Upute za upotrebu AKTRAPID NM PENFILL (ACTRAPID HM PENFILL)

Dijabetes melitus tipa 1, šećerna bolest tipa 2: stadijum rezistencije na oralne hipoglikemijske lijekove, djelomična rezistencija na oralne hipoglikemijske lijekove (kombinirana terapija),

dijabetička ketoacidoza, ketoacidotska i hiperosmolarna koma, dijabetes melitus koji se javio tokom trudnoće (ako dijetoterapija nije efikasna),

za povremenu upotrebu kod pacijenata sa šećernom bolešću protiv infekcija popraćenih visokom telesnom temperaturom, s nadolazećim hirurškim operacijama, povredama, porođajem, metaboličkim poremećajima, pre prelaska na lečenje produženim inzulinskim preparatima.

Obrazac za sastav, sastav i pakovanje

Otopina za injekciju je prozirna, bezbojna.

1 ml
rastvorljivi inzulin (ljudski genetski inženjering)100 IU *

Pomoćni sastojci: cinkov klorid, glicerol, metakrezol, hlorovodonična kiselina i / ili otopina natrijum hidroksida (za održavanje pH), voda d / i.

* 1 IU odgovara 35 μg bezvodnog ljudskog inzulina.

3 ml - staklene patrone (5) - pakovanja od kartona.

Farmakološko djelovanje

Actrapid ® NM je kratko delujući inzulinski preparat proizveden rekombinantnom DNK biotehnologijom upotrebom soja Saccharomyces cerevisiae. Do pada razine glukoze u krvi dolazi zbog povećanja njezinog unutarćelijskog transporta nakon vezivanja inzulina na inzulinske receptore mišićnog i masnog tkiva i istodobnog smanjenja brzine stvaranja glukoze u jetri. Normalizacija koncentracije glukoze u plazmi (do 4,4-6,1 mmol / l) iv primjenom Actrapid® NM kod intenzivne njege bolesnika koji su bili podvrgnuti ozbiljnoj operaciji (204 pacijenta sa šećernom bolešću i 1344 bolesnika bez šećerne bolesti) koji su imali hiperglikemiju (koncentracija glukoze u plazmi> 10 mmol / L), smanjena smrtnost za 42% (4,6% umjesto 8%).

Djelovanje lijeka Actrapid ® NM počinje u roku od pola sata nakon primjene, a maksimalan učinak pojavljuje se u roku od 1,5-3,5 sati, dok je ukupno trajanje djelovanja oko 7-8 sati.

Predklinički podaci o sigurnosti

U pretkliničkim studijama, uključujući farmakološke studije sigurnosti, studije toksičnosti s ponavljanim dozama, studije genotoksičnosti, kancerogeni potencijal i toksični efekti na reproduktivnu sferu, nije utvrđen specifičan rizik za ljude.

Farmakokinetika

T 1/2 inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta.

Trajanje djelovanja inzulinskih pripravaka uglavnom se odnosi na brzinu apsorpcije koja ovisi o nekoliko faktora (na primjer, o dozi inzulina, načinu i mjestu primjene, debljini potkožnog masnog sloja i vrsti dijabetes melitusa). Stoga su farmakokinetički parametri inzulina podložni značajnim fluktuacijama iter- i unutar pojedinca.

C max inzulina u plazmi postiže se u roku od 1,5-2,5 sati nakon davanja sc.

Nije primijećeno izrazito vezanje na proteine ​​u plazmi, osim antitijela na inzulin (ako ih ima).

Ljudski inzulin se cijepa enzimima koji odstranjuju insulinazu ili inzulinom, a moguće i protein disulfidomernomerom.

Pretpostavlja se da u molekuli humanog inzulina postoji više mjesta cijepanja (hidrolize), međutim, niti jedan metabolizam nastao kao rezultat cijepanja nije aktivan.

T 1/2 se određuje brzinom apsorpcije iz potkožnog tkiva. Dakle, T 1/2 je vjerovatno mjera apsorpcije, nego stvarna mjera uklanjanja inzulina iz plazme (T 1/2 inzulina iz krvotoka je samo nekoliko minuta). Studije su pokazale da T 1/2 iznosi oko 2-5 sati.

Djeca i tinejdžeri

Farmakokinetički profil lijeka Actrapid ® NM proučavan je u maloj skupini djece s dijabetesom (18 osoba) u dobi od 6-12 godina, kao i adolescenata (u dobi od 13-17 godina). Iako se dobiveni podaci smatraju ograničenim, ipak su pokazali da je farmakokinetički profil Actrapid® NM u djece i adolescenata sličan onome u odraslih. Istovremeno, otkrivene su razlike između različitih dobnih skupina po takvom pokazatelju kao što je C max, što još jednom naglašava potrebu za pojedinačnim odabirom doze.

Režim doziranja

Lijek je namijenjen SC i / u uvodu.

Doza lijeka odabire se pojedinačno, uzimajući u obzir potrebe pacijenta.

Obično se potreba za insulinom kreće od 0,3 do 1 IU / kg / dan. Dnevna potreba za inzulinom može biti veća kod pacijenata s inzulinskom rezistencijom (na primjer, tijekom puberteta, kao i kod bolesnika s pretilošću) i manja u bolesnika s rezidualnom endogenom proizvodnjom inzulina.

Lijek se daje 30 minuta prije obroka ili užine koja sadrži ugljene hidrate. Actrapid ® NM je inzulin kratkog djelovanja i može se upotrebljavati u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama.

Actrapid ® NM se obično daje subkutano u prednjem dijelu prednjeg trbušnog zida. Ako je to zgodno, tada se mogu učiniti i injekcije u bedro, glutealnu regiju ili u područje deltoidnog mišića ramena. Uvođenjem lijeka u područje prednjeg trbušnog zida postiže se brža apsorpcija nego unošenjem u druga područja. Ako se injekcija vrši u produženi nabor kože, rizik od slučajnog intramuskularnog davanja lijeka je minimiziran. Igla bi trebala ostati ispod kože najmanje 6 sekundi, što garantira punu dozu. Potrebno je stalno mijenjati mjesto ubrizgavanja unutar anatomske regije kako bi se smanjio rizik od lipodistrofije. Actrapid ® NM je također moguće unijeti / ulaziti, a takve postupke može izvesti samo medicinski stručnjak.

U / u unos lijeka Actrapid ® NM Penfill ® iz uloška je dozvoljen samo kao izuzetak u odsustvu boca. U tom slučaju trebali biste uzimati lijek u insulinsku špricu bez usisavanja zraka ili infuzije koristeći infuzijski sistem. Ovaj postupak mora obavljati samo ljekar.

Actrapid ® NM Penfill ® dizajniran je za upotrebu sa Novo Nordisk sistemima za ubrizgavanje inzulina i NovoFine ® ili NovoTvist ® iglama. Treba uzeti u obzir detaljne preporuke za upotrebu i primjenu lijeka.

Istovremene bolesti, posebno zarazne i praćene groznicom, obično povećavaju potrebu tijela za inzulinom. Prilagođavanje doze može biti potrebno i ako pacijent ima pridružene bolesti bubrega, jetre, oštećenu funkciju nadbubrežne žlijezde, hipofize ili štitne žlijezde.

Potreba za prilagođavanjem doze može se pojaviti i kod promjene fizičke aktivnosti ili pacijentove uobičajene prehrane. Možda će biti potrebno prilagođavanje doze prilikom prebacivanja pacijenta s jedne vrste inzulina na drugu.

Nuspojave

Najčešći neželjeni događaj sa insulinom je hipoglikemija. Tijekom kliničkih ispitivanja, kao i tijekom upotrebe lijeka nakon njegovog puštanja na tržište potrošača, ustanovljeno je da učestalost hipoglikemije varira ovisno o populaciji bolesnika, režimu doziranja lijeka i razini glikemijske kontrole.

U početnoj fazi inzulinske terapije mogu se pojaviti refrakcijske pogreške, edemi i reakcije na mjestu ubrizgavanja (uključujući bol, crvenilo, osip, upale, modrice, otekline i svrab na mjestu uboda). Ovi simptomi su obično privremeni. Brzo poboljšanje kontrole glikemije može dovesti do stanja „akutne neuropatije bola“, koja je obično reverzibilna. Intenziviranje terapije inzulinom uz oštro poboljšanje kontrole metabolizma ugljikohidrata može dovesti do privremenog pogoršanja statusa dijabetičke retinopatije, dok dugoročno poboljšanje kontrole glikemije smanjuje rizik od napredovanja dijabetičke retinopatije.

Sve nuspojave predstavljene u nastavku, na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja, grupisane su prema učestalosti razvoja prema MedDRA i organskim sistemima. Učestalost nuspojava definirana je kao:

  • vrlo često (≥ 1/10),
  • često (≥ 1/100 za poremećaje imunološkog sistema:
    • retko - urtikarija, osip na koži,
    • vrlo rijetko - anafilaktičke reakcije.

    Metabolički i nutritivni poremećaji:

    • vrlo često - hipoglikemija.

    Poremećaji nervnog sistema:

    • rijetko - periferna neuropatija ("akutna bolna neuropatija").

    Kršenja organa vida:

    • rijetko - refrakcijske greške,
    • vrlo rijetko - dijabetička retinopatija.

    Poremećaji na koži i potkožnom tkivu:

    • rijetko - lipodistrofija.

    Opći poremećaji i poremećaji na mestu ubrizgavanja:

    • rijetko - reakcije na mjestu ubrizgavanja,
    • rijetko - edemi.

    Opis pojedinačnih nuspojava:

    Zabilježene su vrlo rijetke reakcije generalizirane preosjetljivosti (uključujući generalizirani osip na koži, svrbež, znojenje, probavne smetnje, angioedem, otežano disanje, palpitacije srca, smanjen krvni tlak i nesvjestica / gubitak svijesti koji mogu biti opasni po život).

    Hipoglikemija je najčešća nuspojava. Može se razviti ako je doza inzulina previsoka u odnosu na potrebu za inzulinom. Teška hipoglikemija može dovesti do gubitka svijesti i / ili konvulzija, privremenih ili nepovratnih oštećenja moždane funkcije ili čak smrti. Simptomi hipoglikemije, u pravilu, razvijaju se iznenada. To može uključivati ​​„hladan znoj“, bledicu kože, pojačani umor, nervozu ili drhtavicu, anksioznost, neobičan umor ili slabost, dezorijentaciju, smanjenu koncentraciju, pospanost, jaku glad, zamagljen vid, glavobolju, mučninu i brzo otkucaji srca.

    Zabilježeni su rijetki slučajevi lipodistrofije. Lipodystrofija se može razviti na mjestu ubrizgavanja.

    Trudnoća i dojenje

    Ne postoje ograničenja upotrebe inzulina tokom trudnoće, jer inzulin ne prelazi placentarnu barijeru.

    I hipoglikemija i hiperglikemija, koje se mogu razviti u slučajevima neadekvatno odabrane terapije, povećavaju rizik od malformacija fetusa i smrti ploda. Trudnice s dijabetesom trebaju se pratiti tokom cijele trudnoće, trebale bi imati pojačanu kontrolu razine glukoze u krvi, iste preporuke vrijede i za žene koje planiraju trudnoću.

    Potreba za insulinom obično se smanjuje u prvom tromjesečju trudnoće i postepeno se povećava u drugom i trećem tromjesečju.

    Nakon porođaja, potreba za inzulinom u pravilu se brzo vraća na nivo promatran prije trudnoće.

    Također ne postoje ograničenja upotrebe lijeka Actrapid ® NM tijekom dojenja. Provođenje terapije inzulinom za dojilje nije opasno za bebu. Međutim, majci će možda trebati da prilagodi režim doziranja Actrapid® NM i / ili prehranu.

    Farmakološka svojstva

    Aktivni sastojak u lijeku Actrapid Hm Penfill je rastvorljivi ljudski inzulin. Ova tvar se dobija postupcima rekombinantne deoksiribonukleinske kiseline. Glavna funkcija ovog lijeka kao i bilo kojeg drugog pripravka inzulina je regulatorna. Kroz njega se provodi smanjenje glukoze u krvi kao i aktiviranje apsorpcije glukoze u tkivima u tijelu i suzbijanje glukoze u jetri. Uz to, dolazi do usporavanja procesa razgradnje masti u masnim ćelijama i aktiviranja sinteze proteina. Klinički je utvrđeno da snižavanje nivoa glukoze u krvi nakon što je pacijent koristio Actrapid počinje već u prvih trideset minuta. Lijek dostiže maksimalnu efikasnost u periodu od jednog do tri sata. Trajanje akcije u pravilu ne prelazi osam sati. Treba napomenuti da vremenske karakteristike mogu varirati ovisno o individualnim karakteristikama pacijenta.

    Sastav i oblik oslobađanja

    Za proizvodnju lijeka koriste se sljedeće komponente: • aktivna tvar u obliku topljivog ljudskog inzulina, • dodatne tvari, uključujući cinkov klorid, trihidrični alkoholni glicerin, metakrezol, solna kiselina, natrijum oksidanid, pročišćena voda za injekcije. Oslobađanje lijeka je u obliku otopine za supkutanu i intravensku primjenu. Otopina je homogena supstanca, koja je obično bezbojna. Primarno rješenje ambalaže su staklene boce. Bočice se stavljaju u blister pakiranja u količini od tri komada. Pet blister pakiranja, zajedno s uputama za upotrebu, smješteno je u kartonske kutije pretežno bijele boje.

    Nuspojave

    Sljedeće nuspojave mogu se pojaviti tijekom upotrebe lijeka: • pojačano znojenje, • nervno stanje, • drhtanje prstiju, • povećani umor, • gubitak snage, slabost, • smanjena koncentracija pažnje, • glavobolja, vrtoglavica, • povećani apetit, • osjećaj mučnine, • kršenje ritma srčanog mišića, • grčevi udova, • oticanje lica, • snižavanje krvnog pritiska, • kratkoća daha, • osip, svrbež.

    Kontraindikacije

    Lijek Aktrapid Hm ne smije se upotrebljavati ako je prisutna jedna od sljedećih kontraindikacija: • preosjetljivost na određene komponente lijeka, • nizak šećer u krvi, • alergijske reakcije na inzulin, • tumor p-stanica gušterače koji se pojavljuje na hormonalnoj pozadini i dovodi do za snižavanje šećera u krvi.

    Trudnoća i dojenje

    Trenutno dostupne informacije pokazuju da patološki ili drugi neželjeni efekti na plod nisu otkriveni tijekom primjene Actrapida. Istovremeno se preporučuje strogo nadziranje trudnica sa šećernom bolešću i korištenje ovog lijeka. Dokazano je da se potreba za aktivnim sastojkom javlja od četrnaeste sedmice trudnoće i postepeno se povećava. Nakon porođaja, potreba za inzulinom opada, ali se nakon kratkog vremena vraća na prijašnji nivo. Tokom dojenja dozvoljena je upotreba medikamenata. Ponekad je potrebna promjena doze ovisno o utjecaju na pacijenta.

    Primjena: metoda i značajke

    Lijek Actrapid Hm Penfill koristi se supkutano i intravenski. Optimalno doziranje propisuje lekar na osnovu izvršenih testova. Zbog činjenice da je djelovanje topljivog inzulina kratko, jedna od glavnih preporuka pri njegovom korištenju je potreba da se ovaj lijek kombinira s produljenim inzulinama ili srednje djelotvornim inzulinama.Dnevna potreba za topljivim inzulinom u pravilu varira od tri desetine do jedne cijele jedinice na kilogram tjelesne težine. Ponekad potreba za inzulinom premašuje označene digitalne vrijednosti kod pacijenata s prekomjernom težinom ili u adolescenciji. Uvođenje lijeka treba obaviti pola sata prije jela. Subkutano ubrizgavanje treba izvesti u dijelovima tijela na takav način da se isključi učestalo udaranje igle na istom mjestu. Takođe se preporučuje biti oprezan sa supkutanom primjenom kako bi se isključio slučajni ulazak otopine u krvni žila. Najbrža apsorpcija postiže se pri uvođenju u trbušno područje. Za samostalno potkožno davanje pacijent mora slijediti niz jednostavnih pravila. Oni uključuju sljedeće: 1. Prije upotrebe Actrapid-a, rješenje treba pažljivo pregledati. To bi trebalo biti jednolična, bezbojna supstanca. Ako se pronađu zamagljivanje, zadebljanje ili bilo koje druge nedosljednosti, uporaba takvog lijeka je zabranjena. 2. Prije primjene preporučuje se temeljito pranje ruku, kao i mjesto infuzije. 3. Otvorite poklopac olovke za štrcaljku i umetnite novu iglu, zavrtite je do krajnjih granica. Svaka naredna injekcija humanog inzulina treba obaviti novom iglom. 4. Oslobađajući iglu iz plute, jednom rukom pripremite mesto ubrizgavanja, tako što ćete u malom naboru prikupiti kožu, a drugom pregledajte špricu da li sadrži sadržaj. Vodite računa da u bočici ne ostanu nijedne bočice. 5. Umetnite iglu u nabora i umetnite sadržaj bočice ispod kože. 6. Nakon umetanja, izvucite iglu i držite mjesto ubrizgavanja kratko vrijeme. 7. Izvucite iglu iz ručke i odbacite je. Intravensku primjenu može provesti samo kompetentni stručnjak.

    Interakcija s drugim lijekovima

    Postoji veliki broj lijekova koji utiču na nivo glukoze u tijelu tijekom zajedničke upotrebe sa Actrapid Hm. Dakle, lijekovi koji imaju pretjerani učinak na enzim za pretvaranje monoamin oksidaze i angiotenzina, kao i lijekovi poput tetraciklina, etil- (para-klorofenoksi) -izobutirata, deksfenfluramina, ciklofosfamiduma, pojačavača anaboličkih procesa u tijelu, mogu pojačati djelovanje ljudskog inzulina. Diuretici, sintetski androgeni, heparin, triciklički antidepresivi, glukokortikosteroidi, psihotropni lekovi, jodirani derivati ​​tirozinskih aminokiselina mogu izvršiti suprotan inhibitorni učinak na rastvorljivi inzulin. Pod djelovanjem 3,4,5-trimetoksibenzoat metilreserpata i analgetika salicilne kiseline moguća je promjena razine glukoze u krvi kako u smjeru opadanja, tako i povećanja.

    Predoziranje

    Trenutno nije utvrđena doza lijeka Actrapid, koji može uzrokovati predoziranje. Istovremeno, kad se pojavi, moguće je smanjenje šećera u krvi ispod utvrđene norme. U ovom slučaju se pojavljuju sljedeći simptomi: • glavobolja, • dezorijentacija u prostoru, • gubitak snage, nemoć, • pojačano znojenje, • promjena ritma srca, • drhtanje prstiju, • prekomjerna uzbuđenost, • poremećaji govora, • oslabljen vid, • depresivno stanje , • psihoemocionalni slom. Ako smanjenje šećera ne izazove ozbiljne komplikacije, tada se pacijent može samostalno riješiti uzimajući glukozu oralno. U te svrhe preporučuje se osobama sa dijabetesom da uvijek imaju slatku hranu ili piće sa sobom. U slučaju kada zbog snižavanja šećera u krvi pacijent gubi svijest, potrebno je trenutno davanje intravenske otopine dekstroze, što može učiniti samo kompetentni stručnjak.

    Posebna uputstva

    Prelazak na drugi lijek s inzulinom treba izvesti pod strogim liječničkim nadzorom. U slučaju kršenja utvrđenih obrazaca unosa hrane, kao i povećanja dnevne aktivnosti, potrebno je prilagoditi dozu. Razvoj bolesti bubrega i jetre može smanjiti potrebu za inzulinom zbog usporavanja njegovih procesa cijepanja. Istovremeno, pojava bolesti zarazne prirode može postati osnova za povećanje doziranja lijeka. Doza inzulina može također biti podvrgnuta promjenama mentalnih poremećaja. Upotrebu drugih lijekova treba provoditi uz odgovarajuće preporuke nadležnog stručnjaka. Budući da je tijekom uzimanja lijeka moguće snižavanje i povećanje razine šećera u krvi, to može negativno utjecati na koncentraciju. U takvim trenucima trebate napustiti vožnju i druge aktivnosti koje zahtijevaju povećanu pažnju.

    Lijek Aktrapid Hm Penfill ima sljedeće analogne proizvode sa sličnim spektrom djelovanja: Apidra Solostar, Gensulin R, Biosulin R, Gansulin R, Insulin R bio R, Insuran R, Rosinsulin R, Insuman Rapid GT, Rinsulin R, Vosulin-Rsp, Novorap , Insuvit N, Insugen-R, Insular Asset, Farmasulin N, Humodar R, Himulin Regular.

    Recenzije lijekova

    Pacijenti koji koriste lijek Actrapid Hm u većoj mjeri bilježe u pozitivnom smjeru njegovu učinkovitost i brzinu. Neki su pacijenti iskusili nuspojave za vrijeme supkutane primjene lijeka, ali često je to rezultat nepravilno odabrane doze.

    Ljekarnička dozvola LO-77-02-010329 od 18. lipnja 2019. godine

    Način primjene: doziranje i tijek liječenja

    Doza i način primjene lijeka određuju se pojedinačno, u svakom slučaju, na osnovu sadržaja glukoze u krvi prije jela i 1-2 sata nakon obroka, kao i ovisno o stupnju glukozurije i karakteristikama tijeka bolesti.

    Lijek se daje s / c, in / m, u / u, 15-30 minuta prije jela. Najčešći način primjene je sc. Uz dijabetičku ketoacidozu, dijabetičku komu, tokom hirurške intervencije - u / u i / m.

    Kod monoterapije učestalost primjene je obično 3 puta dnevno (ako je potrebno i do 5-6 puta dnevno) mjesto ubrizgavanja svaki put se mijenja kako bi se izbjegao razvoj lipodistrofije (atrofija ili hipertrofija potkožnog masnog tkiva).

    Prosječna dnevna doza je 30-40 PIECES, u djece - 8 PIECES, zatim u prosječnoj dnevnoj dozi - 0,5-1 PIECES / kg ili 30-40 PIECES 1-3 puta dnevno, ako je potrebno - 5-6 puta dnevno. Pri dnevnoj dozi koja prelazi 0,6 U / kg, inzulin se mora davati u obliku 2 ili više injekcija u različita područja tijela.

    Moguće je kombinirati s dugotrajnim inzulinama.

    Otopina insulina skuplja se iz bočice probijanjem sterilnom iglom štrcaljke gumenim čepom obrisanim nakon uklanjanja aluminijske kapice sa etanolom.

    Pitanja, odgovori, recenzije o lijeku Actrapid NM Penfill


    Pružene informacije namijenjene su medicinskim i farmaceutskim stručnjacima. Najtačnije informacije o lijeku nalaze se u uputama koje je proizvođač priložio na ambalaži. Nema informacija objavljenih na ovoj ili bilo kojoj drugoj stranici našeg web mjesta može poslužiti kao zamjena za lični zahtjev stručnjaku.

    Interakcija lijekova

    Postoji veliki broj lijekova koji utječu na potrebu za inzulinom. Hipoglikemijski učinak inzulina poboljšati oralni hipoglikemici, monoamino oksidaze, ACE inhibitora, karbonski inhibitori anhidraze, selektivni beta-blokatori, bromokriptin, sulfonamida, anabolički steroidi, tetraciklini, klofibrat, ketokonazol, Mebendazol, piridoksin, teofilin, ciklofosfamid, fenfluramin, droge litijum salicilati .

    Hipoglikemijski učinak inzulina je oslabljen oralnim kontraceptivima, glukokortikosteroidima, hormonima štitnjače, tiazidnim diureticima, heparinom, tricikličkim antidepresivima, simpatomimeticima, hormonom rasta (somatropin), danazolom, klonidinom, sporim blokatorima kalcijevih kanala, diafeninom, diazoksidom.

    Beta blokatori mogu maskirati simptome hipoglikemije i otežati oporavak od hipoglikemije.

    Okreotid / lanreotid može i povećati i umanjiti potrebu tijela za inzulinom.

    Alkohol može pojačati ili smanjiti hipoglikemijski učinak inzulina.

    Actrapid ® NM može se dodati samo onim spojevima za koje je poznato da su kompatibilni. Neki lijekovi (na primjer, lijekovi koji sadrže tiole ili sulfite) kada se dodaju u otopinu inzulina mogu uzrokovati razgradnju.

    Uvjeti skladištenja lijeka

    Lijek čuvajte na temperaturi od 2 ° C do 8 ° C (u hladnjaku), ali ne u blizini zamrzivača. Ne smrzavajte se. Spremite patrone u kartonsku kutiju da biste ih zaštitili od svetlosti.

    Za otvorene kertridže:

    • Ne čuvati u hladnjaku. Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C 6 tjedana.

    Actrapid ® NM Penfill ® treba zaštititi od izlaganja prekomernoj toploti i svetlosti. Čuvati van dohvata dece.

    Uputa za upotrebu

    Prema uputama za upotrebu, dozu Actrapid NM-a odredi liječnik u svakom pojedinačnom slučaju u skladu s bolesnikovim stanjem. Kada se koristi Actrapid NM u svom čistom obliku, obično se propisuje 3 puta dnevno (moguće i do 5-6 puta). Lijek se može dati supkutano, intramuskularno ili intravenski.

    U roku od 30 minuta nakon primjene lijeka morate jesti hranu. Uz pojedinačni odabir inzulinske terapije, moguće je koristiti Actrapid NM u kombinaciji s dugotrajnim inzulinama. Actrapid NM se može pomiješati u istoj štrcaljki sa drugim visoko pročišćenim inzulinama. Kada se meša sa cinkovim suspenzijama inzulina, injekciju je potrebno učiniti odmah. Kad se pomiješa sa dugo djelujućim inzulinama, actrapid HM prvo se mora uvući u štrcaljku.

    Istodobna primjena kortikosteroida, MAO inhibitora, hormonskih kontraceptiva, alkohola, terapije štitnjačnim hormonima može dovesti do porasta potrebe za inzulinom.

    Pronađena zakleta neprijatelja MUŠKARCA noktiju! Vaši nokti će se očistiti za 3 dana! Uzmi.

    Kako brzo normalizirati arterijski pritisak nakon 40 godina? Recept je jednostavan, zapišite.

    Umorni od hemoroida? Izlaz postoji! To možete izliječiti kod kuće za nekoliko dana, trebate.

    O prisutnosti crva kaže ODOR iz usta! Jednom dnevno pijte vodu sa kapljicom ..

    Pogledajte video: FlexPen uputstvo za upotrebu (Maj 2024).

    Ostavite Svoj Komentar