Enzimi za gušteraču: lijekovi

Kod bolesti gušterače ugrožena je njegova sposobnost stvaranja enzima. To su tvari koje su važne za probavu hrane. Za održavanje funkcije tijela preporučuje se uzimanje enzima gušterače, pripravaka koji sadrže iste tvari kao i prirodni želudačni sok.

Zašto su nam potrebni enzimski pripravci

Enzim gušterače je tvar koja sudjeluje u razgradnji hrane na male komponente koje tijelo dobro apsorbira. Glavne hranjive tvari su bjelančevine, masti i ugljikohidrati. Gvožđe proizvodi enzime koji djeluju na svaku od ovih tvari:

  • lipaza - za masti,
  • amilaza - za ugljene hidrate,
  • proteaza - na proteinima.

Enzimi kod pankreatitisa stvaraju se u nedovoljnim količinama. To dovodi do činjenice da hrana prolazi kroz želudac i crijeva nepromijenjena - razvija se probava.

Upotreba lijekova za pankreatitis pankreasa, koji su sastavljeni od prirodnih enzima, pomaže u ispravljanju ovog nedostatka i normalizaciji probave.

Značajke upotrebe enzimskih pripravaka

Enzimi gušterače mogu se uzimati samo ako ih nema u ljudskom tijelu. Enzimski deficit može se utvrditi na slijedeće znakove:
gubitak apetita

  • učestalo burping
  • nadimanje
  • mučnina
  • Poremećaj stolice - kašast, bogat, sa nečistoćama masti i sluzi.

Dugotrajna probavna smetnja dovodi do pogoršanja kože, kose i noktiju. Pojavljuje se loš zadah.

Tablete sa enzimima pankreasa uzimaju se u određeno doba dana. To je zbog aktivnosti vanjskih organa. Enzimi željeza se ne izlučuju konstantno, ali u određeno vrijeme, prije jela. Stoga se svi enzimski lijekovi uzimaju pola sata prije jela, kako bi mogli doći do dvanaestopalačnog crijeva, gdje počinje njihovo djelovanje.

Savremeni oblik otpuštanja takvih lijekova su želatinske kapsule. Zahvaljujući ovoj zaštiti enzimi se ne uništavaju u želucu. Unutar velike kapsule nalazi se mnogo mikrokapsula.

Vlastiti enzimi Glande u njemu su neaktivni. Ako bi bili funkcionalno aktivni, došlo bi do uništenja tkiva organa, samo-probave. Njihova aktivacija događa se već u dvanaesniku uz pomoć žuči.

Stoga, ako dođe do kršenja odliva žuči, ili njene proizvodnje, razvit će se i probava, čak i sa zdravim gušteračom.

Koje enzime je najbolje uzimati kod pankreatitisa, odlučuje gastroenterolog nakon pregleda pacijenta. U akutnom obliku bolesti upotreba takvih lijekova je neprihvatljiva. Aktivno zapaljenje prati povećana proizvodnja amilaze koja je sposobna uništiti vlastita tkiva žlijezde. Upotreba enzimskih preparata oštećuje žlijezdu u još većoj mjeri. Enzimski agensi propisani su samo za liječenje hronične upale žlijezde sa nedostatkom njezine funkcije.

Spisak lekova

Od enzima pankreasa u lekove se nalaze tri glavna:

Proračun aktivnosti lijeka zasnovan je na lipazi. Ova tvar počinje djelovati ranije od ostalih. Popis pripravaka enzima pankreasa uključuje nekoliko stavki. Njihov mehanizam djelovanja je gotovo isti. Razlika je u obliku oslobađanja koji je odgovoran za bioraspoloživost lijeka, odnosno probavljivost njegovog tijela. Enzimski pripravci dobijaju se iz pankreasa bikova, rjeđe od svinja.

Pankreatin

Prvi lijek iz ove grupe. Sadrži tri aktivna sastojka:

  • proteaza - 200 komada,
  • amilaza - 3500 jedinica,
  • lipaza - 4300 jedinica.

Svrha lijeka je poboljšati probavu hrane. Koristi se za upale gušterače i žučnih kanala. Propisuje se i priprema za radiografiju ili ultrazvuk trbušne šupljine - kako bi se otklonila nadutost.

Praktično nema kontraindikacija za njegovo uzimanje, osim individualne netolerancije. Uzimajte pankreatin na tableti prije jela. Proračun doze za djecu vrši se prema tjelesnoj težini. Za uklanjanje posljedica kršenja dijeta indiciran je kratak kurs (3-4 dana). Kod hroničnog pankreatitisa preporučuje se dugotrajna upotreba enzima (nekoliko godina ili života).

Skoro slično pankreatinu, postoji mala razlika u sadržaju glavnih komponenti:

  • proteaza - 300 kom.,
  • amilaza - 4500 komada,
  • lipaza - 6000 jedinica.

Mehanizam delovanja je poboljšanje razgradnje hranljivih sastojaka, normalizacija varenja. Indiciran je za kroničnu upalu gušterače, njegovu odsutnost. Učinkovito za uklanjanje nadimanja, neinfektivne dijareje.

Nema kontraindikacija. Ne preporučuje se deci prepisivanje velikih doza Penzitala, jer je moguć razvoj opstipacije.

Moderniji lijek dostupan je u obliku kapsule zaštićene želatinom. Zbog toga glavna supstanca nije uništena želučanim sokom, već ulazi u dvanaesnik nepromijenjena.

Postoje tri oblika lijeka koji se razlikuju u dozi lipaze.

Izbor oblika lijekova nastaje zbog ozbiljnosti bolesti, težine sekretorne insuficijencije žlijezde. Hermital se koristi za liječenje hroničnog pankreatitisa, cistične fibroze.

Kombinovano multienzimsko sredstvo s imunostimulirajućim svojstvima. Sastav lijeka uključuje sljedeće komponente:

  • proteaza - 300 kom.,
  • amilaza - 50 komada,
  • lipaza - 34 PIECES,
  • papain - 90 komada,
  • bromelain - 225 PIECES,
  • tripsin - 360 jedinica,
  • kimotripsin - 300 komada,
  • rutosid - 10 mg.

Ovo je kompleks životinjskih i biljnih enzima koji pomažu kod alergijskih reakcija, probavnih smetnji, endokrinih bolesti. Alat se koristi za liječenje mnogih bolesti iz svih grana medicine. Što se tiče probavnog sistema, Wobenzym je propisan za liječenje jetre, gušterače.

Lijek se ne preporučuje djeci mlađoj od pet godina, trudnicama. Wobenzym je kontraindiciran kod krvnih bolesti. Doziranje bira liječnik, uzimajući u obzir bolest, opće zdravstveno stanje.

Koji se enzimi najbolje koriste za pankreatitis, ovisi o stadijumu bolesti, razlozima njegovog razvoja. Također, pridržavajte se pravilne prehrane za pankreatitis, uzimanje čak velike doze enzimskih pripravaka možda se neće nositi s visokokaloričnom i masnom hranom.

Digestivni proces

Regulacija funkcija gušterače ne može se dogoditi izolirano od procesa koji se događaju u želucu i crijevima. Digestivna funkcija tijela je sveukupnost aktivnosti različitih organa gastrointestinalnog trakta. Pljuvačka, želudačni sok, enzimi gušterače i žuč izlučujući jetra moraju djelovati usklađeno. U suprotnom, hrana se neće probaviti i neće je moći probaviti.

Promjene elemenata hrane

Prehrambeni proizvodi u usnoj šupljini drobe se i navlažuju slinom koja sadrži dva enzima koji razgrađuju ugljikohidrate. Mljevenje u kašu i hemijska promjena grudvice hrane nastavlja se u želucu, gdje klorovodična kiselina, specifični enzimi djeluju na proteine, a djelomično na lipide. Gastrični sok koji sadrži lizocim i solnu kiselinu uništava bakterije. Pepsin iz svog sastava razgrađuje proteinske makromolekule u male segmente - peptide. Enzim želučanog soka - lipaza - djeluje na mliječne masti.

Tada se putem sfinktera delimično prerađena hrana šalje u creva. Početni dio, dvanaestopalačno crijevo, je mjesto na kojem su hranjive tvari izložene soku pankreasa i žuči. Enzimi gušterače razgrađuju masti zbog činjenice da su emulgirane pod utjecajem žuči. Hidroliza ugljikohidrata i proteina je gotovo potpuna. Što bolje hrana bude mljevena, lakše je zasićena probavnim sokom, brže prolaze kroz kemijske promjene.

Encimi i probava pankreasa

Polimerne molekule sastojaka hrane stabilne su u običnim uvjetima. Tijelo ih mora razgraditi na niskoj temperaturi - 36,6 ° C. Za poređenje: protein jaja denaturira kada ključa vodu, u kojoj se kuha. Da bi se hemijske reakcije odvijale u tijelu pod „blagim“ uslovima, neophodni su biokatalizatori, uz čije sudjelovanje se odvija hidroliza. Biološki katalizatori nalaze se u različitim probavnim tekućinama koje proizvode zidovi usne šupljine, želuca i drugi organi sistema. Enzimi pankreasa razgrađuju hranu u posljednjoj fazi probave. Dolazi do hidroliznog cijepanja proteina u aminokiseline. Masti se razgrađuju na glicerinsku i karboksilnu kiselinu, ugljikohidrati - na monosaharide.

„Ključna uloga u probavnoj funkciji“

Ovako stručnjaci karakterišu važnost soka pankreasa. Gušterača proizvodi aktivnu otopinu, kao i natrijum bikarbonat kako bi neutralizirali sadržaj solne kiseline u stomaku. Ukupna zapremina proizvedene tečnosti može biti do 1-2 litre dnevno. Sadrži probavne enzime gušterače (6-8 glavnih vrsta).

Trippsinogen, kimotripsinogen, proteaze razgrađuju proteine ​​koji ulaze u organizam. Ugljikohidrati se cijepaju α-amilazom. Lipaze djeluju na molekule masti. Proizvode se enzimi u aktivnom obliku i pro-enzimi koji se tada aktiviraju pod utjecajem različitih faktora.

Aktivnost sokova gušterače

Enzimi gušterače dobili su ključnu važnost u probavi svih makronutrijenata, ali najvažnija im je uloga u razgradnji lipida. Zapravo se hidroliza proteina prvo dešava u želucu uz sudjelovanje pepsina i solne kiseline. U dvanaestopalačnom crijevu spojen je enzim proteaze gušterače. Digescija škroba započinje u usnoj šupljini pljuvačkom amilazom. Zatim se nastavlja učešćem pankreasne amilaze. Gastrična lipaza utiče na 5–40% hemijskih veza između glicerina i masnih kiselina; pankreasni sok odgovoran je za hidrolizu 40–70% masti. Njegova aktivnost ovisi o stanju gušterače, starosti i spolu osobe, pH sadržaja želuca i crijeva.

Smanjena egzokrina funkcija

Sa smanjenjem proizvodnje bioloških katalizatora u ljudskom tijelu, možete unijeti nedostajuće enzime pankreasa sa životinjskom hranom. Lijekovi u ovom slučaju poželjni su iz jednog jednostavnog razloga. Svi proteini tijekom toplinske obrade uništavaju se (denaturiraju). Enzimi su proteinske molekule, čiji dio mogu biti vitamini, elementi u tragovima i drugi spojevi. Pokazalo se da je jedini mogući izlaz danas upotreba enzima za oralnu upotrebu (gutanjem kroz usta).

Proizvodnja enzima pankreasa

Izvori sirovina za farmaceutsku proizvodnju su goveđi ili svinjski gušterača. Ti se životinjski organi obrađuju smrzavanjem, kako bi se dobili glavne komponente pankreatina, koji sadrži enzime za gušteraču. Pripravci s ovom aktivnom tvari obično sadrže u različitim omjerima:

  1. Amilaze (izazivaju hidrolizu ugljenih hidrata).
  2. Proteaze (deluju na proteine).
  3. Lipaze (razgrađuju masti).

Gastrični sok koji sadrži klorovodičnu kiselinu može razgraditi molekule proteina (enzimi gušterače). Preparati stvoreni na bazi pankreatina obloženi su polimernim premazom na vrhu kako bi se zaštitilo od agresivnog unutrašnjeg okruženja. Pod njim se nalazi prah ili mikrokapsule.

Enzimi za nadomjesnu terapiju

Komponente različitih lijekova koji čine nedostatak funkcije pankreasa malo se razlikuju. Generička trgovačka imena najpopularnijih lijekova: Creon i Pancreolipase. Glavni aktivni sastojak lijeka poput Creona i njegovih analoga je pankreatin. Prisutna u lipazi + amilaza + proteaza.

Među prednostima - mogućnost uzimanja „Creon“ kapsula tokom trudnoće i dojenja, u djetinjstvu. Doze lijeka treba odabrati ljekar, propisati lijek ovisno o težini bolesti, prehrani i dobi pacijenta. Trgovački nazivi za slične lijekove: Panzinorm, Mikrazim, Hermitage, Mezim Forte, Pancreatin.

Granule preparata Pancreatalipase sadrže iste enzime - lipaza + amilaza + proteaza - ali u većoj koncentraciji. Ovaj lijek se oslobađa u obliku mikrogranula promjera 3 mm, obloženih membranom topljivom u crijevnom sadržaju. Prijem spomenutih lijekova omogućava cjelovitiju probavu elemenata hrane, što pomaže poboljšanju apsorpcije i dovodi do normalizacije stolice.

Kako uzimati lijekove na bazi enzima pankreasa

Uzimanje lijekova je glavna terapijska metoda za sekundarnu insuficijenciju pankreasa. Preparati za pankreatin smatraju se sigurnim, imaju malo nuspojava. Stručnjaci za ovu oblast konzervativno liječenje nazivaju alternativom operaciji.

Da bi se postigao terapeutski učinak, odrasli uzimaju od 25.000 do 40.000 IU lipaze kako bi probavili uobičajeni obrok u tri obroka. Ne preporučuje se prekoračenje doze od 10 000 IU lipaze na 1 kg tjelesne težine. Značajke doziranja za odrasle i djecu detaljno su opisane u uputama priloženim za pakiranje lijekova.

Pripravci koji sadrže enzime pankreasa obično se koriste prije, sa ili nakon obroka. Kada uđe u želudac, školjka kapsule ili dražeja postepeno se rastvara i enzimi dostižu svoju maksimalnu aktivnost u dvanaesniku. Postoje problematične točke, na primjer, adekvatno miješanje sadržaja kapsula sa crijevnom himom, aktiviranje u pravo vrijeme.

Ako je nedostatak enzima pankreasa doveo do ozbiljnih posljedica, tada pacijent na pregledu liječnika govori o neizbježnosti hirurške intervencije. Kako bi se spriječio nepovoljan razvoj situacije, potrebno je pravilno uzimati tablete na bazi pankreatina, slijediti dijetu.

Upala gušterače (simptomi)

Enzimi pankreasnog soka mogu se blokirati holecistitisom, kada se kalkulus zaglavi u kanalu žučnog mjehura. Biološki aktivne tvari izazivaju autolizu - samoprobavu tkiva gušterače.

U akutnom pankreatitisu javlja se jak trbušni bol i povraćanje. Povećava se otkucaj srca pacijenta, snižava se krvni pritisak i temperatura raste. Primjećuju se i stalni nagon za povraćanjem, suhim jezikom, obilno znojenje na licu i dlanovima.

Ljekar koji obavlja vanjski pregled pacijenta, osim gore navedenih znakova i simptoma, primjećuje da koža bolesne osobe postaje blijeda ili žućkasta, hladna. Palpacija vam omogućava da utvrdite da ima napuhanost, iritaciju peritoneuma i parezu gastrointestinalnog trakta.

U laboratorijskom istraživanju pacijentovog urina pokazalo se da su povećane količine enzima pankreasnog soka. Krvni test pokazuje porast broja bijelih krvnih zrnaca.

Liječenje upale gušterače

Kod akutnog pankreatitisa potrebno je smanjiti bol i manifestacije drugih simptoma, ali analgetici praktički ne pomažu u ublažavanju nelagode. Propisani lijekovi koji smanjuju aktivnost žlijezde i njenih enzima: Gordoks, Kontrikal, Platifillin. Spisak recepata dopunjen je i antimikrobnim, antispazmodičkim i antiemetičkim lijekovima.

Takođe, pacijent treba da uzima lekove koji neutrališu kiseli sadržaj želuca. U akutnom pankreatitisu, ako postoje inficirani ili mrtvi dijelovi žlijezde, bit će potrebna hirurška intervencija. Kada je upala prouzrokovana kamenom u kanalu, jedan od načina za rješavanje situacije je uklanjanje žučnog mjehura.

Jedna od ključnih tačaka u lečenju pankreatitisa je dijeta. U akutnom obliku, pacijenta su tokom prva 3 dana trebali raditi bez hrane (gladovanja). Treba izbjegavati opterećenje cijelog probavnog trakta, tako da se u budućnosti iz prehrane mora isključiti jako puno jela.

U kojim se slučajevima propisuju enzimski pripravci pankreasa

Enzimski lijekovi propisani su za različite probavne smetnje.

Indikacije za uzimanje ovih lijekova su:

  1. Hronični pankreatitis Nivo stvaranja enzima utvrđuje se laboratorijskom metodom, usredotočujući se na aktivnost lipaze. Izbor lijekova i njihove optimalne doze određuju se uzimajući u obzir težinu poremećaja, individualnu osjetljivost i prehrambene karakteristike pacijenta.
  2. Resekcija pankreasa. Uz potpuno uklanjanje žlijezde od vitalnog je značaja da pacijenti uzimaju lijekove koji sadrže veliki broj enzima.

Osnova za imenovanje enzimskih pripravaka mogu biti drugi poremećaji u radu enzimskih sistema:

  • smanjenje egzokrine funkcije pankreasa povezanog sa godinama,
  • kompleksna terapija za cističnu fibrozu, celijakiju, čir na želucu,
  • poremećaj hepatobilijarnog sistema,
  • disfunkcija sfinktera,
  • previše masne hrane, prejedanje.

Klasifikacija

Prema vrsti djelovanja, lijekovi se dijele u dvije grupe:

  • za cijepanje hrane koja krši gušteraču,
  • da bi se normalizovao rad crijeva i želuca, ublažili trbušni bol sa dispepsijom.

Klasifikacija enzimskih pripravaka ovisno o aktivnoj tvari predstavljena je na slijedećem popisu:

  1. Lijekovi koji sadrže pankreatin su enzimski pripravci životinjskog porijekla iz gušterače krava ili svinja. Enzimi pankreasa uključuju: Mezim Forte, Pancreatin, Creon.
  2. Kombinirani lijekovi, uključujući pankreatin, hemicelulozu, žučne kiseline i druge aktivne tvari, su Festal, Panzinorm, Digestal, Kotazim Forte.
  3. Lijekovi koji uključuju enzime biljnog porijekla - papain, gljivična dijastaza. Koriste se za netoleranciju na pripravke životinjskog porijekla. Nazivi lijekova iz ove grupe su Unienzyme, Pepfiz, Solizim, Nygeda.
  4. Kombinirani lijekovi koji sadrže enzime životinjskog i biljnog porijekla, - Phlogenzim, Wobenzym.

Inhibitora

Inhibitori se koriste za suzbijanje određenih enzima koji mogu izazvati razvoj patologija. Blokatori smanjuju aktivnost proteolitičkih enzima, sprečavaju oslobađanje kinina i sprečavaju napredovanje upalnih procesa u gušterači.

Liječenje antezimom omogućava vam ublažavanje bolova, smanjenje intoksikacije, sprečavanje nekroze žlijezde, poboljšanje općeg zdravlja.

Efikasni su samo u ranim fazama bolesti i mogu se propisivati ​​u velikim količinama kako bi se postigao pozitivan efekat.

Proteolitički

Proteolitički enzimi (proteaze) su nužni za normalan proces varenja proteina u tankom crijevu. Podijeljeni su u dvije grupe:

  1. Egzopeptidaze su enzimi koji cepaju terminalne peptidne veze. Tu spadaju: pepsin, himozin, želudac i proencimi tripsin, elastaza, kimotripsin.
  2. Endopeptidaze - enzimi koji razgrađuju unutrašnje peptidne veze, na primjer, karboksipeptidaze, dipeptidaze, aminopeptidaze.

Lijekovi, čiji su aktivni sastojci proteaze, su dvije vrste:

  1. Složeni preparati koji sadrže enzime pankreasa svinje. Najpopularnije tablete u ovoj grupi su: pankreatin, Mezim forte, Panzinorm.
  2. Pripravci na bazi ekstrakta želučane sluznice svinja, aktivni sastojak u kojem je pepsin.

Od tradicionalne medicine

U slučaju bolesti organa gušterače, pored tradicionalne terapije mogu se koristiti razna ljekovita bilja.

Biljni preparati se ne preporučuju koristiti kao jedina metoda liječenja - njihov je učinak mnogo manji u usporedbi s lijekovima.

Recepti tradicionalne medicine uključuju prirodne sastojke, ali o njihovoj uporabi se mora razgovarati s liječnikom i provjeriti da nema kontraindikacija.

Za povećanje sekrecije enzima pankreasa možete koristiti sljedeće prirodne lijekove:

  • dekocija korijena repe i kamilice, kamilice, nevena, pelina, žalfije, nijanse,
  • dekocija korijena ili bilja cikorija,
  • infuzija korijena divljih jagoda,
  • dekocija zobi,
  • infuzija lovorovog lišća.

Kontraindikacije

Prijem enzimskih pripravaka može propisati samo liječnik. Specijalist će pravilno procijeniti stanje pacijenta, odabrati lijek uzimajući u obzir individualne karakteristike pacijenta i odrediti njegovu optimalnu količinu.

Ne možete koristiti enzime za liječenje u slučaju:

  • napadi akutnog pankreatitisa ili gastritisa da bi se izbegla iritacija želudačne mukoze,
  • hiperuricosurija - višak mokraćne kiseline, da ne bi izazvao urolitijazu,
  • alergije na proizvode od govedine, svinjetine (samo za pripravke s aktivnom supstancom životinjskog porijekla),
  • s bolom u trbuhu u djece, jer može biti simptom druge bolesti: različiti tumori, tuberkuloza, ulcerozni kolitis, limfom.

U slučaju disfunkcije gušterače, medicinski enzimski pripravci pomažu u normalizaciji funkcija probave popunjavajući nedostatak tvari koje proizvodi tijelo. Lijekovi se dobro podnose, imaju malo nuspojava, efikasni su uz produženu upotrebu tokom složenog liječenja i sa jednom dozom u slučaju prejedanja.

Mezim Forte

Ovaj enzimski pripravak skuplji je od prethodnog. Njegova prosječna cijena je 190 rubalja po pakovanju, što uključuje 20 tableta. Aktivna supstanca Mezima je i pankreatin. No, osim toga, sadrži i pomoćne tvari - bezvodni silicij koloidni dioksid, talk, aditivi E122, natrijev škrobni glikolat, MCC, makrogol, emulzijski simetikon, titanov dioksid i poliakrilatnu disperziju.

Mezim ima malo kontraindikacija. Ne može se uzimati sa akutnim pankreatitisom i pogoršanjem hronične, kao i opstruktivnom opstrukcijom creva i u slučaju preosjetljivosti na pomoćne sastojke koji se nalaze u lijeku.

Uz manje povrede gušterače, preporučuje se Mezim uzimati u količini od 1-2 tablete uz obroke. Sa potpunom disfunkcijom organa - 2-4 tablete. Maksimalna dnevna doza je 20.000 jedinica / kg.

Creon 10000

Cijena ovog enzimskog pripravka u ljekarnama iznosi približno 270-300 rubalja. Njegov sastav uključuje:

  • glavni aktivni sastojak je pankreatin,
  • pomoćne tvari - makrogol, cetil alkohol, hipromeloza ftalat, trietil citrat, dimetikon.

Što se tiče nuspojava, kod uzimanja ovog lijeka može se pojaviti bol u trbuhu, nadimanje, proliv, mučnina i povraćanje. Moguća je i pojava fibrozirajuće kolonopatije, urtikarije, hiperuricosurije.

Maksimalna dnevna doza Creona 10000 je 10 000 jedinica / kg. Nemoguće ga je uzimati s individualnom netolerancijom na komponente, akutni pankreatitis ili pogoršanjem hroničnog.

Penzital je najjeftiniji enzimski pripravak, čiji prosječni trošak ne prelazi 40 rubalja po pakovanju (20 tableta). Osim pankreatitisa sadrži sljedeće pomoćne sastojke:

  • laktoza
  • talk u prahu
  • natrijum škrob glikolat,
  • celuloza
  • povidone
  • titanijum-dioksid
  • koloidni silicijum dioksid,
  • kopolimer metakrilne kiseline.

Kao i u prethodnim slučajevima, nemoguće je uzimati Penzital s preosjetljivošću na komponente lijeka, akutnim ili pogoršanim kroničnim pankreatitisom. U svim ostalim slučajevima uzimanje ovog lijeka može se provesti bez imalo straha, ali samo prema propisanoj šemi.

Ovaj lijek je relativno siguran. Nuspojave u obliku osipa na koži, mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, hiperuricosurije itd., Kada se uzimaju su izuzetno rijetke.

Prosječna doza Penzitala za odraslu osobu je 150.000 jedinica / dan. Ako postoji potpuna disfunkcija pankreasa, doziranje raste do 400.000 jedinica dnevno. Maksimalna dnevna doza lijeka je 15.000 jedinica / kg. Za djecu mlađu od 1,5 godine, maksimalna doza Penzitala je 50 000 jedinica / dan, a za djecu stariju od 1,5 godina 100 000 jedinica / dan.

Ovaj lijek se ne odnosi na jeftine enzimske pripravke, jer njegova cijena varira od 400 rubalja. do 1700 rub. ovisno o broju tableta u jednom pakovanju. Međutim, Wobenzym je prepoznat kao najučinkovitiji i najbolji enzimski pripravak, jer sadrži nekoliko aktivnih sastojaka:

Dodatne komponente uključuju talk, kukuruzni škrob, pročišćenu vodu, koloidni silicijum dioksid, stearinsku kiselinu, laktozu i magnezijum stearat. Sastav je bogat, ali u vezi s ovim lijekom, pored akutnog i pogoršanog hroničnog pankreatitisa, postoje i druge kontraindikacije, među kojima su:

  • sve patologije kod kojih postoji visoki rizik otvaranja unutrašnjeg krvarenja,
  • djeca mlađa od 5 godina,
  • hemodijaliza
  • preosjetljivost na aktivne ili dodatne tvari lijeka.

Prednost Wobenzyma je potpuno nepostojanje nuspojava. Samo u izoliranim slučajevima mogu se javiti alergijske reakcije ako se lijek uzima uz kontraindikacije ili pojavu manjih odstupanja mirisa i boje izmeta.

Ovaj lijek se koristi u medicini za različite svrhe i njegova doza se bira pojedinačno. Ali ako govorimo o bolestima gušterače, obično se propisuje u količini od 1-2 tablete tokom ili nakon obroka.

Cijena ovog lijeka je približno 110-150 rubalja. To je kombinirani enzimski pripravak, koji osigurava kompletiranje nedostatka sastojaka enzima žuči i gušterače, čime se normaliziraju procesi probave.

Aktivne komponente lijeka su:

  • hemicelulaza,
  • komponente žuči
  • pacreatin.

Zabranjeno je uzimati Degistal u slučaju sljedećih bolesti i stanja:

  • žučna kamena bolest
  • akutni i pogoršani hronični pankreatitis,
  • zatajenje jetre
  • hepatitis
  • pojedinačna netolerancija komponenti koje čine lijek.

Ovaj lijek se uzima 2-3 puta dnevno, 1-3 tablete u isto vrijeme, tokom ili nakon obroka. Povećanje doziranja može se dogoditi samo u dogovoru s liječnikom. Ako sami povećate dozu, to može dovesti do pojave nuspojava, među kojima su:

  • teške alergijske reakcije,
  • smanjenje endogene sinteze žučnih kiselina,
  • hiperuriciranje
  • povećana razina mokraćne kiseline u krvi u plazmi.

Enzimski pripravci pomažu u nadoknađivanju nedostatka enzima pankreasa u tijelu i neophodni su za normalizaciju probavnih procesa. Ali zapamtite da ih uzimati bez znanja liječnika nikako nije nemoguće. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Pogledajte video: KAKO ELIMINISATI OTROVE IZ GUŠTERAČE - PRIRODNO ČIŠĆENJE! Prof. dr Mihajlović (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar