Kako povećati nivo dobrog HDL holesterola: 8 načina

Hiperholesterolemija, stanje u kojem su razine kolesterola u krvi povišene, uključena je u popis najosnovnijih faktora rizika koji pokreću pojavu infarkta miokarda. Ljudska jetra proizvodi dovoljno holesterola, pa je ne biste trebali konzumirati s hranom.

Tvari koje sadrže masti nazivaju se lipidima. Lipidi, zauzvrat, imaju dvije glavne sorte - holesterol i trigliceride, koji se prevoze krvlju. Za transport kolesterola u krvi bilo je uspešno, veže se na proteine. Takav holesterol se naziva lipoprotein.

Lipoproteini su visoka (HDL ili HDL), niska (LDL) i vrlo niska (VLDL) gustina. Svaki od njih uzima se u obzir u procjeni rizika od razvoja bolesti kardiovaskularnog sistema. Većina holesterola u krvi sadrži lipoproteine ​​niske gustine (LDL). Oni dostavljaju holesterol ćelijama i tkivima, uključujući preko koronarnih arterija do srca i iznad.

Holesterol koji se nalazi u LDL (lipoproteini male gustoće) igra veoma važnu ulogu u stvaranju plakova (nakupljanje masnih tvari) na unutrašnjim zidovima arterija. Zauzvrat, to su uzroci skleroze krvnih žila, koronarnih arterija, a u ovom slučaju povećava se rizik od infarkta miokarda.

Zbog toga se LDL holesterol naziva "lošim". Norme LDL i VLDL su povišene - upravo tu leže uzroci pojave kardiovaskularnih bolesti.

HDL (lipoproteini visoke gustoće) takođe prevoze holesterol u krvi, ali kao deo HDL, supstanca ne učestvuje u stvaranju plakova. U stvari, aktivnost proteina koji čine HDL je uklanjanje viška holesterola iz tjelesnih tkiva. Upravo taj kvalitet određuje naziv ovog holesterola: "dobar".

Ako su HDL norme (lipoproteini visoke gustoće) u ljudskoj krvi povišene, rizik od kardiovaskularnih bolesti je zanemariv. Trigliceridi su još jedan pojam za masti. Masti su najvažniji izvor energije i to se uzima u obzir u HDL-u.

Djelomično, trigliceridi unose u tijelo masti zajedno s hranom. Ako prekomjerna količina ugljikohidrata, masti i alkohola uđe u tijelo, tada su kalorije znatno veće od normalnih.

U ovom slučaju započinje proizvodnja dodatne količine triglicerida, što znači da utječe na HDL.

Trigliceridi se u ćelije prevoze istim lipoproteinima koji isporučuju holesterol. Postoji direktna povezanost između rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti i visokih triglicerida, posebno ako je HDL ispod normalnog.

Šta da radim

  1. Ako je moguće, djelomično izbacite masnu hranu iz ishrane. Ako se koncentracija masti u energiji koju hrana osigurava smanji na 30%, a udio zasićenih masti ostane manji od 7%, takva promjena bit će značajan doprinos postizanju razine kolesterola u krvi. Nije potrebno potpuno isključiti masti iz ishrane.
  2. Ulja i zasićene masti treba zameniti polinezasićenim, na primer sojinim uljem, maslinovim uljem, šafranom, suncokretom, kukuruzom. Jedenje hrane bogate zasićenim mastima trebalo bi svesti na minimum. Oni podižu razinu LDL i VLDL više nego bilo koja druga komponenta hrane. Sve životinje, nešto biljnog (palminog i kokosovog ulja) i hidrogenizirane masti su visoko zasićene masti.
  3. Ne jedite hranu koja sadrži trans masti.Oni su dio hidrogeniziranog pa je opasnost od njih veća za srce nego kod zasićenih masti. Proizvođač navodi sve informacije o trans masti na pakiranju proizvoda.

Važno! Prestanite jesti hranu koja sadrži holesterol. Da biste ograničili unos „lošeg“ (LDL i VLDL) holesterola u organizam, dovoljno je odbiti masnu hranu (posebno za zasićene masti).

U suprotnom će LDL biti znatno viša od normalne.

Proizvodi u kojima je povišen holesterol:

  • jaja
  • punomasno mleko
  • rakovi
  • mekušci
  • životinjske organe, posebno jetru.

Analiza potvrđuje da snižavanje holesterola doprinosi potrošnji biljnih vlakana.

Izvori biljnih vlakana:

Preporučljivo je riješiti se viška kilograma na tijelu ako je težina mnogo veća od normalne. Upravo kod osoba sa gojaznošću je povišen holesterol najčešće. Ako pokušate izgubiti 5-10 kg, to će značajno utjecati na pokazatelj kolesterola i olakšati liječenje, što pokazuje i krvni test.

Provjera sadržaja će vam pomoći instrument za mjerenje kolesterola.

Jednako je važna i fizička aktivnost. On igra veliku ulogu u održavanju dobre srčane funkcije. Da biste to učinili, možete početi trčati, voziti bicikl, uzimati pretplatu na bazen. Nakon početka nastave, bilo koji test krvi pokazat će da holesterol više nije povišen.

Čak i elementarno penjanje stepenicama (što je veće bolje) i vrtlarstvo će imati blagotvoran učinak na cijelo tijelo, a posebno na snižavanje holesterola.

Pušenje treba da se odustane jednom zauvijek. Uz činjenicu da ovisnost šteti srcu i krvnim žilama, podiže i nivo holesterola iznad normalnog. Nakon 20 i više godina, analiza nivoa holesterola mora se uzimati barem jednom svakih 5 godina.

Kako se vrši analiza

Profil lipoproteina (tzv. Analiza) je mjera koncentracije ukupnog kolesterola, HDL-a (lipoproteini visoke gustoće), LDL, VLDL i triglicerida.

Da bi pokazatelji bili objektivni, analizu treba izvesti na prazan stomak. Sa godinama, stopa holesterola se mijenja, stopa će se u svakom slučaju povećavati.

Ovaj je proces posebno uočljiv kod žena tokom menopauze. Pored toga, postoji nasljedna sklonost hiperholesterolemiji.

Stoga ne smeta pitati rodbinu o njihovim pokazateljima kolesterola (ako je izvršena takva analiza) kako bi otkrili jesu li svi pokazatelji iznad norme.

Ako je nivo holesterola u krvi povišen, to je provocirajući faktor za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Dakle, da bi se postigao pad ovog pokazatelja kod pacijenta i propisao ispravan tretman, liječnik mora uzeti u obzir sve razloge koji uključuju:

  • visok krvni pritisak
  • pušenje
  • prisutnost srčanih bolesti u bliskoj srodnici,
  • starost pacijenta (muškarci nakon 45 godina, žene nakon 55 godina),
  • HDL se smanjio (≤ 40).

Nekim pacijentima će biti potreban medicinski tretman, odnosno imenovanje lijekova koji snižavaju lipide u krvi. Ali čak i prilikom uzimanja lijekova, ne treba zaboraviti na promatranje pravilne prehrane i fizičke aktivnosti.

Danas postoje sve vrste lijekova koji pomažu u održavanju ispravnog metabolizma lipida. Lekar - endokrinolog će odabrati adekvatan tretman.

Prirodni načini za povećanje HDL holesterola

Vaš životni stil ima najveći učinak na HDL holesterol. Stoga, ako promijenite svoj svakodnevni način života i potpuna kontrola svojih navika, poput prehrambenih navika i fizičke aktivnosti, može dovesti do zdravijih nivoa lipoproteina visoke gustoće, što može umanjiti rizik od zdravstvenih problema opasnih po život.

Vaši geni igraju ulogu u određivanju koliko dobro vaše tijelo proizvodi HDL i druge vrste holesterola. Ne možete uticati na svoje gene, ali možete kontrolisati svoj životni stil. Evo nekoliko najboljih jednostavnih načina na koje možete povećati HDL holesterol:

Lipoproteini velike gustoće - šta je to i koje su norme pokazatelja

Holesterol, koji slobodno cirkuliše u perifernom protoku krvi, uvjetno se dijeli u dvije frakcije - „dobar“ (HDL) holesterol i „loš“ - LDL. Ovo odvajanje povezano je s obilježjem funkcija i svojstava svake vrste.

LDL (holesterol niske gustine) igra odlučujuću ulogu u stvaranju aterotomnih vaskularnih lezija. Molekule ove frakcije teže da se sjedine i tvore konglomerate između endotelnih vlakana. Tako počinje proces skleroze vaskularnog zida, drugim riječima - razvija se ateroskleroza. Ovo je nevjerojatna bolest koja godinama potkopava zdravlje kardiovaskularnog sustava i uzrokuje srčane udare, moždane udare, ishemijske napade i aneurizme.

HDL je "dobar" holesterol u krvi. Svoje ime duguje svojstvima. Molekuli proteina koji čine HDL usmjereni su na uklanjanje viška kolesterola iz tkiva organa i krvnih žila. U pravilu su normalne vrijednosti HDL-a relativno niske - njihova koncentracija u krvi trebala bi biti u rasponu od 0,7 do 1,94 mmol / l, kako kod muškaraca, tako i kod žena.

Detaljnije, norme korisnog holesterola su u donjoj tablici navedene prema dobi.

HDL je iznad normalnog - što to znači. Vjeruje se da ako se dijagnosticira HDL povećani HDL, rizici od krvožilnog sustava značajno se smanjuju. Međutim, gornja granica norme utvrđena je s razlogom. Iako povećanje HDL-a samo po sebi ne predstavlja nikakvu opasnost, može posredno ukazivati ​​na brojne štetne procese u tijelu.

Podizanje dobrog holesterola je retko. Izuzetak je razdoblje trudnoće, kada svi parametri biohemijske analize krvi mogu biti veći od referentnih i smatraju se fiziološkom povećanom normom. Posteljica ima strukturu holesterola, stoga je za njeno stvaranje potrebno više proteinskih proteina s lipidima. Osim toga, povećana proizvodnja hormona, čiji supstrat su također masti, dovodi do povećanja njihovih potreba.

U većini kliničkih situacija, ako je HDL holesterol povišen, to znači da je rizik od ateroskleroze ili drugih krvožilnih bolesti vrlo nizak. Paralelno s tim, povišeni lipoproteini mogu imati sljedeće negativne uzroke:

  • Intoksikacija alkoholom. Zbog izravnog toksičnog djelovanja na jetru, njezine funkcije detoksikacije su narušene. Povišeni HDL je jedan od pokazatelja ovog procesa.
  • Bilijarna ciroza.
  • Jetrene patologije - masna hepatoza, kod kojih ravnomerno precenjeni procesi predstavljaju sintezu lipoproteina svih frakcija.
  • Genetski određena hiperholesterolemija. U ovoj bolesti, povećanoj biosintezi drugih frakcija lipida, stoga, da bi se postavila dijagnoza, potrebno je obratiti pažnju ne samo na HDL već i na sve druge povišene pokazatelje lipidnog profila.
  • Disfunkcija štitne žlijezde - hipotireoza.
  • Nezdrav način ishrane - unos prevelike količine hrane koja sadrži životinjske masti.
  • Neaktivnost i pogrešan, neaktivan način života. Molekuli holesterola su male energetske stanice u krvi. Oni se prevoze do mišića i drugih organa koji troše energiju. Kada osoba vodi sjedeći sjedeći način života, holesterol nije potražen u količinama u kojima je prisutan u krvotoku. Zbog beskorisnosti, taj se višak može transformirati u frakciju male gustine i početi se naseliti na vaskularnom endotelu.
  • Pušenje

Prema medicinskoj statistici, porast HDL-a najčešće ukazuje na pothranjenost i unos viška masnoće u hranu. Hrana često sadrži supstrate za holesterol i u niskoj i u visokoj gustini. Stoga, s takvom etiologijom, nakon „HDL-a“ može utjecati „štetni“ holesterol i trigliceridi u krvi.

Šta učiniti i treba li smanjiti

Na temelju vrijednosti samo povišenog HDL-a, nije moguće postaviti dijagnozu niti dati preporuke. Potrebno je vidjeti sve pokazatelje porasta lipidnog profila - koncentraciju u krvi ukupnog kolesterola, njegovu lošu i dobru frakciju, trigliceride i aterogeni koeficijent. Ovisno o ostatku kliničke slike, liječnik može dati određene recepte.

Najčešći uzroci visokog kolesterola (HDL) su neuravnotežena prehrana, nedostatak vježbanja i loše navike. Da biste normalizirali lipidni profil, morate najprije djelovati na ovu etiološku trijadu.

Preporučuje se svakodnevna prehrana. Iz njenog sastava isključuju se masna jela, mast, začinjena, pržena, dimljena jela, brza hrana i masni mliječni proizvodi. Prednost se daje biljnim proizvodima, koji ne samo da normaliziraju vrijednosti HDL-a i LDL-a, već imaju i niz korisnih efekata na makroorganizam.

Selektivno povišen HDL u lipidnom profilu do umjerene vrijednosti nisu pokazatelj propisivanja lijekova i prilagođavaju se dijetalnom terapijom. Ako su odstupanja od norme ozbiljnija i utjecalo nekoliko parametara lipida, tada nakon savjetovanja liječnik može propisati lijekove iz skupine statina - Rosart, Rosuvastatin, Atorvastatin i drugi.

Kontrola lipidnog profila vrlo je važna komponenta zdravog života, posebno za starije ljude. Mnoge vaskularne i srčane patologije imaju latentni asimptomatski period koji se može otkriti samo laboratorijskim testovima. Ako u njima postoje čak i malo povišeni pokazatelji, trebate odmah kontaktirati stručnjaka kako biste na vrijeme započeli s liječenjem i izbjegli moguće ozbiljne posljedice.

Definicija HDL-a

Oko 80% holesterola proizvodi se u tijelu, tačnije u jetri. Preostalih 20% guta se hranom. Ova supstanca sudjeluje u proizvodnji hormona, stvaranju ćelijskih membrana i žučnih kiselina. Holesterol je tvar koja je slabo topiva u tečnostima. Njegov transport je olakšan formiranom ljuskom koja se sastoji od posebnih proteina - apolipoproteina.

Ovaj spoj - proteini sa holesterolom - naziva se lipoprotein. Različite vrste ove tvari cirkuliraju kroz žile, koje su formirane od istih tvari (proteina i kolesterola). Samo su proporcije komponenata različite.

Postoje lipoproteini:

  • vrlo niska gustina (VLDL),
  • niska gustina (LDL)
  • visoka gustina (HDL).

Prve dve vrste sadrže malo holesterola, gotovo su u potpunosti sastavljene od proteina. Što znači ako je HDL snižen, možete provjeriti sa svojim liječnikom. Budući da volumen proteinskih spojeva značajno premašuje volumen holesterola, tada se HDL odnosi na "dobar holesterol".

Glavni cilj HDL-a je transport viška lipida u jetri, a cilj je daljnja obrada. Ova vrsta spoja naziva se dobrim, čini 30% holesterola u krvi. Ako iz nekog razloga LDL premašuje HDL, tada je to pretrpano stvaranjem aterosklerotskih plakova koji, kada se nakupljaju u žilama, mogu uzrokovati opasne patologije SS sustava, posebno srčani udar i moždani udar.

Indikatori norme

Dobar nivo holesterola može varirati iz različitih razloga. Prihvatljiv HDL indikator je individualan u svakom slučaju.Ako je HDL nizak, to znači da je rizik od patologije poput ateroskleroze vrlo visok.

Prema sljedećim statistikama, možete odrediti rizik od bolesti KVB:

  1. HDL od 1,0 mmol / L kod odraslog muškarca i 1,3 mmol / L u žena ukazuje na visok rizik od ateroskleroze.
  2. Pokazatelji kod predstavnika jake polovine društva i kod žena također su pokazatelj prosječne vjerojatnosti pojave patologije.
  3. Pokazatelj od 1,55 mmol / L ukazuje na malu verovatnoću početka bolesti.

Prihvatljivi pokazatelji LDL kolesterola za dijete mlađe od 14 godina su za djevojčicu godina - mmol / l, za mladića - za ženu mlađu od 30 godina - za muškarca iste starosne kategorije - žene starosti - muškarci - žene starije od 40 godina - muškarci -

Ako se HDL smanji, to znači da postoji rizik od patologija CVD-a. U ovom je slučaju potrebno razjasniti uzrok i poduzeti mjere za povećanje pravilnog kolesterola.

Holesterol visoke gustoće: uzroci smanjenja i metode normalizacije nivoa HDL-a

Mnogo je razloga zbog kojih se pokazatelj lipoproteina visoke gustoće u tijelu može smanjiti. Kako podići holesterol visoke gustoće (dobar holesterol, koji pomaže u uklanjanju lošeg holesterola iz krvi u jetru), možete provjeriti sa svojim liječnikom.

Snižavanje holesterola visoke gustine može se pokrenuti iz sljedećih razloga:

  1. Prekomjerna težina ili pretilo. Ovu patologiju prati značajno smanjenje razine HDL zbog promjena koje se javljaju u metabolizmu lipida.
  2. Nepravilna prehrana i neaktivan način života. Zlouporaba pržene i masne hrane, nedostatak prehrane, jedenje u pokretu, upotreba brze i praktične hrane, prije ili kasnije uzrokuju pojavu kolesteroloških plakova u žilama i smanjuju njihovo izlučivanje iz tijela. Životni stil male aktivnosti doprinosi povećanju ukupnog holesterola u krvi.
  3. Prisutnost patologija koje se javljaju u hroničnom obliku. Neke patologije mogu značajno sniziti razinu dobrog holesterola visoke gustoće. Zbog patoloških procesa primjećuje se pojava kvarova u metaboličkim procesima. Smanjenje koncentracije tvari može biti posljedica hepatitisa, onkoloških patologija, bolesti štitnjače i ciroze.
  4. Prisutnost ovisnosti. Dokazano je da zloupotreba alkohola, poput pušenja, izaziva smanjenje nivoa dobrog holesterola u krvi.
  5. Uzimanje lijekova. Ljudi koji prisustvuju hroničnim oboljenjima moraju piti različite lijekove tokom života, kako bi održali zdravlje i spriječili pogoršanje bolesti. Većina modernih lijekova najnegativnije utječe na metabolizam masti i izaziva pojavu kvarova. Smanjenje koncentracije dobrog holesterola u pravilu je uzrokovano uzimanjem diuretika, anaboličkih steroida, beta blokatora.
  6. Hormonska neravnoteža. Hormonski poremećaji tokom gestacije dovode do smanjenja koncentracije HDL-a. Normalizacija hormonske pozadine događa se godinu ili dvije nakon rođenja. Menopauza je praćena padom nivoa estrogena. Koncentracija HDL-a direktno ovisi o estrogenu, jer ovaj hormon sudjeluje u sintezi dobrog kolesterola. Liječnik može propisati hormonsku terapiju, posebno uzimajući Climodien.
  7. Prisutnost patologija bubrega i mokraćnog sustava, jetrene tegobe, alkoholizam, hipertenzija, dijabetes, CVD oboljenja.

Simptomatologija

Odstupanja od norme dobrog holesterola ne prolaze bez traga. Ako se snizi holesterol visoke gustoće, to znači da postoji poremećaj u metaboličkim procesima, posebno metabolizmu masti.

Bolest je popraćena takvim manifestacijama:

  • pojava ksantoma (žućkasto-ružičaste masne naslage na koži),
  • niža koncentracija
  • oštećenje pamćenja,
  • oticanje prstiju gornjih i donjih ekstremiteta,
  • aritmija (poremećaj srčanog ritma i palpitacije)
  • kratkoća daha (javlja se i nakon napora i nakon stresa).

Pojava sve ove simptomatologije nastaje uslijed sužavanja vaskularnog lumena zbog stvaranja holesterola u njemu.

Produljeno smanjenje razine dobrih lipida ispunjeno je blokadom krvnih žila. U budućnosti je moguće pogoršanje cirkulacije u određenim dijelovima tijela.

Načini normalizacije HDL-a i terapije

Da bi se normalizovala koncentracija dobrih lipida u tijelu propisani su sljedeći lijekovi:

  • Inhibitori apsorpcije holesterola: Ezetrol. Pomaže u sprečavanju apsorpcije masti u crevima.
  • Sekvestracije žučnih kiselina: Kolestiramin, Kolestipol. Lijekovi iz ove grupe pojačavaju sintezu žučnih kiselina u jetri.
  • Fibratov: Clofibrate, Fenofibrate i Gemfibrozil.
  • Statini: Cerivastatin, Lovastatin, Fluvastatin. Doprinosi inhibiciji HDL sinteze i blokiranju odgovarajućih enzima u jetri.

Nivo kolesterola u krvi treba redovno pratiti kod osoba koje pate od patologija CCC-a, prekomjerne težine, gojaznosti, kao i kod onih koji vode neaktivan način života, puše i piju alkohol.

Treba shvatiti da je radi normalizacije koncentracije holesterola u krvi uzimanje lijekova samostalno.

Prije svega, ljudi koji naiđu na problem trebaju promijeniti način života:

  • Bavite se sportom ili barem bavite se fizičkim vježbama. Aerobika, trčanje, plivanje, planinarenje ili vožnja biciklom - sve će to pomoći poboljšati opće stanje i dobrobit i povećati HDL.
  • Pravilna i uravnotežena prehrana pomaže u normalizaciji holesterola u krvi. Preporučuje se isključivanje iz prehrane masne, pržene, slane, začinjene hrane, grickalica, praktične hrane i alkoholnih pića. Obogaćivanje prehrane proizvodima bogatim biljnim vlaknima - integralne žitarice, povrće i voće pomoći će ne samo u korekciji tjelesne težine, nego i povećanju razine HDL-a.
  • Ljekari i nutricionisti toplo preporučuju ograničavanje unosa hrane bogate zasićenim mastima, trans masnoćama i ugljikohidratima. Takva hrana šteti tijelu, posebno ako se konzumira u pretjeranim količinama.
  • Prestanite pušiti i alkohol. Eliminacija zavisnosti pomaže normalizaciji koncentracije dobrog holesterola.

Prevencija

Prevencija zdravstvenih problema, posebno snižavanje HDL-a, lakše je nego liječenje kasnije. Kako biste spriječili pojavu bolesti, preporučuje se pravilno jesti, odreći se loših navika, baviti se sportom.

Ljudima koji već imaju kvar u metabolizmu masti preporučuje se:

  • lečite hipertenziju, pravovremeno uzimajte lekove koje vam je propisao lekar,
  • redovno pijte sredstva protiv trombocita, na primjer, acetilsalicilnu kiselinu,
  • liječiti hronične tegobe
  • sistematski uzimati testove na holesterol,
  • naneti nikotinsku kiselinu
  • vode izuzetno zdrav stil života.

Lipoproteini velike gustoće (HDL): što su ove i koje su njihove funkcije, uzroci i posljedice porasta

Ne postoji opasnost za tijelo od povećanja HDL-a. Taj udio kolesterola uslovno nazivamo "dobrim", ne taloži se na zidovima krvnih žila i ne izaziva razvoj ateroskleroze.

Ali, kao i svaki pokazatelj, vrijednost HDL-a treba kontrolirati. Odstupanje može signalizirati prisustvo ozbiljnih bolesti.

U članku će se razmotriti glavna funkcija HDL-a i razlozi odstupanja pokazatelja od norme.

Kolesterol i lipoproteini velike gustoće (HDL): šta je to?

Holesterol - Ovo je prihvatljiv oblik masti za tijelo.U tom obliku ulazi u tkiva, a nastaje iz triglicerida - proizvoda razgradnje masti u tankom crijevu. U ljudskom tijelu, holesterol obavlja sljedeće funkcije:

Video (kliknite za reprodukciju).
  • je građevinski materijal, deo je ćelijskih zidova,
  • prerađuje se u tkivima sa oslobađanjem energije za biohemijske procese,
  • sudjeluje u sintezi spolnih hormona (kod muškaraca i kod žena).

Oko 80% tvari proizvodi se u jetri. Organ pretvara dolazne masti u molekule holesterola. Oko 20% uđe u tijelo izvana. Holesterol se nalazi u ribljem kavijaru, masnom mesu, margarinu i prženoj hrani (on se ne nalazi u samom biljnom ulju, ali njegovo stvaranje nastaje prilikom prženja).

Sve biokemijske reakcije u ljudskom tijelu su automatizirane. Tijelo održava prihvatljiv nivo holesterola i triglicerida u krvi u granicama normale, dok je i moguće. Višak masnoće u krvotoku "skupljaju" specijalizirani konglomerati - lipoproteini velike gustoće (HDL, HDL).

Ovo su jedinjenja proteina i molekula masti. Fragmenti masti zatvoreni su u vrećice, a na njihovoj površini nalaze se proteini - receptori. Osetljive su na ćelije jetre i na taj način nesmetano prevoze konglomerat do svog odredišta.

Postoje i druge frakcije holesterola - LDL i VLDL (lipoproteini niske i vrlo gustine). To su iste vrećice, ali skoro da nemaju receptore za proteine. U ovom obliku, holesterol iz jetre se širi do tkiva. To je LDL i VLDL koji se zaglave u žilama i formiraju holesterolove. Ove se frakcije smatraju "lošim" holesterolom.

Gustoća konglomerata određuje se formulom za omjer broja masnih ćelija u vreći i broja proteina na njegovoj površini.

S porastom ili smanjenjem HDL-a, simptomi su zamagljeni. Odstupanje od njih je nemoguće utvrditi. Pouzdani rezultati daju se biohemijskim testom krvi. Biomaterijal se uzima iz vene ili sa prsta. Nakon istraživanja u laboratoriji sastavlja se profil lipida u krvi (nivo sadržaja različitih frakcija molekula masti). Sadrži: HDL, LDL, VLDL, ukupni holesterol, trigliceride.

Analiza se vrši strogo na prazan stomak, ne možete jesti 8 sati prije postupka, uzimati i lijekove. Oni mogu iskriviti rezultate. Zabranjeno je piti alkohol 2 dana prije analize.

Prevelika cena HDL-a određuje se ne samo normom njegove vrijednosti. Sve se frakcije holesterola uzimaju u obzir i izračunava aterogeni indeks. Prikazuje stanje metabolizma lipida uopšte. HDL se oduzima od ukupnog holesterola. Preostali broj ponovo se dijeli s HDL-om. To je rezultat. Tek nakon procjene aterogenog indeksa možemo govoriti o odstupanju pojedinog udjela.

U žena i muškaraca norma holesterola se razlikuje zbog karakteristika metabolizma i organizma u cjelini. Ženskom tijelu je potrebno više masti, jer su one osnova za sintezu estrogena (ženskih polnih hormona).

S godinama se metabolizam usporava, a norma HDL povećava. Holesterol iz hrane se polako prerađuje. Potrebna je veća količina HDL-a kako bi se ona prevozila i viškovi ostalih frakcija do jetre, inače će se smjestiti na zidovima žila. Ako se lipoproteini visoke gustoće kod starijih osoba smanje, rizik od razvoja ateroskleroze značajno se povećava.

Tablica 1. Norma HDL-a kod žena po dobi.

Lipoproteini velike gustoće (HDL) - što je to

Ponekad se, ispitivanjem lipidnog spektra, utvrdi da se razina HDL povećava ili smanjuje: što to znači? U našem ćemo pregledu analizirati koje razlike postoje između lipoproteina visoke i niske gustine, koji su razlozi za odstupanja u analizama prethodnog od norme i koje metode njegovog povećanja postoje.

Holesterol je tvar poput masnoće u ljudskom tijelu koja je ozloglašena. Postoji mnogo medicinskih studija o opasnostima ovog organskog jedinjenja. Sve one vežu visoki holesterol u krvi i takvu veliku bolest kao što je ateroskleroza.

Ateroskleroza je danas jedna od najčešćih bolesti kod žena nakon 50 godina i muškaraca nakon 40 godina. Poslednjih godina patologija je pronađena kod mladih ljudi, pa čak i u detinjstvu.

Aterosklerozu karakterizira stvaranje kolesteroloških naslaga na unutarnjoj stijenci žila - aterosklerotski plakovi koji značajno sužavaju lumen arterija i uzrokuju kršenje dotoka krvi u unutarnje organe. Prije svega, pogođeni su sustavi koji puno rade svakog minuta i koji trebaju redovan unos kisika i hranjivih sastojaka - kardiovaskularni i živčani sustav.

Uobičajene komplikacije ateroskleroze su:

  • discirkulatorna encefalopatija,
  • ONMK ishemijski tip - moždani udar,
  • koronarna bolest srca, angina pektoris,
  • akutni infarkt miokarda,
  • poremećaji cirkulacije u žilama bubrega, donjih ekstremiteta.

Poznato je da povišen holesterol igra veliku ulogu u nastanku bolesti. Da biste shvatili kako se razvija ateroskleroza, morate naučiti više o biohemiji ovog organskog jedinjenja u tijelu.

Holesterol je supstanca strukture slične masti, prema hemijskoj klasifikaciji, a odnosi se na masne alkohole. Kada spominjete njegove štetne učinke na organizam, ne zaboravite na važne biološke funkcije koje ova supstanca obavlja:

  • ojačava citoplazmatsku membranu svake ćelije ljudskog tijela, čini je elastičnijom i izdržljivijom,
  • reguliše propusnost ćelijskih zidova, sprječava prodiranje određenih toksičnih supstanci i litskih otrova u citoplazmu,
  • dio je nadbubrežne žlijezde - glukokortikosteroidi, mineralokortikoidi, spolni hormoni,
  • sudjeluje u sintezi žučnih kiselina i vitamina D od strane ćelija jetre.

Većina holesterola (oko 80%) proizvodi se u tijelu hepatocitima, a samo 20% dolazi s hranom.

Biljne ćelije ne sadrže zasićene lipide, dakle, sav egzogeni holesterol ulazi u organizam kao dio životinjskih masti - mesa, ribe, peradi, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja.

Endogeni (intrinzični) holesterol se sintetiše u ćelijama jetre. Nerastvorljiv je u vodi, zbog čega se transportuje u ciljane ćelije posebnim proteinima nosačima - apolipoproteinima. Biohemijsko jedinjenje holesterola i apolipoproteina naziva se lipoprotein (lipoprotein, LP). Ovisno o veličini i funkcijama, svi lijekovi se dijele na:

  1. Lipoproteini vrlo niske gustine (VLDL, VLDLP) - najveći udio kolesterola, koji se uglavnom sastoje od triglicerida. Njihov promjer može doseći 80 nm.
  2. Lipoproteini niske gustine (LDL, LDL) - čestica proteina masti, koja se sastoji od molekula apolipoproteina i velike količine holesterola. Prosječni promjer je –18–26 nm.
  3. Lipoproteini velike gustoće (HDL, HDL) - najmanji udio kolesterola, čiji promjer čestica ne prelazi 10-11 nm. Volumen proteinskog dijela u sastavu značajno prelazi količinu masti.

Lipoproteini vrlo niske i niske gustine (posebno LDL) su aterogene frakcije holesterola. Te krupne i krupne čestice se teško kreću duž perifernih žila i mogu "izgubiti" deo molekula masti tokom transporta do ciljanih organa. Takvi se lipidi naseljavaju na površini unutrašnjeg zida krvnih žila, ojačavaju se vezivnim tkivom, a potom i kalcifikacijama i tvore zrelu aterosklerotsku ploču. Zbog svoje sposobnosti da izazivaju razvoj ateroskleroze, LDL i VLDL nazivaju se "lošim" holesterolom.

Lipoproteini velike gustoće, naprotiv, mogu očistiti sudove od masnih naslaga koje se nakupljaju na njihovoj površini. Mali i brzi, oni hvataju lipidne čestice i prenose ih u hepatocite radi dalje prerade u žučne kiseline i izlučivanje iz tijela kroz probavni trakt. Zbog ove sposobnosti HDL holesterol se naziva "dobar".

Dakle, nije sav holesterol u organizmu loš. Mogućnost razvoja ateroskleroze kod svakog pojedinog bolesnika ukazuje ne samo pokazateljem OX (ukupnog kolesterola) u krvnom testu, već i omjerom između LDL i HDL. Što je veći udio prvog i nižeg - drugog, to je vjerojatnije da će doći do razvoja dislipidemije i stvaranja aterosklerotskih plakova na zidovima krvnih žila. Vrijedi i obrnuta veza: povećani HDL može se smatrati niskim rizikom od razvoja ateroskleroze.

Ispitivanje krvi može se provesti kao dio lipidnog profila - sveobuhvatni pregled metabolizma masti u tijelu ili nezavisno. Da bi rezultat testa bio što pouzdaniji, pacijenti bi trebali slijediti ove preporuke:

  1. Lipoproteini visoke gustine pregledavaju se ujutro strogo na prazan stomak (od otprilike 8,00 do 10,00 sati).
  2. Posljednji obrok trebao bi biti 10-12 sati prije isporuke biomaterijala.
  3. 2-3 dana prije pregleda izbacite iz prehrane svu masnu prženu hranu.
  4. Ako uzimate bilo kakve lijekove (uključujući vitamine i dodatke prehrani), svakako obavijestite o tome svog liječnika. Možda će vas savetovati da 2-3 dana pre testa ne pijete tablete. Posebno utječe na rezultate ispitivanja uzimajući antibiotike, hormone, vitamine, omega-3, NSAID, glukokortikoide i sl.
  5. Ne pušite najmanje 30 minuta pre testiranja.
  6. Prije ulaska u sobu za uzorkovanje krvi, sjedite 5-10 minuta u mirnom okruženju i pokušajte ne biti nervozni.

Da biste odredili nivo lipoproteina visoke gustoće, krv se obično uzima iz vene. Sam postupak traje jednu do tri minute, a rezultat analize biće spreman već sljedećeg dana (ponekad - nakon nekoliko sati). Zajedno s dobivenim podacima, referentne (normalne) vrijednosti prihvaćene u ovoj laboratoriji obično se navode na obrascu za analizu. To se radi radi praktičnosti dekodiranja dijagnostičkog testa.

Ljekari preporučuju redovno davanje krvi kako bi odredili ukupni holesterol za sve muškarce i žene koji su navršili 25-35 godina. Čak i sa normalnim lipidnim profilima, test treba ponavljati svakih 5 godina.

A kakav bi trebao biti nivo lipoproteina visoke gustoće u zdrave osobe? Norma kod žena i muškaraca u ovom dijelu kolesterola može biti različita. Standardne vrijednosti lipida predstavljene su u tabeli ispod.

Prema istraživačkom centru NICE, smanjenje nivoa lipoproteina visoke gustoće za 5 mg / dl povećava rizik od akutne vaskularne katastrofe (srčani udar, moždani udar) za 25%.

Za procjenu rizika od razvoja ateroskleroze, kao i njegovih akutnih i hroničnih komplikacija, važno je uzeti u obzir omjer lipoproteina visoke gustoće i ukupnog kolesterola.

Ako se HDL snizi zbog visokog nivoa aterogenih lipida, pacijent vjerovatno već ima manifestacije ateroskleroze. Što su izraženije pojave dislipidemije, aktivnije je stvaranje holesterolnih plakova u tijelu.

Povećanje se ne dijagnosticira tako često. Činjenica je da najveća koncentracija ovog dijela kolesterola ne postoji: što više lipoproteina visoke gustoće u tijelu, to je niži rizik od razvoja ateroskleroze.

U izuzetnim slučajevima, opažaju se grube poremećaje metabolizma masti i HDL postaje značajno povišen. Mogući uzroci ovog stanja su:

  • nasljedna dislipidemija,
  • hronični hepatitis
  • cirotične promjene u jetri,
  • hronična intoksikacija,
  • alkoholizam.

U ovom je slučaju važno započeti liječenje osnovne bolesti.Nisu razvijene konkretne mjere namijenjene snižavanju razine HDL-a u medicini. Upravo je ovaj udio kolesterola u stanju da očisti žile od plakova i osigurava prevenciju ateroskleroze.

Nizak nivo HDL u organizmu mnogo je češći od visokog. Takvo odstupanje analize od norme može biti povezano sa:

  • dijabetes melitus, hipotireoza i drugi hormonalni poremećaji,
  • hronične bolesti jetre: hepatitis, ciroza, rak,
  • patologija bubrega
  • nasljedna (genetski određena) hiperlipoproteinemija tipa IV,
  • akutni zarazni procesi
  • prekomjerni unos aterogenih frakcija holesterola s hranom.

Važno je ukloniti postojeće uzroke i po mogućnosti podići koncentraciju HDL holesterola na pravilan nivo. Kako to učiniti, razmotrite donji odjeljak.

Moguće je povećati sadržaj lipoproteina visoke gustoće u krvi ako se poduzmu niz mjera za ispravljanje prehrane, načina života i normalizacije tjelesne težine. Ako je dislipidemiju uzrokovala bilo koja bolest unutrašnjih organa, te bi uzroke trebalo otkloniti ako je moguće.

Životni stil je prvo na što pacijenti sa niskim HDL-om trebaju obratiti pažnju. Pridržavajte se preporuka ljekara:

I naravno, redovito posjećujte doktora. Zajednički rad s terapeutom pomoći će vam brži i efikasniji normalizirati narušeni metabolizam. Ne zanemaruje pojave koje je terapeut propisao za medicinski pregled, uzeo testove lipidnog spektra 1 put u 3-6 mjeseci i pregledao žile srca i mozga ukoliko postoje znakovi nedovoljne opskrbe krvlju ovim organima.

Prehrana je takođe važna kod dislipidemije. Principi terapijske prehrane koji mogu povećati razinu HDL-a uključuju:

  1. Frakcijska prehrana (do 6 puta dnevno), u malim porcijama.
  2. Dnevni sadržaj kalorija u hrani treba biti dovoljan da bi se nadomjestili troškovi energije, ali ne pretjerani. Prosječna vrijednost je na nivou od 2300-2500 kcal.
  3. Ukupna količina masti koja uđe u organizam tokom dana ne bi trebala prelaziti 25-30% ukupnog kalorijskog sadržaja. Od toga se većina preporučuje dodijeliti nezasićenim mastima (niskim kolesterolom).
  4. Isključivanje namirnica s najvećim mogućim sadržajem „lošeg“ holesterola: slanina, goveđa masnoća, kiseli proizvodi: mozak, bubrezi, ostarele vrste sira, margarin, ulje za kuhanje.
  5. Ograničenje proizvoda koji sadrže LDL. Tako se, na primjer, meso i perad sa prehranom sa hipohoterolom preporučuje jesti ne više od 2-3 puta sedmično. Bolje ga je zamijeniti visokokvalitetnim biljnim proteinima - sojom, mahunarkama.
  6. Adekvatni unos vlakana. Voće i povrće trebaju biti osnova oboljelima od ateroskleroze. Imaju povoljan učinak na rad gastrointestinalnog trakta i indirektno utiču na povećanje proizvodnje HDL-a u jetri.
  7. Uključivanje u dnevnu prehranu mekinjama: zob, raž, itd.
  8. Uključivanje u prehranu hrane koja povećava nivo HDL-a: masna morska riba, orasi, prirodna biljna ulja - maslinovo, suncokretovo, sjeme bundeve itd.

HDL se može podići i biološki aktivnim aditivima u hrani koji sadrže omega-3 polinezasićene masne kiseline bogate „egzogenim“ dobrim holesterolom.

Prema statističkim podacima, oko 25% svjetske populacije starije od 40 godina pati od ateroskleroze. Iz godine u godinu učestalost raste među mladima od 25 do 30 godina. Poremećaj metabolizma masti u tijelu je ozbiljan problem koji zahtijeva integriran pristup i pravovremeno liječenje. A promjene nivoa HDL-a u analizama ne bi trebale proći nezapaženo od strane stručnjaka.

Lipoproteini visoke gustoće cirkuliraju u krvnoj plazmi. Njihovo glavno svojstvo je antiaterogeni. Upravo ti lipoproteini štite sudove od taloženja aterosklerotskih plakova na njihovim zidovima.Zbog tog svojstva oni se (HDL) nazivaju dobrim holesterolom, jer i uklanja višak holesterola transportujući ga u jetru. Neki pacijenti su zabrinuti da se HDL holesterol povećava krvnim pretragama. Ovo se posebno odnosi na osobe sa problemima kardiovaskularnog sistema, posebno kod visokog rizika od razvoja ateroskleroze.

HDL obezbeđuje preradu i eliminaciju masti iz organizma, pa ih nazivamo dobrim holesterolom.

Sadržaj LDL i ukupnog holesterola se takođe procenjuje. Važno je znati zbog kojih frakcija lipoproteina se povećava nivo kolesterola ili od čega se oni sastoje iz njegovih normalnih vrijednosti.

Da bi se utvrdila vrednost i holesterola i lipoproteina različitih gustoća, krv se izvodi iz vene ujutro, na prazan stomak. Prema rezultatima laboratorijskih ispitivanja, formira se lipidni profil koji sadrži koncentraciju lipoproteina visokog, niskog i vrlo niskog gustoće u krvi, kao i trigliceride. Svi se pokazatelji analiziraju prvo neovisno jedan o drugome, a zatim zajedno.

Da biste razumjeli temu, prije svega, vrijedi naučiti što je ateroskleroza. Znanstveno, to je vaskularna bolest koja je uzrokovana poremećenim metabolizmom lipida i proteina, a koja je praćena nakupljanjem holesterola i nekih frakcija lipoproteina u lumenu krvnih žila u obliku ateromatoznih plakova. Jednostavno rečeno, to su naslage holesterola i nekih drugih tvari u stijenci žila, smanjujući njegov protok. Zbog toga se protok krvi pogoršava. Do potpune blokade. U ovom slučaju krv ne ulazi u organ ili ud i razvija se nekroza - nekroza.

Depoziti holesterola i lipida u zidovima krvnih žila dovode do ateroskleroze.

Svi lipoproteini su sferične formacije različite gustoće, koje slobodno cirkuliraju u krvi. Lipidi vrlo niske gustine su toliko veliki (prirodno, na staničnoj skali) da nisu u stanju da prodru u vaskularni zid. Ne dolazi do akumulacije i ne razvija se ateroskleroza gore opisana. Ali vrijedno je zapamtiti da ako ih povećate, tada je moguć razvoj pankreatitisa, bolesti gušterače.

Samo lipidi niske gustine mogu prodrijeti kroz zid posude. Štoviše, s potrebom tjelesnih tkiva u njima, lipidi dalje prolaze kroz arteriju, što se naziva "na adresi". Ako nema potrebe, a koncentracija u krvi je visoka, tada LDL prodre kroz zid i ostane u njemu. Nadalje, nastaju neželjeni oksidativni procesi koji su uzrok ateroskleroze.

HDL je najmanji od ovih lipida. Njihova prednost leži u činjenici da mogu lako prodrijeti u zid posude i lako ga napustiti. Uz to, imaju antioksidacijsko djelovanje, inhibirajući proces pretvaranja lipida niske gustine u aterosklerotske plakove.

LDL holesterol se smatra "lošim", jer s njegovim viškom u zidovima krvnih žila postoje plakovi koji mogu ograničiti protok krvi kroz žile, što prijeti aterosklerozom i značajno povećava rizik od srčanih bolesti (koronarna bolest, srčani udar) i moždani udar

Sada postaje jasno zašto se lipidi visoke gustine obično nazivaju dobrim ili korisnim holesterolom. Također postaje jasno zašto vrijedi procijeniti ne samo ukupni kolesterol, već i njegove frakcije.

Međutim, ne paničite kada čitate gore navedeni mehanizam. To ne znači da se plakovi stalno formiraju u žilama, a njihovo naknadno začepljenje samo je pitanje vremena. Uobičajeno, mehanizmi regulacije lipida djeluju stalno. Samo sa godinama, u prisustvu pogrešnog načina života ili s različitim patologijama, ovaj postupak se krši. Akumulacija se ne događa istovremeno, u minutima ili satima, već tokom dužeg vremena. Ali ne odgađajte liječenje.

Može se sa sigurnošću tvrditi da je niska razina ovih lipoproteina opasnija od visoke. Ako je HDL povišen krvnim testom, njihovo povećanje smatra se zaštitom od ateroskleroze, antiaterogenog faktora. Bez sumnje, pod određenim okolnostima, precijenjeni brojevi ovog pokazatelja mogu izazvati zabrinutost, jer previsok broj lipoproteina velike gustoće gubi zaštitna svojstva.

Povećanje nivoa HDL-a nije opasno!

Razlozi za povećanje nivoa ove frakcije lipoproteina su sljedeći:

  • Genetske mutacije koje rezultiraju prekomjernom proizvodnjom ili smanjenjem izlučivanja dobrog kolesterola.
  • Hronični alkoholizam, posebno u fazi ciroze.
  • Primarna bilijarna ciroza.
  • Hipertiroidizam
  • Uzimanje određenih lijekova: inzulin, glukokortikoidi.
  • Porodična hiperalfapipoproteinemija. Nije praćen nikakvim simptomima, pacijenta ne muči ništa, dolazi do izražaja kao slučajni nalaz.
  • Možda je porast žena koje se pripremaju postati majka. Ovo posebno vrijedi u kasnoj trudnoći, kad se stopa može gotovo udvostručiti.

Visoki holesterol tokom trudnoće povezan je s činjenicom da u tijelu dolazi do povećanja metabolizma lipida i sinteze hormona nadbubrežnih žlijezda

Razlozi za niski HDL sadržaj:

  • Dijabetes melitus.
  • Hiperlipoproteinemija tip IV.
  • Bolesti bubrega i jetre.
  • Akutne virusne i bakterijske infekcije.

Morate shvatiti da jedan pokazatelj HDL-a nije dokaz toga niti stanja organizma. Može se uzeti u obzir samo u usporedbi s nivoom ukupnog kolesterola i LDL-a.

To se izražava, prije svega, u takozvanom aterogenom koeficijentu. Izračunava se prema sljedećoj formuli: holesterol visoke gustoće oduzima se od ukupnog kolesterola, a zatim se dobivena brojka dijeli na HDL. Dobiveni koeficijent uspoređuje se s normalnim vrijednostima. U prosjeku ne bi trebao biti veći od 2,5-3,5 kod muškaraca (ovisno o dobi) i ne veći od 2,2 kod žena. Što je koeficijent veći, veći je rizik od koronarne bolesti srca. Uključivanjem jednostavne matematičke logike možete shvatiti da što je veći ukupni holesterol i manje lipoproteina, to će se povećati koeficijent i obrnuto. Što opet dokazuje zaštitnu funkciju proteina visoke gustoće. Dakle, ako su i kolesterol i HDL povišeni, to znači da će općenito koeficijent biti nizak, ali vrijedi razmišljati o smanjenju sadržaja kolesterola u krvi. Ako je HDL samo povišen, to znači da nema razloga za brigu.

Nemoguće je povezati proteine ​​visoke i niske gustine bilo kojim koeficijentom. Oni se vrednuju nezavisno jedan od drugog.

Ako razlozi povećanja lipoproteina visoke gustoće ostaju nepoznati i postoji uzbuđenje za vaše zdravlje, tada biste trebali posjetiti svog liječnika. Ovo je relevantno ako se krv darivala, na primjer, u sklopu medicinskog pregleda ili iz bilo kojeg drugog razloga koji nije direktno povezan sa odlaskom liječniku zbog problema s kardiovaskularnim sistemom.

Ne brinite ako liječnik propiše dodatne metode ispitivanja. Potrebni su samo za sveobuhvatno proučavanje uzroka promjena krvnih slika.

Dvije nedelje prije ispitivanja neophodno je otkazati lijekove koji snižavaju razinu lipida u krvi, ako cilj nije utvrđivanje učinka terapije ovim lijekovima u analizi

Preporuke ljekara sadržavat će jednostavne, ali vrlo važne komentare. Za početak, trebali biste ograničiti unos masti, posebno zasićenih masti sadržanih u maslacu, masti, janjeće masti, margarinu i nekoliko drugih proizvoda. Treba ih zamijeniti polinezasićenim mastima, koje uključuju maslinovo ulje, ribu lososa i druge. Ako imate prekomjernu težinu, trebali biste je izgubiti. To se postiže prilagođavanjem prehrane i povećanjem fizičke aktivnosti.Pokušajte se odreći prekomjernog pijenja i potpuno se odreći pušenja.

Ove preporuke trebaju slijediti oni ljudi koji imaju normalnu krvnu sliku, ali ne žele komplikacije u budućnosti.

Ako pokazatelji snažno nadilaze dopuštene norme, tada se može propisati terapija lijekovima. Ali njegova će učinkovitost biti mnogostruko veća i u skladu sa gore navedenim preporukama.

Porast holesterola u krvi, kao i njegove pojedinačne frakcije, na prvi pogled mogu izgledati opasno. Ali ne brinite i paničarite prije vremena.

Kada HDL holesterol poraste i šta to znači

Liječenje gotovo svih kardiovaskularnih patoloških stanja nije završeno bez procjene koncentracije različitih frakcija holesterola. Ponekad analiza parametara lipida u krvi pokazuje: HDL-kolesterol je povišen. Šta ovo znači?

Opravdana činjenica je da lipoproteini visoke gustoće sprečavaju razvoj ateroskleroze. No, prevladavanje lipoproteina niske gustine povećava vjerojatnost srčanih udara, moždanih udara i narušava funkciju živčanog sustava. Istovremeno, promjena nivoa HDL-a iznad normalnog može ukazivati ​​na ozbiljne zdravstvene probleme.

Poznato je da holesterol igra niz važnih uloga u tijelu. Bez ove tvari nije moguće funkcionirati nijedna živa stanica. Holesterol je uključen u sintezu određenih hormona (testosterona, progesterona, estrogena, kortizola), ergokalciferola (vitamin D), kao i žučnih kiselina. Istovremeno, postoji puno podataka o negativnim učincima holesterola na organizam.

Uzroci negativnog učinka holesterola leže u njegovoj strukturi i koncentraciji u krvi. Supstanca nije homogena u sastavu, ali uključuje lipoproteine ​​visoke gustoće, lipoproteine ​​niske i vrlo niske gustine. Uz to, trigliceridi i proizvodi oksidacije holesterola - oksisteroli - mogu cirkulirati u krvi. Utvrđeno je da su LDL, oksisteroli i trigliceridi aktivni sudionici u stvaranju ateromatoznih plakova.

Lipoproteini velike gustoće prenose holesterol u jetru za dalju obradu i izlučivanje iz organizma. Što je viša razina HDL-a, to efikasnije oni obavljaju svoju funkciju, sprečavajući taloženje ateromatoznih plakova unutar žila. To znači da "dobar" holesterol sprečava razvoj ateroskleroze.

Situacija je drugačija s lipoproteinima niske gustine. Njihove strukture prevoze holesterol do ćelija i krvnih žila. LDL je također polazna sirovina za sintezu hormona, vitamina D. Ako nivo lipoproteina niske gustoće postane viši od normalnog, višak čestica kolesterola počinje napadati arterijske zidove, formirajući aterosklerotske plakove. Ova okolnost dovodi do smanjenja lumena krvnih žila i razvoja ishemijskih patologija (srčani udar, moždani udar).

"Dobar" i "loš" holesterol u tijelu usko su povezani jedan s drugim. Lipoproteini velike molekulske mase hvataju i izlučuju holesterol koji se dobiva iz LDL. Ako nivo "lošeg" kolesterola u krvi postane niži od normalnog, prestane dolaziti s hranom, jetra počinje aktivno ga sintetizirati. Smanjenje koncentracije HDL-a u sličnoj situaciji dovodi do razvoja ateroskleroze.

Trigliceridi, kao izvor energije u tijelu, zajedno s lipoproteinima niske gustine mogu utjecati na stvaranje aterosklerotskih plakova. Ova okolnost nastaje u slučaju kada je koncentracija masti u krvi veća od normalne, a „dobar“ holesterol zbog svog malog sadržaja prestaje da obavlja funkciju prenošenja LDL-a.

Povećanje triglicerida događa se pretjeranim konzumiranjem hrane bogate životinjskim mastima.

Upotreba lijekova koji sadrže hormone, kao i velike količine askorbinske kiseline povećava razinu triglicerida u krvi provocirajući razvoj tromboze, ateroskleroze.

Oksisteroli pripadaju intermedijarnim strukturama koje nastaju tokom sinteze žučnih kiselina, steroidnih hormona. Međutim, oksisteroli, koji ulaze u tijelo s hranom, predstavljaju posebnu opasnost za krvne sudove. Ovi spojevi su sposobni da pokrenu stvaranje aterosklerotskih plakova. Oksisteroli su prisutni u velikim količinama u žumanjcima, smrznutom mesu, ribi, kao i mlijeku u prahu, te rastopljenom puteru.

Obično, krvni test za frakcije holesterola i trigliceride propisuje ljekar kako bi utvrdio uzroke visokog krvnog pritiska, s kardiovaskularnim, endokrinim patologijama, tijekom upotrebe hormonskih lijekova. Analiza holesterola ne postoji za muškarce starije od 35 godina i za žene starije od 40 godina.

Prije ispitivanja, nekoliko dana se ne preporučuje jesti hranu bogatu mastima. Analiza se vrši na prazan stomak. Vježbanje, stres i pušenje prije uzimanja krvi zbog kolesterola iskrivljavaju rezultate studije.

Da biste utvrdili koliko holesterol negativno utiče na zdravlje čoveka, potrebno je analizirati nekoliko parametara. Ovo je nivo ukupnog holesterola, triglicerida, kao i koncentracije HDL-a i LDL-a u krvi. Za muškarce i žene različitih dobnih skupina norme pokazatelja razlikovat će se.

Interpretaciju i procjenu podataka dobivenih tijekom analize krvi za različite frakcije lipida provodi liječnik uzimajući u obzir starost i spol osobe. Postoje određeni standardi za sadržaj ukupnog kolesterola, LDL, HDL, triglicerida za žene i muškarce. Transkript analize također treba sadržavati aterogeni indeks. Ovaj pokazatelj znači koliki je omjer između lipoproteina visoke i niske gustine. Drugim riječima, kako "dobar" holesterol prevladava nad "lošim".

Ponekad se lipidni profil (krvni test na različite frakcije masti) mijenja na gore pod utjecajem fizioloških faktora. Kod muškaraca, kolesterol i trigliceridi više pod utjecajem dobi. Kod žena se pokazatelji "lošeg" holesterola i lipida povećavaju tokom trudnoće, nakon početka menopauze. Lipoproteini i trigliceridi niske gustine viši su od normalnih u stresnim situacijama, povećana fizička aktivnost.

Test lipida u krvi mora sadržavati podatke o ukupnom kolesterolu. Norme ovog pokazatelja razlikuju se ovisno o dobi i spolu osobe. Ukupni holesterol se obično povećava kod starijih osoba i može dostići 6,5-7 mmol / litra. Kod žena je nivo holesterola obično povišen u odnosu na onaj kod suprotnog pola. Nagli pad koncentracije holesterola uočen je u postoperativnom razdoblju, infarkt miokarda, teške bakterijske infekcije.

Sljedeći integralni pokazatelj, koji uključuje dekodiranje lipidnog profila, su lipoproteini niske gustine. S povećanom koncentracijom LDL-a, povećava se rizik od razvoja teških vaskularnih patologija, ishemije i ateroskleroze.

Kod muškaraca se snižavaju norme sadržaja lipoproteina niske gustine do trideset godina u odnosu na vršnjake suprotnog spola. Ovaj indikator se kreće od 1,6 mmol / litra u dječaka 5-10 godina do 4,27 mmol / litra u muškaraca tridesetogodišnjaka. U žena se LDL standardi postepeno povećavaju sa 1,8 mmol / l u dobi od pet godina do 4,25 mmol / litra u dobi od 30 godina.

Tada, do pedeset godina, razina LDL je nešto viša kod muškaraca nego kod žena istog životnog razdoblja i dostiže 5,2 mmol / lit.Maksimalna koncentracija "lošeg" kolesterola zabilježena je nakon 55 godina i smatra se u granicama normale do 5,7 mmol / l u dobi od sedamdeset godina.

U krvnom testu na holesterol trebao bi se odraziti pokazatelj razine lipoproteina visoke gustoće. U pravilu je koncentracija HDL-a relativno niska i trebala bi biti u rasponu od 0,7–1,94 mmol / litra za muškarce ili žene različite dobi. Nizak nivo lipoproteina gotovo uvijek znači da se povećava rizik od razvoja patologija srca i krvnih žila.

Vjeruje se da što je veći pokazatelj lipoproteina visoke gustoće, to će bolji uticati na stanje zdravlja ljudi. Doista, visok nivo HDL sprječava stvaranje aterosklerotskih plakova. Međutim, visoki podaci o lipoproteinima visoke gustoće mogu ukazivati ​​na ozbiljne bolesti.

Poznato je da hepatitis u hroničnom stadijumu, bilijarna ciroza jetre, dugotrajna intoksikacija, produženi unos alkohola može povećati koncentraciju lipoproteina visoke gustoće. Zato je pri dekodiranju lipidnog profila važno obratiti pažnju na marginalne HDL pokazatelje.

Prema aterogenosti, možete procijeniti stvarne rizike od ateroskleroze. Koeficijent aterogenosti je definiran kao razlika između ukupnog kolesterola i HDL koncentracije podijeljena s količinom lipoproteina visoke gustoće. Što je veća aterogenost, veća je vjerovatnoća da će osoba razviti vaskularno oštećenje, srčani udar, moždani udar i hipertenziju.

Dopuštena aterogena ograničenja za mlade kreću se od 3. Nakon trideset godina aterogenost može doseći 3,5, a u starijoj dobi - 7,0.

Veze su izložene ozbiljnom riziku od razvoja ateroskleroze ukoliko je koncentracija triglicerida u krvi povišena. Kod žena ovaj pokazatelj obično varira od 0,4 do 1,6 mmol / litra, a kod muškaraca bi trebao biti u granicama od 0,5-2,8 mmol / litra. Nivo triglicerida smanjuje se u slučaju disfunkcije jetre, pulmoloških bolesti, neuhranjenosti. Razlozi povećane koncentracije triglicerida mogu biti povezani sa šećernom bolešću, virusnim ili alkoholnim oštećenjem jetre.

Procjena pokazatelja različitih frakcija holesterola omogućava ljekaru da spriječi razvoj ateroskleroze, hipertenzije i spriječi pojavu srčanih i moždanih udara. Postoji nekoliko načina za poboljšanje podataka o lipidnom profilu. Prije svega, trebate napustiti nikotinsku ovisnost, ne zloupotrebljavati alkoholna pića, uzeti razuman pristup fizičkoj aktivnosti. Važno je jesti hranu koja sadrži "dobar" holesterol, velike količine pektina, najmanje masti i ugljenih hidrata.

Kako bi se smanjila aterogenost, ljekar može propisati posebne lijekove: statine, fibrate, antioksidante, kao i lijekove za normalizaciju rada jetre. Ponekad je, kako bi se smanjio nivo "lošeg" holesterola, potrebno odbiti uzimati lijekove koji sadrže hormone. Normalizacija psihoemocionalnog stanja takođe doprinosi poboljšanju lipidnog profila. Važno je preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i periodično, zajedno sa svojim ljekarom, procjenjivati ​​koncentraciju holesterola u krvi.


  1. Evsyukova I.I., Kosheleva N.G. Diabetes mellitus. Trudna i novorođenčad, Miklos -, 2009. - 272 c.

  2. Okorokov A. N. Dijagnoza bolesti unutrašnjih organa. Svezak 4. Dijagnoza bolesti krvožilnog sistema, Medicinska literatura - M., 2011. - 504 c.

  3. Gurvich, Mihail Dijeta za dijabetes / Mikhail Gurvich. - M .: GEOTAR-Media, 2006. - 288 str.

Dozvolite da se predstavim. Moje ime je Elena. Radim kao endokrinolog više od 10 godina. Vjerujem da sam trenutno profesionalac u svojoj oblasti i želim pomoći svim posjetiteljima stranice da riješe složene i ne baš tako zadatke.Svi materijali za stranicu prikupljaju se i pažljivo obrađuju kako bi se što više prenijeli svi potrebni podaci. Prije primjene onoga što je opisano na web mjestu, uvijek je potrebno obavezno savjetovanje sa stručnjacima.

1. Prestanite pušiti (ako pušite)

Pušenje dovodi do razvoja različitih bolesti, uključujući rak više od 15 organa, srčane i krvožilne bolesti, bolesti pluća, bolesti reproduktivnog sistema itd. Osim toga, pušenje može imati negativan učinak na nivo lipoproteina visoke gustoće u vašem tijelu. Studije pokazuju da pušenje smanjuje HDL i povećava rizik od koronarne srčane bolesti. Kako bi se izbjegao razvoj bolesti kardiovaskularnog sustava, te pojave srčanih i moždanih udara, stručnjaci preporučuju prestanak pušenja.

2. Više fizičke aktivnosti

Da biste održali svoje zdravlje zdravim, morate povećati svoju dnevnu fizičku aktivnost, posebno ako vodite sjedeći način života. Porast fizičke aktivnosti direktno pomaže povećanju nivoa "dobrog" HDL holesterola, što je još jedna od mnogih prednosti bavljenja sportom. Aerobna tjelovježba je najbolji izbor za podizanje HDL kolesterola. Tu spadaju:

  • hodanje
  • trčanje
  • plivanje
  • časovi plesa
  • biciklizam
  • aktivne igre (fudbal, odbojka, košarka, rukomet, tenis, itd.)

3. Smanjite višak kilograma

Ako ste trenutno pretili ili gojazni, gubitak kilograma za čak nekoliko kilograma može poboljšati razinu HDL kolesterola. Smanjenje tjelesne težine na svaka 3 kg dovodi do povećanja razine lipoproteina visoke gustoće za 1 miligram po decilitru.

4. Jedite zdrave masti

Da biste povećali HDL i ukupni kolesterol, trebali biste izbjegavati jesti trans masti koje obično postoje u tvrdim margarinima, pecivima i prženoj brzoj hrani. Prednost treba dati jedenju zdravih masti prisutnih u ulju avokada i avokada, maslinovom ulju, orasima i masnoj ribi. Zdrave masti pomažu u ravnoteži LDL kolesterola snižavanjem i povećanjem HDL holesterola, pridonoseći tako dobrom kardiovaskularnom zdravlju.

5. Smanjite unos rafiniranih ugljikohidrata

Ishrana bogata rafiniranim ugljikohidratima poput bijelog hljeba, bijelog pirinča, tjestenine, šećera, itd. Negativno utječe na razinu HDL kolesterola. Smanjenje unosa ove vrste ugljikohidrata pomoći će vam da poboljšate razinu lipoproteina visoke gustoće. Preferirajte upotrebu hrane bogate složenim ugljikohidratima i cjelovite hrane (povrće, voće i integralne žitarice) - to će omogućiti održavanje visoke razine HDL-a i spriječiti razvoj bolesti krvnih žila i srca.

6. Pijte samo male količine alkohola ili prestanite piti potpuno

Alkohol ne donosi bilo kakvu korist za tijelo, a njegova upotreba nanosi samo štetu. Ako pijete alkohol, ograničite ga na malu količinu. U stvari je umjerena naspram značajnog konzumiranja alkohola bila povezana s visokim HDL kolesterolom. Ako i dalje pijete alkohol, pokušajte davati prednost prirodnom crnom vinu (umjereno) i nivo vašeg "dobrog" holesterola će biti normalan.

7. Povećajte unos niacina

Niacin je nikotinska kiselina, naziva se i vitamin B³ ili vitamin PP. Vaše tijelo koristi niacin za oslobađanje energije iz hrane kada je probavlja. Ovaj vitamin takođe pomaže u održavanju zdravlja vašeg probavnog sistema, živčanog sistema, kože, kose i očiju.Većina ljudi dobiva dovoljno niacina iz hrane. Međutim, sa smanjenom nivoom HDL holesterola kako bi se povisio, niacin se često propisuje u obliku dodataka.

Nikotinska kiselina može se uzimati u nižim dozama, uprkos preporukama za upotrebu, jer uzimanje ovih dodataka ponekad može uzrokovati neželjene nuspojave, posebno ako se uzimaju u velikim dozama. Ove nuspojave uzimanja niacina uključuju:

  • hiperemija
  • svrab ili peckanje na koži
  • gastrointestinalni problemi
  • problemi sa mišićima
  • problemi sa jetrom

Kada je u pitanju dobijanje dovoljno niacina iz hrane, trebali biste u svoju svakodnevnu prehranu uključiti neke namirnice bogate ovim vitaminom, kao što su:

  • pureće meso
  • pileća prsa (samo od domaće piletine)
  • kikiriki
  • gljive
  • jetra
  • tunjevina
  • zeleni grašak
  • organska govedina
  • sjemenke suncokreta
  • avokado

Pokušajte konzumirati više ove ukusne namirnice bogate niacinom kako biste prirodno povećali svoj „dobar“ HDL holesterol.

8. Lijekovi

Može li jedan od lijekova koji uzimate biti uzrok snižavanja HDL holesterola u vašem tijelu? Moguće je! Lijekovi kao što su anabolički steroidi, beta blokatori, benzodiazepini i progestini mogu sniziti lipoproteine ​​visoke gustoće. Ako uzimate neki od ovih lijekova, obavijestite o tome svog liječnika i, ako je moguće, pokušajte zamijeniti te lijekove prirodnim proizvodima koji također mogu riješiti vaš problem.

Što je HDL holesterol?

Ukupni holesterol ukazuje na ukupnu količinu lipida u krvi, uključujući LDL, HDL i trigliceride. Međutim, ukupni holesterol se uglavnom sastoji od lipoproteina niske gustine (LDL), koji se često nazivaju i "lošim" holesterolom. Visoka razina LDL može dovesti do stvaranja kolesteroloških plakova na zidovima arterija, povećavajući vjerojatnost razvoja kardiovaskularnih bolesti, te pojave srčanog i moždanog udara. LDL takođe povećava rizik od razvoja perifernih arterijskih bolesti koje se mogu razviti kada rezultirajući plakovi sužaju lumen arterija koji dovode krv u noge. Dobra vijest je da što je viša razina vašeg dobrog kolesterola u HDL-u, niža je i razina LDL-a.

Što je HDL? HDL znači lipoproteini velike gustoće, koji su opšte poznati kao dobar holesterol. Lipoproteini velike gustoće, u pravilu, djeluju kao apsorberi viška kolesterola u krvi, kojeg transportiraju nazad u jetru, gdje se potom razgrađuje.

HDL je zapravo složeniji nego što smo nekada mislili. Nekada se mislilo da su lipoproteini velike gustoće jedna vrsta čestica, ali sada se vjeruje da je to čitava porodica različitih čestica. Svi HDL sadrže lipide (masti), holesterol i proteine ​​(apolipoproteine). Neke su vrste lipoproteina visoke gustoće sfernog oblika, dok su druge u obliku diska. Neke vrste HDL-a uklanjaju loš kolesterol iz krvi dok su druge vrste indiferentne na holesterol. Neke vrste HDL-a usmjeravaju holesterol na pogrešan način (na LDL i stanice) ili štite LDL-kolesterol tako da on postane štetniji za arterije.

Nepredvidivi učinci HDL-a jedan su od razloga zašto snižavanju LDL kolesterola često dobiva veću pažnju kao primarna obrana od srčanih bolesti i moždanog udara. Međutim, medicinski svijet, kako u modernoj medicini, tako i u holističkoj, i dalje se slaže da je podizanje niskog HDL-a vrlo pametan potez za zdravlje, jer niska razina ove vrste kolesterola može biti opasnija od visoke LDL holesterol.

Prema studijama, idealna razina HDL holesterola za muškarce i žene je 60 miligrama holesterola po decilitru krvi.Ako je razina HDL-a u ljudskom tijelu manja od 40 miligrama kolesterola po decilitru krvi ili je razina HDL-a u ženi niža od 50 miligrama holesterola po decilitru krvi, tada se smatra da je rizik od obolijevanja, posebno srčanih bolesti. Čak i ako je vaša razina HDL-a viša nego u riziku, ali niža od optimalne, savjetujemo vam da radite na povećanju lipoproteina visoke gustoće kako biste smanjili rizik od srčanih bolesti.

Razlika između HDL i LDL kolesterola

Kao što znamo, HDL je "dobar", dok je LDL "loš" tip holesterola. Evo nekoliko osnovnih činjenica o ove dvije vrste holesterola:

  • lipoproteini velike gustine
  • "Dobar" holesterol
  • njihov se nivo povećava pravilnom prehranom
  • pušenje snižava HDL
  • pomaže smanjiti LDL kolesterol i ukloniti ga iz arterija
  • viša razina smanjuje rizik od ozbiljnih problema sa srcem i krvnim žilama
  • lipoproteini male gustine
  • Loš holesterol
  • njihova se razina povećava nepravilnom prehranom
  • pušenje povećava LDL
  • su glavni izvor nakupljanja holesterola i začepljenje arterija
  • njihova viša razina povećava rizik od razvoja ozbiljnih problema sa srcem i krvnim žilama
  • prekomjerna težina povezana je s višim nivoom LDL-a i nižim razinama HDL-a

Završne misli o HDL holesterolu

Ako ne znate nivo HDL-a, to možete saznati davanjem krvi krvi (lipidni profil). Ova analiza pružit će priliku za otkrivanje opće razine kolesterola, kao i njegovih pojedinačnih dijelova, uključujući HDL i LDL. Nema očiglednih znakova ili simptoma visokog LDL holesterola i niskog HDL holesterola, zato je važno redovno provjeravati kolesterol u krvi da biste održali zdrav način života!

Imajte na umu da neki od najboljih načina za povećanje „dobrog“ HDL holesterola, a istovremeno snizite „loš“ LDL holesterol uključuju odvikavanje od pušenja, redovne vježbe, smanjenje prekomjerne težine, jesti više zdravih masti, smanjujete unos rafiniranih ugljikohidrata i smanjujete unos. alkohol ili njegovo potpuno odbacivanje, povećana konzumacija hrane bogate niacinom i odbijanje uzimanja određenih lijekova. Poduzmite ove korake i gledajte kako vam raste HDL holesterol i smanjuje li se rizik od srčanih i moždanih udara.

Što je HDL u biohemijskom testu krvi?

HDL je holesterol visoke gustoće. Ovaj udio lipoproteinskih kompleksa karakteriše najmanja veličina čestica. U ljudskom tijelu lipoproteini visoke gustoće obavljaju nekoliko važnih funkcija:

  • hvatanje i transport holesterola niskog i vrlo niskog gustina iz krvi u jetru za njegovo dalje iskorištavanje iz tijela kao dijela žuči,
  • pročišćavanje vaskularnih zidova naslaga triglicerida i lipoproteina NP i SNP,
  • smanjenje viskoznosti krvi i normalizacija njegovih reoloških svojstava,
  • smanjiti rizik od razvoja mikrotromba,
  • poboljšati i vratiti elastična svojstva vaskularnih zidova,
  • doprinose normalizaciji metabolizma,
  • smanjiti rizik od razvoja metaboličkog sindroma i gojaznosti,
  • onemogućavaju razvoj i daljnje napredovanje ateroskleroze.
HDL funkcije

Treba napomenuti da se kod žena prije menopauze mogu primijetiti normalne vrijednosti kolesterola u prisutnosti viška kilograma. To je zbog hormonalne pozadine, adekvatna razina estrogena u krvi prirodni je faktor zaštite od kardiovaskularnih bolesti. Zato se kod žena prije menopauze ateroskleroza praktično ne javlja.U muškaraca takav faktor zaštite nema, stoga često registriraju izraženu aterosklerotsku leziju krvnih žila, kao i moždane udare i srčane udare u mladoj dobi.

Indikacije za ispitivanje lipoproteina VP

Analiza frakcija holesterola omogućava vam:

  • procijeniti stupanj kardiovaskularnog rizika (vjerovatnoća za razvoj srčanih bolesti, angina pektoris, srčani udar, moždani udar, itd.),
  • prepoznati odstupanja u ravnoteži lipida i aterosklerozu krvnih žila,
  • za dinamičku kontrolu učinkovitosti prehrane i stalne terapije za smanjenje lipida.

Takođe, analiza holesterola i njegovih frakcija vrši se sa:

  • bolesti jetre i gušterače,
  • žutica
  • dijabetes
  • povećana tromboza,
  • prisutnost koronarne srčane bolesti, angine pektoris i drugih bolesti CVS-a,
  • cerebrovaskularna nesreća,
  • hipertenzija
  • trudnoća (uključena u standardni istraživački paket),
  • pobačaj
  • gojaznost.

Kako se pripremiti za analizu?

Uzorkovanje krvi vrši se strogo na prazan stomak. Nekoliko dana prije ispitivanja, iz prehrane treba isključiti masnu i prženu hranu, slatkiše, alkohol. Uoči analize isključeni su fizičko i emocionalno preopterećenje, kao i pušenje.

Prije analize dopušteno je piti vodu. Čaj, kafa, soda i sokovi zabranjeno je piti.

Liječnik i laboratorijsko osoblje trebaju biti informisani o lijekovima koje pacijent uzima. To je zbog činjenice da mnogi lijekovi mogu dovesti do lažno pozitivnih ili lažno negativnih rezultata.

Razina HDL-a može se povećati kada uzimate ciklofenil, oralne kontraceptive, estrogene, derivate fibroične kiseline (klofibrat ®, gemfibrozil ®), lovastatin ®, pravastatin ®, simvastatin ®, nikotinsku kiselinu, fenobarbital ®, kaptopril ® Q, karbamaz , furosemid ®, nifedipin ®, verapamil ®.

Lažno negativni rezultati mogu se primijetiti tijekom liječenja androgenovima, beta blokatorima (posebno ne-kardioselektivnim), ciklosporinom ®, diureticima, interferonom, interleukinom, tiazidima.

Tabela lipoproteina visoke gustoće za muškarce i žene

Norma HDL-a kod muškaraca i žena neznatno je različita, zbog razlika u hormonskoj pozadini. Također su primijećena fluktuacija u vrijednostima VP lipoproteina povezanih s godinama. Normalne vrijednosti mogu se napisati: milimole po litri ili u miligramu po dl. Podaci u različitim laboratorijima mogu se neznatno razlikovati zbog upotrebe različitih reagensa.

Normalne vrijednosti HDL-a u krvi žena i muškaraca predstavljene su u tabeli:

Starosne granice Pol Holesterol
HDL
mmol / l
Pet do deset godinaM0,98 — 1,94
F0,93 — 1,89
Deset do petnaest godinaM0,96 — 1,91
F0,96 — 1,81
Petnaest do dvadeset godinaM0,78 — 1,63
F0,91 — 1,91
Dvadeset do dvadeset pet godinaM0,78 — 1,63
F0,85 — 2,04
Dvadeset pet do trideset godinaM0,80 — 1,63
F0,96 — 2,15
Trideset do trideset pet godinaM0,72 — 1,63
F0,93 — 1,99
Trideset pet do četrdeset godinaM0,75 — 1,60
F0,88 — 2,12
Četrdeset do četrdeset petM0,70 — 1,73
F0,88 — 2,28
Četrdeset pet do pedeset godinaM0,78 — 1,66
F0,88 — 2,25
Pedeset do pedeset pet godinaM0,72 — 1,63
F0,96 — 2,38
Pedeset pet do šezdeset godinaM0,72 — 1,84
F0,96 — 2,35
Šezdeset do šezdeset pet godinaM0,78 -1,91
F0,98 — 2,38
Šezdeset pet do sedamdesetM0,78 — 1,94
F0,91 — 2,48
Pacijenti stariji od sedamdeset godinaM0,80 — 1,94
F0,85 — 2,38

Povišeni su lipoproteini visoke gustoće: šta to znači?

Trudnoća je obično uzrok porasta HDL-a kod žena. Tokom rođenja djeteta, postepeno povećanje kolesterola je normalno i ne zahtijeva medicinsku korekciju. Međutim, oštar i značajan porast frakcija lipoproteina niske i vrlo niske gustoće zahtijeva obaveznu dijetu za snižavanje lipida jer je većina lijekova za snižavanje holesterola kontraindicirana u trudnoći.

Patološki povišena razina kolesterola tijekom trudnoće može uzrokovati porast viskoznosti krvi, povećanje krvnih ugrušaka, fetalnu hipoksiju i ometan protok krvi iz placente, kašnjenje u razvoju fetusa, spontani pobačaj, uobičajeni pobačaj itd.

Glavni razlozi povećanja lipoproteina visoke gustoće kod žena i muškaraca su:

  • metabolički sindrom (pretilost),
  • endokrinološke patologije (dijabetes melitus tipa 1 i 2, Cushingov sindrom, hipotireoza i sl.),
  • bolest bubrega (nefrotski sindrom ili hronično zatajenje bubrega),
  • nervna iscrpljenost, stres, manija, depresivna stanja,
  • nasljedni poremećaji metabolizma lipida,
  • bolesti jetre i žučne kesice,
  • opstruktivna žutica,
  • alkoholizam
  • patologije pankreasa.

Također, uzrok povećane razine lipoproteina može biti prekomjerna konzumacija hrane bogate holesterolom (jaja, mesni proizvodi, masni mliječni proizvodi itd.)

Snižen HDL holesterol: šta to znači

Smanjenje lipoproteina visoke gustoće može se primetiti ako pacijent ima:

  • aterosklerotska vaskularna bolest,
  • zastoj žuči
  • hipolipoproteinemija,
  • dijabetes melitus
  • gojaznost
  • bolest bubrega
  • patologije jetre
  • nasljedna hipertrigliceridemija,
  • teška anemija
  • hronične mijeloproliferativne patologije,
  • anoreksija
  • fizička i emocionalna iscrpljenost,
  • akutni infarkt miokarda,
  • ishemijski moždani udar
  • koronarna bolest srca.

Kako se manifestiraju lipidni disbalansi?

Povećani udio loših kolesterola u krvi nije praćen specifičnim kliničkim simptomima prije pojave komplikacija (ateroskleroza, koronarna bolest srca itd.). Razvoj aterosklerotskih lezija vaskularnih zidova može se očitovati pojavom:

  • nedostatak daha tokom fizičkog napora,
  • povremena klaudifikacija,
  • vrtoglavica i glavobolja,
  • stalna slabost, letargija, gubitak pamćenja i performanse,
  • hlađenje udova (ishemija donjih udova),
  • osjećaj puzanja na ekstremitetima, ukočenost prstiju,
  • bol iza sternuma.

Kako normalizovati lipoproteine?

Sav tretman lijekovima usmjerenim na snižavanje holesterola treba propisati isključivo specijalista i provesti ga pod laboratorijskim nadzorom.

Treba imati na umu i da bi liječenje trebalo biti sveobuhvatno. Bez normalizacije prehrane (dijeta sa smanjenim lipidima), gubitka tjelesne težine i korekcije načina života (odvikavanje od pušenja i konzumiranja alkohola, normalizacija tjelesne aktivnosti itd.), Liječenje lijekovima neće dati potrebne rezultate.

Prehrana sa smanjenim lipidima podrazumijeva odbijanje ili ograničavanje upotrebe hrane bogate holesterolom, isključenje iz prehrane masne, pržene, dimljene hrane, svježih muffina, sode i sl.

Potrebno je povećati potrošnju svježeg povrća i voća, mekinja i vlakana, ribe s niskim udjelom masti. Takođe se preporučuje uzimanje dodataka koji sadrže B vitamine, vitamine A, E i C, omega-3 masne kiseline (riblje ulje), magnezijum i cink.

Pogledajte video: Holesterol ishrana Top 12 namirnica (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar