Resekcija pankreatoduodenala

Bolesti gušterače često postavljaju liječniku i pacijentu pitanje - koju taktiku liječenja odabrati - operativni zahvat ili konzervativna terapija.

Hirurgija je radikalni tretman koji se koristi u slučajevima kada terapija lijekovima nema smisla i ne daje pozitivne rezultate.

Glavne indikacije za hirurško liječenje su:

  • karcinom glave pankreasa,
  • hronični pankreatitis, pod uslovom da postoji sindrom boli koji se ne može zaustaviti primjenom analgetika,
  • više cista glave pankreasa,
  • lezije ovog dijela organa u kombinaciji sa stenozom dvanaestopalačnog crijeva ili kanala kroz koji žuč izlazi,
  • komplikacija ili stenoza nakon operacije pankreatojejunostomy.

Hronična upala glave smatra se glavnom indikacijom za operaciju. Budući da pored prisustva boli i različitih komplikacija, upala može biti praćena onkološkim procesom ili čak sakriti tumor. Ova bolest u čijoj etiologiji glavnu ulogu igra indukcija alkohola.

Zbog patoloških učinaka etanola, dolazi do razvoja hroničnog upalnog žarišta u tkivima žlijezde, kršenje njegovih endokrinih i egzokrinih funkcija. Molekularni i patobiokemijski mehanizmi koji vode do žarišne upale i fibroze pankreasa uglavnom nisu poznati.

Zajedničko obilježje histološke slike je infiltracija leukocita, promjene u pankreasnom kanalu i bočnim granama, žarišna nekroza i daljnja fibroza organa.

Gastropancreatoduodenalna resekcija kod pacijenata sa hroničnim alkoholnim pankreatitisom, kod kojih se upalni proces razvio u glavi pankreasa, dovodi do promjene prirodnog toka bolesti:

  1. Promjene intenziteta boli.
  2. Smanjenje učestalosti akutnih epizoda
  3. Eliminacija potrebe za daljnjom hospitalizacijom.
  4. Smanjenje smrtnosti.
  5. Poboljšanje kvaliteta života.

Bol u gornjem dijelu trbuha vodeći je klinički simptom povezan s povećanjem pritiska u kanalima i tkivima gušterače. Pathomorfološke promjene osjetilnih živaca, povećanje promjera živaca i perineuralna infiltracija upalnih ćelija smatraju se glavnim uzrocima sindroma boli.

Značajke rada Whipple-a

Podgrupu bolesnika sa hroničnim pankreatitisom čine uglavnom muškarci mlađi od 40 godina. Ti pacijenti obično imaju jake bolove u trbuhu koji su rezistentni na liječenje analgetikom i često ih prate lokalne komplikacije.

Ova skupina bolesnika kandidat je za hirurško liječenje, jer pored hroničnih promjena gušterače, često imaju i druge lezije ovog organa i u blizini, na primjer, tumor na dvanaestopalačnom, želucu ili bilijarnom traktu.

Operacija šapama ili resekcija pacreatoduodenala velika je hirurška operacija koja se najčešće izvodi radi uklanjanja zloćudnih ili prekanceroznih tumora glave pankreasa ili jedne od okolnih struktura.

Metoda se također koristi za liječenje ozljeda gušterače ili dvanaestopalačnog crijeva ili kao simptomatska metoda liječenja bolova kod hroničnog pankreatitisa.

Najčešća tehnika pankreatoduodenektomije sastoji se u uklanjanju takvih struktura:

  • distalni segment želuca,
  • prvi i drugi dio dvanaesnika,
  • glave pankreasa
  • zajednički žučni kanal
  • žučni mjehur
  • limfni čvorovi i krvne žile.

Obnova se sastoji od spajanja preostalog dijela gušterače na jejunum, pričvršćivanja zajedničkog žučnog kanala na jejunum (holedohojejunostomija), tako da probavni sokovi i žuč ulaze u gastrointestinalni trakt u skladu s tim. I fiksiranje želuca u jejunumu (gastrojejunostomija) kako bi se vratio prolaz hrane.

Složenost hirurških intervencija na pankreasu je prisutnost enzimske funkcije ovog organa. Stoga takve operacije zahtijevaju sofisticiranu tehniku ​​izvođenja kako bi se spriječilo da pankreas počne probaviti sebe. Također je vrijedno napomenuti da je tkivo žlijezde vrlo osjetljivo i da zahtijeva pažljiv stav, teško ih je probiti. Stoga su takve operacije često praćene pojavom fistula i krvarenjima. Dodatne prepreke su:

Organske strukture nalaze se na ovom dijelu trbušne šupljine:

  1. superiorna i inferiorna vena kava.
  2. trbušne aorte.
  3. gornje mezenterijske arterije.
  4. vene.

Osim toga, ovdje su smješteni zajednički žučni kanal i bubrezi.

Dijagnoza prije operacije

Dozvola za operaciju daje se na osnovu rezultata detaljne dijagnoze. Biće potrebne vrste istraživanja:

  • Krvni test za tumorske markere,
  • Rendgenski snimak za isključenje metastaza na plućima,
  • CT pretraga trbušne šupljine i retroperitonealnog prostora,
  • Endoskopska retrogradna holangiopankreatografija,
  • Endosonografija,
  • Kontrastni rendgenski pregled krvnih žila.

Tehnika rada

Zapravo, mehanizam fragmentarnog uklanjanja žlijezde preporučio je inovator na području hirurgije 20. stoljeća Allen Oldfizer Whipple. Prijem slavnog naučnika pomogao je da se oslobodi područja zaraženih metastazama, ostavljajući organ, ali su mu otklonjeni žučni mjehur, početni dio tankog crijeva i dio želuca. Danas postoje načini, koji vjerojatno uključuju očuvanje organa ili fragmenata. Resekcija piloričke zaštite - operacija sa očuvanjem piloričnog želuca. Tehnike resekcije pankreatoduodenala danas su široko zastupljene, sa više od 100 modifikacija. U svim se obaveznim fazama operacije bilježe:

  • Uklanjanje nezdravog režnja žlijezde i susjednih organa.
  • Obnavljanje alimentarnog kanala, kanala probavnih žlijezda.

Prva faza

Nakon otvaranja s presjekom u prvoj fazi, potrebno je osigurati pristup gušterači povlačenjem želuca prema gore. Zatim se dvanaestopalačno crijevo mobilizira prema Kocheru. Parietalni peritoneum secira duž desnog bočnog ruba crijeva i dvanaesnik se oslobađa iz stražnje trbušne šupljine odvajanjem mekih tkiva bez korištenja oštrih instrumenata (metoda tupo seciranje).

Koledoh se izlučuje brisom sonde od srednje do bukvalne strane, ubacuje se prst u otvor koji spaja vrećicu žlezde na peritonealnu šupljinu iza kanala, stvarajući povratni pritisak. Gastro-duodenalna žila presijeca se između kirurških stezaljki i veže se posebnim navojem. Na isti se način desna želudačna arterija prelazi i zavoji u blizini mjesta njezina pražnjenja.

Tada se izlaže vensko deblo, koje skuplja krv iz nesparenih organa, preusmjeravanjem zajedničkog žučnog kanala u stranu i utvrđuje se mogućnost obavljanja kirurške intervencije u cjelosti.

Kasnije se žučni mjehur uklanja i izlijeva se kanal koji povezuje žučni mjehur s jetrenim kanalom. Odjeljak kanala, koji se nalazi iznad dvanaestopalačnog crijeva, naziva se supraduodenalnim, odozdo se ukršta sa vaskularnom stezaljkom, a odozdo steznom.

Daleki ubod cijevi zavojen je prirodnim navojem koji se ne upija. Celuloza se aplicira okomito i na nivou ugaonog zareza na prošireni deo probavnog trakta. Korištenjem hirurškog aparata za šivanje paralelne i udaljene pulpe, šiva se stomačni zid. U intervalu između spenjača i pulpe, organ se ukršta elektrokauterijom. Daljnji dio želuca i početni dio tankog crijeva pomaknuti su udesno, izloženi su dio između glave i tijela gušterače, a organ se u tom trenutku presijeca.

Tanko crijevo pored mišića koji suspendira dvanaestopalačno crijevo presijeca se između linearnog uređaja za mehaničko povezivanje tkiva i stezaljke. U blizini je zavezan panj. Najbliži odsjek poprečnog debelog crijeva presijeca se između stezaljke i zavoja se tako da se očuva dotok krvi u organ. Male grane mezenterijske arterije i portalne vene spajaju se i presijecaju. Uređaj se šalje na morfološko istraživanje operativnog materijala.

Druga faza

Upotrebom elastične stezaljke, distalni ubod tankog crijeva drži se u prorezu u trbušnoj šupljini, koji se nalazi iza želuca i malog omentuma ispod žila. 20 cm medicinska cijev je umetnuta u kanal Wirsung. Tada se on uvodi iz žlijezde u crevni lumen. Crijevo je vanjski pretvoren od mukoznog sloja za 3 cm, prišiven je do ivice žlijezde poliglikolnim šavom. Tada se crijevo ispravlja, gušterača se sakriva svojim krajem, nanosi se sljedeći red šavova, hvatajući kapsulu žlijezde i ivice crijeva.

Na mjestu reza zajedničkog žučnog kanala formira se holedohojejunoanastomoza. Jejunum se povezuje s rupom u želucu na udaljenosti od 45 cm od posjekotine. Spajanje se događa preko cijelog prostora trbuha trbuha dvorednim šavom.

Enterotomija se izvodi nasuprot mozgu želuca. Nameće se šav Mikulicha, koji je unutrašnji šav spoja šupljih organa. Konac koji sudjeluje u stvaranju obrnutog niza šavova prenosi se na prednji zid, a šavovi su napravljeni sprijeda, čime se završava obnova poruke između proširenog probavnog trakta i crijeva.

Resekcija se završava uvođenjem nazogastrične cijevi. Apsorbirajuće šavove na bazi poliglikolne kiseline, petlja tankog creva je ušivena za prozor mezenterija poprečnog debelog creva.

Rehabilitacija

Postoperativni period karakterizira teška rehabilitacija. Nakon operacije pacijent je prebačen na intenzivnu njegu, gdje će osoba morati provesti najmanje tjedan dana. U ranim danima kapi održavaju normalnu razinu šećera u krvi kod pacijenta. Sistem će tijelu pružiti lijekove i vitamine neophodne za oporavak. Kasnije se pacijent premješta u odjeljenje, gdje je moguće postepeno ustajanje. I ovisno o državi, razmislite o nadolazećem iscjedaku ako ne bude komplikacija u obliku apscesa ili infekcija.

Život pacijenta više neće biti isti. Liječnik će vam detaljno reći o prehrani i prihvatljivom načinu života. Komplikacije nakon operacije su zagarantovane. Pacijenta će progoniti mučnina, povraćanje, dijabetes i hemoroidi.

Često je rehabilitacija nakon resekcije pankreatoduodenala bolna. Često su bolovi nakon intervencije toliko jaki da im se propisuju analgetici.

Pacijenta treba pregledavati onkolog prve godine svaka tri mjeseca. Tada se provodi planirani pregled svakih šest mjeseci. Na osnovu onkoloških pregleda sastavlja se plan sljedećeg liječenja.

Prehrana nakon tako složene operacije mora biti ispravna. Prvih nekoliko tjedana dijeta je teška, uz stalno praćenje kalorijskog sadržaja hrane. U početku se hrana kuha isključivo parom, zatim se glatko prelazi na kuhane proizvode.

Nakon toga preporučuje se isključivanje potpuno masne hrane, začinjene i kisele, pržene hrane. Sol bi trebala biti ograničena - ne više od 10 grama dnevno, s obzirom na njegov sadržaj u poluproizvodima. Kafa, gazirana pića su zabranjeni.

Jelo treba biti frakcijsko i učestalo. Neblagovremeno jedenje izaziva proizvodnju soka od strane stomaka, što može dovesti do samo probave i upale. Hrana koju jedete treba biti topla.

Neophodan uvjet je unos dodatnih enzima, koji zamjenjuju nedostatak.

Posljedice nepoštivanja prehrane mogu ozbiljno utjecati na zdravlje ljudi, potrebno je uzeti u obzir preporuke liječnika.

Komplikacije

Metoda postoji već 80 godina i poboljšani su od strane kirurga, Whippleova operacija izuzetno je ozbiljna intervencija, rizik od komplikacija nakon velikog.

Akutni pankreatitis pankreatitisa preostalog dela organa postaje česta manifestacija nakon resekcije. Neugodan rezultat može biti kršenje apsorpcije i probave hrane. Refluks kiseline želudačnog soka, čir na želucu - bolesti koje se razvijaju u pozadini operacije.

Nepravilno zacjeljivanje žlijezde može uzrokovati istjecanje soka gušterače, uzrokujući gubitak apetita i probavne smetnje.

Za neke bolesnike resekcija pankreatoduodenala je jedina šansa da prežive i žive skoro punim životom. Moderan, i što je najvažnije, pravovremeni pristup omogućuje odabranim pacijentima da žive do vrlo starosti.

Resekcija pankreatoduodenala: faze operacije, rehabilitacija

Resekcija pankreatoduodena je radikalna metoda liječenja, koja uključuje hiruršku intervenciju, češće s malignom novotvorinom gušterače.

Tijekom operacije uklanja se glava organa, dio šupljeg proširenog dijela probavnog trakta, žučni mjehur i početni dio tankog crijeva.

Operacija Whipplea vrlo je kompliciran postupak, rezultat često ovisi o profesionalnosti hirurga i opremi klinike. Ponekad je operacija jedini način, ako nije spremljen, produžiti život pacijenta.

Nesumnjiva indikacija za resekciju je rak glave probavnih i endokrinih žlijezda. Onkologija dvanaestopalačnog crijeva, tumora žučnih kanala, adenokarcinoma, pseudotumorskog pankreatitisa, komplicirane tvorbe gušterače patologije su u kojima će operativna intervencija primjenom Whippleove metode biti djelotvorna.

Liječenje je indicirano za pacijente čiji se kancerozni tumori nalaze unutar gušterače, a ne šire se na obližnje organe: jetru ili pluća. Prije radikalne metode liječenja, liječnik mora provesti potrebne postupke za prepoznavanje tumora.

Rak pankreasa

Resekcija pankreatoduodenala - visoki rezultati u klinici Assuta | Assuta

| Assuta

Rak gušterače - jedna od najčešćih vrsta onkologije, ima prilično lošu prognozu.

U vrijeme postavljanja dijagnoze često se ispostavi da već postoje sekundarni tumori žarišta koji su utjecali na druge organe.

To se događa jer ova vrsta raka često raste mnogo prije nego što prouzrokuje bilo kakve simptome. Takvi bolesnici ne podliježu operaciji uklanjanja primarnog tumora.

Minimalno invazivne tehnike koje koristi klinika Assuta omogućuju liječenje manjih trauma tkiva tokom operacije. Gubitak krvi je minimiziran, a pacijenti se brzo oporavljaju. Opslužuju vas vodeći stručni hirurzi čija su imena poznata širom svijeta. Nudimo:

  • Visok nivo komfora.
  • Razumne cijene usluga.
  • Inovativna oprema u operativnim jedinicama, jedinicama intenzivne nege, rehabilitacijskim kutijama.

Pročitajte recenzije pacijenata o liječenju u Assuta, dođite kod nas, preporučite nas rođacima i bliskim osobama.

Preporučuje se hirurgija kao potencijalno kurativna mjera ako je tumor jasno lokaliziran unutar gušterače. O ovoj vrsti liječenja razgovara se s liječnikom kako bi razmotrili koliko je održiv.

Vrsta operacije određuje se na osnovu lokacije neoplazme.

Kada se tumor nalazi u glavi gušterače ili u otvoru pankreasnog kanala, izvodi se Whippleova operacija, ako maligni proces utječe na tijelo ili rep žlijezde, provodi se operativni zahvat poznat kao distalna resekcija pankreasa (pareatreatomy).

Klinika Assuta izvodi veliki broj ovih vrsta operacija. Hirurški timovi uključuju i visoko profesionalne gastroenterologe, genetičare, medicinske sestre i druge koji će pružiti najbolju i sveobuhvatniju medicinsku njegu pacijentima.

Whippleovu operaciju (drugo ime za pankreatoduodenal resection) prvi put je opisao 1930. Allan Whipple. U 60-ima, smrtnost nakon toga bila je vrlo visoka.

Danas je to apsolutno siguran kirurški zahvat. U izraelskim centrima visoko specijalizovane medicinske zaštite, gdje se obavlja veliki broj ovih postupaka, stopa smrtnosti je manja od 4%. Prema studijama, postizanje dobrih rezultata direktno se određuje iskustvom medicinske ustanove i direktno iskustvom hirurga.

Šta je Whippleova operacija?

U procesu ove operacije uklanja se glava gušterače, dio žučnog kanala, žučni mjehur i dvanaestopalačno crijevo.

U nekim slučajevima se resetira dio želuca (pylorus). Nakon toga preostali segment žlijezde, žučni kanal povezan je s crijevima. Procedura u prosjeku traje oko šest sati.

Nakon toga, većina pacijenata ostaje na klinici jednu do dvije sedmice.

Whipple laparoskopska hirurgija

Minimalno invazivni ili laparoskopski pristup može se koristiti, a faktori lokacije tumora utječu na njegov izbor. Ova vrsta operacije preporučuje se kod karcinoma ampule.

Laparoskopski postupak se izvodi kroz male rezove u trbušnoj šupljini. Operacija se izvodi pomoću posebne medicinske opreme. Konvencionalna operacija zahtijeva šupljinu, dugi rez, otvor trbušne šupljine.

Kroz minimalno invazivni pristup smanjuje se gubitak krvi i rizik od infekcije.

Onkolozi u Assutu utvrdit će da li je pacijent kandidat za laparoskopsku operaciju. Nude najbolje mogućnosti na temelju individualnih potreba svakog pacijenta.

Posavjetujte se s liječnikom klinike

Kada se obavlja Whippleova operacija?

Indikacije za resekciju pankreatoduodenala:

  1. Rak glave gušterače.
  2. Rak dvanaestopalačnog creva.
  3. Kolangiokarcinom (tumor iz ćelija žučnih kanala ili žučnih kanala jetre).
  4. Ampule raka (područja gdje žuč i pankreasni kanal ulazi u dvanaesnik).

Ponekad se ova vrsta operacije odnosi na poremećaje benigne prirode - hronični pankreatitis, benigne tumore žlezde.

Samo 20% pacijenata ima mogućnost ove operacije. To su uglavnom pacijenti kod kojih se tumorski proces nalazi u glavi gušterače i ne širi se na obližnje velike krvne žile, jetru, pluća itd. Prije nego što se utvrde potencijalni kandidati, provodi se temeljita dijagnoza.

Neki pacijenti imaju šansu da dobiju laparoskopsku operaciju, koja omogućava smanjeni gubitak krvi, kraći boravak u bolnici, brži oporavak i manje komplikacija.

Za oko 40% pacijenata operacija se ne može smatrati mogućnošću, budući da postoje metastaze. U rijetkim se slučajevima koristi za lokalno uznapredovali tumor koji je prodro u susjedna područja - mezenterijsku venu ili arterije ili kad se neoplazma proširila po tijelu ili repu gušterače.

Koji su rezultati pankreatoduodenalne resekcije?

U posljednjih 15 godina u Assutai postignuti su odlični rezultati nakon ove operacije, stopa smrtnosti je manja od 5%. Studije američkih naučnika pokazuju da ishod operacije direktno ovisi o iskustvu bolnice i hirurga koji obavlja operaciju.

U klinikama u kojima se obavlja veliki obim ovih postupaka stopa smrtnosti je manja od pet posto.

U hirurškoj literaturi su navedene sljedeće brojke: u bolnicama koje rijetko izvode ovu vrstu hirurške intervencije primjećuje se mnogo viši nivo komplikacija, stopa smrtnosti doseže 15-20%.

Hoće li resekcija pankreatoduodena poboljšati preživljavanje?

Ukupna stopa preživljavanja adenokarcinoma gušterače nakon ove operacije iznosi oko 20% tokom pet godina. Ako nema metastaza u limfnim čvorovima, stopa preživljavanja dostiže 40%. U bolesnika s ovom dijagnozom koji se liječe hemoterapijom preživljavanje je manje od 5%.

Je li potrebno daljnje liječenje nakon resekcije pankreatoduodenala?

Nakon ove operacije preporučuje se hemoterapija i radioterapija. Studije naučnika sa Univerziteta Johns Hopkins pokazuju da terapija citostatskim agensima i zračenjem nakon operacije za adenokarcinom pankreasa povećava preživljavanje za 10%.

Daljnje liječenje se ne preporučuje bolesnicima s benignim neoplazmama i neuroendokrinim tumorima.

Kolika je vjerojatnost dijabetesa nakon Whippleove operacije?

U procesu ove hirurške intervencije odstranjuje se glava gušterače - dio organa. Žlezde tkiva proizvode inzulin potreban za kontrolu šećera u krvi. Resekcija žlijezde dovodi do smanjenja sinteze inzulina, postoji rizik od razvoja dijabetesa.

Kao što pokazuje iskustvo, kod pacijenata s nenormalnom razinom glukoze prije operacije postoji velika vjerovatnost za razvoj ove bolesti. Pacijenti s normalnim šećerom i nedostatkom kroničnog pankreatitisa imaju nizak rizik od dijabetesa.

Hoće li se život promijeniti nakon operacije?

Mala promjena u načinu života nakon Whippleovog rada, u prihvatljivim granicama. Većina pacijenata vraća se normalnim aktivnostima.

U procesu jednog od istraživanja američkih naučnika, napravljena je procjena kvalitete života.

Ljudi koji su se podvrgli ovoj operaciji odgovarali su na pitanja vezana za fizičke sposobnosti, psihološke probleme, socijalna pitanja, funkcionalnost i invalidnost.

Ovo je istraživanje takođe provedeno među skupinom zdravih ljudi i grupom ljudi koji su podvrgnuti laparoskopskom uklanjanju žučnog mjehura. Maksimalni mogući broj poena bio je 100%. Dobijeni su sledeći rezultati.

fizičke sposobnostipsihološki problemisocijalna pitanja
Ljudi nakon Whipple operacije79%79%81%
Zdravi ljudi86%83%83%
Ljudi nakon uklanjanja žučnog mjehura83%82%84%

Dakle, ovi rezultati pokazuju blagu promjenu u načinu života.

Koje komplikacije će se najvjerovatnije pojaviti odmah nakon operacije?

Ova vrsta operacije je složena operacija s velikim rizikom od komplikacija ako hirurg koji je izvodi ima ograničeno iskustvo. Ako liječnik ima veliko iskustvo u provođenju ove hirurške intervencije, stopa komplikacija je vrlo mala.

  1. Fistula pankreasa. Nakon uklanjanja tumora žlijezda se povezuje s crijevima. Gušterača je vrlo mekan organ, a u nekim slučajevima šav ne zaraste dobro. Ako se to dogodi, uočava se curenje soka pankreasa. Obično hirurg postavi drenažni kateter u trbušnu šupljinu tokom operacije, a s njim se otklanja svako curenje. Gotovo kod svih pacijenata koji razviju ovu nuspojavu ona prolazi sama. U vrlo rijetkim slučajevima potrebna je ponovljena operacija.
  2. Gastropareza (paraliza želuca). U prvih 5-6 dana nakon operacije postavljaju se kapljice dok se ne uspostavi crevna funkcija. Nakon ponovnog uspostavljanja funkcija liječnik će pacijenta iz intravenske prehrane prebaciti na normalnu prehranu.
  3. U 25% bolesnika primijećena je želudačna paraliza nakon operacije, ovo stanje može trajati od 4 do 6 tjedana, dok se proces adaptacije na promjene ne završi, a organ počne normalno funkcionirati. Mogući su problemi sa prehranom. Vjerovatno će se pojaviti potreba za enteralnom prehranom pomoću cijevi koju je hirurg postavio tokom operacije u crijevu. U većine bolesnika, funkcija želuca se obnavlja četiri do šest tjedana nakon operacije.

Koje su potencijalne dugoročne komplikacije nakon resekcije pankreatoduodenala?

  • Malabsorpcija. Gušterača proizvodi enzime potrebne za proces probave. Kada se dio organa ukloni, sinteza ovih enzima može se smanjiti. Pacijenti se žale na proljev kada jedu vrlo masnu hranu. Dugotrajno liječenje lijekovima koji sadrže enzime u pravilu ublažava stanje.
  • Promjene u prehrani. Nakon ove operacije, klinika Assuta obično preporučuje jesti male obroke, grickalice između obroka, što će osigurati bolju apsorpciju i minimizirati osjećaj punoće stomaka.
  • Gubitak kilograma Obično pacijenti nakon operacije gube 5 do 10% tjelesne težine u usporedbi s tjelesnom težinom prije bolesti. U pravilu se stanje brzo normalizira, većina pacijenata nakon gubitka male težine u stanju je održavati normalnu težinu.

Operacija Whipplea u Izraelu - napredna tehnologija raka karcinoma gušterače

Hirurgija je jedan od glavnih načina lečenja ove bolesti. Vrsta operacije određuje se na temelju veličine i veličine tumora, prisustva sekundarnih žarišta u tijelu, mogućnosti potpunog uklanjanja maligne formacije.

Studije pokazuju da je liječenje karcinoma gušterače uspješnije i nosi manje rizika ako se odvija u velikom onkološkom centru i provodi se pod vodstvom liječnika s velikim iskustvom.

Ako vam je potrebna visoko profesionalna medicinska njega, naša tvrtka MS "Tlv.Hospital" može ponuditi organizaciju liječenja u Izraelu. Ova usluga uključuje odabir liječnika koji su specijalizirani za klinike, planiranje i koordinaciju cjelokupnog procesa dijagnostike i liječenja, rezervaciju doma, popratne informacije u svim fazama, prijevod dokumenata, prijenos, po želji programe za slobodno vrijeme itd.

MS "Tlv.Hospital" ima iskustvo u oblasti medicinskog turizma u Izraelu - više od 10 godina, član je Izraelskog udruženja kompanija za medicinski turizam.

Hirurški tretmani za onkologiju pankreasa vrlo su složeni. Da bi postigao kvalitetan rezultat, kirurg mora imati visok nivo veštine i veliko iskustvo.

Izraelske klinike mogu ponuditi usluge visokokvalifikovanog i iskusnog stručnjaka. Najveća šansa za uspješno liječenje pruža se 100% uklanjanjem tumora.

Također zahtijeva dostupnost moderne medicinske opreme - korištenje moćnih mikroskopa.

Operacija za rak gušterače ima u osnovi dva cilja - uklanjanje malignih tumora u potpunosti ili smanjenje boli i drugih manifestacija bolesti.

Samo u otprilike 10% slučajeva tumor se lokalizira unutar gušterače kada se dijagnosticira rak.

Čak i koristeći napredne dijagnostičke mogućnosti, ljekari ne mogu uvijek tačno odrediti stadij bolesti bez pribjegavanja operaciji. Na temelju testova vizualizacije događa se da stručnjaci zaključuju kako je tumor operiran. Međutim, tijekom operacije, ispostavilo se da je zloćudna formacija neoperabilna, da postoje sekundarna žarišta.

Ako rezultati dijagnoze karcinoma gušterače pokažu da se tumor ne može resecirati, može se izvesti palijativna operacija. Usmjereni su na ublažavanje bolova, smanjenje znakova bolesti.

Sledeće vrste operacija zbog raka gušterače izvode se u izraelskim klinikama. Ostale metode terapije se takođe mogu koristiti prije ili nakon operacije.

Whippleova operacija (pankreatoduodenal resection) u Izraelu

Whippleova se operacija najčešće izvodi s ovom bolešću. Koristi se za uklanjanje zloćudnog tumora u glavi gušterače ili u otvoru pankreasnog kanala. Tokom hirurškog zahvata obavlja se resekcija:

  • glave pankreasa sa početnim odeljenjem tankog creva (dvanaestopalačno crevo),
  • žučni mjehur
  • segment zajedničkog žučnog kanala,
  • pylorus (pylorus),
  • limfni čvorovi u blizini glave pankreasa.

U nekim slučajevima se može izmijeniti Whippleova operacija koja ne utječe na normalnu funkciju želuca.

Poređenje sa općom pankreatktomijom

Osnovni koncept pankreatoduodenektomije je da glava gušterače i dvanaestopalačno crijevo imaju isti izvor arterijske krvi (gastroduodenalna arterija).

Ova arterija prolazi kroz glavu gušterače, tako da se moraju blokirati oba organa kada je blokiran ukupni protok krvi. Kada bi se uklonila samo glava gušterače, to bi ugrozilo dotok krvi u dvanaestopalačno crijevo, što bi dovelo do nekroze njegovih tkiva.

Klinička ispitivanja nisu uspjela pokazati značajno preživljavanje općom pankreatktomijom, uglavnom zato što pacijenti koji su podvrgnuti ovoj operaciji obično razviju posebno teški oblik dijabetesa.

Ponekad je zbog slabosti tijela ili nepravilnog rukovanja pacijentom u postoperativnom razdoblju moguća pojava i širenje infekcije u trbušnoj šupljini, što može zahtijevati ponovljenu intervenciju, uslijed čega se uklanja preostali dio gušterače, kao i susjedni dio slezine.

To se radi kako bi se spriječilo širenje infekcije, ali, nažalost, vodi do dodatnih ozljeda pacijenta.

Pylorus-štedi pankreatoduodenektomija

Posljednjih godina postalo je popularno piloričko očuvanje resekcije pankreatoduodenal (također poznato kao postupak Traverse-Longmire), osobito među europskim kirurgima.

Glavna prednost ove metode je u tome što se održava pilorus, a samim tim i normalno pražnjenje želuca.

Međutim, i dalje postoje određene sumnje da li je to adekvatna operacija s onkološkog stanovišta.

Druga kontroverzna stvar je da li pacijenti trebaju raditi retroperitonealnu limfadenektomiju.

U usporedbi sa standardnim Whippleovim postupkom, pylorus, metoda očuvanja pankreatoduodenektomije, povezana je s kraćim vremenom hirurške intervencije, manjim stadijima operacije i smanjenim intraoperativnim gubitkom krvi, što zahtijeva manje transfuzije krvi. Sukladno tome, postoji manji rizik od razvoja reakcije na transfuziju krvi. Postoperativne komplikacije, smrtnost u bolnici i preživljavanje ne razlikuju se između dvije metode.

Pancreatoduodenektomija po bilo kojem standardu smatra se glavnim hirurškim postupkom.

Mnoga su istraživanja pokazala da bolnice u kojima se ova operacija izvodi češće imaju bolje ukupne rezultate. Ali ne zaboravite na komplikacije i posljedice takve operacije, koje mogu promatrati svi organi koji su podvrgnuti operaciji.

Prilikom izvođenja operacije na glavi pankreasa:

  • dijabetes melitus
  • postoperativni apsces.

Sa strane želuca postoji velika vjerojatnost komplikacija poput nedostatka vitamina B12 i razvoja megaloblastične anemije.

Iz dvanaesnika se mogu pojaviti sljedeće komplikacije:

  1. Disbakterioza
  2. Crijevna opstrukcija zbog anastomotske stenoze.
  3. Iscrpljivanje (kaheksija).

Iz bilijarnog trakta moguća je pojava takvih komplikacija:

  • holangitis
  • bilijarni pankreatitis,
  • bilijarne ciroze.

Uz to se mogu razviti apscesi jetre.

Prognoza za pacijente nakon operacije

U skladu sa svim receptima liječnika tijekom rehabilitacijskog razdoblja, pacijent može rizik od komplikacija svesti na najmanju moguću mjeru.

Obavezno uzimati enzimske pripravke, antibakterijske lijekove, važno je i pridržavati se dijeta za održavanje prohodnosti gastrointestinalnog segmenta.

Ako je potrebno, oboljeli od raka trebaju također proći hemoterapiju ili zračenje.

U ranom postoperativnom periodu važno je zapamtiti stanja opasna po život:

  1. Razvoj šoka je pad krvnog pritiska.
  2. Infekcija - groznica i groznica, leukocitoza,
  3. Zastoj anastomoze - razvoj simptoma peritonitisa,
  4. Oštećenja na žilama gušterače, neuspjeh ligatura - povećana razina amilaze u krvi i urinu.
  5. Razvoj postoperativnog pankreatitisa, ako operacija nije provedena u vezi sa upalom gušterače, dolazi do začepljenja pankreasnog kanala uslijed oticanja organa.

Pacijentima s karcinomom glave gušterače pruža se mogućnost produženja života. Ako se operacija izvodi u ranoj fazi, tada liječnici očekuju potpunu remisiju, u kasnijim fazama moguća je manifestacija metastaza, ali to nije često i rijetko uzrokuje smrtni ishod.

Za bolesnike s kroničnim pankreatitisom, rezultat operacije može se pokazati drugačijim - s povoljnim ishodom ti pacijenti gube svoje borbene senzacije i probleme s funkcioniranjem probavnog sustava, uz manje uspješan splet okolnosti, klinika za pankreatitis može ostati, usprkos kompenziranoj funkciji organa.

Svi pacijenti nakon operacije pankreasa su registrirani i pregledavaju se svakih šest mjeseci. Važno je pratiti stanje svih struktura, jer su mogući kasne komplikacije poput stenoze anastomoza, razvoja dijabetesa usljed fibroze pankreasa, ali i onkoloških procesa.

O ubrzanom oporavku nakon pankreatoduodenalne resekcije opisano je u videu u ovom članku.

Odluka o obavljanju resekcije pankreatoduodenal donosi se na temelju rezultata kliničkog pregleda pacijenta i metoda vizualizacije istraživanja kako bi se utvrdio stadij raka.

Operacija je komplicirana ograničenim pristupom gušterači, koji je smješten na stražnjem zidu trbušne šupljine u blizini vitalnih organa. Samo mali dio pacijenata je operiran.

Klasična opcija za pankreatoduodenalnu resekciju je Whippleova operacija, koja se stvara istodobno uklanjajući rezonarne limfne čvorove, cijeli dvanaesnik i distalnu trećinu želuca. 1978. godine

ova operacija je modificirana kako bi se očuvala funkcija pilora i antruma (piloropancreatic resekcija pankreatoduodenala).

Zbog toga se smanjuju kliničke manifestacije post-gastroresekcijskog sindroma i pojava čira, a poboljšava se i probava. Preživljavanje se ne razlikuje od onog nakon klasične operacije.

Da bi se vratio prolaz žuči, zajednička žučna kanalizacija anastomoza sa jejunumom. Protok preostalog dijela gušterače takođe je anastomoziran jejunumom. Crijevna propusnost se obnavlja duodenoejunostomijom.

Obavezno provedite istraživanje smrznutih dijelova rubova reseziranih organa.

Prognoza se određuje veličinom tumora, histološki otkrivenim invazijom krvnih žila i stanjem limfnih čvorova. Najvažnija histološka slika u istraživanju limfnih čvorova.

Ako u njima nema metastaza, petogodišnja stopa preživljavanja iznosi 40-50%, a u slučaju njihovog otkrivanja - 8%.

Prognoza zavisi i od histoloških znakova vaskularne invazije (u slučaju njihovog otkrivanja, životni vek je u proseku 11 meseci, a u njihovom odsustvu - 39 meseci).

Resekcija pankreatoduodenala je takođe metoda izbora za rak ampule. U nekim slučajevima takvi bolesnici proizvode lokalnu eksciziju tumora (ampulektomija).

Kod neoperabilnih pacijenata ponekad je moguće postići remisiju ili smanjenje veličine raka ampule endoskopskom fotohemoterapijom.

Ova metoda sastoji se u endoskopskom zračenju tumora osjetljivog intravenskim davanjem hematoporfirina s crvenim svjetlom (talasna dužina 630 nm).

Palijativne intervencije

Palijativne intervencije uključuju postavljanje obilaznih anastomoza i endoskopske ili perkutane transhepatičke endoprotetike (stentiranje).

Kada se povraćanje pojavi na pozadini žutice zbog opstrukcije dvanaestopalačnog crijeva, provode se holedohojejunostomija i gastroenterostomija.

U slučaju izolirane opstrukcije žučnih kanala, neki autori preporučuju da se gastroenteroanastomoza profilaktički primijeni tokom primjene biliodigestijalne anastomoze.

Međutim, većina kirurga to pitanje rješava na temelju veličine tumora i prolaznosti dvanaesnika tijekom intraoperativne revizije.

Izbor između hirurškog i nehirurškog tretmana zavisi od pacijentovog stanja i iskustva hirurga.

Endoskopsko stentiranje Uspješan je u 95% slučajeva (60% iz prvog pokušaja), dok je smrtnost unutar 30 dana nakon intervencije manja nego kod primjene biliodigestijalne anastomoze. Ako endoskopski postupak nije uspešan, može se izvesti transdermalno ili kombinirano perkutano i endoskopsko stentiranje.

Rezultati perkutano stentiranje, smrtnost, stopa komplikacija slični su rezultatima palijativnih operacija, dok je prosječni životni vijek pacijenata nakon ovih intervencija 19, odnosno 15 tjedana. Komplikacije stentiranja uključuju krvarenje i protok žuči. Endoskopska endoprostetika ređe je praćena komplikacijama i smrću pacijenata nego perkutana.

U 20-30% pacijenata u roku od 3 mjeseca nakon ugradnje, plastični stenti se moraju zamijeniti zbog začepljenja nakupinama žuči. Stenti za širenje metalnih mreža umetnuti su i endoskopski i perkutano.

Ovi stenti ostaju prohodni duže od plastičnih (u prosjeku 273, odnosno 126 dana).

No, s obzirom na visoku cijenu takvih stentova, ugrađuju se uglavnom kod onih bolesnika s neospornim periampikularnim karcinomom, koji tijekom zamjene plastičnog stenta zbog začepljenja ukazuju na spor rast tumora i sugeriraju relativno dug životni vijek.

Stezanje žučnih kanala bez otvaranja trbušne šupljine posebno je indicirano za starije pacijente iz visoko rizičnih skupina kod kojih je otkriven veliki, neselektirani tumor gušterače ili velika metastaza. Kod mlađih bolesnika s neosporivim tumorom, koji imaju dulji životni vijek, možete pribjeći primjeni biliodigestijalne anastomoze.

Prema modernim pristupima u liječenju raka glave gušterače, pacijent ne smije umrijeti od neriješene žutice ili patiti od nepodnošljivog svrbeža.

Pomoćni tretmani

Rezultati predoperativne hemoterapije i radioterapije su razočaravajući. U nekim se slučajevima poboljšanje može postići primjenom kombinirane rendgenske snimke i hemoterapije nakon radikalne resekcije. S neozbiljnim tumorima, nijedan režim zračenja ili hemoterapije nije dao pozitivne rezultate.

Blokada celijakijskog pleksusa (perkutano pod kontrolom rendgenskih zraka ili intraoperativni) može smanjiti bol za nekoliko meseci, ali se u više od polovine slučajeva ponovo pojavljuju.

Kako se vrši resekcija pankreatoduodenala?

Ovo je vrlo ozbiljna operacija, koja se izvodi pod općom anestezijom. Traje od šest do dvanaest sati. Kirurg napravi rez u trbušnoj šupljini, pregleda organe kako bi uklonio tumor bez oštećenja vitalnih struktura.

Ako je moguće, liječnik resecira rak komadićem zdravog tkiva (tzv. Kirurški rub). Uklonjena tkiva šalju se u laboratoriju, gdje ih patolog pregledava, utvrđuje stadijum bolesti, prisustvo ćelija raka u hirurškoj regiji.

Na osnovu rezultata izvještaja patologa, liječnik će odlučiti koji je tretman sljedeći potreban.

Tijekom Whipple-ove operacije hirurg uklanja glavicu gušterače, žučni mjehur, početni odjel tankog crijeva (dvanaestopalačno crijevo), pilorus, segment zajedničkog žučnog kanala i okolne limfne čvorove.

Nakon resekcije ovih organa, on spaja želudac sa jejunumom - stvara gastroeteroanastomozu. Preostali segment zajedničkog žučnog kanala takođe se pridružuje jejunumu, tako da u njega ulaze žuč i sokovi gušterače.

Oni će pomoći da se neutrališe želučana kiselina, a smanji rizik od čira na ovom području.

Whippleova operacija (pankreatoduodenal resekcija), indikacije, tijek operacije, rehabilitacija

Operacija šapama ili resekcija pankreatoduodenalna je intervencija koja se najčešće izvodi za karcinom gušterače. Uključuje uklanjanje glave organa, kao i dela želuca, žučnog mehura i dvanaestopalačnog creva. Operacija je složena, rehabilitacija je također teška i dugotrajna. Ali ponekad je to jedina šansa da se pacijent spasi, ili barem produži život.

Whippleov modificirani rad

Za razliku od standardne pankreatoduodenalne resekcije, pilorus, pilorus sačuvan je u modificiranom procesu. Ova vrsta operacije ne pogađa želudac, ona nastavlja normalno da funkcioniše. Nakon modificirane operacije, nema problema s prehranom, kao nakon standardne operacije.

Preporučuje se modifikovana resekcija pankreatoduodenala:

  • Ako maligni tumor u glavi gušterače nije velik i glomazan.
  • Kada tumor nije prerastao u početni dio tankog crijeva.
  • U limfnim čvorovima oko pilora nema ćelija raka.

Uzroci raka pankreasa

Ovu vrstu raka zovu „tihi ubojica“, jer se u prvim fazama ne manifestira, već aktivno metastazira u limfne čvorove, pluća, jetru pa čak i koštane strukture. Kada se bolest otkrije, kemoterapija je prekasna, a samo operacija može vas spasiti.

Iako ga je teško nazvati spasom, jer samo 5-10% pacijenata koji su uspjeli Whippleovu operaciju prije nego što su metastaze raštrkane na najbliže organe, ima šansu da se potpuno oporavi.

Tačni uzroci raka pankreasa nisu utvrđeni. Utvrđeno je da se bolest razvija na pozadini smanjenog imuniteta. Postoji i nekoliko faktora rizika koji doprinose razvoju onkologije:

  • Produljeni pankreatitis. Kada se ćelije gušterače stalno upale, mogu lako početi mutirati.
  • Dijabetes melitus. Rak se može razviti zbog nedostatka inzulina.
  • Pušenje. Gušterača je, poput srca, takođe sklona ishemiji. A kad se posude začepe smolama, može se razviti onkologija.
  • Gojaznost. Neravnoteža spolnih hormona uzrokovana povećanjem tjelesne težine dovodi do kršenja funkcija gušterače, njene upale i razvoja tumorskih stanica.
  • Nepravilna prehrana. Velika količina kafe, kobasica, sode i mesa sa roštilja takođe izaziva probleme sa gušteračom, pa sve do razvoja karcinoma.

Također, nekoliko faktora neovisnih o čovjeku utječu na rizik od dobijanja raka pankreasa. Tako je utvrđeno da od toga najčešće pate muškarci, osobe starije od 60 godina i oni koji imaju patološka rođaka (čak i ako se radi o onkologiji drugih organa).

Svim ljudima koji kod kuće pronađu tri ili više faktora savjetuje se da jednom godišnje urade profilaktički ultrazvuk retroperitonealnog prostora. Druga studija koja može otkriti rak gušterače u ranoj fazi je MRI u trbuhu.

Indikacije i kontraindikacije za Whipple operaciju

Reakcija pankreasa je indicirana ne samo za karcinom gušterače, već i za apsces glave. Operacija će biti efikasna i u slučaju onkologije dvanaestopalačnog creva, holangiokarcinoma, adenokanceroma, pseudotumaroznog pankreatitisa i kompliciranih benignih tumora pankreasa.

Usput! Resekcija Whippleovom tehnikom smatra se jednom od najefikasnijih za takve patologije, uprkos činjenici da je pacijent u potpunosti "preradio" probavni trakt. Ali ovo je još bolje od totalne pankreatoduodenektomije.

Whippleova operacija ima i kontraindikacije. Ne provodi se kod starijih bolesnika, uz prisutnost ozbiljnih kardiovaskularnih patologija i u slučaju jetreno-bubrežne insuficijencije, jer je kirurška intervencija u tim slučajevima gotovo 100% fatalni ishod.

Kako napraviti resekciju pankreatoduodenala

Metodu resekcije (djelomičnog uklanjanja) gušterače predložio je američki hirurg Allen Whipple početkom 20. vijeka. Tehnika je omogućila očuvanje organa, ali eliminirala je sva područja zahvaćena metastazama i doći do limfnih čvorova.

U klasičnoj verziji Whippleova operacija uključuje skidanje glave pankreasa, žučnog mjehura i dvanaesnika, kao i dvije trećine želuca. Ali danas primenite varijacije s delimičnim očuvanjem nekih organa, ako je moguće.

Usput! Operacija Allen Whipple nema nikakve veze sa istoimenom bolešću. Whippleova bolest je rijetka infekcija crijeva izazvana određenom bakterijom koja uđe u nju. Patologija je imenovana po liječniku Georgeu Whippleu koji je predložio bakterijsku etiologiju.

Priprema za operaciju

Jer To je rak, ne možete oklijevati Nakon otkrivanja tumora i potvrđivanja testova na markerima tumora, pacijent se gotovo odmah smješta u bolnicu i počinju se pripremati za Whippleovu operaciju.

A to je studija o krvi, urinu i izmetu, biopsija, ultrazvuk i posebna dijeta.

Osoba mora shvatiti da uspjeh buduće intervencije i njeno daljnje stanje ovise o mnogim detaljima, stoga se mora bez sumnje pridržavati medicinskih recepata.

Napredak operacije

Resekcija gušterače pankreatoduodenala može se izvesti na dva načina: klasičnim (kroz rez u trbušnoj šupljini) ili laparoskopskim (manipuliranjem instrumentima kroz punkcije u trbuhu).

Prva tehnika može biti besplatna i provesti se na kvoti. A za laparoskopiju obično morate platiti, jer je to drugačiji nivo hirurgije.

Klasična Whippleova hirurgija i laparoskopija razlikuju se samo u načinu na koji dopiru do unutrašnjih organa. Inače je sve gotovo isto. I obje tehnike pankreatoduodenalne resekcije uključuju dva koraka.

Najprije morate ukloniti patološki dio gušterače i obližnje organe. Da bi se to postiglo, uzima se stomak i izrezuje dvanaestopalačno crevo. Zatim se hirurg pomakne do centra čitavog organa organa, stižući do žučnog mjehura. Prije uklanjanja bilo kojeg organa, njegovi krajnji odsječci povlače se ligaturama kako bi se spriječilo krvarenje i izlučujuća tekućina.

Nakon uklanjanja organa ili dijelova organa zahvaćenih metastazama, liječnici moraju barem nekako obnoviti integritet probavnog trakta. Za to je preostali dio gušterače spojen na tanko crijevo, a do njega se dovodi i žučni kanal.

Drugu fazu rada Whipplea karakterizira i postavljanje nekoliko drenažnih cijevi koje će po prvi put ukloniti tekućinu iz isječenih područja.

Period oporavka nakon resekcije

Nakon Whippleove operacije slijedi dugotrajna rehabilitacija tijekom koje će pacijent morati naučiti živjeti sa skraćenim probavnim sustavom. No prvo ga čeka težak postoperativni period, koji započinje oživljavanjem. Trebat će otprilike tjedan dana, jer tri drenažne cijevi strše iz abdomena, a brojni šavovi zahtijevaju posebnu njegu.

Prvih dana nakon operacije pankreasa primjenom Whipple tehnike pacijent će stalno primati kapljice koje su dizajnirane za kontrolu normalne razine šećera u krvi i opskrbe drugih lijekova i vitamina. Nakon preseljenja u odjeljenje, možete polako ustati. Ako nema komplikacija poput apscesa, infekcije ili odstupanja unutarnjih šavova, pražnjenje se planira nakon nekoliko dana.

Liječnik će vam reći o značajkama dnevnog režima i prehrane. Može se savjetovati o mogućim komplikacijama, a puno ih je nakon resekcije Whipple-a. Ovo je tromboflebitis i dijabetes, hemoroidi i gastrointestinalni problemi.

Mučnina, povraćanje i uznemireni utroba dugo će pratiti pacijenta, a možda i ostatak života. Iako se većina ljudi navikne jesti tako da zaostali probavni organi i crijeva normalno reagiraju.

O predviđanjima nakon Whippleove operacije možemo razgovarati samo gledajući pacijenta i njegove analize. Svaki je slučaj individualan, a ako je patologija primijećena u ranoj fazi, tada osoba ima sve mogućnosti potpunog oporavka i dugog života.

Ali ovdje se moraju približiti drugi faktori: relativno mlada dob, dobro zdravlje i odsutnost pratećih bolesti. Nažalost, u većini slučajeva su i operacija i rehabilitacija bolni, a mnogi ne žive 2-3 godine nakon nje.

Resekcija pankreatoduodena: liječenje i komplikacije

Danas je rak gušterače uobičajena vrsta karcinoma. U većini slučajeva prognoza ima prilično loše posledice. Tijekom pregleda ljekari otkrivaju prisustvo sekundarnih metastaza koje utječu na zdrava tkiva drugih organa.

Glavni nedostatak ove bolesti je što nema simptoma bolesti. U isto vrijeme stanice raka počinju rasti s velikom snagom. Ako se otkrije veliki broj metastaza, pacijenti ne podliježu hirurškim manipulacijama.

Tehnologija resekcije pankreatoduodenala

Kome se može preporučiti resekcija pankreatoduodenala? Hirurška intervencija je indicirana samo za one bolesnike kod kojih kancerozni tumori imaju jasnu lokalizaciju unutar gušterače. Takva operacija djeluje kao proces liječenja.

Prije operacije, lekar provodi kompletnu dijagnozu pogođenog organa. Zahvaljujući ultrazvučnom pregledu i mnogim analizama, slika bolesti ukazuje na vrstu hirurške intervencije.

Ako se rak nalazi u glavi gušterače ili na području otvora pankreasnog kanala, tada liječnici obavljaju Whippleovu operaciju. U prisustvu malignog procesa na području tijela ili repa gušterače, kirurzi obavljaju pankreatktomiju.

Operaciju (resekciju pankreatoduodenala ili Whippleovu operaciju) prvi put je izveo 1930. lekar Alan Whipple. U kasnim 60-ima smrtnost od takve intervencije imala je prilično visoku statistiku.

Do danas se pankreatoduodenalna resekcija smatra potpuno sigurnom. Stope smrtnosti se smanjile na 5%. Konačni rezultat intervencije direktno ovisi o profesionalnom iskustvu hirurga.

Šta je to postupak

Razmotrimo detaljnije kako se vrši pankreatoduodenalna resekcija. U nastavku su navedeni koraci operacije.

U procesu provođenja ove vrste operacije pacijent se uklanja sa glave gušterače. U težim slučajevima bolesti vrši se djelomično uklanjanje žučnih kanala i dvanaesnika.

Ako je maligni tumor lokaliziran u želucu, tada se provodi njegovo djelomično uklanjanje.

Nakon resekcije pankreatoduodenala, ljekari povezuju preostale segmente gušterače. Žučni kanal direktno je povezan s crijevima. Vrijeme takve operacije je oko 8 sati. Nakon operacije pacijent je na ambulantnom liječenju, koje traje oko 3 tjedna.

Whipple Laparoscopy

Ova metoda liječenja provodi se na temelju mjesta zloćudne neoplazme. Laporoskopija šipraža može značajno smanjiti razdoblje rehabilitacije pacijenta. Ova vrsta operacije se izvodi kod pacijenata sa karcinomom ampule.

Laparoskopska operacija izvodi se kroz male rezove u trbušnoj regiji. To rade iskusni hirurzi pomoću posebne medicinske opreme. U tipičnoj operaciji Whipple izvode se abdominalni rezovi impresivnih dimenzija.

Za vrijeme laparoskopske hirurgije, hirurzi primjećuju najmanje gubitak krvi tokom hirurških zahvata. Oni također bilježe minimalan rizik od unošenja različitih infekcija.

Kada je Whippleova operacija potrebna?

Postoji nekoliko pokazatelja pomoću kojih je operacija u stanju potpuno popraviti pacijentovo stanje. Tu spadaju:

  • Rak glave gušterače (vrši se pankreatoduodenalna resekcija gušterače).
  • Maligna neoplazma u području dvanaesnika.
  • Cholangiocarcinoma. U ovom slučaju tumor zahvaća zdrave ćelije žučnih kanala jetre.
  • Rak ampule. Ovdje se maligna neoplazma nalazi u području pankreasnog kanala, koji uklanja žuč u dvanaestopalačno crijevo.

Ovakva hirurgija se koristi i za poremećaje dobroćudnih tumora. Oni uključuju bolest kao što je hronični pankreatitis.

Otprilike 30% pacijenata prolazi ovu vrstu liječenja. Dijagnosticirana im je lokalizacija tumora unutar gušterače. Zbog nedostatka tačnih simptoma pacijenti u većini slučajeva prolaze proces metastaziranja na drugim organima. Izvoditi operaciju sa ovim tokom bolesti nema smisla.

Resekcija pankreatoduodenala započinje točnom dijagnozom pogođenih organa. Predajom odgovarajućih testova pokazat će se slika tijeka bolesti.

Mala veličina tumora raka omogućava laparoskopsku operaciju. Kao rezultat toga, hirurzi uspijevaju u potpunosti ukloniti pogođeno područje, a pritom ne oštećuju druge organe trbušne šupljine.

Sažetak lečenja

Većina pacijenata postavlja isto pitanje: koje su posljedice resekcije pankreatoduodenala? U posljednjih 10 godina stopa smrtnosti pacijenata smanjena je na 4%. Činjenica je da je pozitivan rezultat postignut ogromnim iskustvom hirurga koji obavlja operaciju.

S adenokarcinomom gušterače gušterače preživi otprilike 50% pacijenata. Potpunim odsustvom tumora u limfnom sustavu, takve mjere nekoliko puta povećavaju preživljavanje pacijenata.

Na kraju operacije pacijentu je propisan tečaj radio i hemoterapije. Ovo je neophodno kako bi se uništilo širenje ćelija raka na druge organe.

Daljnje liječenje nakon operacije kontraindicirano je kod pacijenata s dobroćudnim tumorom, kao i s neuroendokrinim promjenama.

Resekcija pankreatoduodenala: tehnika hirurgije

Tijekom hirurškog procesa uklanja se najveći dio organa koji je odgovoran za oslobađanje inzulina. Zauzvrat, on pomaže u kontroli razine šećera u cirkulacijskom sustavu. Djelomična resekcija značajno smanjuje proizvodnju inzulina. Kao rezultat, kod većine bolesnika rizik od razvoja bolesti poput dijabetesa naglo se povećava.

Pacijenti s visokim šećerom u krvi najviše su osjetljivi na ovu vrstu bolesti. Normalna razina glukoze kod pacijenta bez kroničnog pankreatitisa dramatično smanjuje razvoj dijabetesa.

Na kraju procesa rehabilitacije, lekar preporučuje dijetu. Iz prehrane je potrebno isključiti previše masnu i slanu hranu. Često nakon takve intervencije mnogi su pacijenti imali netoleranciju na slatku hranu. U ovom slučaju je njegova upotreba kontraindicirana.

Nakon resekcije pankreatoduodenala

Nakon operacije pacijent ostaje u bolnici sedam do deset dana. Anestetici se propisuju intravenski. Može se koristiti epiduralna anestezija ili analgezija pod kontrolom pacijenta.

Također se uspostavlja kapljica kroz koju intravenska prehrana i tekućina ulaze u tijelo dok pacijent ne može samostalno jesti i piti. Postaviće se kateter za preusmjeravanje urina iz tijela. Nekoliko dana kasnije bit će izbrisani. Postupak oporavka traje oko mjesec dana.

Proći će približno tri mjeseca dok se probavni sistem u potpunosti ne obnovi.

Nakon djelomičnog uklanjanja gušterače, ostatak ne može proizvesti dovoljno inzulina za kontrolu šećera u krvi.

Injekcije inzulina propisuju se sve dok se organ ne oporavi od operacije i ne počne ponovo sintetizirati inzulin.

Možda će biti potrebno uzimanje probavnih enzima koji će pomoći tijelu da se razgradi i apsorbira masti i proteine.

Posebne preporuke za djecu

Whippleova operacija se često koristi za liječenje tumora gušterače kod djece (na primjer adenokarcinomi). Trening može uključivati ​​smanjenje anksioznosti, jačanje suradnje, pomaganje vašem djetetu da razvije vještine samokontrole i ovisi o starosti djeteta. Ljekari i roditelji pomažu mu u pripremi, objašnjavajući mu šta će se desiti.

Naručite besplatan poziv

Distalna pankreatktomija

Ova operacija se izvodi kada se rak nalazi u tijelu i repu žlijezde.

U procesu hirurške intervencije hirurg odstranjuje rep žlijezde ili repa, segment tijela i najbliže limfne čvorove.

Ako patološki proces zahvaća slezenu ili krvne žile koje opskrbljuju krvlju, slezina se uklanja. Glava gušterače se pridružuje početnom dijelu tankog crijeva.

Totalna pankreatktomija

Totalna pankreatktomija se retko izvodi. Ljekari razmatraju ovu opciju ako se operacija proširila po cijeloj žlijezdi, ili kad se ne može sigurno povezati s tankim crijevima.

U procesu totalne pankreatktomije hirurg u potpunosti uklanja gušteraču, početni deo tankog creva, pilorus, segment zajedničkog žučnog kanala, žučnog peska, ponekad slezine i susjednih limfnih čvorova.

Nakon toga, liječnik povezuje želudac sa jejunumom, stvarajući gastroenteroanastomozu. Preostali segment zajedničkog žučnog kanala veže se i sa jejunumom.

Kako se gušterača uklanja, pacijenti razvijaju dijabetes i postoji potreba za inzulinom. Dijabetes je često teško kontrolirati.

Gušterača takođe proizvodi enzime koji pomažu probavi hrane. Nakon njegove resekcije, potrebno je uzimati enzime do kraja života.

Palijativna operacija

Njoj pribjegavaju da ublaže simptome lokalno uznapredovalog, metastatskog ili ponavljajućeg karcinoma gušterače. Neoplazme u području glave žlijezde često blokiraju zajednički žučni kanal ili početni dio tankog crijeva. Za uklanjanje blokade izvodi se palijativna operacija.

Instalacija stenta

Postavljanje stenta je najčešće korištena metoda za uklanjanje blokade uzrokovanih tumorima. Stent je tanka, šuplja cijev, obično izrađena od metala. Stavlja se u žučni kanal, držeći kanal otvoren, vrši pritisak na zidove iznutra. Nakon toga, žuč se sliva u tanko crijevo.

Stent se obično instalira tokom endoskopske retrogradne holangiopankreatografije (ERCP). Ponekad liječnici preferiraju takozvanu perkutanu metodu, kada se kroz kožu vrši rez na mjestu kako bi se stavio stent u žučni kanal. Nakon ovog postupka žuč teče u kesu koja se nalazi izvan tijela.

Stent treba zamenjivati ​​svaka 3-4 meseca ili češće. Nove vrste stenta su šire i imaju veliki potencijal. Koriste se za pokušaj držanja kanala otvorenim.

Hirurška bajpas operacija

Ugradnja endoskopskog stenta može se zamijeniti obilaznim postupkom, što u nekim slučajevima smanjuje blokadu uzrokovanu neoplazmom gušterače. Ovisno o mjestu začepljenja, koriste se razne operacije obilaženja.

  1. Koledohoejunostomija uključuje pridruživanje zajedničkog žučnog kanala u jejunumu. Ovaj bajpas postupak može se izvesti laparoskopski.
  2. Hepaticojejunostomija je operacija tokom koje je zajednički jetreni kanal povezan sa jejunumom.

Operacija za gastrični bajpas ili gastroenteroanastomoza je vrsta mahovanja, kada je želudac direktno povezan sa jejunumom. Ponekad se ova operacija koristi kako bi se izbjegla druga hirurška intervencija ako postoji rizik da će dvanaesnik biti blokiran kada bolest napreduje.

Moguće nuspojave nakon resekcije pankreatoduodenala (i drugih operacija za karcinom gušterače)

Operacija Whipplea nosi prilično visok rizik od komplikacija. Oko 30-50% ljudi koji su prošli ovu operaciju ima neželjene posledice. Važno je da obavijestite svog ljekara ako se pojave neki od sljedećih nuspojava.

  1. Bol se često pojavljuje nakon operacije zbog povrede tkiva. Za njegovu kontrolu koriste se analgetici nekoliko dana. Proći će neko vrijeme prije nego što bol prestane, ovisno o procesu ozdravljenja i razini praga boli.
  2. Rizik od infekcije. Drenaže se mogu staviti u ranu kako bi se uklonila suvišna tekućina i ubrzao proces ozdravljenja. Ljekari propisuju antibiotike kako bi spriječili ili liječili infekciju. Ovo je privremeni neželjeni efekat koji se može pojaviti nakon bilo koje vrste hirurške intervencije.
  3. Krvarenje može biti zbog problema sa zgrušavanjem krvi, na primjer, ili kao rezultat neizolirane krvne žile tokom operacije. Može se prikupiti mala količina krvi za isušivanje drenaže, što se smatra normom.
  4. Propuštanje anastamoze. Ponekad postoji curenje žuči, želučane kiseline ili soka pankreasa iz novokombiniranih organa nakon uklanjanja pogođenog tkiva. Liječnik može propisati okreotid (sandostatin) da smanji broj pankreasnih sokova, što će osigurati brži proces ozdravljenja anastomoze.
  5. Odgođeno pražnjenje želuca je stanje kod kojeg hrana ostaje u stomaku duže nego inače. To se događa kada se primijeti djelomična paraliza organa kao rezultat oštećenja živaca tijekom operacije. Odloženo pražnjenje želuca može uzrokovati mučninu, povraćanje. Nakon 4-12 tjedana, simptom nestaje. Hranjenje cevima može se primeniti da bi se obezbedila potrebna ishrana. Najčešće se ovaj simptom javlja nakon modifikovane Whipple operacije nego nakon standardnog.
  6. Dumping sindrom je skupina simptoma koji se razvijaju kada hrana prebrzo pređe iz stomaka u tanko crijevo. Također može biti uzrokovano brzim pražnjenjem želuca. Češće se primjećuje nakon standardnih Whippleovih operacija, nakon operacije na pilorusu i dvanaesniku. Znakovi damping sindroma uključuju znojenje, grčeve, naduvenost i proliv. Ljekari u izraelskoj klinici ponudit će pacijentu načine upravljanja tim stanjem - promjene prehrane, lijekovi ili operacije.
  7. Prehrambeni problemi mogu se pojaviti nakon resekcije pankreatoduodenala, kada nedostaje probavnih enzima u gušterači, soku ili žuči. To dovodi do slabog apetita, smanjene apsorpcije masnoća (tijelo ne dobija dovoljno vitamina topljivih u mastima - A, D, E i K), proljeva, nadimanja i probavne smetnje. Ljekari u Izraelu savjetovat će kako održati zdravu prehranu nakon operacije. Moguće je da će pacijent trebati uzimati probavne enzime. Preporučuje se i privatniji obrok, upotreba hrane s malo masnoće, lijekova protiv mučnine i dodataka vitamina. Ako se pojave ozbiljni problemi, možda će vam trebati hrana sondom kako bi tijelo primilo dovoljno hranjivih sastojaka.

U izraelskim bolnicama razvijaju se prilagođeni programi liječenja za pacijenta, kada ne samo bolest, već i sama osoba u prvom planu. Izuzetna medicinska skrb pruža se pacijentima i njihovim porodicama.

Sa pacijentom radi tim specijalista - gastroenterolozi, onkolozi, radioterapeuti, patolozi, radiolozi, lekari palijativne nege, medicinske sestre itd.

Održava se redovna rasprava o liječenju i njegovim rezultatima, uzimaju se u obzir svi dostupni pristupi terapiji koji pruža kombinaciju metoda liječenja koja je najprikladnija za ovaj konkretni slučaj.

U ponudi su najsavremenije moguće metode lečenja, koje podržavaju kvalitetu života tokom lečenja.

Pogledajte video: Resekcija vrha korijena (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar