Inzulinske pumpe za dijabetes

Do kraja 1980-ih u Sjedinjenim Državama postojalo je oko 6.600 korisnika inzulinskih pumpi, a sada je u svijetu oko 500.000 korisnika inzulinskih pumpi, a najviše u Sjedinjenim Državama, gdje svaka treća osoba s dijabetesom tipa 1 koristi inzulinsku pumpu. U našoj zemlji, broj ljudi koji koriste inzulinsku pumpu takođe ubrzano raste posljednjih godina.

Postoji mnogo modela inzulinskih pumpi. Po čemu se razlikuju i kome dati prednost?

Šta su pumpe

Pumpe se razlikuju po stupnju primjene inzulina (minimalna količina inzulina koji se može upravljati pumpom), prisutnosti ili odsutnosti bolus asistenta, daljinskog upravljača, sustavi za nadzor glikemije (CGM) i druge, manje značajne funkcije.

Sada u svijetu već postoji oko 500 hiljada korisnika inzulinskih pumpi.

Korak insulina - Ovo je minimalna doza inzulina koju pumpa može ubrizgati. Moderne pumpe mogu davati inzulin u koracima do 0,01 PIECES. Takve male doze inzulina mogu biti potrebne kod dojenčadi i male djece. Gotovo sve moderne pumpe imaju takozvani bolus asistent ili bolus kalkulator. Osnovni principi njegovog rada su slični u svim modelima pumpi, međutim, postoje razlike koje mogu utjecati na rezultat.

Neke pumpe imaju upravljačku ploču s kojom možete izračunati, a zatim unijeti inzulin ili mijenjati postavke pumpe koje su drugi primijetili. Ovo može biti vrlo korisno za one kojima je neugodno ubrizgavati inzulin na javnim mjestima, poput škole. Pored toga, brojilo ima ugrađeni merač, a ne trebate nositi još jedan.

Pumpe sa sistemom za nadgledanje glikemije omogućavaju praćenje nivoa glukoze u krvi u stvarnom vremenu. Međutim, ove će pumpe zahtijevati dodatni potrošni materijal, takozvani senzor za nadgledanje, koji će dovesti do dodatnih troškova. Pored toga, neće biti moguće potpuno odustati od mjerenja glukoze u krvi - senzor mora biti kalibriran, odnosno njegova očitanja moraju se upoređivati ​​nekoliko puta dnevno s razinom glukoze pomoću glukometra.

Postoje i pumpe koje se ugrađuju direktno na kožu i ne zahtijevaju dodatnu cijev za isporuku inzulina, što nekim ljudima može biti povoljno. Nažalost, kod nas takve pumpe još nisu registrovane pa su njihova nabavka i rad povezani s određenim poteškoćama.

Tako različite mogućnosti inzulinskih pumpi omogućavaju svakoj osobi s dijabetesom da odabere funkcije koje su joj potrebne za postizanje optimalne razine glukoze u krvi, fleksibilan način života, bolje zdravlje i kvalitetu života. Razgovarajte sa svojim pružateljem zdravstvene zaštite koja je pumpa najbolja za vas.

Razlike inzulinskih pumpi:

  • Minimalna doza inzulina (korak)
  • Bolus Assistant
  • Upravljačka ploča
  • Kontinuirano merenje glukoze
  • Prekid inzulina iz hipoglikemije
  • Instalacija u potpunosti na telo (nema infuzijskog sistema)

Slika 1. Uređaj inzulinske pumpe: 1 - pumpa sa rezervoarom, 2 - infuzijski sistem, 3 - kanila / kateter

Inzulinska pumpa - Ovo je složen tehnički uređaj koji se može uporediti sa elektroničkom štrcaljkom. Unutar pumpe se nalazi važna elektronika koja upravlja radom pumpe, te motor koji pokreće klip. Klip, zauzvrat, djelujući na rezervoar sa inzulinom, istiskuje ga. Nadalje, inzulin prolazi kroz cijev, koja se naziva infuzijski sistem, kroz iglu, koja se naziva kanila, ispod kože.

Kanale se isporučuju u različitim duljinama i izrađuju se od različitih materijala. Ako imate pumpu s mogućnošću kontinuiranog praćenja glukoze, da biste primijenili ovu funkciju, trebat ćete koristiti poseban senzor, koji se poput kanile ugrađuje pod kožu, a komunikacija s pumpom odvija se putem bežičnog radio kanala.

Korištene insuline

Kada ubrizgavate inzulin olovkom ili špricom u režimu višestrukog ubrizgavanja, koristite dvije vrste inzulina: produženi inzulin (Lantus, Levemir, NPH) i kratki inzulin (Actrapid, Humulin R, NovoRapid, Apidra, Humalog). Dajete produženi inzulin jedan ili dva puta dnevno da biste održali normalnu razinu glukoze u krvi prije obroka. Ubrizgavaju vam kratki inzulin za svaki obrok ili u slučaju povišene glukoze u krvi.

Inzulinska pumpa koristi samo jednu vrstu inzulina - kratak.

Mi u pumpi uglavnom koristimo takozvane analoge ljudskog inzulina kratkog djelovanja: NovoRapid, Apidra, Humalog. Ovi inzulini imaju malo izmijenjenu strukturu molekule inzulina. Zbog ovih strukturnih promjena, analozi inzulina djeluju brže od kratkog ljudskog inzulina. Brži je efekt, brži je vrhunac (maksimum) akcije i brže je akcija. Zašto je to važno? Kod osobe bez dijabetesa, gušterača izlučuje inzulin odmah u krv, njegovo djelovanje događa se odmah i brzo prestaje. Pomoću analoga inzulina pokušavamo približiti radu zdravog gušterače.

Ispitivanja nisu pokazala razliku između različitih analoga inzulina kratkog djelovanja kada se koriste u pumpama, kako u pogledu njihovog učinka na glukozu u krvi, tako i na razini HbA1c. Također nije bilo razlike u učestalosti epizoda hipoglikemije i okluzije katetera (oslabljeni inzulin).

Ljudski inzulin kratkog djelovanja rijetko se koristi u inzulinskim pumpama, uglavnom u slučaju netolerancije (alergije).

Slika 2. Bolusne i osnovne injekcije insulina

Slika 3. Bazalni inzulin je niz malih bolusa.

Bazalna inzulinska pumpa - Ovo je vrlo česta primjena malih doza bolusa. Zahvaljujući tome, moguće je postići ravnomjernu koncentraciju inzulina u krvi.

Inzulinska pumpa

Dakle, pumpa koristi samo jedan inzulin kratkog djelovanja, koji se isporučuje u dva načina. Prvi osnovni režim je stalna opskrba malim dozama inzulina za održavanje razine glukoze u krvi. Drugi bolus režim je primjena inzulina za vrijeme obroka ili visoke razine glukoze u krvi.

Bolus inzulin se daje ručno, za izračun doze može se koristiti bolus asistent - program ugrađen u pumpu koji preporučuje dozu bolusnog inzulina, ovisno o razini glukoze u krvi i količini pojedenih ugljikohidrata (u nekim modelima pumpi mogu se uzeti u obzir fizička aktivnost, stres i drugi faktori )

Bazalni insulin se ubrizgava automatski u skladu sa vašim postavkama pumpe. Štoviše, u različito doba dana, brzina opskrbe bazalnim inzulinom može varirati ovisno o individualnim potrebama pacijenta. Doze primenjenog bazalnog insulina mogu se razlikovati svakih 30-60 minuta.

Različita brzina primjene bazalnog inzulina dnevno naziva se bazalnim profilom. U osnovi je bazni inzulin mnogo čestih i malih boli.

Slika 4. Individualni bazalni profil uzimajući u obzir karakteristike povezane sa godinama

Zdrava gušterača

Uobičajeno, možemo reći da zdrava gušterača djeluje u dva „režima“. Zdrava gušterača djeluje stalno, izlučujući malu količinu inzulina.

Slika 5. Zdrava gušterača

Zdrav pankreas gotovo stalno oslobađa male količine inzulina u krv radi kontrole visoke proizvodnje glukoze u jetri - glukoneogeneze i glikolize, ovo je takozvana bazalna sekrecija.

U slučaju unosa hrane, gušterača odmah oslobađa velike količine inzulina za apsorpciju ugljikohidrata primljenih s hranom. Štaviše, ako je obrok dug, gušterača će oslobađati inzulin postepeno jer ugljikohidrati ulaze u krvotok iz gastrointestinalnog trakta.

U slučaju smanjenja glukoze u krvi, na primjer tijekom fizičkog napora ili tijekom posta, gušterača luči manje inzulina kako ne bi došlo do previše jakog pada glukoze u krvi - hipoglikemija.

Šta je ovo

Pa, šta je dijabetička pumpa? Inzulinska pumpa je digitalni uređaj koji kontinuirano ubrizgava inzulin u masno tkivo. Uređaj je sigurniji od samostalnog davanja hormona, jer oponaša gušteraču. Moderni modeli pumpi mogu pratiti koncentraciju glukoze u stvarnom vremenu (prikazivanje vrijednosti na ekranu uređaja) i nezavisno izračunati potrebnu dozu ubrizgavanja inzulina za održavanje tijela u normalnom stanju.

Drugim riječima, dijabetičar više ne treba stalno mjeriti šećer i, ako je potrebno, davati injekciju hormona, ovaj uređaj će to učiniti automatski, poput pumpe. Veličina inzulinske pumpe ne prelazi mobitel. Za inzulinsku pumpu koristi se izuzetno brzo djelujući inzulin. Ako je potrebno, možete isključiti dotok hormona, što ne možete učiniti nakon davanja produženog insulina sami. Ovaj predmet uvelike olakšava život dijabetičarima ovisnim o inzulinu, ali, nažalost, održavanje varira od 5 do 15 hiljada rubalja mjesečno, a ne mogu to svi priuštiti.

Kontraindikacije

  • Izražena dijabetička retinopatija (dijabetičari slabog vida možda ne vide naljepnice na uređaju i ne poduzmu potrebne radnje na vrijeme).
  • Insolventnost lične kontrole koncentracije glukoze u krvi (šećer u krvi mora se mjeriti najmanje 4 puta dnevno).
  • Nespremnost za kontrolu upotrebe XE (hlebnih jedinica).
  • Manifestacije alergije na koži trbuha.
  • Mentalne poremećaje (mogu dovesti do nekontrolirane injekcije hormona, što će samo naštetiti pacijentu).

Princip rada uređaja

U inzulinsku pumpu se ugrađuje ventil koji pritiska na dno spremnika (napunjen inzulinom) brzinom kojom je medij programirao. Tanka i fleksibilna cijev (kateter) izlazi iz rezervoara s plastičnom iglom na kraju, koja se pomoću posebnog uređaja ubacuje u potkožno masno tkivo.

Uvođenje insulina podijeljeno je u 2 tipa:

Na inzulinskoj pumpi nalazi se kopča, sa kojom se lako može vezati kaišom ili kaišom. U posebnim trgovinama, širok asortiman dodataka za udobno nošenje pumpe (navlake, torbe itd.).

Basal mode

U bazalnom režimu hormon inzulin se daje kontinuirano u malim dozama programiranom bazalnom brzinom, koja oponaša proces izlučivanja inzulina pankreasom zdrave osobe (isključujući obroke). Tokom dana program se može sastojati od 48 različitih brzina davanja hormona na svakih pola sata, a važno je uzeti u obzir individualne karakteristike tijela i opseg fizičke aktivnosti (dan, noć, vježbanje). Tačnu bazalnu stopu strogo određuje lekar koji je upoznat sa istorijom toka bolesti i njenim nuspojavama. Brzina primjene inzulina može se podesiti tijekom dana na osnovu njegovog rasporeda (isporuka se može zaustaviti, smanjiti ili povećati). Ova se razlika smatra najvažnijom, jer kod dužeg inzulina ova funkcija nije dostupna.

Bolus mod

Bolus režim davanja inzulina koristi se prilikom jela ili, ako je potrebno, podešavanje koncentracije glukoze u krvi. Svaka inzulinska pumpa, bez izuzetka, ima pomoćnika za bolus. Ovo je poseban kalkulator koji dijabetičaru pomaže da izračuna tačnu dozu injekcije na osnovu pojedinačnih postavki.

Vrste inzulinske pumpe

Trenutno postoje 3 generacije inzulinskih pumpi.

Inzulinske pumpe prve generacije imaju samo jednu funkciju - opskrbu inzulinom u unaprijed konfiguriranoj količini.

Inzulinske pumpe druge generacije, osim što će dostaviti hormon inzulin, pomoći će dijabetičaru da utvrdi potrebnu količinu doze.

Inzulinske pumpe treće generacije ubrizgavaju inzulin, određuju dozu, a također prikazuju koncentraciju glukoze u krvi u stvarnom vremenu, sprečavajući razvoj hiperglikemije ili hipoglikemije.

Prednosti uređaja

Ključne prednosti insulinske pumpe:

  • Praćenje koncentracije glukoze u stvarnom vremenu (možete odmah saznati koje namirnice trebate odbiti ili se ograničiti u njihovoj konzumaciji).
  • Značajno smanjenje u slučajevima hipoglikemije.
  • Bolus kalkulator.
  • Kratki ili ultra kratki inzulin.
  • Pojednostavljeno izračunavanje doze inzulina, ovisno o području aktivnosti.
  • Rezervoar sa inzulinom traje 3-4 dana.
  • Alarmantni signal (preduvjeti za hiperglikemiju ili hipoglikemiju, propušteni inzulin).
  • Sinkronizacija s osobnim računarom ili improviziranim uređajima (moderni modeli).
  • Više slobodnog vremena.

Kontinuirana potkožna infuzija inzulina omogućava najbolju kontrolu glukoze u krvi kod dijabetes melitusa i na taj način dijabetičarima pruža slobodu i udobnost. Uz pomoć multifunkcionalnih programa, inzulinska pumpa može se prilagoditi bilo kojem polju aktivnosti nosača. Na primjer, ako je osoba kojoj je dijagnosticiran dijabetes melitus odlučila posjetiti teretanu, primorana je da pije slatki koktel svakih pola sata, jer je inzulin prisutan u krvi, a fizička aktivnost pojačava njegov učinak i koncentracija glukoze postepeno opada. Sa inzulinskom pumpom takve se nijanse neće pojaviti, jer će on održavati nivo hormona na stabilnom nivou.

Inzulinska pumpa za djecu

Dijabetes melitus posebno pogađa djecu, jer dijete želi biti u paru s vršnjacima, a s ovom bolešću se mnoga područja aktivnosti ne preporučuju. A također biste trebali slijediti dijetu, neprestano nadzirati šećer u krvi - a bez pomoći odrasle osobe to neće uvijek uspjeti. Inzulinska pumpa je idealna za školsku djecu iz više razloga:

  • Funkcije bolusne isporuke inzulina pomoći će u izračunavanju točne doze, uzimajući u obzir individualne karakteristike tijela i stupanj fizičke aktivnosti.
  • Dijete je lakše naučiti samopouzdanje u upravljanju dijabetesom.
  • Praćenje koncentracije glukoze u stvarnom vremenu pomoći će u izbjegavanju hiperglikemije ili hipoglikemije.
  • Nema potrebe da se strogo pridržavate svakodnevne rutine, što dete spašava iz "zakazanog života".
  • Bolusni režim hormona inzulina pomoći će tijelu da se izbori s "teškom" hranom.

Dijabetes melitus ne smije dijete ograničavati od sporta. Inzulinska pumpa je idealna u ovom slučaju, jer je jednostavno odabrati željenu dozu inzulina. Za početak, dežurni liječnik pomoći će vam da postavite uređaj, ostatak ovisi o individualnim karakteristikama organizma nositelja, tj. Možda će biti potrebno prilagođavanje. Sam uređaj je otporan na prskanje i nije vodootporan. Ako se dijete bavi plivanjem, tada se pumpa mora ukloniti za vrijeme nastave, a na kateter mora biti ugrađen čep. Nakon nastavnog sata utikač se uklanja i uređaj se ponovo povezuje, međutim, ako lekcija traje duže od 1 sata, potrebno je prilagoditi dozu hormona inzulina.

Drugim riječima, inzulinska pumpa za liječenje dijabetesa u djece bit će najbolja pomoć, jervažno je da se djeca ne razlikuju od svojih vršnjaka i da se na jednak način smatraju sobom.

Da sumiram. Inzulinska pumpa uvelike olakšava svakodnevni život dijabetičarima ovisnim o insulinu. Ovaj uređaj je u mogućnosti prikazati koncentraciju glukoze u realnom vremenu, izračunati potrebnu dozu hormona inzulina i samostalno ga unositi tijekom dana, čime se oslobađa vlasnika od nepotrebnih nevolja i neugodnosti. Ovaj uređaj je posebno koristan za dijabetičnu djecu, jer će omogućiti djetetu da se ne ograničava u fizičkim aktivnostima i da se ne bude osramoćen prilikom ubrizgavanja inzulina putem olovke za špricanje. Recenzije dijabetičara s ovim uređajem uglavnom su pozitivne, no troškovi održavanja nisu za sve.

Višestruke injekcije inzulina (šprice / olovke za injekcije)

Kada ljekari preporučuju ubrizgavanje inzulina špricom, odnosno jednu ili dvije injekcije produženog inzulina i nekoliko injekcija kratkog inzulina za vrijeme obroka i s povećanjem glukoze u krvi, pokušavamo reproducirati rad zdravog gušterače. Inzulin dugog djelovanja reproducira bazalnu sekreciju gušterače, odnosno održava stalnu koncentraciju glukoze u krvi, blokirajući ili usporavajući njenu proizvodnju u jetri. Daje se kratki inzulin za hranu ili s visokom razinom glukoze u krvi da bi se smanjila njegova prekomjerna količina.

Slika 6. Olovke za špriceve

Nažalost, ovom metodom primjene ne možemo precizno reproducirati gušteraču, jer će koncentracija produženog inzulina biti približno ista tijekom njegovog trajanja. Istovremeno, pojedinačne karakteristike potrebe za inzulinom tokom dana neće se uzimati u obzir. Na primjer, adolescenti često doživljavaju fenomen „jutarnje zore“ sa povećanom potrebom za inzulinom u ranim jutarnjim časovima, što dovodi do visokog nivoa glukoze u krvi u ovom trenutku.

Ako pokušamo povećati dozu produženog inzulina noću, to može dovesti do hipoglikemije noću, nakon čega slijedi hiperglikemija, što će samo pogoršati situaciju. U slučaju dugog obroka, primjerice tijekom odmora, nema načina da usporite djelovanje kratkog inzulina, što može dovesti do hipoglikemije neko vrijeme nakon injekcije.

Pogledajte video: Prof. dr Teodora Beljić Živković - Insulinska pumpa (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar