Što ne možete jesti s dijabetesom: popis zabranjenih namirnica

Pacijenti sa dijabetesom moraju se pridržavati ograničenja u hrani. Zabrana određenih vrsta hrane postoji za dijabetes tipa 1 i 2. Dijeta je najvažniji aspekt u borbi protiv komplikacija dijabetesa. Dijetičari preporučuju eliminiranje brzih ugljikohidrata iz prehrane temeljenih na monosaharidima. Ako unos ovih tvari u organizam ne može biti ograničen, onda kod dijabetesa tipa 1 upotreba jednostavnih ugljikohidrata prati unošenje inzulina. Kod dijabetesa tipa 2, nekontrolirani unos lako probavljivih ugljikohidrata u organizam uzrokuje pretilost. Međutim, ako pacijent ima hipoglikemiju sa dijabetesom tipa 2, jedenje ugljenih hidrata će povećati nivo šećera na normalnu razinu.

Priručnik o dijetalnoj prehrani sastavljen je lično za svakog pacijenta; sljedeće se stavke uzimaju u obzir prilikom razvoja prehrambenog sistema:

  • vrsta dijabetesa
  • starost pacijenta
  • težina
  • rod
  • svakodnevna vježba.

Kakva se hrana ne može jesti s dijabetesom

Određene kategorije hrane potpadaju pod zabranu:

  • Šećer, med i umjetno sintetizirana zaslađivača. Šećer je vrlo teško potpuno isključiti iz prehrane, ali je veoma važno smanjiti unos šećera u organizam. Možete koristiti poseban šećer koji se prodaje u specijaliziranim odjelima proizvoda za dijabetičare,
  • Maslac i pečenje lisnatog tijesta. Ova kategorija proizvoda sadrži prekomjernu količinu jednostavnih ugljikohidrata i stoga može komplicirati tijek dijabetesa s pretilošću. Za dijabetičare će biti korisni raženi hljeb, proizvodi od mekinja i integralno brašno.
  • Konditorski proizvodi na bazi čokolade. Mlijeko, bijela čokolada i slatkiši imaju vrlo visok sadržaj šećera. Dijabetičarima je dozvoljeno jesti gorku čokoladu s udjelom kakao praha od najmanje sedamdeset i pet posto.
  • Voće i povrće sadrži puno brzih ugljikohidrata. Prilično velika skupina proizvoda i zato je važno zapamtiti popis onoga što ne možete jesti kod dijabetesa: krompir, repa, mrkva, pasulj, datulje, banane, smokve, grožđe. Takva hrana dramatično povećava glukozu u krvi. Za prehranu dijabetičara pogodno je povrće i voće: kupus, rajčica i patlidžan, bundeva, kao i pomorandže i zelene jabuke,
  • Voćni sokovi. Dozvoljeno je konzumirati samo svježe iscijeđeni sok, jako razrijeđen vodom. Upakovani sokovi su „ilegalni“ zbog velike koncentracije prirodnih šećera i umjetnih zaslađivača.
  • Hrana bogata životinjskim mastima. Dijabetičarima je bolje ne jesti velike količine maslaca, dimljenog mesa, masnih supa s mesom ili ribom.

Preporučena hrana za dijabetičare

Dijabetičari mogu jesti u potpunosti, zadovoljavajući ukusne potrebe i potrebe tijela. Evo liste grupa proizvoda za dijabetes:

  • Hrana bogata biljnim vlaknima. To uključuje gruba zrna, određene vrste voća i povrća, orašaste plodove. Biljna vlakna pomažu u održavanju razine glukoze u krvi u rasponu prihvatljivih vrijednosti, a također pomažu u normalizaciji razine kolesterola. Od voća, jabuka, breskvi i grejpa korisni su dijabetičari. Istovremeno se ne preporučuje jesti veliki broj voća, svakodnevna će prehrana biti bolje podijeljena na pet ili šest prijema,
  • Govedina sa niskom masnoćom, kao i goveđi bubrezi, jetra i srce.
  • Sirove žitarice. Kao takve, na policama trgovina predstavljene su tjestenine od cjelovitih žitarica i tamne ribe bez pare,
  • Dijetalno meso peradi. Pogodna je piletina s niskom masnoćom. Ako je moguće, bolje je jesti gusko meso ili puretinu,
  • Hrana na bazi ribe i morskih plodova. Kao metodu prerade proizvoda, poželjnije je koristiti kuhanje ili pirjanje, nego prženje,
  • Peradna jaja: Dijabetičarima je bolje konzumirati samo bjelanjka, jer jedenje žumancea može dovesti do naglog porasta kolesterola,
  • Mliječni proizvodi s niskim udjelom masti: pozitivno djeluje upotreba mlijeka s niskim masnim udjelom masti, kefirom s niskim udjelom masti i jogurtom i tvrdim sirom. Istovremeno, upotreba skute, negativno utiče na tok dijabetesa (možete jesti skuti sir sa malo masnoće).

Kao što smo ranije spomenuli, dijabetes tipa 2 dok ignoriše dijetu prepun je pretilosti. Da bi tjelesnu težinu držao pod kontrolom, dijabetičar bi trebao primati više od dvije tisuće kalorija dnevno. Tačan broj kalorija određuje dijetetičar, uzimajući u obzir starost, trenutnu težinu i vrstu zaposlenja pacijenta. Uz to, ugljikohidrati bi trebali biti izvor ne više od polovine dobijenih kalorija. Ne zanemarujte podatke koje proizvođači hrane navode na ambalaži. Informacije o energetskoj vrijednosti pomoći će oblikovanju optimalne dnevne prehrane. Primjer je tablica koja objašnjava način prehrane i način ishrane.

Pogledajte video: Voće koje nas goji više od mesa! Ruska doktorka Zuhra Pavlova upozorava:Pazite šta jedete! (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar