12 glavnih znakova dijabetesa kod muškaraca

Da bi se šećer u krvi vratio u normalu, ujutro trebate jesti jednu žlicu na prazan stomak.

Unatoč činjenici da su, prema statističkim podacima, najčešće žene oboljele od dijabetesa, budući da ih u životu prate stanja koja povećavaju rizik i mogu izazvati bolest, muškarci se ne bi trebali opustiti.

Privrženost jačem spolu ne štedi od dijabetesa, a nažalost, sve je više slučajeva kad se bolest dijagnosticira u zanemarenom i već nepovratnom obliku, upravo zato što osoba nije na vrijeme obraćala pažnju na simptome.

Uzroci dijabetesa kod muškaraca uglavnom ovise o samoj osobi, na njih mogu utjecati. Kako kažu, utopljenici se moraju spasiti. Naravno, postoje i faktori koji se ne mogu promijeniti.

Glavni razlozi

Jači spol je također suočen sa različitim problemima u svakodnevnom životu i na poslu.

Također mogu odložiti izlete kod doktora ili jednostavno nemaju vremena za njih, jer su veoma zaposleni na poslu. Važno je zapamtiti da dijabetes, ako se ne liječi i ni na koji način ne pokuša popraviti situaciju s povećanjem šećera u krvi, može dovesti do ozbiljnih komplikacija, koje će se još teže prevladati od uzroka koji ih je izazvao.

Dakle, bolest može da izazove:

  • Smanjenje tjelesne aktivnosti - tijelo nakuplja glukozu ako osoba vodi sjedeći način života. Ako već uzimate injekcije inzulina, morate malo povećati dozu, ako dugo putujete u sjedećem položaju ili samo želite provesti večer na kauču s knjigom,
  • Gojaznost Ako osoba često prejeda i zlostavlja hranu s visokim sadržajem ugljikohidrata i masti, prije ili kasnije riješit će se viška kilograma. Ako ga imate pola norme, rizik od dijabetesa povećava se oko 70 puta. Da biste izbjegli probleme, vrijedi konzumirati što manje slatkiša i krompira. Prejedanje je takođe strogo zabranjeno, uključujući i jesti noću,
  • Mentalni rad u intenzivnom režimu. Često može dovesti do stresa i nervnog naprezanja, a oni, zauzvrat, mogu značajno utjecati na šećer u krvi,
  • Starost. Ako se prva vrsta dijabetesa može dijagnosticirati kod mladih, druga obično prevlada one koji su već prešli 45-godišnju marku. Nakon 65 godina, rizik postaje još veći. To je zbog prisustva skrivenih, hroničnih oboljenja, kao i trošenja unutrašnjih organa. Tijekom godina, oni više ne funkcioniraju kao prije, a sposobnost gušterače da reproducira inzulin i sposobnost tijela da ga apsorbira opada,
  • Sniženi testosteron može smanjiti osjetljivost tkiva na inzulin. Ovaj hormon se također naziva i muški, a njegova nedovoljna količina u krvi može se naznačiti takvim znacima kao što su rast dojke, pojava masnih naslaga oko struka i na stomaku, a nisu povezana s prejedanjem.

Žene su više sklone problemima s povećanim šećerom na genetskoj razini. Ako je neko u obitelji najbliže rodbine - roditelji, djedovi, tetke i ujaka - imao takve probleme, najvjerovatnije će trpjeti svoje potomke.

Muškarci uglavnom vjeruju da ih takve poteškoće ne tiču, ali to nije tako, i ako neko iz vaše porodice pati od bilo kojeg oblika dijabetesa, vjerovatno je da i vi imate predispoziciju za ovu bolest. Od vas se traži da stalno pratite nivo šećera u krvi i vaše zdravlje.

Postoje i drugi uzroci dijabetesa kod muškaraca.

Zarazne bolesti

Oni sami predstavljaju prilično ozbiljan problem, također zato što mogu stvoriti dodatna opterećenja i poremećaje različitih funkcija - uključujući povećanje glukoze, povećanje potrebe za proizvodnjom inzulina. Može izazvati razvoj dijabetesa:

Čak i jednostavna virusna infekcija, koju liječnici napišu na ambulantnoj kartici, poput ARVI-ja, može povećati glukozu. Istina, ovaj je faktor prilično sekundarni, jer ako se imunološki sustav može nositi s virusima, lako može preživjeti takav nesporazum kao visoki šećer.

Da biste se zaštitili od virusa i bolesti do kojih vode, važno je pridržavati se takve sheme:

  • Jedite pravilno, obratite pažnju na voće i povrće, posebno u jesenje-zimi i zimsko-proljetnom periodu,
  • Uzimajte vitamine
  • Temper
  • Vježbajte, barem na minimum.

Ostali faktori

Ostali aspekti vezani za životni stil osobe mogu uticati na glukozu:

  • Ovisnost o kofeinu Poznato je da su muškarci skloniji konzumiranju kafe velikih veličina. Pogrešno je pretpostaviti da se ta supstanca nalazi samo u vašoj omiljenoj latte ili Americano. Čaj, energetska pića, slatka soda takođe imaju kofein i mogu negativno uticati na glukozu,
  • Lijekovi na bazi steroida na bazi homogena. Ako ih dugo uzimate za liječenje artritisa, astme ili upale, budite spremni na moguće probleme sa glukozom. Diuretici, antibiotici,
  • Nedostatak sna. Dovodi do prejedanja, pretilosti i, kao rezultat, svih proizašlih poteškoća,
  • Stresne situacije. Svaki snažni emocionalni šok, živčani slom ili iscrpljenost ne djeluje blagotvorno na zdravlje cjeline, čak ne možete razlikovati zasebne sisteme,
  • Karijes. Prekomjerna potrošnja slatkiša i ugljikohidrata dovodi do toga, stoga, ako se počnu poteškoće sa zubima, vrijedi uzeti mjerenja glukometrom i proći potrebne testove.

Uzroci dijabetesa kod muškaraca zajedno su podesni i rješivi. Vrijedno je biti zainteresiran za svoje stanje s vremena na vrijeme, posjetiti liječnika i ne propustiti „uznemirujuće pozive“ u vidu simptoma koje vam tijelo može poslati.

Dijabetes tipa 1. Razlozi

Genetska oštećenja imunološkog sustava koja zbog T-limfocita i autoantitijela uzrokuju smrt B-stanica otoka gušterače, a oni zauzvrat proizvode inzulin. (Najčešće se genetska oštećenja javljaju nakon virusne infekcije).

U 10% pacijenata B stanice umiru bez ikakvog razloga.

Manjak inzulina >> razina glukoze raste, ali inzulin ga ne dostavlja organima i tkivima >> tijelo to procjenjuje kao nedostatak glukoze i pokreće razgradnju proteina i masti i pretvara ih u glukozu >> glukoze postaje više, ali nema inzulina u tijelu >> začarani krug dovodi do "gladi na pozadini viška glukoze".

Dijabetes tipa 2

Osjetljivost receptora u organima i tkivima na inzulin opada (inzulin se proizvodi, toga ima puno, može se vezati za glukozu, ali tkiva gube osjetljivost na njega).

Osjetljivost B-stanica na glukozu je smanjena. (Normalno, s povećanjem glukoze u krvi> 5,6 mmol / L, molekul glukoze ulazi u B ćeliju i potiče oslobađanje inzulina. Kada se osjetljivost smanji, ne dolazi do izlučivanja inzulina >> mehanizam pretvaranja glikogena u glukozu >> raste razina glukoze u krvi )

Simptomi dijabetesa tipa 1

Dijabetes tipa 1 naglo se razvija i simptomi se povećavaju.

  1. Polyuria (puno urina) je prvi znak dijabetesa. Pojavljuje se kada glikemija u krvi prelazi 9,5-10 mmol / L.
  2. Česta mokrenjaposebno noću. Količina urina noću počinje prelaziti količinu urina tokom dana.
  3. Žeđ (gubitak tečnosti dovodi do toga) i suha usta.
  4. Gubitak kilograma (u roku od 2 tjedna može izgubiti do 10 kg tjelesne težine).
  5. Apetit se povećao ("Napadi divlje gladi").

U nedostatku liječenja INSULIN-om, simptomi se povećavaju, pojavljuje se slabost, smanjuje se apetit >> razvija se hiperglikemijska koma (dijabetička ketoacidoza). Dijabetes tipa 1 često se prvi put otkriva kada je pacijentu primljena dijabetička ketoacidoza.

Simptomi dijabetesa tipa 2

Isti simptomi (poliurija, česti nagoni, suha usta) su manje izraženi nego kod dijabetesa tipa 1 i pacijenti na njih ne obraćaju pažnju.

50% šećerne bolesti tipa 2 asimptomatsko je već 5 godina. Osoba možda ne sumnja u prisutnost dijabetesa u sebi, a bolest polako vodi do nepovratnih posljedica.

Prvi znakovi dijabetesa tipa 2

Prvi znakovi dijabetesa tipa 2 često uključuju komplikacije izazvane bolešću.

  1. Erektilna disfunkcija (smanjena potencija, seksualni nagon).
  2. Bol u udovima.
  3. Oštećenje vida.
  4. Gubitak osjetljivosti (može postojati drhtanje ruku, nogu).
  5. Duge ne zaceljujuće rane.
  6. Drhtavo hodanje.
  7. Svrab kože, svrbež u preponama i anusu.
  8. Upala prepucija.
  9. Prvi simptomi se nastavljaju (suha usta, žeđ, noćna enureza, slabost).

Kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ne dolazi do gubitka kilograma! Naprotiv, debljanje može porasti.

Dijabetes tipa 1

  1. Dijeta
  2. Terapija inzulinom (stalno, svakodnevno).
  3. Fizička aktivnost

Sve tri komponente su potrebne!

Ako imate dijagnozu dijabetesa, a posebno tipa 1, ne pokušavajte da ga liječite narodnim lijekovima! To može dovesti do tužnih posljedica. Dekocije i infuzije ljekovitog bilja pogodne su samo za prevenciju, ali ne i za liječenje dijabetesa.

Dijabetes melitus tipa 2, vrste liječenja

  1. Ponekad samo dijeta (sa umjerenom hiperglikemijom).
  2. Dijeta + lijekovi za snižavanje šećera u tabletama (1 ili kombinacija lijekova).
  3. Dijeta + lijekovi za snižavanje šećera u tabletama + terapija inzulinom.
  4. Dijeta + inzulinska terapija.

Liječenje šećerne bolesti tipa 2 inzulinom može biti privremeno:

  • hirurškom intervencijom,
  • teška akutna bolest
  • tokom infarkta miokarda i u roku od godinu dana nakon.

Cilj liječenja dijabetesa

  • Postizanje i održavanje normalne razine glukoze u krvi.
  • Normalizacija telesne težine.
  • Normalizacija lipida u krvi (povećana razina HDL-a, smanjeni LDL i trigliceridi).
  • Normalizacija krvnog pritiska ako postoji arterijska hipertenzija.
  • Prevencija vaskularnih komplikacija.

  1. BMI = 20–25 (normalne granice) - 1600–2500 kcal / dan, ovisno o fizičkoj aktivnosti.
  2. BMI = 25–29 (prekomerna težina) - 1300–1500 kcal / dan.
  3. BMI> = 30 (gojaznost) - 1000–1200 kcal / dan.
  4. BMI 2)

Zavisnost dijabetesa kod muškaraca o starosti

Dijabetes tipa 1 pogađa uglavnom mlade muškarce. Često se dijagnosticira u djetinjstvu. A dijabetes tipa 2 smatra se bolešću starije dobi nakon 40-50 godina. U većini slučajeva simptomi dijabetesa kod muškaraca od 30 godina odgovarat će simptomima dijabetesa tipa 1 (gore opisani). Mnogi od ove dobi još nisu razvili komplikacije dijabetesa. Na simptome dijabetesa kod muškaraca nakon 40-50 godina najčešće utiču sljedeći simptomi: smanjena potencija, oslabljen vid i bol u donjim ekstremitetima, učestalo mokrenje, naročito noću.

Posledice dijabetesa

  • Dijabetička retinopatija (npr. Oštećenje mrežnice).
  • Dijabetička kardiopatija (razne bolesti kardiovaskularnog sistema, kao što su hipertrofija lijeve komore ili poremećaj srčanog ritma).
  • Dijabetička nefropatija (oštećenje bubrega, uglavnom je glomerularna filtracija, što dovodi do zatajenja bubrega).
  • Dijabetička dermopatija (kožne lezije: smeđe mrlje, trofični čirevi, slabo zarastanje rana). To može dovesti do gangrene i amputacije stopala.
  • Dijabetička neuropatija (omamljenost u udovima, bol, svrbež kože, drhtavo nagon, smanjena osjetljivost na vanjske utjecaje).
  • Potencija je smanjena, smanjena je seksualna želja, može se razviti neplodnost.

Kao što znate, bolest je lakše sprečiti nego je lečiti. Vodite računa o svom zdravlju, slušajte svoje telo, ne zanemarujte simptome, čak ni žeđ. Svake godine napravite test šećera u krvi i uzmite krvni pritisak. Vodite zdrav i aktivan životni stil, jedite ispravno, održavajte svoju težinu normalnom! I vaše tijelo će vam zahvaliti.

Pogledajte video: ISTINA O DIJABETESU - Dragana Cvejić (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar