Odmjerite prednosti i nedostatke - je li zaslađivač moguć tijekom trudnoće?

Trudnica, kako bi se njena beba dobro razvila i bila zdrava, mora jesti uravnoteženo. Stoga se tijekom trudnoće potrošnja određene hrane mora smanjiti. Glavne stavke na listi zabranjenih su pića i hrana koja sadrži umjetne zamjene za prirodni šećer.

Umjetna zamjena je tvar koja hranu čini slatkijom. Velika količina zaslađivača nalazi se u mnogim proizvodima koji uključuju:

  • slatkiši
  • pića
  • Konditorski proizvodi
  • slatku hranu.

Također, svi zaslađivači mogu se podijeliti u dvije grupe:

  1. visokokalorični nadomjestak šećera
  2. nemasni zaslađivač.

Sigurna zaslađivača za trudnice

Zaslađivači koji pripadaju prvoj grupi pružaju tijelu beskorisne kalorije. Preciznije, supstanca povećava broj kalorija u hrani, ali sadrži minimalnu količinu minerala i vitamina.

Trudnicama se ovi zaslađivači mogu koristiti samo u malim dozama i to samo ako ne doprinose debljanju.

Međutim, ponekad takva zamjena za šećer nije preporučljiva. Prije svega, zaslađivači se ne bi smjeli piti tijekom trudnoće ako trudna majka pati od različitih vrsta šećerne bolesti i ima inzulinsku rezistenciju.

Prva vrsta esencijalnog nadomjestka šećera je:

  • saharoza (napravljena od trske),
  • maltoza (izrađena od slada),
  • dušo
  • fruktoza
  • dekstroza (izrađena od grožđa)
  • zaslađivač kukuruza.

Zaslađivači u kojima nema kalorija koje pripadaju drugoj grupi, dodaju se hrani u minimalnim dozama. Često se ovi zaslađivači koriste u proizvodnji dijetalnih namirnica i gaziranih pića.

Nadomestitelji šećera koje možete koristiti tokom trudnoće uključuju:

Acesulfam Kalijum

Zaslađivač se može naći u tepsijama, gaziranom slatkom vodom, smrznutim ili žele desertima ili u pecivima. U maloj količini, acesulfam neće naštetiti trudnicama.

Spada u kategoriju niskokaloričnih, ali zasićenih dodataka koji zamjenjuju šećer, a koji se mogu vidjeti u sirupima, gaziranom slatkom vodom, žele desertima, jogurtima, tepsijama i žvakaćim gumama.

Aspartam je siguran tijekom trudnoće. Takođe, to neće donijeti štetu dojenju, ali svakako treba zatražiti svog ljekara za preporuke, kao ponekad se može javiti nuspojava.

Obratite pažnju! Trudnice čija krv sadrži povećani sadržaj fenilalanina (vrlo rijedak krvni poremećaj) ne bi smjele jesti hranu i pića koja sadrže aspartam!

To je umjetna, niskokalorična zamjena za šećer napravljena od šećera. Sukralozu možete pronaći u:

  • sladoled
  • pekarski proizvodi
  • sirupi
  • slatka pića
  • sokovi
  • žvakaće gume.

Sukraloza se često zamjenjuje običnim stolnim šećerom, jer ovaj nadomjestak šećera sukrit ne utječe na glukozu u krvi i ne povećava kalorijski sadržaj hrane. Ali glavno je da to neće naštetiti trudnici i da ga mogu sigurno koristiti majke koje doje.

Koje zaslađivače ne bi trebale koristiti trudnice?

Dva glavna zaslađivača klasificiraju se kao zabranjena zaslađivača tokom trudnoće - saharin i ciklamat.

Danas se rijetko koristi, ali se još uvijek može pronaći u određenoj hrani i pićima. Ranije se saharin smatrao bezopasnim, ali nedavna istraživanja su otkrila da lako ulazi u placentu, nakupljajući se u plodu. Zbog toga liječnici ne preporučuju trudnicama konzumiranje hrane i pića koja sadrže saharin.

Medicinske studije otkrile su da ciklamat povećava rizik od raka.

Važno! U mnogim zemljama proizvođačima hrane i pića zabranjeno je dodavanje ciklamata u svoje proizvode!

Stoga upotreba ovog zaslađivača može biti opasna i za majku i za plod koji se razvija u maternici.

Je li moguće da trudnice imaju zaslađivač?

Rodivši dijete, buduća majka uvijek se trudi da mu ne nanese štetu. A za to treba tačno znati koje su tvari manje opasne. Konkretno, govorimo o slatkišima koji su od male koristi, ali mnogi ne mogu bez njih.

Evo opcija kada je zamjena šećera nekim analogima i dalje opravdana:

  • prije trudnoće, žena je već imala dijabetes,
  • nakon začeća djeteta, glukoza u krvi mu je naglo skočila,
  • s težim stupnjem pretilosti, kad prekomjerna težina majke može poremetiti razvoj fetusa.

Ako je žena jednostavno malo kruta, onda to nije pokazatelj za upotrebu zaslađivača. Bolje je prilagoditi prehranu i izvoditi posebne vježbe. To će imati koristi samo majci i nerođenom djetetu.

Koji se zaslađivači mogu koristiti tokom trudnoće?

Trenutno postoji puno tvari i spojeva koji imaju slatkast okus. Nisu svi oni bezazleni. Ovo je posebno važno ako žena koja planira uzimati zamjene za šećer očekuje dijete. Glavno načelo koje buduća majka treba voditi je prirodnost proizvoda.

  • stevija - biljka, kolokvijalno nazvana "medenom travom". Više od 200 puta slađe od običnog šećera. Sadrži mnoge elemente u tragovima, vitamine i aminokiseline potrebne trudnicama. Normalizuje rad srca, jača krvne sudove, reguliše glukozu u krvi, holesterol, uklanja radionuklide, pojačava imunitet, obnavlja probavu i živčani sistem, a moćan je sedativ. Naučnici su više puta provjeravali čini li ta supstanca barem neku štetu. Ali do sada nije otkriveno ništa,
  • ksilitol - zaslađivač, koji se pravi na osnovu drveta nekih tvrdog drva, voća, bobica i drugih biljnih sastojaka. Po slatkoći nije inferiorni od običnog šećera, ali njegov sadržaj kalorija čak je i veći. Ksilitol obnavlja mikrofloru usta, sprečava razvoj karijesa, ima baktericidna svojstva. Glavna kontraindikacija su gastrointestinalni problemi,
  • fruktoza - Popularno zaslađivač koji se dobiva od bobica i voća. Tonizira, daje živost i energiju. Ne preporučuje se ženama koje imaju srčane bolesti,
  • Novasvit. Napravljen je od prirodnih sastojaka, sadrži fruktozu i sorbitol, vitamine C, E, P i minerale. Ovaj lijek nema posebne kontraindikacije, može se uzimati tokom trudnoće. Glavna stvar je pridržavati se doze.

Postoje i drugi prirodni nadomjestci šećera, ne tako česti. I nije neophodno koristiti sintetizovane supstance. Isti med je vrlo koristan za trudnice, ali samo za one koji ne boluju od dijabetesa.

Zamjenice šećera kontraindicirane kod budućih majki

Postoje supstance koje se ne mogu koristiti tokom trudnoće. U pravilu, to uključuju spojeve dobivene hemijskim putem i koji nemaju nikakve veze s prirodnim proizvodima.

Evo liste najčešćih zaslađivača koje bi trudnice trebale raditiodbiti:

  • natrijum ciklamat - sintetička supstanca. Često se koristi u prehrambenoj industriji pod oznakom E952. Zabranjen je u SAD-u, jer su već dokazani njegova toksičnost i kancerogeni učinak. Ne preporučuje se samo trudnicama, već i svim ljudima,
  • saharin - Prilično uobičajen proizvod. U trudnoći je kategorično kontraindicirana, jer slobodno prolazi kroz placentnu barijeru i negativno utječe na razvoj fetusa. Uz to, može izazvati rak mokraćnog mjehura,
  • Sladis. Posebno je popularan među ruskim dijabetičarima. Sadrži vitamine i minerale neophodne za ovu bolest. Jedna tableta otprilike odgovara žličici šećera. Dobar lijek, ali trudnoća u bilo kojem tromjesečju je jedna od kontraindikacija,
  • FitParad - jedan od najpopularnijih zaslađivača, ima složen sastav, napravljen od prirodnih i sintetskih tvari. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama. Duga upotreba može prouzrokovati stomačne tegobe,
  • Milford. Sadrži saharin i natrijum ciklamat. Ne možete uzimati tokom cijelog razdoblja trudnoće i dojenja, jer je tvar štetna za razvoj fetusa i već rođenog djeteta. Ima kancerogen i toksičan efekat.

Uz uobičajene kontraindikacije, od kojih je najvažnija trudnoća, postoji i individualna netolerancija na same lijekove i pojedine komponente koje čine njihov sastav.

Potrošnja i mere predostrožnosti

Ne postoje potpuno sigurni zaslađivači. Ovo je posebno važno uzeti u obzir u toku trudnoće. Ali, ako je majkama bolje zaboraviti na sintetičke zamjene šećera, tada možete uzeti prirodne.

Glavna stvar je ne prekoračiti dnevnu dozu koju je odredio proizvođač (ovdje su navedene maksimalne vrijednosti):

  • stevija - 40 g
  • ksilitol - 50 g. Ako žena uzme više od ove količine, neće doći do ozbiljnog trovanja. Najgora stvar je proliv,
  • fruktoza - 40 g. Ako redovno prelazite ovu dozu, može doći do dijabetesa, problema sa srcem i krvnim žilama,
  • Novasvit - 2 tablete.

Recenzije ljekara

Akutni problem je toksičnost sladila i mogućnost izazivanja raka.

Rezultati ove rasprave su pomešani. Nema apsolutno točnih i znanstveno utemeljenih podataka o opasnosti takvih tvari i spojeva. Izuzetak je možda aspartam, jer se bilježe podaci o njegovoj toksičnosti.

Stručnjaci preporučuju upotrebu nadomjestaka šećera s oprezom. Naročito kada su u pitanju trudnice. Ako žena ne može bez njih, ljekarima se savjetuje da odaberu prirodna zaslađivača.

U većini pregleda takve preporuke zvuče kao kompromis. Liječnici ne odobravaju njihovu upotrebu. Ali, barem, prirodni zaslađivači ne uzrokuju stručnjake takve negativne poput sintetičkih.

Što se mišljenja samih žena tiče, ona su više povezana sa ukusom proizvoda. Na forumima na kojima buduće majke komuniciraju, rijetko se raspravlja o tome je li moguće uzimati takve tvari u njihovom stanju.

Srodni videozapisi

Je li moguće da trudnice imaju zaslađivač? Odgovor u videu:

Naravno, tijekom trudnoće možete potpuno odustati od bilo kakvih zaslađivača. Ali, ako se žena toliko brine o svom zdravlju, sama će morati isključiti šećer iz prehrane, jer je ujedno i štetna.

Potpuno odbijanje slatkiša je ekstrem. Među zaslađivačima ima i onih koji neće naštetiti ni majci ni njenoj nerođenoj bebi. U svakom slučaju, potreban je savjet stručnjaka.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Saznajte više. Nije droga. ->

Trudnice

Sad o trudnicama i dojiljama. Trudnice su izložene riziku od poremećaja metabolizma ugljikohidrata, posebno ako je žena imala trudnoću prije trudnoće. Fruktoza će samo doprinijeti još većoj debljanju, što prijeti razvoju gestacijskog dijabetesa i problemima s gestacijom i porođajem.

Vjeruje se da je predispozicija za punoću položena u maternici i ako je majka jela brže ugljikohidrate, tada dijete ima više masnih stanica i to može postati platforma za razvoj pretilosti u odrasloj dobi.

Također, primjena fruktoznog praha ili proizvoda na temelju njega tijekom dojenja nije opravdana. O, koliko je tema na obrascu: „Da li je fruktoza moguća pri dojenju?“. Tako majke na HB pokušavaju zaštititi dijete od viška vlastite prehrane s ugljikohidratima, ali znamo da se fruktoza ionako pretvara u glukozu, osim što narušava zdravlje majke. I potrebna mu je zdrava njegovana mama.

1. Aspartam

Američki ljekari smatraju da je njegova ograničena konzumacija sigurna za trudnice i dojilje. Međutim, aspartam ne bi trebale konzumirati žene koje pate od rijetke metaboličke bolesti jetre - fenilketonurije (PKU).

Prisutan u bezalkoholnim pićima, žvakaćim gumama, žitaricama za doručak, nekim mliječnim proizvodima. Nalazi se i u zaslađivačima dva poznata brenda: Equal i Nutra sweet.

3. Sukraloza

Ovaj zaslađivač uopće ne sadrži kalorije, tako da ne utječe na šećer u krvi. Sukralozu je dopušteno uzimati trudnicama i dojiljama.

Često se nalazi u bezalkoholnim pićima, pekarskim i konditorskim proizvodima, biljnim mastima. Dostupno pod markom "Splenda".

Neki zaslađivači su toksični i mogu negativno uticati na zdravlje majke i djeteta.

Stevija se najčešće oglašava kao dodatak prehrani, ali ne kao zamjena za šećer. Uprkos činjenici da ovaj proizvod ima prirodno biljno podrijetlo, a ima čak i niz korisnih svojstava, nije dobio odobrenje medicinske zajednice kao sladilo. Iz tog razloga, steviju ne treba uzimati tokom trudnoće.

Zamjenite aspartam

  • Sladila su manje kalorična, stoga je vjerojatnost pretilosti smanjena. Trudnoća već ima tendenciju dobivanja na težini, tako da je ne morate povećavati sa šećerom.
  • Neravnoteža šećera u krvi može uzrokovati ne samo dijabetes, već i druge bolesti koje nisu manje opasne za ženu i njeno nerođeno dijete. Konkretno, povišena razina šećera uzrokuje skokove krvnog pritiska, bolesti mozga i kardiovaskularnog sistema.
  • Zaslađivači su osjetljiviji na zube, ne kvare zubni kamen i ne ostavljaju plak. Osim toga, ostaci zamjena u ustima vrlo brzo prodiru u tijelo, ne zadržavajući se u usnoj šupljini.
  • Saharin. Postepeno se istiskuje iz industrije, ali se još uvijek može pronaći u nekim proizvodima. Saharin se ne preporučuje uzimati tokom trudnoće zbog njegove sklonosti nakupljanju u tijelu, štoviše, on prodire u posteljicu i ulazi u bebino tijelo što uzrokuje poremećaje u metaboličkim procesima.
  • Ciklamat. Ovaj se zaslađivač smatra opasnim za sve, a ne samo za žene na tom položaju. Neki stručnjaci tvrde da izaziva razvoj ćelija raka. Zbog toga je bolje ne kupovati proizvode koji uključuju ovaj sastojak.
  • acesulfam kalijum,
  • aspartam
  • sukraloza.
  • sladoled
  • pekarski proizvodi
  • sirupi
  • slatka pića
  • sokovi
  • žvakaće gume.

Zaslađivač tokom trudnoće

Proizvode se različiti zaslađivači zaštitnog znaka Sladis. Razlikuju se po sastavu, ukusu. Postoje nadomjesci šećera s aditivima - fruktoza, laktoza, vinska kiselina, leucin i druge tvari. Što se tiče upotrebe tokom trudnoće, sve ovisi o konkretnom proizvodu.

Na pojedinim pakovanjima zaslađivača jasno je napisano da je zabranjena upotreba tokom trudnoće, bez obzira na tromjesečje. Kod drugih ne postoji takva kontraindikacija.

Slatko sredstvo za slanje Rio Gold je najbolja zamjena za šećer.

Prema brojnim istraživanjima, takav sastav može izazvati razvoj onkoloških procesa u tijelu, posebno raka mokraćnog mjehura i tumora gušterače. Vjerojatna šteta uključuje probleme sa podnošenjem trudnoće (ova pretpostavka, klinička ispitivanja nisu provedena).

Treba napomenuti da je u mnogim zemljama ciklamat zabranjen u prehrambenoj industriji, tvar se ne može dodavati pićima i prehrambenim proizvodima. Stoga možemo zaključiti da je komponenta opasna i za mamu i za bebu.

Zabranjeni zaslađivači uključuju saharin. Sada se rijetko koristi, ali se može naći u nekim namirnicama i pićima. Tokom trudnoće, tvar prolazi kroz placentnu barijeru, nakuplja se u tkivima fetusa.

Detaljno o nadomjescima šećera stručnjak će reći u videu u ovom članku.

Informacije su date samo za opšte informacije i ne mogu se koristiti za samo-lijek. Ne liječite se sami, to može biti opasno. Uvek se posavetujte sa lekarom. U slučaju djelomičnog ili potpunog kopiranja materijala s web stranice, potrebna je aktivna veza na njega.

Naprotiv, imao sam nedostatak šećera, nizak pritisak. Čak su propisali i čitav čokoladni bar i čašu slatkog čaja na dan.

S hipotenzijom su vam pravilno propisali čokoladu i čaj, ali nije svaka čokolada takođe korisna - sada ima puno soje s aditivima, uzimajte skuplje s visokim postotkom kakaa.

Suosjećam, ali mislim da postoji više humanih metoda za povećanje pritiska. I sama ga uvijek snižava, iako ga ni sam ne osjećam, ali odbija me od šećera, pa čak i od četvrtine čokolade bilo bi loše, ali o čaju sa šećerom potpuno šutim ...

Čista glukoza je vrlo važna za bebu, a nije neophodno zdrav šećer zamjenjivati ​​sumnjivim nadomjestakom za vrijeme trudnoće.

Ako nije dijabetičar, onda nije potrebno. Prebacite se na prirodni gnojni smeđi šećer s neravnim kriškama. On je od velike pomoći.

Prednosti

Prije nego što razgovaramo o specifičnim nadomjescima šećera, razmislimo što sve može trudnice prebaciti na njih? Zaista, na prvi pogled se taj korak ne čini potrebnom mjerom.

  1. Prvi i vrlo moćan poticaj je strah od prekomjernog povećanja kilograma i pretilost.
  2. Još jedan dobar razlog je medicinska potreba za održavanje šećera u krvi na konstantnom nivou. Ovo je potrebno ako buduća majka pati od dijabetesa, visokog krvnog pritiska, nekih bolesti kardiovaskularnog sistema i mozga. Važno je napomenuti da kod ovih tegoba neki izvori slatkoće, kao što su med, maltoza, fruktoza i saharoza, mogu biti štetni za nju i njeno nerođeno dijete.
  3. U pravilu sintetički zaslađivači ne štete zubima i ne doprinose stvaranju bakterijskog plaka na emajlima.

Podaci o nadomjescima šećera koji su bezopasni i opasni tijekom trudnoće bit će korisni ne samo ženama kojima ih je liječnik pripisao, jer sada gotovo svaki prehrambeni proizvod na trgovini sadrži jedan ili drugi umjetni zaslađivač.

Stoga, prije nego što u trgovini kupite čokoladicu ili prekomorske muffine, ne budite lijeni - pročitajte etiketu.

Mogu li se nadomjesci šećera davati tokom trudnoće?

Za trudnicu je važno stvoriti povoljne uvjete za zdrav razvoj nerođene bebe. Prije svega, morate voditi računa o uravnoteženoj prehrani. Postoji veliki broj proizvoda čiju potrošnju treba smanjiti ili potpuno eliminisati. Ovakva lista zabranjenih počinje s pićima i hranom koja sadrži sintetičke zaslađivače. Zbog toga se preporučuje trudnici da iz prehrane isključi konzumiranje:

Šećer se smanjuje odmah! Dijabetes s vremenom može dovesti do čitavog niza bolesti, kao što su problemi s vidom, stanje kože i kose, čirevi, gangrena pa čak i kancerozni tumori! Ljudi su poučavali gorko iskustvo da normaliziraju nivo šećera. čitaj dalje.

  • slatkiši
  • gazirana i slatka pića,
  • Konditorski proizvodi
  • slatku hranu.
Vratite se na sadržaj

Zabranjeni zaslađivači tokom trudnoće

Određeni zaslađivači su toksični, što negativno utiče na zdravstveno stanje buduće majke i bebe. Zabranjeni nadomjesci šećera uključuju:

Budućim majkama je bolje da se suzdrže od stevije.

  • Stevia je biljni proizvod koji liječnici preporučuju uzimanje kao dodatak prehrani. Kao zaslađivač, medicinska zajednica ne preporučuje uzimanje stevije. Kao rezultat toga, upotreba takvog zaslađivača kontraindicirana je za trudnice.
  • Ciklamat je dodatak prehrani koji može izazvati onkološku bolest. Kao rezultat toga, upotreba ciklamata zabranjena je u Sjedinjenim Državama i nekoliko drugih zemalja. Takav zaslađivač odlikuju se velikim toksičnim karakteristikama, pa je zato kontraindiciran ne samo trudnicama, već i drugim ljudima.
  • Saharin je nadomjestak šećera koji, prema riječima ljekara, prelazi preko placente i na taj način štetno djeluje na plod. Također, zlouporaba saharina izaziva razvoj raka mokraćnog mjehura.

Spisak sigurnih i opasnih zaslađivača za trudnice sastavljen je na osnovu podataka američke FDA. Važno je razumjeti da je reakcija tijela trudnice na razne suplemente nepredvidiva. Stoga je prije konzumiranja bilo kakvog dodatka prehrani potrebno posavjetovati se s liječnikom kako bi se isključila mogućnost nuspojava.

Trudnoća i zaslađivači

Zamjena šećera u obliku zaslađivača odlična je alternativa da se liječite slatkim, a da pritom ne konzumirate pretjerane količine šećera. Zaslađivači su 30-800 puta slađi od granuliranog šećera, kalorični sadržaj nije veći od četiri kalorije po gramu.

U nekim je slučajevima trudnica prisiljena prelaziti na zaslađivače kada je dobila dijabetes u povijesti, ponekad je uzrok prekomjerna težina koja ima tendenciju povećanja u osjetljivom položaju.

Naravno, postoje i plusevi u upotrebi zaslađivača. Na primjer, ako postoji povijest predispozicije za dijabetes, tada je u drugom tromjesečju njihova konzumacija neophodna mjera, jer granulirani šećer utječe na mnogo metaboličkih procesa u tijelu i može izazvati kršenje unosa glukoze.

Prednost upotrebe zaslađivača tokom trudnoće:

  • Povećanje glukoze u krvi dovodi do razvoja ne samo dijabetesa, već i drugih bolesti - skokova krvnog pritiska, patologije mozga, problema s kardiovaskularnim sistemom. A tokom trudnoće žensko tijelo ne može u potpunosti funkcionirati, jer već ima dvostruko opterećenje,
  • Zaslađivači ne utječu na stanje zuba, ne provociraju pojavu zubnog kamena i ne ostavljaju plak. Uz to, ostaci zaslađivača u usnoj šupljini prodiru brzo, ne zadržavaju se u ustima.

Stručnjaci ne zabranjuju konzumaciju zaslađivača u osjetljivom položaju, ali ne preporučuju potpuno napuštanje šećera, jer je on potreban za normalan intrauterini razvoj.

Trudni ovlašteni zaslađivači

Prije nego što odaberete zaslađivač, potrebno je provjeriti njegov kalorijski sadržaj i uzeti u obzir vjerojatnu štetu zdravlju. Konvencionalno svi proizvodi su podijeljeni u dvije grupe. Prva kategorija uključuje one koje sadrže mnogo kalorija, druga - bezkalorične.

Tvari koje pripadaju prvoj grupi daju tijelu beskorisne kalorije. Drugim riječima, oni sami nisu kalorični, ali kada ih konzumiramo s nekom vrstom hrane, povećavaju kalorijski sadržaj, dok ne osiguravaju potrebne vitamine i minerale.

Tokom trudnoće mogu se koristiti vrlo rijetko i u malim dozama, kada ne doprinose sakupljanju viška kilograma. Uz dijabetes, takve proizvode treba potpuno napustiti.

Prva vrsta zaslađivača uključuje:

  1. Fruktoza.
  2. Saharoza.
  3. Dušo
  4. Dekstroza
  5. Kukuruzni zaslađivač.
  6. Maltoza.

Nadomestitelji šećera kojima je dozvoljeno konzumiranje u osjetljivom položaju uključuju aspartam, kalijev acesulfam. Sukraloza je dozvoljena dodavanju hrani tokom trudnoće.

Acesulfam kalijum dopušteno je koristiti u malim dozama. Prekomjerna potrošnja može dovesti do raznih posljedica u budućnosti. Ovaj zaslađivač koristi se za izradu slastičarskih proizvoda, gaziranih pića i slastica od žele.

Sukraloza je umjetna zamjena za šećer, nema kalorija. Aditiv se koristi umjesto jednostavne rafinirane saharoze, jer ne utječe na sadržaj glukoze u ljudskom tijelu, ne doprinosi povećanju tjelesne težine. Sukraloza za vrijeme dojenja također je dozvoljena uvrštavanju u jelovnik.

Ova zamjena za šećer koristi se za izradu sljedećih namirnica:

Aspartam spada u grupu niskokaloričnih dodataka koji zamjenjuju šećer. Ova supstanca se može naći u gaziranim pićima, sirupima, žele desertima, posudama. Dok nosi dijete, aspartam je potpuno siguran. Može se konzumirati za vrijeme laktacije samo po preporuci medicinskog stručnjaka.

Ako su laboratorijski testovi otkrili povećanu koncentraciju fenilalanina u krvi trudnice (rijetka krvna patologija), tada je zaslađivač aspartama strogo zabranjen za konzumaciju.

Mogu li koristiti izomalt (E953) u trudnoći ili ne, pitanje je prilično kontroverzno. Neki ljekari tvrde da, u razumnim granicama, tvar neće naštetiti, drugi tvrde suprotno - postoji prijetnja normalnom razvoju bebe. Iako nema konsenzusa, bolje je napustiti ga. U svakom slučaju, postoje i drugi zaslađivači koji nisu zabranjeni na zanimljivom položaju.

FitParad zamjena za šećer može se dodavati hrani i pićima dok nose dijete, ne nanosi štetu.

Prilikom kupovine zaslađivača preporučuje se pažljivo pročitati podatke na ambalaži proizvoda.

Zabranjeni supstituenti šećera

Proizvode se različiti zaslađivači zaštitnog znaka Sladis. Razlikuju se po sastavu, ukusu. Postoje nadomjesci šećera s aditivima - fruktoza, laktoza, vinska kiselina, leucin i druge tvari. Što se tiče upotrebe tokom trudnoće, sve ovisi o konkretnom proizvodu.

Na pojedinim pakovanjima zaslađivača jasno je napisano da je zabranjena upotreba tokom trudnoće, bez obzira na tromjesečje. Kod drugih ne postoji takva kontraindikacija.

Zbog toga morate pažljivo pročitati informacije.

Slatko sredstvo za slanje Rio Gold je najbolja zamjena za šećer.

Ali nije pogodan za trudnice, jer sadrži sljedeće komponente:

  1. Natrijum ciklamat.
  2. Saharinat.
  3. Vinska kiselina.
  4. Soda bikarbona.

Prema brojnim istraživanjima, takav sastav može izazvati razvoj onkoloških procesa u tijelu, posebno raka mokraćnog mjehura i tumora gušterače. Vjerojatna šteta uključuje probleme sa podnošenjem trudnoće (ta pretpostavka nije provedena klinička studija).

Treba napomenuti da je u mnogim zemljama ciklamat zabranjen u prehrambenoj industriji, ta se tvar ne može dodavati pićima i prehrambenim proizvodima. Stoga možemo zaključiti da je komponenta opasna i za mamu i za bebu.

Zabranjeni zaslađivači uključuju saharin. Sada se rijetko koristi, ali se može naći u nekim namirnicama i pićima. Tokom trudnoće, tvar prolazi kroz placentnu barijeru, nakuplja se u tkivima fetusa.

Detaljno o nadomjescima šećera stručnjak će reći u videu u ovom članku.

Ostavite Svoj Komentar