Dijabetes melitus i njegovo liječenje

Dijabetes melitus tipa 2 smatra se blažim i blažim oblikom bolesti kod kojeg nije potrebna stalna primjena inzulina. Za održavanje potrebne razine šećera u krvi potrebne su ove mjere:

  • Uravnotežena prehrana
  • Razumna fizička aktivnost,
  • Uzimanje lijekova koji pomažu u smanjenju šećera.

Antidijabetički lijekovi su lijekovi koji sadrže lijek hormon inzulin ili sulfa. Takođe, endokrinolozi koriste antidijabetičke lijekove koji pripadaju grupi biguanida.

Kakvi će lekovi biti propisani, određuje se oblikom i težinom bolesti.

Ako se inzulin i lijekovi koji sadrže inzulin ubrizgavaju u tijelo, antidijabetički lijekovi se uzimaju oralno. Tipično su to različite tablete i kapsule koje pomažu u snižavanju glukoze u krvi.

Kako djeluje inzulin

Ovaj hormon i lijekovi svojim sadržajem su najbrži i najpouzdaniji način da se nivo šećera u krvi vrati u normalu. Štaviše, on:

  1. Smanjuje nivo glukoze ne samo u krvi, već i u urinu.
  2. Povećava koncentraciju glikogena u mišićnom tkivu.
  3. Stimulira metabolizam lipida i proteina.

Ali ovaj lijek ima jednu značajnu manu: djeluje samo uz parenteralnu primjenu. Odnosno, ubrizgavanjem, i lek treba da uđe u sloj potkožnog masnog tkiva, a ne u mišiće, kožu ili venu.

Ako pacijent sam nije u mogućnosti davati lijek prema svim pravilima, svaki put će morati potražiti pomoć medicinske sestre.

Sulfa lijekovi

Ti antidijabetički lijekovi stimulišu funkciju beta ćelija koje proizvodi gušterača. Bez njih je sinteza inzulina nemoguća. Prednost sulfonamida je što su podjednako efikasni bez obzira na oblik oslobađanja. Mogu se uzimati u tabletama.

Uobičajeno, takvi sulfani lijekovi nalaze se na popisu pacijenata koji su u 40-im godinama kada dijeta nije donijela očekivane rezultate. Ali lijek će biti efikasan samo ako:

  • Prije toga, inzulin se nije davao u velikim dozama,
  • Težina dijabetesa je umjerena.

Sulfanilamidi su kontraindicirani u takvim slučajevima:

  1. Dijabetička koma.
  2. Istorija prekomatoze.
  3. Zatajenje bubrega ili jetre u akutnom stadijumu.
  4. Vrlo visoka koncentracija glukoze u krvi.
  5. Patologija koštane srži,
  6. Blagi dijabetes.

Nuspojave mogu uključivati ​​sljedeće: smanjenje indeksa leukocita i trombocita u krvi bolesnika s dijabetesom, osip na koži, poremećaj probavnog sustava u obliku mučnine, žgaravice i povraćanja.

Oko 5% pacijenata podložno je sulfanilamidnim antidijabetičkim lijekovima, a u jednoj ili drugoj mjeri pate od nuspojava.

Najagresivniji derivati ​​sulfoniluree uključuju hlorpropamid i bukarban. Maninil, predian, gluconorm se lakše podnose. Kod starijih pacijenata upotreba ovih lijekova može razviti hipoglikemijski sindrom. Kada se nalazi u dijabetičkoj komi, lijek je propisan lipokain.

Svi lijekovi koji sadrže inzulin ili doprinose njegovoj proizvodnji moraju se upotrebljavati strogo u skladu sa uputama. Ne kršite doziranje, vrijeme primjene i uvjete. Uvijek biste trebali zapamtiti da je nakon primjene inzulina neophodan obrok.

U suprotnom, možete izazvati napad hipoglikemije. Najkarakterističniji simptomi naglog pada šećera u krvi:

  • Drhtave ruke i noge
  • Slabost i letargija ili obrnuto, pretjerana uznemirenost,
  • Nagli glad
  • Vrtoglavica
  • Srčana palpitacija
  • Intenzivno znojenje.

Ako nivo šećera ne pod hitno povisi, pacijent će grčiti, možda će izgubiti svijest i pasti u komu.

Ostali lijekovi

Biguanidi se često koriste u liječenju šećerne bolesti tipa 2. Postoje dve vrste ove vrste lekova:

  • Kratka akcija - ovdje uključuju glibudit,
  • Produljeno djelovanje je buformin retard, dioformin retard.

Produljeni period djelovanja biguanida postiže se zahvaljujući višeslojnom premazu tableta. Jednom u probavnom traktu oni se polako apsorbuju, jedan za drugim. Tako se aktivna komponenta lijeka počinje adsorbirati samo u tankom crijevu.

Ali sredstva s takvim sastavom biti će djelotvorna samo ako pacijentovo tijelo proizvodi egzogeni ili endogeni inzulin.

Biguanidi u liječenju šećerne bolesti tipa 2 pojačavaju razgradnju i apsorpciju glukoze u koštanim mišićima. A to pozitivno utiče na stanje pacijenta. Uz redovnu upotrebu ovih lekova, primećuju se sledeći:

  1. Spora proizvodnja glukoze
  2. Mala apsorpcija glukoze u tankom crijevu.
  3. Stimulacija metabolizma lipida.
  4. Smanjenje proizvodnje masnih ćelija.

Uz to, biguanidi su u stanju da suzbiju apetit i smanje glad. Zbog toga se često propisuju pacijentima koji su pretili. Te su tvari kontraindicirane u takvim slučajevima:

  • Dijabetes tipa 1
  • Vrlo mala težina
  • Trudnoća i dojenje,
  • Zarazne bolesti
  • Patologija bubrega i jetre
  • Bilo kakve hirurške operacije.

U endokrinologiji se vrlo retko praktikuje kombinacija lijekova ove grupe lijekova sa sulfonamidima za liječenje dijabetesa tipa 2. Najčešće se koriste u slučajevima kada je potrebno mršavljenje i njegova kontrola.

Derivati ​​sulfonilureje i preparati grupe biguanida najčešći su lijekovi koji se koriste za stabilizaciju i poboljšanje stanja pacijenta s dijabetesom tipa 2.

Postoje i drugi lijekovi koji također pomažu u kontroli šećera u krvi i po potrebi ga normaliziraju.

Tu spadaju:

  1. Tiazolidindioni - lijekovi ove farmakološke grupe doprinose apsorpciji lijekova koji sadrže inzulin u potkožnom masnom tkivu.
  2. Inhibitori alfa-glukozidaze - inhibiraju delovanje enzima koji potiču proizvodnju škroba, pa tako utiču na nivo glukoze u krvi. Široko poznat i vrlo popularan lijek u ovoj grupi je Glucobay. Ali kad se uzima, zapažaju se nuspojave poput nadutosti, kolika i crijevnih tegoba (proljeva).
  3. Meglitinidi - ovi lijekovi također snižavaju razinu šećera, ali djeluju malo drugačije. Potiču funkciju gušterače, hormon inzulin počinje se intenzivno proizvoditi, odnosno smanjuje se koncentracija glukoze u krvi. U ljekarni su predstavljeni kao Novonorm i Starlex.
  4. Lijekovi kombiniranog tipa su lijekovi skupine koji kombiniraju nekoliko komponenti koje djeluju istovremeno u različitim smjerovima: kako bi potaknuli sintezu inzulina, povećali osjetljivost stanica na njega i smanjili proizvodnju škroba. Oni uključuju glukovane, glavne aktivne komponente kojih su gliburid i metformin.

Razvijeni su i antidijabetički lijekovi profilaktičkog djelovanja koji mogu spriječiti nastanak šećerne bolesti tipa 2. Oni ljudi kod kojih bolest još nije dijagnosticirana, ali imaju predispoziciju za nju, ne mogu bez njih. Ovo je Metformin, Prekoz. Uzimanje lijekova mora se kombinirati sa odgovarajućim načinom života i prehranom.

Tablete hlorpropamida daju se u dvije različite doze - 0,25 i 0,1 mg. Ovaj lijek je efikasniji od butamida, njegovo trajanje dostiže 36 sati nakon uzimanja jedne doze. Ali istodobno je lijek vrlo toksičan i ima niz nuspojava, koje se primjećuju češće nego kod terapije butamidom.

Propisan je za liječenje blagih do umjerenih oblika šećerne bolesti tipa 2. Postoje lijekovi različitih generacija - to određuje njihovu efikasnost, vjerovatne nuspojave i doziranje.

Dakle, lijekovi prve generacije sulfanilamidne skupine uvijek se doziraju u desetinama grama. Lijekovi druge generacije slične skupine su već manje toksični, ali aktivniji, jer se njihovo doziranje izvodi u dijelovima od miligrama.

Glavni lijek drugog je gibenklamid. Mehanizam njegovog delovanja na pacijentovo telo proučavan je samo delimično. Aktivne tvari lijeka imaju stimulirajući učinak na beta ćelije gušterače, brzo se apsorbiraju i u pravilu se dobro podnose, bez nuspojava.

Rezultati nakon uzimanja gibenklamida:

  • Snižavanje šećera u krvi
  • Snižavanje lošeg holesterola,
  • Stanjivanje krvi i sprečavanje nastanka krvnih ugrušaka.

Ovaj lijek pomaže dobro kod dijabetes melitusa tipa 2 koji nije ovisan o insulinu. Lijek je propisan jednom ili dva puta dnevno nakon obroka.

Gliklazid (ili dijabetes, predian) je još jedan vrlo popularan lijek koji ima hipoglikemijski i angioprotektivni učinak. Kad se uzima, razina glukoze u krvi se stabilizira i dugo ostaje normalna, dok se rizik od stvaranja mikrotromba smanjuje. Angiopatija je vrlo česta pojava dijabetesa.

Gliklazid zaustavlja agregaciju trombocita i crvenih krvnih zrnaca, uspostavlja prirodni proces parietalne fibrinolize. Zahvaljujući ovim svojstvima lijeka možete izbjeći najopasniju nuspojavu kod šećerne bolesti - razvoj retinopatije. Gliclazid se propisuje onim bolesnicima koji su skloni mikroangiopatijama.

Glikvidon (glurenorm) je lijek jedinstvenog svojstva. To ne samo da efikasno smanjuje šećer u krvi, već se gotovo u potpunosti eliminira iz tijela kroz jetru. Zbog toga se koristi u liječenju bolesnika sa dijabetesom tipa 2 s bubrežnim zatajenjem.

Do komplikacija može doći ako kombinirate ovaj lijek s lijekovima prve generacije. Stoga se sve kombinacije biraju s oprezom.

Glukobaj (akarboza) - inhibira apsorpciju glukoze u crevima i na taj način pomaže da se smanji šećer u krvi. Dostupno u tabletama sa dozama od 0,05 i 0,1 mg. Lijek ima inhibitorni učinak na crijevnu alfa-glukozidazu, ometa apsorpciju ugljikohidrata i na taj način sprečava stanice da apsorbiraju glukozu iz polisaharida.

Dugotrajna upotreba lijeka ne mijenja težinu pacijenta, što je vrlo vrijedno za pretile dijabetičare. Doziranje lijeka se postepeno povećava: u prvoj sedmici nije više od 50 mg, podijeljeno u tri doze,

Tada se povećava na 100 mg dnevno, a na kraju, ako je potrebno, i na 200 mg. Ali istodobno, maksimalna dnevna doza ne smije prelaziti 300 mg.

Butamid je lijek prve generacije iz sulfonamidne skupine, njegov glavni učinak je stimulacija beta ćelija, a time i sinteza inzulina od strane gušterače. Počinje djelovati pola sata nakon primjene, jedna je doza dovoljna 12 sati, stoga je dovoljno uzimati ga 1-2 puta dnevno. Obično se dobro podnosi, bez nuspojava.

Pregled lijekova za snižavanje šećera za liječenje T2DM

Fantik »16. dec 2013. 4:56

Ovaj pregled ukratko predstavlja opis, mehanizme djelovanja i neke značajke lijekova za snižavanje šećera koji se koriste u liječenju dijabetesa tipa 2. Pregled ima jedinu svrhu upoznati čitatelja s raspoloživim nizom lijekova koji se mogu koristiti u liječenju T2DM kao hipoglikemijskih sredstava. Ne treba ga koristiti za propisivanje ili promjenu terapije ili za odlučivanje o postojanju ili odsustvu kontraindikacija.

  1. Klasa: biguanidi
    INN: metformin
    Trgovačka imena (primjeri): Bagomet, Vero Metformin Glikomet, glucones, Gliminfor, Gliformin, Glucophage, Glucophage, Glucophage Long, Metformin, Diaformin, Lanzherin, metadon, Metospanin, Metfogamma, Metformin, NovaMet, NovoFormin, Orabet, Siofor, Sofamet , Formin, Formin Pliva
    Mehanizam: povećanje osjetljivosti tkiva ovisnog o insulinu na inzulin aktiviranjem CAMP kinaze, smanjenjem proizvodnje glukoze u jetri, povećanjem iskorištenja glukoze u mišićnom tkivu
    Efikasnost smanjenja GH monoterapijom: 1-2%
    Prednosti: ne doprinosi povećanju tjelesne težine, pomaže u kontroli kolesterola u krvi, ne uzrokuje hipoglikemiju tijekom monoterapije, preporučuje se kao početna terapija kada je nemoguće kontrolirati SC dijetu i fizičku aktivnost, niska cijena, dugogodišnje iskustvo upotrebe i dugoročna sigurnost koja se proučava, smanjuju rizik od infarkta miokarda
    Nedostaci i nuspojave: gastrointestinalni poremećaji (za smanjenje uzimanja s hranom), laktacidoza, anemija sa nedostatkom B12
    Značajke: potrebna je titracija (odabir doze postupnim povećavanjem doze dok se ne postigne željeni efekt) do maksimalne doze od 2000 mg
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: bolesti bubrega, bolesti jetre u akutnoj fazi, kardiovaskularna insuficijencija, konzumiranje alkohola u značajnim količinama, acidoza, hipoksija bilo kojeg porijekla, teška akutna bolest, upotreba istodobno s primjenom radiopakiranih lijekova, hipovitaminoza B, trudnoća i dojenje .
    Kombinovana terapija: koristi se u kombiniranoj terapiji u paru sa svim klasama lijekova i u trostrukim kombinacijama u preporučenim kombinacijama, osnovna je u svim varijantama kombinirane terapije.
  2. Klasa: preparati sulfonilureje
    INN: glipizid, glibenklamid, gliklazid, glicidon, glimepirid
    Trgovački nazivi (primjeri): Amaryl, Glemaz, Glemauno, Glibenez, Glibenez retard, Glibenclamide, Glidiab, Glidiab MV, Gliclada, Glyclazide-Akos, Glimepiride, Glimidstad, Glucobene, Glumedex, Gludamerin, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenable, Diabetrenabe Dijatici, Maninil, Meglimid, Minidiab, Movogleken, Euglucon
    Mehanizam: stimulacija izlučivanja inzulina beta ćelijama gušterače zbog interakcije s receptorima preparata sulfoniluree na površini beta ćelije i zatvaranjem K + kanala zavisnih od ATP-a.
    Efikasnost smanjenja GH monoterapijom: 1-2%
    Prednosti: brzi efekat, smanjeni rizik od mikrovaskularnih komplikacija, dugogodišnje iskustvo upotrebe i dugoročna studija sigurnosti, niski troškovi
    Nedostaci i nuspojave: rizici od hipoglikemije, mogućnost povećanja telesne težine od strane pacijenta, nema nedvosmislenih podataka o kardiovaskularnoj sigurnosti, naročito u kombinaciji s metforminom
    Značajke: potrebna je jedna ili dvije doze tijekom dana, titriranje do polovine maksimalne dozvoljene doze, koristi se u kombiniranoj terapiji
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: bolesti bubrega (osim glipizida), zatajenja jetre, akutnih komplikacija dijabetesa, trudnoće i dojenja
    Kombinovana terapija: MF + SM, MF + SM + (TZD ili DPP ili SODI ili bazalni inzulin)
  3. Klasa: meglitinidi (glinidi)
    INN: nateglinid, repaglinid
    Trgovački nazivi (primjeri): Starlix, Novonorm, Diclinid
    Mehanizam: stimulacija izlučivanja inzulina beta-ćelijama gušterače
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-1,5%
    Prednosti: brzo i kratko djelovanje, može se koristiti za kompenzaciju određenog obroka ili kod pacijenata sa nestabilnom dijetom
    Nedostaci i nuspojave: debljanje, hipoglikemija
    Značajke: primijeniti prije obroka, nema podataka o dugoročnoj učinkovitosti i sigurnosti, višestrukoj upotrebi broja obroka, velikim troškovima.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: hronične bolesti bubrega, zatajenja jetre, akutnih komplikacija dijabetesa, trudnoće i dojenja
    Kombinovana terapija: u kombinaciji sa drugim lijekovima (često sa tiazolidindionima)
  4. Klasa: tiazolidindioni (glitazoni)
    INN: rosiglitazon, pioglitazon
    Trgovački nazivi (primeri): Avandia, Aktos, Amalviya, Astrozon, DiabNorm, Diaglitazone, Pioglar, Pioglit, Piouno, Roglit
    Mehanizam: povećana osjetljivost tkiva ovisnog o insulinu uslijed aktivacije PPAR-gama, povećana iskorištenost glukoze u mišićnom tkivu i smanjena proizvodnja glukoze u jetri.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-1,4%
    Prednosti: smanjeni rizik od makrovaskularnih komplikacija (pioglitazon), nizak rizik od hipoglikemije, poboljšani lipidni spektar, dobro djeluju kod pacijenata s viškom kilograma
    Nedostaci i nuspojave: debljanje, zadržavanje tekućine i razvoj edema, razvoj kongestivnog hroničnog zatajenja srca, povećani rizik od kardiovaskularnih događaja (rosiglitazon), povećani rizik od nastanka lomova kostiju kod žena
    Karakteristike: spor razvoj efekta snižavanja šećera, visoki troškovi
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: bolesti jetre, edema bilo koje geneze, koronarne srčane bolesti s nitratom, kombinacije s inzulinom, trudnoće i dojenja, pioglitazon nije dopušten u nekim zemljama zbog sumnje na povećan rizik od razvoja raka mokraćnog mjehura, u nekim zemljama rosiglitazon nije dozvoljen zbog povećanog rizika od infarkta miokarda (u rujnu 2014. FDA je uklonila prethodno utvrđena ograničenja na lijek Avandia, rosiglitazon maleat, u vezi s podacima kliničkih studija o nepostojanju efekta na rizik od srčanih komplikacija).
    Kombinovana terapija: MF + TZD, MF + TZD + (SM ili DPP ili SODI ili inzulin)
  5. Klasa: inhibitori alfa glukozidaze
    INN: akarboza, miglitol
    Trgovački nazivi (primjeri): Glucobay, Gliset
    Mehanizam: usporavanje apsorpcije ugljenih hidrata u crevima zbog inhibicije alfa-glukozidaze.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-0,8%
    Prednosti: smanjenje nivoa postprandijalne glikemije, lokalno delovanje, nizak rizik od hipoglikemije tokom monoterapije, kod pacijenata sa NTG i NGN smanjuju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
    Nedostaci i nuspojave: nadutost, proliv
    Karakteristike: niska efikasnost monoterapije, učestalost primjene - 3 puta dnevno, relativno visoka cijena, olakšanje hipoglikemije moguće je samo s glukozom
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: bolesti i hirurških intervencija na gastrointestinalnom traktu, hronične bolesti bubrega, zatajenja jetre, trudnoće i dojenja ne mogu se propisati zajedno sa mimeticima amilina.
    Kombinirana terapija: koristi se uglavnom kao dodatak u kombiniranoj terapiji
  6. Klasa: DPP-4 inhibitori (gliptini)
    INN: sitagliptin, saksagliptin, vildagliptin, linagliptin, alogliptin
    Trgovački nazivi (primjeri): Januvia, Onglisa, Galvus, Trazhenta, Nezina, Vipidiya
    Mehanizam: povećati životni vijek nativnih GLP-1 agonista i introtropnog polipeptida ovisnog o glukozi zbog inhibicije dipeptidil peptidaze-4, što dovodi do glukozne ovisnosti o stimulaciji beta-stanica gušterače izlučivanjem inzulina, o suzbijanju glukoze ovisnom o glukozi i smanjenju proizvodnje glukoze u jetri, umjerenoj glukozi.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-0,8%
    Prednosti: nizak rizik od hipoglikemije monoterapijom, nema uticaja na telesnu težinu, dobra tolerancija
    Nedostaci i nuspojave: urtikarija. U ožujku 2015. objavljeno je istraživanje prema kojem uporaba DPP-4 inhibitora može biti povezana s povećanim rizikom od zatajenja srca. Međutim, u lipnju 2015., TECOS studija (14 tisuća pacijenata, 6 godina praćenja) pokazala je da produženo liječenje dijabetesa tipa 2 sitagliptinom ne povećava rizik od kardiovaskularnih komplikacija. U augustu 2015. godine FDA je upozorila na ozbiljan rizik od bolova u zglobovima tokom terapije gliptinom. U veljači 2018. godine skupina kanadskih znanstvenika objavila je rezultate istraživanja prema kojoj se upotreba inhibitora DPP-4 može povezati s povećanim rizikom za razvoj u roku od 2-4 godine od početka terapije upalnih bolesti crijeva (ulcerozni kolitis i Crohnova bolest).
    Značajke: visoki troškovi, nema podataka o dugoročnoj učinkovitosti i sigurnosti
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: hronične bolesti bubrega, povećana aktivnost ALT i AST, trudnoća i dojenje
    Kombinovana terapija: MF + DPP, MF + DPP + (SM ili TZD ili inzulin)
  7. Klasa: agonisti receptora GLP-1
    INN: eksenatid, liraglutid, albiglutid, dulaglutid, liksisenatid
    Trgovački nazivi (primeri): Bayeta, Baidureon, Viktoza, Saksenda, Tanzeum, Trulicity, Adliksin, Liksumiya
    Mehanizam: interakcija s receptorima za GLP-1, što dovodi do glukozno ovisne stimulacije lučenja inzulina beta-ćelijama gušterače, glukozne ovisnosti inhibicije lučenja glukagona i smanjene proizvodnje glukoze u jetri, umjerenog iscrpljivanja pražnjenja želuca, smanjenog unosa hrane i smanjene tjelesne težine.
    Efikasnost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-1,0%
    Prednosti: nizak rizik od hipoglikemije, gubitak težine, umereno smanjenje krvnog pritiska, poboljšani lipidni spektar, mogući potencijalni zaštitni efekat protiv beta ćelija
    Nedostaci i nuspojave: mučnina, povraćanje, proliv, dispepsija
    Značajke: oblici ubrizgavanja, visoki troškovi, nema podataka o dugoročnoj učinkovitosti i sigurnosti
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: hronične bolesti bubrega, gastropareza, kolelitijaza, alkoholizam, trudnoća i dojenje, istorija raka štitne žlezde, multiple endokrine neoplazije
    Kombinovana terapija: MF + GLP, MF + GLP + (SM ili TZD ili inzulin)
  8. Klasa: SGLT-2 inhibitori (gliflozini)
    INN: dapagliflozin, kanagliflosin, empagliflosin, ipragliflosin, tofogliflosin, ertugliflosin, sotagliflosin (inhibitor SGLT1 / SGLT2)
    Trgovački nazivi (primjeri): Forksiga (Farksiga u SAD-u), Invokana, Jardians, Suglat, Aplevey, Deberza, Steglatro, Zinkvista
    Mehanizam: inhibicija kotransportera natrijum-glukoze u proksimalnim tubulima bubrega, što dovodi do blokiranja reapsorpcije glukoze iz primarnog urina nazad u krv
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,6-1,0%
    Prednosti: delovanje zavisno od glukoze
    Nedostaci i nuspojave: povećana učestalost infekcija mokraćnih putova, vaginalna kandidijaza, prema FDA, primjena inhibitora SGLT-2 može biti povezana s pojavom ketoacidoze koja zahtijeva hospitalizaciju.
    Značajke: diuretski učinak, aktivnost lijeka opada kako se normalizira SC. Nije registrirano u Rusiji.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: dijabetes tipa 1, česta ketonurija, CKD 4 i 5, čl.
    Kombinovana terapija: u kombinaciji sa drugim lijekovima
  9. Klasa: Amylin Mimetics
    INN: pramlintide
    Trgovački nazivi (primjeri): Simlin
    Mehanizam: djeluje poput endogenog amilina, što dovodi do smanjenja brzine apsorpcije hrane u crijevima, smanjenja proizvodnje glukoze u jetri zbog inhibicije djelovanja glukagona i smanjenja apetita.
    Efikasnost smanjenja GH monoterapijom: 0,5-1,0%
    Prednosti: efikasno kontrolira postprandijalne vrhove
    Nedostaci i nuspojave: mučnina, povraćanje, glavobolja, hipoglikemija
    Karakteristike: injekcijski oblici, visoki troškovi. Nije registrirano u Rusiji.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: ne može se propisati zajedno sa inhibitorima alfa-glukozidaze
    Kombinirana terapija: nije dovoljno učinkovita za monoterapiju, koristi se uglavnom kao lijek kombinirane terapije, uključujući i s inzulinom
  10. Klasa: sekvestrans žučnih kiselina
    INN: ljubitelji kotača
    Trgovački nazivi (primjeri): Velhol
    Mehanizam: smanjuje otpuštanje glukoze u jetri, snižava holesterol, vjerojatno utječe na smanjenje apsorpcije glukoze u crijevima, vjerojatno utječe na metabolizam žuči, što indirektno utječe na metabolizam ugljikohidrata.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,5%
    Prednosti: značajno poboljšava lipidni profil (osim triglicerida), nizak rizik od hipoglikemije, ne utiče na debljanje, pacijenti dobro podnose
    Nedostaci i nuspojave: povećani trigliceridi u krvi, zatvor, nadimanje, dispepsija, sposobni su za sekvenciranje niza lijekova (digoksin, varfarin, tiazidni diuretici i beta blokatori)
    Značajke: visoka cijena. Nije registrirano u Rusiji.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kamenje žučnog mjehura
    Kombinirana terapija: zbog male učinkovitosti u monoterapiji koristi se u kombiniranoj terapiji s drugim lijekovima (uglavnom s metforminom ili sulfonilurejom)
  11. Klasa: agonisti dopamina-2
    INN: bromokriptin
    Trgovački nazivi (primjeri): Ergoset, Cycloset
    Mehanizam: hipotetički mehanizam je uticaj na cirkadijansku neuroendokrinu aktivnost hipotalamusa radi smanjivanja učinka hipotalamusa na procese povećanja nivoa glukoze u krvi.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,4-0,7%
    Prednosti: smanjuje glukozu u krvi, trigliceride, slobodne masne kiseline, smanjuje rizik od kardiovaskularnih događaja, smanjuje otpornost na inzulin, nizak rizik od hipoglikemije, pomaže u smanjenju težine
    Nedostaci i nuspojave: mučnina, slabost, zatvor, vrtoglavica, rinitis, hipotenzija
    Značajke: u Rusiji u oblicima brzog oslobađanja koji se koriste u liječenju T2DM nije registriran.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: dijabetes tipa 1, sinkopa, psihoza, trudnoća i dojenje
    Kombinirana terapija: zbog umjerene učinkovitosti u monoterapiji koristi se kao dio kombinirane terapije
  12. Klasa: agonisti PPAR-α / γ (glitazar)
    INN: saroglitazar
    Trgovački nazivi (primjeri): Lipaglin
    Mehanizam: povećana osjetljivost tkiva ovisnog o insulinu uslijed aktivacije PPAR-gama, povećana iskorištenost glukoze u mišićnom tkivu, smanjena proizvodnja glukoze u jetri, regulacija metabolizma lipida uslijed aktivacije PPAR-alfa.
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 0,3%
    Prednosti: uočljiv učinak na dijabetičku dislipidemiju i hipertrigliceridemiju, smanjenje triglicerida, LDL kolesterola ("loš"), porast HDL holesterola ("dobar"), ne uzrokuje hipoglikemiju.
    Nedostaci i nuspojave: gastrointestinalni poremećaj
    Značajke: dvostruka priroda lijeka izaziva sinergistički efekat (sinergistički efekat) na nivo lipida i glukoze u krvi. U Rusiji ova klasa lijekova trenutno nije registrovana.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: dugoročni kardiovaskularni rizici još nisu poznati.
    Kombinovana terapija: moguća je s drugim klasama lijekova, ne preporučuje se kombiniranje sa glitazonima i fibratima.
  13. Klasa: inzulin
    INN: inzulin
    Trgovački nazivi (primeri): Actrapid NM, Apidra, Biosulin 30/70, Biosulin N, Biosulin P, Vozulin-30/70, Vozulin-N, Vozulin-R, Gensulin M30, Gensulin N, Gensulin R, Insuman, Insuman Bazal GT , Insuman Comb 25 GT, Insuran NPH, Insuran R, Lantus, Levemir, NovoMiks 30, NovoMiks 50, NovoMiks 70, NovoRapid, Protafan HM, Rapid GT, Regular, Rinsulin NPH, Rinsulin R, Rosinsulin M mix 30/70, Rosinsu , Rosinsulin S, Humalog, Humalog Mix 25, Humalog Mix 50, Humodar B 100 reke, Humodar K25 100 Rivers, Humodar R 100 Rivers, Humulin, Humulin M3, Humulin NPH
    Mehanizam: usmjeriti biološki učinak na biohemijske procese u tijelu kako bi se kontrolirali metabolički procesi
    Učinkovitost smanjenja GH monoterapijom: 1,5-3,5% ili više
    Prednosti: visoka efikasnost, smanjuje rizik od makro i mikrovaskularnih komplikacija
    Nedostaci i nuspojave: hipoglikemija, debljanje
    Značajke: relativno visoka cijena, neki načini zahtijevaju učestalu kontrolu glikemije.
    Ograničenja ili zabrana upotrebe: ne
    Kombinovana terapija: koristi se u kombiniranoj terapiji (osim u kombinaciji s lijekovima koji stimulišu beta ćelije)

U pripremi pregleda korišteni su sljedeći izvori:
  1. Materijali predavanja Lise Kroon, prof. Klinička farmakologija i Heidemar Windham MacMaster, vanredni profesor za kliničku farmakologiju, Univerzitet u Kaliforniji, San Francisco
  2. Endokrinologija. Farmakoterapija bez grešaka. Priručnik za liječnike / Ed. I.I.Dedova, G.A. Melnichenko. - M .: E-noto, 2013. - 640 str.
  3. Učinkovitost i sigurnost inhibitora SGLT2 u liječenju šećerne bolesti tipa 2. Abdul-Ghani MA, Norton L, DeFronzo RA. Curr Diab Rep. 2012, 12. juna (3): 230-8 - PDF engleski ide., 224 Kb
  4. Bubreg kao cilj liječenja dijabetesa tipa 2. B. Dokken. Diabetes Spectrum veljača 2012., vol.25, br.1, 29-36 - PDF ide., 316 Kb
  5. Pramlintid u liječenju pacijenata koji koriste inzulin s dijabetesom tipa 2 i tipa 1. Pullman J, Darsow T, Frias JP. Vasc menadžer rizika za zdravlje. 2006.2 (3): 203-12. - PDF, engleski, 133 Kb
  6. Bromokriptin kod šećerne bolesti tipa 2. C. Shivaprasad i Sanjay Kalra. Indijski J Endokrinol Metab. 2011. 15. jula (Suppl1): S17 - S24.
  7. Kolesevelam HCl poboljšava glikemijsku kontrolu i smanjuje LDL kolesterol u bolesnika s neadekvatno kontroliranim dijabetesom tipa 2 na terapiji na bazi sulfonilureje. Fonseca VA, Rosenstock J, Wang AC, Truitt KE, Jones MR. Njega dijabetesa. 31. kolovoza 2008. (8): 1479-84 - PDF, engleski, 198 Kb
  8. Monografija proizvoda Lipaglyn, Zydus - PDF, engleski, 2.2 Mb

Značajke antidijabetičkih lijekova

Osobe ovisne o insulinu (tip 1), koji nemaju dovoljno hormona pankreasa u tijelu, moraju se svakodnevno ubrizgavati. Kod tipa 2, kada ćelije razviju toleranciju na glukozu, potrebno je uzimati posebne tablete koje smanjuju količinu šećera u krvi.

Klasifikacija antidijabetičkih lekova

Za dijabetes melitus tipa 1 (ubrizgavanje inzulina):

  • ultra kratka akcija
  • kratka akcija
  • srednje trajanje akcije
  • dugo gluma
  • kombinovani lekovi.

Ovdje smo već govorili o tehnici davanja inzulina.

  • biguanidi (metformini),
  • tiazolidindioni (glitazoni),
  • inhibitori α-glukozidaze,
  • glinidi (meglitinidi),
  • kombinirani lijekovi
  • preparati sulfonilureje prvog, drugog i trećeg.

Antidijabetička sredstva za pacijente sa dijabetesom tipa 1

Pripravci farmakološke grupe "Insulini" klasificirani su prema porijeklu, trajanju liječenja, koncentraciji. Ovi lijekovi ne mogu izliječiti dijabetes, ali podržavaju normalno dobrobit osobe i osiguravaju pravilno funkcioniranje organskih sistema, jer je hormon inzulin uključen u sve metaboličke procese.

U medicini se koristi insulin dobiven iz gušterače životinja. Navikla goveđi inzulinali, kao rezultat toga, zabilježeno je povećanje učestalosti alergijskih reakcija, s obzirom da se hormon ovih životinja u molekularnoj strukturi razlikuje od tri ljudske aminokiseline. Sada je gužva svinjski inzulin, koja ima razliku u ljudskoj aminokiselini od samo jedne aminokiseline, zbog čega ga pacijenti mnogo bolje podnose. Takođe trenutno koristi tehnologiju U genetskom inženjeringu postoje pripravci za humani inzulin.

Prema koncentraciji lijekovi koji se koriste kod dijabetesa tipa 1 su 40, 80, 100, 200, 500 IU / ml.

Kontraindikacije za upotrebu injekcija insulina:

  • akutna bolest jetre
  • čir na probavnom traktu,
  • srčane mane
  • akutna koronarna insuficijencija.

Nuspojave. Uz značajan višak doze lijeka u kombinaciji sa nedovoljnim unosom hrane, osoba može pasti u hipoglikemijsku komu.Nuspojava može biti povećanje apetita i, kao posljedica, povećanje tjelesne težine (stoga je posebno važno pridržavati se propisane prehrane). Na početku primjene ove vrste terapije mogu se javiti problemi sa vidom i edemi koji za nekoliko tjedana nestaju sami.

Za postupci ubrizgavanja potrebno je birati preporučenu količinu lijeka (vođena čitanjem glukometra i rasporedom liječenja koje je propisao liječnik), dezinficirati mjesto ubrizgavanja alkoholnom maramicom, prikupiti kožu u nabor (na primjer, na stomaku, boku ili nozi), provjeriti da u štrcaljki nema mjehurića zraka i ući supstanca u sloj potkožne masti držeći iglu okomito ili pod kutom od 45 stepeni. Budite oprezni i ne stavljajte iglu u mišić (izuzetak su posebne intramuskularne injekcije). Nakon ulaska u tijelo, inzulin se veže za receptore staničnih membrana i osigurava "transport" glukoze do stanice, a doprinosi i procesu njegove iskorištavanja, podstiče tijek mnogih unutarćelijskih reakcija.

Preparati za kratko i ultra kratko lučenje inzulina

Pad šećera u krvi počinje se pojavljivati ​​nakon 20-50 minuta. Efekat traje 4-8 sati.

Ovi lijekovi uključuju:

  • Humalogue
  • Apidra
  • Actrapid HM
  • Gensulin r
  • Biogulin
  • Monodar

Djelovanje ovih lijekova temelji se na imitaciji normalne, u smislu fiziologije, proizvodnje hormona, što se javlja kao odgovor na njegovu stimulaciju.

Klasifikacija hipoglikemijskih uzročnika

Lijekovi za snižavanje šećera neophodni su za stalno visoke vrijednosti glukoze, obično se propisuju dijabetičarima sa kasnim otkrivanjem bolesti tipa 2 ili ako dugo vremena nisu imali efikasnost od ranije propisanog tijeka liječenja.

Klasifikacija najefikasnijih i najčešćih lijekova druge generacije druge generacije za snižavanje razine uključuje: sulfonilureje, bigvanide, inhibitore tiazolidindionida i druge homeopatske lijekove.

Popis oralnih hipoglikemijskih lijekova uključuje desetine lijekova. Tablete za smanjenje šećera nisu uvijek propisane odmah. U ranoj fazi bolesti normalizacija pokazatelja glukoze često je moguća ako se dijabetičar pridržava propisane dijetalne terapije i svakodnevno izvodi niz fizičkih vježbi.

Za dijabetes melitus tipa 1 (ubrizgavanje inzulina):

  • ultra kratka akcija
  • kratka akcija
  • srednje trajanje akcije
  • dugo gluma
  • kombinovani lekovi.

Principi u lečenju lekovima

Američka udruga za dijabetes i Europska udruga za proučavanje dijabetesa ističu da se glikozilirani hemoglobin smatra glavnim dijagnostičkim kriterijem za procjenu pacijentovog stanja.

S brojkom iznad 6,9%, trebalo bi donijeti kardinalne odluke u pogledu terapije. Međutim, ako ne govorimo o svim pacijentima, već o specifičnim kliničkim slučajevima, treba osigurati da pokazatelji ne prelaze 6%.

Istraživači i naučnici dokazali su da mu preispitivanje životnog stila dijabetičara, promjena načina prehrane i aktivnosti omogućava postizanje maksimalne učinkovitosti čak i sve dok osoba može smanjiti svoju težinu. Dugo zadržavanje nadoknade zahtijeva uključivanje lijekova lijekovima.

Odmah nakon potvrđivanja dijagnoze "slatke bolesti" tipa 2 (kako se dijabetes naziva kod običnih ljudi) endokrinolozi propisuju Metformin. Karakteristike upotrebe lijeka karakteriziraju se kako slijedi:

  • lijek ne doprinosi debljanju,
  • ima minimum nuspojava
  • ne izaziva napade kritičnog smanjenja šećera u krvi kod dijabetesa,
  • imenovan u nedostatku kontraindikacija,
  • dobro podnosi pacijente
  • odnosi se na lijekove niske cijene.

Važno! Daljnja terapija tabletama za snižavanje šećera korigira se već tokom tretmana Metforminom.

Slede glavne grupe lijekova za snižavanje šećera, njihovi efikasni predstavnici, naročito svrha i primjena.

Šta odabrati - inzulin ili lijekove

Glavni cilj liječenja tako teške bolesti je održavanje razine šećera u krvi u razini zdravih ljudi. U tom smislu dominantnu ulogu igra dijeta s malo ugljikohidrata, a što je nadopunjeno primjenom metmorfina.

Još jednom, treba reći o potrebnim fizičkim aktivnostima - trebate pješačiti najmanje 3 kilometra redovno, trčanje znatno poboljšava vaše zdravlje. Takvim mjerama može se normalizirati nivo šećera, ponekad se za to koriste injekcije inzulina, ali to se radi prema uputama liječnika.

Još jednom, vrijedi reći da u injekcijama inzulina ne biste trebali biti lijeni - od toga neće doći ništa dobro, patologija će polako, ali sigurno napredovati.

O alatima najnovije generacije

Pripravci farmakološke grupe "Insulini" klasificirani su prema porijeklu, trajanju liječenja, koncentraciji. Ovi lijekovi ne mogu izliječiti dijabetes, ali podržavaju normalno dobrobit osobe i osiguravaju pravilno funkcioniranje organskih sistema, jer je hormon inzulin uključen u sve metaboličke procese.

U medicini se koristi insulin dobiven iz gušterače životinja. Goveđi inzulin se koristio i ranije, ali kao rezultat toga zabilježeno je povećanje učestalosti alergijskih reakcija, budući da se hormon ovih životinja molekulskom strukturom razlikuje od tri aminokiseline u ljudskoj strukturi.

Sada ga zamjenjuje svinjski inzulin, koji ima samo jednu aminokiselinsku razliku s ljudskim, pa ga pacijenti mnogo bolje podnose. Takođe trenutno koriste tehnologije genetskog inženjeringa, tu su i pripravci humanog inzulina.

Prema koncentraciji lijekovi koji se koriste kod dijabetesa tipa 1 su 40, 80, 100, 200, 500 IU / ml.

Kontraindikacije za upotrebu injekcija insulina:

  • akutna bolest jetre
  • čir na probavnom traktu,
  • srčane mane
  • akutna koronarna insuficijencija.

Nuspojave. Uz značajan višak doze lijeka u kombinaciji sa nedovoljnim unosom hrane, osoba može pasti u hipoglikemijsku komu.

Nuspojava može biti povećanje apetita i, kao posljedica, povećanje tjelesne težine (stoga je posebno važno pridržavati se propisane prehrane). Na početku primjene ove vrste terapije mogu se javiti problemi sa vidom i edemi koji za nekoliko tjedana nestaju sami.

Budite oprezni i ne stavljajte iglu u mišić (izuzetak su posebne intramuskularne injekcije). Nakon ulaska u tijelo, inzulin se veže za receptore staničnih membrana i osigurava "transport" glukoze do stanice, a doprinosi i procesu njegove iskorištavanja, podstiče tijek mnogih unutarćelijskih reakcija.

Lijekovi srednjeg trajanja i dugog djelovanja

Počinju djelovati za 2-7 sati, učinak traje od 12 do 30 sati.

Lijekovi ove vrste:

  • Biosulin N
  • Monodar B
  • Monotard MS
  • Lantus
  • Levemir Penfill

Lošije su topljivi, njihov učinak traje duže zbog sadržaja posebnih produžnih tvari (protamina ili cinka). Rad se temelji na simulaciji proizvodnje inzulina u pozadini.

Kombinovani lijekovi

Počinju djelovati za 2-8 sati, trajanje efekta je 18-20 sati.

Riječ je o dvofaznim suspenzijama, koje uključuju kratko i srednje djelovanje inzulina:

  • Biogulin 70/30
  • Humodar K25
  • Gansulin 30P
  • Mikstard 30 nm

Biguanidi (metformini)

Povećavaju osjetljivost tkiva na inzulin, sprečavaju debljanje, snižavaju krvni pritisak i sprečavaju stvaranje ugrušaka u krvi.

Prednost ove grupe antidijabetičkih lekova je u tome što su ovi lekovi pogodni za osobe s gojaznošću. Također, njihovim unosom vjerovatnoća za pojavu hipoglikemije značajno se smanjuje.

Kontraindikacije: bubrežna i jetrena insuficijencija, alkoholizam, trudnoća i dojenje, upotreba kontrastnih sredstava.

Nuspojave: nadimanje, mučnina, okus metala u ustima.

Tiazolidindioni (glitazoni)

Smanjite otpornost na inzulin, povećajte osjetljivost tjelesnih tkiva na hormon gušterače.

Lijekovi ove vrste:

  • Rosiglitazone (Avandia)
  • Pioglitazon (Aktos)

Kontraindikacije: bolest jetre, kombinacija s inzulinom, trudnoća, edemi.

Važno je napomenuti sljedeća „problematična područja“ ovog lijeka: spor početak djelovanja, debljanje i zadržavanje tekućine, što izaziva edeme.

Sulfonilurea

Povećava osjetljivost tkiva ovisnog o hormonu inzulinu, potiče proizvodnju vlastitog β-inzulina.

Pripravci prve generacije (generacije) prvi put su se pojavili 1956. godine (karbutamid, klorpropamid). Bili su efikasni, koristili su se za liječenje dijabetesa melitusa tipa 2, ali imali su mnoštvo nuspojava.

Sada se koriste droge druge i treće generacije:

Kontraindikacije: teške zarazne bolesti, trudnoća, bubrežna i jetrena insuficijencija.

Nuspojave uključuju debljanje, pogoršanje problema sa proizvodnjom vlastitog inzulina i povećani rizik upotrebe u starijih osoba.

Djelovanje je usmjereno istovremeno na povećanje proizvodnje hormona inzulina i povećanje podložnosti tkiva na njega.

Jedna od najefikasnijih kombinacija je Glibomed: Metformin Glibenklamid.

Ako uzmemo u obzir najnovije alate koji se mogu uzimati za liječenje dijabetesa tipa 2, onda su to inhibitori ograničavanja natrijumske glukoze tipa 2. Možete uzeti tablete za snižavanje šećera, poput Jardinsa (dobar lijek), Forsig ili Invokana (ovo je vrsta proizvoda koji sadrži metmorfin, najnoviji lijek).

Popis takvih sredstava može se nastaviti, ali treba odmah napomenuti da uprkos visokom stepenu efikasnosti, takva sredstva obitavaju ozbiljnim nuspojavama, a troškovi su im vrlo visoki. Stoga se prvo treba upoznati sa uputama za upotrebu i bez prestanka obratiti se liječniku.

Prekomatozno stanje, kao i dijabetička koma ozbiljna je kontraindikacija propisivanju lijekova sulfonilureje. Oralni hipoglikemijski lijekovi iz ove serije takođe se ne koriste tokom trudnoće i dojenja, bez obzira na to koji je rezultat postignut ranije.

Glavna prijetnja tijelu osobe koja boluje od dijabetesa tipa 2 je svaka kirurška intervencija. Da bi se ojačale zaštitne snage pacijenta, derivati ​​sulfoniluree se takođe privremeno ukidaju.

Ovaj se princip slijedi za zarazne bolesti. Glavni naglasak je na liječenju bolesti u akutnom stadiju.

Čim se zdravlje pacijenta vrati u normalu, mogu se propisati novi lijekovi za snižavanje šećera. Ako nema kontraindikacija za upotrebu derivata sulfonilureje, možete početi uzimati lijekove iz ove serije.

U većini slučajeva lečenje dijabetesa tipa 2 počinje monoterapijom. Dodatni lijekovi se mogu propisati samo kada liječenje ne daje željeni rezultat.

Problem je u tome što jedan lijek ne pokriva uvijek nekoliko problema povezanih s dijabetesom. Zamijenite nekoliko lijekova različitih klasa jednim kombiniranim hipoglikemijskim.

Takva terapija će biti sigurnija. Uostalom, rizik od razvoja nuspojava znatno je smanjen.

Najefikasnije su, prema rečima lekara, kombinacije tiazolidindiona i metformina, kao i sulfonilureje i metformin.

Kombinovani lijekovi dizajnirani za liječenje dijabetesa tipa 2 mogu zaustaviti napredovanje hiperinsulinemije. Zahvaljujući tome pacijenti se osjećaju puno bolje, a imaju i priliku da izgube malo težine. U većini slučajeva potreba za prelaskom na terapiju inzulinom potpuno nestaje.

Jedan od najpopularnijih kombinovanih hipoglikemijskih lekova je Glibomet. Lijek se izdaje u obliku tableta.

Propisuju se kada prethodna terapija ne pokazuje dobar rezultat. Ne koristite ovaj lijek za liječenje dijabetesa tipa 1.

Tablete su takođe kontraindicirane ljudima koji imaju oslabljenu funkciju jetre i zatajenje bubrega. Djeci, kao i ženama u trudnoći i dojenju, lijek nije propisan.

Glibomet tablete imaju mnogo nuspojava. Mogu prouzrokovati dijareju, mučninu i vrtoglavicu. Alergijska reakcija razvija se rjeđe u obliku svrbeža i osipa na koži. Preporučuje se upotreba lijeka strogo onako kako je propisao liječnik.

Glinidi (meglitinidi)

Učinkovito kontrolirajte razinu šećera u krvi kako neovisno, tako i u kombinaciji s inzulinom. Siguran, efikasan i praktičan.

Ova grupa antidijabetičkih lekova uključuje:

Prijem je zabranjen sa dijabetesom tipa 1, u kombinovanoj upotrebi s PSM-om, u toku trudnoće, zatajenja jetre i bubrega.

Inhibitori Α-glukozidaze

Princip djelovanja temelji se na suzbijanju djelovanja enzima koji sudjeluju u procesu cijepanja ugljikohidrata. Uzimati ovaj lijek, kao i preparate glinene grupe, potrebno je istodobno s jelom.

Anti-dijabetičari nove generacije

Glucovans. Njegova posebnost i jedinstvenost je u tome što ovaj pripravak sadrži mikronizirani oblik glibenklamida (2,5 mg), koji se kombinira u jednoj tableti s metforminom (500 mg).

Manilin i Amaril, o kojima je gore bilo reči, odnosi se i na lekove nove generacije.

Diabeton (Gliklazid + pomoćne tvari). Stimulira lučenje hormona gušterače, pojačava osjetljivost tjelesnih tkiva.

Kontraindikacije: dijabetes melitus tipa 1, teške bolesti jetre i bubrega, mlađe od 18 godina, trudnoća. Zajednička upotreba mikonazola zabranjena je!

Nuspojave: hipoglikemija, glad, razdražljivost i pretjerana uznemirenost, depresija, zatvor.

Više o novim lijekovima za dijabetes pročitajte ovdje.

Naknade za dijabetes

Naknade se koriste kao dodatna potporna terapija, ali ni na koji način ne mogu biti glavno liječenje. Ako se odlučite za njihovo korištenje, o tome treba obavijestiti svog liječnika.

Naknade za dijabetes tipa 1:

  1. 0,5 kg limuna, 150 g svježeg peršuna, 150 g bijelog luka. Sve to prebacimo kroz brusilicu za meso (limun ne uklanjamo iz limuna - jednostavno uklonimo kosti), promiješamo, prebacimo u staklenu teglu i dva tjedna insistiramo na tamnom, hladnom mjestu.
  2. Cimet i med (na ukus). U čašu kipuće vode spustite štapić cimeta na pola sata, dodajte med i držite još nekoliko sati. Izvadi štapić. Smjesa se pije topla ujutro i naveče.

Ovdje možete pronaći više narodnih lijekova za dijabetes tipa 1.

Sa dijabetesom tipa 2:

  1. 1 kg korijena celera i 1 kg limuna. Sastojke isperite, ogulite celer, limun ostavite u koži, samo uklonite zrnca. Sve to isjeckajte mlevenim mesom i stavite u šerpu. Ne zaboravite da se mešate! Kuhajte u vodenoj kupelji 2 sata. Nakon aromatične i hranjive smjese, ohladite, prebacite u staklenu teglu i čuvajte u hladnjaku ispod poklopca. Konzumirajte 30 minuta prije jela.
  2. 1 šolja suvih cvjetova lipe na 5 litara vode. Limun prelijte vodom i kuhajte na laganoj vatri (da lagano pirja) 10 minuta. Ohladite, ocijedite i čuvajte u frižideru.Da biste pili u bilo kojem trenutku, poželjno je čaj i kafu zamijeniti ovom infuzijom. Nakon što popijete pripremljeni juhu, napravite pauzu od 20 dana i tada ponovo možete pripremiti ovaj zdravi napitak.

U videu endokrinolog govori o novim lijekovima za dijabetes, a specijalista alternativne medicine dijeli recepte za antidijabetičke lijekove koje je stvorila priroda:

Dijabetes melitus prvog i drugog tipa nije moguće izliječiti u potpunosti, ali trenutno postoji ogroman spektar lijekova koji će pomoći u održavanju zdravlja i dobrobiti ljudi. Alternativne metode u obliku naknada trebaju se koristiti samo kao dodatak glavnom liječenju i uz konsultaciju s liječnikom.

Pogledajte video: Prirodni Lek - Šećerna Bolest - Diabetes Serbia Belgrade Luna dr novo (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar