Ksilitol zaslađivač: upotreba i glikemijski indeks aditiva

Svaki dijabetičar zna da kontrola glikemijskog indeksa prehrane izbjegava navale šećera u krvi. U ovom sam članku odlučio za praktičnost kreiranja uporedne tablice glikemijskih indeksa zaslađivača. Uostalom, njihova je raznolikost toliko velika da je ponekad teško napraviti izbor. Možda će neko odabrati zamjenu za šećer na temelju njihovog glikemijskog indeksa.

Za dijabetičke zamjene šećera pogledajte ovaj odjeljak. Pretplatite se na ažuriranja web lokacija i društvene grupe da biste bili u toku sa novim proizvodima i ispravkama.

Ako neko drugi ne zna što je glikemijski indeks, pročitajte ovdje.

Tabela upoređivanja glikemijskih indeksa zaslađivača

Zamjena za šećerGlikemijski indeks
neotam0GI
eritritis0GI
suracit0GI
ciklamat0GI
aspartam0GI
stevija0GI
fit parad0GI
milford0GI
huxol0GI
sladis0GI
ksilitol7GI
sorbitol9GI
Jerusalimski sirup od artičoke15GI
Turski puder u radu15GI
agavin sirupod 15 do 30GI
dušood 19 do 70GI
fruktoza20GI
sirup od artičoke20GI
maltitol25 do 56 gi
koks šećer35GI
melasa55GI
javorov sirup55GI

Kao što vidite, gotovo svi umjetni zaslađivači imaju nulti glikemijski indeks. S prirodnim zaslađivačima to je sve teže i njihov GI može varirati ovisno o stupnju kristalizacije, sadržaju šećera, načinu proizvodnje i sirovinama.

Postoje posebni detaljni članci o mnogim od ovih zaslađivača. Možete kliknuti na ime i slijediti vezu. O ostalom ću pisati uskoro.

Šta je ksilitol

Ksilitol (međunarodno ime xylitol) je higroskopski kristal koji ima slatkast okus. Ima tendenciju rastvaranja u vodi, alkoholu, sirćetnoj kiselini, glikolima i piridinu. Prirodno je zaslađivač prirodnog porijekla. Nalazi se u mnogo voća i povrća, a ekstrahira se i iz bobica, brezove kore, ovsa i ljuske kukuruza.

Ksilitol se apsorbuje u ljudskom tijelu bez sudjelovanja inzulina. Zato dijabetičari mogu bez problema koristiti ovu supstancu.

U prehrambenim proizvodima ksilitol ima sljedeću ulogu:

  • Emulgator - uz pomoć emulgatora možete kombinirati sastojke koji se ne miješaju dobro u normalnim uvjetima.
  • Zaslađivač - daje slatkoću i istovremeno nije tako hranjiv kao šećer.
  • Regulator - uz njegovu pomoć moguće je oblikovati, kao i održavati teksturu, oblik i konzistenciju proizvoda.
  • Sredstvo za zadržavanje vlage - zbog svoje higroskopnosti sprečava ili značajno usporava isparavanje u atmosferu svježe pripremljenog proizvoda, vode.

Ksilitol ima glikemijski indeks (GI) od 7. dok je šećer GI 70. Stoga se upotrebom ksilitola nivo glukoze u krvi i inzulina značajno smanjuje.

Osobe koje žele izgubiti višak kilograma, trebale bi upotrebljavati visokokvalitetne analoge umjesto šećera za mršavljenje, a to je ksilitol.

Sladila i zaslađivači: u čemu je razlika?

Zaslađivači su ugljeni hidrati ili tvari slične u njihovoj strukturi, a imaju nizak glikemijski indeks. Ove tvari imaju slatki okus i kalorijsku vrijednost, blizu kalorijskog sadržaja šećera. Ali njihova je prednost što se apsorbiraju sporije, ne izazivaju nagle skokove inzulina, jer neki od njih se mogu koristiti u prehrani dijabetičara.

Zaslađivači se, naprotiv, po strukturi razlikuju od šećera. Imaju vrlo nizak ili nultu kalorijski sadržaj, ali često su stotinu puta slađi od šećera.

Šta je ksilitol?

Ksilitol se popularno naziva šećer od drveta ili breze. Smatra se jednim od najprirodnijih, prirodnih zaslađivača, a nalazi se u nekom povrću, bobicama i voću.

Xylitol (E967) proizvodi se preradom i hidroliziranjem kukuruznih kalupa, tvrdog drveta, ljuske pamuka i suncokreta.

Gušterača u ljudskom tijelu - funkcije, uloga, odnos s dijabetesom. Pročitajte više ovdje.

Korisna svojstva

  • pomaže u održavanju zdravlja zuba (zaustavlja i čak liječi karijes, obnavlja male pukotine i šupljine u zubu, smanjuje plak, smanjuje rizik od nastanka kamenca i općenito štiti zube od propadanja),
  • korisna za prevenciju i u kombinaciji s liječenjem akutnih infekcija srednjeg uha (otitis media). Naime, žvakaća guma s ksilitolom može spriječiti i smanjiti infekcije uha.
  • pomaže da se riješite kandidiaze i drugih gljivičnih infekcija,
  • doprinosi gubljenju kilograma zbog nižih kalorija nego šećera (u ksilitolu 9 puta manje kalorija od šećera).

Za razliku od ostalih zaslađivača, ksilitol je vrlo sličan uobičajenom šećeru i nema neki osebujan miris ili ukus (poput steviozida).

Postoje li kontraindikacije i štete?

Na Internetu možete naići na informacije da upotreba ksilitola može uzrokovati karcinom mokraćnog mjehura. Međutim, nije moguće pronaći točne podatke koje su dokazali naučnici: vjerovatno su ovo samo glasine.

Jeruzalemska artičoka u prehrani dijabetičara. Korist i moguća šteta. Pročitajte više ovdje.

Inzulinska pumpa - princip djelovanja, prednosti i nedostaci.

Postoje li ograničenja upotrebe ksilitola?

Nema posebnih ograničenja za ograničavanje upotrebe ksilitola. Uz očigledno predoziranje, moguće

Međutim, nivo na kojem se ovi simptomi mogu pojaviti je za svaku osobu različit: trebate osluškivati ​​vlastita osjećanja.

Ksilitol: šteta i korist

Mnogi aditivi imaju, osim pozitivnih kvaliteta, i kontraindikacije. I ksilitol u ovom slučaju nije izuzetak. Prvo nabrajamo korisna svojstva zaslađivača:

  1. Pomoću ksilitola možete kontrolirati svoju težinu.
  2. Njegove prednosti za zube su sljedeće: sprječava razvoj karijesa, sprječava stvaranje zubnog kamena, jača caklinu i poboljšava zaštitna svojstva sline.
  3. Primjena ksilitola u trudnica pomaže smanjenju broja bakterija streptokoka u plodu u razvoju.
  4. Ksilitol svakako ima blagotvoran učinak na kosti. Povećava njihovu gustoću i smanjuje krhkost.
  5. Ovo je dobar choleretic lijek.
  6. Ksilitol sprečava vezanje bakterija na zidovima tkiva.


Metoda čišćenja crijeva ksilitolom (u ovom slučaju laksativna svojstva zaslađivača) je dobro uspostavljena. Prije nego što nastavite s ovim postupkom, potrebno je konzultirati se s liječnikom o svojim namjerama.

Sada nekoliko riječi o štetnim djelovanjima nadomjestka šećera.

Kao takva, ova supstanca nema štetan uticaj na ljudsko telo. Negativne posljedice mogu se primijetiti samo u slučaju predoziranja ili s individualnom netolerancijom na dodatak hrani. Uputa, koja su uz ovaj dodatak uvijek uključena, kažu da za odraslu osobu dnevna doza ne smije prelaziti 50 grama. Ako se ova doza ne pridržava, moguće su sljedeće nuspojave:

  • stvaranje bubrežnih kamenaca,
  • nadimanje
  • povećano stvaranje plina,
  • visoka koncentracija ksilitola može izazvati uznemirenost stolice.

Osobe koje pate od kolitisa, proljeva, enteritisa trebaju koristiti sladila krajnje oprezno. Ako koristite nadomjestke šećera u neograničenim količinama, tada možete naštetiti svom tijelu, nakon čega će se pojaviti sljedeće nevolje:

  1. osip na koži,
  2. kršenje gastrointestinalnog trakta,
  3. oštećenje mrežnice.

Sastav ksilitola

Supstanca je registrirana kao dodatak prehrani E967. Po svojim hemijskim svojstvima, ksilitol je tipičan predstavnik polihidroloških alkohola. Njegova strukturna formula je sljedeća - C5H12O5. Temperatura topljenja kreće se od 92 do 96 stepeni Celzijusa. Aditiv je vrlo otporan na kiseline i visoke temperature.

U industriji se ksilitol dobija od otpadaka od proizvodnje. Ovaj proces nastaje obnavljanjem ksiloze.

Takođe, kao sirovine mogu se koristiti suncokretova ljuska, drvo, orah sjemenki pamuka i kukuruzne kocke.

Upotreba ksilitola


Dodatak prehrani E967 daje slatkoću desertima na bazi voća, povrća, mliječnih proizvoda. Ksilitol se koristi u proizvodnji: sladoleda, marmelade, žitarica za doručak, žele, karamele, čokolade, pa čak i deserta za dijabetičare.

Takođe, ovaj dodatak je neophodan u proizvodnji sušenog voća, konditorskih proizvoda i proizvoda za muffine.

Supstanca se koristi u proizvodnji senfa, majoneza, različitih umaka i kobasica. U farmaceutskoj industriji ksilitol se koristi za stvaranje napitaka, vitaminskih kompleksa i slatkih tableta za žvakanje - ovi su proizvodi sigurni za osobe koje imaju dijabetes.

Često se ksilitol koristi u proizvodnji žvakaćih guma, ispiranju usta, sirupima protiv kašlja, dječjim multivitaminima za žvakanje, pastama za zube i u proizvodnji preparata za miris.

Uslovi upotrebe

Za različite svrhe, potrebno je uzeti različitu dozu zaslađivača:

  • Ako se ksilitol mora uzimati kao laksativ, tada je dovoljno 50 grama tvari dodane u topli čaj, koji se mora piti na prazan stomak.
  • 6 grama ksilitola dnevno dovoljno je da spriječi propadanje zuba.
  • 20 grama materije sa čajem ili vodom treba uzimati kao choleretic sredstvo. Upotreba mješavine opravdana je kod bilijarnog pankreatitisa ili hroničnih oboljenja jetre.
  • Za bolesti grla i nosa dovoljno je 10 grama zaslađivača. Da bi rezultat bio vidljiv, tvar je potrebno uzimati redovno.


Dakle, opis lijeka, njegove karakteristike, sve se to može pročitati u uputama za upotrebu, kojih se mora strogo pridržavati.

Što se tiče roka trajanja i uvjeta skladištenja, u uputama na ovu temu daju se jasne upute: ksilitol se može sačuvati ne više od jedne godine. Ali ako proizvod nije pokvaren, tada ga je moguće koristiti i nakon isteka roka valjanosti. Da ksilitol ne formira grudice, mora se čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi na tamnom i suhom mjestu. Otvrdnuta supstanca je također pogodna za upotrebu. Žuti zaslađivač trebao bi biti briga. Takav proizvod ne treba jesti, bolje je baciti ga.

Ksilitol se oslobađa u obliku bezbojnog finog praha. Proizvod je pakovan u 20, 100 i 200 grama. Zaslađivač se može kupiti u ljekarni, u uobičajenoj trgovini prehrambenim proizvodima na odjelu za dijabetičare, a također se može naručiti putem interneta po pristupačnoj cijeni.

Unatoč činjenici da je ksilitol siguran proizvod, uz njegovu nekontroliranu upotrebu tijelo može dobiti stresno opterećenje. Da biste to spriječili, trebali biste se posavjetovati sa ljekarom.

Ksilitol je opisan u videu u ovom članku.

Istorija pojave

70-ih godina 19. veka. Hemičar Konstantin Falberg (uzgred, ruski emigrant) vraća se iz svoje laboratorije i sjeda za večeru. Njegovu pažnju privlači neobičan ukus hljeba - vrlo je sladak. Falberg shvaća da stvar nije u hljebu - neka slatka supstanca ostala mu je na prstima. Hemičar se sjeća da je zaboravio oprati ruke, a prije toga je izveo eksperimente u laboratoriji, pokušavajući pronaći novu upotrebu za katran iz uglja. Tako je izmišljen prvi sintetički zaslađivač, saharin. Supstanca je odmah patentirana u SAD-u i Njemačkoj i nakon 5 godina počela se proizvoditi u industrijskom obimu.

Moram reći da je saharin neprestano postao predmet progona. Zabranjen mu je u Evropi i Rusiji. Ali ukupna nestašica proizvoda koja je nastala tokom Prvog svetskog rata prisilila je evropske vlade da legalizuju „hemijski šećer“. U 20. stoljeću hemijska industrija je napravila napredak i sukcesivno su izumljena takva zaslađivača poput ciklomata, aspartama, sukraloze ...

Vrste i svojstva zaslađivača i zaslađivača

I zaslađivači i zaslađivači koriste se da hrani daju slatki ukus, a istovremeno smanjuju količinu kalorija koje ulaze u organizam.

Kao što je već spomenuto, zaslađivači su postali "izlaz" za one ljude koji se moraju ograničiti na slatkiše ili ne koriste šećer iz medicinskih razloga. Ove tvari praktički ne utječu na razinu glukoze u krvi, što je važno za dijabetičare. Također, neki zaslađivači i zaslađivači imaju dodatna korisna svojstva. Na primjer, ksilitol pomaže u smanjenju rizika od propadanja cakline zuba i štiti zube od propadanja zuba.

Analozi šećera mogu se podijeliti u 2 velike grupe: prirodne i sintetske. Prvi uključuju fruktozu, steviju, sorbitol, ksilitol. Drugo uključuje saharin, ciklamat, aspartam, sukrazit itd.

Prirodni zamjenici šećera

  • Monosaharid. Kao što naziv govori, dobiva se od voća, bobica, meda, povrća.
  • Po ukusu fruktoza je 1,2-1,8 puta slađa od običnog šećera, ali njihova kalorijska vrijednost je približno jednaka (1 gram fruktoze - 3,7 kcal, 1 g šećera - 4 kcal
  • Neosporna korist fruktoze je da ona povećava razinu šećera u krvotoku tri puta sporije.
  • Još jedna neosporna prednost fruktoze je ta što ona ima konzervativna svojstva, jer se često dodaje džemima, džemovima i hrani dijabetičarima i osobama koje kontroliraju tjelesnu težinu.
  • Dnevni unos fruktoze iznosi oko 30 g.
  • Dobiva se od istoimene biljke, koja raste u Južnoj i Srednjoj Americi.
  • Vrlo je popularan zbog svojih svojstava: u svom je prirodnom obliku 10-15 puta slađi od šećera (dok mu je kalorijski sadržaj nula), a stevioid koji se oslobađa iz lišća biljke je 300 puta slađi od šećera.
  • Stevia reguliše i nivo glukoze u krvi, kad se konzumira, nema oštrih skokova šećera.
  • Postoje dokazi da ovaj prirodni zaslađivač blagotvorno utiče na aktivnost probavnog trakta.
  • Dopušteni dnevni unos stevije je 4 mg / kg tjelesne težine.
  • Prvo je izdvojeno iz rogača (od latinskog sorbus se prevodi kao "rowan").
  • Sorbitol je manje slatki od šećera, ali njegov kalorijski sadržaj je niži (sorbitol - 354 kcal na 100 g, u šećeru - 400 kcal na 100 g)
  • Kao i fruktoza, on ne utječe na šećer u krvi, jer također ne provocira otpuštanje inzulina. Istovremeno, sorbitol (i ksilitol) ne pripadaju ugljikohidratima i naširoko se koriste u dijabetičkoj prehrani.
  • Ima choleretic i laksativni učinak. Ali u prevelikim dozama može izazvati probavu.
  • Preporučeni dnevni unos je oko 30 g.
  • Sadrže se u kukuruznim češnjacima, školjkama sjemenki pamuka i nekim drugim sortama povrtnih i voćnih kultura
  • Po ukusu je gotovo sladak poput šećera, a energetska vrijednost ksilitola iznosi 367 kcal.
  • Prednost ksilitola je što on vraća prirodnu kiselinsko-baznu ravnotežu u usnoj šupljini, sprečavajući pojavu karijesa.
  • Kao i sorbitol, u velikim količinama može izazvati dijareju.
  • Stopa potrošnje ksilitola dnevno ista je kao i kod sorbitola.

Umjetni analozi šećera

  • Pionir među sintetičkim zaslađivačima. Njegova slatkoća je 450 puta veća od šećera, a sadržaj kalorija praktično je nula.
  • Univerzalno se koristi za pripremu bilo kakvih kulinarskih jela, uključujući pečenje. Ima dug rok trajanja.
  • Manjak saharina neugodnog je metalnog ukusa, pa je često dostupan i sa dodacima za poboljšanje ukusa.
  • Prema službenim preporukama WHO, norma saharina dnevno je 5 mg saharina na 1 kg težine.
  • Sakharin je više puta optuživan za razne „nuspojave“, ali dosad nije potvrđen eksperiment koji otkriva barem neku opasnost od korištenja adekvatnih doza ovog zaslađivača.
  • U središtu otkrića ovog sladila opet je slučajnost. Docent Leslie Hugh, imenom Shashikant Pkhadnis, pomiješao je riječi test (test, test) i ukus (probaj), okusio dobivene hemijske spojeve i otkrio njihovu zadivljujuću slatkoću.
  • 600 puta slađi od saharoze.
  • Ima prijatan slatkast ukus, održava hemijsku stabilnost pod utjecajem visokih temperatura
  • Maksimalna doza sukraloze za jedan dan bila je 5 mg na jedan čisti kilogram težine.
  • Dobro poznati umjetni zaslađivač koji se, međutim, u poređenju s drugima nije toliko sladak. Slađi je od šećera "samo" 30-50 puta. Zbog toga se koristi u "duetu".
  • Možda neće biti izuzetak od pravila ako kažemo da je i natrijum ciklamat otkriven slučajno. 1937. student hemike Michael Sveda radio je na antipiretiku. Odlučio je prekršiti sigurnosne mjere i zapalio cigaretu u laboratoriju. Stavljajući cigaretu na stol, a zatim odlučivši ponovo uzeti grickalicu, student je otkrio njen slatki ukus. Tako je nastao novi zaslađivač.
  • Ima dug rok trajanja, termostabilna je, ne povećava razinu glukoze u krvi, pa je prepoznata kao alternativa šećeru osobama oboljelim od dijabetesa.
  • Natrijum ciklamat je više puta testiran na laboratorijskim životinjama. Pokazalo se da u vrlo velikim dozama može izazvati razvoj tumora. Međutim, na kraju 20. veka provedena su mnoga istraživanja koja su „rehabilitovala“ reputaciju ciklamata.
  • Dnevna doza za osobu nije veća od 0,8 g.
  • Danas je to najpopularnije umjetno zaslađivač. Otkrila ga je tradicija slučajno, kada je hemičar James Schlatter pokušao izmisliti novi lijek za peptički čir.
  • Otprilike 160-200 puta slađi od šećera, ima sposobnost pojačavanja ukusa i mirisa hrane, posebno sokova i napitaka od citrusa.
  • Postojeći 1965. godine, aspartam je bio stalno optuživan za izazivanje različitih bolesti. Ali baš kao u slučaju saharina, ni klinički nije dokazana niti jedna teorija o opasnosti ovog zaslađivača.
  • Međutim, treba imati na umu da pod utjecajem visokih temperatura aspartam uništava, gubi slatki okus. Kao rezultat njegovog cijepanja pojavljuje se supstancija fenilalanin - upravo je nesigurna za ljude koji imaju rijetku bolest fenilketonuriju.
  • Dnevna norma je 40 mg po kg težine.

U različitim vremenima, zaslađivači i zaslađivači pokušavali su zabraniti, ograničiti proizvodnju i upotrebu. Međutim, do danas nema znanstvenih dokaza o nedvosmislenoj šteti nadomjestaka šećera. Možemo reći sa pouzdanjem. Ta sladila i zaslađivači sada su sastavni dio zdrave prehrane. Ali samo ako ih koristite - kao i sve - umjereno.

Pogledajte video: Stevija u tri najbolja zaslađivača (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar