Acesulfam kalijum: šteta i prednosti zaslađivača E950

Acesulfam kalijum jedna je od najpopularnijih zamjena za šećer na svijetu. Slatkoća od 1 kg ovog zaslađivača (to je dodatak hrani E950) jednaka je slatkoći od oko 200 kg saharoze (šećera) i uporediva je sa slatkoćom aspartama. No, za razliku od potonjeg, slatkoća Acesulfame K osjeti se odmah i ne ostaje mu dugo na jeziku.

Dodatak prehrani E950 poznat je od druge polovice prošlog stoljeća, a službeno se koristi u proizvodnji hrane u posljednjih 15 godina.

Acesulfam kalijum je bela, praškasta supstanca, hemijske formule C4H4Kno4S i dobro rastvorljiv u vodi. E950 se dobiva kemijskom reakcijom derivata acetooctene kiseline s derivatima aminosulfonske kiseline. Postoje i drugi načini da se nabavi ovaj dodatak hrani i svi su hemijski.

Acesulfam K se obično koristi zajedno sa drugim sličnim supstituentima šećera, poput aspartama ili sukraloze. Ukupna slatkoća mješavine zaslađivača veća je od svake komponente pojedinačno. Osim toga, smjesa zaslađivača preciznije prenosi okus šećera.

Acesulfam kalijum, E950 - uticaj na organizam, šteta ili korist?

Da li kalijev acesulfam šteti zdravlju? Prvo, prednosti dodataka prehrani E950. Naravno, leži u značajnoj slatkoći ove supstance koja vam omogućava da proizvedete niskokaloričnu hranu sa smanjenim udjelom šećera ili uopšte bez šećera. Takva hrana važna je za ljude koji imaju dijabetes ili jednostavno imaju problema s prekomjernom težinom. Acesulfam kalijum ima koristi i u tome što ne izaziva truljenje zuba.

Periodično se u medijima pojavljuju izvještaji o opasnosti acesulfama kalijuma za tijelo. Postoje navodi da ova supstanca može biti štetna, jer predstavlja kancerogen i izaziva pojavu kancerogenih tumora. Ali istovremeno, podaci brojnih istraživanja na životinjama ukazuju na to da kalijev acesulfam ne šteti zdravlju, ne pokazuje svojstva alergena i kancerogena, te ne uzrokuje onkološke probleme.

Aditiv E950 nije uključen u metabolizam, ne apsorbira se, ne akumulira se u unutrašnjim organima i izlučuje se nepromijenjen iz tijela. Najveća dopuštena bezopasna dnevna doza acesulfama kalijuma je 15 mg po kg tjelesne težine čovjeka.

Na osnovu prethodnog, općenito je prihvaćeno da je Acesulfame K neopasna tvar koja se smije koristiti samostalno ili u kombinaciji s drugim nadomjescima šećera. Do danas nema pouzdanih podataka o štetnosti acesulfama kalija u tijelu. Ali zbog relativne novosti i nedovoljnog znanja, dodatak E950 treba svrstati u grupu uvjetno sigurnih E-aditiva.

Acesulfame kalijum dodatak hrani - upotreba hrane

Acesulfam kalijum vam omogućava zamjenu šećera u namirnicama, a čineći ih niskokaloričnim. Ova njegova sposobnost objašnjava njegovu značajnu potražnju u prehrambenoj industriji. Upotreba Acesulfame K započela je u Sjedinjenim Državama kao dio bezalkoholnih pića. Trenutno se dodatak prehrani E950 distribuira širom svijeta, a prisutan je u slatkišima, žvakaćim gumama, bezalkoholnim pićima, rashlađenim i smrznutim dezertima, mliječnim proizvodima, pekarskim proizvodima, alkoholnim pićima, sirupima, slatkim nadjevima i prelivima itd.

Ova tvar je, i u obliku praha, i u otopljenom stanju, stabilno hemijsko jedinjenje koje ne mijenja svoju strukturu i svojstva u kiseloj sredini i kada se zagrijava na pasterizaciju. Acesulfame K omogućava da proizvodi zadrže svoju slatkoću tokom toplotne obrade, što je od velike važnosti u proizvodnji proizvoda poput, na primjer, kolačića ili slatkiša. Acesulfam kalijum pomaže dugotrajno održavati njihovu slatkoću, povećavajući na taj način njihov rok trajanja. Prehrambeni dodatak E950 stabilan je i u proizvodima s zakiseljima, na primjer, u bezalkoholnim pićima.

U čemu je šteta

Acesulfame zaslađivač apsolutno ne apsorbira tijelo i može se akumulirati u njemu, što uzrokuje razvoj ozbiljnih bolesti. Na hrani je ta tvar označena etiketom e950.

Acesulfam kalijum je takođe dio najkompleksnijih zaslađivača: Eurosvit, Slamix, Aspasvit i drugi. Osim Acesulfama, ovi proizvodi sadrže i druge dodatke koji nanose štetu tijelu, na primjer, ciklamat i otrovni, no ipak dopušteni aspartam, koji je zabranjen za grijanje iznad 30.

Prirodno, ulazeći u tijelo, aspartam se nehotice zagrijava iznad dozvoljenog maksimuma i razgrađuje se u metanol i fenilalanin. Kad aspartam reagira s određenim drugim tvarima, može se formirati formaldehid.

Obratite pažnju! Danas je aspartam jedini dodatak prehrani za koji je dokazano da šteti organizmu.

Pored poremećaja metabolizma, ovaj lijek može izazvati teško trovanje - šteta je očigledna! Međutim, i dalje se dodaje nekim proizvodima, pa čak i dječijoj hrani.

U kombinaciji sa aspartamom, acesulfam kalijum pojačava apetit, što brzo izaziva gojaznost. Supstance mogu prouzrokovati:

Važno! Nepopravljivu štetu zdravlju ove komponente mogu nanijeti trudnicama, djeci i oslabljenim pacijentima. Zaslađivači sadrže fenilalanin, čija upotreba je neprihvatljiva za osobe sa bijelom kožom, jer mogu razviti hormonalnu neravnotežu.

Fenilalanin se može dugo vremena akumulirati u tijelu i uzrokovati neplodnost ili ozbiljne bolesti. Istovremenom primjenom velike doze ovog zaslađivača ili njegovom čestom primjenom mogu se pojaviti sljedeći simptomi:

  1. gubitak sluha, vida, pamćenja,
  2. bolovi u zglobovima
  3. razdražljivost
  4. mučnina
  5. glavobolja
  6. slabost.

E950 - toksičnost i metabolizam

Zdravi ljudi ne bi trebali jesti nadomjestke šećera, jer čine puno štete. A ako postoji izbor: gazirano piće ili čaj sa šećerom, bolje je dati prednost potonjem. A za one koji se plaše poboljšanja, umjesto šećera može se koristiti med.

Acesulfam, koji se ne metabolizira, lako se resorbira i brzo se izlučuje bubrezima.

Poluvrijeme života je 1,5 sati, što znači da ne dolazi do nakupljanja u tijelu.

Dopuštene norme

Tvar e950 dopušteno je koristiti dnevno u količini od 15 mg / kg tjelesne težine. U Rusiji je acesulfamom dozvoljeno da:

  1. u žvakaće gume sa šećerom radi pojačavanja arome i ukusa u količini od 800 mg / kg,
  2. u pecivima od brašna i pekarskih proizvoda od maslaca, za dijetsku hranu u količini od 1 g / kg,
  3. niskokalorična marmelada,
  4. u mliječnim proizvodima,
  5. u džem, džemove,
  6. u sendvičima na bazi kakaa,
  7. u sušenom voću
  8. u mastima.

Dozvoljena je upotreba tvari u biološki aktivnim aditivima u hrani - mineralima i vitaminima u obliku žvakaćih tableta i sirupa, u vafelima i rogovima bez dodanog šećera, u žvakaćim gumama bez dodanog šećera, za sladoled u količini do 2 g / kg. Sledeće:

  • u sladoledu (osim mlijeka i vrhnja), voćnom ledu s niskim udjelom kalorija ili bez šećera u količini do 800 mg / kg,
  • u specifičnim dijetalnim proizvodima za smanjenje tjelesne težine u količini do 450 mg / kg,
  • u bezalkoholnim pićima na bazi aroma,
  • u alkoholnim pićima sa sadržajem alkohola ne većim od 15%,
  • u voćnim sokovima
  • u mliječnim proizvodima bez dodanog šećera ili s niskim udjelom kalorija,
  • u pićima koja sadrže mešavinu jabukovače i bezalkoholna pića,
  • u alkoholna pića, vino,
  • u aromatiziranim dezertima na vodi, jajima, povrću, masnim, mliječnim, voćnim, žitaricama bez dodatka šećera ili s niskim udjelom kalorija,
  • u pivu niske energetske vrijednosti (količina do 25 mg / kg),
  • u „osvježavajućim“ slatkim slatkišima (bez tableta) bez šećera (količina do 2,5 g / kg),
  • u juhama s niskom energetskom vrijednošću (količina do 110 mg / kg),
  • u konzerviranom voću sa malo ili bez kalorija,
  • u tečnim biološki aktivnim aditivima za hranu (količina do 350 mg / kg),
  • u konzerviranom voću i povrću,
  • u marinadama od ribe,
  • u konzerviranom slatkom i kiselom ribom,
  • u konzerviranoj hrani mekušaca i rakova (količina do 200 mg / kg),
  • žitarice za doručak i grickalice
  • u prerađenim proizvodima povrća i voća s malo kalorija,
  • u umacima i senfu,
  • za maloprodaju.

Naziv proizvoda

Acesulfam kalijum - naziv dodatka prehrani prema GOST R 53904-2010.

Međunarodni sinonim je Acesulfame kalijum.

Ostali nazivi proizvoda:

  • E 950 (E - 950), europski kod,
  • kalijeva sol 3,4-dihidro-6-metil-1,2,3-oksiatiazin-4-on-2,2-dioksida,
  • acesulfam K,
  • Otison, Sunett, trgovačka imena,
  • acesulfam de kali, francuski,
  • Kalium Acesulfam, Nemac.

Vrsta tvari

Aditiv E 950 predstavnik je skupine zaslađivača hrane.

Ovo je umjetni proizvod sulfamidne serije. Ne postoje prirodni analozi. Acesulfam kalijum se sintetiše iz acetooctene kiseline kao rezultat njegove interakcije sa hlorosulfonil izocijanatom. Hemijska reakcija se odvija u hemijski inertnom otapalu (obično etil acetatu).

Aditiv E 950 je upakovan u kartonsku posudu za papir:

  • namotani bubnjevi
  • višeslojne kraft torbe,
  • kutije.

Sva ambalaža mora imati unutarnju polietilensku oblogu za zaštitu proizvoda od prašine i vlage.

U maloprodaji, Acesulfame K obično dolazi u plastičnim limenkama ili vrećama od aluminijske folije sa zatvaračima za višekratnu upotrebu.

Dozvoljena je upotreba ostalih ambalažnih ambalaža.

Glavni proizvođači

Aditiv E 950 se ne proizvodi u Rusiji. Glavni dobavljač proizvoda je Nutrinova (Njemačka).

Ostali glavni proizvođači Acesulfame kalijuma:

  • CENTRO-CHEM S.j. (Poljska),
  • Qingdao Twell Sansino Import & Export Co, Ltd (Kina)
  • OXEA GmbH (Njemačka).

Acesulfam kalijum općenito se smatra sigurnim zaslađivačem. Kontraindiciran je samo osobama s oštećenom funkcijom bubrega i individualnom netolerancijom na tvar. Aditiv E 950 je proizvod hemijske sinteze, pa ga je nepoželjno koristiti trudnicama, dojiljama i djeci predškolskog uzrasta.

Pogledajte video: THE NO Fusion Video Izdelka (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar