Liječenje dijabetičke angiopatije donjih ekstremiteta

Dijabetička angiopatija donjih ekstremiteta je patološka bolest krvnih žila koja se razvija kod bilo koje vrste dijabetesa. Ljudima koji imaju dijabetes važno je da spriječe angiopatiju kako bi se spriječilo da se razvije. Pogledajmo bliže koji su glavni simptomi bolesti kao i kakvo bi liječenje patologije trebalo biti, ako se ona ipak razvila.

Zašto se bolest javlja?

Uz angiopatiju uzrokovanu šećernom bolešću, pacijent može patiti ne samo ruke i noge, već i žile bubrega i očnu mrežnicu.

Razlozi koji provociraju razvoj bolesti:

  1. Oštećenja krvnih žila uslijed ozljede,
  2. Poremećaj nervne inervacije vaskularnih zidova,
  3. Patologija u hematopoetskom sistemu,
  4. Konstantni visoki krvni pritisak
  5. Produljeni niski krvni pritisak,
  6. Izlaganje otrovnim i štetnim tvarima na tijelu,
  7. Starost
  8. Alkohol, droga i pušenje
  9. Autoimune bolesti
  10. Metaboličke bolesti.

Ako su vam opisani faktori prisutni u životu, trebate odgovorno postupati prema svom zdravlju i pokušati spriječiti razvoj dijabetičke angiopatije.

Oblici i klasifikacija bolesti

Dijabetička angiopatija dijeli se na takve oblike:

  1. Mikroangiopatija pogađa arterije bubrega, mrežnicu,
  2. Makroangiopatija pogađa velike arterije zglobova i organa.

  • U prvoj fazi bolest je asimptomatska. Može se utvrditi nasumično kada se gleda alatom,
  • U drugom stadiju, osoba počinje šepati. Mišići u butnim i bedrima boluju se tokom hodanja. Ovi simptomi nestaju nakon odmora. U nekim slučajevima umjesto bolova, umora i nelagode u nogama pojavljuju se
  • U trećem stadijumu pacijent se žali na stalne bolove kada leži horizontalno. Kada noge padnu na pod, bol postaje manja, ali ne nestaje,
  • U četvrtoj fazi pojavljuju se trofični čir i gangrena.

Najčešće su poplitealne arterije i njihove grane zahvaćene angiopatijom. Sa agresivnim i progresivnim tokom bolesti, gangrena se razvija vrlo brzo. U posljednjem stadijumu bolesti noga je prisiljena amputirati zbog čega osoba postaje invalidna.

Simptomi bolesti

S obzirom na lokaciju bolesti pojavljuju se različiti simptomi. Vid često pada, aktivnost mozga je oslabljena i srce ili bubrezi počinju patiti. Simptomi koje je potrebno riješiti su:

  1. Bol u nogama nakon dugih šetnji koja nestaje nakon kratkog odmora,
  2. Koža je prekrivena petehijama,
  3. Kašalj u krvi
  4. Stopala postaju vrlo suha, zbog čega se počinju ljuštiti,
  5. Stopala počinju gorjeti i svrbeti
  6. Mogu se pojaviti česte i jake krvarenja iz nosa,
  7. Krv se otkriva u urinu.

Pored gore navedenih faktora upozorenja, kada pacijent kontaktira ljekara, mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  1. Na palpaciji je nemoguće odrediti puls u području arterija stopala,
  2. Niska lokalna temperatura
  3. Noge počinju ispadati samostalno,
  4. Koža nogu postaje suha, plavkasta, a stopala crvena,
  5. U vrlo teškim slučajevima dolazi do ishemijskog edema.

Opisani simptomi su signal da je hitno započeti potreban tretman uz konsultaciju s liječnikom.

Dijagnoza bolesti

Ako pacijent posumnja u razvoj dijabetičke angiopatije, važno je provesti fizički pregled i pažljivo saslušati sve simptome koji se njega tiču. Za potvrdu prisutnosti dijabetesa važno je uzeti krvnu pretragu šećera. Tada liječnik propisuje dodatne testove i studije. Dijagnoza angiopatije donjih ekstremiteta provodi se takvim metodama:

  • MRI pregledava strukture mekih tkiva. Postupak se smatra bezopasnim,
  • Ultrazvučni pregled krvnih sudova. Za određivanje stanja zidova žila, njihovog tonusa, koriste se Dopplerova istraživanja. Tada se vrši dvostrano skeniranje kojim se utvrđuje brzina protoka krvi,
  • Angiografija. Dijagnoza se vrši pomoću rendgenskih zraka. Indikator se uvodi u tijelo, zatim se slikaju propusnost posude i kojom brzinom se boja širi duž njega,
  • Patološko mjesto ispituje se pomoću računalne tomografije. Takva studija uzima slojevite slike.

Zahvaljujući opisanim metodama za dijagnosticiranje bolesti, liječniku je lakše postaviti ispravnu dijagnozu i propisati efikasno liječenje.

Liječimo angiopatiju donjih ekstremiteta

Liječenje angiopatije donjih ekstremiteta je kako slijedi:

  1. Prvi korak je liječenje ateroskleroze. Da biste to učinili, prestanite s pušenjem, normalizirate razinu glukoze i holesterola u krvi, stabilizirate krvni tlak i izgubite suvišne kilograme, ako ih ima,
  2. Da bi osoba mogla hodati na velike udaljenosti, koriste se vazoaktivni lijekovi,
  3. Nošenje posebne cipele se preporučuje.
  4. Izvodi se hirurška intervencija. Na primjer, liječnik obavlja lumbalnu simpatiktomiju, intravaskularnu operaciju ili operaciju bypass arterije.

Liječenje bolesti izvodi se i redovitim mjerenjima šećera u krvi i uzimanjem lijekova koje je propisao endokrinolog. Angiopatija nogu se ne liječi brzo. Zahvaljujući savremenim metodama terapije, čak i kasni stadiji bolesti mogu se izliječiti, ali za to će trebati vrijeme.

Angiopatija se leči limfomodulacijom. Postupak uklanja oticanje tkiva, ubrzava izlučivanje metaboličkih proizvoda iz pogođenih područja. Zbog toga zahvaćena tkiva mogu stalno primati ishranu i potreban kiseonik.

Konzervativne metode liječenja su sljedeće:

  • Pacijent uzima lijekove za normalizaciju pritiska,
  • Prihvaćeni lijekovi koji ubrzavaju mikrocirkulaciju. Na primjer, pentoksifilin,
  • Propisana je i primjena lijekova koji utječu na vaskularnu propustljivost (lipoična kiselina).
  • Propisani su i razrjeđivači krvi (aspirin, kardiomagnil),
  • ATP i kokarboksilaza su propisani za poboljšanje trofizma tkiva.
  • Uz to, lekar može da propiše vitamine grupe B, askorbinsku i nikotinsku kiselinu.

Angiopatija se leči blatom i plazmaferezom.

Ako se bolest razvije u gangrenu, amputira se prst ili noga. Nakon nekog vremena izvodi se operacija umetanja proteze.

Angiopatija i alternativni tretmani

Sve alternativne metode liječenja moraju se koristiti zajedno s tradicionalnim liječenjem. Liječenje dijabetičke angiopatije provodi se takvim narodnim lijekovima:

  1. Čajevi. Na primer, možete piti čaj od kamilice ili lipe. Korisni će biti topli napici od borovnica, jorgovana,
  2. Infuzije pasulja ili maslačaka,
  3. Medicinske pristojbe. Na primjer, arnica se miješa sa glogom, korijenom divljači, koprivom i lišćem borovnice. 15 grama zbirke preliti je kipućom vodom i insistirati 60 minuta. Nakon nekog vremena, procijedite i popijte treći dio čaše prije jela,
  4. Liječenje se provodi uzimanjem kupki od korijena pšenične trave, korijena bijele papke, jeruzalemske artičoke ili djeteline
  5. Komprimira. Na primjer, možete pomiješati listove nevena s lišćem i pupoljcima lipe u obliku srca, kao i listovima mljevene koprive. Noge je potrebno oprati, na vrhu treba nanijeti sloj dobivene biljne smjese i popraviti gazom ili zavojem. Nakon 20 minuta, operite noge toplom vodom i obucite čiste čarape. Biljni oblog treba raditi tri puta dnevno.

Da biste zaliječili trofične čireve, omekšali kožu i smanjili bol, možete napraviti kompres za ulje. 200 grama rafiniranog biljnog ulja prokuhajte. Dodajte 50 grama borove smole ili smreke, kao i 25 grama pčelinjeg voska. Kuhajte pet do deset minuta. Nakon hlađenja mase, stavite ga na široki zavoj i pričvrstite na povrijeđenu nogu na pola sata. Komprimiranje ulja treba raditi svaki dan. Poboljšanja će se pojaviti vrlo brzo, a bolest će početi povraćati.

Preventivne mjere

Ako patite od dijabetesa, vodite računa da spriječite angiopatiju, da spriječite da se razvije i napreduje. Da biste spriječili bolest, strogo se pridržavajte svih savjeta liječnika koji imaju za cilj izliječenje dijabetesa. Redovno treba uzimati hipoglikemijske lijekove ili inzulin. Uz dijabetes tipa 2, morate pratiti težinu i slijediti dijetu.

Ako vam je gustina krvi previsoka, popijte lijek koji je propisao ljekar.

Potrebno je kontrolirati nivo holesterola u krvi, kao i sistematski uzimati pretrage jetre. Jetra je koja sintetizira glikogen i holesterol, stoga utiče na brzinu bolesti i oštećenje krvožilnog sustava.

Pridržavajte se svih preporuka ljekara. Pokušajte prijaviti sve simptome bolesti stručnjaku kako bi tretman bio pravilniji i efikasniji. Ako se angiopatija spriječi na vrijeme, vaše noge neće patiti od nje, a dijabetes će proći mnogo lakše.

Ostavite Svoj Komentar