Moj muž ima šećer, pojavio se niotkuda

Već sam vam ovdje odgovorio: http://consmed.ru/gastroenterolog/view/304454/ i negdje drugdje.

Vaš sin ima dijabetes tipa 1. Sve pritužbe na gubitak kilograma, grčevi nogu i sve ostalo su simptomi. Ili će ubrizgati inzulin, ili će umrijeti. Na drugi način dijabetes tipa 1 se ne liječi i ne oporavlja, ali s dijabetesom možete živjeti. Budući da je dijabetes počeo kasno, on je dovoljno blag, inače bi vaš sin bio na intenzivnoj njezi nekoliko tjedana bez inzulina. Međutim, od sada ni on nije siguran od toga.
Da, dijabetes za život. Unosit će mu inzulin - umrijet će od starosti zajedno sa zdravim vršnjacima, neće - umrijet će od dijabetesa mladog. Čini mi se da ne razumijete baš sasvim dobro što se događa. Postoji izbor: ili inzulin ili smrt od komplikacija dijabetesa u roku od 3-4 godina.
Gušterača, koju poznato nazivate "gušterača", funkcionirat će do smrti, samo s tuđim inzulinom ona će polako iscrpiti svoj resurs, i to ne za 3-5 godina, nego za 50-60.

Adekvatna doza inzulina ne postaje loše. U bolnici se odabiru odgovarajuće doze. Glukometar je upravo potreban za odabir doze. Koristiti ga u druge svrhe je nerazumno i rasipno.
Što se tiče mogućnosti prehrane 2. Ili fiksne doze inzulina i fiksne obroke hrane (ista količina ugljikohidrata) ili bilo koja hrana i pacijenti samostalno izračunavaju vlastitu dozu inzulina za ovu hranu. Tvoj sin će to morati naučiti. Pročitajte o XE i režimu intenzivne terapije insulinom.

Ako ne razumijete moj odgovor ili imate dodatna pitanja - pišite u komentarima na svoj pitanje na stranici i pokušaću pomoći (molim vas nemojte ih pisati privatnim porukama).

Ako želite nešto pojasniti, ali vi neautor ovog pitanja, onda svoje pitanje napišite na stranici https://www.consmed.ru/add_question/, u protivnom vaše pitanje ostaje bez odgovora. Medicinska pitanja u privatnim porukama ostat će bez odgovora.

Izvještaj o potencijalnom sukobu interesa: Primam materijalnu naknadu u obliku neovisnih istraživačkih grantova od Serviera, Sanofija i Ministarstva zdravlja Ruske Federacije.

Kako brzo i brzo srušiti visoki šećer u krvi?

Kada imate povišen šećer u krvi, to nije samo neudobno za zdravlje, već je opasno i za zdravlje. Ako visoki šećer u krvi dugo traje, to može dovesti do kratkotrajnih akutnih komplikacija dijabetesa - dijabetičke ketoacidoze i hipersmolarne kome. Kratkoročno, ali često povećanje glukoze u krvi također je vrlo štetno za krvne žile, bubrege, oči, noge. Upravo zbog toga se komplikacije postupno razvijaju.

Ako imate povišen šećer u krvi (ovo se stanje naziva hiperglikemija) - trebate znati kako ga pravilno spustiti na optimalnu razinu - do 4,8 - 6,5 mmol / litra. Ako ga nepromišljeno spustite, možete ga previše spustiti i „pasti“ u još opasnije stanje za telo - u hipoglikemiju.

Mi ćemo pogledati neke od opcija za snižavanje glukoze u krvi u kratkom roku.

Koji su znakovi visokog šećera u krvi?

Prvo morate biti sigurni da imate visoki šećer u krvi. Klasični simptomi hiperglikemije su sljedeći:

Video (kliknite za reprodukciju).
  • Osećam se jako žeđ.
  • Često ste počeli odlaziti u toalet da biste mokratili.
  • Moja usta su suha.
  • Razvija se letargija i umor (samo na ovaj simptom se ne može osloniti, jer se može javiti i sa hipoglikemijom).
  • Postajete razdražljivi, neudobni ste.

Ako imate dijabetes i uzimate lijekove koji snižavaju šećer i mogu izazvati hipoglikemiju, visoko je preporučljivo izmjeriti šećer u krvi glukometrom prije nego što ga počnete snižavati i vratiti u normalu. To se mora učiniti kako bi se spriječilo da se neki simptomi niskog šećera uzimaju zbog hiperglikemije. Ovo je posebno važno ako se liječite insulinom.

Obavezno izmjerite šećer kako biste bili sigurni da je povišen.

Ako do sada nikada niste sami izmjerili šećer u krvi - pročitajte članak Kako izmjeriti šećer u krvi: pokazatelji, upute za mjerenje glukometrom.

Kada treba potražiti ljekarsku pomoć?

Važno je napomenuti da vrlo visoka razina glukoze u krvi može biti opasna po zdravlje, pa je ne biste trebali sami srušiti, nego morate hitno pozvati hitnu pomoć. Ako vam usta mirišu na aceton ili voće, onda ste razvili dijabetičku ketoacidozu i to možete izliječiti samo pod nadzorom liječnika. S vrlo visokim šećerom (više od 20 mmol / litra) razvija se još strašnija i po život opasna komplikacija dijabetesa - hipersmolarna koma. U tim slučajevima ne morate sami srušiti šećer, nego morate hitno pozvati liječnika.

Injekcije inzulina pomoći će sniziti visoki šećer u krvi (ali ovo nije za početnike)

Ako vam je propisan insulin, jedan od načina da snizite šećer u krvi jeste ubrizgavanje inzulina.

Injekcije inzulina - glavni način brzog cijepanja šećera u krvi

Međutim, budite oprezni jer inzulin može početi djelovati nakon 4 sata ili više, a za to vrijeme pacijentovo se stanje može značajno pogoršati.

Ako se odlučite za razgradnju visokog šećera u krvi sa inzulinom, koristite inzulin kratkog ili ultra kratkog djelovanja. Ove vrste inzulina počinju djelovati vrlo brzo. Ali budite oprezni predoziranje može dovesti do hipoglikemije i može biti opasno, posebno prije spavanja.

Snižavanje šećera u krvi treba biti postepeno. Napravite male injekcije inzulina u 3-5 jedinica, izmjerite nivo šećera u krvi svakih pola sata i uključite male doze inzulina dok se šećer u krvi ne vrati u normalu.

Uz ketoacidozu, trebat će vam liječnička pomoć

Ako imate nedijagnosticiran dijabetes melitus, strogo je zabranjeno samostalno snižavati šećer u krvi s inzulinom. Zapamtite da inzulin nije igračka i može biti opasan po život!

Vježba ne pomaže uvijek u smanjenju šećera

Tjelesna aktivnost može pomoći u snižavanju šećera u krvi, ali samo kad vam je šećer u krvi malo povišen i nemate hiperglikemiju ili ketoacidozu. Činjenica je da ako imate visoki šećer u krvi prije vježbanja, on će se još više povećavati od vježbanja. Stoga ova metoda nije relevantna za normalizaciju nivoa glukoze.

U ovom videu Elena Malysheva opisuje načine smanjenja šećera u krvi.

Kako brzo narodnim lijekovima srušiti visoki šećer?

Sjetite se da narodni lijekovi vrlo nježno snižavaju šećer, ja ih koristim samo kao preventivna i pomoćna sredstva. Neki narodni lijekovi nećete moći šećer vratiti u normalu.

Na primjer, oni pišu da lovorov list snižava šećer. Možda je to slučaj, ali ovaj lijek vam neće brzo sniziti šećer u krvi, posebno ako ga imate iznad 10 mmol / litra.

Β Čudesni narodni lijekovi u pravilu vjeruju oni koji su prvi put imali dijabetes, a još nisu upoznati sa stvarnošću. Ako ste kategorički protiv liječenja inzulinom ili tabletama za snižavanje šećera, onda pokušajte uzeti narodni lijek, a zatim izmjerite šećer u krvi. Ako to ne pomaže, onda nazovite liječnika.

Ako vam je šećer u krvi vrlo visok, vaše tijelo će pokušati ukloniti višak šećera iz krvi putem urina. Kao rezultat, trebat će vam više tekućine da se vlažite i pokrenete ovaj postupak samočišćenja. Pijte bolje običnu vodu, pijte dosta, ali nemojte preterivati, jer Do intoksikacije vodom možete doći ako popijete nekoliko litara vode u kratkom vremenskom periodu.

Voda je neophodna, ali imajte na umu da visoki šećer u krvi ne možete sami srušiti vodom. Voda je ključni dodatak u borbi protiv visokih vrijednosti šećera u tijelu.

Iznenadni skokovi šećera u krvi: zašto glukoza skače kod dijabetesa tipa 2?

U zdrave osobe nivo šećera na glasu kreće se od 3,3 do 5,5 mmol / L Međutim, ti pokazatelji nisu uvijek stabilni, stoga se tokom dana mogu dogoditi skokovi glukoze u krvi.

Najniže razine šećera primjećuju se noću i u rano jutro. Nakon doručka koncentracija raste, a uveče se postiže njegova maksimalna koncentracija. Tada nivo opada do sljedeće užine. Ali ponekad glikemija premašuje normalne vrijednosti nakon uzimanja ugljikohidratne hrane i nakon 2-3 sata stanje se opet stabilizira.

Skokovi u glukozi u krvi događaju se iz različitih razloga. Ako se ovaj fenomen promatra kontinuirano, to može ukazivati ​​na prisutnost dijabetes melitusa i drugih zdravstvenih problema. Zbog toga je potrebno proći temeljit pregled i darivati ​​krv za šećer.

Razlozi zbog kojih se šećer diže su višestruki. Ovaj fenomen se može dogoditi nakon konzumiranja kofeinskih pića (čaj, kafa, energija). Međutim, tijelo na to reagira drugačije, premda u nekim slučajevima kava čak sprečava razvoj dijabetesa tipa 2.

Takođe, sadržaj glukoze može se povećati nakon jela egzotičnih jela. Na primjer, piletina u slatko-kiselom sosu sa začinjenom rižom ili govedina s ljutim začinima.

Pored toga, hipoglikemija nastaje kada ljudi konzumiraju velike količine masne hrane. Proizvodi koji uzrokuju ovo stanje uključuju:

  1. pomfrit
  2. pizza
  3. razne slatkiše
  4. krekeri, čips.

Važno je napomenuti da se nivo glukoze ne može povećati samo od proizvoda koji sadrže šećer. Kod dijabetičara dolazi i do porasta hrane nakon što jede hranu koja je bogata škrobom i ugljikohidratima.

Ali zašto šećer skače ako osoba slijedi dijetu? Djeca i odrasli s oslabljenim imunitetom često pate od prehlada, tokom kojih se obrambena sposobnost tijela još više iscrpljuje. Istovremeno se pacijentima mogu propisati antibiotici i dekongestanti, koji takođe uzrokuju promjene glukoze.

Takođe, šećer u krvi može se povećati nakon uzimanja antidepresiva i kortikosteroida, na primjer, prednizona. Potonji lijekovi su vrlo opasni za dijabetičare, posebno jer mogu kod djeteta izazvati hipoglikemiju.

Stres takođe dovodi i do hiperglikemije, što se često događa kod dijabetesa tipa 2. Zbog toga je važno moći kontrolirati svoje emocionalno zdravlje uz pomoć posebnih vježbi, joge ili različitih tehnika, poput vježbi disanja za dijabetes.

Danas mnogi dijabetičari koji se bave sportom često piju pića kako bi pomogli obnavljanju vodene ravnoteže. Međutim, malo njih zna da neke od njih sadrže mnogo šećera i druge komponente koje su opasne po zdravlje bolesne osobe.

Razina glukoze u krvi može se povećati zbog više globalnih uzroka. Tu spadaju:

  • hormonalni poremećaji
  • problemi sa gušteračom (tumor, pankreatitis),
  • endokrini poremećaji
  • oboljenja jetre (hepatitis, tumori, ciroza).

Dvosmisleni faktori zbog kojih nivo šećera može skočiti su spavanje, vrućina i alkohol. Alkohol uzrokuje hipoglikemiju jer sadrži puno ugljikohidrata, ali često se 2-4 sata nakon njegove upotrebe koncentracija glukoze naglo smanji.

Ali od čega se može smanjiti sadržaj šećera? Pojavi hiperglikemije potiče intenzivna fizička aktivnost. To se manifestuje slabošću, umorom i osjećajem pregrijanosti.

Također, skok šećera može se dogoditi tokom posta i neredovite prehrane. Zbog toga je, da bi se spriječila hipoglikemija, važno jesti 5 puta dnevno i u malim porcijama. Inače će pacijent uskoro imati problema sa crevima i gušteračom.

Diuretici takođe uzrokuju preskakanje šećera. Napokon, ako ih pijete stalno, glukoza će se isprati iz tijela, a da ih stanice neće apsorbirati.

Pored toga, hipoglikemija se može razviti u takvim slučajevima:

  1. hormonalni poremećaji
  2. konvulzije i napadaji,
  3. stres
  4. zaraznih i virusnih bolesti kod kojih temperatura raste.

Kad šećer počne poskakivati, osoba je jako žedna, stalno želi mokreti, pogotovo noću. U tom slučaju dehidracija dovodi do neispravnog rada bubrega. Uz patološko stanje, što se događa s dijabetesom tipa 1, nije moguće utažiti žeđ dok se nivo glukoze ne normalizira.

Također, pacijentova koža postaje blijeda, što se događa na pozadini poremećaja cirkulacije. A njegov dermis postaje osjetljiviji i svako oštećenje na njemu liječi vrlo dugo.

Uz to, s povećanjem koncentracije šećera u krvi, simptomi mogu uključivati ​​umor, neispravnost i smanjenje radnog učinka. To je zato što glukoza ne ulazi u ćelije i tijelo ne prima dovoljno energije. Često se ova pojava javlja i kod dijabetesa tipa 2.

Na pozadini hronične hiperglikemije, osoba može dramatično smršati uz dobar apetit. Uostalom, tijelo počinje koristiti masno i mišićno tkivo kao izvor energije.

Takođe, visoki pokazatelj šećera prate takvi znakovi kao što su:

  • glavobolje
  • pogoršanje mučnine između obroka,
  • oštećenje vida
  • vrtoglavica
  • naglo povraćanje.

Ako je šećer dugotrajno povišen, tada pacijent postaje nervozan, nepažljiv i pamćenje mu se pogoršava. Takođe gubi na težini, a u njegovom mozgu se javljaju ireverzibilne smetnje. U slučaju dodavanja štetnih faktora (stres, infekcija), pacijent može razviti dijabetičku ketoacidozu.

Simptomi hipoglikemije javljaju se kada je glukoza ispod 3 mmol / L. Pojavljuju se simptomi kao što su zimica, ubrzan rad srca, vrtoglavica, blijeda koža i glad. Takođe se pojavljuju nervoza, glavobolja, poremećaji koncentracije i koordinacije pokreta.

Nagli skok šećera u krvi kod dijabetesa može dovesti do gubitka svijesti. Ponekad osoba padne u dijabetičku komu.

Postoje 3 stepena ozbiljnosti hipoglikemije, koje su praćene karakterističnim simptomima:

  1. Blaga - anksioznost, mučnina, razdražljivost, tahikardija, glad, utrnulost usana ili vrhova prstiju, zimica.
  2. Srednja - nervoza, nedostatak koncentracije, zamagljena svijest, vrtoglavica.
  3. Teške - konvulzije, epileptični napad, gubitak svijesti i pad tjelesne temperature.

Simptomi poput jake gladi, žudnje za slatkišima, glavobolje i netolerancije na duge pauze između obroka pomoći će da se posumnja u skok šećera kod djeteta.

Štoviše, kod djece sa latentnim dijabetesom vid se često pogoršava, razvijaju se parodontitisi i kožne bolesti (pioderma, ihtioza, furunculosis i druge).

Prvi korak je utvrđivanje koliko šećera u krvi skoči. Za to se kod kuće koristi glukometar. Također možete konzultirati doktora i uzeti laboratorijske testove, posebno ako se kod djeteta pojave promjene razine glukoze.

Ako se hiperglikemija ili hipoglikemija pojavi iznenada, možda ćete trebati uzimati posebne lijekove. Međutim, nedostatak takvih lijekova je taj što se pacijentovo stanje stabilizira samo tokom trajanja njihovog djelovanja. Stoga je bolje spriječiti promjene koncentracije glukoze upotrebom sredstava koja normaliziraju opće stanje pacijenta, poput Metformina.

Blaga hipoglikemija je mnogo lakše eliminirati. Da biste to učinili, pojedite slatki proizvod. Štaviše, tijelo samo sugerira u kojem trenutku mu je potrebna hrana bogata ugljikohidratima.Međutim, ova je metoda pogodna samo za zdrave ljude, tako da dijabetičari ne bi trebali pribjegavati.

Da bi pokazatelji glukoze bili normalni, osoba će morati u potpunosti da preispita svoj način života. Dakle, za sprečavanje hiperglikemije pomoći će sljedeće akcije:

  • normalizacija težine
  • upotrebu sporo probavljivih ugljikohidrata,
  • odbijanje brašna, slatkog, duvana i alkohola,
  • poštovanje vodnog režima,
  • uravnotežena prehrana (proteini, ugljikohidrati, biljne masti),
  • jesti male obroke 5-6 puta dnevno,
  • brojanje kalorija.

Prevencija hipoglikemije sastoji se i u održavanju uravnotežene prehrane, koja podrazumijeva odbacivanje niskokaloričnih dijeta. A ljudi koji se bave sportom ne bi trebali iscrpljivati ​​tijelo predugo dugim i intenzivnim treninzima.

Takođe nije od male važnosti stabilno emocionalno stanje.

Ako šećer u krvi naglo skoči, tada pacijent može razviti dijabetičku komu. Kod dijabetesa tipa 1 ovo se stanje naziva ketoacidoza. A druga vrsta bolesti prati hiperosmolarna koma.

Ketoacidoza se pojavljuje polako, karakterizira je povećan sadržaj acetona u urinu. U početnom stadiju, tijelo se neovisno bori s teretom, ali kako se razvija koma, pojavljuju se znakovi opijenosti, pospanost, nelagoda i polidepsija. Kao rezultat toga, osoba gubi svijest što se ponekad završi u komi.

Hiperosmolarni sindrom razvija se već 2-3 nedelje. Znakovi ovog stanja slični su simptomima ketoacidoze, ali javljaju se sporije. Kao rezultat toga, osoba gubi razum i pada u komu.

Ova dva slučaja zahtevaju hitnu medicinsku pomoć. Nakon hospitalizacije i brze dijagnoze, pacijent je pokazao normalnu glukozu. U slučaju hiperglikemijske kome bolesniku se daje inzulin, a u slučaju hipoglikemijske kome otopina glukoze.

Uporedo s tim, prikazana je primjena infuzijskog liječenja, koja se sastoji od unošenja u tijelo posebnih lijekova koji koriste kapljice i injekcije. Često se koriste pročišćivači krvi i lijekovi koji obnavljaju elektrolit i vodenu ravnotežu u tijelu.

Rehabilitacija traje 2-3 dana. Nakon čega se pacijent prebacuje na odeljenje endokrinologije, gde se preduzimaju mere za stabilizaciju njegovog stanja.

Često osobe s prvom ili drugom vrstom dijabetesa same sebi dopuštaju da im poraste ili padnu razinu šećera u krvi. To se događa kada se pacijenti ne pridržavaju tretmana koje je propisao liječnik, ne slijede pravila prehrane ili zloupotrebljavaju loše navike. Takvi bi pacijenti trebali preispitati svoj način života, kao i poslušati sve preporuke liječnika, što će spriječiti razvoj ili primijetiti napredovanje komplikacija.

Često, kako bi sprečili razvoj hiperglikemije ili hipoglikemije, mnogi lekari propisuju Metformin. Ovo je antidijabetički lijek koji pripada klasi biguanida.

Metformin uzimam kao dodatni lijek za terapiju inzulinom ili ga zamjenjujem drugim antiglikemijskim lijekovima. Može se koristiti i kao glavni lijek za dijabetes tipa 1, ali samo uz inzulin. Najčešće se tablete propisuju u slučaju pretilosti, uz stalno praćenje koncentracije glukoze.

Metformin se pije 2 puta dnevno nakon obroka u količini od 1000 mg dnevno. Podjela doziranja minimizira rizik od neželjenih reakcija iz probavnog sistema.

Na 10-15. Dan terapije, doza se može povećati na 2000 mg dnevno. Dozvoljena količina biguanida dnevno je 3000 mg.

Vrhunac terapijske aktivnosti postiže se nakon 14 dana od početka liječenja. Ali ako je Metformin propisan starijim osobama, tada je neophodno nadzirati funkciju bubrega takvih bolesnika.

Takođe, tablete treba pažljivo kombinirati sa inzulinom i sulfonilurejima. U suprotnom se može razviti hipoglikemija.

Tako da šećer u krvi ne pređe granice normale, važno je kontrolirati svoju prehranu, prateći njenu ravnotežu i korisnost. Također je važno voditi zdrav način života, a ne zaboraviti na umjerenu fizičku aktivnost i pravodobno se savjetovati s liječnikom. Video u ovom članku reći će vam koji bi trebali biti pokazatelji šećera.

Jedini blog u Rusiji o dijabetesu u djetinjstvu vodi muskovica Maria Korchevskaya. Zanimljivo je pročitati ga čak i onim osobama koje se bolest direktno ne bavi

Koji su mitovi povezani sa dijabetesom? Kako jesti? Kako je biti roditelj djeteta s dijabetesom? Kako pronaći dobro kod hronične bolesti? O ovom i mnogim drugim stvarima piše Marija na najuzbudljiviji način.

Prije godinu dana, ljekari su otkrili dijabetes tipa 1 u njegovom trogodišnjem sinu Maši (uglavnom su pogođeni djeca, adolescenti i mladi). To je značilo da će Vanya cijeli život morati kontrolirati šećer u krvi, slijediti dijetu i uzimati injekcije inzulina do 5-6 puta dnevno.

Kada je prošao prvi šok u porodici Korčevski, počelo je "upravljanje dijabetesom" i pojavio se online dnevnik.

„Ranije sam razmišljala o blogu“, kaže Marija. - Po obrazovanju sam novinar, specijalista za odnose sa javnošću. Kad sam radio, bavio sam se medicinskim projektima. Tema zdravlja prirodno je došla do izražaja. "

Kad se Vanja rodio, majka je na duže vrijeme zaboravila na posao. „Dete me je nateralo da patim: prvo je bila borba sa strašnom alergijom, zatim prelomi nogu i ruku, a zatim i dijabetes prvog tipa. I to po dobi od dvije i po godine. Nije bilo vremena za opuštanje. "

Za psihičko olakšanje Maša je počela da piše smiješne minijature na Facebooku - a svojim se prijateljima jako svidjelo kako ona opisuje svakodnevni život u sukobu s malim "uzurpatorom" i u borbi za njegovo blagostanje. „Čak su me i savetovali da vodim blog očajnoj domaćici,“ kaže Vanijeva majka. "Naravno, radije bih pisao o modi ili putovanjima, ali život je odredio drugačije."

Život se promijenio kada su Maša i Vanja hospitalizirane prije godinu dana. Beba ima visoki šećer - i odeljenje, lekari, roditeljski užas.

"U početku smo upravo to uradili, upustili smo se u temu, pročitali o dijabetesu i naučili ga upravljati", kaže Marija. - Tada to nije bila šala, bio sam nervozan i nisam mogao smisliti ništa drugo. Postepeno, napetost je prolazila, postali smo lakše povezati se sa svime, a onda ... rodila se ideja da pokrenemo blog. Tačnije, moj muž je to predložio: „Dobro pišete, smislili ste temu, zašto je ne biste izveli u praksu?“

U početku je Maša sumnjala. Ali polako se nadvladala želja za podjelom iskustva s drugim roditeljima, čija djeca imaju istu dijagnozu kao Vanya.

„Znate li koliko je dobro i lijepo za male dijabetičare u Sjedinjenim Državama i Britaniji? I igre, stripovi i recepti iz Chip-a i Dale-a - sve što želite. Glavna stvar je da je ona predstavljena u dobroćudnom obliku, sa humorom i razumljivim jezikom. Kad smo Vanya i ja još bili u bolnici, pretraživala sam cijeli internet na ruskom jeziku i nisam upoznala ništa slično ", kaže Marija. - Samo opće teorijske informacije - i ne nagoveštaj optimizma! A također i horor filmovi, fotografije dijabetičnog stopala kod čira ... Bilo je, naravno, ozbiljnih medicinskih sredstava s ogromnim člancima i profesionalnom terminologijom - ali to je samo otežalo.

Želeo sam živakav odgovor, nadu i učešće. Želeo sam da neko napiše kako živi sa ovim, kako to uspeva, sve do najsitnijih detalja - trebalo mu je iskustvo iz prve ruke. "

Na blog Marije Korčevske nema toliko pretplatnika - u osnovi, to su rođaci, prijatelji, prijatelji prijatelja. Ali postoje oni koji su bliski temi i kojima je također potrebna razmjena iskustava i podrške. Promocija bloga je zasebna priča, prilično mukotrpan proces, ali sve je pred nama.

„Naravno, želim da više ljudi nauči o problemu dečijeg dijabetesa. Da biste to učinili, pišem u pristupačnom i jednostavnom formatu tako da je zanimljivo čitati onima koji nisu direktno povezani sa dijabetesom ”, kaže Maša. „Ne-dijabetičari kažu da otkrivaju puno novih stvari.“

U Rusiji nema puno djece s dijabetesom, malo ljudi zna za ovu bolest: rasprostranjen je stereotip da je dijabetičar starija i gojazna osoba, koja je jela previše krompira i slatkiša. A o šećernoj bolesti tipa 1 poznato je samo endokrinolozima.

Zbog toga se mali dijabetičari teško snalaze. Obično ne idu u vrtić - niko im ne može pružiti potrebnu negu. A u školi se djeca suočavaju s drugim poteškoćama: trebaju objasniti učiteljima i vršnjacima značajke svog načina života

„Nedavno je priča o školarki kojoj nije bilo dopušteno da uzima injekcije insulina u učionici odjeknula širom zemlje“, priseća se Maša. - Da se ovo ne bi dogodilo, ljude treba edukovati. Na engleskom postoji tako nešto - svijest o bolesti, svijest o bolesti. Mnogi problemi se mogu izbjeći kada ljudi posjeduju informacije. U državama se u školama provode posebni edukativni programi: zaposlenima se govori o dijabetesu i kako pomoći djetetu. A sada nemamo medicinsku sestru u svakoj školi - a kamoli ostale. "

Bar je nešto raditi bolje nego ne raditi ništa

Marijinom blogu pomaže suprug, matematičar-programer po obrazovanju. Bavi se tehničkim dijelom, Maša - sadržajem. Sada piše o dva članka tjedno.

„Potrebno mi je puno vremena, s obzirom na to da imam samo dva ili tri slobodna sata dnevno. Iskreno, još ne znam kuda će sve to voditi i ima li izgleda. Ali volim raditi ono što radim. Nadam se da je entuzijazam dovoljno već dugo. U svakom slučaju, mislim da je ovo pozitivno iskustvo. I bolje je pokušati nešto učiniti nego učiniti ništa. "

Autor ima mnogo tema za internetski dnevnik. Maria želi sama proučiti neka pitanja, događa se da se teme pojave u procesu pretraživanja i čitanja informacija na međunarodnim stranicama dijabetičara.

Općenito, kompletan set bloga o dječjem dijabetesu nastavlja se - a evo čitaoci su uvijek dobrodošli.

Razmislite kakvu povezanost imate s riječju dijabetes.

Mogu pretpostaviti da će većina zamisliti svojevrsnog Robina-Bobina koji ne zna mjeru u svom neuništivom apetitu i jasno zloupotrebljava brzu hranu i konditorske proizvode. Vrlo ste blizu istine, ali ne baš.

Općenito, pod dijabetesom podrazumijevamo stanje tijela u kojem postoji povišena razina šećera u krvi. Ali vrste dijabetesa su toliko fundamentalno različite da se mogu nazvati zasebnim bolestima. Dijabetes tipa 2 uglavnom se pojavljuje u odrasloj dobi i povezan je upravo s problemima prekomjerne težine, prekomjernom konzumacijom slatkiša i nedostatkom tjelesne aktivnosti. Ovdje se radi o samom Robin-Bobbinu koji je slabo promatrao sebe i zasadio mu gušteraču.

Dijabetes tipa 1 je različit. Insidan je i nemilosrdan, jer uzroci njegove pojave nisu poznati, a napada zdravu i nevinu djecu, adolescente i mlade (obično do 30 godina). U vezi s tim, mnogi ljudi imaju konfuziju, rađajući zablude. Odlučio sam prikupiti najčešće mitove povezane s djetinjstvom dijabetesom tipa 1.

Ako dijete jede puno slatkiša, to može izazvati dijabetes.

Općenito, pretjerana konzumacija šećera neće imati koristi nikome. Ali djetetova prehrana ne utječe na razvoj dijabetesa tipa 1. Još uvijek nema drugih uzroka, osim genetske predispozicije. Ovo je dobra vest. Iako je, po mom mišljenju, u ovome malo pravde. Tako često čujete od roditelja malih dijabetičara da njihove bebe nisu ni imale vremena probati slatkiše, dok njihovi vršnjaci jedu više ugljikohidrata dnevno od dijabetičara za tjedan dana.

Sjećam se da sam isprva krivio sebe što sam sinu dao mnoge sušilice. Jednostavno ih je obožavao, a nisam mogao sebi uskratiti zadovoljstvo uživanja u neprocenjivim minutama tišine, kada je klinac usmjerio svoju energiju u miran kanal i naoštrio zube, a nije uništio moje živčane stanice.

Ali službena medicina me potpuno opravdala. Sušenje i dijabetes tipa 1 nisu povezani. Ali postoje i neke loše vesti. Ako se u djetinjstvu malo slatkog zuba pokvari sa svime (mada karijes nije otkazan), u odrasloj dobi žudnja za slatkišima može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2. Ali to je druga priča.

To je praktično prvo što su nam rekli ljekari u školi za dijabetes u bolnici. I kad mi je šef odeljenja za endokrinologiju tokom lične publike rekao da se pozdravim sa rečima: „Najbolje što možete da učinite svom detetu je da mu ne date ništa slatko“, bila sam potpuno depresivna. Jadna djeca, nikad neće znati potpis ukusa Starbucks cheesecake-a ili pravog talijanskog sladoleda!

Ali opet postoje dobre vijesti. Na početku bolesti, kada dijabetes još uvijek kontrolira vas, a ne vi, zapravo je bolje zaboraviti na slatkiše.

Nadoknadu treba naučiti od sporih do srednjih ugljikohidrata kako bi se odredio pravi omjer inzulina i hrane. Slatka hrana su brzi ugljikohidrati koji brzo povećavaju šećer u krvi, a isprva će to samo zbuniti.

Druga stvar je kada je uspostavljen postupak upravljanja dijabetesom, pokazatelji šećera dobri, nema problema s izračunom inzulina, tada možete pokušati uvesti neke slatkiše.

Glavni uvjet je da morate pravilno izračunati ugljikohidrate (u gotovom proizvodu te se informacije lako mogu naći u odjeljku Hranjive vrijednosti, a svoja kulinarska remek djela morat ćete sami prebrojati i odvagati). A najbolje je konzultirati se s endokrinologom: on će vam reći kada i koju dozu trebate učiniti za određeno liječenje.

Ali čak i uz vješto korištenje inzulina i precizne proračune jedinica za kruh, ne zaboravite da u svemu što trebate znati mjeru. Iako je malo vjerovatno da dijabetičar može zaboraviti na to.

Slastice se mogu zamijeniti posebnim namirnicama protiv dijabetesa.

Ovo je jedan od najnevjerovatnijih mitova o dijabetesu. Naravno, komercijalnog je porekla.

U svakom odjelu supermarketa lako možete pronaći posebno odjeljenje sa zdravim proizvodima protiv dijabetesa. Za početak, "dijabetičar" za mnoge jednostavno znači "dijetalni", to jest, malo šećera i preporučuje se svima koji žele smršavjeti ili samo prate unos kalorija. U osnovi, tamo se prodaje veliki broj slatkiša: od slatkiša i kolačića do marshmallow-a i džemova. Po čemu se razlikuju od uobičajenih proizvoda?

Odgovor je, neobično, gotovo ništa. Oni se ne koriste u našem uobičajenom šećeru, već u njegovim analogima: fruktozi, ksilitolu i sorbitolu. Sadrže toliko ugljikohidrata i kalorija koliko i obični šećer. Stoga se moraju smatrati na isti način prilikom odabira doza inzulina. Nažalost, dijabetični slatkiši ne mogu nam olakšati život. A u nekim slučajevima samo zabludu.

Jednom smo kupili ovaj jedinstveni prodajni prijedlog, koji se zvao "prirodne pastile od šljiva bez šećera". Prema oznaci, ove čudo-pastile sadržavale su mikrodoze ugljikohidrata, otprilike 0,5 jedinica hljeba na 100 g proizvoda. Izmerili smo ih i dali bebi, koja se jako obradovala neviđenoj velikodušnosti.

Ali tada smo se uplašili: šećer se nakon njihove konzumacije podigao, kao da dijete jede komad torte. Od tada smo zaobišli ovo odeljenje.

Deca sa dijabetesom tipa 1 ne mogu da vežbaju

Unatoč činjenici da de jure dijete sa šećernom bolešću tipa 1 dobiva invaliditet, redovno vježbanje je od vitalnog značaja za njega, kao i inzulin i pravilna prehrana. Evo paradoksa: osoba s invaliditetom kojoj je prikazan sport.

Vježbanje smanjuje šećer u krvi i potrebu za inzulinom. Glavno je osigurati da nivo glukoze ne postane kritično nizak (hipoglikemija) i na vrijeme osigurati tijelu gorivo u obliku probavljivih ugljikohidrata.

Vanja prvi dan kod kuće nakon bolnice. Fotografija s mydiababy.com

Dijete koje ide na trening uvijek mora imati užinu. Koliko znam, voće poput jabuke ili banane najbolje odgovara za te svrhe. Usput, među profesionalnim sportašima postoje i dijabetičari. Na primjer, poznati američki plivač Gary Hall Jr. vlasnik je dijabetesa tipa 1 i deset olimpijskih medalja. Dakle, ako vaše dijete želi postati prvak ne samo u matematičkoj olimpijadi, već i u sportskoj areni, dijabetes nije razlog da ga odvratim.

Da, ne smejte se - neki ljudi zaista tako misle. Stoga je ta stavka neizostavno uključena u sve ljestvice dijabetičkih mitova koje su objavile međunarodne organizacije dijabetesa.

Naravno, dijabetes nije zarazan. Ali ako vaša obitelj ima dijabetičare, to povećava rizik od razvoja bolesti kod djece.

Odmah se postavlja pitanje: ako znam da postoji predispozicija na genetskoj razini, što mogu učiniti da zaštitim dijete? Vjerovatno ne postoje ozbiljne preventivne mjere. Za bolje razumijevanje slike, možete proći genetsku analizu koja određuje vjerovatnost dijabetesa. Opći savjeti, poput: slijedite dijetu, ne zloupotrebljavajte šećer i vježbanje, donijet će samo koristi.

S obzirom na svjesnost problema, roditelji trebaju biti spremni da ne propuste prve simptome dijabetesa (žeđ, učestalo mokrenje i gubitak težine), a po najmanjoj sumnji, odmah se obratiti liječniku i uzeti testove.


  1. Tsarenko S.V., Tsisaruk E.S. Intenzivna njega šećerne bolesti: monografija. , Medicina, Shiko - M., 2012. - 96 str.

  2. Akhmanov, Mihail Dijabetes. Život ide dalje! Sve o vašem dijabetesu (+ DVD-ROM) / Mihail Akhmanov. - M .: Vektor, 2010. - 384 str.

  3. Nikolaeva Lyudmila dijabetički sindrom stopala, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2012. - 160 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke. Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

Skok šećera

Br. 21 719 Endokrinolog 17.07.2015

Ja sam muškarac, 49 godina, dijabetičar, na insulinu 27 godina. Nedavno je došlo do srčanog udara i komplikacija bubrega. Ali pitanje je drugačije. Posljednjih dana šećer dostiže veličinu od 20 i iznad. Istovremeno ne osjećam simptome visokog šećera, a to su: suha usta, suve ruke, učestalo mokrenje. Danas je šećer na post bio 22,9. Nakon što je napravio 14 jedinica inzulina i doručkovao. Nakon kraće šetnje ponovo je izmjerio šećer. 6 sati je prošlo. Više puta izmjereno: 26,8 jedinica. Nema znakova visokog šećera. Samo ne osjećam. Ne mogu ništa da razumem. Danas se bubrezi ponovo muče. Ali ne mnogo

ODGOVORIO: 29.07.2015 Dombrovskaya Natalia Kijev 0.0 endokrinolog

Zdravo. Vrlo često se to događa kada pacijent s dijabetesom ne osjeća visoki šećer, pa su zbog praćenja pronađeni glukometri. Imate dekompenzaciju šećerne bolesti, a s obzirom na nedavno pretrpljeni srčani udar OBAVEZNO da u bliskoj budućnosti morate nadoknaditi tako visok šećer. Budite zdravi!

Već više od godinu dana osjećam stalnu žeđ, što se iskazuje suhim ustima i suvom kožom na dlanovima i stopalima. Još ga brine jak umor, teško je ustajati nakon spavanja, sredinom dana periodično spava, ponekad ujutro postoji nedostatak zraka. Endokrinolog je rekao da je kod mene sve u redu, a urolog je pregledao bubrege i rekao da je osim bubrežnog kamenaca sve normalno. Što bi moglo biti? Kome doktoru treba da odem?

Poštovani doktore! Obraćam vam se sljedećim pitanjem: Suha usta su stalno prisutna 2 mjeseca oko sata. A u posljednje vrijeme plete nekako malo jezik, čini se da je jezik urušen. Imam 46 godina. Ne pušim Rast 182, težina 98. Šećer u krvi 6,0 mmol / L

Savjetovati što učiniti?

Dobar dan, kratkoća daha pati pri hodanju, noću se probudim zbog nedostatka vazduha, noću je mokrenje pojačano, suha usta. Uzimam blagoronat, divazu, glicin, recite mi šta može biti i treba li predati nešto drugo, dodati ga na liječenje?

Šećer u krvi mog muža počeo je rasti, jedini simptom su suha usta. Prošli smo testove, ali još uvek ne možemo do lekara, pomoći nam u čitanju analize i savetovati nas kako dalje. Danas je šećer prije 10 sedmica bio 18

Dobar dan Molim vas recite mi zbog čega može doći do suvih usta? Moja majka je veoma zabrinuta - ima 60 godina. Testirana je na šećer, a pre 3 godine dobili su joj toleranciju na glukozu. Prije tjedan dana testiran sam i pokazali su rezultat 4 na prazan stomak i s provokacijom - 5. Ali snažan osjećaj suhoće počeo je prije mjesec dana i još uvijek zabrinjava - ujutro je posebno jak. Čini joj se da u ustima "ježeva" boli čak i pomicanje jezika. Tokom dana, stalno hodajte s bocom vode do poda.

Internetske konzultacije 18+ su informativne prirode i nisu zamjena za cjelodnevne konsultacije s liječnikom. Korisnički ugovor

Vaši lični podaci su zaštićeni. Plaćanja i rad na mjestu obavljaju se pomoću sigurnog SSL protokola.

Provjerite šećer u krvi

Ako imate dijabetes i uzimate lijekove koji snižavaju šećer i mogu izazvati hipoglikemiju, visoko je preporučljivo izmjeriti šećer u krvi glukometrom prije nego što ga počnete snižavati i vratiti u normalu. To se mora učiniti kako bi se spriječilo da se neki simptomi niskog šećera uzimaju zbog hiperglikemije. Ovo je posebno važno ako se liječite insulinom.

Obavezno izmjerite šećer kako biste bili sigurni da je povišen.

Ako do sada nikada niste sami izmjerili šećer u krvi - pročitajte članak Kako izmjeriti šećer u krvi: pokazatelji, upute za mjerenje glukometrom.

Pijte više vode

Ako vam je šećer u krvi vrlo visok, vaše tijelo će pokušati ukloniti višak šećera iz krvi putem urina. Kao rezultat, trebat će vam više tekućine da se vlažite i pokrenete ovaj postupak samočišćenja. Pijte bolje običnu vodu, pijte dosta, ali nemojte preterivati, jer Do intoksikacije vodom možete doći ako popijete nekoliko litara vode u kratkom vremenskom periodu.

Voda je neophodna, ali imajte na umu da visoki šećer u krvi ne možete sami srušiti vodom. Voda je ključni dodatak u borbi protiv visokih vrijednosti šećera u tijelu.

Pogledajte video: Akcioni filmovi sa prevodom - Uhvati gringa 2012 (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar

DatumPitanjeStatus
21.02.2017