Insulin Lizpro i njegovo trgovačko ime

rastvor za intravensku i subkutanu primjenu

1,0 ml rastvora za intravensko i subkutano davanje sadrži:
aktivna supstanca: Lyspro Insulin 100 ME (3,47 mg),
pomoćne tvari: cink oksid 25 μg, natrij fosfat disupstituirani 1,88 mg, glicerol 16 mg, metakrezol 3,15 mg, solna kiselina do pH 7,0-7,8, natrijum hidroksid do pH 7,0-7,8, voda za injekcije do 1,0 ml.

Prozirno bezbojno rješenje.

Farmakološka svojstva

Lyspro inzulin je DNK rekombinantni analog ljudskog inzulina. Razlikuje se od humanog inzulina u obrnutom slijedu aminokiselina na pozicijama 28 i 29 lanca inzulina B.

Farmakodinamika
Glavno djelovanje inzulina lyspro je regulacija metabolizma glukoze. Pored toga, ima anaboličke i anti kataboličke efekte na različita telesna tkiva. U mišićnom tkivu dolazi do povećanja sadržaja glikogena, masnih kiselina, glicerola, povećanju sinteze proteina i povećanju potrošnje aminokiselina, ali dolazi do smanjenja glikogenolize. glukoneogeneza, ketogeneza. lipoliza, katabolizam proteina i oslobađanje aminokiselina.
Pokazano je da je lizpro inzulin ekvivalentan ljudskom inzulinu, ali njegovo djelovanje se odvija brže i traje kraće vremensko razdoblje.
Za Lyspro inzulin karakterizira brz početak djelovanja (oko 15 minuta), jer ima visoku brzinu apsorpcije, a to vam omogućava da ga unesete neposredno prije jela (0-15 minuta prije obroka), za razliku od redovnog inzulina kratkog djelovanja. Lyspro inzulin brzo pokazuje svoje djelovanje i ima kraće trajanje djelovanja (od 2 do 5 sati), ali u poređenju s običnim ljudskim inzulinom.
U bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1 i 2, hiperglikemija koja nastaje nakon jela s lizpro inzulinom znatno se smanjuje u odnosu na topljivi ljudski inzulin.
Kao i kod svih inzulinskih pripravaka, trajanje inzulina lyspro može biti različito kod različitih pacijenata ili u različitim vremenskim periodima kod istog pacijenta i ovisi o dozi, mjestu ubrizgavanja, opskrbi krvlju, tjelesnoj temperaturi i fizičkoj aktivnosti.
Farmakodinamičke karakteristike lizpro inzulina kod djece i adolescenata slične su onima koje su primijećene u odraslih.
Primjena lizpro inzulina u bolesnika s dijabetesom tipa 1 i 2 praćena je smanjenjem učestalosti epizoda noćne hipoglikemije u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. Glukodinamički odgovor na lispro inzulin nije ovisan o bubrežnoj ili jetrenoj funkciji.

Farmakokinetika
Nakon supkutane primjene, Lyspro inzulin se brzo apsorbira i dostiže maksimalnu koncentraciju u plazmi nakon 30-70 minuta.
Sa supkutanom primjenom, poluživot inzulina lispro je oko 1 sat.
U bolesnika s bubrežnim zatajenjem postoji veća brzina apsorpcije lizpro inzulina u usporedbi s topljivim ljudskim inzulinom. U bolesnika s dijabetesom tipa 2, farmakokinetičke razlike između lispro inzulina i topljivog ljudskog inzulina nisu ovisne o bubrežnoj funkciji.
Pacijenti s hepatičkom insuficijencijom imaju veću brzinu apsorpcije i brže izlučivanje inzulina lispro u odnosu na topljivi ljudski inzulin.

Koristite tokom trudnoće i tokom teškog hranjenja

Trudnoća
Brojni podaci o primjeni inzulina lispro tijekom trudnoće ukazuju na odsutnost nepoželjnog utjecaja lijeka na trudnoću ili stanje fetusa i novorođenčeta.
Tokom trudnoće, glavna stvar je održavati dobru kontrolu glikemije kod pacijenata s dijabetesom koji primaju liječenje inzulinom. Potreba za inzulinom obično se smanjuje tijekom prvog tromjesečja i povećava se tijekom drugog i trećeg tromjesečja. Tokom i neposredno nakon rođenja, potreba za insulinom može drastično pasti. Pacijentice s dijabetesom trebaju se posavjetovati s liječnikom ako dođe do trudnoće ili je planirano. U slučaju trudnoće kod pacijenata s dijabetesom, glavna stvar je pažljivo pratiti koncentraciju glukoze u krvi, kao i opće zdravstveno stanje.
Period dojenja
Pacijentima tijekom dojenja možda će trebati prilagoditi režim doziranja inzulina, prehranu ili oboje.

Doziranje i primjena

Dozu lijeka Insulin Lyspro liječnik određuje pojedinačno, ovisno o koncentraciji glukoze u krvi. Režim davanja inzulina je individualan.
Lijek Insulin Lyspro može se primijeniti neposredno prije obroka (0-15 minuta prije obroka). Ako je potrebno, lijek Insulin Lyspro može se primijeniti ubrzo nakon obroka.
Temperatura primenjenog leka treba da bude sobna temperatura.
Lijek Insulin Lyspro treba primijeniti kao potkožne injekcije ili produženo potkožno davanje pomoću inzulinske pumpe. Ako je potrebno (ketoacidoza, akutna bolest, razdoblje između operacija ili postoperativni period), lijek Insulin Lyspro može se davati intravenski.
Subkutano ga treba ubrizgati u rame, bedra, stražnjicu ili trbuh. Mjesta ubrizgavanja treba izmjenjivati ​​tako da se isto mjesto koristi ne više od otprilike 1 puta mjesečno. Uz supkutanu primjenu lijeka Insulin Lyspro, morate paziti da lijek ne dođe u krvni žila. Nakon ubrizgavanja, mjesto ubrizgavanja ne smije se masirati. Pacijenta treba obučiti u pravilnoj tehnici ubrizgavanja.

Upute za primjenu lijeka Insulin lispro
a) Priprema za uvođenje
Otopina lijeka Insulin Lyspro trebala bi biti prozirna i bezbojna. Ne koristite otopinu Insulina Lyspro ako je mutna, zadebljana, slabo obojena ili ako se vizualno otkriju čvrste čestice.
Prilikom postavljanja uloška u olovku štrcaljke, pričvršćivanja igle i ubrizgavanja insulina, slijedite upute proizvođača koje se isporučuju uz svaku olovku štrcaljke. Uložak sa insulinom Lyspro može se upotrijebiti s EndoPen olovkama za štrcaljke proizvedene u kompaniji Beijing Gangan Technology Co., Ltd., Kina. Uložak se ne može koristiti s drugim olovkama za špricanje za ponovljenu upotrebu, jer je tačnost doziranja lijeka utvrđena samo za gornje olovke za špriceve.
b) doziranje
1. Operite ruke.
2. Odaberite mjesto ubrizgavanja.
3. Pripremite kožu na mjestu ubrizgavanja prema preporuci liječnika.
4. Skinite spoljni zaštitni poklopac sa igle.
5. Zaključajte kožu.
6. Umetnite iglu supkutano i izvršite injekciju u skladu s uputama za upotrebu olovke za štrcaljku.
7. Izvadite iglu i nježno pritisnite mjesto ubrizgavanja pamučnim tamponom nekoliko sekundi. Ne trljajte mesto ubrizgavanja.
8. Odvijte iglu pomoću vanjskog poklopca igle i odložite je.
9. Stavite poklopac na olovku štrcaljke.
c) Intravenska primjena inzulina
Intravenske injekcije lijeka Insulin Lyspro moraju se provesti u skladu s uobičajenom kliničkom praksom intravenskih injekcija, na primjer, intravenskim davanjem bolusa ili korištenjem infuzijskog sustava. U ovom slučaju često je potrebna kontrola koncentracije glukoze u krvi.
Infuzijski sustavi s koncentracijom od 0,1 IU / ml do 1,0 IU / ml inzulina lispro u 0,9% otopini natrijevog klorida ili 5% otopine dekstroze stabilni su na sobnoj temperaturi 48 sati.
d) supkutano davanje inzulina pomoću inzulinske pumpe
Za uvođenje lijeka Insulin Lyspro možete koristiti pumpe - sistem za kontinuirano supkutano davanje inzulina sa CE oznakom. Prije primjene lyspro inzulina, provjerite je li određena pumpa prikladna. Morate strogo slijediti upute isporučene s pumpom. Za pumpu koristite prikladan rezervoar i kateter. Komplet inzulina treba mijenjati u skladu s uputama priloženim uz ovaj set. U slučaju hipoglikemijske epizode, primjena se zaustavlja dok se epizoda ne riješi. Ako je primijećena vrlo niska koncentracija glukoze u krvi, tada je potrebno o tome obavijestiti liječnika i osigurati smanjenje ili prestanak primjene inzulina. Neispravnost pumpe ili blokada u sistemu administracije mogu dovesti do naglog povećanja koncentracije glukoze. U slučaju sumnje na kršenje opskrbe inzulinom, morate slijediti upute i po potrebi obavijestiti liječnika.
Kada koristite pumpu, lijek Insulin Lyspro ne smije se miješati sa drugim inzulinama.

Nuspojave

Hipoglikemija najčešća je nepoželjna nuspojava kod liječenja inzulinom pacijenata sa šećernom bolešću. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti (hipoglikemijska koma) i. u izuzetnim slučajevima do smrti.
Pacijenti mogu iskusiti lokalne alergijske reakcije u obliku crvenila, oteklina ili svrbeža na mjestu ubrizgavanja. Ti simptomi obično nestaju u roku od nekoliko dana ili nedelja. Ređe se javljaju generalizirane alergijske reakcije, u kojem se mogu pojaviti svrab po cijelom tijelu, urtikarija, angioedem, vrućica, nedostatak daha, snižen krvni tlak, tahikardija. pojačano znojenje. Teški slučajevi generaliziranih alergijskih reakcija mogu biti opasni po život.
Može se razviti mjesto ubrizgavanja lipodistrofija.
Spontane poruke:
Zapaženi su slučajevi nastanka edema koji su se razvijali uglavnom nakon brzog normalizacije koncentracije glukoze u krvi tijekom intenzivne terapije s početno nezadovoljavajućom kontrolom glikemije (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

Predoziranje

Simptomi predoziranje prati razvoj simptoma hipoglikemije: letargija, pojačano znojenje, glad, drhtanje, tahikardija, glavobolja, vrtoglavica, povraćanje, zbunjenost.
Liječenje: blage hipoglikemijske epizode zaustavljaju se gutanjem glukoze ili drugog šećera, ili proizvoda koji sadrže šećer (preporučuje se da sa sobom imate najmanje 20 g glukoze).
Korekcija umjereno teške hipoglikemije može se provesti intramuskularnom ili subkutanom primjenom glukagona, nakon čega slijedi unos ugljikohidrata nakon stabilizacije pacijentovog stanja. Pacijentima koji ne reagiraju na glukagon ubrizgavaju se otopina dekstroze (glukoze) intravenski.
Ako je pacijent u komi, tada glukagon treba davati intramuskularno ili subkutano. U nedostatku glukagona ili ako nema reakcije na njegovo unošenje, potrebno je davati otopinu dekstroze intravenski. Odmah nakon povratka svijesti bolesniku se mora dati hrana bogata ugljikohidratima.
Možda će biti potreban daljnji podržavajući unos ugljikohidrata i praćenje bolesnika jer je moguć ponovni rast hipoglikemije.
O prenesenoj hipoglikemiji potrebno je informisati lekara koji je prisustvovao.

Interakcija s drugim lijekovima

Jačina hipoglikemijskog efekta smanjuje se u kombinaciji sa sljedećim lijekovima: oralni kontraceptivi, glukokortikosteroidi, štitnjačni hormoni koji sadrže jod, danazol, β2-adrenomimetici (npr. ritodrin, salbutamol, terbutalin), triciklički antidepresivi, tiazidni diuretici, klorprotiksen, diazoksid, izoniazid, litijum-karbonat, nikotinska kiselina, derivati ​​fenotiazina.
Jačina hipoglikemijskog djelovanja povećava se ako se primjenjuju zajedno sa sljedećim lijekovima: beta blokatori, lijekovi koji sadrže etanol i etanol, anabolički steroidi, fenfluramin, gvanneidin, tetraciklini, oralni hipoglikemijski lijekovi, salicilati (npr. Antioksidanti acetilsalicilne kiseline, sulfonamidi, sulfonamidi ), inhibitori enzima za konverziju angiotenzina (kaptopril, enalapril), oktreotid, antagonisti angio receptora Tenzin II.
Ako trebate koristiti drugi lijek, osim inzulina, trebali biste se posavjetovati s liječnikom (vidjeti odjeljak „Posebna uputstva“).

Posebna uputstva

Prebacivanje pacijenta na drugu vrstu ili preparat inzulina treba obaviti pod strogim medicinskim nadzorom. Promjene u aktivnosti, marki (proizvođaču), vrsti (redoviti, NPH itd.), Vrstama (životinjski, ljudski, analog ljudskog inzulina) i / ili načinu proizvodnje (rekombinantni inzulin DNA ili inzulin životinjskog porijekla) mogu dovesti do potreba za promjenom doze.
U bolesnika s hipoglikemijskim reakcijama nakon prelaska sa životinjskog inzulina na ljudski inzulin, rani simptomi hipoglikemije mogu biti manje izraženi ili drugačiji od onih koji su imali prethodni inzulin. Treba imati na umu da je posljedica farmakodinamike analoga brzo djelujućeg ljudskog inzulina da se on može razviti nakon ubrizgavanja brzo djelujućeg analoga humanog inzulina ranije nego kad se koristi topljivi ljudski inzulin.
Pacijentima koji primaju kratko djelujući i bazni inzulin potrebno je odabrati dozu oba inzulina kako bi se postigla optimalna koncentracija glukoze u krvi tokom dana, posebno noću ili na prazan stomak.
Neprilagođene hipoglikemijske ili hiperglikemijske reakcije mogu uzrokovati gubitak svijesti, komu ili smrt.
Simptomi prekursora hipoglikemije mogu se promijeniti ili biti manje izraženi s produljenim tijekom dijabetesa melitusa, dijabetičke neuropatije ili korištenjem lijekova poput beta blokatora.
Neadekvatne doze ili prekid liječenja, posebno u bolesnika sa šećernom bolešću tipa 1, mogu dovesti do hiperglikemije i dijabetičke ketoacidoze, stanja koja pacijentu mogu biti opasna po život.
Potreba za insulinom može se smanjiti kod pacijenata sa zatajenjem bubrega, kao i kod pacijenata sa zatajenjem jetre kao rezultat smanjenja procesa glukoneogeneze i metabolizma inzulina. Međutim, kod pacijenata s kroničnim zatajenjem jetre, povećana otpornost na inzulin može dovesti do povećane potrebe za inzulinom.
Potreba za insulinom može se povećati uz određene bolesti ili emocionalni stres.
Prilagođavanje doze može se zahtijevati i kada pacijenti povećavaju fizičku aktivnost ili kad promijene normalnu prehranu. Vježbanje može dovesti do povećanog rizika od hipoglikemije.
Kada se koriste pripravci inzulina u kombinaciji s lijekovima iz skupine tiazolidindiona, povećava se rizik od nastanka edema i kroničnog zatajenja srca, posebno kod bolesnika sa bolestima kardiovaskularnog sistema i prisustva faktora rizika za hronično zatajenje srca.
Upotreba lijeka Insulin lispro kod djece umjesto topljivog ljudskog inzulina poželjna je u onim slučajevima kada je potrebno brzo započeti djelovanje inzulina (na primjer, unošenje inzulina neposredno prije obroka).
Kako bi se izbjegao mogući prijenos infektivne bolesti, svaki spremnik / olovku mora koristiti samo jedan pacijent, čak i ako iglu zamijenite.

Opće informacije

Lyspro inzulin se prodaje pod komercijalnim nazivom Humalog. Ovaj lijek se može kupiti u hipodermičkim ulošcima ili u bočicama sa injekcijama. Ona se, za razliku od leka u spremnicima, može davati ne samo supkutano, već i intravenski, kao i intramuskularno. Unatoč činjenici da se teoretski ovaj lijek može pomiješati u jednoj šprici s inzulinom dugog djelovanja, bolje je ne činiti to i koristiti pojedinačne alate za svaku manipulaciju. Činjenica je da pomoćne komponente lijekova mogu ući u nepredviđenu reakciju i dovesti do nuspojava, alergija ili smanjenja učinkovitosti aktivnih tvari.

Ako pacijent ima kroničnu bolest u kojoj morate redovno uzimati druge lijekove, to svakako treba obavijestiti endokrinologa. Lyspro inzulin nije kompatibilan s određenim lijekovima za visoki krvni tlak i velikim količinama etanola. Njegov hipoglikemijski učinak može značajno smanjiti hormonske lijekove za liječenje štitne žlijezde, psihotropne lijekove i neke diuretike (diuretike).

Ovaj lijek može se koristiti za liječenje pacijenata sa različitim oblicima bolesti. U pravilu se dobro podnosi i rijetko izaziva nuspojave. Glavne indikacije za njegovu upotrebu:

  • dijabetes tipa 1 (posebno kod pacijenata sa slabom tolerancijom na druge inzulinske pripravke),
  • porast šećera nakon obroka koji se ne može popraviti drugim tretmanima,
  • teški dijabetes tipa 2
  • dijabetes tipa 2 umjerene težine, pod uslovom da nema dovoljno učinka tableta i dijeta za snižavanje šećera,
  • prevencija komplikacija kod pacijenata sa dijabetesom bilo koje vrste sa ozbiljnim hirurškim intervencijama.

Zahvaljujući genetski modificiranim molekulama hormona u ovom lijeku, Humalog pokazuje dovoljan farmakološki učinak čak i u ovoj kategoriji dijabetičara.

Značajke aplikacije

Potrebnu dozu lizpro inzulina treba odabrati liječnik, jer je on individualan za svakog pacijenta. Jedino ograničenje je da više od 40 jedinica lijeka ne može biti davano odjednom. Prekoračenje preporučene norme može dovesti do hipoglikemije, alergije ili intoksikacije tijela.

Lijek treba davati neposredno prije jela 4-6 puta dnevno. Ako se pacijent dodatno liječi inzulinom produljenog djelovanja, učestalost primjene lijeka Humalog može se smanjiti na 1-3 puta, ovisno o razini šećera u različito doba dana i drugim značajkama tijeka dijabetesa.

Kontraindikacije i nuspojave

Jedina izravna kontraindikacija lizpro inzulina je hipoglikemija. U toku trudnoće i dojenja ovaj se lijek propisuje samo nakon savjetovanja s opservacijskim ginekologom. Zbog fizioloških karakteristika ženskog tela, pacijentova potreba za insulinom može se promeniti tokom očekivanja deteta, pa je ponekad potrebno prilagođavanje doze ili privremeni prekid leka. Nije poznato prelazi li lijek u majčino mlijeko, jer nije bilo kontroliranih studija na ovu temu.

Neželjeni efekti u lečenju ovim lekom se retko pojavljuju. Ali ponekad pacijenti mogu iskusiti:

  • niže razine šećera ispod ciljanog nivoa,
  • oticanje i nelagoda na mestu ubrizgavanja,
  • lipodistrofija,
  • osip.

Dvofazni inzulin

Postoji kombinirani lijek koji sadrži čisti inzulin lispro (ultrazvučni hormon) i suspenziju protamin ove tvari koja ima prosječno trajanje djelovanja. Trgovački naziv ovog leka je Humalog Mix.

Budući da je ovaj proizvod dostupan u obliku suspenzije (to jest tekućine s najmanjim česticama u njemu netopljivih), uložak je potrebno valjati u rukama prije nego što se uvede ravnomjerno rasporediti inzulin u otopini. Kontejner nemojte snažno tresti, jer to može dovesti do stvaranja pjene i komplicirati izračunavanje primijenjene doze.

Kao i bilo koji lijek protiv dijabetesa, jednofazni i dvofazni Humalog treba propisati liječnik. Pod nadzorom krvne pretrage možete odabrati optimalnu dozu lijeka, što će vam omogućiti da zadržite zdravlje pacijenta i umanjite rizik od razvoja komplikacija bolesti. Ne možete samostalno pokušati naglo prebaciti na novu vrstu inzulina, jer to može uzrokovati stres za tijelo i uzrokovati pogoršanje.

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima, mehanizme

Uz hipoglikemiju ili hiperglikemiju povezanu s neadekvatnim režimom doziranja, moguće je kršenje sposobnosti koncentracije i brzine psihomotornih reakcija. To može postati faktor rizika za potencijalno opasne aktivnosti (uključujući vožnju vozila ili mašina).
Pacijenti moraju biti oprezni kako bi izbjegli hipoglikemiju tijekom vožnje. Ovo je posebno važno za pacijente koji imaju smanjen ili odsutan osjećaj simptoma prethodnika hipoglikemiji ili kod kojih su epizode hipoglikemije česte. U tim je okolnostima potrebno procijeniti izvodljivost upravljačkih vozila i mehanizama.

Obrazac za puštanje

Rastvor za intravenozno i ​​subkutano davanje 100 IU / ml.
3 ml lijeka u ulošku od čistog, bezbojnog stakla (tip I). Uložak je s jedne strane zabrtvljen bromobutilnim čepom i prekriven aluminijskim poklopcem, s druge strane bromobutilnim klipom. 1 ili 5 uložaka stavljaju se u blister trak ambalažu od PVC folije i aluminijske folije. Pakovanje sa 1 blister trakom, zajedno s uputama za upotrebu, nalazi se u kartonskoj kutiji. 10 ml lijeka u staklenoj boci prozirnog, bezbojnog stakla (tip I) sa bromobutil čepom i iscijeđenim aluminijskim poklopcem.
1 boca, zajedno s uputama za upotrebu u kartonskoj kutiji.

Ostavite Svoj Komentar