Repaglinid (Repaglinid)

Peroralno hipoglikemijsko sredstvo. Brzo smanjuje glukozu u krvi stimulišući oslobađanje inzulina iz funkcionalnih β-ćelija pankreasa. Mehanizam djelovanja povezan je sa sposobnošću blokiranja kanala ovisnih o ATP-u u stanicama membrane stanica, djelujući na specifične receptore, što dovodi do depolarizacije ćelija i otvaranja kalcijevih kanala. Kao rezultat, povećani priliv kalcijuma indukuje izlučivanje inzulina od β-ćelija.

Nakon uzimanja repaglinida, 30 minuta primjećuje se inzulinotropna reakcija na unos hrane, što dovodi do smanjenja glukoze u krvi. Između obroka ne dolazi do povećanja koncentracije inzulina. U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 (ne ovisi o insulinu), prilikom uzimanja repaglinida u dozama od 500 µg do 4 mg, primjećuje se smanjenje doze ovisne o dozi u krvi.

Farmakokinetika

Nakon oralne primjene, repaglinid se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, dok se Cmax postiže 1 sat nakon primjene, tada nivo repaglinida u plazmi brzo opada, a nakon 4 sata postaje vrlo nizak. Nije bilo klinički značajnih razlika u farmakokinetičkim parametrima repaglinida kada je uziman neposredno prije jela, 15 i 30 minuta prije jela ili na prazan stomak.

Vezanje proteina plazme je više od 90%.

Vd je 30 L (što je u skladu s raspodjelom u međućelijskoj tekućini).

Repaglinid se gotovo u potpunosti biotransformira u jetri uz stvaranje neaktivnih metabolita. Repaglinid i njegovi metaboliti izlučuju se uglavnom putem žuči, manje od 8% mokraćom (kao metaboliti), manje od 1% s izmetom (nepromenjen). T1 / 2 je oko 1 sat.

Režim doziranja postavlja se individualno, odabirom doze kako bi se optimizirala razina glukoze.

Preporučena početna doza je 500 mcg. Povećanje doze treba izvesti najkasnije nakon 1-2 tjedna stalnog unosa, ovisno o laboratorijskim parametrima metabolizma ugljikohidrata.

Maksimalne doze: jednokratne - 4 mg, dnevne - 16 mg.

Nakon upotrebe drugog hipoglikemijskog lijeka, preporučena početna doza je 1 mg.

Prihvaća se prije svakog glavnog obroka. Optimalno vrijeme za uzimanje lijeka je 15 minuta prije jela, ali može se uzimati 30 minuta prije jela ili neposredno prije obroka.

Interakcija lijekova

Pojačanje hipoglikemijskog efekta repaglinida moguće je uz istodobnu upotrebu MAO inhibitora, neselektivne beta blokatore, ACE inhibitore, salicilate, NSAID, oktreotide, anaboličke steroide, etanol.

Smanjenje hipoglikemijskog učinka repaglinida moguće je uz istodobnu upotrebu hormonskih kontraceptiva za oralnu primjenu, tiazidnih diuretika, GCS, danazola, hormona štitnjače, simpatomimetika (prilikom propisivanja ili otkazivanja ovih lijekova potrebno je pažljivo nadzirati stanje metabolizma ugljikohidrata).

Istodobnom primjenom repaglinida s lijekovima koji se uglavnom izlučuju u žuči, trebalo bi razmotriti mogućnost potencijalne interakcije među njima.

U vezi s dostupnim podacima o metabolizmu repaglinida izoenzimom CYP3A4, potrebno je uzeti u obzir moguću interakciju s inhibitorima CYP3A4 (ketokonazol, intrakonazol, eritromicin, flukonazol, mibefradil), što dovodi do povećanja razine repaglinida u plazmi. Induktori CYP3A4 (uključujući rifampicin, fenitoin) mogu smanjiti koncentraciju repaglinida u plazmi. Budući da stupanj indukcije nije utvrđen, istodobna primjena repaglinida s ovim lijekovima je kontraindicirana.

Trudnoća i dojenje

Primjena tijekom trudnoće i dojenja je kontraindicirana.

U eksperimentalnim studijama otkriveno je da nema teratogenog efekta, ali kada se koristi u visokim dozama kod štakora u posljednjoj fazi trudnoće, primijećena je embriotoksičnost i oslabljen razvoj udova u plodu. Repaglinid se izlučuje u majčinom mlijeku.

Nuspojave

Sa strane metabolizma: utjecaj na metabolizam ugljikohidrata - hipoglikemijska stanja (blijedica, pojačano znojenje, palpitacije, poremećaji spavanja, drhtanje), fluktuacije u razini glukoze u krvi mogu uzrokovati privremenu oštrinu vida, posebno na početku liječenja (zabilježeno kod malog broja bolesnika i ne potrebno povlačenje lijeka).

Iz probavnog sistema: bolovi u trbuhu, proliv, mučnina, povraćanje, zatvor, u nekim slučajevima - pojačana aktivnost jetrenih enzima.

Alergijske reakcije: svrab, eritem, urtikarija.

Dijabetes melitus tipa 2 (ne ovisi o insulinu).

Kontraindikacije

Dijabetes melitus tipa 1 (ovisan o insulinu), dijabetička ketoacidoza (uključujući s komom), teško oštećenje bubrega, teško oštećenje jetre, istodobno liječenje lijekovima koji inhibiraju ili induciraju CYP3A4, trudnoća (uključujući planiranu) , dojenje, preosjetljivost na repaglinid.

Posebna uputstva

Uz bolest jetre ili bubrega, opsežna operacija, nedavna bolest ili infekcija moguće je smanjenje učinkovitosti repaglinida.

Koristite s oprezom kod pacijenata s bubrežnom bolešću.

U debilnih bolesnika ili u bolesnika sa smanjenom hranom potrebno je uzimati repaglinid u minimalnim početnim i održavajućim dozama. Kako bi se spriječile hipoglikemijske reakcije u ovoj kategoriji bolesnika, dozu treba birati s oprezom.

Nastala hipoglikemijska stanja obično su umjerene reakcije i lako se zaustavljaju unosom ugljikohidrata. U teškim stanjima može biti potrebno / unos glukoze. Vjerovatnoća razvoja takvih reakcija ovisi o dozi, prehrambenim karakteristikama, intenzitetu fizičke aktivnosti, stresu.

Imajte na umu da beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije.

Tokom lečenja pacijenti bi se trebali suzdržati od pijenja alkohola, kao etanol može pojačati i produžiti hipoglikemijski učinak repaglinida.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i upravljačkim mehanizmima

Na pozadini primjene repaglinida treba procijeniti izvodljivost vožnje automobila ili bavljenja drugim potencijalno opasnim aktivnostima.

Farmakologija

Blokira kalijumske kanale ovisne o ATP-u u membrani funkcionalno aktivnih beta ćelija otočnog aparata gušterače, uzrokuje njihovu depolarizaciju i otvaranje kalcijevih kanala, izazivajući povećanje inzulina. Insulinotropni odgovor razvija se u roku od 30 minuta nakon primjene i praćen je padom glukoze u krvi tijekom obroka (koncentracija inzulina između obroka ne raste).

U eksperimentima in vivo i životinje nisu otkrile mutagene, teratogene, kancerogene efekte i efekte na plodnost.

Interakcija

Beta blokatori, ACE inhibitori, hloramfenikol, indirektni antikoagulansi (derivati ​​kumarina), NSAID, probenecid, salicilati, MAO inhibitori, sulfonamidi, alkohol, anabolički steroidi - pojačavaju učinak. Blokatori kalcijumovih kanala, kortikosteroidi, diuretici (posebno tiazidi), izoniazid, nikotinska kiselina u velikim dozama, estrogeni, uključujući kao dio oralnih kontraceptiva, fenotiazini, fenitoin, simpatomimetičari, hormoni štitnjače slabe djelovanje.

Predoziranje

Simptomi: hipoglikemija (glad, osjećaj umora i slabosti, glavobolja, razdražljivost, tjeskoba, pospanost, nemirni san, noćne more, promjene u ponašanju slične onima opaženim tijekom alkoholne intoksikacije, oslabljena koncentracija pažnje, poremećen govor i vid, zbunjenost, blijedost, mučnina, palpitacije, grčevi, hladan znoj, koma itd.).

Lečenje: s umjerenom hipoglikemijom, bez neuroloških simptoma i gubitka svijesti - uzimanje ugljikohidrata (otopina šećera ili glukoze) unutra i prilagođavanje doze ili prehrane. U teškom obliku (konvulzije, gubitak svijesti, koma) - u / u uvođenju 50% -tne otopine glukoze nakon čega slijedi infuzija 10% -tne otopine za održavanje razine glukoze u krvi od najmanje 5,5 mmol / L.

Mjere predostrožnosti za supstancu Repaglinid

Koristite s oprezom u bolesnika s oštećenom funkcijom jetre ili bubrega. Tokom liječenja potrebno je redovno pratiti nivo glukoze u krvi na prazan stomak i nakon jela, dnevnu krivulju koncentracije glukoze u krvi i urinu. Pacijenta treba upozoriti na povećan rizik od hipoglikemije u slučaju kršenja režima doziranja, neadekvatne prehrane, uključujući tokom posta, dok uzimate alkohol. Uz fizički i emocionalni stres neophodno je prilagođavanje doze.

Koristite s oprezom dok radite za vozače vozila i ljude čija je profesija povezana s povećanom koncentracijom pažnje.

Dozni oblik

Tablete 0,5 mg, 1 mg, 2 mg

Jedna tableta sadrži

aktivna supstanca - repaglinid 0,5 mg, 1,0 mg, 2,0 mg,

pomoćne tvari: mikrokristalna celuloza, krumpirov škrob, kalcijev hidrogen fosfat, polakrilin, povidon K-30, glicerin, poloksamer 188, magnezijev ili kalcijev stearat, žuti željezov oksid (E 172) za doziranje od 1 mg, crveni željezov oksid (E 172) za doziranje od 2 mg .

Tablete su bijele ili gotovo bijele (za doziranje 0,5 mg), od svijetložute do žute (za doziranje od 1,0 mg), od svijetlo ružičaste do ružičaste (za dozu od 2,0 mg), okrugle, s bikonveksnom površinom.

Farmakološka svojstva

Farmakokinetika

Repaglinid se brzo apsorbira iz gastrointestinalnog trakta, što je praćeno naglim povećanjem njegove koncentracije u plazmi. Maksimalna koncentracija repaglinida u plazmi postiže se u roku od jednog sata nakon primjene.

Nije bilo klinički značajnih razlika između farmakokinetike repaglinida kada je uziman neposredno prije jela, 15 minuta ili 30 minuta prije jela ili na prazan stomak.

Farmakokinetiku repaglinida karakterizira prosječna apsolutna bioraspoloživost od 63% (koeficijent varijabilnosti (CV) je 11%).

U kliničkim studijama otkrivena je visoka interindividualna varijabilnost (60%) koncentracije repaglinida u plazmi. Intra-individualna varijabilnost kreće se od niske do umjerene (35%). Budući da se titriranje doze repaglinida provodi ovisno o kliničkom odgovoru pacijenta na terapiju, interindividualna varijabilnost ne utječe na učinkovitost terapije.

Farmakokinetiku repaglinida karakterizira nizak volumen raspodjele od 30 l (u skladu s raspodjelom u unutarćelijskoj tekućini), kao i visok stupanj vezanja na proteine ​​ljudske plazme (više od 98%).

Nakon postizanja maksimalne koncentracije (Cmax), sadržaj plazme brzo opada. Poluživot lijeka (t½) je otprilike jedan sat. Repaglinid se u potpunosti eliminira iz tijela u roku od 4-6 sati. Repaglinid se u potpunosti metabolizira, uglavnom izoenzimom CYP2C8, ali također, iako u manjem obimu, izoenzimom CYP3A4, a nisu utvrđeni metaboliti koji imaju klinički značajan hipoglikemijski učinak.

Repaglinidni metaboliti izlučuju se uglavnom u crevima, dok se manje od 1% leka nalazi u izmetu nepromenjeno. Mali dio (oko 8%) primijenjene doze nalazi se u urinu, uglavnom u obliku metabolita.

Posebne grupe pacijenata

Izloženost repaglinidu povećava se kod pacijenata sa zatajenjem jetre i kod starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2. Vrijednosti AUC (SD) nakon pojedinačne doze od 2 mg lijeka (4 mg u bolesnika s zatajenjem jetre) bile su 31,4 ng / ml x sat (28,3) kod zdravih dobrovoljaca, 304,9 ng / ml x sat (228,0 ) u bolesnika sa zatajenjem jetre i 117,9 ng / ml x sat (83,8) u starijih bolesnika sa dijabetesom tipa 2.

Nakon 5 dana liječenja repaglinidom (2 mg x 3 puta dnevno), bolesnici s ozbiljnim zatajenjem bubrega (klirens kreatinina: 20-39 ml / min) pokazali su značajno dvostruko povećanje vrijednosti izloženosti (AUC) i poluživot (t1 / 2 ) u usporedbi s pacijentima s normalnom funkcijom bubrega.

Farmakodinamika

Repaglide® je oralni hipoglikemijski lijek kratkog djelovanja. Brzo snižava glukozu u krvi stimulišući oslobađanje inzulina iz pankreasa. Veže se na β-staničnu membranu sa specifičnim receptorskim proteinom za ovaj lek. To dovodi do blokiranja kalijumskih kanala ovisnih o ATP-u i depolarizacije stanične membrane, što zauzvrat, doprinosi otvaranju kalcijevih kanala. Unos kalcijuma unutar cell ćelije potiče lučenje inzulina.

U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 2 opaža se inzulinotropna reakcija u roku od 30 minuta nakon uzimanja lijeka. To omogućava smanjenje glukoze u krvi tokom čitavog perioda unosa hrane. U tom se slučaju razina repaglinida u plazmi brzo smanjuje, a 4 sata nakon uzimanja lijeka u plazmi pacijenata sa dijabetesom tipa 2 otkrivaju se niske koncentracije lijeka.

Klinička efikasnost i sigurnost

Primjećuje se smanjenje razine glukoze u krvi kod bolesnika s dijabetesom tipa 2 s imenovanjem repaglinida u rasponu doza od 0,5 do 4 mg. Kliničke studije su pokazale da repaglinid treba uzimati prije jela (preprendialno doziranje).

Indikacije za upotrebu

- dijabetes melitus tipa 2 sa neučinkovitošću dijetalne terapije, gubitkom težine i fizičkom aktivnošću

- dijabetes melitus tipa 2 u kombinaciji s metforminom u slučajevima kad nije moguće postići zadovoljavajuću kontrolu glikemije primjenom monoterapije metforminom.

Terapiju treba propisati kao dodatno sredstvo za dijetsku terapiju i fizičku aktivnost za smanjenje razine glukoze u krvi.

Doziranje i primjena

Repaglinid se propisuje preprandijalno. Odabir doze vrši se na pojedinačnoj osnovi kako bi se optimizirala kontrola glikemije. Pored rutinskog pacijentovog samokontrole nivoa glukoze u krvi i urinu, liječnik treba provoditi praćenje glukoze kako bi odredio minimalnu efikasnu dozu za pacijenta. Koncentracija glikoziliranog hemoglobina je takođe pokazatelj reakcije pacijenta na terapiju. Periodično praćenje koncentracije glukoze potrebno je radi otkrivanja neadekvatnog smanjenja koncentracije glukoze u krvi pri prvom imenovanju pacijenta repaglinidom u preporučenoj maksimalnoj dozi (odnosno, pacijent ima „primarnu rezistenciju“), kao i radi otkrivanja slabljenja hipoglikemijskog odgovora na ovaj lijek nakon prethodne učinkovite terapije (odnosno, pacijent ima "sekundarni otpor").

Kratkotrajna primjena repaglinida može biti dovoljna u periodima prolaznog gubitka kontrole kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, obično dobro kontrolirane prehrane.

Dozu lijeka određuje liječnik ovisno o nivou glukoze u krvi.

Za pacijente koji nikada prije nisu primili druge oralne hipoglikemijske lijekove, preporučena početna pojedinačna doza prije glavnog obroka je 0,5 mg. Prilagođavanje doze vrši se jednom tjedno ili jednom u 2 tjedna (uz fokusiranje na koncentraciju glukoze u krvi kao pokazatelja odgovora na terapiju).Ako pacijent prelazi s drugog oralnog hipoglikemijskog sredstva na liječenje Repaglidom, tada preporučena početna doza prije svakog glavnog obroka treba biti 1 mg.

Preporučena maksimalna pojedinačna doza prije glavnog obroka je 4 mg. Ukupna maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 16 mg.

Klinička ispitivanja kod pacijenata starijih od 75 godina nisu provedena.

Poremećena bubrežna funkcija ne utječe na izlučivanje repaglinida. 8% uzete jednokratne doze repaglinida izlučuje se bubrezima i ukupni plazma klirens proizvoda u bolesnika s bubrežnim zatajenjem je smanjen. Zbog činjenice da se osjetljivost na inzulin kod pacijenata s dijabetesom povećava s bubrežnim zatajenjem, treba biti oprezan pri odabiru doza kod takvih bolesnika.

Klinička ispitivanja kod pacijenata sa zatajenjem jetre nisu provedena.

Osiromašeni i oslabljeni pacijenti

Kod oslabljenih i oslabljenih pacijenata početne i doze održavanja trebaju biti konzervativne. Morate biti oprezni pri odabiru doza kako bi se izbjegao razvoj hipoglikemije.

Pacijenti koji su prethodno primali druge oralne hipoglikemijske lijekove

Prebacivanje pacijenata sa terapijom drugim oralnim hipoglikemijskim lijekovima na terapiju repaglinidom može se odmah izvršiti. Međutim, nije otkrivena tačna veza između doze repaglinida i doze drugih hipoglikemijskih lijekova. Preporučena maksimalna početna doza za pacijente koji su prebačeni na repaglinid je 1 mg prije svakog glavnog obroka.

Repaglinid se može propisati u kombinaciji sa metforminom u slučaju neadekvatnog praćenja nivoa glukoze u krvi na monoterapiji metforminom. U ovom slučaju se zadržava doza metformina, a dodaje se repaglinid kao prateći lijek. Početna doza repaglinida je 0,5 mg uzeta prije jela. Odabir doze treba obaviti u skladu s nivoom glukoze u krvi kao kod monoterapije.

Učinkovitost i sigurnost liječenja repaglinidom kod osoba mlađih od 18 godina nisu ispitivane. Nema dostupnih podataka.

Repaglide® treba uzimati prije glavnog obroka (uključujući preprandial). Doza se obično uzima u roku od 15 minuta nakon obroka, međutim, ovo vrijeme može varirati od 30 minuta prije obroka (uključujući 2,3 i 4 obroka dnevno). Pacijente koji preskaču obroke (ili dodatni obrok) treba obavijestiti o preskakanju (ili dodavanju) doze u odnosu na ovaj obrok.

Pogledajte video: Repaglinide Tablet - Drug Information (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar