Da li repe mogu jesti dijabetičari?

U šećernoj bolesti strogo pridržavanje prehrane igra važnu ulogu. Upotreba repe u ovom slučaju može igrati i pozitivnu i negativnu ulogu.

Cvekla je jedinstveno prirodno povrće. Jedenje repe doprinosi uklanjanju soli teških metala iz organizma, snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju rada jetre, jačanju kapilara, poboljšanju kardiovaskularne aktivnosti i smanjenju holesterola u krvi.

Uz to, repa sadrži puno saharoze (za kuhanu repe GI = 64). Samo zbog toga, dijabetičari ga trebaju koristiti s oprezom.

Za podršku tijelu pacijenata ovisnih o insulinu vrlo je važna racionalna, pravilna prehrana. Proračun prehrane radi jedna injekcija inzulina od strane lekara. Stoga je prije upotrebe repe u bilo kojem obliku neophodno posavjetovati se s liječnikom o prilagođavanju doze inzulina.

Kod dijabetesa može biti mnogo sporednih, negativnih aspekata. Ljudi koji imaju dijabetes obično imaju problema sa stomakom i dvanaesnikom, normalnim funkcionisanjem bubrega i mokraćnog mjehura. Takvim dijabetičarima je kategorično kontraindicirano korištenje repe, i sirove i kuhane.

Cvekla kod dijabetesa tipa 1 i 2

U narodnoj medicini vjeruje se da jedenje sirove repe poboljšava zdravlje svake osobe. Nisu izuzetak i pacijenti s dijabetesom.

Dijabetičariprvi tip moraju se strogo pridržavati posebne dijabetičke prehrane. Sirova repa se može konzumirati u količinama ne većim od 50-100 g odjednom, a izuzetno je rijetka upotreba kuhane repe.

Prije upotrebe repe u bilo kojem obliku, pacijenti ovisni o insulinu (dijabetičari tipa 1) trebali bi se posavjetovati sa svojim liječnikom kako bi pravilno izračunali količinu primijenjenog inzulina.

Nešto drugačija situacija sa dijabetesdrugotipa. Pacijentima se savjetuje upotreba usjeva korijena u sirovom obliku. U ovom slučaju repa sadrži mnogo manje šećera. Kuhana cvekla poboljšava probavu, ali istovremeno ima povećan glikemijski indeks.

Druga vrsta dijabetičara, iako nije ovisna o insulinu, mora se pridržavati stroge prehrambene kontrole. Cvekla sadrži puno saharoze, koja je štetna za dijabetičare. Kako ne biste uzrokovali komplikacije tokom bolesti, ne prekoračite dnevni unos repe koji je ljekar dopustio. Obično se preporučuje upotreba repe od sirove i kuhane repe samo povremeno (ne više od 100 g kuhane repe dnevno i ne više od 2 puta tjedno).

Značajke tijeka bolesti kod svakog dijabetičara su individualne. Prije upotrebe repe mora se dobiti savjet liječnika.

Cvekla: šteta ili korist?

Repe - pravi klondike raznih elemenata u tragovima, vlakana, vitamina, organskih kiselina. Cvekla ima malo kalorija i malo masti.

Stolne repe dijele se na bijelu i crvenu. U crvenoj boji je najniži sadržaj kalorija, jer je najprihvatljiviji za dijabetičare, dok je jesti bijelu boju nepoželjno.

Cvekla i jela s cveklom često se koriste za otklanjanje probavnih smetnji. Cvekla pomaže kod poremećaja cirkulacije, blagotvorno djeluje na liječenje hipertenzije, hroničnih čira na želucu, kolitisa, čisti jetru i žučni mjehur. Sadrži i spor ugljikohidrate, što je važno za dijabetičare, jer oni razgrađuju u glukozu ne odmah, već polako.

Sok od cvekle pomaže čišćenju zidova krvnih žila od holesterola, povećava njihovu elastičnost i tako obnavlja kardiovaskularni sistem.

Tokom dana dozvoljeno je konzumirati ne više od 200 g soka od repe, 150 g svježe repe i ne više od 100 g kuhanog. Međutim, ove su brojke vrlo približne, samo liječnik može utvrditi dnevnu normu prihvatljivu za određenog dijabetičara.

Postoji čitav niz bolesti koje prate dijabetes tokom života. S sklonošću krvarenjima, teškim bolestima crijeva, cistitisu, urolitijazi, upali bubrega, dijabetičar bi trebao odbiti upotrebu repe.

Pravilna priprema i upotreba određene količine repe dnevno je pouzdana prepreka prekomjernom unosu saharoze u organizam.

Razina opasnosti od repe, kao i svaki drugi prehrambeni proizvod, može se izračunati pomoću glikemijskog indeksa, koji pokazuje kako brzo ovaj proizvod podiže šećer u krvi. Međutim, glikemijski indeks nije glavni kriterij za procjenu opasnosti. Da biste utvrdili koliko je proizvod opasan za dijabetičare, morate izračunati glikemijsko opterećenje (GN). Prikazuje opterećenje ugljikohidrata primljenih na tijelu.

Glikemijsko opterećenje = (glikemijski indeks * količina ugljikohidrata) / 100. Pomoću ove formule možete pronaći vrijednost GB. Ako je vrijednost veća od 20, tada je BN visoka, ako je 11-20, tada je prosjek i niži od 11.

Za kuhanu repu, GI je 64, a GN 5,9. Ispostavilo se da repa umjereno ne predstavlja ozbiljnu prijetnju za tijelo dijabetičara. Ostaje da se posavjetujete sa svojim liječnikom i sami izračunate optimalnu stopu.

Cvekla u ishrani dijabetičara je dozvoljena, jer ne nosi visok BN. Prehrana dijabetičara uz upotrebu crvene repe blagotvorno djeluje na organizam, pomaže u uklanjanju toksičnih supstanci, obnavlja rad jetre, snižava visoki krvni pritisak. Ali s obzirom na mogućnost prisutnosti drugih popratnih bolesti, nemojte koristiti ništa bez savjeta stručnjaka.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar