Uporedne karakteristike šećerne bolesti i dijabetes insipidus

Odmah treba reći da su dijabetes i diabetes insipidus dvije potpuno različite bolesti koje riječ "ujedinjuje"dijabetes".

Dijabetes, prevedeno sa grčkog, znači "proći"U medicini dijabetes se odnosi na brojne bolesti za koje je karakteristično pretjerano izlučivanje mokraće iz tijela. To je jedino što objedinjuje" dijabetes i dijabetes insipidus - kod obje bolesti pacijent pati od poliurije (nenormalno visoko mokrenje).

Dijabetes melitus je dvije vrste. Gušterača tipa I, gušterača potpuno zaustavlja proizvodnju inzulina, kojem tijelo treba da apsorbira glukozu. Kod pacijenata sa šećernom bolešću tipa II, gušterača, u pravilu, nastavlja proizvoditi inzulin, ali mehanizam njegove apsorpcije je poremećen. Dakle, kod šećerne bolesti dolazi do povećanja sadržaja glukoze u pacijentovoj krvi, iako iz različitih razloga. Kako visoki šećeri u krvi počinju uništavati organizam, on se pokušava riješiti svog viška pojačanim mokrenjem. Zauzvrat, učestalo mokrenje dovodi do dehidratacije, stoga dijabetičare stalno provodi osjećaj žeđi.

Dijabetes tipa I lečeni doživotnim injekcijama insulina Tip II - u pravilu lijekovi. U oba slučaja je prikazana posebna dijeta koja ima vrlo važnu ulogu u liječenju patologije.

Dijabetes insipidusza razliku od šećera vrlo je rijetka bolest koja se zasniva na kvaru hipotalamičko-hipofizni sistem, kao rezultat čega proizvodnja antidiuretskog hormona opada ili čak potpuno prestaje vazopresin, koji je uključen u distribuciju tečnosti u ljudskom telu. Vasopresin je neophodan za održavanje normalne homeostaze reguliranjem količine tekućine koja se eliminira iz tijela.

Budući da s dijabetesom insipidusom količina vazopresina koju proizvode endokrine žlijezde nije dovoljna, tijelo poremećuje reabsorpcijom (reverznom apsorpcijom) tekućine bubrežnim tubulima, što dovodi do poliurije s vrlo niskom gustoćom urina.

Postoje dve vrste dijabetes insipidus: funkcionalni i organski.

Funkcionalni dijabetes insipidus spadaju u kategoriju idiopatskog oblika, čiji uzrok nije u potpunosti razumljiv, pretpostavlja se nasljedna patologija.

Organski dijabetes insipidus nastaje zbog traumatične ozljede mozga, koja je podvrgnuta operaciji, posebno nakon uklanjanja adenoma hipofize. U nekim se slučajevima dijabetes insipidus razvija na pozadini različitih patologija CNS-a: sarkoidoza, rak, meningitis, sifilis, encefalitis, autoimune bolesti i cerebralne vaskularne aneurizme.

Ne-dijabetes melitus podjednako pogađa i muškarce i žene.

Simptomi dijabetes insipidus:

  • porast dnevne količine urina do 5-6 l, praćen povećanom žeđom,
  • postepeno se poliurija povećava na 20 litara dnevno, pacijenti piju ogromnu količinu vode, preferirajući hladnoću ili led,
  • glavobolje, smanjeno slinjenje, suva koža,
  • pacijent je vrlo mršav
  • Javlja se istezanje i ispadanje želuca i mokraćnog mjehura
  • krvni pritisak se smanjuje, razvija se tahikardija.

U slučaju da se dijabetes insipidus razvije u novorođenčadi i djece prve godine života, njihovo stanje može biti vrlo ozbiljno.

Liječenje dijabetes insipidusa sastoji se u nadomjesnoj terapiji sintetskim analogom vazopresina, koji se naziva adiuretin dijabetes ili desmopresin. Lijek se primjenjuje intranazalno (kroz nos), dva puta dnevno. Možda je imenovanje leka koji dugo deluje - pitressin tanata, koja se koristi 1 put u 3-5 dana. Uz nefrogeni dijabetes insipidus, propisani su tiazidni diuretici i litijumski preparati.

Pacijentima koji imaju dijabetes insipidus prikazana je dijeta s povećanom količinom ugljikohidrata i čestim obrocima.

Ako je dijabetes insipidus uzrokovan tumorom mozga, tada je indicirana operacija.

Postoperativni dijabetes insipidus je obično prolazne prirode, dok je idiopatski dijabetes hroničan. Prognoza za dijabetes insipidus, koji se razvio zbog hipotalamo-hipofizne insuficijencije, zavisi od stepena adenohipofizičke insuficijencije.

Uz pravovremeno propisano liječenje dijabetesa insipidusa, prognoza za život je povoljna.

PAŽNJA! Podaci predstavljeni na ovom mjestu su samo u svrhu reference. Ne odgovaramo za moguće negativne posljedice samoliječenja!

Uzroci bolesti

    Gojaznost doprinosi razvoju bolesti drugog tipa.

gojaznost

  • hipertenzija i vaskularne bolesti (srčani udar, moždani udar itd.),
  • istorija dijabetesa tokom trudnoće
  • fizička neaktivnost, stres,
  • uzimanje steroida, diuretika,
  • hronične bolesti bubrega, jetre, gušterače,
  • starije dobi.
  • Vratite se na sadržaj

    Simptomi bolesti

    Ostavite Svoj Komentar