Znakovi i simptomi dijabetičkog stopala

Dijabetičko stopalo je glavni uzrok amputacije donjih udova kod dijabetesa. Oko 8-10% pacijenata suočeno je sa sindromom, dok je oko 40-50% uključeno u rizičnu grupu. Treba imati na umu da se oko 10 puta češće dijabetično stopalo razvija kod pacijenata sa drugom vrstom šećerne bolesti. S obzirom na opasnosti stanja, morate naučiti sve o simptomima, uzrocima razvoja i značajkama liječenja.

Simptomi i znakovi dijabetičkog stopala

Simptomi dijabetičkog stopala su raznoliki. To se događa zbog prisustva nekoliko oblika ovog stanja, karakteristikama tijela svake osobe. Općenito, s bolešću poput dijabetičkog stopala simptomi se mogu uvjetno podijeliti na početne i kasnije. Govoreći o prvom, stručnjaci obraćaju pažnju na crvenilo kože i oticanje nogu. Pored toga, nepoželjno je zanemariti takve znakove kao što su:

  • porast temperaturnih pokazatelja na površini kože. To ukazuje na infekciju, upalnu reakciju,
  • šepanje i otežano hodanje mogu biti ne samo znak sindroma, nego i signal da su cipele bile nepravilno odabrane,
  • crvenilo kože u blizini rane ukazuje na porast infekcije, početni stadij promjena tkiva,
  • ukočenost u nogama, što ukazuje na oslabljenu provodljivost živaca.

Prvi znakovi dijabetičkog stopala mogu se pojaviti i u činjenici da kosa prestaje rasti u području gležnja. Ova dehidratacija kože, poput grubljanja, ukazuje na poremećaje cirkulacije krvi. Uz to, simptome sindroma treba uzeti u obzir kod urastalih noktiju, zakrivljenosti prstiju (u obliku čekića), žuljeva i različitih gljivičnih ozljeda, kako kože tako i nokta. Stručnjaci preporučuju dijabetičarima da ne ignoriraju nijedan od ovih znakova, a ako se pojave dva ili više simptoma, odmah započnu liječenje.

Uzroci sindroma

Dijabetičko stopalo nastaje kod većine bolesnika sa dijabetesom tipa 1 do 7–10 godina od početka bolesti. U bolesnika sa drugom vrstom bolesti sindrom se može pojaviti na samom početku patologije. Primjećujući razloge koji provociraju ovu komplikaciju šećerne bolesti, obratite pažnju na:

  • česti skokovi šećera, koji dovode do postepenog uništavanja krvnih žila u cijelom tijelu,
  • nedovoljno snabdevanje krvlju utiče na nervne završetke, koji se takođe uništavaju, uzrokujući različita oštećenja na koži nogu,
  • uslijed toga dolazi do poremećaja metabolizma u tkivima, od kojih prvenstveno noge pate. Rezultat je slabo zarastanje rana,
  • suva koža i zadebljanje u stopalima, što je skoro idealno za stvaranje gljivičnih lezija, suvih kukuruza. Ako se pridruži i najmanja infekcija, stvara se aktivni upalni proces.

Sljedeće faze ovog procesa trebaju se smatrati smrću tkiva, nekrozom, što dovodi do sindroma dijabetičkog stopala. Stručnjaci razlikuju tri rizične skupine. Prvi karakterizira očuvanje osjetljivosti na svim tačkama i dobra pulsacija u arterijama stopala. U tom slučaju se preporučuju pregledi godišnje.

Oni koji su u drugoj rizičnoj skupini suočeni su sa smanjenim stepenom osjetljivosti, odsutnosti distalnog pulsa i prisutnošću deformiteta. Ispitivanja u ovom slučaju trebaju se obavljati jednom u šest mjeseci. Treću rizičnu grupu karakterizira prisustvo u medicinskoj anamnezi čira, slučajeva amputacije na stopalu. Ne zaboravite na značajnu neuropatiju. Ankete su obavezne svaka tri mjeseca.

Stadiji dijabetičkog stopala

Dijabetičko stopalo povezano je s određenim stadijima, kojih ima pet. U ovom slučaju nula je rizična grupa. Nema ulcerozne lezije, međutim, stopala su podvrgnuta deformaciji, počela su se blijeda i hladnija, pa se razvija i smetnja. Sve to ukazuje na sindrom dijabetičkog stopala.

U prvom koraku na površini se formiraju čirevi koji ne zahvaćaju duboke slojeve epiderme. U drugom stupnju čir počinje da se razvija duboko u stopalu, zahvaćajući kožu, mišiće, tetive i vlakna. Treću fazu karakterizira produbljivanje stanja, postizanje koštanih struktura. Ako se u ovom stadiju započne liječenje dijabetičkog stopala, bit će moguće održavati udove, izbjegavajući amputaciju.

Govoreći o četvrtoj fazi, oni obraćaju pažnju na činjenicu da na stopalu dijabetesa nastaje specifična crnina (gangrena). Granice takvog poraza tradicionalno su jasno određene. U posljednjem petom stadijumu dolazi do povećanja područja smrti, simptome i liječenje treba uskladiti isključivo sa stručnjakom. Gagrenozna lezija raste sve više i počinje hvatati nove prostore. Nedostatak liječenja u ovom slučaju dovodi do gubitka udova ili čak smrti pacijenta.

Razlikuju se i pojedini oblici dijabetičkog stopala. Govoreći o tome, obratite pažnju na sledeću listu:

  • ishemična, povezana s prevladavajućom lezijom krvnih žila. Koža počinje blijedo postajati, postaje sve hladnija, očituje se podbuhlost. Oblik stopala se ne mijenja uvijek, možda nema naočnjaka, međutim, kada kliknete na krvne žile, mrešanje se ne pojavljuje ili je ocijenjeno kao slabo,
  • neuropatsko, što je posljedica smrti nervnog tkiva. U isto vrijeme prag boli u početnoj fazi procjenjuje se smanjenim, tako da se bol ne osjeća, poput raznih ozljeda. Identificirana je deformacija stopala, stvaraju se korneti, a na mjestu ozljede javljaju se čirevi sa glatkim ivicama,
  • najčešći je neuroishemijski oblik dijabetičkog stopala. Karakteriziraju ga simptomi svakog od ranije predstavljenih oblika. S tim u vezi, na pitanje kako obrazac izgleda, preporučuje se kontaktiranje stručnjaka.

Dijagnoza bolesti

Dijagnoza sindroma poput dijabetičkog stopala treba obaviti najopsežnije. Provode se brojne studije (glikemijski profil, nivo glikoziliranog hemoglobina, lipidi u krvi: holesterol, LDL, trigliceridi, HDL). Obaveznim korakom, ako postoje znakovi dijabetičkog stopala, treba smatrati vizualni pregled oštećenog ekstremiteta.

Da bi se razjasnila dijagnoza i specifičan oblik bolesti, propisuje se neurološki pregled, ultrazvuk posuda, radiografija stopala, a takođe angiografija. Uzima se kompletna krvna slika, bakteriološka kultura, ispituje se tekućina iz rane. Važan je integrirani pristup koji će kao rezultat pomoći u propisivanju cjelovitog liječenja dijabetičkog stopala.

Kako liječiti dijabetičko stopalo?

Liječenje dijabetičkog stopala može biti konzervativno, operativno, a može se izvoditi i kod kuće. Veoma je važno da se patologija liječi pod nadzorom stručnjaka. U ovom slučaju sindrom dijabetičkog stopala neće biti povezan s komplikacijama, a tretman kod kuće će biti 100% efikasan, kao i naknadna prevencija.

Terapija lijekovima

Liječenje dijabetičkog stopala primjenom lijekova provodi se u nekoliko smjerova. To se obično događa kod kuće.

Da bi se smanjila glukoza u krvi, koriste se ili inzulin ili lijekovi koji snižavaju šećer u krvi.

Toplo se preporučuje da:

  • da bi se isključila upalna reakcija s dijabetesom stopala, koriste se antibiotici širokog spektra,
  • bol može neutralizovati lekove protiv bolova: Ibuprofen, Analgin,
  • Normoven ili Pentoksifilin su propisani za optimizaciju cirkulacije krvi,
  • masti, antibakterijska imena dodjeljuju se pojedinačno za svaki slučaj. To ovisi o obliku i koliko brzo bolest napreduje.

Ortopedske uloške za dijabetičko stopalo zaslužuju posebnu pažnju, koja može poboljšati stanje nogu i njihove kože. Međutim, oni nisu jedini način za izliječenje ovog sindroma. Zbog toga je veoma važno da terapija bude i ostane sveobuhvatna.

Odličan video! Sve gledamo!

Ukratko o hirurškim intervencijama

U slučaju da je zakazana operacija, tretman će se sastojati u uklanjanju malih područja mrtvog tkiva sa glatkim ivicama (nekrektomija). Moguće je potpuno ili djelomično uklanjanje prsta zahvaćenog gangrenom (resekcija), 100% uklanjanje stopala ili određenog dijela noge, na primjer, do granica normalnog tkiva (amputacije).

Osim toga, u određenim situacijama potrebno je obnavljanje prohodnosti krvnih žila (angioplastika). Također, u nekim slučajevima se ne obnavljaju obnovljeni sudovi, cirkulira se krv kako bi ih zaobišla (endarterektomija). Koristi se formiranje dodatnih zaobilaznih cirkulacijskih puteva (autogeno zaobilazno cijepljenje) ili stvaranje potpornih mrežastih struktura za krvne žile (stentiranje).

Kućno lečenje

Također se može pružiti liječenje dijabetičkog stopala kod kuće. Ali za to moraju biti ispunjeni neki uvjeti: stalno praćenje specijalista je obavezno, faza razvoja sindroma ni u kojem slučaju ne smije biti povezana s komplikacijama. U ovom slučaju će biti zaista dozvoljeno liječenje narodnim lijekovima. Mogu se koristiti sljedeća sredstva i formulacije:

  • listovi oraha ili burdoka (svježi ljeti, zimi sušeni) mogu se pohvaliti efektom zacjeljivanja rana. Primjenjuju se na nogu, prethodno ispranu otopinom kalijevog permanganata ili furatsilina. Za uspješno liječenje stopalo se razmazuje malim slojem meda, odozgo se nanose listovi repice. Preporučuje se zavoj mijenjati jednom ili dva puta tokom dana ili još češće,
  • lišće repe se mogu koristiti oralno (jedna čajna kašika na 250 ml kipuće vode), jer ih karakterišu diuretički i limfogoni efekti,
  • Pokazaće se da je ulje klinčića zamena za burdock, koji ima analgetski, antibakterijski i zaceljivanje rana. Da biste osigurali terapiju, jednostavno je potrebno da nanesete malu količinu na dijabetičko stopalo,
  • Kako bi se ubrzalo zacjeljivanje rana, moći će se upotrijebiti kefir, prah od osušenih iglica bora ili smreke. Važno je osigurati da nema alergije na bilo koju od predstavljenih komponenti.

Ni u kojem slučaju ne smijemo zaboraviti da je liječenje narodnim lijekovima pod nadzorom stručnjaka.

Prevencija i prognoza

Dijabetičko stopalo mora se podvrgnuti ne manje potpunoj prevenciji, kao ni tretmanu. To će omogućiti postizanje relativno pozitivne prognoze, isključiti razvoj komplikacija. Dakle, prevencija dijabetičkog stopala kod dijabetes melitusa je svakodnevno pranje, temeljito mrlje kože nogu, uklanjajući efekte bilo kakvih visokih temperatura. Važno je periodično pregledavati kožu stopala kako biste uočili ogrebotine, posjekotine i druge povrede.

Prevencija dijabetičkog stopala isključuje upotrebu grijaćih jastučića, hodanje bosih nogu, upotrebu kukuruznih žbuka. Svakodnevno morate provjeravati cipelu na prisustvo stranih predmeta i unutrašnjih oštećenja koja mogu doprinijeti razvoju kukuruza. Govoreći o tome kako se brinuti za stopala, obratite pažnju na to da:

  • ne preporučuje se nošenje čarapa (čarapa) sa šavovima,
  • ne nosite cipele bez uložaka, posebno na bosu nogu,
  • važno je odabrati pravu obuću - izuzetno mekani i prostrani (široki) modeli,
  • korne koje su se pojavile ne treba se same odsjeći. Ispravnije je konsultovati stručnjaka.

Osim toga, preporuča se rezati nokte na nozi isključivo ravno (ni u kojem slučaju u polukrugu). U slučaju stvaranja uraslog nokta ili prepoznavanja drugih ozljeda stopala, važno je što prije se obratiti stručnjaku.

Pogledajte video: SZ157-Dijabetes i dijabetesno stopalo (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar