DIAinstrukcija: izbor igala za olovku štrcaljke

Insulin Lantus SoloStar analog je hormonu produženog delovanja, koji je namijenjen za liječenje dijabetesa tipa 1 i 2. Aktivna tvar lijeka je insulin glargin, ova komponenta se dobiva iz Escherichiacoli DNA primjenom rekombinacijske metode.

Glargin se može vezati na receptore za inzulin poput ljudskog inzulina, pa lijek ima sve potrebne biološke efekte svojstvene hormonu.

Jednom ulazeći u potkožnu masnoću, inzulin glargin potiče stvaranje mikroprecipitata, zbog čega određena količina hormona može stalno ući u krvne žile dijabetičara. Ovaj mehanizam omogućava gladak i predvidljiv glikemijski profil.

Značajke lijeka

Proizvođač lijeka je njemačka kompanija Sanofi-Aventis Deutschland GmbH. Glavna aktivna supstanca lijeka je inzulin glargin, sastav uključuje i pomoćne komponente u obliku metakrezola, cinkov klorid, glicerol, natrijum hidroksid, hlorovodoničnu kiselinu, vodu za injekcije.

Lantus je bistra, bezbojna ili gotovo bezbojna tečnost. Koncentracija otopine za potkožno davanje je 100 U / ml.

Svaki stakleni uložak ima 3 ml lijeka; ovaj se uložak nalazi u SoloStar olovci za jednokratnu upotrebu. Pet inzulinskih olovki za špriceve se prodaje u kartonskoj kutiji, a set sadrži priručnik s uputama za uređaj.

  • Lijek koji ima pozitivne kritike od liječnika i pacijenata može se kupiti u ljekarni samo uz recept liječnika.
  • Insulin Lantus je indiciran za dijabetes melitus ovisan o insulinu kod odraslih i djece starijih od šest godina.
  • Poseban oblik SoloStara omogućava terapiju kod djece starije od dvije godine.
  • Cijena paketa od pet olovki za špriceve i lijeka od 100 IU / ml iznosi 3.500 rubalja.

Upute za upotrebu lijeka

Prije upotrebe lijeka, trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom, endokrinolog će vam pomoći odabrati pravu dozu i propisati točno vrijeme ubrizgavanja. Inzulin se ubrizgava supkutano jednom dnevno, dok se injekcija vrši strogo u određenom vremenskom periodu.

Lijek se ubrizgava u potkožnu masnoću bedara, ramena ili trbuha. Svaki put kad biste izmjenjivali mjesto ubrizgavanja kako se na koži ne bi stvorila iritacija. Lijek se može koristiti kao neovisni lijek, ili u kombinaciji s drugim lijekovima za snižavanje šećera.

Prije upotrebe inzulina Lantus SoloStar u špricu za olovku za liječenje, morate smisliti kako koristiti ovaj uređaj za injekciju. Ako je prethodno terapija inzulinom provedena uz pomoć inzulina dugog ili srednjeg djelovanja, treba prilagoditi dnevnu dozu baznog inzulina.

  1. U slučaju prelaska s dvostruke injekcije insulina-izofana na jednu injekciju Lantusa tokom prve dvije sedmice, dnevna doza bazalnog hormona trebala bi biti smanjena za 20-30 posto. Smanjena doza treba nadoknaditi povećanjem doze inzulina kratkog djelovanja.
  2. Tako ćete spriječiti razvoj hipoglikemije noću i ujutro. Takođe, prilikom prelaska na novi lijek često se primjećuje pojačan odgovor na ubrizgavanje hormona. Stoga bi najprije trebali pažljivo nadzirati razinu šećera u krvi pomoću glukometra i, ako je potrebno, prilagoditi režim doziranja inzulina.
  3. Uz poboljšanu regulaciju metabolizma, ponekad se može povećati osjetljivost na lijek, s tim u vezi je potrebno prilagoditi režim doziranja. Promjena doze je također potrebna prilikom promjene životnog stila dijabetičara, povećanja ili smanjenja težine, promjene razdoblja ubrizgavanja i drugih faktora koji doprinose nastanku hipo- ili hiperglikemije.
  4. Lijek je strogo zabranjen za intravensku primjenu, to može dovesti do razvoja teške hipoglikemije. Prije nego što napravite injekciju, provjerite je li olovka brizgalice čista i sterilna.

U pravilu se Lantus inzulin daje u večernjim satima, početna doza može biti 8 jedinica ili više. Pri prelasku na novi lijek, odmah uvođenje velike doze je opasno po život, tako da bi se korekcija trebala odvijati postepeno.

Glargin počinje aktivno djelovati sat vremena nakon injekcije, u prosjeku djeluje 24 sata. Međutim, važno je uzeti u obzir da uz veliku dozu razdoblje djelovanja lijeka može doseći 29 sati.

Insulin Lantus ne treba miješati sa drugim lijekovima.

Nuspojave

Uvođenjem precijenjene doze inzulina dijabetičar može osjetiti hipoglikemiju. Simptomi poremećaja obično se počinju pojavljivati ​​iznenada i prate ih osjećaj umora, povećan umor, slabost, smanjena koncentracija, pospanost, poremećaji vida, glavobolja, mučnina, zbunjenost i grčevi.

Ovim manifestacijama obično prethodi simptom u vidu osjećaja gladi, razdražljivosti, nervnog uzbuđenja ili drhtavice, tjeskobe, blijede kože, pojave hladnog znoja, tahikardije, palpitacije srca. Teška hipoglikemija može prouzrokovati oštećenje živčanog sustava, pa je važno pravovremeno pomoći dijabetičaru.

U rijetkim slučajevima pacijent ima alergijsku reakciju na lijek, koja je praćena generaliziranom reakcijom kože, angioedemom, bronhospazmom, arterijskom hipertenzijom, šokom koji je opasan i za ljude.

Nakon ubrizgavanja inzulina mogu se formirati antitijela na aktivnu tvar. U ovom slučaju, potrebno je prilagoditi režim doziranja lijeka kako bi se eliminirao rizik od razvoja hipo- ili hiperglikemije. Vrlo rijetko, kod dijabetičara, ukus se može promijeniti, u rijetkim slučajevima vidne funkcije su privremeno oslabljene zbog promjene indeksa refrakcije leće oka.

Često se u području injekcije dijabetičari razvijaju lipodistrofija, koja usporava apsorpciju lijeka. Da biste to izbjegli, morate redovito mijenjati mjesto ubrizgavanja. Također, na koži se mogu pojaviti crvenilo, svrbež, bol, ovo je stanje privremeno i obično nestaje nakon višednevne terapije.

  • Insulin Lantus se ne smije primjenjivati ​​kod preosjetljivosti na aktivnu tvar glargin ili druge pomoćne komponente lijeka. Lijek je zabranjen za upotrebu kod djece mlađe od šest godina, ali liječnik može propisati poseban oblik SoloStara, namijenjen djetetu.
  • Oprez treba biti oprezan tijekom terapije insulinom tokom trudnoće i dojenja. Važno je svakog dana mjeriti šećer u krvi i kontrolirati tok bolesti. Nakon porođaja, potrebno je prilagoditi dozu lijeka, jer je potreba za inzulinom tokom ovog perioda značajno smanjena.

Obično ljekari preporučuju tokom trudnoće s gestacijskim dijabetesom korištenje drugog analoga inzulina dugog djelovanja - lijek Levemir.

U slučaju predoziranja, umjerena hipoglikemija zaustavlja se uzimanjem proizvoda koji uključuju brzo probavljive ugljikohidrate. Osim toga, odabire se režim liječenja, odabire se odgovarajuća prehrana i fizička aktivnost.

Kod teške hipoglikemije glukagon se daje intramuskularno ili subkutano, a daje se i intravenska injekcija koncentrirane otopine glukoze.

Uključivanje liječnika može propisati dugoročan unos ugljikohidrata.

Kako napraviti injekciju insulina

Prije nego što napravite injekciju, morate provjeriti stanje uloška uložaka u olovku štrcaljke. Otopina treba biti prozirna, bezbojna, ne sadrži sediment ili vidljive strane čestice, po konzistenciji podsjeća na vodu.

Olovka za štrcaljku je jednokratni uređaj, pa nakon ubrizgavanja, mora se odložiti, ponovna upotreba može dovesti do infekcije. Svaku injekciju treba obaviti novom sterilnom iglom, u tu svrhu se koriste posebne igle, dizajnirane za olovke za šprice ovog proizvođača.

Oštećeni uređaji se takođe moraju odlagati; uz najmanju sumnju na kvar, s ovom olovkom se ne može izvršiti injekcija. S tim u vezi, dijabetičari moraju uvijek imati dodatnu olovku za špriceve kako bi ih zamijenili.

  1. Zaštitna kapa se skida s uređaja, nakon čega se mora provjeriti oznaka na rezervoaru za inzulin kako bi se osiguralo da je pravilno pripremljen. Ispituje se i izgled otopine, a u slučaju sedimenata, stranih čvrstih čestica ili zamućene konzistencije, inzulin treba zameniti drugim.
  2. Nakon uklanjanja zaštitnog poklopca, sterilna igla je pažljivo i čvrsto pričvršćena na olovku štrcaljke. Svaki put kad trebate provjeriti uređaj prije injekcije. Važno je osigurati da je pokazivač u početku bio na 8, što ukazuje da štrcaljka nije ranije korištena.
  3. Da biste postavili željenu dozu, potpuno se izvuče startno dugme, nakon čega se selektor doze ne može okretati. Vanjski i unutarnji poklopac treba ukloniti, držati ih dok se postupak ne dovrši, tako da nakon ubrizgavanja izvadite iskorištenu iglu.
  4. Olovku za štrcaljku drži igla, nakon čega morate lagano tapkati prstima po rezervoaru za inzulin da bi se zrak u mjehurićima mogao uzdići prema igli. Zatim se tipka za pokretanje pritisne do kraja. Ako je uređaj spreman za upotrebu, na vrhu igle bi se trebao pojaviti mali kap. U nedostatku kapi, ponovno se testira olovka špriceva.

Dijabetičar može odabrati željenu dozu od 2 do 40 jedinica, jedan korak u ovom slučaju su 2 jedinice. Ako je potrebno davati povećanu dozu inzulina, rade se dvije injekcije.

Na preostaloj skali inzulina možete provjeriti koliko lijeka je ostalo u uređaju. Kada je crni klip u početnom dijelu obojene trake, količina lijeka je 40 PIECES, ukoliko se klip stavi na kraj, doza je 20 PIECES. Selektor doze se okreće sve dok pokazivač strelice nije na željenoj dozi.

Da bi se napunila olovka za inzulin, gumb za ubrizgavanje je povučen do krajnjih granica. Morate biti sigurni da je lijek odabran u željenoj dozi. Gumb za pokretanje prebacuje se na odgovarajuću količinu hormona preostalog u spremniku.

Pomoću gumba za pokretanje dijabetičar može provjeriti koliko je inzulina prikupljeno. U trenutku provjere, gumb se nastavlja napajati. Količina regrutiranog lijeka može se prosuditi po posljednjoj vidljivoj širokoj liniji.

  • Pacijent mora naučiti koristiti inzulinske olovke unaprijed, tehniku ​​davanja inzulina mora obučiti medicinsko osoblje u klinici. Igla se uvijek ubacuje supkutano, nakon čega se tipka za pokretanje pritisne do krajnjih granica. Pritisnete li dugme do kraja, čut će se zvučni klik.
  • Dugme za pokretanje drži se pritisnuto 10 sekundi, nakon čega se igla može izvući. Ova tehnika ubrizgavanja omogućava vam da unesete cijelu dozu lijeka. Nakon ubrizgavanja, igla se uklanja iz olovke špriceva i odlaže; ne možete je ponovo koristiti. Zaštitna kapa je postavljena na olovku štrcaljke.
  • Svaka olovka za inzulin sadrži priručnik s uputama, u kojem možete saznati kako pravilno instalirati uložak, spojiti iglu i izvršiti injekciju. Prije primjene inzulina, uložak mora biti najmanje dva sata na sobnoj temperaturi. Ni u kojem slučaju prazne patrone ne možete ponovo koristiti.

Moguće je čuvanje inzulina Lantus u temperaturnim uslovima od 2 do 8 stepeni na zatamnjenom mestu, daleko od direktne sunčeve svetlosti. Lijek treba stavljati van domašaja djece.

Rok trajanja inzulina je tri godine, nakon čega se otopina treba odbaciti, i ne može se koristiti za predviđenu svrhu.

Analozi lijeka

Slični lijekovi s hipoglikemijskim učinkom uključuju i Levemir inzulin koji ima vrlo pozitivne kritike. Ovaj lijek je bazalni rastvorljivi analog ljudskog inzulina dugog djelovanja.

Hormon se proizvodi primjenom rekombinantne DNA biotehnologije koristeći soj Saccharomyces cerevisiae. Levemir se u organizam dijabetičara uvodi samo potkožno. Doziranje i učestalost ubrizgavanja propisuje lekar, na osnovu individualnih karakteristika pacijenta.

Lantus će o inzulinu detaljno govoriti u videu u ovom članku.

Pogledajte video: NOOBS PLAY BRAWL STARS, from the start subscriber request (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar