9 učinkovitih i jeftinih analoga rosuvastatina

Analozi lijeka Krestor predstavljeni su, u skladu s medicinskom terminologijom, nazvani "sinonimi" - zamjenjivi lijekovi koji sadrže jednu ili više istih aktivnih tvari s obzirom na njihovo djelovanje na organizam. Prilikom odabira sinonima, uzmite u obzir ne samo njihovu cijenu, već i zemlju proizvodnje i reputaciju proizvođača.

Opis lijeka

Rosuvastatin je selektivni, konkurentni inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonsku kiselinu, prekursor holesterola. Glavni cilj djelovanja rosuvastatina je jetra gdje se vrši sinteza kolesterola (kolesterola) i katabolizam lipoproteina niske gustoće (LDL).

Rosuvastatin povećava broj LDL receptora "jetre" na staničnoj površini, povećavajući unos i katabolizam LDL-a, što zauzvrat dovodi do inhibicije sinteze lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL), smanjujući na taj način ukupnu količinu LDL i VLDL.

Krestor ® snižava povišene koncentracije LDL kolesterola (holesterola-LDL), ukupnog holesterola, triglicerida (TG), povećava koncentraciju lipoproteina holesterola visoke gustoće (HDL-C), a također smanjuje koncentraciju apolipoproteina B (ApoV), ne-HDL holesterola, -LVONP, TG-VLDLP i povećava koncentraciju apolipoproteina AI (ApoA-I) (vidi tablice 1 i 2), smanjuje omjer LDL-C / HDL-HDL, ukupnog kolesterola / HDL-C i HDL-C / HDL-C i Odnos ApoB / ApoA-1.

Terapeutski učinak razvija se u roku od jedne sedmice nakon početka terapije Krestor ®, nakon što 2 tjedna liječenja dosegne 90% maksimalnog mogućeg učinka. Maksimalni terapeutski učinak obično se postiže u 4. tjednu terapije i održava se redovnom primjenom lijeka.

Tabele 1 i 1a.Učinak ovisan o dozi u bolesnika s primarnom hiperholesterolemijom (tip IIa i IIb prema Fredricksonu) (prosječno prilagođena promjena u postotku u odnosu na izvornu vrijednost).

Doza Broj pacijenata HS-LDL Opšti holesterol HS-HDL
Placebo13-7-53
5 mg17-45-3313
10 mg17-52-3614
20 mg17-55-408
40 mg18-63-4610

Tabela 1a
Doza Broj pacijenata TG HS-non-HDL Apo v Apo A-I
Placebo13-3-7-30
5 mg17-35-44-384
10 mg17-10-48-424
20 mg17-23-51-465
40 mg18-28-60-540

Tablice 2 i 2a. Učinak ovisan o dozi u bolesnika s hipertrigliceridemijom (tip IIb i IV prema Fredricksonu) (prosječna promjena u postotku u odnosu na početnu vrijednost).
Doza Broj pacijenata TG HS-LDL Opšti holesterol HS-HDL
Placebo26151-3
5 mg25-21-28-243
10 mg23-37-45-408
20 mg27-37-31-3422
40 mg25-43-43-4017

Tabela 2a
Doza Broj pacijenata HS-non-HDL HS-VLDLP TG-VLDLP
Placebo26226
5 mg25-29-25-24
10 mg23-49-48-39
20 mg27-43-49-40
40 mg25-51-56-48

Klinička efikasnost

Krestor ® je efikasan u odraslih bolesnika sa hiperholesterolemijom sa ili bez hipertrigliceridemije, bez obzira na rasu, spol ili starost, uklj. u bolesnika sa šećernom bolešću i porodičnom hiperholesterolemijom.

U 80% bolesnika s hiperholesterolemijom tipa IIa i IIb prema Fredricksonu (prosječna početna koncentracija LDL kolesterola je oko 4,8 mmol / L) dok uzimaju lijek u dozi od 10 mg, koncentracija LDL kolesterola dostiže vrijednosti manje od 3 mmol / L.

U bolesnika s hipertrigliceridemijom početne koncentracije TG-a od 273 do 817 mg / dl koji su primali Krestor ® u dozi od 5 mg do 40 mg jednom dnevno tijekom 6 tjedana, koncentracija TG-a u krvnoj plazmi značajno je smanjena (vidjeti tablicu 2).

Primjetan je učinak u kombinaciji s fenofibratom u odnosu na koncentraciju triglicerida i nikotinske kiseline u dozama za snižavanje lipida u odnosu na koncentraciju HDL-C.

U istraživanju METEOR, koji je uključivao 984 pacijenta u dobi od 45 do 70 godina s niskim rizikom od razvoja koronarne srčane bolesti (10-godišnji rizik po Framinghamovoj skali manji od 10%), prosječnu koncentraciju LDL kolesterola od 4,0 mmol / l (154,5 mg / dl) i subkliničku aterosklerozu ( koja je procijenjena debljinom intimno-medijskog kompleksa karotidnih arterija - TCIM), proučavan je utjecaj rosuvastatina na debljinu intimno-medijskog kompleksa. Pacijenti su primali rosuvastatin u dozi od 40 mg / dan ili placebo u trajanju od 2 godine.Terapija rosuvastatinom značajno je usporila progresiju maksimalne TCIM za 12 segmenata karotidne arterije u usporedbi s placebom s razlikom od -0,0145 mm / godišnje. U usporedbi s početnim vrijednostima u skupini s rosuvastatinom, zabilježeno je smanjenje maksimalne vrijednosti TCIM-a za 0,0014 mm / godišnje (0,12% / godišnje (beznačajna razlika)) u usporedbi s povećanjem ovog pokazatelja za 0,0131 mm / godišnje (1,12% / godišnje (p 1/100) , 1/1000, 1/10000, povezani članci

U većini slučajeva bolest prestigne čoveka kad nije spreman da se sastane s njima. Virusne infekcije su najčešća bolest u modernom svijetu. Uporedo sa njima često se javljaju bolesti koje pogađaju respiratorni sistem. At.

Prirodni lijekovi spasili su čovječanstvo u zoru vremena. Prirodni ljekoviti recepti za moderne ljude nisu izgubili svoju važnost. Liječenje ulceroznog kolitisa narodnim lijekovima razlikuje se u integriranom pristupu. Biološki.

Kašalj u mačaka može biti uzrokovan različitim razlozima. Najčešće, nosni iscjedak kod životinje pojavljuje se zbog obične prehlade. Ponekad je rinitis posljedica alergija ili čak neke ozbiljne zarazne bolesti.

Komponente tableta

Aktivna supstanca lijeka je kalcijeva sol rosuvastatina. Pored toga, sastav sadrži i niz dodatnih komponenti od kojih svaka ima svoju ulogu:

  1. Mikrokristalna celuloza je dobar adsorbent, koji se nepromijenjeno izlučuje iz ljudskog tijela. U sastavu lijeka, djeluje kao punilo i tvar koja služi za vezanje svih komponenti.
  2. Monohidrat laktoze. Koristi se za poboljšanje ukusa lijeka. Međutim, ova supstanca onemogućuje uzimanje tableta osobama koje pate od netolerancije ili nedostatka laktaze.
  3. Kalcijum fosfat Ovo je složeno jedinjenje, koje uključuje metalni kalcijum i fosfornu kiselinu. Sastav tableta pomaže asimilaciji glavne aktivne tvari.
  4. Magnezijum stearat. Olakšava proces tabletiranja i služi kao punilo sigurno za tijelo.
  5. Hidroksipropil metilceluloza je poseban hidratantni dodatak koji je važan za postupak proizvodnje doznog oblika.
  6. Povidon djeluje kao sorbent koji neutralizira tvari toksične za tijelo, uključujući i one koje nastaju kao rezultat djelovanja rosuvastatina.
  7. Triacetin je odobreni dodatak prehrani (E1518). Kao dio tableta djeluje poput plastifikatora i hidratantne kože što je važno za taj proces.
  8. Boje - željezni oksid i titanov dioksid su sigurni aditivi za poboljšanje izgleda lijeka.

Rosuvatatin tablete koje se koriste za holesterol iznad norme proizvodi nekoliko farmaceutskih kompanija pod različitim imenima. Svi su oni izravni analozi, odnosno imaju istu aktivnu tvar.

Originalni lijek Krestor proizvodi engleska tvrtka i ima reputaciju najkvalitetnijeg lijeka. Svi drugi lijekovi u kojima je aktivni sastojak rosuvastatin su generički.

Razlikuju se od originala u cijeni i mogu imati malo drugačiji sastav pomoćnih komponenti, što ne utječe značajno na njihovu učinkovitost. Ovu točku moramo uzeti u obzir s povećanom osjetljivošću na određene tvari.

Farmakološko djelovanje

Hipolipidemični lijek je selektivni, konkurentni inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi-3-metilglutarilni koenzim A pretvara u mevalonat, prekursor holesterola (Xc). Glavni cilj djelovanja rosuvastatina je jetra gdje se provodi Xc sinteza i LDL katabolizam.

Terapeutski učinak pojavljuje se unutar 1 tjedna nakon početka Krestor terapije, nakon 2 tjedna liječenja dostiže 90% maksimalnog mogućeg učinka. Maksimalni terapeutski učinak obično se postiže za 4 tjedna i održava se uz redovnu upotrebu.

Oko 90% doze rosuvastatina izlučuje se nepromijenjeno s izmetom. Ostatak se izlučuje urinom.

Analozi lijeka

Analozi su jeftiniji od originala i pacijent može samostalno zamijeniti jedan lijek drugim, fokusirajući se na pristupačnost ili dostupnost lijeka u ljekarni. Nešto se razlikuju po efikasnosti, što je povezano s kvalitetom korištenih sastojaka i nekim razlikama u procesu. Analozi u kojima je aktivna supstanca rosuvastatin:

  1. Crestor. Originalni lijek proizveden u Velikoj Britaniji. Ima visoku bioraspoloživost, ima brz terapeutski efekat sa holesterolom iznad normalnog. Ima veću cijenu u odnosu na generičke proizvode.
  2. Akorta, Rosuvastatin Canon i Rosuvastatin SZ proizvode rusku industriju. Spadaju u kategoriju jeftinih analoga. Ali imaju nižu bioraspoloživost, sporije stvaraju koncentraciju u tijelu potrebnu za postizanje maksimalnog učinka. Brzo se izlučuje iz organizma.
  3. Mertenil. Proizvođač - Mađarska. Takođe ima nizak stepen bioraspoloživosti, tako da se terapijski efekat javlja kasnije od originalnog leka.
  4. Rosulip je još jedan lijek mađarskih proizvođača. To nema jako visoke cijene. Odlikuje ga visoka bioraspoloživost, ali istovremeno se polako nakuplja, stvarajući željenu terapijsku koncentraciju.
  5. Rosart proizvodi islandska kompanija. Ima sve prednosti originalnog lijeka, a njegovi nedostaci uključuju visoku cijenu.
  6. Rosistark. Proizvodnja Hrvatske. Nije niži na čemu ni u kojem slučaju ni Rosart ili Krestor, a istovremeno ima i prilično visoke troškove.
  7. Tevastor Proizvodi ga izraelska farmaceutska kompanija, brzo se akumulira u tijelu i ima terapijski učinak. Ima visoku cijenu.
  8. Roxer proizvodi poznata slovenačka kompanija. Ima prosječni trošak, dobru bioraspoloživost, ali se brzo izlučuje iz tijela i zato polako ima terapeutski učinak.
  9. Rosucard je češki preparat. Pri prosječnoj cijeni, on ima visoku bioraspoloživost, ali nisku stopu početka terapijskog djelovanja.

Svi su ovi lijekovi izravni analozi, tj. S jednom aktivnom tvari i sinonimni su. U praksi su jedno te isto sredstvo koje ima različita komercijalna imena i prodaje se po različitim cijenama. Postoje indirektni analozi.

Takvi lijekovi imaju jedan učinak (u ovom slučaju snižavanje lipida), ali imaju različite aktivne komponente. Zamjenu takvih analoga može izvršiti samo liječnik.

Farmakokinetika u posebnim kliničkim slučajevima

Spol i dob nemaju klinički značajan utjecaj na farmakokinetiku rosuvastatina.

U bolesnika s blagim do umjerenim zatajivanjem bubrega, koncentracija rovavastatina ili N-dimetila u plazmi ne mijenja se značajno.

U bolesnika s teškim zatajenjem bubrega (CC 1/100, 1/1000, 1/10 000,

9 učinkovitih i jeftinih analoga rosuvastatina

  • Komponente tableta
  • Analozi lijeka

Rosuvastatin i njegovi analozi propisani su za holesterol u krvi iznad normalnog. Lijek spada u klasu statina posljednjih (4 generacije). U usporedbi s drugim lijekovima iz ove skupine, rosuvastatin je efikasnije i sigurno sredstvo.

Stvorena je sintetički i pokazuje hidrofilna svojstva, zbog čega nema izrazito štetno djelovanje na jetru.

Lijekovi vrlo produktivno inhibiraju proizvodnju lipoproteina niske gustine, koji služe kao glavna supstanca iz koje se proizvodi holesterol.

Osim toga, uzimanje ovog lijeka ne uzrokuje grčeve mišića i druge patologije sa strane mišićnog tkiva. Potrebni učinak očituje se već sedmicu nakon početka upotrebe i do 4 tjedna postaje maksimalan i uz redovito liječenje traje dugo. Upravo zbog ovih kvaliteta rosuvastatin je lijek veoma tražen za pacijente kojima je potreban niži holesterol.

Crestor: upute za upotrebu, analozi, cijene i recenzije

  1. Sastav i oblik doziranja
  2. Farmakološke mogućnosti
  3. Farmakodinamika
  4. Farmakokinetika
  5. Ko je prikazan Crestor
  6. Kako se prijaviti
  7. Nuspojave
  8. Ograničenja aplikacije
  9. Kompatibilnost s drugim lijekovima
  10. Crestor: analozi
  11. Što doktori i pacijenti misle o Crestoru

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Možete se osjećati odlično u svom uobičajenom životnom ritmu, a nakon pregleda naučite o hiperlipidemiji - povećanom sadržaju holesterola i triglicerida u krvi. Asimptomatska bolest značajno povećava rizik od aterosklerotskih plakova - prekursora srčanih i moždanih udara.

Krestor, efikasni lijek najnovije generacije, osmišljen radi normalizacije metabolizma lipida, pomoći će u sprečavanju opasnih posljedica.

Sastav i oblik doziranja

Krst se prodaje u obliku tableta. Ovisno o koncentraciji aktivnog sastojka, proizvodi se nekoliko vrsta lijekova:

  1. Oni koji su žutom bojom označeni i ugravirani u ZD4522 5 su konveksni, okrugli, koji sadrže 5 g rosuvastatina.
  2. Crestor ružičaste tablete sličnog oblika ugravirane u ZD4522 10 sadrže 10 mg aktivne tvari.
  3. U istoj vrsti tableta s natpisom ZD4522 20 - rosuvastatin 20g.
  4. Maksimalna koncentracija aktivne tvari (49 mg) nalazi se u ružičastim ovalnim tabletama sa oznakom ZD4522.

Sve vrste lijekova (uključujući analoge) strogo se prepisuju na recept

Farmakodinamika

Krestor inhibira HMG-CoA reduktazu, enzim koji kontrolira proizvodnju mevalonata, prekursora holesterola. Rosuvastatin djeluje u jetri - jednom od glavnih ciljnih organa.

Statin smanjuje količinu lipoproteina s niskom i vrlo niskom gustinom suzbijajući njihovu sintezu, kao i razvijanjem dodatnih HDL-a za unos i katabolizam LDL-a. Kao rezultat toga, nivo ukupnog holesterola, LDL-a i triglicerida opada. Istovremeno se povećava koncentracija HDL-a.

Rosuvastatin je efikasan kod hiperholesterolemije u kombinaciji sa ili bez hipertrigliceridemije, za pacijenti bilo kojeg pola, starosne dobi i rase.

Učinak upotrebe Krestora, sudeći prema povratnim informacijama sudionika u istraživanju, uočava se do kraja prve sedmice tečaja, ali maksimalni rezultat (preko 90%) može se vidjeti tek nakon 2-4 tjedna redovite upotrebe.

Za razliku od nekih analoga, Krestor ima minimum negativnih efekata na jetru. Koristite ga u kombinaciji s dijetom sa niskim kolesterolom i drugim lijekovima koji snižavaju kolesterol.

Ko je prikazan Crestor

Kada zamjenjujete Krestor analogima, potrebno je razjasniti pod kojim se uvjetima koriste.

Prikazani originalni lijekovi:

  • Sa hiperholesterolemijom (primarni ili porodični homozigotni oblik),
  • Za prevenciju moždanog udara
  • Sa mešovitom hiperholesterolemijom,
  • Za prevenciju srčanog udara
  • Osobe sa aterosklerozom,
  • Uz hipertrigliceridemiju.

Kako se prijaviti

Režim liječenja i doziranje donosi liječnik na osnovu pregleda, zdravstvenog stanja, pratećih bolesti.

Opća pravila za upotrebu Crestora:

  • Tabletu nije potrebno gnječiti.
  • Vrijeme prijema - bilo koji pogodan, maksimalni učinak može se dobiti od večernje upotrebe, jer se najveći dio holesterola proizvodi noću.
  • Jelo ne utiče na efikasnost lekova.
  • Prije početka kursa, pacijent bi trebao prijeći na dijetu sa niskim kolesterolom, koju mora stalno pratiti.
  • Početna doza Crestor-a (5-10g / dan) bira se pojedinačno. Ako rezultati ne ispunjavaju očekivanja, možete prilagoditi dozu na 20 mg / dan., Ali ne prije mjesec dana kasnije. Maksimalna norma (40 mg / dan) propisana je samo kod visokog rizika od razvoja vaskularnih i srčanih poremećaja. Pacijent s teškom hiperholesterolemijom treba biti pod stalnim nadzorom liječnika, jer je vjerojatnost nuspojava povećana. Praćenje podataka o lipidnom profilu radi ispravljanja tijeka terapije trebalo bi provoditi svaka 2-4 tjedna.

U slučaju predoziranja, ne koristi se specifični protuotrov. Liječenje je simptomatsko, uzimajući u obzir stupanj trovanja. Ako je potrebno, poduzmite potporne mjere.

Nuspojave

Uz strogo pridržavanje preporuka koje propisuje lekar, pacijenti se rijetko žale na nepredviđene posljedice upotrebe Krestora. Pa ipak, upute za uporabu upozoravaju na vjerojatnost neželjenih reakcija. Informacije se temelje na kliničkim studijama.

Koji je problem problem?Moguće nuspojaveUčestalost njihovih manifestacija
Gastrointestinalni traktDispeptički poremećaji, trbušni bolovi, promjena ritma defekacije,

Krvožilni sistemTrombocitopenija.retko
Respiratorni organiKašalj, nedostatak dahanije identifikovano
CNSNedostatak koordinacije, bol na različitim dijelovima glave,

smanjena kvaliteta sna.

EpidermisOsip, urtikarija, svrbež.
ImunitetAngioedem, visoka osetljivost.retko
Mišićno-koštani sistemMialgija, rabdomioliza, miopatija,

Genitourinarni sistemProteinurijavrlo rijetko
Endokrina patologijaDijabetes melitus.često
Mentalni poremećajiDepresijanije identifikovano
Opšte promeneAstenija

Ograničenja aplikacije

Statin ima brojne kontraindikacije u vezi sa:

  • Sa visokom osetljivošću na rosuvastatin,
  • Aktivna faza jetrenih patologija,
  • Teško zatajenje bubrega.
  • Istorija miopatije,
  • Istodobni tretman ciklosporinom,
  • Trudnoća i dojenje,
  • Nedostatak odgovarajućih kontraceptiva u reproduktivnom periodu,
  • Sklonost razvoju miotoksičnih efekata.

Za tablete težine 40 g, uz navedene kontraindikacije, postoje i dodatna ograničenja:

  • Hipotireoza,
  • Bolesti mišića u ličnoj ili porodičnoj historiji
  • Alkoholizam
  • Miotoksičnost povezana s utjecajem drugih lijekova
  • Uvjeti koji izazivaju porast razine rosuvastatina,
  • Istodobni unos fibrata,
  • Pacijenti azijske rase.

Kompatibilnost s drugim lijekovima

Istovremeni lijekovi s kompleksnom terapijom imaju različite učinke na aktivnost rosuvastatina.

  1. Paralelno imenovanje Crestora s inhibitorima koji inhibiraju transportne proteine ​​opasno je zbog povećanja sadržaja rosuvastatina u krvotoku i vjerojatnosti razvoja miopatije.
  2. Uz istodobnu primjenu Ciklosporina i Krestora, AUC posljednjeg bila je 7 puta veća (u usporedbi s kontrolnom skupinom zdravih sudionika). Nivo ciklosporina ostaje isti.
  3. Točnih podataka nema, ali kombinirana uporaba inhibitora proteaze i rosuvastatina može povećati izloženost ovih potonjih. Ako je potrebno, u takvom sveobuhvatnom tretmanu potrebno je pažljivo razmotriti doziranje Krestora, tako da njegov očekivani rast ne pređe normu.
  4. Kada se Krestor kombinirao sa hemphibrolizom, C max vrijednosti rosuvastatina i AUC povećale su se 2 puta. Uz paralelno imenovanje fibrata, maksimalna doza (40 mg / dan) se isključuje.
  5. Interakcija Krestora i ezetimiba testirana je u istim dozama - 10 mg / danu. svake vrste. Uz hiperkoholisterinemiju, ovo je izazvalo 1,2-puta povećanje AUC rosuvastatina.
  6. Paralelna upotreba antacida i Krestora smanjila je sadržaj statina u krvi 2 puta. Ako su se lijekovi uzimali u intervalima od 2 sata, učinak je bio manje izražen.
  7. Eritromicin povećava pokretljivost creva, stoga, kada se koristi zajedno sa Krestor-om, AUC poslednjeg smanjena je za 20%, a C max - za 30%.
  8. Eksperimenti potvrđuju da Krestor ne inhibira i ne stimulira enzime citokroma P450, pa ne treba očekivati ​​značajniju kliničku interakciju s njima.

Ako je potrebna složena terapija lijekom Crestor i drugim lijekovima, doziranje statina prilagođava se počevši od 5 mg / cm2. Najveća dnevna doza rosuvastatina određena je tako da njegova namjeravana izloženost ne prelazi onu koja je utvrđena tijekom monoterapije s dozom od 40 mg / danu.

Crestor: analozi

Mnogi se analozi proizvode na temelju rosuvastatina, ali liječnik ih treba uzeti u obzir, uzimajući u obzir posebno zdravstveno stanje određenog pacijenta.

Pored Rosuvastatina, može koristiti:

  • Acortoy
  • Mertenil,
  • Rosistarom,
  • Rosart,
  • Rosucard
  • Rosuvastatin kalcijum,
  • Rosicore
  • Rustor
  • Rosuvastatin-SZ,
  • Rosulip,
  • Roxeroi
  • Tevastor.

Za Krestor i njegove analoge cijena u internetskim ljekarnama je različita:

  • Generic Akorta br. 30 (10 mg) - najpovoljnija opcija: 511.40 rubalja.,
  • Trošak analoga Mertenil br. 30 (10 mg) - 663 rubalja.,
  • Lijek Rosuvastatin br. 30 (10 mg) nudi se za 478 rubalja.,
  • Za originalni Krestor statin broj 28 (10 mg), cijena je 1676 rubalja.,
  • Generic Acorta br. 30 (20 mg) u prosjeku se može naručiti za 1049 rubalja.,
  • Mertenil analog br. 30 (20 mg) može se kupiti za 1045 rub.,
  • Rosuvastatin br. 30 (20 mg) - za 622 rubalja.,
  • Za Crestor broj 28 (20 mg) cijena je 2825 rubalja.

Pročitajte više o jeftinim kolegama za lijek Crestor - u ovom videu

Rosuvastatin: analozi i cijene

U mnogim slučajevima, rosuvastatin je lijek izbora kad je potrebno propisati lijekove za smanjenje lipida. Međutim, može postojati nekoliko razloga kad pacijent ima poteškoća sa nabavkom ovog lijeka:

  • Nedostatak lijekova u lokalnoj ljekarničkoj mreži.
  • Dovoljno visoka cijena lijeka, koja može utjecati na pacijentov budžet, jer je za postizanje željenog terapijskog efekta neophodna primjena tečaja.

Većina lijekova ima analoge. I „Rosuvastatin“, kao lek velike potražnje, u ovom slučaju nije izuzetak. Analozi su lijekovi koji su po supstanci identični originalnom lijeku, ali koje proizvode farmaceutske kompanije drugačije od originalnih proizvođača. Drugim riječima, analozi Rozuvastatina na farmaceutskom tržištu su svi lijekovi čiji je aktivni sastojak rosuvastatin, ali proizvodi ih druga tvrtka osim japanske kompanije Shionogi. Vrijedi napomenuti da se pomoćne tvari različitih proizvođača Rosuvastatina mogu razlikovati, što ne utječe na terapijski učinak, ali ih treba uzeti u obzir u slučajevima individualne netolerancije na određene komponente.

Ispod je popis glavnih analoga rosuvastatina koji po potrebi mogu zamijeniti originalni lijek. Također će biti predstavljena uporedna tablica troškova rosuvastatina različitih proizvođača. Ali najprije morate dati kratke informacije o izvornom proizvodu, kako bi potrošač mogao usporediti karakteristike, posebno originala i analoga.

Sastav "Rosuvastatin"

Rosuvastatin je lijek iz ogromne farmakološke grupe lijekova koji snižavaju lipide, a koji spada u uži skupinu inhibitora reduktaze (aktivni protiv frakcija kolesterola). Aktivni sastojak je rosuvastatin u obliku kalcijeve soli (tj. Kalcijum rosuvastatin). Potpuni popis pomoćnih sastojaka originalnih tableta:

  • Laktoza monohidrat je mliječni šećer koji se razlikuje od obične laktoze po prisustvu dodatne molekule vode u hemijskom sastavu.Prisustvo ove komponente čini rosuvastatin nedostupnim pacijentima s individualnom netolerancijom na laktozu ili s nedostatkom laktaze.
  • MCC je mikrokristalna celuloza, koja je snažan apsorbent koji se ne apsorbira u ljudskom tijelu. Apsorbuje toksine i druge štetne tvari, a zatim ih u nepromijenjenom obliku uklanja iz tijela, odnosno pomaže u smanjenju zaluđenosti organizma. Aktivno se koristi za trovanje i neravnotežu crijeva i želuca. Niz nutricionista preporučuje se koristiti kao sredstvo za smanjenje apetita, s obzirom na to da MSC daje osjećaj punoće u stomaku.
  • Ortofosfat (kalcijev fosfat) - je složena sol koja se sastoji od ortofosforne kiseline i metala kalcijuma. Ima aktivnost praška za pecivo i potiče bolju apsorpciju rosuvastatina.
  • Magnezijum stearat - složena je sol koja se sastoji od stearinske kiseline i magnezijuma. Ljudski je pomoćni sastojak farmakoloških proizvoda koji se izlučuje nepromijenjen iz tijela.
  • Crospovidone (pravopis se može pojaviti: povidone, što je alternativno ime) je enterosorbent širokog spektra. Ima sposobnost apsorbiranja štetnih tvari u tijelu (uključujući i one nastale djelovanjem rosuvastatina na ljudski organizam).
  • Gliceril triacetat (triacetin) je dodatak hrani s oznakom E1518, dozvoljen je u većini zemalja svijeta (osobito u Ruskoj Federaciji i zemljama Europske unije) i na temelju opsežnih istraživanja smatra se potpuno sigurnim za ljudsko tijelo. U proizvodnji farmaceutskih proizvoda ima složen učinak kao ovlaživač, plastifikator i otapalo.
  • Hipromelloza (hidroksipropil metilceluloza) - ima zaštitna hidratantna svojstva.
  • Željezni oksid - je tvar neorganskog porekla, koja sadrži željezo i kisik. Kao dio "Rosuvastatina" koristi se kao bojilo.
  • Titan dioksid (mogu se naći i sledeći predmeti: titanov oksid IV, titanijum beli) - bojanje hrane sa oznakom E
  • Pročišćena voda.

Zašto trebate znati o analogama "Rosuvastatin"

  • Mogućnost kupovine lijeka po najpovoljnijoj cijeni. Često analogi imaju nižu cijenu. To nije povezano s kvalitetom proizvoda, ali može biti posljedica minimiziranja troškova oglašavanja, prijevoza i drugih troškova. Takođe, nisu rijetki slučajevi suradnje liječnika specijalista ili klinika s farmakološkim kompanijama ili ljekarnama, kada se pacijentu mogu ispisati skuplji original ili analog.
  • Mogućnost zamjene rosuvastatina u odsustvu originalnog lijeka u ljekarni. Često čak ni ljekarnik ne može reći analoge lijeka ili pokušava prodati najskuplje tablete.

Lista analoga "Rosuvastatin"

Naši čitaoci su uspješno koristili Aterol za snižavanje holesterola. Uvidjevši popularnost ovog proizvoda, odlučili smo ga ponuditi vašoj pažnji.

Osobine u primjeni itd.

CrestorASTRAZENECA UK LTD (Sjedinjene Američke Države).laktoza monohidrat, mcc, magnezijum stearat, kalcijum hidrogen fosfat, željezo oksid, hipromeloza, titanov dioksid, krospovidonsu odsutni
AkortaPJSC Pharmstandard-Tomskkhimfarm (Ruska Federacija)isto kao "Crestor"su odsutni
MertenylGedeon Richter (Mađarska)isto kao "Crestor"tablete s deklariranom standardnom dozom sadrže 0,2 mg više rosuvastatina za svakih 5 mg, odnosno: tablete od 5 mg - stvarni sadržaj rosuvastatina je 5,2 mg, u tabletama od 10 mg - 10,4 mg i tako dalje
RosartActavis Group (Island)isto kao "Crestor"
RosistarkBelupo (Hrvatska)koristi se žuti kinolin umjesto željezovog oksida, ostale su komponente identične
Rosuvastatin CalciumMSN Laboratories Limited (Indija), Assia Chemical Industries Ltd (Izrael) i drugisu odsutnilijek se ne prodaje putem maloprodajnih lanaca ljekarni, a minimalna količina za kupovinu je obično od 5 kg.
Rosuvastatin CanonNeprofitna proizvodnja Canonfarmaumjesto željezovog oksida koristi se aluminijski lak i dodaje se crveni selekoat, ostali sastojci su identični standardnom sastavuveliki broj pozitivnih kritika
Rosuvastatin-SZFarmakološka kompanija "North Star"željezni oksid je također zamijenjen aluminijskim lakom tri vrstesu odsutni
RosucardZentiva (Češka)kroskarmeloza zamjenjuje hipromelozu iz izvornog sastava, ostale su komponente identične
RosulipEGIS Pharmaceuticals PLC (Mađarska)identičan izvornom sastavu
RoxerKRKA (Slovenija)kopolimeri butil metakrilata i metilmetakrilata su dodani u školjku
Tevastor"TEVA Pharmaceutical Industries, Ltd" (Izrael)Sastav uključuje aluminijski lak i boji sunčano žutu boju, ostale komponente su identične izvornom sastavu (uključujući željezni oksid)

Svi gore navedeni lijekovi izravni su analozi rosuvastatina, odnosno lijekova s ​​identičnom aktivnom supstancom. U stvari, to je sve - isti lijek s različitim komercijalnim imenima i prodaje se po različitim veleprodajnim i maloprodajnim cijenama (prosječna maloprodajna cijena bit će navedena u tablici u sljedećem odjeljku publikacije). Postoje i indirektni analozi, odnosno lijekovi iz jedne farmakološke grupe (u ovom slučaju inhibitori reduktaze) koji imaju sličan učinak, ali imaju različitu aktivnu tvar. Ovi lijekovi su indirektni analozi i mogu ih propisati isključivo liječnik na temelju laboratorijskih podataka.

Uporedna tabela troškova analoga "Rosuvastatina"

AkortaCijena: 530 rubalja
MertenylCijena: 500 rubalja
RosartCijena: 485 rubalja
RosistarkCijena: 450 rubalja
Rosuvastatin CanonCijena: 420 rubalja
Rosuvastatin-SZCijena: 450 rubalja
RosucardCijena: 590 rubalja
RosulipCijena: 515 rubalja
RoxerCijena: 540 rubalja
TevastorCijena: 480 rubalja

Radi objektivnosti studije koja se provodi isključivo u interesu potrošača predmetnih lijekova, gornja lista sadrži analoge u sljedećoj dozi i količini: 10 mg rosuvastatina po tableti, 30 tableta u jednom pakiranju. Ovaj oblik primjene najpopularniji je kod potrošača, jer je poželjno da se lijek u početku aplicira na mjesečnom tečaju kako bi se utvrdio stepen prilagodbe ljudskog tijela na rosuvastatin.

Trošak "Rosuvastatina" i izvedivost njegove zamjene analozima

U maloprodajnom lancu apoteka „Rosuvastatin“ u dozi od 10 mg i broju tableta prodaje se 30 komada u rasponu troškova od 380 do 490 rubalja, ovisno o cjenovnoj politici dobavljača i distributera farmaceutskih proizvoda, kao i ovisno o regiji. Tako je u većini slučajeva originalni Rosuvastatin proizvod jeftiniji od njegovih analoga, pa je preporučljivo kupiti analoge samo ako originalni lijek nije dostupan u ovoj ljekarni. Na temelju recenzija objavljenih u javnoj domeni na Internetu i u tiskanim medijima, također se može zaključiti da potrošači više vole originalni lijek.

Načela djelovanja lijeka

Farmakodinamika Krestora je da on uvodi poseban enzim koji kontrolira proizvodnju prekursora holesterola ili mevalonata.

Aktivna supstanca lijeka djeluje direktno u jetri, koja stvara holesterol.Ovaj enzim pomaže da smanji proizvodnju lipoproteina niske gustine, što pomaže smanjenju ukupne količine holesterola u tijelu, kao i triglicerida.

Uz to, kolesterol visoke gustine raste. Lijek je efikasan za pacijente bilo koje dobi, spola i rase. Brojni pregledi korisnika govore da se učinak upotrebe Krestor-a pojavljuje već u prvoj sedmici tečaja, dok se maksimalna efikasnost postiže nakon što ste završili tečaj u 2-4 tjedna stalne upotrebe.

Krst, za razliku od svojih mnogih analoga, ima minimalan negativan uticaj na ljudsku jetru. Najbolje je kombinirati njegovu upotrebu s posebnom prehranom, kao i s drugim lijekovima koji imaju za cilj snižavanje kolesterola.

Farmakokinetička svojstva lijeka su sljedeća:

  1. U stupnju apsorpcije. Maksimalna količina statina pojavljuje se u krvi nakon 5 sati, nakon upotrebe lijeka.
  2. U raspodjeli u tijelu. Glavno područje delovanja Krestora je jetra koja proizvodi holesterol. Zapremina distribucije je 134 litre.
  3. U stupnju metabolizma. Za Krestor je približno 10%.
  4. U metodi derivacije. Količina lijeka koja se izluči iz tijela je približno 90% unutar 19 sati primjene.

Starost pacijenta, kao i pol, nemaju apsolutno nikakav utjecaj na farmakokinetička svojstva lijeka.

Treba obratiti pažnju na prisutnost bolesti bubrega. Dakle, blagi i umjereni stupanj bubrežne insuficijencije praktično ne utječu na razinu statina, dok u težem obliku koncentracija rosuvastatina raste 3 puta.

Prisutnost patologija jetre praktično ne utječe na upotrebu lijeka.

Krestor - analozi lijeka i indikacije za upotrebu

Svaki jeftiniji analog ili zamjenski lijek, ako se pacijent odluči koristiti, zahtijeva pažljiv pristup.

Drugim riječima, pacijenti koji se odluče zamijeniti izvorni lijek generičkim lijekom, trebali bi se ili posavjetovati sa svojim liječnikom ili se upoznati s onim što su indikacija za uporabu navedena u njihovim uputama.

U početku Krestor preporučuje upotrebu:

  • sa hiperholesterolemijom,
  • kao prevencija moždanog udara i srčanog udara,
  • sa mešovitom hiperholesterolemijom,
  • osobe sa aterosklerozom,

Pored toga, preporučuje se upotreba lijeka u prisustvu hipertrigliceridemije.

Upute za upotrebu lijeka

Krestor, kao i svaki drugi lijek, ima svoju shemu i dozu upotrebe.

U pravilu, lekar određuje količinu leka koju pacijent treba da koristi. To čini na osnovu anketa i rezultata analiza.

Uz to se uzimaju u obzir i opće stanje pacijenta i prisustvo popratnih bolesti.

Stoga Krestor treba uzeti na sljedeći način:

  1. Izmrvite tabletu lijeka.
  2. Najprikladnijim vremenom za uzimanje smatra se veče u vezi s povećanom razinom stvaranja holesterola u tijelu.
  3. Jelo ne utječe na efikasnost uzimanih lijekova.
  4. Prije nego što uzme kurs lijeka, pacijentu se preporučuje pridržavati se dijeta sa niskim kolesterolom.
  5. U početku je potrebno uzimati lijek u količini od 5-10 g dnevno. Ipak, doziranje lijeka odabire isključivo pojedinačno i liječnik. U nedostatku efekta uzete doze, može se povećati na 20 miligrama, ali samo nakon mjesec dana. Maksimalna količina od 40 miligrama propisana je samo u slučajevima kada je rizik od razvoja kardiovaskularnih poremećaja izuzetno velik. Pacijenti s ozbiljnom hiperholesterolemijom trebaju biti pod stalnim nadzorom liječnika kako bi se izbjegli neželjeni efekti.

Ako pacijent ima predoziranje lijeka, umjesto bilo kojeg antidota, koriste se potporne mjere.

Glavni analozi Crestora

Na savremenom tržištu lijekova predstavljen je veliki broj lijekova. Međutim, u pravilu su originalni lijekovi prilično skupi i ne svaki pacijent ima priliku da ih kupi.

U vezi s tim, mnogi proizvođači odlučili su zamijeniti originale analognim. U pravilu je glavna razlika između ovih lijekova cijena.

Uz to, vrijedno je razmotriti da bilo koji lijek ili njegov analog treba propisati liječnik koji će uzeti u obzir sve karakteristike tijeka bolesti i zdravstveno stanje pacijenta.

Među najpopularnijim analogima su:

  1. Akorta. Ruski kolega Identičan je po sastavu, kao i u indikacijama za upotrebu. Koristi se duže vrijeme kako je propisano.
  2. Mertenil. Glavni aktivni sastojak je rosuvastatin. To je strani analog koji se po svojim farmakološkim svojstvima poklapa s izvornim lijekom. Proizvodi se u Mađarskoj i pomaže snižavanju holesterola. Trošak - 510-1700 rubalja.
  3. Rosistark. Učinkovit alat koji se prodaje po vrlo povoljnoj cijeni. Prije upotrebe preporučuje se da pročitate upute kako biste smanjili vjerojatnost nuspojava od njegove uporabe. Trošak u prosjeku kreće se od 250 do 790 rubalja.
  4. Rosucard. Još jedan ruski kolega. Aktivna supstanca je slična, kao i doza u jednoj tableti. Kontraindiciran u slučaju prekomjerne osjetljivosti na aktivne sastojke.
  5. Rosulip. Upotreba ovog lijeka je relevantna u slučaju primarne hiperholesterolemije, hipertrigliceridemije radi smanjenja napretka ateroskleroze i prevencije kardiovaskularnih bolesti. Proizvodi se u Mađarskoj i košta 390-990 rubalja.
  6. Roxer. Hipolipidemski lek. Ne preporučuje se upotreba tokom trudnoće, dok doje, kao i djece mlađe od 18 godina. Prosječni trošak je 440-1800 ruskih rubalja.
  7. Tevastor Lijek koji se mora primijeniti najmanje 4 tjedna kako bi se primijetio učinak. Izrađuje se u Izraelu i košta približno 350-1500 rubalja.
  8. Novostat. Glavni aktivni sastojak je atorvastatin. Lijek se proizvodi u Rusiji.

Cijena ovih lijekova je različita i kreće se od 500 rubalja do 3 hiljade ili više.

Recenzije pacijenata i ljekara o Crestoru

Prema mišljenju profesionalnih ljekara, Krestor se pokazao prilično efikasnim lijekom koji je pomogao snižavanju holesterola u krvi.

Kod većine pacijenata koji su učestvovali u eksperimentu pokazatelj holesterola približio se normalnoj unutar sedmice nakon početka kursa.

Tablete na tržištu lijekova su visoke kvalitete, pa je time i učinkovitost upotrebe lijeka mnogo veća. U pravilu, tijek ovog lijeka ne uzrokuje nikakve nuspojave.

Što se tiče mišljenja pacijenata, ono se u potpunosti podudara sa mišljenjima ljekara. Najčešće postoje mišljenja pacijenata koji su pretrpjeli moždani ili srčani udar.

Dakle, možemo zaključiti da je lijek zaista učinkovit. Potrebno je samo vrijeme da se indikatori vrate u normalu.

Trebam li uzimati statine, reći će stručnjaku u videu u ovom članku.

  • Dugotrajno stabilizuje nivo šećera
  • Obnavlja proizvodnju inzulina pankreasa

Farmakologija

Hipolipidemično sredstvo iz skupine statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze. Prema principu kompetitivnog antagonizma, molekul statina veže se na onaj dio receptora koenzima A gdje se ovaj enzim vezuje. Drugi dio molekula statina inhibira pretvorbu hidroksimetilglutarata u mevalonat, intermedijer u sintezi molekula holesterola.Inhibicija aktivnosti HMG-CoA reduktaze dovodi do niza uzastopnih reakcija, što rezultira smanjenjem sadržaja međućelijskog holesterola i kompenzacijskim povećanjem aktivnosti LDL receptora, te, shodno tome, ubrzanim katabolizmom LDL kolesterola (Xc).

Hipolipidemijski učinak statina povezan je sa smanjenjem nivoa ukupnog holesterola zbog LDL holesterola. Smanjenje LDL ovisi o dozi i nije linearno, već eksponencijalno.

Statini ne utječu na aktivnost lipoproteina i jetrenih lipaza, ne utječu značajno na sintezu i katabolizam slobodnih masnih kiselina, stoga je njihov utjecaj na razinu TG sekundarno i neizravno, kroz glavne učinke na snižavanje razine LDL-C. Umjereno smanjenje razine TG-a tijekom liječenja statinima očito je povezano s ekspresijom preostalih (apo E) receptora na površini hepatocita uključenih u katabolizam SPD-a, koji sadrže oko 30% TG.

Osim efekta snižavanja lipida, statini pozitivno djeluju na endotelnu disfunkciju (pretklinički znak rane ateroskleroze), na vaskularni zid, stanje ateroma, poboljšavaju reološka svojstva u krvi, imaju antioksidacijska, antiproliferativna svojstva.

Terapeutski učinak očituje se u roku od 1 tjedna. nakon početka terapije i nakon 2 tjedna liječenja je 90% maksimalnog mogućeg učinka, koji se obično postiže za 4 tjedna, a nakon toga ostaje konstantan.

Analozi po indikaciji i načinu upotrebe

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
simvastatin----
simvastatin----
simvastatin----
simvastatin133 rub7 UAH
simvastatin42 rub4 UAH
simvastatin42 rub7 UAH
simvastatin--73 UAH
--30 UAH
27 rub36 UAH
simvastatin--17 UAH
simvastatin----
simvastatin--77 UAH
simvastatin----
simvastatin225 rub84 UAH
simvastatin----
--40 UAH
----
lovastatin52 rub33 UAH
pravastatin----
1750 rub400 UAH
1856 rub2144 UAH
fluvastatin1750 rub400 UAH
--56 UAH
--7 UAH
20 rub7 UAH
--51 UAH
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin44 rub7 UAH
5 rub7 UAH
atorvastatin49 rub119 UAH
13 rub7 UAH
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin----
atorvastatin----
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin----
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin--7 UAH
----
atorvastatin19 rub7 UAH
--7 UAH
--7 UAH
--128 UAH
24 rub--
atorvastatin108 rub102 UAH
atorvastatin----
atorvastatin----
atorvastatin110 rub--
atorvastatin--7 UAH
atorvastatin--56 UAH
pitavastatin441 rub7 UAH

Različiti sastav, može se podudarati u indikaciji i načinu primjene

NaslovCijena u RusijiCijena u Ukrajini
gemfibrozil--780 UAH
fenofibrat--129 UAH
fenofibrat932 rub--
fenofibrat----
kolestiramin--674 UAH
Bundeva109 rub7 UAH
Periwinkle mali, glog, livada djeteline, konjski kesten, bijeli imetak, japanski sofora, konjski rep--7 UAH
riblje ulje----
65 rub7 UAH
kombinacija mnogih aktivnih materija1320 rub7 UAH
riblje ulje2 rub3 UAH
kombinacija mnogih aktivnih materija--116 UAH
ezetimibe900 rub1600 UAH
evolokumab16145 rubUAH 26381
alirocoumab--28415 UAH

Za sastavljanje liste jeftinih analoga skupih lijekova koristimo cijene koje nam pružaju više od 10 000 ljekarni širom Rusije. Baza lijekova i njihovi analozi ažuriraju se svakodnevno, stoga su podaci navedeni na našoj web stranici uvijek ažurirani od trenutnog dana. Ako niste pronašli analogni koji vas zanima, koristite gore navedenu pretragu i sa liste odaberite lijek koji vas zanima. Na stranici svakog od njih pronaći ćete sve moguće opcije analoga željenog lijeka, kao i cijene i adrese ljekarni u kojima je dostupan.

Koji analozi mogu zamijeniti rosuvastatin?

Rosuvastatin je lijek koji se koristi za ispravljanje metabolizma masti. Lijek se široko koristi za prevenciju i liječenje bolesti kardiovaskularnog sistema.

Pripravke koji sadrže rosuvastatin kao aktivnu tvar proizvode mnogi strani i domaći proizvođači. Originalni lijek pod nazivom Crestor u Velikoj Britaniji proizvodi Astra Zeneca. Preostali lijekovi koji sadrže rosuvastatin su njegove generičke tvari.

Na primjer, Rosuvastatin Canon, Torvacard, Rosulip, Akorta, Rosistark, Tevastor, Rosart, Rosuvastatin-SZ, Mertenil.

Rosuvastatin “može se zameniti nekim dobrim analogom

Originalni lijek i generička sredstva

Što su generički podaci i kako se razlikuju od originala? Generičke su reproducirane kopije originalnog lijeka. Aktivna supstanca u izvornom lijeku i generičkim sredstvima je ista. I sastav pomoćnih komponenti može varirati.

Zašto su analozi jeftiniji od originala? Činjenica je da je proizvođač originalnog proizvoda „pionir“.

To znači da troši ogromne količine novca na provođenje predkliničkih i kliničkih ispitivanja lijeka, a dobiva i patent za novi lijek. Ovi skupi postupci uključeni su u cijenu lijeka.

Proizvođači generičkih proizvoda ne snose tako ozbiljne troškove, jednostavno reproduciraju proizvod, što im omogućava prodaju po znatno niskim cijenama.

Dakle, razmotrite lijek koji je analogan originalnom Rosuvastatinu (Crestor).

Dijabetičari tijekom liječenja Krestorom trebali bi biti posebno oprezni

Rosuvastatin Canon

Jedan od takvih lijekova je Rosuvastatin Canon. Lijek je dostupan u obliku tableta od 10, 20 i 40 mg. Lijek ima svojstva snižavanja lipida. Indikacije za imenovanje Rosuvastatin Canon-a su:

  • primarna hiperholesterolemija,
  • porodična homozigotna hiperhoisterinemija,
  • povišeni trigliceridi u krvi,
  • prevencija komplikacija ateroskleroze,
  • prevencija komplikacija IHD bez kliničkih znakova,
  • dodatak prehrani u riziku od razvoja ateroskleroze.

Lijek je propisan dugim tečajevima terapije, počevši od minimalne doze. 3-4 tjedna nakon početka liječenja, pacijentu se propisuje krvna pretraga radi praćenja učinkovitosti liječenja.

Ako je nivo holesterola i triglicerida u krvi ostao visok ili lagano smanjen, dozu lijeka treba prilagoditi.

Povećanje doze vrši se postepeno uz periodično nadgledanje krvne slike.

Rosuvastatin Canon - Hipolipidemično sredstvo iz grupe statina, inhibitor HMG-CoA reduktaze

Kada se statini ne smiju propisivati?

Rosuvastatin, kao i drugi statini, ima niz kontraindikacija, kod kojih je zabranjeno propisivanje lijekova ove grupe.

  1. Netolerancija na aktivnu supstancu ili pomoćne komponente doznog oblika.
  2. Bolesti jetre u aktivnoj fazi ili povišena razina transaminaza nepoznatog porijekla više od 3 puta.
  3. Period rađanja djeteta i dojenja.
  4. Nedostatak odgovarajuće kontracepcije kod žena reproduktivne dobi.
  5. Bolest bubrega s manifestacijama zatajenja bubrega.
  6. Djeca i adolescenti mlađi od 18 godina.
  7. Miopatija
  8. Period liječenja ciklosporinom.

Kontraindikacije lijeka Rosuvastatin Canon moraju se uzeti u obzir prilikom njegovog imenovanja. To će izbjeći razvoj nuspojava od vitalnih organa i sistema.

Moguće komplikacije terapije rosuvastatinom

Koje su komplikacije i neželjene reakcije moguće kad se liječe originalnim lijekovima i nadomjescima rosuvastatina? Terapija statinom se uglavnom dobro podnosi. To se odnosi i na originalni lijek i na jeftine analoge rosuvastatina.

Upotreba statina može uzrokovati bolove u mišićima.

Međutim, ako se doza prekorači ili postoje problemi drugih organa i sustava, liječenje Rosuvastatinomyjem s njegovim analogima može dovesti do pojave neželjenih reakcija.

  1. Quinckeov edem i ostale reakcije imunološkog sistema.
  2. Bolesti endokrinog sistema (dijabetes melitus tipa 2).
  3. Dispeptički poremećaji.
  4. Upala pankreasa.
  5. Poremećaji jetre.
  6. Bol u mišićima, miozitis, rabdomioliza (uništavanje mišićnih vlakana).
  7. Poremećena funkcija bubrega.
  8. Promjene u laboratorijskim pretragama krvi i urina.

Ako osjetite bilo kakve simptome koji nisu karakteristični za osnovnu bolest, morate odmah konzultirati liječnika. Specijalist će točno utvrditi podrijetlo tegobe i, ako je potrebno, prilagoditi režim i doziranje liječenja.

Pravila za uzimanje droga

Kako uzimati Rosuvastatin i njegove analoge? Pravilnim lekovima pruža se maksimalan terapeutski efekat i smanjuje se rizik od gore navedenih komplikacija terapije. Dakle, osnovna pravila liječenja su sljedeća.

  1. Lijek treba uzimati u cjelini, bez žvakanja. Pijte lijek sa običnom vodom u dovoljnoj količini.
  2. Ako želite uzeti manju dozu nego što sadrži jednu tabletu, oblik doziranja možete podijeliti na pola.
  3. Žene reproduktivne dobi tokom trudnoće moraju koristiti pouzdane metode kontracepcije.
  4. U slučaju trudnoće tijekom liječenja statinima, lijek treba prekinuti. Pobačaj nije potreban.
  5. Za vrijeme terapije zabranjeno je samostalno smanjivanje ili povećanje dnevne doze lijeka.
  6. Ako je lijek slučajno propušten, daljnje uzimanje lijeka treba nastaviti prema uobičajenoj šemi.

Stručnjaci ne preporučuju uzimanje statina samostalno

Također treba napomenuti da na pozadini liječenja statinima morate slijediti dijetu s malo masti i kolesterola. Ishrana bi trebala biti niskokalorična, sadrži što manje životinjskih masti.

Masne sorte ribe, mesa i mliječnih proizvoda treba u potpunosti eliminirati. Jela trebaju uključivati ​​dovoljno proteina i biljnih vlakana.

Kao proteinska hrana pogodna je pileće meso, ćuretina, sir, nemasno mlijeko.

Trebali bi jesti više povrća, voća, ljekovitog bilja, svježih sokova. Izbjegavajte jesti masnu, prženu i dimljenu hranu. Izuzmite alkohol, brzu hranu i soda.

Možete kuhati dvostrukim bojlerom, pečenjem, ključanjem. Preporučljivo je ne koristiti ulja, začine i tople začine u kuvanju.

Poštivanje pravila ishrane u velikoj mjeri određuje uspješnost liječenja.

Koji je lijek bolji?

Dakle, vraćajući se analozima rosuvastatina, treba reći da oni mogu dobro zamijeniti originalni lijek. I još, što je bolje - originalno ili generičko? Na pitanje je definitivno nemoguće odgovoriti, jer u vezi s tim postoje različita mišljenja stručnjaka.

Neki vjeruju da je originalni lijek "čistiji" i manje je vjerojatno da će izazvati neželjene reakcije. Uz to, neki ljekari primjećuju veću efikasnost originala od njegovih kolega.

Stoga se liječnik može voditi raznim razmatranjima, propisujući pacijentu i izvorni lijek i njegove sinonime.

Detaljan pregled najpoznatijih i najjeftinijih analoga lijeka "Rosuvastatin"

Rosuvastatin je jedan od najefikasnijih i naširoko korišćenih lekova za snižavanje lipida. Ako iz više razloga, na primjer, nedostatak lokalne ljekarne ili visoki troškovi, pacijent ne može kupiti originalni lijek, tada ga može zamijeniti pristupačnijim analogom, od kojih postoji mnogo rosuvastatina.

Opće informacije o lijeku i upute za upotrebu

Rosuvastatin (Rosuvastatin) - Riječ je o lijeku za snižavanje lipida posljednje IV (nove) generacije iz opsežne farmakološke skupine statina čija je aktivna supstanca hemijska supstanca istoimenog rosuvastatina u obliku kalcijeve soli (kalcijum rosuvastatin).

Ovaj lijek namijenjen je za korekciju uporno visokog holesterola (hiperholesterolemije), koji nije podložan liječenju lijekovima koji nisu lijekovi. Također se propisuje kao dio složene terapije drugih oblika oštećenog metabolizma masti (dislipidemija), za prevenciju kardiovaskularnih komplikacija i eliminaciju aterosklerotskih modifikacija na zidovima krvnih žila.

Djelovanje statina temelji se na inhibiciji enzima odgovornog za proizvodnju kolesterola u jetri (izvor oko 80% tvari).

Mehanizam delovanja Rosuvastatin se sastoji u blokiranju enzima - HMG-CoA reduktaze, koji je "prethodnik" endogene sinteze holesterola (Chol, holesterola) u jetri. Zbog toga se povećava broj receptora osjetljivih na lipoproteine ​​niske gustine, što aktivira proces njihovog raspada i izlučivanja iz tijela.

Kao rezultat, na pozadini upotrebe lijeka dolazi do smanjenja koncentracije "lošeg" kolesterola (LDL, LDL), a razina "dobrog" kolesterola (HDL, HDL) u krvi također se povećava kompenzacijski.

Lijek je dostupan u obliku filmom obloženih tableta, koje se moraju konzumirati isključivo iznutra (oralno), s najmanje 100-150 ml vode, u bilo koje doba dana, bez obzira na hranu.

Izvorni sastav rosuvastatina uključuje mliječni šećer (laktozu) monohidrat, čije prisustvo lijek čini nepristupačnim pacijentima s individualnom netolerancijom na ovu komponentu i osobama s nedostatkom laktaze.

Režim lečenja Rosuvastatin liječnik odabire strogo pojedinačno, na osnovu težine u svakom pojedinom slučaju. Prijem započinje minimalnom dozom (5-10 mg jednom dnevno) i po potrebi se povećava (pod uslovom da nema nuspojava).

Izraženi efekat snižavanja lipida može se primetiti već nakon 7–9 dana nakon početka terapije, a nakon 2–4 nedelje dostiže 90–100% maksimalnog mogućeg rezultata, koji se održava tokom čitavog trajanja redovnog unosa Rosuvastatina.

Koji je proizvođač bolji?

Originalni lijek Rosuvastatin razvila je japanska kompanija Shionogi & Co. (Shionogi & Co), međutim njegovi analozi se proizvode pod međunarodnim nelastničkim nazivom (INN) drugih farmaceutskih kompanija:

  • Ruski - Pharmstandard (Phstandard), Ozon (Ozon), Canonfarma (Kanonfarma), FI Obolenskoye (OBL Pharm),
  • strani - Astra Zeneca (Astra Zeneca), Gideon Richter (Gedeon Richter), Actavis (Actavis), Belupo (Belupo).

Sve ove tvrtke proizvode generičke proizvode, tj. Kopiraju lijekove, čija je aktivna komponenta isti rosuvastatin, ali se razlikuju od početnog razvoja tehnološkom linijom proizvodnje, trgovačkim nazivom i omjerom pomoćnih sastojaka.

Budući da se takav izravni analog gotovo u potpunosti podudara s originalom, s gledišta njegove učinkovitosti, nije važno kojoj tvrtki dati prednost prilikom kupovine, ali s obzirom na to da se Rosuvastatin uzima duže vrijeme, ima smisla obratiti pažnju na jeftinije domaće lijekove.

Najpoznatiji analozi i zamjena za rosuvastatin

Prije razmatranja specifičnih analoga i zamjena za Rosuvastatin, vrijedno je napomenuti da, unatoč imenovanju liječnika, pacijent ima pravo odabrati pravi generički fokus, fokusirajući se na vlastite sklonosti, novčanik i pojedinačnu netoleranciju na dodatne sastojke u sastavu. Glavna stvar je da se pridržavate naznačene doze i režima lijeka.

Roxera ima posebno jak premaz koji omogućava da se rosuvastatin oslobađa isključivo u tankom crijevu gdje se tablete apsorbiraju nepromijenjene i nisu podložne destruktivnom djelovanju želučanog soka.

Značajke kompozicije: butil metakrilat i kopolimeri metilmetakrilata dodani u ljusku.

Proizvodno preduzeće: KRKA, Slovenija.

Trošak lijekova: od 383 RUB / 30 kom 5 mg do 1617 rubalja / 90 kom. 20 mg svaki.

Rosucard (Rozucard) karakteriše dobra bioraspoloživost (preko 20%), ali se aktivna supstanca rosuvastatin brzo izlučuje iz tijela, pa samim tim lijek ima prilično izražen terapeutski učinak.

Značajke kompozicije: umjesto hipromeloze iz izvorne formulacije, kroskarmeloza se koristi kao prašak za pecivo.

Proizvodno preduzeće: Zentiva, Češka.

Trošak lijekova: od 613 rub. / 30 kom. 10 mg do 2708 rubalja / 90 kom. 40 mg svaki.

Ljekari preporučuju

Za efikasno snižavanje holesterola i sprečavanje ateroskleroze bez nuspojava, stručnjaci preporučuju holedol. Moderna droga:

  • na osnovu amaranta koji se koristi u lečenju kardiovaskularnih bolesti,
  • povećava proizvodnju „dobrog“ holesterola, smanjujući proizvodnju „lošeg“ jetre,
  • značajno smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara,
  • počinje djelovati nakon 10 minuta, značajan rezultat je primjetan već nakon 3-4 tjedna.

Učinkovitost potvrđuju medicinska praksa i istraživanja Istraživačkog instituta za terapiju.

Mertenil (Mertenil) ima visoki stepen pročišćavanja aktivnog sastojka. To osigurava dobru podnošljivost lijeka s manje nuspojava, što je posebno važno kod uzimanja rosuvastatina kod starijih pacijenata.

Značajke kompozicije: podudara se s originalom, osim tvari koje se koriste za bojenje školjke.

Proizvodno preduzeće: Gedeon Richter, Mađarska.

Cijene u ljekarnama: od 478 rub. / 30 kom. 5 mg do 1439 rubalja / 30 kom. 40 mg svaki.

Rosulip (Rosulip) je jeftiniji analog rosuvastatina koji ima veliku bioraspoloživost i sporo se nakuplja, što vam omogućava da postupno stvorite željenu terapijsku koncentraciju aktivne supstance u tijelu.

Značajke kompozicije: sadrži rosuvastatin ne u obliku kalcijuma, već u obliku cinkove soli (rosuvastatin cink).

Proizvodno preduzeće: EGIS (EGIS Pharmaceuticals PLC), Mađarska.

Trošak lijekova: od 469 RUB / 28 kom 5 mg do 1087 rubalja / 28 kom. 20 mg svaki.

Crestor (Crestor) - jedini originalni lijek na bazi rosuvastatina. Ovaj uvezeni lijek karakterizira visokokvalitetna obrada aktivne tvari i, ako se oslanjate na povratne informacije pacijenta, bolja tolerancija, ali po cijeni mnogo je skuplja od ostalih generika.

Značajke kompozicije: Svi sastojci su identični izvornom receptu.

Proizvodno preduzeće: Astra Zeneca, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Cijene u ljekarnama: od 1756 rub. / 28 kom. 5 mg svaki do 5036 rub. / 28 kom. 40 mg svaki.

Tevastor je jedan od najboljih analoga rosuvastatina jer se on brzo nakuplja u tijelu, ispoljavajući izražen terapeutski učinak, a istovremeno košta mnogo jeftinije od originalnog lijeka.

Značajke kompozicije: gotovo ista leća kao u originalu (osim boje).

Proizvodno preduzeće: TEVA (TEVA Pharmaceutical Industries Ltd), Izrael.

Trošak lijekova: od 341 rub. / 30 kom. 5 mg do 1522 rubalja / 90 kom. 20 mg svaki.

Rosuvastatin-SZ

Rosuvastatin-SZ (Rosuvastatin-SZ) - danas je to najpristupačnija zamjena za Rosuvastatin od ruskog proizvođača. Uprkos vrlo skromnoj cijeni, on nije lošiji u kvaliteti od ostalih generika, a ima i svojstva identična izvorniku.

Značajke kompozicije: željezni oksid koji se koristi kao bojilo zamijenjen je aluminijskim lakom tri različite vrste.

Proizvodno preduzeće: ZAO FC Severnaya Zvezda, Rusija

Trošak lijekova: od 178 rub. / 30kom. 5 mg do 684 rubalja / 30 kom. 40 mg svaki.

Osim statina postoje i druga sredstva. Čitaoci preporučuju prirodni lijek, koji u kombinaciji sa ishranom i aktivnostima, značajno smanjuje holesterol nakon 3-4 nedelje. Mišljenje ljekara >>

Rosart (Rosart) ima sve prednosti originalnog lijeka i rijetko ima negativan učinak na tijelo, jer su i aktivna supstanca i pomoćne komponente temeljno očišćene. Možemo reći da je ovo najsvestranija zamjena za rosuvastatin.

Značajke kompozicije: svi sastojci su isti kao u originalnom pripravku.

Proizvodno preduzeće: Actavis Group, Island

Cijene u ljekarnama: od 426 RUB / 30 kom 5 mg do 2347 rub. / 90 kom. 40 mg svaki.
Proizvodi koji snižavaju kolesterol i pročišćavaju krvne sudove.

Svi najefikasniji lijekovi za visok holesterol u obliku tableta.

Jeftini analozi i zamjene za lijek crossor za djecu i odrasle

Lijek Krestor je lijek koji snižava lipide koji pripada skupini satena.

Aktivni sastojak je rosuvastatin, koji snižava ukupni holesterol, eliminira endotelnu disfunkciju u ranoj aterosklerozi, poboljšava stanje krvnih sudova, stanje ateroma i reološke funkcije krvi. Primjećuju se antioksidativni i antiproliferativni učinci na tijelo.

Indikacije za upotrebu uključuju stanje hiperholesterolemije, uključujući porodičnu homozigotnu. Kontraindikacije za lijek su sljedeće: trudnoća, dojenje, djetinjstvo i adolescencija do 18 godina, bolesti jetre, bubrezi u aktivnoj fazi.

Lijek proizveden u Velikoj Britaniji i Portoriku ima bliske zamjene i sinonime. Cijene Krestor tableta nisu dostupne svakom pacijentu: 800–9800 rubalja. Jeftine analoge lijeka proizvode domaći i strani proizvođači.

Analozi ruske proizvodnje

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Akorta550–880Jedan od najboljih ruskih analoga krsta, ima identičan sastav i indikacije za upotrebu. Proizvod se prodaje u tabletama i uzima se dugim tečajem koji je propisao ljekar.
Rosuvastatin Canon400–710Lijek je točan analog predmetnog lijeka i u njegovu je strukturu uključen kao glavna supstanca.Njeftini lijek koristi se za liječenje hiperholesterolemije smanjenjem količine ukupnog kolesterola u tijelu.
Novostat320–550Lijek sadrži atorvastatin koji vrši funkciju snižavanja lipida u slučaju endotelne disfunkcije, početne hiperholesterolemije, uključujući porodičnu homozigotnu, hiperlipidemiju, hipertrigliceridemiju, dsetalipoproteinemiju, u cilju sprečavanja kardiovaskularnih patologija.

Ukrajinski zamenici

Kako zamijeniti sklop droge ako trebate odabrati učinkovit jeftin sinonim? Prikladni ukrajinski lijekovi uključuju listu ispod.

  • Klivas. Najjeftiniji analog križa u obliku tableta. Sastav lijeka uključuje rosuvastatin. Lijek efikasno liječi stanje hiperholesterolemije, a koristi se i u prevenciji kardiovaskularnih poremećaja. Prosječna cijena je 10–155 rubalja.
  • Atorvacor. Atorvastatin u strukturi lijeka djeluje na smanjenje lipida, smanjujući holesterol u plazmi. Mjesto djelovanja lijeka su ćelije jetre, stoga je među glavnim kontraindikacijama zatajenje jetre.Teka je također zabranjena u trudnoći i dojenju. Prosječna cijena je 140–220 rubalja.

Bjeloruski generičari

Bjeloruski križni generičari optimalna su zamjena za jeftini lijek za snižavanje lipida s istim podacima u uputama za uporabu.

Tabela je predstavljena u nastavku:

Naziv lijekaProsječna cijena u rubaljimaZnačajka
Rosutatin150–510Jeftini bjeloruski bliski nadomjestak za križ s istim sastavom lijeka. Lijek je propisan za primarnu hiperholesterolemiju, miješanu dislipidemiju, porodičnu homozigotnu hiperholesterolemiju.
Lipromak LF135–550Djelatna tvar u tabletama je atorvastatin. Smanjuje količinu ukupnog kolesterola u krvi.Područje primjene pokriva liječenje primarne hiperholesterolemije, kombinirane hiperlipidemije, hipertrigliceridemije, disbetalipoproteinemije kao i prevenciju kardiovaskularnih komplikacija Lijek se može propisati djeci nakon 10 godina.

Ostali strani analozi

Moderni uvozni sinonimi križa na bazi rosuvastatina:

  • Mertenyl. Aktivna supstanca je rosuvastatin. Indikacije za propisivanje lijeka uključuju dislipidemijska stanja za snižavanje kolesterola, a najbolji farmaceutski strani križ u njegovim farmakološkim svojstvima. Zemlja porijekla - Mađarska. Prosječna cijena je 510-1700 rubalja.
  • Rosistark. Učinkovit uvozni lijek na bazi rosuvastatina po povoljnoj cijeni. Preporučuje se pročitati upute za upotrebu za kontraindikacije, nuspojave i okolnosti koje zahtijevaju pažnju tijekom terapije. Lijek se proizvodi u Hrvatskoj. Prosječna cijena je 250-790 rubalja.
  • Tevastor. Sinonim za dotični lijek s identičnim mehanizmom djelovanja. Lijek se uzima duže vrijeme - stabilan terapeutski učinak primjećuje se već nakon 4 tjedna nakon početka uzimanja.Država porijekla je Izrael. Prosječna cijena je 350-1500 rubalja.
  • Roxer. Sredstvo za snižavanje lipida s aktivnom komponentom sličnom krstu. Lijek je zabranjen za vrijeme trudnoće, dojenja, djece mlađe od 18 godina. Lijek slovenačko izdanje. Prosječna cijena je 440-1800 rubalja.
  • Rosulip. Tablete s rosuvastatinom u sastavu smanjuju koncentraciju ukupnog kolesterola u krvnoj plazmi. Upotreba lijeka važna je za primarnu hiperholesterolemiju, hipertrigliceridemiju, homozigotnu nasljednu hiperholesterolemiju, da inhibira razvoj ateroskleroze, kao i u preventivnom liječenju kardiovaskularnih komplikacija. Prosječna cijena je 380–990 rubalja.

Imajte na umu da analozi lijekova mogu imati različite jačine terapijskog djelovanja na tijelo svakog pacijenta. U uputama za uporabu mogu se navesti različite nuspojave i kontraindikacije. Liječnik može propisati lijek za smanjenje lipida.

Ukrštena terapija može prouzrokovati vrtoglavicu, tako da ne biste trebali baviti se aktivnostima koje zahtijevaju povećanu koncentraciju pažnje.

Uputstvo za krestove

UPUTSTVO
za medicinsku upotrebu lijeka
KRISTOR

Farmakološko djelovanje
Crestor je sredstvo za snižavanje lipida. Aktivni sastojak lijeka je rosuvastatin - konkurentni selektivni inhibitor HMG-CoA reduktaze, enzima koji 3-hidroksi 3-metilglutarilni koenzim A pretvara u prekursor holesterola - mevalonat. Mjesto primjene djelovanja rosuvastatina je jetra gdje postoji katabolizam lipoproteina niske gustoće (LDL) i stvaranja kolesterola (CS). Rosuvastatin povećava broj jetrenih receptora za lipoproteine ​​male gustoće na staničnim membranama, što dovodi do povećanog katabolizma i unosa lipoproteina niske gustine i inhibicije stvaranja lipoproteina vrlo male gustoće (VLDL). Kao rezultat toga, dolazi do smanjenja sadržaja lipoproteina niske i vrlo niske gustine u krvnom serumu.
Rosuvastatin smanjuje povišene razine ukupnog kolesterola, triglicerida i LDL kolesterola, apolipoproteina B (ApoV), VLDL kolesterola, ne-HDL kolesterola, VLDL kolesterola, ukupnog LDL kolesterola / HDL kolesterola, ukupnog LDL kolesterola / LDL / C I. Rosuvastatin lagano povećava sadržaj HDL kolesterola i ApoA-I (apolipoprotein A-I).
Maksimalni učinak Krestora razvija se nakon 21 dana prijema i ostaje konstantan. Nakon 7 dana uzimanja lijeka, opaža se terapeutski učinak Krestora, a nakon 14 dana uzimanja lijeka, učinkovitost lijeka je 90% maksimalno moguće.
Lijek je propisan odraslim osobama sa hipertrigliceridemijom ili bez hiperholesterolemije, bez obzira na starosnu dob, spol ili rasu. Lijek se može primijeniti i kod bolesnika sa porodičnom hiperholesterolemijom ili dijabetes melitusom.
Dok uzimate Krestor u dozi od 10 mg kod 80% pacijenata sa prosječnom osnovnom razinom LDL kolesterola od 4,8 mmol / L (hiperholesterolemija IIa i u tipovima), primjećuje se smanjenje LDL kolesterola na ≤3 mmol / L.U bolesnika s porodičnom hiperholesterolemijom koji primaju lijek u dozi od 20 do 80 mg primjećuje se pozitivna promjena u lipidnom profilu (kliničko istraživanje provedeno je uz sudjelovanje 435 bolesnika).
Smanjenje LDL kolesterola za 53% uočeno je kod 12-nedeljne terapije Crestor-om nakon titracije doze od 40 mg / dan, a nivo LDL holesterola od ≤3 mmol / L postignut je u 33% pacijenata. U bolesnika s porodičnom homozigotnom hiperholesterolemijom lijek je propisan u dozi od 20 i 40 mg, a na pozadini liječenja Krestor-om smanjenje LDL kolesterola je bilo 22%.
U kombinaciji s fenofibratom zabilježen je aditivni učinak (nivo triglicerida), koji je također primijećen u kombinaciji s nikotinskom kiselinom (u odnosu na HDL-kolesterol).
Iako nema podataka za procjenu smanjenja broja komplikacija uzrokovanih poremećajima lipidnog profila (na primjer, koronarnom bolešću srca), klinička ispitivanja su u toku.
Maksimalna koncentracija aktivne tvari u krvnoj plazmi uočena je otprilike 5 sati nakon interne upotrebe Krestora. Bioraspoloživost je oko 20%. Kumulacije u jetri. Zapremina distribucije rosuvastatina je 134 litara. Otprilike 90% davane doze veže se proteinima plazme (albuminom).
Oko 10% doze rosuvastatina podvrgnuto je ograničenom metabolizmu. Rosuvastatin je nežidovna supstanca za metabolizam citokromskim sistemom P450. Glavni enzim koji metabolizira rosuvastatin je CYP 2C9. U manjoj mjeri, enzimi CYP 3A4, CYP 2C19 i CYP 2D6 sudjeluju u metabolizmu rosuvastatina. Glavni metaboliti aktivne tvari su laktonski metaboliti i N-dimetil. Kada ih uporedimo, pokazalo se da je N-dimetil otprilike polovina (50%) manje aktivan od rosuvastatina. Utvrđeno je da laktonski metaboliti nisu farmakološki neaktivni.
Prosječni geometrijski klirens rosuvastatina iznosi oko 50 l / h s koeficijentom varijacije 21,7%. Otprilike 90% primijenjene doze nepromijenjeno se izbaci iz crijeva s izmetom, izlučuju se i ne-apsorbirani rosuvastatin i apsorbirani. 10% tvari eliminira se bubrezima. Poluživot je oko 19 sati, što je konstantno s povećanjem doziranja. U procesu jetrenog hvatanja aktivne molekule supstance (kao i kod drugih inhibitora reduktaze HMG-CoA) uključen je transporter holesterola, koji ima važnu ulogu u uklanjanju rosuvastatina jetrom.
Sistemska izloženost rosuvastatinu povećava se srazmjerno primijenjenoj dozi. U slučaju uzimanja nekoliko dnevnih doza lijeka, farmakokinetički parametri aktivne tvari Krestor-a se ne mijenjaju.
Uporedna studija kod pacijenata koji žive u Aziji (azijska rasa) otkrila je porast AUC-a i porast maksimalne koncentracije rosuvastatina za 2 puta, u odnosu na podatke Europljana koji žive u Evropi i Aziji. Utjecaj okolišnih faktora i genetskih faktora na rezultirajuću razliku u farmakokinetičkim parametrima nije otkriven. Nisu pronađene klinički značajne razlike između pacijenata s negroidnom i kavkasoidnom rasom u farmakokinetici rosuvastatina.
U slučaju oštećenja bubrežne funkcije (pluća ili medija), sadržaj rosuvastatina u plazmi i njegovog aktivnog metabolita (N-dimetil) ne mijenja se značajno. Kod teškog bubrežnog zatajenja sa nivoom klirensa kreatinina od ≤30 ml / min, koncentracija aktivne tvari u plazmi povećava se 3 puta (a aktivni metabolit, N-dimetil, povećava se 9 puta). Koncentracija rosuvastatina u plazmi kod pacijenata koji su primili hroničnu hemodijalizu približno je 50% veća. Ispitivanje farmakokinetičkih parametara rosuvastatina u bolesnika s bubrežnom bolešću provedeno je u usporedbi sa skupinom zdravih dobrovoljaca.
Nije došlo do povećanja parametara poluživota aktivne tvari u bolesnika s različitim stupnjem zatajenja jetre, koji su procijenjeni na skali Child-Pugh od 7 ili manje bodova. Pacijenti s ocjenom 8 i 9 na skali Child-Pugh pokazali su porast poluživota za uklanjanje najmanje 2 puta. Nema iskustva s primjenom rosuvastatina u bolesnika s hepatičkom insuficijencijom s ocjenom Child-Pugh od 9 ili više.

Indikacije za upotrebu
· Terapija ateroskleroze za usporavanje napredovanja bolesti kod pacijenata kojima je pokazan tretman za smanjenje lipida,
U slučaju homozigotne porodične hiperholesterolemije, kao dodatak drugom tretmanu za snižavanje holesterola (na primjer, LDL-afereza) ili prehrani, kao i u slučajevima kada je takav tretman neefikasan,
· Kao dodatak prehrani - sa miješanom hiperholesterolemijom (tip IIB) u slučaju kada nefarmakološke metode (gubitak težine, fizička aktivnost) i promjena prehrane nisu efikasni,
Primarna hiperholesterolemija tipa II (uključujući porodičnu heteroroznu hiperholesterolemiju).

Način primjene
Lijek se koristi oralno, ispire se vodom, u bilo koje doba dana, bez obzira na obrok. Ne žvakati.
Doza Krestora odabrana je ovisno o odgovoru na liječenje i svrsi upotrebe rosuvstatina, dok preporuke za ciljne razine lipoproteina trebaju biti uzete u obzir. Tijekom liječenja lijekom, pacijentu je propisana dijeta za snižavanje lipida (standardna) za kontinuiranu upotrebu.
U slučaju zamjene upotrebe druge HMG-CoA reduktaze ili prvog imenovanja Krestora, preporučuje se početna doza od 5-10 mg / dan. Izbor doze ovisi o pojedinačnim pokazateljima kolesterola, riziku nuspojava i faktorima rizika za buduće komplikacije iz kardiovaskularnog sustava. S nedovoljnim učinkom, možete povećati dozu Krestor-a najranije 21 dan nakon početka lijeka (jer se do ovog trenutka razvija maksimalni terapeutski učinak). Uzimanje Krestora u dozi od 40 mg uzrokuje povećan rizik od nuspojava lijeka u usporedbi s nižim dozama, tako da je povećavanje doze Krestora na 40 mg / dan dopušteno samo s velikim rizikom od razvoja kardiovaskularnih komplikacija (uključujući bolesnike s porodičnom hiperholesterolemijom) i s teškim hiperholesterolemija. Povećanje doze na 40 mg / dan izvodi se samo ako nije postignut željeni učinak primjene Crestora od 20 mg / dan, dok pacijent treba biti pod budnim medicinskim nadzorom. Posebna pažnja takvom pacijentu je potrebna u prvim danima uzimanja Krestora u dozi od 40 mg / danu.
Povećanje doze je poželjno u slučaju nedovoljnog željenog rezultata pri uzimanju doze od 20 mg i pod uvjetom da će pacijenti biti pod budnim nadzorom stručnjaka. Na početku uzimanja 40 mg lijeka preporučuje se posebna kontrola.
Pacijenti s gerijatrijskim profilom ne zahtijevaju prilagođavanje doze.
Sa zatajenjem bubrega
Pacijenti s blagim stupnjem ne zahtijevaju prilagođavanje doze. Za bolesnike s umjerenim zatajivanjem bubrega, početna doza rosuvastatina trebala bi biti 5 mg / dan.
Maksimalna dnevna doza za blago zatajenje bubrega je 40 mg / dan, za umereno bubrežno zatajenje (sa nivoom klirensa kreatinina ≤60 ml / min) - 20 mg / dan.
Imenovanje Krestora kontraindicirano je pacijentima s ozbiljnim zatajenjem bubrega.
Sa zatajenjem jetre
Nema iskustva sa primjenom Krestora kod pacijenata s jetrenom insuficijencijom koji su procijenjeni na Childe-Pugh-ovoj ocjeni 9 ili više. Imenovanje Krestora pacijentima sa jetrenim bolestima u aktivnoj fazi je kontraindicirano.
Etničke grupe
Primjećuje se porast sistemske koncentracije rosuvastatina kod pacijenata mongoloidne rase. Takvi pacijenti moraju započeti terapiju s dozom od 5 mg / dan, s maksimalnom dozom od 20 mg / dan. Imenovanje Krestora pacijentima mongoloidne rase u dozi od 40 mg / dan je kontraindicirano.
Sa tendencijom razvoja miopatije
U bolesnika sa tendencijom pojave miopatije, početna doza rosuvastatina trebala bi biti 5 mg / dan, maksimalna doza - 20 mg / dan. Imenovanje doze Crestora od 40 mg / dan kontraindicirano je takvim pacijentima.
Nuspojave
Učestalost nuspojava, kao i kod drugih inhibitora HMG-CoA reduktaze, ovisi o primijenjenoj dozi.
Učestalost nuspojava procijenjena je na sljedeći način: česte nuspojave (≥1 / 100, ≤1 / 10), rijetke nuspojave (≥1 / 1000, ≤1 / 100), rijetke nuspojave (≥1 / 10.000, ≤1 / 1000), vrlo rijetke nuspojave (≤1 / 10,000). Nuspojave kod upotrebe Krestor-a ocjenjuju se kao umjereno izražene i zaustavljaju se samostalno. Prekid terapije Krestor-om tijekom kliničkih ispitivanja zbog pojave nuspojava bio je 4% ili manje.
Iz živčanog sistema: vrtoglavica, glavobolja (često).
Sa strane imunološkog sistema: alergijske reakcije (uključujući angioedem) - retko.
Sa kože i njenih dodataka: osip, svrbež, urtikarija (česte nuspojave).
Iz mišićno-koštanog sistema: rabdomioliza i miopatija (rijetko), bolovi u mišićima (često). Zabilježena je miopatija, bolovi u mišićima i (rijetko) rabdomioliza kod pacijenata koji su uzimali bilo koju dozu Crestora, ali posebno kod onih koji su koristili dozu od 20 mg / dan. Povećanje razine kreatin fosfokinaze (CPK), ovisno o dozi, zabilježeno kod pacijenata koji su uzimali Krestor, u većini slučajeva nije bilo izraženo, prolazno i ​​bez simptoma. U slučaju povećanja razine CPK za 5 ili više puta, unos rosuvastatina se zaustavlja.
Iz gastrointestinalnog trakta: zatvor, bol u trbuhu, mučnina (često), pankreatitis (retko).
Iz mokraćnog sistema: tubularna proteinurija. Došlo je do promjene količine proteina u urinu u stupnjevima od odsutnosti do tragova proteina ili do dva unosa ili više kod ≤1% pacijenata kojima je propisana doza Crestor-a 10-20 mg / dan. Kada su uzimali dozu od 40 mg / dan, broj takvih pacijenata iznosio je otprilike 3% pacijenata. Pri korištenju Krestor doze od 20 mg / dan uočena su mala povećanja količine proteina u urinu. Proteinurija se u većini slučajeva smanjila ili nestala uz kontinuiranu upotrebu i nije bila simptom razvoja akutne bolesti bubrega ili napredovanja postojeće.
Na dijelu jetre: kod malog broja bolesnika primijećeno je povećanje sadržaja transaminaza ovisno o dozi, kao i kod drugih inhibitora reduktaze HMG-CoA. Povećanje transaminaza je u većini slučajeva bilo prolazno, bez simptoma i beznačajno.
Ostali: astenija (često).
Nakon širokog uvođenja Krestora u medicinsku praksu, zabilježene su i sljedeće nuspojave:
Iz mišićno-koštanog sistema: bolovi u zglobovima (rijetko).
Iz živčanog sistema: polineuropatija (vrlo rijetko).
Iz hepatobilijarnog sistema: hepatitis i žutica (vrlo rijetko).

Kontraindikacije
· Bolesti jetre u aktivnom stadijumu, uključujući trajno povećanje razine transaminaza nepoznatog porijekla, kao i svako povećanje transaminaza, sa nivoom 3 puta ili većim od gornje granice norme,
Teško oštećenje bubrega s klirensom kreatinina ≤30 ml / min,
Istovremena upotreba ciklosporina,
Tokom trudnoće i dojenja,
Preosjetljivost imunološkog sistema na rosuvastatin ili bilo koju drugu komponentu Crestora,
· Lijek nije propisan pacijentima koji ne koriste visoko djelotvorne i efikasne metode kontracepcije,
Miopatija
· Doza Crestora od 40 mg / dan je kontraindicirana kod pacijenata sa povećanim rizikom od rabdomiolize ili miopatije,
· Starost do 18 godina.

Trudnoća
Krst je kontraindiciran za upotrebu trudnicama. U slučaju imenovanja dojilja, dojenje se zaustavlja. Prije liječenja lijekom Krestor kod žena reproduktivne dobi potrebno je izvršiti test trudnoće. Za vrijeme uzimanja lijeka potrebno je koristiti odgovarajuće metode kontracepcije.

Interakcija lijekova
Istodobna primjena ciklosporina i rosuvastatina, AUC posljednjeg bio je približno 7 puta veći od istog parametra kod zdravih dobrovoljaca. Istodobna primjena ovih lijekova ne mijenja koncentraciju ciklosporina u plazmi.
Na početku liječenja i tijekom povećanja doze Crestor-a, pacijenti koji istodobno primaju varfarin i druge antagoniste vitamina K, kao i ostali inhibitori reduktaze HMG-Co-A, mogu osjetiti porast INR - međunarodnog normaliziranog odnosa - protrombinsko vrijeme. Otkazivanje Krestora ili smanjenje njegove doze uzrokuje smanjenje INR-a. Kada kombinirate Crestor s antagonistima vitamina K, preporučuje se praćenje INR-a (protrombinsko vrijeme).
Istodobna primjena lijekova za snižavanje lipida (na primjer, hemifibrozil) i rosuvastatina uzrokuje povećanje maksimalne koncentracije rosuvastatina u plazmi i povećanje njegove AUC za 2 puta.
Istodobna primjena ezetimiba i Krestora nije uzrokovala promjene u maksimalnoj koncentraciji u plazmi oba lijeka, kao ni AUC. Međutim, ne preporučuje se isključiti njihovu farmakološku interakciju s razvojem nuspojava.
Ne očekuje se farmakokinetička interakcija s fibratima, ali farmakodinamika će vjerojatno djelovati. Hemofibrati, gemfibrozil, drugi fibrati i doze nikotinske kiseline (koji su u dozi ekvivalentni 1 g na dan ili više) smanjuju rizik od razvoja miopatije dok ga uzimate sa inhibitorima HMG-CoA reduktaze. To je vjerojatno zbog činjenice da ova sredstva uzrokuju pojavu miopatije kad su propisani kao monoterapija. Zbog toga se, uz ovu kombinaciju, preporučuje pacijentima da prvo propisuju dozu Krestor 5 mg / danu.
U farmakokinetičkom ispitivanju na zdravim dobrovoljcima kombinacija Crestora i kombinacije dva inhibitora proteaze (100 mg ritonavora i 400 mg lopinavira) povezana je s približno dvostrukim porastom AUC za Crestor. U tom se slučaju maksimalna koncentracija rosuvastatina povećala za oko 5 puta. Interakcije s drugim inhibitorima proteaze nisu proučavane. Prilikom propisivanja Krestora pacijentima zaraženim HIV-om koji uzimaju ritonavir / lopinavir dok koriste Krestor, treba uzeti u obzir omjer rizika i koristi, posebno pri povećanju doze ili na početku liječenja.
Istodobna primjena eritromicina i rosuvastatina uzrokuje smanjenje AUC rosuvastatina za 20%, a njegovu maksimalnu koncentraciju u plazmi za 30%. Slična interakcija razvija se u vezi s povećanom crijevnom pokretljivošću zbog upotrebe eritromicina.
Klinički značaj interakcije antacida i Krestora nije proučavan. Istodobna upotreba antacida s uvrštavanjem u sastav magnezijevog hidroksida ili aluminija i rosuvastatina uzrokuje smanjenje koncentracije potonjeg u krvnoj plazmi za 50%. Ako se antacidi uzimaju 2 sata nakon rosuvastatina, tada je ovaj efekt manje izražen.
Ne očekuje se klinički značajna interakcija s digoksinom.
Istodobna primjena rosuvastatina i oralnih kontraceptiva povećava AUC norgestrela i AUC etiniil estradiola za 34%, odnosno 26%. Stoga bi trebalo uzeti u obzir povećanje koncentracije u plazmi kod uzimanja kontraceptiva.Farmakokinetički parametri u kombinaciji Krestora i lijekova za nadomjesnu hormonsku terapiju nisu proučavani, ali takva interakcija se ne može isključiti. Slična kombinacija lijekova široko je korištena tijekom kliničkih ispitivanja - svi pacijenti su to dobro podnosili.
Rezultati studije o interakciji in vivo i in vitro pokazuju da aktivna tvar Krestor nije niti induktor niti inhibitor enzima citokrom P450 sistema. Rosuvastatin je samo slab supstrat za djelovanje ovih enzima. Nije bilo klinički značajne interakcije između ketokonazola (inhibitora CYP 3A4 i CY P 2A6) ili flukonazola (inhibitora CYP 3A4 i CYP 2A9) i rosuvastatina. Istodobna primjena itrakonazola (CY P3A4 inhibitora) i rosuvastatina povećava AUC posljednjeg za 28%, što nema klinički značaj. Stoga se ne očekuju interakcije povezane s metabolizmom citokroma P450.

Predoziranje
Ako je doza prekoračena, specifično liječenje nije razvijeno. Koriste se simptomatska sredstva i suportivna terapija. Ako je doza premašena, potrebno je kontrolirati jetrene funkcije i sadržaj kreatin fosfoskinaze (CPK). Učinkovitost hemodijalize nije vjerovatna.

Obrazac za puštanje
Tablete od 10, 20, 40 mg. U blisteru ima 28 tableta.

Uslovi skladištenja
Čuvati na temperaturi koja ne prelazi 30 ° C. Čuvati van dohvata dece. Izdaje se na recept.

Sastav
Crestor 10 mg
Aktivni sastojak: rosuvastatin 10 mg.

Krestor 20 mg
Aktivni sastojak: rosuvastatin 20 mg.
Neaktivne tvari: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, kalcijev fosfat, magnezijev stearat, krospovidon, glicerol triacetat, hipromeloza, željezni oksid crveni (E 172), titanov dioksid, pročišćena voda.

Crestor 40 mg
Aktivni sastojak: rosuvastatin 40 mg.
Neaktivne tvari: laktoza monohidrat, mikrokristalna celuloza, kalcijev fosfat, magnezijev stearat, krospovidon, glicerol triacetat, hipromeloza, željezni oksid crveni (E 172), titanov dioksid, pročišćena voda.

Farmakološka grupa
Kardiovaskularni lijekovi
Antisklerotični lekovi

Aktivna supstanca: Rosuvastatin

Neobavezno
Uz povećan rizik od razvoja miopatije ili rabdomiolize, potrebno je uzeti u obzir omjer prednosti liječenja i potencijalnog rizika, takvi bolesnici podliježu pažljivom liječničkom nadzoru. U slučaju da razina CPK značajno poraste (5 puta ili više) čak i prije liječenja, rosuvastatin se ne smije uzimati. Određivanje cretin fosfokinaze radi kontrole mogućeg razvoja rabdomiolize ili miopatije neprimjereno je provoditi u prisutnosti drugih vjerojatnih faktora za povećanje CPK ili nakon intenzivnog fizičkog napora, jer to može doprinijeti pogrešnoj interpretaciji rezultata. Ako se početni sadržaj kreatin fosfokinaze poveća 5 ili više puta, sljedeće određivanje enzima u krvnom serumu mora se izvršiti ne manje od 5 (maksimalno - 7) dana. Ne biste trebali započeti liječenje Crestor-om ako drugo određivanje pokazuje visoku početnu razinu kreatin fosfokinaze (5 puta više od gornje granice normale).
Crestor, kao i drugi inhibitori HMG-CoA reduktaze, treba biti oprezan pacijentima koji imaju tendenciju razvoja miopatije / rabdomiolize. Čimbenici rizika za rabdomiolizu ili miopatiju mogu biti: hipotireoza, zatajenje bubrega, stanja koja uzrokuju povećanje koncentracije rosuvastatina u plazmi, zloupotreba alkohola, starija od 70 godina, prisustvo nasljednih mišićnih bolesti u porodičnoj ili pojedinačnoj anamnezi, miotoksičnost izazvana uporabom drugih fibrata ili MMC-inhibitora Istorija CoA reduktaze, istodobna upotreba fibrata.
Ako je pacijentu Krestor propisan, on će biti dužan obavijestiti ga o obaveznoj neposrednoj poruci dežurnom liječniku o svim slučajevima neočekivane slabosti mišića, bolova u mišićima ili grčeva, osobito ako ih prate vrućica i nelagoda. Kod takvih bolesnika potrebno je odrediti nivo kreatin fosfokinaze (CPK). Prijem Krestor-a treba prekinuti ako je sadržaj CPK-a značajno povećan (5 puta ili više) ili s oštrom ozbiljnošću simptoma mišića koji uzrokuju konstantnu dnevnu nelagodu čak i kada sadržaj kreatin fosfokinaze ne dosegne petostruko povećanje. Ako simptomi nestanu i CPK sadržaj se vrati na prvobitnu fiziološku vrijednost, razmotrite mogućnost ponovnog uzimanja drugih HMG-CoA reduktaze ili Crestor inhibitora u dozama nižim od prethodnih. Takav pacijent treba pažljiv medicinski nadzor. Rutinsko praćenje CPK u nedostatku znakova rabdomiolize ili miopatije nepraktično je.
Tijekom kliničkih ispitivanja s istodobnom terapijom nije bilo znakova povećanja Crestor-ovog učinka na skeletni mišić. Ipak, postoje izvješća o povećanju incidencije miopatije i miozitisa kod pacijenata koji su uzimali druge inhibitore HMG-CoA reduktaze s derivatima fibrinske kiseline (uključujući upotrebu lijekova poput nikotinske kiseline, gemfibrozila, ciklosporina, inhibitora proteaze, azoli antifungalni lekovi i makrolidni antibiotici). Gemfibrozil povećava rizik od miopatije kombinacijom Crestora i nekih inhibitora HMG-CoA reduktaze. Ne preporučuje se istodobno propisivanje Krestora i gemfibrozila. Potrebno je pažljivo procijeniti omjer mogućih koristi i potencijalnih rizika prilikom propisivanja kombinacije niacina, fibrata i Crestor-a.
Istodobna primjena Krestor fibrata u dozi od 40 mg je kontraindicirana.
Krestor se ne preporučuje pacijentima s akutnim teškim stanjima (na primjer, s arterijskom hipotenzijom, traumom, sepsom, tijekom opsežnih hirurških intervencija, izraženim endokrinim, metaboličkim ili elektrolitnim poremećajima, kao i u slučaju nekontrolirane epilepsije, jer ova stanja mogu postati faktori rizika za rabdomioliza / miopatija).
U bolesnika koji uzimaju rosuvastatin u visokim dozama (uglavnom u dozi od 40 mg / dan) bilo je slučajeva tubularne proteinurije. Tubularna proteinurija je u većini slučajeva bila kratkotrajna ili prolazna. Ova proteinurija nije bila dokaz razvoja akutne bolesti bubrega ili napredovanja postojeće. Pacijentima koji primaju Krestor u dozi od 40 mg / danima preporučuje se periodično nadzirati funkcionalne parametre bubrega za vrijeme prijema Krestora (cijeli tijek terapije).
Prilikom uzimanja rosuvastatina, posebno u dozama od oko 20 mg / dan, zabilježena su pojava učinaka skeletnih mišića, poput bolova u mišićima, rabdomiolize ili miopatije. Međutim, s kombinacijom ezetimiba i inhibitora HMG-CoA reduktaze, rabdomioliza se razvila u vrlo rijetkim slučajevima.
Sigurnost i efikasnost upotrebe Krestora kod djece nisu utvrđene. U pedijatrijskoj praksi iskustvo upotrebe rosulostatina ograničeno je na mali broj opažanja (djeca mlađa od 8 godina i stariji u prisustvu homozigotne porodične hiperholesterolemije). Zbog toga se ne preporučuje upotreba Krestora za liječenje u pedijatrijskoj praksi.

Sve informacije predstavljene su u informativne svrhe i nisu razlog za samo-propisivanje ili zamjenu lijeka

Možete se osjećati odlično u svom uobičajenom životnom ritmu, a nakon pregleda naučite o hiperlipidemiji - povećanom sadržaju holesterola i triglicerida u krvi.Asimptomatska bolest značajno povećava rizik od aterosklerotskih plakova - prekursora srčanih i moždanih udara.

Krestor, efikasni lijek najnovije generacije, osmišljen radi normalizacije metabolizma lipida, pomoći će u sprečavanju opasnih posljedica.

Farmakološke mogućnosti

Crestor je lijek za snižavanje lipida koji je razvijen za prevenciju i liječenje ateroskleroze. Rosuvastatin, glavni aktivni sastojak, ima hipoholesterolemični i hipolipidemski učinak.

Krestor inhibira HMG-CoA reduktazu, enzim koji kontrolira proizvodnju mevalonata, prekursora holesterola. Rosuvastatin djeluje u jetri - jednom od glavnih ciljnih organa.

Statin smanjuje količinu lipoproteina s niskom i vrlo niskom gustinom suzbijajući njihovu sintezu, kao i razvijanjem dodatnih HDL-a za unos i katabolizam LDL-a. Kao rezultat toga, nivo ukupnog holesterola, LDL-a i triglicerida opada. Istovremeno se povećava koncentracija HDL-a.

Rosuvastatin je efikasan kod hiperholesterolemije u kombinaciji sa ili bez hipertrigliceridemije, za pacijente bilo kog pola, starosne dobi i rase.

Učinak upotrebe Krestora, sudeći prema povratnim informacijama sudionika u istraživanju, uočava se do kraja prve sedmice tečaja, ali maksimalni rezultat (preko 90%) može se vidjeti tek nakon 2-4 tjedna redovite upotrebe.

Za razliku od nekih analoga, Krestor ima minimum negativnih efekata na jetru. Koristite ga u kombinaciji s dijetom sa niskim kolesterolom i drugim lijekovima koji snižavaju kolesterol.

Što doktori i pacijenti misle o Crestoru

Što se tiče Krestora, recenzije ljekara i pacijenata se podudaraju: lijek je efikasan, dobro se podnosi. Ljekari primjećuju veliku bazu dokaza i lično iskustvo uspješne upotrebe rosuvastatina.

Dovgopolov I.K., kardiolog, kandidat medicinskih nauka Mjesec ili dva ne propisujem Krestoru ili njegove zamjenske analoge, čak ni za prevenciju. Zapravo možete očistiti sudove i osloboditi ih kolesterola iz plakova za dvije godine, i to u maksimalnoj dozi (40 mg / dan).
Ako proračun to dopušta, bolje je kupiti originalni lijek. Originalna verzija rosuvastatina je Krestor, a upravo je za njega testiranje izvršeno s procenom stope smrtnosti od srčanih bolesti. Za generiku ne postoje takvi podaci, ali potreban je kvalitativni analog za poboljšanje lipidnog profila, iako ne tako učinkovito. Moram reći da se statini ne uzimaju za snižavanje LDL-a, već kako bi spriječili moždani udar i srčani udar. Lijekovi koji produžavaju život moraju se uzimati kontinuirano.

Korolenko V.N., neurolog. Krestor brzo obnavlja metabolizam lipida čak i u malim dozama. Baza dokaza originalnog lijeka je solidna, manje je nuspojava od ostalih statina pa ga sigurno mogu propisati čak i pacijentima sa pratećim bolestima poput dijabetes melitusa ili porodične hiperholesterolemije. Cijena za Krestor, naravno, je impresivna, ali možda je to njen jedini nedostatak, pogotovo jer lijekovi ovog nivoa ne mogu biti jeftini.

Marina, Voskresensk. Krestor je nekoliko puta skuplji od svojih kolega, kako bih uštedio novac moram da kupim veliki paket, ali za sebe ne vidim drugu alternativu. Uzimam statin više od godinu dana, tako da mogu prosuditi o njegovoj efikasnosti. Ljekari su zadovoljni mojim lipidnim profilom. On smatra da je Krestor najbolji lijek ove grupe. Ne zapažam nikakve nuspojave.

Oleg, Irkutsk. Srčani udar me iznenadio i natjerao me da razmišljam o svom zdravlju. Otišli u teretanu, pokušavajući prestati pušiti. Liječnik je propisao dijetu i Crestor. Pijem samo dva mjeseca, ne znam - od tableta ili odeljenja s trenerom, ali kolesterol je sada gotovo normalan - 5,8. Ne želim cijeli život ovisiti o drogama, pa pokušavam održati novi način života za mene.

Američko iskustvo korištenja Krestora možete saznati iz videa „Lijekovi za zdrave ljude“.

Propis lijeka Krestor, čiji su analozi široko zastupljeni u ljekarničkoj mreži, potreban je za smanjenje kolesterola u krvi. Terapeutski učinak bit će primjetan već nakon 7 dana od početka primjene. U sljedećoj sedmici lijek gotovo 2 puta smanjuje koncentraciju opasnog kolesterola. Zbog različitih okolnosti, izvorni lijek se ne može uvijek koristiti, u ovom slučaju se koristi generički (analogni).

Veliki arsenal terapijskih sredstava

Prije propisivanja bilo kojeg lijeka, morate obaviti pregled. Njegova je svrha utvrđivanje stepena osjetljivosti tijela. Ako se pokaže opravdana potreba, jedan od sljedećih lijekova može zamijeniti originalni proizvod:

Pacijent ima priliku odabrati jeftine analoge koji po svojim pokazateljima nisu lošiji od glavnih lijekova. Treba imati na umu da doziranje i trajanje upotrebe određuje samo liječnik na temelju raspoloživih kliničkih indikacija. Oni uključuju prevenciju i liječenje ateroskleroze i visokog kolesterola u krvi.

Doza odabrana s preciznošću nakita pomaže u postizanju dobrog rezultata. Liječnik mora odrediti količinu lijeka s posebnom pažnjom kada je pacijent nedavno imao moždani ili srčani udar. Ako je osobi dijagnosticirana hiperholesterolemija - patološki promijenjen holesterol u krvi, potrebno je koristiti složene terapijske metode.

Originalni lek i njegovi zameni često se propisuju kao deo ishrane. Na primjer, ljekar je preporučio smanjenje tjelesne težine. U ovom slučaju možete koristiti ruski kolega. Govorimo o drogi Martinil, Ariescor i Simvastin. Sličan savjet u potpunosti je opravdan kada se pacijentu dijagnosticira početni oblik dijabetesa.

Doziranje je odabrano tako da snižavanje kolesterola ne izaziva nuspojave.

Značajke upotrebe lijeka

Bolesti jetre i bubrega glavne su nijanse koje treba uzeti u obzir kako bi se ubrzao proces ozdravljenja. Zbog činjenice da analozi sadrže tvari koje na određeni način utječu na stanice hematopoetskog organa, liječnik mora nekoliko puta analizirati rezultate. S jedne strane, potrebno je što prije normalizirati rad krvnih sudova. Što duže oni budu začepljeni holesterološkim plakovima, teže je krv putovati kroz tijelo.

S druge strane, morate uzeti u obzir dinamiku jetre. Ako se primijeti inhibicija ovog procesa, preporučuje se odabir minimalne dopuštene doze - ne više od 25 g tvari tokom dana. Lekar tokom čitavog tretmana nadgleda zdravlje pacijenta. Slična budnost bit će korisna ako pacijent ima oštećenje u bubrezima.

Preliminarna analiza pomoći će da se ne nanese šteta. Na temelju dobivenih rezultata donosi se zaključak o mogućnosti uporabe lijeka. Između ostalih faktora rizika, liječnici razlikuju dob pacijenta, prisustvo kroničnih bolesti, prethodno propisane lijekove i niz pojedinačnih karakteristika.

Mere predostrožnosti

Prije početka terapijskog tečaja, liječnik mora provjeriti je li analogni ili originalni proizvod siguran za pojedinog pacijenta. Ne preporučuje se postavljanje trudnicama i dojiljama. Bolje je odabrati Krestor-ove analoge sa preosjetljivošću, oslabljenom funkcijom jetre, ako je pacijent mlađi od 18 godina.

Korištenje analognog ili glavnog lijeka s kolesterolom nije uvijek sigurno. Čak i ako liječnik poštuje sve mjere opreza, postoji mogućnost nuspojava:

  • pojava dijabetesa
  • migrene i glavobolje
  • boli mučnine
  • bol u trbuhu
  • proliv
  • zatvor
  • vrtoglavica
  • urtikarija
  • osip i svrbež
  • kratkoća daha.

Upotreba glavnog lijeka i njegovih analoga dopuštena je samo nakon posjete liječničkoj ordinaciji. Liječnik će obaviti pregled i propisati potrebne testove. Na osnovu prikupljenih podataka donosi se zdravstvena procjena. Nakon toga određuje se terapijska doza i trajanje davanja. Što preciznije pacijent ispuni primljene preporuke, brži će oporavak.

Ostavite Svoj Komentar