Govedina sa brusilima klija u sporim šporetom

Briselski klice ne nalaze se često na našem trpezarijskom stolu. Čudno je, ali kod nas nije baš popularno, iako ga je vrlo jednostavno kuhati i možete napraviti ista jela kao od bijelog. Evo, naprimjer, briselskog klija pirjanog sa mesom u tavi. Nema posebnih tajni kuhanja: prvo meso pržimo, pa dodajemo luk i kupus. Pirjajte dok ne omekša. To je sve. Ispada ukusno i brzo, i što je najvažnije - korisno. Možete uzeti bilo koje meso: svinjetinu, piletinu, govedinu itd. Probajte i svidjet će vam se.


Sastojci
Briselski klice - 300 g
Svinjetina ili piletina - 300 g
Luk - 1 kom.
Sol, začini - po ukusu

Recept za kuhanje sa fotografijom:


Meso narežite na komade i pržite u tavi 3-4 minuta.


Potom dodajte luk i pržite zajedno 5-7 minuta. do zlatno smeđe boje na mesu.


Bruseljske klice operite i očistite od žutog lišća. Velike glavice kupusa možete prerezati po dužini na dvije polovine, a male netaknute.

Pošamo u šerpicu i nalijemo pola čaše vode. Smanjite vatru i pirjajte dok kupus ne bude spreman. Na kraju, kad voda ispari, ne možete ugasiti vatru, već je ostaviti tako da se kupus malo bradi.

Sol i papar po ukusu.


Jednostavno i ukusno jelo sa briselskim klicama je spremno.


Sretni apetit svima!

Kombinacija mesa i povrća smatra se najzgodnijom. Nutricionisti kažu da je mesni protein neophodan ljudskom tijelu, jer je građevni materijal za nove stanice, a biljni proizvodi im pomažu u probavi i neutraliziranju štetnih tvari.

Meso s briselskim klicama je jelo lako za kuhanje, a koje, osim toga, donosi neprocjenjive koristi. Povrće sadrži puno korisnih vitamina, minerala, uključujući grupe B, C, jod, fosfor, kalcijum. Upotreba kupusa pomaže smanjenju kolesterola, sprečava rak dojke, štiti živčane stanice od oštećenja, ublažava žgaravicu i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Treba imati na umu da se čuva ne više od tri dana, pa trebate koristiti kupus što je brže moguće. Male glave praktički ne zahtijevaju poseban tretman - ne trebaju ih biti očišćene, usitnjene ili uklonjene. Ne vrijedi dugo kuhati baziliku, jer će u suprotnom jelo dobiti neugodan miris, a i sam kupus postat će previše mekan. Prilikom odabira prednost treba dati zelenim i gustim glavama srednje veličine, bez mrlja i žutosti.

Bilo koje meso pogodno je za pripremu jela, ali sa svinjetinom, jelo je vrlo aromatično i zadovoljavajuće. Nutricionisti preporučuju upotrebu ovog proizvoda za sportaše, kao i one koji su uključeni u naporan fizički rad.

Redovno konzumiranje svinjskog mesa jača koštano tkivo, smanjuje razdražljivost, poboljšava stvaranje krvi i normalizuje reproduktivni sistem. Da bi jelo bilo ukusno, pažljivo razmislite o izboru mesa:

  1. Svinjetina bi trebala biti jednolike ružičaste boje, bez preljeva. Ne zaboravite da je tamnije meso, što je starija životinja.
  2. Ako želite da jelo ispadne nježno i umjereno masno, morate odabrati komad sa ravnomjernim slojevima masti.
  3. U slučaju da više volite nemasno jelo, dajte prednost bršljanu ili listiću.
  4. Provjerite je li elastičnost - ako u pritisku prstom ostanu udubljenja, to znači da je proizvod stajač.
  5. Mesnato meso jarko crvene boje ukazuje na to da je životinja uzgajana uz pomoć hormonskih preparata.

Gotovo jelo poslužuje se sa kiselom pavlakom, sojinim sosom. Može se lagano posipati svježim ili sušenim bosiljkom, peršinom, sjemenkama kumine.

Sastojci za „Govedina sa briselskim klicama u sporenoj šporet“:

  • Govedina - 300 g
  • Briselski klice - 200 g
  • Mrkva - 1 kom.
  • Luk - 1 kom.
  • Limunova korica - 1 kašika kašike.
  • Limunov sok - 1 kašika kašike.
  • Soja sos - 2 kašike. l
  • Češnjak - 2 zuba.
  • Bosiljak - 2 prsta.
  • Kari - 2 prsta.
  • Biljno ulje (za prženje) - 4 kašike. l

Vrijeme kuhanja: 50 minuta

Servis po kontejneru: 3

Recept "Govedina sa briselskim klicama u sporenoj šporet":

Pretplatite se na Cook in VK grupu i dobijte deset novih recepata svakog dana!

Pridružite se našoj grupi u Odnoklassniki i svakodnevno dobivajte nove recepte!

Podijelite recept sa svojim prijateljima:

Kao i naši recepti?
BB kod za umetanje:
BB kod koji se koristi na forumima
HTML kod za umetanje:
HTML kôd koji se koristi na blogovima kao što su LiveJournal
Kako će izgledati?

Kuhan govedina sa briselskim mladicama

Govedina, a posebno mlada, smatraju se dijetalnim mesom. Stručnjaci iz oblasti dijetetike preporučuju ga koristiti osobama oboljelim od pretilih, probavnog sistema i srčanih mišića. Briselski klice savršeno nadopunjuju ovo meso zbog prisustva velikog broja vitamina, minerala, aminokiselina i biljnih bjelančevina. Ovo jelo se priprema vrlo jednostavno.

  1. Izrežite govedinu (jedan kilogram) na srednje kriške i pošaljite u tiganj zagrijan maslacem. Meso pržite 1-2 minute na jakoj vatri.
  2. Izrežite nekoliko srednjih luka na pola prstena ili kockice i pošaljite govedini. Količina luka može biti proizvoljna. Uostalom, ovo povrće mesu daje sočnost i aromu. Stoga vam dodatna žarulja neće smetati.
  3. Narežite dve ili tri srednje mrkve na krupnoj rerni i pošaljite luk i govedinu. Povrće umakajte sa mesom 5-7 minuta.
  4. Samljeti korijen celera na bilo koji način prikladan za vas i dodati budućem jelu. Pirjajte povrće sa govedinom još 5 minuta.
  5. U tavu dodajte pola litre povrtnog ili mesnog juha i ostavite jelo da lagano krčka sat vremena. Za to vrijeme meso se savršeno zasiti biljnim sokom i dobit će potrebni okus i aromu.
  6. Isperite petsto grama briselskih klice pod tekućom vodom i, ako je potrebno, isjecite ih na pola. U meso dodajte kupus i pirjajte 20 minuta.
  7. Dodajte sol, biber, sjeckani češnjak, mažuran po ukusu. Poslužite toplo sa svježim začinskim biljem.

Briselski raž sa svinjetinom

Ogromna korist svinjskog mesa za naše tijelo je visoki sadržaj vitamina B12, željeza, cinka i, naravno, proteina. Ali vrijedi napomenuti da se svinjetina, u usporedbi s govedinom, smatra kaloričnijim i masnijim proizvodom. Zbog toga će se preporučljivo konzumirati ovo meso sa povrćem, osim krumpira. A zašto ga ne biste kuhali s tako zdravim briselskim klicama? Uostalom, recept za ovo jelo je vrlo jednostavan.

  1. Pet stotina grama svinjskog vrata izrežite na srednje komade i naribajte začinima (sjeme kumine, mažuran, sol, biber i muškatni oraščić).
  2. Oljuštite četiri srednja luka i isecite svaki na četiri dela.
  3. Pržite meso s lukom u tavi sa dubokim dnom desetak minuta.
  4. Posudu stavite u rernu zagrijanu na dvjesto stepeni na jedan sat, postepeno dodavajući tri stotine mililitara vode.
  5. Pet minuta grama kupusa u slanoj vodi blanširajte pet minuta i dodajte mesu. Ostavite posudu u rerni još dvadesetak minuta.
  6. Poslužite kuhanu svinjetinu sa briselskim klicama s sojinim sosom, kiselom pavlakom i svježom salatom.

Janjeća rebra s brusilice

Janjetina sadrži jedan i pol puta manje masti nego svinjetina. Stoga se ovo meso lako probavlja, normalizira gastrointestinalni trakt i pomaže u suočavanju s viškom kilograma. A u kombinaciji sa briselskom klice, janjeća rebrica stječu nezaboravan okus i aromu. Da biste pripremili ovo jelo i iznenadili svoju porodicu, trebate učiniti sljedeće.

  1. Pržite rebra (pola kilograma) sa obe strane u tavi dok se ne formira lagana kora.
  2. Kupus (petsto grama) kuhajte 2-3 minute u slanoj vodi.
  3. Pržiti tri luka i dvije šargarepe do zlatno smeđe boje.
  4. Zagrejati pećnicu na dve stotine stepeni.
  5. U posudu za pečenje stavite rebra, kupus, luk i šargarepu. Posolite sa solju, biberom, prelijte s pola litre tekuće kisele pavlake i pošaljite u rernu na jedan sat.
  6. Gotova rebra poslužite sa začinjenim sosom, koji se priprema na sljedeći način:
  • samljeti dvjesto grama limunadnjaka u blenderu,
  • dodajte sok jednog limuna, dvije kašike sojinog sosa i žličicu šećera,
  • sve dobro izmiješaj i serviraj da se napravi ovčetina. Umak treba biti slatko i kiselo.

Briselski klice s puretinom

Tursko meso je dijetalno i veoma zdravo. Bogata je vitaminima A i E, sadrži minimalnu količinu holesterola i vrlo brzo ga probavlja naše tijelo. Zbog toga lekari preporučuju ovu pticu za konzumiranje male djece, ljudi koji pate od gojaznosti i hroničnih bolesti bubrega, jetre i crijeva. A ako želite smršaviti, tada će pureće meso u kombinaciji sa briselskim klicama biti odličan cjeloviti obrok za vrijeme dijetetske prehrane. Za pripremu ovog jela potrebno je uraditi sljedeće.

  1. Kupus kuhajte u slanoj vodi petnaestak minuta.
  2. Pureći pureći file narežite na trakice i pirjajte na laganoj vatri deset minuta.
  3. Dodajte kupusu, pola čaše kiselog vrhnja, muškatni oraščić, sol, biber i sjeckani zelje ptici.
  4. Pirjajte jelo dok ne bude spremno (oko 20 minuta).

Prema istom receptu, možete kuhati briselske klice s piletinom. Pileće meso sadrži puno proteina i 92% aminokiselina, koji su veoma neophodni za naše tijelo tokom regeneracije ćelija. A kalorični sadržaj piletine je samo 190 kcal na sto grama.

Briselski klice s mesnim okruglicama: lagana i hranljiva supa.

Ovo jelo je savršeno za večeru. Juha je ukusna, aromatična, hranjiva i ne opterećuje želudac. I priprema se vrlo brzo.

  1. U šerpu sipajte dvije litre vode i zagrijte.
  2. Napravite mljeveno meso za mesne okruglice (tristo grama mljevenog mesa pomešano sa nasjeckanim lukom, solju i biberom). Oblikujte mesne okruglice i pošaljite ih u kipuću vodu.
  3. Povrće narežite na pogodan način za vas (tri krompira, tristo grama briselskog klice, dve šargarepe) i pošaljite ih mesnim okruglicama.
  4. Posolite juhu po ukusu i kuhajte dok ne omekša. Poslužite sa sjeckanim začinskim biljem i belim lukom.

Bruxelles klice mesne okruglice u sosu od paradajza

Za pripremu ovog jela bit će vam potrebno samo četrdeset minuta vremena, ali sigurno ćete obradovati svoje najmilije. Koraci kuhanja su sljedeći.

  1. Izmrvite jedan luk i četiri češnja belog luka i pržite na malo ulja dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Dodajte tri stotine grama mlevenog mesa, soli, bibera i izmešajte. Formirajte mesne okruglice i pirjajte dok se ne otope.
  2. Prokuhajte tri stotine grama briselskih klice u slanoj vodi dok ne omekšaju. Ali tako da kupus ne izgubi formu.
  3. Napravite sos od paradajza. Da biste to učinili:
  • samljeti tristo grama konzervirane rajčice u blenderu i prokuhati na srednje jakoj vatri,
  • dodajte im dvjesto grama konzerviranog kukuruza, zelje, sol, biber i mažuran,
  • promiješajte i kuhajte umak još nekoliko minuta.

Prilikom posluživanja, na tanjir stavite kupus, mesne okruglice i preko njega prelijte dosta umaka. Prijatan apetit za vas i vaše najmilije!

Način kuhanja

Ovaj recept omogućava vam korištenje jeftinih sorti mesa. Uzmite komadić štapića ili lopatice, isjecite na prilično velike kocke i pržite u tavi do smeđe kore (vatra bi trebala biti jaka). Važno je osigurati da pojedinačni komadi leže na dovoljnoj udaljenosti jedan od drugog - lakše je postići ravnomjerno pečenje mesa, a da pritom sačuvate sokove.

Nakon što se meso skuvalo, stavite ga u tavu sa debelim dnom, u slobodnoj tavi pržite prethodno sjeckani luk. Kad postane mekano i prozirno - pošaljite ga nakon mesa

Opranu i oguljenu mrkvu morate izrezati na male krugove, staviti je na vrh mesa. Dodajte nasjeckani celer

Ulijte vodu u tepsiju da biste u potpunosti prekrili sadržaj. Dodajte začine i sol po ukusu, poklopite i počnite pirjati na laganoj vatri sat vremena (možda i malo duže, dok meso ne bude mekano i gotovo da se skuha)

Dok se meso pirja, kuvajte bruske mladice. Sve što je potrebno je da očistite gornje listove, uklonite tvrdi kamen. Ako bi bio smrznut, tada ne bi bila potrebna nikakva priprema. Samo je trebate dodati u tavu s pola pripremljenog mesa i pirjati oko pola sata - dok jelo potpuno ne skuva

Kuvanje

1. Za pripremu ovog jela najbolje je svinjska kaša. Mora se oprati pod tekućom vodom, prerezati vene i hrskavice, ako ih ima, i izrezati na komade srednje veličine.

2. Stavite narezani goveđi file na dasku za rezanje, posolite i popaprite, a odozgo pospite začinima. Za govedinu su pogodni začini poput provansalskog bilja, ruzmarin, muškatni oraščić. Po vrhu dodajte sitno seckani ili mleveni beli luk.

3. Stavite meso u posudu, dodajte nekoliko kašika biljnog ulja i sve dobro promiješajte.

4. Briseljske klice isperite pod tekućom vodom, uklonite gornje listove ako su spori i ostavite da se malo osuše.

5. Stavite meso i kupus u rukav za pečenje i pažljivo ga povežite sa obe strane. Pošaljite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni tokom 1 sata.

6. Provjerite pripremljeno jelo za spremnost i poslužite vruće, ukrašavajući zelenilom.

Ostavite Svoj Komentar