Kako se dijabetes liječi u ayurvedskom sistemu?

🔹 U ayurvedskoj praksi dijabetes se naziva prameha, drevniji naziv za madhumeha. Doslovno, „madhu“ je med, „krzno“ je mlaz (tj. Urin).
Kod dijabetesa vitalnost Ojasa napušta tijelo znojem i urinom. Razvoj bolesti događa se u stanju propadanja Vata Vata doše. Iako se najčešće poremećaj u tijelu i početak bolesti događa s metaboličkim poremećajem tipa Kapha. Povećanje šećera u krvi uzrokovano je smanjenjem agni (metabolizam, vatra iz probave).

🔹 Dijabetes se teško liječi naturopatijom, ali u ogromnoj većini slučajeva pomaže ublažavanju nuspojava, poboljšanju stanja i, što je najvažnije, čini život ispunijim.

🔹 U Ayurvedi dijabetes se smatra kršenjem metabolizma vode, praćenim više od dva desetine poremećaja na području sve tri doše.

✴ Dijabetes prema vrsti Dosha u Ayurvedi.

Kapha dosha.

U početnoj fazi razvoja bolest je kršenje kapha doše. Povezana je s pretilošću i zlouporabom slatke, masne hrane. Zbog nepravilne prehrane (način života) opada aktivnost gušterače, što povećava nivo Kapha u stomaku. Nadalje, Kapha neizbježno prodire u ostala tkiva, što se na fizičkoj razini očituje pojačanim mokrenjem i zamagljenjem mokraće.
U ovom periodu dijabetes se manifestuje povećanom žeđi i pretjeranim izlučivanjem urina.

❗ VAŽNO! Dijagnoza bolesti u ovom trenutku - omogućava vam da se nosite s njom, ali u pravilu u tom periodu osoba ne traži pomoć i dijagnozu. A ako slijedi put tradicionalne medicine, onda liječi simptome medicinski, ne uranjajući u suštinu i uzroke.

Dijabetes tipa Vata nastaje zbog nakupljanja vate u debelom crijevu, odakle ulazi u pankreas, i na taj način narušava njegov rad.
Na fizičkom nivou prate ga iscrpljenost, žeđ, dehidracija, akutna glad, nesanica, smanjena razina energije i peckanje u rukama i nogama, kao i povišen šećer u krvi i pretjerano mokrenje.

Pitta dosha.

Pitta dijabetes (dijabetes u pitta fazi) je akutna. Nastaje zbog nakupljanja pitte u tankom crijevu i njegovog kasnijeg kretanja do jetre i gušterače.
Na fizičkom nivou prate ga groznica, povećana kiselost, krvarenje, čirevi, mokrenje s crvenim, žutim ili plavkastim odtenkom, razdražljivost i hipertenzija.

Uzrok dijabetesa je obično pothranjenost - višak šećera, slatkiša, mliječnih proizvoda, alkohola, masti i hljeba.
Ostali faktori uključuju pretilost, pretjeranu seksualnu aktivnost, dnevni san, sjedeći način života, anksioznost, anksioznost i stres. Dijabetes može biti i nasljedna bolest.

Dentalno je dijabetes bolest želje i žeđi, nezadovoljstva životom, problem „zanemarivanja podređenih i puzanja pred višim“ i „ukopavanja talenta u zemlju“.

Za smanjenje šećera u krvi u Ayurvedi koriste se razne mješavine bilja, gotovi biljni pripravci. Najčešći lijekovi za dijabetes su Chandraprabha i Mumiyo, kao i Three Katu.

Jednostavan i pouzdan način kontrole šećera u krvi je kurkuma. Klinička opažanja pokazala su da čak i kod dijabetesa ovisnog o inzulinu, uzimanje kurkume može značajno smanjiti potrebu za inzulinom. Ponekad je moguće zaustaviti daljnji razvoj dijabetesa.

Najčešće stručnjaci Ayurvede preporučuju dodavanje mljevenih lovorovih lišća i aloe gela kurkumi.

Od ljekovitog bilja kod dijabetesa u Ayurvedi najcjenjeniji je gurman.
Sushrut, jedan od najvećih ajurvedskih iscjelitelja antike, ovoj biljci je pripisivao sposobnost da uništava okus šećera (gur mar znači "razorni šećer"). Gurman može smanjiti višak šećera u tijelu.

Kod pretilosti, na pozadini kojih se dijabetes često razvija, guggul i mirta dobro pomažu.

✴ Prehrana za dijabetes u Ayurvedi:

Kod dijabetesa tipa Kapha, glavna metoda liječenja je dugoročno pridržavanje dijeta za smanjivanje Kapha.
Posebno je važno izbjegavati upotrebu slatkiša, ugljenih hidrata i mliječnih proizvoda.
Jedite više svježeg povrća i gorkog začinskog bilja. Dobar proizvod za dijabetes je gorka dinja. Gorak okus općenito je koristan za dijabetes, jer pomaže normaliziranju metabolizma ugljikohidrata i masti, poboljšava rad jetre i gušterače. Prikazane su gorke biljke: aloe, encijan, katuka, margosa, borovnica, kurkuma, mirta.
Za smanjivanje težine preporučuje se crna i crvena paprika, đumbir i drugi ljuti začini.

✴ Joga za dijabetes:

Kod dijabetesa, vježbe joge kao što su „Pozdrav suncu, podizanje nogu, paunu, kobilica i koljena do prsa“ imaju blagotvorne učinke na organizam. Pranayama naizmjenično disanje nosnica je također korisna.

Ayurveda tretmani:
Terapija uljem (shirodhara) je od velikog značaja. Toplo sezamovo ulje nanosi se na glavu ili čelo uveče, barem dva puta nedeljno.

✴ Rezimirajući gore navedeno, možete zaključiti da je glavna stvar u sprečavanju razvoja bolesti pravovremena dijagnoza. Nažalost, svi nismo savršeni i jedemo štetno, malo ili puno spavamo, ljutimo se itd. svojstveno svima.
Naše tijelo će se sigurno razboljeti na fizičkom nivou.

Pouzdajte se u mudrost Ayurvede - kontaktirajte ayurvedske stručnjake radi dijagnostike i savjeta češće, barem jednom godišnje.

✴ U našem centru možete dijagnosticirati stanje tijela prema Ayurvedi i dobiti sve preporuke - samo pozovite i zakažite sastanak!

Vrste dijabetesa, njeni uzroci i simptomi

U ayurvedskoj nauci postoje dvije glavne vrste Prahmehe (dijabetesa) - Krisha Prahmeh i Sthula Prahmeh.

Ova vrsta klasifikacije slična je suvremenoj klasifikaciji bolesti koju je predložila tradicionalna medicina - dijabetes melitus ovisan o inzulinu i neinzulin ovisan.

Drevna znanost nudi drugu klasifikaciju bolesti u skladu s razmatranim znakovima, ove su klasifikacije u velikoj mjeri slične modernim.

Primjer takve klasifikacije može biti podjela dijabetesa na sljedeće vrste:

  1. Sahaja Prameha analogan je urođenom dijabetesu u tradicionalnoj modernoj medicini.
  2. Apathaya nimmitaj je dijabetes melitus koji se razvija kao rezultat prejedanja i nepravilnog načina života.

Ajurvedsko učenje jasno definira dijabetes.

Dijabetes melitus Drevna medicinska nauka Indije poznata je od davnina. U vedskom periodu ova se bolest zvala Ašrava (Prahmeha). Dijabetes indijske civilizacije poznat je i kao Madhumeha. Dijabetes melitus se također naziva i Maharog. Šta znači velika bolest u doslovnom prijevodu.

Ovaj naziv bolesti nastaje zbog činjenice da bolest u razvoju zahvaća gotovo sve dijelove tijela i gotovo svaku ljudsku ćeliju tokom svoje napredovanja.

Razvoj bolesti vodi do poremećaja u pet membrana tijela.

Ayurvedska medicina kod ljudi razlikuje sljedeće tjelesne ljuske:

  • Annamaya kosh je veliko tijelo,
  • Pranamaya kosha - energetska školjka,
  • Manomaya kosha - omotač uma,
  • Vijnana Maya Kosa - intelektualna ljuska,
  • Anandamaya kosha je omotač blaženstva.

Prema Ayurvedi, dijabetes melitus je podijeljen u četiri glavne vrste od kojih je svaka, zauzvrat, podijeljena na posebne vrste.

Glavne vrste dijabetesa su:

  1. Kapha-dijabetes je podeljen u 10 vrsta.
  2. Pitta dijabetes podijeljen je u 6 vrsta.
  3. Vata dijabetes uključuje 4 vrste.
  4. Dijabetes dijabetesa. Ova vrsta dijabetesa razvija se u djetinjstvu zbog nezdravih navika ili grijeha prethodnog rođenja u djetetovim roditeljima.

Glavni razlog pojave bolesti je, u skladu s doktrinom o fizičkoj neaktivnosti i upotrebi prekomjernih količina hrane prirode - uhu, snidgha, guruu, tj. Vrućoj uljnoj i teškoj.

Klasifikacija dijabetesa

Prema Ayurvedi, dijabetes melitus se može podijeliti u dvije kategorije: Apatharpana uthaja prameha - dijabetes koji nije ovisan o inzulinu i Santharpana uthaja prahmeha - vrsta dijabetesa ovisna o inzulinu.

Ovisno o razlozima koji doprinose nastanku i napredovanju u tijelu pacijenta, dijabetes melitus je drevno indijsko učenje podijeljen u dvije kategorije: Sahaja prahmeha - prirođena vrsta šećerne bolesti i Apathyanimittaja prahmeha - vrsta dijabetesa koja se razvija u ljudskom tijelu uslijed redovitog prejedanja i pojave loših navika .

Prema indijanskom vedskom učenju, dijabetes koji se razvija u ljudskom tijelu sposoban je utjecati na tri doše.

Prevladavanje bilo koje doshe omogućava klasifikaciju kao

Uz to se izdvaja 20 potkategorija koje se razlikuju u karakteristikama urina i njegovom volumenu kao i tkiva (dhatu) koja se izlučuje urinom.

Najčešće se klasifikacija dijabetesa u ayurvedskoj praksi vrši u skladu s preovlađujućom dosom:

  1. Kaphaja.
  2. Pittage.
  3. Wataja.
  4. Kapha Pittaj.
  5. Kapha-wataja.
  6. Pitta-wataja.
  7. Vata-pitta-kaphaja.

Na ovom popisu kapha-wataja i pita-wataja smatraju se inzulinski ovisnim oblicima šećerne bolesti, a sve ostale se sorte mogu pripisati ne-inzulinskim varijantama bolesti.

Ajurvedske smjernice za dijabetes

U liječenju dijabetesa u drevnoj nauci o Ayurvedi koristi se bilje opšteg djelovanja koje normalizira rad gušterače i jetre. Jedna od najoptimalnijih komponenti koja se koristi za liječenje je kurkuma. Ova biljna komponenta naročito je korisna u početnoj fazi razvoja bolesti.

Uzmite kurkumu u skladu s metodologijom liječenja treba biti u obliku praha od 1-3 grama dnevno. Prah treba uzimati zajedno sa sokom aloje.

U ozbiljnijim slučajevima razvoja bolesti i uz prisustvo hroničnog dijabetesa u tijelu, Ayurveda diabetes mellitus nudi liječenje pomoću alata kao što je mumija.

Među biljem, najvrjednije u provođenju liječenja prema drevnoj indijskoj metodi je gurman.

Trenutno se vrše istraživanja o ljekovitostima ove biljke. Ispituje se mogućnost upotrebe ove biljke u liječenju dijabetesa u tradicionalnoj medicini.

Ayurvedski ljekar Jimnem pripisao je ovoj biljci sposobnost uništavanja šećera. Naziv biljke prevodi se kao razarač šećera.

Gurman je biljna komponenta koja može značajno sniziti razinu šećera u tijelu.

Najčešće se ova lekovita biljka koristi u kombinaciji sa mumiom za dijabetes tipa 2 ili je deo istoimenog leka.

U skladu sa drevnom indijskom naukom, ne bi trebalo tretirati tijelo, nego mu pomoći da aktivira unutrašnje rezerve za borbu protiv bolesti.

Upotreba dodatnih terapijskih sredstava i metoda usmjerena je na uklanjanje prepreka koje na prirodan način ometaju normalan tijek svih metaboličkih reakcija u tijelu.

Upotreba lijekova pripremljenih na temelju prirodnih sastojaka u skladu sa drevnom indijskom naukom o izlječenju povoljno djeluje na cijeli organizam i pruža podršku svim organima i njihovim sustavima.

Primjena preporučenih tečajeva liječenja liječi ne samo gušteraču, već i endokrini sistem tijela u cjelini.

Ayurvedski lijekovi za dijabetes

U skladu sa nastavom, tokom terapije može se koristiti širok izbor biljaka.

Sve ove biljke aktiviraju unutrašnje rezerve ljudskog tijela.

Postoji lista najpopularnijih i najčešćih biljaka koje se koriste u liječenju dijabetesa.

Takve biljke u skladu sa Ayurvedom su sljedeće:

  • Sjeme moringe,
  • Crna šljiva
  • Tinospore srdačan,
  • Provjera gusara,
  • Kineska gorka tikva,
  • Ficus zapetljati,
  • Katarantus roza,
  • Velvet grah
  • Sesbanija Egipatska i neke druge.

Moringa oleifera posebno je efikasna u svojoj upotrebi za liječenje dijabetesa tipa 2. Upotreba ove biljke može značajno smanjiti razinu šećera u krvnoj plazmi. U nekim slučajevima smanjenje može doseći 10-15 jedinica.

Crna šljiva pomaže u zaštiti moždanih stanica od oštećenja kada se u tijelu razvije dijabetes ili dijabetes insipidus.

Tinospore srce koristi se za liječenje žutice i dijabetesa. Upotreba tinospora može poboljšati glukoznu toleranciju ćelija u tijelu, doprinosi značajnom smanjenju razine šećera u pacijentovom tijelu. Djelovanje biljnih pripravaka napravljenih upotrebom ove biljke podsjeća na djelovanje prirodnog inzulina.

Uz to, preparati iz ove biljke pokazuju snažna antioksidacijska svojstva i pomažu u smanjenju lipida.

Upotreba chirata pomaže u normalizaciji probavnog trakta u slučaju kršenja uzrokovanih razvojem dijabetesa u pacijentovom tijelu. Studije koju su proveli stručnjaci potvrdili su prisustvo snažnih hipoglikemijskih svojstava u ovoj biljci.

Kineska gorka tikvica naširoko se koristi u lečenju dijabetesa. Primanje praha napravljenog od nezrelih plodova biljke dovodi do pojave hipoglikemijskog učinka jačine koji je uporediv sa uzimanjem Glibenklamida.

Ficus glomerulus je biljka koja ima snažan hipoglikemijski efekat. Ova biljka se u Indiji i Tibetu smatra svetom.

Katarantus ružičasta je biljka koju liječnici u Indiji i na Madagaskaru koriste za liječenje dijabetesa melitusa od davnina.

Velvet grah ima jak imunostimulirajući učinak i pomaže u poboljšanju rada moždanih stanica.

Video u ovom članku reći će vam o učinkovitosti Ayurveda metode za dijabetes.

Dijabetes i Ayurveda

Ayurveda spominje dijabetes prije više od tri tisućljeća. U Ayurvedi dijabetes ima nekoliko imena od kojih su najčešća Prahmeha i Madhumeha. Prvo ime znači učestalo mokrenje, a drugo - prisustvo šećera u mokraći.

U Ayurvedi, svaka bolest nastaje zbog neravnoteže od tri doše. Doše - vata, pitta i kapha - to su glavne životne snage koje regulišu sve fiziološke procese u tijelu. Prema ayurvedi, dijabetes je otprilike dvije desetine ovih poremećaja. 10 njih pripada Kapha doši, 6 - Pitta doshi, a 4 - vati doši. Tako se razlikuju 3 glavne vrste dijabetesa i 20 podtipova. Zasebno je izoliran dečji dijabetes.

Dijabetes tipa Vata nastaje kao rezultat kršenja Vata doše formirane iz etera i zraka. 4 sorte ovog dijabetesa smatraju se neizlečivim, jer su nasledne.

Pitta dijabetes razvija se kao posljedica kršenja pitta doshe posljedica vatre i vode. 6 sorti ove vrste dijabetesa mogu se kontrolirati liječenjem.

Dijabetes tipa Kapha rezultat je kršenja kapha doše koje nastaje iz kombinacije vode i zemlje. 10 sorti ove vrste dijabetesa mogu se lečiti.

U Ayurvedi postoje i druge klasifikacije dijabetesa. Na primjer, ovisno o razlogu, razlikuju:

  • Sahaja Prameha (urođena patologija), koja je u korelaciji sa dijabetesom tipa 1,
  • Apathyani Mittaj Pramekh (stečen kao rezultat loših navika u kasnijim fazama života), koji je povezan s dijabetesom tipa 2.

Lečenje dijabetesa u Ayurvedi

Ayurveda ima svoje pristupe i metode liječenja bolesti. Program liječenja zasnovan je na prakriti pacijenata. Prakriti je unutarnja priroda čovjeka, tj. urođeni omjer doša. Dok su doše u omjeru koji se daje osobi na začeću, on je zdrav.Ali u procesu života često se narušava sklad unutarnje prirode čovjeka.

To dovodi do bolesti i starenja, stanja koje se u ayurvedi naziva vikriti. Odnosno, za ayurvedsko liječenje je potrebno znati trenutni omjer doša, vikritisa. Na osnovu ovog znanja, doše se ispravljaju da bi se vratila ravnoteža.

U liječenju dijabetesa uzimaju se i nasljednost pacijenta, njegove prehrambene navike, način života i sl. Ayurvedska medicina u liječenju dijabetesa posebnu pažnju posvećuje čišćenju organizma, pravilnom odabiru prirodnih lijekova (bilje, sjemenke, začini), hrani.

Tipično za dijabetes tipa 1 koriste se brimhana i dhatu dijeta, glavna tkiva koja čine ljudsko telo. Dijeta koja uključuje hranu s određenim svojstvima ima značajan utjecaj na ravnotežu doša.

Kod dijabetesa tipa 2 preporučuje se čišćenje tijela prema prevladavajućem tipu doše. Na primjer, pacijentima sa kapha doshu propisan je Wanman (emetics), a pacijentima pitta dosha - Virehan (čišćenje crijeva laksativima).

Liječenje dijabetesa - ajurveda

1) Snehana - uklanjanje toksina iz tijela primenom različitih ulja, i izvana i izvana.

2) Sodhana - čišćenje creva u 3 faze: Vamana, Virehan i Vasti.

5) Joga i pranajama

6) Vanjska terapija: Abhyanga, Dachshund Dachshund, Povučeno, Kashaya seca. Znojenje (znojenje) je kontraindicirano kod dijabetesa Prameha. Ractamokshana se preporučuje za dugotrajno zacjeljivanje dijabetičnih čira.

Čitalac može legitimno postaviti pitanje u vezi sa efikasnošću ayurvedskog liječenja dijabetesa. Treba napomenuti da se dugi niz godina u vodećim ayurvedskim centrima redovno provode brojne studije. Usmjerene su na prepoznavanje i potvrđivanje učinkovitosti ayurvedskih metoda liječenja različitih bolesti, uključujući dijabetes.

U istraživanjima su bili uključeni pacijenti različitih dobnih skupina, s različitim vrstama dijabetesa. U procesu istraživanja ne prate se samo šećer u krvi i urin, već i sve vrste komplikacija koje dijabetes izaziva. U pravilu se potvrđuje dovoljna efikasnost tretmana.

Velika većina pacijenata (najmanje 70%) dobro reagira na liječenje dijabetesa. Njenu djelotvornost ocjenjuju i ajurvedski i kriteriji tradicionalne medicine. Neke vrste dijabetesa potpuno su izliječene, a razina šećera u krvi i urinu se vratila u normalu. Iako je za liječenje takvih slučajeva potrebno dovoljno dugo, najmanje 2-3 godine. Ali rezultat opravdava trud i vrijeme.

Zaključno, podsjećamo da bi se spomenute terapije trebalo provoditi samo pod nadzorom kvalificiranog ayurvedskog terapeuta. Posavjetujte se sa stručnjakom koji će vam reći najučinkovitije metode liječenja dijabetes melitusa prema ayurvedskom sistemu. I stoljeće iskustva poslužiće dobro vašem zdravlju!

Dijabetes Ayurvedski tretman

Endokrinu bolest koju moderna medicina kvalificira kao dijabetes govoreći da je taj pojam prvi upotrebio grčki liječnik Demetrios u 2. stoljeću prije Krista, Ayurveda opisuje u mnogo ranijim traktatima, nazivajući ga ajurvedskim terminima Madhumeha, Prameha, Ashrava.

Dijabetes se naziva i Maharog (Velika bolest), jer pogađa gotovo sve organe i dijelove fizičkog tijela, kao i ostale, nematerijalne ljuske ustava: energiju, tijelo uma, tijelo uma i tijelo blaženstva (mjesto povezanosti s našim višim "Ja" )

Ayurveda opisuje dve vrste dijabetesakoja se može uporediti sa klasifikacijom suvremene medicine: IDDM - inzulinski ovisna i NIDDM - vrsta neovisna o insulinu. U Ayurvedi ovo odgovara tipovima:

Apatharpana uthaja prameha

Etimološki, Ayurveda dijabetes svrstava u:

Sahaja Prameha (urođena)

Apathaya nimmitaj (zbog prejedanja i loše prehrane).

Iako dijabetes uključuje sve tri doše (bolest je vidadha tridaja), Ayurveda razlikuje 21 tip dijabetesa, uglavnom prema vodećim došama:

Kapha-dijabetes (ima 10 podvrsta)

Pitta-dijabetes (ima 6 podtipova)

Vata-dijabetes (ima 4 podvrste)

Dvadeset prvi tip je dijabetes melitus, koji je nastao zbog nezdravih navika roditelja i / ili kao posljedica grijeha prošlog rođenja.

Simptomi dijabetesa

1. Sweda Profuced - znojenje

2. Angagandham - tjelesni miris

3. Anga Shidhilathwam - slabljenje organizma

4. Sayyasna Swapnasukhabhishangithwam - osjećaj letargije

5. Hridayopadeham - osjećaj težine u srcu.

6. Netropadeham - osjećaj nekakvog filma na očima

7. Jhwopadeham - nerazumljiva senzacija na jeziku

8. Shravanopadeham - neshvatljiva senzacija uha

9. Anga ghanathwam - težina svih dijelova tijela

10. Keshathivridhi - pretjerani rast kose

11. Nakhathivridhi - prekomjeran rast noktiju

12. Sheetha priyathwam - tendencija smrzavanja

13. Gala shosham - suho grlo

14. Thalu shosham - suho nebo

15. Asya madhuryam - slatki ukus u ustima

16. Karadaham - gori u dlanovima

17. Pada daham gori u đonu

18. Moothra madhuryam slatkoću urina

Ayurveda primjećuje sljedeće komplikacije kod različitih vodećih doša:

Avipakam - uznemiren želudac

Aruchi - Gubitak apetita

Athinidra - pretjerani san

Pittage

Vasthimehanyotoda - bol u mjehuru i mokraćnim putevima

Mushkavatharanam - bol u testisima

Amlika - visoka kiselost

Vitbhedanam - poteškoće u kretanju

Hridayashoola - bol u srcu

Nidranasam - gubitak sna

Wataja

· Udavartham - kretanje vune prema gore.

Hridgraham - bol u grudima

Soolam - bol u donjem dijelu trbuha

Sosha - suho grlo

Svami - teško disati

Traktat Charak-Samhit kaže da postoje tri vrste dijabetesa:

1. Sadhya - liječi se: uglavnom na početku bolesti i oni koji imaju bolest nastali su zbog nepravilne prehrane, loših navika i viška kilograma.

2. Yapya - može se olakšati: u osnovi je pitta - vrsta dijabetesa (pittaja prahmeha) i neke vrste kapha - dijabetesa (kaphaja prahmeha). Ova vrsta dijabetesa može se kontrolirati liječenjem.

3. Asadhya - neizlječiva (obično nasljedna)

Ali čak i sa potpuno neizlječivom vrstom dijabetesa, Ayurveda može pomoći poboljšanju kvalitete života pacijenta primjenom palijativnog (donoseći privremeno olakšanje) liječenja.

Prema Ayurvedi, linija liječenja dijabetesa određuje se strogo u skladu s prirodom pacijenta (prakriti), kao i prevladavajućom dosom (vikriti), mjestom lezije, blokovima u obroku (kanalima), stanjem svijesti, prehranom, nasljednim i drugim faktorima.

Tretman se provodi sveobuhvatno, uz pomoć prehrane, lijekova, Ayurvedskih postupaka (uključujući postupke detoksikacije - panchakarma), vježbi, meditacije. Obično je usmjeren na poboljšanje probave, pojačavanje metabolizma, sprečavanje komplikacija i ublažavanje nuspojava koje su se već pojavile. Osim lijekova koji podržavaju pogođene sustave i smanjuju šećer u krvi i urinu, Ayurveda koristi jedinstvene tretmane za liječenje.

Prema našem iskustvu i zapažanjima, u Rusiji je najčešći ustav pitta, a dijabetes je takođe vrlo često pitta tip. Ali čak i druge vrste dijabetesa neminovno će uključivati ​​pittu (sjećamo se da je to vyadha tridaja, bolest poremećaja sve tri doše). Stoga postupak Takradhara donosi veliko olakšanje simptoma.

Ovaj postupak je navodnjavanje čela (ili cijelog tijela) kontinuiranim tokom (sanskrit. - Dhara) ljekovitog pinjenog mlijeka (Sanskr. - Takra). Mlijeko mlijeko je mliječni proizvod koji se dobiva iz svježeg jogurta iz pinjenice. U našim stvarnostima, nakon konsultacija s indijskim profesorima - stručnjacima, u tu svrhu koristimo serum, sa ljekovitim decokcijom amle ili mushe (puni krug).

Mehanizam ovog postupka može se detaljnije naći u članku o Shirodhari. Ukratko, koristeći termine moderne medicine, postupak utiče na hipofizu i pinealnu žlijezdu, koji zauzvrat, reguliraju cijeli endokrini sistem tijela pomažući poremećenim procesima probavnih enzima i metabolizma. S druge strane, doprinosi proizvodnji psihosomatskih hormona, koji poboljšavaju opće dobro i cijelo tijelo. Ovo je vrlo važna komponenta liječenja, jer je ezoterijski dijabetes bolest "nedostatka slatkoće života", pa je harmonizacija psihosomatike vrlo važna.

Kada govorimo o ayurvedi, tada je takradhara najbolji postupak za regulaciju pitte (a za endokrini sustav je odgovorna pitta).

Za postizanje terapijskog učinka kod dijabetesa potreban je kontinuirani kurs takrahare najmanje 10-14 dana. Postupak možete izvesti samo po toplom (još boljem vrućem) vremenu.

Panchakarma je kompleks mjera za čišćenje, protiv starenja i jačanja tijela. Jedan od efekata Panchakarme na sanskrtu naziva se Pramehaghna, odnosno korisna je za bolesti koje uzrokuju promjene boje mokraće, uključujući dijabetes. Panchakarma će osloboditi tijelo toksina koji se neminovno sakupljaju tokom poremećaja metabolizma. Specifičan program panchakarma, s takvom dijagnozom, propisuje liječnik, ovisno o pacijentovom stanju i anamnezi. Panchakarma pruža purvakarmu (pripremne mjere) i skup posebnih postupaka čišćenja.

Ovaj tretman očiju je dobra profilaksa dijabetesne katarakte, jedne od uobičajenih komplikacija dijabetesa. Procedura je da se napravi kupka od ghee ulja na očima. Za ovo oko očiju

grade se dva bazena tijesta za čuvanje ulja. Postupak čisti očiste od toksina, njeguje tkiva oka i optički nerv, opušta i harmonizira alokaku - pitta. Izvodi se kursevima od najmanje 7 dana. Veći efekat s pojavom dijabetičke katarakte postiže se kombinacijom tijeka takradhare i netra-tarpana.

U našem centru možete dobiti termine kvalificiranih certificiranih indijskih ayurvedskih ljekara, također uzeti tečaj Panchakarma, takradhara, netra - tarpan i ostale potrebne postupke.

Liječenje dijabetesa u Ayurvedi.

Često mi ljudi dolaze s pitanjima o dijabetesu. Bilo je slučajeva normalizacije nivoa šećera. Naravno, posebni slučajevi pomoći, nažalost, ne mogu se proširiti na svakog pacijenta, jer dijabetes može biti različit, ali predlažem vam da se upoznate sa općom teorijom preporuka. Bit će koristan i za bolesne i za zdrave osobe.

Madhumeha, Prahmeha, Ashrava, Maharoga - sve su to imena dijabetesa u Ayurvedi

Sintetski lijekovi poput inzulina naširoko se koriste u alopatskoj medicini za liječenje dijabetesa. Dijabetes se naziva tihim ubojicom i dokazi o slučajevima „inzulinske rezistencije“, a pojava nuspojava od dugotrajne uporabe konvencionalnih lijekova potaknula je potragu za sigurnim i učinkovitim alternativama. Drevna nauka o Ayurvedi znala je za dijabetes pre više hiljada godina. Znanje i njihova efikasnost mogu se razumjeti ako uzmemo u obzir činjenicu da Ajurveda klasificira dijabetes (madhumeha) prema tipu 21!

Razmotrit ćemo vrste dijabetesa, njegove uzroke i simptome.

Opisane su dvije vrste prahmehe (dijabetesa):

ova klasifikacija u Ayurvedi vrlo je slična modernim studijama IDDM - inzulinski ovisne i NIDDM - inzulinsko neovisne vrste. Analogije nalazimo u takvim klasifikacijama kao što su:

  • Sahaja Prameha (urođena)
  • Apathaya nimmitaj (zbog prejedanja i pothranjenosti).

Ayurveda daje jasnu definiciju dijabetesa. Dijabetes melitus je bio poznat indijskoj civilizaciji tokom vedskog perioda, po imenu Ašrava (Prahmeha). Dijabetes je poznat i kao Madhumeha. Dijabetes se još naziva i maharog (velika bolest), jer pogađa gotovo sve dijelove tijela i svaku ćeliju u čovjeku. Bolest zahvata i 5 tjelesnih membrana:

  1. Annamaya Kosh (bruto telo)
  2. Pranamaya Kosha (energetska školjka)
  3. Manomaya kosha (ljuska uma)
  4. Vijnana Maya Kosha (intelektualna školjka)
  5. Anandamaya kosha (omotač blaženstva).

Prema Ayurvedi, dijabetes je podijeljen u 4 glavne vrste (postoji ukupno 21 tip):

  • Kapha-dijabetes (podijeljen u 10 vrsta)
  • Pitta - dijabetes (podijeljeno na 6 vrsta)
  • Vata dijabetes (podijeljen u 4 vrste)
  • Dijabetes iz djetinjstva (Pojavljuje se zbog nezdravih navika roditelja i / ili zbog greha poslednjeg rođenja)

Glavni uzrok dijabetesa je fizička neaktivnost i konzumiranje viška hrane prirode:

  • ušnu kapu (vruća)
  • snigdha (masna)
  • guru (težak).

Hrana koja povećava kafu, masti i urin glavni su faktori nastanka dijabetesa.

Dosha klasifikacija dijabetesa:

Prema Ayurvedi, dijabetes je trijada vyadhija (utječe na tri doše). Međutim, prevladavanje bilo koje doshe omogućava da je klasificiramo kao:

Uz to, podijeljeni su u 20 potkategorija u skladu s karakteristikama urina, njegovim volumenom, dhatuom (tkivom) koji se izlučuje putem urina.

Obično se dijabetes klasificira u ayurvedskoj praksi prema prevladavajućoj doshi:

  1. kaphaja,
  2. pittage
  3. wataja
  4. kapha-pittaja,
  5. kapha-wataja,
  6. pitta-wataja,
  7. vata-pitta-kaphaja

Sannipata (ravnoteža svih doša), kevala wataja (patologija samo vate), kapha-wataja i pitta-wataja mogu se smatrati oblikima ovisnim o inzulinu. Ostali se smatraju inzulinskom neovisnom.

Budite pažljivi prema svom tijelu i pri prvim simptomima konsultujte ljekara

  1. Sweda Profuced - znojenje
  2. Angagandham - miris tijela
  3. Anga Shidhilathwam - Slabljenje tijela
  4. Sayyasna Swapnasukhabhishangithwam - osjećaj letargije
  5. Hridayopadeham - osjećaj težine u srcu.
  6. Netropadeham - osjećaj nekakvog filma na očima
  7. Jhwopadeham - nerazumljiva senzacija na jeziku
  8. Shravanopadeham - neshvatljiva senzacija uha
  9. Anga ghanathwam - težina svih dijelova tijela
  10. Keshathivridhi - pretjerani rast kose
  11. Nakhathivridhi - prekomjerni rast noktiju
  12. Sheetha priyathwam - tendencija smrzavanja
  13. Gala shosham - suho grlo
  14. Thalu shosham - suho nebo
  15. Asya madhuryam - slatki ukus u ustima
  16. Karadaham - gori u dlanovima
  17. Pada daham gori u potplatima
  18. Moothra madhuryam urin slatkoća

Prema Sushruta, prevalencija doše je glavni faktor dijabetesnih komplikacija. Prema njegovim riječima, malabandha (zatvor) je komplikacija ove bolesti ako se pojavi dok pacijent ima prevladavajuću medu (masno tkivo). U takvim slučajevima, laksativi srednjih doza nisu efikasni.

Prema Brihattrayi (glavnom traktatu Ayurvede), pedera (dijabetička karbukula) je glavna komplikacija dijabetesa.

Komplikacije različitih doša:

  • Avipakam - uznemiren želudac
  • Aruchi - gubitak apetita
  • Chardi - Mučnina
  • Athinidra - pretjerani san
  • Kasam - kašalj
  • Peenasam - curenje iz nosa
  • Vasthimehanyotoda - bol u mjehuru i mokraćnim putevima
  • Mushkavatharanam - bol u testisima
  • Jwara - Toplina
  • Daham - gori
  • Trishna - žeđ
  • Amlika - visoka kiselina
  • Moorcha - vrtoglavica
  • Vitbhedanam - poteškoće u kretanju
  • Hr> Wataja
  • Udavartham - kretanje pamučne vune prema gore.
  • Kambam Tremor
  • HR>Sadhya(liječi se): opisuje pacijente kojima je dijagnosticirana na samom početku dijabetesa. U ovoj kategoriji bolesnika mogu postojati oni koji su sthula manifestacija viška kilograma i koji imaju loše navike uzrokovane svojom bolešću apathyaja

Yapya (može se ublažiti): Pacijenti u ovoj kategoriji imaju pitaja prahmeha (pitta tip dijabetesa) i neke vrste kaphaja prahmeha (kapha tip dijabetesa). Međutim, s Yapyom se bolest može kontrolirati liječenjem

Asadhya (neizlječivo): opisuje neizlječivu verziju dijabetesa i naslijeđenog dijabetesa. Ova kategorija ljudi pati od oblika ovisnog o insulinu.

Ojasova uloga u dijabetesu

Ojas je suština života, ekstrakt od sedam dhatua (elemenata)

  1. Race (limfa)
  2. Rakta (krv)
  3. Mamsa (mišići)
  4. Medha (masnoća),
  5. Asthi (kosti),
  6. Maja (koštana srž),
  7. Šukra (sperma ili jaje)

Ojas (Mahadhatu ili najvažnija dhatu) predstavljen je u obliku Kugle (snage) tijela. Ojas u zdrave osobe određuju dobre fizičke, mentalne, senzorne i motoričke funkcije tijela. Kao biohemijska komponenta tijela, ima crvenkasto-bijelu, blago žućkastu boju, koja se nalazi u srcu i drugim vitalnim organima našeg tijela. Ako se Ojas uznemiri, dolazi do degeneracije tkiva, što brzo dovodi do smanjenja životnog vijeka. Kod dijabetesa, Ojas napušta tijelo kroz čitavu Navadvaru (devet kapija, otvori na tijelu), posebno putem mokraće i znoja.)

Pri liječenju dijabetesa važno je znati:

Već hiljadama godina, drevni doktori uspješno su liječili dijabetes ayurvedskim tretmanima i lijekovima.Mnogi se lijekovi danas koriste za liječenje dijabetesa. Dijeta i vježbanje također su važni u Ayurvedi. Ajurvedska dijeta i recepti mogu pružiti dobru podršku pacijentima koji imaju dijabetes. Iako mnogi lijekovi protiv dijabetesa koji se danas koriste imaju dobru razinu šećera za snižavanje (hipoglikemijska svojstva), također su primjenjivi za opću patologiju. Pomažu u borbi protiv dijabetesa i ne samo snižavaju šećer u krvi, već i jačaju organizam. Režimi liječenja mogu se klasificirati kao:

  • Vayama (vežbe)
  • Pathya (dijetalna hrana),
  • Panchakarma (postupci biološkog tretmana)
  • Upotreba droga

Panchakarma

Panchakarma je kompleks mjera čišćenja i jačanja tijela koje pripremaju osobu za uzimanje lijekova. Kada je tijelo čisto, ljekovita svojstva lijekova postižu svoj cilj mnogo lakše i efikasnije. Nakon Panchakarme, specijalista propisuje tečaj biljnog liječenja (rasayana), koji dovodi do najbržeg efekta.

Panchakarma akcije na telo:

  • Rasayana: pomlađuje svaku ćeliju u organizmu.
  • Raktashodhana: čisti krv i uklanja toksine.
  • Crimirogahara (antiparazitsko): vrlo korisno za bolesti koje potiču od vanjskih uzroka, poput infekcija, infekcija parazitima itd.
  • Pramehaghna: korisno za sve bolesti koje uključuju promjene boje urina, uključujući dijabetes (Madhumeha).

Možete krenuti na tečaj Panchakarma i primati termine s odgovarajućim lijekovima u našem wellness centru. Uvjete možete pronaći ovdje >>>

Biljni pripravci koji se koriste u liječenju dijabetesa:

Biljni pripravci koji se koriste u liječenju dijabetesa su gorkog, adstrigentnog i oštrog ukusa. Navodimo nekoliko često korišćenih biljaka, pored Vijaysara, za lečenje dijabetesa:

  1. Eugenia jambolana: (Jamun beej churna) Suhi prah sjemena voća Jamun uzima se u dozi od jedne čajne kašičice dva / tri puta dnevno sa toplom vodom.
  2. Gymnema sylvestre: (Gudmar patra churna) Suve listove ove biljke treba uzimati jednu žličicu dnevno s toplom vodom. Žvakanje lišća može vas dovesti do toga da slatko ne okusite 45 minuta do jedan sat.
  3. Marsupium Pterocarpus (Vijaysar churna) Kora ove biljke dostupna je u obliku praha. Vijaysaar ostaje u vodi preko noći, uzima se rano ujutro na prazan stomak.
  4. Ficus bengalensis (Nyagrodha twaka churna) Ovo je kora stabla banyana. Decocija kora treba posebno pripremati i koristiti je dva puta dnevno u dozi od 40 do 80 ml. Čorba se priprema na sljedeći način: 25-50 grama kore za 4 šolje vode. Prokuhajte do 1 šolje i uzmite.
  5. Shilajeet Poznata kao mumija. Snižava šećer u krvi, odličan je način za obnavljanje libida kod muškaraca i u slučaju opće slabosti.
  6. Tamal (Tejpatra) Veoma se koristi kao začin u kuvanju. Dijabetičar može dodati obroke ove biljke u svoje jelo. Takođe možete uzeti i prah iz lišća.
  7. 7. Sjemenke fenugreeka, Shambhala (Methi Churna). Sjemenke methija treba preko noći natopiti u toplu vodu i žvakati rano ujutro toplom vodom. Prah iz ovih sjemenki možete uzimati toplom vodom dva puta dnevno. Methi prah može se dodati u pšenično brašno da bi se napravili chapatis.
  8. Momordica chirantia Karvellaka (Karella). Karel sok treba piti rano ujutro u količini od 20 ml. Voće u prahu može se piti i u dozi od ½ do jedne žličice dva puta dnevno.
  9. 9.Embelica officinalis (Amala) Ako je dostupan svježi sok Amla, tada ga treba uzimati 20 ml dnevno ili Amla u prahu dva puta dnevno.
  10. Kurkuma longa (Haridra) Kurkuma u prahu, zajedno sa sokom Amla, je vrlo dobar tretman za dijabetes. Ovo je posebno korisno u prevenciji i liječenju dijabetičke očne bolesti. Kurkuma se može uzimati sa mlijekom.
  11. Kirat tikata (Chirayata) Dekokt ove biljke treba piti svako jutro u rano jutro. Ovo je vrlo popularan lijek koji se koristi za liječenje različitih kožnih bolesti i zbog toga je odličan lijek za kožne infekcije kod pacijenata sa šećernom bolešću.

Vaidja (ayurvedski ljekar) može savjetovati dobre ajurvedske lijekove onim pacijentima koji ne reagiraju na oralne lijekove za snižavanje šećera ili čak inzulin. U pravilu su to adjuvantni ayurvedski pripravci. Ne samo da pomažu u snižavanju šećera u krvi, već sprečavaju i dugotrajne komplikacije dijabetesa. Neke od ovih kombinacija / lijekova:

  1. Madhuvijay kapsule: u dozi od 500 mg dva puta dnevno vodenom infuzijom drveta vijaysar. Ovaj lijek je dobar za pacijente koji imaju dijabetes s visokim nivoom stresa i slabosti.
  2. Chandraprabha vati: u dozi od 500 mg dva ili tri puta dnevno. Ovaj lijek je dobar za pacijente oboljele od dijabetesa s infekcijom mokraćnih puteva ili za žene koje imaju leucorrheea. Ovo se može koristiti sa Gorshuradi Guggul u istoj dozi.
  3. Trivang Bhasma: Ovo je kombinacija tri bhasme (pepela) Hare, Wang i Yashah Bhasme. Uzima se u količini od 125 mg dva puta dnevno, dostupan u obliku praška. Vrlo je korisno za pretjerano mokrenje, za muške seksualne probleme, a također i za liječenje opće slabosti.
  4. Dhatri Nisha: Kombinacija kurkume u prahu i Amla soka uzima se rano ujutro i posebno je korisna kod dijabetičkih očnih bolesti.
  5. Vantski kusumakar rasa: vrlo koristan tonik za dijabetičare, posebno koristan u fazi komplikacija. Uzima se 125 mg dva puta dnevno. Uporedo s liječenjem ima općeniti tonik i pomaže kod dijabetičke očne bolesti te u prevenciji različitih bolesti koje se razvijaju zbog živčane napetosti.

Nakon prolaska Panchakarme, i upravo tako, mogu se koristiti i sledeće biljke ovisno o simptomima:

  1. Dijabetes od artritisa: Yograj Guggul, na zahvaćeni zglob nanosi se svježe pripremljeni juha Dasamoola, Rasna saptak, paste od sunthija ili Dasang Lepa.
  2. Dijabetes sa konstipacijom: Praškovi poput Gangharva Haritaki, Isabgool, Panchaskar, Hingvastak mogu se koristiti za sprečavanje opstipacije.
  3. Izgaranje dijabetesa u đonovima i dlanovima: Mangista Gana Vati, Chandrakala Rasa, Chandraprabha Vati, Pravaal pisti, Guduchi Sattva.
  4. Dijabetes sa kašljem: dijabetičar koji pati od hroničnog kašlja može uzimati praške Yasti Madhu, Kantakari, Vasa, Shati.
  5. Dijabetes s prekomjernom žeđi: prekomjerna žeđ se može regulirati hladnim infuzijama (heema): Dahayanak, Usheera, Chandan. Praval, Guduchi, se takođe može koristiti.
  6. Dijabetes sa prekomjernim mokrenjem: prekomjerno mokrenje može se liječiti s Trivang Bhasma, Jasad Bhasma.
  7. Opća slabost i umor su uobičajeni simptomi.koja se može tretirati biljem kao što su Shatavari, Ashvagandha, Bala Yastimadhu.
  8. Impotencija je veoma ozbiljan simptom za dijabetičara. Procjenjujući starost pacijenta, može se savjetovati Ashwagandha, Kaucha beeja, musali.

Prema Ayurvedi prihvatljiva hrana za dijabetičare:

  1. Shigru (bačva)
  2. Haridra (kurkuma)
  3. Amalaki (amla)
  4. Shyamaka-Setaria italica (L.) Mogar, italijanska čekinja.
  5. Kodrava- Paspalum scrobiculatum, Laneno sjeme.
  6. Java (ječam)
  7. Godhuma (pšenica)
  8. Mudga (zeleni grašak)
  9. Kulattha (konjski grašak)
  10. Patola (zmijska bundeva, poput tikvica, tikvica, krastavca)
  11. Karavellaka (gorki tik)
  12. Marić (biber)
  13. Lashuna (češnjak)
  14. Jambu Syzygium samorangense (javanska jabuka)
  15. Vayama (vežba)

Zabranjena dijeta za dijabetičare prema Ayurvedi:

  1. Navanna (mlado zrno)
  2. Ikshu (sok od šećerne trske)
  3. Tayla (ulje)
  4. Ghrita (ghee)
  5. Kapuljača (trsni šećer)
  6. Kanjika / shukta (kisela pića)
  7. Madya (alkohol)
  8. Pishtanna (hrana iz ugljenih hidrata)
  9. Anupa mamsa (životinjsko meso iz močvara)
  10. Dadhi (skutni sir, kiselo mleko)
  11. Divaswapna (dnevna dremka)

Da biste zaista promijenili svoj život, navikli se na pravilan režim dana i prehrane, pohađajte kurs Panchakarma i zakažite sastanak s odgovarajućim lijekovima, možete u našem centru Ayurveda Guru.

Materijal je preveo i pripremio za vas dr Bond

Pogledajte video: Predstavljanje ayurvedskog studija (Maj 2024).

Ostavite Svoj Komentar