Kako koristiti lijek Blocktran?

Visoki krvni pritisak je vrlo čest problem sa kojim se suočavaju mnogi ljudi. I upravo u takvim slučajevima pacijentima se propisuje lijek "Blocktran". Uputa za upotrebu je jednostavna, a pregledi ljekara ukazuju na to da lijek zaista pomaže u suzbijanju hipertenzije.

Naravno, mnogi pacijenti traže dodatne informacije o lijeku. Koja svojstva ima alat? U kojim je slučajevima preporučljiva upotreba ovog antihipertenzivnog lijeka? Moguće su neželjene reakcije? U kojim se slučajevima ne može poduzeti? Odgovori na ova pitanja su važni.

Lijek "Blocktran": sastav i opis oblika oslobađanja

Za početak, vrijedno je razumjeti osnovne informacije. Lijek je dostupan u obliku bikonveksnih tableta okruglog oblika. Iznad su prekrivene filmskom školjkom svijetlo ružičaste boje, ponekad s narandžastom nijansom. U presjeku se vidi bijelo jezgro.

Blocktran tablete sadrže losartan kalij - to je glavna aktivna supstanca. Sastav, naravno, sadrži pomoćne tvari, posebno mikrokristalnu celulozu, škrob krompir, laktozu monohidrat, povidon, magnezijum stearat, natrijum karboksimetil škrob, koloidni silicijum dioksid.

U proizvodnji filmskih prevlaka koriste se tvari poput kopovidona, polisorbata-80, hipromeloze, titanijevog dioksida i žute boje („zalazak sunca“).

Koja svojstva ima lijek?

Ovaj lijek ima puno svojstava koja se široko koriste u savremenoj medicini. Losartan je supstanca koja blokira procese povećanja dijastoličkog i sistolnog krvnog pritiska. Činjenica je da je ova komponenta selektivni antagonist angiotenzin II AT1 receptora.

Angiotenzin II je vazokonstriktor. Veže se za AT1 receptore, koji su dio mnogih tkiva. Konkretno, takvi su receptori prisutni u ćelijama srca, bubrega, nadbubrežnih žlijezda, glatkih mišića koji tvore zidove krvnih žila. Angiotenzin pruža vazokonstrikciju i pokreće oslobađanje aldosterona.

Informacije o farmakokinetikama

Prema rezultatima istraživanja, aktivna tvar lijeka se dobro apsorbira, brzo prodire kroz crijevnu stijenku u krvotok, a potom prolazi kroz jetru. Kao rezultat toga nastaje karboksilirani oblik aktivne komponente i nekoliko neaktivnih metabolita.

Sistemska bioraspoloživost lijeka je otprilike 33%. Maksimalna koncentracija losartana u krvi opaža se sat vremena nakon primjene. Nakon 3-4 sata, nivo njegovog aktivnog karboksiliranog metabolizma takođe raste na maksimum. Nema dokaza da jedenje nekako utiče na apsorpciju i metabolizam komponenata lijeka.

Aktivna supstanca je 99% vezana za proteine ​​u krvi. Tokom studija utvrđeno je da se oko 14% uzetog losartana pretvara u arbo-oksidirani metabolit. Oko 42-43% metabolita izlučuje se iz tijela bubrezima, zajedno sa urinom. Većina aktivne komponente izlučuje se zajedno s žuči u crijeva i zajedno s izmetom napušta probavni sustav.

Indikacije: kada treba piti tablete?

U kojim je slučajevima preporučljivo koristiti lijek Blocktran? Indikacije za upotrebu su sljedeće:

  • arterijska hipertenzija (posebno hronični oblici bolesti),
  • šećerna bolest tipa 2 (lijek se koristi da zaštiti krvne žile bubrega, kao i da uspori razvoj postojećeg zatajenja bubrega),
  • hroničnog zatajenja srca (lijek se koristi ako ACE inhibitori ne daju željeni rezultat ili pacijent ima netoleranciju na ACE inhibitore),
  • kako bi se spriječio razvoj komplikacija iz srca i krvnih žila na pozadini arterijske hipertenzije i hipertrofije lijeve komore.

Upute i doziranje

Kako uzimati lijek "Blocktran"? Doziranje, kao i raspored prijema, određuju se pojedinačno. U pravilu se pacijentima prvo propisuje 50 mg aktivne supstance dnevno. Maksimalni učinak u većini slučajeva može se postići nakon 3-6 tjedana od početka liječenja. U slučaju da se ne može postići željeni rezultat, doza se može povećati na 100 mg dnevno, ali samo privremeno (tada se dnevna količina lijeka postupno smanjuje).

Ako pacijent ima smanjenje volumena cirkulirajuće krvi (što se događa, na primjer, na pozadini primjene diuretika), tada se dnevna doza smanjuje na 25 mg losartana dnevno. Ponekad ljekari preporučuju podjelu dnevne količine u dvije doze (na primjer, dvije tablete s dozom od 12,5 mg dnevno).

Ista doza (12,5 mg jednom dnevno) propisana je bolesnicima sa hroničnim zatajenjem srca. Ako efekt izostaje, tada se količina lijeka može postepeno povećavati. U slučaju da se tablete koriste za zaštitu bubrega s dijabetesom, dnevna doza je 50-100 mg.

Tijekom terapije, pacijentima se savjetuje da budu oprezni ili potpuno odbiju voziti automobil, uključe se u potencijalno opasne aktivnosti, rade sa mehanizmima koji zahtijevaju brzu reakciju. Činjenica je da pilule utječu na opće stanje - pacijenti često pate od slabosti, problema s koncentracijom, kao i vrtoglavice i sporih psihomotornih reakcija.

Vrijedi još jednom podsjetiti da ni u kojem slučaju ne smijete samovoljno koristiti lijek „Blocktran“. Uputa za uporabu sadrži samo opće podatke koji su namijenjeni samo u informativne svrhe.

Postoje li kontraindikacije?

Da li se u svim slučajevima može koristiti Blocktran? Uputa za upotrebu sadrže podatke da ove tablete imaju niz kontraindikacija:

  • Lijek nije propisan pacijentima koji imaju preosjetljivost na bilo koju komponentu tableta (obavezno provjerite popis sastavnih tvari).
  • Lijek se ne preporučuje maloljetnicima (terapija je moguća samo ako je pacijent stariji od 18 godina).
  • Lijek "Blocktran" nije propisan pacijentima tokom trudnoće, kao ni za vrijeme dojenja.
  • Popis kontraindikacija uključuje bolesti poput sindroma malapsorpcije glukoze i galaktoze, nedostatka laktaze, nasljedne netolerancije na laktozu.
  • Lijek nije propisan ako pacijent ima ozbiljno funkcionalno oštećenje jetre (u ovom slučaju nema rezultata ispitivanja).

Postoje relativne kontraindikacije. U takvim je slučajevima upotreba tableta moguća, ali se provodi samo pod strogim nadzorom liječnika. Njihova lista uključuje:

  • period nakon transplantacije bubrega,
  • stenoza bubrežne arterije,
  • hiperkalemija
  • mitralna i aortna stenoza,
  • neki oblici zatajenja srca, posebno ako postoje ozbiljne komplikacije bubrega,
  • hipertrofična kardiomiopatija,
  • koronarna bolest srca
  • prisutnost angioedema u anamnezi pacijenta,
  • cerebrovaskularna bolest.

Zbog toga je važno podvrgnuti se kompletnoj dijagnozi i obavijestiti liječnika o postojanju određenih zdravstvenih problema.

Podaci o neželjenim reakcijama i mogućim komplikacijama

Ovaj lijek zaista pomaže u suzbijanju visokog krvnog pritiska. Ipak, uvijek postoji vjerojatnost pojave komplikacija tijekom uzimanja Blocktran tableta. Nuspojave mogu biti različite:

  • Ponekad postoje poremećaji nervnog sistema. Pacijenti se žale na povremene pojave vrtoglavice, glavobolje. Moguće su i razne smetnje spavanja, stalna pospanost i slabost noću.
  • U nekim se slučajevima pacijenti žale na osjećaj snažnog otkucaja srca. Možda razvoj angine pektoris.
  • Povremeno nastaju komplikacije iz vaskularnog sistema. Postoji vjerovatnost nastanka hipotenzije (oštar pad krvnog tlaka koji predstavlja opasnost po život).
  • Uvijek postoji rizik od neželjenih reakcija iz probavnog sistema. Neki se žale na bolove u trbuhu koji se javljaju periodično. Mogući zatvor.
  • Moguće nuspojave uključuju snažnu slabost, konstantan umor, smanjenu učinkovitost i stvaranje upornog edema.
  • Vjerojatnost razvoja alergijske reakcije nije isključena. Kod nekih bolesnika na koži se pojave crvenilo, osipi i ovaj proces je često praćen jakim svrbežom i oticanjem mekih tkiva. Anafilaktički šok i angioedem opasne su komplikacije, ali se, srećom, rijetko bilježe na pozadini takve terapije.
  • Povremeno se razvija parestezija.
  • Postoji rizik od anemije. Zbog toga se pacijentima preporučuje periodično testiranje i podvrgavanje pregledima.

  • Lista neželjenih efekata uključuje poremećaje cirkulacije u mozgu.
  • Nagli pad krvnog pritiska može dovesti do gubitka svijesti.
  • Možda je pojava kašlja, kratkoće daha i nekih drugih komplikacija iz respiratornog sistema.
  • Terapija ponekad dovodi do oslabljenog rada bubrega. Postoji šansa za razvoj zatajenja bubrega.
  • Ostale nuspojave uključuju hepatitis i ostale poremećaje jetre. Povremeno se tokom lečenja razvija pankreatitis.
  • Možda razvoj artralgije, mijalgije.
  • Kod muških pacijenata uzimanje ovog lijeka može dovesti do erektilne disfunkcije, privremene impotencije.
  • Postoji vjerovatnoća za migrene, razvoj depresivnih stanja.

Do danas nema podataka o predoziranju. Smatra se da uzimanje prevelikih doza lijeka pojačava manifestaciju nuspojava. U takvim slučajevima osoba se mora odvesti u bolnicu. Obavlja se simptomatska terapija i prisilna diureza. Hemodijaliza u ovom slučaju nema željeni efekat.

Podaci o terapiji u trudnoći i dojenju

Kao što je već spomenuto, tijekom trudnoće lijek "Blocktran" se ne smije koristiti. Aktivna supstanca lijeka negativno utječe na razvoj embrija. Prema studijama, primjena ovog lijeka u drugom i / ili trećem tromjesečju štetno utječe na razvoj i funkcioniranje fetalnih bubrega. Osim toga, tijekom terapije povećava se vjerojatnost intrauterine smrti. Moguće komplikacije uključuju različite deformacije skeleta djeteta, kao i progresivne hipoplazije pluća fetusa. Možda je razvoj bubrežne insuficijencije i teška arterijska hipertenzija kod novorođenčadi.

Ako je još uvijek nemoguće izbjeći takvu terapiju, tada se pacijent mora obavijestiti o mogućim komplikacijama. Trudnica bi trebala stalno biti pod nadzorom liječnika, uzimati testove i redovno podlagati ultrazvučni pregled. Do danas nema podataka o tome da li se losartan ili njegovi aktivni metaboliti izlučuju zajedno sa majčinim mlekom. Ipak, pacijentima se još uvijek preporučuje da prestanu hraniti tokom trajanja terapije. Činjenica je da aktivne materije mogu negativno uticati na bebin organizam.

Interakcija s drugim lijekovima

Za vrijeme dijagnoze, vrlo je važno informirati liječnika o svim uzimanim lijekovima, jer postoji vjerovatnost njihove interakcije s lijekom "Blocktran".

Uputa za upotrebu sadrži važne informacije:

  • Lijek se ne smije uzimati zajedno sa Aliskirenom, jer postoji rizik od naglog pada krvnog pritiska i ozbiljnog narušavanja rada bubrega.
  • Ne preporučuje se kombinirati ovaj lijek s ACE inhibitorima. Postoji vjerovatnoća da će razviti hiperkalemiju, akutno zatajenje bubrega, teške oblike hipotenzije.
  • Ne smijete kombinirati ove pilule s nesteroidnim protuupalnim lijekovima, jer to može oslabiti antihipertenzivni učinak, kao i provocirati pojavu različitih poremećaja izlučivanja.
  • Ne možete uzimati lijek sa pripravcima kalijuma, jer uvijek postoji rizik od razvoja hiperkalemije. Primjena diuretika koji štede kalijum može dovesti do istog učinka.
  • Istodobnim davanjem simpatilitika i drugih antihipertenzivnih lijekova moguće je međusobno pojačanje.
  • Ako koristite "Blocktran" s flukonazolom, tada postoji mogućnost smanjenja antihipertenzivnog učinka. Istodobna primjena s Rifampicinom može dovesti do istog rezultata.
  • Ako pacijent uzima velike doze diuretika, tada se smanjuje volumen cirkulirajuće krvi što može dovesti do razvoja simptomatske arterijske hipotenzije.

Koliko su tablete?

Već znate o tome u kojim je slučajevima ovaj lijek propisan i kako Blocktran lijek utječe na tijelo. Cijena je još jedan važan faktor na koji mnogi pacijenti obraćaju pažnju. Naravno, teško je navesti tačan broj, jer mnogo toga ovisi o financijskoj politici ljekarne, proizvođaču i distributeru. Pa koliko košta lijek Blocktran? Cijena paketa od 30 tableta sa dozom aktivnog sastojka od 12,5 mg iznosi oko 150 rubalja. Za isti broj tableta, ali s dozom od 50 mg, morat ćete platiti oko 170-190 rubalja. Pakovanje od 60 tableta koštat će oko 300-350 rubalja (50 mg).

Lijek "Blocktran": analozi i nadomjesci

Nažalost, daleko od svih slučajeva upotreba ovog lijeka je moguća. Da li je moguće lek "Blocktran" zameniti nečim? Analozi lijeka, naravno, postoje, a njihov izbor je prilično velik. Ako govorimo o istoj cjenovnoj kategoriji lijekova, tada se Lozap, Lozartan i Vazotens smatraju učinkovitim. Dobra zamjena je Kozzar.

Lorista, Presartan su takođe dobri antihipertenzivi koji se naširoko koriste u modernoj medicini. Naravno, nemoguće je koristiti takve lijekove bez dozvole. Samo lekar koji može pohađati može izabrati zaista učinkovite i maksimalno sigurne lijekove.

Recenzije lijekova

U modernoj medicinskoj praksi, često često kod hipertenzije, koristi se lijek Blocktran. Izjave su važne informacije koje vrijedi istražiti.

Liječnici često propisuju ovaj lijek kao pacijentu. Prema rezultatima statističkih studija, Blocktran zaista pomaže kod pritiska. Smanjenje ovih pokazatelja nastaje brzo, a efekat tableta traje dugo. Režim liječenja je također vrlo jednostavan. Nesumnjive prednosti lijeka uključuju njegovu nisku cijenu - mnogi analozi mnogo su puta skuplji.

Što se tiče negativnih pregleda, neki pacijenti ukazuju na pojavu nuspojava. Najčešće je terapija povezana s jakim umorom, stvaranjem osipa na koži, jakim svrbežom.U nekim slučajevima (u pravilu, kada se samoinstruiraju prevelike doze lijeka), tablete uzrokuju previše oštar pad krvnog tlaka.

Oslobađanje oblika i sastava

Lijek se izrađuje u čvrstom obliku. Glavni aktivni sastojak je kalijev losartan. Njegova koncentracija u 1 tableti je 50 mg. Ostale neaktivne tvari:

  • laktoza monohidrat,
  • mikrokristalna celuloza,
  • krompirov skrob
  • povidone
  • magnezijum stearat,
  • natrijum karboksimetil škrob,
  • silicijum dioksid koloidni.

Lijek se izrađuje u čvrstom obliku.

Farmakološko djelovanje

Glavna funkcija lijeka je sposobnost normalizacije razine krvnog pritiska. Ova je mogućnost data spriječavanjem pojave fizioloških učinaka koji su potaknuti vezanjem agonista i receptora angiotenzina II. Djelatna tvar u Blocktranu ne utječe na enzim kinazu II, koji pridonosi uništavanju bradikinina (peptida zbog kojeg se žile šire, dolazi do smanjenja krvnog tlaka).

Osim toga, ova komponenta ne utječe na brojne receptore (hormone, ionske kanale) koji doprinose razvoju oteklina i drugim efektima. Pod utjecajem losartana primjećuje se promjena koncentracije adrenalina, aldosterona u krvi. Osim toga, ova supstanca predstavlja grupu diuretika - potiče dehidraciju. Zahvaljujući lijeku smanjuje se vjerojatnost razvoja hipertrofije miokarda, pacijenti s nedostatkom srčane funkcije bolje podnose pojačane fizičke aktivnosti.

Glavna funkcija lijeka je sposobnost normalizacije razine krvnog pritiska.

Farmakokinetika

Prednosti ovog alata su brza apsorpcija. Međutim, njegova bioraspoloživost je prilično niska - 33%. Maksimalni nivo efikasnosti postiže se nakon 1 sata. Tokom transformacije glavne aktivne supstance aktivni metabolit se oslobađa. Vrhunac najveće efikasnosti tretmana postiže se nakon 3-4 sata. Lijek ulazi u krvnu plazmu, što je pokazatelj njegovog vezivanja za proteine ​​- 99%.

Losartan je nepromijenjen za 1-2 sata. Metabolit napušta organizam nakon 6-9 sati. Većina lijeka (60%) izlučuje se u crijevima, ostatak - mokrenjem. Kliničkim studijama ustanovljeno je da koncentracija glavne komponente u plazmi postepeno raste. Maksimalni antihipertenzivni efekat obezbeđen je nakon 3-6 nedelja.

Nakon pojedinačne doze, željeni rezultat tijekom terapije postiže se nakon nekoliko sati. Koncentracija losartana postupno opada. Za potpuno uklanjanje ove tvari potreban je 1 dan. Iz tog razloga, da bi se postigao željeni terapeutski efekat, potrebno je redovno uzimati lijek, slijedeći šemu.

Većina lijeka (60%) izlučuje se u crijevima, ostatak - mokrenjem.

Indikacije za upotrebu

Sredstvo je propisano za arterijsku hipertenziju. Ostale indikacije za upotrebu Blocktrana:

  • insuficijencija srčane funkcije u hroničnom obliku, pod uvjetom da prethodno liječenje ACE inhibitorima nije dalo željeni rezultat, kao i u slučajevima kada ACE inhibitori doprinose razvoju negativne reakcije i ne postoji mogućnost njihovog uzimanja,
  • održavanje funkcije bubrega kod dijagnosticirane dijabetes melitusa tipa 2, smanjujući intenzitet razvoja insuficijencije ovog organa.

Zahvaljujući lijeku, smanjuje se vjerovatnoća za formiranje veze između bolesti kardiovaskularnog sistema i smrtnosti.

Kontraindikacije

Ograničenja upotrebe Blocktrana:

  • preosjetljivost na bilo koju komponentu lijeka,
  • brojna patološka stanja nasljedne prirode: netolerancija na laktozu, sindrom malapsorpcije glukoze i galaktoze, nedostatak laktaze.

Sredstvo je propisano za arterijsku hipertenziju.

S pažnjom

Ako se dijagnosticira koronarna bolest, zatajenje bubrega, srca ili jetre (stenoza arterija bubrega, hiperkalemija itd.), Potrebno je koristiti lijek pod nadzorom liječnika, pažljivo promatrajući tijelo. Ako se jave neželjene reakcije, tijek liječenja može se prekinuti. Ove preporuke odnose se na slučajeve u kojima se razvio angioedem ili smanjen volumen krvi.

Kako uzimati Blocktran

Dnevna doza je 1 tableta s koncentracijom aktivne tvari od 50 mg. Uz nekontroliranu hipertenziju, dozvoljeno je povećati tu količinu na 100 mg dnevno. Podijeljen je u 2 doze ili uzimati jednom dnevno. U različitim patološkim stanjima dnevna početna doza može biti i mnogo manja:

  • zatajenje srca - 0,0125 g,
  • uz istovremenu terapiju diureticima, lijek je propisan u dozi koja ne prelazi 0,025 g.

U takvim količinama lijek se uzima tjedan dana, zatim se doza lagano povećava. To treba nastaviti dok se ne dosegne maksimalno dnevno ograničenje od 50 mg.

Dnevna doza je 1 tableta s koncentracijom aktivne tvari od 50 mg.

Neželjeni efekti Blocktrana

U većini slučajeva ovaj lijek se dobro podnosi. Ako se pojave negativni simptomi, oni često nestaju sami, dok nema potrebe za otkazivanjem lijeka. Mogu se razviti neželjeni efekti iz osjetnih organa: oslabljena vidna funkcija, zujanje u ušima, goruće oči, vrtoglavica.

Centralni nervni sistem

Glavobolja, vrtoglavica, uznemireni osjećaj, popraćen peckanjem. Primjećuju se i trnjenje, mentalna odstupanja (depresija, panični napadi i anksioznost), poremećaj sna (pospanost ili nesanica), nesvjestica, drhtanje ekstremiteta, smanjena koncentracija, oštećenje pamćenja, oslabljena svijest i konvulzije.

Nakon uzimanja lijeka, može doći do bolova u trbuhu.

Iz kardiovaskularnog sistema

AV blok (2 stepena), infarkt miokarda, hipotenzija drugačije prirode (arterijska ili ortostatska), bol u grudima i vaskulitis. Primjećuju se brojna patološka stanja praćena kršenjem srčanog ritma: angina pektoris, tahikardija, bradikardija.

Iz kardiovaskularnog sistema može doći do infarkta miokarda.

Urtikarija, kratkoća daha zbog razvoja oticanja dišnih puteva, anafilaktičke reakcije.

Posebna uputstva

Prije početka liječenja pacijentima je prikazana dehidracija. Važno je redovno ocjenjivati ​​koncentracije kalija.

Ako uzimate lijek tokom trudnoće (u 2. i 3. tromjesečju), povećava se rizik od smrtnosti ploda i novorođenčadi. Teške patologije često se javljaju kod djece.

U slučaju kršenja vodeno-elektrolitne ravnoteže, povećava se vjerovatnost razvoja hipotenzije.

Ako uzimate lijek tokom trudnoće (u 2. i 3. tromjesečju), povećava se rizik od smrtnosti fetusa.

Kod dijabetesa tipa 2 može se javiti hiperkalemija.

Ako je pacijentu dijagnosticiran primarni hiperaldosteronizam, predmetni lijek nije propisan, jer se u tom slučaju ne može postići pozitivan rezultat.

Predoziranje bloktranom

  • snažan pad krvnog pritiska,
  • tahikardija
  • bradikardija.

Predoziranje Blocktranom izaziva tahikardiju.

Preporučene mjere liječenja: diureza, terapija usmjerena na smanjenje intenziteta ili potpuno uklanjanje negativnih manifestacija. Hemodijaliza u ovom slučaju nije efikasna.

Interakcija s drugim lijekovima

Zabranjeno je uzimati lijek istovremeno s tvari aliskiren i agensima na temelju njega, ako je pacijentu dijagnosticiran dijabetes melitus ili zatajenje bubrega.

Zabranjeno je uzimati pripravke koji sadrže kalij tijekom terapije Blocktranom.

Nema negativnih reakcija uz istodobnu upotrebu predmetnog lijeka s hidroklorotiazidom, varfarinom, digoksinom, cimetidinom, fenobarbitalom.

Pod utjecajem Rifampicina primjećuje se smanjenje koncentracije aktivne tvari u sastavu Blocktrana. Flukonazol djeluje na istom principu.

Zabranjeno je uzimati pripravke koji sadrže kalij tijekom terapije Blocktranom.

Losartan smanjuje koncentraciju litijuma.

Pod utjecajem NSAID-a, učinkovitost predmetnog lijeka opada.

Uz dijagnosticirani dijabetes melitus i zatajenje bubrega, zabranjena je upotreba aliskirena i lijekova na temelju njega tijekom terapije Blocktranom.

Kompatibilnost s alkoholom

Aktivna supstanca u sastavu predmetnog lijeka izaziva teške komplikacije ako se koristi istovremeno s pićima koja sadrže alkohol.

  • Losartan
  • Losartan kanon
  • Lorista
  • Lozarel
  • Presartan
  • Blocktran GT.

Prihvatljivo je uzeti u obzir ruske lijekove (Losartan i Losartan Canon) i strane analoge. Mnogi potrošači preferiraju lijekove u tabletama, jer su prikladni za upotrebu: za primjenu lijeka nema potrebe pridržavati se higijenskih pravila, nema potrebe za posebnim uvjetima primjene, kao što je slučaj s rješenjem. Tablete možete uzeti sa sobom, ali doziranje se prepričava ako se proizvod koristi u drugom obliku.

Blocktran recenzije

Procjena stručnjaka i potrošača važan je kriterij prilikom odabira lijeka. Uzima se u obzir zajedno sa svojstvima lijeka.

Ivan Andreevich, kardiolog, Kirov

Lijek blokira samo neke receptore, a ne utječe na biohemijske procese koji osiguravaju normalno funkcioniranje tijela. Prilikom imenovanja uzimaju se u obzir stanje pacijenta i prisustvo pratećih bolesti jer Blocktran ima brojne relativne kontraindikacije.

Anna, 39 godina, Barnaul

Imam visok krvni pritisak u životu. Štedim uz ovaj alat. A u kritičnim situacijama samo ovaj lijek pomaže. Nakon što eliminiram akutne manifestacije hipertenzije, i dalje uzimam tablete za održavanje pritiska na normalnoj razini. Rezultat ovog tretmana je odličan.

Victor, 51, Khabarovsk

Imam dijabetes, pa oprezno koristim ovaj lijek. Tablete mogu značajno sniziti krvni pritisak ako uzimate dozu koja prelazi preporučenu. Ali do sada nisam našao alternativu među lijekovima sa tako visokom razinom efikasnosti, koristim Blocktran. Probala sam i dodatke prehrani, ali uopće ne daju željeni rezultat.

Ostavite Svoj Komentar