Laneni hleb

U maloj šolji razrijedite tijesto - u njega ulijte toplu vodu, izlijte šećer i kvas. Promiješajte i ostavite nekoliko minuta dok se kvasac i šećer potpuno ne otope.

U veliku posudu za miješanje tijesta prosijati raženo i pšenično brašno. Tamo dodajte sol i kašiku ili dve lanene semenke. Ako ne želite da sjemenke budu cijele, možete ih mljeti u mlincu za kafu u prah.

Pomiješajte suve sastojke dok ne postane glatko, u tu smjesu ulijte nekoliko kašika maslinovog ulja i sunđera.

Sada počnite gnječiti tijesto. Budući da je tijesto od raženog brašna ljepljivo, pogodnije ga je mijesiti u kombajnu, otprilike 10 do 15 minuta. Miješanje je potrebno dok se ne počne odvajati od zidova i formirati u kuglu. Ako tijesto mijesite rukama, onda ga možete mijesiti velikom drvenom kašikom. Nastavite miješati tijesto kružnim pokretima, simulirajući miješalicu za tijesto. Nakon otprilike 10 minuta, postat će elastičnija i gušća, ali i dalje ostati lagano ljepljiva. Tijesto premažite pšeničnim brašnom i oblikujte kuglu.

Posudu s tijestom prekrijte celofanom ili vlažnim peškirom i stavite na toplo mjesto 1,5 sat. Budite spremni na to da se tijesto od raženog brašna diže jače i sporije. Nakon sat i po, tijesto se podiglo i udvostručilo u volumenu.

Sada možete napraviti malu obrisu, samo otpustite mjehuriće gasa i oblikujte je natrag lepinjom. Da se tijesto ne bi previše zalijepilo za ruke, poškropite ih brašnom ili mastite biljnim uljem. Pokrijte i tijesto i uklonite na drugo dizanje još 1 - 1,5 sati. Neki kulinarski stručnjaci savjetuju da se ne pravi drugo zagrijavanje od tijesta od raženog brašna, već da se odmah postavi na toplo mjesto u trajanju od 3 sata. To možete učiniti i vi.

Trenutak kada se tijesto popelo na vrhuncu može se vidjeti na fotografiji. Kao što vidite, tijesto od raži poraslo je do maksimuma i počelo se povlačiti natrag. To znači da je tijesto zrelo i potpuno pripremljeno za pečenje.

Tepsiju temeljito podmažite maslinovim uljem i prebacite testo u nju. Da biste ga lakše pomaknuli, namažite ruke uljem ili pospite brašnom.

Obras tijesta ponovo prekriti celofanom i odložiti na 15 do 20 minuta. Prije pečenja, test se definitivno mora udaljiti od „šok“ intervencije i odmarati nekoliko minuta. Za to vrijeme on će se još više podići.

I dok se tijesto odmara, zagrijte rernu na 180 stepeni.

Stavite posudu za kruh u prethodno zagrijanu rernu na 45 - 50 minuta. Nakon što prođe vrijeme, isključite pećnicu i ostavite hljeb još 5 do 10 minuta.

Raženi - pšenični hljeb sa sjemenkama lana je spreman, ohladite ga i izvadite iz kalupa.

Ostavite da vari i poslužite.

Hljeb i kruh od lanenih sjemenki: blagodati i recepti

Hljeb pečen od lanenih sjemenki odnosi se na niskokaloričnu hranu. Ima poseban ukus i neobičnu teksturu.

Sve više i više poklonika zdrave prehrane dodaje ga na listu svakodnevnih proizvoda. Laneno seme u svom čistom obliku ne sadrži dovoljno glutena tako da tijestu prilikom pečenja morate dodati pšenično brašno.

Tijesto možete mijesiti od lanenih mekinja. Hleb se peče u rerni ili mašini za hleb.

Korisni sastav lanenog hleba je sledeći:

  • Znatno više proteina od ostalih sorti,
  • B vitamini,
  • Folna kiselina
  • Vlakna potiču apsorpciju hranljivih sastojaka koji ulaze u tijelo,
  • Cink poboljšava imunološki sistem, pamćenje,
  • Kalijum ima blagotvoran uticaj na srčani mišić,
  • Magnezijum je neophodan za zdrave žile,
  • Omega 3 kiseline
  • Minerali
  • Lignane se nalaze u malim semenkama lana. Eliminišu toksine iz organizma, daju protuupalni učinak,
  • Polinezasićene masne kiseline pomažu da se smanji holesterol u krvi, daju lekoviti efekat.

Laneno brašno nije alergijski proizvod, dobro ga prihvaća crijeva i želudac. Postoji samo jedno upozorenje - ako postoje bubrežni kamenci, preporučuje se konzumiranje lanenog hljeba ili lanenih sjemenki u značajnim količinama samo nakon savjetovanja s liječnikom.

Laneni semenski hleb

Sastav:

  • 250 ml kefir
  • 2 žlice. brašno za pečenje (dopušteno uz dodatak mekinja),
  • 2 jaja
  • 3 žlice. l sjemenke smeđeg lana
  • 3 žlice. l orasi
  • Mali paket praška za pecivo,
  • Sol
  • Trećina kašike maslinovog ulja.

Recept za pravljenje hljeba od lana:

Kombinirajte proizvode i miješajte ručno ili mikserom. Tako dobiveno tijesto prebacite u namašćeni kalup (prikladno ga je ispeći u silikonskom obliku, jer ga ne treba namazati, a proizvod se ne lijepi u njega i lako se uklanja). Pećnicu zagrejemo na temperaturu od 180 stepeni. Stavili smo hljeb. Pecite 40-50 minuta dok ne skuhajte. Rezultirajući proizvod ima poseban ukus.

Laneni hleb

Kolačići hljeba uključeni su u prehrani mnogih ljudi, posebno onih koji preferiraju dijetu sa sirovom hranom.

Sastav tijesta za hljeb (dobije se oko 20 komada):

  • 2 šargarepe
  • 1 luk,
  • 1 šolja lanenih sjemenki
  • Suho bilje po ukusu,
  • Sol
  • 2 češnja belog luka (fakultativno).

Način izrade hljeba:

  • Potrebno je sjeme staviti u mlin za kafu i mleti ih dugo dok ne nađemo smeđe brašno. Sipajte je u šolju.
  • Luk, mrkvu, češnjak usitnite mikserom. Luk se prije upotrebe mora dobro namočiti da izgubi gorčinu.
  • Dodajte sol i prstohvat sušenog bilja po ukusu u testo. Tada se tijesto mora zamijesiti tako da dobije srednje tvrdu konzistenciju.
  • Ostavljeno dobijeno testo ostavite 30 minuta. Za to vreme laneno brašno se zasiti biljnim sokom i malo nabubri.
  • Nakon toga trebate uzeti list dehidratatora bez rupa, na njega staviti papir, a na njega staviti tijesto slojem oko 5 mm. Izravnano tijesto narežite na kvadrate, pravougaonike ili trouglove i pošaljite u dehidrator.

Podesite temperaturu na 40 stepeni i hleb držite od 12 do 24 sata. Što je duže, kruhovi će biti suži.

Nakon kuhanja ohladite i stavite u dobro zatvorenu posudu, inače mogu postati vlažna. Za hranu se može hljeb uzimati umjesto hljeba sa supom, ili sa salatom, ili na njih posipati razne paste.

Kako je laneni hljeb zdrav?

Da li se laneni hleb pravi od lanenog brašna? Uopšte nije potrebno. Hleb u koji se dodaju lanene semenke, mekinje i čak laneno ulje nosi isti naziv.

Laneni hljeb ima tamnu boju i ugodan okus oraha, a njegova konzistencija je gušća u odnosu na pšenični kruh. Ali ne samo zbog ukusa, interes za ovaj proizvod i dalje brzo raste.

Čitava tajna u sastavu

Korisnost lanenih sjemenki naši su preci davno primijetili. Široko su ih koristili za prevenciju i liječenje mnogih bolesti. Vrećice sa sjemenkama lana mogu se kupiti u modernoj ljekarni. Oni će pomoći kod prehlade, poboljšati rast kose, ojačati nokte, normalizirati težinu i normalizirati nivo šećera u krvi.

Laneno brašno sadrži vitamine i minerale. Otprilike trećinu svog sastava čine polinezasićene masti, uključujući najvažnije omega kiseline. Ljuštice lanenih prehrambenih vlakana poboljšavaju probavu i snižavaju holesterol. Istraživači primjećuju antialergenska i antioksidacijska svojstva lanenog brašna.

Laneni hleb ne sadrži jaja ili dodatne masti. Stoga je kalorični sadržaj hljeba iz lanenog sjemena mali. To je gotovo polovica pšenice i iznosi oko 100 kcal / 100 g proizvoda, posebno ako se laneno brašno kupuje u trgovini, a ne priprema ga mljevenjem kod kuće.

Laneno ulje je vrlo korisno ne samo za ljude, već i za kućne ljubimce. Primanje će odmah utjecati na kaput vašeg ljubimca kao i na kosu njegovog vlasnika ili ljubavnice.

Neki recepti predlažu dodavanje lanenog ulja u tijesto prilikom pečenja kruha. Nemojte to raditi, jer se ne preporučuje zagrijavanje ovog ulja. Osim toga, ne sviđa se svima okus koji zahvaljujući lanenom ulju postaje gotova peciva. Bolje je da samo umočite kriške hleba u njega, biće mnogo korisnije.

Kao i svaki proizvod, hljeb od lanenog sjemena može naškoditi organizmu. Kome je ovaj proizvod kontraindiciran? Iako je na ambalaži lanenog brašna navedeno da nema kontraindikacija, bolje je konzultirati se s liječnikom.

Ovo će biti ispravna odluka, pogotovo jer je u nekim slučajevima bolje da se ne bavite proizvodima od lanenih sjemenki.

    Opasno je koristiti laneno sjeme osobama sa žučnim kamenima. Ovo kamenje može začepiti žučne kanale. Takođe pomaže da se provjeri ima li bubrežnih kamenaca.

  • Trudnice i mlade majke koje doje dijete trebalo bi odbiti laneni kruh i druge dodatke prehrani od lanenog sjemena.
  • Sjemenke lana i proizvodi od njih se ne preporučuju ženama kojima je dijagnosticirana brojna ginekološka oboljenja.

  • Proizvodi od lanenih sjemenki imaju laksativni učinak, s upalom crijeva ne trebaju ih jesti.
  • Laneni hleb ispecite u mašini za hleb

    Laneno brašno je 2,5 puta bogatije proteinima u odnosu na pšenično brašno. 5 puta više masti u njemu, ali gotovo polovina količine ugljikohidrata. Uočljiva je prevlast prema proteinima, a ovo je posebno pogodno za one koji se bave sportom i brinu o vlastitoj figuri. Pa krenimo odmah s pečenjem lanenog hljeba.

    Potrebno nam je 100 g lanenog sjemena i 300 g uobičajenog pšeničnog brašna.

    Ne pretjerujte sa lanenim brašnom. Preporučuje se da ga dodajete u tijesto ne više od 1/3 ukupne norme brašna.

    Sada uzimamo jednu žličicu soli, šećera, suhog kvasca, 1 kašiku. l / biljnog ulja i 260 ml vode.

    Prije upotrebe, laneno brašno se obavezno prosijava, ali to se čini ne samo za uklanjanje nečistoće. Jednostavno, tokom skladištenja, takvo brašno zbog povećane masnoće može zalutati u grudice.

    U posudu za pečenje stavimo sve nabrojane sastojke, redoslijed ovdje ovisi o modelu. Na primer, u posudu panasonskog proizvođača hleba prvo sipajte sve suve proizvode, a zatim prelijte vodom i biljnim uljem. Za proizvođače kruha Kenwood redoslijed postupaka je suprotan: prvo voda, a potom sve ostalo. Zato slijedite upute vašeg modela i nećete pogriješiti.

    Kad se svi sastojci stave, postavite "Osnovni način rada" i ispecite hljeb. Sada kruh treba izvaditi iz kalupa i ohladiti na drvenoj dasci, prekriven peškirom. Laneni hleb je spreman.

    Usput, amateri koji eksperimentišu mogu po želji napraviti promjene u sastavu. Sjemenke suncokreta ili sezama, sjemenke kumine, mirisno bilje neće biti suvišno.

    Netko radije koristi maslinovo umjesto suncokretovog ulja, dodaje mekinje, pšenične klice ili pahuljice žitarica. Umjesto vode, neke domaćice koriste istu količinu kefira ili surutke.

    Postoji mnogo opcija: stvorite vlastiti originalni recept za laneni kruh.

    Krekeri od lana ili hljeb

    Napravićemo laneni hleb, recept je krajnje jednostavan. Potrebna nam je čaša lanenog sjemena, 1/3 šalice oguljenih sjemenki suncokreta, šaka sezamovih sjemenki, par češnja češnjaka, jedna srednje mrkve, sol po ukusu.

    1. Odvojite otprilike polovinu semenki suncokreta i lana, isecite ih u blenderu i prelijte ih u posudu.
    2. Ovdje postepeno sipajte sa malo vode i miješajte dok se ne dobije gusta homogena kaša.
    3. Mrkvu naribajte na sitnoj rerni i dodajte u posudu. Ponovo promiješajte.
    4. Protisnite beli luk kroz presu i dodajte smesi.
    5. Tamo se šalju preostale sjemenke sjemenki suncokreta, lana i sezama nakon čega se ponovo temeljito miješaju dok ne postanu glatke.
    6. Ako je potrebno, dodajte malo vode da se smjesa ne osuši.
    7. Na lim za pečenje položimo sloj papira za pečenje, a povrh pripremljene smjese u ravnomjernom sloju.
    8. Sada postavite lim za pečenje na najviši nivo vaše električne pećnice, uključite donji grijaći element u režimu minimalne temperature i otvorite vrata.

    Naš hleb ne treba peći, već sušiti.

    1. Kad se masa malo osuši, lopaticom ili nožem crtamo duboke okomite i vodoravne linije duž nje. U budućnosti će na ovim linijama biti lakše razbiti hljeb na porcije.
    2. Nakon sat vremena, izvadimo posudu iz rerne i okrećemo sloj na drugoj strani. Nastavite sušiti.
    3. Naš laneni kruh u rerni trebao bi se potpuno osušiti.
    4. Sada ih razbijte na komade. Pokazalo se ukusno i zdravo jelo.

    Možete zalogaj jesti sa takvim platnenim hljebom, ili možete dodati komad sira, grančicu zelenila, paradajz i dobiti ukusan i zdrav sendvič. Dobar apetit!

    Laneni hleb

    Laneni hleb se peče ne samo s lanenim brašnom. Kvasac ili kiseli kruh s dodatkom lanenog sjemena, ulja ili mekinja naziva se i laneno sjeme. Moj recept za hljeb bit će s lanenim brašnom, dio bijelog brašna u receptu za pšenični hljeb zamijenio sam samo iz uputa za svoju mašinu za kruh s lanenim sjemenkama.

    Laneno seme mora se prosijati pre pripreme testa za pečenje. Ne zato što bi se očistilo od krupnih čestica (pri tvorničkom mljevenju laneno brašno je prilično ujednačeno), nego zato što je masno i tijekom skladištenja se mogu formirati kvržice. Laneno brašno, pokazat ću vam na fotografiji:

    tamna s ugodnim orašastim mirisom. Stoga peciva s lanenim brašnom dobiva tamnu boju, sličnu boji heljdi ili raži.

    Gotovo 30% sastava lanenog brašna je zdrava polinezasićena masnoća (omega 3 i omega 6 masne kiseline).

    Osim toga, laneno brašno sadrži dijetalna vlakna iz ljuske lanenih sjemenki (vlakno, neophodno za normalnu probavu i niži kolesterol), skrob i lignane.

    Potonji imaju antioksidativna, antialergijska svojstva i sprečavaju razvoj tumorskih procesa.

    Zbog toga se, zahvaljujući svojim korisnim svojstvima, laneno brašno široko koristi u liječenju i prevenciji mnogih bolesti, zdravoj prehrani i mršavljenju, dodaje se pecivima, žitaricama, pićima i kozmetičkim maskama ...

    Laneno brašno blagotvorno deluje na kožu, kosu i rast noktiju, pa se preporučuje kod dijabetesa. Prednosti lanenog brašna su u njegovim protuupalnim ekspektoranskim svojstvima za respiratorne bolesti.

    Stoga sam, pročitavši korisne recenzije o ovom proizvodu, odlučila ispeći laneni kruh.

    Preporučuje se dodavanje lanenog brašna u tijesto za pečenje ne više od trećine norma od cijelog brašna, ja sam ga, naravno, preterao u ovom receptu za kruh

    Kuhanje lanenog hljeba s brašnom i sjemenkama

    Sigurno su mnogi čuli za opasnosti bijelog hljeba, povećanog glikemijskog indeksa koji povećava razinu inzulina u krvi i ne preporučuje se dijabetičarima. U ovom je slučaju brzina razgradnje masti mnogo niža u odnosu na njegove analoge. Predlažemo da zajedno pečete laneni kruh pomoću pećnice ili krušne peći.

    Bogata kompozicija

    Lanenim semenom naziva se ne samo laneni kruh, već i obični ili raženi uz dodatak lanenih sjemenki ili mekinja. Gušća je od bijele, ima smeđe boju i pomalo primjetljiv miris orašastih plodova.

    Laneno seme i brašno uključuju polinezasićene kiseline Omega-3 i Omega-6, koje se ne proizvode samostalno u tijelu.

    Izuzetno su važni za pravilan metabolizam, razvoj mišića i tkiva, održavanje elastičnosti krvnih žila. Treba ih odvesti osobama s povećanim emocionalnim i fizičkim stresom, uključujući sportaše.

    Osim lanenog kruha, omega kiseline se nalaze u morskoj ribi i ribljem ulju, ali upravo je u lanenim proizvodima njihov sadržaj najveći.

    Redovno konzumiranje hleba od lanenog semena pomaže u smanjenju holesterola u krvi zbog dijetalnih vlakana u sjemenskom omotaču.

    Od lanenog brašna možete napraviti kruh bez kvasca - ovo je odlično rješenje za ljude s prekomjernom težinom, jer U sastavu nema jaja ili dodatnih masti.

    Za prehlade, lan će biti koristan zbog svojih ekspektoranskih svojstava.

    Neobično, ali laneno brašno kupljeno u trgovini ima manje kaloričnih sadržaja od domaćeg. Takav hljeb sadrži oko 100 kcal na 100 grama proizvoda.

    Koristeći laneni kruh u stalnom stanju, možete poboljšati stanje kose, noktiju, kože lica i cijelog tijela, ukloniti bore i otekline.

    Strogo je zabranjeno dodavati laneno ulje tokom kuhanja, kada se zagrijava, oslobađaju se kancerogeni. U tom ćete slučaju dobiti mnogo više štete nego koristi.

    Mjere sigurnosti

    Lanene proizvode, uključujući kruh, treba uzimati s oprezom - predoziranje je preplavljeno s probavom, mučninom, povraćanjem, pogoršanjem općeg stanja i pogoršanjem postojećih patologija.

    Samo liječnik može utvrditi vašu osobnu normu na osnovu prošlih bolesti. Za prosječnu osobu maksimalna dnevna doza lanenog ulja i sjemenki je 2 žlice.

    Jedenje lanenog hljeba ili brašna rijetko izaziva štetne reakcije, ali kao mjeru predostrožnosti, bolje je uvesti ga u prehranu postepeno, par kriški dnevno, dok nadgledate svoje osjećaje.

    Zvanična medicina utvrđuje nekoliko kontraindikacija za uzimanje hljeba:

    1. Žučna kamena bolest. Lane mogu biti vrlo štetne za takve bolesnike, čak mogu dovesti do začepljenja kanala.
    2. "Ženske" bolesti.
    3. Problemi s probavnim traktom.
    4. Trudnoća i period dojenja. U tom pogledu postoje kontradikcije koje se tiču ​​štete za plod.

    Recepti od lanenog hleba

    Neće uspjeti u potpunosti zamijeniti upotrebu bijelog ili raženog brašna s lanenim brašnom - takav keto hljeb bit će vrlo toksičan. Prema osnovnim osnovama laneno sjeme i obično brašno su 1: 3.

    Svi recepti za hljeb sa sjemenkama lana počinju prosijavanjem brašna. Činjenica je da kod dužeg skladištenja mogu nastati kvržice.

    U aparatu za hljeb

    Ispod je nekoliko recepata za laneni hljeb. Redoslijed kuhanja uvelike ovisi o vašem modelu uređaja za pečenje kruha - u ovom slučaju se morate pridržavati uputa za tehniku.

    • 100 grama lanenog brašna
    • 300 grama pšeničnog brašna
    • 1 šolja vode (približno 250 ml),
    • 1 kašika. l suncokretovo ulje
    • 1-2 žlice laneno sjeme (po želji),
    • šećer, sol, suhi kvasac - 1 kašika kašike svakog.

    Da biste napravili kruh od lanenog brašna u mašini za hleb, morate proučiti njegove karakteristike. Na primjer, tehnologija marke Kenwood zahtijeva da se posuda za pečenje prvo napuni vodom, a potom sa svim ostalim. Panasonic proizvođači hljeba su na prvom mjestu sastojci, a na vrhu voda.

    Kruh se peče u uobičajenom režimu ("Glavni način rada"), a zatim se raširi iz kalupa na drvenoj površini, prekriva peškirom i ohladi. Jelo je spremno. Od tada će veličina biti nešto manja Tijesto se "ne diže" tako intenzivno. Ako volite više prozračnog hljeba iz lanenih sjemenki, smanjite količinu lanenog brašna ili dodajte više vode.

    Navedene proporcije pogodne su za standardni kruh težak oko 600 grama. Prilikom mijenjanja veličine, količina sastojaka može se u skladu s tim prilagoditi. Laneni hljeb u aparatu za pečenje hljeba može se peći i do 4 sata.

    Sva jela od lanenih sjemenki mogu se naći u zasebnom članku.

    Kuhanje u pećnici razlikuje se od mogućnosti s vremenom pečenja kruha (brže u rerni) i potrebom da sami napravite tijesto. Sastojci ostaju isti.

    Evo još jednog recepta za kruh od lanenog brašna u rerni bez kvasca.

    • 300 g (ili 1,5 šalice) pšeničnog brašna (prvo ili prvoklasno),
    • 100 g (moguće 0,5 šalice) lanenog brašna (treba sačuvati odnos 1: 3),
    • 1-2 žlice laneno seme (neobavezno),
    • 1 šoljica kefira (250 ml) umesto vode,
    • 1 kašika kašike ili 0,5 tbsp. l šećer
    • sol i soda - 0,5 tsp.

    U posudu izlijte brašno, šećer, sol i izmešajte. Dodajte sodu i sipajte kefir (najbolje na sobnoj temperaturi). Zamesite, oblikujte kuglu i ostavite jedan sat. Testo bi trebalo da se malo digne za to vreme.

    Zagrejati pećnicu na 200 stepeni, postaviti našu "lepinju" na 20 minuta. Ako je kruh nakon nekog vremena vizualno vlažan, tada ga možete držati još 10 minuta, kontrolirajući postupak.

    Korisnost hleba od lanenog semena je u tome što on dugo ne stoji.

    Savjetujemo vam i da pripremite krekere od lana (lan) - bit ćete zadovoljni.

    U laganoj šporet

    Razmaziti hljeb od lanenog brašna u laganoj šporet je vrlo, vrlo teško. Kuhajmo zajedno da pečemo dijetalni kruh s lanenim sjemenkama.

    • 100 g lanenog brašna
    • 300 g običnog brašna
    • 300 g hladne vode
    • 150 g mlijeka ili sirutke,
    • lanene i suncokretove sjemenke - po 3 kašike žlice. svaki
    • 1 kašika kašike šećer
    • 0,5 tsp soli
    • 2 kašike kašike suhi kvasac
    • nekoliko kapi suncokretovog ulja za podmazivanje posude za više kuhanja.

    Kuhanje lanenog hleba:

    U polovinu deklarirane doze vode (150 ml) ulijemo suhi kvasac i šećer. Čekamo da se poklopac kvasca pojavi na vrhu i izlijemo u veću posudu. Tamo prelijte toplo mlijeko, preostalu vodu i sol, a zalijte sjemenkama.

    Sljedeći korak - dodajte prosijano laneno brašno i promiješajte, a zatim pšenično brašno - ponovo miješajte dok se ne dobije tijesto. Stavimo na toplo mjesto 1 sat, zatim prokuhamo da se zasiti kiseonikom, pa ponovo ostavimo 30 minuta.

    Posljednji korak u pravljenju hljeba od brašna i lanenih sjemenki je da se mlaka šporet namaže maslacem, stavi se lepinja, stavi se režim "pečenja" na spor štednjak na 1 sat, zatim se uključi i drži u istom režimu 20 minuta. Hleb je spreman.

    Korisni savjeti

    Svoj recept možete pronaći samo kroz stalnu praksu. Ne bojte se eksperimentirati sa dodavanjem drugih sjemenki, poput sezamovih sjemenki. Takođe, hleb se može začiniti semenkom kumine i drugim mirisnim biljem. Snalažljive domaćice dodaju tamo pahuljice od žitarica ili pšenične žitarice - sve ovisi o preferencijama ukusa.

    Voda, kefir i mlijeko mogu međusobno zamijeniti, ali imajte na umu da je vodena baza najbolja za mršavljenje.

    Sve recepte od lanenih sjemenki smo prikupili u zasebnom članku.

    Korak po korak recept sa fotografijom

    Prema kulinarskim i povijesnim podacima, prvi okus žitarica pokušali su ljudi još u kamenom dobu. Primitivni čovjek skupljao je divlje žitarice i žvakao ih. Mnogo kasnije, nakon vekova, ljudi su naučili jesti hleb od rana - mlevena žitarica pomešana sa vodom. Vjeruje se da je upravo u tom obliku rođen prvi hljeb. Nadalje, gulaš je postao gušći dok se nije pretvorio u tijesto.

    Drugi korak rađanja modernog hljeba je stvaranje tortilje. Sačuvano je duže od lonca i moglo je poslužiti kao hrana na putu. Postupak fermentacije i labavljenja može se smatrati posljednjim korakom u pronalasku hljeba.

    U Rusiji se hljeb smatrao stvarnim bogatstvom i cijenili su više mesa. Domaćin, koji zna peći kruh, uživao je posebno poštovanje i čast.

    Moderne domaćice ne mogu se uvijek pohvaliti ovom vještinom, ali njihov domaći proizvođač hljeba nosi se s praskom. Danas ću podijeliti svoj omiljeni recept za kvasac od maslinovog hljeba sa sjemenkama lana. Pečem hljeb u tvornici hljeba prema svojoj tehnologiji. Sve što je opisano u uputama je isprobano, ali nije dalo željeni rezultat. Savjetujem vam da slijedite redoslijed naveden u ovom receptu.

    Koristimo sastojke s liste.

    Na dno posude za pečenje potrebno je sipati toplo maslinovo ulje.

    U ulje dodajte toplu vodu za piće - ne više od 37 ° C. Voda ne treba ključati.

    Prethodno prosijte brašno. Dodajte u porcijama nekoliko kašika. U uglove izlijte sol i šećer.

    Napravimo utor u toboganu sa brašnom. Tamo dodajte suhi kvasac.

    „Kvasajte“ kvasac u brašno. Odmah dodajte lanene semenke.

    Uputa za uporabu opisuje da se aditivi za kruh trebaju davati nakon prvog signala vremena. Objašnjavam zašto sam sve stavio odjednom. Ako u formiranu kutiju tijesta dodate laneno sjeme, mašina ih neće moći ravnomjerno rasporediti unutar kruha. Dakle, pokrećemo mašinu za hljeb u načinu pečenja 3 sata 19 minuta. Kora je tamna. Na signal uzimamo obrazac. Pokrijte ručnikom.

    Nakon 5 minuta, izvadite hljeb iz kalupa. Lopaticu za gnječenje uklanjamo kukom. Pokrijte hljeb peškirom dok se potpuno ne ohladi.

    Kvasac od maslinovog hljeba sa sjemenkama lana je spreman.

    Prerežite nožem za hleb.

    Kako mirisno i korisno bilo!

    Recept - domaći raženi hljeb sa sjemenkama kumine i lanenim sjemenkama

    Ako ne pronađete sjemenke lana, zamijenite ih sjemenkama suncokreta i sezama, prvo ih prvo pržite malo.

    Grčki jogurt možete zamijeniti kiselom pavlakom sa niskim udjelom masti ili običnim jogurtom nakon što iz njih uklonite višak tekućine. Da biste to učinili, prekrijete tijesto s gazom, stavite kiselo vrhnje i ostavite da se odvaja višak vlage 10 minuta.

    Sastojci

    1. 240 mililitara tople vode.
    2. 10 grama suvog aktivnog kvasca.
    3. 25 grama granuliranog šećera.
    4. 100 grama raženog brašna.
    5. 25 grama lanenog brašna.
    6. 250 grama pšeničnog brašna.
    7. 8 grama soli.
    8. 60 mililitara grčkog jogurta.
    9. 8 grama lanenog semena.
    10. 25-30 grama sjemenki kumina.
    11. 17 grama (1 kašika) maslinovog ulja.

    Način kuhanja:

    Aktivirajte suhi kvasac.

    • U posudu miksera sipajte 240 mililitara tople vode. Dodajte suvi aktivni kvas i šećer. Ostavite posudu na toplom mjestu 5-7 minuta, sve dok tečnost ne počne pjeniti.
    • U posudu sipajte raženo i laneno brašno, prosijte oko 120 grama pšeničnog brašna. Mešajte dok ne postane glatko. Šalicu prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu 20 minuta.

    Pogledajte video: Recept za zdrav i ukusan hleb (April 2024).

    Ostavite Svoj Komentar