Kako liječiti pankreatitis pankreasa kod kuće

Akutni pankreatitis je veoma opasna bolest kod koje dolazi do akutne upale u tkivima pankreasa, praćene procesima samo probave i nekroze. Sve to postaje uzrok pojave sindroma naglog bola, koji ga u doslovnom smislu te riječi ogovara i stavlja na bolnički krevet. Glavni tretman dobija u bolnici, a nakon pražnjenja nastavlja terapiju, ali samo kod kuće. A kako se akutni pankreatitis liječi kod kuće, sada ćete saznati.

Razvoj akutnog pankreatitisa javlja se iz različitih razloga. Glavnu ulogu u ovom pitanju igra ljudska prehrana i prisustvo loših navika. Stalna upotreba „teške“ hrane i alkohola stvara veliko opterećenje gušterače, što rezultira upalom u njenim tkivima u jednom „finom“ trenutku, što je njihov odgovor na stalno preopterećenje.

Zauzvrat, upala dovodi do grčeva u kanalima žlijezde i sužavanja njihovog lumena. Zbog toga se poremeti odliv pankreasnog soka. I umjesto da bude bačen u dvanaestopalačno crijevo, kao što bi trebalo, počinje se nakupljati unutar organa. A pošto pankreasni sok sadrži probavne enzime, počinju probavljati stanice pankreasa, narušavajući njihov integritet i vode do smrti. Tako se razvija nekroza. A ako se ne zaustavi pravodobno, to postaje razlog smrti velikih odsječaka žlijezde i njezine potpune disfunkcije.

Pored toga, razvojem nekroze, tijelo prolazi kroz veliku intoksikaciju (trovanje), uslijed čega se primjećuje poremećeni rad svih njegovih organa i sustava. A da biste izbjegli ozbiljne probleme s pogoršanim pankreatitisom, kada se pojave prvi simptomi njegovog razvoja, morate odmah pozvati tim hitne pomoći. Budući da samo liječnici mogu što prije zaustaviti nekrozu, ublažiti upalu i ukloniti zagušenja u gušterači.

Prije nego što razgovaramo o tome kako liječiti akutni pankreatitis, potrebno je reći nekoliko riječi o tome kako se ta bolest manifestira.

Njegove glavne karakteristike su:

  • akutna bol u pojasu,
  • mučnina
  • povraćanje, nakon čega ne dođe do poboljšanja blagostanja,
  • slabost
  • blijeda koža,
  • proliv
  • palpitacije.

Svi ovi simptomi akutnog pankreatitisa su izraženi. Ako pijete bilo koji lijek za zaustavljanje povraćanja ili proljeva, simptomi bolesti samo se povećavaju, jer se u obliku tableta ne mogu uzimati nikakvi lijekovi s akutnim pankreatitisom. Treba napomenuti da se tijekom pogoršanja hroničnog pankreatitisa pojavljuje ista klinička slika. Stoga, bez obzira na to u kojem obliku osoba ima pankreatitis, ako se dogodi napad, treba mu pružiti prvu pomoć.

Prva pomoć za napad pankreatitisa

Šta učiniti ako osoba ima znakove pogoršanja pankreatitisa? Osoba hitne pomoći mora biti odmah pozvana. Samo kvalificirana medicinska pomoć omogućit će osobi da se brzo riješi napadaja boli i spriječi razvoj ozbiljnih komplikacija zbog bolesti. U međuvremenu, tim ljekara stiže do mjesta, pacijentu je potrebna prva pomoć, a to je:

  1. Trebate napraviti injekciju No-shpa. Ovaj lijek ima antispazmodijsko djelovanje i doprinosi brzom otklanjanju grčeva u kanalima pankreasa, smanjujući time bol. Nemoguće je uzimati takav lijek u obliku tableta, dopušteno je samo intramuskularno davanje. Ako je injekcija No-shpa davana pacijentu tokom napada pankreatitisa, o tome je neophodno reći ljekaru.
  2. Morate zauzeti pravilan položaj tijela. Ne stavljajte pacijenta u krevet jer on može povraćati u bilo kojem trenutku. Treba ga sjediti, ali tako da mu gornji dio tijela bude nagnut prema naprijed. Ova će situacija pomoći da se poboljša odliv soka pankreasa iz gušterače u dvanaesnik i smanji bol. Uz to, u ovoj situaciji, rizici od kojih se osoba guši povraćanjem jednaka su nuli.
  3. Na gušteraču treba staviti hladni oblog. Takođe pomaže u smanjenju boli.

Kod kuće ne trebate raditi ništa drugo. Čim doktori stignu na mjesto, pacijenta će odvesti u bolnicu, gdje će odlučiti kako ukloniti napad. U pravilu se u takvim situacijama koristi jedinstveni režim liječenja koji se sastoji od:

  • u medicinskom postu,
  • kod intravenske ili intramuskularne primjene posebnih lijekova - antispazmodika, antienzima i protuupalnih lijekova.

Šta dalje činiti?

Ako se gušterača upali, a osoba je hospitalizirana, trebao bi znati da je prehrana važna i ključna točka u liječenju. Štrajk glađu provodi se kako bi se smanjila probavna enzima i provodi nekoliko dana dok pacijentovo stanje ne postane stabilno.

Čim napad prestane, pacijentu je dozvoljeno da jede, ali istodobno su mu propisani enzimski pripravci koji pomažu u poboljšanju probavnih procesa. Tu spadaju:

Ovi lijekovi se propisuju dugoročno. Redovno ih morate uzimati najmanje 3 mjeseca nakon svakog obroka. Što se tiče ishrane, kako bi se sprečio nastanak drugog napada čoveku je propisana dijeta, koju također mora dugo pratiti.

Prehrana za akutni pankreatitis

Kao što je već spomenuto, liječenje pogoršanja pankreatitisa zahtijeva posebnu dijetu. Kada se dogodi napad boli, propisana je dijeta protiv gladi, ali čim prestane, osoba je dozvoljena da jede. Ali ne običnom hranom, već dijetalnom. Prve sedmice nakon napada dozvoljeno je da pacijenti sa pankreatitisom konzumiraju:

  • tečni pire krompir pripremljen bez ulja i soli,
  • skuti sir sa malo masti
  • žele
  • sušeni hleb.

Ako nakon uvođenja ovih prehrambenih proizvoda u prehranu, pacijentovo stanje ostane stabilno, tada se nakon nekoliko dana njegova prehrana proširuje. Dodaje se:

  • pareno meso i riblji proizvodi (kotlete, knedle i sl.),
  • sokovi od povrća i voća,
  • povrtni pire od mrkve, graška, kupusa,
  • nezaslađen i slab crni čaj,
  • mliječni i kiseli mliječni proizvodi.

Ako nakon uvođenja ovih proizvoda u prehranu, pacijentovo stanje također ostane stabilno, propisan je. Kod kuće će također morati pratiti ovu dijetu još 2-3 mjeseca. Tek nakon toga u prehranu se mogu dodavati druge namirnice, s izuzetkom onih koji su kontraindicirani za upotrebu svim pacijentima koji imaju pankreatitis. Tu spadaju:

  • masno meso i riba,
  • sva pržena hrana
  • kiseli krastavčići
  • dimljeno meso
  • brza hrana
  • začinjene začine i umaci,
  • gljive
  • gazirana i alkoholna pića,
  • poluproizvodi
  • konzervirana hrana.

Liječenje akutnog pankreatitisa narodnim lijekovima

Liječiti pankreatitis kod kuće nije samo uzimanjem lijekova i stroge prehrane. U tom je slučaju moguća i upotreba alternativne medicine, ali to treba učiniti tek nakon prethodne konsultacije s liječnikom.

Među alternativnom medicinom najpopularniji su recepti koji uključuju biljke koje imaju protuupalno i stimulativno djelovanje. Tu spadaju:

  1. Infuzija nevena, kamilice, jagoda, kukuruznih stigmi. Ovo bilje se mora uzeti u jednakim količinama, pomiješati i staviti u suhu staklenu posudu. Dalje, trebate uzeti 3-4 žlice. l dobijenu biljnu zbirku, prelijte je sa 350 ml kipuće vode, inzistirajte pola sata i procijedite. Takav napitak treba piti u ½ šalice 4 puta dnevno prije jela.
  2. Infuzija zdrobljene kore borovnice. Da biste ga skuhali, trebate uzeti 1 kašiku. l kora, prelijte čašom ključale vode, inzistirajte 20-30 minuta i procijedite. Za upotrebu takve infuzije potrebno je u količini od 1 žlice. l prije svakog obroka.

Postoji još jedan decoction, koji već dugi niz godina dokazuje svoju efikasnost u liječenju akutnog pankreatitisa. Priprema se od sledećeg bilja:

  • kamilica - 1 kašika kašike,
  • križna metvica - 3 kašike kašike,
  • plodovi gloga - 2 žličice,
  • sjeme kopra - 3 kašike kašike,
  • cvetovi besmrtnika - 2 kašike žlice

Ovo bilje je potrebno dobro izmiješati među sobom, prethodno sjeckati plodove gloga, a zatim uzeti 1 kašiku. l dobijene zbirke i sipajte čašu vode. Kuhajte proizvod oko 15 minuta na laganoj vatri. Zatim mu treba pustiti da kuha (oko sat vremena) i procijediti. Takvo piće treba piti ½ šalice 3-4 puta dnevno, 15-20 minuta prije jela.

Takođe, zob može da se koristi za lečenje akutnog pankreatitisa. Samo u ovom slučaju koriste se nerafinirana zobna zrna koja se noću moraju dobro sortirati, oprati i napuniti hladnom vodom. Dalje, trebate ocijediti vodu, a zrna zob osušiti i samljeti mlinom za kavu do stanja praha.

Da biste pripremili lijek iz takvog zobi, trebat ćete uzeti 1 žličicu. praha, prelijte ga čašom ključale vode i stavite na manju vatru. Juha ne smije ključati! To bi trebalo da odstoji oko pola sata, a potom u dobiveni napitak dodajte 50 ml matičnjaka, koji treba pripremiti u vodenoj kupelji. Kao rezultat, trebali biste dobiti piće koje po svojoj konzistenciji podsjeća na žele. Treba ga piti svaki dan na prazan stomak u količini od 1 šolje.

Sa bolovima pankreatitisa dobro je djelovao i sok od krompira. Treba ga piti u svom čistom obliku, bez dodavanja začina, u količini ½ šalice 2-3 puta dnevno. Ali to se može učiniti samo prije jela. Kako biste povećali efikasnost soka od krompira, njemu se može dodati sok od šargarepe (1: 1). Takav napitak preporučuje se piti 1 čašu odjednom neposredno prije jela. Možete koristiti i sok od kiselog kupusa, ali samo onaj koji je pripremljen bez učešća začina i mrkve.

Kako bi se spriječio razvoj apscesa na pozadini razvijanja nekrotičnih procesa u gušterači, alternativna medicina također preporučuje upotrebu propolisa. Ima brojna svojstva među kojima su antibakterijska, protuupalna i regenerativna. Korištenje propolisa kod kuće vrlo je jednostavno. Treba ga žvakati između obroka oko 30-40 minuta. Ostaci se ne gutaju, već ispljuvaju.

Treba shvatiti da je akutni pankreatitis ozbiljna bolest. A njegov tretman zahtijeva mnogo snage i strpljenja od osobe. Kako bi se spriječio razvoj različitih komplikacija na njegovoj pozadini, liječenje treba biti sveobuhvatno. Odnosno, nemoguće je koristiti samo alternativnu medicinu. Moraju se kombinirati sa dijetom i terapijom lijekovima. U suprotnom, ozbiljne posljedice se ne mogu izbjeći.

Šta je pankreatitis i kako ga liječiti

Nepravilna prehrana glavni je uzrok simptoma pankreatitisa. Do upale dolazi zbog učestalog prejedanja, jedenja začinjene i previše masne hrane. U slučaju čestog pridržavanja stroge prehrane, veliki je i rizik od bolesti. Zbog nedostatka proteina i masti tijelo ne radi pravilno. Istovremeno, uzimanje alkoholnih pića značajno povećava izglede čoveka za pankreatitis.

Ženama je dijagnosticirana sekundarna bolest kao rezultat:

  1. Problemi sa žučnim mjehurima.
  2. Čir na želucu.
  3. Kolangitis (oštećenje bilijarnog trakta).
  4. Kamenje u žučni mjehur.
  5. Zloupotreba cigareta i alkohola.

Kako tretirati gušteraču, zavisi od stepena bolesti. Bolest može biti hronična ili akutna. Manjak lečenja neminovno dovodi do tužnih posledica. Osoba može dobiti pankreasnu nekrozu, holecistopancreatitis, dijabetes ili nekrozu pankreasa. Sve komplikacije kasnije prelaze u druge dijagnoze, uključujući rak.

Akutni oblik bolesti je ponekad teško dijagnosticirati. Pacijent osjeća nelagodu u području lopatica, srca, ramena, lijeve strane tijela. U ovom slučaju ljudsko stanje dinamički napreduje na gore. U takvim je slučajevima potrebno liječenje pankreatitisa u bolnici, po mogućnosti što je prije moguće. Često morate pribjeći operaciji pankreasa.

Hronični

Postoji još jedan oblik bolesti - hronični. Uz to, pankreas se stalno upali i ne radi pravilno. Hrana se slabo apsorbira u crijevima, što rezultira ogromnim brojem patogenih bakterija. Simptomi pogoršanja bolesti u ovom slučaju:

  • proliv (može se ponoviti do 7 puta dnevno, osoba brzo gubi na težini ako se pogoršanje često događa),
  • burping
  • povraćanje
  • nadimanje.

Liječenje hroničnog pankreatitisa uključuje pravilnu prehranu, suportivnu terapiju, redovan ultrazvučni pregled. To će vam omogućiti da identificirate promjene na gore u početnoj fazi i spriječite razvoj komplikacija. U teškim oblicima, osim liječenja lijekovima, pacijentu se propisuje glad za 3-5 dana, a ponekad i enteralna prehrana.

Liječenje gušterače narodnim lijekovima

Pomaganje tijelu u liječenju pankreatitisa kod kuće jednako je efikasna metoda. Liječenje tegobe narodnim lijekovima donosi dobre rezultate samo ako se pravilno izvodi. Mnogi proizvodi u vrtu i u hladnjaku mogu pomoći čovjeku ako se pravilno koristi. Stroga dijeta ili čak izgladnjivanje, recepti baka i majki nisu manje učinkovit tretman za upalu gušterače od lijekova.

Biljna medicina jedan je od popularnih načina za uklanjanje mnogih bolesti koje Rusi već duže vrijeme koriste. Učinkovito je za prevenciju i pomoći će u zacjeljivanju gušterače. Kako lečiti pankreatitis biljem? Redovno uzimajte dekocije i infuzije. Na primer, kamilica, besmrtnica, celandin i pelin inzistiraju i uzimaju pola čaše pre jela.

Recept za kuhanje:

  1. Suvo bilje i cveće uzimaju 1 kašiku. kašike svakog razreda.
  2. Ulijte kipuću vodu (300 ml).
  3. Ohladite i pijte 6 puta dnevno.

Jedan od jednostavnih i djelotvornih narodnih načina liječenja pankreatitisa kod kuće je uključivanje zobi u prehranu. Ova žitarica poznata je u medicini po svojim svojstvima za čišćenje i upotrebljava se duži niz godina za uklanjanje toksina i toksina iz tijela. Zobena kaša ili mlijeko korisno je koristiti ne samo za pankreatitis, već i za obnavljanje jetre. Da biste pripremili proizvod kod kuće, kuhajte neolupljeni zob (integralne žitarice).

Proizvod pčelarstva je vrlo koristan za tijelo. To je antiseptičko, protivupalno, zaštitno sredstvo. Kako liječiti pankreatitis medom? Pomiješajte 100 g meda sa sokom crnog rotkvica (250 ml). Dobiveni proizvod koristi se jedan mjesec svakog dana po 1 kašika. kašika pre jela. Ovo će pomoći normalizaciji metaboličkih procesa, obnovi oštećenih ćelija i obnavljanju krvi.

Za one koji bi željeli naučiti kako liječiti pankreatitis dijetom, važno je naučiti pravilo: "Manje štetne, zdravije hrane". Prvih par dana trebalo bi odbiti hranu.U ovom trenutku bi se trebalo dogoditi potpuno iskrcavanje gastrointestinalnog trakta, a gušterača će zaustaviti proizvodnju viška enzima. U prvoj fazi liječenja dopušteno je uzimati biljne dekocije, vodu bez plina, ružin bok. Zatim se propisuju oko dvije sedmice odvojene ishrane i postepeno povećavajte dijetu.

Lijekovi za pankreatitis

Liječenje gušterače kod djeteta ili odrasle osobe temelji se na kombinaciji nekoliko metoda odjednom. Shema je sljedeća:

  1. Glad.
  2. Intravenska primjena vitamina.
  3. Antibiotici.
  4. Ako je potrebno, antispazmodika, antihistaminici, antiholinergici.

Tablete

Nakon dijagnoze, ljekari pacijentu pojedinačno propisuju lijekove:

  1. Ako pacijent ima sekundarni razvoj holangitisa, tada su propisani antibiotici: Zefspan, Doxycycline, Ampioks.
  2. Sledeći antispazmodični lijekovi za pankreatitis koriste se: No-shpa, Gastrocepin, Platifillin, Atropine.
  3. Ako bolest prati oticanje, dodatno se propisuju diuretici.
  4. U slučaju kršenja vanjsko tajne funkcije gušterače, propisani su enzimski pripravci: Vigeratin, Pancreatin, Nyguedazu.
  5. Mogu se propisati lijekovi protiv bolova: Baralgin, Pentazocin, Ibuprofen.

Lijekovi pankreasa

Pored tableta za liječenje pankreatitisa, koriste se otopine za injekcije, suspenzije, mikrosfere:

  1. Enzimski pripravak "Creon" ne sadrži žučne kiseline. Sastav uključuje prirodne komponente koje doprinose razgradnji masti i proteina.
  2. Gentamicin je antibiotik iz klase aminoglikozida. Koristi se intramuskularno za sprečavanje komplikacija.
  3. "Cerucal" se propisuje intramuskularno da spriječi povraćanje.

Homeopatija

Liječenje pankreatitisa homeopatijom propisuje se pacijentima zajedno sa strogom dijetom, ponekad s imenovanjem inzulina (enzima ili hormona). Postupak se provodi u bolnici. Ovo je konzervativna terapijska metoda koja postavlja kruti okvir pacijentu. Liječenje vam omogućava da postignete stabilnu remisiju hroničnog pankreatitisa, kako biste izbjegli komplikacije. Ponekad, u skladu sa režimom i zahtjevima liječnika, osoba se potpuno izliječi.

Može li se pankreatitis potpuno izliječiti?

Svi koji su se susreli sa problemom pitaju se: „Može li se hronični pankreatitis potpuno izliječiti?“ Postoji mišljenje da je nemoguće zauvijek riješiti upale gušterače. To zaustavlja ljude u daljnjem liječenju. Pankreatitis mogu izliječiti oni koji ne odustanu od pokušaja i postignu uspjeh riješeći se bolesti.

Liječenje hroničnog pankreatitisa u akutnom stadiju produljeno je do potpunog oporavka. U suprotnom, znakovi bolesti će se ponovo pojaviti. Upala gušterače štetno djeluje na organizam. Za sprečavanje ozbiljnih komplikacija važno je započeti terapiju u ranim fazama. Počevši od višednevnog gladovanja, nastavljajući sa strogom dijetom i lijekovima, ponekad je moguće pobijediti bolest. Uspjeh postupka ovisi o pacijentu, njegovoj volji i odgovornosti. Doktor pomaže ublažavanju akutne boli i daje upute. Daljnji oporavak u rukama pacijenta.

Ako osoba cijeni svoje zdravlje, ispunit će sljedeće preporuke za liječenje pankreatitisa:

  • Odbacite loše navike.
  • Jedite dobro.
  • Izbjegavajte stres.

Koji ljekar liječi pankreatitis

Za uspješno liječenje gušterače važno je kontaktirati pravog stručnjaka. Za ovu je bolest zadužen veći broj stručnjaka i zahtijeva pregled od strane svih:

  1. U akutnoj boli upućeni su hirurgu.
  2. Nakon toga - gastroenterologu.
  3. Pacijenta treba pregledati endokrinolog zbog komplikacija duž profila.
  4. Nakon pražnjenja - promatranje terapeuta.

Video: kako liječiti gušteraču kod kuće

Moderne metode liječenja pankreatitisa doprinose borbi protiv komplikacija, akutnih bolova i sprječavaju česte pogoršanja. Integrirani pristup borbi protiv bolesti, pravi način života i efikasni lijekovi ublažiće nelagodu i nelagodu. U videu ispod videćete preporuke za provođenje terapije kod kuće.

Recenzije liječenja

Ljubav, 47. Živim s pankreatitisom već sedam godina. Redovno uzimam pankreatin i omeprozol za poboljšanje probavnog trakta. Zahvaljujući tome, gušterača nije posebno uznemirujuća. Volim lijekove koji su jeftini i efikasni.

Inga, 27 godina, Moja majka ima hronični pankreatitis već nekoliko godina. Liječenje pogoršanja u bolnici je propisano, a kod kuće pije sok od kupusa. Sadrži enzime koji pomažu gušterači.

Ivan, 43 godine, Liječnik je preporučio homeopatski tečaj za pankreatitis. Problem sa gušteračom postao je manje uznemirujući, ali pojavio se osip. Zbog komplikacija nisam bio zadovoljan tretmanom.

Pogledajte video: Gastritis, upala gušterače,žučne kese,jetre uspješno liječi Ramazanski post - MTV IGMAN (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar