Značajke IVF-a kod dijabetesa

Dijabetes melitus može biti ozbiljna prepreka za početak trudnoće i daljnjeg podnošenja ploda. In vitro oplodnja ili IVF za dijabetes melitus (DM) je rutinska procedura. Ovo oboljenje ne smatra se kontraindikacijom za oplodnju žene. Ali posebnu pažnju treba obratiti na pripreme za postupak i tada će rezultat biti pozitivan.

VAŽNO DA ZNATE! Čak se i napredni dijabetes može izliječiti kod kuće, bez operacije ili u bolnicama. Samo pročitajte što kaže Marina Vladimirovna. pročitajte preporuku.

Da li IVF dijabetes?

Prije planiranja začeća putem IVF-a, važno je u potpunosti nadoknaditi postojeće poremećaje u metabolizmu ugljikohidrata.

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

Bilo koja hronična oboljenja tokom trudnoće mogu biti opasna za trudnicu i plod. Dijabetes nije izuzetak. Budući da dijabetes nije uključen u popis kontraindikacija za IVF, oplodnja trudne majke s takvom dijagnozom nije kontraindicirana. Dekompenzirani dijabetes melitus direktno utječe na činjenicu da budući roditelji ne mogu imati djecu. IVF je jedini način da se zatrudni. Prije postupka, pacijentu je potrebno otkloniti neravnotežu u metabolizmu ugljikohidrata. Ako žena uđe u protokol oplodnje in vitro, prođe testove, podvrgne se ultrazvuku bubrega, EKG-u, posjeti uske specijaliste.

Značajke umjetne koncepcije

Prije provođenja postupka, partneri moraju proći ljekarski pregled. Nakon toga liječnik će odabrati hormonsku terapiju, koja će stimulirati jajašce. Dok je postupak propisan, u ženskom tijelu će sazrijeti više jedinica nego prirodnom ovulacijom. Pomoću ultrazvuka doktor nadgleda proces sazrijevanja jaja. Dakle, postoji stimulacija superovulacije.

Potom se jaja uklone. Učinite to prije nego što jedinica napusti folikul. U vaginu se ubacuje posebna kanila, a liječnik, kontrolirajući postupak pomoću ultrazvuka, uklanja željeno jaje. Do tada su potpuno zreli. Postupak se izvodi ambulantno, a za to nema potrebe posebno hospitalizirati pacijenta.

Spremni embrioni su posađeni u materici žene.

Ako biomaterijal nije bio dovoljan, tada će se dodatno uzimati iz testisa ili epididimisa. Dalje se u jaje stavi veliki broj spermatozoida. Jedna od njih će ju oploditi. U fazi stvaranja embriona on će biti smešten u maternici (nakon 4 dana). Sadi se do 3 embrija. Nakon 14 dana radi se test trudnoće i oni će otkriti je li žena zatrudnila ili ne. IVF se smatra sigurnim za žene. Ponovljeni pokušaji mogu se učiniti mnogo puta.

Važno je redovno mjeriti glukozu u krvi, jer tokom IVF-a pacijenta sa dijabetesom - glikemija može skočiti.

Za vrijeme postupka važno je da pacijent s dijabetesom tipa 1 kontrolira šećer i glikolirani hemoglobin. Uzimanje hormonskih lijekova povećava dozu inzulina za prosječno 30%. Prije protokola EKG-a, za pacijenta s T2DM važno je vratiti težinu i nadoknaditi metabolizam ugljikohidrata. Žena ovo vrijeme drži dijetu, umjereno se bavi sportom.

Dozvoljena izvedba

Važno je da su pokazatelji koji ukazuju na stanje trudnice i ploda u normalu. S povećanom razinom glikogemoglobina tijekom začeća i u prvim tjednima trudnoće, unutrašnji organi djeteta možda neće biti pravilno postavljeni. To dovodi do patologija razvoja fetusa. Razina glikiranog hemoglobina u bolesnika kontrolira se na 0,1 posto nižoj od gornje norme. Glikemija na glavi održava se ispod 5,1 mmol / L i 7 mmol / L nakon obroka. Analiza mokraće ne bi trebala određivati ​​ketonska tijela. Optimalni krvni pritisak ne prelazi 130/80 mm RT. Čl.

Čini li se da je još uvijek nemoguće izliječiti dijabetes?

Sudeći po tome što sada čitate ove redove, pobjeda u borbi protiv visokog šećera u krvi još nije na vašoj strani.

I jeste li već razmišljali o bolničkom lečenju? Razumljivo je, jer je dijabetes vrlo opasna bolest, koja, ako se ne liječi, može rezultirati smrću. Konstantna žeđ, ubrzano mokrenje, zamagljen vid. Svi su ti simptomi poznati iz prve ruke.

No, je li moguće liječenje uzroka, a ne posljedica? Preporučujemo čitanje članka o trenutnim tretmanima dijabetesa. Pročitajte članak >>

Dijabetes i IVF

IVF kod dijabetesa je niz medicinskih mjera usmjerenih na stabilizaciju hormonske pozadine kod bolesnika sa šećernom bolešću, radi daljnje umjetne oplodnje.

Ako nakon uspješnog IVF-a ne slijedite sve propisane mjere, problemi poput:

  1. Pobačaj
  2. Manifestacija u plodu patologija,
  3. Povećanje krvnog pritiska (eklampsija), što može dovesti do smrti i trudnice i bebe u maternici.

Dijabetes tipa 2 i IVF

Eko za dijabetes tipa 2 - propisuje se kada je težina pacijenta stabilizirana, a metabolizam ugljikohidrata normaliziran. Često dijabetes uzrokuje upalni proces jajnika, reproduktolog također to uzima u obzir i odabire shemu za poticanje procesa ovulacije.

IVF za dijabetes tipa 2 sada je moguć zbog napretka u medicini. To ne omogućuje ljudima koji imaju dijabetes da očaju postati roditelji.

Sa ovom vrstom, tokom trudnoće, trudnica mora napustiti sve lijekove koji snižavaju šećer u krvi. Zamjena je ista inzulinska terapija i dijetalna terapija. Trudnicu istodobno posmatraju ginekolog i endokrinolog. Vrsta recepta inzulina određuje se tijekom praćenja trudnice, prilagođava se i tijek dijetalne terapije. Kroz testove urina i krvi. Ako postoji odstupanje od norme, tada se trudnica može uputiti na hospitalizaciju do porođaja. Ovisno o pokazateljima analiza i dobrobiti djeteta i buduće majke.

Ograničenja i značajke planiranja IVF-a kod dijabetesa

Prije in vitro oplodnje, buduća majka, koja boluje od dijabetesa, mora biti u dobroj fizičkoj formi. Njena tjelesna težina bi trebala biti blizu idealne. Budite sigurni da ćete moći brzo i gotovo na nivou stroja prilagoditi i zadržati nivo glukoze u krvi u granicama normale.

U napomenu. Žene sa dijabetesom tipa 2 koje planiraju poroditi moraju naučiti kako kontrolirati glikemiju pomoću injekcija inzulina. Uzimajte tablete ili lijekove koji sagorijevaju šećer tijekom trudnoće zabranjeno je, njihove aktivne tvari prodiru u posteljicu i mogu negativno utjecati na razvoj fetusa.

Buduća majka imat će 3 mjeseca da pokaže svoje vještine u kontroli glikemije reproduktologu, tijekom kojih će se provoditi drugi testovi, pregledi i konsultacije s povezanim specijalistima. Potom će biti propisana posebna hormonska terapija koja prvo omogućava istovremeno sazrijevanje velikog broja jajašaca, a zatim blokira rad jajnika i hipofize radi uspješnog ugrađivanja, u pravilu, dva embriona.

Važno je. Tijekom hormonske terapije za poticanje superovulacije, doza ubrizgavanja inzulina povećava se u prosjeku 30%.

Rizici od začeća tijekom dekompenzirane faze dijabetesa

Žena dijabetičarka ne bi trebalo da „trikuje“ i obmanjuje reproduktologa.

Za vrijeme trudnoće dekompenzirani, slabo kontrolirani dijabetes je gotovo neizbježan:

  • malformacije i / ili fetalna dijabetička fetepatija,
  • pobačaj ili prerano rođenje,
  • epizode terminalnog stepena gestoze,
  • zatajenje bubrega, hipertenzivne krize, odvajanje mrežnice i lezije perifernog nervnog sistema (polineuropatija) kod majke.

Za informacije. Velik plod nije problem, ali edemi i masne naslage kod nerođene bebe s dijabetičkom fetopatijom su izrazito neujednačeni, uzrokuju poremećaje respiratornog i krvnog opskrbe te prijete prijevremenim porođajem ili intrauterinom smrću.

Stoga, prije početka hormonske terapije protokola IVF, provjeravaju se pokazatelji koji moraju zadovoljiti sljedeće parametre:

  • nivo glikiranog hemoglobina (HbA1c) je ispod 6,2%,
  • glikemija na testu - ne viša od 5,1 mmol / l,
  • glikemija nakon jela - manje od 7 mmol / l,
  • analiza mokraće - bez prisustva ketonskih tela,
  • Pakao - u rasponu od 110-130 do 70-90 (gornje i donje vrijednosti),
  • Otkucaji srca - od 60 do 80 otkucaja / min.

Kontraindikacije za postupak

Čak i ako se dijabetes dobro kontrolira, njegovo kombiniranje s drugim patologijama može postati prepreka IVF proceduri.

Takve bolesti uključuju:

  • IHD, teška hipertenzija,
  • dijabetička mikroangiopatija,
  • retinopatija
  • gastroenteropatija
  • tuberkuloza
  • nefropatija, ketoacidoza,
  • mogućnost senzibilizacije rezusa,
  • prethodne epizode propuštene trudnoće ili patologije razvoja fetusa.

Praćenje dijabetesa nakon IVF

U slučaju uspješnog rezultata IVF kod dijabetesa, tijekom trudnoće žena će trebati:

  • svakodnevno i više puta pratiti glukozu pomoću glukometra ili pumpe,
  • pratiti krvni pritisak
  • vršiti ispitivanja urina na ketonskim telima,
  • redovno darujte krv za glikovani hemoglobin,
  • kontrolirajte vlastitu težinu i tjelesnu težinu fetusa, promatrajući dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata prilagođenu trudnicama i uključite se u posebnu terapiju vježbanja.

Prevencija dijabetesa

Iako preventivne mjere ne daju 100% jamstvo protiv pojave dijabetesa tipa 1 kod djeteta, tokom trudnoće i razdoblja dojenja, morate se pridržavati sljedećih uputa:

  1. Izbjegavajte virusne i intrauterine infekcije što je više moguće tijekom poroda.
  2. Brzo zaustavite takve zarazne lezije, poput karijesa ili sinusitisa.
  3. Iz prehrane isključite hranu sa nitratima, bojama i konzervansima.
  4. Obavezno uvrstite proizvode ili suplemente Omega-3 i Omega-6 masne kiseline u nedeljni meni.
  5. Smanjite brzi unos ugljenih hidrata.
  6. Strogo se pridržavajte rasporeda vakcinacije.
  7. U slučaju prehlade ili djeteta sa gripom, ne liječite se sami.
  8. Dojite dijete najmanje 1,5 godina.
  9. Tijekom prve godine života izbacite iz dječje prehrane proteine ​​kravljeg mlijeka i proizvode koji sadrže gluten.
  10. Pratite svoj normalan unos vitamina D.

I u zaključku ovog članka nudimo video koji detaljno opisuje prevenciju mogućih komplikacija tijekom trudnoće kod žena s dijabetesom tipa 1 ovisnog o inzulinu. Većina preporuka iz nje bit će korisna za trudnice s dijabetesom tipa 2.

Neplodnost dijabetesa

I kod muškaraca i kod žena dijabetes može uzrokovati neplodnost. Plodnost je oslabljena zbog promjene na hormonalnoj razini, oštećenja krvnih žila i perifernih živaca.

Neplodnost kod dijabetesa kod muškaraca može biti potaknuta sljedećim faktorima:

  • Vaskularna erektilna disfunkcija. Za erekciju penisa potrebno je njegovo snabdevanje krvlju. Kod dijabetes melitusa dolazi do promjena u zgrušavanju krvi, poremećaja mikrocirkulacije, krvnih žila začepljenih aterosklerotskim plakovima. Erekcija je poremećena. Kao rezultat toga, seksualni odnos postaje nemoguć, što je preplavljeno neplodnošću.
  • Retrogradna ejakulacija. Kod dijabetesa pogođeni su periferni nervi. Povreda vaskularnih defekta i mokraćnog mjehura je oslabljena. Ton njegovog sfinktera opada. Kao rezultat toga, tokom ejakulacije sperma ne ulazi u žensku vaginu, već u muški mehur.
  • Pogoršanje kvaliteta sperme. Kod muškaraca koji imaju dijabetes često se nalazi veliki broj spermatozoida s fragmentiranom DNK. Neprikladni su za oplodnju jajašca. Hipogonadizam (nizak nivo testosterona) često je povezan s dijabetesom, što također negativno utječe na kvalitetu sperme i vjerojatnost trudnoće.

Kod žena, neplodnost kod šećerne bolesti može se pojaviti zbog kršenja procesa sazrijevanja jaja. Smanjuje se vjerovatnoća uspješne implantacije embrija u maternicu. Često se ova bolest povezuje sa sindromom policističnih jajnika, još jednim čestim uzrokom oslabljene plodnosti.

Pogledajte video: Genetic Engineering Will Change Everything Forever CRISPR (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar