Laktuloza: što je to, upute i pregledi

Laktuloza je laksativ koji uzrokuje promjenu flore debelog crijeva (povećanje broja laktobacila), što dovodi do povećanja kiselosti u lumenu debelog crijeva i potiče njegovu peristaltiku. Uz to, povećava se glasnoća, a stolica omekšava.

Šta je ovo Laktuloza je bela, kristalna supstanca bez mirisa. Savršeno se može otopiti u tekućini. Napravljen je od mliječnog šećera i klasificiran je kao oligosaharidi (ovo je podrazred disaharida).

Farmakološko djelovanje - hiperosmotičko, laksativno djelovanje, potiče crijevnu pokretljivost, poboljšava apsorpciju fosfata i Ca2 + soli, potiče izlučivanje amonijevih jona.

Pod utjecajem lijeka, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bifidus se razmnožava u crijevima, pod utjecajem kojeg se laktoloza razgrađuje da tvori mliječnu kiselinu (uglavnom) te djelomično mravlje i octenu kiselinu. U tom se slučaju osmotski tlak povećava, a pH u lumenu debelog crijeva smanjuje, što dovodi do migracije amonijaka iz krvi u crijeva, kao i do povećanja volumena izmeta i povećane peristaltike.

Radnja se dešava 24-48 sati nakon primjene (odgođeni učinak nastaje zbog prolaska kroz gastrointestinalni trakt).

Liječenje laktulozom smanjuje koncentraciju amonijevih jona u krvi za 25-50%, smanjuje ozbiljnost jetrene encefalopatije, poboljšava mentalno stanje i normalizira EEG. Dodatno smanjuje reprodukciju salmonele.

Lijek povećava volumen izmeta i ima laksativni učinak. Lijek ne djeluje na glatku mišićnu i crijevnu sluznicu.

Indikacije za upotrebu

Šta pomaže laktulozi? Prema uputama, lijek je propisan u sljedećim slučajevima:

  • hronični zatvor
  • jetrena encefalopatija,
  • salmoneloza (osim generaliziranih oblika),
  • probavni poremećaji povezani s truležiranim procesima kao rezultat trovanja hranom (kod novorođenčadi i djece mlađe od 10 godina).

Uputa za upotrebu Laktuloza, doziranje

Režim doziranja odabire se pojedinačno, ovisno o dobi i indikacijama. Laktulozu je najbolje uzimati uz obroke ujutro.

Standardne doze prema uputama:

  • Sa konstipacijom - 15 - 45 ml tokom 3 dana. Zatim 15 - 25 ml dnevno.
  • Uz hepatičku encefalopatiju - 30-50 ml, 3 puta dnevno. Maksimalna dnevna doza je 190 ml. Za prevenciju uzimajte 40 ml 3 puta dnevno.
  • Kod akutnih crevnih infekcija izazvanih salmonelom - 15 ml 3 puta dnevno. Trajanje prijema je 10 do 12 dana. Potrebno je piti 2 - 3 kursa sa pauzom nedeljno. Tokom trećeg tečaja uzimajte 30 ml 3 puta dnevno.

Da bi se spriječio razvoj jetrene kome kod pacijenata s teškim oštećenjem jetre, lijek se propisuje 25 ml 3 puta dnevno. Ako je neučinkovit, preporučljivo je koristiti kombinaciju laktuloze i neomicina.

Sa salmonelozom - 15 ml 3 puta dnevno tokom 10-12 dana, nakon pauze od 7 dana liječenje se ponavlja. Ako je potrebno, treći kurs liječenja može se provesti u dozi od 30 ml 3 puta dnevno.

Za djecu se sirup može razrijediti vodom ili sokom.

Doze laktuloze za djecu:

  • od 7 do 14 godina - prvo 15 ml sirupa, a zatim 10 ml dnevno,
  • do 6 godina - 5 do 10 ml dnevno,
  • od šest mjeseci do 1 godine - 5 ml dnevno.

Koristite s oprezom kod pacijenata sa gastrokardijalnim sindromom. U takvim slučajevima liječenje treba započeti malim dozama i povećavati ih postepeno da bi se izbjegao razvoj nadutosti.

Ne smije se koristiti za bol u trbuhu, mučninu, povraćanje bez provjere dijagnoze.

Nuspojave

Uputa upozorava na mogućnost razvoja sljedećih nuspojava prilikom propisivanja laktoloze:

  • u nekim se slučajevima primećuju mučnina, povraćanje, anoreksija (nedostatak apetita).

Pri prvoj dozi laktuloze u terapijskim dozama može se pojaviti bol u trbuhu i nadimanje (nakupljanje plinova u crijevima). Ove pojave obično nestaju 48 sati nakon prve doze.

Kontraindikacije

Laktuloza je kontraindicirana u sledećim slučajevima:

  • rektalno krvarenje
  • nasljedne bolesti: nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze, galaktozemija,
  • kolostomija ili ileostomija,
  • opstrukcija creva,
  • sumnja na upala slijepog crijeva
  • preosjetljivost na laktulozu.

Oprez treba koristiti kod pacijenata sa šećernom bolešću i gastrokardijalnim sindromom.

Interakcija lijekova

Istodobnom primjenom antibiotika širokog spektra, moguće je smanjenje terapijske učinkovitosti laktuloze.

Istodobnom primjenom laktuloze može se onemogućiti oslobađanje aktivnih tvari iz enterično topivih pripravaka s pH ovisnim o otpuštanju zbog činjenice da snižava pH crijevnog sadržaja.

Predoziranje

U slučaju predoziranja, može se pojaviti dijareja (proliv), što zahtijeva potpuno prekid lijeka. Proliv može uzrokovati značajan gubitak tečnosti, pa će možda biti potrebna korekcija neravnoteže vode i elektrolita.

Analozi laktuloze, cijena u ljekarnama

Ako je potrebno, laktulozu možete zameniti analogom u terapijskom efektu - to su lekovi:

Pri odabiru analoga važno je razumjeti da se upute za upotrebu Laktuloze, cijena i pregledi lijekova sa sličnim učinkom ne primjenjuju. Važno je dobiti konsultaciju s ljekarom i ne izvršiti neovisnu promjenu lijeka.

Cijena u ruskim ljekarnama: tablete poslabin laktuloze 500 mg 30 kom. - od 91 do 119 rubalja, u obliku sirupa, najjeftiniji analog je Lactusan sirup 300 ml - od 300 rubalja, navode 591 ljekarna.

Čuvati van domašaja dece na temperaturama ne većim od + 25 ° C. Rok trajanja je 2 godine.

Farmakodinamika

Laktulozu karakteriše hiperosmotski laksativni učinak. Takođe, ovaj lek pojačava izlučivanje amonijum jona, pozitivno deluje na apsorpciju kalcijumovih soli i fosfata, aktivira crevnu pokretljivost.

Laktuloza se razgrađuje u debelom crevu usled izlaganja lokalnoj crevnoj flori, formirajući organske kiseline niske molekularne težine, što izaziva porast osmotskog pritiska i smanjenje pH. Posljedica toga je povećanje volumena crijevnih sadržaja. Ovi efekti podstiču procese peristaltike u crevima i utiču na konzistenciju stolice. Lijek omogućava obnavljanje fiziološkog ritma pražnjenja debelog crijeva.

U bolesnika s hepatičkom prekomom / komom i jetrenom encefalopatijom učinak nastaje uslijed inhibicije aktivnosti proteolitičkih bakterija, uslijed povećanja broja acidofilnih bakterija (na primjer laktobacila), pretvaranja amonijaka u ionski oblik uslijed zakiseljavanja sadržaja crijeva crijeva i kretanja crijeva zbog osnove. i snižavanje pH u debelom crevu, kao i smanjenje koncentracije toksina koji sadrže azot stimulišući aktivnost mikroorganizama zmov nošenje amonijak za reciklažu bakterijskih sintezu proteina proces.

Laktuloza je prebiotik koji pospješuje rast korisnih bakterija (laktobacil i bifidobakterija), a što zauzvrat inhibira rast potencijalno patogenih mikroorganizama (Escherichia coli, Clostridium) i pomaže poboljšati ravnotežu crijevne flore. Lijek je u stanju da inhibira rast i razmnožavanje šigela i salmonele, ne smanjuje apsorpciju vitamina i njegova upotreba ne postaje ovisna. Laktuloza počinje delovati 24–48 sati nakon primene, što se objašnjava prolaskom materije kroz probavni trakt.

Farmakokinetika

Stupanj apsorpcije laktuloze pri prolasku kroz gastrointestinalni trakt je nizak. Samo 3% uzete doze izlučuje se putem bubrega. Bez apsorpcije, lijek dopire do debelog crijeva, gdje se dijeli crijevnom florom. Laktuloza se metabolizira gotovo 100% kada se uzima u rasponu doza od 40–75 ml. Prilikom propisivanja lijeka u većim dozama, aktivna tvar se djelomično izlučuje s izmetom nepromijenjena.

Kontraindikacije

  • Rektalno krvarenje
  • Nasljedne bolesti: nedostatak laktaze, netolerancija na laktozu, malapsorpcija glukoze i galaktoze, galaktozemija,
  • Kolostomija ili ileostomija,
  • Opstrukcija crijeva,
  • Sumnja na upala slijepog crijeva,
  • Preosjetljivost na laktulozu.

Prema uputama, laktulozu treba koristiti s oprezom kod pacijenata sa šećernom bolešću, gastrokardijalnim sindromom.

Uputa za upotrebu Laktuloza: metoda i doziranje

Laktulozni sirup uzima se oralno, po želji može se razrijediti sa vodom ili sokom.

Dnevne doze i razdoblja liječenja propisuje liječnik na osnovu kliničkih indikacija.

  • Zatvor: početna doza za odrasle pacijente - 15-45 ml prva 3 dana, održavanje - 10-25 ml, početna doza za decu uzrasta od 7-14 godina - 15 ml, održavanje - 10 ml. Početna i održavajuća doza sirupa laktoloza za djecu od 1-6 godina - 5-10 ml, od 1,5 mjeseca do 1 godine - 5 ml. Lijek treba uzimati 1 put dnevno tokom doručka,
  • Jetrna encefalopatija: 30-50 ml 2-3 puta dnevno, da bi se postigao klinički efekat, moguće je povećanje do 190 ml dnevno. Kako bi se spriječio razvoj jetrene kome, pacijentima s ozbiljnim oštećenjem jetre propisuje se 25 ml sirupa 3 puta dnevno,
  • Salmoneloza: 15 ml 3 puta dnevno, period prijema je 10-12 dana. Nakon pauze (7 dana), tečaj treba ponoviti. Ako je potrebno, moguć je treći kurs liječenja u dozi od 30 ml 3 puta dnevno.

Nuspojave

Upotreba Laktuloze može prouzrokovati neželjene efekte:

  • Digestivni sistem: moguće nadimanje (obično na početku liječenja, kasnije postepeno nestaje), bol u trbuhu, proliv, neravnoteža vode i elektrolita (pri uzimanju velikih doza), rijetko - mučnina,
  • Nervni sistem: retko - vrtoglavica, glavobolja, grčevi,
  • Drugo: možda - razvoj alergijskih reakcija, retko - slabost, mijalgija, aritmija, umor.

Predoziranje

Prilikom uzimanja laktoloznog sirupa u vrlo velikim dozama može doći do proljeva i bolova u trbuhu. U tom se slučaju doza laktuloze smanjuje ili potpuno ukida. Povraćanje ili proliv mogu uzrokovati značajan gubitak tečnosti, pa će možda biti potrebno ispravljanje poremećaja u ravnoteži vode i elektrolita.

Posebna uputstva

Tokom trudnoće i dojenja upotreba sirupa moguća je zbog kliničkih indikacija.

Ne možete koristiti lijek bez postavljanja tačne dijagnoze ako osjećate mučninu, bol u trbuhu ili povraćanje.

Da bi se spriječio razvoj nadimanja u bolesnika s gastrokardijalnim sindromom, početna doza bi trebala biti manja od preporučene, mora se postepeno povećavati, dovodeći do terapeutski učinkovite doze.

Ako se pojavi dijareja, laktulozu treba prekinuti.

Lijek se posebno pažljivo koristi za upalne lezije debelog crijeva kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Kod pacijenata koji uzimaju lijek više od 6 mjeseci preporučuje se redovito nadzirati razinu kalija, ugljičnog dioksida i klora u krvnoj plazmi.

Interakcija lijekova

Klinički efekat leka može se smanjiti antibioticima širokog spektra. Djelovanje laktuloze snižava pH crijevnog sadržaja, stoga, ako se uzimaju s lijekovima koji su topljivi u enteriju i koji oslobađaju pH, oslobađanje njihovih aktivnih tvari može biti poremećeno.

Analozi laktuloze su: Dufalac, Goodluck, Livolyuk-PB, Romfalak, Portalac, Normase, Forlax, Dinolak, Exportal i drugi.

Cijena laktoloze u ljekarnama

U ovom trenutku cijena laktoloze ostaje nepoznanica jer lijek nije u prodaji u ljekarnama. Trošak analognog, Duphalac sirupa, varira od 270 do 346 rubalja po bočici od 200 ml, od 465 do 566 rubalja po bočici od 500 ml, od 845 do 1020 rubalja po bočici od 1000 ml.

Opis i sastav

Lijek se proizvodi u obliku prozirne, viskozne tekućine, koja može biti bezbojna ili žuta s smeđkastim tonom.
Kao aktivni sastojak, lijek sadrži laktolozu. Osim nje, u sastavu lijeka nalaze se limunska kiselina i voda za injekcije kao pomoćni sastojci.

Farmakološka grupa

Laktuloza je laksativ koji ima osmotski učinak. Tijekom terapije potiče se crijevna pokretljivost, a poboljšava se i apsorpcija fosfata i kalcija. Lijek ubrzava eliminaciju amonijum jona.

Pod utjecajem crijevne mikroflore, laktuloza se razgrađuje u organske kiseline niske molekularne težine, kao rezultat, pH se smanjuje i osmotski tlak raste, što dovodi do povećanja volumena izmeta. Sve to dovodi do stimulacije crevne pokretljivosti i promjene konzistencije stolice. Uz pomoć lijeka, moguće je vratiti fiziološki ritam pražnjenja debelog crijeva.

Uz jetrenu encefalopatiju, prekomu i komu, učinak lijeka povezan je s suzbijanjem proteolitičkih bakterija i povećanjem broja acidofilnih bakterija, na primjer, laktobacila. Uslijed primjene lijeka crijevni se sadržaj zakiseljuje, a amonijak prelazi u jonski oblik, smanjuje se količina otrovnih tvari koje sadrže dušik, a to se događa zbog stimulacije bakterija koje koriste amonijak za sintezu bakterijskih proteina.

Laktuloza je prebiotska supstanca. Potiče rast korisnih mikroorganizama, poput bifidobakterija i laktobacila, a oni zauzvrat, inhibiraju razmnožavanje potencijalno patogenih bakterija: Escherichia coli i klostridija.

Lijek inhibira rast i razmnožavanje šigela i salmonele, ne ometa apsorpciju vitamina i ne izaziva ovisnost.

Terapeutski učinak lijeka primjećuje se 24–48 sati nakon primjene (odložen laksativni učinak iz lijeka povezan je s njegovim prolaskom kroz probavni trakt).

Apsorpcija lijeka je mala, do 3% preuzete doze izlučuje se bubrezima. Aktivna komponenta stiže do debelog crijeva gdje ga je razdvojila mikroflora. Lijek, uzet u dozi od 40–75 ml, u potpunosti se metabolizira, a pri većim dozama lijek se djelomično izlučuje u žuči nepromijenjen.

Za odrasle

  • sa zatvorom, kako bi se regulirao fiziološki ritam pražnjenja debelog creva,
  • za omekšavanje stolice u medicinske svrhe sa hemoroidima, u postoperativnom periodu hirurških intervencija na debelom crevu ili u anusu,
  • s jetrenom encefalopatijom kako bi se liječili i spriječili jetrena koma i prekoma.

Prema indikacijama, lijek se može koristiti kod djece od prvih dana života. Liječenje bolesnika mlađih od 18 godina treba provoditi samo pod nadzorom liječnika i u izuzetnim slučajevima.

Za trudnice i doječe

Tokom gestacije i dojenja, laktolozni sirup se može koristiti prema indikacijama.

Kontraindikacije

Lijek je kontraindiciran ako je pacijent otkrio bilo koju od sljedećih patologija:

  • individualna netolerancija na sastav lijeka:
  • galaktozemije,
  • opstrukcija creva,
  • rektalno krvarenje
  • netolerancija na galaktozu, voćni šećer, nedostatak laktaze, malapsorpciju disaharida,
  • kolostomija i ileostomija.

Laktuloza je kontraindicirana u slučajevima kad se sumnja na upala slijepog crijeva i treba je oprezno propisati bolesnicima sa šećernom bolešću.

Doziranje i primjena

Za odrasle

Laktuloza se koristi oralno, sa ili nakon obroka.

Dnevna doza može se uzeti 1 put ili podijeliti u 2 doze.

Režim liječenja odabire se za svaki slučaj pojedinačno. Prilikom propisivanja jedne doze na dan, lijek se mora uzimati istodobno, na primjer, za doručkom.

Da biste se rešili zatvora, u prva 3 dana lek treba uzimati 15–45 ml dnevno, a zatim se dnevna doza smanjuje na 10-30 ml.

Nakon uzimanja lijekova primjećuje se kretanje crijeva tokom prva 2 dana. Tijek terapije može trajati od 4 sedmice do 3-4 mjeseca.

Za pacijente koji pate od jetrene kome, prekoma, encefalopatije, lek se propisuje 30–45 ml dnevno. Dalje se bira doza tako da je pražnjenje creva bilo 2-3 puta dnevno. Trajanje terapije može biti 3 mjeseca ili više.

Nakon kirurškog liječenja, lijek se propisuje 10-30 ml 3 puta dnevno. Lijek je potrebno piti nakon 18-24 sata nakon operacije 3-5 dana.

Za djecu se doziranje lijeka odabire pojedinačno, ovisno o indikacijama i starosti djeteta.

Da biste se riješili konstipacije za djecu prve godine života, lijek je propisan u dnevnoj dozi od 5 ml, za pacijente u dobi od 1-6 godina dnevno se može dati od 5 do 10 ml dnevno, za bolesnike u dobi od 7-14 godina - 15 ml dnevno.

Djeci starijoj od 14 godina lijek je propisan u dozama za odrasle.

Nakon operacije, djeci mlađoj od jedne godine propisana je jednokratna doza od 5 ml, iznad godine 5-10 ml. Višestruka primjena 2-3 puta dnevno. Lijek je potrebno uzimati nakon 18-24 sata, 3-5 dana.

Za trudnice i doječe

Tokom podnošenja ploda i dojenja, laktulozni sirup se koristi kao i obično.

Interakcija s drugim lijekovima

Kada se koristi laktulozni sirup u terapijskim dozama u kombinaciji s drugim lijekovima, interakcija lijekova nije primijećena, ali, uprkos tome, oni ih ne trebaju piti istodobno (minimalni interval između doza trebao bi biti 2 sata).

Antibakterijska i antacidna sredstva smanjuju učinak laksativa. Laktuloza menja pH ovisno oslobađanje enterično topivih lekova.

Uslovi skladištenja

Lijek treba čuvati na tamnom, nepristupačnom mjestu, na temperaturi od 5-25 stepeni. Rok trajanja sirupa laktoloza je 3 godine, nakon čega se ne može piti, mora se odložiti.

Lijek možete kupiti bez recepta liječnika, ali uzimanje bez prethodnog savjetovanja s liječnikom nije preporučljivo.

Pored sirupa laktuloze, u prodaji su mnogi njeni analozi:

  1. Normase je potpuni analog sirupa laktuloze. Prodaje se laksativ u sirupu, koji se može propisati pacijentima svih dobnih skupina, uključujući u trudnoći i dojenju.
  2. Dufalac sadrži laktulozu kao aktivnu supstancu. Lijek se proizvodi u sirupu, koji se može koristiti kod djece prve godine života, žena u položaju i dojenja.
  3. Dinolak kao aktivna supstanca, droga sadrži laktulozu i simeticon. Lijek se prodaje u emulziji za oralnu primjenu, može se propisati djeci bilo koje životne dobi, trudnicama i dojiljama.
  4. Transuloza je francuski laksativ koji se izrađuje u obliku gela. Terapeutski učinak lijeka objašnjava parafin i laktuloza. Laksativ se može propisati samo odraslim osobama. Transuloza je kontraindicirana ženama u položaju koji podržavaju dojenje.
  5. Senadexen je fitopreparacija koja je zamjena za sirup laktoloze u terapijskoj grupi. Lijek se proizvodi u tabletama koje su dopuštene djeci od godine dana i trudnicama. Aktivne komponente lijeka izlučuju se u majčino mlijeko i mogu izazvati uznemiren želudac kod beba, pa bi trebalo tokom terapije bebu prebaciti u smjesu.

Uzimanje analoga umjesto laktoloznog sirupa dozvoljeno je samo nakon savjetovanja sa stručnjakom.

Trošak laktuloze iznosi u prosjeku 435 rubalja. Cijene se kreću od 111 do 967 rubalja.

Pogledajte video: Лактулоза (April 2024).

Ostavite Svoj Komentar