Skuša skuha u pećnici - ukusni recepti za skušu pečenu u rerni

U foliji

Jela od skuše → Pečeni skuša

Pečena skuša vrlo je ukusna i zdrava. Recepti za njegovu pripremu su razni, reći ću vam kako kuhati skušu u foliji u pećnici.

Jedno od najukusnijih ribljih jela je pečena skuša u foliji. Ova lijepa riba odlikuje se sadržajem masti i korisnošću. Dimljena skuša i pečena skuša u foliji su neobično dobri. Pročitajte kako peći skušu na roštilju.

Postoji mnogo recepata za pravljenje skuše, prema kojima je riba upravo slasno ukusna. Nudimo jednu od opcija: pečenu skušu s mrkvom i lukom. Skuša se peče u foliji - to osigurava jednoliko kuhanje izvana i iznutra. Punjena skuša u pećnici ispada izvrsno - nježna, sočna i vrlo mirisna.

Pečena skuša s povrćem u umaku od kiselog vrhnja vrlo je ukusno jelo. Skuša skuha po ovom receptu je nevjerovatno sočna i nježna.

Ukusna skuša s nježnim sirom i limunskim punjenjem.

Zanimljivo jelo za ljubitelje pečene ribe je skuša punjena jajima, šargarepom i začinskim biljem.

Skuša pečena u marinadi od senfa i majoneza neobično je nježna.

Recept za skušu pečenu s jajima i lukom.

Današnji recept je punjena skuša, pečena u foliji. Kao nadjev uzimamo kuvani krompir i krem ​​sir. Začini će biti mirisna nota (prednost dajemo hm-suneli).

Peći skuha skuša s krompirom i rajčicom u sosu od kiselog vrhnja.

Riba je vrlo zdrava, ali nije je uvijek moguće kuhati tako da ostane sočna. Divna opcija je peći ribu u foliji. Vrhunac ovog jela od skuše je nadjev od jaja, začinskog bilja, francuskog senfa i sojinog sosa, koji namoči nježnu skuša i daje joj dodatnu aromu i ukus.

Jednostavan recept za punjene ribe pečene u pećnici. Skuša skuha je idealna za pečenje - sočna je, masna i što je najvažnije, ima malo kostiju.

Pečena skuša s lukom i limunom vrlo je ukusno jelo. Riba u pećnici ispada ukusna, sočna i hrskava. Savjetujem vam da isprobate pečenu skušu u foliji, pripremljenu po našem najjednostavnijem receptu!

Skuša skuha u foliji - na prvi pogled vrlo jednostavno jelo, ali ukus je nevjerovatan! I vruće i hladno.

Za svoj stol preporučujem vrlo zdravo jelo. A pečena skuša s povrćem vrlo je ukusna. Za romantičnu večeru - sama stvar :) Uzmite bocu dobrog bijelog vina i. Dobro društvo, prijatelji!

Voliš li pečenu ribu baš poput mene? Onda je ovaj recept za skušu pečenu s rajčicom i limunom baš za vas. :)

Ako želite ukusno nahraniti svoje najmilije, ali nema načina da se dugo raspravljate, onda će ovaj recept pomoći. Trebat će vam minimalno vrijeme, a ukus jela je jednostavno veličanstven. Riba je nježna, a povrće natopljeno njenim sokom zadivljujuće.

Sva prava na materijale koji se nalaze na web stranici www.RussianFood.com zaštićena su u skladu s važećim zakonom. Za bilo kakvu upotrebu materijala sa stranice, potrebna je hiperveza na www.RussianFood.com.

Uprava web mjesta nije odgovorna za rezultat primjene kulinarskih recepata, načina njihove pripreme, kulinarskih i drugih preporuka, zdravlja resursa na koje se postavljaju hiperveze i za sadržaj reklama. Administracija web lokacije možda ne dijeli stavove autora članaka objavljenih na web stranici www.RussianFood.com



Ova web stranica koristi kolačiće za pružanje najbolje moguće usluge. Boravkom na web lokaciji prihvaćate pravila web lokacije za obradu ličnih podataka. SAglasan sam

Šta je potrebno za pečenje skuše u rerni?

Svježe smrznutu skušu odmrznite, isperite, režite peraje, glavu i rep, uklonite udubljenja crnim filmom. Ako trebate ispeći komade, narežite ih na potrebne komade. Za punjenje trupla skuše trebat će vam oprano i oguljeno povrće: luk, svježa mrkva, svježi krompir, svježi limun, češnjak. Odmah pripremite potrebne začine za recept: sve vrste mljevenih i graških paprika, senf sjemenki, set začina za kuhanje ribe, bilje po vašem izboru: kopar, peršun, celer, bosiljak i još mnogo toga. Prije trljanja trupla skuše s začinima, prvo morate namazati vrh i iznutra biljnim uljem.

Ako trebate marinirati skušu po receptu, trebat će vam stolni ocat ili limunska kiselina, eventualno malo granuliranog šećera i nužno uobičajena sol.

U procesu kuhanja skuše, pečene u pećnici, trebat će vam daska za rezanje ribe, oštar nož i pribor za marinadu i umak. Podmažite suhu i čistu tepsiju ili drugu posudu za pečenje uljem i obložite papirom za kuhanje. Zagrejati pećnicu ili ostaviti hladnom. Ako vam je propisan recept, pripremite lonac za pečenje ili staklenke.

1. Klasičan recept za skušu iz pećnice

Prema ovom receptu, brzo i jednostavno možete pripremiti ukusnu večeru za cijelu obitelj koja bi se zahvaljujući odličnom ukusu i aromi trebala dopasti i onim domaćinstvima koja su ravnodušna prema ribi.

  • skuša - 1 komad,
  • luk - 1 komad,
  • paradajz sos - 2 kašike,
  • majonez - 2-3 kašike,
  • svježi limun - 1 komad,
  • mljeveni crni biber po ukusu,
  • sol po ukusu
  • mješavina začina za ribu - 1 vrećica.

Prema klasičnom receptu, pečemo skušu u rerni ovako:

  1. Trup skuše isperite vodom, pustite da se ocijedi i obradite: rezati peraje, rep i glavu, rezanjem trbuha, uklonite sve unutrašnjosti crnim filmom i isperite njegovu šupljinu. Trup narežite na komade i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Kuhane začine pomiješajte u plitkom tanjiru, gdje valjajte komade skuše s obje strane.
  3. Narezani luk narežite na tanke kolutove. U zasebnoj zdjeli pomiješajte majonez sa umakom od rajčice ili kečapom.
  4. Na lim za pečenje namazan uljem i obložen papirom za kuhanje stavite komade skuše, nasjeckane začinima i umočene u mješavinu paradajz sosa i majoneza. Rezanci luk narezan na kockice između njegovih komada. Preostali sos od paradajza i majoneza pospite s mrežom ovim komadima.
  5. U prethodno zagrejanu rernu stavite posudu za pečenje skuše i pecite je na 180 plus stepeni C 30-35 minuta dok ne poprime zlatno smeđu boju.
  6. Ribu poslužite blago ohlađenu i ukrašenu kriškama limuna. Kao prilog takvoj ribi prikladan je pire krompir posut sjeckanim svježim koparom.

2. Jednostavan recept: „Skuša pečena u foliji“

Način pečenja skuše u foliji u pećnici, koji se u posljednje vrijeme naširoko koristi, daje domaćici nekoliko prednosti: jednostavna, brza i čista pećnica, a riba na izlazu - „lizat ćete prste“ - sočna, nježna, aromatična iz čitave gomile začina - gotovo dijetalno jelo s minimalnom količinom biljnog ulja i s kompletnim asortimanom ribljeg „korisnog programa“.

  • skuša - 1 komad,
  • svježi krompir - 1 komad,
  • luk - 1 komad,
  • svježa mrkva - 1 korijen,
  • majonez - 1 kašika,
  • mljeveni crni biber - po ukusu,
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Prema jednostavnom receptu: „Skuša pečena u foliji u rerni“ - kuvajte ovako:

  1. Kuhajte odmrznutu svježe smrznutu ribu uklanjajući peraje, rep, glavu i udubljenja crnim filmom. Lešinu isperite, ostavite da se ocijedi i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Povrće ogulite, operite i narežite: krompir s kockicama, mrkva sa slamkama, luk s pola prstena.
  3. Trup narežite sa kuhinjskom solju iznutra i izvana, namažite majonezom i lagano pospite crnim biberom.
  4. Raširite foliju na koju položite pripremljenu ribu i zalijte je nasjeckanim povrćem. Prekrijte preostalo povrće i lagano umotajte sve, izbegavajući pucanje folije i curenje soka.

Stavite skušu zamotanu u foliju na lim za pečenje i u prethodno zagrijanu rernu. Pečenje traje 30-35 minuta. Gotovu ribu možete poslužiti i hladnu i toplu uz povrće ili čips.

3. Recept od skuše u foliji pečen u rerni sa belim lukom i začinskim biljem

Skuša skuvana u foliji s češnjakom i začinskim biljem u pećnici je poslastica dostojna čak i svečanog stola. Ovaj se recept razlikuje od sličnog prethodnog recepta po prisustvu bijelog luka i korijandera, koji pečenoj ribi daje jedinstveni ukus.

  • skuša - 1 komad,
  • maslinovo ulje - 2 kašike,
  • beli luk - 2-3 režnja,
  • zelja korijandera - 2-3 grane,
  • peršinova zelje - na ukus,
  • limunov sok - 1 kašika,
  • sveži začin - na ukus,
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Skuša, pečena u rerni u foliji s češnjakom i začinskim biljem, priprema se na sljedeći način:

  1. U otopljenoj svježe smrznutoj ribi uklonite peraje, rep, glavu i udubljenja tako da ne ostane crni film. Isperite pripremljeni trup, ocijedite ga i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Izgnječite 1 češanj češnjaka s biberom i solju u mortu dok ne porumene, ulijte maslinovo ulje i limunov sok. Drugi češanj češnjaka usitnite nasjeckanim biljem.
  3. Ribu potpuno premažite češnjačno-limunovom masom, napunite joj šupljinu zeljem i češnjakom i pažljivo je umotajte u foliju bez naleta, eliminirajući mogućnost istjecanja soka. Stavite skušu zamotanu u foliju u hladnjak na 40 minuta da se marinira. Nakon ovih minuta, pošaljite ribu u foliju u prethodno zagrijanu rernu na 35-40 minuta na 180 plus stepeni.

Izvadite gotovu ribu iz rerne, razvijte foliju i stavite je na porcionirane tanjire s povrćem i prilogom, na primjer, kuhanom rižom.

4. Domaći recept - skuša pečena u pećnici u rukavu

Posebnost kuhanja skuše prema ovom receptu je zamjena prilagodbe njegovog pečenja u pećnici s rukavom za pečenje, što daje veće mogućnosti za uvrštavanje novih sastojaka kako bi se postigao odličan okus i miris pečenog proizvoda. Možete staviti više nasjeckanog luka, limuna, maslina i cherry rajčice.

  • skuša - 1 komad,
  • maslinovo ulje - 2 kašike,
  • luk - 1 komad,
  • svježi limun - 1 komad,
  • preferiraju se masline
  • cherry rajčica - poželjno
  • mljeveni crni biber - po ukusu,
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Prema jednostavnom domaćem receptu, skuha pečena u rerni u rukavu priprema se kako slijedi:

  1. Pripremite odmrznutu svježu smrznutu skušu uklanjanjem peraja, repa, glave i udubljenja crnim filmom. Lešinu isperite, ostavite da se ocijedi i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Izrežite oguljeni luk na pola prstena, stavite u prikladnu posudu, posolite i lagano pirjajte, miješajući rukama. Oprani svježi limun narežite na tanke kriške. Cherry rajčice oštrim nožem prepolovite.
  3. Trup narežite na sve strane, uključujući šupljinu, mešavinom maslinovog ulja sa solju i crnim biberom. Njenu šupljinu napunite mješavinom nasjeckanog luka i kriške limuna, isječenih na pola kruga.
  4. Preostali luk i kriške limuna stavite u rukav zavezan na jednom kraju, na njih stavite punjene ribe. Prekrijte ga polovicama trešnje i maslina. Zavežite drugi kraj rukava i stavite posljednji na lim za pečenje, koji se stavlja u rernu, gdje na režimu od 180 plus stepeni C pecite skušu 30 minuta. 10 minuta prije kraja pečenja napravite rez na vrhu da riba postane smeđa.

Gotovu skušu da izvadi svoju pećnicu, bez rukava, stavite na pladanj, ukrasite grančicama svježeg bilja, sjedinite s prikladnim prilogom i gozbom za cijeli svijet!

5. Recept za pečenje skuše u tegli u rerni

Recept - ne može biti lakše: pećnica i tegla izvrsno rade. Domaćica može samo pripremiti ribu, oguliti i izrezati povrće i poslati u rernu za pečenje.

  • skuša - 1 komad,
  • svježa mrkva - 1 korijen,
  • luk - 1 komad,
  • grašak crni biber - 5-7 graška,
  • biljno ulje - 1-2 kašike,
  • lovorov list - 1 komad,
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Prema receptu za pečenje skuše u tegli u rerni, kuvamo ribu ovako:

  1. Svježe smrznutu skušu odmrznite i najprije izvadite peraje, rep, glavu i sve unutrašnje strane, isperite lešinu, ostavite da se ocijedi i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Ribu narežite na manje obroke i potpuno je naribajte solju.
  3. Narezani luk narežite na tanke polukrste, a oguljenu mrkvu naribajte.
  4. U litarsku čistu staklenu teglu stavite povrće i ribu u slojevima, premještajući sa graškom papra i mrvicom lovorovog lista.
  5. Sadržaj limenke zatvorite i napunite uljem. Staklenku prekrijte folijom i stavite u hladnu pećnicu, koja je uključena na 180 stepeni C i kuhajte 1 sat.

Na kraju kuhanja isključite pećnicu, pažljivo izvadite teglu u rukavicama i malo ohladite. Sadržaj staklenke nježno istresite na jelo i poslužite direktno u njemu, ukrašavajući ga grančicom svježeg bilja - svi će uzeti porciju.

6. Originalni recept: „Skuša skuhana u loncu u rerni“

Male glinene posude u kojima se obično peče meso, skuša skuhana povrćem sigurno će impresionirati svečano jelo i oduševit će jedinstveni ukus njegovog sadržaja - nježnu i mirisnu ribu.

  • skuša - 1 komad,
  • maslinovo ulje - 2 kašike,
  • svježa mrkva - 1 korijen,
  • svježi luk - 1 komad,
  • mješavina začina za ribu - 1 vrećica,
  • grašak od paprika - 10 zrna,
  • lovorov list - 1 komad,
  • sjemenke senfa - 1 kašika,
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Prema originalnom receptu, skuha, pečena u loncu u rerni, priprema se kako slijedi:

  1. Pripremite trup ne sasvim odmrznute svježe smrznute skuše uklanjajući peraje, rep, glavu i udubljenja. Ribu isperite, pustite da se ocijedi i osušite papirnatim ručnikom.
  2. Trup narežite na male porcije i potpuno ih naribajte solju.
  3. Narezani luk narežite na tanke polukrste, a oguljenu mrkvu naribajte.
  4. U svaku posudu sipajte malo biljnog ulja, dodajte žitarice senfa i grašak mirisa.
  5. Položite slojeve naribane šargarepe, komad ribe, nasjeckani luk - sljedeći sloj ponovite istim redoslijedom. Sadržaj lonca zapecatite dovoljno prostora da se poveća tijekom pečenja da ne bi pobegli.
  6. Na vrhu sipajte malo biljnog ulja, stavite krišku lovorovog lista i, zatvorite poklopac, stavite na lim za pečenje, s kojim ćete staviti u hladnu pećnicu. Uključite vatru i pecite skušu u loncu 1 sat na 180 ° C režimu.

Gotove posude izvadite sa svih mjera opreza iz pećnice, uklonite kapke, pospite ih nasjeckanim svježim biljem i ukrasite kriškama svježeg limuna. Poslužite u loncima.

7. Recept skuše sa mljevenim rernama

Ako vaša pećnica ima funkciju roštilja, kuhanje tako ukusne skuše je jednostavno. Riba je dobivena u zlatnoj kore, sočna i meka s neobično aromom usta.

  • skuša - 1 komad,
  • soja sos - 1/4 šolje,
  • svježi limun - 1 komad,
  • gotova senf - 1 kašika,
  • mljeveni crni i bijeli papar po ukusu,
  • preferira se đumbir
  • korijander
  • kuhinjska sol - po ukusu.

Peći skušu u pećnici prema receptu na sljedeći način:

  1. Skuhajte odmrznutu svježu smrznutu skušu, narežite peraje, rep, glavu i potpuno uklonite njuške. Trup temeljno isperite, pustite da se ocijedi i nakon toga osušite papirnatim ručnikom.
  2. U zasebnoj zdjeli pomiješajte sojin sos sa senfom, začinima i solju.
  3. U pripremljeni trup napravite poprečne posjekotine na obje strane i u roku od 1 sata stavite posudu sa sojinim sosom za kiselo meso.
  4. Dok riba luči, narežite limun na tanke polukruge, a đumbir ogulite na tanke kriške. Nakon ukiseljenja stavite pola krigle limuna i tanjir đumbira u bočne rezove skuše.
  5. Stavite ribu na roštilj, uključite način roštilja i pecite do zlatno smeđe boje. Gotovu ribu na žaru ukrasite nasjeckanim svježim biljem i poslužite s umakom.

Recept za umak od skuše skuše od rerne

Pripremite tekuću karamelu od male količine šećera pa dodajte sojin sos, malo količine soka od limete, balzamičnog sirćeta i Worcester sosa.

Sve promiješajte i na laganoj vatri uz stalno miješanje, dodajte do guste mase, kuda dodajte još soka od limete i kriške ljute paprike, nasjeckani luk, cilantro i malu količinu maslinovog ulja, sol i papar po ukusu.

Savjeti za kuhanje pečenja skuše u rerni

Nije potrebno odmrzavati potpuno smrznutu skušu za kuhanje u pećnici, lakše je obraditi dok je još gusta i lako se rezati oštrim nožem, kad pripremate trup za pečenje u pećnici, ne možete odsjeći glavu, nego se ograničiti na uklanjanje škrge - ona ima slikovitiji izgled s glave.

Imajte na umu da je prilikom polaganja pripremljene ribe na foliju racionalnije položiti prvi sloj povrća kako koža ribe ne bi izgorjela, gornji dio štiti i sloj povrća od izgaranja. Veoma je važno umotati ga u foliju kako ne bi došlo do curenja soka, koji ima tendenciju izgaranja na limu za pečenje - izgoreni miris gotovog jela neće dati bonuse za ukus. Pri dodavanju majoneze ili biljnog ulja treba imati na umu da je iz masne ribe i za njega je dovoljan vlastiti sadržaj masti. Sa masnoćom ne bi otišli predaleko.

Značajke pripreme skuše

Danas domaćice često kuhaju ribu, posebno je ovo jelo popularno za praznike. Koja se vrsta ribe najčešće može vidjeti na prazničnom stolu?

Skuša skuše je morska riba, skuša sadrži nekoliko grupa vitamina, elemenata u tragovima poput cinka, fosfora, kalijuma i natrijuma. Zbog tako bogatog sastava, skušu preporučujemo koristiti svim ljudima, bez obzira na starosnu dob, osim kod bolesti jetre i bubrega.

Riba ima nježnu specifičnu aromu; jela od skuše su ukusna, sočna i aromatična. Neki radije jedu skušu isključivo u dimljenom ili konzerviranom obliku. Međutim, kuhari kažu da od svježe skuše možete bukvalno "raditi čuda"!

Svježe pečena skuša u rerni ima neverovatan ukus i aromu, što jelu daje posebnu okretnost. Ali nemojte se uznemiriti ako ste za kuhanje skuhali svježe smrznutu skušu: uz pravilnu obradu, pečena skuša u pećnici bit će izvrsna poslastica za goste.

Jednostavan recept za kuhanje u foliji

Za kuhanje skuše u foliji ne morate imati posebne kulinarske vještine.

Prije početka rada zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Sada možete obaviti preradu ribe. Trup se mora izvagati i oguliti. Po želji možete ukloniti glavu i rep, kao i kosti. Isperite ribu pod tekućom hladnom vodom. Nakon sušenja papirnatim ručnikom, riba se može naribati solju i začinima po ukusu.

Dalje, morate pripremiti foliju i lim za pečenje. Ribu širimo na lim folije i dobro je umotamo. Stavite posudu za pečenje sa skušom u rernu na 40 minuta.

Pečena skuša s krompirom

  • 1-2 skuše,
  • 5-6 srednjih krumpira,
  • 1 mala šargarepa ili luk po ukusu,
  • majonez ili pavlaka, 100 g,
  • so.

Zagrijavajući pećnicu na 180 stepeni, možete pripremiti skušu. Da biste to učinili, odsjecite glavu i rep ribama, uklonite kralježnicu rezanjem leđa. Rezultirajući file može se iseći na sitne komade ili ga ostaviti kakav je.

Čisti oguljeni krompir i mrkvu treba isjeći na tanke kriške manje od 1 cm. Na lim za pečenje obložen folijom položiti sloj krompira i mrkve, povrće mora biti posoljeno i namazano majonezom (kiselom pavlakom).

Nakon vrha stavimo filete skuše s kožom prema gore, također predhodno solju. Ribu na vrhu namažite majonezom (pavlakom), pokrijte folijom i pošaljite u pećnicu na 25-35 minuta.

Pečena skuša s povrćem

Glavna značajka recepta skuše s povrćem je ta što možete stvoriti puno varijacija dodavanjem različitog povrća po vašem ukusu.

  • 1 skuša,
  • 1 šargarepa
  • 1 luk,
  • zelje: kopar i peršun,
  • začini za ribu,
  • kisela pavlaka ili majonez, 120 g.

Povrće narežemo na tanke kriške (pola kolutića), sol i papar po ukusu, operimo i osušimo zelje. Na sloj povrća stavite pripremljeni slani file od ribe. Zelenilo treba staviti ispod fileta ribe, a preostalo zelje staviti na povrće.

Ribu podmažite majonezom ili kiselim vrhnjem, dodajte preostali dio manje od pola čaše vode i prelijte povrće. Stavimo u pećnicu na 30 minuta. Prije posluživanja izvadite zelje i pospite svježim.

Rukav skuše

Nijednoj domaćici neće biti teško skuhati skušu u rukavu ili vrećici za pečenje. Recept i slijed prilično su jednostavni i podsećaju na kuhanje skuše u foliji.

  • 1-2 skuše,
  • jedan luk
  • zeleni kopar,
  • tvrdi sir 100 g,
  • sol i začini.

Prije izlučivanja ribe potrebno je marinirati sitno sjeckani luk: posuti ga polovinom soka od limunova soka, posoliti i ostaviti 25 minuta. Očistite ribu iznutra, naribajte začinima i solju, po želji izvadite glavu i rep. Potrebno je napuniti trbuh skuše nadjevom od naribanog sira, kiselog luka i sitno sjeckanog zelenila. Stavite ribu u rukav i pošaljite u rernu na 25-30 minuta.

Pečeni skuša sa limunom i biljem

  • skuša 1-2 trupla,
  • 1 limun
  • gomila zelenila (peršun, kopar),
  • biber, sol.

Recept za ribu s limunom prilično je jednostavan. Ribu treba oprati i očistiti, ukloniti udubljenja. Ribu naribajte sa soli i začinima, prelijte sokom od limuna.

Na vrhu ribe napravite nekoliko rezova i u nju stavite kriške limuna i zelje. Ubacite kopar i peršin u trbuh ribe. Zamotajte ribu u foliju i pecite u rerni 35 minuta na 180 stepeni.

Skuša skuhana od šampinjona i luka

Kombinacija ribe i gljiva mnogima će se činiti iznenađujućim, ali rezultat će premašiti očekivanja. Skuša skuše je s bilo kojim gljivama, ali šampinjoni su najprikladniji zbog nježnog ukusa.

  • 2 skuše,
  • gomila peršuna
  • 200 g šampinjona,
  • 1 mali luk,
  • 100 g tvrdog sira
  • 2 žlice. kašike nemasne kisele pavlake,
  • biljno ulje
  • brašno za ribanje od ribe,
  • sol i biber, začin za ribu.

Riba se mora pripremiti i samljeti. Nakon zagrijavanja tave na jakoj vatri, uvaljajte ribu u brašno, pržite je sa svake strane 1-2 minute i uklonite sa vatre. Pržite gljive s lukom dok ne skuhaju. Pokrijte lim za pečenje folijom, stavite ribu s oguljenom kožom premazati i premažite kiselim vrhnjem, na vrh fileja stavite gljive i luk, pospite sitno nasjeckanim peršunom i naribanim sirom. Pokrijte skušu folijom i stavite u rernu na 25 minuta.

Skuša sa sirom

  • skuše 2 kom.,
  • 200-250 g tvrdog sira,
  • sol, začini.

Ribu treba očistiti iznutra, samljeti. Filete prerežite na pola i naribajte sa solju i začinima. Pekač obložite papirom za pečenje ili folijom, ribu namažite kožom prema dolje i pospite naribanim sirom. Pošaljite u rernu prethodno zagrejanu na 180 stepeni na pola sata.

Nasjeckana skuša

Zbog činjenice da će riba biti unaprijed podijeljena na porcije, to će olakšati posluživanje hrane na stolu. Uostalom, rezanje gotove skuše za vrijeme ručka ili večere nije uvijek prikladno (riba postaje toliko sočna da se samo drobi).

  • 1-2 skuše,
  • sok pola limuna,
  • kopar i peršun,
  • 1-2 sijalice,
  • 150 g tvrdog sira
  • majonez ili pavlaka 100 g,
  • sol i začini.

Za kuhanje, skuše se moraju podijeliti na porcije. To možete učiniti na 2 načina: narežite ribu na uobičajeni način ili narežite i narežite filete.

Narežite skušu sa začinima i solju, dodajte sok od limuna (po izboru), namažite kiselim vrhnjem ili majonezom i stavite na lim na foliju. Na vrh stavite luk narezan na pola prstena, grančice zelenila i naribani sir. Stavite jelo u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni na 25 minuta.

Pečeni skuša sa rižom

  • 1 velika skuša,
  • 180 g kuvane riže,
  • 1 šargarepa
  • ½ luka,
  • sol i biber.

Da biste skuhali skušu pečenu s rižom, pržite luk i šargarepu u tavi do zlatne boje, a zatim ih pomešajte sa rižom. Posolite pripremljenu oguljenu ribu i stavite na „jastuk“ rižu i povrće, a trbušni trbuh napunite rižinim punjenjem. Stavite u rernu na 35 minuta na 180 stepeni.

Skuša, punjena jajima i začinskim biljem

  • 2 skuše,
  • 2-3 kuhana jaja
  • 70 g mljevenog tvrdog sira,
  • zeleni luk, kopar,
  • 1 limun
  • začini po ukusu.

Prije kuhanja ribu je potrebno oprati, ukloniti greben i kosti, a da ne skuvate skuša potpuno, ali rastavite samo trbuh. Zasebno pomiješajte naribana kuhana jaja, sir i sjeckano zelje. Ribu naribajte sa soli i začinima, iscijedite sok od limuna i napunite nadjevom.

Punjene skuše u foliji i zamotati. Pecite u rerni na 180 stepeni 45 minuta.

Ostali recepti za ribu

Skuša skuše jedna je od najpopularnijih riba u svijetu, a posebno u Rusiji. U svakoj regiji proizvod se priprema drugačije prema svojoj tradiciji i preferencijama ukusa.

Recepti pokrivaju ne samo najpoznatije metode prerade ribe, poput prženja, pečenja, pušenja. Vrlo su popularni recepti od slane skuše, pečene na vatri, pirjane s povrćem i pržene u tijesto sa slatko-kiselim sosom.

Postoje i takvi jedinstveni recepti: supa od skuše, salata od slane skuše, paste od skuše, skuše od skuše, skuše od skuša i čak i mesne okruglice!

Zaključak

Nije ni čudo što postoji toliko puno recepata za pečenu skušu. Svaki kuhar ili domaćica dobro su svjesni ukusnih riba i imaju svoj "potpis" recept.

Na popisu mogućih jela od skuše može se naći dugo vremena. Pored dostupnih korisnih svojstava, postoji još jedan plus - ribu je pripremiti prilično jednostavno: nema potrebe čišćenja od ljuske, a sam postupak kuhanja ne treba mnogo vremena.

A koji drugi recept za pečenu skušu u rerni može ugoditi gostima?

Toliko vas volimo i cijenimo vaše komentare da smo spremni dati svakog mjeseca 3000 rubalja. (telefonom ili bankovnom karticom) najboljim komentatorima bilo kojeg članka na našoj web stranici (detaljan opis natječaja)!

  1. Ostavite komentar na ovaj ili bilo koji drugi članak.
  2. Potražite sebe na listi dobitnika na našoj web stranici!
Vratite se na početak članka ili idite na obrazac za komentar.

Majka dvoje dece. Domaćinstvom vodim više od 7 godina - to je moj glavni posao. Volim eksperimentirati, neprestano isprobavajući različita sredstva, metode, tehnike koje nam mogu učiniti život lakšim, modernijim, zasićenijim. Volim svoju porodicu.

5 komentara na članak „TOP 10 recepata za skušu pečenu u rerni“

Obožavam skušu, ali najčešće je kupujem samo za kućno soljenje. Pekla ga je samo jednom - u prirodi u ugalju. Bilo je nerealno ukusno!

Često pečem skušu u pećnici, već sam neko vrijeme prestao dodavati sol, koristim samo začine.

Stvarno volim ribu. Iskreno, ne doživljavam skušu zbog njenog mirisa, ribljeg nakupljanja ribe, sadržaja masti. U svakom slučaju, uvijek mi se činila kao konzervirana, soljena i dimljena.Kakva dijetalna riba, jela na pari ili juha? Stoga, kad sam je vidio na stolu naše kuhinje, prkosno sam rekao svoje „FI“ i pitao mog muža:
- Kupili ste sebi sol?
- NE, BREW.
- WAAAAARIT. Ti si lud. To je takav smrad i ne može se generalno riba kuhati.
„Jednostavno ne znate kako to kuhati“, nasmešio se i pokazao mi majstorsku klasu, „I ako mirišete, onda ću oprati suđe, inače ćete.“

Nakon toga otišao sam na internet i odlučio pročitati, ali o kakvoj se ribi radi? Moje iznenađenje nije znalo granicu i mislim da ako mi se dopada, jednom sedmično ga moram pojesti. Riječ je o prvaku OMEGA-3, koji je neophodan trudnicama i dojiljama - da njeguju plod i održavaju laktaciju, ublažavaju depresiju, poboljšavaju vid i još mnogo neobično divnih svojstava.
Sadrži:
- svarljiva 3 puta brža od proteina govedine: u 100 grama ova riba sadrži do polovine dnevnog unosa,
-Omega-3 masne kiseline, zbog kojih se nivo holesterola normalizuje,
-Vitamin B12: zahvaljujući svom sadržaju na ćelijskoj razini, potrošnja kisika se povećava,
Vitamin A je potreban za rast i regeneraciju kože i sluzokože,
- riblje masnoće: proširuje krvne žile srčanog mišića, što uzrokuje smanjenje ugrušaka u krvnim žilama,
- fosfor koji jača kosti i zube,
sumpor koji pomaže u borbi protiv štetnih bakterija
Cink: potreban je za funkcionisanje svake ćelije u tijelu,
- mangan, koji utiče na razvoj skeleta,
- kalijuma, koji je potreban mekim tkivima,
- natrijum za održavanje vode-soli i ravnoteže u ćelijama u telu
-nicotinska kiselina i vitamin D za jačanje kostiju i nervnog sistema,
-selenijuma neophodnog za normalno funkcionisanje imunološkog sistema.

Hvala na korisnom i zanimljivom članku!
Skuša skuhana u pećnici u rukavu ili foliji pravi je hit blagdanske trpeze! Za njegovu pripremu nije potreban poseban pristup.

Ukusna skuša u rerni s paradajzom, lukom i sirom - korak po korak recept za fotografiju

Izvorni recept iznenadiće ne samo domaće, već i pozvane goste. Rajčica će dodati sočnost, prženi luk laganu slatkoću, a ružičaste kore od sira učinit će jelo zaista svečanim. I sve to uprkos činjenici da se to priprema vrlo brzo.

Uputstvo za kuvanje

Uhvati skušu. Odsecite glavu i rep, kao i peraje. Zatim oštrim nožem presjecite prtljažnik duž leđa. Uklonite greben i sve kosti. Pa, ili barem najveći.

Polovinu soli i izlijte sokom od limuna. Ostavite da stoji 20 minuta. Zatim u tavi pržite malo ulja.

Da biste ribu bolje ispržili, lagano je pritisnite lopaticom na površinu. I pokušajte da ne pretjerate. Dosta 5-6 minuta na jakoj vatri, jer ćete ga i dalje peći.

Pečene polovice stavite na podmazani lim za pečenje.

Izrežite luk na pola prstena i pržite u ulju preostalom od ribe. Rajčicu narežite na krugove, narežite sir.

Ribu namažite kiselim vrhnjem. Na vrh stavite rajčicu, pa prženi luk, pospite naribanim sirom. Staviti u rernu.

Čim porumeni sir, možete ga dobiti. Obavezno hladiti prije posluživanja. Svako prilog je pogodno za takvo jelo, a ne zaboravite na svježe povrće.

Skuša skuhana u foliji u rerni sa limunom - najlakši recept

Da biste pripremili sledeće jelo potrebno vam je:

  • skuše - 2 kom. (težina jedne ribe je oko 800 g),
  • limun - 2 kom.,
  • soli
  • mljevenu papriku i (ili) začin za ribu.

Šta učiniti:

  1. Zamrznutu ribu odmrznite na sobnoj temperaturi.
  2. Ostružite nožem za uklanjanje jedva primetnih ljuskica.
  3. Napravite rez preko trbuha i uklonite ga iznutrice. Škrge su sečene od glave.
  4. Isperite ribu iznutricanu hladnom vodom i ubrusom isperite višak vlage. Na stražnjoj strani napravite 3-4 plitka ureza.
  5. Operite limun. Jedan rez na pola. Iscijedite sok iz svake polovine na lešine ribe.
  6. Solite skušu i biber po ukusu. Po želji začinite posebnom mješavinom začina. Ostavite da leži na sobnoj temperaturi 10-15 minuta.
  7. Drugi limun narežite na tanke krugove.
  8. U sredinu svakog lešina stavite par kriški limuna, a preostale umetnite u reznice na stražnjoj strani.
  9. Svaku ribu zamotajte u poseban list folije i stavite na lim za pečenje.
  10. Stavite u rernu. Uključite grejanje na 180 stepeni.
  11. Pecite 40-45 minuta.
  12. Uklonite posudu, lagano otvorite foliju i vratite u rernu na još 7-8 minuta.

Pečenu ribu poslužite sami ili uz prilog.

Recept za krumpir skušu u pećnici

Za kuhanje skuše s krumpirom u rerni potrebno je:

  • riba - 1,2-1,3 kg
  • oguljeni krompir - 500-600 g,
  • luk - 100-120 g,
  • zelje - 20 g,
  • ulje - 50 ml
  • soli
  • biber
  • pola limuna.

Kako kuhati:

  1. Krumpir krompira narežite na tanke štapiće i stavite u posudu.
  2. Izrežite luk na pola prstena ili kriške i pošaljite ga na krumpir.
  3. Povrće posolite, popaprite po ukusu i ulijte polovinu ulja. Razmjena.
  4. Ribu izvadite, izvadite glavu i narežite na obroke.
  5. Pospite ih limunom, pospite solju i biberom.
  6. Vatrostalni oblik namažite ostacima biljnog ulja.
  7. Povrh toga stavite krompir i ribu.
  8. Pošaljite obrazac u rernu, zagrejanu na + 180 stepeni.
  9. Pecite dok ne skuhate. Obično to traje 45-50 minuta.

Gotovo jelo pospite biljem i poslužite.

Za skušu s lukom trebate:

  • skuše 4 kom. (težina svake ribe s glavom je oko 800 g),
  • luk - 350-400 g,
  • biljno ulje - 30 ml,
  • kremasto - 40 g po volji,
  • soli
  • lovorov list - 4 kom.,
  • mljevena paprika.

Korak po korak:

  1. Ribe i lešine oprajte.
  2. Režite ih solju i pospite paprom.
  3. Ogulite luk, isecite ga na pola prstena i posolite po ukusu.
  4. Podmažite lim za pečenje ili tepsiju biljnim uljem.
  5. Unutar skuše stavite komad luka i jedan lovorov list i stavite ga na lim za pečenje.
  6. Preostali luk pospite okolo i prelijte preostalim uljem.
  7. Pecite u centralnom delu rerne, uključeno + 180 ° C. Vrijeme pečenja 50 minuta.

Skuša sa lukom bit će ukusnija ako joj dodate puter 5-6 minuta prije nego što bude spreman.

Sa paradajzom

Za pečenje ribe sa svježim rajčicama trebate:

  • skuša - 2 kg,
  • ulje - 30 ml
  • paradajz - 0,5 kg ili koliko će ići,
  • pola limuna
  • soli
  • biber
  • majonez - 100-150 g,
  • bosiljak ili drugo bilje - 30 g.

Šta učiniti:

  1. Izvadite skušu, odrežite glavu i narežite na komade debljine 1,5-2 cm.
  2. Stavite ih u posudu, prelijte limunovim sokom. Sol i papar po ukusu.
  3. Rajčicu narežite na krugove ne debljine 5-6 mm. Takođe dodaju malo soli i bibera. Broj krugova rajčice trebao bi biti jednak broju komada ribe.
  4. Podmažite kalup uljem.
  5. Stavite ribu u jedan sloj.
  6. Vrh krugom s rajčicom i kašikom majoneza.
  7. Stavite u rernu, koja je uključena + 180 stepeni. Pecite 45 minuta.

Pripravljenu skuša pospite svježim bosiljkom ili drugim začinjenim biljem.

Da biste pripremili jednu porciju ribljeg jela sa povrćem potrebno vam je:

  • skuše - 1 kom. težine 700-800 g
  • soli
  • ocat 9%, ili limunov sok - 10 ml,
  • mljevena paprika
  • povrće - 200 g (luk, šargarepa, paradajz, slatka paprika)
  • ulje - 50 ml
  • zelje - 10 g.

Kako kuhati:

  1. Izdubite ribu koja se odmrzava, ne zaboravljajući ukloniti škrgice sa glave.
  2. Poprskajte ga sirćetom ili limunovim sokom, dodajte sol i papar po ukusu.
  3. Povrće operite (bilo koje sezonsko prikladno) i narežite na kriške.
  4. Začinite solju, biberom i posolite sa pola ulja.
  5. Uzmite oblik, namažite ostatkom ulja i stavite povrće na dno.
  6. Položite ribu na povrće jastuk.
  7. Pecite u rerni. Temperatura + 180 stepeni, vreme 40-45 minuta.

Prije posluživanja pospite nasjeckanim biljem.

Savjeti i trikovi

U pećnici će skuše biti ukusnije ako slijedite savjete:

  1. Ribu odmrzavajte na donjoj polici frižidera ili na stolu pri sobnoj temperaturi.
  2. Ako se trup mora rezati, onda je bolje da ga ne odmrznete u potpunosti, komadi će biti tačniji i bit će prikladnije rezati.
  3. Ako se riba kuha cijela, njezin će se ukus poboljšati ako unutra stavite 2-3 grane svježeg kopra.
  4. Prilikom rezanja skuše trebate ne samo ukloniti unutrašnjosti, nego i potpuno ukloniti sve tamne filmove s trbuha.
  5. Riblje meso će biti ukusnije ako slijedite pravila tri "P", odnosno nakon što ga narežete, zakiselite, posolite i popaprite. Za zakiseljavanje je preporučljivo koristiti svježi limunov sok, ali u nekim je slučajevima pogodno stolno vino, jabuka, riža ili jednostavni 9% ocat.
  6. Skuša skuše ide sa bosiljkom. Za kuhanje možete koristiti i sušeno i svježe bilje ove začinjene biljke.

Pogledajte video: Bakina kuhinja - skuša u rerni fenomenalni recept fish with spices in the oven phenomenal recipe (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar