FreeStyle Libre Flash sustav za neprestano nadgledanje glukoze u krvi: razlika od uobičajenog glukometra i upute za upotrebu

Cijeli uređaj sastoji se od senzora (čitač, čitač) koji čita signale senzora i izravno senzora, koji je pričvršćen na kožu. Senzor je instaliran na istom principu kao i Dexcom senzor.

Veličina vrha senzora ne prelazi 5 mm, a debljina je 0,35 mm. Pretpostavljam da ugradnja nije baš bolna. Očitavanja se senzoru prenose u roku od 1 sekunde, ali tek kad ga donesete senzoru. Šećer se mjeri svakog minuta i čuva se u senzoru.

U prijemnik je ugrađen monitor, na kojem je prikazan graf dinamike šećera sa strelicama trenda, tj. Gdje se šećer kreće gore ili dolje. Dexcom ima istu funkciju, ali u Libreu nema zvučnih efekata i grafikon ćete vidjeti tek nakon što ga pročitate.

U slučaju da je u krvi već započeo pad, Libre neće na bilo koji način reagirati na to, za razliku od Dexcoma koji održava kontinuiranu komunikaciju sa senzorom i daje alarmne signale. Vijek trajanja senzora je 18 mjeseci. Jedan senzor košta tačno 14 dana, ne postoji mogućnost produžavanja rada, za razliku od Dexcomovog senzora.

Za rad FreeStyle Libre Flash praktički nije potrebno probijanje prsta, kao što pravi korisnici kažu, uopće ne zahtijeva kalibraciju. Ali čak i činjenica da se dlaka senzora nalazi u potkožnom tkivu i mjeri šećer u međućelijskoj tečnosti ne utječe u velikoj mjeri na pokazatelje, koji se praktično ne odgađaju u usporedbi s uobičajenim mjerenjima u krvi. Očigledno neki algoritam funkcionira. Međutim, uz oštru promjenu dinamike glukoze, još uvijek postoji odgoda, možda i ne tako snažna kao kod Dexcoma.

Uređaj može odrediti u mmol / l i mg / dl

Prodavač mora odmah odrediti koji vam je potreban, jer se mjerne jedinice ne mijenjaju unutar uređaja. Podaci o šećeru u krvi pohranjuju se u uređaju 90 dana.

Zanimljivo je da senzor može akumulirati informacije 8 sati, tako da dovođenje senzora na senzor na monitoru prikazuje sva prethodna mjerenja u grafikonu. Tako je moguće retrospektivno analizirati ponašanje šećera i tamo gdje je bilo očiglednih uboda kod nadoknade.

Još jedna važna činjenica. Ovaj senzor (čitač, čitač) uključuje mogućnost mjerenja na uobičajeni način, tj. Testiranje traka krvi. Za njega su pogodne testne trake istog proizvođača, odnosno FreeStyle, koje se prodaju u bilo kojoj ljekarni ili online trgovini u našoj zemlji. Vrlo je zgodno da ne morate nositi glukometr sa sobom, jer se preporučuje da provjerite glukometri sa vrlo malo šećera.

Uz to, korisnici primjećuju da je razlika u razlikama između Libre metra i funkcije nadzora manja nego kod upotrebe brojila drugog proizvođača.

Pozitivna strana

  • Prvo je cena. Cijena Libre starter kompleta znatno je niža od Dexcoma, uključujući daljnje mjesečno održavanje.
  • Nije potrebno kalibracija ili ubod prsta. No, neki korisnici i dalje preporučuju gledanje šećera barem prije jela.
  • Pogodan senzor. Laskao se i ne lijepi se za odjeću. Dimenzije: promjer 5 cm, debljina 3,5 mm. Senzor je poput debelog novčića.
  • Dugi period upotrebe (14 dana) senzora.
  • Postoji ugrađeni merač. Nema potrebe da nosite dodatni uređaj.
  • Praktična podudarnost pokazatelja s glukometrom i odsutnost jasnog kašnjenja u mjerenjima.
  • Šećer možete direktno izmjeriti kroz jaknu, koja prija u hladnoj sezoni i ne treba vam smetati trakicama.

Negativna strana

  • Ne postoji stalna komunikacija sa senzorom kako bi se pratila promjena trendova u vremenu.
  • Ne postoje alarmi zbog pada ili porasta šećera da biste poduzeli akciju.
  • Ne postoji način za daljinsko nadgledanje šećera kod male djece, na primjer, kada se bave sportom i plešu.

Svetlana Drozdova napisala 08. decembar 2016.: 312

Koristim Vagu već nekoliko mjeseci.

Sama to koristim, odrasla sam osoba.
Opisujem svoja osećanja.
LIBRA - Ovo je prava revolucija u dijabetesu i kontroli šećera.
Stalno su mi govorili: "Morate kontrolirati šećer u krvi." O tome piše svuda, svugdje, kažu, uvjeravaju ih, pa čak i zovu, ali PREDLAŽIMO da to uvijek kontroliraju otprilike, čak i kad su ponudili da rade 10-20-30 mjerenja dnevno.
Sa sigurnošću mogu reći da 30-50 mjerenja dnevno neće dopustiti da kontrolišete razinu šećera u krvi i reakciju vašeg tijela na hranu, lijekove, fizičke vježbe i druge životne nijanse. Ovo NE MOGUĆE.
Reakcija tijela nije tako predvidljiva. u svakom slučaju, moja biblioteka odbija gotovo sve navode mog „liječenja“ doktora iz okružne klinike.
Samo pomoću Vage, ja odmah otkrivam krivotvoreni inzulin i odmah ga promijenimo u normalan, pod stresom ili gripu virusnim bolestima Vagom, vrlo brzo se možete prilagoditi i ne morate ići kod svog endokrinologa u klinici, gdje lako možete dobiti jedan virus uzmi još jedan dodatni. I neće vam biti dodijeljeni besplatni lijekovi protiv gripe, jer se oni tijekom liječenja epidemije daju vašem liječniku BESPLATNO.
Biblioteka me ne sprječava da spavam, to teško osjetite na ruci, moji prijatelji i poznanici već su navikli da me vide s bibliotekom i nemaju više pitanja. Nema žica. Uobičajeni novčić od pet rubalja na ruci i to sve.
Nema problema s mjerenjima, sada uvijek znam koliko mogu pojesti u restoranu i da li se to može učiniti na bilo kojem putovanju, u avionu, na drugim mjestima. Ne trebam uzimati brojilo i hvatati višestruko prigovarajući pogled. Da, da, to je zamerka u očima prosečnog čoveka i posedovanje od vas kao gubavca, a ne samo u našoj zemlji.
Biblioteka se savršeno prijanja na kožu i, za razliku od flastera (bilo kojeg), ne izaziva iritaciju na koži. Nakon 2 tjedna, savršeno se uklanja (uz malo napora), ne ostavljajući ostatke, za razliku od gipsa, posebno onih koji se prodaju u ruskim ljekarnama. Posebno NE preporučujem Omnifix. Ovo je HORROR. Flaster na koži se ne drži, ljušti se, koža je prljava, senzor je prljav, koža je svrbež, nema koristi, jedno oštećenje.
Isprobala sam i patch za Deskom, drži se bolje, ali isto se odvoji nakon 8-10 dana, prljavština na koži, izgled nije uredan.
Sam senzor knjižnice obično drži, ali najbolje je staviti ga na tanku ruku ne tamo gdje je to preporučio proizvođač, već laganim pomicanjem. Objašnjavam: provodimo puno vremena u krevetu, spavamo. A ako je ruka ispod jastuka, a biblioteka je tamo gdje proizvođač savjetuje, senzor (flaster s senzorom) s donje strane počinje se odmaknuti od kože i tada voda može doći na to mjesto. Priložiću fotografiju. Utvrdite kako vaše dijete voli spavati, kako leži njegova ruka i mjesto gdje neće biti viška.
Sada ne pečam ni senzor ni sa čim. Znači pouzdanije. A za djecu je bolje lijepiti posebne slike cvijećem i životinjama na senzoru, a ne mučiti djecu struganjem ostatke beskorisnih sovdepovskih gipsa i povlačenjem dlaka s osjetljive dječje kože. Oni nisu tako slatki u ovom životu.
O telefonu s NFC-om. Proizvođač ne preporučuje brojne marke telefona, posebno Samsung i neke druge. Kupio sam Sony. Čitaju proizvode program Glimp. Program je ruski, u njemu je puno više funkcija nego u čitaču, ALI. Navodi ovog programa i čitača su različiti. Proizvođač Vaga ne daje zeleno svjetlo korištenju ovog programa za čitanje očitavanja sa senzora, rekao je. Upotrebljavate ovaj program na vlastiti rizik. Prije upotrebe Glimp telefona, čitač mora aktivirati senzor.
Tokom testiranja (čitanje s jednog senzora pomoću Reader-a i Phone-Glimp-a), očitanja su bila za 1-1,5 jedinica niža od Phone-Glimp. Nakon 14 dana, Reader je prestao čitati očitanja sa senzora, a telefon se nastavio, odbrojavanje je krenulo u suprotnom smjeru. Nedelju dana kasnije skinuo sam stari senzor, jer Imao sam novu. Sve ove sedmice moj novi senzor koji je čitao čitao je čitanje za 1-1,5 jedinica niže od onog starog koji je i dalje čitao telefonom.
Postoji Glimp-S program za aktiviranje senzora umjesto čitača, ali ovaj program nisam koristio.
Vrlo povoljan Glimp program za računar, posebno onaj na ruskom. Instalirate ga, spojite Reader na računar, unesete sve što vam je potrebno, možete prenijeti sve podatke iz rukom pisane bilježnice, posebno ako ga niste napravili na vrijeme čitatelju. Zatim sve vrijeme sačuvate, možete ispisati i odnijeti liječniku, a ako je doktoru stalo. zatim ispisite sami. U ovom se programu podaci ne pohranjuju, samo se čitaju iz čitača, moraju se spremiti, u protivnom će se nakon 90 dana podaci izgubiti.
Usporedba očitavanja lyubre i glukometra. Pošaljite adresu, ja ću poslati slike, ali u principu sam ih poslao u Katarininu grupu, VKontakte. Prodaje senzore u Sankt Peterburgu. Presreo sam od nje po potrebi. Upoznata je sa temperaturnim uslovima isporuke. Njeni senzori ne lažu. SENZORI SE NE MOŽE PRONAĆI U BRODOVU ZRAKA. Proizvođač Abbot uklanja senzor za pohranu minus temperature.
Nastavljam: Ljekari s klinika tvrde da satelitski mjerač snižava svjedočanstvo, a mjerač Contour TC daje tačne.
Moje stanje je više u skladu s očitavanjem čitača, ali kontura TC u usporedbi s čitačem je neznatna, ali ipak podcjenjuje očitavanje razine šećera u krvi.
Indikacija Krug vozila i VanTouchSelect-VanTouchSelect daju očitanja koja su malo niža od kruga vozila. Sve je od jedne kapi, prva kap se obriše papirnatim ručnikom. Ne koristimo alkohol. Samo oprane i osušene ruke.
PAŽNJA: Trake sa VanTouchSelect pogodne su za čitač Vaga. Rezultati na nivoima Contour TS i VanTachSelect.
Ko ima pitanja neka piše. Nisam dijete, moja percepcija stvarnosti i Vage je svjesnija.

Svakodnevno praćenje glukoze u krvi: što je to?


Svakodnevno praćenje glukoze u krvi je relativno nova metoda istraživanja.

Korištenjem metode moguće je kontinuirano testirati nivo glikemije i naknadno formirati objektivniji zaključak u vezi s razvojem patologije u tijelu pacijenta.

Praćenje se vrši pomoću posebnog senzora, koji je ugrađen u određeno područje tijela (na podlaktici). Uređaj vrši kontinuirana mjerenja u toku dana. Odnosno, dobivanjem većeg broja brojeva, specijalista može izvesti potpunije zaključke u vezi sa zdravstvenim stanjem pacijenta.

Takav pristup pomaže da se utvrdi u kojoj se fazi događa neuspjeh u metabolizmu ugljikohidrata i da se, koristeći podatke, pravilno spriječi razvoj komplikacija i po život opasna stanja.

Kako djeluje senzor šećera u krvi FreeStyle Libre Flash

FreeStyle Libre Flash je vrhunski uređaj dizajniran za kontinuirano nadziranje nivoa glikemije. Uređaj testira razinu šećera u međućelijskoj tekućini svakog minuta i sprema rezultate svakih 15 minuta u razdoblju do 8 sati.

Opcije glukometra FreeStyle Libre

Uređaj se sastoji od 2 dijela: senzora i prijemnika. Senzor je kompaktnih dimenzija (promjera 35 mm, debljine 5 mm i težine samo 5 g). Fiksira se u području podlaktice pomoću posebnog ljepila.

Uz pomoć ove komponente moguće je bez problema kontinuirano mjeriti nivo glikemije u krvi i pratiti bilo koje njezine fluktuacije tokom 14 dana.

Prije upotrebe uređaja, provjerite nije li istekao njegov datum isteka.

Po čemu se sustav kontinuiranog praćenja glukoze u krvi razlikuje od uobičajenog glukometra?

Ovo se pitanje često postavlja kod pacijenata kojima je preporučena slična opcija ispitivanja.

Zapravo je razlika između dvije metode opipljiva:


  • uz pomoć glukometra mjeri se glikemija prema potrebi (na primjer, ujutro ili 2 sata nakon obroka). Pored toga, uređaj određuje nivo šećera u krvnoj plazmi. Odnosno, za kontinuirano mjerenje bit će potreban ogroman broj porcija biomaterijala, koji se dobiva nakon probijanja kože. Zbog toga će stalno praćenje situacije pomoću ove verzije uređaja biti izuzetno problematično,
  • što se tiče sustava FreeStyle Libre Flash, omogućava vam provjeru razine glikemije bez proboja kože, jer ispituje međućelijsku tekućinu. Čitav dan senzor uređaja nalazi se na tijelu dijabetičara, pa pacijent može raditi svoj posao i ne gubiti vrijeme na mjerenje. U tom je pogledu sustav kontinuiranog nadgledanja znatno bolji od glukometra u pogledu praktičnosti.

Prednosti i nedostaci

Dijabetes se plaši ovog lijeka, poput vatre!

Samo trebate prijaviti ...

Freestyle Libre sistem je vrlo zgodna verzija uređaja, koja je među dijabetičarima velika potražnja zbog sljedećih prednosti:

  • mogućnost svakodnevnog praćenja nivoa glikemije,
  • nedostatak kalibracija i kodiranja,
  • kompaktne dimenzije
  • mogućnost povezivanja rezultata s konzumiranom hranom,
  • vodootpornost
  • jednostavnost instalacije
  • nedostatak potrebe za stalnim probijanjem,
  • mogućnost upotrebe uređaja kao konvencionalnog glukometra.

Međutim, uređaj ima i neke nedostatke:

  • nedostatak zvučnih upozorenja sa brzim smanjenjem ili povećanjem performansi,
  • visoki trošak
  • nedostatak kontinuirane komunikacije između komponenti uređaja (između čitača i senzora),
  • nemogućnost korištenja uređaja za kritične promjene razine glikemije.

Uprkos nedostacima, uređaj je neophodan u slučajevima kada pacijentu treba pažljivo praćenje situacije.

Pravila upotrebe uređaja Freestyle Libre kod kuće

Mehanizam upotrebe Freestyle sistema prilično je jednostavan, tako da se pacijent bilo koje životne dobi može nositi s upravom.

Da bi uređaj počeo raditi i stvoriti rezultat, morate provesti skup sljedećih jednostavnih koraka:

  1. pričvrstite dio nazvan "Senzor" na područje ramena ili podlaktice,
  2. pritisnite tipku "Start". Nakon toga će uređaj započeti svoj rad,
  3. Sad držite čitač do senzora. Udaljenost između komponenti sistema ne smije biti veća od 5 cm,
  4. pričekaj malo. Ovo je potrebno da bi uređaj mogao čitati informacije,
  5. procijenite indikatore na ekranu. Ako je potrebno, možete praviti komentare ili primjedbe.

Ne trebate isključiti uređaj. 2 minute nakon završetka vaše aktivnosti uređaj će se sam isključiti.

Cijena Freestyle sistema za nadgledanje šećera u krvi


Uređaj Freestyle možete kupiti u kontinuitetu za nadzor glukoze u ljekarnama, kao i online web stranice koje su specijalizirane za prodaju medicinskih proizvoda.

Trošak FreeStyle Libre Flash uređaja ovisit će o cjenovnoj politici prodavača, kao i o dostupnosti posrednika u trgovačkom lancu.

Cijena sistema od različitih prodavača može se kretati od 6.200 do 10.000 rubalja. Najpovoljnije cjenovne ponude bit će službeni predstavnici proizvođača.

Ako želite uštedjeti, možete koristiti i uslugu upoređivanja cijena različitih prodavača ili promotivne ponude.

Iskazi liječnika i pacijenata s dijabetesom

Relativno nedavno se neinvazivni test glikemije činio fantastičnim. Sa pojavom sustava Freestyle Libre pacijentima je postala dostupna potpuno nova metoda pomoću koje možete dobiti točnije podatke o svom zdravstvenom stanju i reakciji tijela na određene proizvode.

Evo što kažu vlasnici uređaja i ljekari:

  • Marina, 38 godina. Dobro je što više ne morate grickati prste nekoliko puta dnevno da biste izmjerili šećer. Koristim sistem Freestyle. Vrlo zadovoljan! Veliko hvala programerima na tako vrhunskoj stvari,
  • Olga, 25 godina. I moj prvi uređaj precijenio je performanse u odnosu na glukometar za oko 1,5 mmol. Morao sam kupiti drugu. Sada se čini da je sve isto. Jedina mana je vrlo skupa! Ali dok mogu potrošiti novac na njih, koristit ću ih samo,
  • Lina, 30 godina. Vrlo dobar uređaj. Lično, puno mi je pomoglo. Sada mogu znati razinu šećera gotovo svake minute. Veoma je povoljno. Pomaže u odabiru prave doze inzulina,
  • Sergej Konstantinovič, endokrinolog. Uvijek preporučujem svojim pacijentima davanje prednosti sustavu kontinuiranog nadgledanja Freestyle Libre i rjeđe koriste mjerač. Prikladan je, sigurniji i manje traumatičan. Znajući pacijentovu reakciju na određenu hranu, možete pravilno sastaviti dijetu i pravilno odabrati dozu lijeka za snižavanje šećera.

Srodni videozapisi

Pregled mjerača FreeStyle Libre:

Korištenje sustava Freestyle Libre ili pridržavanje stare provjerene metode mjerenja glikemije (primjenom glukometra) lična je stvar svakog pacijenta. Međutim, dobivanje tačnijih rezultata o zdravstvenom stanju pacijenta i dalje je najbolji način da se spriječi razvoj komplikacija.

Pogledajte video: Get Started with your FreeStyle Libre 14 day System (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar