Uzroci i posljedice dekompenzacije šećerne bolesti

Dijabetes je najčešći endokrini poremećaj. Često se bolest razvija na pozadini nedostatka hormona inzulina koji luči gušterača. Ali bolesti se mogu oblikovati i iz drugih razloga.

Liječenje bolesti usmjereno je na stabilizaciju nivoa šećera u krvi. U tu svrhu pacijent ili prima injekcije inzulina ili uzima lijekove za snižavanje šećera. No u nekim slučajevima predložena terapija ne pomaže i bolest prelazi u fazu dekompenzacije.

Razlozi dekompenzacije dijabetesa

Nekompenzirani dijabetes - šta je to? Ovo je stanje kod kojeg predloženi režim liječenja ne donosi potrebni rezultat: šećer u krvi stalno ostaje visok.

Glavni razlog dekompenzacije je nepoštivanje prehrambenih načela i stalno prejedanje. Ako pacijentov meni sadrži preveliki postotak ugljikohidrata - i brzi i složeni - tada se lijekovi ne mogu nositi sa zadatkom, a razina glukoze ostaje visoka tokom cijelog sata.

Ovo se stanje može razviti i kao rezultat:

  • Nepravilno razvijena taktika lečenja. Na primjer, pacijent prima nedovoljnu dozu lijeka za svoj slučaj. Patologija se takođe može pojaviti na pozadini dužeg odbijanja uzimanja lijekova.
  • Zamjena lijekova dijetalnim dodacima. Dodaci prehrani nisu u stanju da kontroliraju nivo šećera u krvi. Oni se mogu smatrati samo pomoćnim sredstvima.
  • Odbijanje lijekova za snižavanje šećera u korist narodnih lijekova.
  • Zarazne bolesti u akutnom stadiju. Dekompenzacija dijabetesa melitusa može se dogoditi na pozadini patologija praćenih dehidracijom i smanjenjem imunološke obrane.

Važno! U nekim slučajevima dekompenzacija se događa na pozadini stalnog psiho-emocionalnog stresa.

Kako utvrditi da je dijabetes u fazi dekompenzacije? Glavni znak - koji se nalazi u 90% svih slučajeva - postaje snažna žeđ. Stanje je popraćeno jakim suhim ustima i željom da stalno pije. Osoba može popiti dvije do tri litre vode tokom dana.

  • učestalo i obilno mokrenje,
  • ukočenost / trnce vrhova prstiju,
  • jak svrbež kože.

Na pozadini naglog skoka šećera u krvi ovi se simptomi pojačavaju. Ali s dijabetesom tipa 2, oni možda nisu toliko izraženi. U rijetkim slučajevima znakovi dekompenzacije bolesti mogu u potpunosti izostati.

Dijagnostika

Dijagnoza bolesti uključuje polaganje testova. I nakon primanja rezultata, liječnik može dijagnosticirati dekompenzirani dijabetes. Glavni kriteriji: nivo šećera u mokraći, razina glukoze natašte i nakon jela, stopa gliciranog hemoglobina.

I sljedeći pokazatelji također igraju ulogu:

  • trigliceridi
  • krvni pritisak
  • holesterol
  • indeks tjelesne mase

Fazu dekompenzacije karakteriziraju sljedeći pokazatelji:

  • šećer na brzinu - iznad 7,8 mmol / l,
  • šećer nakon obroka - više od 10 mmol / l,
  • mokraćni šećer - više od 0,5%,
  • glikovani hemoglobin - više od 7,5% (s normom do 6%),
  • ukupni holesterol - povećan, više od 6,5 mmol / l,
  • trigliceridi - više od 2,2 mmol / l,
  • krvni pritisak - povećajte se na 160/90 mm. Hg. Čl. i više
  • indeks tjelesne mase - uvelike se povećao, osoba ima gojaznost.

Da ne biste propustili simptome dekompenzacije, morate periodično pratiti šećer u krvi pomoću kućnog mjerača glukoze u krvi. Isto se odnosi na šećere u mokraći i ketonskim telima. Da biste ih odredili u ljekarni, možete kupiti specijalizirane test trake.

Za dekompenzirani oblik ne postoji poseban tretman, jer je glavni razlog njegove pojave neusklađenost s propisanim tretmanom i odbijanje praćenja prehrane.

Da bi se smanjila stopa napredovanja patologije, potrebno je poštivati ​​niz preporuka:

  • uravnotežena dijeta - hrana koja sadrži veliki postotak ugljikohidrata ne bi trebala prevladavati u prehrani,
  • količina "dnevnih" ugljenih hidrata treba strogo regulirati,
  • dijeta se mora kombinirati s izvedivom tjelesnom aktivnošću.

Kako bi se spriječio početak dekompenzacije, potrebno je uzimati propisane lijekove u pravim dozama, bez zamjene lijekova biološki aktivnim aditivima.

Moguće komplikacije

Dekompenzacija dijabetesa može uzrokovati mnoge ozbiljne komplikacije. Najčešći su:

  • Ketoacidoza. Predstavlja ozbiljnu opasnost po život pacijenta. Stanje prati nezasitna žeđ, glavobolja, mučnina, pospanost, pojava mirisa acetona iz usta. U težim slučajevima moguć je gubitak svijesti. Ako se ne pruži medicinska nega, pacijent može pasti u dijabetičku komu.
  • Hipo- ili hiperglikemija. Oba stanja su izuzetno opasna za dijabetičare. U nedostatku pomoći, oni mogu i provocirati razvoj kome.
  • Glukozurija. Glukoza se otkriva u pacijentovoj mokraći, što ukazuje na njen pretjerano visok nivo u krvi.
  • Dijabetička koma.
  • Poremećaji mišićno-koštanog sistema. Dekompenzacija dijabetesa značajno povećava vjerovatnoću da će osoba razviti osteoartropatiju i osteoporozu.
  • Dermatoza, trofični čir. Uzrok ove vrste komplikacija je kršenje cirkulacije krvi.
  • Displastična gojaznost. Relativno je rijedak. Tipično za njega je nakupljanje tjelesne masti isključivo u gornjem dijelu tijela. U isto vrijeme, noge su vrlo tanke.
  • Lipodistrofija. Za patologiju je tipičan potpuni nestanak masnog tkiva u području primjene inzulina.
  • Kršenje probavnog procesa. Na pozadini dekompenzacije vjerovatnoća je za razvoj hemoragičnog oblika dijateze, unutarnjeg krvarenja, peritonitisa velika.
  • Kršenja vidnog aparata. Mogu prouzrokovati potpuno sljepilo.
  • Smanjena ukupna učinkovitost, povećana razdražljivost, depresija, slabljenje pamćenja.
  • Ateroskleroza

U nedostatku odgovarajuće terapije, dob je vjerovatnoća za razvoj srčanih i krvožilnih bolesti. Dekompenzacija je često praćena zatajenjem srca i koronarnom srčanom bolešću. Ne isključuje se pojava srčanog udara.

Posljedice

Hronična dekompenzacija dijabetesa je vrlo opasna. Konstantno povišen šećer u krvi uzrokuje oštećenje krvnih žila i živčanih završetaka, što može uzrokovati razvoj nepovratnih promjena.

Pacijent može formirati:

  • Nefropatija Oštećenje bubrega zbog povišenog unutrašnjeg pritiska i stalno visokog šećera u krvi. Bolest često uzrokuje invalidnost pacijenta.
  • Mikroangiopatija. Karakterizira ga lezija malih krvnih žila.
  • Dijabetička retinopatija. Bolest nastaje oštećenjem žila vlakana oka, što može uzrokovati potpuno sljepilo.

Također je moguć razvoj nepovratnih poremećaja rada srca i krvožilnog sustava.

Prevencija

Postoji niz preventivnih mjera koje mogu pomoći dijabetičaru da izbjegne dekompenzaciju bolesti. Potrebno je što više ograničiti, a bolje je potpuno isključiti upotrebu brašna i namirnica koje sadrže veliki postotak glukoze, kao i hrane s previše začinjenim / slanim ukusom.

Izuzeti prženu hranu. Preporučljivo je posuđe kuhati na pari ili u pećnici. Hrana treba biti frakcijska i male veličine. Morate pratiti broj unesenih i potrošenih kalorija.

Izvodljive fizičke aktivnosti, naročito plivanje, hodanje brzim tempom. Pridržavanje režima rada i odmora, jer prekomjeran rad takođe negativno utječe na nivo šećera u krvi.

Da bi na vrijeme uočili početak dekompenzacije, dijabetičarima se savjetuje da prate promjene glukoze u krvi. Kada se pojave karakteristični simptomi, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Što se prije otkrije patologija, to će manje štete nanijeti ljudskom tijelu.

Razlozi stanja

Šećerna bolest koja se odvija u fazi dekompenzacije karakteriše pojavom posebnog stanja kada se nivo glikemije ne može popraviti.

Injekcije inzulina koje obavlja pacijent, ili tablete uzete sa ciljem da smanje vrijednosti glukoze u krvi, ne nose se sa svojim izravnim zadatkom.

  1. Prejedanje. Prekomjerna potrošnja ugljikohidrata dovodi tijelo do stanja u kojem lijekovi ne mogu normalizirati nivo glikemije. Doze lijekova uzimanih u bolesnika u vrijeme nekontrolirane prehrane najčešće ne odgovaraju broju primljenih jedinica hljeba (1 XE je 12 g ugljikohidrata). Kao rezultat toga, razina inzulina u tijelu postaje nesposobna za obradu viška glukoze pa se njegova koncentracija u krvi značajno povećava.
  2. Pogrešna taktika lečenja. Prevelike doze lijekova za snižavanje šećera dovode do neizbježnog razvoja dekompenzacije bolesti.
  3. Prekid terapije lijekovima, kada pacijenti zaborave da uzmu lijek ili ubrizgavaju inzulin supkutano, a također potpuno prestanu nakon režima liječenja.
  4. Primjena alternativnih metoda ili dodataka prehrani (biološki aktivni aditivi) umjesto farmakoloških pripravaka koje preporuči liječnik.
  5. Zarazne bolesti koje se javljaju u akutnom obliku.
  6. Psihološki stres ili čest boravak pacijenta u stresnim situacijama.

Bilo koji od nabrojanih razloga može pogoršati tok bolesti i izazvati zdravstvene komplikacije.

Klinička slika

Dekompenzaciju dijabetesa prate sljedeće manifestacije:

  1. Žeđ. Ovaj simptom smatra se jednim od prvih znakova nepovoljnog toka bolesti.
  2. Suha usta. Osoba počinje piti neobičnu količinu vode za svoje uobičajeno stanje.
  3. Česta mokrenja. Simptom je često posljedica uzimanja velike količine tekućine.
  4. Nemir ili periodično peckanje u području vrhova prstiju.
  5. Jak svrbežosjeti na površini kože.
  6. Bolovi mučnine povraćanje i bol u trbuhu.
  7. Tahikardijasnižavanje krvnog pritiska.

Važno je razumjeti da se svi ovi simptomi pojavljuju istovremeno u rijetkim slučajevima. Najčešće se dekompenzacija očituje pojedinačnim simptomima, što komplicira njegovu ranu dijagnozu.

Kriterijumi za ocenu dekompenzacije:

  • vrijednost glukoze na glasu - više od 14 mmol / l,
  • dnevno oslobađanje šećera prelazi 50 g,
  • prisutna je ketoacidoza.

Procjena dijabetesa događa se na osnovu analize laboratorijskih ispitivanja. Ako su pokazatelji karakterizirani malim odstupanjima od norme, to ukazuje na razvoj takvog stupnja bolesti kao subkompenzacija. S pravilnom prehranom i režimom liječenja, stanje pacijenta se stabilizira.

Dekompenzacija za dijabetes tipa 1

Manjak inzulina kod pacijenata s identificiranom dijabetesom tipa 1 doprinosi manifestaciji toksičnih svojstava koja utječu na moždane stanice. Uz to, sinteza hormona u gušterači nije dovoljna da se osigura da se ugljikohidrati primljeni iz hrane razgrade i potpuno apsorbiraju.

Znakovi dekompenzacije vrste inzulinske bolesti:

  • opća slabost
  • žeđ
  • brza promjenljivost blagostanja,
  • suha usta
  • miris acetona
  • lomljive kosti
  • pad imuniteta

Dekompenzacijski tretman uključuje:

  • mere za normalizaciju glikemije,
  • uklanjanje dehidracije,
  • obnavljanje kiselosti krvi,
  • poštovanje režima terapije insulinom,
  • praćenje glikemije
  • Pridržavanje preporuka o ishrani
  • stalni nadzor od strane ljekara.

Najopasnija posljedica za tijelo je dijabetička koma. U tom stanju se aceton nakuplja u velikim količinama, koji nastaju kao rezultat nedostatka inzulina.

Dekompenzirani dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2, podliježe svim liječničkim receptima, mnogo je lakše kontrolirati nego inzulinski ovisan oblik bolesti. Uprkos tome, zanemarivanje preporuka o ishrani i terapiji može dovesti do dekompenzacije bolesti.

Česte komplikacije ovog stanja:

  • hipoglikemija (oštar pad glukoze)
  • retinopatija (oštećenje mrežnice)
  • polineuropatija (gubitak osjeta u udovima ili djelomično smanjenje)
  • stvaranje trofičnih čira,
  • parodontna bolest (upala desni),
  • moždani udar
  • srčani udar
  • bolest bubrega.

Kod pacijenata s dijabetesom tipa 2, pacijentima je najlakše izbjeći dekompenzaciju bolesti pravilnom prehranom.

Preventivne mjere

Možete spriječiti razvoj dekompenziranog oblika dijabetesa ako slijedite neka pravila:

  • stalno pratiti nivo glikemije, bilježiti njene vrijednosti u dnevnik,
  • slijedite dijetu
  • Ne preskačite uzimanje lijekova koje je propisao vaš ljekar
  • posjetite liječnika koji nije zakazao čak i uz blago pogoršanje,
  • pokušajte uvijek biti pozitivni
  • aktivno se kretati i provoditi umjerena sportska opterećenja, ako je moguće,
  • nemojte koristiti dodatke prehrani kao glavnu metodu liječenja.

Video materijal o uzrocima, vrstama i liječenju dijabetesa:

Važno je razumjeti da će poštivanje ovih preporuka omogućiti pacijentu da izbjegne razvoj komplikacija opasnih po zdravlje.

Ostavite Svoj Komentar