađu od 2 godine injekcija se vrši u bočnu površinu bedara, bliže prednjem dijelu. Za dijete nakon dvije godine odabran je deltoidni mišić na ramenu kao mjesto primjene lijekova.

Prije nego što manipulirate štrcaljkom s emulzijom, morate je dobro protresti da biste dobili homogen sastav. Ako se u štrcaljki nađu strani elementi ili ako izgled emulzije ne odgovara predviđenom uzorku, sadržaj se ne koristi.

Uputa za upotrebu lijeka uključuje samo njegovu intramuskularnu injekciju. Kako biste osigurali pravilno vođenje postupka, bolje je prvo odrediti mjesto uvođenja i osnovne zahtjeve za provedbu postupka.

Proizvođač zabranjuje ubrizgavanje cjepiva u stražnjicu, venu i ne preporučuje upotrebu intradermalne primjene ispod kože.

Špric je opremljen iglom male dužine. Da bi se osigurala efikasnost postupka, potrebno je uvesti cijelu iglu u mišićno tkivo.

Zbog čega se cijepi?

Mnogi roditelji, pogotovo oni iz imućnog sloja stanovništva, općenito su pristrani prema cjepivima i ne vide smisao vakcinacije protiv upale pluća. Pozivajući se na činjenicu da dobro jedu, žive u povoljnim uvjetima, ne kontaktirajte bolesnike i takve bolesti im ne prijete. Međutim, ovo nije jedina svrha vakcine Prevenar 13, ona je vrlo uspješna u povećanju potencijala imuniteta u borbi protiv pneumokokne infekcije.

Bakterije pneumokoka pripadaju rodu streptokoka, što može dovesti do niza opasnih bolesti:

  • upala pluća, kod koje plućno tkivo upaljeno širi upalni proces na alveole,
  • otitis media u akutnom obliku,
  • razvoj gnojnog meningitisa,
  • endokarditis u obliku upale unutrašnje srčane membrane,
  • plevritis s oštećenjem površinske membrane pluća,
  • artritis.

Kod djece se pneumokokna infekcija razvija kao komplikacija nakon bilo koje bolesti. U nekim je slučajevima pneumokokna pneumonija posljedica prenesene gripe ili SARS-a. Također, upravo su ti mikroorganizmi koji često služe kao pogoršanje hroničnog oblika bronhitisa ili otitisa, koji u akutnom obliku pogađa srednje uho.

Vrste rasporeda vakcinacije

Uputa u prilogu vakcini pružaju nekoliko vrsta rasporeda za primjenu lijeka.

Razlike u prirodi postupka ovise o sljedećim okolnostima:

  1. Uzima se u obzir starost pacijenta kome je indicirano cijepljenje.
  2. Potreba za primjenom vakcine, jer mnogi naučnici smatraju da se starija djeca ne mogu cijepiti. Većina njih je ranije patila od mnogih streptokoknih bolesti.
  3. Iz dostupnih indikacija, kao određena skupina ljudi, cijepljenje je jednostavno potrebno, u vezi sa postojećom predispozicijom za patologije, čiji su uzrok pneumokoki.

Svaki od programa vakcinacije ima svoje karakteristike, koje su iako nevažne, ali o njima morate imati pojma:

  1. U dobi od dva do šest mjeseci, cjepivo se primjenjuje na sljedeći način: pomoću trostrukog davanja lijeka, poštujući intervale od najmanje mjesec dana. Dozvoljeno je iz nekoliko razloga biti cijepljeno dva puta, ali tada bi interval između njih trebao trajati najmanje osam mjeseci. Revakcinacija se provodi između 11. i 15. mjeseca.
  2. Ako je dijete vakcinisano u dobi od sedam do jedanaest mjeseci, tada se vakcinacija provodi dva puta s pauzom od mjesec dana. Revakcinacija se provodi jednom u dobi od dvije godine.
  3. Nakon što navrši godinu i uključivo i do 23 godine, cjepivo se primjenjuje samo 2 puta, a drugo - ne ranije od dva mjeseca nakon prve vakcinacije.
  4. Nakon dvije godine, cjepivo se primjenjuje samo jednom. Ovo je najpristupačniji oblik, posebno za one koji putuju u inostranstvo, za one koji počnu pohađati predškolsku ustanovu ili kreću u školu.

Da biste se rešili neželjene reakcije na mestu ubrizgavanja, na telo se može nanijeti jodna mreža. U pravilu, bol i nelagoda na mestu ubrizgavanja nestaju bez traga narednog dana.

Zahtevi za vakcinacijom

Pri uvođenju cjepiva potrebno je uzeti u obzir neke okolnosti koje određuju efikasnost lijeka i odsustvo nuspojava.

To pre svega uključuje:

  1. Prije samog postupka i odmah nakon njega, treba izbjegavati komunikaciju s pacijentima. Budući da nakon unošenja cjepiva u organizam već neko vrijeme traje smanjenje zaštitnih sila, prisutnost već završene infekcije virusima ili drugim infekcijama može dovesti do razvoja komplikacija.
  2. Nakon vakcinacije, beba može uvesti nove vrste komplementarne hrane najranije dvije do tri sedmice kasnije. Napominje se da su alergijsku reakciju često uzrokovali proizvodi neobični za dijete, a ne primjena lijeka.
  3. Bolje je provesti postupak prije vikenda, što će vam omogućiti da spavate kod kuće (u slučaju teške reakcije), a ujedno i zaštitite od kontakta s pacijentima.
  4. Preporučuje se ne napustiti kliniku nakon primjene vakcine najmanje pola sata. To će vam omogućiti da brzo potražite stručnu medicinsku pomoć u slučaju nuspojava.
  5. Ne bojte se istuširati, ne preporučuju se samo kade, gdje postoji mogućnost zaraze. Ako postoji takva prilika, onda je bolje da ne ublažite mjesto ubrizgavanja tokom dana.
  6. Nakon vakcinisanja djeteta, možete šetati s njim na svježem zraku, zaobilazeći prepuna mjesta i prometne saobraćajne linije.

Ako slijedite sve preporuke, u potpunosti možete eliminirati mogućnost nepredviđenih reakcija tijela, kao i smanjiti formiranje punopravne imunološke zaštite protiv pneumokoknih mikroorganizama.

Trošak lijeka i uvjeti izdavanja iz ljekarni

Prevenar 13 može se kupiti u ljekarni, pakiranje koje sadrži jednu epruvetu sa špricom pušta se stanovništvu samo na recept. Sa pakovanjem od deset šprica situacija je komplikovanija, neće se prodavati u ljekarnama, čak ni uz recept koji potpisuje ljekar. Takva ambalaža namijenjena je medicinskim uredima i namjenski se isporučuje medicinskim ustanovama.

Prosječna cijena u ljekarnama za cjepivo za pakovanje koja sadrži jednu dozu špriceva Prevenar 13 u količini od 0,5 ml prilično je visoka i može biti 1860 rubalja ili više. Ovaj trošak cjepiva objašnjava njegovom efikasnošću i dugoročnom zaštitom od mnogih bakterijskih infekcija.

Značajke sastava vakcine

Vakcina Prevenar 13 sadrži trinaest pneumokoknih konjugata (bakterijskih serotipa) u svakoj dozi. Ovi organski spojevi su molekule umjetnog porijekla i po hemijskoj su strukturi polisaharidi. Vakcina nije povezana sa brojem živih vakcina. Nije u stanju da isprovocira nastanak bolesti nakon vakcinacije. Sastav tečne rastvore uključuje polisaharidne serotipove 1-7, 9, 14, 19, 23, kao i oligosaharidni serotip 18 i proteinski nosač difterije.

Kao dio preventivnog cjepiva postoji nekoliko dodatnih komponenti koje osiguravaju njegovu stabilnost i dugoročno očuvanje:

  • aluminijumska sol fosfatne kiseline,
  • dvobazna karboksilna kiselina,
  • natrijum-hlorid
  • polisorbatni emulgator,
  • voda za ubrizgavanje

Lijek proizvodi u Sjedinjenim Državama poznata farmaceutska kompanija sa svjetskom reputacijom Pfeiffer, a proizvodne kompanije nalaze se i u drugim zemljama (Rusija, Irska). Prevenar 13 je bijela suspenzija smještena u staklenu štrcaljku za jednokratnu upotrebu od 1,0 ml. Svaka šprica sadrži jednu dozu rastvora u količini od 0,5 ml suspenzije. Na njega se prilažu igla za jednokratnu upotrebu i upute za upotrebu lijeka.

Tečnost vakcine ima homogenu konzistenciju. Ponekad se u njemu može pojaviti beli talog. Takve promjene smatraju se normalnim. Paket cjepiva sadrži jednu špricu sa otopinom i iglu za jednu injekciju. Manje često se u pakovanju stavlja pet zasebnih doza suspenzije.

Za šta se koristi vakcina?

Mnogi roditelji pogrešno vjeruju da cijepljenje Prevenarom 13 štiti dijete isključivo od upale pluća. Ali, sprečavanje zarazne upale plućnog tkiva nije jedini simptom za propisivanje vakcine. Prvo, vakcina Prevenar 13 aktivira imuni odgovor protiv pneumokokne infekcije. Ova raznolikost patogenih bakterijskih uzročnika je uzročnik velikog broja bolesti:

  • upala pluća sa upalnim procesom alveolarnih struktura uzrokovanih Streptococcus pneumoniae,
  • infekcija pleuralnog lista koji pokriva pluća stvaranjem eksudativnog pleurisa,
  • meningitis
  • akutni gnojni otitis srednjeg uha,
  • upale zglobova (pojedinačni i višestruki artritis malih i velikih koštanih zglobova različitih mesta),
  • endokardijalna upala (unutrašnji sloj srčanog mišića) sa oštećenjem srčanih zalistaka.

U dojenčadi se infekcija povezana sa Streptococcus pneumoniae obično odvija kao komplikacija primarnih bolesti. Dijagnosticira se kod beba koje su nedavno imale virusnu bolest respiratornog trakta. Pneumokoki se često pridruže egzacerbacijama hroničnog bronhitisa.Bakterije se mogu izlučiti u sluzi pacijenata koji pate od bronhijalne astme ili drugih vrsta opstrukcije bronhijalnog stabla. Otolaringolozi su uspjeli dokazati da se infekcija organa od pneumokokne infekcije nakon rinitisa smatra češćim uzrokom otitisa.

Infekcije pneumokoknog porijekla su vrlo agresivne kod djece mlađe od pet do šest godina. U ovom trenutku morate vakcinisati Prevenarom i razviti adekvatan imunološki odgovor na pneumokoke kod djeteta. Za novorođenčad se preporučuje primarno cijepljenje. Takva preventivna mjera omogućava zaštitu djetetovog imuniteta od opasnih bakterijskih utjecaja koji mogu potencirati razvoj smrtonosnih patologija.

Indikacije vakcinacije

Uvođenje cjepiva Prevenar 13 preventivna je mjera, čija je svrha formiranje stabilnog imunološkog odgovora na brojne pneumokokne serotipove sa najvišim stepenom virulencije. Vakcina se koristi za imunizaciju djece u dobi od 0 do 5 punih godina. Kod starije djece i odraslih osoba se vakcina ne koristi zbog svoje male efikasnosti.

Prije svega, od 13 serotipa pneumokoka preporučuje se cijepljenje beba iz grupe visokog rizika:

  • prerane bebe
  • bebe su se prebacile na umjetnu prehranu,
  • novorođenčad nakon porođajne povrede,
  • novorođenčad prvih mjeseci života i djeca nakon godinu dana sa znakovima zastoja u razvoju,
  • imunokompromitirana djeca
  • bebe koje često pate od SARS-a i gripa,
  • bebe kojima je dijagnosticiran konvulzivni sindrom.

Pedijatri savjetuju Prevenar-u da cijepi dijete ako često ima ARI, otitis media ili upalu pluća. Činjenica takvih bolesti ne potvrđuje prisutnost pneumokokne flore u tijelu. Stoga imunizacija ne bi smjela biti trenutna. Početna vakcinacija ovim scenarijem može se provesti prema planu nakon pregleda djeteta i pod nadzorom liječnika.

Pregled inokulacije igra važnu ulogu u stvaranju dovoljnog imunološkog odgovora. Pedijatar će nužno proučiti anamnestičke podatke o bebi i utvrditi koliki je rizik od komplikacija nakon imunizacije kod njega. Na primjer, u bolesnika s stečenom ili urođenom imunodeficijencijom, reakcija nakon vakcinacije bit će slaba i nedovoljna za uspostavljanje punog imuniteta protiv pneumokokne infekcije.

Za odrasle osobe se ne preporučuje vakcina Prevenar 13 zbog njegove niske efikasnosti. Ali postoje mogućnosti za kliničke slučajeve kada ne trebate odbiti cijepljenje. Grupa visokog rizika uključuje neke kategorije stanovništva:

  • starije osobe nakon 65 godina,
  • HIV-zaražene osobe svih starosnih kategorija,
  • bolesnici s dekompenziranom patologijom jetre, složenim varijantama toka endokrinih patologija, teškim oblicima bubrežnog zatajenja i srčanim poremećajima,
  • ljudi koji pate od krvnih bolesti
  • ljudi koji su stalno u točkama sa velikom mnoštvom drugih ljudi,
  • medicinski radnici.

U svakom slučaju, prije primjene otopine, preporučuje se osobi da prođe pregled i posjeti imunologa kako bi utvrdili indikacije i kontraindikacije za Prevenar vakcinaciju.

Kada je bolje odbiti Prevenara?

Vakcina Prevenar poznata je po malom broju kontraindikacija. Imunizaciju treba napustiti pacijentima sa nekim situacijskim karakteristikama:

  • pojedinačna netolerancija na jednu ili više komponenti cjepiva Prevenar,
  • prisutnost u povijesti podataka o razvoju alergija nakon prethodne primjene otopine Prevenar 13,
  • dječje infekcije poput vjetrojezije, ospica ili šarlatske groznice sve dok se simptomi bolesti ne uklone u potpunosti,
  • povećanje ukupne tjelesne temperature djeteta protiv ARVI ili infekcije gripom,
  • groznica nejasne etiologije,
  • intrauterine infekcije fetusa,
  • infekcija virusom humane imunodeficijencije (HIV),
  • pogoršanje bilo koje hronične bolesti.

Prije uvođenja cjepiva biće tačno pokazati dijete specijalistu za zarazne bolesti. Ne žurite sa cijepljenjem roditelja bebe kojima se sjeku zubi, očituje se disbioza ili stres. Svi ovi faktori utječu na imunitet i smanjuju proizvodnju imunoloških kompleksa za primjenu suspenzije Previnara. Dodatni učinak u obliku injekcije oslabljenih patogena može pogoršati kliničku sliku i izazvati pojavu komplikacija.

Ključne preporuke za vakcinu

Upute govore da se cjepivo Prevenar mora primjenjivati ​​samo u klinici ili u privatnoj sobi za liječenje koja ima dozvolu za obavljanje slične medicinske manipulacije. Vakcinacija djece iz rizičnih skupina provodi se primjenom cjepiva Prevenar 13 koji se u ljekarnama daje u hermetičkom pakiranju.

Prije upotrebe anti-pneumokokne bočice dobro protresti da biste se riješili moguće taloga. Zabranjeno je uboditi istekli Prevenar 13, kao i heterogena rastvora ne bijele boje. U postupku primjene cjepiva važno je pridržavati se osnovnih pravila cijepljenja Prevenarom, kao i pridržavati se doze povezanih sa godinama.

Zaptiveno cjepivo sa netaknutim integritetom je pogodno za upotrebu tri godine nakon izrade. Pravilno čuvajte lijek u hladnjaku na temperaturi od 2 do 8 0 C. Bolje je podnijeti zahtjev za kupnju Prevenara na mjestima koja je predložio pedijatar.

Pravila uvođenja i preporuke

Vakcina Prevenar daje se intramuskularno. Ovisno o simptomima i starosti djeteta, otopina se daje na različitim mjestima. Djeci mlađoj od 24 mjeseca preporučuje se davanje cjepiva na mjesta sa najmanjim nakupljanjem nervnih završetaka i masnog tkiva. To sprečava brzu apsorpciju tekućine za cijepljenje. Idealno mjesto ubrizgavanja u ovoj dobi je anterolateralno bedro. Za djecu stariju od 2 godine, otopina se ubrizgava u deltoidni mišić smješten u predelu ramena.

Pnevmokokna vakcinacija se ponekad kombinuje sa vakcinom protiv protiv kašlja. Ako je potrebno razviti imunološki odgovor od nekoliko bolesti odjednom, tada prije cijepljenja djetetu treba dati antipiretske lijekove u profilaktičke svrhe. To će omogućiti da se spreči porast temperature kod beba i spreči razvoj hipertermičke reakcije.

Cjepivo Prevenar ne smije se ubrizgati u stražnjicu. Pogotovo gađa najmanju djecu. Grudi su izložene velikom riziku za razvoj posledica vakcinacije povezane sa lezijom tokom ubrizgavanja u išijas. Cjepivo nije dopušteno davati intravenski.

Raspored imunizacije

Prevenar vakcinacija se provodi u nekoliko faza. Trajanje i broj intervala ovise o dobnim karakteristikama pacijenata. Prema opšteprihvaćenim pravilima, vakciniraju se novorođenčad od 60 dana poštujući sljedeću shemu:

  • za djecu od 2 do 6 mjeseci, prve tri injekcije daju se mjesečno (interval između doza je najmanje 30 dana), a revakcinacija je propisana na oko 15 mjeseci,
  • novorođenčadi nakon šest mjeseci i do godinu dana preporučuje se cjepivo primiti tri puta prema sljedećoj shemi: interval između prve i druge injekcije ne smije biti veći od mjesec dana, a treće cjepivo se provodi nakon 24 mjeseca,
  • za bebe od jedne do dvije godine sa početnom vakcinacijom, uvođenje dvije doze vakcinacije je dovoljno. U tom se slučaju revakcinacija obavlja prije ili nakon 8 tjedana,
  • Cjepivo Prevenar obično se daje jednom standardnom dozom djetetu mlađeg predškolskog uzrasta (2 do 5).

Liječnici ne povećavaju učestalost uzimanja cjepiva ako je interval između ciklusa vakcinacije produžen zbog bolesti djeteta. Vakcina se vrši intramuskularno. Djeca mlađa od dvije godine primaju Prevenar 13 u predjelu bedara. Djeca od dvije do pet godina daju injekciju u brahijalni mišić. Ako djetetova funkcija zgrušavanja krvi bude oslabljena, tada ne odbija injekciju i stavlja je potkožno.

Ako je kurs cijepljenja započeo cjepivom Prevenar, tada se revakcinacija vrši samo lijekom o kojem se raspravlja. Inače, antitela na pneumokoknu infekciju neće se razviti u dovoljnim količinama. Za vrijeme početnog vakcinacije s Prevenarom ili Prevenarom 7, ako je apsolutno neophodno, cjepivo se može zamijeniti s testiranim Prevenar-13. To neće uticati na stvaranje aktivnih antitijela u pacijentovom krvnom serumu.

Doza lijeka je 0,5 mililitara rastvora. Za djecu sa godinama ta se količina lijeka ne mijenja jer je stalna konstanta. Svaka doza profilaktičke otopine zatvorena je u štrcaljku namijenjenoj za jednokratnu upotrebu. Nije potrebno prenošenje doze tekućine u druge posude prije upotrebe. Ubrizgava se u tijelo direktno iz špriceva.

Odmah nakon zahvata dijete treba da ostane pod nadzorom medicinskog osoblja još 30 minuta. Ovo je potrebno tokom inicijalne vakcinacije radi pravovremene dijagnoze neposrednih reakcija (anafilaksije, angioedema) i u ovom slučaju medicinske pomoći za spašavanje života. Prevremeno rođene bebe trebalo bi promatrati tri dana zbog rizika od apneje u njima (respiratorni zastoj). Ne primjećuju se djeca čija je primarna vakcinacija prošla bez komplikacija.

Priprema za postupak

Pred primenu vakcina nije potrebna posebna priprema. Provodi se u vrijeme kada roditelji kontaktiraju bebu, ako potonja nema kontraindikacije za injekciju. Prije manipulacije, specijalist provodi detaljan pregled pacijenta. On mjeri temperaturu, isključujući prisustvo kataralnih pojava. Nakon toga beba odlazi u sobu za manipulacije, gde se vrši vakcinacija.

Ponekad je preporučljivo uzeti važni test krvi prije vakcinacije kako bi se utvrdili markeri latentne (asimptomatske) upale. Vakcina nazvana Prevenar 13 jedan je od alergenih lijekova. Prije upotrebe tri dana djetetu se daje antihistaminski lijek prema uputama liječnika.

Efekti vakcinacije

Cijepljenje pacijenti dobro podnose. Ali uvijek postoje izuzeci od pravila. U nekim slučajevima imunizacija može postati razlog za pojavu atipičnih reakcija, čija korekcija zahtijeva poseban tretman. Roditelji trebaju znati koje su manifestacije nakon cijepljenja normalna reakcija, a koje bi trebale izazvati anksioznost.

Kako prepoznati neželjene reakcije?

Vakcina Prevenar moderan je kompleks serotipova mikroorganizama serije Streptococcus pneumoniae. Uz njegovu pomoć tijelo uspijeva razviti antitijela na bilo koju vrstu pneumokokne infekcije. Sličan proces je dosta stresa za imuni sistem. Stoga uvođenje pripravka za cjepivo gotovo uvijek prati reakcije i patološke i dopuštene.

Prihvatljivi uslovi u periodu nakon vakcinacije uključuju:

  • na mjestu ubrizgavanja pojavljuje se malo crvenila
  • zgušnjavanje mekog tkiva na mestu ubrizgavanja,
  • povećanje temperaturnih vrijednosti ne više od 37,6 0 C,
  • letargija i apatija za jedan dan,
  • kratkotrajni gubitak apetita nakon upotrebe,
  • umjerena zimica povezana s hipertermijom,
  • nemirno zdravlje i suznost.

Svi ovi simptomi nestaju sami od sebe za nekoliko sati. Ne zahtijevaju medicinsku intervenciju i ne uzrokuju posebnu zabrinutost od strane odraslih. U ovo vrijeme morate biti pažljivi prema bebi. Obezbedite mu mir i ugodne uslove za njegov boravak. Preporučljivo je ograničiti kontakte s drugom djecom, provesti neko vrijeme u opuštenoj atmosferi na svježem zraku i kontrolirati temperaturni režim tijela.

Najčešće od vakcine pati krvotok, nervni sistem, kao i probavni trakt bebe. Među nenormalnim reakcijama na cjepivo Prevenar 13 mogu postojati takva patološka stanja:

  • porast temperature na 39 0 C, kada djetetu treba davati antipiretsko sredstvo (paracetamol, Ibuprofen),
  • razdražljivost i suzenje mogu se ukloniti uz pomoć sedativa na prirodnoj osnovi, koje je predložio liječnik,
  • kada na mjestu ubrizgavanja postoji oštra bol sa ograničenom pokretljivošću, prikladno je podmazati područje mazivom s protuupalnim učinkom kao što su Traumeel, Troxivazin,
  • s umjerenom mučninom s povremenim povraćanjem, djetetu treba davati adsorbense,
  • Liječnici preporučuju liječenje infiltrativne denzifikacije veće od 7 cm na mjestu ubrizgavanja lijekovima koji se apsorbiraju.

Češće se javljaju nuspojave tokom primarne vakcinacije. Kad se pojave, ne treba oklijevati s vremenom i odmah pozvati liječnika. Nedostatak reakcije kod odraslih sa pojavom patoloških simptoma pretvara se u pravu tragediju i završava se komplikacijama u periodu nakon vakcinacije.

Komplikacije

Učinci Prevenar vakcinacije javljaju se prije svega kod visoko rizičnih bolesnika sklonih simptomima alergija. Komplikacije se najčešće razvijaju zbog uvođenja razmažene vakcine, čija kvaliteta nije odgovarala deklariranom u uputama. Takođe, druge negativne posljedice dijagnosticiraju se kod djece sa latentnim manifestacijama upale, imunodeficijencije, hroničnim patologijama tokom razdoblja pogoršanja.

Stvaranje antitela na streptococcus pneumoniae u krvi može dovesti do sledećih posledica:

  • kod djece mlađe od 5 godina ponekad postoji konvulzivna spremnost ili čak napadi napadaja,
  • vakcinacija je često komplicirana groznicom sa sindromom intoksikacije, slično prvim znakovima prehlade ili gripa,
  • trenutna hiperreakcija u obliku anafilaktičkog šoka, Quinckeov edem, kao i lokalne alergije sa svrbežom i osipom na različitim dijelovima tijela,
  • stvaranje apscesa na mjestu uboda sa oticanjem susjednih tkiva, svrabom i jakim oticanjem.

Kako se zaštititi od neželjenih efekata

Nakon vakcinacije sa Prevenarom, preporučuje se da ostane u klinici još pola sata, kako ne bi propustili trenutak vjerovatnog razvoja patoloških manifestacija postupka. Zatim liječnici inzistiraju na kućnoj kontroli zdravlja mrvice. Ako dođe do bilo kakvih promjena, važno je posjetiti uz konsultativnu posjetu stručnjaka. Ako se stanje bebe naglo pogorša, morate odmah pozvati tim ljekara u kuću.

Nakon vakcinacije preporučuje se pridržavati se općih pravila koja vrijede za sva cijepljenja:

  • djelomično ograničiti vodene postupke (dozvoljeni su samo kratki tuševi),
  • Odbijte da uvodite nove proizvode u ishranu deteta nedelju dana pre vakcinacije i nedelju dana nakon Prevenara 13,
  • koristite antipiretike za groznicu,
  • razvoj preosjetljivih reakcija indikacija je za imenovanje antihistaminskih doznih oblika,
  • tri dana nakon injekcije ne možete posetiti prenapučene prostorije i prostore u kojima može doći do kontakta sa potencijalnim širiocima infekcije,
  • treba provoditi vrijeme na ulici, ali ne podleći oslabljenom tijelu intenzivnim fizičkim naporima.

Mjesto cijepljenja ne smije se prekriti ili podmazati antiseptičkim otopinama. Zabranjeno je vršiti sljedeće manipulacije s njim:

  • tretirati alkoholnim otopinama, kalijum permanganatom, zelenim stvarima i slično,
  • nanesite izložene losione, biljne komprese, zagrijavajuće obloge na područje izloženosti Prevenar 13,
  • pokriti ranu gipsom ili gazom.

Tijelo je u stanju samostalno stvoriti željeni imunološki odgovor bez nepotrebnih intervencija.Stoga svako djelovanje na poticanje procesa može poremetiti uobičajeni tijek ovog događaja ili dovesti do nepopravljivih posljedica. Bolje je da roditelji poslušaju sve savjete imunologa i promatraju intervale između postupaka. Tada će biti sigurni u formiranje doista kvalitetnog imuniteta.

Zamjenici Prevenar

Ako je potrebno, liječnici mogu zamijeniti cjepivo Prevenar 13 jednim od njegovih analoga. Ovi lijekovi joj nisu slabiji po efikasnosti i podstiču sličan imunološki odgovor. Među najpopularnijim zamjenskim rješenjima su:

  1. Pneumo-23 je visokokvalitetna francuska vakcina koja može zaštititi od niza bolesti pneumokokne etiologije. Lijek je dostupan u štrcaljkama. Vakcina se može kombinovati sa DTP i polio-vakcinom. Pneumo-23 je opcija zaštite za djecu koja pate od hiperglikemije. Njegov nedostatak su visoki troškovi i mogućnost upotrebe za djecu od tri godine.
  2. Sinflorix je domaći lijek koji uključuje 10 serotipa. Cjepivo je dopušteno davati od 1,5 mjeseca. Proizvodi se u bočici za jednokratnu upotrebu s dozom za jedan postupak. Period između injekcija od pneumokokne infekcije trebao bi biti mjesec dana.
  3. Pneumovax 23 - predviđen za upotrebu kod djece nakon 2 mjeseca. Sadrži 23 serotipa uzročnika infekcije. Glavni nedostatak je velika učestalost komplikacija.

Pogledajte video: Prevenar 13 (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar