Zašto je dijabetes tipa 2 užasan?

Šećerna bolest tipa 2 je stečena bolest endokrinog sistema, koja se očituje poremećajem metaboličkih procesa, povećanjem glukoze u krvnom serumu i kršenjem interakcije inzulina sa ćelijama tijela. Uprkos prekomjernom nivou šećera, organi i tkiva kod ove bolesti ne mogu dobiti dovoljno energije za svoju obnovu i razvoj.

Pozdrav dragi moji čitaoci! Ja sam Svetlana Morozova. Za razliku od tipa 1, kod šećerne bolesti tipa 2, količina hormona gušterače - inzulina - dovoljna je ili čak povećana, ali ne može ispuniti svoju transportnu funkciju zbog razvoja ćelija inzulinske rezistencije.

Prijatelji! Ja, Svetlana Morozova, pozivam vas na mega korisne i zanimljive webinare! Voditelj, Andrey Eroshkin. Stručnjak za oporavak zdravlja, certificirani nutricionista.

Teme za nadolazeće webinare:

  • Kako smršati bez snage volje i tako da se težina ne vraća više?
  • Kako ponovo postati zdrav bez tableta, na prirodan način?
  • Odakle potječu bubrežni kamenci i što trebam učiniti da spriječim da se više ne pojave?
  • Kako prestati odlaziti ginekolozima, roditi zdravu bebu i ne ostariti u dobi od 40 godina?

Koji su znakovi ove bolesti? Kako lečiti ovu ozbiljnu bolest? Što je opasno i koja su predviđanja za pacijenta s dijagnozom dijabetesa tipa 2? O svemu ću raspravljati u svom članku.

Bubrežni zatajenje i trofični čir kod dijabetesa

Zašto je dijabetes užasan? Bolest je opasna, jer se zatajenje bubrega može razviti na njenoj pozadini. Nažalost, ova komplikacija je vrlo česta kod dijabetičara.

Zašto se pojavljuje zatajenje bubrega? Činjenica je da kod dijabetesa tipa 1 i 2, krv s povećanim sadržajem glukoze prolazi kroz organ. To dovodi do činjenice da se unutar “glomerula” bubrega formira povišen pritisak, a membrana koja se nalazi oko “glomerula” počinje da se širi.

Kao rezultat ovih faktora, kapilare u zapetljama počinju se gužvati, a na pozadini šećerne bolesti napreduje akutno ali ozbiljno akutno zatajenje bubrega.

Bolest se manifestuje sledećim simptomima:

  • Letargija, praćena glavoboljom i pospanošću.
  • Proliv, povraćanje.
  • Svrab kože.
  • Pojava metalnog ukusa u ustima.
  • Loš zadah. Podseća na miris urina.
  • Kratkoća daha. Javlja se čak i uz minimalni fizički napor.
  • Gubitak svijesti (u teškim slučajevima).
  • Mišični grčevi u nogama. Obično se pojačavaju noću.

Kada se pojave karakteristični simptomi zatajenja bubrega, preporučuje se uzeti mokraćni test za albumin, test urina na kreatinin i test krvi na kreatinin. Na osnovu testova, lekar će odabrati optimalnu taktiku lečenja.

Kako se liječi ova komplikacija? Eliminisati ovu bolest moguće je samo prilikom instaliranja umjetnog bubrega. Ali u početku liječnik može propisati specijalizirane lijekove koji će odgoditi trenutak transplantacije.

Kod bubrežnog zatajenja pacijent će morati stalno nadgledati šećer u krvi, krvni tlak i količinu masti u tijelu.

Trofični ulkusi koji su nastali na pozadini dijabetesa - to je zaista zastrašujuće. Trofični ulkus je kvar na koži koji dugo ne zaraste. Patogeni mikroorganizmi mogu ući u defekt, uslijed čega se u rani razvijaju nekrotični procesi.

U početku se trofični ulkusi manifestiraju sljedećim simptomima:

  1. Udovi postaju neosjetljivi na vanjske podražaje.
  2. Noge će biti hladne čak i ako je soba u kojoj se nalazi dijabetičar topla. Ovaj simptom ukazuje na to da na pozadini trofičnog čira nervne ćelije umiru.
  3. Bol u udovima.

Hirurške metode se obično koriste za liječenje dijabetičnih čira. Može se izvesti evakuacija, kurete ili VAC terapija. Specifičnu manipulaciju bira lekar.

Ako se bolest ne započne, tada možete pokušati riješiti trofičnih ulkusa uz pomoć lijekova. U ovom slučaju se koriste sljedeće grupe lijekova:

  • Antihistaminici.
  • Antibiotici širokog spektra.
  • Sredstva protiv trombocita
  • Nesteroidni protuupalni lijekovi.

Takođe, na zahvaćeni ud treba pacijentu da nanosi komprese s mastima. Obično se koriste kreme kao što su Levomekol ili Streptolaven. Za ispiranje čireva koriste se antiseptici. Može se koristiti furacilin, klorheksidin ili bujon kamilice.

U težim slučajevima može biti potrebna transplantacija kože. Ali događa se da lijekovi nisu djelotvorni. U ovom se slučaju vrši amputacija zahvaćenog ekstremiteta.

Zašto je dijabetes tipa 2 užasan?

Dijabetes tipa 2za razliku od toga inzulinski zavisan tipobično se izglađuje simptomi, otkriva se slučajno prilikom sljedećeg rutinskog pregleda. Kasno otkrivanje bolesti ne dopušta zaustavljanje istih u početnim fazama i izbjegavanje komplikacija.

Hipoglikemija

Hipoglikemija - stanje koje karakterizira oštar pad šećera u krvi.

Ako napad ne zaustavite na samom početku, dijabetičar može razviti hipoglikemijsku komu.

Hipoglikemijska koma kod dijabetesa razvija se kod 50% pacijenata u stanju hipoglikemije, ukoliko im se ne daje pravovremeno prva pomoć.

Napad hipoglikemije brzo se pojavljuje. U početku simptomi pomoći će vam pijana čaša šećera ili slatkog čaja, komad rafiniranog šećera ili tableta glukoze. Ako se stanje ne poboljša, morate pozvati hitnu pomoć.

Hiperglikemija

Hiperglikemija - visoki šećer u krvi uzrokovan nesposobnošću tijela da pravilno iskoristi glukozu. Ovo stanje je hronično., hiperglikemija je povezana sa smanjenom osjetljivošću stanica na inzulin i, ponekad, s nedovoljnom proizvodnjom vlastitog inzulina.

Ako se šećer ne kontrolira, može se dogoditi hiperglikemijska koma. Ali, to je rijetkost, može provocirati naglo otkazivanje tableta za snižavanje šećera.

Koma kod dijabetesa tipa 2 razvija se polako, simptomi bolesti se opažaju nekoliko dana. Uz oštro pogoršanje dobrobiti kod osobe na pozadini teške hiperglikemije, potrebno je pozvati liječnika. Možda je napad povezan s potrebom da se u plan liječenja uključe injekcije inzulina.

Šta je ketoacidoza?

Patološki proces za tijelo u kojem ketoni se nakupljaju u krvi, što dovodi do "zakiseljavanja" tijelazove se ketoacidoza.

Poremećaji u ishrani dovode do razvoja ketoacidoze kod pacijenta. Ovo može signalizirati potrebu za pribjegavanjem egzogenom insulinu.

Ketoacidoza počinje postepeno. U početnim fazama sami se možete nositi s bolešću, u posljednjoj fazi razvoja bolesti morate pribjeći hospitalizaciji.

Laktacidoza

Pacijent s dijabetesom s oštećenjem bubrega zbog hiperglikemije može se razviti laktacidoza, u kojoj se velika količina mliječne kiseline akumulira u krvi.

„Poticaj“ za razvoj sličnog stanja kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2 može poslužiti veliki gubitak krvi. Bolest se razvija u roku od nekoliko sati, bez gotovo nikakvih specifičnih simptoma.

Simptomi neurološke prirode trebaju biti alarmirani - pareza i odsutnost fizioloških refleksa.

U ovom stanju pacijentu je potrebna hitna medicinska njega, inače se može razviti koma.

Nemoguće je predvideti razvoj laktacidoze. Ako pacijentu ne bude pružena pomoć u bolnici, umrijet će.

Hiperosmolarna koma

Hiperosmolarna koma Povezana je s dubokim kršenjem metaboličkih procesa.

Karakteriziraju ga:

  • Vrlo visok nivo šećera u organizmu
  • Jaka dehidracija
  • Nedostatak acetona u krvi.

Hiperosmolarna koma utvrđena je u 10% slučajeva kome kod dijabetesa, češće dijagnosticiraju kod ljudi nakon 50 godina i kod muškaraca i kod žena.

Ako ne pružite medicinsku pomoć na vrijeme, u 50% slučajeva moguć je smrtni ishod.

Hiperosmolarna koma može biti izazvana velikim gubitkom krvi, bolestima gastrointestinalnog trakta, opekotinama i povredama.

Hiperosmolarna koma razvija se polako tokom nekoliko dana, pa čak i sedmica.

U trenutku napada osoba treba hitnu hospitalizaciju.

Šta je retinopatija?

Retinopatija je neupalna bolest mrežnice koja dovodi do sljepoće.

Ako ravne crte uočite kao talasaste, možda će vam se pojaviti prvi znakovi. Također, veo pred očima, tamni krugovi i mutne slike trebaju upozoravati.

Predisponirajući faktori za razvoj retinopatije su uznapredovala dob, trudnoća, naslednost, visok krvni pritisak.

Nefropatija

Nefropatija je bilateralna lezija bubrega.

Bolest se u početku razvija bez očiglednih simptoma, ali ako se ne liječi, smrtni ishod je neizbježan.

Ako se bolest može otkriti u prvim fazama, to je praktično potpuno izlečenje. U posljednjem stadijumu treba pribjeći hemodijalizi i umjetnom bubregu.

Dijabetička gangrena za stopala

Teška komplikacija kao što je - dijabetičko stopalomože izazvati gangrenu.

Bolest se razvija postepeno, prvo nožni prsti na nogama gube osjetljivost, a zatim počinju oblikovati necjeljujuće čireve. Postepeno, tkiva „umiru“, razvija se gangrena i amputacija udova postaje neizbežna.

Ova komplikacija obično se opaža kod pacijenata koji imaju dijabetes s iskustvom dužim od 5 godina.

Savremene metode tretman Izbjegavajte amputaciju, ako se bolest ne započne, koristi se konzervativno liječenje i hirurška intervencija.

Korisni video

Kako se zaštititi od opasnih patoloških procesa? Pogledajte video.

Dijabetičari bi trebali:

  • Kontrolišite nivo glikemije održavajući je na optimalnom nivou,
  • Slijedite dijetu
  • Pratite i prilagodite krvni pritisak
  • Ne pušite ne zloupotrebljavajte alkohol,
  • Redovno vježbajte
  • Godišnje pregledavaju ljekari.

Osoba kojoj je dijagnosticiran T2DM ponekad se može riješiti bolesti pridržavajući se dijeta i vježbanja.

Ako se ne možete nositi s bolešću, morate spriječiti razvoj teških komplikacija i izbjeći pogoršanja.

Da biste to učinili, dovoljno je da nivo šećera u krvi održi na prihvatljivom nivou, sprečavajući njegove oštre fluktuacije. Kako to učiniti, reći će vam dežurni ljekar.

Odakle dolazi bolest?

U mom članku "Dijabetes" Razgovarao sam o patogenezi ove bolesti i o kojim vrstama bolesti se moram suočiti. Ako tip 1 izravno ovisi o nasljednim faktorima i učincima koji uništavaju stanice koje proizvode inzulin, tada tip 2 ovisi o prostorijama koje stvaramo.

Ova vrsta dijabetesa smatra se najčešćom, čak 5 posto populacije razvijenih zemalja pati od nje.

Faktori koji mogu izazvati poremećaj metabolizma što vodi dijabetesu uključuju:

  • prekomjerna težina i pretilost, posebno visceralna (nakupljanje unutarnje masti),
  • nezdrava prehrana, prevladavanje jednostavnih ugljikohidrata u hrani i nedostatak svježeg povrća i voća,
  • sjedeći život koji predisponira za fizičku neaktivnost,
  • prisutnost dijabetesa u neposrednoj porodici,
  • hronična hipertenzija
  • bolesti jetre i gušterače,
  • trudnoća
  • pol (češći kod žena nego kod muškaraca),
  • dob nakon 40 godina (bolest se razvija dugo vremena),
  • Spada u negroidnu ili mongloidnu rasu.

Pretilost je posebno opasna kod djece i adolescenata kada su metabolički poremećaji nađeni na druge hormonske promjene. Pogledajte šta vaša djeca jedu i koliko se kreću!

Mehanizam delovanja

Normalno je da se glukoza iz krvi distribuira u sve organe kako bi se nadoknadila potreba za energijom. Ovaj šećer ne može prodrijeti u staničnu membranu, ali mu pomaže inzulin, koji se kombinira s molekulom glukoze i transportira ga unutra, povezujući se s procesom dobivanja energije.

Ako ćelijska membrana postane rezistentna na inzulin, gubi sposobnost nošenja glukoze.

Tijelo pokušava nadoknaditi energetsko gladovanje, a u početnim fazama bolesti prekomjerne količine inzulina mogu ući u krvni serum. Jedan od mehanizama zbog kojeg pacijent zahtijeva umjetnu primjenu inzulina u kasnim fazama: otočići Langerhansa se iscrpljuju i prestaju proizvoditi hormon.

Teška faza bolesti može dovesti do invalidnosti zbog komplikacija.

Sljedeći simptomi se postepeno razvijaju:

  • žeđ i suha usta
  • učestalo i obilno mokrenje,
  • povećan apetit
  • mišićna slabost
  • opća letargija
  • značajan porast tjelesne masti (u ranim fazama bolesti),
  • neadekvatno mršavljenje (u kasnijim fazama),
  • pustule na koži, slabo zarastanje rana, posebno na udovima.

Budući da se šećer slabo apsorbuje, tijelo ga počinje intenzivno izlučivati ​​na sve moguće načine, uključujući i preko kože. Time se mijenja pH kože, što stvara preduvjete za rast bakterija.

Negativni učinak utječe na propadanje zuba, razvoj gljivičnih infekcija (mliječ) i oštećenje vida zbog promjena u žilama fundusa.

Lista ostalih komplikacija:

  • polineuropatija (oslabljena provodljivost perifernih živaca), što rezultira paralizom i parezom, bolom nepoznate etiologije,
  • artropatija - promjene u zglobovima, povećanje viskoznosti sinovijalne tečnosti, oštećenje zglobova, drobljenje, ograničenje pokretljivosti,
  • oftalmopatija - razvoj katarakte (pad prozirnosti sočiva), degeneracija mrežnice,
  • razvoj dijabetičkog stopala (ulceracija, nekrotični procesi) što može dovesti do potrebe za amputacijom,
  • nefropatija - izlučivanje proteina i elemenata u krvi, sve do razvoja glomeruloskleroze koja može rezultirati zatajivanjem bubrega,
  • encefalopatija sa promjenom raspoloženja, psihe, razvojem depresije ili emocionalne ravnodušnosti,
  • intoksikacija tijela produktima raspada koji cirkuliraju toksine u krvi (Toksikoza).

U prvoj fazi tijelo nadoknađuje visoku razinu šećera. Drugi - nedostatak hormona i višak glukoze počinju utjecati, što ukazuje na potrebu upotrebe lijekova za snižavanje šećera. Treći je prepun ozbiljnih komplikacija i bez unošenja inzulina i niza drugih lijekova kvaliteta života naglo pada.

Kako to otkriti?

Stalno ili često povećanje šećera u krvi ukazuje na razvoj dijabetesa tipa 2. Trebali bi vam dodijeliti sljedeće testove:

  • krv za šećer (na prazan stomak trebaju postojati pokazatelji ne viši od 5,5 mmol / l, sat i pol do dva sata nakon jela - ne veći od 7,8),
  • krivulja šećera u krvi (tolerancija na glukozu),
  • urin za glukozu i ketonska tijela,
  • ali najtačniji test je glikovani test na hemoglobin.

Obično su, s obzirom na podatke iz ankete, ovi testovi dovoljni da se postavi dijagnoza.

U kasnijim fazama neophodno je ozbiljno složeno liječenje. Trebao bi uključivati ​​sljedeće:

  1. Šta jesti i šta ukloniti sa jelovnika glavno je pitanje dijabetičara. Jesti šest puta dnevno istovremeno (tako da se gušterača navikne na redovno umjereno opterećenje). Odbijanje proizvoda s visokim sadržajem zasićenih masnoća, lako probavljivih šećera, konzervirana i prerađena hrana, tjestenina, zdrob, riža i druge žitarice. Potrebno je povećati udio visokovrijedne biljne hrane zbog vitamina i vlakana.
  2. Prestanak pušenja, upotreba droga, alkohola.
  3. Kontrola šećera u krvi.
  4. Umjerena fizička aktivnost. Časovi vežbe terapije, kardio, gimnastika najmanje tri puta nedeljno u trajanju od 45 minuta.
  5. Uz blagi oblik, liječenje narodnim lijekovima može se nadopuniti: dekocijama kamilice, boba, borovnice, šargarepe, cimeta itd.

Podrška lijekovima započinje imenovanjem lijeka za smanjenje glukoze u serumu. U budućnosti, s razvojem bolesti, propisani su složeni lijekovi:

  • lijekovi za smanjenje apsorpcije jednostavnih šećera u crijevima i nakupljanje glikogena u jetri,
  • sredstva za poticanje proizvodnje inzulina od strane gušterače,
  • antidijabetički lijekovi za normalizaciju metabolizma lipida.

Dijabetes tipa 2, kao i svaku bolest, lakše je spriječiti nego liječiti. Zašto unaprijed ne preduzmemo preventivne mjere i ne liječimo se u fazi kada se bolest može pobijediti? Jer nemamo potrebno znanje o sebi i svom tijelu.

Vrijeme je da napravite pravi izbor za svoje zdravlje. Pre nego što bude kasno - naprijed! Sada su vam dostupni recepti stari 1000 godina. 100% prirodni kompleksi Trado - Ovo je najbolji poklon za vaše tijelo. Započnite s vraćanjem zdravlja već danas!

Da bismo popunili ovaj jaz, stvorili smo Online akademija za zdravo tijelo . U njemu ćete dobiti informacije o važnim procesima koji se odvijaju u vašem tijelu, naučiti ćete kako da spriječite bolna stanja i da se nosite sa tegobama koje su vas već prevladale.

Svi materijali dati su u pristupačnom i lako probavljivom obliku. Da bi vaš život bio bolji i produktivniji, da održite energičnost i snagu dugi niz godina je predivan cilj, koji svakako moramo postići.

Pretplatite se na moj blog, preporučite ga svojim prijateljima i poznanicima, podijelite veze.

Koja je razlika između dijabetesa tipa 2 i dijabetesa tipa 1

Ako se patologija prvog tipa, koja se javlja uglavnom kod djece i adolescenata, pojavi naglo i neočekivano, tada se druga vrsta disfunkcije pankreasa sazrijeva postepeno.

Dijabetes tipa 1 povezan je s genetskom predispozicijom, drugi - više s načinom života.

Prvo je nužno ovisno o inzulinu, jer se hormon ne proizvodi neovisno, drugi u pravilu nije, mada se inzulin može zahtijevati u vrlo ekstremnoj fazi.

Prema istraživanju WHO, u svijetu (uglavnom u razvijenim zemljama) 5 do 7 posto populacije pati od dijabetesa. Štoviše, među umirovljenicima starijim od 65 godina dijabetičari već imaju 20%. Drugi tip se dijagnosticira mnogo češće od ostalih (80% slučajeva). A što se tiče smrtnosti, kuga dvadesetog veka zauzela je treće mesto nakon podmukle onkologije i kardiovaskularnih patologija. Prognoze WHO-a su takođe razočaravajuće: unatoč razvoju medicine napreduje broj pacijenata sa „slatkom bolešću“. S jedne strane, to je zbog općeg starenja svjetske populacije, a s druge strane, masovnog „pomlađivanja“ bolesti uslijed nepravilnog prehranjevanja i ponašanja u ponašanju - hipodinamije.

Štoviše, budući da smo odlučili razbaciti većinu mitova o dijabetesu, vrijedno je spomenuti takvu karakteristiku modernih farmaceutskih proizvoda jer fokus nije na liječenju, već na ublažavanju simptoma bilo koje ozbiljne bolesti. Većina lijekova prodaje se u mreži popularnih ljekarni, a to je više od 85% ne može se nazvati lijekom. Oni samo ublažavaju simptome. Ista stvar se događa i sa lijekovima protiv dijabetesa. Dijabetičar je prisiljen piti najmanje dva lijeka kako bi se normalizirao krvni tlak, no zašto bi mu trebali, jer je visok ili nizak krvni tlak samo simptom bolesti ili simptom koji ukazuje na razvoj post dijabetičke komplikacije. Zašto ga "izlečiti" dok glavni korijen zla i dalje napreduje?

Farmaceutima je isplativo prodavati lijekove. Oni između ostalog imaju niz nuspojava koje dodatno slabe organizam. Tako sebi pružaju potražnju, jer stječu redovne kupce koji su prisiljeni cijeli život sjediti na tabletima.

Za „tek izrezane“ dijabetičare važno je naučiti kako pravilno nadzirati šta, kada i koliko jesti, kao i raznolikost svakodnevne rutine fizičkim aktivnostima. Ne smijete odmah pobjeći u ljekarnu i kupiti sve lijekove koje vam je propisao ljekar, jer neki od njih nisu samo nepotrebni, već i štetni. Normalizirati šećer u krvi može i treba biti dijeta s malo ugljikohidrata u kombinaciji s fizičkom aktivnošću. Druga stvar je ako je dijabetes u poodmakloj fazi. U ovom slučaju na dnevni red stavljaju se ne samo bolest, već i njezine komplikacije, koje su uzrok sve veće smrtnosti među svjetskim stanovništvom.

Niko nikada nije stvarno potražio efikasan lek za dijabetes. To je jednostavno neisplativo! Ako se sada izlečite, farmaceut će izgubiti većinu prihoda. „Slatka bolest“ je zlatna bolest koja donosi puno novca.

Sasvim je teško nezavisno razumjeti da tijelo postepeno izoštrava ovu bolest. Obično se otkriva tokom neke treće studije, kada se na prazan želudac otkrije višak glukoze u krvnoj plazmi (hiperglikemija) - to je glavni znak dijabetesa. Često to nije klinički očito. Naravno, i drugi simptomi su svojstveni „slatkoj bolesti“, čije se prisustvo često propisuje za druge bolesti. Zbog toga je teško dijagnosticirati. Mnogi žive s njim godinama i toga nisu svjesni. Osoba možda nije svjesna endokrinih bolesti i počinje alarmirati alarm samo kada "dobije" opasne komplikacije dijabetesa (dijabetičko stopalo, oštećenje vida itd.). Stoga se dijagnoza najčešće postavlja nakon laboratorijskih pretraga krvi na šećer.

Posebno se preporučuje kontrolirati situaciju u prisustvu povezanih faktora.

  • Prekomjerna potrošnja slatkih i drugih ugljenih hidrata.
  • Životni stil - sjedeći, neaktivan.
  • Prekomjerna težina ili pretilo.
  • Visoki krvni pritisak i kardiovaskularne bolesti.
  • Ako porodica već ima dijabetičare.
  • Starost iznad 50 godina.

S razvojem dijabetesa, analiza napravljena na prazan stomak pokazuje višak glukoze u tijelu dva do tri puta.

Trebali biste znati da je norma šećera u krvi u rasponu od 3,5 mmol / L do 6,1 mmol / L.

Sve gore navedeno smatra se hiperglikemijom: blaga (do 8,2 mmol / L), umjerena (do 11,0 mmol / L), teška (iznad 11,1 mmol / L). Nakon jela, indikator ne bi trebao biti veći od 8,0 mmol / L, a prije spavanja dozvoljeno je - od 6,2 mmol / L do 7,5 mmol / L.

Da li se dijabetes može izliječiti?

Nakon što je dobila razočaravajuću dijagnozu, osoba mora postaviti takvo pitanje. Nažalost, nemoguće je u potpunosti oporaviti, ali sasvim je moguće ublažiti nečiju sudbinu i produžiti godine aktivnog postojanja koliko god je to moguće.

Iako se dijabetes melitus tipa 2 ne može izlečiti, suština njegovog „zaustavljanja“ svodi se na maksimalno smanjenje šećera u krvi na vrednosti koje se približavaju normalnim, to se također naziva kompenzacija. Strogo slijedeći preporuke endokrinologa, pacijent može značajno poboljšati svoje stanje i dobrobit.

Ali za to treba raditi na sebi. Prvo, da stalno pratimo šećer u krvi (testovi u laboratoriji, glukometri), i drugo, da promenite način života, poboljšavajući njegov kvalitet.

  • Odbijanje loših navika: prejedanje, pušenje, alkohol.
  • Terapijska dijeta
  • Frakcijska prehrana u malim porcijama - 6 puta dnevno.
  • Redovne šetnje na svežem vazduhu i umerena fizička aktivnost (vežbanje, plivanje, bicikl).
  • Održavanje optimalne težine s obzirom na ustav, spol i starost.
  • Održavanje krvnog pritiska ne više od 130 do 80.
  • Biljna medicina
  • Umjeren unos određenih lijekova (ako je potrebno, inzulina).

Koliko ih živi sa dijabetesom tipa 2

Sve ovisi o pravovremenosti dijagnoze i mogućnosti prilagođavanja na novi način. Općenito, oni ne umiru od same bolesti, već od komplikacija. Neumorna statistika tvrdi da su šanse da se dostigne vrlo staračka dob kod dijabetičara tipa 2 1,6 puta niže nego kod apsolutno zdravih vršnjaka. Međutim, činjenica da se njihova smrtnost u posljednjih pola stoljeća nekoliko puta smanjila, ohrabruje.

Očekivano trajanje života ljudi koji imaju dijabetes ovisi o sebi. Svjetsko iskustvo liječenja pokazuje da je kod trećine pacijenata koji prate režim ishrane i režima liječenja stanje potpuno stabilizirano bez upotrebe lijekova. I nemojte se predavati negativnim emocijama. Panika je neprijatelj dijabetičara, kažu endokrinolozi. Stresna situacija može izazvati brzo pogoršanje općeg stanja i razvoj teških komplikacija.

Komplikacije su upravo ono što je druga vrsta dijabetesa opasno. Na primjer, procjenjuje se da je 75% smrtnih slučajeva kod ove bolesti povezano s kardiovaskularnim patologijama. U krvnim žilama, zbog viška šećera, postaje viskozan i gust, zbog čega srce djeluje uz puno stresa. Koja još „iznenađenja“ možete očekivati?

  • Uz dijabetes kompliciran hipertenzijom, udvostručuje se rizik od šloga i srčanog udara.
  • Nefropatija je dijabetička lezija bubrega koja se više ne može nositi sa funkcijama čišćenja u tijelu.
  • Kao rezultat neobrađenog šećera, u jetri se postepeno razvija metabolički poremećaj: masna hepatoza, koja s vremenom postaje hepatitis i završava cirozom.
  • Atrofija mišića ekstremiteta, gubitak osjeta, ukočenost, grčevi (posebno nogu).
  • Dijabetička gangrena s ozlijeđenim stopalima ili gljivičnim infekcijama.
  • Dijabetička retinopatija je oštećenje mrežnice koje može dovesti do potpunog sljepila.

Invalidnost s dijabetesom tipa 2

Razvoj teških komplikacija sa „slatkom bolešću“ prije ili kasnije dovodi do invaliditeta. Prema statistikama, ovakva perspektiva očekuje otprilike polovinu svih koji pate od takve bolesti. Treba napomenuti da ljudi koji pravilno jedu i pažljivo slijede preporuke liječnika mogu izbjeći stanje invalidnosti.

Invalidnost blage (treće) grupe propisana je za umjereni tijek bolesti, kada se funkcionalni poremećaji vitalnih sustava tijela manifestiraju malo, ali već utječu na ukupnu učinkovitost. Takvim ljudima je kontraindiciran u štetnim radnim uslovima, oštrim klimatskim uslovima, poslovnim putovanjima i noćnim smjenama, fizičkom i mentalnom stresu kao i neredovnom radnom vremenu.

1 i 2 grupe

Druga i prva (neradna) skupina dodijeljene su pacijentima kojima je potrebna stalna njega, ograničene pokretljivosti i samoozljeđivanja, a koje izazivaju unutrašnje patologije umjerene i teške težine (teški oblici zatajenja srca ili bubrega, nervni poremećaji s mentalnim poremećajem, dijabetičko stopalo, gangrena, teška zamagljen vid ili sljepoća).

Zabranjeni prehrambeni proizvodi i osnove dijabetičara

Kod dijabetesa pravilna prehrana igra vrlo važnu ulogu. U odabiru prehrane poželjan je individualni pristup, uzimajući u obzir mnoge komponente, ali postoje opće preporuke. Hrana bi trebala biti 25% bjelančevina, a masti i ugljikohidrati ne bi smjeli biti više od 20%, odnosno 55%. U ovom slučaju prednost treba dati proteinima biljnog porijekla, polinezasićenim masnim kiselinama i takozvanim "dugim ugljikohidratima" - s niskim glikemijskim indeksom.

  • Da biste što više ograničili i bolje je izuzeti takozvane zabranjene proizvode: sve vrste slatkiša i konditorskih proizvoda (slatkiše, kolače, kolače, džemove i med, cijeđeni sokovi, nektar i slatku pjenušavu vodu), proizvode od vrhunskog bijelog brašna, muffine, kao i krumpir, šećerna repa, zdrob, polirani riža, tjestenina.
  • Kako bi se smanjila potrošnja zasićenih masnih kiselina koje se uglavnom nalaze u mesu i masnoći (svinjetina, patka, janjetina, sve vrste dimljenog mesa) i mliječnim proizvodima (masna kisela pavlaka, vrhnje, sladoled, sirevi, puter).
  • Pokušajte izbjegavati voće bogato fruktozom: banane, grožđe, jagode, od sušenog voća - datulja, grožđica, smokava.
  • U slučaju metaboličkih poremećaja, tijelo zahtijeva nadopunu korisnih tvari: vitamina (C, D, A, E, grupa B), elemenata u tragovima (magnezijum, hrom, cink, mangan, kalij i druge), aminokiselina, koenzima Q10 itd.

Post i dijabetes

Donedavno su nutricionisti vjerovali da su gladovanje i šećer u krvi nespojivi pojmovi. Ali sada je dokazano da je oštro ograničenje prehrane korisno ne samo za gubitak kilograma, već može da očisti probavni trakt, jetru i ponovo pokrene poremećaje metabolizma u organizmu. Ovo pomaže poboljšanju gušterače, povećanju proizvodnje inzulina i boljoj apsorpciji šećera. Ovakve preporuke su posebno relevantne za dijabetičke patologije drugog tipa u početnim fazama. Postoje primjeri potpunog oporavka terapijskim postenjem pod nadzorom ljekara. U tom slučaju treba obratiti pažnju na dodatno pročišćavanje (navodnjavanje crijeva, klistire), kao i pravilnu pripremu i izlazak tijela iz ovog stanja.

Međutim, ne možete sami gladovati! Čitavo razdoblje posta neophodno je pod budnim okom liječnika koji će pratiti sve procese i pomoći u prilagođavanju "ekstremnim" gladnim uvjetima.

Ako su endokrini poremećaji doveli do neželjenog gubitka kilograma, ni u kojem slučaju se ne biste trebali odreći prehrane i dijeta. U tom slučaju je potrebno samo da povećate kalorični sadržaj hrane. Uz to možete početi izvoditi jednostavne vježbe snage u teretani. Malo više o fizičkoj aktivnosti kod dijabetesa razgovarali smo u članku koji govori o glikemijskom indeksu i osnovama prehrane s dijabetesom.

Ako pronađete grešku, odaberite dio teksta i pritisnite Ctrl + Enter.

Pogledajte video: Sugar: The Bitter Truth (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar