Desmopressin - upute za upotrebu

Opis važan za 30.07.2015

  • Latinsko ime: Desmopressinum
  • ATX kod: H01BA02
  • Hemijska formula: C46H64N14O12S2
  • CAS kod: 16679-58-6

Hemijska svojstva

Desmopresin je sintetski analog antidiuretski hormon vazopresinkoja se obično proizvodi stražnjim repom hipofiza. Supstanca je dobijena modernizacijom molekula. vazopresin:1-cistein deaminacija i zamjene 8-l-argininprisutna u originalnom molekuli na 8-D-arginin.

Alat ima manje izražen učinak na glatke mišiće vaskularnog kreveta i unutrašnje organe, ali to anti-duretski efekat izraženo mnogo jače.

Farmakodinamika i farmakokinetika

Supstanca se aktivira Receptori za vazopresin V2koji se nalaze u epitelnom tkivu iskrivljeni tubuli i u Uzlazne petlje Henle-a, ovo dovodi do povećanja procesa reabsorpcije vode u krvne žile, stimulirajući 8 faktora koagulacije.

Antiduretski efekat leka postiže se potkožnim, intravenskim i intramuskularnim davanjem, sa instilacije lekovi u nosu.

Poluvrijeme sintetičkih hormona = 75 minuta. Međutim, dovoljno visoke koncentracije tvari mogu se otkriti u tijelu za 8-20 sati, nakon primjene. Simptomi su dokazani poliurija nestaju nakon 2-3 puta upotrebe proizvoda. Intravenska primjena je mnogo efikasnija od intranazalne primjene.

Kod pacijenata sa hemofilija i bolest Willebrandta nakon jedne injekcije 0,4 µg lijeka na 1 kg težine, 8 faktor koagulacijepovećava se 3-4 puta. Učinak lijeka počinje se pojavljivati ​​nakon pola sata i dostiže maksimalnu vrijednost u roku od pola i pol - 2 sata.

Također, kada se koristi lijek, primjećuje se nagli porast koncentracije u plazmi plazminogenali u isto vrijeme i nivo fibrinoliza ostaje isti.

Supstanca se metabolizira u tkivima jetre. Do rascjepa dolazi disulfidni most koji uključuju enzim transhidrogenaze. Lijek s urinom izlučuje se nepromijenjen ili u obliku neaktivnih metabolita. Desmopresin ima nisku toksičnost, ne teratogeni ili mutagena svojstva.

Obrazac za puštanje

Lijek se proizvodi u više verzija. Prije nego što odaberete oblik, trebali biste se posavjetovati s liječnikom kako biste pronašli pravi lijek za liječenje bolesti.

Otopina za injekciju daje se intramuskularno, intravenski, subkutano.

Lijek je dostupan u obliku bijelih, okruglih tableta. Na jednoj strani je natpis "D1" ili "D2". Na drugoj razvodnoj traci. Pored aktivne komponente, dezmopresina, u sastav se nalaze magnezijum stearat, krumpirov škrob, povidon-K30, laktoza monohidrat.

Lijek je dostupan u obliku bijelih, okruglih tableta.

Kapi za nos su bezbojna tečnost. Pomoćne tvari su hlorobutanol, natrijum-hlorid, voda, solna kiselina. Doziranje 0,1 mg po 1 ml.

To je bistra tečnost. Sadrži se u posebnoj boci sa dozatorom. Pomoćne tvari su kalijev sorbat, voda, solna kiselina, natrijum-hlorid.

Farmakokinetika

Poluživot umjetnog hormona je 75 minuta. Ali istovremeno, lijek u prilično visokim vrijednostima može se promatrati unutar tijela već 8-20 sati nakon upotrebe. Otkriveno je da znakovi poliurije nestaju nakon 2-3 upotrebe droga. U ovom su slučaju intravenske injekcije efikasnije od intranazalne primjene.

Kod osoba oboljelih od Willebrandove bolesti, kao i hemofilije jednom primjenom tvari koja iznosi 0,4 µg / kg, primjećuje se porast od 3-4 puta 8. faktora zgrušavanja krvi. Lijek počinje djelovati nakon 30 minuta od trenutka upotrebe i dostiže maksimalne vrijednosti nakon 1,5-2 sata.

Istodobno, primjena lijeka dovodi do brzog porasta vrijednosti plazmezogena u plazmi, iako pokazatelji fibrinolize ostaju isti.

Lijek prolazi metabolizam unutar jetrenog tkiva. Most disulfida cijepljen je enzimom transhidrogenaze.

Izlučivanje nepromijenjene tvari ili neaktivnih metaboličkih produkata događa se mokraćom.

, , , , , , , ,

Kontraindikacije

  • polidipsija psihogene ili prirođene prirode,
  • prisutnost anurije,
  • hipoosmolalnost plazme,
  • zadržavanje tečnosti unutar tijela,
  • prisutnost zatajenja srca i potrebe za diuretičkim lijekovima,
  • alergijski odgovor na lijekove.

Zabranjeno je davati lijek intravenski kod von Willebrand-Dian-ove bolesti podtipa 2b, i pored nestabilne angine

Doziranje i primjena

Tablete treba uzimati oralno, nakon nekoliko sati nakon jela (uz njihovu istodobnu upotrebu, slabljenje apsorpcije lijekova, što će dovesti do smanjenja njegove učinkovitosti). Veličine serviranja i trajanje terapije bira lekar.

Osobe sa dijabetes melitusom u početku trebaju uzimati 0,1 mg tvari 1-3 puta dnevno. Nakon toga, potrebno je pojedinačno odabrati porciju, uzimajući u obzir učinak tableta i njihovu toleranciju od strane pacijenta. U prosjeku, doza je 0,1-0,2 mg, uzima se 1-3 puta dnevno.

Veličina najveće dopuštene oralne porcije lijekova dnevno je 1,2 mg.

S primarnom noćnom inkontinencijom, oni često noću gutaju 0,2 mg tvari. Ako je učinak nedovoljan, porcija se udvostručuje na 0,4 mg. Prilikom provođenja liječenja, trebali biste ograničiti unos tekućine u drugoj polovini dana. U prosjeku, kontinuirana terapija traje 90 dana. Uzimajući u obzir kliničku sliku, liječnik može produljiti tečaj (često se prije produženja lijeka lijek otkaže na 7 dana, a potom, uzimajući u obzir primljene kliničke podatke nakon povlačenja lijeka, odluči treba li pacijent nastaviti tečaj).

Odrasli, s noćnom tipom poliurije, često trebaju uzimati 0,1 mg lijeka oralno noću. U nedostatku terapijskog rezultata, moguće je udvostručiti dozu - na 0,2 mg. Pod nadzorom lekara, doza se može i dalje povećavati ako je potrebno. Ako nema znakova poboljšanja nakon mjesec dana upotrebe droga, liječenje treba prekinuti.

Intranazalni sprej se koristi u porcijama od 10-40 mcg dnevno, a raspoređuju se u nekoliko zasebnih upotreba. Djeci u dobi od najmanje 3 mjeseca i najviše 12 godina treba prilagoditi dnevnu dozu, koja se kreće u rasponu od 5-30 mikrograma.

Doze desmopresina za iv, s / c, a također / m injekcije su 1-4 mcg / dan (za odrasle). Djeci je dozvoljeno da unose 0,4-2 mikrograma lijeka dnevno.

Ako nakon 1. tjedna liječenja nema rezultata, potrebno je prilagoditi dnevnu dozu. Za odabir odgovarajućeg režima liječenja ponekad je potrebno dosta vremena - u roku od nekoliko sedmica.

50 kg s von Willebrandovom bolešću ili blagom hemofilijom A. | Blood Journal "target =" _ blank "rel =" noopener noreferrer "> 41 ,,,,,,,

Predoziranje

Otrovanje lijekom često uzrokuje zadržavanje tekućine i razvoj simptoma hiponatremije.

U tim slučajevima se zahtijeva primjena intravenske izotonične ili hipertonične otopine natrijum-hlorida, kao i propisivanje diuretika (furosemida) pacijentu.

, , ,

Interakcije s drugim lijekovima

Kombinacija s dopaminom, posebno u visokim dozama, može pojačati presovan efekat.

Indomethacin utiče na intenzitet ljekovitog djelovanja Desmopressina.

Kombinacija lijeka s litijevim karbonatom dovodi do smanjenja njegovih antidiuretičkih svojstava.

Mora se pažljivo kombinirati lijek s lijekovima koji povećavaju ozbiljnost oslobađanja antidiuretskog hormona: poput karbamazepina s klorpromazinom, fenilefrina s triciklikama i epinefrina. Takva kombinacija može izazvati pojačanje vazopresorskog efekta lijekova.

, , , ,

Prijava za djecu

Potrebno je prilagoditi dnevnu veličinu posluživanja za djecu mlađu od 12 godina.

U dojenčadi do 1 godine starosti intoksikacija nekom supstancom može dovesti do razvoja napadaja - u vezi s iritirajućim učinkom lijeka na NS.

, , , , , ,

Analozi tvari su pripravci Vazomirin, Minirin i Emosint s Presinexom, a osim toga Adiuretin, Desmopressin acetat, Nourem s Nativa, Apo-Desmopressin i Adiuretin SD.

, , , , , , ,

Desmopressin dobiva pozitivne kritike u liječenju noćne enureze kod djece, iako je napomenuto da se učinak njegove upotrebe ne razvija odmah, već nakon nekoliko tjedana. Istovremeno, u komentarima se kaže da je lijek dobro podnošen.

Postoje i pregledi o efikasnom djelovanju lijeka kod dijabetesa bez šećerne prirode - njegova upotreba poboljšava pacijentovo stanje, ublažavajući simptome bolesti.

Mehanizam delovanja

Aktivna supstanca je umjetno modificirana molekula hormona vazopresina. Kada lijek uđe u tijelo, aktiviraju se posebni receptori, zbog kojih je pojačan proces reapsorpcije vode. Poboljšava se koagulacija krvi.

U bolesnika sa hemofilijom, lijek povećava faktor koagulacije 8 za 3-4 puta. Dolazi do povećanja broja plazminogena u krvnoj plazmi.

Intravenska primjena omogućava brzo postizanje efekta.

Lijek poboljšava koagulaciju krvi.

S pažnjom

U slučaju kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže, fibroze mokraćnog mjehura, bolesti kardiovaskularnog sistema ili bubrega, rizika od povećanog intrakranijalnog tlaka, treba biti oprezan tijekom liječenja. Smatra se da je relativna kontraindikacija starija od 65 godina.

Doziranje i režim doziranja ovise o bolesti, pojedinačnim karakteristikama pacijenta. Treba ih odabrati zajedno sa liječnikom. Treba se upoznati sa uputama za upotrebu.

Početna doza za kapi za nos, sprej varira od 10 do 40 mcg dnevno. Treba ga uzeti nekoliko puta. Djeca mlađa od 12 godina trebat će prilagodbu. Za njih se tijekom dana bira doza od 5 do 30 mikrograma.

Sa uvođenjem injekcija za odrasle, doza je od 1 do 4 mikrograma po kilogramu tjelesne težine. U djetinjstvu treba davati 0,4-2 mikrograma.

Ako terapija ne donese očekivani učinak u roku od tjedan dana, doziranje će se morati prilagoditi.

Ako terapija ne donese očekivani učinak u roku od tjedan dana, doziranje će se morati prilagoditi.

Nuspojave

Mogući su vrtoglavica, glavobolja, konfuzija. Rijetko pacijenti padaju u komu. Tjelesna težina može porasti, može se pojaviti rinitis. Kod nekih bolesnika sluznica nosa nabrekne. Moguće su povraćanje, mučnina i bolovi u trbuhu.

Krvni pritisak može da se poveća ili smanji. Ponekad se pojave oligurija, vrući bljeskovi, alergijske reakcije. Može se pojaviti hiponatremija. Kada koristite injekcije, može se primetiti bol na mestu ubrizgavanja.

Ako se lijek koristi za liječenje djece mlađe od 12 mjeseci, mogući su napadi.

Indikacije za upotrebu

Upotreba Desmopressina je indicirana za dijagnozu i liječenje centralnog dijabetesa insipidusa.

Pored toga, zasebne indikacije za oblike doziranja:

  • tablete: djeca starija od 5 godina - primarna noćna enureza, odrasli - simptomatsko liječenje noćne poliurije,
  • dozirani sprej za nos i kapi za nos: dijagnostički test za sposobnost koncentracije bubrega,
  • kapi za nos: akutna poliurija centralne geneze, nastala uslijed bolesti ili hirurške intervencije na središnjem živčanom sustavu, traume.

Kompatibilnost s alkoholom

Konzumiranje alkohola tokom terapije se ne preporučuje, jer čini lek manje efikasnim.

Lijek ima veliki broj sinonima. Analozi su tablete Minirin, Nativa, Adiuretin, sprejevi Presayneks, Vasomirin. Upotrebljava se i desmopresin acetat. Postoje i druge kapsule, tablete i otopine sa antidiuretičkim svojstvima. Možda je upotreba narodnih lijekova.

Minirin je analog Desmopressina.

Doziranje i primjena

Tablete se uzimaju oralno, neko vrijeme nakon obroka.

  • centralni dijabetes insipidus: početna doza je 0,1 mg 1-3 puta dnevno za djecu i odrasle. Zatim se doza odabire uzimajući u obzir pojedinačni klinički odgovor, može biti u rasponu od 0,2 mg do 1,2 mg dnevno,
  • primarna noćna enureza: početna doza je 0,2 mg prije spavanja, a u nedostatku dovoljnog terapijskog učinka, može se povećati na 0,4 mg. Potrebno je ograničiti unos tečnosti uveče. Kurs traje 90 dana. Nakon pauze od 7 dana, tablete se mogu nastaviti na osnovu kliničkih dokaza,
  • noćna poliurija kod odraslih: početna doza je 0,1 mg prije spavanja, u nedostatku potrebnog učinka, povećava se svakih 0,1 dana za 0,1 mg dok se ne postigne doza koja pruža optimalan učinak.

U nedostatku odgovarajućeg kliničkog odgovora nakon 30 dana liječenja, lijek treba prekinuti.

Doziranje spreja za nos

Sprej se primjenjuje intranazalno, jednim klikom na dozirni uređaj odgovara 0,01 mg lijeka.

U liječenju djece postupak treba provoditi pod nadzorom odraslih.

Optimalna doza se određuje pojedinačnim odabirom.

  • centralni dijabetes insipidus: odrasli - 0,01-0,04 mg, djeca - 0,01-0,02 mg dnevno. Postupak se provodi jednom ili podijelite propisanu dozu na 2-3 injekcije,
  • test koncentracije bubrega: odrasli - 0,04 mg, djeca starija od 1 godine - 0,01-0,02 mg, djeca mlađa od 1 godine - 0,01 mg. Nakon primjene, pacijent bi trebao isprazniti mjehur, narednih 8 sati uzimaju se dvije porcije urina kako bi se proučila njegova osmolalnost. Ukupna količina tekućine koju pacijent pije tokom ispitivanja (1 sat prije ispitivanja i tokom sljedećih 8 sati) ne smije prelaziti 500 ml. Ako se utvrdi indeks osmolalnosti ispod 800 mOsm / kg kod odraslih i 600 mOsm / kg u djece, ispitivanje se ponavlja. Kada se potvrdi kršenje sposobnosti koncentracije bubrega, potrebni su dodatni pregledi.

Kapi za nos

Kapi se primjenjuju intranazalno, uvlačenjem u nazalni prolaz prema nazalnom septumu, laganim prevrtanjem glave prema natrag i njegovim nagibom u stranu.

Manifestacija terapeutskog efekta javlja se u roku od 30 minuta nakon instilacije lijeka.

  • dijabetes insipidus centralnog porijekla: odrasli - 0,01-0,04 mg (2-8 kapi), djeca - 0,005-0,02 mg (1-4 kapi) dnevno. Lijek se daje jednom, ili je dnevna doza podijeljena u 2-3 injekcije. Ljekar propisuje dozu i interval između primjene pojedinačno, uzimajući u obzir osetljivost pacijenta na lijek,
  • akutni oblik središnje poliurije: 0,01 mg svaki. Diurezu i unos tekućine treba ocjenjivati ​​u satnim intervalima dok se ne postigne potpuna ravnoteža. U roku od 3-5 sati promatrajte osmolarnost plazme i urina, koncentraciju natrijuma u krvi,
  • istraživanje sposobnosti koncentracije bubrega: odrasli - 0,015 mg, djeca starija od 1 godine - 0,01-0,015 mg. Nakon ubrizgavanja lijeka potrebno je pražnjenje mjehura. Tada se uzimaju uzorci urina za utvrđivanje osmolarnosti, postupak se ponavlja 4 puta sa razmakom od 1 sata. Ako se pojavi žeđ, dozvoljeno je uzimati ne više od 200 ml tekućine tokom čitavog perioda (1 sat prije ispitivanja i u narednih 8 sati) ispitivanja.

Posebna uputstva

Desmopresin se ne smije primjenjivati ​​kod pacijenata s istodobnim patologijama ili dok uzimaju lijekove koji mogu uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu i poremećaj elektrolita.

Pacijenti s primarnom noćnom enurezom 1 sat prije i unutar 8 sati nakon upotrebe lijeka trebaju smanjiti unos tekućine - to će umanjiti rizik od nuspojava.

Upotreba Desmopressina za liječenje noćne enureze kod djece i mladih pacijenata izaziva rizik od razvoja cerebralnog edema.

Pacijenti s poliurijom od 2,8 do 3 litre i niskom početnom razinom natrijuma u plazmi izloženi su velikom riziku od nuspojava.

S izuzetnim oprezom preporučuje se primjena lijeka kod pacijenata starijih od 65 godina zbog visokog rizika od zadržavanja tekućine, razvoja hiponatremije i drugih neželjenih efekata. Pacijentu treba omogućiti državnu kontrolu i redovito (prije liječenja, nakon tri dana terapije i pri svakom povećanju doze) određivanje razine koncentracije natrija u krvnoj plazmi.

Ako postoji vrućica, sistemske infekcije ili gastroenteritis, upotrebu lijeka treba prekinuti.

Kako bi se spriječila hiponatremija, preporučuje se česta studija kojom se utvrđuje nivo natrijuma u krvnoj plazmi, posebno kada se kombiniraju tablete s tricikličkim antidepresivima, selektivnim inhibitorima serotonina, klorpromazinom, karbamazepinom, drugim lijekovima koji izazivaju sindrom nedovoljne sekrecije antidiuretskih hormona i u kombinaciji s nesteroidnim protuupalnim lijekovima ( NSAID).

Prije primjene Desmopressina treba provesti dijagnozu i liječenje akutne urinarne inkontinencije, nokturije i / ili disurije, infekcije mokraćnog sustava, tumora mokraćnog mjehura ili prostate, dekompenziranog dijabetesa melitusa, polidipsije i alkoholizma.

Kod djece mlađe od 1 godine test za utvrđivanje koncentracijske sposobnosti bubrega treba provesti samo u bolnici.

Nakon provođenja dijagnostičkih testova, pacijentu je dopušteno da prima tekućinu u količini koja omogućuje utaživanje žeđi.

Dozirni sprej se ne može propisati djeci ako je doza potrebna za terapiju ispod 0,01 mg.

Istraživanje koncentracijske sposobnosti bubrega s kapljicama kod djece mlađe od 1 godine trebalo bi provesti u izuzetnim slučajevima, jer je u ovoj dobi koncentraciona sposobnost bubrega smanjena. Postupak treba obaviti pedijatrijski neurolog. Previsoka doza kod dojenčadi može izazvati iritaciju nervnog sistema, što je praćeno razvojem napadaja. Tokom sakupljanja urina potrebno je potpuno isključivanje unosa tekućine.

Budući da je kod teškog rinitisa oslabljena apsorpcija kapi, preporučuje se upotreba lijeka iznutra.

Uz dijabetes insipidus centralnog porijekla, intranazalna primjena desmopresina povećava rizik od razvoja teške hiponatremije.

Interakcija lijekova

Uz istovremeno korištenje Desmopressina:

  • indometacin može izazvati porast dezmopresina bez povećanja njegovog trajanja,
  • tetraciklin, glibutid, norepinefrin, litijumski preparati smanjuju antidiuretičko dejstvo leka,
  • hipertenzivna sredstva pojačavaju njihov učinak,
  • selektivni inhibitori serotonina, triciklički antidepresivi, karbamazepin, klorpromazin mogu izazvati sindrom neodgovarajuće sekrecije antidiuretskog hormona, pojačani antidiuretski efekat desmopresina, povećani rizik od zadržavanja tečnosti i razvoj hiponatremije,
  • NSAID povećavaju rizik od zadržavanja tečnosti u tijelu, pojave hiponatremije,
  • dimetikon smanjuje apsorpciju lijeka,
  • loperamid i drugi lijekovi koji usporavaju peristaltiku mogu povećati nivo desmopresina u plazmi za 3 puta i značajno povećati rizik od zadržavanja tečnosti i hiponatremije.

Analozi desmopresina su: tablete - Minirin, Nativa, Nourem, sprej - Apo-Desmopressin, Presineks, Minirin, Vasomirin.

Interakcija

Istodobna upotreba, posebno u velikim dozama, sa dopamin može pojačati pritisak pritiska.

Indomethacin može utjecati na intenzitet izloženosti Desmopressinu tijelu.

Dok uzimate lijekove sa litijum-karbonat, njegovo antidiuretsko djelovanje je oslabljeno.

S oprezom, tvar treba kombinirati s lijekovima koji povećavaju otpuštanje. antidiuretski hormon: klorpromazin, karbamazepin, triciklički antidepresivi, fenilefrin, epinefrin. Ova kombinacija može dovesti do povećanja vazopresorskog djelovanja Desmopressina.

Farmakološko djelovanje

Desmopresin je analog prirodnog hormona arginin-vazopresin s izraženim antidiuretičkim učinkom.

U usporedbi s vazopresinom, ima manje izražen učinak na glatke mišiće krvnih žila i unutrašnjih organa, što nastaje zbog promjena u strukturi molekule desmopresina u usporedbi s prirodnim molekulom vazopresina - deaminacija 1-cisteina i zamjena 8-L-arginina D-argininom.

Povećava propusnost epitela distalnih odseka sapletenih tubula za vodu i povećava njegovu reapsorpciju. Primjena Desmopressina kod centralnog dijabetesa insipidus dovodi do smanjenja volumena izlučenog urina i istodobnog povećanja osmolalnosti urina i smanjenja osmolalnosti krvne plazme. To dovodi do smanjenja učestalosti mokrenja i smanjenja noćne poliurije.

Maksimalni antidiuretski efekat javlja se oralno - nakon 4-7 sati.Andidiuretički efekat ako se uzima oralno u dozi od 0,1-0,2 mg - do 8 sati, u dozi od 0,4 mg - do 12 sati.

Bedwetting

  • Postavite pitanje neurologu
  • Kupite lijek
  • Pogledajte institucije

Farmakološki oblici

Proizvođač proizvodi lijek u nekoliko farmakoloških oblika, među kojima su:

  1. Kapi za nos, koje su bistra, bezbojna tečnost. Pakovanje u boce sa kapaljkom, od kojih svaka sadrži 5 ml lijeka.
  2. Sprej za nos "Desmopressin". To je bistra tečnost bez boje. Upakovana u boce od tamnog stakla i opremljena posebnim uređajem za prskanje. Svaka bočica sadrži 50 doza.
  3. Tablete Bijele su boje, s jedne strane je rizik. Pakiraju se u polietilenske posude od 28, 30, 90 komada ili u blister pakovanjima od 10, 30 komada.

Uputa za upotrebu za "Desmopressin" analoge nije navedena. Mi ćemo ih razmotriti u nastavku.

Aktivni sastojak u tabletama i spreju za nos je desmopresin acetat, u kapi - desmopresin. U proizvodnji tableta koriste se pomoćne komponente kao što je magnezijum stearat, krumpirov škrob, povidon-K30, laktoza monohidrat.

Pomoćne komponente u spreju su: pročišćena voda, hlorovodonična kiselina, natrijum hlorid, kalijum sorbat.

Kao dodatne komponente u proizvodnji kapi koriste se: pročišćena voda, klorovodična kiselina, natrijum-hlorid, hlorobutanol.

Analoge tableta Desmopressin i sprej nije teško pokupiti, ali lekar to treba učiniti.

Negativni efekti upotrebe leka

Na osnovu upotrebe kapi, spreja i Desmopressin tableta, pacijent može razviti različite negativne reakcije, u vezi s kojima se preporučuje strogo pridržavanje doza koje je propisao liječnik. Najčešće se s medikamentoznom terapijom pojavljuju:

  • Bol na mestu ubrizgavanja
  • Kršenje lakriminacije.
  • Alergijski konjuktivitis.
  • Plima i oseka.
  • Alergijske manifestacije na koži.
  • Algodismenorea.
  • Crijevna kolika.
  • Povraćanje
  • Bol u trbuhu.
  • Mučnina
  • Oticanje na pozadini zadržavanja tečnosti u tijelu.
  • Hiponatremija.
  • Oliguria.
  • Povećava ili smanjuje krvni pritisak ako se lijek primjenjuje brzo intravenski.
  • Oticanje sluzokože u nosnoj šupljini.
  • Hipoosmolalnost.
  • Rinitis.
  • Debljanje
  • Gubitak svijesti.
  • Zbunjenost.
  • Vrtoglavica.
  • Glavobolja.
  • Koma

U slučaju pojave neželjenih reakcija važno je obavijestiti svog liječnika. To potvrđuju uputstva za upotrebu. Analozi desmopresina imaju slične nuspojave.

Upotreba lijekova: kako to učiniti pravilno

Režim liječenja i režim doziranja za svakog pacijenta liječnik pojedinačno odredi.

Kada se koriste intranazalni oblici lijeka, naznačeno je davanje do 40 mgk lijeka dnevno. Navedena doza mora biti podijeljena u nekoliko primjena. U liječenju djece potrebno je prilagođavanje doze, jer se najčešće koristi do 3 µg dnevno.

Ako se primjena lijeka propisuje intramuskularno, intravenski, subkutano, tada odrasli pacijenti trebaju koristiti do 4 µg dnevno, djeca - do 2 µg.

U nedostatku terapijskog učinka tokom sedmičnog kursa upotrebe lijeka, morate se posavjetovati s liječnikom kako biste prilagodili dozu. Često je potrebno i do nekoliko tjedana kako bi se odabrao pravi režim liječenja.

Uvjeti skladištenja lijeka

Lijek čuvajte na mjestu nedostupnom za djecu, temperatura na kojem ne prelazi 30 stepeni.

Držite lijek izvan dohvata djece.

Trudnoća i dojenje

Adekvatna i strogo kontrolirana ispitivanja sigurnosti desmopresina tokom trudnoće i dojenja nisu provedena. Ako je potrebno koristiti desmopresin u ovoj kategoriji bolesnika, trebalo bi odmjeriti očekivane koristi terapije za majku i mogući rizik za plod ili dijete.

Pripravci koji sadrže DESMOPRESSIN (DESMOPRESSIN)

• APO-DESMOPRESSINE (sprej za nazalno doziranje). 10 mcg / 1 doza: fl. 2,5 ml (25 doza) ili 5 ml (50 doza) • EMOSINT (EMOSINT) rastvor d / injekcija. 4 μg / 0,5 ml: amp. 10 kom. • Kartica MINIRIN® (MINIRIN). podjezični 120 mcg: 10, 30 ili 100 kom. • Kartica MINIRIN® (MINIRIN). 200 mcg: 30 kom. • Kartica MINIRIN® (MINIRIN).

100 mcg: 30 kom. • EMOSINT (EMOSINT) rastvor za injekcije. 40 mcg / 1 ml: amp. 10 kom. • DESMOPRESSIN (DESMOPRESSIN) nazalni sprej doziran 10 mcg / 1 doza: bočica. 50 doza sa doziranjem. • MINIRIN® uređaj (MINIRIN) sprej za doziranje za nos. 10 mcg / 1 doza: fl. 2,5 ml (25 doza) ili 5 ml (50 doza) • Kartica MINIRIN® (MINIRIN).

podjezično 240 mcg: 10, 30 ili 100 jedinica • PRESINEX (sprej za nazalno doziranje). 10 mcg / 1 doza: fl. 60 doza • EMOSINT (EMOSINT) rastvor d / injekcija. 20 mcg / 1 ml: amp. 10 kom. • DESMOPRESSIN (DESMOPRESSIN) kapi za nos 100 µg / 1 ml: bočica. 5 ml

• Kartica MINIRIN® (MINIRIN).

podjezični 60 mcg: 10, 30 ili 100 kom.

Pogledajte video: Using a nasal spray for your child with allergies (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar