Mogu li koristiti olovku za špriceve i uložak s različitim vrstama inzulina?

„Imam 42 godine. I sama već više od 20 godina patim od dijabetesa tipa 1, inzulin kupujem u patronama. Nedavno sam sreo prijatelja koji mi je rekao da on kupuje inzulin u bocama i stavlja ga u jednokratne patrone. Mislim da to nije u redu, ali ne znam kako da mu to dokažem. Molim vas, recite mi koji je od nas u pravu. " Nadezhda R.

Zatražili smo odgovor na ovo pitanje vanredni profesor Odjeljenja za endokrinologiju BelMAPO, kandidat medicinskih nauka Aleksej Antonovič Romanovski, koji je za ovo izdanje pripremio članak „Bolesti za primjenu inzulina“:

- Može postojati samo jedan odgovor: inzulin iz bočica se ne može pumpati u jednokratne patrone. No, nažalost, pacijenti ponekad traže i nalaze odgovore na svoja pitanja ne tamo gdje trebaju - na svojim internetskim forumima. Pitao sam i bio sam iznenađen kad sam otkrio da je tema „Kako napraviti jednokratne patrone za višekratnu upotrebu“ u posljednje vrijeme prilično aktivno raspravljana među pacijentima.

Mišljenje jednog od sudionika foruma je primjetno: „Nikada, ni za kakav novac, neću prenijeti inzulin iz bočica u penfill i obrnuto! Radio sam u mikrobiološkoj laboratoriji. Ljubazno odrasli mikrobi. Provjerila je okolinu i briseve na sterilnost. A znam kako se brzo svi ti mikrobinovi umnožavaju i da ih možete pronaći svugdje! Jasno je da je dodan konzervans inzulinu, koji štiti od rasta mikroba. Ali mislim da koncentracija ovog konzervansa nije osmišljena za takav „uplitanje u osobni život“.

Izravno se bavim profesionalnom podrhtavanjem kad čitam o transfuziji inzulina. Još jedan pacijent dijeli iskustvo:

„Kratko je curilo inzulin, sve dok nije počela da primjećuje da se ovaj transfuzijski nekako ponaša čudno. Sve je nedostajalo vremena da se sigurno provjeri, ali danas imam rezultate: izmjerio sam SC u 11,00 - 5,2 mmol / l. Nije bilo doručka kao takvog. Zgužvam, ali još uvijek izbodem 1 jedinicu. iz ove "prosute" patrone, zgnječim se, jer pre 1 jedinice. smanjena SC za 2 mmol. 12.00 - SK 4.9 Greška? Još jedna jedinica, nakon sat vremena, rezultat je isti - smanjenje od 0,2 mmol / litra. Eksperimenti su prestali. Vozio sam novi toner u Novopenu. Šta kažeš? Slučajnost? Važan detalj: Jedan od sudionika foruma formulirao je glavnu ideju raspravljanja o tim eksperimentima.

ŠTA JE MALO OPASNO? Oni koji rade na polju nabave lijekova za pacijente sa dijabetesom formuliraju pitanje na bitno drugačiji način: kako učiniti terapiju inzulinom VIŠE SIGURNIJE. Osjećate li razliku?

Mislim da su čitaoci shvatili apsurdnost „eksperimenata“ o kojima su upravo čitali. Ali ipak, pokušajmo sistematizirati razloge zbog kojih se ne možete baviti „ubacivanjem inzulina“ u patrone.

  • To je zabranjeno uputama za upotrebu inzulina: „Nije dopušteno ponovno punjenje uloška sa špricom. U hitnim slučajevima (neispravnost uređaja za isporuku insulina) inzulin se može ukloniti iz kasete pomoću U 100 insulinske šprice. "
  • Jedna od važnih prednosti olovke za šprice je izgubljena - točnost doziranja. Ovo može dovesti do dekompenzacije dijabetesa.
  • Miješanjem različitih tvari mijenja se profil djelovanja inzulina. Efekat može biti nepredvidiv.
  • Kad crpite inzulin, zrak neizbježno ulazi u uložak, što također utječe na tačnost, sterilnost i sigurnost njegove daljnje upotrebe.
  • To može dovesti do naknadne upotrebe neispravne štrcaljke za koju pacijent možda ni ne zna.
  • Špric za olovke kreiran je za praktičnost i brzinu davanja insulina („ušao i zaboravio“), što prekriva dodatne manipulacije pumpanjem.
  • Brojnim faktorima koji utječu na tijek dijabetesa dodaje se niz nepoznanica (ali vrlo važnih): koju dozu inzulina pacijent zapravo ubrizgava, je li doza stabilna ili se mijenja svaki put, je li bilo miješanja inzulina različitog trajanja djelovanja i od različitih proizvođača itd. .p.

Pogledajte video: EVO ŠTO SVE MOŽETE sa S PEN olovkom na Galaxy Note 9! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar