Prehrana za dijabetes: popis dozvoljenih i zabranjenih namirnica s visokim šećerom u krvi

Život sa dijabetesom prvog i drugog tipa obvezuje pacijenta da se pridržava nekoliko pravila koja sprečavaju skok šećera u krvi. Potrebno je svakodnevno se baviti fizikalnom terapijom, koja blokira debljanje, kojem su dijabetičari podložni zbog poremećaja metabolizma, takođe će pomoći organizmu da upije glukozu.

Ključ zdravlja i kontrole svih pokazatelja je pravilna prehrana, koju treba izračunati prema glikemijskom indeksu proizvoda i pravilima njihove termičke obrade.

Ne mogu se jesti sva hrana sa dijabetesom, to se odnosi čak i na povrće i voće, neke od njih su dozvoljene, ali u malim količinama. Sa visokim šećerom morate isključiti hranu sa lako probavljivim ugljikohidratima, odnosno onu s visokim glikemijskim indeksom. Izazvat će nagli skok šećera u krvi i time izazvati hiperglikemiju, što povlači za sobom povećanje doze ubrizgavanja inzulina.

Zato je važno proučiti koja se hrana može jesti s povećanjem šećera u krvi, čiji će se popis dolje raspravljati, koja je termička obrada potrebna i što, uopšte, podrazumijeva takvo što kao GI.

Glikemijski indeks - šta je to

Pojam glikemijski indeks odnosi se na brzinu razgradnje ugljikohidrata u krvi i njihov direktan utjecaj na nivo glukoze. Kada hrana s visokim glikemijskim indeksom (GI) uđe u organizam, ona počinje naglo povećavati svoj indeks šećera, što negativno utječe na zdravstveno stanje dijabetičara, što se može poboljšati samo dodatnom injekcijom kratkog inzulina.

Za održavanje normalne razine šećera morate odabrati hranu s niskim GI, povremeno s prosječnim GI, i ni u kojem slučaju ne smijete jesti hranu s visokim glikemijskim indeksom. Ali koji se pokazatelji smatraju normalnim? Slijedi lista podjele GI:

  • Od 0 do 50 jedinica - nizak indikator,
  • Od 50 do 70 jedinica - prosječni indikator,
  • Od 70 i više, UNIT je visok.

Uz popis, koji sadrži popis dozvoljenih proizvoda, morate uzeti u obzir i pravila njihove toplinske obrade. Doista, pri prženju ili pirjanju s dodatkom velike količine biljnog ulja, GI dopuštenih proizvoda značajno raste.

Hranu možete prerađivati ​​na sljedeće načine:

  1. Prokuhajte
  2. U mikrotalasnoj
  3. U multiokeru, način "gašenja",
  4. Za par
  5. Zapecite s malo biljnog ulja,
  6. Roštilj ispeći.

Nemojte pretpostavljati da je hrana dijabetičara poprilično skromna u izboru, jer dozvoljena lista uključuje voće, povrće i životinjske proizvode koji bi trebali biti prisutni u svakodnevnoj prehrani.

Od prihvatljivih namirnica možete kuhati razna jela - salate, složena priloga, kasike, sufle od sira, pa čak i deserte.

Životinjski proizvodi

Hrana životinjskog porijekla nezaobilazan je izvor energije za cijeli dan. Tu se podrazumijeva meso, iznutrice, jaja, mliječni proizvodi i kiselo-mliječni proizvodi.

Kad jedete meso s dopuštene liste, uvijek treba ukloniti kožu i masnoću s njega, oni ne sadrže ništa korisno, samo kolesterol koji je štetan za organizam.

Kuvana jaja dopuštena su kod dijabetesa u bilo kojem obliku, GI žumanjka je 50 PIECES, a proteina 48 PIECES, dozvoljena dnevna doza je jedno jaje. Uzgred, ona sadrži veliku količinu holesterola. Jaja se mogu koristiti za kuhanje tjestenina i skute.

Od mesa vrijedi zaustaviti izbor na:

  1. Piletina - GI je 0 komada,
  2. Kunić - GI je 0 PIECES,
  3. Pileća jetra - GI je jednak 35 komada,
  4. Turska - GI je 0,
  5. Govedina - GI je 0.

Ovi proizvodi s povišenim šećerom neće uzrokovati porast, već će oplemeniti organizam potrebnim elementima u tragovima i vitaminima, pa možete kuhati npr. Pileće kotlete za dijabetičare tipa 2.

Mliječni i kiselo-mliječni proizvodi sadrže puno kalcijuma i savršeni su za laganu večeru. Slijedi njihov popis:

  • Mlijeko - 30 komada,
  • Nezaslađeni jogurt - 35 komada,
  • Kefir - 15 jedinica,
  • Skuta bez masnoće - 30 jedinica,
  • Obrano mlijeko - 25 jedinica.

Od sira, možete kuhati sve vrste laganih deserta i jesti ih za doručak, nadopunjujući voćem. Evo jednog od njih - trebat će vam 200 grama skučenog sira, jedno jaje, 50 grama mješavine suhog voća (suhe marelice i smokve), cimet na vrhu noža i zaslađivač po želji.

Skuva se miješa sa jajima i suhim voćem, prethodno pari u kipućoj vodi 20 minuta. Masu tuku mikserom dok ne dobijete homogenu konzistenciju. Nakon prebacivanja u silikonski kalup i stavite u mikrotalasnu pećnicu na 15 minuta. Nakon tog vremena, gotovu sufu od sira prebacite na tanjir i pospite cimetom.

Slijedi popis onoga što hranu ne možete konzumirati u svakodnevnoj prehrani:

  1. Skuna - 70 komada,
  2. Govedina Strogan - 56 komada,
  3. Pavlaka - 56 jedinica,
  4. Maslac - 55 komada.

Takođe, pod zabranom je svaka masna riba i meso - svinjetina, janjetina, masnoća.

Sa bilo kojom vrstom dijabetesa pacijenti se često pitaju koje žitarice se mogu jesti kako se ne bi povećao šećer u krvi? U ovom slučaju izbor je poprilično opsežan, glavno pravilo je ne začinjavati bočne posude maslacem i ne piti mliječne proizvode, jer time povećavate stalno prisutni rizik od skoka glukoze u krvi.

Kašu treba uključiti u dnevnu prehranu, na osnovu izračuna - jedna porcija će biti 4 kašike sirovih žitarica. zbog visokog sadržaja vlakana, žitarice doprinose normalizaciji gastrointestinalnog trakta.

Dozvoljene žitarice sa niskim glikemijskim indeksom:

  • Kukuruzna kaša - 40 komada,
  • Heljda - 50 komada,
  • Perlovka - 22 jedinice,
  • Smeđa (smeđa) riža - 45 komada.

Ječam i heljda imaju visoki sadržaj vitamina i vrijedne elemente u tragovima, tako da bi ove dvije žitarice trebalo da prevladavaju u ishrani pacijenta sa dijabetesom.

Visoko zabranjeni proizvodi:

  • Pirinač - 70 komada,
  • Kaša s zdrobom - 70 komada:
  • Zobena kaša - 66 komada.

Valja napomenuti da ovsena kaša, mljevena u brašno (zobena kaša) ima nizak glikemijski indeks.

Uporaba povrća dozvoljena je u neograničenim količinama, naravno, onih koje su na popisu. Ali postoje neke zamke. Živi primjer za to je mrkva. Može se jesti sirovo (GI = 35 PIECES), ali u kuhanom ima pokazatelj veći od prosjeka (GI = 70 PIECES). Da biste smanjili svoj kuhani indeks, potrebno je kuhati šargarepu u velikim komadima, pire pod apsolutnom zabranom.

Kuvani krumpir ima GI od 65 PIECES-a, a pire krompir 90 PIECES, zahvaljujući njihovoj konzumaciji u hrani razina šećera u krvi će se brzo povećavati. Ali ako i dalje ne možete podnijeti nedostatak krumpira u prehrani, preporučuje se namočenje u hladnoj vodi da bi se smanjio GI - to će ostaviti višak škroba.

Slijedi popis dopuštenih proizvoda na osnovu njihovog indeksa:

  1. Brokula - 10 komada,
  2. Luk - 10 komada,
  3. Krastavac - 10ED,
  4. Zelena paprika 10 komada,
  5. Crvena paprika - 15 komada,
  6. Sirovi bijeli kupus - 15 komada,
  7. Zelene masline - 15 jedinica,
  8. Cvjetača - 15,
  9. Češnjak - 20 komada,
  10. Paradajz - 15 jedinica.

Od povrća se pripremaju ne samo salate, već i druga jela u ratu i kuvanom obliku. Ovo može biti izvrsna prilog uz meso i ribu. Slobodno kombinirajte razno povrće - u ovom slučaju za dijabetičare nema ograničenja.

Sok se može napraviti od biljnih proizvoda, po mogućnosti rajčice - sadrži mnogo vrijednih vitamina i minerala, ali voćni sokovi su potpuno zabranjeni.

U slučaju izuzeća, možete piti 70 ml soka, prethodno razblaženog vodom, u omjeru jedan do tri.

Voće igra važnu ulogu u ishrani dijabetičara, jer sadrži veliku količinu vitamina i vlakana, što pomaže eliminaciji toksina iz tijela, te ubrzavanju procesa procesa ugljikohidrata i masti.

Dnevno serviranje voća može iznositi do jedne trećine ukupne prehrane. Ali ako dajete prednost slatkoj i kiseloj hrani, moguće je povećati dnevnu stopu njihove konzumacije.

Mnogo vitamina se nalazi i u kore citrusa. Prilično zdrav napitak izrađen je od mandarinskih kore. Za jednu porciju potrebne su vam dvije žličice sitno sjeckane kore, koju napunite 200 ml ključale vode i ukuhavate najmanje pet minuta. Takav čaj od mandarine povećaće otpornost tela na infekcije i umiruje nervni sistem.

Od plodova su dozvoljeni sledeći:

  • Crna ribizla - 15 komada,
  • Limun - 20 jedinica,
  • Grejpfrut - 22 kom.,
  • Trešnja - 22 PIECES,
  • Šipak - 35 jedinica,
  • Šljiva - 25 komada,
  • Kruška - 35 jedinica,
  • Sušene marelice - 30 komada,
  • Jabuke - 30 komada,
  • Sušene marelice - 30 komada,
  • Trešnja - 25 jedinica,
  • Narandžasta - 30 komada,
  • Breskva - 35 jedinica,
  • Malina - 30 jedinica.

Bolje je jesti voće za doručak, jer oni i dalje sadrže glukozu i tijelu su potrebne fizičke aktivnosti za njegovu pravilnu apsorpciju. Izvrsna opcija za doručak je voćna salata začinjena nezaslađenim jogurtom ili kefirom.

Možete koristiti dekocije sa suhim voćem - to će pomoći povećanju imunološkog sistema tijela i normalizaciji rada gastrointestinalnog trakta. Za pripremu dnevne porcije dekocije trebat će vam mješavina od 50 grama suhog voća (suhe marelice, grožđice, suve šljive) - sve se to prelije sa 300 ml kipuće vode i pirja se najmanje 10 minuta.

Jedna od opcija za voćnu salatu:

  1. Grana graška - 15 komada,
  2. Jedna zelena jabuka
  3. Pola narandže
  4. Tri čvrste šljive bez jaja,
  5. 200 ml nezaslađenog jogurta ili kefira.

Narežite voće na velike kockice, dodajte šipak i 200 ml nezaslađenog jogurta. Bolje je ne kuhati takav doručak neposredno prije upotrebe kako biste sačuvali punu vrijednost proizvoda.

Sokovi, čak i ako se prave od voća s niskim glikemijskim indeksom, pojačavaju učinak na šećer u krvi. Sve je to objašnjeno prilično jednostavno - u sokovima nema vlakana.

Sistem napajanja

Proces unosa hrane trebalo bi se odvijati i po posebnoj šemi. Dakle, hrana treba biti frakcijska, u malim porcijama, 5-6 puta dnevno, s jednakim intervalima, po mogućnosti istodobno. Ovo je neophodno kako bi pankreas bio spreman za vježbanje i pokušao u većoj mjeri proizvesti hormon inzulin (on pripada drugoj vrsti dijabetesa).

Pacijent koji boluje od dijabetesa treba dnevno konzumirati tekućinu od najmanje dvije litre, ali željeni iznos možete izračunati prema kalorijama pojedu dnevno, tako da je jedna kalorija jednaka jednom mililitru tekućine.

Bilo koji proizvod koji nije propisao endokrinolog dozvoljeno je jesti samo nakon savjetovanja s liječnikom.

S takvim dijagnozama kao što je dijabetes, pacijent je jednostavno dužan postati odgovorna i disciplinirana osoba kako bi kontrolirao nivo šećera u krvi i ne provocirao njegov neopravdani skok.

U videu u ovom članku, liječnik će nastaviti temu utjecaja hrane na šećer u krvi.

Ko je u riziku

Razvoju dijabetesa potiču:

  • Stresne situacije, neuroze.
  • Loša ili prekomjerna, nepravilna prehrana.
  • Pogrešna dijeta (sa prevladavanjem masnih, prženih, slatkiša, brašna, brze hrane).
  • Loša ekologija.
  • Sjedilački način života.

Hipodinamija dovodi do nakupljanja tjelesne masti i one se postepeno pretvaraju u masno tkivo. Potonji na kraju gubi osjetljivost na inzulin - hormon koji kontrolira šećer u krvi. On počinje rasti - razvija se dijabetes.


Zato su osobe koje imaju prekomjernu težinu najviše pogođene ovom bolešću. Uz to, ne zaboravite na nasljednu predispoziciju.

Da biste bolest otkrili u ranoj fazi ili spriječili njen razvoj, potrebno je na vrijeme konzultirati liječnika. Da biste to učinili, morate procijeniti da li ste u riziku. Slušajte svoje telo. Ako vas alarmantni simptomi progone više od jednog dana, zakažite sastanak sa specijalistom i napravite test krvi za glukozu u njemu.

Pridržavanje jednostavnih pravila pomoći će u izbjegavanju predijabetesa:

  • Korekcija režima dana - potpuno spavanje, obavezna fizička aktivnost.
  • Promjena prehrane - izuzetak od jelovnika su masne, pržene, slatkiši, kiseli krastavci, dimljeno meso, praktična hrana.

Prehrana dijabetesa: Zabranjena i dozvoljena hrana i „Jedinica za hljeb“

Glukoza je monosaharid ili jednostavni ugljeni hidrat. Je li hrana bogata ugljikohidratima doista potrebna zauvijek isključiti iz prehrane - posebno ako je dijagnoza već postavljena? Ne, jer prehrana treba biti uravnotežena.

Postoji samo jedno pravilo kada je riječ o proizvodima koji sadrže tvari koje mogu naštetiti pacijentima. Morate se strogo pridržavati propisanih dnevnica. Bez posebnih smjernica, vrlo je teško izračunati. Ali postoji takozvana „jedinica za hleb“ - koncept koji bi trebao biti poznat svim dijabetičarima.

„Jedinica za hleb“ je mera za hranu koja sadrži ugljene hidrate. Koristi se za bilo koji proizvod - i sa mono i polisaharidima u sastavu. Jedna jedinica je 12-15 g nezamjenjivih spojeva koje je naše tijelo apsorbiralo. Kada koristimo ovu dozu, nivo glukoze u našoj krvi raste za 2,8 mmol / L. U tom slučaju su nam potrebne za apsorpciju hranljivih sastojaka tačno 2 jedinice inzulina.


Norma je uvedena posebno za dijabetičare, za koje je tako važno stalno pratiti da se količina ugljikohidrata unesenih u prehranu podudara s primijenjenim inzulinom. Ako se ravnoteža ne održava, mogu se razviti sljedeći uvjeti:

  • Hiperglikemija - porast glukoze u krvi - do 8 mmol na prazan stomak, više od 10 nakon jela. Znakovi: suha usta, gubitak težine, apatija, slabost, povišen krvni pritisak.
  • Hipoglikemija - smanjenje važnog pokazatelja - ispod 3,3 mmol / l. Znakovi: blijedica, vrtoglavica, gubitak svijesti, slabost nogu, palpitacije, glad, znojenje, drhtanje, blijedost kože.
  • Sljedeći omjer uveli su stručnjaci: 1 jedinica kruha jednaka je 30 g hljeba, pola čaše kaše (od ječma ili heljde), jedna jabuka kiselih sorti.
  • Dnevna norma osobe sa dijabetesom je od 18 do 25 jedinica. Kako ih pravilno uzeti?
  • Podijelite ukupno na nekoliko obroka: doručak, poslijepodnevna užina, ručak, užina, večera. Najveći udio bi trebao pasti na glavne obroke (oko 3,5 jedinice), 1-2 - na međuobrok ili međuobroke.
  • Većina proizvoda koji sadrže polisaharide (biljna hrana) treba jesti ujutro.

Pacijenti su zabrinuti zbog pitanja koja se hrana može konzumirati kod dijabetes melitusa, a koja se ne može jesti, koja se vrsta hrane može nazvati prikladnom za visoku razinu glukoze? Da biste odgovorili na njih, trebate odlučiti na kojim će se principima bazirati nova prehrana, kakav bi novi režim trebao biti.


  • Potrebno je jesti u određeno vrijeme. Doručak, ručak i večera ne možete preskočiti. Približna shema je sljedeća: prvi doručak - u 8 ili 9, užina - u 11 ili 12, ručak - u 14-15, popodnevna užina - 17, večera, podijeljena na dva dijela - u 19 i u 21 ili 22 sata. Ako se pridržavate ovog režima, možete izbjeći problem hipoglikemije. Ovo se stanje obično događa tri ili četiri sata nakon ubrizgavanja inzulina.
  • Dijabetičar treba pažljivo pratiti koliko teži. Izračunavanje optimalne težine je jednostavno: za to morate u centimetrima oduzeti 100 od vlastite visine. Na primjer, norma za osobu u kojoj 167 cm iznosi 67 kg. Gojaznost se ne sme dozvoliti - to vodi smanjenju osetljivosti na inzulin.
  • Još jedan princip ishrane - ishrana treba da bude kompletna. Visoki šećer u krvi nije razlog da odustane od ugljikohidrata.Pri pripremi jelovnika posebnu pažnju treba obratiti na polisaharide i proizvode koji ih sadrže: heljda, biljna hrana (povrće, bilje). Za neke je posebno teško zaboraviti na šećer. Umjesto toga, možete i trebate koristiti prirodne nadomjestke koji će pomoći zasladiti jela i vratiti im poznati ukus. Dobra alternativa zabranjenim slatkišima je stevija.
  • Premale, nedovoljne porcije nisu dozvoljene, hrana treba promovirati sitost, a ne povećavati glad ili iritirati apetit.
  • Često dijabetes prati i pretilost. Pravilna prehrana kod ove bolesti trebala bi biti usmjerena na smanjenje tjelesne težine. U tome su od velike pomoći posebni dijetalni proizvodi na bazi amarantovog brašna, koji pomažu u prevladavanju žudnje za prejedanjem, a ne dovode do povećanja razine glukoze u krvi.
  • Posebna se pažnja posvećuje količini masti u ishrani. Njihova potpuna odsutnost je neprihvatljiva, jer one imaju veliku vrijednost za tijelo. Međutim, potrebno je kontrolirati potrošnju hrane koja ih sadrži. Prekoračenje norme dovodi do povećanja tjelesne težine, razvoja ateroskleroze. Količina masti treba biti oko 30%. Uglavnom su to biljna ulja (suncokretovo, laneno, maslinovo, amarantovo).
  • Isključeni su proizvodi koji doprinose rastu šećera u krvi: konditorski proizvodi, gotovo svo voće, džemovi, konfutori, marmelada, čokolada, brašno, mlijeko s visokim postotkom masti, sirupi, janjetina, svinjetina, margarin, namaz, neke žitarice.
  • U ishrani mora biti hrana koja sadrži vlakna - ona ne provocira povećanje glukoze, pomaže popuniti nedostatak hranjivih sastojaka i energije.

Koja se hrana može, a što ne smije jesti s dijabetesom: detaljno o ugljikohidratima


Idealno za dijetu:

  • Kupus (brokoli, briselski klice, cvjetača, bijeli kupus).
  • Laminaria (morske alge).
  • Rajčica (u ograničenim količinama).
  • Sirovi luk ili vlasac u salati.
  • Gljive.
  • Grah u mahunama.
  • Razno zeleno.
  • Krastavci
  • Celer
  • Squash.
  • Patlidžan.

Proizvodi sa šećerom u krvi koji smanjuju dijabetes

To su sve proizvodi s glikemijskim indeksom ispod 50 posto. Ne dovode do hiperglikemije i ne dozvoljavaju da se razina glukoze spusti na kritičnu razinu.

  • Amarant
  • Češnjak
  • Cvekla
  • Jeruzalemska artičoka
  • Šparoge
  • Artičoke
  • Brokoli
  • Lješnjaci
  • Plodovi mora
  • Kelp
  • Avokado

Spisak se nastavlja. Sve su to korisni proizvodi koji snižavaju šećer u krvi kod dijabetesa. Karakterizira ih visoki sadržaj vlakana, što dovodi do usporavanja apsorpcije tvari koje doprinose nastanku hiperglikemije. Njihovo djelovanje dovodi do činjenice da najmanja doza glukoze ulazi u krvotok. Uz to, povrće, bilje i dozvoljeni orasi sadrže mnogo vrijednih vitamina i minerala koji normaliziraju rad svih organa - od srca do gušterače.

Slijedeće na redu je „crna lista“, koja uključuje ono što liječnici ne preporučuju jesti svima onima koji su bili prisiljeni ići na posebnu dijetu.

Koja hrana povećava šećer u krvi: popis zabranjenih namirnica protiv dijabetesa


  • Slatkiši, med, peciva od lisnatog tijesta i rafinirano bijelo brašno - preporučuje se pronaći korisnu alternativu za njih - slatkiši na bazi stevije umjereno.
  • Muffini i hljeb od bijelog brašna su zabranjeni. Može se zamijeniti ražom ili mekinjama, ali u tom slučaju će dnevna stopa biti približno 325 g.
  • Slano i kiselo povrće, krompir su isključeni iz prehrane.
  • Svi umaci u umaku imaju puno šećera, konzervansa, masti, bibera i soli.
  • Slatko voće i bobice, svježe cijeđeni sokovi.
  • Puno i obrano mlijeko, kondenzirano mlijeko.
  • Konzervirana hrana raznih vrsta, instant hrana, zapakovane grickalice.
  • Sirupi (javor, kukuruz) i drugi lako probavljivi ugljikohidrati.
  • Masne sorte mesa i ribe, masnoće, dimljeno meso.
  • Bilo koja supa koja sadrži krompir i rižu, u masnim i jakim juhama.

Također je potrebno potpuno isključiti hranu koja sadrži opasne trans masti iz vaše prehrane:

Evo nekoliko namirnica koje ćete isključiti za dijabetes - pogledajte listu zabranjene hrane kako biste lako napravili pravi izbornik. Dijeta je glavno sredstvo koje uklanja simptome bolesti i omogućava vam da održavate dobru formu.

Podsjećamo vas da sve što se nalazi na „crnoj listi“ treba trajno isključiti iz ishrane - jesti pravilno i nećete se morati suočiti sa posljedicama vlastite slabosti. Ako pažljivo pogledate hranu koja je dozvoljena, uočit ćete sastojke raznovrsne, ukusne i zadovoljavajuće prehrane. Ovo je:

  • Meso, perad, riba sa niskim udjelom masti.
  • Jaja, morske alge.
  • Razne morske plodove.
  • Maslac (maslac, povrće), sir.
  • Gljive.
  • Neke žitarice, voće, bobice.
  • Povrće je pretežno zeleno.

Kakvo voće mogu da jedem sa dijabetesom


Nažalost, slatko voće (banane, mango, breskve) morat će se napustiti. Dozvoljene su kisele sorte jabuka (1 voće dnevno), naranče. Ako želite da se obradujete bobicama, birajte samo one koje sadrže najmanje količine fruktoze - na primjer, koprive. Crna ribizla je korisna, ali morate zaboraviti na malinu - slatku i opasnu za pacijente koji pate od hiperglikemije i njenog pratilaca - hipoglikemije.

Šta jesti sa visokim šećerom u krvi: dijeta za dijabetes

Izbornik treba da sadrži:

  • Dijabetički kruh, raženi i hljebni hljeb.
  • Juhe od povrća, uključujući hladne. Čorba ne smije biti jaka.
  • Jela od mesa i peradi.
  • Kefir, bio jogurt, acidofil i ostali fermentirani mliječni proizvodi s niskim udjelom masti (ali bez masti).
  • Nesoljeni sir.
  • Jaja, lagani omlet. Preporučeni protein, ograničen unos žumanjka.
  • Jela od žitarica (s ograničenjem unutar dopuštenih normi) .Korbu možete kuvati od heljde, ječma, zobene kaše. Nemoguće je: od kaše, pirinča.
  • Riba s niskom masnoćom - pečena (u rerni, na roštilju), ili kuhana.
  • Zeleno povrće: sirovo, kuvano, kuvano, pečeno. Oprez: toplinska obrada povećava glikemijski indeks proizvoda.
  • Voće: kisele jabuke, pomorandže.
  • Slastice: žele, slatkiši, mousse i druge dobrote na steviji, kao i druge zamjene su dozvoljene.
  • Preporučena pića: čaj, razrijeđeni sokovi od povrća, dekocije na bazi bilja i suhi bokovi ruže.
  • Možete dodati maslac u prvom i drugom jelu, koristiti biljno ulje kao preljev za salatu.
  • Umaci: isključeni su samo domaći, slani i začinski, nemasni, na juhu od povrća i bilje je dozvoljeno.


Ovako dnevni dnevni meni sa dijabetesom može izgledati:

  • Doručak (1) - kuhano vitko meso, zelena jabuka, čaj.
  • Doručak (2) - omlet s parom ili kuhano jaje.
  • Ručak - vegetarijanska supa od kupusa bez krompira, pečena riba.
  • Poslijepodnevna užina - čaša kefira, jabuka ili šaka crnog ribizla.
  • Večera - kuhana govedina sa šparogama.
  • Noću - kefir.

Ako jednu bolest prati druga (gastritis, duodenitis, čir, kolitis), potrebno je sačuvati predloženu prehranu, ali kako biste izbjegli iritaciju sluznice želuca i crijeva, pridržavajte se posebnih pravila kuhanja - kuhana na pari, pire.

Ne zaboravite da biste se trebali pridržavati frakcijske prehrane - 5-6 puta dnevno. Nepoštivanje režima može dovesti do hipo- ili hiperglikemije. Budite oprezni: ne preskačite glavne i dodatne obroke i ne prejedajte.

U ovom smo članku pokušali da vam kažemo što više možete i ne možete jesti s visokim šećerom u krvi, dali smo principe prehrane za dijabetes i liste proizvoda - zabranjene i dozvoljene. Ne zaboravite da će pravilna prehrana pomoći ojačati organizam i spriječiti razvoj bolesti - napravite jelovnik uzimajući u obzir preporuke liječnika.

Pogledajte video: Dijabetes i prehrana (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar