Kako kuhati s dijetom sufle od dijeta protiv pankreatitisa

Soufflé je jedno od tradicionalnih jela francuske kuhinje, a jaje od žumanjka je uvijek prisutno u njemu, pomiješano je s raznim sastojcima. Za dobivanje nježne, prozračne konzistencije koriste se proteini izmućeni do guste pjene. Jelo može biti desert ili prilog.

Za pacijente s upalnom gušteračom potrebno je odabrati sufle od dijetalnih proizvoda. Korisno je pripremiti jelo od teletine, kunića, piletine ili puretine, prethodno kuhano i usitnjeno mljevenjem mesa.

Posebnost pripreme je u tome što klasični recept uključuje upotrebu sirovog mljevenog mesa. U dijetalnoj kuhinji sufle se priprema uglavnom u parnoj kupelji, nepoželjno je peći u pećnici.

Pileći sufle

Jelo je izvrsnog ukusa, dobro je prilagođeno pacijentima s pankreatitisom i onima koji se trude pridržavati se pravila zdrave prehrane.Malo dijete možete nahraniti sufle. Lako je pripremiti recept, ali lako ga je pokvariti, posebno kada je u pitanju kuhanje.

Kako kuhati mesni dijetalni sufle sa pankreatitisom? Za jelo trebate uzeti 500 g dijetalnog mesa, isto toliko kupusa, 100 g tvrdog sira bez začina, luk, jedno pileće jaje, malo soli po ukusu. Najbolje je koristiti pileće filete, nema masti, tetiva i filmova.

Meso se reže na sitne komade, zajedno s lukom i kupusom, sjecka se u prehrambenom preradi ili pomoću mlinca za meso. Masa treba biti homogene konzistencije, to osigurava ispravnu teksturu jela. Zatim dodajte kiselo vrhnje, zagrejano na sobnoj temperaturi.

Uzmite ohlađeno jaje, odvojite protein:

  1. u suvoj posudi tuku dok se ne formiraju stabilni vrhovi,
  2. uredno prenijeti na mesnu masu,
  3. miješao drvenom lopaticom.

Žumanca se u međuvremenu mleve na belu penu, izlivaju se u meso i proteine, dodaje se prstohvat soli.

U ovom trenutku pećnicu treba prethodno zagrejati na 180 stepeni, masa se prebaci u oblik, staviti u rernu na 40 minuta. Nakon što je sufle spremno, posipa ga se zdrobljenim tvrdim sirom, ostavi nekoliko minuta u rerni.

Predloženo jelo idealno je ne samo za upalu gušterače, već i za druge bolesti gastrointestinalnog trakta, dijabetes. Kiselu pavlaku možete zamijeniti kao nekuhanu pileću zalihu.

Parni mesni i goveđi sufle


Kuhani sufle sprema se i protiv pankreatitisa, za recept uzmite 250 g pilećih ili purećih prsa, jedno pileće jaje, 50 g nemasnog sira, 10 g putera, krišku ustajalog hljeba, par žlica mlijeka, malo žlice mlijeka, sol po ukusu.

U obranom mlijeku natapa se ustajani kruh, bjelančevine se odvajaju od žumanjka i odvojeno usitnjavaju.

Samljeveno meso i sir sa brusilicom, mleveno meso pomešano sa nabubrenim hlebom, tučenim žumancem. Zatim pažljivo ubrizgajte proteine, bilje, polako izmešajte. Dobivena masa se prebacuje u prethodno podmazan silikonski kalup, posut sirom po vrhu. Stavili su u vodenu kupelj na 15 minuta.

Jelo se priprema i od govedine, recepti su različiti, ovo je postala najpopularnija:

  • 300 vitka govedine,
  • 1 jaje
  • 150 g mleka
  • kašičica putera,
  • malo soli, brašna.

Prvo meso treba prokuhati, a zatim samljeti, dodati mlijeko, žumanjke i puter, dobro izmiješati i opet tući u blenderu. U masu trebate dodati šlag proteina, miješati, izbjegavajući nagle pokrete, u protivnom će se proteini taložiti, sufle neće biti prozračan.

Uzmite silikonski kalup ili drugu prikladnu posudu, sipajte meso u njega, stavite u rernu i pijte ga ne više od 15 minuta. Ako jelo pretjerano izložite, ono će se pokazati suho i bez ukusa.

Umjesto pećnice možete koristiti spor štednjak, sufle se stavlja na pari ili pečenje.

Sufle s rižom, mrkvom


Meso za sufle može se pripremiti uz dodatak riže, au periodu stabilne remisije dopušteno je jesti svinjetinu umjesto piletine i govedine. Udio je sljedeći: pola čaše mlijeka, jaje, kašika putera, 10 g sušene riže.

Meso usitniti, začiniti solju, polovinom maslaca, pa ponovo prokuvati u mlincu za meso. Nakon toga treba dodati kuhanu i ohlađenu rižu, paralelno umutiti hladne proteine ​​dok se ne formiraju strmi vrhovi, dodati u mljeveno meso. Masa se prebaci u namašćenu posudu, stavi u vodenu kupelj na 15-20 minuta.

Sufle od mrkve priprema se za pankreatitis, povrće je pravo skladište vitamina, minerala, neophodnih za upalni proces u gušterači. Za jelo treba pripremiti proizvode: pola kilograma mrkve, pola čaše mlijeka, kašika šećera, 25 g putera, malo soli, jedno jaje.

  1. mrkvu od kockica,
  2. dodajte pola maslaca, trećinu mleka,
  3. stavite pirjati na laganu vatru.

Zatim se masa ohladi, prekine mešalicom, pomeša sa žumancem, ostacima mleka, šećerom, soli. Odvojeno umutite ohlađene proteine, pažljivo umešajte u smešu od mrkve i mleka.

Preostalim uljem namastite posudu za pečenje, u nju sipate gredicu, stavite u vodenu kupelj na 30 minuta.

Po želji, slatkom sufleu možete dodati nekoliko jabuka, a u ovoj verziji jelo će se pokazati sočnijim. Dozvoljeno je konzumirati ne više od 150 g hrane odjednom.

Sorte skuše

Za slatki sir od sira, uzmite 300 g skuta bez masnoće, limun, nekoliko kašika šećera, malo suhe kaše, 4 pileća jaja, 300 g jabuka, 40 g putera. Jabuke sa sirom zdrobite u mlincu za meso, u masu se dodaje ohlađeni maslac, žumance se melje sa šećerom.

Sastojci se moraju dobro izmiješati, dodati zdrob, koru limuna. Odvojeno umutite proteine ​​do čvrstih vrhova, umešajte u masu skute i jabuke. Pecite jelo u brzom loncu ili pećnici.


Postoji sličan recept za dijetalno sufle, ali kuhajte ga u parnoj kupelji. Trebat ćete uzeti nekoliko kašika nemasne kisele pavlake, pola čaše mlijeka, žlicu kaše, 300 g skute, nekoliko kašika šećera.

Tehnologija kuhanja ista je kao u prethodnim receptima. Potrebno je umutiti proizvode u blenderu, dodati preostale sastojke, opet pobijediti. Nakon:

  • dodajte šlag
  • pomiješajte sastojke jela
  • prebačen u obrazac podmazan.

Pripremite se 40 minuta za par, jedete u malim porcijama, zaspite nezaslađenim čajem ili dekocijom bobičastog voća. Možete jesti jelo čak i kod bilijarnog pankreatitisa.

Kako bi se povećala prehrana kod pankreatitisa pomaže sufle od sira s kolačićima. Trebat ćete uzeti pakovanje nemasnog sira, žlicu šećera, jaje, žličicu putera, paketić keksa s keksima, malo kisele pavlake za ukras i pola čaše mlijeka.

Keksi se zgnječe na mrvice, pomiješaju sa šećerom, u smjesu se ulije mlijeko, pusti da se miješa 15 minuta. U međuvremenu, žumance se odvoji od proteina, pojedinačno ih umutite dok se ne dobije gusta pjena.

U sljedećoj fazi miješa se skuta, dodaje se mješavina mlijeka i kolačića, puter, miješa se do homogene konzistencije, pažljivo se unosi protein. Nakon što je obrazac namazan, posuđe se postavlja kako bi se kuhalo u parnoj kupelji.

Ostale vrste sufle


Prehrana za upalu gušterače ima stroga ograničenja, no i dalje možete jesti zdravo i raznoliko. Nutricionisti nude da skuhate sufle od ribe, voća, krompira i drugog povrća. Tehnologija kuhanja ostaje gotovo nepromijenjena, razlikuju se samo proizvodi korišteni u receptu.

Za opciju riblje skute ponesite pakovanje nemasnog sira, pola kilograma ribe mršavih sorti, pileće jaje (umjesto njega možete uzeti nekoliko prepelica), malo povrća i maslaca.

Za sufle od mrkve i jabuke uzmite 300 g nekiselih jabuka, 200 g mrkve, žlicu ulja, pola čaše mlijeka, 0,5% masti, 50 g suhe kaše, prstohvat soli.

Neki vole verziju jela od tikvica, pripremiti 500 g tikvica, žlicu maslaca, 120 g mlijeka, žlicu kaše, jednaku količinu granuliranog šećera.

Kako kuhati dijetalno sufle od mesa opisano je u videu u ovom članku.

Recept broj 1. Mesni sufle

Sastojci

  1. Goveđe meso s malo masnoće i nemasno (kuhano) - 200-250 gr
  2. Skuta - 50 gr (1/4 pakovanja)
  3. Jaje - 1 kom.
  4. Maslac - 1 kašika
  5. Duga kruh (bijeli kruh) - malo, ako kruh, onda isječeni komad, debljine 1 cm: 4
  6. Mlijeko - 1 kašika
  7. Sir s malo masnoće - 15-20 gr.
  8. Zeleni
  9. So ukus
  10. Paprika - nije poželjna, jer papar ima svojstva koja povećavaju sekretornu aktivnost.

Način kuhanja:

  1. Kruh namočen u mlijeku
  2. Odvojim protein od žumanjka. Umutim protein (ako dodam prstohvat soli, onda to malo bolje, brže).
  3. Govedinu i skutu narežem u mlin za meso
  4. U svitak ću dodati natopljeni hljeb i žumanjke
  5. U dobijeni pažljivo dodajte šlag
  6. Obrazac namažem biljnim uljem, pažljivo razmažem čitavu masu, posipam rendanim sirom i začinskim biljem.
  7. Stavio sam spor štednjak (može se staviti u vodenu kupelj)

Pa, naravno, najbolji je ukus ako ga stavimo u rernu. Tada će se pojaviti zlatna kora. t= 200 0, 15-20 minuta. Međutim, ako je stanje nestabilno, bolje je ne stavljati ga u pećnicu.

Dobar apetit!

Značajke kuhanja jela protiv bolesti

Kao što znate, borba protiv pankreatitisa u osnovi sastoji se u održavanju dijeta koja je vrlo stroga, stroga ili štedljiva. Dijeta s bolešću postaje način života. To uključuje ne samo izbor jela, već i prehranu, metode termičke obrade posuđa, popis proizvoda korisnih za bolest. Meso bez pogoršanja bolesti može se jesti. Ali to bi trebale biti mršave sorte, dobro oguljene od filmova, kože. Meso je najprikladnije:

Od dijetalnog mesa možete kuhati razna jela. Jedno takvo jelo je sufle. Za njegovu pripremu koristi se prethodno kuhano meso s prihvatljive liste. Zatim je meso mljeveno ili u mljevenilu za meso sa finim roštiljem ili mikserom.

To je odlika kuvanja, jer se sirovo meso koristi za normalnu ishranu. Druga karakteristika je u obliku toplinske obrade, Uobičajeni sufle se peče u pećnici. Ali u dijetnoj kuhinji kuha se parnom kupelji, na koju se postavljaju posuđe s gotovom smjesom.

Napredak u razvoju malih kućanskih aparata ogledao se u novim aparatima koji olakšavaju rad u kuhinji. Dakle, kuhanje na pari u potpunosti se zamjenjuje kuhanjem u sporim kuhalom u načinu "parenja". Prednost takvog pripravka u nedostatku najmanjeg pada masti.

Originalni recepti za sufle

Uz recepte za sufle protiv pankreatitisa, pored mesa, sadrže i druge sastojke. Treba biti oprezan. Svaka komponenta treba biti spojena s dozvoljenim proizvodima za pankreatitis. Tako, na primjer, začini i začini koji poboljšavaju okus jela opasni su u slučaju bolesti jer uzrokuju porast sekretorne aktivnosti gušterače.

Kad je bolest u remisiji, taj se broj može ugasiti, ali bit će mnogo uvredljiviji ako ovi začini utječu na mir u tijelu. Ili u receptima za pankreatitis, kako kuhati dijetalni mesni sufle, bijeli kupus naveden je u sastojcima. Ali ona se nalazi na listi neovlaštenih proizvoda.

Može se zamijeniti drugom vrstom kupusa, što je dozvoljeno. Ali ovo je još jedan podsjetnik da se ne trebaju svi recepti zamišljeno koristiti. Ipak, jelo i bez posebnih dodataka diverzificira bolesnički stol.

Postoje trikovi za pravljenje sufle. Ovo se odnosi na jaja. Svaka domaćica zna kako odvojiti žumanca od proteina. Posuđe u koje se dodaju bjelančevine i bjelanca moraju biti savršeno suhe. Protein se ne može ubiti. Nakon primitka pjene, koja se nalazi u posudi, morate je odmah uvesti u glavnu smjesu. Protein se izmeta vilicom u krug oko zdjele. Istodobno se posuda lagano okreće u suprotnom smjeru. Prozračnost jela ovisi o takvoj tajni davanja proteina.

Tačno je uzeti kao osnovu recepte za sto za sufle, br. 5, a ne bilo koji na Internet stranicama. Uhvativši se takvih recepata, možete nastaviti eksperimentirati sami, koristeći aditive za smjesu s dozvoljenim proizvodima. Pacijent koji koristi dijetalna jela reći će sebi da ga je volio više, manje. U kuhanju ne postoji prepreka kreativnosti.

Jedan od Povznerovih recepata za njegovu dijetu broj 5 je pileće sufle, koje se sastoji od sljedećih sastojaka:

  • pileće meso 106g,
  • pola jajeta
  • puter 5g,
  • nemasno mlijeko 30mg,
  • Pšenično brašno 1 razreda 4g,
  • puter 4g.

Kalorično jelo je 386,4. Sam recept za kuhanje:

  • Kuhanu piletinu dobro izmrvite, ili je dvaput pređite kroz mlin za meso ili koristite mikserom,
  • dodajte u mleko mleko i žumance,
  • bjelančevine u gustu pjenu,
  • nježno sjediniti proteine ​​sa smjesom,
  • namastite kalupe i stavite pripremljenu smešu,
  • pare
  • Poslužite sufle uz prilog i puter.

Ovo je žanr klasik - uvijek ukusan i siguran. Suffle od ribe nije manje originalan i nezaboravan. Priprema se od mršavih sorti ribe. Budući da je riba odabrana iz kostiju, bolje je koristiti morske primjerke. Zander i smuđ su posebno dobri.

Sada možete razmotriti sastojke najboljih originalnih recepata za sufle za tegobe gušterače. Način kuhanja je isti i gore opisan.

Metoda 1. Sufle sa goveđom sirom

  • kuhana teletina ili govedina 150g,
  • malo procentnog sira 75g,
  • 1kom ili 2 prepelica,
  • malo ulja za podmazivanje posude u kojoj se jelo priprema,
  • mlijeko s malo masti 30 ml,
  • kriška bijelog hljeba natopljenog mlijekom,
  • malo zelenila i tvrdog sira za ukrašavanje jela na vrhu,
  • malo soli.

Moje meso, izrezano na komade, presjeklo je sve tetive i filmove. Kuhajte meso dok ne omekša u blago osoljenoj vodi. Gotovo meso se hladi i prolazi kroz mlin za meso. Skuhani sir se također prorjeđuje s mesom kroz mljevenje mesa ili ga samljeti blenderom, pomiješajte sa mesom i pireom ponovo sve zajedno miješajte. U masu dodajte žumance i ulje, sve umutite ponovo. Odvojeno umutite protein i raširite na masu, lagano izmešajte kašikom. Masu začinite po ukusu solju i paprom. Pravimo male kuglice, pripremamo sufle od goveđeg mesa u dvostrukom kotlu.

Metoda 2. Parni sufle od riže i govedine

  • kuhana i sjeckana govedina 300g,
  • kaša s rižom kuhana od 1 kašike žitarica,
  • 1kom jaje
  • pola čaše mleka,
  • puter 10g,
  • so.

Meso samljeti, dodati sol, deo ulja, žumanca i ponovo poslati u blender ili promešati brusilicom za meso. Skuhajte rižu i dodajte ohlađenu govedinu. Bjelanjke istucite hladne u suvoj posudi dok se ne formiraju vrhovi i umiješajte u mljeveno meso. Stavite u namašćenu posudu slojem 3 cm i stavite u vodenu kupelj trećinu sata.

Ista sufle može se pripremiti s kašom.

Upotreba sufle

Ovo jelo je pire od mesa, piletine, ribe, tikvica, sira i ostalih proizvoda sa bjelanjcima. Ponekad prave sufle od riže, a posebno se često takvo jelo može naći na meniju bolnica. Sufle je korisno za mljevenje mesa i u nedostatku potrebe da pržite originalne sastojke. Tako pacijent prima jelo koje po svim standardima odgovara osnovama zdrave ishrane.

Sastojci koji čine sufle imaju korisna svojstva, životinjske proteine ​​i brojne elemente u tragovima i minerale.Ako pacijent trenutno nema pogoršanje bolesti, tada mu može dodati malo bilja, čime će sastav sufle biti još zasićeniji zbog prisustva vitamina.

Soufflé se također lako priprema, ima izvrstan ukus, stoga je idealan ne samo za pacijente s dijagnozama gastrointestinalnog trakta, već i za ljude koji prate njihovu prehranu i način života.

Značajke upotrebe sufle sa pankreatitisom

Dugo godina su ljekari i nutricionisti razvili poseban prehrambeni princip primjeren osobama oboljelim od pankreasa. Tako je razvijena dijeta br. 5, koja pomaže pacijentima da postignu olakšanje što je brže moguće. Podijeljen je u dvije vrste - za pacijente s akutnim pankreatitisom i za one koji imaju stadij remisije. U oba slučaja je važno što manje povrijediti organ i probavni sustav.

Prema dijeti br. 5, pacijenti trebaju izuzeti masne sorte mente, peradi i ribe, iznutrice i juhe od njih. U skladu s tim, za sufle uvek birajte pusto meso. Bolje je ne koristiti svinjetinu, patke i janjetinu, jer i kod dužeg kuhanja i dalje ostaje previše "teška", što kod pankreatitisa može rezultirati vrlo neugodnim posljedicama - prelaskom u akutni oblik, praćen jakim bolovima.

Među povrćem dozvoljeni su samo tikvice, šargarepa i krompir. U procesu kuhanja zabranjena je upotreba agresivnih aditiva u obliku vrućih začina, paštete od rajčice itd. Prženje hrane također nije moguće, samo kuhati, kuhati na pari, pirjati i peći. Sva ova pravila, koja odgovaraju prehrani pacijenata s pankreatitisom, moraju se pridržavati prilikom pripreme dijetalnog suflea. Inače, to će biti teško pripisati zdravoj prehrani koja je dozvoljena zbog gastrointestinalnih bolesti.

Sufle od mesa peradi

Sufle od piletine recept za pankreatitis se praktično ne razlikuje od metode kuhanja mesa, ali postoje ipak neke razlike. Možete ga kuhati na dva načina - bilo iz cijele piletine, bilo samo iz pilećih prsa ili fileta. Razlika je u tome što će u drugom slučaju biti mnogo manje masti, odnosno, jelo se može nazvati niskim udjelom masti. U prvoj verziji masti su prisutne, ali se savršeno uklapaju u prosječne standarde KBZhU, stoga pacijenti koji pate od gastrointestinalnih bolesti nemaju o čemu brinuti.

  • Dakle, pileći trup se kuha dok ne bude spreman u vodi sa minimalnim setom začina (možete se ograničiti na lovorov list).
  • Potom se meso ljušti od kostiju, uklanja se koža i samlje se u mlincu za meso ili blenderu.
  • Tada možete odmah posoliti i pojesti, ili kombinirati s rižom ili proteinima i ispeći. U ovom slučaju, sufle može izgledati kao grickalica, ali neće postati manje korisna.

Ponekad se žele napravi od dobivenog juha i mesa dodavanjem želatine. Ovo jelo podsjeća na aspic ili aspic, ali je pogodno i za pacijente s pankreatitisom.

Metoda 3. Zečja sufle

  • kuvana zečja pulpa, zdrobljena 106g,
  • jaja 1 4kom,
  • mlijeko 40 ml
  • ulje 3 g
  • brašno 4g,
  • so.

U osnovne recepte, koji se sastoje od jednog mljevenog mesa, u bazu za aromu možete dodati bilo koje povrće s prihvatljive liste:

  • tikvice
  • mrkva
  • krompira
  • dozvoljene vrste kupusa kao što su cvjetača, kohrabi, brokula.

Potrebno vam je malo povrća kako ne biste ometali okus mesa. I kada se koristi, imajte na umu recept za prihvatljivost. Ako se pacijentu svidio recept, onda ga može podijeliti na društvenim mrežama kako bi neko drugi ugodio njihovim najmilijima.

Jelo za sufle jednostavno je pripremiti. Njegov ukus je pogodan za djecu, bolesne i zdrave ljude. Samo malo, možete proširiti ukus začinima, začinima, gdje je to dopušteno. Osim mesnih i ribljih suflea, možete pripremiti divne deserte, koji također diverzificiraju stol za pacijente. Osnova kuhanja je opisana, praksa i kreativnost su vaši. Dobar apetit.

Sufle od povrća

Za ovo jelo koriste se mrkva ili tikvice, a možete kuhati koristeći dvije vrste povrća.

  • Proces kuhanja započinje oguljenjem povrća, a zatim ih treba naribati i kuhati u vodi.
  • Dalje, dva jaja ili protein tuku se u jaku penu nakon čega se dodaje kuvani povrtni pire.
  • Možete dodati šećer, zatim dobijete desert, a ako dodate sol, onda glavno jelo.
  • Masa se izlije u posudu za pečenje, peče u rerni prethodno zagrijanoj na 180 stepeni ne duže od 10 minuta.

Opće preporuke

Bez obzira na stadij bolesti, kao i uzrok njene pojave, treba shvatiti da dijagnoza sama po sebi neće biti "uklonjena". Mnogi se pacijenti godinama bore s njim, a neki čak žive. Glavni uvjet za normalno postojanje je uzimanje potrebnih lijekova i stroga dijeta, a bez njega nijedan lijek neće imati željeni učinak.

Sufle od piletine ili drugog dijetalnog mesa, povrća ili ribe ne smije se konzumirati u velikim količinama. Unatoč lakoj probavljivosti i niskom kaloričnom udjelu, velike porcije mogu jelo učiniti štetnim i teško probavljivim. Situacija je slična i kod prekomjerno malih doza - norma je 150 g po dozi. Intervali između obroka trebaju biti oko 3 sata.

Svi koji su se suočili sa bolestima probavnog sustava trebali bi znati da dijetalna jela čine temelj jelovnika za takve bolesnike. Jednostavno ih je kuhati, jer je princip kuhanja gotovo isti i ne zahtijeva dodatne vještine.

Karakteristika jelovnika je obavezno mljevenje svih sastojaka u pripremi sufle, pire krompira i drugih jela. Veliki, tvrdi komadi mogu uzrokovati ozbiljne komplikacije i pogoršanje bolesti.

Soufflé se može začiniti bešamel sosom, a nema kečapa i majoneza, jer sastav ovih proizvoda je štetan i za zdravu osobu. Ukrašavajući komad suflea zelenilom, možete dobiti ne samo sitost, već i estetski užitak. Glavno je maštati, pa čak i ograničeni dijetalni meni broj 5 postat će bogat, bogat i zanimljiv.

Prednosti i štete jela

Souffle je izvorno bio desert. Pripremao se od žumanjka, koji je pomešan sa čokoladom ili limunom, nakon čega se u sastav dodala tučena bjelanjka. Postepeno su počeli kuhati sufle od kisele pavlake i sira, što je omogućilo gušće i hranjivije nadjev.

Juha od različitih vrsta mesa, posebno uz dodatak umaka i začina, danas se smatra užitkom gozbe.

Souffle se koristi i kao dijetalno jelo za probavne probleme. Iako se soufflé smatra korisnim i lako probavljivim jelom, potrebno ga je koristiti u ograničenim količinama, jer tablica prehrane za pankreatitis podrazumijeva ograničenje i poštivanje mjera u obrocima.

Sufle je dobro za zdravlje, jer ovo jelo sadrži mnogo sastojaka bogatih vitaminima i mikroelementima. Svako sufle je proteinski proizvod. Sve vrste ovog jela uključuju bjelanjke, jer je to ključna komponenta. Jaja bijela je jedan od najprobavljivijih proizvoda ljudskog tijela. Sadrži sve potrebne aminokiseline, uključujući i kompletan set esencijalnih.

Ako sufle sadrži i žumanjak, tada će to biti i bogat izvor masti, ugljenih hidrata i holesterola. Masti i ugljikohidrati potrebni su za obnavljanje energetske ravnoteže tijela, a holesterol je stimulans određenih spolnih hormona i nužna komponenta staničnih zidova u svim tjelesnim tkivima. Sufle od mesa ili gljiva izvor je dodatnih proteina i aminokiselina.

Jelo je štetno jer sufle sadrži malu količinu masti i holesterola, zloupotreba njega može postati opterećenje za probavni trakt, posebno za gušteraču. Sufle od voća, skute i bobica sadrži šećer koji se ne preporučuje kod pankreatitisa. Stoga jelo trebate koristiti umjereno, bez dodavanja šećera sastavu i zadovoljiti se prirodnim ukusom proizvoda koji se koriste.

Recepti za sufle za pankreatitis

Postoje različiti recepti za sufle za dijetsku hranu. Nije teško pripremiti jelo, međutim, pri odabiru proizvoda posebno je potrebno pridržavati se posebnih preporuka.

Sufle se mora kuhati dvostrukim kotlom ili sporim kuhalom. Unošenje začinjenih začina i umaka u dijetalno jelo je isključeno.

Sufle od ribe

Prilikom odabira sorte ribe za sufle, prednost treba dati sortama s niskom masnoćom. Preporučuje se kuhanje jela od oslića, polloka.

U jelo dodajte mrkvu ili tikvice ili dva povrća odjednom.

Povrće se prethodno opere, očisti i nariba, nakon čega se dobivena masa prokuha u vodi. Dva jaja ili vjeverice od dva jaja umutite u pjenu i dodajte u kuhani povrtni kašu. Riba se pare, čisti od kostiju, melje u homogeno mljeveno meso i pire povrće dodaje se pripremljenoj masi, slani i koristi se kao glavno jelo. Umjesto biljnog sastava, u mljevenu ribu možete dodati kuhane žitarice po ukusu.

Sufle od malina i bjelanjka

Umutite bjelanjke sa šećerom. Odvojeno šlag istucite u gustu penu. Krem i proteine ​​je potrebno mešati, dodati vaniliju.

Keramičke oblike treba napuniti malinama i sipati dobijenu vazdušnu masu iz šlaga i bjelanjka. Nakon što se svaki kalup pojedinačno zamota i stavi u dvostruku kotlu na 15 minuta.

Sufle od piletine s brokolijem i mrkvom

Prethodno naribanu mrkvu usitniti u blenderu i podijeliti na male komadiće brokule, dodajući 1/2 šalice vrhnja u sastav. Dobivena masa se prebaci u zasebnu posudu.

U blenderu se sitno sjeckani pileći file i 1/2 šolje vrhnja, mljeveno meso pomiješa se sa povrćem, dodajući sol i jedno pileće jaje umutjeno u pjenu. Dobijena masa se stavlja u posudu za pečenje namazanu biljnim uljem i stavlja u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeni 20 - 30 minuta.

Jelo se može poslužiti i hladno i toplo.

Pare sa mesnim sufleom

Ovo jelo je pogodno za upotrebu ne samo kod pacijenata sa pankreatitisom i drugim problemima probavnog trakta, već i male djece.

Parni sufle priprema se koristeći 300 g kuhane govedine, jaja, 1/2 šalice mlijeka, sol, 1 sat. l pšeničnog brašna i 1 kašika žlice. puter.

Kuhanoj govedini dodajte mlečni sos, žumanjke, puter. Dobivena smjesa se miješa i melje mikserom dok se ne dobije homogena masa. Protein se odvoji od žumanceta i tuku. Dobiveni sastav zraka pomiješan je sa mljevenim mesom. Podmažite kalup za pečenje biljnim uljem, na njega rasporedite proteinsko-mesnu masu slojem od 4 cm. Pripremite jelo u rerni, zagrijanoj na 220 stepeni. Vrijeme kuhanja je 30 minuta.

Goveđi sufle

Sufle od govedine možete kuhati dodavanjem različitih sastojaka, što vam omogućava da dobijete jela živopisnijeg ukusa.

Ispada vrlo ukusna govedina s dodatkom tvrdog sira. Potrebno je uzimati nemasnu govedinu (340 g), 90 g bijelog hljeba, 3 jaja, 100 ml mlijeka, 140 g tvrdog sira.

Mrvica hljeba prelije se mlijekom, sir se nariba, meso, hljeb, žumanjci, sol sjedine u zdjeli blendera. Vjeverice treba usitniti odvojeno i postepeno dodavati mljevenom mesu, bez isključivanja blendera.

Polovina mljevenog mesa se stavi u kalup, na vrhu se napravi sloj sira, a zatim se sloj prekrije ostatkom mljevenog mesa. Sufle se kuha u rerni 30 minuta, na temperaturi 200 stepeni.

Sufta sa sirom

Potrebno je uzeti 200 g nemasnog sira, 3 bjelanjka, 1 kašiku. l šećera, 1 kašika. L. kukuruzni škrob, 1 žličica L. prašak za pecivo.

Skuhajte mikserom dok ne dobijete homogenu smjesu. Jaja od bjelanjaka potrebno je odvojeno tući dok se ne dobije vazdušna masa. Skuhani sir, prašak za pecivo, kukuruzni skrob i šećer treba dodati proteinima. Svi sastojci moraju se dobro izmiješati i pažljivo rasporediti na lim za pečenje. Pecite 30 minuta na temperaturi od 180 stepeni.

Parno skuhano sufle od pankreatitisa u laganoj šporet

Da biste pripremili dijetalno sufle od skute, potrebno je uzeti 250 g nemasnog proizvoda, 20 g kaše, 2 kašike žlice. l kisela pavlaka, 5 kašika. L. šećer, 3 jaja.

U naribanu koricu dodajte kiselo vrhnje, šećer i žumance, kao i žitarice. Sve pomešajte kašikom. Ohlađene proteine ​​zasolimo sa prstohvatom soli, umutimo dok se ne dobije gusta pjena i doda se sastavu skute. Masa se pažljivo izmiješa, prenese u dobijeni sastav u pogodnom obliku i stavi u posudu za kuhanje za par. Prava količina vode ulijeva se u zdjelu za kuhanje, kuha se program, a sufle od skute kuha se 30 minuta.

Sufle s mrkvom

Možete pripremiti vitaminsko sufle iz mrkve koristeći sljedeće sastojke: 800 g mrkve, 1 čaša šećera, 100 g putera, 3 jaja, 2 žlice. l brašno, prašak za pecivo i vanilin, sol, šećer od glazure za ukrašavanje deserta.

Mrkvu je potrebno kuhati dok ne omekša i sjeckati u blenderu, te dodati sol, šećer, vanilin, prašak za pecivo tijekom mljevenja, a na kraju brašno. Potom u dobivenu masu treba dodati mekani maslac i tučena jaja. Posudu za pečenje namažite uljem i pospite šećerom, a zatim u nju ulijte tijesto od mrkve i pecite oko sat vremena.

Sufle s kolačićima slatko

Kod kuće možete pripremiti prekrasan desert jedinstvenog ukusa od keksa sa biskvita ili iz prodavaonica kolačića i suflea.

Za pripremu sufle morate uzeti 20 g želatine, 200 g kisele pavlake, 50 g šećera, 400 ml jogurta, 250 g sira i luk jednog limuna.

Želatina se izlije u 200 ml hladne vode i ostavi da nabubri. Masa skute i jogurt mešaju se do jednolične konzistencije. Umutite kiselu pavlaku sa šećerom. Sjedinite skušu i pavlaku.

Natečeni želatin se grije dok se potpuno ne otopi, neprestano miješajući. Limunova korica, naribana na sitnoj rerni, dodaje se mješavini skute, zatim se tu sipa topla želatina, protresti mikserom. Kad je sufle spreman, trebate uzeti lim za pečenje, obložiti ga folijom, izrezati tortu iz biskvita i staviti je u oblik (ili staviti prodavačke kolačiće u isti oblik). Sufle od sira sipa se na biskvit i stavi u frižider na 3 sata. Desert možete ukrasiti kolačićima mrvica ili bobicama.

Pileći sufle sa kupusom

Ovo jelo je dijetalno i ima elegantan ukus i osjetljivu teksturu. Za kuhanje trebate uzeti 370 g piletine, 400 g cvjetače (svježe ili smrznute), 70 g domaćeg jogurta, 80 g mrkve, 2 jaja, sol.

Pileći file se mljeva u blenderu, a dobijenoj masi dodaje se jogurt. Cvjetača se također mljeva u blenderu, najbolje u dva koraka, jer se 400 g proizvoda ne može dobro mljeti odjednom. Mrkvu je potrebno naribati ili nasjeckati u blenderu. Nakon što morate pomiješati sve prethodno mljevene sastojke, dodajući jaja i sol. Ako je jelo namijenjeno konzumiranju u periodu remisije, u sastav se može dodati peršin, češnjak, paprika i rajčica.

Dobivena masa se mora pomiješati i staviti u posudu, pokriti filmom na vrhu i kuhati u dvostrukom kotlu 40 minuta.

Ukusno riblje sufle sa mrkvom

Treba uzeti 500g fileta bakalara, srednji luk, 2 jaja, 3 kašike. L. zobena kaša, 100g mrkve.

Riblje filete usitniti, bjelanjke odvojiti od žumanjka. Bjelanjke se tuče zasebno sa prstohvatom soli, žumance se dodaje mlevenom mesu. Tijekom prerade u mljeveno meso dodajte luk, sol, zobene pahuljice, ribanu mrkvu. Kad je mleveno meso već izmešano sa ostatkom sastojaka, dodaju se mućani proteini i izmešaju. Dobiveni sastav se izlije na kalupe, namaže biljnim uljem i stavi u rernu, zagrijanu na 180 stepeni. Vrijeme kuhanja je 20 minuta, a može se poslužiti ukrašavanjem zelenilom.

Skuta od sira za desert

Postoji mnogo recepata za pravljenje sufle od skute. Sufle sa sirom i kašom ispada da je vrlo ukusno. Treba uzeti 200 g sira, 2 kašike kašike. kiselo vrhnje, 2 jaja, 2 kašike L. Semolina, 1 kašika maslaca, 1 kašika. L. šećer, vanilin, prstohvat soli.

Unaprijed odvojena žumanjka od proteina, proteini se stave u frižider. Svi sastojci, uključujući žumance, umutite u blenderu sve dok se ne dobije vazdušna masa. Nakon toga bjelanjke sa solju umutiti do stanja guste pjene. Dobijena masa se stavi u kalupe i stavi u prethodno zagrejanu rernu na 200 stepeni na 25 minuta.

Klasičan recept za jelo od skute s voćem

Treba uzeti 250 g skute, 2 jaja, bananu i jabuku, jedno po 1 žlicu. L. Sahara. Skuhu treba pomiješati sa jajetom i jednim proteinom i tući dobivenu masu. Voće treba oguliti i narezati na kockice, dodati u sirnu masu, dodati šećer i dobro izmešati. Desert se kuha u mikrovalnoj 3 minute pri jačini od 750 vati. Desert možete poslužiti ukrašavanjem pekmezom.

Domaće sufle od povrća ili bobica

Za pripremu sufle od povrća potrebno je uzeti povrće ili nekoliko povrća, oguliti, samljeti u blenderu, dodati pileće jaje, pavlaku, sol, puter. Dobiveni sastav mora se staviti u pećnicu, grijanu na 200 stepeni tokom pola sata.

Povrće, posebno ono koje je teško probaviti i ima meku strukturu, može se prethodno kuhati u slanoj vodi. Ovo jelo je pogodnije za dijetsku hranu.

Da biste napravili sufle od bobica po klasičnom receptu, trebate uzeti 3 šalice bobica, na primjer, jagode ili ribizle, 0,5 šalice šećera, 4 bjelanjka, 10 g putera i šećera u prahu.

Bobice je potrebno obrisati kroz sito, posipati šećerom i kuhati dok ne porumeni. Dobivena masa se mora ohladiti, potom pomešati sa šlagom, dobro izmešati i pobiberiti. Podmažite kalup ili emajl posudu uljem, stavite kuvanu masu u slajd i pecite u rerni na temperaturi od 200 stepeni. Desert možete poslužiti s hladnim mlijekom, posutim šećerom u prahu.

Ukusni sufle od mrkve

Sufle od mrkve ukusno je, aromatično i zdravo. Desert od mrkve možete pripremiti uz dodatak kaše koja jelo čini srdačnijim i dijetalnijim. Potrebno je 5 šargarepe, 1/2 šalice mlijeka, 2 jaja, 2 kašike. L. Sahara, 2 L. maslac, 4 kašike. L. Semolina, 200 ml vode i soli.

Mrkvu naribajte na krupnoj rerni, kuhajte u vodi dok ne omekša i nasjeckajte u blenderu. U dobijenu masu potrebno je da dodate mleko, šećer, sol i dovedete do ključanja, a zatim morate ubaciti kašu, izmešati i ostaviti na laganoj vatri još 5 minuta. Dobivena masa se mora ohladiti, dodati žumance i dobro tučen bjelanjke, lagano miješati, staviti u kalupe namazane biljnim uljem i parom.

Berry Souffle

Za pripremu ovog jela možete koristiti smrznute bobice. Trebate uzeti 150 g bobica, 2 jaja, 30 g šećera, 10 g putera, 5 g kukuruznog škroba.

Male keramičke kalupe treba namazati rastopljenim maslacem odozdo prema gore i posuti šećerom s dna i strana, nakon što kalup treba hladiti 5 minuta.

Bobice se izmiksaju u homogenu masu u blenderu, dobivena masa se obriše kroz sito. Škrob se uzgaja u 3 kašike. l vode, bobica masa se stavi u malu posudu, razrijeđeni škrob se sipa i sastav se zagrijava na laganoj vatri dok ne proključa. Proteini se odvoje od žumanaca i tuče sa šećerom dok se ne dobije gusta pena. Vrućoj bobici masa dodaje se tučenim proteinima i nastavila tući još nekoliko minuta. Sufte od bobica stavite u ohlađenu limenku i pošaljete u rernu prethodno zagrijanu na 180 stepeni na 10 minuta.

Omlet sufle sa sirom Stilton

Morate uzeti 75 g sira Stilton, 10 g putera, 3 jaja, 1 kašika. šnit - luk, sol.

Bjelanjke morate pobijediti u stanje pjene, posoliti i položiti na stranu. Umutite žumance. Bjelanjke ubacite u žumance, pola sira i vlasac. Izlijte masu jaja u posudu za pečenje, pospite preostalim sirom. Potrebno je da spremite jelo u pećnicu, prethodno zagrijanu na 180 stepeni, sve dok se ne pojavi lagana zlatna kora.

Bundeva sufle

Bundeva je vrijedno i ukusno povrće koje se preporučuje u ishrani. Juha od nje napravljena može biti jedno od omiljenih jela u posebno sastavljenoj prehrani pacijenta oboljelog od pankreatitisa.

Treba uzeti 150 ml mlijeka, 2 jaja, 40 g brašna, 100 g bundeve, 5 g škroba, 1 kašika žlice. L. šećer, 30g putera i soli.

Pećnica se mora ugrijati na 200 stepeni, oguljena bundeva i sjemenke, umotati u foliju i peći 40 minuta. Zatim treba odvojiti proteine ​​od žumanaca.

U šerpici morate rastopiti puter i, ne skidajući sa vatre, ovde dodavati prosijano brašno. Konstantno miješajući, dovedite do vrenja i odmah maknite s vatre. Nastavljajući intenzivno miješati, ulijte toplo mlijeko. Trebalo bi ispasti da je kašasta masa. U dobijenu masu trebate dodati žumanca i izmešati. Bundeve treba izmiksati u blenderu i dodati toj masi, ostaviti da se malo ohladi. Postepeno dodajući šećer i skrob, bjelanjke morate umutiti u gustu pjenu i dodati smjesu od bjelanjka u smjesu bundeve.

Zagrejati pećnicu na 180 stepeni, oblici sufla namazati maslacem i lagano posipati šećerom. Zatim treba da položite sufle, stavite u rernu i pecite 15 minuta dok se ne pojavi rumenilo.

Pravilno pripremljeni sufle iz različitih sastojaka proširit će prehranu za pankreatitis, pojesti ukusnu i zdravu hranu za probavni trakt.

Dragi čitatelji, vaše mišljenje nam je veoma važno - stoga ćemo biti drago da u komentarima pregledamo sufle sa pankreatitisom, bit će koristan i ostalim korisnicima stranice.

Bella

Nakon što se razboljela od pankreatitisa, počela je jesti na dijeti. Posebno volim sufle sa različitim sastojcima. Kuham povrtno sufle od tikvica i mrkve, sufle sa pilećim ili ribljim fileom, bobice sufle. Jela su meka i ukusna, lako se probavljaju i ukrašavaju blagi dijetalni stol.

Martha

Souffle je gurmansko jelo koje vjerovatno svi vole. Na dijeti sam jer imam problema sa pankreasom. Nutricionisti savjetuju upotrebu pire i mljevene hrane, tako da sufle u potpunosti ispunjava sve zahtjeve prehrane. Kuham sufle od mesa i povrća, prepustim se voćnim i bobičastim desertima.

Pogledajte video: Praktična žena - Nudle na azijski način (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar