Sigurno pečenje za dijabetičare - koje?

Pečenje uključuje sve proizvode koji se jedu i pripremaju pečenjem iz različitih vrsta tijesta. Rutinsko pečenje dijabetičara je zabranjeno, kao sadrži previše probavljivih ugljikohidrata. Dopustite sebi da kupite gotove pite, kolače i bagele samo za one bolesnike s dijabetesom koji su na intenzivnom režimu terapije inzulinom, tj. ubrizgavajte inzulin prije svakog obroka. Ovaj problem možete riješiti ako pečete proizvode kod kuće, odabirom samo sastojaka koji su sigurni za dijabetičare tipa 2.

Mi ćemo vam reći više o prednostima i štetama proizvoda od tijesta, evo nekoliko recepata za pečenje dijabeta, koji ima minimalan učinak na glikemiju.

Pečenje bez dijabetesa

Nutricionisti vjeruju da produženo ograničenje prehrane negativno utječe na psihološko stanje pacijenata, smanjuje njihovu želju za liječenjem i pridržava se preporuka liječnika što dovodi do dekompenzacije dijabetesa i razvoja komplikacija. Preporučuju da u svoju prehranu uključe iste skupine proizvoda koje se svakodnevno nalaze na stolu kod zdravih ljudi, ali prilagođavaju njihove recepte tako da umanjuju glikemiju. Pečeni proizvodi s malo ugljikohidrata mogu se nalaziti na stolu dijabetičara dva puta tjedno, a ukoliko se bolest dobro nadoknađuje (stalno normalan šećer, nisko glikolirani hemoglobin, komplikacije se ne razvijaju) - još češće.

Brašno za pečenje dijabetičara

Glavni sastojak bilo kog tijesta je brašno. Većina proizvoda u trgovini koristi premium pšenično brašno vrhunskog i prvog razreda, ponekad uz dodatak raženog brašna i mekinja. Glikemijski indeks takvog pečenja je vrlo visok - od 55 (kratko pečeni kolačići) do 75 (bijeli hljeb, vafli).

U domaćem pečenju dijabetičarima tipa 2 bolje je koristiti vrste brašna sa smanjenim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom prehrambenih vlakana: raž, zob, heljda. Sada je u prodaji posebno brašno za zdravu prehranu: cjelovito zrno, tapeta, sa dodatkom mekinja, oguljenih. Ima visok sadržaj vlakana, zbog čega se ugljikohidrati sporije apsorbuju. Kod šećerne bolesti pečenje iz takvog brašna uzrokuje niži porast glikemije u odnosu na standardne pekarske proizvode. Ostale vrste brašna za dijabetičare - orah, laneno sjeme, slanutak - mogu se kupiti u trgovinama koje prodaju organsku hranu i zdravu prehranu, u velikim supermarketima. Ovo brašno je odlično za peciva - kolače, peciva, kolačiće.

Karakteristike različitih vrsta brašna:

Dodatni sastojci za pečenje

Iz gornje tablice se vidi da čak i najkorisnije vrste brašna imaju visok udio kalorija i sadrže puno ugljikohidrata, tako da s dijabetesom morate težiti povećanju prednosti gotovih peciva na bilo koji način:

  1. Idealno pečenje za dijabetes tipa 2 - s tankom kore i velikom zapreminom punjenja. Dobre opcije: kolači, otvoreni kolači, žele torte na pecivu ili torti od sunđera.
  2. Ne stavljajte maslac u testo, jer negativno utječe na zdravlje dijabetičara: povećava kolesterol, doprinosi napredovanju ateroskleroze. Preporučljivo je zamijeniti ga sigurnim biljnim uljem ili margarinom. Prilikom kupovine margarina obratite pažnju na sadržaj trans masti u njemu. Što ih je manje, ovaj je proizvod korisniji. U idealnom slučaju, trans masti trebaju biti manje od 2%.
  3. Pečenje za dijabetes ne bi trebalo sadržavati slatke nadjeve i glazure. Džemovi, džemovi, pirjano voće i bobice, med, šećer potpuno su isključeni.
  4. Slatki ukus peciva daje se uz pomoć zaslađivača. Najbolje opcije za dijabetes su Stevia i Eritritol. Fruktoza, koja se koristi za pripremu industrijskih slatkiša za dijabetičare, nepoželjna je jer To ne samo da uzrokuje porast šećera, već negativno utječe na jetru.
  5. Najbolje opcije punjenja su pirjani kupus, crni luk, kislica, mršavo meso, uzgajališta, jaja, gljive, skuta sa malo masti u raznim kombinacijama. Glavni zahtjevi za ispunjavanje dijabetesa su niski sadržani ugljikohidrati, puno vlakana i proteina.

Smjernice za pečenje

Nemoguće je predvidjeti kako će se kombinirati dijabetes i tip 2 kod određenog pacijenta, jer učinak proizvoda na glikemiju ovisi ne samo o volumenu i brzini oslobađanja inzulina, već i o karakteristikama probave.

Načini minimiziranja rizika:

  1. Pečene proizvode koristite samo kada vam je dijabetes nadoknađen. Ako šećer skoči, potrebna vam je stroža dijeta.
  2. Preporučljivo je da pečenje s dijabetesom ostane poslastica, a ne da postane obično jelo. Možete ga jesti samo u malim količinama i to ne svaki dan.
  3. Pri prvom pečenju izmrvite sve sastojke. Na kraju odmjerite gotovo jelo i izračunajte koliko kalorija i ugljikohidrata ima na 100 g. Znajući ove brojeve lakše će se predvidjeti reakcija tijela, izračunati i, ako je potrebno, prilagoditi dnevno opterećenje ugljikohidrata.
  4. U dane kada pečete ograničite ostale ugljene hidrate - žitarice i hleb.
  5. Kako shvatiti da li je moguće jesti pečenu robu: nakon jela pričekajte 2 sata, a zatim izmjerite šećer. Ako je to normalno, onda je vaš gušterača dobro obavio svoj posao, pečenje može i dalje biti uključeno u prehranu. Ako je šećer povišen, pečenje će se morati otkazati ili se uzimaju manje ugljikohidratni recepti.

Osnovni recept za kvasac za kvasce

Na osnovu ovog testa možete pripremiti pite i pite sa slanim nadjevom za dijabetičare s bolešću tipa 2:

  • napravite tijesto: zagrijemo 200 g mlijeka na 40 stepeni, u njega ulijemo 100 g integralnog pšeničnog brašna, 8 g suhog kvasca, dobro promiješamo,
  • odmjerite 200 g raženog brašna, bolje oguljenog. U pripremljenu smjesu sipajte raženo brašno, neprestano miješajući, dok se gustina tijesta ne uporedi sa tečnom kašom,
  • pokriti spužvu poklopcem ili folijom, ostaviti rupu za pristup vazduhu, ukloniti na toplo mjesto 8 sati,
  • dodajte prstohvat soli u testo, po želji - semenke kumine, promešajte preostalo raženo brašno,
  • razvaljajte, oblikujte pite ili pite, stavite na lim za pečenje, stavite 1 sat ispod platnenog ručnika. Raženo tijesto se valja lošije od pšeničnog. Ako ne možete da ih izbacite konvencionalnim metodama, pokušajte da proizvode oblikujete rukama na ploči podmazanu biljnim uljem,
  • pecite pite 20-30 minuta na standardnoj temperaturi (oko 200 stepeni).

Torte i peciva za dijabetičare

Nažalost, pacijent s dijabetesom tipa 2 ne može priuštiti klasične masne i vrlo slatke kolače. Međutim, postoji puno prilagođenih recepata u kojima su proizvodi štetni za dijabetičare isključeni ili je njihov sadržaj minimiziran. Ništa manje nisu ukusni od uobičajenog pečenja tijesta, a mogu biti odličan završetak svečanoj gozbi.

Med sa niskim udjelom ugljikohidrata

Sto grama ove pogače s medom sadrži samo 10 g ugljikohidrata i 105 kcal, tako da je kolač siguran za dijabetes. Recept:

Doktor medicinskih nauka, šefica Instituta za dijabetologiju - Tatyana Yakovleva

Dijabetes studiram već duži niz godina. Zastrašujuće je kad toliko ljudi umre, a još više postane invalid zbog dijabetesa.

Požurim da kažem dobre vesti - Endokrinološki istraživački centar Ruske akademije medicinskih nauka uspeo je da razvije lek koji u potpunosti leči dijabetes melitus. Trenutno se efikasnost ovog lijeka približava 98%.

Još jedna dobra vijest: Ministarstvo zdravlja osiguralo je usvajanje posebnog programa koji nadoknađuje visoku cijenu lijeka. U Rusiji dijabetičari do 18. maja (uključivo) možeš dobiti - Za samo 147 rubalja!

  1. 6 tbsp obrano obrano mlijeko pržite u tavi, mešajući. Ako se nakon hlađenja formiraju komadi, mljeti ih u mlincu za kafu.
  2. Pomiješajte 6 kašika. zobene male mekinje, pola vrećice praška za pecivo (5 g), nadomjestak šećera (biramo prema ukusu), žlica škroba, mlijeko u prahu, 140 g kefira, 4 žumanjka. Ako su mekinje velike, potrebno ih je usitniti u mlincu za kafu.
  3. Umutiti 4 proteina dobro, lagano umešati u testo.
  4. Tijesto podijelimo na 2 dijela, svaki dio pečemo u zasebnom obliku 20 minuta. Ohladite pečenje.
  5. Za kremu pripremamo 2 posude. U prvu pomiješajte 3 žumanca, 200 g nemasnog mlijeka, zaslađivač, žlicu škroba. U drugu sipajte 200 g mlijeka, zapaljeno. Kad proključa, postepeno dodajte smjesu od 1 posude, neprestano miješajući. Donesite kremu da prokuha, bez zaustavljanja miješanja, ohladite.
  6. Sakupljamo tortu, pospite nasjeckanim komadima kolača, kakaom ili orasima.

Ptičje mlijeko bez šećera, putera i brašna

Za kolače tucite 3 bjelanca, dodajte 2 kašike. mlijeko u prahu, 3 žumanca, zaslađivač, dozvoljeno za dijabetes (vidi listu), 0,5 kašika žlice prašak za pecivo. Širimo u duboki odvojivi oblik, pečemo 10 minuta, ohladimo tačno u formi.

Za ptičje mlijeko 2 žlice agar-agar stavite u 300 g mlijeka, promiješajte, kuhajte 2 minute, ohladite. Umutite zajedno 4 proteina i zaslađivač, ulijte u mleko s agar-agrom, dodajte vanilu, izmešajte. Izlijte smesu u kalup na biskvit, stavite u hladnjak 3 sata.

Za čokoladnu glazuru pomiješajte 3 kašike kašike. kakao, žumanca, zaslađivač, 1 kašika. mlijeko u prahu. Stalno miješajući, dovedite do vrenja, malo ohladite, prelijte hladnom pogačom.

Kolačići i kolači

U receptima za muffine, muffine i kolačiće za dijabetičare tipa 2, skuta sir, slanutak i bademovo brašno, mekinje, kokosove pahuljice aktivno se koriste. Pečenje iz ovih sastojaka skuplje je nego inače, ali mnogo je zdravije i ukusnije.

Recepti za dijabetes:

  • da biste napravili kolače od zobene kaše, pomešajte 3 kašike. grube zobene mekinje, prstohvat suvog đumbira, 2 proteina, zaslađivač, 0,5 kašike kašike prašak za pecivo, vanilin. Kašikom stavite smešu na lim za pečenje, pecite 15 minuta,
  • Recept za muffine iz sira za dijabetičare takođe je jednostavan. Umutite 3 jaja sa 200 g eritritola, dodajte 150 g rastopljenog margarina, 400 g sira, prstohvat vanilin i cimet, 5 g praška za pecivo. Stavite tijesto u kalupe, pecite 20-40 minuta (vrijeme ovisi o veličini kalupa),
  • kokosi kod dijabetes melitusa pripremaju se uz dodatak pšeničnih mekinja umjesto brašna. Pomiješajte 50 g mekog margarina (unaprijed ostavite na toplom mjestu), pola vrećice praška za pecivo, 2 jaja, zaslađivač, 250 g pahuljica kokosovog oraha, 3 žlice. mekinje. Od ove mase oblikujemo niske čestice, pečemo 15 minuta.

Obavezno naučite! Mislite li da je cjeloživotna primjena tableta i inzulina jedini način da se šećer drži pod kontrolom? Nije istina! To možete sami potvrditi počevši s korištenjem. čitaj dalje >>

Pogledajte video: ŠPAGETI SA PROSOM VEGAN+JOGURT NA MOJ NAČIN ZA DIJABETIČARE,ZA ONE KOJI NESMIJU LAKTOZU (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar