Prva pomoć za hipertenzivnu krizu: algoritam akcija tokom napada

Liječenje nekomplicirane krize:

Corinfar (nifedipin) - 10-20 mg ispod jezika

Captopril - 25-50 mg ispod jezika

Klonidin (klonidin) - 0,075-0,15 mg ispod jezika

Karvedilol - 25 mg ispod jezika

Prilikom zaustavljanja nekomplicirane krize ne preporučuje se nagli pad krvnog pritiska.

Liječenje komplicirane krize:

Enalaprilat 1,25 mg IV (poželjno kod akutnog zatajenja leve komore)

Beta-adrenergička sredstva za blokiranje (Esmolol - 10 ml (100 mg) u venu) sa stratifikovanom aneurizmom aorte i akutnim koronarnim sindromom

Diuretici (lasix-furosemid u veni 40-80 mg) kod akutnog zatajenja lijeve komore

Blokatori ganglija (pentamin 5% ili benzoheksonijum 2,5% - 0,5 -1 ml u polako ili intramuskularno)

Natrijum nitroprusid 50 mg po 200 ml 5% rastvora glukoze u u poklopcu. - lijek izbora za hipertenzivnu encefalopatiju

Pripravci nitroglicerina (perlinganit 0,1% - 10 ml iv u kapljicama po 200 ml fiziološke otopine (5% glukoze) ili izolacija 0,1% - 10 ml iv u kapljici po 200 ml fiziološke otopine (5% glukoze)) - Preferirano za ACS i akutnu insuficijenciju lijevog ventrikula, za ublažavanje krize moguće je 2-3 puta navodnjavanje usne šupljine izoketom ili nitroglicerinom.

Pri zaustavljanju krize ne snižavajte krvni tlak za najviše 30% početne vrijednosti (osim stratificirane aneurizme aorte).

Šta je hipertenzivna kriza

Ovo je napad oštrog porasta krvnog pritiska, ponekad bez ikakvog razloga. Pokazatelj tonometra možda neće pokazati kritičnu oznaku, ali kršenja na dijelu tijela su očita - prisutnost srčanih simptoma, uznemiren nervni sistem, bolovi u mučnini i povraćanje. Potrebno je pozvati hitnu pomoć, a po dolasku ljekara žrtvu poslati u kliniku. Glavni cilj je vraćanje krvnog pritiska u normalu, uklanjanje recidiva.

Zašto se razvija akutno stanje?

Prije nego što detaljno proučimo algoritam djelovanja na takvoj kliničkoj slici, potrebno je razumjeti s čim je kritično stanje povezano, sa kojim su patogenim faktorima prethodili neočekivanom pogoršanju. Glavni uzroci povećanja pritiska mogu biti najneočekivaniji, istovremeno pokrivajući vanjske i unutrašnje aspekte ljudskog života. U prvom slučaju govorimo o:

  • stresne situacije
  • tjelesna aktivnost
  • prestanite uzimati antihipertenzivne lijekove,
  • hronični prekomjerni rad
  • promena klimatskih uslova,
  • genetska predispozicija
  • prehrambene karakteristike (višak soli, kafe, masna i začinjena jela).

Ako govorimo o patogenim faktorima, tada će biti potrebna prva medicinska pomoć koja se pruža u pravom trenutku sa hipertenzivnom krizom ako:

  • prevladava hronična bolest bubrega
  • dijagnosticirane bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • postoje endokrine patologije - problemi sa štitnom žlezdom,
  • postoji osteohondroza vratnih kralježaka,
  • prevladavaju nervni poremećaji.

Šta raditi kod kuće

Za zaustavljanje krize morate djelovati odmah, jednostavno ne možete bez uzimanja određenih lijekova. Za aritmije, akutne glavobolje, tahikardiju i anginu, prvo što trebate učiniti je nazvati hitnu pomoć, a pacijentu osigurati nesmetan pristup kisiku u tijelo. Prije nego što oboljeloj stranci date bilo kakve lijekove, postoji hitna potreba za izmjerom krvnog tlaka pomoću tonometra. Ostale preporuke stručnjaka predstavljene su u nastavku:

  1. Potrebno je pacijenta položiti na ravnu površinu, osloboditi ga od sintetičke odjeće i prozračiti sobu.
  2. Isključite svjetlo tako da ne ozlijedi oči: izvršite mjerenje pulsa, uporedite s normom.
  3. U slučaju krvarenja, zaustavite gubitak krvi, u slučaju zbunjenosti dajte tabletu Klofelina.

Algoritam akcije

Praksa pokazuje da bi prva pomoć za hipertenzivnu krizu trebala biti sveobuhvatna i pravovremena. Inače, nastaju moždani udari, nisu isključene opsežne lezije kardiovaskularnog sistema, moždani edemi. Pružanje hitne pomoći za takvu krizu zahteva poštivanje sljedećeg algoritma predzdravstvenih radnji u kućnim okruženjima:

  • Pogodno je položiti osobu, učiniti je moralno smirenom, da se ne nervira.
  • Potrebno je natjerati pacijenta da ravnomjerno i duboko diše punim grudima.
  • Preporučljivo je staviti hladan oblog na glavu žrtve.
  • Dajte piće Captopril, Corinfar, Kapoten, Nifedipine, Cordaflex, tabletu po vašem izboru,
  • Dajte uzimati 20 - 30 kapi tinkture Corvalola, matičnjaka ili valerijane iznutra,
  • Za bolove u srcu preporučuje se pred-medicinski unos nitroglicerinskih tableta (ne više od 3 dnevno),

Negovana nega

Bolesniku s takvim neugodnim simptomima hitno je potrebna hitna hospitalizacija. U bolnici će medicinskoj sestri ili drugom osoblju biti pružena prva pomoć zbog hipertenzivne krize koja će vam pomoći da stabilizujete opće dobro u kratkom vremenu. Dolje su predstavljene hitne prededicinske radnje specijalista:

  1. Da bi se zaustavio napad, medicinska sestra ubrizgava Dibazol i diuretike intravenski po preporuci lekara.
  2. Da biste brzo uklonili napad tahikardije, bolje je koristiti takve beta blokatore kao što su Inderal, Obzidan, Rausedil, intravenski ili intramuskularno.
  3. Kada se dijagnosticira relaps tipa II, medicinska sestra uvodi preporuku Hemiton, klonidin, katapresan.

Pozvavši hitnu pomoć, pacijent je otprilike svjestan načina na koji medicinsko osoblje smanjuje pritisak kako bi stabiliziralo opće stanje pacijenta. Koristiti ih bez prethodnog liječničkog recepta strogo je kontraindicirano, opasno je po život i zdravlje. Evo relevantnih farmakoloških grupa i njihovih predstavnika:

  • beta blokatori: Rosedil, Propranolol, Obzidan,
  • antihipertenzivni lijekovi: Apo-klonidin, Barklid, Klofazolin,
  • selektivni blokatori kalcijevih kanala: Nifedipin ili Corinfar,
  • antipsihotici: droperidol,
  • nitrati: Nitrosorbid, Sustak, Nitrong,
  • diuretici: Furosemid, Lasix,
  • analgetici i opojna droga (u kompliciranim kliničkim slikama).

Proučavajući algoritam prve pomoći za hipertenzivnu krizu, morate obratiti posebnu pažnju na takve lijekove:

  1. Normodipin. Ovo je blokator kalcijevih kanala, koji se široko koristi u sljedećem napadu angine pectoris, uklanja kratkoću daha. Lijek je dostupan u tabletama, preporučena doza je 1 tableta tri puta dnevno dok simptomi ne nestanu.
  2. Enap. To je ACE inhibitor, koji je dostupan u obliku pastila. Nije mu propisan kao prva pomoć kod komplikacija, međutim, pilula ipak može zaustaviti krizu čak i prije hitne hospitalizacije.

Šta raditi nakon zaustavljanja napada

Potrebno je djelovati prema standardu, u protivnom nije isključen napad hipertenzivne encefalopatije (kome). Nakon pružanja prve pomoći pacijentu, potreban je hospitalizacija, da bi se u budućnosti trebalo provoditi simptomatsko liječenje hipertenzivne krize prema indikacijama. Među komplikacijama ljekari razlikuju srčani udar i moždani udar, progresivnu anginu pektoris.

Kako sprečiti povratak

Da biste u budućnosti izbjegli hipertenziju, morate unaprijed razmisliti o prevenciji. Evo korisnih dnevnih preporuka:

  • kontroliše krvni pritisak
  • oslobodite se svih loših navika, jedite pravilno,
  • pravovremeno lečiti bolesti kardiovaskularnog sistema,
  • ojačati krvne sudove
  • uklonite stres, prekomerni rad.

Opterećenje pod visokim pritiskom

Tako moćan grč pritiska može uništiti rad unutrašnjih organa, a ponekad čak i koštati života. Nije slučajno što je Ministarstvo zdravlja dokumentovalo algoritam akcija hipertenzivne krize za posade hitne pomoći i lekare u klinikama. Kardiolozi znaju što prvo raditi, ali kardiološki dispanzer nije uvijek u blizini.

Sve je važnije da sam potencijalni pacijent i njegova rodbina znaju šta treba učiniti da bi se pružila prva pomoć u slučaju naglog moždanog udara, koje lijekove imati na ruci. Samo pažljiva priprema pomoći će u kritičnoj situaciji.

Opasnosti

Nažalost, za mnoge hipertenzivne pacijente karakterizira opran stav prema svojoj bolesti, jer većina ne osjeća nelagodu, ne uzimaju lijekove za smanjenje krvnog tlaka i vjeruju da se ne događa ništa opasno. I u isto vrijeme, niz provocirajućih faktora može pokrenuti detonator naizgled zdrave osobe. Evo šta može signalizirati opasnost:

  • stresne situacije i prekomerni rad,
  • neredovna upotreba antihipertenzivnih lijekova ili njihovo naglo otkazivanje,
  • pretjerana emocionalnost
  • razlika u klimatskim zonama tokom putovanja,
  • velika potrošnja soli, kafe, alkohola,
  • strast za začinjenom, masnom i prženom hranom.

Situaciju komplicira činjenica da nisu svi ljudi svjesni svojih problema s pritiskom. Ovde neke bolesti se mogu pripisati:

  • feokromocitom,
  • nefropatija
  • adenoma prostate,
  • ateroskleroza

Pacijenti sa hipotenzijom takođe nisu imuni od kritičnog napada. Prvo, vrlo često hipertenzija započinje vegetovaskularnom distonijom, koja je u početku karakteristična za nizak krvni pritisak.

Drugo, hipotenzivi za krizno stanje su prilično niski digitalni indikatori, koje lako podnose nosioci hronične hipertenzije. Na primjer, osoba sa radnim pritiskom od 100/70 može se razboljeti kad poraste na vrijednosti 130/90, dok hipertenzivni pacijenti s pritiskom od 150/100 neće ni govoriti o pogoršanju stanja. HA će se pojaviti na približno 180/120 i više.

Pa ipak, koji su pokazatelji pritiska prema kardiolozima tradicionalno najalarmantniji?

Tri faze rizika

Naravno, zanemareni oblik hipertenzije opasan je ako se ignoriše, ali važno je da sami utvrdite postoje li preduvjeti za to. Sa pozitivnim zaključkom - odmah poduzeti mjere liječenja. Da biste to učinili, morate svaki dan mjeriti tlak: prije doručka i sat vremena nakon večere u isto vrijeme, a ako je tonometar u blizini, onda za vrijeme stresa i vodite dnevnik. Nakon otprilike sedmicu dana, bit će jasno koje brojke karakteriziraju vašu situaciju i kojoj fazi rizika se mogu pripisati:

  1. Svjetlost - porast tlaka je situacionalan, ne prelazi 140 / 90-150 / 100, kasnije se normalizira. Srce i krvni sudovi su zdravi.
  2. Srednji - pritisak je stalno visok: 150 / 100-170 / 110, rad srca i krvnih sudova je komplikovan. Postoji djelomično kršenje mrežnice i grčevi očnih žila, kratkoća daha.
  3. Glavna stvar su podaci o pritisku koji se stalno kreću od 180/110, ozbiljni problemi u radu srca, bubrega, mozga. Potrebni su hitni lijekovi.

U bilo kojoj od ovih faza, gore navedeni faktori mogu pokrenuti nekontrolirani skok krvi koji utječe na vitalne organe. Zbog toga morate znati svoj radni pritisak i kontrolirati ga.

Simptomatski znaci

Za osobu kojoj je dijagnosticirana hipertenzija, glavno je uzimati lijekove koji snižavaju krvni tlak, to smanjuje vjerojatnost spazma krvnih žila i kritičnih naleta krvi. No ako se iz nekog razloga ipak pojavila hipertenzivna kriza, prva pomoć je utvrđivanje njezina podrijetla, kako bi se ispravno i hitno pomoglo. Uputa Ministarstva zdravlja približno je ista, ali ima fusnotu o uzimanim lijekovima. Ovisno o alarmantnim faktorima HA se može podijeliti u tri vrste:

  1. Problemi u emocionalnoj sferi.
  2. Neravnoteža soli ravnoteže.
  3. Akutna spazmodična kriza.

Nervi do krajnjih granica

Svaka osoba može imati problem sa živčanim slomom ili biti u stalnom stresu. U našem teškom vremenu retko ko to ne doživljava stalno na poslu, uči, u poseti lekaru. Događa se da se pritisak podiže kada ga izmjeri ljekar, zbog podsvjesnog straha od medicinskih manipulacija, takozvanog "sindroma bijele dlake". Kada stres i nervno naprezanje slijede jedni druge, bez odmora i sna, tijelo ne može podnijeti. Razlog je prenasičenost krvi adrenalinom i, kao posljedica, simptomi HA:

  • suha usta
  • nalet krvi na lice, vrat, uši,
  • drhtavih ruku i nogu
  • palpitacije
  • glavobolja i vrtoglavica, šumovi u glavi,
  • crne muhe na vidiku
  • osjećaj zimice u tijelu.

Pored neugodnih senzacija, rijetko se dogodi nešto ozbiljno, tako da ne treba zvati hitnu pomoć i bojati se za život, to stanje traje ne više od pet sati, uz pravovremeno ublažavanje simptoma.

Voda i sol

Najčešće, bolest pogađa pretile ljude i žene tokom trudnoće. Neravnoteža u metabolizmu vode i soli dovodi do kršenja cirkulacije ukupnog volumena krvi, što je kod gojaznih ljudi već prilično veliko, kao i bubrežni protok krvi, koji izaziva takve faktore:

  • Oticanje lica i udova.
  • Inhibicija i apatija.
  • Slabost, odliv krvi sa lica.
  • Slabljenje, znojenje.
  • Nekontrolirano drhtanje.
  • Nedostatak mokrenja.

Međutim, ako se to desilo trudnici, onda je to potrebno promatrati u medicinskoj ustanovi prije porođaja, jer život majke i bebe u posljednjem tromjesečju može biti u opasnosti. Stanje pritiska mora se normalizirati.

Grčevi i grčevi

Nitko ne voli bolnice i medicinske manipulacije, ali ako u prve dvije situacije možete pružiti pomoć kod kuće i tek tada se obratite terapeutu, tada s konvulzijama već postoji ozbiljna faza HC-a, kada osoba postane toliko bolesna da će potrajati i hitan poziv i hitna podrška prve pomoći, jer se može dogoditi sljedeće:

  • Grčevi cijelog tijela.
  • Drhtanje i grčevi udova.
  • Dugotrajni gubitak svijesti.

Ako dođe do takve hipertenzivne krize, hitnu pomoć treba primiti odmah, čiji je algoritam naveden niže, u protivnom se ne može izbjeći smrtni ishod. Kašnjenje je prepun teških posljedica:

  • Cerebralni edem.
  • Ruptura krvnih sudova.
  • Cerebralno krvarenje.
  • Paraliza.
  • Odvajanje mrežnice.

Faze spasenja

Uz blagi oblik, ponekad je dovoljno uzeti tabletu za snižavanje pritiska. Prva prva pomoć za hipertenzivnu krizu najčešće su beta blokatori - metoprolol, atenolol i inhibitori kalcijuma - nifedipin, cordaflex. Tada biste trebali leći i sačekati djelovanje lijeka. Međutim, ako pritisak ne padne i stanje se pogorša, ne možete oklijevati, morate pozvati hitnu pomoć.

Čeka se medicinska intervencija

Ležite osobu u krevetu, podižući glavu i stavljajući jastuke ispod leđa da spriječite nalet krvi u glavu. Morate ostati mirni, ukloniti paniku, izrazite povjerenje u uspješan oporavak. Nakon toga:

  1. Otvorite prozor, čak i ako je vani hladno, bez viška odjeće i pobrinite se da disanje bude ujednačeno i pravilno. Nema potrebe da duboko dišete.
  2. Da biste pomogli uzeti lijek koji je pacijentu poznat zbog pritiska, a ako takav nije dostupan, dajte tabletu nitroglicerina ili valoserdina i zamolite nekoga da potrči u ljekarnu po antihipertenzivne lijekove. Preporučljivo je ne ostavljati žrtvu na miru.
  3. Pomiješajte korijen Valerijane, matičnjaka, sjemenke kopra ili origana, ukapajte Corvalol u malo vode.
  4. Izmjerite pritisak svakih 15 minuta i zabilježite očitanja.
  5. Ako je osoba sama kod kuće, nakon pozivanja hitne pomoći treba otvoriti vrata i nakon toga samostalno liječiti. U tom slučaju ljekari će moći ući u kuću ako postane potpuno bolestan.
  6. Pitajte stranca o glavnim bolestima, koje tablete uzima, da li mu se i prije dogodilo da kaže ljekarima iz Hitne pomoći.

Doktor na pragu

Pre posete lekaru što pre privedite specijaliste - razgovarajte o kliničkoj slici, šta je prouzrokovalo simptome, koliko traje napad i koji lijekovi se uzimaju. Sledeće:

  1. Bilo bi vrlo korisno dati zapis o promjenama indikatora pritiska tokom napada, posebno nakon uzimanja droga, kao i njihovih imena. Kad se pojavi prva pomoć zbog hipertenzivne krize, algoritam za oživljavanje ponekad ne ostavlja vremena za detaljne snimke. Ali za dežurnog ljekara na odjelu ti će zapisi biti nezamjenjivi.
  2. Ako se nevolja dogodila sa ženom u položaju, potrebno je razgovarati o gestacijskoj dobi, jer od toga će ovisiti odabir lijeka i pristup odabranim mjerama liječenja. Mnogi lijekovi su opasni za plod. Ljekari mogu ubrizgati magnezijum intravenski, te u prstima dati četvrtinu metoprolola. To je prihvatljivo u ranim fazama trudnoće.
  3. Preporučljivo je napisati u koju će bolnicu hitna pomoć odvesti žrtvu i, ako ne postoji način da pođete s njim, uzmite podatke brigade ili telefonski broj recepcije bolnice. Ovo će olakšati potragu za rodbinom, a ujedno će i pomoći u kontaktu.

Zabranjene akcije

Ne možete uzimati nepoznate lijekove ili poznate tablete, ali u više veličina kako biste brzo smanjili pritisak. Mnogi lijekovi pomažu postupno i možete uroniti pacijenta u hipotenzivnu komu koja premašuje dozu. Takođe je zabranjeno:

  • Pijte alkohol, a još više ga pomešajte sa tabletama.
  • Paniči i opiraj se hospitalizaciji po savjetu hitne pomoći.
  • Sakrijte kako i zašto se dogodio Građanski zakonik, ako su to pratile ne previše pristojne okolnosti. Zapravo je važno da ljekari znaju detalje kako bi što više korektno pomogli.

Ako se pripremite unaprijed i poštujete sve gore navedene točke, tada ne samo da možete spasiti svoj život, već i ubrzati svoj naknadni oporavak.

Napokon, oporavak od napada je također težak, pogotovo ako postoje popratne bolesti: dijabetes, ateroskleroza, srčani problemi, povišen holesterol i šećer, kao i loše navike poput pušenja i žudnje za alkoholom. Stoga, za konačno izlječenje morate zapravo postati nova osoba.

Simptomi hipertenzivne krize

Prva pomoć za hipertenzivnu krizu je skup mera koje imaju za cilj stabilizaciju pacijentovog stanja pre dolaska tima lekara. Algoritam hitne pomoći za hipertenzivnu krizu je jednostavan i razumljiv, međutim, prije nego što nastavite s odlučnim radnjama, trebali biste biti u mogućnosti razlikovati krizu od ostalih patoloških stanja.

  • prekomerno pobuđivanje nervnog sistema,
  • napad panike
  • tahikardija
  • bol u srcu,
  • lupanje bolova u sljepoočnici
  • ispiranje lica,
  • zimica sa pojačanim znojenjem,
  • drhtanje prstiju.

Glavni znak predstojeće krize je brzo povećanje pritiska. Ipak, ovaj simptom se ne može uvijek utvrditi na vrijeme zbog nedostatka tonometra.

Karakteristična karakteristika krize je bol u predjelu srca. Istovremeno, pacijentima se čini da će uskoro prestati, što dovodi do povećane panike. Napadi panike gotovo uvijek prate krizu, to je zbog povećanja proizvodnje adrenalina kao odgovor na kršenje vaskularnog tonusa.

Karakterističan simptom je oštra bol u srcu

Razlozi za krizu

Kriza uvijek počinje pod utjecajem nekih predisponirajućih faktora. Glavni faktor je prisutnost hipertenzivne bolesti (hipertenzija).

Nagli porast krvnog pritiska događa se na pozadini:

  • stres i fizički stres
  • konzumiranje alkohola
  • nestabilnost u vratnoj kralježnici,
  • promjene u režimu liječenja antihipertenzivnim lijekovima,
  • uzimanje velikih količina lijeka s kofeinom ili kafom.

Sve navedeno uzrokuje nagli porast pritiska. Najčešće se kriza razvija usred stresa. Ovo se stanje pojavljuje postepeno. Osoba može duže vrijeme biti u stanju najvećeg mentalnog stresa, ne obraćajući pažnju na nelagodnost, ali u jednom trenutku živčani sustav neće izdržati posljedice stresa i počet će hipertenzivna kriza.

Ljudi sa hipertenzijom imaju tendenciju da zanemaruju savjet lekara. To se očituje neovlaštenom promenom režima uzimanja antihipertenzivnih tableta, zloupotrebe alkohola, pušenja i ispijanja kafe. Sve to rezultira krizom, dok se na pozadini alkoholiziranosti često razvija komplicirana kriza, koja zahtijeva kvalificiranu medicinsku pomoć, a ne liječenje kod kuće.

Neovlašteno odbijanje propisanih lijekova može izazvati krizu

Često se kriza javlja na pozadini osteohondroze. To je zbog naglog kršenja dovoda krvi u mozak zbog kompresije arterije vratnim kralježnicom. U ovom slučaju kriza se javlja naglo i karakteriziraju je teški simptomi.

Čimbenici koji predisponiraju da će se osoba često suočiti s ovim stanjem ako ne poduzme potrebne mjere su endokrini poremećaji i dijabetes melitus. Zbog pozadine oštećene glukozne tolerancije, razvoj hipertenzivne krize nije neuobičajen, naročito kod stečenih oblika bolesti kod pacijenata starijih od 50 godina.

Vjerojatnost nastanka kriza povećava se u prisutnosti popratnih bolesti živčanog i kardiovaskularnog sustava.

Pravila prve pomoći

Prva pomoć za hipertenzivnu krizu može se pružiti pacijentima samostalno. Ipak, svi bi trebali znati kako se hipertenzivna kriza manifestira, pravila hitne pomoći i algoritam djelovanja kako bi se moglo pomoći osobi koja se prvi put suoči sa ovim stanjem.

Sa hipertenzivnom krizom algoritam akcija je sljedeći.

  1. Pružanje prve pomoći počinje činjenicom da je pacijent uvjeren i utješan. Važno je spriječiti razvoj napada panike, jer će to dovesti do još većeg porasta tlaka zbog proizvodnje adrenalina.
  2. Budući da krizu prati respiratorno zatajenje i nedostatak daha, treba osigurati dotok svježeg zraka u sobu u kojoj se nalazi pacijent. Takođe je pokazano da pacijent radi vježbe disanja - to će pomoći u savladavanju panike i normalizaciji disanja.
  3. Pacijenta moraju staviti u krevet s nekoliko jastuka ispod leđa. Preporučuje se obložiti pacijenta pokrivačem i pružiti mu mir i tišinu.
  4. Toplinski efekti omogućuju vam da normalizirate dobro. Hitna pomoć kod nekomplicirane hipertenzivne krize uključuje nanošenje leda na sljepoočnice i toplih grijača na noge. Vrijeme izloženosti temperaturi nije više od 20 minuta.
  5. U krizi biste trebali uzimati lijek koji vam je propisao ljekar za snižavanje krvnog pritiska. Doziranje nije potrebno povećavati.
  6. Smatra se da je kriza komplicirana, u kojoj osoba osjeća bol u predjelu srca. Prva prva pomoć za kompliciranu krizu je uzimanje lijekova za normalizaciju ritma srca. U tu svrhu je indiciran nitroglicerin. Standardna - jedna zrnca ispod jezika dok se potpuno ne resorbira, uz ponavljano davanje nakon 15 minuta. Dozvoljena su ne više od tri leka. Ako je kriza komplicirana tahikardijom i ubodnim bolovima u predjelu grudnog koša, treba što prije pozvati tim liječnika jer postoji visoki rizik od razvoja infarkta miokarda.
  7. Prva pomoć za hipertenzivnu krizu uključuje redovno merenje krvnog pritiska pomoću monitora za krvni pritisak kod kuće.

U nekim slučajevima kod kuće možete uzimati moćne lijekove, na primjer, kaptopril. Tableta lijeka podijeljena je u dva dijela, treba je piti samo polovinu, stavljajući je pod jezik. Također morate konzultirati doktora o uzimanju anaprilina - ovaj lijek normalizuje otkucaje srca.

Nego smanjiti oštro skočni pritisak - bolje je unaprijed razgovarati s liječnikom

Kućno lečenje

Kod kuće možete liječiti krizu, ali samo ako stanje nije komplicirano oštećenjem ciljnih organa. Nakon što akutni simptomi nestanu, pacijentu treba normalizirati krvni tlak. U tu svrhu primijenite:

  • diuretici
  • antihipertenzivne lijekove
  • antispazmodike.

Diuretici normaliziraju vaskularni tonus i uklanjaju višak tekućine. Najjednostavniji i najpovoljniji lijek je Furosemid. Antispazmodičari su indicirani pri umjerenom pritisku, jer su pri vrlo visokim stopama neučinkoviti. Prvi put se suočio s visokim krvnim pritiskom pacijent može uzeti pola tablete Captoprila. U nedostatku efekta, ponovna primjena lijeka moguća je najkasnije 45 minuta kasnije.

Nakon zaustavljanja napada, preporučuje se uzimanje vitamina B6 infuzija i šipak. Ovi lijekovi podržavaju kardiovaskularni sistem i normaliziraju dobrobit pacijenta.

Kada je potrebna hospitalizacija?

Poznavajući algoritam akcija, svaka osoba može sebi pomoći. Kod hipertenzivnih pacijenata sa iskustvom hipertenzivna kriza efikasno prestaje kod kuće, jer pacijent zna šta treba učiniti.

Hospitalizacija i kvalifikovana medicinska nega za hipertenzivnu krizu su neophodni u sledećim slučajevima:

  • neefikasnost kućnih događaja,
  • komplikacije, poput bola u srcu,
  • ozbiljno respiratorno zatajenje,
  • pacijentov prvi brzi porast pritiska.

Svi koji se prvi put susreću sa ovim stanjem trebali bi pozvati hitnu pomoć i otići u bolnicu. Bolničko je liječenje neophodno kako bi se utvrdile moguće patologije koje su uzrokovale razvoj krize.

Komplicirana kriza može dovesti do razvoja opasnih posljedica, do infarkta miokarda, pa se pacijenti moraju hospitalizirati bez greške.

Potrebna je hospitalizacija zbog hipertenzivne krize

Zašto je kriza opasna?

Hipertenzivna kriza opasna je za ciljne organe. Brz porast pritiska može uzrokovati:

  • moždana krvarenja,
  • infarkt miokarda
  • razvoj glaukoma
  • gubitak vida
  • oštećenje bubrega.

U nekim slučajevima, iznenadna hipertenzivna kriza uzrokuje smrt, jer pacijentu niko nije uspio pružiti prvu pomoć, a sam pacijent ne razumije što mu se događa.

Ljudima s dijagnosticiranom hipertenzijom savjetuje se da stalno drže lijekove za pritisak koji je propisao ljekar. Kao hitan slučaj možete koristiti kaptopril ili klonidin.

Moguće komplikacije

Prenesena hipertenzivna kriza može dovesti do poremećaja kardiovaskularnog sistema. To se očituje aritmijom, povećanim rizikom od moždanog udara i infarkta miokarda. Često se ponavljajuće hipertenzivne krize koje su izravan preduvjet za razvoj srčanog udara.

Nepravilan ili neblagovremeno uhapšen napad može dovesti do plućnog edema zbog respiratornog zatajenja ili do moždanog edema zbog kršenja njegove opskrbe krvlju. Ovi uvjeti zahtijevaju hitnu hospitalizaciju, račun ide nekoliko minuta.

Najčešće komplikacije nakon krize su patologije bubrega. Upravo su bubrezi postali prva meta hipertenzije, pa se pacijenti trebaju pažljivo pridržavati preporuka liječnika i učiniti sve što je moguće kako bi se spriječilo oštećenje ciljnih organa.

U 35% slučajeva cerebrovaskularne nesreće i moždani edemi uzrokuju smrt.

Simptomi početka hipertenzivne krize i njene komplikacije

Glavni znakovi koji prate GC su:

  • Nepodnošljiva glavobolja, najčešće u okcipitalnoj regiji,
  • Osjećaj mreškanja u sljepoočnici
  • Vrtoglavica i zujanje u ušima,
  • Pomanjkanje daha, pacijent osjeća nedostatak zraka, kao da mu nešto blokira dišne ​​puteve,
  • Napadi mučnine i povraćanja usred jakih glavobolja koje ne donose olakšanje,
  • Crvenilo i oteklina na licu i vratu,
  • Jako znojenje, zimica,
  • Ponekad postoje bolovi iza sternuma kompresivne prirode,
  • Drhtanje ekstremiteta (tremor), oslabljena koordinacija i neurološki refleksi, pacijent je nepomičan na nogama, hod je drhtav i nesiguran,
  • Suva usta, nepodnošljiva žeđ, pacijent uvijek želi piti,
  • Kršenje otkucaja srca, njegove učestalosti - tahikardija i bol u srcu,
  • Poremećaji vida u obliku bljeskavih muha, veovi pred očima, smanjena oštrina vida,
  • Emocionalni poremećaji u obliku povećane razdražljivosti, anksioznosti, osjećaja straha, depresije, apatije, pospanosti.

Simptomi HA razlikuju se ovisno o vrsti krize:

Hipertenzivna kriza je opasna ne toliko po svojoj manifestaciji, iako je njezine simptome teško podnijeti bilo kojem pacijentu, već njegovim komplikacijama koje mogu dovesti do smrti. Neblagovremeno ili nepravilno pružena medicinska njega može koštati života bolesne osobe. Najopasnije komplikacije hipertenzivne krize uključuju:

  • Moždani udar,
  • Angina pectoris,
  • Infarkt miokarda
  • Koma
  • Collapse
  • Plućni edem
  • Akutno zatajenje srca
  • Encefalopatija
  • Aritmija.

Hitna pomoć kod hipertenzivne krize

Prva medicinska prva pomoć za hipertenzivnu krizu trebala bi biti usmjerena na stabilizaciju pacijentovog stanja, na polako postepeno smanjenje krvnog tlaka, oko 20-30 mm RT. Čl. na sat Snažno snižen pritisak prepun je životnih komplikacija. Hitna pomoć u pružanju prve pomoći može se pružiti, neovisno i od samog pacijenta, i od ljudi oko njega. Algoritam hitne pomoći za hipertenzivnu krizu trebao bi sadržavati sljedeće standardne radnje:

  • Stvaranje mirnih uvjeta kako ne bi izazvalo povećanje krvnog pritiska. U tu svrhu potrebno je bolesnika smjestiti u ugodan položaj i osigurati mu tišinu, te primijeniti 20 kapi korvalola, valokardina, kao i tinkturu matičnjaka ili valerijane,
  • Obnavljanje respiratorne funkcije uz zahtjev pacijenta da izvrši niz dubokih udisaja i izdisaja, oslobađajući se uske odjeće i provjetravajući sobu,
  • Potrebno je ugrijati pacijenta, senfima na području teleta i toplim grijačima kako bi ugrijali stopala i noge. Preporučuje se nanošenje hladnog obloga na područje glave. Ovi događaji se održavaju 15-20 minuta,
  • Indicirana je upotreba takvih skupina lijekova kao što su vazodilatatori koji šire krvne žile, indicirana je za bol u srčanom području (nitroglicerin 1 tableta ispod jezika, u nedostatku učinka dopušteno je uzimanje još 2 tablete u razmaku od 5 minuta, kaptopril ½ tablete, natrijev nitroprusid), beta blokatora ( propranolol), anti-adrenergički lijekovi (fntolamin), diuretici su indicirani za pucanje glavobolje za uklanjanje viška tekućine iz tijela (furosemid, arifon), antipsihotici usmjereni na stabilizaciju emocionalnog stanja Ence pacijenta (droperidol) i ganglijskih (pentamin). Uz stalno visoki pritisak tokom pola sata, uprkos korištenju lekova, prikazana je upotreba iste doze, kao i poziv hitne pomoći.
  • Između ostalog, potrebno je pod nadzorom držati arterijski krvni pritisak i mjeriti na frekvenciji najmanje jednom u 10-15 minuta, kao i kontrolirati učestalost respiratornih i srčanih kontrakcija. Ovo je neophodno za procjenu dinamike procesa i efikasnosti pomoći.

Hospitalizacija u stanju hipertenzivne krize nije indicirana za sve pacijente.Kada se stanje poboljša, krvni pritisak se normalizuje dolaskom hitne pomoći, nema opasnosti po život pacijenta, pa nema potrebe za hospitalizacijom. Ova vrsta HA obično se naziva nekomplicirana. Ubuduće će takvi pacijenti trebati ambulantno pratiti terapiju održavanja i voditi svakodnevni dnevnik koji upućuje na razinu krvnog tlaka.

Hospitalizacija je obavezna za one pacijente kod kojih je kriza nastala prvi put, čak i bez komplikacija. I, naravno, za pacijente sa komplikovanom hipertenzivnom krizom potreban je hitan postupak za bolničko liječenje. Prema statistici, svaki treći hipertenzivni pacijent suočen je sa hipertenzivnom krizom. Pravilno i pravovremeno pružanje medicinske nege za HC, prognoza za život pacijenta je pozitivna, međutim, nedostatak ili neefikasnost algoritma delovanja za medicinsku njegu prepun je kobnih posledica za pacijenta.

VAŽNO DA ZNATE! Efikasan lijek za normalizaciju rad srca i vaskularno čišćenje postoji! ...

Svi bi trebali znati kako se pruža hitna pomoć zbog hipertenzivne krize, jer je ovo stanje česta komplikacija hipertenzije. Uz hipertenzivnu krizu, primećuje se nagli i nagli porast broja krvnog pritiska, ona uvek predstavlja opasnost po život osobe i zahteva trenutne mere da se zaustavi. Trenutno trećina odrasle populacije pati od visokog krvnog pritiska i ima dijagnozu hipertenzije, ali ne uzima ga svi s ozbiljnom ozbiljnošću i u mnogim slučajevima započinju svoju bolest. To je zbog činjenice da isprva GB ne uzrokuje neku posebnu neugodnost za ljude i mnogi uzimaju lijekove neredovno. Ali hipertenzija se ne može lečiti. Takva frivolnost i na kraju uzrokuje razvoj hipertenzivne krize.

Opasnost od patološkog stanja

Hipertenzija (GB) je vrlo česta patologija kardiovaskularnog sistema (CVS), to je bič modernih civiliziranih zemalja, jer je u modernoj tehnologiji život ljudi prepun emocija, napetosti, žurbe, fizičke neaktivnosti itd. Polovina ljudi nije svjesna svoje bolesti, otkrivena je slučajno, tokom preventivnih pregleda, kad se upute liječniku zbog drugih patologija ili već tokom razvijene krize. Ovaj fenomen je promatran jer je GB podmukao, prepun komplikacija i već duže vrijeme se ne osjeća, u 50% slučajeva pacijenti ne uzimaju propisane lijekove, radeći to s vremena na vrijeme. Muškarci i žene podjednako su skloni hipertenziji, trenutno je patologija mlađa i nalazi se među adolescentima, pa čak i kod djece.

    Glavni lekar ”Debljina papiloma na pazuhu i na vratu znači početak ranog….

Glavni simptom hipertenzije je visoki krvni pritisak - arterijska hipertenzija (AH). Uporna je, dugotrajna i hronična. Trenutno su promijenjene gornje granice norme krvnog pritiska, za sve starosne kategorije su 139/89 mm Hg. kolona, ​​a već 140/90 - smatra se početnim stadijem hipertenzije. Predlaže se klasifikacija prema nivou krvnog pritiska: 1 stepen hipertenzije -140/90 -159/99, II stepen - 160 / 100- 179/109, III stepen hipertenzije - 180/110 i više. U skladu s tim, imena stepena su blaga, umerena i teška. Normalne vrijednosti krvnog tlaka su od 120/80 do 129/84 mm Hg. Čl. GB faze:

  1. 1. I stadijum - porast krvnog pritiska je nedosljedan, lagano, rad srca nije slomljen.
  2. 2. II stadij - krvni pritisak se stalno povećava, dolazi do povećanja leve klijetke, krvne žile su spazmodične.
  3. 3. Stadij III - brojevi su visoki, stalni, srce, bubrezi pate, poremećena je cirkulacija mozga, pogođeni su periferni sudovi.
  • VAŽNO DA ZNATE! Posude u glavi mogu „ubiti“ ili kucati srčani udar! Ne oslobađajte pritisak, već se liječite prirodnim ...

    Pored toga, hipertenzija je neophodna, tj. Primarna, neodređena etiologija i sekundarna, simptomatska, na pozadini oštećenja drugih organa i sistema (s bolestima bubrega, srca i endokrinih bolesti, aterosklerozom i alkoholizmom). Za pravilan izbor tretmana neophodna je klasifikacija. S GC, brojke porasta dostižu kritične razine, funkcioniranje CCC-a i mozak je poremećen. Hipertenzivne krize dijele se na nezapletene i komplicirane:

    1. 1. Nekompliciran oblik se javlja sa GB 1-2 faze, simptomi: pacijent je uznemiren, žurbe, gušenja, drhtanje ruku, znojenje, vrućica ili zimica, zujanje u ušima, crvene mrlje na grudima, mogu biti krvarenja iz nosa, glavobolja je jaka pulsirajući, palpitacije, otkucaji srca do 100 otkucaja u minuti, krvni pritisak do 200/110 mm Hg Kriza se razvija brzo i takođe brzo prolazi, trajanje joj je do 2-3 sata, kad se poduzmu potrebne mjere, pritisak se normalizira.
    2. 2. Kompliciran oblik krize, takozvana kriza drugog reda, njeni simptomi: razvija se polako, traje do 2 dana, ne može se liječiti dobro. Pacijent doživljava mučninu, vrtoglavicu, može doći do povraćanja, smanjenog sluha i vida, krvni pritisak raste iznad 220-240 / 120-130 mm Hg. Zbog svog toka predstavlja izravnu opasnost po život, a često se mogu javiti komplikacije u obliku: kome, srčanog udara, srčanih aritmija, vaskularne tromboze, moždanog udara, plućnog edema, moždanog edema, oštećenja bubrega, eklampsije u trudnica, optičkih grčeva s oštećenjem vida. do sljepoće. Čak i uz smanjenje krvnog pritiska u tim slučajevima, pod utjecajem lijekova kriza se često završi moždanim udarom.
    • Dvorničenko: "Ujutro će iz vas izaći crv i parazit ako popijete uobičajeni pre odlaska u krevet ..."

      Pročitajte intervju s glavnim parazitologom Ruske Federacije >>

      Treba reći da se krize mogu pojaviti kod sekundarne hipertenzije. Kriza se ne razvija bez razloga, obično postoje brojni faktori koji joj predisponiraju: naglo otkazivanje antihipertenzivnih lijekova, meteorološki uvjeti s niskim atmosferskim tlakom, klimatske promjene, nesanica, psihoemocionalni prekomjerni napor, fizičko preopterećenje, pogoršanje IHD-a, adenomi prostate, prekomjerna upotreba soli, kave, alkohola (posebno pivo), pušenje, putovanje avionom, hormonalna neravnoteža (menopauza, nefropatija trudnica).

      Kod djece se HA može razviti i kao dodatni simptom kod drugih bolesti: bolesti bubrega, hipertireoza, feokromocitom. U adolescenata, kriza može imati primarni karakter.

      Prva pomoć

      Koja bi trebala biti prva pomoć za hipertenzivnu krizu? Ako je osoba sama kod kuće, usta mu se odjednom zakrive, govor mu postane zamršen i pati od GB, potrebno je uzeti Captopril pod jezik, pozvati hitnu pomoć, otvoriti vrata i otići u krevet.

      Prva pomoć za hipertenzivnu krizu ima svoj algoritam djelovanja: smirite pacijenta, stavite ga u krevet, podignite mu glavu, oslobodite se tijesne odjeće, stvorite pristup svježem zraku, hladnom obrubu na glavu, stavite senf na gifaste mišiće, prekrijte toplim grijaćim jastučićima, dajte 0,325 g Aspirina, ispod jezika Enap, Corinfar, Captopril, ako je moguće, dajte navlažen kiseonik, izmerite krvni pritisak na svakih 10-15 minuta. Do dolaska liječnika pripremite sistem, špriceve, pamučnu vunu, alkohol.

      Medicinska njega za krizu

      Uz nekomplicirani kurs, prva pomoć za hipertenziju: Dibazol se daje intravenski, diuretici - Lasix, Furosemid. Beta-blokatori daju dobar rezultat: Inderal, Obzidan, Anaprilin, Atenolol, Propranolol, Rausedil - mogu se raditi i u / u, oni će proširiti lumen arterija, smanjujući rad srca. Ne možete postići oštar pad krvnog pritiska, to je ispunjeno komplikacijama u vidu kolapsa, ishemije srca, bubrega i mozga. Stoga je moguće smanjiti pritisak u prva 2 sata samo za 20%.

        Chazova: „Molim vas, nemojte piti tablete za pritisak, bolje je hipertenzivno, ne hranite apoteku, padom pritiska, kapite jeftino ...

      Sa komplikovanim GC, primenjuju se hematon, klonidin, katapresan i / ili hiperstat. U svakom slučaju, sublingvalni Nifedipin ili Corinfar. Uz simptome zatajenja lijeve komore, primjenjuju se diuretici, diuretici uklanjaju višak natrijuma, smanjuju volumen cirkulirajuće krvi i smanjuju vaskularni ton. Kod akutnog zatajenja srca koriste se nitrati (Sustak, Nitrong) koji proširuju lumen arterija, analgetici, sedativni antipsihotici sve do opojnih droga. U procesu liječenja, morate osigurati da nema aspiracije povraćanja. Cilj liječenja trebao bi biti smanjenje krvnog tlaka i intrakranijalnog tlaka kako bi se spriječio razvoj komplikacija koje su gore spomenute.

      Lijekovi za pomoć daju se u obliku injekcija ili ispod jezika, jer gutanje nije efikasno kod povraćanja. Tlak bi u prosjeku trebao biti smanjen za 10 mmHg. Čl. za sat vremena. Ako postoji pozitivan trend, pacijent nije hospitaliziran, ostavljen je na mjestu s pozivom lokalnoj policiji sljedeći dan na daljnje praćenje i liječenje. Medicinsku njegu u bolnici pružaju kardiolozi.

      Preventivne mjere

      Ako se kriza završila bez komplikacija, to ne znači da možete nastaviti s laganim liječenjem. Kriza je pokazatelj poremećaja vašeg kardiovaskularnog sistema i, kad se ponovi, bit će teže.

      Nemoguće je odbaciti prevenciju hipertenzije, a time i krize. Pacijenti bi trebali zapamtiti osnovno pravilo liječenja: lijekovi za hipertenziju propisani su za redovnu i cjeloživotnu primjenu; ne možete ih sami otkazati. Kod kuće morate imati tonometar i redovno mjeriti pritisak. Prestanite pušiti, izbjegavajte neredovni radni dan, sjedeći način života, pridržavajte se ograničenja hrane u vidu smanjenja soli, pržene, više hodajte, radite vježbe, pokušajte potpuno spavati i odmarati se. Redovno se javite sa svojim lekarom.

      I malo o tajnama ...

      Jeste li ikada patili od SRCA U SRCU? Sudeći po tome što čitate ovaj članak, pobjeda nije bila na vašoj strani. I naravno, još uvijek tražite dobar način da svoje srce privedete normalnom stanju.

      Zatim pročitajte šta Elena Malysheva kaže u ovom intervjuu o prirodnim metodama liječenja srca i čišćenju krvnih sudova.

      Iz ovog članka naučit ćete: kakva bi trebala biti hitna pomoć za hipertenzivnu krizu, kako je pravilno osigurati.

      • Algoritam prve pomoći
      • Česte greške u hitnoj njezi
      • Prognoza

      Hipertenzivna kriza je oštar i nagli porast krvnog pritiska praćen određenim nizom simptoma i pritužbama pacijenta. U krizi je teško odrediti specifične problematične vrijednosti krvnog tlaka jer je potrebno nadograditi na radni pritisak određenog pacijenta. Za osobu koja u normalnom životnom ritmu ima normalan ili čak blago smanjen pritisak, tonometarna oznaka iznad 130/90 mmHg može postati hipertenzivna kriza. Čl. Za „iskusne“ hipertenzivne pacijente sa radnim pritiskom od 150/100 mm Hg. Čl. tlak će biti kritičan oko 200/120 mm RT. Čl. i više. Hipertenzivna kriza može se pojaviti kako na pozadini već odavno postojeće hipertenzije, tako i prvi put nadvladati potpuno zdravu osobu.

      Zato je, ako se sumnja na hipertenzivnu krizu, važno osloniti se ne na određene indikatore tonometra, već na pritužbe pacijenata:

      • crvenilo lica, znojenje, osjećaj vrućine,
      • glavobolja, vrtoglavica,
      • mučnina i povraćanje koje ne donose olakšanje,
      • blještanje muva pred očima, potamnjenje u očima i druga oštećenja vida,
      • nedostatak vazduha, kratkoća daha,
      • kompresivni bolovi u srcu, iza sternuma,
      • tahikardija - palpitacije veće od 90-100 otkucaja u minuti,
      • zbunjenost, gubitak orijentacije u prostoru, poremećaji govora,
      • uzbuđenost, panika, strah od smrti.

      Prva pomoć za hipertenzivnu krizu izuzetno je potreban aspekt u održavanju života i zdravlja pacijenta. Vrlo je važno da svi poznaju principe prve pomoći pacijentu sa hipertenzivnom krizom jer čak i najjednostavnije akcije pomažu u osvajanju dragocjenih minuta prije dolaska liječnika.

      Obično glavnu prvu medicinsku pomoć u tom stanju pružaju ljekari i medicinski radnici gostujuće brigade hitne pomoći, kao i liječnici opće prakse poliklinike i ambulante. Potom se pacijent hospitalizira u specijaliziranim terapijskim ili kardiološkim odjelima, gdje će mu pomoći uski specijalisti - kardiolozi.

      Najvažniji princip prve pomoći za hipertenzivnu krizu: "Ne šteti!". Bolje je preduzeti minimum akcija, nego pretjerati sa "pomoći". U nastavku ćemo analizirati tipične pogreške u pružanju prve pomoći.

      Važno je razumjeti da nije hipertenzivna kriza sama po sebi opasna, već one najozbiljnije komplikacije koje mogu izazvati: infarkt miokarda, atrijska fibrilacija, plućni edem, konvulzije i druge patologije.

      Prva pomoć i daljnje specijalizirano liječenje ovog ozbiljnog stanja trebaju biti usmjereni upravo na sprečavanje takvih komplikacija.

      Šta učiniti ako sumnjate na hipertenzivnu krizu

      Sa hitnom hipertenzivnom krizom algoritam izgleda ovako:

      1. Prvi korak je nazvati hitnu pomoć ili početi pažljivo prevoziti pacijenta u najbližu medicinsku ustanovu.
      2. Pokušajte pronaći tonometar, izmjerite krvni pritisak i izbrojite puls žrtve.
      3. Jako je važno uvjeriti pacijenta, stvoriti mu mirno, tiho okruženje, usaditi mu vjeru u uspješan ishod.
      4. Potrebno je pitati pacijenta da li pati od hipertenzije, koje lekove uzima, da li je danas uzimao svoj lek ili je zaboravio da li je pio alkohol. Sve ove informacije moraju se potom detaljno prenijeti liječnicima.
      5. Pacijenta treba premjestiti u polusjedeći položaj s nogama okrenutim - to smanjuje povrat venske krvi iz žila donjih ekstremiteta, što značajno smanjuje opterećenje na srce. U istom položaju morate prevesti pacijenta u medicinsku ustanovu.
      6. Ako je moguće, žrtvu treba izvesti na svježi zrak, otvoriti prozore i vrata, otkopčati okovratnik kako bi osigurao svjež zrak i olakšao disanje.
      7. Uz ubrzan rad srca - tahikardija, kada je puls veći od 90 otkucaja u minuti, a pacijent se žali da "srce skače iz grudi" - efikasna je takva tehnika kao što je masaža karotidnih sinusa. Da biste to učinili, morate trljati ili masirati bočne površine vrata u području pulsiranja karotidne arterije s obje strane. Trajanje masaže je 10-15 minuta.
      8. Ako žrtva sa sobom ima lijek protiv hipertenzije, potrebno mu je dati jednu dodatnu dozu lijeka. Najefikasniji i najbrži učinak imaće kada se tableta apsorbira ili stavi pod jezik.
      9. Drugi potrebni lijek bit će bilo koji sedativni lijekovi - valerijana, matičnjaka, kombinirani sedativi, korvalol i tako dalje.
      10. Treći i posljednji lijek odobren za upotrebu bez ljekara je nitroglicerin. Ovaj lijek je prepoznata od Svjetske zdravstvene organizacije, ili SZO, kao najbolje sredstvo za prevenciju infarkta miokarda i prvu pomoć u prehospitalnoj fazi kod napada arterijske hipertenzije, angine pektoris i bolova u srcu. Ovaj lijek treba biti u bilo kojem automobilskom priboru za prvu pomoć, kao i u setovima za prvu pomoć javnih ustanova: benzinskim stanicama, trgovačkim centrima, trgovinama i tako dalje. Nitroglicerin postoji u obliku tableta, kapsula i sprejeva. Standardna pojedinačna doza nitroglicerina je 0,5 mg. To je ona i mora se uzeti pod jezik ili obraz. Također je potrebno zapamtiti vrijeme uzimanja nitroglicerina i obavijestiti zdravstvene radnike koji dolaze.

      Dolazeći ljekari će procijeniti situaciju, izmjeriti pritisak i puls, uzeti kardiogram i započeti intravensku primjenu lijekova koji snižavaju krvni tlak. Potom će žrtva biti odvedena na najbliži kardiološki ili odjel intenzivne njege, gdje će dobiti specijalnu njegu, kao i detaljnu dijagnozu mogućih komplikacija hipertenzivne krize.

      Česte greške u prehospitalnoj njezi

      Analiziraćemo najčešće i grube greške prve pomoći za hipertenzivnu krizu:

      • Odbijanje provođenja hitnih mjera samog pacijenta ili drugih. Prva pomoć potrebna za hipertenzivnu krizu prilično je jednostavna i ne zahtijeva posebno znanje i vještine.
      • Panika drugih. Uzbuđenje, nepotrebna buka i nervoza drugih mogu značajno povećati anksioznost pacijenata i pogoršati tok krize.
      • Prihvatanje „stranih“ lekova za hipertenziju žrtvama. Ponuda lijekova za hipertenziju prepisanih drugom pacijentu je apsolutno neprihvatljivo. To može dovesti do vrlo ozbiljnih posljedica. Tako, na primjer, uzimanje određenih grupa lijekova za abnormalnosti bubrežne arterije može dovesti do teškog zatajenja bubrega i pogoršanja hipertenzivne krize.
      • Unos alkohola s ciljem "širenja krvnih žila". Ovaj efekat alkohola je veoma kratkotrajan, a učinak etil-alkohola na srce samo će pogoršati sliku krize. Štoviše, alkohol u kombinaciji sa nitroglicerinom i lijekovima protiv pritiska može dati nepredvidive rezultate. Intoksikacija alkoholom značajno briše kliničku sliku hipertenzivne krize i ometa dijagnozu.
      • Uzimanje dvostrukih ili trostrukih doza lijekova "za pouzdanost". Potpuno je neprihvatljivo proizvoljno povećavati doze lijekova. Ako planirate dati žrtvi svoj standardni lijek protiv pritiska - to bi trebala biti jedna standardna doza. Doza nitroglicerina ne smije prelaziti 1 mg!
      • Prebrzo pada pritiska. Sve svjetske preporuke kardiologa govore da nivo snižavanja krvnog pritiska u liječenju hipertenzivne krize ne bi trebao biti veći od 20-25% početnog pritiska u dva do tri sata.
      • Skrivanje uzroka krize od medicinskog osoblja, poput alkohola ili određenih droga. Takođe bi bila velika pogreška što se liječnici ne bi informirali o uzimanju lijekova za pritisak i nitroglicerina.

      Prognoza za hipertenzivnu krizu

      Prognoza bolesti zavisi od:

      1. Starost pacijenta. Mlađi i zdraviji pacijent, lakše će podnijeti ovo ozbiljno stanje.
      2. Vrsta krize i oštećenja ciljanih organa. Komplicirana kriza sa oštećenjem mozga, bubrega ili infarktom miokarda apsolutno je nepovoljno stanje, što dovodi do teškog invaliditeta, pa čak i smrti.
      3. Adekvatnost prve pomoći i kasnijeg lečenja zbog hipertenzivne krize. Što prije započne liječenje i prevencija komplikacija, to su veće šanse pacijenta za uspješan ishod.
      4. Uvjeti koji pogoršavaju prognozu i povećavaju smrtnost: gojaznost, dijabetes melitus, sklonost trombozi, hronične bolesti srca i bubrega, alkoholizam, pušenje.

      Oko 60% slučajeva hipertenzivne krize posljedica je dugog i nekontroliranog tijeka arterijske hipertenzije, stoga je važno učinkovito i sistematsko liječenje hipertenzije. Lijekove protiv visokog krvnog pritiska treba odabrati vrlo pažljivo i uzimati ih svakodnevno.

      (2 glasova, prosječna ocjena: 4,00)

      Hipertenzivna kriza je komplikacija hipertenzije. Ova je bolest prilično složena, pa je potrebna brza pomoć.

      Oni koji pate od takve bolesti moraju se sjetiti da se bolest može pojaviti u bilo kojem trenutku, i zato na to uvijek morate biti spremni i znati kako se hitna pomoć pruža pacijentu s hipertenzivnom krizom.

      Postoji mnogo razloga zbog kojih se takva bolest može razviti. Najčešće se komplikacije mogu javiti kod:

      • Promjena vremena.
      • Samokontroliranje antihipertenzivnih lijekova, kao i njihov neredovit unos.
      • Stres
      • Zloupotreba alkohola.
      • Pretjerani rad.
      • Velika opterećenja na tijelu.
      • Prejedanje.

      Neki pacijenti misle da ako brzo smanjite pritisak na standardne vrijednosti, tada će to pomoći da se riješite simptoma. Ljekari ne preporučuju brzo smanjenje pritiska.

      To može izazvati kolaps i dovesti do gubitka svijesti. Ako je slučaj težak, protok krvi u mozgu također može biti smanjen.

      Preporučuje se spuštanje pritiska postepeno. 20-30 milimetara žive na sat. Ako se takvi znakovi pojavljuju prvi put, tada biste trebali odmah kontaktirati stručnjaka i nazvati tim za pomoć s klinike.

      Ako se pomoć ne pruži na vrijeme, tada je moguća i pojava subjektivnih poremećaja. U tom slučaju mogu se oštetiti unutarnji organi zbog procesa koji se događaju u tijelu. Već će zahtijevati obaveznu pomoć ljekara.

      Također treba napomenuti da se, unatoč opće prihvaćenom mišljenju, hipertenzivna kriza može razviti bez određivanja karakterističnih brojeva krvnog tlaka. Takvi će brojevi biti individualni za svakog.

      Kada dođe do krize, vjerovatnoća za razvoj komplikacija među pojedinim organima također se može znatno povećati. To mogu biti, na primjer, nervni sistem, plućni edem ili srčani udar.

      Krvni pritisak može porasti samo zbog dva mehanizma koji se smatraju univerzalno priznatim:

      Da biste pravilno pružili prvu pomoć kod hipertenzivne krize kod kuće, potrebno je precizno utvrditi uzrok povećanja pritiska.

      Među glavnim simptomima koji ukazuju na visok krvni pritisak su sljedeći:

      • Throbbing glavobolja (obično u okcipitalnoj regiji).
      • Značajan i oštar porast pritiska.
      • Bolne valove u sljepoočnici.
      • Povraćanje ili samo mučnina.
      • Kratkoća daha.
      • Oštećenje vida. To se retko dešava.
      • Jaka bol u grudima.
      • Crvenilo kože na pojedinim dijelovima tijela.
      • Razdražljivost.
      • Uzbuđenje.

      Vrste krize

      Trenutno ljekari razlikuju dvije vrste krize. Ovo je:

      1. Hiperkinetika. Obično se pojavljuje u ranim fazama bolesti. Počinje akutno. U ovom slučaju pritisak se naglo povećava, puls ubrzava.
      2. Hipokinetika. Obično se manifestuje u kasnijim fazama bolesti. U isto vrijeme krvni pritisak raste nekoliko puta. Ova vrsta krize razvija se postepeno (nekoliko sati - nekoliko dana).

      Prva pomoć za hipertenzivnu krizu uključuje i potrebu da se zna koje su tablete visokog pritiska najefikasnije.

      Svi stručnjaci čije su aktivnosti usmjerene na borbu protiv ove bolesti i njenog liječenja, obično pokušavaju educirati svoje klijente tako da znaju koji će koraci poduzeti na samom početku bolesti.

      Također treba napomenuti da sami pacijenti znaju kako si pomoći prvom pomoći u početnoj fazi kako ne bi zatražili pomoć ljekara.

      Ali, ipak, ponekad se ne može bez intervencije stručnjaka, jer prve manifestacije mogu prouzrokovati pojavu hipertenzije, što pacijent nikad prije nije znao.

      Hitno liječenje

      Kada klijentu treba hitna pomoć, treba uzimati takve lijekove:

      Nitroglicerin. Najčešće se prodaje u tabletama. Ali injekcije će biti efikasnije. Sposobna je da brzo djeluje na tijelo i reguliše nivo pritiska.

      Natrijum nitroprusid. Sposobna je sniziti krvni pritisak. Učinak lijeka se može regulisati. Ona počinje djelovati za kratak vremenski period nakon primjene. Nakon upotrebe proizvoda, morate stalno provjeravati tlak.

      Lijek može proširiti krvne sudove i poboljšati rad srca. Budući da lijek dugo ostaje u krvi, trovanje je moguće velikim dozama. Može se manifestirati u obliku mučnine.

      Diazoksid. U poređenju s gore navedenim lijekovima, ovaj se rijetko uzima. To je zbog velikog broja nuspojava koje alat može izazvati. Kako bi se smanjio broj nuspojava, preporučuje se kombinirati ovaj lijek u malim dozama s drugim lijekovima koji snižavaju krvni tlak.

      Hydralazine. Intravenska injekcija. Pomaže opuštanju arterija. Upotreba lijeka može izazvati glavobolju i tahikardiju.
      Ne preporučuje se onima koji imaju koronarnu bolest. Alat mogu koristiti trudnice, jer je siguran za zdravlje.

      Važno je napomenuti da, kako bi se izbjegle komplikacije tokom krize, a također i da se ne traži klinika, klijent mora stalno pratiti vlastiti pritisak. Takvi se pokazatelji mogu čak i zabilježiti.

      Takođe je važno ne propustiti vrijeme uzimanja sredstava koja je ljekar propisao za prevenciju. Jedan prolaz može dovesti do neprijatnih posljedica. Specijalist će govoriti o hipertenzivnoj krizi u videu u ovom članku.

      Pogledajte video: Первая помощь при гипертоническом кризе (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar