Šta inzulin proizvodi: koja žlijezda luči hormon

Nisu svi poznati da inzulin proizvodi organ koji takođe igra važnu ulogu u procesu probave - "gušterača". Jedna od glavnih funkcija inzulina je održavanje optimalne razine glukoze u krvi. Odstupanja od norme hormona u bilo kojem smjeru puna su ozbiljnih posljedica, uključujući razvoj dijabetesa.

Inzulin

Hormon je jedan od najvažnijih u osiguravanju normalnog funkcioniranja tijela. Inzulin ima veliku ulogu u metaboličkom procesu, također zbog njega dolazi do normalne apsorpcije glukoze. Nedovoljne količine inzulina dovode do dijabetesa tipa 1.

Bolest djeluje destruktivno na sve sisteme tijela, uzrokujući teške komplikacije. Pacijenti sa nedostatkom hormona primorani su da redovno održavaju nivo insulina injekcijom.

Povišena razina inzulina može uzrokovati razvoj dijabetesa tipa 2. Bolest, poput oblika ovisnog o insulinu, ima mnogo komplikacija i opasna je za zdravlje i život.

Inzulin, kako se proizvodi u tijelu

Gušterača, u kojoj biosinteza hormona predstavlja organ uključen u probavni proces. Sastoji se od tijela, glave, repa. Inzulin nastaje u akumulaciji posebnih ćelija pankreasa nazvanih „otočići Langerhansa“, koje se sastoje od različitih vrsta ćelija koje proizvode određene hormone. Beta ćelije su odgovorne za proizvodnju insulina.

Proces sinteze u fazama:

  1. Hormon koji stvaraju beta ćelije transportuje se u kompleks Golgija, gdje se vrši daljnja obrada.
  2. Zatim se inzulin "pakuje", nakupljajući se u sekretornim granulama, gdje se skladišti.
  3. Kada se pojavi hiperglikemija, neki hormon se oslobađa u krv.

Uz učestalu upotrebu hrane zasićene ugljikohidratima, žlijezda prelazi na pojačani režim, što postepeno dovodi do njenog iscrpljivanja i često postaje uzrok početne faze dijabetesa.

Neutralizacija glukoze u insulinu

Rad hormona, usmjeren na normalizaciju nivoa šećera, takođe se odvija u fazama:

  1. Povećava penetraciju ćelijskih membrana.
  2. Nastaje aktivnost ćelija, uslijed čega se šećer apsorbira i prerađuje.
  3. Glukoza se pretvara u glikogen koji se nakuplja u ćelijama jetre, mišićnom tkivu, kao dodatni izvor energije. Konzumira se tokom fizičke aktivnosti osobe, kada se glavni izvori energije iscrpe.

Uzroci patologije organa

Može biti mnogo negativnih faktora koji uzrokuju bolesti pankreasa:

  • ovisnost o alkoholu
  • zlouporaba slane, masne, dimljene hrane,
  • patologija dvanaestopalačnog creva,
  • čir na želucu
  • pojava hormonalne neravnoteže,
  • hirurške intervencije
  • nasljedni faktori, uključujući dijabetes,
  • metabolički poremećaji i drugi.

Posledice bolesti pankreasa

Neuspjeh u radu gušterače često izaziva razvoj mnogih ozbiljnih bolesti koje, ukoliko se ne liječe, poprimaju hronični oblik. Nedovoljna proizvodnja inzulina u tijelu ili, naprotiv, proizvodnja previše toga, dovodi do stvaranja sljedećih patologija:

  • pankreatitis
  • onkološke bolesti
  • dijabetes melitus.

Povišena razina inzulina: uzroci

Zdravlje tijela ovisi o ravnoteži, uključujući i metabolizam ugljikohidrata, čiji je jedan od zadataka stvaranje inzulina. Pogrešno je pretpostaviti da povećana stopa hormona ne može naškoditi zdravlju. Prekoračenje njegove količine nije manje štetno od nižih stopa.

Razlog mogu biti promjene u strukturi tijela. Međutim, visoki inzulin često se primjećuje kod dijabetesa tipa 2. Uz ovu patologiju, funkcioniranje žlijezde opaža se u normalnom režimu, kada otočići Langeransa sintetišu inzulin u skladu s normom.

Razlog povećanja hormona je inzulinska rezistencija, odnosno smanjuje se osjetljivost stanica na inzulin. Kao rezultat toga, šećer ne prodire u staničnu membranu. Tijelo počinje povećavati opskrbu inzulinom, povećavajući svoju koncentraciju.

Dijagnoza povišenog nivoa provodi se pomoću ispitivanja krvi. Studija se izvodi na prazan stomak, nakon jela, indikator se mijenja.

Ako se otkrije visoka razina, potrebno je utvrditi osnovni uzrok kako bi se propisao adekvatan tretman. Kada se otkrije dijabetes, pacijentu se propisuje posebna dijeta sa malo ugljikohidrata i lijekovi čiji je učinak usmjeren na poboljšanje percepcije hormona na staničnoj razini.

Uzroci niskog nivoa hormona:

Smanjenje nivoa inzulina može biti uzrokovano različitim okolnostima. Endokrinolog može tačno utvrditi osnovni uzrok kao rezultat pregleda. Smanjena sinteza hormona može uzrokovati:

  • Uključivanje u ishranu prekomjerne količine visokokalorične hrane, hrane s visokim udjelom masti i ugljikohidrata / slatko, brašno /. Kao rezultat toga, inzulin postaje nedovoljan za odlaganje velikih količina dolaznih ugljikohidrata.
  • Konstantno prejedanje.
  • Nizak imunitet.
  • Stresi, poremećaji psihoemocionalnog stanja, hronični nedostatak sna takođe uzrokuju smanjenje proizvodnje inzulina.
  • Neadekvatna fizička aktivnost.

Dodatne funkcije inzulina

Osim glavne svrhe, inzulin je uključen u druge tjelesne procese:

  • stimulacija procesa sinteze proteina,
  • pomoć u apsorpciji aminokiselina,
  • transport kalijuma, magnezijuma do ćelija.

Uz patologije gušterače, koja proizvodi hormon, organi ovisni o insulinu ne mogu doprinijeti punoj oksidaciji dolazne glukoze, rezultirajući izgladnjivanjem tkiva. Ako se otkriju abnormalnosti inzulina, potrebno je podvrći se pregledu kako bi se otkrio uzrok i propisalo odgovarajuće liječenje.

Koje su funkcije gušterače i gdje se nalazi

Gušterača je po svojoj veličini druga nakon jetrene žlijezde koja je uključena u proces probave. Nalazi se iza stomaka u trbušnoj šupljini i ima sljedeću strukturu:

Tijelo je glavni dio žlijezde koji ima oblik trokutaste prizme i prelazi u rep. Glava prekrivena dvanaesnikom je nešto zadebljana i nalazi se na desnoj strani srednje linije.

Sada je vrijeme da se shvati koje je odjeljenje odgovorno za proizvodnju inzulina? Gušterača je bogata grozdovima ćelija u kojima se proizvodi inzulin. Ti se grozdovi nazivaju "otočići Langerhansa" ili "otočići pankreasa". Langerhans je njemački patolog koji je prve otoke otkrio krajem 19. vijeka.

A zauzvrat je ruski ljekar L. Sobolev dokazao istinitost izjave da se inzulin proizvodi u otočićima.

Masa 1 miliona otočića je samo 2 grama, a to je otprilike 3% ukupne težine žlijezde. Međutim, ovi mikroskopski otoci sadrže ogroman broj ćelija A, B, D, PP. Njihova funkcija usmjerena je na izlučivanje hormona, koji, zauzvrat, reguliraju metaboličke procese (ugljikohidrate, proteine, masti).

Osnovna funkcija B ćelija

B-ćelije su odgovorne za proizvodnju inzulina u ljudskom tijelu. Poznato je da ovaj hormon reguliše glukozu i da je odgovoran za procese masti. Ako je proizvodnja inzulina oslabljena, razvija se dijabetes.

Zbog toga su naučnici širom svijeta u području medicine, biohemije, biologije i genetskog inženjeringa zbunjeni problemom i nastoje razumjeti što sitnije biosinteze inzulina, kako bi potom naučili kako regulirati taj proces.

B ćelije proizvode dvije kategorije hormona. U evolucijskom pogledu jedan je od njih drevniji, a drugi poboljšani, novi. Prva kategorija ćelija proizvodi neaktivne i ne obavljaju funkciju hormona proinsulina. Količina proizvedene tvari ne prelazi 5%, ali njegova uloga još nije proučena.

Primjećujemo zanimljive karakteristike:

  1. Insulin, poput proinsulina, prvo se sintetiše iz B ćelija, nakon čega se šalje u Golgijev kompleks, ovdje se hormon podvrgava daljnjoj obradi.
  2. Unutar ove strukture koja je dizajnirana za nakupljanje i sintezu različitih supstanci, C-peptid se cepa enzimima.
  3. Kao rezultat ovog procesa nastaje inzulin.
  4. Dalje se hormon pakuje u sekretornim granulama, u kojima se akumulira i skladišti.
  5. Čim nivo glukoze u krvi poraste, pojavi se potreba za inzulinom i tada se uz pomoć B-stanica intenzivno izlučuje u krv.

Tako nastaje proizvodnja inzulina u ljudskom tijelu.

Kada jedu hranu bogatu ugljikohidratima, B-ćelije moraju raditi u hitnom režimu, što dovodi do njihovog postepenog iscrpljivanja. To se odnosi na sve starosne dobi, ali su starije osobe posebno osjetljive na ovu patologiju.

S godinama, aktivnost inzulina opada i u tijelu se javlja nedostatak hormona.

Kompenzacijske B ćelije izdvajaju sve veću količinu. Zlouporaba slatkiša i proizvoda od brašna prije ili kasnije dovodi do razvoja ozbiljne bolesti, a to je dijabetes. Posledice ove bolesti su često tragične. Možete pročitati više o tome što je hormon inzulin na mjestu spavanja.

Djelovanje hormona koji neutralizira šećer

Nesvjesno se postavlja pitanje: kako glukoza neutralizira inzulin u ljudskom tijelu? Postoji nekoliko faza izlaganja:

  • povećana propusnost ćelijske membrane, uslijed čega ćelije počinju intenzivno apsorbirati šećer,
  • konverzija glukoze u glikogen koji se taloži u jetri i mišićima,

Pod utjecajem ovih procesa nivo glukoze u krvi postepeno opada.

Za žive organizme glikogen je stalan rezervni izvor energije. Procentualno gledano, najveća količina ove tvari nakuplja se u jetri, iako je njena ukupna količina u mišićima mnogo veća.

Količina ovog prirodnog škroba u tijelu može biti oko 0,5 grama. Ako je osoba tjelesno aktivna, tada se glikogen koristi tek nakon što se potroši cjelokupna opskrba pristupačnijim izvorima energije.

Začudo, ista gušterača stvara i glukagon, koji je, zapravo, antagonist inzulina. Glukagon stvara A-stanice istih otoka žlijezde, a djelovanje hormona usmjereno je na ekstrakciju glikogena i povećanje razine šećera.

Ali funkcioniranje gušterače bez hormonskih antagonista nije moguće. Inzulin je odgovoran za sintezu probavnih enzima, a glukagon smanjuje njihovu proizvodnju, odnosno djeluje potpuno suprotno. Može se pojasniti da bilo koja osoba, a posebno dijabetičar, mora znati kakve su bolesti gušterače, simptomi, liječenje s obzirom da život ovisi o ovom organu.

Postaje jasno da je gušterača organ koji proizvodi inzulin u ljudskom tijelu, koji potom sintetišu vrlo mali otočići Langerhansa.

Otvori ćelije

Glavna funkcija gušterače je proizvodnja probavnih enzima. Oko 95% njegovih tkiva uključeno je u ovaj „posao“.

Ali u njegovoj strukturi (uglavnom u repu) nalaze se nakupine neobičnih endokrinih ćelija - otočića Langerhansa, nazvanih po njemačkom patologu koji ih je otkrio. Razlikujući od boje drugih ćelija, ta tkiva zauzimaju oko 2% mase pankreasa i čine oko milion otočića.

Ostrvske beta ćelije su „alat“ sa kojim gvožđe proizvodi inzulin, hormon odgovoran za metabolizam. Njegova molekula je protein (protein) koji sadrži dva lanca aminokiselina: A i B. Lanac A sadrži 21 aminokiselina, B-lanci se sastoje od 30 disulfidnih mostova (veza između dva atoma sumpora).

Insulin se veže i prepoznaje transmembranski protein (Podjedinica receptora), koji djeluje kao pretvarač signala koji aktivira enzimske reakcije. Iako nisu proučavane potpuno biokemijske posljedice interakcije hormona i receptora, vjeruje se da ovaj par proteina pokreće protein kinazu C, enzim koji je uključen u procese unutarćelijskog metabolizma.

Norma hormona progesterona kod žena

Općenito prihvaćena norma sadržaja inzulina u krvotoku smatra se vrijednostima u rasponu od 3 do 20 μU / ml. Odstupanja od njega dovode do biokemijskih poremećaja metabolizma lipida s velikom koncentracijom olovnih triglicerida u krvi i snažnom metaboličkom dekompenzacijom (dijabetička koma).

Kada se inzulin proizvodi u gušterači u ograničenoj količini ili se uopće ne proizvodi, njegov se deficit očituje u metaboličkom poremećaju: razina šećera u krvi raste. Ovo je autoimuna bolest izazvana ljudskim imunološkim sistemom.

Inzulin kod dijabetesa tipa 1 značajno je smanjen. Znakovi niskog sadržaja hormona mogu biti identični povišenom nivou, ali im se dodaju: drhtanje, palpitacije, blijed, tjeskoba, nervoza, nesvjestica, znojenje.

3 Century search

Kroz dvadeseto stoljeće naučnici su tražili načine da nadoknade nedostatak hormona izvana. Sve do 1920-ih, stroga dijeta se koristila za liječenje dijabetesa, ali sve potrage za besprijekornom dijetom bile su neuspješne.

1921. godine kanadski su istraživači uspeli prvi put da iz tkiva pankreasa pasa izvade hipoglikemijsku supstancu, inzulin. Iduće godine ga prima prvi pacijent i otkrivači hormona F.

Bunting i J. MacLeod - Nobelova nagrada.

Nakon 15 godina, Hans Christian Hagedorn otvara prvi inzulin dugog djelovanja - NPH-inzulin (neutralni Hagedorn protamin), kasnije široko korišten u kliničkoj praksi. Do polovice stoljeća bilo je moguće dešifrirati kemijsku strukturu hormona tačnim redoslijedom aminokiselina koje formiraju molekulu inzulina, a nakon 40 godina istraživači su mogli utvrditi prostornu strukturu molekule hormona.

1982. genskim inženjeringom je stvoren analog ljudskog hormona pankreasa sintetiziran posebnim nepatogenim bakterijama u obliku štapa, u genom kojih je umetnut gen ljudskog inzulina. Nakon 3 godine, na tržište se pojavljuje prvi humani inzulin. Prije toga korišten je svinjski i goveđi inzulin.

Istraživački rad se nastavio, a do kraja stoljeća pojavili su se analozi ljudskog inzulina koji postaju sve popularniji i liječnicima i pacijentima. To je razumljivo:

  1. Industrijski inzulin je visoko efikasan.
  2. Lijekovi su sigurni.
  3. Analozi su pogodni za upotrebu.
  4. Pojednostavljeno izračunavanje doze i sinhronizacija lijeka sa izlučivanjem hormona vlastitog tijela.

Moderna inzulinska terapija temelji se na određivanju pojedinačnih doza određene marke inzulina, budući da se gotovi hormoni razlikuju u broju injekcija, obrascima upotrebe, kombinacijama različitih vrsta inzulina i načinu na koji se hormoni dostavljaju u tijelo.Pacijenti ovisni o insulinu bili su u mogućnosti da značajno poboljšaju kvalitetu i životni vijek.

Inzulin i glukagon: odnos i funkcija

Osim glavne svrhe, inzulin je uključen u druge tjelesne procese:

  • stimulacija procesa sinteze proteina,
  • pomoć u apsorpciji aminokiselina,
  • transport kalijuma, magnezijuma do ćelija.

Gušterača proizvodi važne hormone odgovorne za uspostavljanje procesa koji podržavaju ljudsko zdravlje. Funkcije inzulina i glukagona - supstance bez kojih se u tijelu javljaju ozbiljne kvarove - neraskidivo su povezane. A ako dođe do kršenja proizvodnje jednog hormona, drugi također prestaje ispravno funkcionirati.

Priča o istorijskoj injekciji

Praktična raspodjela inzulina pripisuje se Kanađaninu, naučniku, ujaku s naočarima - Fredericku Buntingu.

Odakle ga je kopao? Sve je jednostavno. Uzeo je zeca i počeo ga stiskati rukama. Sve dok svi sokovi, uključujući sokove s inzulinom, nisu tekli od posljednjeg 😀

Skupio ih je u špric.
I zadovoljan, pustio je zeca iz svojih upornih, naučenih ruku. Životinjski inzulin već je bio u štrcaljki. Posao je obavljen.
Kuharica, Louise je vješto pokupila zeca i uputila se prema kuhinji. Ona je već točno znala što će biti za večerom u Buntingovsovoj kući.

Pogledavši kalendar 11. januara 1922. godine, Frederick Bunting je zijevao, pogledao kroz prozor i, pored kanadskih snježnih prostranstva i igrajući se sa susjednom djecom, nije vidio ništa drugo.
„Vrijeme je“, pomisli Fred.

U kući je trčao četrnaestogodišnjak, a ljekari su nedavno otkrili dijabetes.

- Leonardo! Fred je pozvao svog dečka koji je stajao na trijemu njegove kuće.

"Šta želite, ujače Fred?" Leonardo odgovori.

- Podigni budale! Kučkin sine! Ja ću se odnositi prema tebi, kao nekakav okhlamon ", povikao je Fred.

Leonardo je bio oduševljen onim što je čuo, otrčao do ujaka Freda i otresajući se snijega sa zipuna, upao u kolibu.

"Skini odjeću i legni na kauč", zapovjedi Fred.

Injekcije, Leonardo trpio je ustrajno i hrabro.

- Pa, to je to. Bježi kući, "rekao je Fred.
"Posetiću vas sutra."

Sledećeg dana Leonardo je doživeo reakciju na alergijski lek.
Napitak insulina nije dovoljno pročišćen.

Zatim je nazvao Freda, prijatelja svog dugogodišnjeg militantnog Jamesa Collipa.

"Džejms", reče Fred svom prijatelju.
- Moramo temeljito očistiti moj inzulinski napitak, od raznih nečistoća, uzrokujući alergije.

Prijatelji! Ja, Andrey Eroshkin, držat ću za vas mega zanimljive webinare, prijavite se i gledajte!

Teme za nadolazeće webinare:

  • Kako smršati bez snage volje i tako da se težina ne vraća više?
  • Kako ponovo postati zdrav bez tableta, na prirodan način?
  • Odakle potječu bubrežni kamenci i što trebam učiniti da spriječim da se više ne pojave?
  • Kako prestati odlaziti ginekolozima, roditi zdravu bebu i ne ostariti u dobi od 40 godina?

"Shvatio sam, Fred", odgovorio je James.
- Dajte mi 12 dana i napravit ću ovaj napitak. uh. kako je tamo? Proklet bio. insulin - bebina suza.

Dana 23. januara, crveni od prolivenog kanadskog mraza, na pragu kuće Buntingove, stajao je Džejms, zadovoljan i pomalo uznemiren.

Susjedni Leonardo već je poslušno ležao na kauču čekajući istorijsku injekciju.
Injekcija koja će naknadno spasiti milione ljudskih života.

James je izvadio špricu, pljunuo, duvao, zabio iglu u tihi Leonardo i pritisnuo klip.
Ostalo je samo pričekati sutrašnje jutro.

Čovječanstvo se smrznulo, ne znajući što se događa, ali povijest se nije moglo prepisati.

Ujutro, komšiji se osjetio kako savršeno pije hladnu kanadsku kvasu iz vrča.

Fred - raduje se!
Njegov biokemijski prijatelj James, plesao je kanadski - narodni ples "Moj prijatelju, gradska vijećnica Ann" i pio je mjesečinu.
Budući nobelovac - komesar Fred Bunting, bio je ispunjen tim najluđim osjećajima i pozitivnim raspoloženjima.

Svijet je okusio napitak zvan inzulin.

I sve se čini tako, ali ne baš.

U međuvremenu, prava priča o insulinskom napitku tek počinje. Ovaj hormon proteina nije tako jednostavan. Pa, ugodnije se smjestite, nastavit ću svoju priču dalje.

Leonid Vasilijevič Sobolev - genij sa tragičnom sudbinom

46 godina pre injekcije tog čudesnog, inzulina 1876. godine u selu Trubčevsk, u provinciji Oryol, rodio se dečak Lenya. Njegov otac, službenik pravoslavne vere, zvao se Vasilij Sobolev. Zato se ispostavilo dječak - Leonid Vasilijevič Sobolev. Trebalo bi biti tako. Ako vam je otac Vasilij, onda biste trebali biti Vasilijevič.

A Gospodin ga je nagradio genijem koji nije bio prepoznat i 42-godišnjaka je pustio na zemaljski termin. Tačno do žestoke 1919. godine.

Lenka Sobolev tada nije znala i nije, kako kažu, nije znala.

S dječacima sam se vozio po selu i uživao u životu. Ali djetinjstvo također ima pojam. Tako je gotovo.

- Lenka! - povikao je otac.
"Bacite svoje igre, gadgete, shmadzhet i trčite ovdje", naredio je promuklim glasom.

Lenka je dječacima iz dvorišta ostavila drvenu tablu i potrčao je do oca.

- Šta je tata? Šta se dogodilo? - pitala je Lenka.

"To je ono", rekao je otac pijući sok od sode breze.
- Morate učiti da biste otišli. Osjećam genijalnost u tebi. Treba ti doktor sine.
Prvo u gimnaziju, a potom na carsku vojno-medicinsku akademiju do profesora Vinogradova.

Ujutro je Lenka bacio svoj lukavi predmet preko ramena i krenuo prema Petersburgu.

Dugo i redovno proučava Lenku.
Doktor medicine postao je tačno u 24. godini, 1900. godine.
Specijalnost mu je bila patolog. Patologija je stoga proučavana.

Počeo je pisati svoja djela na papiru i čak tiskao nekoliko članaka, eseja i izvještaja u njemačkim zemljama.
Evo, naš veliki akademik Ivan Pavlov pomagao je Leonidu Vasiljeviču već na putovanju u inostranstvu u periodu od dvije godine.

Povratak

Lenja Sobolev vratila se sa strane turneje i otrčala u svoju laboratoriju. Uzeo je 27 zečeva, 14 pasa, 12 mačaka, bikova, telad, ovna, svinja, pa čak i ptica. Došao sam do njihove žlijezde gušterače i, pa, zavojio ih pankreasnim kanalima.

I kroz te čudesne kanale, probavni sok ulazi u želudac.
I unaprijed je znao da se u pankreasu nalazi malo ostrvo koje djeluje samo na proizvodnju čarobnog inzulina.

Pa je izvukao kanale i pogledao otok. Gledajte, na tom otočiću ima još više inzulina.
- "Evo ti", pomislila je Lenka
„I to najviše od inzulina kod mladih teladi. Dakle, inzulin će biti za sve ", odlučio je.

No, uskoro bajka utječe, ali ne uskoro se stvar radi.

Godina je bila 1901. u dvorištu i tada je oprema za analizu šećera u krvi bila jeziva.
Ali najzanimljiviji, po mom mišljenju, razlog je što naša Lenka nije postala nobelovac, najvjerovatnije je to u tome.

Dijabetes melitus početkom 20. vijeka, bolest koja je uglavnom zahvatila bogate zemlje - amerikanizam, nemedčin. Tamo gdje su jeli sa viškom, često prejedanjem. Naša Rusija u tom smislu nije procvjetala.


I primijećeno je da oni koji su živjeli u siromaštvu i konzumirali jednostavnu hranu, bez raznih prekomorskih zemalja, imali su manju vjerojatnost da imaju dijabetes. A također su primijetili kako tokom ratova i gladnih godina broj pacijenata naglo opada.

Pokazalo se da su bogati pacijenti liječeni u inostranstvu, a među ostatkom Rusije bolest nije bila tako česta. A onda novac za njeno izlječenje nije vrijedno poklanjati.

Ako je tifusna groznica ili dizenterija sa tuberkulozom - ovo, molim vas. Uzmi novac. A dijabetes u Rusiji tada nije dirao državne umove.

Evo priče o čarobnom insulinu.

A ako neko pita: „Šta se dogodilo s Lenkom Sobolev?“ Odgovoriću: „Njegova bolest je, pod imenom njegove multiple skleroze, preboljela“. Bolest je strašna i neizlječiva. To potpuno parališe osobu.

Upravo je od nje umro Leonid Vasilijevič Sobolev u Petersburgu jednog dana 1919., dvije godine prije
prije događaja koji su se dogodili sa ujakom Fredom iz kanadskog sela i dječakom Leonardom. "

Može li Frederick Bunting biti upoznat s djelima Leonida Soboleva? Mislim da je vrlo realna hipoteza s obzirom na inostrane publikacije ove druge.

Ali već u naše vrijeme, pametni momci s debelim naočalama s rogovima naopako su okrenuli svoje drage malene uređaje za dugo vremena sumnjajući da postoji i neka druga tajna misija kod ovog druga zvana inzulin, osim upotrebe glukoze u krvi.

I našli su je.
Pa, reći ću vam o tome u sledećem poglavlju, „Priča o inzulinu ili gde masnoća potiče s vaših bokova“ (drugi deo) “

To je sve za danas.
Hvala vam što ste pročitali moj post do kraja. Podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima. Pretplatite se na moj blog.
I krenuli dalje.

Pogledajte video: 101 Hair Clinic - GUBITAK KOSE KOD MUŠKARACA I ŽENA (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar